View Full Version : Asma üretimi (tohum ve çelik ile üretim)
Asma dikmeyi düşünüyorum.
Bana söylenilen kök tarafına yakın yeni açan bir dalı koparıp ekersem tutabileceği söylendi bu bilgi nekadar doğrudur? Bu bilgi doğru ise ne kadar zamanda büyümeye başlar?
Asma güzel bir seçim. Hızlı gelişir ve yapabileceğin hataları kolaylıkla kaldırır. Bana göre asmayı nerden çelik alırsan al köklenir. Mevsim faktörünü unutmamak gerekir. Şimdi çelik alacaksan, sıcak yastıkta köklendirmek en kolayı olurdu. Bunun yerine baharda köklere su yürümeye başlarken alacağın çelikleri bir kaç gün suda bekletip ondan sonra dikersen kolayca köklendiğini göreceksin. İyi geceler.:)
sıcak yastıkta köklendirmek en kolayı olurdu.
Bu nedemek acaba?
Çok teşekkürler ilgilendiğin için...
Sıcak yastık; Alttan ısıtılan yetiştirme ortamı demek. Örnek verecek olursak; asmanın 1 yıllık iyi odunlaşmış dalından alınan çelikleri, içinde perlit veya kum bulunan köklendime tavasına dikeriz. Profesyonel yetiştiricilikte, bu yetiştirme tavalarının tabanına, ısıtıcı panelleri koyulur, daha sonra perlit koyulur ve sürekli, sabit bir sıcaklıkta, nemli bir ortam yaratılarak, çeliklerin hızlı bir şekilde kök salması sağlanır. Özellikle köklenme mevsimi dışındayken ve köklenme için yeterli sıcaklık olmayan durumlarda; köklenme bu şekilde sağlanır. Bu anlattıklarım kabaca oldu. Detayı için forumda arama yapabilirsin.
Sıcak yastık olayını yaptım, metal bir saksının içine kum koydum üzerinede torf sonra iki tane sarma tahtasını bakır telle üstten birleştirip alt ayaklarına metal saksımı koydum içinede asmalarımı yerleştirdim bunları osram bitki ampulünün yanına astım bekliyorum şimdide.
Çok teşekkür ederim turunç ilgilendiğin için...
Rica ederim. Benim için zevkti...
Asmamın kökleri 1 cm olmuş tuttu galiba ama bu ne kadar uzamaya devam edicek ne zaman normal bir saksıya alabilirim?
Bekle biraz kökler olgunlaşsın. Ali hocamızın dalda köklendirme çalışmalarına bir bak istersen. Genel olarak odunsu bitkilerde; ilk çıkan köklerin üzerinde kılcal kökler oluşmasını beklemelisin.. Kolay gelsin...
Beklememe gerek kalmadı gittim asma fidesi aldım geldim :) çok teşekkürler
Rica ederim. Asma Fidanınız hayırlı olsun. Dilerim onunla, harika, salkımlı bir bonsai yaparsınız.
Evet doğru fidan olucaktı daha terimlerde karışıklıklar yapıyorum umarım bonsaimde terimlerim gibi olmaz.
Asma fidanının yanında 2 tane akçaağaç, 1 mine, 1 süs narı, 1 mor salkım aldım bunların bonsaisini araştırdım en çok korktuğum akçaağaçlarım umarım sağlıklı büyürler ayrıca akçaağaçla ilgili forumda bilgi bulamadım...
Ne zaman budamam lazım?
Ne kadar sulamam lazım?
İçerde olması çok kötü bir etki yaratırmı?
beonedge
18-04-2007, 23:04
Asma güzel bir seçim. Hızlı gelişir ve yapabileceğin hataları kolaylıkla kaldırır. Bana göre asmayı nerden çelik alırsan al köklenir. Mevsim faktörünü unutmamak gerekir. Şimdi çelik alacaksan, sıcak yastıkta köklendirmek en kolayı olurdu. Bunun yerine baharda köklere su yürümeye başlarken alacağın çelikleri bir kaç gün suda bekletip ondan sonra dikersen kolayca köklendiğini göreceksin. İyi geceler.:)
selamlar,
çelikleri suda beklettikten sonra ana ağacın toprağına eksek olurmu acaba bu mevsimde.teşekkürler
Formların neredeyse hepsine baktım.Bu konu hakkında bilgi yok .Benim ise bu konuda bilginize ihtiyacım var
Ev koşullarında saksıda 6 adet üzüm çekirdeğinden asma elde ettim.Süreç oldukça uzundu.2006 ağustostan bu yana her biri 4 yapraklı asma olabildiler.
Geçen hafta saksıdakilerden 5 ni güneybatı güneşinin tamamını alan biraz rüzgarlı bahçeye aktardım ve 2 güne kalmadan bütün yaprakları sararak kurudular.
Elimdeki son çekirdekten ürettiğim asmamı hem korumak hem de bahçeye aktarmak istiyorum ne tavsiye edersiniz?
Yaprak sarması yapmak için yaprakları ideal bir asma ağacımız var. Bu ağacı nasıl çoğaltabilirim. Neyi, ne zaman, nasıl yapacağımı açıklarsanız sevinirim.
canerkus
01-10-2007, 22:40
Merhabalar
Ben çekirdekten asma fidanı yetiştirmek istiyorum fakat püf noktaları nedir bilmiyorum. Bu konu hakkında ki bilgilerinizi paylaşırsanız sevinirim. Cevaplarınız için şimdiden teşekkürler.
Bağcılık, Türkiye tarımında önemli bir yere sahiptir. Buna rağmen, kalite ve birim alandan elde edilen verim düşüklüğü bağcılıkta karşılaşılan en önemli problemlerden biridir. Verimlilik, birim alanda bulunan omca sayısına, omca üzerinde meydana gelen salkım, tane sayısı ve büyüklüğü ile ilgidir. Verimliliği etkileyen faktörler çeşit, anaç, kültürel uygulamalar, çevre koşulları ve çeşitlerin döllenme biyoloji özellikleri gibidir.
Kalite ve verimliliği arttırma uygulamaları aşağıdaki başlıklar altında toplanabilir;
Uygun terbiye şekli verme,
Budama,
Bakım işlerini zamanında yapma,
Sulama,
Gübreleme,
Toprak işleme,
Bitki büyüme düzenleyicilerini gerekli dozda ve oranda kullanma (Oksinler, giberellinler, sitokinler)
Bağcılıkta ıslah çalışmaları ile bir yandan verimli ve kaliteli üzüm çeşitleri araştırılırken bir yandan da büyümeyi düzenleyici maddeler kullanılarak verim ve kalitenin arttırılmasına çalışılmaktadır. Genel olarak diğer bahçe bitkilerinde olduğu gibi bağlarda da büyümeyi düzenleyicilerin verim ve kalite üzerine etkisi maddenin yapısına, konsantrasyon ve uygulama zamanına göre değişmektedir.
Oksinler
Tepe tomurcuğu, kökler, genç yaprak ve tomurcuklar gibi hızlı büyüme noktalarında yüksek konsantrasyonlarda bulunurlar.
Hücre uzamasını etkiler, kök hücrelerinin uzamasında yer alabilir.
Çekirdekli veya çekirdeksiz meyvelerin gelişimini arttırır.
Lateral tomurcukların gelişimini engelleme etkisi
Doğal oksinler:
İndolasetik asit (IAA), 4-Klorindolasetik asit (4CIAA), Fenilasetik asit (PAA) ve Indolbutirik asit (IBA).
Sentetik Oksinler:
Naftalenasetik asit (NAA), Naftalenacetamidas (NAD), 2,4 Diclorofenoxiacético (2,4 D).
Giberellinler
Pratik anlamda bitkinin bütün kısımlarında sentezlenir, fakat özellikle genç yapraklarda, embriyo, çekirdek ve meyvede sentezlenir.
İçlerinde giberellik asidinde (GA3) bulunduğu 84 tip giberellin tanımlanmıştır.
Özellikle gövde uzamalarını teşvik etmektedir ve hücre bölünmesi ve uzamaları, döllenme, meyve gelişimi, partenokarpi ve estenosperma olayları ile ilişkilidir.
Çiçeklenmede, düşük konsantrasyonda Giberellin uygulamaları tane tutumunu azaltır ve sonuç olarak salkımlar daha gevşek olur.
Çiçeklenme döneminde yapılan uygulamalar tanelerin uzunlamasına gelişimine neden olur. daha sonra yapılan uygulamalar tanelerin çapının gelişmesine neden olur. Eğer çiçeklenme sonunda uygulama yapılırsa, salkımdaki tane sayısı daha fazla olur.
Sitokininler
Sentezi: pek çok çeşidin kök bölgesinde sentezlenir ve ksilem yoluyla uç noktalara taşınır.
Adeninden elde edilir.
Temel görevi: oksin varlığında hücre bölünmesini arttırmak.
Doğal: Kinetin, N-benziladenin ve zeatin gibi pürinlerden elde edilir.
Sentetik: Difenilüre (forclorfenuron) türevleridir. Tarımda kimyasal uygulamaların etkinliğini belirlemektedir.
Yapıştırıcı etki : yeşil aksamı kuvvetlendirerek dökümlerin yüzeysel eğilimlerini azaltır.
Büyüme Düzenleyicilerin Kaynakları (Sentetik ve Organik Sitokininler)
İki stokinin kaynağı bulunmaktadır:
A - Sentetik orijinli stokininler difenilüre (N - (2 - chloro - 4 - pyridyl) - N' - phenylurea = (CPPU)) türevleridir. Genel adı: Forclorfenuron.
B - 1 organik veya doğal kaynaklı sitokininler kinetin, benziladenin ve zaetin gibi pürin türevleridir.
B - 2 deniz yosunu veya aminoasit, farklı dozlarda sitokininler, oksinle ve giberellinleri içeren diğer organik kökenli bileşen türevli karışımlar.
Kaynak:http://www.drt.com.tr/blog/2007/04/sofralk-zmde-byme-dzenleyicileri.html
Menderes
05-12-2007, 10:22
Merhaba
Mersin Erdemliden yazıyorum yayla evimin bahçesine (1400 rakım'da) yaklaşık 10 yıl önce küçük bir torbada bulunan izmir çekirdeksiz üzümü diktim(satıcı öyle söylemişti)Lakin geçen 10 yıllık sürede 1-2 metre boy atıyor kalıyordu meyvasını hiç göremedim sanırım ortama uyum sağlamakta zorlandı öyleki yazları bile hava gece 12-13 derece gündüzleri 32-33 derece oluyordu kışları malum 2 metre kar altında kalıyordu.
Ekim ayı sonlarına doğru yaylaya gittiğimde Asmayı biraz budayıp kökünden söktüm bir poşet içinde Sahildeki evime getirip saksıya diktim tutup tutmayacağından emin değildim.
Kasım ayı sonlarına doğru göz göz patladı şu an 5-6 tane göz var Becerebilirsem bu dönemi saksıda geçirip önümüzdeki bahar yere dikeceğim.Öğrenmek istediğim Asma'nın kış döneminde sürgün vermesi normalmidir? öyleki bahar gelmiş gibi sürekli yaprak açıp gelişiyor tekrar ne zaman budama yapmalıyım? Vereceğiniz bilgiler için şimdiden teşekkür eder saygılarımı sunarım.
Annem geçen senelerde köyde raslamış. Asmayı dalındayken köklendiriyorlarmış. Köklenince kesip istediklere yere dikiyorlarmış. Tam anlayamadım annemin anlattığını.
Konuyu bilen varsa ayrıntılı bir şekilde yazabilir mi?
Menderes
06-12-2007, 09:39
Merhaba
30-11-2007 Tarihinde çektiğim Asma'nın son halini gönderiyorum.
Saygılarımla
Annem geçen senelerde köyde raslamış. Asmayı dalındayken köklendiriyorlarmış. Köklenince kesip istediklere yere dikiyorlarmış. Tam anlayamadım annemin anlattığını.
Büyük ihtimalle daldırma yöntemi ile köklendirmiş olmalılar. Yani dallardan birini toprağa gömüp, köklenince kesip istediklere yere dikmiş olabilirler.
Bahar aylarında mı uygulamak gerekir?
Sanıyorum şubat ayından sonra daldırma için uygun bir zaman. Toprağa gömeceğiniz kısmın kabuğuna birkaç çizik atarsanız köklenme kolaylaşır.
Bahar başında asma çelikleri diktim (köklendirici kullanmadım). Sulaması kolay olsun diye sıraya dikim yaptım. Az bir kısmınıda yatay gömdüm. Diktiğim çeliklerin yaklaşık %80'i yapraklandı. Henüz dal oluşumu başlamadı. Seneye yerlerine taşımayı planlıyorum.
Kök yapmaya çalışırken dibi oynamasın diye çapalama yapmadım. Acaba çapa yapmam gerekir mi? Gerekirse zamanı nedir?
Çoğunluğunda iki gözde yapraklanma var, bir gözü koparayım mı?
Kısaca sormak istediğim bu asma çeliklerinin gelişmesine yardımcı olmak için ne yapmam gerekir, nelere dikkat etmeliyim?
fleabattery
25-05-2008, 19:31
Bir arkadaşım Eskişehir den babaannesinin hazırladığı 2 tane asma çeliği getirmişti. Baharda ekmiştim ama tutturamadım. Hatta biryerde okumuştum, çelikleri patatese saplayıp verim alan birisi vardı. Saçma gelmesine rağmen denedim. Asma olmadı ama baya sağlam bir patates bitkim oldu:D
Bugün telefonda Eskişehir deki çeliğin tuttuğunu ve yeşillendiğini öğrendim. Çeliği ortadan büküp toprağa sokuvermişler. Ve doğrudürüst sulanmamış. İlgilenilmediği halde tutmuş yani.
Ben de tutmayan ama hala toprakta bulunan çeliklerimi çıkarttım. Kuru kısımlarını kestim. Bir kısmının içi hala yeşil ve suluydu. 2 tanesini olduğu gibi yatay şekilde toprağa gömdüm. Sadece 5 - 6 cm lik kısımları toprak üstünde. Diğer 2 çeliği de dikine sapladım.
Sizce bu saatten sonra hala ümit var mı?:o
Asma çeliğini daha çabuk tutması için tamamen toprak altında kalmalı. Bir süre sonra göreceksiniz tuttuğunu Yıllardır bu şekilde çelikleri köklendiriyoruz ve bir sorun olmadı.Çok bakım da istemiyor ayrıca;)
Sayın kontes,
"Sakınılan göze çöp batar" durumundan dolayı endişe ediyorum. Bu sene üzümlerini beğendiğim asmaların çeliklerini diktim. Günde iki üç sefer yanlarına gidip durumlarını kontrol etmekten kendimi alamıyorum.
İki sene önce çavuş ve çekirdeksiz izmir üzümünü çelikten yetiştirmeye çalışmıştım. Gelişimleri iyi olmakla beraber dikimden sonraki bahar geç donda çoğunu kaybettim (dal oluşmuş, yaprak vermişlerdi). Yetişmiş asmalarda ve aynı zamanda diktiğim köklü asmada yaprak yanıklığından başka bir zararım olmamıştı. Köklerinin zayıflığından dolayı çelikleri kaybettiğimi düşünüyorum.
Bahara kadar iyi bir kök sistemi yapmalarını istiyorum. Acaba kök gelişimine yardımcı olacak neler yapabilirim?
fleabattery
26-05-2008, 15:22
Çelikleri tamamen toprağa gömdüm. Bakalım ne olacak. Artık kurumuşlarsa da bidahaki bahara:)
Teşekkürler.
Sayın Üzüm kısacası yapmanız gereken bunlar.Köklerini güçlendirmek için fazla bir şey yapılamıyor.Bu gün annem ile konuştum.Kök verdikten sonra yeterli nem oldu mu zaten hızlı gelişiyor dedi.
Sayın kontes, verdiğiniz bilgi ve şema için teşekkür ederim. Dikerken kümbet yapmamıştım. Yaprak çıkardıkları için şimdide yapamam herhalde. Kışa girerken gübre ve toprak karışımı ile kümbet yapsam daha iyi olacak gibi. Umarım yanlış bir şey yapmıyorumdur.
Asma da nasıl bir sulama yapılmalı? hangi aralıklarla sulanmalı?
Sayın Üzüm gübre yapacağınız zamaz fazla koymayın.Bitkiyi yakar.Şimdilik üstüne cam kavanoz yerleştirebilirsiniz.Sera vazifesi görür.
Asma da nasıl bir sulama yapılmalı? hangi aralıklarla sulanmalı?
çok yapmaya gerek yok.fazla olursa üzüm çok yaş olur ve tadını kayb eder:)
Merhabalar !
Asma üretimi ile ilgili bende kısmıtse (Köyümde) tatil dönüşü öğrendiklerimi sizlerle paylaşmak isterim. Ufak bir araştırma ile bir çok bilgiye birinci elden ulaşma imkanım olacak. Bütün yazılanlar harika kimbilir değişik yöntemler vardır. Bilgilerini bizlerle paylaşan arkadaşlarımıza teşekkürler.
Saygıyla.
berduray
25-06-2008, 15:56
Ben de bu bahar eşten dosttan iki çelik temin ettim.Henüz kallus oluşmamıştı ama üç, beş yaprak çıkarmıştı.
İki gün önce maalesef 50 dereceye varan sıcağa maruz kaldılar(nasıl unuttum, hala kendimi affedemiyorum) yapraklar tamamen kurudu.
Şu halde alttaki çelik sağlam kalmış olabilir mi?
Şu anda gölgede ve ben bir umutla sulamaya devam ediyorum, acaba hala umut var mıdır?
Yoksa geri dönüşü olmayan bir hata mı yaptım?
Bilgisi ya da tecrübesi olan aktarabilir mi rica etsem?
Şu anda gölgede ve ben bir umutla sulamaya devam ediyorum, acaba hala umut var mıdır?
Sevgili Berduray !
Büyük bir ihtimalle çelikleriniz hala canlılar. Yakında başka yerlerden patlatıp filizlenebilirler. Su aralıklarına dikkat ederek sulayın yoksa çeliklerinizi çürütürsünüz. Bırakın gölgede birazcık su istesinler. Bu işler sabır işidir. Bize sadece bakım ve seyretmesi düşer.
Kolay gelsin.
berduray
27-06-2008, 13:29
Önerilerinizi dikkate alacağım, teşekkür ederim.Saygılar efendim.
İki sene önce bana kolay tutar diye kokulu üzüm çeliği getirmişlerdi, çelikler toprağa önceden daldırılmış, bana getirirken çıkarılmış, henüz kökleri de yoktu. Onca çelikten, bir iki tanesi ümitlendirir gibi olduysa da tutmamıştı. Yani bütün beceriksizlik bende değilmiş, yanlış uygulama yapmışız.
milyonstar
07-02-2009, 19:49
nurbahar o üzüm ..asma dalları bu ayın 20 sinde sonra topraga ekilirse ve nemli bir toprak olursa yök atarlar ama fazla günes görmemesi gerekir .. not celikleri yani dalları ters dikmeyiniz bogumlarda gözler vardır onların tepeye bakması gereklıdir
cumartesi70
28-08-2009, 22:18
Bitkiler hakkında fazla bilgin yok,birkaç yıl önce yurtdışında aldığım çok güzel bir üzüm salkımının sapını getirip saksıma dikmiştim.1.5 yıl sonra bu yeşerdi,köklendi ve saksıda 50-60 cm boyunda bir asma oldu.Uzun süre şehir dışında kaldığım bir dönem komşuya bırakınca fazla sulamadan kökleri çürümüş ve asma öldü.Kuruyan dallarını onar cm kesip yeniden saksıya diktim.Bu dallar yeniden canlanmadı,üzerinden 1 yıla yakın geçti.Bu kuru dalların canlanma ihtimali var mıdır?Hormona batırma yönteminin bu saatten sonra faydası olur mu?
doğalbahçe
28-08-2009, 22:48
Sn.cumartesi70,
Aradan uzun bir vakit geçmiş, çeliğinizi dikeceğiniz zaman hormon takviyesi yaptığınızda daha etkili olurdu şuan kuru dallara hormona batırmanız artı bir durum oluşturmayacaktır, canlanma ihtimali ise çok azdır bence.
Salkım çeliklerinde nisan , mayıs aylarında bahçenizde uygun kısımlarına biraz gölge olan yerlerde dahi köklendirebilirsiniz.
merhabalar. bunlar benim kumda daldırmayla sapladığım ve tuttuklarını düşündüğüm asma çeliklerim..birde gölge bir ortamda 4 sıra telle tutturduğum mini asma bahçem(gerçi tam net çıkmamış ama güzel sarıldılar tellere),yalnız 2 senedir meyve alamıyorum..ne zaman alırım acaba bilen varsa iletebilirmi...
126450
126449
bunlarda mini fidanlığımın ve fidelerimin fotoları..yalnız karışık biçimde dikildiler..vişneden kiviye,meşeden farklı üzümlere,duttan armutlara kadar birçok fidem var...inşallah tutarlar ve kendilerine ait yerlerine dikilir ve bol bol meyve verirler...
126451
126452
126453
126454
dadamadam
10-03-2010, 13:14
merhabalar, baktım ki muhabbetiniz çok güzel
10 dakika önce üye oldum..
konu olarak doğru yerdemiyim bilemiyorum.
ilk sorumu sorayım bari..
apartmamın bahçesinde kocaman olup sarmaşık gibi heryeri sarmış asmadan nasıl çelik alabilirim? tekrar merhaba ve şimdiden teşekkürler.
Bunun için çelik almayla ilgili başlığa bakabilirsiniz.
k_donmez
10-04-2010, 20:28
Annemin balkonda saksı içinde tohumdan ürettiği asma geçen yıl bahçeye transfer oldu. Yerini beğendi. Bu yıl da baharın gelmesiyle yapraklar gelmeye başladı. Parmak kalınlığına gelince güzel bir türü aşılamak istiyorum.
seyyah53
17-04-2010, 23:31
bende geçenlerde bahçemizde bulunan üzüm asmasından birkaç çelik aldım fakat galiba bazı yanlışlar yaptım bikere asma çeliklerini sadece torf ve kum karışıma batırmak lazımdı ben ağır bahçe toprağı ve torf karışımına diktim ..işte resimleri birde bir arkadaşımızın tamamen toprağa gömme modelini deneyeceğim bakalım becerebilecekmiyiz...
Halil Önen
18-04-2010, 00:10
bende geçenlerde bahçemizde bulunan üzüm asmasından birkaç çelik aldım fakat galiba bazı yanlışlar yaptım bikere asma çeliklerini sadece torf ve kum karışıma batırmak lazımdı ben ağır bahçe toprağı ve torf karışımına diktim ..işte resimleri birde bir arkadaşımızın tamamen toprağa gömme modelini deneyeceğim bakalım becerebilecekmiyiz...
Sn. seyyah53,
böyle bir model yok.
Asmalar kışın (soğuk aylarda) budanır. Örneğin şubatta budadınız ve nisanda dikeceksiniz.
İşte şubatta aldığınız çeliği toprağa tamamen gömerek bekletirsiniz. Nisanda asmaların gözleri kabarmaya başladığında topraktan çıkarır, dikersiniz.
Bu sürede çelik toprak altında (bir karış kadar) beslenmiştir.
Çelik alırken göz araları kısa olmalı. Uzun göz araları meyve vermez. Budamada da kesilir.
Asma çeliği köklenirken gözlerin bulunduğu noktalardan kök salar. Diyelim 6 göz var çeliğinizde ve iki göz dışarıda kalacak şekilde, bir karış derinliğe yatay olarak gömülür. Burgu ile açılıp dik olarakta gömülür.
Toprak altında 4 gözde kök salar ve güçlü büyür, toprak üstünde kalan iki göz uyanır bir yedektir.
Saygılar
seyyah53
18-04-2010, 00:36
Halil Bey valla çok teşekkür ederim...tabi yazı ile anlatılmak istenilen biraz eksik anlatıldığı gibi eksik de anlaşılabiliniyor özellikle bizim gibi acemiler için...yalnız benim yukarıda resimdede yaptığım çeliklerde göz kenarlarında böyle pamuksu ufak belirtiler var acaba bunlar ilerde sürgün mü olacaklar bu köklendiklerine dair bir işaretmidir...saygılar bizden...
seyyah53
28-05-2010, 22:50
geçenlerde bir arkadaşımız benden daha önce koyduğum asma çeliklerinin şimdiki durumlarını sormuştu işte asma çeliklerinin son durumları
bu arada arkadaşlar türkiyenin her yerinden asma çelikleri alıp köklendiriyorum gerekirse üyelerle takas da yapıyoruz elinde asma fidanından çelik gönderebilecek arkadaşlara yardımlarından dolayı şimdiden teşekkürler...
Emre İlhan
29-05-2010, 22:51
:pSayın seyyah53 arkadaşım.Öncelikle resim eklediğin için teşekkür ederim.Fakat sen bu çelikleri 2 yıllık dallardan mı tutturdun merak ettim.Çünkü Adana'daki dikilen asma çelikleri bayağı yapraklandılar.Yoksa buranın iklimiylemi alakalı acaba,İstanbul'a göre ağaçlar daha erken yaprak veriyor,ondan herhalde.Sanki seninkiler ilkbahara yeni giriyor gibi,yeni yeni uyanıyorlar.Umarım hızlı gelişirler.
seyyah53
30-05-2010, 00:37
:) sayın adaşım ben size büyüme süreçlerini göstereyim derken tabi diğer resimleri ben yükleyememişim yarına size en son hallerini resimleyip gönderebilirim,sizin elinizde hangi cins asma var ?
Emre İlhan
30-05-2010, 10:17
;)Sağolun seyyah53 arkadaşım.Ben yanlış anlamışım o zaman hala bu haldeler sandım.2 sene önce tarsus beyazı diye bilinen cinsten asma çeliği tutturmuştum ve bu bahardada apartmanın bahçesine dikmiştim,fakat birşey fidanı resmen yemiş çok bozulmuştum.Sonrada fidanlıktan gene tarsus beyazı cinsinden fidan aldım ve diktim.İnşallah adamın dediği doğrudur yani asma tarsus beyazıdır.Bu arada şunuda söyleyeyim daldırmayla yaklaşık 2 metrelik bir dalı tutturmuşlar buda ilginç birşey.Tenekenin içerisine tutturup sarıp bağlamışlar açınca bayağı uzun olduğunu anladım.Fakat daha kendisi çelik olduğundan çelik alınacak durumda değil.Çelik alınacak duruma gelince size yollarım çelik.Bide size bir önerim var aşı yöntemlerinide deneyebiliriz.Asmaları biraz geliştirelim birbirimize kalem yollayalım aşı yapalım ne dersiniz?
seyyah53
30-05-2010, 13:49
Emre Bey ben her türlü öneriye açığım ben şu anda aşı yapmayı bilmiyorum eğer siz yapmayı biliyorsanız bana kısaca anlatın **** ufak ip uçlarıyla deneyerek öğrenelim dediğiniz gibi belki tarsus beyazı üzün marmara bölgesinde yetişmeyecek fakat buranın bir üzüm asmasının üzerine kalem aşı yaptığımızda büyüyecek ve üzüm alabileceğiz...dediğim gibi ben şuanda böğürtlen ,ahududu ve üzüm fidanları ve çelikleri topluyorum çelik alma mevsimi olmadığından tabi çelik bulmak biraz zor ,yeni yeni öğreniyoruz ...saygılarımla
Emre İlhan
05-06-2010, 10:29
Sayın seyyah53,kusura bakmayın mesajınızı yanıtlamada geciktim ama.Kalem aşısının zamanı şimdi değil Mart,Nisan başı gibi o zaman denemelerimizi yaparız,o zamana kadar bu konuda olabildiğince bilgi topluyacağım.
Saygılar.
seyyah53
13-06-2010, 14:35
tamam anlaştık ben şimdiden bazı çelikler buldum .bazı okuduğum bilgilere göre amerikan anaçları kullanmamız gerekiyor asma kalemi ne olursa olsun
ihtiyarco
19-06-2010, 16:23
Merhaba,
Foruma yeni üye oldum.
Bu sene (4 ayın ortalarında 2010) ekmiş olduğum tüp olarak aldığım asma fidanım yavaş gelişiyor gibi. Gelişmesini nasıl hızlandırabilirim. Şimdiden teşekkürler...
Halil Önen
19-06-2010, 21:03
Sn. ihtiyarco, hoşgeldiniz.
Asma fidanı ya derin dikilir ya da cubuk yatırılarak bir karış kadar derine dikilir.
Dışarıda iki göz bırakılır. Toprak altında ise 4,5,6 kadar göz gömülür.
Toprak altında her gözden kök atar. Ve asma çok hızlı gelişir.
Siz sanırım iki en çok üç göz olacak şekilde toprak altı dikmişsiniz. Ya da saksıdan şaşırtınız.
Aşağıda kök az olduğu için hızlı gelişmiyor. Sürgün vermiyor. Kök salması gerek.
Yanmış ahır gübresi ya da köklendirici gübrelerden verin ve bol sulayın. Asma kazık köklüdür ve suyu sever.
Gübreyi kökten bir karış uzağa bir bel (kürek) derinliği ve genişliği kadar daire açarak verirseniz çok hızlı gelişir.
Saygılar
Emre İlhan
19-06-2010, 21:25
tamam anlaştık ben şimdiden bazı çelikler buldum .bazı okuduğum bilgilere göre amerikan anaçları kullanmamız gerekiyor asma kalemi ne olursa olsun
;)Hayır hayır amerikan anacı şart değil.Normal asmalarada oluyor yapanlardan biliyorum.Fakat amerikan anacı olunca daha uzun ömürlü,dayanıklı ve kuvvetli gelişiyor.
Merhaba
Sitemizden ve internetten aradım fakat bulamadım.
Üzüm çekirdeği nasıl çimlendirilir ? Nasıl Katlamaya alınır/alınmalımıdır?
Bu yaz yediğim ve begendiğim bir üzümün tüm çekirdeklerimi çıkartıp evin içerisinde yavaş yavaş kuruttum şimdi de suya koyarak tohumların şişmesini bekliyorum. daha sonrada torfa dikerek çimlendirmek istiyorum. biliyorum tohumdan üretilenler ana ürüne benzemesi çok az bir ihtimal ama yinede denemek istiyorum. nasıl yapılacağı konusında hiçbir bilgi yok. tüm bilgiler çelikle üretmek üzerine.
Bilgilendirmeniz için teşekürler.
çimlendirmek için çok özen göstermeye gerek olduğunu düşünmüyorum. bizim bahçenin her yerinden kendi kendine üzüm fidesi çıkıyor.:p
kamil keskin
18-02-2011, 15:31
arkadaşlar benim 3-4 tane çekirdeksiz üzüm ağacım var.Fakat salkımlarındaki daneler çok küçük oluyor.Hormon veya gübre olarak önerilerebileceğiniz mamullerin isimlerini ve de nasıl kullanabileceğimi bilen arkadaşlar varsa,yardımcı olurlarsa çok sevinirim.saygılar
mavikartal5
18-02-2011, 18:16
sayın kamil keskin,
belki anaç türleri küçük üzüm daneye sahiptir. bu arada, çevresini çapalayın, yanmış hayvan gübresi verin bir de sulayın, bu yılki danelere bir göz atın. belki irileşirler.
saygılar
Zeytin agaci
13-03-2011, 18:29
Ben Avrupa'nin bol yagisli bir sehrinde yedigim ve tadini cok begendigim bir siyah üzümün cekirdegini bahcenin bir kösesine topraga gömdüm. Bir sene icinde asagi yukari 1,5 metre uzadi.
kamil keskin
10-04-2011, 17:12
sayın kamil keskin,
belki anaç türleri küçük üzüm daneye sahiptir. bu arada, çevresini çapalayın, yanmış hayvan gübresi verin bir de sulayın, bu yılki danelere bir göz atın. belki irileşirler.
saygılar
Bilgilerinizi uygulayacağım.İnşallah irileşirler,resimlerini burda yayınlarım.
Bilgiler için çok teşekkürler
Burada bağ kurmak isteyen İtalyanların yanında çalışan birinin anlatığına göre bir yıllık 40-50 cm. lik çelikler patatese batırılıyor toprakta açılan çukurun dibine 2 avuç kadar arpa konuluyor patatesli çelik üzerine konulup delik toprakla kapatılıyormuş.Çeliklerin tutma oranı çok yüksekmiş . Söylenilini uyguladık. Diktiklerimiz tuttu. Normalde de üzüm kolay köklenen bir bitki. Patates sürgünleri ile biraz uğraştık ama netice aldık .Değişik bir yöntem olduğu için sizlerle paylaşmak istedim.
naralita
24-06-2011, 19:05
şubat ayında aldığımçelikleri bir saksıya diktim şimdi bunları başka yerlere almakistiyorum acaba bir sorun olur mu ?
Merhaba, İzmirden gelirken tüplü olarak satın aldığım 1 tane asmayı eve gelince balkona özenle yerleştirdim. 2-3 günde bir de suladım. Gitmeden önce suladıktan sonra 3 gün şehir dışına çıktım. Geldiğimde yeşil olan yaprakları tamamen kurumuştu.
Aceba hatayı nerede yaptım. Toprakla buluştursak seneye tekrar yeşerir mi?
Halil Önen
12-08-2011, 11:18
Merhaba, İzmirden gelirken tüplü olarak satın aldığım 1 tane asmayı eve gelince balkona özenle yerleştirdim. 2-3 günde bir de suladım. Gitmeden önce suladıktan sonra 3 gün şehir dışına çıktım. Geldiğimde yeşil olan yaprakları tamamen kurumuştu.
Aceba hatayı nerede yaptım. Toprakla buluştursak seneye tekrar yeşerir mi?
Susuz kalmış.
Daha doğrusu 2 günde bir suya alışmış. Bu kadar sık sulama saksı toprağındaki besinleri de süpürür, bir kısmınını bitki tüketir; suya sıvı gübre verilmeli.
Bir boş /bir dolu.
Saksıdan toprağa her zaman dikilebilir. Asma suyu sever...
Saygılar
Susuz kalmış.
Daha doğrusu 2 günde bir suya alışmış. Bu kadar sık sulama saksı toprağındaki besinleri de süpürür, bir kısmınını bitki tüketir; suya sıvı gübre verilmeli.
Bir boş /bir dolu.
Saksıdan toprağa her zaman dikilebilir. Asma suyu sever...
Saygılar
Halil bey tesekür ederim ilginiz için. Merak ettiğim sıvı gübre takviyesi yaptığım su ile şimdiden sulamalımıyım yoksa seneyi mi beklemeliyim. Şimdi tekrardan yeşertmek uygun olurmu?
Tekrar teşekür eder saygılar sunarım.
BYHAMZA41
30-01-2012, 19:45
Asma güzel bir seçim. Hızlı gelişir ve yapabileceğin hataları kolaylıkla kaldırır. Bana göre asmayı nerden çelik alırsan al köklenir. Mevsim faktörünü unutmamak gerekir. Şimdi çelik alacaksan, sıcak yastıkta köklendirmek en kolayı olurdu. Bunun yerine baharda köklere su yürümeye başlarken alacağın çelikleri bir kaç gün suda bekletip ondan sonra dikersen kolayca köklendiğini göreceksin.
merhabalar bende birşey sormak istiyorum; sonbaharda köylerde herkesin bahçeside olan karaüzümlerden yapraklar tamamen dökülünce hatta birazda vakit geçince çelikler aldım ve bahçede toprağa 15-20 santim gömülecek şekilde yerleştirdim.acaba çok erkenmi yaptım **** tutmuş olabilirlermi.asmanın daha öncede deneme yaptığımdan çabuk tuttuğunu biliyorum ama çelik alma zamanlaması nasıl olur acaba.bilgilendirebilecek biri olursa minnettar kalırım.
Ozi'nin Bahçesi
12-02-2012, 20:43
Sn.Justice,
Bölgelere göre değişir ama, şubat - mart gibi ilkbahar budamasında çelik alınır. Hatta ülkmizin güneyinde Ocak ayında budamalara başlandı diye biliyorum. Asmada gözler uyanmadan - patlamadan hemen 1 hafta kadar önce almıştık biz çeliklerimizin bir kısmını.
Kolay gelsin.
trakya1401
15-02-2012, 15:15
arkadaşlar benim 3-4 tane çekirdeksiz üzüm ağacım var.Fakat salkımlarındaki daneler çok küçük oluyor.Hormon veya gübre olarak önerilerebileceğiniz mamullerin isimlerini ve de nasıl kullanabileceğimi bilen arkadaşlar varsa,yardımcı olurlarsa çok sevinirim.saygılar
How to Care for Grapes - Fruit Thinning - Gurney's Video - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=JP3myPcOriU&feature=related)
birde buradan bak.belki faydası olur.
trakya1401
15-02-2012, 15:16
merhabalar bende birşey sormak istiyorum; sonbaharda köylerde herkesin bahçeside olan karaüzümlerden yapraklar tamamen dökülünce hatta birazda vakit geçince çelikler aldım ve bahçede toprağa 15-20 santim gömülecek şekilde yerleştirdim.acaba çok erkenmi yaptım **** tutmuş olabilirlermi.asmanın daha öncede deneme yaptığımdan çabuk tuttuğunu biliyorum ama çelik alma zamanlaması nasıl olur acaba.bilgilendirebilecek biri olursa minnettar kalırım.
Making a grapevine cutting with Jaison Kerr of Kerr Farm Wine.wmv - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=endscreen&NR=1&v=IJQE_Gw86lQ) size bu yardımcı olabilir.
trakya1401
15-02-2012, 15:23
Merhaba,
Foruma yeni üye oldum.
Bu sene (4 ayın ortalarında 2010) ekmiş olduğum tüp olarak aldığım asma fidanım yavaş gelişiyor gibi. Gelişmesini nasıl hızlandırabilirim. Şimdiden teşekkürler...
Preparing Beds for Grapes - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=17VtVjyfXZI&feature=related)
burayı seyredin sizin asmayı toprağı fazla sıkmış.
arkadaşlar merhaba, bahçemde yerini değiştirmem gereken asma vardı ve bugün köklü bir şekilde alıp başka yere diktim. Acaba bu havada birşey olur mu? yanlış mı yaptım? (iş işden geçti ama yine de sormak istedim) Birde bahçede böğürtlen var ondan 5 göz olacak şekilde bir kaç çelik alıp bahçeye diksem olur mu? Yoksa başka birşeyler mi yapmalıyım?(suda bekletmek gibi...) Teşekkürler...
Halil Önen
12-03-2012, 00:31
arkadaşlar merhaba, bahçemde yerini değiştirmem gereken asma vardı ve bugün köklü bir şekilde alıp başka yere diktim. Acaba bu havada birşey olur mu? yanlış mı yaptım? (iş işden geçti ama yine de sormak istedim) Birde bahçede böğürtlen var ondan 5 göz olacak şekilde bir kaç çelik alıp bahçeye diksem olur mu? Yoksa başka birşeyler mi yapmalıyım?(suda bekletmek gibi...) Teşekkürler...
Asma için yaptıklarınız doğru. Köklü olduğu için tutar ve uyanmaya başladığında bol su verilmeli.
Böğürtlen bahar girerken gözler uyanmaya yakın çelik alınıp dikilmeli, çelik alındıktan sonra bir kaç gün suda bekletilirse daha iyi tutar.
Halil bey çok teşekkür ederim cevabınız için... Böğürtleni de Nisan'ın başı gibi çelik alıp suda bekletip dikeceğim... Bir kez daha teşekkür ederim...
Razpacture
11-04-2012, 15:01
Merhabalar!
Hemen izninizle soruma geçeceğim, mart - şubat aylarında aldığım üzüm çelikleri yaprak açtı ama içlerinden birinin köküne bakayım dedim yer değiştirmek için kök salmamıştı ama yaprağı var. Nasıl köklendirebilirim lütfen yardım edin!
latif.07
11-04-2012, 17:28
bende yaklaşık 2 ay önce çekilten asma diktim.5 tane dikmiştim 5 taneside yapraklarını açtılar.
Merhabalar!
Hemen izninizle soruma geçeceğim, mart - şubat aylarında aldığım üzüm çelikleri yaprak açtı ama içlerinden birinin köküne bakayım dedim yer değiştirmek için kök salmamıştı ama yaprağı var. Nasıl köklendirebilirim lütfen yardım edin!
Keşke hiç ellemeseydiniz. O çelik topraktan besin almaya başlamış depodan da kullanarak yapraklanmış, merak edip düzeni bozdunuz. Tekrar aynı yere saplayın belki tutar. Dibini devamlı nemli tutun.
Razpacture
17-04-2012, 15:00
Gultar değerli cevabınız için çok teşekkür ederim, saygılar. Onun dışında şu ayrıntı da gözüme takıldı, çıkardığım çeliklerin dibinde diktiğim zaman olmayan bir yapı vardı, sanki köklenecek gibi...
yarenimex
17-04-2012, 15:28
Gultar değerli cevabınız için çok teşekkür ederim, saygılar. Onun dışında şu ayrıntı da gözüme takıldı, çıkardığım çeliklerin dibinde diktiğim zaman olmayan bir yapı vardı, sanki köklenecek gibi...
Sayın Razpacture, asma çelikleri en kolay köklenen çeliklerdendir. Toprak altında kalan gözlerden kök yaparlar. Onun için sık sık yerinden oynattığınızda köklenmeye zarar vererek tutmalarını kendi elinizle engellemiş olursunuz. Diktikten sonra çeliklerin toprağını nemli tutun, toprak üstündeki gözlerin patlamasını ve sürgün vermesini bekleyin. Merakınızı yenemiyorsanız saydam bir kaba dikim yaptığınızda dışardan köklerini görebilirsiniz..Ama herhalukarda asma çeliklerinizi tekrar yerlerinden oynatmayın derim..
Razpacture
18-04-2012, 14:44
Teşekkürler cevabınız için, şuan sabretmekten başka çarem yok peki köklendiğini nasıl anlayacağım?
yarenimex
04-05-2012, 18:39
Çelikten asma üreten arkadaşlar, eğer çelikleriniz dış ortamda ise yani bir örtü altında değilse, çeliklerinizin topraküstünde kalan bölümünün uçlarını sık sık kontrol edin. Çeliklerin ortasındaki süngersi dokuya bir zararlı yuva yapıp yumurtasını bırakıyor.Daha sonra da çeliğiniz tutmuş olsa bile ya kuruyor veya sağlıklı bir asma elde edemiyorsunuz. Bugün çeliklerimde farkettim ve çeliklerin uçlarından bir miktar kısaltarak o bölümleri uzaklaştırdım. Umarım tekrarlamaz..
aşı yapılarak üretilen asmalardan alınan çelikler yeşerip büyüdüğünde dikildiği zaman yabani olur yani meyve alamazsınız gibisinden birşey okudum bi sitede. ne kadar doğrudur bilen varmı acaba? aydınlatırsanız memnun olurum.
Halil Önen
26-06-2012, 23:51
aşı yapılarak üretilen asmalardan alınan çelikler yeşerip büyüdüğünde dikildiği zaman yabani olur yani meyve alamazsınız gibisinden birşey okudum bi sitede. ne kadar doğrudur bilen varmı acaba? aydınlatırsanız memnun olurum.
Sn. masidai, ( hoşgeldiniz);)
Aşı yapılan meyveden tekrar kalem alıp aşı yapabilirsiniz ve aynı çeşidin verimini alırsınız...
Aşı yapılmış meyvenin tohumundan üretirseniz bir önceki; yani aşı yapılmış meyveyi alırsınız...
Örnek verirsem daha iyi anlatırım;
Beyaz çekirdeksiz üzüme siyah üzüm aşıladınız diyelim,
çelikten üretirseniz siyah üzüm olur,
tohumdan üretirseniz beyaz üzüm olur, yani bir önceki jenererasyona gider.
Bu durum tüm meyve ağaçları için geçerlidir...
Çelikten ürettiğiniz her meyve aynını verir, üzüm dahil...
Sn. masidai, ( hoşgeldiniz);)
Aşı yapılan meyveden tekrar kalem alıp aşı yapabilirsiniz ve aynı çeşidin verimini alırsınız...
Aşı yapılmış meyvenin tohumundan üretirseniz bir önceki; yani aşı yapılmış meyveyi alırsınız...
Örnek verirsem daha iyi anlatırım;
Beyaz çekirdeksiz üzüme siyah üzüm aşıladınız diyelim,
çelikten üretirseniz siyah üzüm olur,
tohumdan üretirseniz beyaz üzüm olur, yani bir önceki jenererasyona gider.
Bu durum tüm meyve ağaçları için geçerlidir...
Çelikten ürettiğiniz her meyve aynını verir, üzüm dahil...
Sayın Halil Önen Ağabey, iznine ve samimiyetimize güvenerek ufak bir yazım hatasını düzeltmek istiyorum. Sevgi ve saygılarımla.
Aşı yapılmış meyvenin tohumundan üretirseniz bir önceki; yani aşı yapılmamış meyveyi alırsınız...
farzedelim şubat ayında asma çeliği aldık. bu çelikler yeşerdikten ne kadar sonra toprağa aktarılabilir bilgi verirmisiniz
alınan çeliklerden geçen sene fazla gelenleri öylesine kuma saplamış ve sıcaklardada diplerini sulamıştım ,tutmuşlar :) kumda topraktan daha güzel çimlenip kökleniyorlar galiba, birde kışın çamurundan sıkboğaz olmuyorlar..
SELAM DALINDA ASMA KÖKLENDİRMEK ÇOK BASİT
dikili asmanın üzerinden begendiginiz dalı seçin yani uzun olanı herhangi bir teneke pilastik fark etmez altından tam orta yerinden bir delik acın bir parmak girecek şekilde seçtiginiz dalı bu delikten sokun kap budalın ana gögdesine deginceye kadar bundan sonrabu kabın içine normal güpre karışımı toprak doldurun yalnız kap asmanın gövdesinde duracak şekilde alttan destekleyin bu işlemi ege bölgesinde şubatta oluyor yazın bu kaptaki toprgı ara sıra sulayım hem asmanız köklenecek hemde köklenen daldan üzüm yersiniz birdahaki seneye köklendirdiginiz dalı ana gövdeden ayırıp toplaga dikim i
Rahşan Yıldırım
11-03-2013, 16:28
bir arkadaşım üretmem için asma çelikleri getirdi. bir gün önce kesilmiş oldukları için kuruyacaklarından korkarak üstünde birer göz kalacak şekilde çelikler oluşturarak suya daldırdım. Keşke acele etmeyip burayı okusaymışım. şimdi benim bu çeliklerden asma üretmem mümkün olur mu? o gözün tamamı toprak altında kalacak şekilde gömsem işe yarar mı? Kokulu özel bir tür olduğunu söylemişti.
bir arkadaşım üretmem için asma çelikleri getirdi. bir gün önce kesilmiş oldukları için kuruyacaklarından korkarak üstünde birer göz kalacak şekilde çelikler oluşturarak suya daldırdım. Keşke acele etmeyip burayı okusaymışım. şimdi benim bu çeliklerden asma üretmem mümkün olur mu? o gözün tamamı toprak altında kalacak şekilde gömsem işe yarar mı? Kokulu özel bir tür olduğunu söylemişti.
Rahşan hanım çubuk üzerindeki gözlerin bir kısmını kopararak mı çelikler oluşturdunuz. Resim çekme durumunuz var ise çok daha aydınlatıcı olur. Eğer bu şekilde ise varsa köklendirme tozuna çeliğin en alt kısmına batırarak toprağa ekerseniz problem olmaz sanırım. Tek göz haline getirmiş iseniz aşı çok fazla şansınız olduğunu düşünmüyorum ama denemekten bir şey çıkmaz. En fazla gelecek yıl tekrar buradaki bilgilere göre yaparsınız.
aşağı yukarı 1 ay önce budanıp bir kaldırıma bırakılmış asma dalları buldum "acaba tutarmı ki"diyerek 2 parça kırdım ve topraksız bahçemdeki bulduğum en topraklı köşeye umutsuzca daldırdım, tutmaz diye düşündüğüm için hiç göz atmadım amaa bugün birde baktım ki yaprak çıkarmaya hazırlanıyorlar:) yine çok mutluyum:)
Temmuz ağustos aylarında izabella (kokulu) üzümden çelik alsak Hiç bir şekilde yetiştiremez miyiz ? :(
Saksıda kendiliğinden çıkan asma... ;)
Ne zaman saksısını ayırmalıyım? Burada bıraksam olur mu?
Komşumuzun apartman bahçesindeki 20 yıllık asmaya bakan komşunun vefatından sonra (Allah Rahmet eylesin) sahipsiz kalınca dibinden kesilmiş. Ankara soğuğunda yaklaşık 3 hafta öyle kaldı 5 gün önce birkaç ince dal ile yaklaşık 2 metre boyunda bilek kalınlığında bir dalını alıp kova içindeki suda beklemeye aldım bu suya IBA 4000 'lik den de 5 damla kadar koydum bu hafta toprakla buluşturup kapalı ortamda bahara kadar bekleteceğim tutma olasılığı nedir bilen arkadaşlardan fikirlerini almak isterim.:confused:
cicek2000
17-01-2014, 15:56
Komşumuzun apartman bahçesindeki 20 yıllık asmaya bakan komşunun vefatından sonra (Allah Rahmet eylesin) sahipsiz kalınca dibinden kesilmiş. Ankara soğuğunda yaklaşık 3 hafta öyle kaldı 5 gün önce birkaç ince dal ile yaklaşık 2 metre boyunda bilek kalınlığında bir dalını alıp kova içindeki suda beklemeye aldım bu suya IBA 4000 'lik den de 5 damla kadar koydum bu hafta toprakla buluşturup kapalı ortamda bahara kadar bekleteceğim tutma olasılığı nedir bilen arkadaşlardan fikirlerini almak isterim.:confused:
Asma en kolay yetişen bitkilerdendir. İba kullanmadan da tutar. Aldığınız çelikte en az 3 göz olmasına özen gösterin. Gözler yukarı bakacak, yere 45 derece parelel olacak şekilde toprakla buluşturun. Kapalı ortamda 3 haftada, açık alanda 5 hafta sonunda yapraklar çıkardığını görürsünüz.
23.12.20013 günü ekilen çelikler
http://i42.tinypic.com/10fnh90.jpg
zekiturkmen
24-01-2014, 13:32
Sevgili arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar ben bu siteye henüz üye oldum, epeydir takip ediyordum ama ..... ben Ankara'da yaşıyorum kısmet olursa da bu Mart ya da Nisan ayında kendi bahçeli evime taşınacağım, evim Çayyolu'nda, doğal olarak ta bahçeyle sebzeyle ve çiçeklerle uğraşmaya başlayacağım. Bu nedenle bu siteyi daha sık kullanmaya ve yeni şeyler öğrenerek uygulamaya gayret edeceğim. Yardımlarınız ve paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Bir sorum olacak, geçtiğimiz hafta fidan satan bir işletmeden saksıda (30 cm* 40 cm)yaklaşık 1 mt boyunda, gövde çevresi 15-20 cm civarında olan 2 adet Kalecik Karası asması aldık, mevcut saksıyı daha büyük bir saksıyla değiştirerek bu şekilde bakmaya devam etmek istiyoruz, bu asmanın saksıda bakımı ile ilgili çok fazla bilgi elde edemedim sizden ricam bakımı ile ilgili temel bilgiler nelerdir, saksı değiştiği zaman ilave edilmesi gereken toprak nasıl olmalıdır? saksıda bırakmak uygun mudur? budama zamanı ve şekli ne olmalıdır? Bu asmaya zevkle bakmak istiyorum ama bilgim yetersiz. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Asmamız şu anda tahta bir palet üzerinde saksı içinde atölyede baharı bekliyor, güneş almıyor ama aydınlık bir köşede toprağı bayağı nemli, şu an yapılması gereken bir şey var mı onu da bilemiyorum yardım ve destekleriniz için şimdiden çok teşekkürler ederim.
zekiturkmen
24-01-2014, 14:06
İlk mesajımda belirttiğim asmamızın 4 adet fotoğrafını da ekliyorum, bakımı ile ilgili bilgi paylaşabilirseniz sevinirim, mesela bir arkadaşım bu zamanda bu samanın kabuklarının soyulması ve bordo bulamacı yapılmasını tavsiye etti, bunun 1/3 ü oranında 2. uygulamayı da baharda gözler canlanmadan yapmamı söyledi bilmem siz de katılır mısınız? Teşekkürler
466601
466602
466603
466604
Sevgili arkadaşlar öncelikle herkese merhabalar ben bu siteye henüz üye oldum, epeydir takip ediyordum ama ..... ben Ankara'da yaşıyorum kısmet olursa da bu Mart ya da Nisan ayında kendi bahçeli evime taşınacağım, evim Çayyolu'nda, doğal olarak ta bahçeyle sebzeyle ve çiçeklerle uğraşmaya başlayacağım. Bu nedenle bu siteyi daha sık kullanmaya ve yeni şeyler öğrenerek uygulamaya gayret edeceğim. Yardımlarınız ve paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim.
Bir sorum olacak, geçtiğimiz hafta fidan satan bir işletmeden saksıda (30 cm* 40 cm)yaklaşık 1 mt boyunda, gövde çevresi 15-20 cm civarında olan 2 adet Kalecik Karası asması aldık, mevcut saksıyı daha büyük bir saksıyla değiştirerek bu şekilde bakmaya devam etmek istiyoruz, bu asmanın saksıda bakımı ile ilgili çok fazla bilgi elde edemedim sizden ricam bakımı ile ilgili temel bilgiler nelerdir, saksı değiştiği zaman ilave edilmesi gereken toprak nasıl olmalıdır? saksıda bırakmak uygun mudur? budama zamanı ve şekli ne olmalıdır? Bu asmaya zevkle bakmak istiyorum ama bilgim yetersiz. Bana bu konuda yardımcı olabilir misiniz? Asmamız şu anda tahta bir palet üzerinde saksı içinde atölyede baharı bekliyor, güneş almıyor ama aydınlık bir köşede toprağı bayağı nemli, şu an yapılması gereken bir şey var mı onu da bilemiyorum yardım ve destekleriniz için şimdiden çok teşekkürler ederim.
Zeki bey öncelikle hoşgeldiniz. Bahçeli eve taşınacağınızı söylüyorsunuz. Oraya dikme durumunuz var ise öncelikle orada büyümesini istediğiniz bir yere dikmeniz çok iyi olur. Atölye sıcak ise veya kuytu olması nedeni ile çok çabuk bir şekilde soğuk yerden gelmesinden dolayı asmanız filizlenebilir. Bahçeye dikmeyecekseniz. Büyütmek istediğiniz saksıya toprağını dökmeden hemen değiştirin. Asmanızın şu an su ihtiyacı yok. Toprağının kuru olması çok daha iyi olur.
Asmanızın büyüklüğü çok güzel. Bu kadar büyük beklemiyordum. Geçen yılki budamadan sonra ince dallardan görebildiğim kadarı ile çok az toprak olması nedeni ile fazla sürgün verememiş. Bana göre en kısa zamanda daimi bir yerde toprak ile buluşturmanız iyi olur. Asmanız toprakta çok güzel geliştikten sonra sökülerek saksıya alınmış.
%1'lik bordo bulamacını şimdi yaparsanız olur. Sonbaharda %2'lik bordo bulamacı yapmak gerekiyor. Ancak ben de o zamanı kaçırdım. Asma yapraklandıktan sonra kükürt uygulaması da yaparsınız. Bence iki asma için kendisinde ve çevresinde hastalık yok ise bu iki uygulama fazlası ile yetecektir.
bana büyükçe saksıda meyve alabileceğim yaprakları kullanabileceğim üzüm cinsi yazarmısınız
bana büyükçe saksıda meyve alabileceğim yaprakları kullanabileceğim üzüm cinsi yazarmısınız
Asma kökleri derine giden bir bitki. Asma bağlarını sökme işi verilen bir kepçeci işi aldığına pişman olmuş. Çok zor sökülüyormuş çünkü. Toprakta yetiştirmek en güzeli. Benim bildiğim yaprak için yetiştirilen bizim buralardaki asmalar yabani bir tür amerikan asması tabi üzümünü yemeniz çok mümkün değil, çekirdeksiz beyaz üzüm yetiştirebilirsiniz. Çekirdeksiz üzüm alabilmeniz için çekirdekli üzümlerin aksine budarken yedi sekiz göz bırakmanız gerekiyor. Başka asmaların da yaprakları kullanılabiliyor ancak bunların yaprakları ince ve az damarlı olduğu için tercih ediliyor.
çekirdeksiz beyaz üzüm saksıda oluyormu?anlayamadım da
çekirdeksiz beyaz üzüm saksıda oluyormu?anlayamadım da
Hangi asma olursa olsun saksıda çok fazla gelişeceğini zannetmiyorum. Muhtemelen yaşar. Ancak çok fazla gelişeceğini düşünmüyorum. Saksısını mümkün olduğunca büyük tutup toprağına yanmış gübre de katarsanız topraktaki kadar olmasa da gelişecektir.
SAYIN MUDA BU ÇELİKLER GEÇEN SENE KÖKLENDİRİLMİŞTİ. BU YIL TOPRAĞA DİKTİM. SON DURUMU BU ŞEKİLDE ŞUAN. SÜRGÜNLER BÜYÜYÜNCE UÇLARINI KIRMAM GEREKİYORMU YOKSA HİÇ DOKUNMAMAM DAHAMI DOĞRU OLUR CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM
http://imageshack.com/a/img843/4074/wym0.jpg
Taşlıbahçe
23-04-2014, 17:03
Merhaba,
İlk kez asma çubuğu köklendiriyorum, dolayısıyla heyecanımla birlikte belki basit, belki değil, birkaç sorum var:) Mart ortasında dedemin asmasından aldığım beş çubuğun (Yakında yol inşaatından dolayı maalesef kesilecek, 35 yıl boyunca verdiği üzümleri yedik, gölgesinde oturduk, bu açıdan bu çubuklar benim için ayrıca önemli) hepsi yakın zamanda yapraklanmaya başladı fakat yapraklarla beraber çiçek de var. Bu normal mi, nihayetinde istenen şey meyve olsa da daha geriden mi almalıydım çubukları ilk yıl daha iyi gelişmesi için, sürgünleri zayıflatmasın diye bu çiçekleri almalı mıyım? Bir de fotoğraflardan da görüldüğü gibi biri dipten patladı, bu çubuğun üstte kalan kısmını ne zaman kesmeliyim? Hoşçakalın...
485550
485551
İsmail Kuzucu
27-04-2014, 21:34
Köklenirler mi acaba :)
486955
SAYIN MUDA BU ÇELİKLER GEÇEN SENE KÖKLENDİRİLMİŞTİ. BU YIL TOPRAĞA DİKTİM. SON DURUMU BU ŞEKİLDE ŞUAN. SÜRGÜNLER BÜYÜYÜNCE UÇLARINI KIRMAM GEREKİYORMU YOKSA HİÇ DOKUNMAMAM DAHAMI DOĞRU OLUR CEVAPLARSANIZ SEVİNİRİM
Sayın masidai; Asmalarınızın durumu çok güzel. Gayet güzel sürgün vermişler. Yanlarına bir tane çubuk dikerseniz üzerine sardırırsınız. Çardak yapmayı düşünüyorsanız kuvvetli olan gözü bırakıp diğerlerini kesersiniz. Gücün tek dala binmesi ve daha iyi gelişmesi açısından. Dik olarak yükseltirseniz ürün verme çok daha fazla oluyor. Yatay olarak gelişen asmalara göre. Tel sistemi yapacak iseniz dik olarak çıkan asmayı yerinizin durumuna göre bir metre civarı tel üzerine dik çıktıktan sonra kesip sağa ve sola iki ayrı göz verdirerek ana kolları oluşturabilirsiniz.
Merhaba,
İlk kez asma çubuğu köklendiriyorum, dolayısıyla heyecanımla birlikte belki basit, belki değil, birkaç sorum var:) Mart ortasında dedemin asmasından aldığım beş çubuğun (Yakında yol inşaatından dolayı maalesef kesilecek, 35 yıl boyunca verdiği üzümleri yedik, gölgesinde oturduk, bu açıdan bu çubuklar benim için ayrıca önemli) hepsi yakın zamanda yapraklanmaya başladı fakat yapraklarla beraber çiçek de var. Bu normal mi, nihayetinde istenen şey meyve olsa da daha geriden mi almalıydım çubukları ilk yıl daha iyi gelişmesi için, sürgünleri zayıflatmasın diye bu çiçekleri almalı mıyım? Bir de fotoğraflardan da görüldüğü gibi biri dipten patladı, bu çubuğun üstte kalan kısmını ne zaman kesmeliyim? Hoşçakalın...
485550
485551
Sayın Taşlıbahçe, Meyve gözü olan asma çubuklarından alınan çeliklerde üzümler de oluyor. Ancak onları beslemesi hemen hemen mümkün değil. Ben biraz büyüdüğü zaman hemen onları koparıyorum. Asmanın kök yapması ve yapraklanması için. Tek göz bırakırsanız ve o gözü de bir dala ip ile bağlarsanız asmanız daha rahat büyüyecektir.
Köklenirler mi acaba :)
486955
Sayın İsmail Kuzucu; bahar aylarında alınan çeliklerle rahat bir şekilde kökleniyorlar.Ben kökleneceğini zannetmiyorum. Ancak sizin aldığınız çelikleri köklendirdiğinizi görünce sonucu daha rahat görmüş oluruz. En azından üzümleri koparırsanız belki şansı olur.
TreeKing
23-05-2014, 22:38
asma ve bağ üzümü için diyelim en mantıklısı çelik üretimi, gayet çabuk tutuyor ve ürün verme zamanı az, amatör bir kişi bile tutturabilir bence, annem komuşudan aldı, az yeni yaprak tomurcuklanmış daha, toprağı açtı biraz su döktü sonra dikti, dibini toprak ile bastırdık iyice, birde üstünden iyice suladık şuan tuttular çok iyiler.
yasarugur
24-05-2014, 13:03
Ben de Tire'li bir arkadaşımdan öğrendiğim metodu anlatayım;Önce dikeceğiniz çeliğin en alttaki gözünden aşağıda kalan odunsu kısmı taşla hafifçe ezip elin parmakları gibi ayrılmasını sağlıyormuşuz( toprağa gömdüğümüzde o aralıklardan kök atarmış) ,sonrasında dikeceğimiz çukuru açıp en alta bir kürek kadar ufalanmış mangal kömürü koyuyormuşuz ( bu kök hastalıklarına karşı iyi gelirmiş),sonra asma çeliğini çember şeklinde şekillendirip çukura koymalı ,gübreli toprakla doldurup sıkıştırdıktan sonra sulamalıymışız,tabii iki üç göz dışarıda olacak şekilde.Ha bir de şunu hatırlatayım, çeliğimiz asmanın sık gözlü olan dalından alınmalıymış,o dal meyveyi daha çok verirmiş. Gözleri uzun aralıklı olan daldan alınan çelikler sürgün dalından alındığından daha az meyve yaparmış.Bana öğretilen budur ,faydalı olur umarım...
07/09 tarihinde yapış olduğum asma aşılarım son hali
şimdiden neferge üzümler var.
Yakında üzümleri yeriz :)
Sayın omerr nasıl bir aşı uyguladınız?Aşı tarihi hakkında bilgi edinebilir miyiz?
aşılama olarak yongalı göz aşısı yaptık
aşılanacak gözü yongalı olarak gözü çıkartıyoruz
anaca çıkartılan göz uzunluğunda ve genişliğinderesimdeki gibi aşı yerini ayarlıyoruz
sıkıca bantla bağlıyoruz
asılama zamanı olarak
subat mart ve ağustos eylül aylarında yapıyoruz
elimde köklü üzüm fidanları var. geç ulaştığı için toprakla buluşturamadık. suya koyduk. bugün çıkarmış ama veren kişi ekilmesi lazım kurur dedi. suda bekletince kurumaz sanıyorum.. yanılıyor muyum?
elimde köklü üzüm fidanları var. geç ulaştığı için toprakla buluşturamadık. suya koyduk. bugün çıkarmış ama veren kişi ekilmesi lazım kurur dedi. suda bekletince kurumaz sanıyorum.. yanılıyor muyum?
Geçtiğimiz yıl oldukça fazla asma köklendirmek için diktim. Bizim burada yetişen Veyis üzümü çubuklarını ise karışmaması için ayrı bir yere dikmek için suya koymuştum. Özel olarak onları üzümlerini yediğim bir kişinin bağından almıştım. Bugün yarın derken hiçbirini toprağa dikemedim. Yüzden fazla asma çubuğundan ise sadece bir tanesi zaman içinde çok az köklenebildi. Diğerleri biraz yaprak açsa da daha sonra hepsi kurudu. Diğer diktiklerim ise büyük çoğunluğu köklendi. Köklü olanlar için çok daha problem. Köklerin bozulması çürümesi söz konusu. Hiç bir şey yapamıyorsanız bir havluyu ıslatarak asmanın köklerine sarıp bir naylon torbaya koyarak buzdolabının ara bölmesinde muhafaza edin. Mümkün olan en kısa zamanda da kalıcı yerlerine dikin.
wolkemen
10-12-2015, 12:51
Merhaba,
aralık ayında asma çelikleme yöntemi ile, direk bahçe torağına ekersek önümüzdeki bahar aylarında filiz verir mi?
Merhaba,
aralık ayında asma çelikleme yöntemi ile, direk bahçe torağına ekersek önümüzdeki bahar aylarında filiz verir mi?
Asma köklendirmeyi ben bahar aylarında yaptım şimdiye kadar. Ancak asma yapraklarını döktükten sonra da yapılmasında sıkıntı olmaz. Bizim burada ebeli denilen forumda ökçeli çelik olarak anlatılan yöntemle yaparsanız rahatlıkla köklendirebilirsiniz. Ebeli veya ökçeli çelik uç kısmında iki yıllık bir parça ile o yılın sürgününden tek yıllığın birlikte olduğu asma çubuğu. Tek yıllık çubukta köklenememe veya sonradan kuruma olabilmesine karşı bu şekilde yapılan ve bakımı yapılan çubuklar hem daha kuvvetli ve yüzde yüze yakın bir şekilde köklenmekteler. Tabi american asma anaçlarını aşılayarak üretim yapabilirseniz hastalıklara karşı dirençli ve daha uzun ömürlü asmalarınız olur.
banada o asma çeliğinden 5 10 tane kargoyla gönderirmisin dostum ya
bitkicilik
17-06-2016, 19:17
bahçedeki Üzümden bir odunlaşmış bir dal aldım Suyu koydum buyumedi neden
bitkicilik
17-06-2016, 19:30
Born35 sizin oralarda bahçesinde üzümü olan yokmu ben karkoyla nasıl gonderiliyoki
bitkicilik
17-06-2016, 23:36
Üzüm ceçligî. nasıl yapılır
Dinlenme döneminde (Şubat-Mart aylarında ağaçlara su yürümeden önce) bir yıllık pişkinleşmiş asma sürgünleri en alt ve en üstte birer göz olmak üzere 3-4 gözlü kesilerek 4 Santigrat derece ve %80-90 nemde (gazete kağıdına sarılarak buzdolabında) saklanır. Dikilecek olan toprak sıcaklığı 10 dereceye ulaşınca (Nisan sonu - Mayıs başı) toprağa ya da saksıya köklendirme ortamına 1-2 gözü toprak veya ortam içinde kalacak şekilde dikilerek, toprak içinde kurumamasına dikkat edilerek köklenmesi sağlanır.
mehmet0791
22-08-2017, 12:11
https://www.youtube.com/watch?v=mOmkBpLKbTU
Asma köklendirmeyi ben bahar aylarında yaptım şimdiye kadar. Ancak asma yapraklarını döktükten sonra da yapılmasında sıkıntı olmaz. Bizim burada ebeli denilen forumda ökçeli çelik olarak anlatılan yöntemle yaparsanız rahatlıkla köklendirebilirsiniz. Ebeli veya ökçeli çelik uç kısmında iki yıllık bir parça ile o yılın sürgününden tek yıllığın birlikte olduğu asma çubuğu. Tek yıllık çubukta köklenememe veya sonradan kuruma olabilmesine karşı bu şekilde yapılan ve bakımı yapılan çubuklar hem daha kuvvetli ve yüzde yüze yakın bir şekilde köklenmekteler. Tabi american asma anaçlarını aşılayarak üretim yapabilirseniz hastalıklara karşı dirençli ve daha uzun ömürlü asmalarınız olur.
Bana da gönderebilir misiniz?
Arıbakanı
22-02-2018, 15:19
Asma anaçlarının bazılarını köklendirmek zor, bunlardan birisi 110R, bu konuda bilgi ve tecrübesi olan var mı?
Yapmış olduğum araştırmalarda buna makalelerde dahil, 110R anaç en az köklenen anaçmış. İBA köklendirme hormonuda bu anacın köklenmesine katkı sağlamıyor ibarelerinede gene makalelerde denk geldim.
Elimde yüzden fazla 110R amerikan asma anacının kalemi var ve baharda nasıl bir yol izleyeyim, bir taraftan da araştırmaya devam ediyorum.
110R üretimde kullanılan ve dediğinizin aksine köklenmesi diğer anaçlara göre daha düşük bir anaç. Köklenmesi zor değil. Anaç çeliklerini ise toprağa dikerek aşısız fidan elde edebilirsiniz.
Bahçedeki asmamda hiç yeşillik yok soguk mu almış.Ne yapılır.Artık buna yapılacak bişey yokmu?
Bahçedeki asmamda hiç yeşillik yok soguk mu almış.Ne yapılır.Artık buna yapılacak bişey yokmu?
Sn. Sudeme;
Asma biraz geç yapraklanır. Bizim gibi Anadolunun içerilerinde olan yerlerde halen yeşillenmediler. Budamasını yaptıktan sonra bekleyin. Asmanın üstü kurumuş dahi olsa daha sonra yeniden yeşerebiliyor. Yaz sonuna doğru bile yeşeren asmalar çok gördüm. Ağustos 15 den sonra asmanıza kesinlikle su vermeyin. Su vermeniz durumunda asma kışa hazırlanamıyor. Büyümeye devam ediyor. Sizin resimde uç kısımlarda görüldüğü gibi donma sonucu kararma, kuruma meydana gelebiliyor.
Sn. Sudeme;
Asma biraz geç yapraklanır. Bizim gibi Anadolunun içerilerinde olan yerlerde halen yeşillenmediler. Budamasını yaptıktan sonra bekleyin. Asmanın üstü kurumuş dahi olsa daha sonra yeniden yeşerebiliyor. Yaz sonuna doğru bile yeşeren asmalar çok gördüm. Ağustos 15 den sonra asmanıza kesinlikle su vermeyin. Su vermeniz durumunda asma kışa hazırlanamıyor. Büyümeye devam ediyor. Sizin resimde uç kısımlarda görüldüğü gibi donma sonucu kararma, kuruma meydana gelebiliyor.
Çok teşekkür ediyorum cevap icin.kışın malesef soğuk şehir kayseri ve yaza girerken hep sıkıntı yaşıyoruz.asi gerekiyor mu?
latif.07
15-07-2018, 19:44
Bu sezona kadar asmalarımdan hep çelik alıyordum ama bir türlü başarı sağlayamıyordum, kuruyorlardı. Bu sene çeliklerimi ocak 2018 de aldım hava antalya için iyiydi ne çok soğuk nede çok sıcak. Ocak 2018 de çelik aldığımda bile asmalara su yürümüştü :eek: Çeliklerimi ibba hormonuna daldırdım ve 3 dakika kadar beklettim, çeliklerimi kestiğim damacana şişesine koyup üzerlerine torf ekledim. Torfada biraz hormon attım ve ilk sulamayı hormonlu su ile yaptım. Çeliklerin hepsi tuttu :)
Arkadaşlar,
İzmir'deyim. Kayseri'den bir tanıdık benim asmadan çelik istedi. Otobüsle birkaç gün sonra gideceğim, ama çelikleri kurutmadan ne şekilde taşımam gerektiğini bilmiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Resulgur
30-10-2018, 19:47
Arkadaşlar,
İzmir'deyim. Kayseri'den bir tanıdık benim asmadan çelik istedi. Otobüsle birkaç gün sonra gideceğim, ama çelikleri kurutmadan ne şekilde taşımam gerektiğini bilmiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?Sn. mst eşit boyda aldığınız çelikleri streç film naylon ile sararak götürebilirsiniz. Kolay gelsin
SM-A720F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar,
İzmir'deyim. Kayseri'den bir tanıdık benim asmadan çelik istedi. Otobüsle birkaç gün sonra gideceğim, ama çelikleri kurutmadan ne şekilde taşımam gerektiğini bilmiyorum. Ne yapmamı önerirsiniz?
Sn. mst;
Asmalarınız muhtemelen dinlenme dönemine girmiştir. İlkbaharda gönderebilirseniz daha iyi olur. Şu anda götürmek isterseniz arkadaşımızın söylediği bilgiye ek olarak üzerlerini kağıt havlu ile en az iki kat kaplayıp suda ıslatarak naylon içine veya streçleyerek rahat bir şekilde götürebilirsiniz. İki yıllık dal ile tek yıllık daldan alacağınız çelikler daha rahat tutar. Bizim burada ebeli olarak nitelendirilir. Hemen hemen bütün dikilenler sulamasına da dikkat edilirse tutacaktır.
http://www.agaclar.net/forum/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/29924.htm
Yorumlara saygı duyarım fakat bu mevsimde asma aşısını hiç tavsiye etmem.
Yaprak döktükten sonra çelik alıp kök salması için nemli bir ortamda kuma yatıracak iseniz sözüm yok.
Çelik alıp aşı yapılacak ise makul görmem.
Ha, bu mevsimde aşılı anacınız var ise dikim yapabilirsiniz.
Alacağınız celiklerin kalınlığı da çok önemli 6-8 mm kalınlığında olmasına dikkat ⚠ edin!
Sayın latif.07 bunları mı çelik olarak aldınız?
Yoksa, alttaki iki resim (yeşil olan) bu çeliklerden mi?
muhtaroglu03
10-11-2018, 19:22
Ben soyle yaptim. Dogru yanlis bilmem. 24 asmalik bir bag olusturdum. Her asma arasi 2 metre. Her yone. 30 cm cap 50 cm derinlik. Dikmeden once cukurlara 1 kurek yanmis gubre attim. Ustune kalin kum 1 kurek. Onun ustunede asmalari diktim. Asmalarin gozleri guneye bakacak sekilde. Ayni metodla gecen yil agac fidani dikmistim. Dal boylari 1.5 metre oldu cok memnunum. Asmalari bekliyorum. Sonucu yazarim.
latif.07
18-11-2018, 14:58
Sayın latif.07 bunları mı çelik olarak aldınız?
Yoksa, alttaki iki resim (yeşil olan) bu çeliklerden mi?
Evet bunları çelik olarak aldım, alttaki iki resimde bu çeliklerden. Aldığım tüm çelikler tuttu ben aldığımda antalyada su yürümüştü asmalara, dalları köklendirme hormonuna daldırıp 10 dakika kadar bekledim sonra yerlerine dikip köklendirme hormonu ile suladım sonuç o yeşil olanlar ;)
Sayın latif.7, üzülerek söyleyim bunlar ürün vermez.
Yeşilliği sizi aldatmasın üzüm 🍇 verirsede melez olur.
Çelik; bir yıllık gövdeden yani daldan alınır.
Resimde gördüğüm bir yıllık gövdenin yan dallarından (sürgünden)almışsınız.
Bunlar sadece yaprak üretir.
latif.07
20-11-2018, 20:14
Sayın latif.7, üzülerek söyleyim bunlar ürün vermez.
Yeşilliği sizi aldatmasın üzüm �� verirsede melez olur.
Çelik; bir yıllık gövdeden yani daldan alınır.
Resimde gördüğüm bir yıllık gövdenin yan dallarından (sürgünden)almışsınız.
Bunlar sadece yaprak üretir.
Eğer dediğiniz doğruysa her işte bir hayır vardır derler ;) bizim amacımız ziraati uygulayarak ögrenmek olduğu için dediginiz gibi melez olursa ya da hiç üzüm vermezse uygun mevsimde aşı yaparız hem aşı yapmasınıda ögrenmiş oluruz diye düşünüyorum.
Lakin bende ziraat mühendisliği öğrencisiyim, bu güne kadar aldığımız derslerde şöyle bir bilgi var diyorki bilgide bir bitkinin kökünden kültür al yaprağından ya da gövdesinin herhangi bir noktasından parça al bu aldığın kültürü eğer köklendirebilirsen mitoz bölünme ile aldığın anacın dna nükleotit diziliminde anacın 1e1 klonunu elde etmiş olursun. Aldığımız hücreler mitoz bölünme ile kendilerini tamamlarlarsa klon oluyorlar ve anacı gibi oda gerekli şartlar sağlandığı taktirde oda aynı meyveyi vermesi gerekir. Bize okulda ögretilen bu hatta tüm ziraat mühendisiliği öğrencilerine ögretilen budur. Kafamdaki soru şimdi biz mi okulda yanlış eğitim aldık siz haklısınız yoksa sizinmi tecrübeleriniz bizim aldığımız güncel eğitime yenik düştü açıkcası bunu çok merak ediyorum. Sizin tecrübelerinize saygım sonsuz lakin en kısa zamanda okulumuzdaki bahçe bitkileri hocalarından en az 3 tanesi ile görüşüp yazışmaları gösterip sizin aktardığınız bilgimi doğru yoksa bizim okulda öğrendiğimiz bilgidemi bir eksiklik var öğrenip burada sizinlede paylaşacağım. Verdiğiniz bilgiler için ayrıca teşekkür ederim.
İşte bu ilgi ve merak sizi balkona götürecek.
Belli bir zaman sonra ne benim nede okulda öğrendiklerinze itibar etmeyeceksiniz.
Edindiğiniz tecrübe noktayı koyacak.
Güçlü olan doğa, sürekli değişim içinde olan doğa şartları bizleri yeni arayışlar içerisinde sürükleyecek.
Sizler çok çok şanslısınız.
Okullar bugün yeni bilgiler öğrenme yurdu, küçümsemeyin!
Berlin duvarının yıkılmasıyla dünya her konuda küresel bilgi akımına geçiş yaptı.
Dünyanın bir ucundaki edinilen deneyim ve tecrübe diğer ucunda artık yankılanıyor.
“http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/41887.htm “
Bağcılık hakkında bildiklerim, başlığı altında sadece edindiğim tecrübemi ve bilgilerimi anlatmaktayım.
Yeni bilgiye açığım, inat etme gibi bir lüksümüz olamaz.
Siz öğrendiklerinizi uygulayın aldığınız netice doğruya götürecek.
Öğrendiğimiz ve öğreneceklerimiz hep eksiktir.
Eksik kalacaktır.
Güçlü olan doğadır.
Değişim her zaman olacaktır.
Bağcılıkta Avrupa bizden çok çok ileride olduğu halde yeni yeni türeyen hastalıklarla mücadele etmekte zorlanıyor
buda benim üzüm çekirdeklerinden çimlendirme asma çalışmam...
AkisSoftware
08-03-2019, 07:04
Arkadaşlar merhaba. Zamanı olduğu için sormak istiyorum. Elinde iyi cins üzüm fidesi olan kişiler çelik paylaşımında bulunabilir mi? Tekirdağ ve Manisa bağcılık müdürlüklerini aradım. 2 çeşit fide olduğunu ve gelip almamız gerektiğini (kargo yapmadıklarını) söylediler. Ocak ayında aramak gerekiyormuş. 1 yıl daha bekleyeceğiz.
Eğer bu konuda yardımcı olabilecek birileri varsa sevinirim.
siflera12
08-03-2019, 07:24
Arkadaşlar merhaba. Zamanı olduğu için sormak istiyorum. Elinde iyi cins üzüm fidesi olan kişiler çelik paylaşımında bulunabilir mi? Tekirdağ ve Manisa bağcılık müdürlüklerini aradım. 2 çeşit fide olduğunu ve gelip almamız gerektiğini (kargo yapmadıklarını) söylediler. Ocak ayında aramak gerekiyormuş. 1 yıl daha bekleyeceğiz.
Eğer bu konuda yardımcı olabilecek birileri varsa sevinirim.Daha önceden söyleseydin üzümde koyardım ama benimkiler hangi cins bilmiyorum yabani çoğusu [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
AkisSoftware
08-03-2019, 07:26
Daha önceden söyleseydin üzümde koyardım ama benimkiler hangi cins bilmiyorum yabani çoğusu [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Kaliteli cins lazım. Yoksa bizim memlekette bağımız var. Lakin üzümler hep standart...
Kaliteli cinsler var. Orman bakanlığında adedi 4tl den satılmış. Neden çok fazla üretmezler anlamıyorum. 1 ay geçince ellerinde ürün kalmıyor.
siflera12
08-03-2019, 07:28
Kaliteli cins lazım. Yoksa bizim memlekette bağımız var. Lakin üzümler hep standart...
Kaliteli cinsler var. Orman bakanlığında adedi 4tl den satılmış. Neden çok fazla üretmezler anlamıyorum. 1 ay geçince ellerinde ürün kalmıyor.Doğru , staj yaptığım yerden üzüm çeliği aldım ama büyümedi o iyi bir cinstir , büyük olsaydı ondanda gönderirdim [emoji3]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
izmir çekirdeksizden çelik denemem. Buradaki bilgilere göre 4 gün önce ektim. Birinde gözler patladı.
http://i63.tinypic.com/30mxpmw.jpg
siflera12
19-03-2019, 10:30
izmir çekirdeksizden çelik denemem. Buradaki bilgilere göre 4 gün önce ektim. Birinde gözler patladı.
http://i63.tinypic.com/30mxpmw.jpgYaprak patlatmasına aldanmayın önemli olan kök yapması [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Yaprak patlatmasına aldanmayın önemli olan kök yapması [emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
umarım köklenir. Bu aşamada tavsiyelere açığım.
siflera12
20-03-2019, 06:48
umarım köklenir. Bu aşamada tavsiyelere açığım.Asma genelde kolay kökleniyor ,çeliklerde genelde ilk yapraklar çıkar sonra bir bakmışsın kök vermemiş o yüzden yaprakları çıkınca yapraklarını kesebilirseniz inşAllah köklenecektir ( Yapraklarını iyicene büyüdükten sonra kesin filizlere dikkat edin )[emoji4]
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
6 gün yaprak vermeye başladı.
http://i65.tinypic.com/6ohs9c.jpg
mehmet0791
10-07-2019, 18:34
https://www.youtube.com/watch?v=wPRyYxEy2bI
bagci4646
30-04-2020, 16:46
Arkadaşlar benim mahallemdeki üzümlerin hiç biri çicek oluşturmuyor, sizce topraktaki eksik nedir
Gözü olmayan asmadan alınan kucuk bir dal parcacagini alip çelik olarak saksiya diktmistim koklenme olmustu ancak merakimi yenemeyip kokune baktiktan sonraki gunlerde ust kisimlarda curume meydana geldi. Hala bu kucuk dal parçası göz olmasa bile koklenip buyur mu?
Resulgur
11-02-2021, 18:17
Bu çelik köklendirme yöntemi eski usul hem de sulamaya gerek yok %100 başarılı bir köklenme sağlıyor.
https://www.youtube.com/watch?v=pqspi8LSH4M
Elime Mart gibi mutlaka koklendirmek istedigim birkaç çelik geçti o yüzden özel toprak ve koklenmeye yardımcı racina koklendirici alıp kullandım sanırsam suya bu ilacı baya bir abartılı katmisim şuana kadar celiklerde hiç bir hareketlilik yok hiç bir kimyasal kullanmadiklarim yaprak verdi bile ,acaba ilaci fazla kullanma çelikleri öldürmüş müdür yoksa önce kök gelişimi olup sonra mi yaprak çıkartır bu ilaçlar
Doku_Kültürcü
12-05-2021, 03:54
Elime Mart gibi mutlaka koklendirmek istedigim birkaç çelik geçti o yüzden özel toprak ve koklenmeye yardımcı racina koklendirici alıp kullandım sanırsam suya bu ilacı baya bir abartılı katmisim şuana kadar celiklerde hiç bir hareketlilik yok hiç bir kimyasal kullanmadiklarim yaprak verdi bile ,acaba ilaci fazla kullanma çelikleri öldürmüş müdür yoksa önce kök gelişimi olup sonra mi yaprak çıkartır bu ilaçlar
1gram/l aktif madde içeren çözeltiye 1 saniye daldırıp 15-20 dakika kadar bir gazete kağıdı üzerinde çeliğin hormonu bünyesine alması beklendikten sonra dikilir. Eğer, hormon dozu veya uygulama süresi fazla olursa hormon zehir etkisi yapar.
1gram/l aktif madde içeren çözeltiye 1 saniye daldırıp 15-20 dakika kadar bir gazete kağıdı üzerinde çeliğin hormonu bünyesine alması beklendikten sonra dikilir. Eğer, hormon dozu veya uygulama süresi fazla olursa hormon zehir etkisi yapar.
Kullandığım direk köklendirme hormonu değil içerikte suyla karıştır 2 saat çelikler içinde beklenmeli yazıyor zaten fakat ben suya katılması gereken oranın çok üzerinde katmisim, sonuçta çelikler zehirlendi koklenme beklememek gerekli yinede diyebilirmiyiz cevap için teşekkürler
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.