Bağlan

View Full Version : Anıt Ağaç Bulunan Yerler




aybala
21-05-2005, 09:52
Anıt ağaçların bulundukları yerleri bir topik altında birleştirirsek, fotoğraflarını çekebilecek ve ağaç hakkında bilgi toplayabilecek kişilere yol gösterici olabilir.




aybala
21-05-2005, 10:13
9 ğaç daha anıt ağaç ilan edildi
Bakanlık ayrıca, 9 tarihî ağacı ‘anıt ağaç’ ilan ederek koruma altına aldı. Yüzlerce yıldır sadece tabiatın güzelliklerini değil, tarihin zengin hatıralarını da günümüze taşıyan anıt ağaçlar şöyle sıralanıyor:

Eskişehir’in Mihalıççık ilçesi Kayı köyündeki iki kokulu ardıç ağacı (645 ve 730 yaşlarında) ile aynı köydeki Kayı Ardıcı (520),

Eskişehir-İnönü ilçesi Kepez köyündeki Kepez Saçlı Meşe ağacı (475),

Eskişehir-Seyitgazi ilçesi Çürüttür köyündeki Piribaba Meşesi (350),

Seyitgazi ilçesi Arslanbeyli köyündeki Keramet Dutu (700),

Antalya-Kemer ilçesi Kuzdere köyündeki Gedelma Çınarı,

Antakya Dursunlu köyündeki Onat Çınarı (280) ve

İzmir’in Menemen ilçesi Çaltı köyündeki Dede Menengici (800).





http://www.agaclar.net/index.php?id=1698

İzmir, Eskişehir,Antakya ve Antalya'daki arkadaşlara duyurulur. :)

aybala
21-05-2005, 10:17
Anasayfada ilgili bölümümüz de var.

http://www.agaclar.net/index.php?id=1701&first_item=0

böylece orayı da güncellemiş oluruz. :)

aybala
02-06-2005, 18:49
backyard'ın mesajını buraya da kopyaladım.

adana - karaisalı ilçesi - yerköprü köyünde 250 yıllık anıt çitlenbik ağacı bulunmaktaymış.

aybala
22-06-2005, 13:22
Konya daki anıt ağaçlardan...

http://www.gezgin.net/konya-v3/haber/ulakbutun.asp?id=261

Cihangir
29-06-2005, 12:26
aybala'yı kandırmışlar... Kayı köyü Mihallıccık ilçesinin değil bi kere.. Benim bildiğim Kayı köyü, Çifteler ilçesinin Han kasabasına bağlı bir köy.. Kökeni Kayı boyu'na dayanır..
Çok daha ilginç olan bir şey daha var.. Benim yakın arkadaşlarımdan birisi Kayı köyünden.. yaaaa... Her yaz köye gider.. Muhtemeldir ki yakında gidecek... Şimdi, yapılacak iki şey var.. Ya benim slr makinalardan birine film takıp tutşturacağım eline ve hedef göstereceğim.. Ya da gitmeden önce şöyle sağlam bir gaz verip dijital makina aldıracağım..
aybala kadar olmasa da iyi gaz veririm, adam benden çok balığa gider oldu.. Eee, oltayı nasıl aldı sanıyorsunuz ?

Ben bir ilgileneyim şu işle bakalım... :o

malina
30-06-2005, 10:50
Sitedeki anıt ağaç bölümündeki ağaçlardan bazıları tescilli bazıları tescilsiz anıt ağaç, bazıları da korunmaya değer ağaç.. Anıt ağaçların tescil edilmişlerinin özel bir biçimde işaretlenmesi iyi olurdu değil mi?

Cihangir
30-06-2005, 11:05
Benim anlamadığım, tescillenmemiş bir ağacın "anıt ağaç" olduğuna kim karar veriyor ?? Ya da, bir ağacın "anıt ağaç" olması için belli kriterler varsa, bu kriterlere uyan bir ağaç neden tescillenmiyor ?

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1313
Ben şimdi bu fotoğraftaki ağaçlarda bu levhaları görmeseydim "anıt ağaç" olduklarını bilemezdim ki !!!

aybala
30-06-2005, 11:07
malina bu özel işaret ; eklediğimiz fotoğrafların altına "tescil edilmiştir", "korunmaya değer" veya " tescil ettirilmelidir." gibi notlar yazmak olabilir mi?

Tür:
Yaş:
Yer:
Fotoğrak çekim Tarihi:
Tescil Durumu:
...(?)

bilgilerini, önce eklediklerinde yapabildiklerimizi düzelterek
bundan sonra eklemeye çalışalım.

sezinci
30-06-2005, 11:19
Tescil edilmiş her anıt ağacın bir numarası vardır. Aybalanın yazdığı tanıtım kartına eğer biliniyorsa

Tescil No: .......

şeklinde eklenebilir

Sefer GİRİŞEN
01-07-2005, 15:06
Amasya' da Sultan ll. Beyazıt Camisinin avlusunda bulunan çınarların da yaşının çok fazla olduğunu tahmin ediyorum.Ama anıt ağaç olduklarına dair bir yazıya rastlamadım.Özellikle avluya girişte sol tarafta olana hayran kaldım.

oktars
02-07-2005, 12:58
Arkadaşlar Tekirdağ da çok eski bir rum köyü var adı Naip Köyü Kumbağya yakın.Burada asırlık çınar ağaçları var yalnız tescillimi bilmiyorum

Cihangir
11-07-2005, 13:52
Ben bu konuda bir pdf indirmiştim.. Çevre ve Orman bakanlığı verilerinden derlenmiş..Akşam bir bakayım..
Çifteler'deki ağaçları sordum arkadaşa.. Gidince bir araştıracak.. Bu arada bir olay anlattı..
İki tane çooook yaşlı ağaç varmış köylerine yakın bir yerde.. Ağaçlar kurumuş..
Köylülerden birisi bu ağaçlardan birini kesip evine getirmiş.. Amaç yakacak odun elde etmek..
Bu ağacın bir parçasını bahçesinde yakmış.. İlginç olan şu, ağaç tam bir hafta hiç sönmeden yanmış !! Sebebini bilmiyorlar ancak köyün toprak yapısıyla alakalı olabileceğini düşünüyorlar..
Bu ağaç böyle bir hafta yanınca, diğer ağacı kesmemişler..
Konu hakkında fikri olan var mı acaba ?

aybala
11-07-2005, 14:05
Anıt ağaçlar hakkında Edirne Valiliği yayınlarında kitapları mevcut.
Araştırmacı Yrd.Doç.Dr.Güler Dalgıç ve Prof.Dr.Faik Yaltırık tarafından hazırlanan ve Edirne Valiliği tarafından yayınlanan kitapta Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki anıt ağaçlar bulunuyor.
Edirne merkezde Emir Hüseyin mescidi, Atatürk Ortaokulu bahçesi, Ayşekadın Camii, Çömlek köy dere yatağı, Cumhuriyet Parkı, Saraçlar Caddesi, Atatürk Parkı yanı, Kaleiçi, Karaağaç yolu, T.Ü. Rektörlük bahçesi, Yeniimaret, 2.Beyazıt Külliyesi, Yediyolağzı, Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesi ve Sarayiçi’nde ki anıt ağaçlar bulunuyor. Sanırım bu kitap halen valilikte mevcuttur.
Umarım bu bilgiler işinize yarar.....


(www.edirneden.com (http://www.edirneden.com) forum yazışması)

oktars
11-07-2005, 20:03
2.Beyazıt Külliyesindeki anıt çınar ağacının fotoırafını çektim anıt ağaçlar albümünde var.

aybala
12-07-2005, 07:42
Anıt ağaçlar hakkında Edirne Valiliği yayınlarında kitapları mevcut.
Araştırmacı Yrd.Doç.Dr.Güler Dalgıç ve Prof.Dr.Faik Yaltırık tarafından hazırlanan ve Edirne Valiliği tarafından yayınlanan kitapta Edirne, Kırklareli, Tekirdağ ve Çanakkale’nin Eceabat ilçesindeki anıt ağaçlar bulunuyor.
Edirne merkezde Emir Hüseyin mescidi, Atatürk Ortaokulu bahçesi, Ayşekadın Camii, Çömlek köy dere yatağı, Cumhuriyet Parkı, Saraçlar Caddesi, Atatürk Parkı yanı, Kaleiçi, Karaağaç yolu, T.Ü. Rektörlük bahçesi, Yeniimaret, 2.Beyazıt Külliyesi, Yediyolağzı, Tarımsal Araştırma Enstitüsü bahçesi ve Sarayiçi’nde ki anıt ağaçlar bulunuyor. Sanırım bu kitap halen valilikte mevcuttur.
Umarım bu bilgiler işinize yarar.....
Oktars, yukarıda bahsi geçen diğer ağaçlara ulaşman zor olur mu?
Ya da ilgilenebilir misin onlarla :)

malina
12-07-2005, 09:12
Edirne Valiliği 'ne telefon ettim. Ellerinde kalmamış...
Kültür müdürlüğünün telefonunu verdiler, onları aradım.

Arşive bakacaklar, bulurlarsa adresime gönderecekler...

oktars
12-07-2005, 13:07
Bir aksilik olmazsa ufak bir Trakya turu olacak.Tekirdağ, Lüleburgaz ve Babaeskiye fakat Edirneyede geçebilirim.Benim bildiğim birkaç yer var onların fotoraflarını çekeceğim. Sizlerinde güzergahımda bildiğiniz yerler varsa bana bildirin oralarada giderim...

oktars
12-07-2005, 13:43
Oktars, yukarıda bahsi geçen diğer ağaçlara ulaşman zor olur mu?
Ya da ilgilenebilir misin onlarla :)
Ulaşamaya çalışacağım yalnız çektiğim fotoları e-postayla size gönderirim sizde münasip yerlere yerleştirisiniz.Az sayıda Ağaç tanıdığım için gerekli bigileri yazamıyorum.Hoşçakalın...

aybala
12-07-2005, 13:54
Tamam, anlaştık..:)

gorkem
16-07-2005, 21:42
bir anit agacda ben biliyorum.agacimiz izmir ozderede goksu mevkinde ana yoldan 50-60 kadar iceride. ekim tarihi 1700lu yillarmis.koruma altinda ve isiklandiriliyor.koca cinarimizin cevresi yazliklarla cevrelenmis olsada uzerinde hala sincaplar var.keyfinin yerinde oldugunu dusunuyorum en azindan simdilik:)

Cihangir
20-07-2005, 11:25
Anıt ağaç demiştiniz di mi ? :)

http://www.endurocu.org/doga/tabiat_anitlari.htm

aybala
26-07-2005, 13:31
Şehrin yaşlı bekçileri

İstanbul'da bini aşkın anıt ağaç var. Anıt ağaç olmak kolay değil: Çok yaşlı olması yetmiyor, tarihte iz bırakması, yerel kültüre katkıda bulunması ya da estetik olması bekleniyor.
Her yaşlı ve büyük ağaç anıt ağaç değil. Örneğin, Bahçeköy civarında Pirinçli Köyü'ndeki yaşı ve boyu alışılmadık ölçülerde 2.5 metre çapında 50 metre boyunda bir kavak ağacı var. Çok görkemli ama anıt ağaç sayılmıyor. Fatih Camii'nin avlusundaki iki yaşlı çınar da anıt değil.

Orman Fakültesi Orman Amenajmanı Anabilim Dalı Profesörü Ünal Asan şunları söylüyor:

‘‘Anıt ağaç yaş, çap ve boyuyla kendi türünün alışılmış ölçütlerinin üzerinde olmalı. Yöre folklorunda, kültür ve tarihinde özel yeri bulunmalı. Çap ve boy gibi fiziksel özellikler en önemli belirleyiciler. Ama ağaca atfolunan kültürel değer de önemli.’’

Neyzen Tevfik'in sakız ağacı
Bu konuda arayışlara bir örnek Pendik'te kuru gövdesi kalmış bir sakız ağacı. 150 yaşındaki bu yaşlı ağacın altında Neyzen Tevfik ney çaldığı için anıt ağaç sayılıp sayılamayacağı araştırması halen sürüyor.

Prof. Dr. Asan, Üsküdar Meydanı'ndan Doğancılar'a giderken solda birbirine sarılmış olarak büyüyen iki sakız ağacının anıt sayılabileceklerini söylüyor. Halbuki sadece 100 yaşındalar. Ama ilginç görüntüleri, sevgili gibi birbirlerine sarılmış olmaları, onları anıt yapabiliyor.

En yaşlı ağaç hangisi?
Anıt kabul edilsin edilmesin, İstanbul'un en yaşlı ağacı hangisi?

Kocamustafapaşa'da Sümbülefendi Camii'nin avlusundaki selvi, yaklaşık 1300 yaşında ve İstanbul'un en yaşlı ağacı kabul ediliyor.

Ancak Çelik Gülersoy, ‘‘İstanbul'un Anıt Ağaçları’’ kitabında Alibeyköyü'nde Hacı Kazım Keskin Mandırası'ndaki bir çınardan bahsediliyor. Çevresi 12 metre, içi kovuk olan ağacın yaşının 1500 olduğu sanılıyor; bu da ağacı İstanbul'un en yaşlı ağacı yapıyor.
Anıt ağaçlar, Kültür ve Tabiat Varlıklarını Koruma Kurulları tarafından tasdikleniyor ve koruma altına alınıyor. Anıt ağaç kategorisindeki bir ağacın budanması için bile Koruma Kurulları'ndan izin alınması gerekiyor.

EN GÖRKEMLİ ANIT AĞAÇLAR

KATİL ÇINAR
(Çengelköy).
Semt sakinlerinin anlattığına göre deniz kıyısına yakın, Karakol'un hemen arka yanındaki bu çınarın en üst kuru dallarından biri kırılarak düşmüş, alttaki çay bahçesinde oturan bir insanı öldürmüş.
Şu anda kalınca bir dalı yere paralel olarak 10-15 metre boyunca uzanıyor. Üsküdar Belediyesi'nin alttan destek olarak birer metre aralıklarla koyduğu demirler de ona hayat mücadelesinde yardımcı oluyor. Yaşı 500'e yakın. Çevresi 6.6 metre, çapı 1.92 metre, boyu 15 metre.

EYÜP SULTAN ÇINARI
(Eyüp Sultan Camii'nin dış avlusu)
İstanbul kuşatma halindeyken Fatih, Emevilerin şehri kuşatması sırasında burada şehit düşmüş Halit Bin Zeyd'in mezarının bulunmasının askerlerine iyi bir moral olacağını düşünür ve hocası Akşemsettin'den yardım ister. Akşemsettin mezarı rüyasında görür, yerini padişaha bildirir. Fatih hocasına mezarın ayakucuna ve başucuna birer çınar dikmesini söyler. Sonra Fatih hocasının doğru söyleyip söylemediğini anlamak için bir plan hazırlar. Silahtar Ağa'ya elindeki yüzüğü verip çınarların tam ortasına gömmesini, sonra da ağaçları söktürüp 20 adım kıbleye diktirmesini emreder. Sonra mezarın bulunduğu açıklanır, padişah bütün devlet erkanıyla gelir.

Ama Akşemsettin, mezarın yerinin doğru olmadığını söyler. Padişah sinirlenmiş görünerek ‘‘Hocam! Mezarın iki çınar ağacının arasında olduğunu söylüyordunuz, şimdiyse burası değil diyorsunuz. Nasıl oluyor?’’ deyince Akşemsettin ‘‘Efendim görüyorum. Bir kulaç altta yüzüğü, iki kulaç altta da mezarı görüyorum’’ der. Kazı yapılır, yüzük ve mezar taşı çıkarılır... İşte bu efsaneye ilham veren çınar, Eyüp Camii'nin dış avlusunda bulunuyor. Çevresi 9 metre, boyu 20.5 metre, çapı 2.87 metre. Ağacın (sağda) yaklaşık 600 yaşında olduğu düşünülüyor.

FATİH’İN TAŞLI ÇINARI
(Gülhane Parkı kapısının karşısı).
Sirkeci'den Sultanahmet'e çıkan yolun ortasındaki bu devasa çınarın çevresi 2 metre 20 cm. Üzerinde bir taş gömülü. Günümüzde bu gömülü taş sökülmüş durumda. Civardaki esnaf bu taşı Fatih'in kıratının sıçrattığına inanıyor. Halbuki ağaç Fatih kadar yaşlı değil, 200, 300 yaşında. 1940 tarihli bir makalede zamanın belediye başkanı Cemil Topuzlu diyor ki: ‘‘Tramvay yolu genişletme çalışmalarında Sultanahmet'e çıkarken yolun sağ tarafındaki mezarlıkta yer alıyordu bu çınar. O taş tam mezarlık duvarının ortasındaydı. Duvarı yıkarken ağaç ortada kaldı. Ağaç büyüdükçe duvardan aldığı o taşı taşımış.’’

AHTAPOT ÇINAR, AĞIL VE ÇİFTE ÇINAR
(Sarıyer, Bahçeköy, Orman Fakültesi, Eğitim Araştırma Çİftliği).
Çayırbaşı'ndan Bahçeköy'e giderken Bilezikçi Çiftliği'nin girişinde hemen sağda yer alıyor, Ahtapot Çınar. Sekiz kollu. Burada bir de ‘‘Ağıl’’ adında bir çınar var. 600-700 yaşında. Şu anda sadece tek gövdesi var. Çevresi 14 metre. Geçen Temmuz ayında kolları düştü. İçi 15 metrekarelik bir oda gibi boş. Eskiden burada koyun besleniyormuş. Yaşı binden fazla. Bir başka ağacın adı da Çifte Çınar. Çayırbaşı'nda Sultansuyu'nda, bentlerin yukarısında. Sultansuyu Gazinosu'na yakın, çeşmenin yanındaki bu devasa ağaç da (solda) 600-700 yaşında.

ŞEHZADE ÇINARLARI
(Şehzadebaşı Camii'nin avlusu).
Cadde kenarındaki çınarın çevresi 3.5 metre. Cami avlusundakilerin de caminin inşa yılında 1542'de dikildiği söyleniyor. Ağaçlar 450 yaşında.


DOĞU ÇINARI
(Anadolukavağı, Midilli Ali Reis Camii'nin bahçesi)
İskeleden sola doğru yürüdüğünüzde karşınıza Midilli Ali Reis Camii çıkıyor. Bahçesinde Doğu Çınarı adı verilen devasa bir çınar var. Çevresi 6 metre, çapı 1.91 metre. Bu çınarın altında sevgililer oturur, birbirlerine şarkı söylerlermiş. Yaşı 200 civarında.

AŞIKLAR ÇINARI
(Çamlıca). Gazinonun yanında setin üzerinde. ‘‘O ağacın altını şimdi anıyor musun?’’ şarkısına ilham verdiği söyleniyor. Gerçi Yusuf Nalkesen'e ait bu hicaz şarkıya ilham verdiği söylenen başka ağaçlar da var İstanbul'da. Aşıklar Çınarı 300 yaşından fazla. Yine o civarda, Küçük Çamlıca'daki Çilehane Bahçesi'ndeki servi ağacı 450 yaşında.

BEYKOZ’DAKİ 15 ÇINAR
(Beykoz, Akbaba Köyü) Akbaba Köyü'ne giderken Ahmet Rasim'in evinin arkasında cumartesi günleri pazar kurulan yerde, 15 kadar çınar bulunuyor. İçlerinde 5-6 tanesi çok yaşlı. Yaklaşık 300 yaşındalar.

YENİÇERİLER ÇINARI
(Topkapı Sarayı birinci avlusu) Sarayın birinci avlusundaki çınar Fatih döneminden kalma. Gölgesinde yeniçeriler dinlendiğinden Yeniçeriler Çınarı adıyla da biliniyor. Ayrıca ikinci avluda solda çeşme yanındaki çınar da bin yaşlarında. Çevresi 10 metre, içi boş.

www.hurriyetim.com (http://www.hurriyetim.com/)
11.02.2000
Tarık SİPAHİ , Özgür ÇİLEK , Deniz ERDAL

aybala
26-07-2005, 13:39
AŞIKLAR ÇINARI
(Çamlıca).
Gazinonun yanında setin üzerinde. ‘‘O ağacın altını şimdi anıyor musun?’’ şarkısına ilham verdiği söyleniyor. Gerçi Yusuf Nalkesen'e ait bu hicaz şarkıya ilham verdiği söylenen başka ağaçlar da var İstanbul'da. Aşıklar Çınarı 300 yaşından fazla. Yine o civarda, Küçük Çamlıca'daki Çilehane Bahçesi'ndeki servi ağacı 450 yaşında.

Malina hatırlıyor musun,site ilk açılacağı zamanlarda, bu ağaçtan bahsedip, nerede olduğunu nasıl buluruz diye konuşmuştuk .
:)
Bence en kısa zamanda bu ağaçları fotoğraflamalıyız.
Az buz değil 1000 tane ..

aybala
26-07-2005, 14:40
1000 Yıllık Kestane Ağacı : Kütahya'nın 7 km. güneyinde bulunan Kumarı Köyü Boyacılar mevkiinde bulunan 3 adet kestane ağacı oldukça ilginç bir gelişim göstermişlerdir. Halen meyve vermekte olan bu ağaçtan özellikle bir tanesi 8 m. bulan çevresi ve 20 m. yaklaşan yüksekliği ile 1000 yıllık bir anıt ağaçtır. Her üç ağaçta koruma altındadır.


Kütahya da kim oturuyordu acaba..? :)


İnternetten fotoğrafını bulup ekledim ama siz de fotoğraflarsanız fena olmaz..

http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1529

aybala
26-07-2005, 14:44
Mızık Çamı: Domaniç'in Domur Köyü'ndedir. Osmanlı İmparatorluğunun kurucusu Osman Gazi ve Orhan Gazi'nin bebeklik beşiklerinin kurulduğu bu çam koruma altına alınmıştır. Zaman içinde yıkılan bu tarihi ve anıtsal çam ağacı özel bir kaide üzerine alınarak ziyarete açılmıştır.


Yılmaz ellerinden öper abisi, bu da Kütahya'da :)

aybala
06-08-2005, 00:19
http://www.egeorman.gov.tr/mp-izmir/documents/tabiat_anitlari.htm


Fotoğraf çeken üyelerden capacı İzmir'deymiş.. :rolleyes:

aybala
06-08-2005, 00:23
TABİAT ANITLARI

Samandere Şelalesi Tabiat Anıtı (Bolu)
Mızıkçam Tabiat Anıtı (Kütahya)
Bığbığ Orman Sarmaşığı Tabiat Anıtı (Adana)
Asarlık Tepeleri Tabiat Anıtı (Ankara)
Anadolu Kestanesi Tabiat Anıtı (İzmir)
Eskipazar Türbe Çamı Tabiat Anıtı (Bolu)
Araç Turbe Çamı Tabiat Anıtı (Kastamonu)
Fosil ardıç Tabiat Anıtı (Konya)
Titrek Kavak Tabiat Anıtı (Konya)
Koca Katran Tabiat Anıtı (Mersin)
Taşdede Pırnal Meşesi Tabiat Anıtı (İzmir)
Dokuz Kardeşler Çamı Tabiat Anıtı (Çankırı)
Barla Sedir Ağacı Tabiat Anıtı (Isparta)
Kunduracı Çınarı Tabiat Anıtı (İzmir)
Kızılcaelmaaltı Meşesi Tabiat Anıtı (Sinop)
Ana Ardıç Tabiat Anıtı (Mersin)
Çatal Sedir Tabiat Anıtı (Burdur)
Söğüt Yaylası Ulu Ardıç Tabiat Anıtı (Isparta)
Meşe Ağacı Tabiat Anıtı (Adapazarı)
Görkemli Meşe Tabiat Anıtı (Sinop
Teos Menengici Tabiat Anıtı (İzmir)
Ulu Kavak Tabiat Anıtı (Aydın)
Güney Şelalesi Tabiat Anıtı (Aydın)
Subaşı Havuzlar Çınarı Tabiat Anıtı (İstanbul)
Kızılağaç Köyü Lübnan Sediri Tabiat Anıtı (Antalya)
Koca Kaplan Lübnan Sediri Tabiat Anıtı (Antalya)
Şah Ardıç Tabiat Anıtı (Antalya)
Koca Sedir Tabiat Anıtı (Antalya)
Söğüt Köyü Çınarı Tabiat Anıtı (Muğla)
Bayır Servi Ağacı Tabiat Anıtı (Muğla)
Bayır Çınarı Tabiat Anıtı (Muğla)
Ovacık Köyü Anadolu Kestanesi Tabiat Anıtı (Muğla)
Ulu Meşe Tabiat Anıtı (İzmir)
Çatal Çam Tabiat Anıtı (Isparta)
Aslan Ardıç Tabiat Anıtı (Antalya)
Karamık Köyü Sedir Ağacı Tabiat Anıtı (Antalya)
Beldeğirmen Köyü Çınar Ağacı Tabiat Anıtı (Kastamonu)
Oniki Kardeşler Tabiat Anıtı (Kastamonu)
Erenler Çamı Tabiat Anıtı (Kastamonu)
Kıranı Evliya Ardıcı ( Gümüşhane)
Ali Ağanın Kavağı ( Gümüşhane)
Yarendere Fıstık Çamı ( İzmir)
İlk Kurşun Çınarı ( İzmir)
Yemişçi Çınarı ( İzmir)
Fıstık Çamı ( İzmir)
Örümcek Ormanı Ladini (1) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Ladini (2) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Ladini (3) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Ladini (4) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Göknarı (1) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Göknarı (2) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Göknarı (3) (Gümüşhane)
Örümcek Ormanı Göknarı (4) (Gümüşhane)
Kadınlar Kuyusu Koca Menegici (İzmir)




Orijinal Kaynak: http://www.cevre.gov.tr/dogal.html

Dev Sekoya
08-08-2005, 08:40
en eski çınar ise antakya'da 2000 yıllık olduğu trt int de yapılan bir programda söz edildi..

aybala
08-08-2005, 08:58
http://www.agaclar.net/index.php?id=2088

burada böyle bir haber vardı ama..:(

aybala
12-08-2005, 23:39
www.iznik.gen.tr/ t.eserler/dogalanitlar.htm (http://www.iznik.gen.tr/ t.eserler/dogalanitlar.htm)

galeriye fotoğrafları ekleyeyim dedim ama tuhaf bir çerçeve kullanmışlar..:(

DarkYES
13-08-2005, 00:20
Fotoğraflarda çok küçük ve bulanık :)

Bu arada Denizli anıt ağaçlar açısından nasıl bir il acaba.

aybala
13-08-2005, 00:27
evet, yer bilgileri işe yarar...biz fotoğraflarız... :)

DarkYES
13-08-2005, 01:01
Biraz önce iyi bir haber aldım. Yakında Amasya'da bulunana 3 anıt ağacın fotoğraflarını sitemize kazandıracağım :)

Buna Hatay ilindeki bir kaç anıt ağaç da eşlik edebilir :)

oral ünlü
13-08-2005, 20:06
Aynı zamanda Bolu nun mengen ilçesinde bin yaşında olan bir anıt meşe bulunmaktadır.

aybala
19-08-2005, 10:16
Sequoia gigantea “En eski çınar ise antakya'da 2000 yıllık olduğu trt int de yapılan bir programda söz edildi..” diye bir mesaj yazmıştı.

Aşağıdaki linkteki haberde de ”Türkiye'nin en yaşlı canlısının Bolu Mengen'de bulunan bin yaşındaki meşe ağacı olduğu ortaya çıktı” deniliyor.
http://www.agaclar.net/index.php?id=2088 (http://www.agaclar.net/index.php?id=2088)

Dün Kanal 7 ‘de yayınlanan bir programda da “Konya civarlarında (?) Dünyanın en yaşlı 2. ardıcı :), (1. si Azerbeycan’da imiş) olduğundan bahsedildi. Çok tatmin edici bir haber olmasa da, tv de böyle bir şey izlemek keyifli idi. Köylüler ardıcın 2000 yaşında (?) olduğunu, çevresinin 40 adım (?) olduğunu ve bunun üniversiteden (?) gelen profesörler (?) tarafından tespit edildiğini söylediler.

Görüldüğü üzere bu “en” ler konusunda herkes bir şey söylüyor...

Eğer bir ağaç hakkında böyle bir çalışma yapılmış ve bu tespitler ortaya çıkarılmışsa, dağ başında da olsa oraya bir tabela konulması, ve üzerine bu bilgilerin yazılması gerekli bence. Bilmem neredeki üniversitenin, arşivindeki bir dosyada bulunan bir bilgi bu aşamada pek işlevsel değil ve bilgilendirme görevini yapmıyor.

Sonra bu bilgiler dilden dile belki de abartılarak değişiyor ve güvenilirliğini yitiriyor.


Rev: Servi, E.M. uyarısı ile ardıç olarak düzeltildi. :)

sezinci
19-08-2005, 10:58
Madem ENlerden bahsediyoruz. Biz de sitede forumda veya Genel Bilgiler bölümünde ENler adında bir başlık açsak nasıl olur?

aybala
19-08-2005, 11:25
http://www.agaclar.net/index.php?id=335

bu bölümde "en" ler biraz toparlamış ..

Erguvan Muhibbi
19-08-2005, 11:49
Aybalam Dün kanal7 de seyrettiğin kasaba düğünü benim doğduğum yerdi.
Taşkent. Toros dağlarında Sedir, Ardıç ve çamlarıyla güzel bir ilçedir.
Bahse konu olan ağaç ise servi değil bir ARDIÇ. Balcılar diye Taşkent'e bağlı
bir kasaba Belediye başkanı ile tanıştık son seyahatimde fakat ağacı
ziyaret etmeye zamanımız yetişmedi. Ama başkan bana fotoları yollayacak.
Ardıç ın dünyadaki en yaşlı ikinci Ardıç olduğunu söylüyorlar.
Yakında çektiğim fotoları yayınlarım zira benim makinemdekiler değil arkadaşımın
makinesinde ve kartlarındaki fotolarım daha çoktu. Benim makinemi video kamera gibi
kullanıp Taşkent folklöründen bir kaç örnek kaydettim. Kanal 7 deki oyundan kesinlikle daha güzel görüntüler oldu.

spooky_spook
19-08-2005, 17:32
kocaeli'de şehir merkezinde (izmit) tren yolu yapılırken etrafına çınarlar dikilmiş.. kocaeli eski siyah-beyaz resimlerinde raylar yapılırken ağaçlar fide halinde ama şimdi onların hepsi, yol boyunca anıt ağaç oldu.. yol boyunca diyorum çünkü artık orası tren yolu değil, yani raylar yok, kaldırıldı ve şimdi o yol yürüyüş yolu olarak kullanılıyor.. ama adı hala demir caddesi yolu...

spooky_spook
19-08-2005, 17:39
hatta ben o anıt ağaçları sitemize üye yaptım.. :D düşündüm de, stickerları taşıyabilecek en güzel şey onlar.. ağaçları saçma sapan, ilan tahtası gibi kullananlara inat onların taşıması gereken en güzel şeyi yapıştırdım.. :)

Sevelim
19-08-2005, 17:42
Çok iyi bir fikir bu spooky. Seni tebrik ediyorum.

aybala
19-08-2005, 19:25
Yara bantı gibi olmuştur o stickerlar..:) İlahi

spooky_spook
20-08-2005, 17:33
:mad: hiç de bile aybalam.. çok da güzel ve göze çarpıcı..

Erguvan Muhibbi
26-08-2005, 09:31
Aybalam sana yeni bir ipucu vereyim.
Google da "anıt ağaç" yazıp aradığımızda birçok anıt ağaç çıkıyor.
bunları birisinin vakit ayırıp derlemesi lazım. Müthiş güzel bilgiler var.
Ne dersin senin zamanın var mı bunları derleyip agaclar.net e aktarmak için.

Erguvan Muhibbi
26-08-2005, 09:39
Rev: Servi, E.M. uyarısı ile ardıç olarak düzeltildi.

Kim ola ki bu E.M.? bir suç mu işlemiş?
Gözüne bir bant ta mı koymalıydı aceba?

Erguvan Muhibbi
26-08-2005, 09:42
TEMA dergisinin bir sayısında ( şimdi sayıyı hatırlamıyorum ama evde dergi var isteyene söyleyebilirim sonra sayısını ) Hayrettin Karaca ve bazı TEMA cılar bir Çam ağacının yanında poz vermişler. Müthiş ulu bir ağaç. Sonra bu ağacın nerede olduğunu ( o zaman ellerinde heralde GPRS mi ydi o cihaz yokmuş ) bulamıyorlarmış. Evde ve büromda scanner olmadığı için resmi yollayamıyorum. Bu ağacı bulma kampanyası da yapabiliriz? Ne dersiniz?

aybala
26-08-2005, 10:23
http://www.agaclar.net/index.php?id=1894 (http://www.agaclar.net/index.php?id=1894)

Sitede böyle bir sayfamız var aslında.
Forumda bu konuyu açmamızdaki maksat; öncelikle googleda ya da diğer internet sayfalarında olmayan anıt ağaçlardan birbirimizi haberdar etmek.
Sonrasında da bunları googledan bulduklarımızla harmanlayıp siteye eklemek.
Ama zamanla olur mantığı ile yavaş ilerliyor şu anda..
Backyard'da böyle bir liste vardı.
Ben derim ki; hazır olayı kaşımışken bir iş bölümü yapıp şu anıt ağaçları toparlasak mı?

Eylem planımız şu olsun:
1- Herkes illerini seçsin (seçmezseniz emrivaki yaparız :) )
2- Seçtiği illerde bulunan anıt ağaç bilgilerini internetten arasın.
3- Bulup siteye ekleyeceğimiz bilgiler sadece aşağıdakiler.

Bulunduğu Yer:
Tescil Numarası:
Ağaç Türü:
Çevresi (m):
Çapı (m):
Boy (m):
Tahmini Yaşı:
Fotoğraf:
(eğer fotoğrafı varsa bunu galeri ekleyip, fotoğraf kısmına sadece bu sayfanın linkini yazarız)

4-Sadece bu bilgileri bu topiğe ekleyin. Buradan da siteye aktaralım.
5- Bu işi en geç 30 Eylül 2005 sonuna kadar bitirelim.

Ne dersiniz?

Hadi "ANIT AĞAÇ İLİNİ SEÇ" kampanyasına katılın.


Bunlarda malum illerimiz; (Bold olanlar bilgileri siteye girilmiş..)

ADANA - ADIYAMAN (aybala) - AFYON (aybala) - AĞRI (aybala) - AMASYA (aybala) - ANKARA - ANTALYA - ARTVİN (aybala) - AYDIN - AKSARAY - ARDAHAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BALIKESİR - BİLECİK (Oktars) - BİNGÖL - BİTLİS - BOLU BURDUR - BURSA - BAYBURT - BATMAN - BARTIN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ÇANAKKALE (Oktars) - ÇANKIRI - ÇORUM
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DENİZLİ - DİYARBAKIR - DÜZCE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDİRNE (Oktars) - ELAZIĞ - ERZİNCAN - ERZURUM - ESKİŞEHİR
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GAZİANTEP - GİRESUN - GÜMÜŞHANE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAKKARİ - HATAY
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ISPARTA - İÇEL - İSTANBUL - İZMİR - IĞDIR
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARS - KASTAMONU - KAYSERİ - KARAMAN - KIRIKKALE -KIRKLARELİ (Oktars) - KIRŞEHİR - KOCAELİ - KONYA - KÜTAHYA - KARABÜK - KİLİS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MALATYA - MANİSA - K.MARAŞ - MARDİN - MUĞLA - MUŞ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NEVŞEHİR - NİĞDE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ORDU - OSMANİYE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RİZE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAKARYA - SAMSUN - SİİRT - SİNOP - SİVAS - ŞIRNAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEKİRDAĞ (Oktars) - TOKAT - TRABZON - TUNCELİ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŞANLIURFA
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UŞAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YOZGAT - YALOVA
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZONGULDAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

oktars
26-08-2005, 10:45
Her zamanki gibi Trakya bölgesini alabilirim.KIRLARELİ, EDİRNE ve TEKİRDAĞ.
Zaten listede bulunan Kırklarelideki 3 ağacın bilgilerini göndermiştim.Diğerlerinide zaman içerisinde listeye eklerim.

aybala
26-08-2005, 11:06
Eklediğin ve ekleyeceğin bilgileri aşağıdaki şablona uygun düzenleyip ekler misin?
Siteye aktarması kolay olur..

Bu arada 3 tane il çok az...10 tane falan seç..
Şimdiliken sana Bilecik ve Çanakkale'yide paslıyorum ..Çok bir şey yok zaten , interneti altüst edicen hepsi bu ..
:)

Bulunduğu Yer:
Tescil Numarası:
Ağaç Türü:
Çevresi (m):
Çapı (m):
Boy (m):
Tahmini Yaşı:
Fotoğraf:

aybala
26-08-2005, 22:15
Bulunduğu Yer: AFYON-Dazkırı/Koruluk
Tescil Numarası: -
Ağaç Türü: Koruluk Kermes Meşeşi ( Quercus coccifera L. ) 1
Çevresi (m): 2.4
Çapı (m): 0.7
Boy (m): 11
Tahmini Yaşı: - / 2002
Fotoğraf: -


Bulunduğu Yer : AFYON-Dazkırı/Koruluk
Tescil Numarası: -
Ağaç Türü: Koruluk Kermes Meşeşi ( Quercus coccifera L. ) 2
Çevresi (m) : 3.18
Çapı (m) : 0.9 - 1 - 0.75
Boy (m) : 16.8
Tahmini Yaşı : - / 2002
Fotoğraf: -


Bulunduğu Yer : AFYON-Dazkırı/Koruluk
Tescil Numarası: -
Ağaç Türü: Koruluk Kermes Meşeşi ( Quercus coccifera L. ) 3
Çevresi (m) : 3.7
Çapı (m) : 1,17
Boy (m) : 13
Tahmini Yaşı : - / 2002
Fotoğraf: -

Kaynak: www.cedgm.gov.tr (http://www.cedgm.gov.tr)


NOT: SİTEYE EKLENDİ...

aybala
28-08-2005, 01:26
Bulunduğu Yer: ARTVİN
Tescil Numarası: -
Ağaç Türü: Kamilet Doğu Kayını
Çevresi (m): 9,07
Çapı (m): 3,08
Boy (m): 42
Tahmini Yaşı: 300 / 2002
Fotoğraf: -

Bulunduğu Yer: ARTVİN
Tescil Numarası: -
Ağaç Türü: Malodere Doğu Ladini
Çevresi (m): 2,4
Çapı (m): 0,76
Boy (m): 30
Tahmini Yaşı: 150 / 2002
Fotoğraf: -

NOT: SİTEYE EKLENDİ...

Cihangir
05-09-2005, 09:37
Eskişehir'in Çifteler ilçesi Kayı Köyündeki ağaçlardan bahsetmiştim.. #13. msj

Arkadaş dün geldi.. Köylerindeki diğer ağacı alıp Eskişehir'e götürmüşler..

Nasıl götürdüler bilmem ama ağacın çok yaşlı olduğunu biliyorum..
( 1000 küsür yaşındaymış )

Aybala, bu iş bana düşüyor.. Ben ağacın yerini tahmin ediyorum.. Anadolu Üniversitesi Y. Emre Kampüsündeki Japon Bahçesinde olabilir..
Oraya da Des, Zombi giremezler.. Ben girerim ama.. Girer bulurum o ağacı !!!
:cool: :cool: :cool:

aybala
06-09-2005, 23:05
İzmir Tabiat Alanları

İzmir-Kunduracı Çınarı
Yeri: İzmir
Özelliği: 980 yaşında, 30 m. boyunda, 4 m. çap ve 15 m. çevre genişliğinde çınar ağacı.
Tesis Tarihi: 29.09.1994

İzmir-Kadınlar Kuyusu Koca Menengici
Yeri: İzmir, Foça
Özelliği: 600 yaşında, 14 m. boy, 2.10. m.çap ve 7.30 m. çevre genişliğinde menengiç ağacı.
Tesis Tarihi: 31.10.1995
İzmir-Taşdede Pirnal Meşe
Yeri: İzmir, Karşıyaka
Özelliği: 250 yaşında, 8 m. boyunda, 1 m. çap ve 3 m. çevre genişliğinde meşe ağacı.
Tesis Tarihi: 29.09.1994

İzmir-Anadolu Kestanesi
Yeri: İzmir, Ödemiş
Özelliği: 600 yaşında, 20 m.boyunda, 3 m. çapında ve 10 m. çevre genişliğine sahip kestane ağacı
Tesis Tarihi: 27.09.1994


İzmir-Orvacık Köyü Anadolu Kestanesi
Yeri: İzmir, Ödemiş
Özelliği: 500 yaşında, 18 m. boyunda 2.78 m.çap ve 8.73 m. çevre genişliğinde kestane ağacı.
Tesis Tarihi: 21,02,1995


İzmir-İlk Kurşun Çınarı

Yeri: İzmir, Ödemiş
Özelliği: 300 yaş , 32 m. boy, 2. m.çap ve 5.80 m. çevre genişliğinde çınar ağacı.
Tesis Tarihi: 25.07.1995

İzmir-Yarendede Fıstık Çamı

Yeri: İzmir, Urla
Özelliği: 150 yaş, 30 m. boy . 1.30 m. çap ve 4.10 m. çevre genişliğinde fıstık çamı ağacı.
Tesis Tarihi: 25.07.1995


İzmir-Yemişçi Çınarı
Yeri: İzmir, Urla ,
Özelliği: 350 yaş , 20 m. boy, 3 m.çap ve 9 m. çevre genişliğinde çınar ağacı.
Tesis Tarihi: 25.07.1995

İzmir-Fıstık Çamı
Yeri: İzmir, Urla
Özelliği: 105 yaş , 20 m. boy, 1.20. m.çap ve 3.90 m. çevre genişliğinde çam ağacı.
Tesis Tarihi: 25.07.1995

İzmir-Teas Menengici
Yeri: İzmir, Urla
Özelliği: 35 yaşında, 4 m. boyunda, 0.5 m çapında 1.55 m çevre genişliğinde ve insan görünümündeki menengiç ağacı.
Tesis Tarihi: 09.11.1994

Not: SİTEYE EKLENDİ..

Erguvan Muhibbi
07-09-2005, 09:00
Bu ağaçların fotoğraflarını da anıt ağaçlar klasörüne koyabildin mi?

aybala
07-09-2005, 09:07
Amacımız bu ..
ama bu uzun ve meşakkatli bir yol...
ve biz henüz yolun başındayız..
:(

eskimo
10-09-2005, 11:11
Silivri'de onlarca anıt ağaç var ancak tescilli olup olmadıklarını bilmiyorum.
Prof.Dr Ünal Asan'ın yazısından alıntı yaparak,özellikle 2863 sayılı kanuna göre belediyelerin anıt ağaç tespitinin yasal bir zorunluluk olduğu kısmını ekleyerek,belediyenin sitesine mesaj yazdım, gerekirse yazılı bir dilekçe ile baş vuracağım ve sonra siteye ekleme olanağım olacak.

malina
10-09-2005, 21:30
http://www.agaclar.net/index.php?id=336

2863 sayılı kanununa baktım ama dediğiniz yeri bulamadım. Eksik mi aldık ben mi atladım... İlgili bölümü buraya kopyalar mısınız? Başkalarının da işine yaracaktır... Aslında bu tür bölümleri bulup hukuk bölümünde ayrı bir yerde toplasak iyi olacak

eskimo
11-09-2005, 21:25
kopyalamayı bir bilsem :)))
Sitenin ana sayfasından anıt ağaç bölümünü tıklıyoruz, karşımıza anıt ağaç bilgileri çıkıyor,genel bilgiler bölümünde prof.Dr Ünal Asan'ın yazısından bu bilgiyi aldım.

aybala
14-09-2005, 20:28
ADANA - ADIYAMAN (aybala) - AFYON - AĞRI (aybala) - AMASYA (aybala) - ANKARA - ANTALYA - ARTVİN - AYDIN - AKSARAY - ARDAHAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
BALIKESİR - BİLECİK (Oktars) - BİNGÖL - BİTLİS - BOLU BURDUR - BURSA - BAYBURT - BATMAN - BARTIN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ÇANAKKALE (Oktars) - ÇANKIRI - ÇORUM
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
DENİZLİ - DİYARBAKIR - DÜZCE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
EDİRNE (Oktars) - ELAZIĞ - ERZİNCAN - ERZURUM - ESKİŞEHİR
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
GAZİANTEP - GİRESUN - GÜMÜŞHANE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
HAKKARİ - HATAY
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ISPARTA - İÇEL - İSTANBUL - İZMİR - IĞDIR
---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
KARS - KASTAMONU - KAYSERİ - KARAMAN - KIRIKKALE -KIRKLARELİ (Oktars) - KIRŞEHİR - KOCAELİ - KONYA - KÜTAHYA - KARABÜK - KİLİS
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
MALATYA - MANİSA - K.MARAŞ - MARDİN - MUĞLA - MUŞ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
NEVŞEHİR - NİĞDE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ORDU - OSMANİYE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
RİZE
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
SAKARYA - SAMSUN - SİİRT - SİNOP - SİVAS - ŞIRNAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
TEKİRDAĞ (Oktars) - TOKAT - TRABZON - TUNCELİ
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ŞANLIURFA
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
UŞAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
VAN
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
YOZGAT - YALOVA
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------
ZONGULDAK
----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


Not: Bold olan iller siteye eklenmiştir..

aybala
27-12-2005, 08:46
İstanbul'umuzun dillerde dolaşan trafiği nedeniyle hergün alternatif yollardan ulaşıyoruz gideceğimiz yere. Bugün de İstanbul, Soğanlık'a düştü yolumuz.

Yıkılmak üzere olan eski evler ve en az o evler kadar yaşlı bir sürü ağaç güzüme çarptı. Oradan geçen bağlantı yolu nedeni ile, sanırım 4-5 sene içinde onlar da hiç ettiklerimiz arasına katılacak :(
En kısa zamanda fotoğraflamaya çalışacağım...

aybala
01-01-2006, 20:11
bugün bu ağaçların olduğu yere gideyim dedim
yeri bulamadım :(

Cihangir
01-01-2006, 21:40
Eh, hiç şaşırmadık ! :D

sezinci
02-01-2006, 08:43
Orasını bulmak çok kolay E-5'ten soğanlık sapağına dönünce büyük bir cami vardır. O camiye kadar düz git. Camiyi geçince ışıklardan sağa dön. 500 m gidince solda;)

aybala
02-01-2006, 09:11
kötü komşu adamı mal sahibi yaparmış
İstanbul'daki tüm ağaçların fotoğrafını çekip eklicem galeriye
görürsünüz siz


bu arada ağaç türleri ne alemde yılmaz bey
kök saldınız mı?
:D

sezinci
02-01-2006, 09:54
Biz tam kadro burdayız ama yöneticilerimizden haber yok

aybala
05-01-2006, 23:25
beyler işlem tamam....
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=2931


Burgazada'daki çınarımdan sonraki ikinci favori çınarım ;)
http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=1204

sezinci
06-01-2006, 09:28
Tarif ettiğim yerdeymiş dimi. Bak tarif edince nasıl bulunuyor:D

karakedi
06-01-2006, 11:02
az kaldı kalamışa gidiyordu ama tarif edince beni de buldu o gün:)))))

aybala
06-01-2006, 11:45
ya karakedi kurbanın olayım koz verme şunların eline
hem 1. telefonda geldim
2. telefon apartmanı sormak içindi
:rolleyes:

sezinci
06-01-2006, 11:50
az kaldı kalamışa gidiyordu ama tarif edince beni de buldu o gün:)))))

Kabahat bizde. Seni uyarmalıydık röportaj öncesinde.
Evin yolunu çizip vermen, yazılarını da büyük harflerle yazman konusunda:)

karakedi
06-01-2006, 11:51
bence mahsus koz vermelisin....böylece onlarda sana daha çok açık vereceklerdir...
pis işler uzmanı

Cihangir
06-01-2006, 13:54
Orasını bulmak çok kolay E-5'ten soğanlık sapağına dönünce büyük bir cami vardır. O camiye kadar düz git. Camiyi geçince ışıklardan sağa dön. 500 m gidince solda;)

Böyle tarif mi olur ya ! Tabii yolu karıştırıp kaybolacak.. Işıklar demişsin ama ne ışığı belli değil.. Büyük cami diyorsun ama ne kadar büyük belli değil.. Böyle tarif mi olur Yılmaz ?

Aslında hata bizde.. GPS kullanarak takip etmek, talimat vermek lazım bir dahaki sefere..
"Trafik ışıklarına geldin, yeşili bekle.. Yeşil yandı geç, sağa dön.. Hooop sağa dedik, sarımsaktan tarafa !! Hah, şimdi düz gidiyorsun, çok güzel, devam et... İlerde bir çukur var.. Aybala çukura dikkat et.. Aybalaaaa, çukur diyom, bırak vitrinlere bakmayı... Aybalaaaaa !! "

:D

sezinci
06-01-2006, 15:44
O zaman şöyle yapalım.

İstanbul'a gelirken GPS'imi de getireyim. İstanbul'da önemli yerlerin koordinatlarını alayım Aybala'ya vereyim. Artık patron da Aybala'ya bir GPS alıverir bu koordinatları bulabilmesi için.:D

Aybala bak kızma bayram bayram.:mad:

aybala
06-01-2006, 16:09
hacivatla karagöz oldunuz başıma
daaaalın
:mad:

backyard
06-01-2006, 16:41
ben de fosil ağaçların fotoğraflarını çekecem
yukarıda iki aday var nasıl olsa ;)

karakedi
06-01-2006, 17:44
samimi itiraf bende soğan sarmısakda işe yaramıyor...eşim buldu sana taraf bana taraf yöntemi en emin.....

sezinci
06-01-2006, 18:19
ben de fosil ağaçların fotoğraflarını çekecem
yukarıda iki aday var nasıl olsa ;)

Biri Aybala ama diğerini çıkaramadım:D

Cihangir
06-01-2006, 20:24
Biri Aybala ama diğerini çıkaramadım:D

"Yukarıda iki tane" demiş.. Aybala ve aybala.. Bu kadar kolay ! :D

sezinci
07-01-2006, 11:34
Tabi ya nasıl da düşünemedim. Biri Aybala. diğeri de aybala.:)

atilimizgu
10-01-2006, 00:35
aybala'yı kandırmışlar... Kayı köyü Mihallıccık ilçesinin değil bi kere.. Benim bildiğim Kayı köyü, Çifteler ilçesinin Han kasabasına bağlı bir köy.. Kökeni Kayı boyu'na dayanır..
:o
arkadaşım bu forumda yeniyim ama bu söylediklerinin bir kısmı yanlış. Bahsedilen ardıç ağaçları bahsedildiği gibi Mihalıççık ilçesi kayı Köyü'ndedir. pek yakında fotoğrafalrını yayınlarım forumda şu anada ulaşabildiğim bir kayna adres vereyeim http://www.ergir.com/kayi_koyu.htm bu sitede bizim köyümüzdeki ardıç ağaçlarını resimleri vardır. çiftelere bağlı bir kayı köyü tabii ki vardır ama. bahsedilen anıt ağaç olarak nitelendirilen ardıç ağaçları Mihalıççık ilçesi kayı köyünde bulunmaktadır. ayrıca bende her sene köyüme giderim ve bu ağaçları bulunduğu yeri çok iyi bilirim. ayrıntılı bilgi istersen .her konu da yardımcı olabilirim.

eskimo
16-01-2006, 18:18
Bolu'nun göynük ilçesine bağlı
cubuk gölü yolu üzerinde anıt çınar var.
ama tescilli olduğundan süpheliyim.

eskimo
16-01-2006, 19:02
galeride gördüğüm resimde bu ağacın kavak olduğunu öğrendim,
daha çok fırın ekmek yemem gerek galiba
:)

lidya
16-01-2006, 19:59
Merhaba arkadaşım,
Anıt ağacın tescilli olup olmadığını Koruma kuruluna sorup öğrenebilirsiniz hatta değilse müze müdürlüğünce tescil altına alınmasını sağlarsınız çok güzel,keşke herkes de bu bilinç olsa.

lidya
16-01-2006, 20:14
merhaba arkadaşım,
Anıt Ağaçlar'dan merkez ve merkeze bağlı ilçelerde ve çevresinde var.Zamanınız uygun olursa bilgilerini size verebilirim(Kırklareli,Dingiloğlu Parkındaki Anıt Ağaç(Avrupa Çınarı)ve Vize Çakıllı Beldesindeki(Avrupa Çınarı)vb bir çok örneği il hudutları içinde görebilmeniz mümkün.En güzel günlere hep birlikte.

oktars
16-01-2006, 21:10
merhaba arkadaşım,
Anıt Ağaçlar'dan merkez ve merkeze bağlı ilçelerde ve çevresinde var.Zamanınız uygun olursa bilgilerini size verebilirim(Kırklareli,Dingiloğlu Parkındaki Anıt Ağaç(Avrupa Çınarı)ve Vize Çakıllı Beldesindeki(Avrupa Çınarı)vb bir çok örneği il hudutları içinde görebilmeniz mümkün.En güzel günlere hep birlikte.

Vize'nin Çakıllı Köyündeki ağacın fotoğrafı galeri bölümünde var geçen yaz çekmiştim.

sezgin1
25-01-2006, 13:58
merhaba
karadeniz ereğli ile kandilli beldesi arasında köseağzı isimli alanda yorgun bir çınar.. dibi definecilerce didiklenmiş, ereğli'deki anıt çınarlarla aynı yaşta ama tamamen korumasız ve zor durumda.. ayaklarını kömür işletmesinin atık kara tozlarını taşıyan ölmek üzere olan bir dere, saçlarını karadenizin tuzu yıkıyor.. fotoğrafı ekliyorum.. dibinde onunla konuşurken çekmiştim..

malina
25-01-2006, 16:15
Yazılar olmasa korunmaya değer bir ağaç olduğunu, bu fotoğraftan anlıyamıyoruz. Fotoğrafları çekerken buna dikkat etmek gerek...

Sevelim
26-01-2006, 07:59
http://www.zaman.com.tr/?bl=bolgehaberleri&alt=marmara&trh=20041115&hn=112105

Haberi buraya aktarmak istedim ancak kopyalanmıyor. Haber biraz eski ama ben yeni gördüm. :)

malina
26-01-2006, 10:07
Sevelim, sana yardım edeyim:



Osmanlı İmparatorluğu'na başkentlik yapan Bursa'da, yaşları 100 ile 600 arasında değişen 888 adet "anıt ağaç", Büyükşehir Belediyesi'nin "Ağaç Koruma Politikası" kapsamında koruma altında bulunuyor.

Kentin hemen her köşesinde doğal yapıları, boyutları ve ihtişamları ile dikkat çeken "anıt ağaçlar", Bursa'nın tarihi ve kültürel dokusuna renk katıyor. Tarihe tanıklık eden ağaçlar, birçok şehirde olduğu gibi, Bursa'da da uzun yıllar ihmal edilerek tahribata uğramaktan kurtulamadı. Anıt ağaçlar, ancak 1997 yılında Bursa Büyükşehir Belediyesi'nce yürütülmeye başlanan "Ağaç Koruma Politikası" ile koruma altına alınabildi.

Yaşları 100 ila 600 arasında değişen 888 "Yaşayan tarihi anıf'a sahip Bursa'da, anıt ağaçların 331'inin tescil işlemi, 502'sinin de envanter kartları hazırlanmış bulunuyor. Kentte, "doğu çınarı"ndan "gümüşi ıhlamur"a, "Saplı meşe"den, "çiçekli manolya"ya kadar 11 farklı türde bulunan anıt ağaçların tedavi ve bakımları, Büyükşehir Belediyesi Tarihi Çevre Koruma Şubesi ile Park ve Bahçeler Müdürlüğü tarafından yapılıyor.

En fazla İnkaya çınarı tanınıyor.

Bursa'nın simgelerinden biri konumundaki İnkaya Çınarı, adını aldığı Osmanlı Devleti'nin ilk köylerinden biri olan Bursa-Uludağ yolu üzerindeki İnkaya köyünde bulunuyor. Her bir dalının kalınlığı bile 3-4 metreyi bulan doğa harikası çınar, 35 metrelik boyu, 9,2 metre çevresiyle görenleri şaşkına çeviriyor. İnkaya köyünün sakinleri, geçimlerini 6 asırlık tarihiyle Türkiye'nin en yaşlı ağaçlarından biri özelliğini taşıyan bu tarihi çınardan sağlıyor. Çınarın dalları altında çay bahçesi, restoran, market, hediyelik eşya dükkanları bulunuyor. İnkayalılar, ayrıca, yaptıkları el işleri ile bahçe ya da tarlalarında yetiştirdikleri meyve ve sebzeleri, çınarın yakınındaki tezgahlarda satıyor.

Bulundukları semte adını verecek kadar kentle özdeşleşen "anıt ağaçlar", öyküleriyle de ilgi çekiyor. Koğuk Çınar Mahallesi'ne adını veren anıt ağacın kuşaklardan kuşağa anlatılan ve dinleyenleri ağaçların önemine dikkat çeken hikayesi şöyle: "Osmanlı hükümdarı Yıldırım Bayezid, bir seferden dönüşünde o yıl çocuk doğuran bütün kadınlara maaş bağlanmasını emreder. 70 yaşındaki bir kadın da, Yıldırım Bayezid'in huzuruna çıkarak bir erkek çocuk dünyaya getirdiğini söyler ve kendisine de maaş bağlanmasını ister. Bayezid, (Senin yaşındaki bir kadın çocuk mu dünyaya getirirmiş) diye sorar. Kadın bunun üzerine, (Doğru, çocuk doğurmadım ama, onun kadar kıymetli bir çınar diktim) der. Bayezid de, kadına maaş bağlanmasını emreder."

Bir diğer anıt ağaç olan "Eskici Baba Çınarının öyküsü ise şöyle: "Orhan Camii'nin müezzini olan Mustafa adındaki bir ihtiyar, aynı zamanda caminin bahçesindeki bu ağacın kovuğunda ayakkabı tamirciliği yapıyormuş. Birgün bu ihtiyar kişi ağacın kovuğuna girmiş ve bir daha çıkmamış. O gün bugündür, ihtiyar ayakkabıcıyı ne gören, ne de ondan haber alan çıkmış.
"
Hikayenin devamında ise, yaşlı adamın içi baca gibi açık olan çınardan göğe yükseldiği rivayet ediliyor.

15.11.2004 Bursa
Zaman Gazetesi

Sevelim
26-01-2006, 10:09
Teşekkürler Malina. Oradaki bilgiler ilginç geldi bana. Sizlerle paylaşmak istemiştim. Sayende oldu. :)

aybala
06-04-2006, 15:51
Bu işe bir el atsak mı artık :)

Bakınız sitede ilgili sayfaya şöyle bir yorum yapılmış;
diğer iller niçin yok (http://www.agaclar.net/index.php?id=2946)
Ben Müjdat ULUDAĞ Z.K.Ü. Fenbilimleri Enstitüsü Orman Mühendisliği Anabilim Dalında Yüksek Lisans öğrencisiyim. Diğer illerinde bu alanda yer almasını isti yorum. ayrıca bolu da bir meşe ağacınıda Anıt ağaç olarak titeretüre geçmesini istiyorum. Nasıl bir yol izliyeceğimi bilmiyorum. bilgi verirseniz müteessir olurum. Saygılarımla...

http://www.agaclar.net/index.php?id=1701

Taşlıbahçe
08-04-2006, 15:44
selam dostlar,uzun zamandır siteye bakıp dursam da üye olmamıştım, daha doğrusu olduğumu unutmuşum ve habersizce tekrar üyeliğe başvurduğumda hatırladım. malina ve erguvan muhubbi'yle önceden tanışıklığımız var,onlara bir daha selam edeyim. gelen kitap aslına bakarsanız uzun zamandan beri yolda, bir çıktı pir çıktı, ha bire yoldaş da buluyor, böyle başladı sonu nasıl biter ya da bitmez bilmem. &-6-7 yıl önce yerlerini öğrendiğim ağaçları ziyaretle başladı, (çocukluktan kalan saplantılar da var) fotoğraflarını çektim durdum,derken bir hayli şey birikince dedim kitap niye olmasın. İstanbul'u düşündüm öncelikle, Çelik Gülersoy'un kitabının üzerine konulacak tonlarca ağaç vardı istanbul'da. O sıralarda öğrendim Ünal Hoca'yla tanışınca zaten böyle bir proje varmış,Elektrokent sponsor olmuş, kafamda yeni yeni oluşan bu fikir biraz söndü, sonra nedense yine canlandı,bu kez istanbul değil de marmara! Hayatın dertleri mertleri araya girip çıktıkça beklemeler oldu. 2005 yılı ise, geriye baktığımda hala şaşırdığım bir ağaç izi sürme yılı oldu. Burada özellikle Beverley'e hemen herzaman benimle geldiği için çok thank you :-) Hafta içi öğretmenlik hafta sonu da yalova, Bursa...Fakat ipin ucunu kaçırıca-ya da tutunca- bu projeye kardeşler geldi. Ocak 2005 te lübnan'a gidip sedir projesine başladım ki bu atlas sedirleri için Fas'a,Himalaya sedirleri için oralara,kıbrıs sedirleri için kıbrıs'a ve lübnan sedirlerinin asıl yurdu için toroslara gitmek demekti. İlk olarak yazın çadırları alıp Adana'ya gittik ve toroslara çıktık, yürüyerek,işleyen araba varsa onlarla yoksa otostopla, ormancılarla derken Mersin,Antalya geldi geçti ve tekrar istanbul. Yalnızca sedirler değil inanılmaz Ardıçlar ve aşağılar da da dağ sularıyla beslenen devasa çınarlar gördük, fotoğrafladım. Bitmedi, uslanmaz bir iz sürücü olarak bir rüyamı daha gerçekleştirmek için 2 ay önce kamboçya'ya giderek Angkor tapınaklarının akıl zorlayan ağaçlarını gördüm,"Angkor'un Ağaçları" bir kez daha gidersem iş tamam!, Tayland da bu konuda rüya ülkelerden biri. Ve şimdi Marmara'ya geri dönersek, buradan biraz daha geri giderek istanbul projesinde durmak lazım. Yıllar geçti yapılan bir şey olmadı, ben de karar verdim istanbuldan başlamaya. Kitapta fotoğraflar ve ilgili metinlerin dışında tamamlayıcı bilgilere de yer veriyorum. İyi gidiyor... O güne kadar görmek istediğiniz fotoğraflar için görüşmemiz gerekir, uygun bir zamanda bir arboretum turu da yapabiliriz, malina ya verilmiş eski bir sözüm var bu konu da. Sevgiler...

malina
08-04-2006, 17:34
Oh be Volkan, sonunda geldin:)

Sefer GİRİŞEN
08-04-2006, 20:15
(http://www.agaclar.net/index.php?id=1894)


Hadi "ANIT AĞAÇ İLİNİ SEÇ" kampanyasına katılın.









Samsun benim olsun. İmkanlarım dahilinde fotoğraflarını da kendim çekmeye çalışırım.

Taşlıbahçe
14-04-2006, 18:16
selam adige, samsunun güneyinde,niksar taraflarında lübnan sediri (Cedrus libani) ormanının olduğunu biliyorum ki bu orman lübnan sedirinin en kuzey ucu, çok kişi tarafından da bilinmez,tıpkı lübnan'daki sedirlerin abartısız binlerce katının toroslarda yaşadığının pek bilinmemesi gibi. Gidip görmüşlüğün var mı bu ormanı ya da orman parçacıklarını,oralarda, kimbilir belki de bir dev yaşıyordur.

malina
14-04-2006, 21:37
Anıt ağaç fotoğrafı çekmek için dağ tepe yürümek gerek, bunun için pek istekli yok sanırım...

sezinci
14-04-2006, 22:40
Tescili olmayan, fakat anıt ağaç niteliğindeki ağaçlar olursa ben bunlardan bolca fotoğraflayabilir ve galeriye koyabilirim

Sefer GİRİŞEN
14-04-2006, 23:05
çınar aga;Niksar tarafına sadece bir kaç saatliğine gidebildim ama ormanları hakkında bilgim yok.
malina; dere, tepe yürümek için önce adres gerekli, sonra gönüllü çok çıkar.(umarım)

rahimyts
18-04-2006, 09:10
Merhaba,

Hadi Kırklareli benim olsun. Umarım yeterince zaman bulabilirim.

Fotoğraflar ve tespitler benden :-)

rahimyts
18-04-2006, 09:14
Anıt ağaç fotoğrafı çekmek için dağ tepe yürümek gerek, bunun için pek istekli yok sanırım...

Hadi KIRKLARELİ benim olsun. Umarım yeterince zaman ve imkan bulabilirim.

Anıt ağaç fotoğrafları ve bilgiler benden :-)
Tabii elinde zaten bilgileri olanlarla da işbirliği yapmayı isterim.
Bence de önemli bir envanter çalışması olur bu...
Hadi hep birlikte !!!!

Sevgiler.

malina
18-04-2006, 10:45
Harikasın :)

aydolum
19-04-2006, 13:33
o zaman kayseriyi de ben araştırayım

aybala
19-04-2006, 20:51
Listeyi tazeleyelim o zaman

1-Öncelikle illere göre bulabildiğimiz anıt ağaç bilgilerini
(aşağıdaki bilgiler) siteye eklemek.

Bulunduğu Yer:
Tescil Numarası:
Ağaç Türü:
Çevresi (m):
Çapı (m):
Boy (m):
Tahmini Yaşı:
Fotoğraf: Galeride fotoğrafı varsa, linki yazılacak

http://www.agaclar.net/index.php?id=1894

2- Sonrasında da bu ağaçları fotoğraflayarak galeriye eklemek
http://www.agaclar.net/gallery/kategori.php?blm_id=2




Üyelerin il paylaşımı tüm hızıyla devam etmekte. :)

Anıt Ağaç Tespit Grubu Görev Dağılımı

ADANA
ADIYAMAN (aybala)
AFYON
AĞRI (aybala)
AMASYA (aybala)
ANKARA
ANTALYA
ARTVİN
AYDIN
AKSARAY
ARDAHAN

BALIKESİR
BİLECİK (Oktars)
BİNGÖL
BİTLİS
BOLU
BURDUR
BURSA
BAYBURT
BATMAN

ÇANAKKALE (Oktars)
ÇANKIRI
ÇORUM

DENİZLİ
DİYARBAKIR
DÜZCE

EDİRNE (Oktars)
ELAZIĞ
ERZİNCAN
ERZURUM
ESKİŞEHİR

GAZİANTEP
GİRESUN
GÜMÜŞHANE

HAKKARİ
HATAY

ISPARTA
İÇEL
İSTANBUL
İZMİR
IĞDIR

KARS
KASTAMONU
KAYSERİ (hzbayram)
KARAMAN
KIRIKKALE
KIRKLARELİ (Oktars) (rahimyts)
KIRŞEHİR
KOCAELİ
KONYA
KÜTAHYA
KARABÜK
KİLİS

MALATYA
MANİSA
K.MARAŞ
MARDİN
MUĞLA
MUŞ

NEVŞEHİR
NİĞDE

ORDU
OSMANİYE

RİZE

SAKARYA
SAMSUN (adige)
SİİRT
SİNOP
SİVAS
ŞIRNAK

TEKİRDAĞ (Oktars)
TOKAT
TRABZON
TUNCELİ

ŞANLIURFA

UŞAK

VAN

YOZGAT
YALOVA

ZONGULDAK

aybala
19-04-2006, 21:39
Türkiye’de 93 anıt ağaç var (http://www.agaclar.net/forum/)

http://www.zaman.com.tr/2004/07/14/agac.jpg

Anıt ağaçlarla ilgili envanter çalışması yapan Çevre ve Orman Bakanlığı, 1998 yılından bu yana 93 ağacı anıt ağaç olarak tescil ederken, 9 alanı da tabiat anıtı olarak korumaya aldı.


Dünyanın en önemli flora merkezi olan Türkiye'de 10 binden fazla otsu ve odunsu bitki çeşidi doğal olarak yetişiyor. Flora zenginliği kadar önemli olan ikinci husus da, mevcut türlerin yaklaşık yüzde 33'ünün dünyanın başka yerlerinde görme olanağı bulunmayan endemik türler olması.

Bulunduğu yere güzellik katan, gelecek kuşaklara taşınması gereken anıt ağaçlarla ilgili envanter çalışması yapan Çevre ve Orman Bakanlığı 1998 yılından bu yana 93 ağacı anıt ağaç olarak tescil ederken, 9 alanı da tabiat anıtı olarak korumaya aldı. Bakanlığın envanter çalışmaları halen devam ediyor.

Tescili yapılan anıt ağaç ve tabiat alanları en çok Isparta'da bulunuyor. 14 ağaç ve tabiat alanının koruma altına alındığı Isparta'yı sırasıyla İzmir, Antalya, Gümüşhane ve Eskişehir takip ediyor.

Anıt ağaçlar içinde en yaşlısı Antalya Kaş'ta bulunan ve 1995 yılında tescil edilen 2 bin yaşındaki kocakatran Lübnan sediri.

Yine Antalya'da bulunan bin 700 yaşındaki ardıç ağacı ile Eskişehir'de bulunan bin 30 yaşındaki fındık ağacı ve 700 yaşındaki dut ağacı türlerinin en yaşlısı olarak kayda girmiş durumda.

Anıt ağaçların yanı sıra doğal ve eşsiz güzellikte olmaları nedeniyle Düzce Samandere Şelalesi, Ankara Nallıhan'da bulunan Asarlık Tepeleri, Denizli'de Güney Şelalesi, Karapınar'da Meke Gölü, Mut'ta Yerköprü Şelalesi, Bingöl'de Yüzen Adalar, Bitlis'te Nemrut Kalderası, Eskişehir'de Geyik Alanı da bakanlık tarafından koruma altına alınan tabiat varlıkları arasında yer alıyor.

Çukurova Üniversitesi Fen Edebiyat Fakültesi Biyoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Atabay Düzenli, bakanlık tarafından belli kriterlere göre tespit edilip tescil edilen anıt ağaç ve tabiat varlıklarının sayısının daha fazla olması gerektiğini söyledi.

Tescili yapılan ağaçların korunmasının, eko ve biyo-turizme kazandırılmasının bundan sonra yapılacak çalışmalar arasında yer alması gerektiğini kaydeden Düzenli, “Doğayı tam anlamıyla korumuş olsaydık 500-600 yaşlarında çam, çınar ağaçlarından oluşan anıt ormanlarımız olacaktı.” dedi.

Tarihî ve tabii özelliği olan değerler 2863 sayılı kanunun 6. maddesinde korunması gerekli anıt ağaç nitelikleri tarihi olaylarla bağlantısı olanlar, güzellik açısından plastik değerde bir görünüme sahip olan veya tabii görünümünden esaslı şekilde sapma göstererek dikkat çekici biçimler kazanmış, tabii hayat tarzı bakımından benzerlerinden farklı gelişme özellikleri gösteren, aynı gövde veya kök üzerinde iki veya daha fazla türün bir arada yaşaması gibi garip kaynaşma ve yaşama örneklerine sahip ağaçlar, endemik ve nesli tükenmeye maruz yerli ağaçlar şeklinde sıralanıyor.

Zaman
http://www.zaman.com.tr/?bl=haberler&alt=&trh=20040714&hn=69477

demokritos
26-04-2006, 14:49
şimdi anıt ağaç olduğuna kanaat getirdiğimiz bir ağacın tescilini nerde yaptırcaz?

mdamcayiri
27-04-2006, 21:30
selam arkadaşlar, Eskişehir mihalıççık Kayı Köyündenim. Köyde doğdum çocukluk yıllarım köyde geçti. Sizlerin sayesinde köyümde anıt ağaç olduğunu öğrendim. Üstelik bu ağaçlar tarlamıza oldukça yakın. Yazın kısmetse köyüme gidince sizlere bu kokulu Kayı ardıcının değişik cephelerinden çekilmiş resimlerinden siteye göndereceğim.

malina
27-04-2006, 21:51
Unutmazsınız değil mi? :)

Taşlıbahçe
29-04-2006, 08:22
sevgili eskimo, sen de unutmazsın di mi silivrideki anıt ağaçların ölçülerini ve fotoğraflarını:) Geçen yıl silivri belediyesinin sitesinde dolaşırken anıt ağaçların olduğu yerlerden bahseden birinin maili vardı, o da senmiydin?

eskimo
30-04-2006, 18:15
merhaba çınar ağa,
evet o bendim, ama çınarlarımızı ne tescil ettirebildim,
nede belediyeye sesimi duyarabildim.
kendi amatör makinam ile resimlerini çekersem, kitap için iyi bir seçim olmayabilir diyede düşündüm.
Bu yıl ağaçları budadılar,
aslında budama işlemi yapılırken ölçümde yapılanabilirdi,
ancak belediyede bir dayımız yok ki! sesimiz çıksın.

Taşlıbahçe
02-05-2006, 11:58
sevgili eskimo, ben zaten fotoğrafları çekiyorum, yine de önceden boyutları hakkında bilgim olması için istedim bu fotoğrafları, ölçülere gelince gövdelerinin ölçüsünden bahsettim ki bu ölçü yerden 1.30 m. yükseklikten alınan bir gövde çevresi ölçüsüdür. Ve lanet budamalara gelince herşeyin iyisini doğrusunu bildiğini zanleden insanlardan duyduğum öfke ve iğrenme giderek büyüyor! Kendi türlerine, üstelik ne yazıkki çocuklarına bile deneme hakkını vermeden dayatılan bu zihniyetin milyonlarca yıldır toprağa havaya suya börtü böceğe uyum geliştirerek kendi varlıklarını her an kusursuzlaştıran ağaçlara da uygulanmasına hiç ama hiç şaşırmasam da öncelikle beni zehirleyen duygulara yenik düşüp duruyorum. Bu hafta sonu Malina ve Aybalayla da bu budama saçmalıklarını konuştuk, malina bu konuyla ilgili bir bölüm de hazırlıcak sanırım. En acısı da kesilircesine budanan ya da kıyılan bu ağaçların bir daha o anki doğal güzelliklerine uzun uzun yıllar belki de hiç bir zaman kavuşamayacak olmaları. Umuyorum ki bunu da atlatırlar...
Vakit bulursan silivrideki anıt ağaçların fotoğraflarını çekmeye ve gövde ölçülerini almaya çok sevinirim. Ölçülerini almayıp ağaçların yanına bir insan figürü koyabilirsen de olur,sevgiler, saygılar...

malina
02-05-2006, 12:50
Ağaç budamanın ölçüsü (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1153) başlığı ile bir konu açtım. Sendeki fotoğrafları buraya ekler misin?

Not: Genişlik 600 - 650 pikselden fazla olmasın. Dosya büyüklüğü için 70 k son sınır. Yazma alanının altından fotoğraf yükle bölümünden ekleyeceksin :)

Taşlıbahçe
04-05-2006, 10:13
teşekkürler eskimo handan, silivri'deki bu çınarlardan cami bahçesinde olan ağaç büyük görünüyor,anıt ağaç statüsünde olabilir, diğer çınarlar da koruma altına alınması gereken ağaçlar elbette, görüşmek üzere,sevgiler,saygılar :)

eskimo
04-05-2006, 10:57
rica ederim,
bende size, faydalı kitap çalışmanız için kolaylık diliyorum.
kitabınız yayımlandığında ilk okurlarından olacağım.
sağlıklı kalın.

demokritos
26-05-2006, 21:19
malatya-adıyaman-kahraman maraş, ın bir bölümü benim görev bölgem içinde, ayrıca dağcılık ve kuş gözlem faaliyetleri esnasında karşıma çıkacak anıt ağaçları görüntülemek boynumun borcu olsun:) adıyaman-maraş il sınırında dağlık alanda askerlerin 6 kişi kovuğuna girdik dediği ardıç ağacının peşindeyim ama izin alıp gidemiyorum o tarafa bi türlü, doğu anadolu gezisinden sonra umarım fırsatım olur:)
sevgiler...

hasan42
15-08-2006, 21:54
Çapı 4.2 metrelik kestane ağacı bulundu Sinop Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde çapı 4.2 m olan bir kestane ağacı tespit edildi.
TC.Orman Bakanlığı, "Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü"nce Sinop İli Erfelek ilçesinde yürütülmekte olan kestane dal kanserine karşı mücadele çalışmaları sırasında Salı köyü Sökü mevkiinde dip çevresi 11 metre, ortalama çapı 4.2 metre olan bir kestane ağacı tespit edildi.

İlgililerin yaptığı tespitlere göre, dünyada eşi ve örneğinin olmadığı sanılıyor. Bu nedenle çalışmalar sırasında bulunan ağaç, “anıt ağaç” olarak koruma altına alınacak.

Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağacını tescil ettirme ve koruma altına alma çalışmalarını hızla yürütmeye başladı.
http://www.ogm.gov.tr/ogmhaber/anit.htm

Todor
15-08-2006, 23:03
http://www.sesonline.net/goruntu/anitkestaneagaci.jpg

Buda 4,2 m çaplı kestane ağcının resmiymiş

Oğuzhan
21-08-2006, 14:01
Merhaba
Gugucuk.com da okudum.Paylaşmak istedim.
Mükemmel bir ağaç...
Resmi orda var .


Çapı 4.2 metrelik kestane ağacı bulundu


Sinop Orman Bölge Müdürlüğü sınırları içinde çapı 4.2 m olan bir kestane ağacı tespit edildi.

TC.Orman Bakanlığı, "Orman Zararlıları ile Mücadele Şube Müdürlüğü"nce Sinop İli Erfelek ilçesinde yürütülmekte olan kestane dal kanserine karşı mücadele çalışmaları sırasında Salı köyü Sökü mevkiinde dip çevresi 11 metre, ortalama çapı 4.2 metre olan bir kestane ağacı tespit edildi.

İlgililerin yaptığı tespitlere göre, dünyada eşi ve örneğinin olmadığı sanılıyor. Bu nedenle çalışmalar sırasında bulunan ağaç, “anıt ağaç” olarak koruma altına alınacak.

Orman Bölge Müdürlüğü, kestane ağacını tescil ettirme ve koruma altına alma çalışmalarını hızla yürütmeye başladı

haber7.com

aybala
21-08-2006, 16:36
Bu ağacın fotoğrafını çekip siteye eklemek lazım...
http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=41

memet
21-08-2006, 18:34
Elfolgi nin sözettiği ağacın resmi bir üstteki mesajda var zaten

aybala
21-08-2006, 19:09
evet,
daha büyük, daha net ve başka başka açılardan yani :)

cello
13-09-2006, 15:19
Anıt ağaç olmak kolay değil: Çok yaşlı olması yetmiyor, tarihte iz bırakması, yerel kültüre katkıda bulunması ya da estetik olması bekleniyor.
Her yaşlı ve büyük ağaç anıt ağaç değil.
...
Yazının devamı (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=7476&postcount=23)


Anladığım kadarıyla folklöre katkısı daha önemli, yani insanlar kurumuş ağacın dalına dileklerine dair bez bağlıyorlarsa bu kapsamamı alınmalı?

İşin gerçeği bende her yaşlı ağacın bu kapsamda olduğunu düşünenlerdendim. Dün Çanakkale'den döndüm. Bir Palamut ağacı gördüm ki herhalde 400 m2 alanı kaplar, yüksekliğide 15-20 m civarındadır.

Bu tür ağaçların anıt kapsamına alınmasını istememin sebebi palamutun bölge ekonomisindeki yerini kaybetmesi ve çok kolay gözden çıkarılabilmesi. :mad:

Mahmut Leventoğlu
16-09-2006, 10:42
Merhaba benim de önerilerim var Anıt Ağaçlarla ilgili. Tabiat Parkları içindeki ağaçlar da Anıt Ağaç sayılmalı. Örnek Yazılı Kanyon Tabiat Parkı içinde Büyük Şelale nin üzerindeki Çınar Ağacı (1200 yaşında).
Yine aynı bölgede Akçal Zirvesi yamaçlarındaki Kızıl Ardıç ağacı halen koruma altında fakat Anıt Ağaç statüsüne alınmadı. Altında çeşme,mezar bulunmakta. Yörenin bütün yaylacıları altında konaklamakta.

oktars
20-09-2006, 20:30
Ağacın bu yaşa gelmesi bile zaten başlı başına bir olay.
Yok olması için o kadar çok sebep varken tabiatın her türlü zorluğuna dayanıp
günümüze ulaşması bizim için çok büyük bir şans.
Varsın anıt ağaç saymasınlar...

hasan42
02-10-2006, 12:47
Bu sayfada İzmir'deki bir anıt ağacın fotoğrafı ve ağaç hakkında bilgi var.

http://www.fotokritik.com/2931181


1=Artık yok, bağlantı (link) kırık. Bu kuralımız (http://www.agaclar.net/forum/faq.php?faq=vb_faq#faq_888) uygulansaydı, fotoğraf da bilgi de kaybolmayacaktı.

aybala
06-10-2006, 14:02
Türkiye’nin en geniş çaplı fındık ağacı (http://www.hurriyet.com.tr/yasam/5212045.asp?m=1&gid=112&srid=3440&oid=3)Bolu’nun Mudurnu İlçesi’nde bulundu.

Erguvan Muhibbi
06-10-2006, 14:46
Çınar Ağam, Malina bacım, kardaşlar, dostlar...
Sevgili Dostum Sait Beyden rica ettim.
Isparta Valiliği tarafından 2003 yılında yayınlanmış
bulunan "Göller Bölgesinin Anıt Ağaçları" kitabı elime
ulaşmış bulunuyor.Sağolsun üç tane temin etmiş.
Orman Yüksek Mühendisleri Prof.Dr.Musa Genç ve
Ş.Teoman Güner tarafından hazırlanmış.
Baskı kalitesi çok kötü ama çok iyi hazırlanmış.
Ağaç ve Anıt Ağaç kavramını girişte uzun uzun
anlatmışlar. Bu bölümü yazıp siteye yükleyeceğim.
Ispartadan üç kitap düştü.
Kitabın biri www.agaclar.net kütüphanesinin.
Biri Çınar Ağa'mın biri de bu fakirin oldu.
Selam ve muhabbetle...

hasan42
06-10-2006, 18:46
Kitabın biri www.agaclar.net kütüphanesinin.


Sitemizin bir kütüphanesi olduğunu bilmiyordum.

Erguvan Muhibbi
06-10-2006, 21:23
Mutlaka patroniçenin bir kütüphanesi vardır.
İleride agaclar.net vakfı kurulduğunda en eski
kitap bağışçılarından biri olma ünvanını kaçirmayayım....

selif
08-10-2006, 21:59
Merhaba ben yeni üye oldum, bu site sayesinde etrafımdaki ağaçlara daha dikkatli bakmaya başladım. Benim merak ettiğim; bulunduğum yer Samsun'da özelliği olan bir anıt ağaç var mı?

aybala
08-10-2006, 22:09
Bunu Galerideki Türkiye'deki anıt ağaçlar (http://www.agaclar.net/gallery/kategori.php?blm_id=2) bölümünden takip edebilirsiniz.

Ama Samsun iline ait galeriye (http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=17) eklenmiş anıt ağaç fotoğrafı henüz bunulmamakta. Belki siz çekip eklersiniz.

malina
09-10-2006, 01:29
Mutlaka patroniçenin bir kütüphanesi vardır.
İleride agaclar.net vakfı kurulduğunda en eski
kitap bağışçılarından biri olma ünvanını kaçirmayayım....

Bir ara kitabı getirirsin değil mi? :)

Hüsnü Melih Uzar
31-10-2006, 21:34
selam arkadaslar
Bende memleketim Turhal & Tokat'taki anıtsal agacları Ramazan Bayramında gittiğimde detaylıca fotografladım. Siz; ağaçsever dostlarımla paylaşmayı çok isterim;)

aybala
01-11-2006, 13:35
Hüsnü Bey hoşgeldiniz

Tokat'daki anıt ağaç fotoğraflarınızı, galerideki
Anıt ve Korunmaya Değer Ağaçlar/Türkiye | Karadeniz Bölgesi | Tokat (http://www.agaclar.net/gallery/album.php?id=90)bölümüne ekleyebilirsiniz?

Galeriye fotoğraflarınızı nasıl ekleyeceğinizi öğrenmek için ise buraya tıklayınız (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=38461&postcount=7).

OZLEMN
28-05-2007, 15:20
herkese merhaba, dün uzun bir yolculuk sırasında vize ile saray (Çerkezköy) arasında bir köy ismini tam hatırlayamıyorum 810 yaşında bir çınarın altında çayımızı yudumladık, büyük bir zevkti... fotograftakı gözde sanırım 3m vardır...

KUNT
29-05-2007, 00:09
Isparta'daki anıt ağaçlardan biri olan Barla Çınarı'nı galeriye eklemeye çalıştım ama olmadı. Geçersiz fotoğraf diyor. Büyük geldi heralde :(

KUNT
29-05-2007, 13:08
Ekledim :)

http://www.agaclar.net/galeri/files/16042-brlanar.JPG

Taşlıbahçe
06-09-2007, 21:01
yukarıda köyü hatırlanmayan çınarın köyü "Çakıllı" Kırklareli'ye bağlı olan Vize'ye bağlıdır.

hassoman
16-01-2008, 14:17
Bir, iki anıt ağacın izine rastladım. Ancak, maalesef fotoğraflarına ulaşamadım.
Fotoğrafı olmayan bir konu da sanki yarım kalmış gibi oluyor. Umarım bu ağaçların fotoğraflarına ulaşacak kadar geniş bir aile olmuştur agaclar.net…

İşte o anıt ağaçlar:
Bulunduğu yer :Kazımdede Mezarlığı-Kaleköyü- Hartlap- Kahramanmaraş
Türü :Juniperus drupacea lab. (Andız)
Boyu : 40 m’yi aşkın
Coğrafik yükselti: 980 m
Andız, kışın yapraklarını dökmüyor. Mavi ve mor renkli kozalakları var. Kökü, meyvesi, yaprağı ve pekmezi pek çok hastalığa ilaç olarak kullanılıyor. Bazı marketlerde bulunabilen andız (ardıç) pekmezinin yapımı özel uğraş gerektirmektedir.
Juniperus drupacea lab. kozalak yapısının değişik olmasına karşın bazı uzmanlarca bir ardıç türü olarak kabul ediliyormuş.

Bulunduğu yer : Çukuryurt bölgesi-Balkıca köyü-Tavas- Denizli
Türü : Pinus nigra Arn. ssp.pallasiana (Lamb.) Holmboe] Anadolu Kara Çamı
[B]Yöredeki adı : (İkiz pehlivan) bir kökten çıkmış gibi iki adet olduğu için)
Boy :25 m
Çevresi: :9.7 m
Yaşı: :700
Coğrafik yükselti: 1815
Bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=382


Bulunduğu yer: Hıdırbey Köyü-Antakya- Hatay
Yöredeki adı : Hıdırbey Çınarı
Türü :Platanus orientalis L andız
Boyu : 20 m yaşı
Yaşı : 800
Çevresi : 14.40. m
(Bknz: http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=383586)

Adı : Beşik çamı-Mızık çamı
Türü :Pinus nigraArn –Karaçam
Boyu : 11 m
Çevre: : 4.70
Yaşı : 740
Coğrafi yükselti:870
Bulunduğu yer: Dumur Köyü- Domaniç- Kütahya

Söylenceye göre; Ertuğrul Gazi’nin Annesi Hayma Ana’nın torunu Sultan 1. Osman’ı (Osman Gazi) bebekliğinde ninnilerle uyuttuğu salıncağı bu ağacın dallarına kurduğu için kimse dokunmamış. Ne yazık ağaç 1980 Yılında kurumuş, 1988 yılına kadar dikili kuru olarak ayakta kalmış, .27/10/1988 tarihinde rüzgar sonucu devrilmiş olup,şu anda beton desteklerle askıya alınmış yatık olarak koruması sürmektedir. 1980 yılındaki yaşı 743 olarak tespit edilmiştir. Ancak hesaplanamayan yaşının 400 seneden fazla olduğu tahmin ediliyormuş.

Karaçam için bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=382

Konu hakkında ayrıca Bknz: http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=296&highlight=m%FDz%FDk

pehlivan75
18-02-2008, 18:47
İZMİR/ MENEMEN/ ÇALTI köyündeki DEDE menengici tam 800 yaşındadır.Çaltı köylüler bu ulu ağaca sahip çıkmışlar ve ağacın bulunduğu tepeciği mesire alanı ilan etmişlerdir.Her yıl bahar aylarında hıdır ellez zamanı tüm köylüler özellikle gençler burada piknik yapıp eğlenmektedirler.

ozgurbilgin
23-07-2009, 10:39
Çanakkale'deki köyümüzde de çevresi yaklaşık 10 m civarında gelen bir çınar ağacı var.

raddle
23-07-2009, 20:48
Tekirdağ Uçmakdere Köyü'ndeki anıt ağaç.Bilgiler silinmişti ama üniversite tarafından tescillenmiş olduğu yazılıydı.

seleste
30-05-2010, 21:22
Burdur ili Ağlasun ilçesinin parkında bulunan ağaç. Netten daha fazla bilgi bulamadım ama anıt ağaç olduğu söyleniyor. Bu fotoğraflar öğrencilerimle yaptığımız geziden
148224

148225

Doğayla Barış
27-09-2010, 23:58
Böylesine önemli bir konu açtığınız için teşekkür ederim.Anıt ağaçlara özel bir ilgim var,fotoğraflarımı bulduğum an yükleyeceğim.

ykolko
12-12-2010, 16:40
Arkadaşlar, Anıt ağaçlar bölümünü, dikkatle inceledim, fakat İstanbul'da sadece benim gördüğüm,10 larca ağaç var bunlardan pek bahsedilmemiş,ilk fırsatta resimlemeye çalışacağım, arkadaşlardan daha önce gidenler olur diye, bölgelerinden bir kaçını yazayım.
Birinci olarak Kadiköy-İstanbul Fenerbahçe parkı, burada bulunan anıt ağaçlar,tescilli ve iyi korunuyor ve bakılıyor,bir kaç değişik ağaç türü mevcut.
İkinci olarak,Tuzla:Tuzla'da dağınık olarak o kadar çok var ki, bir tanesi yeni yapılan sitenin içinde bulunuyor,bu ağaç hakkında siteyi yapan inşaat firması'nın sahibi ile sohbet ettiğimde,ağacın üzerinde eskiden plaka olduğu, fakat o araziyi aldıklarında, plaka olmadığını, inşaat iznini alırken, bu ağaç'ı koruyacaklarına dair, tüm islemleri yaptıklarını söylediler.
Ayrıca Anadolu Hisarı, Beylerbeyi, Kanlıca, Çengelköy, Beykoz, Anadolu kavağı ve Feneri'n de kayıtlı ve kayıtsız bir çok ağaç vardır,bunlardan bazıları kurumuş, bazılarıda çok kötü durumdadırlar.

furkan yıldız
29-12-2010, 19:09
800 yıllık ve 810 yıllık ağaçlar. derin bir of çektirdi yani bana. Bir dile gelseler konuşsalar neler görmüşlerdir neler anlatırlar. Koca bir tarih resmen

Orhan Özbilgiç
01-01-2011, 22:12
Samsun - Çarşamba - Kızılot Köyü' nde bulunuan bu çınarla ilgili resmi bir kayıt olup olmadığını bilmiyorum.
Geçen yıl yaptığım ölçümde, çevresi 10.7 metre idi.
Tamamen düz bir ovanın ortasında olduğu için, tüm rüzgarlara açık. bu nedenle, gerek lider ana dal, gerekse yan dallar kırıldıkça yeni sürgünler vermiş. Herşeye rağmen, 30 metre dolaylarında boyunun olduğunu sanıyorum.

186912

186913

186914

186915

ykolko
30-01-2011, 22:27
Daha önce bahsettiğim İstanbul-Kadiköy Fenerbahçe parkında bulunan Anıt ağaçlardan 2 tanesinin resmini ekliyorum.
vaktim olmadığı için şimdilik 2 fotoğraf ekliyorum,ilk fırsatta diğerlerinide,ekleyeceğim.
1 - 190956

1B - 190957

2 - 190958

2B - 190959

maybach
02-02-2011, 19:21
izmirin ödemiş ilçesinde bir çınar agacı var resimleri cekerım

ykolko
03-02-2011, 18:44
Fenerbahçe parkı levhalı korumaya alınmış anıt ağaçlar

191321

191322

191323

191324

ykolko
03-02-2011, 18:47
191327

191328

Fenerbahçe parkı korumaya alınmış fakat levhasız anıt ağaçlar


191329

191330

191331

ykolko
03-02-2011, 18:52
191333

191332
Fenerbahçe tesisleri içinde bulunan anıt ağaç, bir tane daha varmış kökü duruyor fakat içi çürümüş ve yıkılmış ama yinede koruma altında.

asumandilek
14-02-2011, 03:01
192594

192595

Çınar ( Kavla )
Zonguldak - Kdz.Ereğli

sakagun
20-02-2011, 16:09
Taraklı'da asırlık çınar. Yaşı veya gövde çapı konusunda bir bilgi yazmamışlar.

akinselcuk
26-05-2011, 21:26
Konya-Karaman-Mut-Gülnar iskametinde giderken Mut' u geçip sağa Gülnar yoluna saptıktan hemen sonra "Zeyne Pınarbaşı" diye anılan yerde bu ağaçlar var. Üzerlerinde tabela yok. Senelerdir gördüğümüz ağaçlar. Bir zamanlar birinin üzerine bir tahta platform kurdular. Bir kurum ilgilendi ki bir süre sonra bu platform söküldü. Ancak tescilli ağaçlar olduklarını sanmıyorum.

junkcan
02-09-2011, 12:58
kayseride hisarcık mevkiinde de bildiğim kadarıyla bir adet anıt ağaç bulunmakta. ayrıca mersin mut ilçesindeki parktaki anıt ağaçlar herkesce görülmeli :)

Yeşile_Özlem
29-09-2012, 22:13
Sakarya Taraklı'daki asırlık çınardan resimler. Bazı kaynaklarda 500, bazı kaynaklarda 700 yıllık bir ağaç olduğu yazıyor Ben bu resimleri 2007 yılında çekmiştim. Şu an ağaç ne durumda bilmiyorum ama ben gördüğümde ağacın hali içler acısı idi. Üstünü kazıyıp isim bile yazmışlar:(

http://i47.tinypic.com/s2h44i.jpg

http://i47.tinypic.com/acaizd.jpg

Bakipa
21-01-2013, 20:39
700 yıllık anıt ceviz ağacı da Kastamonu merkez Eşen Köyünde bulunmakta

akinselcuk
06-02-2013, 21:01
700 yıllık anıt ceviz ağacı da Kastamonu merkez Eşen Köyünde bulunmakta


kayseride hisarcık mevkiinde de bildiğim kadarıyla bir adet anıt ağaç bulunmakta. ayrıca mersin mut ilçesindeki parktaki anıt ağaçlar herkesce görülmeli :)

Resimleyin bu ağaçları. Sadece yerini yazmak da bir şeydir ama bence resimlemek için gayret gösterin. En azından burada iyi bir kaynak oluşmuş olur. Bakarsınız bir yetkili kişinin buraya kaynak olarak başvuracağı tutar. Denize bir deniz yıldızı atmış olursunuz.

Bu ağaçlar yıllardır duruyor belki ama hepsi de ciddi tehlike altında.

akinselcuk
06-02-2013, 21:13
Mesela bir örnek.

Ağacın solunda üzerine çivi ile çakılmış teneke levhalar var. Bu ağacın değerini bilen veya her hangi bir ağaca kıymet veren bir akıl bu teneleri buraya çivilemezdi.

Sağ tarafta ağacın üzerinde yeterince geniş bir düzlük oluşmuş durumda. Burada bir zamanlar kebap yiyip bade içmek amacıyla çakılmış bir masa düzeni vardı. O zamana kadar ağaçta bir hasar olmamıştı. Fakat üzerinde yapılan bu alemi kaldıramayacağını ağaç sessizce çatırdayıp bildirince birileri duymuş olmalı ki masayı kaldırıp altına da demir bir destek koymuş. Bu arada bizler yıllardır yanından geçip her seferinde hayranlıkla baktığımız bu dost ağaç için birşeyler yapmadan evimizde uyumakta idik.

En azından uykunuzu hafifce açın buraya bir resim koyun.

Bakipa
12-02-2013, 21:32
Kastamonu Merkez Eşen Köyü Anıt Ceviz

ayazkentli
14-02-2013, 11:58
EGE'de ki bazı Anıt ağaçlar.

Video'da, Anıt ağaçların yaşının belirlenme tekniğide anlatılıyor.


ANIT AĞAÇLAR - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=U-DVgNF5txY)




(Not: Video'yu tv.den kayıt edip, youtube yükledim. Konu ile ilgili, başka üyelerin de yayınladığı farklı videolar var).

hosseda
14-02-2013, 12:16
Çok yaşlı bir palamutu karınca sarmış. Ağaç delik deşik vaziyette. Yanında hayvan otlatan köylüyle konuştum ona göre gidiciymiş ağaç. Ancak o kadar heybetli ve sağlıklı haldeki bu koca palamutun içindeki karınca yuvaları sebebiyle ölebileceğine inanamadım.

Yukarıdaki resimlere bakarken aklıma geldi acaba ne yapabilirim ağacı karıncalardan kurtarmak için diye düşündüm. Bu konuda bilgisi olan varsa, palamuta yardımcı olabiliriz.

pria
25-03-2013, 17:22
İstanbul Topkapı Sarayı avlularında bulunan ağaçlardan ikisi:

Topkapı Sarayı içinde ilk padişahlar zamanında dikilmiş 400-500 yaşında çınarlar var..fakat bu fotosunu eklediğim halâ hayata tutunmaya çabalayan iki çınar sanırım Bizans'tan kalma..

bozkır
03-04-2013, 12:02
Bir, iki anıt ağacın izine rastladım. Ancak, maalesef fotoğraflarına ulaşamadım.
Fotoğrafı olmayan bir konu da sanki yarım kalmış gibi oluyor. Umarım bu ağaçların fotoğraflarına ulaşacak kadar geniş bir aile olmuştur agaclar.net…

İşte o anıt ağaçlar:
Bulunduğu yer :Kazımdede Mezarlığı-Kaleköyü- Hartlap- Kahramanmaraş
Türü :Juniperus drupacea lab. (Andız)
Boyu : 40 m’yi aşkın
Coğrafik yükselti: 980 m
Andız, kışın yapraklarını dökmüyor. Mavi ve mor renkli kozalakları var. Kökü, meyvesi, yaprağı ve pekmezi pek çok hastalığa ilaç olarak kullanılıyor. Bazı marketlerde bulunabilen andız (ardıç) pekmezinin yapımı özel uğraş gerektirmektedir.
Juniperus drupacea lab. kozalak yapısının değişik olmasına karşın bazı uzmanlarca bir ardıç türü olarak kabul ediliyormuş.

Bulunduğu yer : Çukuryurt bölgesi-Balkıca köyü-Tavas- Denizli
Türü : Pinus nigra Arn. ssp.pallasiana (Lamb.) Holmboe] Anadolu Kara Çamı
[B]Yöredeki adı : (İkiz pehlivan) bir kökten çıkmış gibi iki adet olduğu için)
Boy :25 m
Çevresi: :9.7 m
Yaşı: :700
Coğrafik yükselti: 1815
Bknz: Pinus nigra (Karaçam) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=382)


Bulunduğu yer: Hıdırbey Köyü-Antakya- Hatay
Yöredeki adı : Hıdırbey Çınarı
Türü :Platanus orientalis L andız
Boyu : 20 m yaşı
Yaşı : 800
Çevresi : 14.40. m
(Bknz: http://www.agaclar.net/forum/search.php?searchid=383586)

Adı : Beşik çamı-Mızık çamı
Türü :Pinus nigraArn –Karaçam
Boyu : 11 m
Çevre: : 4.70
Yaşı : 740
Coğrafi yükselti:870
Bulunduğu yer: Dumur Köyü- Domaniç- Kütahya

Söylenceye göre; Ertuğrul Gazi’nin Annesi Hayma Ana’nın torunu Sultan 1. Osman’ı (Osman Gazi) bebekliğinde ninnilerle uyuttuğu salıncağı bu ağacın dallarına kurduğu için kimse dokunmamış. Ne yazık ağaç 1980 Yılında kurumuş, 1988 yılına kadar dikili kuru olarak ayakta kalmış, .27/10/1988 tarihinde rüzgar sonucu devrilmiş olup,şu anda beton desteklerle askıya alınmış yatık olarak koruması sürmektedir. 1980 yılındaki yaşı 743 olarak tespit edilmiştir. Ancak hesaplanamayan yaşının 400 seneden fazla olduğu tahmin ediliyormuş.

Karaçam için bknz: Pinus nigra (Karaçam) - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=382)

Konu hakkında ayrıca Bknz: Anıt Ağaç Bulunan Yerler - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=296&highlight=m%FDz%FDk)

Hıdırbey'deki Musa Ağacı'nın resimlerini aşağıda bulabilirsiniz. Öğrendiğim kadarıyla ağacın yaşı 1400 çevresi 20 metre, gövde çapı 7,5 metre, yüksekliği ise yaklaşık 20 metre.

GÖKÇE1
05-04-2013, 16:06
:eek:
Gökçeada'da Pınarbaşında koruma altına alınmış 625 yaşında olduğu tahmin edilen çınar ...

nurisirt
15-06-2013, 00:48
Türkiye'nin en büyük ağacı benim köyümün sınırları içeresinde. ancak çok az kişi biliyor. anıt ağaç olarak korunması için neler yapılabilir? ağaçla ilgili görsele ve videoya aşağıdaki linkten ulaşabilirsiniz.

Bayındır Belediyesi (http://www.bayindir.bel.tr/router?do=newsdetail&id=6&pid=172&mid=22)

diğer bir link ;

https://www.facebook.com/groups/kizilobalilar/

videosu;

http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=06X21d-KqMM

aegean.nomad
25-02-2014, 15:02
Dr. Hidayet Karakurt prepared a proceeding for Cumhuriyetin 80. Yılında I. Urla Sempozyumu: Geçmişten Günümüze Urla / 1st Urla Symposium at the 80th Anniversary of Turkish Republic: from Past to the Future Urla, At Urla, Izmir, Turkey. The title of the presentation was: Monumental and Valuable to Protect Trees of Urla, Izmir.

25–26 Aralık 2003 tarihinde Urla’da düzenlenen “Cumhuriyetin 80. Yılında I. Urla Sempozyumu: Geçmişten Günümüze Urla” adlı sempozyumda sunulan "Urla’daki Yaşlı ve Korunmaya Değer Ağaçlar" başlıklı bildirinin metnini Ege Ormancılık Araştırma Enstitüsünden Dr Hidayet Karakurt hazırlamış:

https://www.researchgate.net/publication/260197098_Urla%27daki_Yal_ve_Korunmaya_Deer_Aalar_ _Monumental_and_Valuable_to_Protect_Trees_of_Urla_ Izmir?ev=prf_pub

pria
29-11-2015, 14:53
Manolya anıt ağacımız (Çanakkale - İskele)

satranc
22-06-2016, 10:47
Dünyanın en büyük ağaçlarından! Zonguldak (http://www.milliyet.com.tr/dunyanin-en-buyuk-agaclarindan--gundem-2262124/)

Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 4 bin 112 yıllık 4112 yıllık olduğu öğrenilen porsuk ağacı tespit edildi.

looktr
20-04-2017, 19:59
Dünyanın en büyük ağaçlarından! Zonguldak (http://www.milliyet.com.tr/dunyanin-en-buyuk-agaclarindan--gundem-2262124/)
Zonguldak’ın Alaplı ilçesinde 4 bin 112 yıllık 4112 yıllık olduğu öğrenilen porsuk ağacı tespit edildi.

Dünyanın beşinci, Türkiyenin ise en yaşlı ağacı.