View Full Version : El işleriniz - Telkırma
Sayın Tura, bunlarda benim el emeği göz nurum 'telkırma' :)
Handan Hanım, ben ilk defa duyuyorum telkırmayı, kullanılan malzeme ve yapılışı ile ilgili bilgi verebilir misiniz?
Basbayağı teli o deliklerden geçiriyorsun.. Ablam lisedeyken yapmıştı, denemiştim.. İğne kullanılmadığı için zor olduğunu biliyorum..
Sn. Handann elinize, gözünüze sağlık.. Zor işleri yapanlara ayrı bir hayranlık duyuyorum :)
Bartın ve çevresinde bilinir,bakır-gümüş ve altın tel ile düğüm atılarak petek tül üzerine kaneviçe gibi işlenir. Bu yaptığım siyah tül üzerine gümüş teldir.
Ayşe Yıldız
18-12-2012, 14:07
Şekil alabilen düzgün şerit halindeki tel ip görevini görüyor ve aynı kanaviçe işlenir gibi kumaşın dokuma aralıkları sayılarak içinden geçirilir ve istenilen desende işlenir. Annemlerin zamanında gelinlerin üzerine örterlermiş. Çok farklı ve bir o kadar da özel işlemeler bunlar. Antika gibi...
Basbayağı teli o deliklerden geçiriyorsun.. Ablam lisedeyken yapmıştı, denemiştim.. İğne kullanılmadığı için zor olduğunu biliyorum..
Sn. Handann elinize, gözünüze sağlık.. Zor işleri yapanlara ayrı bir hayranlık duyuyorum :)
Teşekkür ediyorum Sevgili Selis,ama iğne kullanıyorum ben düz bi iğnesi var tel kırma ıcın.
İğnesiz zor olmalı.
Şekil alabilen düzgün şerit halindeki tel ip görevini görüyor ve aynı kanaviçe işlenir gibi kumaşın dokuma aralıkları sayılarak içinden geçirilir ve istenilen desende işlenir. Annemlerin zamanında gelinlerin üzerine örterlermiş. Çok farklı ve bir o kadar da özel işlemeler bunlar. Antika gibi...
Uzun yıllar saklanabılen emek isteyen bi uğraş.
Kırmızı tül üzerine işlediğimi kına gecesinde örtmek için gelin adayları için yapmıştım,otantik bir görünüm oluyor.
düz bi iğnesi var tel kırma ıcın.
İğnesiz zor olmalı.
Ben nedense iğnesiz olduğunu hatırlıyordum..
Şimdi baktım da (http://www.bartin74.net/sayfalar/telkirma.asp) özel bir iğnesi varmış.. Acaba daha kalın kumaşlar için mi kullanılıyor diyeceğim, ama sizin kumaşınız petekli ve kullanmışsınız..
Her ne olursa olsun geçmişe yönelik şahane işlerden birine el atmışsınız.. Daha güzellerini de başarırsınız inşallah :)
İğnesiz yapılması cok zor,sanırım aklınızda öyle kaldı.
Petekli tül olması gösterişi açısından çok güzel,altına renklı kumaş uzerine de tül ortuldugu zaman güzel oluyor ama tülü işlemek zor,yenı başladığım zamanlarda bi fiskos örtüsü kenarlardan içeri doğru işlenen bi model de son bölümü işlediğim zaman da teli kırarken tülü yırtmıştım.1 aylık emek çöpe gitmişti,çok üzülmüştüm.
Sayın Tura, bunlarda benim el emeği göz nurum 'telkırma' :)
Vaşşş.
Bu ne güzellik.
Hayran kaldım yaptığınız işe.
Yapmaya devam etmelisiniz...
Ağaç Eve yazdığım dörtlük sizin telkırmalara yakışır.
Nakış ve Resim
Portakal kabuğundan
Kavun diliminden
Havalandı nakışlar
Avşar kiliminden
B.Rahmi Eyüpoğlu
Teşekkür ederim sayın Tura,kızıma ve yegenlerıme bı anı olsun dıyerek ceyizleri için yaptım.Geride bırakılan güzel bi hatıra olur ınsallah.
Teşekkür ederim sayın Tura,kızıma ve yegenlerıme bı anı olsun dıyerek ceyizleri için yaptım.Geride bırakılan güzel bi hatıra olur ınsallah.
Antika olur.
Dünyada tek örnek...sizin yaptığınız...güzelliği ile.
Elinize sağlık.
Yine de bir kaç şey yapmalısnız...hem güzel bir uğraş, hem güzel bir eşya.
Teşekkür ederim,yenı model bulup başlayayım :)
Sayfanız hayırlı olsun.
Artık sayfanın devamı için, buraya zaman zaman yaptıklarınızın resmini yüklersiniz.
Bunun için de kolları sıvayın bakalım.
Tesekkur ederim,sizin sayfayi isgal edince yonetim sayfa acmis.Bende tesekkur ediyorum.
Sayfayi bos birakmak olmaz,haklisiniz.Saygilar.
Şimdi eşime gösterdim sayfanızı,
Kursları da dahil tel kırma ile ilgilendi bir dönem. Söylediği şey şu;
-Çok güzel yapmış, şu kur'an kursunu bitireyim tekrar başlayacağım ve kızıma gelin duvağı yapacağım, ama çok sabır ve beceri isteyen zor bir iş.
İşte yaptığınız efendim; Açtığınız sayfa ile başkalarını heveslendirmek, yönlendirmek...., ve bana da angarya(ağır kaçtı bu kelime- eşim başımı sallıyor, şiddetle hemde) çıktı, Kemeraltı 'na gidip malzeme almalar. Sim dşında altın da olabilir bu gidişle....:))).
Emeklerinize sağlık. ALLAH gecinden versin ama ardımızdan deyebilmek yücelik gerektirir...
Saygılarımla lütfen.
Handan çok güzel zevkli bir uğraşım ,ben de kursa gidip öğrenmiştim, fular yapmışım daha sonra dikdörtgen şal başlamıştım daha bitmeyi bekliyor , çocuk olunca elime alamadım.
Sn. Tura örnek kitabı vermiştiniz siz mi sildiniz? Dün bakmıştım, içinde çok güzel desenler vardı.. Hattâ resimler bilgisayara nasıl indiriliyor diye soracaktım..
ve bana da angarya çıktı, Kemeraltı 'na gidip malzeme almalar. Sim dşında altın da olabilir bu gidişle....:))).
Mr. Duran şahanesiniz :) Eşiniz bir de, gerçek altın olsun diye tuturmasın.. o zaman yandınız işte ;)
Mr. Duran Eşiniz bir de, gerçek altın olsun diye tuturmasın.. o zaman yandınız işte ;)
Önemli bir fark yok ki;
999 ayar gümüş
999,9 ayar altın
0,9 fark eşime feda olsun:))).
Yangın falan yok yani.
Sayın Handann hanım 'ın hoşgörüsü ile...
Saygılar bizden olsun lütfen.
Şimdi eşime gösterdim sayfanızı,
Kursları da dahil tel kırma ile ilgilendi bir dönem. Söylediği şey şu;
-Çok güzel yapmış, şu kur'an kursunu bitireyim tekrar başlayacağım ve kızıma gelin duvağı yapacağım, ama çok sabır ve beceri isteyen zor bir iş.
İşte yaptığınız efendim; Açtığınız sayfa ile başkalarını heveslendirmek, yönlendirmek...., ve bana da angarya(ağır kaçtı bu kelime- eşim başımı sallıyor, şiddetle hemde) çıktı, Kemeraltı 'na gidip malzeme almalar. Sim dşında altın da olabilir bu gidişle....:))).
Emeklerinize sağlık. ALLAH gecinden versin ama ardımızdan deyebilmek yücelik gerektirir...
Saygılarımla lütfen.
Sayın mrduran,
kırmızı üzerine bende yapmıştım çok güzel oluyor resimlerini ilk fırsatta eklıycem.
Altını işlemek çok daha zor,düğümü tamamlamadan hemen kırılabiliyor,bakırı ve gümüşü kullanması daha kolay olacaktır.Eşinize saygı ve selamlar.
Size de iş çıkardık yaniiiii.Sayın Tura benı tetikledi,ben de sizi....
Saygılar
Handan çok güzel zevkli bir uğraşım ,ben de kursa gidip öğrenmiştim, fular yapmışım daha sonra dikdörtgen şal başlamıştım daha bitmeyi bekliyor , çocuk olunca elime alamadım.
Sevgili dünyam1,bunun için ben kursa gitmedim,anneler gününde fuarda gezerken görmüştüm ilgimi çekti,bi akrabamız ben biliyorum dediğinde peşini bırakmamıştım telefon ile bi alttan bi üstten diyerek öyle öğrendim.Sizler teknik olarak daha iyi biliyorsunuzdur,Sayın mrduran eşinin ve sizin yanınızda çömez kalırım .
Eminim şal kısa zamanda biter.Elinize sağlık
Önemli bir fark yok ki;
0,9 fark eşime feda olsun:))).
Ne güzel yazmışsınız,,,
Sn. Tura örnek kitabı vermiştiniz siz mi sildiniz? Dün bakmıştım, içinde çok güzel desenler vardı.. Hattâ resimler bilgisayara nasıl indiriliyor diye soracaktım..
Sevgili selis,
tel kırma için başlık açıldığı zaman çini boyama sayfasından adres de silinmiş.Sayın Tura tekrar eklermisiniz lütfen;)
Sevgili selis,
tel kırma için başlık açıldığı zaman çini boyama sayfasından adres de silinmiş.Sayın Tura tekrar eklermisiniz lütfen;)
:)
Günaydın.
Bir değil 4 Desen Kitabı....buyurun...
1 Kitap (http://ismek.ibb.gov.tr/ism/yayinlarimiz.asp?RegID=62)
2 Kitap (http://ismek.ibb.gov.tr/ism/yayinlarimiz.asp?RegID=61)
3 Kitap (http://ismek.ibb.gov.tr/ism/yayinlarimiz.asp?RegID=60)
4 Kitap (http://ismek.ibb.gov.tr/ism/yayinlarimiz.asp?RegID=59)
Sayın Tura,zaman emek harcıyorsunuz benim için.Çok teşekkür ederim....Saygılar.
Gecen sene yaptığım fiskos örtüsü siyah üzerine ortadan başlanıyor kare hesabı ile 1 ayda tamamlamıştım.
Gümüşler parladığı için çekimleri zor oluyor.Bir kaç açıdan çekilen resimleri.
Bu güzelleri pek beğendim.
Bir de hesabı...simetrisi var.
Elinize sağlık.
Böyle oldukça beğenilen şeyler yapıyorsunuz da neden devam etmediniz anlıyamıyorum.
Durun bakalım daha neler çıkacak. :)
Teşekkür ederim Sayın Tura,tek tek sayılmazsa desen tutmuyor o zamanda emekler boşa gidiyor,o yüzden sayılması lazım.
Hepsini birden göstermeyeyim değilmi ama :)
dağçiçeği
06-01-2013, 20:15
Sayın Hanndan tel kırma işi çok uğraş gerektiren ama harcanan emeğe değdiğini düşündüğüm bir iş. Kaç sene oldu hatırlamıyorum bende öğrenmiş ve birkaç örtü yapıp bırakmıştım. Şimdi sizin işlerinizi görünce heveslendim bende. En kısa zamanda ( gözlerim henüz sağlamken :D) tekrar başlamam lazım.
Çok güzel örtüler yapmışsınız. Resimlerinizin devamını bekliyorum.
Sevgili dağçiçeği,
evet çok zahmetli bir iş uzun yıllar güzelliğini koruyan bi uğraş.Göz sağlığı çok önemli sıra takibi için,ertelememekte fayda var.
Sevgiler...
Geçen sene başladığım bi örtü,son kenarları kalmıştı,bitirdim.Nasıl olmuş;
Sevgi Durul
22-02-2013, 10:10
Ellerinize sağlık, çok hoş olmuş sevgili hanndan.
Ayşe Yıldız
22-02-2013, 10:14
Örtü çok güzel olmuş ellerinize sağlık. Ben örtünün arkasını merak ettim.
Teşekkür ederim SDurul ve Ayşe Yıldız,
yalnız sorunuzu anlamadım Ayse Hanım arkası derken???
Ayşe Yıldız
22-02-2013, 12:39
Tersini demek istedim. Ön taraftan telin uzantısı yok gibi görünüyor. Sanki düğüm atılıp tel kesilmiş gibi görünüyor. Kanaviçe gibi mi oluyor tersten merak ettim.
Ayse Hanım,yuvarlak içine aldığım kısımda saklı telin ucu.Düğüm atıldıgı zaman telın ucu ve sonu gorunmuyor.İşleme bittiği zamanda düğümlerin üstünden merdane ile sıkıştırıp açılmamasını sağlıyoruz.
Daha sonra arkasının resmini eklerim.
Ayşe Yıldız
22-02-2013, 13:57
Kesiyorsunuz yani? Anladım. O halde arkası da bu şekilde görünüyordur.
Teli düğümün arasına getirip tırnagımızın tersi ile sıkıştırıp koparıyoruz,sonrada merdane ile sıkıştırıyoruz.arkasında da bi açıklık olmuyor,yine düğüm şeklinde oluyor.
Gecen sene yaptığım fiskos örtüsü siyah üzerine ortadan başlanıyor kare hesabı ile 1 ayda tamamlamıştım.
Gümüşler parladığı için çekimleri zor oluyor.Bir kaç açıdan çekilen resimleri.
Bildiğim kadarı ile çok meşakkatli bir iştir . Nakış yüzüğü kullanamayan için ise daha da zordur ... Harika görünüyorlar , ellerinize sağlık , sabrınız bol olsun :)
Evet sabır isteyen bi uğraş.ilmek ilmek sabır dokunuyor aslında.
Nakış yüzüğü kullanması zor bence teli hissetmek gerek,,,,ki ona göre telin kırılıp kırılma yerini anlamalı.
Teşekkür ediyorum.
Sevgili handan çok güzel olmuş eline sağlık. Iyi günlerde kullanman dileğiyle.:)
Teşekkür ediyorum Sevgi Hanım,
Sevgiler.
Alet işler el övünür...aleti işleten el övülür...:)
Çok güzel Sayın hanndan, elinize sağlık.
Şık ve de güzel olmuş...tebrik ediyorum.
Sayın Tura teşekkür ediyorum,sizin desteğinizle bakın nerelere geldik.
Vallahi masumum...ne varsa siz de var. Ben bir şey yapmadım ki.
Ben sadece yaptıklarınızı merak ettim...iyi ki de etmişim.
Bu teller gümüş öyle mi?
Eni ve kalınlığı ile ilgili bir fikir verebilir misiniz? :)
İyi oldu iyi...teşekkür ederim
dağçiçeği
22-02-2013, 20:33
Sevgili hanndan harika olmuş . Ellerinize sağlık.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.