Bağlan

View Full Version : Nuri Murvet / Bahçe

Sayfalar : [1] 2

Nuri Murvet
27-12-2012, 19:05
Bahçenin bulunduğu şehir: İstanbul- Silivri

Bahçenin büyüklüğü. 1050 m2

Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları: Açık alan güneşli ve rüzgarlı

Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri: 7b

Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb): İşyeri -Hobi

Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?: Boş arsa

Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? 4.yıl

Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?Sucul bitki üretimi için tasarım yapıldı.

Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz.

Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel, çalışan arkadaşlarımla beraber.

Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Havuzlar, çardak, kümesler, sebzelik, meyvelik...

Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?

Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)

Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? Sucul bitkiler.

Varsa çok özel bir bitkinizin adı? Nilüfer, Lotus...

Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? Yapıyorum.

Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? Sondaj ve Keson kuyu, otomatik damlama sulama, manuel sulama

Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? Damlama sulama, yağmur suyu biriktirmek

Toprak özellikleri: humuslu-killi

Kompost yapıyor musunuz? Evet

Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?

Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? Çok zorunlu olmadıkça kimyasal ilaç kullanmıyorum.

Bahçeniz organik mi? Doğal bahçe...

Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? Kompost, koyun gübresi, tavuk gübresi...

Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? Hayır.

Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? Damlama ve manuel sulama...

Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? Açık alan...

İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?

Tetanoz aşısı oldunuz mu? Evet

hk50
27-12-2012, 19:09
Hoş geldiniz,Sayfanız hayırlı uğurlu olsun.
Yakında kıssadan hisse alınaçak bikileriniz ve uygulamalarınızı göreçeğiz inşallah.

fikreteren
27-12-2012, 19:10
Hoş geldiniz efendim. Bahçeniz hayırlı olsun.....

ayazkentli
27-12-2012, 19:19
Bahçelievlere (!) hoş geldiniz sn. Nuri murvet.

Nuri Murvet
27-12-2012, 19:27
Merhaba

Kendimce...

İşlerimizden arta kalan zamanlarda, hobi ve boş zamanlarımızı değerlendirmek amaçlı yaptığım çalışmaları sizlerle paylaşmak istedim.

Keyif verici, bilgilerin paylaşıldığı bahçe sayfası olması temennisi ile...

Saygı ve selamlarımla...

Ana gibi
27-12-2012, 20:08
Nihayet, çok sevindim. Hayırlı olsun.

Orhan Özbilgiç
27-12-2012, 20:13
Sayın Nuri Murvet;

Çok sevindim.:)
Bazı şeyleri sormaya gerek kalmadan, görerek öğrenme şansımız doğdu böylelikle. Zira biliyorumki siz, yayınlayacağınız tüm fotoğraflardakileri, kafalarımızda, hiçbir soru işareti bırakmadan en öğretici biçimde açıklıyorsunuz.

Ne iyi ettiniz. Hayırlı olsun.

adavci
27-12-2012, 20:40
Sayın Nuri Murvet,Hayırlı Olsun .

Nuri Murvet
27-12-2012, 21:16
Merhaba sayın hk50, fikreteren, ayazkentli, Ana gibi, Orhan Özbilgiç, adavci, Eser İlhan, nurcanaybay, OSMAN45, berrinb, sakagun...

Kendime:) Forumda yeteri kadar başlıklarda yer kaplıyorsun bir de bahçe sayfasımı açacaksın diye, kendimle kavga ediyorum...

Bahçem sayfasını açmak-açmamak arasında uzun süreden beri ikilemde kalmıştım.

Yine rahat duramadım...

Paylaşım arzusuna yenik düştüm...

Kusuruma bakmayın...

Malûm mevsim kış...

Bahçelerde düzenli olarak çalışılamıyor. Yeni yıl ile birlikte bahçedeki çalışmalarımızın örneklerini sizlerle paylaşmak isterim.

Saygı ve selamlarımla...

berrinb
27-12-2012, 21:24
Hayırlı olsun efendim...Şahsen çok sevindim....Yarattığınız güzellikleri görüp, bilgilerinizden yararlanacağımız için..Ben forum cahiline göre; Bahçe sahifesini açmakta geç bile kaldınızzz....:))

Cymbelina
27-12-2012, 21:38
Hayırlı olsun sayfanız Sayın Nuri Murvet, ben sizin bahçeniz çoktan vardır sanıyordum. Çok sevindim, bahçem olmasa da yeni takipçilerinizdenim:)

kartal124
27-12-2012, 21:42
Sayın Nuri Mürvet,
Sayfanız hayırlı olsun, diğer başlıklardaki katkılarınız yanında bu sayfanızdan da çok istifade edeceğiz.
Selamlarımla.

Halil Balaban
27-12-2012, 22:14
Sayın Nuri Murvet,
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Merakla beklediğimiz bir sayfa olacağınan eminim. Uslubunuz, soruya gerek bırakmayan açıklamalarınız ve profosyonel uygulamalarınız ile gözümüz, gönlümüz zenginleşecek.
Kolay gelsin. Sevgiyle kalın.
Halil Balaban

Sudenur
27-12-2012, 22:32
Sayfanız hayırlı olsun Nuri bey, bilgi ve tecrübelerinizden daha fazla faydalanmamıza imkan tanıdığınız için teşekkür ediyorum, heyecanla beklediğimiz bir sayfa olacağından hiç kuşkum yok, saygılar, selamlar..

mrduran
27-12-2012, 22:37
Değerli Hocam,

Kararınız için teşekkürler. Sayenizde okullu olacağız, talebeliğe lâyık görürsünüz inşallah.

Baharı sabırla bekleyeceğiz efendim.

Sağlıkla kalınız cümleten.

Saygılarımla lütfen.

Zafer İnandıklı
27-12-2012, 22:52
Sayın Nuri Murvet Hocam, teşekkürler;
Şimdi den ön sıralarda yer kapayım da göreceğim güzelliklere, öğreneceğim değerli bilgilere hazırlanayım.
Saygılar...

Ben fakir
27-12-2012, 23:27
Sevgili Nuri Bey,

Bilgi ve tecrübeniz tartışılmaz.

Bir konuda soru sormak gerektiğinde profesyonel Nuri Mürvet'in zamanını çalmaktan kaçınıyordum.

Şimdi keyif kısmında çekincem kalmadı.,,,

ARAMIZA HOŞ GELDİNİZ.!..

akgul1a
27-12-2012, 23:30
Sn Öğretmenim
BAHÇE sınıfımız,oyy bahçe sayfanıza çok sevindim.En çok sevinenlerden biride benim.
Şimdi size daha kolay ulaşacağız.Daha çok bilgiler edineceğiz.O engin bilgilerinden ve pratiklerinden yaralanacağız.
Bende ön sıralardan yerimi hemen ayırtayım.
Selamlar, Saygılar

YeniGine
27-12-2012, 23:43
Merhaba Sayın Nuri Murvet; hoşgelmişsiniz, sayfanız hayrlı olsun inşallah. Arkadaşların yorumlarını okuyup da anladığım kadarı ile hem göz zevkimiz, hem de bilgilendirilmemiz açısından bizler için hayrlı olacağını düşünüyorum. Ne iyi etmişsiniz de sayfa açmışsınız şimdiden teşekkürler.

SAGEN
28-12-2012, 08:06
Merhaba

Kendimce...

İşlerimizden arta kalan zamanlarda, hobi ve boş zamanlarımızı değerlendirmek amaçlı yaptığım çalışmaları sizlerle paylaşmak istedim.

Keyif verici, bilgilerin paylaşıldığı bahçe sayfası olması temennisi ile...

Saygı ve selamlarımla...

Nuri ney sayfanız hayırlı olsun. Sizi burada da şiddetle (:p) takip edeceğim. Eminim burada da çok güzel bahçe düzenlemelerine ve güzel bitkilere rastlayacağım. Sevgiyle kalın.

SAYGILARIMLA.

malina
28-12-2012, 12:13
Forumda yeteri kadar başlıklarda yer kaplıyorsun bir de bahçe sayfasımı açacaksın diye, kendimle kavga ediyorum...
...
Malûm mevsim kış...

Bahçelerde düzenli olarak çalışılamıyor. Yeni yıl ile birlikte bahçedeki çalışmalarımızın örneklerini sizlerle paylaşmak isterim.

İyi olmuş :)

Siz dikkat edersiniz de, burada soracak olan arkadaşlara rica edelim.

Önemli olan bilgiye hızla ulaşımdır. Yani olabildiği kadar tasnif edilmiş olmalıdır. Her türlü bilginin karışık olarak tek başlık altında bulunması, bulunmasını zorlaştırır.

İzin verin Nuri Murvet bahçe tanıtımını rahatça yapabilsin. Başka konulara ait sorularınızı, o soruyla ilgili başlıklar altında sorun :) Nasıl olsa Nuri Murvet o başlıklar altında da sorularınızı şimdiye kadar yaptığı gibi cevaplayacaktır.

Tura
28-12-2012, 13:54
Okul açıldı.

Her yerde olduğu gibi bahçe sayfanızda bizler için yol gösterici olacaktır.

Hayırlı olsun.

smnunal
28-12-2012, 14:34
Sayın Nuri Murvet,

Bahçe sayfanız hayırlı olsun.

mandalinci
28-12-2012, 15:29
Yaşasın,

Hoşgeldiniz, mutlu ettiniz.

Bahçe sayfanız hepimize hayırlı olsun.

Bayçalı
28-12-2012, 16:46
sn.Nuri Murvet bahçe sayfanız hayırlıolsun

attar
28-12-2012, 16:56
Sayın Nuri Murvet,

öncelikle bahçe sayfanız hayırlı olması dileğiyle, 4 yıllık bahçe anılarınızı bekliyoruz

Nevzat
28-12-2012, 17:14
Sayın Nuri Murvet,

Yeni sayfanız hayırlı uğurlu olsun, bir çok konudaki görüşlerinizden komşunuz olarak çok istifade edeceğim.:o

TaşevliBahçe
28-12-2012, 17:25
Sayın Nuri Murvet ,

Sayfanız ve Bahçeniz hayırlı olsun , Aldığınız bu karara diğer arkadaşlar gibi bende çok sevindim . Görsel ziyafete engin tecrübelerinizle kaldığımız yerden devam..

saygılar efendim..

Nuri Murvet
28-12-2012, 21:53
Merhaba sayın Cymbelina, kartal124, Halil Balaban, Sudenur, mrduran, Zafer İnandıklı, Ben fakir, akgul1a, YeniGine, SAGEN, Tura, smnunal, mandalinci, BAYÇALI, attar, Nevzat, TaşevliBahçe, Ayşe Yıldız, hanndan, Esin, Hülya, kelebek çalısı...

Mesleğimiz; Peyzaj mimarlığı, tasarım, proje, uygulama ve bahçe bakım hizmetlerini müşterilerimize profesyonel olarak vermekteyiz...

Kendimce; Bir özlem içersinde, bilgim ve gücüm ölçüsünde bahçemde şöyle bir eşelensem diye hayıflanıp dururdum....

Terzi kendi söküğünü dikemez misali ile...

Bahçem berbat bir halde...

Sizlerden utanıp bahçeme bir çeki düzen vermek şart oldu gibi...

Bahçemdeki en önemli amacım organik değilde, kimyasal ilaçlara bulaşmadan, doğaya ve toprağa saygı göstererek tüketebileceğim doğal ürünler yetiştirmek...

Meyve ağaçlarım, yarı bodur M106 bu yıl 4 yaşındalar (3 adet kiraz çeşidi, 3 adet kayısı çeşidi, 1 adet vişne, 2 adet erik çeşidi, 3 adet dut çeşidi, 3 adet incir çeşidi, 3 adet nektarin ve şeftali, 1 adet eşme ayva, 2 adet bodur elma ve 2 adet bodur armut , 6 adet üzüm fidanı...

Hayvanları çok sevdiğimden, bu özlemimide gidermek amaçlı....Bahçemde Köpeğimiz Meks, kedimiz Sibel ve onun veletleri (3 tane şimdi koca eşkiya oldular) birde bize kendini zorla kabul ettiren zilli kedimizle beraber 5 adet kedi nufusumuz, 10 adet köy tavuğumuz, iki adet horozumuz, 20 adet bıldırcınımız, 4 adet tavşanımız ve göletlerimizde yüzlerce koi ve japon balıklarımız bulunmakta...

Bahçemde, yeni kaya bahçeleri düzenlemesi ve uygulamasını, küçük çaplı dekoratif gölet ve şelale örneklerinin yapım aşamalarını sizlerle paylaşacağım..

Çok farklı çalı, otsu ve soğanlı bitki gruplarınında uygulamalarını yapacağız.

Kısaca paylaşacak çok şey var.

Dostlar ve arkadaşlarımla beraber; Bilgi ve tecrubelerin paylaşıldığı (bahçe tadında) bahçelerin olması dileği ile...

Saygı ve selâmlarımla..

alanur
28-12-2012, 22:16
Sayın Nuri Murvet;

Ne iyi ettiniz bahçe sayfası açmakla. Sabırsızlıkla bekliyorum bahçenizin fotoğraflarını. Hepimize hayırlı olması ve size de kolay gelmesi dileğiyle saygılar.

SAGEN
28-12-2012, 22:28
Özellikle "Bahçemde, yeni kaya bahçeleri düzenlemesi ve uygulamasını, küçük çaplı dekoratif gölet ve şelale örneklerinin yapım aşamalarını " kısmı çok ilgimi çekiyor. Benimde büyük değil ama 100 metre kadar bahçem var ve sizden çok şeyler öğreneceğimi düşünüyorum.
Sevgiyle kalın...

SAYGILARIMLA.

YeniGine
29-12-2012, 00:52
Sayın Nuri Murvet, öncelikle bahçenizin berbat hali ile başlayın bizlerle paylaşmaya. Bizler kendimizi şanslı kılanlar (Öncelike kendi adıma) çok daha iyi olur derim... Teşekkürler.

Güler
29-12-2012, 18:49
Ne kadar sevindim. Hem görsel güzelliklere şahit olacağız hem de bilgi dağarcığımız daha da genişleyecek.
Hocam, çok isabetli bir karar vermişsiniz. Hayırlı olsun.

zeyve
02-01-2013, 11:17
Nuri bey; bu sayfanın açılmasına en cok sevinenlerdenim.fotograf paylaşımlarınızı merakla bekliyoruz.Geçen sene gönderdiğiniz kavun-karpuz tohumlarını yeşertmek çok keyifliydi hakikaten.ancak ürünlerini 2 ayaklı ve 4 ayaklı hırsızlar bırakmadı:( neyse ki tohumlardan hepsini kullanmamıştım..
tekrardan sayfanız hayırlı olsun.

Sevgi
02-01-2013, 11:44
Bahçe sayfanız hayırlı olsun. Merakla takip edenler arasında olacağım.

Sağlıcakla ve hoşçakalın.....

Nuri Murvet
02-01-2013, 18:09
Merhaba sayın alanur, SAGEN, YeniGine, Güler, zeyve, Sevgi, mandalinci ....

Geçen yıl, 100 kök domates (çanakkale oturak, çeri, pembe domates ve salkım domates) ekmiştim verim harikaydı...

Selam verene bir poşet domates...

150 kök biber (çarliston, kırmızı kapya, tatlı sivri, dolmalık, süs biberi.

Selam verene bir poşette biber...

Patlıcan 20 kök (kemer patlıcan)

2 kere selam verene bir poşet patlıcan...

Kavun karpuz bize kadar...

Mısır eşe, dosta biraz, biraz...

Fasulye yine selam verne bir poşet...

Bereketli bir yıl idi...

Bu sene sebzeyi, meyveyi %50 daha fazla ektim, paylaşım daha fazla olsun diye...

Bu seferde bakımlarını yeterli derecede yapamadım...

Bir de kırmızı örümcek ve yaprak bitleri fazlası ile musallat oldu...

Bahçe çöktü...

Bizim aileye , büyüklerimize kardeşlerimize yetecek kadar oldu, şükürler olsun...

Bahçemin, şu anki hali böyle...

358927

Soğuktan etkilenen patlıcan ve biberler olduğu gibi duruyorlar...

358929

Soğuktan etkilenen patlıcan ve biberler olduğu gibi duruyorlar...

Sökülüp kompost için, kompost çukuruna gitmeyi bekliyorlar.

358928

Kışlık karnı bahar, brokoli, beyaz lahana ve brüksel lahana parseli...

Nuri Murvet
02-01-2013, 19:08
Bahçe fotoğraflarını bugün çektim...

Esasında çok hoş görüntüler değil.. Fakat bu fotoğraflar ilk merhaba fotoğrafları ve bilgileri olsun...

Daha sonra bahçede yapılacak işleri (toprak işleme, gübreleme, zararlılarla mücadele, bakım, budama, çim ekimi, süs havuzu yapımı, kaya bahçeleri, soğanlı bitki parterleri, aromatik bitkiler grupları) gibi uygulamaları siz değerli bahçe ve doğa dostları ile paylaşacağım..

358957

Beyaz lahana - Biraz ekime geç kaldım daha yeni yeni kafa yapmaya başlıyor.

Bölgemizde en geç eylül başında fide ekimi yapılması gerekiyor.

358958

Karnı bahar - Çok ekmişim, kime istermisin desem... Hayır istemiyorum diyor.

358959

Maydonoz - Zümrüt gibiydiler.... Geçen haftalarda yağan kardan sonra bu renge büründüler.

Bir üçüncü maydonoz parseli daha var. Biraz daha kuytuda kalıyor, orası daha güzel...

Cumhur Tonba
02-01-2013, 19:22
Lahana, Karnıbahar ve Maydonoz.

Üçü de altın kıymetinde. Çöken bahçede bu kadar mahsul varsa, bir de çökmeseydi!

Nuri Murvet
02-01-2013, 20:02
Merhaba sayın Cumhur Tonba

Çöken bahçenin bereketi bunlar...

Kuzu ıspanak - 14 m2 ektim, elim alışmış çim tohumu gibi serpeliyorum...

358973

Sonuç, çim gibi sık ıspanak çıkıyor.

358972

Aralarından büyümüşleri tekleyip ıspanaklı börek yapmak (yaptırmak) iyi olacak...

Kardan evvel zümrüt gibiydiler...

358974

Pırasa - fide ekimine yine geç kaldım...

Bölgemizde ağustos 15 - eylül 05 ekim yapılmalı...

Daha sarımsak gövdesi gibiler...

Cumhur Tonba
03-01-2013, 14:03
Olsun Mürvet Bey,
Ölen ölür (Çöken) kalan sağlar, sağlar bizimdir.

OSMAN45
03-01-2013, 18:21
NURİ BEY,

Sayın Cumhur Tonba nın söylediği gibi çökmüş bahçe bu ise normal bahçenizi merak ve heyecanla bekliyor olacağız.

Her şey gönlünce olsun.

Nuri Murvet
03-01-2013, 19:59
Merhaba sayın Cumhur Tonba, OSMAN45...

Enginarlar geçen yaz 35 adet çiçek verdiler.

Benim favori sebze bitkilerimdendir.

Şu anki hali:

359165

Nasıl olsa fazla bir şey kalmadı diye tavukları, horozları serbest bırakıyorum, diplerini benim yerime eşeleyip duruyorlar.

Bu ara biraz fazla eşelendiler.

Zarar vermeye başladılar.

Artık kontrollü serbest bırakıyorum.

Enginarların haziran ayındaki hali...

359166

Cumhur Tonba
03-01-2013, 20:49
Nuri Bey,
Eminim ki bu bahçe ilkbaharda bambaşka olacaktır. Baharı sabırsızlıkla bekliyorum.

Nuri Murvet
03-01-2013, 21:13
Merhaba sayın Cumhur Tonba,

Nasip olursa hep beraber görürüz İnşallah...

Sayın pria'nın, sağolsun göndermiş olduğu Karaburun nergisi leri gelişip serpildiler.

359185

Hatta kısa bir zaman sonra, çiçek açacağının müjdesinide gösterdiler.

359186

Karaburun nergisi

fikreteren
03-01-2013, 21:43
Sayın Nuri bey .Soğanlı bitkilere karşı özel bir ilgim var. Sabırsızlıkla paylaşmanızı bekliyeceğim. Saygılar.

Nuri Murvet
04-01-2013, 19:10
Merhaba sayın fikreteren,

Bahçenizi zaman buldukça ziyaret ederim.

Çok emek verilmiş, güzel bir bahçeniz var.

Bende soğanlı bitkileri çok severim...Zamanım ve gücüm olursa kolleksiyon değerinde geofit bitki türlerini toplamak ve sergilemek istiyorum.

359360

Sternbergia lutea.

Sevgi Durul
04-01-2013, 19:25
Sayın Nuri Mürvet,

Sayfanız hayırlı olsun, zaten bol bitkili ve bol bilgili olacağı kesin.

Sternbergia lutea, sanırım sarı açan güz çiğdemi olacak, bende de var. Çok hızlı ürüyor, diktiğim bir iki soğan üç yıl içinde epey çoğaldı.

Bu çoğalan soğanları, hangi zamanlarda ayırmamız, yer değiştirmemiz uygun olur? Teşekkürler...

YeniGine
05-01-2013, 00:23
Bu çoğalan soğanları, hangi zamanlarda ayırmamız, yer değiştirmemiz uygun olur? Teşekkürler...

Teşekkürler SDurul soru için; ben de bu sonbaharda birkaç yerde gördüm ve onları bana yakın bir yerlere almayı düşünüyor idim. Çiçekleri geçti tabi artık. Ne zaman alabilirim diyordum.

Güler
05-01-2013, 06:33
Sizin gibi bir üstadın elinde bu bahçenin harika olacağına hiç şüphem yok. Zaman... zaman....demeliyiz. Zamanla bir botanik bahçe geziyormuş gibi olacağız.

" Karnı bahar - Çok ekmişim, kime istermisin desem... Hayır istemiyorum diyor." diye yazmışsınız. Bana niye sormadınız ki? :p

Çiğ çiğ karnı baharı yemenizi tavsiye ederim. Güzel bir dip eşliğinde harika oluyor. Kime ikram etsem bayılıyor.

(karnıbaharları olabildiğinde ufak çiçeklere ayırın, en büyüğü baş parmağınızdan da küçük olsun. Onları bir kaseye doldurun.
Süzülmüş 3-4 çorba kaşığı yoğurdun içine 3-4 diş döğülmüş sarımsak karıştırarak koyuca sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Arzu edenler buna bir çorba kaşığı mayanoz de ilave edebilir.
Biraz kırmızı pul biber, bolca kuru nane, (tuzu zaten sarımsak döğerken kattınız) bir kaç damla zeytinyağı ilavesi ile yapacağınız dip de hazırsa, bu çiğ karnı bahar çiçeklerini bu sosa batıra batıra yiyin.)

Eğer tadını alırsanızi, karnı baharları dağıtmaktan vaz geçeceğinize eminim. ;)

Cumhur Tonba
05-01-2013, 13:28
Güler Abla,
Biz nereden bulacağız sonra.
Bu mesajı saklamanın bir yolunu bulmalı.

SAGEN
05-01-2013, 15:30
Sizin gibi bir üstadın elinde bu bahçenin harika olacağına hiç şüphem yok. Zaman... zaman....demeliyiz. Zamanla bir botanik bahçe geziyormuş gibi olacağız.

" Karnı bahar - Çok ekmişim, kime istermisin desem... Hayır istemiyorum diyor." diye yazmışsınız. Bana niye sormadınız ki? :p

Çiğ çiğ karnı baharı yemenizi tavsiye ederim. Güzel bir dip eşliğinde harika oluyor. Kime ikram etsem bayılıyor.

(karnıbaharları olabildiğinde ufak çiçeklere ayırın, en büyüğü baş parmağınızdan da küçük olsun. Onları bir kaseye doldurun.
Süzülmüş 3-4 çorba kaşığı yoğurdun içine 3-4 diş döğülmüş sarımsak karıştırarak koyuca sarımsaklı yoğurt hazırlayın. Arzu edenler buna bir çorba kaşığı mayanoz de ilave edebilir.
Biraz kırmızı pul biber, bolca kuru nane, (tuzu zaten sarımsak döğerken kattınız) bir kaç damla zeytinyağı ilavesi ile yapacağınız dip de hazırsa, bu çiğ karnı bahar çiçeklerini bu sosa batıra batıra yiyin.)

Eğer tadını alırsanızi, karnı baharları dağıtmaktan vaz geçeceğinize eminim. ;)

Sayın GÜLER;

anlatımınız bile iştahımı açıp ağzımın sulanmasına neden oldu. Bu kadar keyifle anlattığınıza göre hemen denemem lazım... Markete gidiyorum karnıbahar almaya...:D:D:D

SAYGILARIMLA.

Nuri Murvet
05-01-2013, 16:37
Merhaba sayın SDurul, YeniGine...

Dediğiniz gibi Sternbergia lutea çabuk ve hızlı gelişen bir geofit...

Güz çiğdemi - Colchicum cilicicum (Güz çiğdemi, Acı çiğdem) dir.

Sternbergia lutea (Sarı Çiğdem, Göç Göç) adıyla bilinir.

Bölme, ayırma ile çoğaltmayı yapraklarını sarardığı dönemlerde haziran, temmuz aylarında yapılır.

Soğanlı başlıklarında varmıdır ? Bilmiyorum... Soğanlı bitkilerin tümünün ekim zamanları, çiçeklenme zamanları, söküm veya çoğaltmak amaçlı bir tablo hazırlıyorum.

Meraklıları için bir kılavuz olacağına inanıyorum...

Merhaba sayın Güler, Cumhur Tonba, SAGEN...

Bahçe için, biraz daha zamana ihtiyacım var. Güzel olan, bu süreci paylaşmak olacaktır.

Çiğ Karnıbahar tarifi bile, paylaşımı keseceğe benziyor.

Karnıbaharı 20 kök ektim brokoli diye verdikleri 20 fidede karnıbahar çıkınca paylaşımda doyum noktasına ulaşıldı...

Nazan hanıma tarifinizi bizzat ilettim, yarın kısmet olursa sofraya gelecektir.

Saygı ve selamlarımla...

Güler
05-01-2013, 19:36
Sayın hocam, oğlum Amerika'dan Monkey Puzzle (Araucaria araucana) diye bir çam türünün tohumlarından getirtmiş.
Tohumun ve ağacın fotoğraflarını google'dan elde ettim. Arzu ederseniz size de bir tohum verebilirim, bahçenize yakışacağını düşünüyorum. ;)

359816

359817

Cumhur Tonba
05-01-2013, 20:01
Paylaşımcı ruhu bambaşka.

Nuri Murvet
05-01-2013, 23:31
Merhaba sayın Güler, Cumhur Tonba...

Düşünmeniz bile beni çok mutlu etti, çok teşekkür ederim.

Bahçem 7 a iklim kuşağında -18 °C tepede, kuzey yönünde, rüzğarlı ve açık bir alan bu ağaç cinsini (Araucaria araucana) yetiştirmek biraz zor gibi...

Araucaria araucana toblodaki kuşaklar için yetiştirmeye daha müsaittir.

7 b: -14.9 °C - (5 ° F)
8 a: -12.2 °C - (10 °F)
8 b: -9.4 °C - (15 °F)

Selam ve saygılarımla...

Nuri Murvet
05-01-2013, 23:43
Bu mevsim için en ideâl iki ayaklı çapa makineleri, kümesten çıktıkları gibi ortalığı talan ediyorlar...

Yabani ot kontrolündede mükemmeller...

Toparlamak biraz zor oldu. Gurup gurup geziniyorlar.

359907

359908

359909

İki ayaklı çapa makinelerinin 2 günlük olağan mahsülleri...

359910

YeniGine
05-01-2013, 23:45
Çok güzeller Sayın Nuri Murvet, maşallah onlara!..

Cumhur Tonba
06-01-2013, 14:59
Gübresi de artı değer.

Nuri Murvet
06-01-2013, 17:21
Merhaba sayın YeniGine, Cumhur Tonba...

Sağolun, dediğiniz gibi Maşallah...Allah hastalıklardan uzak tutsun...

Bahçede sucul bitkiler uyku devresinde olduğu için göz önünden çekildiler.

Ayakta kalanlardan Cyperus alternifolius Japon Şemşiyesi...

359982

Cyperus alternifolius Japon Şemşiyesi...

Eser İlhan
06-01-2013, 17:56
Bahçe sayfanız hayırlı olsun Nuri Bey. Böylece komşu bahçeye sanal da olsa adım atmış olduk...
Merakla bekliyorum...
Bu arada hemen bir soru :

Sayın hocam, oğlum Amerika'dan Monkey Puzzle (Araucaria araucana) diye bir çam türünün tohumlarından getirtmiş.
Tohumun ve ağacın fotoğraflarını google'dan elde ettim. Arzu ederseniz size de bir tohum verebilirim, bahçenize yakışacağını düşünüyorum. ;)

359816

359817

Türkçede "maymun çıkmaz" dedikleri ağaç değil mi bu ?

Tura
06-01-2013, 18:21
Güler Hanım, hemen mutfağa gidiyorum. Dolapta da karnıbaharım var hazır. Tarif için çoook teşekkürler :)
Ama ben light yoğurt kullanarak ve tuzsuz hazırlayacağım :)

:)
Canımız çekti.
Yarın alayım bari.

zeyve
07-01-2013, 10:51
evet adını bende "maymun çıkmaz" olarak biliyorum..mantıklıda askında:) dallarının veya gövdesinin hiç biyeri elle tutulacak gibi değil...

Ben fakir
07-01-2013, 11:23
Güler Hanım, hemen mutfağa gidiyorum. Dolapta da karnıbaharım var hazır. Tarif için çoook teşekkürler :)
Ama ben light yoğurt kullanarak ve tuzsuz hazırlayacağım :)

O kesintiye kurban giden lezzetler bize de yasak ama ben arada bir kaytarıyorum. ( Hanım Sultan tepemden okumuş, "arada bir değil, pek sıkça!" diye korsan yayın yapıyor!)

sibelim
07-01-2013, 15:16
sayın nuri murvet , bahçe gerçekten nefis görünüyor o güzelim sebzelerin bu konuda ikna edici tarafı yadsınamaz. ben cahil ilk kez enginar bitkisini gördüm. şu yaşıma geldim daha hiç yemedim :) ama o yeşil, üzerinde top top duran hali ile saksıya dikip insanın sevesi geliyor ... bahçeniz harika ellerinize sağlık , saygılarımla

Nuri Murvet
07-01-2013, 16:28
Merhaba sayın Eser İlhan, Tura, Ben fakir...

Bahçe sayfamda paylaşılmış harika, lezzet tarifi...(Çiğ Karnıbahar Salatası)

Bu farklı, sıradışı, harika salatayı hatta bu güzel ara yemeği bahçem sayfasında sıkışıp kalmasına gönlüm razı gelmedi...

Bir başlığı hak ediyor. (Burada) (http://www.agaclar.net/forum/aperatifler-corbalar-salatalar-soslar/29707.htm#post1081955)

Tarifin sahibi sayın Güler...

Başlığı kendisine danışmadan açan Nuri Mürvet oldu...

Engin hoşgörülerine sığınıyorum...

Selam ve saygılarımla...

Nuri Murvet
07-01-2013, 16:37
Merhaba sayın Eser İlhan, zeyve...

Evet, bildiğimiz Maymun Çıkmaz Ağacı (Araucaria araucana)...

Dikenli, pulsu yaprak, dik sutun gibi gövde yapılarına değil çıkmak..

Dokunmak bile büyük cesaret ister...

Nuri Murvet
07-01-2013, 16:46
Merhaba sayın sibelim

İçten paylaşımınız için teşekkür ederim...

Zeytinyağlı Enginar yemeği, karaciğer dostudur.

Yemek değil şifa kaynağıdır.

Lezzetide mükemmeldir...

Çok şey kaçırıyorsunuz.

Mevsiminde mutlaka tatmanızı tavsiye ederim...

Selamlarımla...

Nuri Murvet
07-01-2013, 17:06
Merhaba

Bölgemizde, kar yağışı saat 10,30 itibari ile, tipi şeklinde yoğun olarak başladı...

İk gündür geceleri ayaz, ben geliyorum diyordu...

Bu mevsim ikincisi...

Ateş Dikeni Pyracantha Coccinea üzerinde kar.

360147

Ateş Dikeni Pyracantha Coccinea üzerinde kar.

360148

Cumhur Tonba
07-01-2013, 20:56
Bizi teğet geçti

akgul1a
08-01-2013, 20:03
[QUOTE=Nuri Murvet;1079967]Merhaba sayın Cumhur Tonba, OSMAN45...

Enginarlar geçen yaz 35 adet çiçek verdiler.

Benim favori sebze bitkilerimdendir.

Şu anki hali:

359165
SN MÜRVET
Benimde bahçede de 40 kök Bayrampaşa enginarı var.Konya da olmaz dediler.
Ben inat ettim, ektim oldu.3yılık olacaklar.tabi ki ben ürünü haziran -temmuzda alıyorum.[gerçi turfanda oluyo].Burada fazla bilinmiyor.
SELAMLAR,SAYGILAR

Nuri Murvet
08-01-2013, 21:24
Merhaba sayın Cumhur Tonba, akgul1a...

Dün akşam üzeri kar yağışı kesildi... Bugün kar yağışı yok ama müthiş dondurucu bir ayaz vardı.

Sayın akgul1a,

Bazı konularda inat etmek iyidir...

Hele ki enginar yetiştirmedi azminiz, ne kadar güzel olmuş...

Ben enginar çiçeklerinden bir tanesini tohumluk bırakıyorum. Esasında tohum bahane mavi-mor çiçek rengi harika, kocaman masmavi bir çiçek çanağı...

Denemenizi tavsiye ederim...

Nuri Murvet
08-01-2013, 21:39
Baharda (Yucca aloifolia "variegata") 2 adet çelik yapmıştım...

Bir tanesi tuttu, bahçemde olmasını istiyordum...

Bahçede, yucca cinsinin 3 tür bulunmakta...

Yucca aloifolia "variegata"

Yucca filamentosa

Yucca rupicola

360436

SAGEN
09-01-2013, 08:40
Baharda (Yucca aloifolia "variegata") 2 adet çelik yapmıştım...

Bir tanesi tuttu, bahçemde olmasını istiyordum...

Yucca filamentosa

Yucca rupicola

360436

Nuri bey yine tüm güzellikleri sergilemeye başlamışsınız maaşallah. Bu arada sizden bir ricam olacak.
Benim çalışmamı biliyorsunuz daha önce bahsetmiştim. Terrarium içerisinde kullanabileceğim Bromeliad ve orkide ailesi haricinde bitki olarak bana ne önerebilirsiniz. Ama sadece epifit bitki olarak (Epifit bitkilere özel bir merakım var).

SAYGILARIMLA.

Nuri Murvet
09-01-2013, 19:21
Merhaba sayın SAGEN

Terrarium içerisinde kullanabileceğiniz epifit özelliğindeki bitki listesi....

Eğreltiler-Fern

Eğrelti türlerinin tamamını...

Platycerium bifurcatum- Geyik Boynuzu

Asplenium nidus
Asplenium marinum
Asplenium azoricum
Adiantum Raddianum Fragrans
Adiantum aleuticum

Orkideler

Farklı olanlar

Bulbophyllum acutebracteatum
Epidendrum nocturnum
Dendrobium superbum
Tridactyle bicaudata

Tropik zemin ve sarılıcılar

Daha da çoğaltılabilir.

Monstera deliciosa
Philodendron
Pothos pinnatus
Pothos aureus
Anthurium
Caladium
Calathea
Xanthosoma
Colocasia
Alocasia
Dieffenbachia
Spathiphyllum
Zamiioculcas,
Zantedeschia
Calla
Arum

Kaktüs -Sukulent

Özellikle sukulent cins ve türleri çoğaltılabilir.

Epiphyllum
Rhipsalis clavata
Rhipsalis baccifera

Yosun ve likenlerin tamamını

Lunularia cruciata
liken

ve Hedera türlerini.

Hoya'da olabilir.

SAGEN
10-01-2013, 10:00
Merhaba sayın SAGEN

Terrarium içerisinde kullanabileceğiniz epifit özelliğindeki bitki listesi....

Eğreltiler-Fern

Eğrelti türlerinin tamamını...

Platycerium bifurcatum- Geyik Boynuzu

Asplenium nidus
Asplenium marinum
Asplenium azoricum
Adiantum Raddianum Fragrans
Adiantum aleuticum

Orkideler

Farklı olanlar

Bulbophyllum acutebracteatum
Epidendrum nocturnum
Dendrobium superbum
Tridactyle bicaudata

Tropik zemin ve sarılıcılar

Daha da çoğaltılabilir.

Monstera deliciosa
Philodendron
Pothos pinnatus
Pothos aureus
Anthurium
Caladium
Calathea
Xanthosoma
Colocasia
Alocasia
Dieffenbachia
Spathiphyllum
Zamiioculcas,
Zantedeschia
Calla
Arum

Kaktüs -Sukulent

Özellikle sukulent cins ve türleri çoğaltılabilir.

Epiphyllum
Rhipsalis clavata
Rhipsalis baccifera

Yosun ve likenlerin tamamını

Lunularia cruciata
liken

ve Hedera türlerini.

Hoya'da olabilir.

Sayın NURİ MURVET;

Beklediğimden çok tür ve örnekle soruma cevapvermişsiniz. Şaşırdım ve bir o kadar da sevindiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.
Ayrıca bu kadar yazıp zaman ayrdığınız içinde canı gönülden teşekkürlerimi sunarım size.
Kızmaz iseniz ;), birde bu yazdığınız türleri bulabileceğim bir adres veya sera biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim.

Son olarak evde Anthurium var. Bunu saksısından çıkarıp (küçük olanı) köklerini topraktan temizlesem orkide gibi ağaç kütüğüne tutturarak yaşatmamda sorun olmaz sanırım epifit olduğu için. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Tekrar teşekkürlerimle...
SAYGILARIMLA.

Nuri Murvet
10-01-2013, 18:32
Sayın NURİ MURVET;

Beklediğimden çok tür ve örnekle soruma cevapvermişsiniz. Şaşırdım ve bir o kadar da sevindiğimi belirtmeden geçemeyeceğim.
Ayrıca bu kadar yazıp zaman ayrdığınız içinde canı gönülden teşekkürlerimi sunarım size.
Kızmaz iseniz ;), birde bu yazdığınız türleri bulabileceğim bir adres veya sera biliyorsanız paylaşırsanız sevinirim.

Son olarak evde Anthurium var. Bunu saksısından çıkarıp (küçük olanı) köklerini topraktan temizlesem orkide gibi ağaç kütüğüne tutturarak yaşatmamda sorun olmaz sanırım epifit olduğu için. Yanlışsam düzeltin lütfen.

Tekrar teşekkürlerimle...
SAYGILARIMLA.

Merhaba sayın SAGEN,

Size önerdiğim bitki cins ve türleri, terrariumunuzun içerisinde kullanabileceğiniz epifit özelliğindeki bitki listesidir.

Biliyorsunuz ki; Epifit bitki cins ve türlerinin çoğunluğunu Bromeliaceae'den bir de Orchidaceae'den bir kaç cins ve türü bu özelliklerde...

Anthurium, epifit özelliği olan tropik orman altı bitkisidir.

Epifit değildir.

Kök sistemi mutlaka nemli (Orman altı toprağı özelliğinde) yapıda toprakla örtülü olması gereklidir.

Terrarium, ortamında saksısını ağaç kabuğu, kaya, yosunla kamufle ederek, dekoratif yapısı, ortama uygunluğu ve renk katması için yetiştirilebilir.

Bu mesajlarıda sizin başlığınıza taşımamız gerekecek gibi görünüyor.

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
10-01-2013, 18:43
Baharda (Yucca filamentosa) çeliği yapmıştım...

Yeni sürgünlerini verdi.

Yucca filamentosa (Avize Çiçeği)

360840

Yucca filamentosa

Yucca rupicola

SAGEN
10-01-2013, 18:50
Merhaba sayın SAGEN,

Size önerdiğim bitki cins ve türleri, terrariumunuzun içerisinde kullanabileceğiniz epifit özelliğindeki bitki listesidir.

Biliyorsunuz ki; Epifit bitki cins ve türlerinin çoğunluğunu Bromeliaceae'den bir de Orchidaceae'den bir kaç cins ve türü bu özelliklerde...

Anthurium, epifit özelliği olan tropik orman altı bitkisidir.

Epifit değildir.

Kök sistemi mutlaka nemli (Orman altı toprağı özelliğinde) yapıda toprakla örtülü olması gereklidir.

Terrarium, ortamında saksısını ağaç kabuğu, kaya, yosunla kamufle ederek, dekoratif yapısı, ortama uygunluğu ve renk katması için yetiştirilebilir.

Bu mesajlarıda sizin başlığınıza taşımamız gerekecek gibi görünüyor.

Saygı ve selamlarımla...

Nuri bey bilgiler için çok çok teşekkür ederim. Anladım bana verdiğiniz listedeki tüm türleri orkide gibi topraksız olarak sadece ağaç kabuğuna sararark bakamayız.
Evet haklısınız mesajları taşıma konusunda. Bunu sanırım sayın Malina yapacak. Nasıl yapıldığı hususunda bilgim yok.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

TuRaÇ
14-01-2013, 20:43
Görünce bahçenizi çok sevindim, Sizin gibi bir duayenden öğreneceğimiz çok şey var.Bahçeniz hayırlı olsun, mahsuller iştah açıyor, afiyet bal şeker olsun.Kolaylıklar diliyorum sanatınızda.

Nuri Murvet
19-01-2013, 18:35
Merhaba sayın TuRaÇ....

Çilek fidesi ekimini, zamanımızın darlığından hemen ekelim sonrası Allahkerim diyerek, ekip geçiyorduk. Tabii ki sonrası tam bir işkence...

Bahçede açık alanda, karık usulü çilek yetiştirmek ve yabani ot temizliği ile uğraşmak çok zamanımı alıyordu..

Bu sene nasip olursa, çilek parselini çapalayıp toprak hazırlığını yaptıktan sonra, damlama tesisatını kurup, çilek karıklarını naylon örtü veya sera taban örtüsü ile kapatıp karık tepelerine ocak delikleri açıp öyle fide dikimini yapacağım...

Bu işlemleri yapmadan, bahçede çıkma olarak bulunan çim taşları gözüme takıldı...

Zihni Sinir projeleri gibi...

Çim taşları çilek parteri neden olmasın fikrini bir deneyelim dedim ve uygulamasını yaptım...

Zemini düzenleyip hazırladıktan sonra, üç adetini üst, üste koyarak 30cm yükseklikte, şimdilik tek sıra olarak uygulamasını yaptım.

Çim taşı deliklerine 3 kısım yanmış koyun gübresi, 1 kısım humuslu toprak ve 1 kısım dişli kum karışımını doldurarak çilek fide ekimini yaptım...

362857

362858

362859

Bence olacak gibi ne dersiniz..?

SAGEN
19-01-2013, 19:47
Merhaba sayın TuRaÇ....

Çilek fidesi ekimini, zamanımızın darlığından hemen ekelim sonrası Allahkerim diyerek, ekip geçiyorduk. Tabii ki sonrası tam bir işkence...

Bahçede açık alanda, karık usulü çilek yetiştirmek ve yabani ot temizliği ile uğraşmak çok zamanımı alıyordu..

Bu sene nasip olursa, çilek parselini çapalayıp toprak hazırlığını yaptıktan sonra, damlama tesisatını kurup, çilek karıklarını naylon örtü veya sera taban örtüsü ile kapatıp karık tepelerine ocak delikleri açıp öyle fide dikimini yapacağım...

Bu işlemleri yapmadan, bahçede çıkma olarak bulunan çim taşları gözüme takıldı...

Zihni Sinir projeleri gibi...

Çim taşları çilek parteri neden olmasın fikrini bir deneyelim dedim ve uygulamasını yaptım...

Zemini düzenleyip hazırladıktan sonra, üç adetini üst, üste koyarak 30cm yükseklikte, şimdilik tek sıra olarak uygulamasını yaptım.

Çim taşı deliklerine 3 kısım yanmış koyun gübresi, 1 kısım humuslu toprak ve 1 kısım dişli kum karışımını doldurarak çilek fide ekimini yaptım...

362857

362858

362859

Bence olacak gibi ne dersiniz..?

Hocam sen yaparsında olmaz mı? Eminim yakın zamanda kıpkırmızı çilekleride göreceğiz.

SAYGILARIMLA.

Ana gibi
19-01-2013, 20:30
Sn. Nuri bey, sulamayı damlama sistemiylemi yapacaksınız?

Nuri Murvet
20-01-2013, 18:47
Merhaba sayın Sagen, Ana gibi...

Bu sene çilekleri hep birlikte yeriz İnşallah...

363047

Geçen senenin mahsülünden...

Sulama sistemini geçen sene bahçeye manuel (Elle) olarak tesis etmiştim.

Bu sistem çok rahat oluyor.

Bir tek dez avantajı (Özellikle ben) devamlı bir şeylerle meşgul olduğumdan, sulama zamanını bir türlü ayarlıyamıyorum. Her defasında bitkilere ihtiyacından fazla su veriyorum.

Bu sene var olan sistemi geliştirip otomatik damlama sulama sistemi kuracağım...

Bu sene sebze ve ağaçlar ihtiyaçları kadar sulanacak, fazla su israfı olmayacak...

Çim taşından çilek parterinin yandan görünüşü...

363043

Beton olduğundan özellikle yaz aylarında güneşli zamanlarda su kaybı fazla olacaktır.

Üzerine gölgeleme filesi yapılacak gibi görünüyor.

Başka bir önlem olarak hemen yanlarına sağına süs biberleri fidesi, soluna kadife çiçekleri ekeceğim...

Betonun yanlardan ve nispeten üstten ısınmasını önleyecek, hem dar alanda ikinci mahsül alınacak...

Hem de kadife çiçeklerinin biliyorsunuzdur. Zararlı böcekleri uzaklaştırıcı özelliği vardır.

Görsel olarak ortamada renk katacağım...

İkinci uygulamayı yapacağım gibi görünüyor.

Hayırlısı...

Yapacağız diye, şimdiden söz veriyoruz ama koltuktaki karpuzlar 4 oldu...

İnşallah zaman ayırıp yapabilirim...

zeyve
21-01-2013, 12:58
hocam siz yapında biz de şöyle baharda çileklerin tadına bakmaya geliriz:)

SAGEN
21-01-2013, 22:20
..Bu sene çilekleri hep birlikte yeriz İnşallah....

İnşallah hocam Allah kısmet ederse yeriz çileklerinizi.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

Nuri Murvet
21-01-2013, 23:05
Merhaba sayın zeyve, SAGEN...

Anlaşıldı...

Çilek fidelerini çoğaltıp, ekim parselini büyütmemiz farz oldu...

Dün hava güzeldi...

Geçen sene (2012 ilkbahar) üretim yaptığım çeliklerin (Ökçeli Çelik) sökümünü yaparak yeni yerlerine ekimini yaptım

Ökçeli Çelikle üretim adında bir başlık açtım Burada (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm#post1089086) ilginen arkadaşlara yardımcı olacağına inanıyorum.

Geçen sene ilkbaharda yaptığım gül fidanı çelikleri...

363379

Ökçeli çelikle üretim aşamalarını yukarıda verdiğim lingde, ilgilenen arkadaşlar için paylaşıyorum...

Nuri Murvet
22-01-2013, 18:21
Merhaba

Gül çelikleri harika köklenme yapmış...

Ökçeli çelikle asma, taflan, söğüt, biberiye, incir hemen aklıma gelenleri saydım...

Odunsu (İki yıllık), yarı odunsu (Bir yıllık) yaprak döken veya dökmeyen bütün çalılar ve ağaçların amatörce üretiminini yapabilirsiniz.

363544

363545

Maşallah, dikim yaptığım tüm kalemlerde kayıp yok...

Eser İlhan
22-01-2013, 19:56
................. Maşallah, dikim yaptığım tüm kalemlerde kayıp yok...

Benimkilerse bir türlü olmuyor :(

Nuri Murvet
22-01-2013, 20:10
Benimkilerse bir türlü olmuyor :(

Merhaba sayın Eser İlhan,

Paylaştığım Burada (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm) başlıkta artık bir türlü olmuyor diye bir mazeretiniz kalmıyor.;)

Doğayla Barış
23-01-2013, 10:55
Merhaba sayın Nuri Mürvet, bahçe sayfanız hayırlı olsun.
Bilgiyi paylaşmak keyif aldığınız bir meziyet teşekkür ediyorum. Kim bilir ne yararlı bilgiler öğreneceğiz sizden. Sanırım bu yıl çelik konusunda daha başarılı olacağım sayenizde :-)
Sağlıcakla kalın.

h_dogan
24-01-2013, 07:23
Bitkiler sizi seviyor, herkes böyle köklendiremez gülleri. ;)

Nuri Murvet
25-01-2013, 20:18
Merhaba sayın Doğayla Barış, h_dogan...

Yağmurlar sağnak olarak devamlı yağıyor...

Her yer bataklık gibi...

364291

Bahçede sabit olarak 5-6'lı guruplar halinde Mis zambakları (Lilium candidum)

ligustrum
26-01-2013, 13:36
Selam verene bir poşet domates...
..Şimdiden, selam ve saygılarımı sunarım.. Kolay gelsin efendim.

Nuri Murvet
27-01-2013, 19:30
Merhaba sayın ligustrum,

Bugün rüzğar, fırtına, karla karışık yağmur, kısa süreli yoğun kar yağışını hepsini yaşadık...

Yağışlar biraz dursun, bakla tohumlarını hazırladım hemen ekeceğim...

Yine birazcık geç kaldım ama fazla gecikmeden, bu zamanlarda bakla tohumunu ekersem, sezona yetişiyorum.

Martın 15 inden sonra donlar biter, bitmez ekilecek tohumlarıda hazırladım...

MART:Bezelye, Biber, Domates, Fasulye, Fesleğen, Havuç, Ispanak, Kabak, Karnabahar, Karpuz, Kavun, Kereviz, Lahana, Marul, Maydanoz, Pancar, Patates, Patlıcan, Roka, Salatalık, Sarımsak, Soğan (Arpacık), Tere, Yer Fıstığı...

Ekip, hasatını yemek ve paylaşmak nasip olur, İnşallah...

FKY100
28-01-2013, 07:47
Merhaba sayın ligustrum,

Bugün rüzğar, fırtına, karla karışık yağmur, kısa süreli yoğun kar yağışını hepsini yaşadık...

Yağışlar biraz dursun, bakla tohumlarını hazırladım hemen ekeceğim...

Yine birazcık geç kaldım ama fazla gecikmeden, bu zamanlarda bakla tohumunu ekersem, sezona yetişiyorum.

Martın 15 inden sonra donlar biter, bitmez ekilecek tohumlarıda hazırladım...

MART:Bezelye, Biber, Domates, Fasulye, Fesleğen, Havuç, Ispanak, Kabak, Karnabahar, Karpuz, Kavun, Kereviz, Lahana, Marul, Maydanoz, Pancar, Patates, Patlıcan, Roka, Salatalık, Sarımsak, Soğan (Arpacık), Tere, Yer Fıstığı...

Ekip, hasatını yemek ve paylaşmak nasip olur, İnşallah...

Sayın Nuri Mürvet;

Bakla tohumunu nereden bulabilirim. Satılan bir yer bulamadım. Üreticilerden mi istemeliyim acaba... İnternetten satışlar var ama onlara da güvenemedim.

akgul1a
30-01-2013, 22:03
Sn MÜRVET

Bugün bir yerden 6 çelik asma geldi.Bunu şimdi tarlaya mı ,saksıya mı dikeyim? yoksa buzdolabında marta kadar saklayım mı?

Bir de geçen yıl 2yıllık asmalarımı [20]soğuk almıştı.Tel e şekil vermiştim.O gözler kurudu ve tabandan 2/3 dal fışkırdı.Güzel de boy verdi.Hatta 1er dal üzüm verende oldu.
öğrenmek istediğim bu çıkan dalları, tek e mi düşüreyim ?yoksa 2 dal ı tele mi sarayım?
saygılar

ayazkentli
30-01-2013, 22:23
Sn. Fky100,

Bakla tohumunu Zahireciler'den, Baharatçılar'dan (aktar), ve Semt pazarlarında da tezgah açan baharatçı ve tohumcu gibi esnaflardan alabilirsiniz.

Hatta, bazen marketlerde bile bulunabiliyor ama marketlerde en az 1 kg.lık ambalajdadır ki, o kadarına gerek yok.

Murvet hocam'ımızın bahçesini gezerken bir Kaçak gördüm ve bir selam vereyim dedim.

Hoşgeldiniz Ligustrum.

Nuri Murvet
01-02-2013, 20:20
Merhaba sayın FKY100, ayazkentli...

Sayın ayazkentli bakla tohumu nerelerde bulunuru, bundan güzel tarif edilemezdi...

Silivri-Çatalca tarım ve sebzecilik konusunda aktif bölgelerden...

Doğal olarakta tohum bulma sorunu yaşanılmıyor.

Ben 100gr. aldım. Ekim alanı (15-20m2 ) yer kaplıyor.

Turfanda, (ilk mahsül) çok güzel oluyor.

Zeytinyağlısı, bol dere otlu...

Üzerine sarımsaklı yoğurt... Off, offff...

Canım çekti şimdi...

Nuri Murvet
01-02-2013, 20:37
Sn MÜRVET

Bugün bir yerden 6 çelik asma geldi.Bunu şimdi tarlaya mı ,saksıya mı dikeyim? yoksa buzdolabında marta kadar saklayım mı?

Bir de geçen yıl 2yıllık asmalarımı [20]soğuk almıştı.Tel e şekil vermiştim.O gözler kurudu ve tabandan 2/3 dal fışkırdı.Güzel de boy verdi.Hatta 1er dal üzüm verende oldu.
öğrenmek istediğim bu çıkan dalları, tek e mi düşüreyim ?yoksa 2 dal ı tele mi sarayım?
saygılar

Merhaba sayın akgul1a

Asma çeliklerini bahçenize veya tarlanıza dikebilirsiniz.

Dikimini 20cm sebze karığı gibi kanal açın, kanaldan çıkan toprağa o oranda ince sıva kumu ilave edip karıştırın...

Asma çeliklerini dik olarak 2-3 göz toprak altında kalacak şekilde ekimini yapın ... Bolca sulayın...

Sonbahara kadar susuz bırakmamaya özen gösterelim...Kasım ayında, asma olacak asıl yerine naklini yapalım...

Geçen yıl ekip tele şekil verdiğiniz asma fidanınızın fotoğrafını Burada (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/23085.htm) paylaşırsanız, size daha iyi yardımcı olabilirim.

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
01-02-2013, 20:42
Karaburun nergisleri çiçeklendi...

366460

Karaburun nergisi

366461

Kokuları harika...

akgul1a
01-02-2013, 20:51
Sn MÜRVET
[Asma çeliklerini dik olarak 2-3 göz toprak altında kalacak şekilde ekimini yapın ... Bolca sulayın...]...

Dik mi eğik mi ekilecek?Burda kafam karıştı.[Bugün biri eğik ek demişti]

Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

SAYGILAR

Nuri Murvet
01-02-2013, 21:07
Sayın akgul1a,

Dik, yatık, eğik hiç önemli değil...

Aldığınız çelik 1-2 yıllık sağlıklı dallardan olsun ve sonbahara kadar çelikleri susuz bırakmayın...

Genelde asma çeliklerinde fazla problem yaşanmaz.

Problem şurda yaşanır.

Asma fidanınızın cinsinin genetik kök yapısı sağlam, hastalıklara karşı dirençli bir tür değilse asma fidanınızın ömrü kısa olur.

Ökçeli çelikle üretim aşamalarını Burada (http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm) başlıkta paylaştım...

Nuri Murvet
03-02-2013, 18:15
Merhaba

Bugün, Hava lodos ve çok rüzgarlıydı...

Birazcık güneş yüzünü gösterdi...

Göletlerdeki balıklar üşümüş, güneşle beraber yüzeye güneşlenmeye çıktılar.

366956

366957

Nisan ayında, yumurta dökme zamanında göletlerdeki hareketlilik izlenmeye değer.

kartal124
03-02-2013, 21:09
Merhaba

Bugün, Hava lodos ve çok rüzgarlıydı...

Birazcık güneş yüzünü gösterdi...

Göletlerdeki balıklar üşümüş, güneşle beraber yüzeye güneşlenmeye çıktılar.

366956

366957

Nisan ayında, yumurta dökme zamanında göletlerdeki hareketlilik izlenmeye değer.
Bahçenize ve balıklarınıza maşallah sayın Nuri Mürvet.
Göletler Silivrideyse ve eğer satımda balığınız oluyorsa baharda almak isterim birkaç tane.Ne zaman satışa uygun oluyorlar acaba?
Selamlarımla.

asbilgiç
04-02-2013, 15:45
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı olsun Sayın Nuri Mürvet..Yakın takipciniz olacağım... Çok sevindim...

tturt
04-02-2013, 17:40
Sayın Nuri Mürvet,

Sayfanız hayırlı olsun. Sizin gibi bir ustanın bahçesini gezmek çok keyifli olacak.

Sağlık içinde iyi günlerde bahçenizin keyfini sürmenizi temenni ederim.

Nuri Murvet
04-02-2013, 21:18
Bahçenize ve balıklarınıza maşallah sayın Nuri Mürvet.
Göletler Silivrideyse ve eğer satımda balığınız oluyorsa baharda almak isterim birkaç tane.Ne zaman satışa uygun oluyorlar acaba?
Selamlarımla.

Merhaba sayın kartal124

Balıklar göletlerde, kepçe elimizde, istediğiniz balık olsun...

Mevsimi yok, yeriniz hazırsa 5 taneye kadar para almıyoruz.

Beşten sonra fiyatlarımız ucuzlamıyor, misli ile artıyor.

367224

Sevgi ve selamlarımla...

Nuri Murvet
04-02-2013, 21:26
Merhaba sayınasbilgiç

İlginize bende çok sevindim... Teşekkür ederim.

Merhaba sayın tturt

Bahçenizin müdavimlerindenim...

Çalışmalarınızı imrenerek izliyorum...

Güzel temennilerinizi, bende sizin için söylemek istiyorum.

h_dogan
04-02-2013, 21:33
Balıklarınız çok güzel. Ben böyle bir şey yapmaya kalksam yazın telef olur hayvanlar sıcaktan. :)

Nuri Murvet
04-02-2013, 21:45
Bugün lodosun etkisinde, puslu, bulutlu, rüzğarlı, sıkıcı bir hava durumu vardı...

Bugün işten erken kaytardım...

Bahçe bakımını yaparken lavantaları budadım...

Çıkan dalları atmaya kıyamadım, oturdum sıkılana kadar ökçeli çelik yaptım...

367239

Kaptırmışım gidiyorum, saydım 150'nin üzerinde Ökçeli çelik yapmışım.

Ekim için, ucu sivri demir çubukla toprağı delip... Sebze fidesi diker gibi bahçenin etrafını fır döndüm, hepsini diktim...

367240

Bu tür ekimle yarıdan fazlası tutmaz ama kalan sağlar bizimdir.

Bahçe bu sene bol çiçekli olmalı...

Arı kovanlarım geliyor...

h_dogan
04-02-2013, 21:50
Hava iyi giderse yeteri kadar tutar umarım. Elinize sağlık.

Nuri Murvet
04-02-2013, 22:04
Balıklarınız çok güzel. Ben böyle bir şey yapmaya kalksam yazın telef olur hayvanlar sıcaktan. :)

Merhaba sayın h_dogan

Balık göleti 1-1,5 metre derinliğinde olursa, hava sıcaklıkları ile bir sorun yaşanmaz.

Sazan cinsleri(Japon balıkları, koi) gibi türlerde sorun yaşamazsınız.

Bereketinizle bahçeye geldiniz. Lavanta çeliklerine su verememiştim, şimdi sağnak yağmur başladı...

İlginize teşekkür ederim...

Nuri Murvet
10-02-2013, 12:06
Dün öğleden sonra başlayan yağmur, ara vermeden daha hala yağıyor.

Bu yıl toprak suya doydu...

Keson kuyumuz toprak seviyesinden 1 metre aşağıda, geçen yıllarda 3-4 metre aşağılarda olurdu...

Göletleri ikinci kez 4/1 boşaltıyorum.

Gölet suyunu boşaltmazsam balıklar suyun akış yönüne doğru dışarı atlıyorlar.

Geçen yıl ökçeli çelik yaptığım Altuni taflan çeliklerim (Euonymus japonica "Aurea") çok güzel köklenme yapmış...

368663

Yağmurlar biraz aralık versin saksılara alacağım...

akçabardak
10-02-2013, 13:12
Merhaba Sayın Nuri Murvet ;
Sayfanızda ilgimi çeken ökçeli üretim oldu. Ne kadar güzel izah etmişsiniz (uygulamalı)
Gül ve ortanca çeliklerinden ben de yaptım ama düz çelikten. Bundan sonra sizin bilgilerinizden faydalanacaığm müsadenizle teşekkür ederim bilgileriniz için. Sağlıkla mutlu kalın.
Saygılar kolay gelsin.

Nuri Murvet
12-02-2013, 18:10
Merhaba sayın akçabardak

369399

Kış Ortancası (Bergenia cordifolia) bahçemde çiçeklerini açtı...

369400

Kardelenlerimde (Galanthus elwesii) çiçeklendi...

akçabardak
12-02-2013, 20:11
Kış ortancası, Kardelenler muhteşem, ne kadar güzeller.

Nuri Murvet
12-02-2013, 22:53
Merhaba

Güvercin gübresinin, şerbet olarak hazırlanması ve bitkilerde uygulama aşamalarının bilgilerini paylaştım ...

Güvercin gübresinin, şerbet olarak hazırlanması (http://www.agaclar.net/forum/1100614-post83.htm)

İlgilenen arkadaşlara yardımcı olacağına inanıyorum..

Saygı ve selamlarımla...

dilek aydemir
13-02-2013, 15:26
sayın nuri mürvet; çok uzun süredir burada herkesin bahçesini gezdim durdum, sizin bahçenizi bugün farkettim. hayırlı olsun, bilgilerinizden herkesin olduğu kadar bende epey faydalanacağım. güvercin gübresini diyarbakırda çalıştığım zamanlardan hatırlıyorum, o kocaman diyarbakır karpuzlarının öyle olmasının nedeni güvercin gübresiymiş, ama kullanımı konusunda o zamanlar henüz bir bahçem olmadığı için bilgi edinme ihtiyacı duymamıştım. şimdi verdiğiniz bilgiler beni çok ilgilendirdi. teşekkürler.

Nuri Murvet
14-02-2013, 21:41
Merhaba sayın dilek aydemir

Bahçemde yabani ot kontrolu için, çim taşına ektiğim çilek fidelerini gören dostlarım bu kadar çilek kime yeterki..!

Gazından sonra....

Çim taşlarını çift sıraya çıkardım...

369946

İşin kötüsü, bu gazı verenler ortalarda yok...

İş yine bana kaldı...

Çok çalışmam lazım, Çook...

tekomusti
14-02-2013, 22:17
Sn Nuri hocam çok güzel ve eğitici bilgilerle dolu ankislopedi gibi bir sayfa ellerinize ve bilginize saglık
Saygılar

SAGEN
15-02-2013, 07:42
Merhaba sayın dilek aydemir

Bahçemde yabani ot kontrolu için, çim taşına ektiğim çilek fidelerini gören dostlarım bu kadar çilek kime yeterki..!

Gazından sonra....

Çim taşlarını çift sıraya çıkardım...

369946

İşin kötüsü, bu gazı verenler ortalarda yok...

İş yine bana kaldı...

Çok çalışmam lazım, Çook...

Hocam çok uzun yazmayacağım.
Sadece şunu söyleyeyim sen bunun üstesinden gelirsin her zamanki gibi...:p

SEVGİ VE SAYGILARIMLA...

Nuri Murvet
15-02-2013, 17:05
Merhaba Sayın tekomusti, SAGEN

Teşekkür ederim...

EvelAllah bununda üstesinden geliriz.;)

Hastalık ve zararlılar:

Bahçelerimizde meyve ve yaprak döken ağaçlarda sıkça rastladığımız Kav Mantarı (Polyporus fomentarius) zararlısının tedavi aşamalarını paylaştım...

Kav Mantarı (Polyporus fomentarius) Tedavisi (http://www.agaclar.net/forum/meyvelerde-hastalik-ve-zararlilar/30281.htm)

İlgilinen arkadaşlara kaynak olarak yararlı olacağına inanıyorum..

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
20-02-2013, 23:11
Üç yaşındaki Erica (Calluna vulgaris)lerim çiçekli hallerini uzun süreden beri sergiliyor.

Paylaşmak istedim...

371599

Erica (Calluna vulgaris)

371600

Erica (Calluna vulgaris)

371601

Erica (Calluna vulgaris)

Sudenur
21-02-2013, 00:00
:eek: Erica'larınız muhteşem görünüyor, renk ve formları harika! ;)

Uzun süre çiçekli kalıyor sanırım? Dona dayanıklı olmasından dolayı ben de dikmiştim bahçeme.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/359065d1357217368-p1030696-600-x-450-.jpg

Bu kadar yakın dikmekle hata mı ettim diye düşünmeden edemedim? :confused:

Budanabilen bir çalı değil mi Nuri bey?

İlgili bölüm de bakımını nasıl yaptığınızla ilgili açıklamalar yapabilirseniz çok yardımcı olursunuz. :o Saygılar, selamlar, teşekkürler.. :))

Ayşe Yıldız
21-02-2013, 08:16
Ben saksı bitkisi zannediyordum. Yanıldım sanırım. Gerçekten çok güzel bir bitki.

turhal
22-02-2013, 10:19
Çilekler için yazdığınız harç karışımını ben de uygulamıştım. sanırım yanmış ahır gübresi oranını biraz abarttım. toprak oranının yüksek olduğu fideler hızla büyür dinç görünürken gübre oranın %40-50 olduğu fideler hiç sağlıklı görünmüyor. Sizce beklemeli miyim yoksa söküp tekrar yoğun topraklı harca mı dikmeliyim?

Nuri Murvet
22-02-2013, 19:57
Çilekler için yazdığınız harç karışımını ben de uygulamıştım. sanırım yanmış ahır gübresi oranını biraz abarttım. toprak oranının yüksek olduğu fideler hızla büyür dinç görünürken gübre oranın %40-50 olduğu fideler hiç sağlıklı görünmüyor. Sizce beklemeli miyim yoksa söküp tekrar yoğun topraklı harca mı dikmeliyim?

Merhaba sayın turhal

Mesaj sahibi: Nuri Mürvet

Çim taşı deliklerine 3 kısım yanmış koyun gübresi, 1 kısım humuslu toprak ve 1 kısım dişli kum karışımını doldurarak çilek fide ekimini yaptım..

Çim taşı gözlerindeki toprak zamanla sıkışıp su geçirgenliği sorunu yaşarım diye özünde kuvvetli, drene olabilen toprak karışımı ölçüsünün yapımı örneği verdim...

Çilek Yetişticiliği başlığındaki mesajınızda...

Mesaj sahibi:turhal

60 çilek fidesinin 10 kadarını %50 yanmış ahır gübresi, %40 kum ve %10 toprak karışımına diktim. Toprak kum oranı fazla olanlarda bariz büyüme gözlemlerken bu bahsettiğim karışımda büyüme çok az dahası büyüyen yaprakların uçları sararıyor.

Çiftlik gübresini ben sığır gübresi olarak bilirim.

Sığır gübresi soğuk gübredir.

Açıklaması, koyun gübresi gibi içinde kızışarak reaksiyona girip fermente olmaz. Yapısı itibari ile çok kuvvetli (Azotlu) gübre sinıfına girer. Bir yıl veya iki yıl açık alanda bekletilip kullanılmalıdır.

Sizi yanlış yönlerdirme durumu oluşmuş...

Hiç aklıma gelmedi, bu ölçülerin dikkate alınacağı...

Hata bende açıklamasını daha önceden yapmalıydım.. Üzüldüm...

Çiftlik gübresi kuvvetli olduğundan, çilek fidelerinin kök sistemine zarar vermiş...

Fidelerinizi hemen yerinden çıkartın, köklerini bol suyla yıkayın ...

1 ölçü çiftlik gübresi, 1 ölçü dere kumu, 3 ölçü bahçe toprağı harcına çilek fidesi ekimini yapınız.

Çilek fideleri dirençlidir.

Sorun yaşamadan meyvesini verecektir.

Selamlarımla...

Nuri Murvet
22-02-2013, 20:33
aa bu erica mı? bizim belediye bolca dikmiş, akşam karanlığında gidip bir tane sökmek şart oldu bak şimdi:p

Sayın hira

Paylaştığım fotoğraflar tahrik unsuru taşıyor galiba...

Bir tane ile sınırlı kalın bari...

Aman yakalanamayın, kendimi suçlu hissederim...;)

Sayın YeniGine beğenmekle suça teşvik ediyorsunuz....;)

Selamlarımla...

Eser İlhan
22-02-2013, 20:43
Erica'lar muhteşemler, gözümü alamadım :) Büyük duruyorlar. Ne ebattalar acaba ?

aa bu erica mı? bizim belediye bolca dikmiş, akşam karanlığında gidip bir tane sökmek şart oldu bak şimdi:p

Bu arada, sevgili hira, ne olur ne olmaz kendinizi durduk yere tehlikeye atmayın bir erica için. Eminönü çiçek pazarından çok daha güvenli yollarla renk renk erica'lar edinebilirsiniz :p

Nuri Murvet
22-02-2013, 21:00
Merhaba sayın Sudenur, Ayşe Yıldız,

:eek: Erica'larınız muhteşem görünüyor, renk ve formları harika! ;)

Uzun süre çiçekli kalıyor sanırım? Dona dayanıklı olmasından dolayı ben de dikmiştim bahçeme.

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/359065d1357217368-p1030696-600-x-450-.jpg

Bu kadar yakın dikmekle hata mı ettim diye düşünmeden edemedim? :confused:

Budanabilen bir çalı değil mi Nuri bey?

İlgili bölüm de bakımını nasıl yaptığınızla ilgili açıklamalar yapabilirseniz çok yardımcı olursunuz. :o Saygılar, selamlar, teşekkürler.. :))

Erica bahçemde aralık -mart ayları arasında çiçeklidir. Bu ay çiçeklerinin en yoğun olduğu dönem...

Dikim aralıkları normal, bitki gelişip iç, içe girdimi, sanki buket gibi olacaktır.

Bakım bilgileri başlıkta verilmiş Burada (http://www.agaclar.net/forum/938586-post44.htm) tekrardan aynı bilgileri yazmak istemedim...

Budaması: Çiçeklenmesi bittiğinde, derin olmamak şartı ile(Çiçek saplarına kadar) budama yapılabilir. Daha derin, sert budamalarda bitki strese girip kurumalar yapabilir. Orta derecede asitik toprak sever.

Drene olabilen toprakları sever.

Üst kısımdan sulama yapılmamalıdır.

Saygı ve selamlarımla...

h_dogan
22-02-2013, 21:40
Bu resimlerden sonra nerde Erica görsek alırız herhalde. ;)

ilksenozturk
23-02-2013, 07:50
Bu resimlerden sonra nerde Erica görsek alırız herhalde. ;)

fakat boyalı olanlardan almayın...
ben yaşatamadım:(
(yaşatamama sebebi boya değl, benim üstün maharetimdi ama olsun, boyanın çiçekte işi yok :confused:)

h_dogan
23-02-2013, 08:26
Boyalısı da mı var, ortancalara yaptıkları gibi mi? :dilli:

Nuri Murvet
06-03-2013, 21:12
Merhaba sayın Eser İlhan, h_dogan, ilksenozturk,

Bahar geliyor.

Geldi galiba...

Bahçemde ve bahçe kenarındaki bahar müjdecileri....

375594

Veronica persica -Acem Yavşanotu

375595

375596

375597

Lamium purpureum - Balıcak

375598

Ranunculus ficaria ficariiformis - Basur Otu

Orhan Özbilgiç
06-03-2013, 22:42
Ha yaşayın be Sevgili Nuri Mürvet!

Her üç fotoğraftaki bitkiler benim bahçemdede var. Hele Basur otu bu sene daha çok yayılmış. Balıcak' a biz 'Ballıbaba' diyoruz.
Ama diğerinin (Yavşanotu) adını hep merak eder dururdum. Şimdi unutsam bile, hemen sizin bahçeye girer bakarım.:p

Nuri Murvet
08-03-2013, 20:11
Ha yaşayın be Sevgili Nuri Mürvet!

Her üç fotoğraftaki bitkiler benim bahçemdede var. Hele Basur otu bu sene daha çok yayılmış. Balıcak' a biz 'Ballıbaba' diyoruz.
Ama diğerinin (Yavşanotu) adını hep merak eder dururdum. Şimdi unutsam bile, hemen sizin bahçeye girer bakarım.:p

Merhaba sayın Orhan Özbilgiç

Ben işin kolayını buldum...

Bahçe daha çamur, balçık...

Bitkiler (Allahtan) doğal olarak çıkıyorlar.

Bahçemde doğal olarak yetişen bitkilerin fotoğraflarını ve Türkçe-Latince adlarını sizlerle paylaşmak istiyorum...

Meraklı arkadaşlarımızın ilgisini çekecektir.

Yabani Otsu bitkilerin tanınması açısındanda yararlı olacaktır.

Bahçelerin belalısı...

Silybum marianum -Deve Dikeni

376383

376384

Eser İlhan
08-03-2013, 20:21
Veronica persica dediğiniz yabani yayılıcıyı ben çocukluğumdan beri "mine" olarak bilirim. Bir de kırmızısı vardır değil mi?

Nuri Murvet
08-03-2013, 20:24
Bahçemdeki yabani otsu bitkiler...

Taraxacum officinale agg. - Karahindiba

376385

Taraxacum officinale agg. - Karahindiba

Nuri Murvet
08-03-2013, 20:52

376401

Bellis perennis - Çayır papatyası

Nuri Murvet
08-03-2013, 20:59
Veronica persica dediğiniz yabani yayılıcıyı ben çocukluğumdan beri "mine" olarak bilirim. Bir de kırmızısı vardır değil mi?

Sizin dediğiniz yine, Veronicanın türü chamaedrys olmalı...

Kırmızı olanını hatırlıyamadım...

Eser İlhan
08-03-2013, 21:09

Sizin dediğiniz yine, Veronicanın türü chamaedrys olmalı...

Kırmızı olanını hatırlıyamadım...

İşte sözünü ettiğim "kırmızısı" bu. Google sağ olsun :)

376402

Tam da kırmızı değil ya, "nar çiçeği" mi desek ??

Nuri Murvet
08-03-2013, 21:51
İşte sözünü ettiğim "kırmızısı" bu. Google sağ olsun :)

376402

Tam da kırmızı değil ya, "nar çiçeği" mi desek ??

İki ayrı bitki cinsi gibi duruyor...

Çiçek taç yaprakları (petal) Veronica chamaedrys'de 4 adet Kırmızı olanda 5 adet iki ayrı cins diye görünüyor.

Bitkiyi tanımıyorum...

Araştırmak gerekir....

Eser İlhan
08-03-2013, 22:22
Çiçek taç yaprakları (petal) Veronica chamaedrys'de 4 adet Kırmızı olanda 5 adet iki ayrı cins diye görünüyor....

İşte farkınız... Baktınız ve gördünüz :) Oysa ben bunca yıldır bakıp bakıp görmedim ve aynı olduklarını düşündüm. Bu kırmızının ne oduğunu bulmadan rahat etmem artık :)

Nuri Murvet
10-03-2013, 19:58
İşte farkınız... Baktınız ve gördünüz :) Oysa ben bunca yıldır bakıp bakıp görmedim ve aynı olduklarını düşündüm. Bu kırmızının ne oduğunu bulmadan rahat etmem artık :)

Bitkinizin adı Anagallis arvensis - Farekulağı Mavi renkli olanıda (A. arvensis Forma Azurea)

Otsu bir yıllık bitki, şifalı bitki olarak kullanılıyor.

Nuri Murvet
10-03-2013, 20:13

Alerjisi olanlar için, tam bir baş belası...

377034

Senecio vulgaris - Kanarya otu

377040

Eser İlhan
10-03-2013, 20:22
Bitkinizin adı Anagallis arvensis - Farekulağı Mavi renkli olanıda (A. arvensis Forma Azurea)

Otsu bir yıllık bitki, şifalı bitki olarak kullanılıyor.

Harikasınız :) Demek "fare kulağı" bu da... Bahçemdeki diğer fare kulaklarını düşündükçe.. Onları büyütürken bu güzelleri yabani ot diye söküp atıyoruz...

h_dogan
10-03-2013, 21:43
Merhaba sayın Orhan Özbilgiç

Ben işin kolayını buldum...

Bahçe daha çamur, balçık...

Bitkiler (Allahtan) doğal olarak çıkıyorlar.

Bahçemde doğal olarak yetişen bitkilerin fotoğraflarını ve Türkçe-Latince adlarını sizlerle paylaşmak istiyorum...

Meraklı arkadaşlarımızın ilgisini çekecektir.

Yabani Otsu bitkilerin tanınması açısındanda yararlı olacaktır.

Bahçelerin belalısı...

376383

376384

Biz burada kangal diyoruz bu bitkiye. ;)

h_dogan
10-03-2013, 21:46

Alerjisi olanlar için, tam bir baş belası...

377034

377040

Bu bitki tam açmıyor mu? Senecio vernalis açıyor sarı sarı. Adana'da Senecio vulgaris görmedim hiç.

Nuri Murvet
10-03-2013, 22:06
Bu bitki tam açmıyor mu? Senecio vernalis açıyor sarı sarı. Adana'da Senecio vulgaris görmedim hiç.

Senecio vulgaris, tam çiçeklenme yapmıyor.

Senecio vernalis'le tohum kozaları aynı...

Adana bölgesinde olması gerekir.

h_dogan
10-03-2013, 22:07
Senecio vernalis ovada bol miktarda var ama vulgarisi daha görmedim.

Nuri Murvet
10-03-2013, 22:15

Bölgemizde Silivri - Sinekli'den meşelik orman bölgesinden bahçeme taşıdığım Primula vulgaris çiçeklendi...

458893

Primula vulgaris

Nuri Murvet
15-03-2013, 12:30
Bahçemdeki, yabani otsu bitkiler...

Baldıran (Conium maculatum) çok zehirli bir bitkidir.

458894

Conium maculatum - Baldıran

458895

458896

Nuri Murvet
15-03-2013, 12:38

458897

Rumex crispus - Evelik (Labada)

458898

Rumex crispus - Evelik (Labada)

Nuri Murvet
15-03-2013, 12:51

458899

Anthemis arvensis - Tarla Köpek Papatyası

458900

Fumaria officinalis - Şahtere

458901

Trifolium dubium - Sarı Küçük Üçgül

Ayşe Yıldız
15-03-2013, 13:18
Baldıran otu, geçen haberlerde çıktı bir kaç çocuk yemiş ve zehirlenmişler hatta birisi ölmüş. Maydanoza çok benziyor. Tadı da mı benziyor acaba da çocuklar bulup yediler?

emel262
15-03-2013, 13:22
Karaburun nergisleri çiçeklendi...

366460

Karaburun nergisi

366461

Kokuları harika...

kesinlikle çok güzel kokuyorlar :) bayıldım...

Nuri Murvet
15-03-2013, 16:11
Merhaba sayın Ayşe Yıldız, emel262

Baldıran otu, geçen haberlerde çıktı bir kaç çocuk yemiş ve zehirlenmişler hatta birisi ölmüş. Maydanoza çok benziyor. Tadı da mı benziyor acaba da çocuklar bulup yediler?

Baldıran (Conium maculatum) çok zehirli bir bitkidir.

Yaprakları erken dönemde maydanoz, rezene, yaban havucu ve havuça çok benzer.

Genelde yol kenarlarında, tarla sınırlarında kısaca doğada her yerde sıkça karşımıza çıkar. Bakın benim bahçemde bile çıkıyor.

Yabani kırsal alanlardan yemek, salata yapmak için ot toplayan dikkatsiz, acemi meraklıların zehirlendiği bilinmektedir.

Dikkat edilmesi gereken Zehirli bir bitkidir.

Yapraklarının, acımsı ve kötü bir kokusu vardır.

Çocuk, akıl sır ermez...

Yenmiyecek, muzur şeyleri bulur yer...

Çok dikkatli olunması gerekir.

Nuri Murvet
15-03-2013, 16:35

458902

Capsella rubella - Kuşkuşotu

458903

Capsella rubella - Kuşkuşotu

akçabardak
15-03-2013, 16:58
Sayın Nuri Mürvet, bu kuşkuş otu yenebilen bir bitki mi acaba? Bizim bahçelerimizde de çok çıkıyor ve biz onu salata olarak tüketiyoruz. Yani bizdekine benzettim, beyaz çiçekli oluşu beni tereddüte düşürdü acaba aynı bitki mi o da tartışılır. Bizdekilerin çiçeklerini henüz görmedim. Biz onu hindiba olarak biliyoruz.

Nuri Murvet
15-03-2013, 17:47
Sayın Nuri Mürvet, bu kuşkuş otu yenebilen bir bitki mi acaba? Bizim bahçelerimizde de çok çıkıyor ve biz onu salata olarak tüketiyoruz. Yani bizdekine benzettim, beyaz çiçekli oluşu beni tereddüte düşürdü acaba aynı bitki mi o da tartışılır. Bizdekilerin çiçeklerini henüz görmedim. Biz onu hindiba olarak biliyoruz.

Merhaba sayın akçabardak

Çiğ olarak veya ıspanak gibi pişirilerek yenir. Diye, biliyorum....

Bazı yörelerde madımak adı ile de anılıyor.

Burada (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/376385-nuri-murvet-bahce-55.jpg) Kara hindiba olarak paylaştığım fotoğraf var. Bahsettiğiniz, bu bitkimidir?

Nuri Murvet
15-03-2013, 17:55

458905

Stellaria media- Kuş Otu

458906

Stellaria media- Kuş Otu

fikreteren
15-03-2013, 18:54
sayın Nuri mürvet bu otların tümü bizim bahçede de var. Bir kısmının isimlerini bilmiyordum sayenizde öğrendim.Teşekkür ederim.Şu anda İzmir deyim kuş otuna burada (pazarda) kuşkonmaz dediler.Yöreye göre değişiyor demek ki.

akçabardak
15-03-2013, 19:17
Merhaba sayın akçabardak

Burada (http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-bahceleri/376385-nuri-murvet-bahce-55.jpg) Kara hindiba olarak paylaştığım fotoğraf var. Bahsettiğiniz, bu bitkimidir?

Sayın Nuri Mürvet, bu bahsettiğiniz sarı çiçekli olanı. bizim buralarda testere dişli hindiba diyorlar ve onu da tüketiyoruz. Diğerini ise Kara hindiba başlığında daha
detaylı olarak paylaşmıştım. Sizin sayfanıza koysam mı diye düşündüm ama bilemedim. Saygılar

h_dogan
15-03-2013, 20:34
Merhaba sayın akçabardak

Bence bu mesajdaki http://www.agaclar.net/forum/1112297-post201.htm Capsella bursa-pastoris'e bakın. Sizin eklediğiniz kırmızı benim eklediğim yeşil. Pişirilerek veya salatası yapılarak tüketilebiliyor.

Nuri Murvet
15-03-2013, 20:37
sayın Nuri mürvet bu otların tümü bizim bahçede de var. Bir kısmının isimlerini bilmiyordum sayenizde öğrendim.Teşekkür ederim.Şu anda İzmir deyim kuş otuna burada (pazarda) kuşkonmaz dediler.Yöreye göre değişiyor demek ki.

Merhaba sayın fikreteren

Baharla beraber malüm yabani bitki âlemide uyandı. Otsu bitkilerin hepsi hatta daha fazlası, bahçelerimizde var.

Dikkat edip, önemsemediğimiz ne kadar fazla cins ve tür otsu bitki bahçelerimizde mevcut. Mevsimsel çıkışlarını, çiçeklenme ve tohum zamanlarını takip edip paylaşılsa bütün yıl zaman ayırmak gerekir.

Daha onlarca çeşit ve türde yabani otsu bitkinin fotoğraflarını çekip, isimlerini tespit ettim.

Paylaşmanın yararlı olacağına inanıyorum...

İlginize, teşekkür ederim...

Nuri Murvet
15-03-2013, 20:50
Sayın Nuri Mürvet, bu bahsettiğiniz sarı çiçekli olanı. bizim buralarda testere dişli hindiba diyorlar ve onu da tüketiyoruz. Diğerini ise Kara hindiba başlığında daha
detaylı olarak paylaşmıştım. Sizin sayfanıza koysam mı diye düşündüm ama bilemedim. Saygılar

Bahçenizde paylaşmışsınz, lingini bu sayfada verebilirsiniz.

Yabani otsu bitkilerde, yöresel isimler farklı, farklı olabiliyor.

Saygı ve selamlarımla...

Nuri Murvet
15-03-2013, 20:58
Bence bu mesajdaki http://www.agaclar.net/forum/1112297-post201.htm Capsella bursa-pastoris'e bakın. Sizin eklediğiniz kırmızı benim eklediğim yeşil. Pişirilerek veya salatası yapılarak tüketilebiliyor.

Merhaba sayın h_dogan

Bilgi için teşekkür ederim...

Nuri Murvet
15-03-2013, 21:01

458908

Sinapis arvensis - Yabani Hardal Otu

458909

Sinapis arvensis - Yabani Hardal Otu

serkan_istanbul
15-03-2013, 21:02
bahçemdeki, yabani otsu bitkiler...

378470

capsella rubella - kuşkuşotu

378471

capsella rubella - kuşkuşotu

bu bitki çiçek açmadan önce yenebiliyor biz bunun gözlemesini yaparız birde soğan ve yumurtalı kavurmaSINI

serkan_istanbul
15-03-2013, 21:03

378499

stellaria media- kuş otu

378500

stellaria media- kuş otu

bu bitkide yenebiliyor aynı şekilde gözlemesini yapıyoruz **** böreğini

serkan_istanbul
15-03-2013, 21:04

378525

sinapis arvensis - yabani hardal otu

378526

sinapis arvensis - yabani hardal otu

turp otunu güzelce yıkayıp salatasını yapıyorlar bense çiğ çiğ yemeyi seviyorum.

Nuri Murvet
15-03-2013, 21:05

458910

Galium aparine - Yoğurt Otu

458911

Galium aparine - Yoğurt Otu

Nuri Murvet
15-03-2013, 21:12
Merhaba sayın serkan_istanbul

458912

Viola odorata - Kokulu Menekşe

ligustrum
15-03-2013, 21:37
Yoğut ne güzel..
Otu ise;aman aman temizlemek ne mümkün!
Sahi; temizlemek ne ile mümkün?

Nuri Murvet
15-03-2013, 21:44
Yoğut ne güzel..
Otu ise;aman aman temizlemek ne mümkün!
Sahi; temizlemek ne ile mümkün?

Merhaba sayın ligustrum,

Yabani otlarla yapılan yemekleri, hiç bilmem...

Dolayısı ile, konu hakkında bilgim yok...

Bende, merak ettim şimdi...

Nuri Murvet
15-03-2013, 21:48

458913

Mercurialis annua - Sultan Otu

458914

Mercurialis annua - Sultan Otu

akçabardak
15-03-2013, 23:10
Bahçenizde paylaşmışsınz, lingini bu sayfada verebilirsiniz.

Yabani otsu bitkilerde, yöresel isimler farklı, farklı olabiliyor.

Saygı ve selamlarımla...

Merhaba, bahsettiğim bitki

http://www.agaclar.net/forum/1112645-post19.htm

http://www.agaclar.net/forum/1112654-post20.htm

Nuri Murvet
16-03-2013, 12:51
Merhaba sayın akçabardak,

Aynı bitkiden söz ediyoruz.

Taraxacum officinale (Latince) Dandelion (İngilizce) Karahindiba. (Türkçe)

378674

Nuri Murvet
16-03-2013, 12:55

458915

Muscari armeniacum - Arap sümbülü

458916

Muscari armeniacum - Arap sümbülü

Nuri Murvet
16-03-2013, 15:43

458917

Calendula officinalis - Portakal Nergisi

Nuri Murvet
16-03-2013, 15:50

Geçen yıl (2012) Eylül ayında foptoğrafını çekmiştim.

458918

Solanum alatum - Köpek üzümü

458919

Solanum alatum - Köpek üzümü

Nuri Murvet
16-03-2013, 17:52

458920

Raphanus raphanistrum - Yabani Turp Otu

Göbek lahanası, tohuma erken kalktı...

458921

Brassica oleracea "Capitata" -Göbek Lahana

Nuri Murvet
16-03-2013, 18:10

458922

Geranium asphodeloides - Turnagagası

458923

Geranium asphodeloides - Turnagagası

Nuri Murvet
16-03-2013, 18:13

458924

Alyssum maritimum (Lobularia maritima) - Deliotu, Kuduzotu

Nuri Murvet
17-03-2013, 20:11
Bahçemdeki, soğanlı bitkiler...

Hyacinthus - Sümbül

379389

379390

379391

379392

Cymbelina
18-03-2013, 00:40

378729

Calendula officinalis - Portakal Nergisi

Sayın Murvet, bu aynısefa değil mi??? Ben mi karıştırdım???

YeniGine
18-03-2013, 00:44
:( Ben de o bitkiyi 'Bahçemdeki yabani otsu bitkiler' diye görünce 'aa aynısafa ve ben ne kadar çok seviyorum, özen gösteriyorum, aman yetiştirebileyim diye çabalar sarfediyorum' diye düşünürken :D kendi kendime hem hayıflandım, hem de güldüm.

YeniGine
18-03-2013, 00:45
:D Kabristandan topladım bir sürü getirdim bir özen bir itina toprağı kürekle karıştırdım, gübreler attım bir itina ile de toplu bir vaziyette dikmiş idim. :D

Nuri Murvet
18-03-2013, 18:03
Sayın Murvet, bu aynısefa değil mi??? Ben mi karıştırdım???

Merhaba sayın Cymbelina,

Evet, Aynı sefa çiçeği karıştırmadınız.

(Calendula officinalis) = Portakal Nergisi, Aynı sefa çiçeği, Şamdan çiçeği, Altıncık, Ölü çiçeği, Tıbbi Öküzgözü, Nergis, Tıbbi Nergis gibi isimlerlede anılır.

Nuri Murvet
18-03-2013, 18:06
:D Kabristandan topladım bir sürü getirdim bir özen bir itina toprağı kürekle karıştırdım, gübreler attım bir itina ile de toplu bir vaziyette dikmiş idim. :D

Merhaba sayın YeniGine,

Ömürsünüz...

Sizin bu içten, cana yakın, dobra yanınızı çok seviyorum...

Var olun İnşallah...

Nuri Murvet
18-03-2013, 18:16

Bahçemi ot bastı, nasıl temizlenecek bilemiyorum...

Zaman darlığı şimdiden başladı...

Çapaya hazırlanıyordum. Cuma, cumartesi kar yağdı, bahçe yine balçık çamur...

En az bir hafta daha beklenilecek...

379569

Sümbül ve Mis Zambak...

YeniGine
18-03-2013, 22:59
Teşekkürler Sayın Nuri Murvet; inşallah hep beraber, siz de varolun.

asbilgiç
19-03-2013, 10:57
Sayın Nuri Mürvet Bey. bu otlardaın bizim bahçede de var ama çoğunun isimlerini bilmiyordum.Sayenizde bir kısmını öğrendim.Teşekkür ederim.Demek ki şimdi bahçedeki otlara daha dikkatli bakacağım..

olcim
19-03-2013, 11:10
Siz ota bakın , ben hala kar seyredeyim , valla hayıflanıyorum artık yahu :)

Nuri Murvet
19-03-2013, 18:02
Merhaba sayın asbilgiç,

İlgi ile takip ettiğiniz için, bende size teşekkür ederim.

Siz ota bakın , ben hala kar seyredeyim , valla hayıflanıyorum artık yahu :)

Merhaba sayın olcim,

Şimdilerde başladı ama, bir ay sonra bölgenizin muhteşem florası uyanacak...

Aaaaaahh.

Oralarda olmak vardı....

O anın tadını çıkartın...

Bizlerlede paylaşırsanız çok mutlu oluruz.

Nuri Murvet
19-03-2013, 18:17

379803

Tussilago farfara - Kabalak, Öksürükotu

379804

379805

379806

379807

Nuri Murvet
19-03-2013, 21:00

379870

Hemerocallis fulva - Turuncu Güngüzeli

Nuri Murvet
20-03-2013, 18:45

380055

Narcissus pseudonarcissus 'Emperor' - Nergis

380056

Narcissus pseudonarcissus 'Emperor' - Nergis

YeniGine
20-03-2013, 23:50
Teşekkürler Sayın Nuri Mürvet; nergizin ismi güzel olmuş. Zira, bende bir iki çeşit nergiz var, komşular soruyor 'Bu ne' Cevap: 'Nergiz.' 'Peki bu ne' Cevap 'Nergiz' :D Tamam artık İmparator Nergizi sorduklarında rahatlıkla İmparator Nergiz diyebileceğim.

Nuri Murvet
21-03-2013, 19:11
Teşekkürler Sayın Nuri Mürvet; nergizin ismi güzel olmuş. Zira, bende bir iki çeşit nergiz var, komşular soruyor 'Bu ne' Cevap: 'Nergiz.' 'Peki bu ne' Cevap 'Nergiz' :D Tamam artık İmparator Nergizi sorduklarında rahatlıkla İmparator Nergiz diyebileceğim.

Merhaba sayın YeniGine

Bahçemde 6 tür nergis bulunmakta...

Çiçeklenenleri, fotoğraf çekimini yaparak paylaşırım...

380279

Narcissus × medioluteus - Nergis Hibrit

Nuri Murvet
21-03-2013, 19:17

Sümbüller çoştu...

380281

Hyacinthus Orientalis Purple Dream - Kırmızı Sümbül

380282

Hyacinthus - Sümbül

Nuri Murvet
22-03-2013, 20:29

Erkenci türler açmaya başladılar.

380826

Tulipa leen van der mark - Lale

380827

Tulipa leen van der mark - Lale

380828

Bahçemde geçen seneki açmış halleri...

Nuri Murvet
23-03-2013, 21:56

381114

Primula vulgaris - Çuha Çiçeği

Nuri Murvet
24-03-2013, 18:16

381262

Euphorbia helioscopia -Sütleğen (Zehirlidir)

381263

Euphorbia helioscopia -Sütleğen (Zehirlidir)

kartal124
24-03-2013, 22:44
Sayın Nuri Mürvet,
Çeşit bolluğunuz çok güzel.Ben lalelerinizi daha doğrusu tüm soğanlı bitkilerinizi merak ettim.Geçen senenin lale fotoğraflarını da koymuşsunuz.O lalelerin ya da diğer soğanlıların soğanlarını tek tek topluyor musunuz yoksa dokunmayıp toprakta mı bırakıyorsunuz?Topraktan alıyorsanız ne zaman söküyorsunuz?O soğanlardan ertesi sene aynı verimi alabiliyormusunuz?
Selamlarımla.

Nuri Murvet
27-03-2013, 18:22
Sayın Nuri Mürvet,
Çeşit bolluğunuz çok güzel.Ben lalelerinizi daha doğrusu tüm soğanlı bitkilerinizi merak ettim.Geçen senenin lale fotoğraflarını da koymuşsunuz.O lalelerin ya da diğer soğanlıların soğanlarını tek tek topluyor musunuz yoksa dokunmayıp toprakta mı bırakıyorsunuz?Topraktan alıyorsanız ne zaman söküyorsunuz?O soğanlardan ertesi sene aynı verimi alabiliyormusunuz?
Selamlarımla.

Bu sene mevsim çok yağmurlu geçiyor.

İki günden beri yağan sağnak yağmurlar, bahçe işlerini yapılamaz duruma getirdi...

Merhaba sayın kartal124,

Soğanlı bitkilerimi Lale haricinde topraktan çıkarmıyorum. Diğerlerini (Nergis, Sümbül, Zambak, Gün güzeli, Glayöl, çiğdem gibi) soğanlı bitkilerim plastik, delikli kasalar içinde toprakta sabit olarak duruyorlar.

Laleleri yoğun ekiyorum (500-600 adet). Bahçemde büyük alan kaplıyorlar.

Çiçeklenmeden sonra tohum kozalarını koparıp atıyorum... Bu süreçten sonra potasyum ağırlıklı gübre veriyorum. Yaprakları sararıp kuruyunca topraktan çıkarıyorum...

Verim oldukça iyi oluyor. İhtiyaç fazlası lale soğanlarını dostlarla paylaşıyorum...

Söküm sonrası boşalan alana, mevsimlik çiçekler ekiyorum.

Geçen sene boşalan alana süs biberi, ve oturak fasulye ekmiştim...

Selamlarımla...

YeniGine
28-03-2013, 00:25
500-600 adet lale; maşallah Sayın Nuri Mürvet ne kadar güzel... İnşallah nasip kısmet olur ise bu sene ihtiyaç fazlası soğanlarınıza talibim...
Ben de geçen sene çiçekler geçince sap kökünden kestim yapraklar solana kadar hiç ellemedim. Hepsi solduktan sonra soğanları çıkarttım, kuruttum; yastık kılıfı içersinde sakladım. Eylül sonu gibi tekrar diktim... Şu an büyük çoğunluğu tek yapraklı... Çiçek sapı gösterenlerde minik minik... ki ben soğanları sökmeden önce çok güzel, verimli gösterişli lalelerim oluyor idi. :(

Nuri Murvet
28-03-2013, 11:27
500-600 adet lale; maşallah Sayın Nuri Mürvet ne kadar güzel... İnşallah nasip kısmet olur ise bu sene ihtiyaç fazlası soğanlarınıza talibim...
Ben de geçen sene çiçekler geçince sap kökünden kestim yapraklar solana kadar hiç ellemedim. Hepsi solduktan sonra soğanları çıkarttım, kuruttum; yastık kılıfı içersinde sakladım. Eylül sonu gibi tekrar diktim... Şu an büyük çoğunluğu tek yapraklı... Çiçek sapı gösterenlerde minik minik... ki ben soğanları sökmeden önce çok güzel, verimli gösterişli lalelerim oluyor idi. :(

İstediğiniz lale soğanı olsun...

Çiçeklenmeden sonra lale soğanının sağlıklı bir şekilde gelişmesi ve bir dahaki yıl çiçeğinin iri ve güzel olması için bakım ve gübreleme çok önemlidir.

Lale soğanlarını sabit olarak bırakırsanız, soğan 40-50 cm derinliğe kadar iner.

Bahçemde lale sökümü sonrasında ana soğanla beraber irili ufaklı genç soğanlarda oluyor. Bu genç soğanları talep edenlerle paylaşıyorum.

Bahçemden söküm sonrası çıkan soğanlar, ticari boyda ve irilikte olmadığından bazen gönülsüz bir paylaşım oluyor.

Ticari boy ve ebatlarda iri ve sağlıklı soğanlar istenirse...

Bölgemizde İstanbul belediyesinin soğanlı bitki ihtiyacını karşılamak için üretim yapılıyor.

Lale soğanı hafif çekiyor. Üreticide, geçen sene 1 kg soğan satışı 4-5 tl arasındaydı.... Yerini hazırlayın... Bir çuval göndereyim isterseniz.;)

Nuri Murvet
28-03-2013, 20:49
Zaman darlığından kasalara dikemediğim sümbül soğanlarını, tavuk kümesinin arkasındaki çit telin kenarına ekmiştim...

Bu güzel görüntü kümesin arkasında kaldı...

382937

Hyacinthus - Sümbül

akgul1a
28-03-2013, 23:40
SN MÜRVET
Ben bu sene şeftali ağaçlarını ÇİÇEK ZINNI yüzünden budamadım.4/5 yıllık ağaçlarımın çiçeklerini soğuk almazsa çiçek zınnına kaptırıyorum.İlaç yasakmış,kova leğen lede çözüm bulamadım.
Sorum şu: Şeftali ağacım meyveye yatarsa [çiçek zınnı yeyip bitirmezse] budama mı yapsam seyreltme mi?
Selamlar saygılar.

Nuri Murvet
02-04-2013, 19:02
SN MÜRVET
Ben bu sene şeftali ağaçlarını ÇİÇEK ZINNI yüzünden budamadım.4/5 yıllık ağaçlarımın çiçeklerini soğuk almazsa çiçek zınnına kaptırıyorum.İlaç yasakmış,kova leğen lede çözüm bulamadım.
Sorum şu: Şeftali ağacım meyveye yatarsa [çiçek zınnı yeyip bitirmezse] budama mı yapsam seyreltme mi?
Selamlar saygılar.

Merhaba sayın akgul1a

Bizim bölgemizde (Bakla zınnı - Tropinota ( Epicometis ) hirta) zararlısı çok yoğun olarak görülmüyor.

Budama yanlış bir tercih olur. Seyreltme doğru olandır.

Selam ve saygılarımla...

akgul1a
02-04-2013, 21:55
Sn murvet
Verdiğiniz bilgilerden dolayı teşekkürler.
Saygılar

Nuri Murvet
04-04-2013, 18:26
Bahyçemde ; 2013 - Lale Bayramı....

385496

385497

h_dogan
04-04-2013, 20:21
Elinize sağlık Nuri Hocam süper görünüyorlar.

Nuri Murvet
05-04-2013, 18:07
Merhaba sayın h_dogan

Bu pazar günü, acele ile 40 günlük fasulye ve yerli süt mısırı tohumumlarını ekebildim...

Siftah yaptık...

Hayırlısı bakalım...

Bahçemden;

385901

Cheiranthus cheiri - Sarı Şebboy

385902

Cheiranthus cheiri - Sarı Şebboy

neslihan0602
06-04-2013, 15:30
Biz de iki lalenin gözüne bakıyoruz açsın diye...Maaşallah 41 kere!!! mükemmel açmış laleler.

Nuri Murvet
11-09-2013, 21:47
Merhaba sayın neslihan0602

Merhaba

Bahçe sayfamı ne kadar çok yalnız bırakmışım.

Bahçem bu sene daha da derli toplu bir hale geldi. Fakat zaman darlığından sizlerle paylaşma fırsatım olmadı...

Sonbaharla birlikte bahçenin son durumu ve yapılacak çalışmaların hazırlığını yapıyorum, sizlerle paylaşmak istiyorum .

Yaylacı
15-11-2013, 12:05
Sayın Nuri Mürvet, bu sayfalarınızı ilk defa gezdim, okudum çok değerli bilgilerle donatılmış. Daha önce bu sayfalara bakmış olsaydım belki de bir çok bitkim kurtulmuş olacaktı. Bu değerli bilgilerin bulunduğu başlığı artık yakın takibe alıyorum. Ellerinize ve gönlünüze sağlık, kolay gelsin. Saygılar, selamlar efendim...

Nuri Murvet
24-11-2013, 20:00
Merhaba sayın Yaylacı

Bahçemde mevsimin son çiçeklenmesini yapan Avize Çiçeği - Yucca Flamentosa

456391

Yucca Flamentosa - Avize Çiçeği

Nuri Murvet
27-11-2013, 18:44

457543

Eşek hıyarı, Acı Kavun (Ecballium elaterium) (Zehirlidir)

457544

457545

h_dogan
28-11-2013, 16:01
Ülkemizde kabakgiller ailesinden ender yabancı otlardan biri. :)
Diğer bir adı da "cırt atan". Olgunlaşmış meyveleri ellediğinizde ya da herhangi bir şeyle dokunduğunuzda tohumlarını fırlatıyor.
Bu bitkinin sinüzit tedavisinde kullanıldığını duymuştum. Doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Nuri Murvet
28-11-2013, 18:03
Merhaba sayın h_dogan

Aslanağzı - Antirrhinum majus subsp.

Susuzluğa dayanıklı, fakir topraklara uyumlu, uzun ömürlü, bol güneş seven problemsiz bir bitkidir.

457706

457707

457708

457709

457710

yağmur
28-11-2013, 21:36
Ülkemizde kabakgiller ailesinden ender yabancı otlardan biri. :)
Diğer bir adı da "cırt atan". Olgunlaşmış meyveleri ellediğinizde ya da herhangi bir şeyle dokunduğunuzda tohumlarını fırlatıyor.
Bu bitkinin sinüzit tedavisinde kullanıldığını duymuştum. Doktor önerisi olmadan kesinlikle kullanılmaması gerekir.

Annem sayesinde bu konuyu test ettiğimiz bitki :D Nerden duymuşsa sinüzite iyi geldiğini, burnuna sıkmış. Tam 1 hafta havluyla - mendil falan işe yaramıyordu- dolaştı. Zehirli olduğunu ise şimdi öğrenmiş bulunuyorum. İyi ki daha kötü şeyler olmamış. Yarım bilgiyle hareket etmemek en iyisi.

cörekotu
29-11-2013, 16:43
Merhaba, lavanta hakkinda verdiginiz bilgiler icin cok tesekkürler, gecen sene diktigim lavantalari yaban tavsanlari sürekli otlandigindan lavantalarim gelisemedi, celikleme yöntemiyle cogaltmayi düsünüyordum...

Nuri Murvet
29-11-2013, 18:31
Annem sayesinde bu konuyu test ettiğimiz bitki :D Nerden duymuşsa sinüzite iyi geldiğini, burnuna sıkmış. Tam 1 hafta havluyla - mendil falan işe yaramıyordu- dolaştı. Zehirli olduğunu ise şimdi öğrenmiş bulunuyorum. İyi ki daha kötü şeyler olmamış. Yarım bilgiyle hareket etmemek en iyisi.

Merhaba sayın yağmur,

Özelikle, kabuk ve çekirdekleri çok zehirlidir.

Olgunlaşmamış, daha yeşil iken toplanıp kullanılırsa zehirli, ishal edici ve kusturucudur.

Kocakarı ilacı olarak sinüzit tedavisi için doğrudan burun deliklerine uygulandığı zaman, ciddi alerjik reaksiyonlardan dolayı ani nefes durmasına yol açabileceğinden öldürücü etkiye sahip çok tehlikeli bir bitkidir.

Uzman hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

Annenizin adına, çok büyük geçmiş olsun...

Nuri Murvet
29-11-2013, 18:36
Merhaba, lavanta hakkinda verdiginiz bilgiler icin cok tesekkürler, gecen sene diktigim lavantalari yaban tavsanlari sürekli otlandigindan lavantalarim gelisemedi, celikleme yöntemiyle cogaltmayi düsünüyordum...

Merhaba sayın cörekotu,

İlgi ile takip edip, paylaşımda bulunduğunuz için bende size teşekkür ederim.

Nuri Murvet
29-11-2013, 19:06

Sonchus oleraceus (Ekmek Devedikeni, Yıllık Ekmek Devedikeni)

Yaprakları yeşil salata olarak yenir.

Ispanak gibi pişirilir.

457824

457825

457826

457827

457828

yağmur
29-11-2013, 22:09
Merhaba sayın yağmur,

... ani nefes durmasına yol açabileceğinden öldürücü etkiye sahip çok tehlikeli bir bitkidir.

Uzman hekime danışılmadan kullanılmamalıdır.

Annenizin adına, çok büyük geçmiş olsun...

Bunları okuyunca Allah bize bağışlamış diyorum. Çok teşekkür ediyorum.

Nuri Murvet
03-12-2013, 19:24

Malva neglecta – Küçük ebegümeci.

Genç bitkiler sebze olarak kullanılır. Protein ve C vitaminince zengindir.

458694

458695

458696

sonkez
04-12-2013, 09:54
Sayfanızı baştan sona büyük bir beğeniyle gezindim..Anlatımınız,görselleriniz ve bilgileriniz hepsi birbirinden değerli ve öğretici...Emeklerinize sağlık...Teşekkürler...

Nuri Murvet
04-12-2013, 21:08
Sayfanızı baştan sona büyük bir beğeniyle gezindim..Anlatımınız,görselleriniz ve bilgileriniz hepsi birbirinden değerli ve öğretici...Emeklerinize sağlık...Teşekkürler...

Merhaba sayın sonkez,

İlgi ile takip edip paylaşımda bulunduğunuz için bende size teşekkür ederim.

Saygı ve selemlarımla...

Nuri Murvet
04-12-2013, 21:16
Bahçemdeki otsu bitkiler.

Havaların soğuması ile son günlerini yaşayan, taze ve kurusunu severek tükettiğimiz Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.)

458814

Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.)

Nuri Murvet
05-12-2013, 17:13
Bahçemdeki otsu çiçekli bitkiler.

Zinnia elegans - Zinya Çiçeği

Haziran-Eylül ayları arasında çiçeklerini açar. Kırmızı, mor, beyaz, sarı renklerde, yalınkat ve katmerli çiçekleri 30-100 cm. boylanır.

Sonbahara ve soğuklara dayanıklıdır. Gece donlarına hassastır.

Güneşli yerleri ve suyu sever. Humuslu ve geçirgen toprakları sevsede... Fakir olan topraklardada sorunsuzca güzel ve bol çiçeklerini sergiler.

458890

Zinnia elegans - Zinya Çiçeği

Eser İlhan
05-12-2013, 17:38
Bahçemdeki otsu bitkiler.

Havaların soğuması ile son günlerini yaşayan, taze ve kurusunu severek tükettiğimiz Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.)

458814

Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.)

Merhaba Nuri Bey, reyhan da nane gibi toprak yüzeyinden budanırsa seneye tekrar sürer mi?

Nuri Murvet
05-12-2013, 19:02
Merhaba Nuri Bey, reyhan da nane gibi toprak yüzeyinden budanırsa seneye tekrar sürer mi?

Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.) Tek yıllık, ılıman iklim bitkisidir. Yarı gölge alanda kuvvetli gelişir. Suyu sever. Gelişimi hızlı olduğundan (mayıs -eylül) mahsül için defalarca budama yapılabilir.

Her yıl tohumdan üretilmesi gerekir.

Eser İlhan
05-12-2013, 19:48

Reyhan, Fesleğen ( Ocimum basilicum L.) Tek yıllık, ılıman iklim bitkisidir. Yarı gölge alanda kuvvetli gelişir. Suyu sever. Gelişimi hızlı olduğundan (mayıs -eylül) mahsül için defalarca budama yapılabilir.

Her yıl tohumdan üretilmesi gerekir.

Evet, bu yıl bol bol yedik bahçeden. Henüz sökmemiştim, belki seneye de kalır umuduyla. Öyleyse söküp atayım, seneye tekrar yetiştiririm :) Teşekkürler..

yağmur
05-12-2013, 21:57
Sayın Mürvet,
Acaba ebegümeci bu mevsimde toplanıp yenir mi? Çevremde bolca çıktıklarını görüyorum.

Nuri Murvet
10-12-2013, 21:19
Sayın Mürvet,
Acaba ebegümeci bu mevsimde toplanıp yenir mi? Çevremde bolca çıktıklarını görüyorum.

Merhaba sayın yağmur,

Baharda toplanır diyorlar ama, bu mevsimdeki durumu harika görünüyor...

Bence, toplanıp yenilebilir.

Yemeğini yapmasını bilenler farklı damak tadı üretebiliyorlar.

Aslında kendisi tadsız ve yavandır.

Şifa niyetine... Afiyet olsun...

Nuri Murvet
10-12-2013, 21:24

Çayır Sakım Otu - Phleum pratense

459794

Phleum pratense - Çayır salkım otu

459795

Phleum pratense - Çayır salkım otu

Nuri Murvet
11-12-2013, 17:47
Bahçemdeki kaktüsler,

Opuntia humifusa (O. comprressa) - Kaynana dili ve armut yapısındaki meyvesi

460010

Opuntia humifusa (O. comprressa) - Kaynana dili ve Meyvesi

460011

Opuntia humifusa (O. comprressa) - Kaynana dili ve Meyvesi

YeniGine
12-12-2013, 00:03
Sayın Nuri Murvet merhaba; kaynanadili kaktüsünüz; bende de minik bir saksıda (üç boğum idi 2 boğum kaldı) var. Sanırım sizinki bahçede dikili, peki yağmurdan, kardan etkilenmez mi? Baharda ben de bahçeye alsam olur mu acaba?

Nuri Murvet
12-12-2013, 22:01
Merhaba sayın YeniGine,

Evet.. Dediğiniz gibi bahçede ekili...

Opuntia cinsinin soğuğa en dayanıklı türlerinden...

Kışın soğuklarda bir görseniz pörsüyor, buruşuyor, yerlerde sürünüyor.

Tamam dondu bu diyorum...

Baharda sanki botoks yaptırmış gibi, gergin ve diri haline tekrar geri dönüyor. Çiçeklenmeside bol ve çok güzel...

Doğal ortamında -20 dereceye kadar dayanabilir diye söyleniyor. Yalnız bulunduğu ortamdaki toprak süzek, su geçirgenliği olmalıdır.

Sizin Opuntia'nızın türü nedir bilemiyorum. Sizi yanlış yönlerdirmek istemem...

Türünü bilmiyorsanız...Kalan iki boğumdan, birini bu kış dene-yanıl yöntemi ile test edin isterseniz.

Donarsa size bir boğum borcum olsun... Bu türden size gönderirim...

YeniGine
12-12-2013, 23:30
Çok teşekkür ediyorum, sağolun Sayın Nuri Murvet site bahçemin bu sayfasında ikinci bebiş yani boğum gelirkenki fotoğrafını buldum. Fotoğraftan anlayabilirsiniz inşallah!..
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-34.htm

Nuri Murvet
13-12-2013, 22:32
Çok teşekkür ediyorum, sağolun Sayın Nuri Murvet site bahçemin bu sayfasında ikinci bebiş yani boğum gelirkenki fotoğrafını buldum. Fotoğraftan anlayabilirsiniz inşallah!..
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bahceleri/30294-34.htm

Kaynana dili -Opuntia'nızı güney cephesinde, rüzgar almayan bir bölüme ekebilirsiniz.

Dikkat etmeniz gereken önemli husus ekeceğiz alanın toprağı süzek yapıda, suyu çabuk drene edebilsin...

Toprakta gelişimi çok hızlı olur.

YeniGine
13-12-2013, 23:37
Sayın Nuri Murvet çok teşekkür ediyorum sağolun. Hele ki özellikle güney cephemizdeki toprak dediğiniz gibi değil, kaç tane çam balçık çamurda kurudu gitti. O halde ben büyük bir saksı alıp ona dikeyim... Çok teşekkür ediyoruum.

Nuri Murvet
17-12-2013, 20:43

Brassica fruticulosa Cyr. - Melez Yabani Şalgam Otu

460952

Brassica fruticulosa Cyr. - Melez Yabani Şalgam Otu

Nuri Murvet
19-12-2013, 17:18

Chenopodium album L. - Sirken Otu

461180

Chenopodium album L. - Sirken Otu

Nuri Murvet
06-03-2014, 21:40

Baharla beraber (Primula) Çuhalarım açtı...

474217

Nuri Murvet
06-03-2014, 22:11
Bahçemdeki, yabani soğanlı bitkiler...

Ornithogalum oligophyllum - Ak Yıldız

474220

474221

yağmur
07-03-2014, 08:41
Ordu'da bu bitkiye "sakarca" deniliyor. Yemeği de yapılıyor. Çiçek olarak da çok hoş göründüğünü düşünüyorum.