Bağlan

View Full Version : Sardunya bakımında alternatifler

belgin13
27-03-2007, 13:41
Arkadaşlar geçen gün tv de bir peyzaj mimarı arkadaş sardunyalara soda verdiğimizde bol çiçek açacaklarını söyledi.Bilgisi olan var mı? Ve kastettiği maden suyu mu acaba?Nasıl bir soda bu?

BenBen1967
27-03-2007, 20:15
tv de onu ben de izledim bildiğimiz maden sodasından bahsetti ama arada bir dökün dedi yanlış hatırlamıyorsam

memet
27-03-2007, 21:24
Mine hanıma sordum soda konusunu, o uygun bulmadığını söyledi sodayı.

Oğuzhan
29-03-2007, 13:24
Soda belli zamandan sonra zarar verebiliyor.İçerdiği tuz bitkiyiy yavaş yavaş öldürüyor.Soda yı geçin.Ama tavisye olarak 1 kaç limon tuzunu suda eritip verin.Artı saksı diplerine esmer prinç taneleri koyun.Bir saksıya bir şeker kaşığı gibi.Sonra toprağını karıştırıp sulayın.:)Bol çiçekli sardunyalar...

Oğuzhan
16-04-2007, 11:52
Benimkilerde çiçekte .Kışın bile çiçekteydiler.Esmer prinç çok işe yarıyor.Artı birde Limaon tuzlu suyla sulayın.Haftata bir kere.:))

Sebahattin Sargın
16-04-2007, 11:56
Sevgili elfogi şu esmer pirinçi daha ayrıntılı anlatabilirmisiniz eğer mümkünse....

cicoz
16-04-2007, 11:58
Evet benimkilerde çiçek dolu.Esmer prinç ******* çok işe yaradı ve sıvı gübre.Yalnız sakız sardunyalarım sadece tomurcuk halinde.Bir türlü açamadılar.Onlarında çiçek açmasına az kaldı.Sabırsızlıkla bekliyorum.Hepinize bol çiçekli günler.

Oğuzhan
16-04-2007, 12:06
Sevgili Sebo
Bir saksı İçin Bir çaykaşığı diblerine karıştırıyorsun.Daha sonra sulama yapıyorsun.Bu kadar.Prinçleri 15 gündebir tekrarlayabilirsin.

zenfree
16-04-2007, 14:43
Sevgili Sebo
Bir saksı İçin Bir çaykaşığı diblerine karıştırıyorsun.Daha sonra sulama yapıyorsun.Bu kadar.Prinçleri 15 gündebir tekrarlayabilirsin.

Elfogi Selam,
Yani toprağa esemer prinç mi atıyorsun?Ve bunu her ay tekrarlıyorsun?Yanlış anlamadım değil mi?:o

Oğuzhan
16-04-2007, 19:01
Evet Zenfree
15 günde bir
Dibine doğru at.Toprağa karışmasını sağla.Sonra sula.Sardunya dibleri her sulamadan önce çapalarım.Şu anda beyaz pempe ve kırmızım çiçekteler.Kış boyu açtılar.

BenBen1967
17-04-2007, 02:02
İyi güzel esmer pirinci sakızların dibine ekeyim ama nasıl çapalayacağım saksı bile görünmüyor bende .Toprağı el yordamıyla bulup pirinçleri eksem, çapalamak için ziyan zebil olur benim sakızcıklarım:(Zaten kışın fırtınada bahçeye uçtular tüm dalları kırılmıştı anca saksıyı doldurdular .En iyisi ben gene sıvı gübreye devam edeyim;)O daha garantili vede coşturuyor.

Oğuzhan
17-04-2007, 08:14
İlahi çapalamak gerkmez.Sizde prinçleri suyun içden bir gün bekletim o suyla sulayın.
Arkadaşlar Çapalama derken toprağı havalandırıyorum.yoksa bir çapa ile sardunyaları korkutamam.Bir çubuk **** kasış yardımıyla toprağı karıştırıyorum.

bambi
19-04-2007, 16:08
Elfogi'nin dediği gibi esmer pirinç koydum diplerine bir de baktım güvercinler dolmuş saksıların üzerine , dallarını kırmışlar. Çok üzüldüm.

Oğuzhan
20-04-2007, 11:32
Çok üzüldüm.Benimkiler camekan içinde.Yalınız pirinçlerin üstünü toprakla örtebilirsiniz.

cicoz
20-04-2007, 11:34
pirinçten sonra benim sardunyalarıma da kuşlar dadandı.Anlam veremiyordum.Ben dipe doğru karıştırdım ama yine geliyorlar...

Oğuzhan
20-04-2007, 12:13
Prinçle alakalı olduğunu zannetmiyorum.Kuşlar zaten olsada olmasada geliyorlar.
O zaman pirinçelri suya koyun bir gün bekletin o suyla sulayın.Okey

flyactivediver
20-04-2007, 13:24
bende televizyonda izlemiştim
haftada 1 gün soda ile sulayın sardunyalarınızı diyordu
soda mineral açısından zengin olduğu için bende 1lt suya 1 şişe soda karıştırıp suluyorum.Bakalım değişiklik olacak mı

zenfree
20-04-2007, 13:26
bende televizyonda izlemiştim
haftada 1 gün soda ile sulayın sardunyalarınızı diyordu
soda mineral açısından zengin olduğu için bende 1lt suya 1 şişe soda karıştırıp suluyorum.Bakalım değişiklik olacak mı

Ben geçen yıl haftada bir gün soda ile sulama yapıyordum. Ondan mıdır bilinmez çok güzel çiçeklenmişlerdi. Ama burda okuduğum kadarıyla uzmanlar sodaya pek sıcak bakmıyorlar.

Oğuzhan
20-04-2007, 19:05
Aşırı tuz birikimi zamanla bitkiyi bozuyor.Bence vermeyin.

zenfree
25-04-2007, 23:43
Çok güzeller Benben.

Ama sakın pirinç vereyim deme.:p Kuşlar eşeliyor. Ben 3 gün diplerine esmer pirinç koydum. Kuşlar bulmasın diye üstlerini de toprakla örttüm.:( Ama kokusunu mu aldılar nedir diplerini eşelemişler.:(

Neyse ki çiçeklere birşey olmamış.

bambi
28-04-2007, 20:23
Sardunyalarımın diplerine sevgili Elfogi' nin dediği gibi esmer pirinç koyup zavallıcıklarımı onlara kırdırmıştım ya, çaresini buldum . Naylon 2-3 poşeti balkona gerdiğim ipe asıyorum, onun hışırtısından korkup kesinlikle gelmiyorlar. Dün poşetleri çıkardım, bir de baktım yine dolmuşlar, ben kesinikle göremedim ama onlar kokusunu alıyorlar galiba. Tabii yine poşetleri asmaya devam... Bakalım ne zaman vazgeçecekler?

zenfree
28-04-2007, 21:27
Kesinlikle kokusunu alıyorlar. Dikkatle gömdüğüm halde yine de geldiler.

zenfree
29-04-2007, 21:35
Evet, bende aynı fikirdeyim. Balkondaki torbaları görenler ne düşünüyorlardır kimbilir? Herhalde unutmayacaklar sevgili ZENFREE....:(

Sevgili Bambi,

Ben sardunyalarımı kuşlardan korumak için rüzgar gülü aldım. Saksıların köşesine diktim.:rolleyes: Rüzgardan hareket ettikçe kuşlar gelmez diye düşnüyorum. Hem de estetik bir çözüm.

Ela
15-05-2007, 20:04
Sardunyalara limon tuzu verildiğini, daha önce hiç bilmiyordum.İlk defa bu sitede okudum.Sakız sardunya ve cananlar da limon tuzunu seviyor mu bu konuda tecrübesi olan var mı?Ben sıvı vitamin kullanıyorum.

zenfree
22-05-2007, 22:52
Kuşların ulaşmasının zor olduğu saksılara pirinç gömmeyi sürdürüyorum.

Ve o saksılar tamamen açtı. Bir o kadar da tomurcuk. Esmer pirinç çok yarıyor diye düşünüyorum.

limon
23-05-2007, 11:40
Esmer pirinç gübre yerine mi geçiyor? Yoksa kışın bozulmasın diye mi koyuyorsunuz? Yeni yeni yöntemlere bayılırım hemen deneyeyim ben de ;)

Oğuzhan
23-05-2007, 11:45
Gübre yerine geçiyor.:)

Penelophe
23-05-2007, 12:28
Selamlar;

Şu esmer pirincin ne konularda faydalı olduğunu biraz açar mısınız?

Teşekkürler.

zenfree
23-05-2007, 12:39
Ben haftada 1 gün, sulmadan hemen önce her kök için 1 çay kaşığı kadar uyguluyorum.

Pirinçleri toprağın içine saklıyorum. Sonra sulama yapıyorum. Kuşların ulaşmasının zor olduğu saksılardaki sakızlarıma uyguladım. Uygulamadığım saksılar da uyguladıklarımla aynı koşullarda. Aynı şeklide bakım yapıyorum.

Pirinç verdiklerim vermediklerime göre daha fazla top top açtı ve üzeri tamamen tomurcuk. Esmer pirinçten olduğunu düşünüyorum.

http://bahcevan.com/?p=93

Bu linkte de Murat Pilevneli pirinçten bahsediliyor.

Oğuzhan
23-05-2007, 14:06
Prinçte zengin vitamin ve minerallar var.Toprakta her sulamada yumuşuyor.Ve bitki besin alıyor.Bir miktarda asitleşme sağlıyor.Bu princi birde menekşe ve açelya da deniyecem.Bakalım nasıl bir sonuş alacam.:)

Birde princi saksıya koymak istemeyen arkadaşlar...
Suya koyup bir kaç gün bekletip o suyla sulayabilirler.

papatyam
26-05-2007, 11:52
Limon tuzu yakmazmı kıyamam ki ben

Oğuzhan
26-05-2007, 13:28
Limon tuzu yakmazmı kıyamam ki ben

1 Lt suya 1 **** 2 adet

cemal.S
31-05-2007, 10:15
:o Arkadaşlar kahverengi pirinç nerde satılıyor?Onuda cevaplarsanız sevinirim.çok soru soruyorum ama kusura bakmayın.

Merhabalar Çiçeğim!

Aslında size yardımcı olmak isterdim ancak ben böyle bir bitki tanımıyorum biraz özelliklerinden nerelerde kullanıldığından bahsederseniz bizde bilgilenmiş oluruz. Ne dersiniz?

bambi
31-05-2007, 10:38
Merhabalar Çiçeğim!

Aslında size yardımcı olmak isterdim ancak ben böyle bir bitki tanımıyorum biraz özelliklerinden nerelerde kullanıldığından bahsederseniz bizde bilgilenmiş oluruz. Ne dersiniz?

Merhabalar, Elfogi' nin sardunyanın diplerine koyduğu esmer pirinç(işlenmemiş yani organik) Migros' un organik ürünler satılan reyonundan satın alabilirsiniz. Selamlar.

Meksika
04-06-2007, 10:41
Zenfree'nin her kök için haftada bir çay kaşığı esmer pirinç formülünü dün akşam uyguladım sardunyalarıma. Diplerini kaşıkla eşeledim biraz ve gömdüm pirinçleri sonra da suladım. Pirinçlerin çok çalışmaları gerekiyor ya, hadi bakalım. Fotoğrafları çektim. Her 15 günde bir bir daha çekeceğim. Böylece aradaki farkı görebiliriz diye düşünüyorum.

hfz
04-06-2007, 10:49
Sevgili Elfogi'nin buluşudur esmer pirinç. Ben de uyguladım.. Kuşlara dikkat et. Gelip bulabiliyorlar onları.:p Bu arada suda bekletip suyunu da kullanabiliyorsun aklında bulunsun..

Meksika
04-06-2007, 14:40
Sevgili Elfogi'nin buluşudur esmer pirinç. Ben de uyguladım.. Kuşlara dikkat et. Gelip bulabiliyorlar onları.:p Bu arada suda bekletip suyunu da kullanabiliyorsun aklında bulunsun..

O zaman Sevgili Elfogi'nin formulünü uygulamış oldum. :) Kuşları okumuştum, hatta torba bağlandığında gelmediklerini de, ama eyvah ki gömersem nasıl olsa bulamazlar diyip torba falan da bağlamadan çıktım evden.. Eyvah ki eyvah..

Ela
05-06-2007, 19:10
Benimkilerde çiçekte .Kışın bile çiçekteydiler.Esmer prinç çok işe yarıyor.Artı birde Limaon tuzlu suyla sulayın.Haftata bir kere.:))

Sağolun tarifinizi uyguladım.2 senedir açmayan 1.70 boyunda sardunyam vardı. Tomurcukları oluştu.:) Ben artı olarak beyaz pirinci bir kaba koydum hergün o pirincin suyuyla suluyorum.

GLCN
05-06-2007, 20:01
Sağolun tarifinizi uyguladım.2 senedir açmayan 1.70 boyunda sardunyam vardı. Tomurcukları oluştu.:) Ben artı olarak beyaz pirinci bir kaba koydum hergün o pirincin suyuyla suluyorum.

Sardunyalarınızın okadar uzmasına izin vermeyin mutlaka ilkbaharda budama yapın daha canlı büyüyecektir.Ben hersene yapıyorum ve artan dallarıda eşe dosta dağıtıyorum.

evandevan5
19-06-2007, 01:55
Çiçeğim Petunyalaarına bayıldım,maşallah çok güzeller.Arkadaşlar birşey soracağım,daha önce sardunyalara esmer pirinç verildiğini okumuştum.Acaba bu esmer prinç kepekli prinçle aynı şey mi?Bugün markette sadece kepekli prinçlere rastladım.Ama üzerlerinde esmer prinç diye bir ibare yoktu.Kepekli prinçte olur mu sadunyalarım için?

çiçeğim
26-06-2007, 10:59
Çok güzelmiş bu ceylancık.Ama bir süre sonra yeni bir saksı isteyecektir emin ol.Bende sardunyalarımın toprağına esmer pirinç gömmüşdüm ama merak edip baktığımda küflenmiş olduklarını gördüm.Toprağın dışında da kuşlar rahat vermez.Ne yapmam lazım?Küfün bir zararı varmıdır acaba?

Oğuzhan
26-06-2007, 13:48
Hayır zararı yok.Belli bir zaman sonra kaybolur.Esmer pirinç suyla temasta yumuşar.Bu esnada toprağı asitlendirir.Öyle kalsın bir kaç gün sonra diplerini havlandırın.Yani çapalayın.Çok hoşlanırlar.bol çiçekli günler..

çiçeğim
28-06-2007, 08:56
Arkadaşlar;Benim sardunyalarımda esmer pirinç sayesinde açmaya başladılar ama ben topraklarını da değiştirdim çünkü çoğu ölmeye başlamıştı.Şimdi çok iyiler,ayrıca esmer pirinçlerim de yeşerdi şimdi ne olacak? Tekrar mı pirinç koyucam?

COYOTE
11-07-2007, 21:38
Nihayet benim sakız sardunyalarım da coşma belirtisi gösterdi. Deneme amaçlı bazılarına kepekli pirinç bazılarına da kahve telvesi koymuştum. E hepsi coştuğuna göre ikisi de işe yarıyor demekki;)

COYOTE
19-07-2007, 13:19
:D Teşekkürler. Yalnız birşey anlamadım pirince devam derken? Ben bu saksılara geçirirken topraklarına biraz pirinç karıştırdım o kadar .Periyodik olarak mı ekliyoruz pirinci ? Dinlenme dönemleri ne zaman? Son olarakta sardunyalara humik asit iyi geliyor mu acaba:confused: Amma çok sordum :D

Oğuzhan
20-07-2007, 12:11
:D Teşekkürler. Yalnız birşey anlamadım pirince devam derken? Ben bu saksılara geçirirken topraklarına biraz pirinç karıştırdım o kadar .Periyodik olarak mı ekliyoruz pirinci ? Dinlenme dönemleri ne zaman? Son olarakta sardunyalara humik asit iyi geliyor mu acaba:confused: Amma çok sordum :D

Merhaba
Prinçlere bakın eriyip kaybolduysa yeni pirinç verebilirsiniz.Ayda bir tekrarlarsınız.Kışın dinlenme dönemi..Güzel budayıp bir kenarda bakarsınız.Gelecek sene bol sürgün ve bol çiçek verir.Humik asiti tüm bitkilerde kullanabilirsiniz.Bol ve sağlıklı çiçekler ...:))

COYOTE
25-07-2007, 19:01
Sardunyalarıma tekrar pirinç koydum ama malum burası çok nemli o yüzden küflenmişler biraz ayıkladım ama bir zararı olur mu acaba:confused:

Koyu yeşil
01-11-2007, 12:39
Merhabalar,
Benim de bahçemde ve balkonumda sardunyalarım var. Yakında resimlerini sizlerle paylaşırım. Yalnız kafama takılan bir soru: mesajları okurken esmer pirinç ile ilgili olanlar dikkatimi çekti. Anladığım kadarıyla sardunyalara esmer pirinç verip besin desteği olarak kullanıyorsunuz. Ama ne şekilde olduğunu çözemedim. Bilgi verebilirseniz sevinirim.
Özellikle çok güzel bir cananım var çiçeklenince resim iletirim.

COYOTE
01-11-2007, 12:41
Koyu yeşil, esmer pirinç sardunyaların toprağına doğrudan karıştırılıyor.

Koyu yeşil
01-11-2007, 13:33
Teşekkür ederim. Bahçede olanlara da ekleyeceğim. Sardunyalara yakın olan diğer bitkilerime pirincin bir zararı olmaz sanırım.

Oğuzhan
01-11-2007, 13:44
Diğer bitkilere fazla vermeyin.:)Dışarda sorun olmaz ama saksıda toprak asitliliğini artırabilir.(Ful-Siklamen-Açelya-sardunya-afrika menekşesi-Ortanca da rahat kullanabilirsiniz)

Koyu yeşil
01-11-2007, 13:52
Harika bir bilgi teşekkürler. Ortancalarım ve menekşelerim bayram edecek :)Bayılıyorum böyle doğal reçeteler kullanmaya.

balsu
01-04-2008, 23:51
Ben Avusturyada gördüm balkonlarindan sakiz sardunya sarkmayan ev yok bide okadar cosmuski cicekleri,megerse ictigimiz maden suyu ile arada sularlarmis,bizim sardunyalar icinde gecerlimidir bu faydasi olurmu ciceklerinin cogalmasina bilen varmi aranizda?

Kiraz
02-04-2008, 09:13
Ben de arada şişelerin dibinde kalan maden sularını sardunyalarıma dökerim (geçen sene duymuştum). Geçen yaz özellikle sakız sardunyalarım çok çiçek açtılar ,gübrelemeyi de çok az yapmıştım.

Her ikitür sardunyayı genelde dallarından kırıp çoğaltıyorum. Ama tohumları elime geçerse de mutlaka değerlendiriyorum. Çünkü tohumdan çoğaltılınca kısa boylu ve bol çiçekli oluyor.

zenfree
02-04-2008, 20:10
Önceki sayfalarda sodanın uzun vadede bitkileri olumsuz etkilediğini uzmanlarımız yazmıştı. Ben de okuyana kadar haftada bir defa soda ile suluyordum. Tabi artık sulamıyorum. Onun yerine toprağa esmer pirinç gömüyorum.;) Kuşlar pirinçli sardunyaları çok seviyorlar, dikkat etmek gerekiyor.

Bu arada Sevgili Oğuzhan esmer pirinç vermeye başlayalım mı sardunyalarımıza? Bu sezon daha hiç vermedim. Tüm sardunyalarım tomurcuk dolu.

Pyskhe
02-04-2008, 23:44
Sayın zenfree;

aman diyeyim,esmer pirinç vermeyin. Zira ben bir hafta,10 gün kadar önce sardunyalara ve birkaç bitkime verdim; pirinçlerin nerdeyse tamamı filizlendi;) Saksıyı işgal ettiler :mad: Gerçi benim için mesele değil diyorsanız, diyeceğim bir şey yok :)

zenfree
02-04-2008, 23:52
Sizin pirinçlerinizde bir sorun var demek ki. ;)Veya verdiğiniz esmer pirinç değildi. Geçen yıl tüm bir yaz pirinç verdim hiç çimlenme olmadı.

ar_da
04-04-2008, 15:09
Zenfree-Oğuzhan esmer pirinçten bahsetmişsiniz, hiç duymamıştım sardunyalara atıldığını. Konuyu biraz açarsanız sevinirim merak ettim ne faydası var, nasıl atılır?

Başbahcivan
23-11-2008, 21:30
Ela arkadaşım limon tozu değil madensuyu(soda)sulama suyuna bir kova suya 2 şişe koyarsan sardunyaların bol ve canlı çiçekler verecektir
kolaygelsin
hoşcakal

Başbahcivan
10-04-2010, 20:10
sakız saedunyaşarın daha çabuk çiçeklenmesi için esmer pirinç veya soda iyi olur mu acaba. uzun süre kullanıp sonuç alabilen var mı?
Arkadaşım (soda)maden suyunun çiçeklenmeyi hızlandırdığını biliyorum,esmer pirinci denemedim bilmiyorum.

Sûz-i Dilârâ
11-06-2012, 21:40
Sardunyada 1 litre suya 1 fincan soda koyup onunla sularsak çiçeklenme yapar mı? Soda denilen maden suyudur herhalde (yemek sodası diye bazen bahsediliyor).

Mine Pakkaner'in çok eski bir yazısında bir yerlerde okumuştum, maden suyunu tavsiye etmiyor, bitkilerimiz için uzun vadeli çözümlerin daha doğru olacağını söylüyordu.
Kısa süreli çözümlerle bitkiye çiçek açtırmaktansa gübre, besin takviyesini düzenli yapıp bitkinin kendi doğal süreciyle çiçek açması daha mantıklı ve doğru bence de. Sonuçta bitkilerimizi illa çiçek açsın diye zorlamak da bir çeşit eziyet.

Ben bu konuda çok rahat davranıyorum, öğrendiğim takvime göre besin takviyesi yapıyorum, çiçek açmazsa da kendisi bilir. :) Onlara her zaman söylüyorum, nasıl rahat ediyorsanız öyle davranın, ben sizin yeşil yapraklı hâlinizi de çok seviyorum. :cool:;)

Cymbelina
15-12-2012, 09:21
Sorularım çok o yüzden numaralandırdım:)

1. Burada anılan esmer pirinç yerine bildiğimiz normal beyaz pirinci deneyen oldu mu acaba? Normal pirinç kullanabilir miyiz esmer pirinç yerine aynı etkiyi sağlamak için?

2. Önceki mesajlarda gözüme çarptı. Kahve telvesi aynı etkiyi sağlıyor mu ve nasıl kullanılıyor?

3. Bu uygulamalar için mevsim farkeder mi? Mevsim gözetmeden yapabilir miyiz?

4. Bir de son bir soru: esmer ya da beyaz pirinç ile birlikte limon tuzu eritilmiş su ile sulama uygulaması ve/ ve ya kahve telvesi aynı anda yapılabilir mi? Yoksa ikisi de aynı etkiyi göstereceğinden fazla mı gelir?

Konu hakkında bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olabilirse sevinirim.

seyfi0505
17-02-2013, 22:58
Kahve telvesi pirinç suyu falan zavallı çiçeği yakacaksınız ben senelerdir sardunya yetiştiririm
ne kahve telvesi ne pirinç suyu verdim bir çay kaşıgı gübre verin veya bir litre suda bir çay kaşıgı gübreyi eritin 7-8 saksıya pay edin kolay gelsin. Saygılar

YeniGine
18-02-2013, 00:00
Sayın seyfi0505 bir çay kaşığı gübre demişsiniz; peki o gübre nedir; yani çiçek coşturan sıvı gübre gibi mi?

Cymbelina
18-02-2013, 11:17
Kahve telvesi pirinç suyu falan zavallı çiçeği yakacaksınız ben senelerdir sardunya yetiştiririm
ne kahve telvesi ne pirinç suyu verdim bir çay kaşıgı gübre verin veya bir litre suda bir çay kaşıgı gübreyi eritin 7-8 saksıya pay edin kolay gelsin. Saygılar

Yok artık, niçin yakalım Sayın Seyfi0505?:D Birşey olmaz, zaten bu tür şeylerin konuşulmasının sebebi de doğruya ulaşmak. Farkındaysanız ben sadece soru yönelttim, hadi hemen herkes bunları yapsın demedim;) Ben kesin net bir sonuca ulaşamadığım için henüz bu sorularımdakini denemedim. Hatta Sayın Maki01'e de danışmıştım, sağolsun o da cevap vermişti:)

Sizin o kıskandıracak güzellikteki sardunyaların sırrını da öğrendik böylece:))) Hazır alınan gübreler dışında neler yapılabilir, alternatif bakım için neler yapılabilir gibi noktalar üzerinde kesin ve net olmak kaydıyla bilgi aktarabiliriz.

Bir de şu açıdan düşünün, çeşitli sebeplerle dışarıdan gübre almak imkanımız yoksa, buradan da belki faydalanabiliriz.

Ayrıca her sardunya sizinkiler gibi efendi, aklı başında değil;) Benimkilerden 2 tanesi artık 1 yılı aştı, çiçeklenmiyorlar, saksıları ateşe vereceğim sonunda o olacak!:dilli::D

Alternatif bakım anlamında verebileceğiniz püf noktaları varsa lütfen onları da ekleyin.

seyfi0505
18-02-2013, 14:32
Sayın seyfi0505 bir çay kaşığı gübre demişsiniz; peki o gübre nedir; yani çiçek coşturan sıvı gübre gibi mi?
Sayın YeniGine kompoze gübrelerden nasıl olursa olsun ama hızlı bir kavanoza 1 litre su koy içinde erisin erimese havan dövecegi gibi bir sopa ile içerisinde bastırarak kırın gübreleri çalkalayın elinizde humik fulvik asit karışım varsa üzerindeki doza göre verin Saygılar.

seyfi0505
18-02-2013, 14:40
Yok artık, niçin yakalım Sayın Seyfi0505?:D Birşey olmaz, zaten bu tür şeylerin konuşulmasının sebebi de doğruya ulaşmak. Farkındaysanız ben sadece soru yönelttim, hadi hemen herkes bunları yapsın demedim;) Ben kesin net bir sonuca ulaşamadığım için henüz bu sorularımdakini denemedim. Hatta Sayın Maki01'e de danışmıştım, sağolsun o da cevap vermişti:)

Sizin o kıskandıracak güzellikteki sardunyaların sırrını da öğrendik böylece:))) Hazır alınan gübreler dışında neler yapılabilir, alternatif bakım için neler yapılabilir gibi noktalar üzerinde kesin ve net olmak kaydıyla bilgi aktarabiliriz.

Bir de şu açıdan düşünün, çeşitli sebeplerle dışarıdan gübre almak imkanımız yoksa, buradan da belki faydalanabiliriz.

Ayrıca her sardunya sizinkiler gibi efendi, aklı başında değil;) Benimkilerden 2 tanesi artık 1 yılı aştı, çiçeklenmiyorlar, saksıları ateşe vereceğim sonunda o olacak!:dilli::D

Alternatif bakım anlamında verebileceğiniz püf noktaları varsa lütfen onları da ekleyin.
Sayın Cymbelina Sardunyanızı budama yapıyormusunuz topragını değiştirin ve güneşli bir yere koyun ama çok su vermeyin haftada bir yeter sardunya gübre bile atmasanız yine çiçek açar ama gübrede verirseniz daha ok tomurcuk ede edersiniz. Mart ayından itibaren gübrelemeye başlayın ayda bir çay kaşıgı gübre veriyorum saksının boyutuna göre oran azalıp çogalıyor byük saksılara iki ay kaşıgı atıyorum ben ama mutlaka budama yapınız. Saygılar

Cymbelina
18-02-2013, 14:50
Çok teşekkürler:) sağolun Sayın Seyfi0505, hazır gübre haricinde başka önerileriniz de olursa seve seve istifade etmek isterim.

O halde bir zahmet bir de şuraya baksanız, sevabına;)

http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29360.htm

YeniGine
20-02-2013, 01:36
Sayın YeniGine kompoze gübrelerden nasıl olursa olsun ama hızlı bir kavanoza 1 litre su koy içinde erisin erimese havan dövecegi gibi bir sopa ile içerisinde bastırarak kırın gübreleri çalkalayın elinizde humik fulvik asit karışım varsa üzerindeki doza göre verin Saygılar.

Sayın seyfi0505 ben bu gübreleme olayından bir türlü birşey anlayamadım. Bildiğim bir büyükbaş hayvan gübresi bir de Çiçek Coşturan dedikleri su ile karıştırılan sıvı gübre. Benim anlayabilmem, uygulayabilmem için belirli bir marka, isim verebilir misiniz? Ayrıca verebileceğiniz marka, isim güller için de geçerli olabilir mi?

seyfi0505
26-02-2013, 01:04
Sayın seyfi0505 ben bu gübreleme olayından bir türlü birşey anlayamadım. Bildiğim bir büyükbaş hayvan gübresi bir de Çiçek Coşturan dedikleri su ile karıştırılan sıvı gübre. Benim anlayabilmem, uygulayabilmem için belirli bir marka, isim verebilir misiniz? Ayrıca verebileceğiniz marka, isim güller için de geçerli olabilir mi?
Sayın YeniGine Vilmorin marka tüm çiçekli bitkiler için yazıyo kutusunda ben ondan kullandım 10 cm boyutunda bir saksıya ayda bir çay kaşıgı atabilirsin daha büyüklerine 2-3 çay kaşıgı atabilirsin çok çabuk çözünüyor Güllere en güzeli hayvan gübresi ama15x15x15(adı üç onbeş) gübre var her yerde var topraktaki güllere gülün etrafını çapalayıp gülün iki karış etrafına iki tatlı kaşıgı topragın altına gelecek şekilde daire şeklinde serpin kapatın ve hemen sulayın ama kesin su verin.Saygılar.

YeniGine
26-02-2013, 01:17
Sayın YeniGine Vilmorin marka tüm çiçekli bitkiler için yazıyo kutusunda ben ondan kullandım 10 cm boyutunda bir saksıya ayda bir çay kaşıgı atabilirsin daha büyüklerine 2-3 çay kaşıgı atabilirsin çok çabuk çözünüyor Güllere en güzeli hayvan gübresi ama15x15x15(adı üç onbeş) gübre var her yerde var topraktaki güllere gülün etrafını çapalayıp gülün iki karış etrafına iki tatlı kaşıgı topragın altına gelecek şekilde daire şeklinde serpin kapatın ve hemen sulayın ama kesin su verin.Saygılar.

Sayın Seyfi, çok teşekkürler. Bahsettiğiniz Vilmorin marka sıvı mı, katı mı? Ben zaten 4 aydır ordan burdan hayvan gübresi topluyorum. Ama Üç onbeş midir bilemiyorum. Yani sanırım dediğiniz Üç onbeş de aynı isimle satılıyor?
Benim gidebildiğim tek bir yer Koçtaş. Umarım orada vardır?. Teşekkürler.

s-bilge
05-04-2013, 14:07

kahve telvesi kompost olarak kullanılıyormuş. sardunya , orkide, kamelya gibi bitkilerde asitliği arttırıyormuş.kahve telvesini starbuckslarda ücretsiz olarak veriyorlarmış isteyince. sanırım özellikle kireçli suyu olanlar sardunyayla sıkıntı yaşıyor. asitli toprağı seviyormuş çünkü

hira
07-07-2013, 14:32
bir
arkadaşım bir 2.5 lt. bir şişeye 1 yemek kaşığı pekmez karıştırarak
sardunyaları suladığını ve bu işlemin çok işe yaradığını söylüyor,bu ne
kadar doğru olur arkadaşlar? deneyen oldumu? sardunyaları gercektende
çok güzel, tomurcuk ve çiçekten ibaretler:) fakat ben cesaret edemiyorum:( sardunyalarım en gözde çiçeklerim derim ya her zaman:)

sardunyadervis
16-01-2014, 22:15
Sardunyalara Roa naturA nasıl iyi geliyor mu? Deneyen var mı? Sn hira gübre
Olarak melas kullanımı var pekmezde melas yerine kullanıyorlar birde esmer şeker kullanıyorlar ciceklenme için

hira
01-04-2014, 12:20
Sn. Cymbelina sormuş, beyaz pirinçte kullanabilirmiyiz diye fakat kimsenin bu konuda bilgisi yok galiba. Ben bu semtte esmer pirinç falan bulamam. Beyaz pirinç kafama takıldı:D yedeği olan sardunyalarımın birinde deneyeceğim bunu.

sardunyadervis
23-05-2014, 14:31
Beyaz pirinci suda bekleyip o su ile suladıklarını duydum,çbirde pilav yapmadan önce yıkanman suyunda atmıyorlarmış onunla suluyorlarmış, ve o suyu bekletecek laktik asitli gubre yaptıklarıda vardı forumda
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/30300.htm

Bu linkte yazıyor

sardunyadervis
28-05-2014, 18:23
Dogal npk kaynakları alternatif olarak değerlendirile bilir

Doğal NPK ve İz Element Kaynakları,doğal mineraller | Doğanın ve Toprağın Dostu (http://www.sessizbahce.org/dogal-npk-ve-iz-element-kaynaklari/)

hira
29-07-2015, 20:24
Bazı sardunyalarıma kaktüs besini verdim bugün :o sonucu paylaşırım :)

hira
31-08-2015, 22:28
Sardunyalarda kaktüs besini takviyesi ters tepki yaratmadı. Çokta bayılmadılar ama.

Şeker ve çay kullandıklarını yazan arkadaşların söylediklerine istinaden bardakta kalan çayımın dibini döktüm birine. Yamuldu yavrucak :o :)

Gardenias
28-04-2016, 09:03
SARDUNYALARA ÇİÇEK ACTİRMANİN FORMULU:
Sardunyalarin bol acmasi icin dibine 2-3 çorba kasigi Magnesium Sülfat koyun. Hızla tomurcuklanip bolca acacaklardir. Sardunyalarin renklerinin koyulaşıp guzellestigi, hızla serpildigi de çabası. .
Bu da bizim diyarlardan bir sardunya..

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160428/b4082245c4f8336efd5149311d41282f.jpg

SM-N910C cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Gardenias
28-04-2016, 09:05
SARDUNYALARA ÇİÇEK ACTİRMANİN FORMULU:
Sardunyalarin bol acmasi icin dibine 2-3 çorba kasigi Magnesium Sülfat koyun. Hızla tomurcuklanip bolca acacaklardir. Sardunyalarin renklerinin koyulaşıp guzellestigi, hızla serpildigi de çabası. .
Bu da bizim diyarlardan bir sardunya..

http://uploads.tapatalk-cdn.com/20160428/b4082245c4f8336efd5149311d41282f.jpg

Herkese bol çiçekli sardunyalariyla güzel bir gün dilerim...