View Full Version : gekren / Etoburlar
3 senedir faal olarak etoburlar ile ilgileniyorum. ilk tecrübelerim yapı marketten aldığım VFT ile başladı. Açıkçası o aldığım VFT gibi ne üretebildim bir daha ne de satın alınabilecek şekilde gördüm.
Aldığımda 8 10 kapanlı bir etoburken bir süre sonra 3 soğanlı olduğunu farketmemle soğanlarını böldüm. Bir süre sonra iş durumları evlilik derken bakımsızlıktan kurudu yavrucaklar. daha sonra tohumdan çok sağlıklı Drosera Spatulatha lar yetiştirdim. ancak 2 sene kadar önce de maalesef ilgisizlikten kurudular.
şu anda elimde ölen droseralardan kalan ve çiçeklerini ezerek elde ettiğim tohumlardan çıkan Drosera Spatulatha, yine tohumdan aldığım ve büyüttüğüm Drosera Capensis All Red ve tabi ki vazgeçilmezim VFT lerim var.
şu anda dormancy deki bitkilerimin durumu. bu arada drosera capensis lerimin altında daha önceden çiçeklenen drosere spathulata larımın çiçeklerini ezerek elde ettiğim tozlardan yeşeren tohumları son fotoğrafta görebilirsiniz. venüslerin durumu kötü gibi gözüksede sanıyorum dormancy şartlarını bu kış biraz ağır tuttum. daha önceden kıyamayarak koymadığım balkonda bu kışı geçiriyorlar.
sayın september82 . gelişmelerinizi paylaşmak için bence september82/ etoburlar şeklinde bir başlık açarsanız sadece size özel gelişimleri üyeler daha rahat takip edebilirler diye düşünüyorum. saygılar.
sayın gekren, Venus ve Capensisler aynı ortamda görünüyor. nerde tutuyorsunuz onları ? kapalı balkonda mı ? ısı ne durumda ?
ben Venusleri açık balkonda dışarda tutuyorum. Capensis dormancy e girmez diye içerde tutuyorum fakat çok kötü durumdalar gelişimleri durdu, yaprakları kahverengileşti, kırmızılığı ve damlacıkları kayboldu. sizin Capensisler maşallah bu mevimde gayet güzel görünüyorlar. püf noktası nedir ?
aslında özel bir şey yapmadım desem yeridir. hatta capensislerin ben istesem de çürütemeyeceğimi sanıyorum. bu kadar arsız bitki görmedim hayatımda :) düşünün kuruyan çiçeklerini parmak aramda sıkarak toprağa döktüm ordan bile yavruları çıktı :D şaka bir yana esasında ben de 1 ay öncesine kadar dormancy ye almayacaktım bitkilerimi. hatta bu güne kadar hiç bir zaman ne vft leri ne de capensisleri dormancy ye almadım. ancak bu sene belli ki vft ler çok yorgun düştü. o sebepten hep beraber alayım dedim ve tam 1 aydır da kapalı balkonda 8 - 14 derece arasında duruyorlar. en soğuk olan istanbul gününde 3 derece civarında da sorunsuz olarak atlattılar. yani özel bir şey yapmadım. hatta sırf estetik durması açısından üstten hortumla sulama şeklinde bir sistem kurdum ki pişmanım şu an ona rağmen yaşıyorlar :)
Ben bu etoburları çok beğendim :)
iyi guzel de , kapali balkon olmayanlar nerde tutuyorlar ? yarin istanbulda kar bekleniyor :) dormancy donemi kesinlikle VFT lerin sogukta kalmasi lazim ama -5 ve altinda soguk olursa nasil olur ?
( klavye turkce ayarini henuz yapmadim o yuzden kusura bakmayiniz )
istanbulda -5 göreceğini sanmıyorum ben.
arkadaşlar venüslerimde şöyle bir sorun var bilmiyorum belki yardım edebilecek birileri vardır. yeni çıkan kapanlar o kadar cansız ki tam açılamadan kararıp kuruyor. bunun sebebini bir türlü çözemedim. ben sulamayı deliksiz saksı üzernden kalın bir hortumla dibi sulamak şeklinde kurduğum düzenekle yapıyorum. ne zamandır bu sisteme geçtim vft ler cansızlaştı. çıkan kapanlar ufacık kaldı. ancak bu olayın sebebini sulama sistemime de yoramıyorum çünkü yine dipten sulama yapmış oluyorum. bir fikir verebilecek olan varsa çok sevinirim.
saydemir
17-05-2013, 13:23
Bu dönemde kapanlar açılmadan kuruyorsa bence sulama **** torfta bir sorun olabilir. O şekilde sulamadım hiç ama su seviyesi çok yukarı çıkıyor olabilir mi?
akşam ben fotoğraf ekleyeyim daha detaylı olur umarım.
şu andaki durumu böyle. eski venüslerime göre çok kötü durumda gibi geliyor bana.
http://img818.imageshack.us/img818/393/img1245yi.jpg
saydemir
19-05-2013, 19:26
Köklerde çürüme var. Yeni bir torfa alsanız iyi olur. Göbek kısma bakın sağlam kök var mı diye?
fazla sudan olabilir mi acaba yoksa torfu değiştirip yeni altı delikli saksı modeline mi geçiş yapayım? yeni kapanlar alttan geliyor ancak ne kadar iyi olacak bilemiyorum tabi.
saydemir
21-05-2013, 22:06
Bence bi an önce gerçekleştirin değişimi.
merhabalar tekrar. değişimi gerçekleştirdim ancak sanıyorum sorun başka bir şey. yani senelerdir büyütüyorum şu bitkileri bu bitkideki sorunu çözemedim. normalde güçsüzleşirse ya perlit torf karışımını yenilerdim ya da yerini değiştirirdim ancak bunda ne yaptıysam olmadı. sanıyorum ölme sürecine girdi. hala kapanlar ufak ötesi küçüldü ve artık son zamanlarda direkt olarak çürümüş çıkıyor.
droseralarım çiçeklendi ve daha sonra çiçekler karardıktan sonra içindeki tohumları bir a4 e koydum. daha sonra bunları zaten bir kaçı tutar diyerek saksının üstüne saçtım. ve sonuç şimdi ben bu ufaklıkları ne yapmamı önerirsiniz?
http://s16.postimg.org/qys45jh9t/DSC_0086.jpg
büyük hali
http://i.hizliresim.com/nYEv2B.jpg
lost_raven
10-08-2014, 12:45
droseralarım çiçeklendi ve daha sonra çiçekler karardıktan sonra içindeki tohumları bir a4 e koydum. daha sonra bunları zaten bir kaçı tutar diyerek saksının üstüne saçtım. ve sonuç şimdi ben bu ufaklıkları ne yapmamı önerirsiniz?
http://s16.postimg.org/qys45jh9t/DSC_0086.jpg
büyük hali
http://i.hizliresim.com/nYEv2B.jpg
Şu an hiç bir şey yapmayın derim biraz büyüsünler, zaten güçsüz olanlar ölecektir. kalanlardan da seyreltme yapabilirsiniz ileride.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.