PDA

View Full Version : Küflü peynir




gülenmelek
26-12-2012, 20:39
(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?




Cymbelina
26-12-2012, 20:45
Bildiğim kadarıyla Rokfor peynir de küflü bir peynir. Ancak bahsetiğiniz peynir ile onun yapımı ve/ ve ya küf hadisesi farklı da olabilir. (Ben yemeye cesaret edemezdim sanırım).

Cymbelina
26-12-2012, 20:49
"Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir." - Kaynak: Wikipedi

gülenmelek
26-12-2012, 20:59
Bahsettiğim gibi gayet severek yeniyor, ben de dahilim buna ;)
Ama yendiği zaman hissedilir fiziksel etkisini şimdiye kadar görmedim. İyi ya da kötü. Zamanla vücutta bir şeylere yol açar mı bilmiyorum. Konuyu açma sebebim öğrenebilmek (umarım ;) )

Babam eskiden hani üçgen eski kaşarlar satılır ya, kenarları da küflü olur. Özellikle o küflü yerlerini bunlar penisilin diyerek ve severek yerdi. Nereden duyduysa iyi olmadığını duymuş ve artık yemiyor.

Geçen sene, yine böyle küflenme oluştu peynirimde ve kayınpederimle minik tatlı bir atışmamız bile oldu bu yüzden. Azıcık versene bize de dedi, vermem dedim (halbuki onlar peyniri yaptırıp bana getiriyor) Ama bizim ki küflenmedi dedi, olsun dedim :D Dayanamadım tabi ;)

Peynir tutkum başka bir şey, engel tanımıyor. Yararlı olduğunu düşünmesem de, kesin zararlıdır denirse vazgeçeceğim ama ;)

almanyalı
26-12-2012, 21:09
Merhaba,

Fransa' da ve Hollanda' da çok değişik ve lezzetli peynirlerin yanı sıra çok iğrenç peynir türleri de üretiliyor.

Bir arkadaşımın kız kardeşi bir fransız ile evli,arkadaşım Fransa' ya kardeşini ziyarete gittiğinde bir markette insanların içinde minik kurtların gezdiği bir peynir türünün çok ilgi gördüğünü anlatmıştı. oldukça da pahalıymış adını söylemişti ama ben unuttum.

kısacası kurtlu peyniri yiyene bişey olmuyor ise küflü olanı yiyene hiçbişey olmaz.

gülenmelek
26-12-2012, 21:20
2 protein bir arada ;)
Siz bahsettikten sonra videosunu izledim, (belki aynısı değildir), peynir tutkum sınırlıymış galiba :(

almanyalı
26-12-2012, 21:30
Almanya' da üretilen bir peynir türü de var kocaman delikleri var dilim dilim paketli, ismi şu an aklımda değil eşim birgün alıp gelmişti alt kattaki komşumuz Solingen şehrinden hediye getirmiş bize...

yemeyeceğimi bile bile sırf meraktan paketi açtım veee hayatımda hiç duymadığım kadar ağır ve pis gübre kokuyordu..
hemen çöpe attım ama nasıl içim çıktı kokudan, komşumuz eşime sormuş sonra nasıl beğendiniz mi? diye eşimde evet demiş...

siz peyniri severim deyince anlatmak istemedim ama internetten bunada bakabilirsiniz.
o gün bugündür kimseden gelen hediye yiyeceklerin paketini açmıyoruz...

çiftçi5234
26-12-2012, 21:30
Galiba bu küflü peynirin zararlı olması durumu türden türe değişiyor.Ama şu bir gerçektir ki küflü peynirden yapılan muhlamanın tadına doyulmaz ;)

gülenmelek
26-12-2012, 22:48
Evet sevgili almanyalı, gerçekten çok çeşit peynir var. Ben seviyorum peynirleri ama çeşit olarak belki 14-15 tanesinin tadına bakmışımdır. Yenmeyecek peynirler bize göre var evet, ama onların da alıcısı :( var ki üretiliyorlar.
Tat duyusunun kişiden kişiye değişiklik gösterdiği kesin. Şimdilik küflü peyniri seven sayın çiftçi5234 ve ben varız galiba ;)

COYOTE
26-12-2012, 22:56
Valla aslında ben de bu peyniri nasıl yiyorlar diye merak ediyordum sevgili gülenmelek:(;)

agozce
26-12-2012, 23:01
Keçi derilerine basılarak yapılan, Küflü tulum peynirini biz de severek yeriz. Tadı ve kokusu hiç de kötü değildir.

Ama taze küflü peynirin yeneceğini sanmıyorum...

almanyalı
26-12-2012, 23:11
Bildiğimizden şaşmayalım arkadaşlar,
ne varsa bizim kendi peynirimizde var...
mis gibi koyun, keçi,
inek peyniri varken kim ne yapsın gübre kokulu peyniri...:D

akgul1a
26-12-2012, 23:33
Bildiğimizden şaşmayalım arkadaşlar,
ne varsa bizim kendi peynirimizde var...
mis gibi koyun, keçi,
inek peyniri varken kim ne yapsın gübre kokulu peyniri...:D
O küflü peynir bizim kendi peynirimizdi.
Bulsak ta o doğal ,tuluklarda kendiliğnden yeşeren küflü peynirle bi yufkadan Kılan böreği yapsakta yesek!
saygılar

pria
27-12-2012, 01:02
Kfl Peynir Zararl m? (http://www.hastaadam.com/haber/2008/Haziran/6/kuflu.peynir.htm)

http://journals.tubitak.gov.tr/biology/issues/biy-98-22-3/biy-22-3-10-95030.pdf

Yeşil küflü peynirin zararları - TcFoRMu Turkiye"Nin En Buyuk Paylasim PlatFormu!! (http://www.tcformu.com/herseyin-basi-saglik/43097-yesil-kuflu-peynirin-zararlari/)

gülenmelek
27-12-2012, 08:48
Konuyu açmadan önce, küflü peynir olarak bir Rokfor peynirini, bir de Sivas'ın peynirini biliyordum. Görüyorum ki çeşit gerçekten fazla, bu peynirleri tüketen çok da kişi varmış.

Bizim peynirimizde her sene küflenme olayı yaşamıyoruz. Olduğunda ise, genelde peynir azaldığı zaman oluyor. Yani 5 kg'lık bidonun 2-2,5 kg'ı küfleniyor. Bu miktarı 2 kişi tüketmiş olsak, (çocuklar sevmiyor) kişi başına 365 günde 1-1,5 kg düşüyor. Bu miktar çok mu :( ;)
Sayın pria'nın verdiği linklerin birinde, hiç değilse yeşil renk küf olan peynirler tüketilmeli diyor. Bu; zararlı olanın, daha az zararlısı gibi sanki. Bizim peynirimizdeki küf rengi ile aynı yani ;)

gülenmelek
27-12-2012, 08:53
Valla aslında ben de bu peyniri nasıl yiyorlar diye merak ediyordum sevgili gülenmelek:(;)
Yenebilecek, yiyecek olarak üretilmiş çoğu şeyin (kurtlu peynir hariç :( ) tadına bakabilirim. Eltim var, bilmediğim şeyi yemem diyor, öyle değilim yani ;) Bakın bu kadar kişi yedikten sonra ölmemiş. Bir tadına bakın en azından derim ;)

syuksek
27-12-2012, 09:50
Geçen yıl Konya gezimiz sırasında pazarda çektiğim küflü peynir görüntüleri :
357548

Ben küfünü sıyırıp tadına baktım, benim için çok keskin ve acıydı. Küfü ile birlikte yenmesi gerekiyormuş, ben cesaret edemedim ama grupta fanatikleri vardı :)

pria
27-12-2012, 10:37
357548

Ben küfünü sıyırıp tadına baktım, benim için çok keskin ve acıydı..

...Küflü peynir, özel olarak küflendirilmiş bir peynirdir. Rokfor ve Kamambert peynirleri bu şekilde elde edilir.
...Ancak rokfor peynirindeki miktarı çok düşüktür ve tehlikeli olması için aşırı miktarda ve sürekli rokfor peyniri tüketimi gereklidir.
... çok yanlış olarak küflenmiş bölüm ince bir tabaka halinde kesilerek atılmakta, geri kalan kısım tüketilmektedir. Bu uygulamalar son derecede yanlış olup, zehirlenme riski her zaman vardır.
...aflatoksinli gıdanın tüketiminden hemen sonra ishal, karın ağrısı, baş dönmesi vb. bir semptom görülmez ama sonuç bilindiği gibi kanserdir

Gıda Bilimi :: Topic: Küflü Peynir ve Küflenmiş Peynir (1/1) (http://www.gidabilimi.com/forum/21-suet-ve-suet-ueruenleri/396-kueflue-peynir-ve-kueflenmi-peynir)

...Peynirde küf, amonyak, yemimsi, sabunumsu ve mayamsı gibi kokular hissedilmemelidir. İdeal bir peynirin tadı ekşi, keskin, yakıcı, acı, metalik, mayamsı ve çok tuzlu olmamalıdır.
Milliyet - İyi bir peynir nasıl anlaşılır? (http://saglik.milliyet.com.tr/iyi-bir-peynir-nasil-anlasilir-/beslenmevediyet/haberdetay/26.06.2012/1559089/default.htm)

Ayrıca, peynirlerin depolama, saklama koşulları çok önemlidir..Uygun - steril olmayan koşullarda faydalı küflerle birlikte zararlı bakterilerde üremiş olabilir..
Küflü peynirleri ne kadar severseniz sevin, en güvenilir çeşitlerini dahi sürekli yememek gerekir..

Dikkat:
http://yenisafak.com.tr/saglik/?t=20.02.2010&i=241532

pria
27-12-2012, 11:12
...L. monocytogenes çiğ sütte çok az miktarlarda
olmuş veya pastörizasyon sonrası kontaminasyon
düzeyi çok düşük olmuş olsa dahi peynirin olgunlaşması
aşamasında veya uygun olmayan muhafaza
ve pazarlama koşullarından dolayı son üründe
sağlık riski oluşturabilecek yüksek düzeylere
ulaşabilmektedir (5).
Çalışmada incelenen peynir tiplerinin hiç birinde
starter kültür kullanılmadığı düşünülmektedir. Da
Silva ve ark. (5), starter kültür kullanımının L.
monocytogenes varlığını tam olarak inhibe edemediğini,
peynir yapım işlemlerinin belli düzeylerde
var olan Listeria populasyonunu artırıcı etki oluşturabileceğini
belirtmişlerdir.
Bu peynirlerin işletme bazında kontrollu koşullar
altında üretilerek olgunlaştırılması ve her ne kadar
söz konusu etken buzdolabı sıcaklıklarında üreme
yeteneğini sürdürse de soğuk zincir altında muhafaza
edilerek satışa sunulması ve en önemlisi de
halk pazarlarında açık olarak satışa sunulan bu
peynirlerin denetim yetersizliği dolayısıyla hala
kontrolsuz koşullar altında üretilerek satışa sunulmasının
engellenmesi etkenin halk sağlığı açısından
oluşturduğu risklerin önlenmesi açısından
kritik öneme sahiptir. Bu peynirlerin yapımında
pastörize süt kullanılması, çiğ sütten yapılan peynirlerin
ısı işlemi görmeden tüketilmemesi, peynirlerin
üretim aşamalarında hijyen kurallarına uyulmasıbunun yanında oldukça beğenilerek tüketilen
bu yumuşak ve yarı yumuşak peynirlerin hijyenik
bir şekilde üretilebilmeleri için ilgili otoriteler tarafından
klavuz niteliğinde el kitapçıkları yayınlanarak,
üretici kitleye ulaştırılması gerekmektedir. Yine
lokal peynir üreticilerinin söz konusu peynirlerin
sadece L. monocytogenes açısından değil, diğer
patojenler açısından da yarattığı sağlık riskleri
hakkında bilgilendirilmesi için eğitim programları
düzenlenmelidir.
Bu çalışma, Kayseri halk pazarlarında açıkta satışa
sunulan hem çiğ sütten üretilen hem de ısı işlem
görmüş peynirlerin L. monocytogenes varlığı
bakımından, halk sağlığı açısından önemli bir tehlikenin
mevcudiyetini ortaya koymaktadır. Peynirlerden
kaynaklanan listeriozis olgularının önlenmesi
için ısı işleminin etkin bir şekilde uygulanması,
işletme bazında kontrollü koşullar altında üretim
yapılması, pastörizasyondan sonra
kontaminasyonların engellenmesi ve gerekli denetim
mekanizmalarının etkin bir şekilde uygulanması
gerekmektedir

http://ercivet.erciyes.edu.tr/arsiv/2011-2/6-kayseride.pdf

...L. monocytogenes kanser hastalarında en sık görülen fırsatçı MSS enfeksiyonu etkenidir. Gıda kaynaklı bir hastalıktır ve süt ürünleri (özellikle pastörize edilmemiş süt ve yumuşak peynir), et, yumurta ve bazı sebzeler suçlanmıştır.

Trk Onkoloji Dergisi (http://www.onkder.org/text.php3?id=703)

Tura
27-12-2012, 11:52
(Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?

Bu resimde gördüğünüz peynir küflenmiş...atın gitsin.

Bizm burada yıllanmış çömleklere ve keçi derisinden tulumlara basarlar.

Obruklara veya bodrumlardaki nemli kumlar içine gömerler.O serin yerlerde peynir olgunlaşır.

Taze peynir, preslerde veya ağır kütleler altında bir müdedet tutularak suyu alınır.
Kuru taze peynir, çömlek veya tulumlara kuvvetlice bastırılarak yerleştirilir.
Tulum veya çömleğe bastırma işlemi saatler sürer.

Eğer bu bastırma işi yeterince kuvvetli olmazsa ve suyu alındığı sırada su yeteri kadar alınmamışsa, peynirin serin yerdeki olğunlaşması esnasında peynir yer yer küflenir. Bu gözle zor fark edilecek kadar beyaz veya çok açık yeşil bir küftür.
Kullanmaya başlayınca beyaz küf, koyulaşmaya başlar...
Bu resimdeki gibi olunca sakın yemeyiniz.
Bizim buralarda derilerden çıkartılan peynir, bir müddet açık olarak bekletilip küflenmeleri sağlanır.
Bu küflü peynirler çok sağlıklı olmamakla beraber, Fırınlarda, taze peynirle karıştırılır Peynirli Pide yapılır. Peynir erir ve süner...üzerine kestirme dökülerek tüketilirse çok nefis bir şey olur.

Mesaj 20 deki resimde Sayın syuksek'in fotoğrafı artık yenmeyecek haldeki küflü peynirdir.

xenkebikec
27-12-2012, 13:37
Ciddi bir konu, bizde bazen aldığımız eski kaşar buz dolabında olmasına rağmen 3-4 gün içinde tüm yüzey küfleniyor ve içeri doğru büyümeye başlıyor.

Dışındaki küflü tabakayı kesip atıyoruz, sonra kalan temiz kısımdan biraz kullanıp geri koyunca aynı şekilde oluyor. Toplam bir hafta ya da on gün içinde bitmiş oluyor peynir. Acaba yanlış birşey mi yapıyoruz?

gülenmelek
27-12-2012, 15:45
Sayın pria, verdiğiniz bu kadar kaynak ve bilgiden sonra hakkıma düşen 1-1,5 kg'cık peyniri de (tadı gayet güzel olsa da) yemeyivereyim o zaman :( Hoş, 18 yıllık evliliğimde 5-6 kere denk gelmiş olsam da bu şekildeki peynire, bundan sonra :( !

Sayın Tura, eskiden eşimin köyünde de toprak küplere yapılırmış bu peynirler. Ama artık kimse kullanmıyor küpleri. Zannedersem taşıma sırasında çok dikkat istediği içindir. Köyde yapılıp buraya geldiği için yolculuk sırasında kırılma, çatlama olabiliyormuş küplerde.

Aslında dediğim gibi her sene karşılaşmıyoruz bu olayla. Benim tahminim de, peynirler iyice bastırılarak bidona yerleştirilmezse kalan hava küflenmeye neden olabiliyor. Bir kere denk gelmiştim bidona bastırma işlemine ve gerçekten zordu. Belki saatlerce sürmedi ama gerçekten çok kuvvet istiyor. Ve sözünüzü dinleyeceğim, yemeyeceğim ;)

Sayın xenkebikec, dolapta nasıl muhafaza ediyorsunuz ? Yani küflenme az da olsa bizde de oluyor ama bahsettiğiniz gibi tüm yüzeye yayılmıyor. Ben streç filme sarıyor, öyle bekletiyorum dolapta.

Tura
27-12-2012, 16:17
Size bir sır vereyim.

Normal yağlı ve yağsız salamura beyaz peyniri alın.
Bir torbanın içine koyun.
Bir süzgecin içine yerleştirip, üzerine bir ağırlık koyun.
Bu işlem akşamdan sabaha kadar olsun ve peynirin suyu akıp gitsin.
Tuzuna bakın. Tuz ilave edebilirisiniz.
Seviyorsanız çörek otu serpeleyin.
Sonra bir cam kavanoza sıkıca bastırarak, kavanozu doldurun.
Ağzını sıkıca kapatın.
Serin bir yere, balkonun kuzey bölümüne falan bir yere, veya buzdolabına koyun.
45 gün sonra açın.
Çok lezzetli bir çömlek peyniriniz olacaktır.

Afiyet olsun.

pria
27-12-2012, 16:30
Bugün çarşıda gezerken hadi birde şu peynircilere bir göz atayım dedim, neler yapıp neler satıyorlar diye..

Üç peynircide, en çok dikkatimi çeken şey, ''Erzurum göğermiş peyniri'' diye sattıkları peynir oldu..

Dükkanların dışında, ya uyduruk , ekmek dolabı gibi soğutmasız dolaplarda 1-2 kiloluk peynirleri basit naylon torbalara koymuşlar, ya da 15-20 kiloluk peyniri yine naylon torbalar içinde dükkanın dışına koyup sergilemişler..Vakkumlu poşet falan yok yani..Acaip, yeşilimsi olmuşlar..

Bugün hava 17-18 derece..O peynirler bu sıcakta 2-3 gün beklesin, beyaz peynir bile olsa zaten ''göğerir''ler (!!!)Bu sıcakta en sağlıklı peynir bile ''küflü peynir'' oluverir..

İnsanlar bunlara nasıl para verip alırlar hayret ediyorum..
Görünce peynir yemekten vazgeçer insan..Kimsenin umurunda değil..

Peynir dediğin, mutlaka soğuk zincir içinde olmalı..
Bazen o bile yetmiyor..Vakumlu paketi açıyorsunuz, buzdolabına koyuyorsunuz, orada bile hızla tüketilmezse 10-15 gün içinde değişmeye başlıyor..
Ya kalıbın üstü tuhaf bir şekilde kayganlaşıyor, ya da küflenmeye başlıyor..
Anlıyorsunuz tadının bile değiştiğini..
Bunları ''aman para verdim ziyan olmasın'' diyerek tüketmek bile doğru değil..

başkabahar
27-12-2012, 16:49
Bugünlerde merak ettiğim küflü peynir konusunda başlık açılmış:) Çocukluğumuzda Konya'dan getirilen küflü peyniri çok severek tüketirdik, sonraları zararlı diye babam almayı bırakınca yemez olduk. Geçen gün Erzurumlu bir komşumuzdan gelen ve bana göre gayet lezzetli olan küflü çeçil peyniri ile evdeki zararlı tartışması tekrar başladı. Sağlık ve lezzet arasında çelişkide kalıyoruz. Keşke bu konuda yetkililer denetimlerini artırsa ve sağlığa zararlı olmayan küflü peynirleri sık olmasa da yiyebilsek. Acaba bu konuda yasal bir standart var mı, araştırmak lazım.

pria
27-12-2012, 17:07
Her ne kadar kanser denince ilk sebep olarak ''sigara'' gösterilsede, listenin başında %35 oranla ''yanlış-dengesiz beslenme'' geldiğini ve gıdalarla da alınabilen, mikrop, bakteri, küf ve mantarların neden olduğu enfeksiyonlar ( % 10) olduğunu unutmayalım.
Bu tür gıdaları yılda bir-iki defa yemeyi vucudumuzun bağışıklık sistemi tolere edebilir ama alışkanlık haline getirdiğinizde bir temizlik fabrikası olan karaciğerimizi iflas ettirebiliriz..

akgul1a
27-12-2012, 22:11
Arkadaşlar
Bozuk peynir ile küflü peyniri karıştırmayın.
DENETİMDEN geçen ve marketlerde satılan küflü peynirler var.Bu küflü peynir 3/5 günde oluşmuyor.[3/5günde yapan sahtekarlar var.oh emen anlaşılır.]
3/5ayda oluşuyor.
çocukluğumuzda hemen hemen hergün üç öğün yenilirdi.
Ereğli de hala özellikle kışın KÜFLÜ PEYNİRİ tatmayan insan yoktur.Bazı aileler hemen hemen hergün yemeye devam etmekteler.
SAYGILAR

pria
28-12-2012, 00:23
çocukluğumuzda hemen hemen hergün üç öğün yenilirdi.
Ereğli de hala özellikle kışın KÜFLÜ PEYNİRİ tatmayan insan yoktur.Bazı aileler hemen hemen hergün yemeye devam etmekteler.
SAYGILAR



Bu haber Konya Ereğli'den..tarih 2010:

Erelide kfl peynir satna yasak (http://www.kululuyuz.biz/Konya-ereglide-kuflu-peynir-satisina-yasak-5463.html)

Buda bu yılın haberi, yine Konya Ereğli'den:

Yeşil Küflü Peynirde Kanserojen Tehlikesi - ShowHaber - ShowHaber.Com (http://www.showhaber.com/yesil-kuflu-peynirde-kanserojen-tehlikesi-543062h.htm)

Size ''afiyetler olsun'' diyemiyorum..

Ne de çok ''küf'' sever var bu ülkede..
Hatta salçanın küfünü özleyenler bile var:

http://www.mehmetnaber.com/?p=866

COYOTE
28-12-2012, 02:03
Bakın bu kadar kişi yedikten sonra ölmemiş. Bir tadına bakın en azından derim ;)

Sayın gülenmelek elbette zevk meselesi ama benim burnum fazla hassastır kapağı açık bir kapta bu peynir olsa ki denk gelmişliğim vardır bırakın tadına bakmayı 3-5 metre yanından geçemem:( ama dediğiniz gibi yanına yaklaşabildiğim yiyeceklerin tadına ben de bakarım( işkembe denemişliğim bile vardır bir daha kendisinin de yanından geçmedim tabi:D)

evzel
28-12-2012, 08:35
[QUOTE=gülenmelek;1075812](Sivas) Suşehri civarındaki köylerde yapılan peynir ve çökelekler, 5-10 kg'lık plastik bidonlara karışık olarak sıkıca bastırılarak doldurulur. 4-5 yerinden bıçakla delinen kapağı kapatılır ve bildiğimiz sobadan çıkan küle ters çevirerek bekletilir.

Gayet lezzetli olan bu karışım açıldıktan bir süre sonra (her zaman değil) mavimsi-grimsi renkte küflenmeye başlar. Açıkçası, bu şekliyle de pek makbuldür. Peki bunun zararı var mıdır ?
Sayın Gülen melek ben bir süre Erzurum'da çalıştım orada da bu yöntemle peynir yapıyorlardı. İlk zamanlar bu yenmez diye yüzüne bakmıyordum. Sonra bir tadına baktım peyniri sevemedim ama çökeleğini çok sevdim. Komşum bunu bildiği için çökeleği hep bana veriyordu. İddia edildiği gibi zararı olsa Erzurum'da tavan yapardı bu hastalıklar, bence beslenme alışkanlığıyla alakalı bir durumdur. Hiç tüketmediği bir besini birden fazla tüketmeye başlayan bütün insanlarda tepki gelişir. Mesela kayısının çekirdeğinde siyanür var çok tüketmeyin zararlı olur diyorlar, bir yeğenim var hayatımda onun kadar kayısı çekirdeği yiyen birisini görmedim. Çocukluğundan beri öyle, şimdiye kadar sağlığında bir probleme neden olmadı.

gülenmelek
28-12-2012, 08:48
Dedelerimizin zamanında kanser mi vardı, diyecektim ki... (Çünkü onlar da bu tür şeyleri yemiştir)
Çok çok daha önceden (http://www.onkder.org/text.php3?id=681) kanserin bilindiğini öğrendim.
Tıp Tarihinde Kanser
Malign tümörlerle ilgili tanımlara ilk olarak Mısır papirüsleri, Babil çivi yazısı tabletleri ve eski Hint yazmalarında rastlanılmaktadır. Ebers Papirüsünde (M.Ö. 15. yüzyıl), tümör tedavisinin öldürücü olabileceği belirtilmektedir. Antik döneme ait Yunan tıbbi kayıtlarında ve Galen'in çalışmalarında ise birçok kanser olgusuna rastlanmakla birlikte, bunların ne tür tümörler olduğuna karar vermek çoğu kez olanaksızdır.

Aslında zor ve karışık bir konu. Sayın pria verdiğiniz örneklerle hep kanser'e değiniyorsunuz ama ben en sağlıklı şekilde yaşıyorum diyenimiz var mı acaba ? Bildiğimiz mangal...Onun da kanserojen olduğunu biliyoruz. Peki mangal yapıp da yemeyen var mı? Bunu yazmamdaki amaç küflü peyniri aklamak değil. Bir şekilde alışkanlıklarımız devam ediyor galiba.

Mesela yoğurt; marketten alıyoruz, uzun süre dayanıyor, ama sağlıksız. Sütçüden süt alsak o da sağlıksız. E inek besleme şansımız var mı ? Yok tabi ki. Hoş, hayvan yemlerinde de ne olduğu biliniyor mu ki ?

Kayınpederim; 80'ine (sağlıklı ömrü olsun) yaklaşıyor. Maşallah turp gibi. Eklem ağrıları dışında şimdiye kadar şikayetini görmedim, duymadım. Durduğu yerde köpüren ekşi yoğurdu (ama doğal) yediğini de bilirim, küflü peyniri yediğini de. ;)

pria
28-12-2012, 10:42
Kayınpederim; 80'ine (sağlıklı ömrü olsun) yaklaşıyor. Maşallah turp gibi. Eklem ağrıları dışında şimdiye kadar şikayetini görmedim, duymadım. Durduğu yerde köpüren ekşi yoğurdu (ama doğal) yediğini de bilirim, küflü peyniri yediğini de. ;)

Sayın gülenmelek..

Benim annem de 87 yaşında, turp gibi..dizlerinden başka bir sıkıntısı yok..
Ben ayrıca, 80-85 yaşlarında olup pofur pofur sigara içen turp gibi çok insan tanıdım, tanıyorum..Bunlar biraz istisna durumlar..

Gelelim küflü peynire yine..

Ülkemizde her satılan küflü peynir riskli olmayabilir..Üniversitelerce bu konuda yapılan araştırmalarda şöyle tesbitler yapılmış:

''...Atatürk Üniversitesi Veteriner Fakültesi Besin Hijyeni ve Teknolojisi Anabilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Mustafa Atasever, değişik marketlerde satışa sunulan 50 değişik türde küflü peynir üzerinde 3 ay süren araştırmanın sonucunda tüketilen peynirlerin yüzde 88’inde aflatoksin maddesi ortaya çıktığını, bunun da halk sağlığı açısından büyük risk oluşturduğunu ifade etti.''

Yaygın olarak tüketilen küflü peynirlerde, başta kanser olmak üzere karaciğerlerde tahribata yol açan aflatoksin maddesi tespit ettik. Özellikle Doğu ve İç Anadolu’da daha fazla tüketilen küflü peynirin, 50 değişik türü üzerinde yaptığımız araştırmada, yalnızca 7’sinde aflatoksin maddesine rastlanılmadı.

Kfl Peynir Zararl m? (http://www.hastaadam.com/haber/2008/Haziran/6/kuflu.peynir.htm)

Kısacası burada çok büyük bir risk var..Piyasada ne İSO belgesi, nede Tarım Bakanlığı onayı olmadan üretilip rastgele satılan bu peynirlerle rus ruleti oynama lüksümüz olmamalı..


Ama, bakın olumlu gelişmeler de var:


''...Atatürk Üniversitesi Ziraat Fakültesi Gıda Mühendisliği Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Songül Çakmakçı'nın başkanlığında yürütülen proje sayesinde artık Türkiye'de de sağlıklı küflü peynir üretilebilecek.


...küfler mikotoksin dediğimiz ürünler üretmekte ve bunlar sağlığı zararlıdır. O nedenle de buna bir çözüm olarak, bu küflerin teşhisi, toksin üretip üretmedikleri konusunda proje hazırladık. Bunu bir sorumluluk olarak gördük ve bu alanda çalışmalar yapan öğretim üyeleri olarak TÜBİTAK'a proje sunduk.

Proje kapsamında çok fazla örnek sayısıyla bölgedeki kalitesi ve aromasıyla iyi olarak bilinen örnekleri analiz ettiklerini belirten Çakmakçı, yaptıkları analizde toksin oluşturmayan küfleri belirlediklerini ifade etti.
Elde ettikleri küflerle peynir elde edeceklerini kaydeden Çakmakçı, şöyle konuştu:
''Ancak peynir ortamında bunların gelişmeleri nasıldır diye de araştırmaya devam etmek istedik. İnşallah ileride bizim de her yönüyle güvenilir, kültürel özellikte olabilecek küfleri üretmeyi ve dışa bağımlılığımızı belli bir ölçüde azaltmayı hedefleyen bir proje daha hazırladık. Civil peynirde kendiliğinden oluşan küflerin toksin üretip üretmedikleri ve üretmeyenler konusunda bir proje hazırladık. O proje de kabul edildi. Bu konuda çalışmaya devam edeceğiz.''

TRKYE SALIKLI KFL PEYNR RETECEK Haberi - MilletinSesiGazetesi.com (http://www.milletinsesi.com.tr/haber/erzurum-1/turkiye-saglikli-kuflu-peynir-uretecek)

Küflü peynirlerin starter kültürle yapılması gerek..Doğal yolla küflendirilen peynirlerde çok büyük risk var..İşi şansa bırakamayız..
İnşallah üniversitelerle büyük güvenilir gıda firmaları elele vererek İSO belgeli, tam denetimli, Tarım Bakanlığı onaylı küflü peynirleri üretirler ve bunlar soğuk zincir içinde güvenilir ambalajlar içinde marketlerde satışa sunulur, hatta ihracatı yapılır..
Böyle olursa ben bile yerim..

murer
07-03-2013, 17:30
Rokfor peynirini çok sık tüketirim ve severek yerim.Bu peynirin o kadar yoğun bir tadı varki isteseniz de çok yiyemiyorsunuz.Kahvaltıda ufak bir dilim yeterli oluyor.Bana gore bütün peynirler bir yana rokfor bir yana.Ülkemizde bir yerli firma tarafından uretilmeye başlandı ama hem fiyatı çok yuksek hemde rokforla uzaktan yakından alakası yok.Kuflü beyaz peynir yapmışlar.İthal olanların da geneli inek peynirinden yapılıyor ama tadları fena değil.Koyun peynirinden olanlar çok daha lezzetli tabi ama bulmak zor.Bir çok yabancı menşeyli peynrin tadına bakmış olarak buffalo mozzerella ve holanda gravyeri de nefistir.

sadecegeçen
07-03-2013, 19:07
Ben bu peyniri asla yemem. Adamı öldürür bu küf

tugrulbaba
29-03-2013, 21:14
Ekseriye ege tarafından gelen misafirlerim Konyamızın has küflü peynirine tiksintiyle baktılar. Ancak orta anadolu ve doğudan bu tepkiyi almadığım gibi ağızların sulandığına şahitlik ettim hep.

Bu bir kültür. Belki de yüzyıllardır tüketiliyor. Hassaten küflü peynir alınır ve damak zevkimizde de ayrı bir yeri vardır. Ha uygunsuz koşullarda üretilenlerden bahsetmiyorum. Gerçekten sıhhatli yollardan elde edilmiş "küflü peynir" den bahsediyorum. Bunu bulmak zor değil. Artık gıda denetimleri de eskisi gibi gevşek değil.

Geriye sadece isteyenin istediğini tüketmesi kalır.

Selametle..

mandalinleerik
29-03-2013, 22:32
Öğrenciyken Konya'da pazara gittiğimde tezgahların önünde sepetlerde küflü peynir satıyorlardı. İlginç gelmişti daha sonra Pideciler (etli ekmek) küflü peyniri pide de kullandıklarını gördüm. Denedim çok beğendim. Alışkanlığa ve damak tadına bağlı. İzmir'de Konya pidecilerinin müdavimiyim.

SAHIRE
30-07-2013, 22:36
"Roquefort peyniri ya da Rokfor peyniri Güney Fransa'nın Roquefort kasabasında üretilmeye başlayan içi küflü, güzel kokulu bir peynirdir. Rokfor'un yapımında Roquefort kasabası civarındaki doğal mağaraların ve sonradan bu mağaralara benzetilerek yapılan mahzenlerin olduğu kadar, Rokfor küfünün de büyük etkisi vardır, Rokfor küfü, üçte ikisi buğday unu, üçte biri çavdar unu olan bir hamurla hazırlanır. Peynirler mahzenlerde iki veya üç ay kalır. İyi bir Rokfor peyniri kavuniçi renginde, ince kabuklu, içi beyaz küf damarlı olan, tereyağı yumuşaklığında ve tadındadır. Rokfor peyniri diğer peynirlere oranla dayanıklı bir peynirdir." - Kaynak: Wikipedi

Rokforun hastasıyım. Bu kadar pahalı olmasa her sabah yerim ama işte kırk yılda bir yiyebiliyorum:) mmm. canım da çekti hani:)

aladag08
09-10-2016, 14:17
sanıyorum küfün de belirli oranları oluyor, test edilerek üretiliyorlar. eğer ki bunu kontrol altında tutmak istiyorsanız şöyle bir site var daha önce erzaklarımı seyahat için taşırken peynir vakum poşet satıyor, www . merset . com