View Full Version : Sardunya kış bakımı
oldrower
04-10-2006, 16:19
Sardunyalarımı kışı geçirmesi için içeriye almak istiyorum :
Dallarını şimdi mi budamalayım yoksa ilkbaharda tekrar balkona aldığım zaman mı?
Bodumda ( hafif ışık alıyor ) saklayabilirmiyim? Fazla sıcak değil (kışın 0 - 5 derece arası). Ne kadara kadar soğuğa dayanırlar?
Teşekkürler
Merhabalar
Ben yıllardır balkonumda sardunya yetiştiriyorum . Ankara'da yaşıyorum ki mevsimi malum kışın çok sert geçer.
Kışı geçirmeleri için sardunyalarımın saksılarını boşaltır yeni toprak eker ve yukarıda anlatıldığı gibi yeni çelikler alarak gençleştiririm bunu tavsiyede ederim. Bu işlemi genelde kasım ayının ilk haftasında yapıyorum.
Sardunyalar bahçe bitkileridir. Güneşi , ışığı severler ışık almayan dallar oldukça çelimsiz olurlar ve çiçekleri de az olur .
Bunun için bodruma koymanızı tavsiye etmem . Onun yerine pencere önlerine koysanız daha iyi olur diyebilirim.
Benimkiler bazen eve sığmaz bende apartmanın pencerelerini kullanıyorum. Nisana kadar burda dururlar hem yetişirler hemde gençleşirler.
Saygılar
çiçeksever
10-01-2007, 11:31
benim bahçede 2-3 çeşit vardı.Urladan çelik getirmiştim.kar erken yağınca birde soğuk olunca bahçede dondular.evde alacak yerim de yoktu.bahara 2-3 fide alıp dikeriz inşallah.Afyonda büyük semt pazarına baharda getiriyorlar.
papatyam
10-01-2007, 12:52
ben sardunyalarım donmasın diye üzerlerine poşet geçirdim balkonda kuytu bir köşeye yerleştirdim , gerçi istanbula kar yağmıycak gibi görünüyor ama
Merhabalar,
Sakız sardunyaları her kış bizi üzüyor, sera ortamını da her yerde sağlayamıyoruz. Bir önceki seneden deneyimimi sizinle paylaşmak istedim. Bahçe merdiveninin altında hiç ışık almayan bir depom var. Kışa girerken, bütün sardunyalarımı plastik saksılara sık sık ekerek topladım, bir süre dışarıda yağmur altında kaldılar, iyice sulandılar. Havalar iyice soğuyunca merdiven altına koydum, kapısını kapadım. İlkbaharda havalar uygun duruma gelene kadar burada bıraktım. Bu ortamda uykuda oldukları için sulanma ihtiyaçları da olmadı. Sadece ufak bir aralıktan havaya ihtiyaçları oluyor, yoksa küfleniyorlar.
Dışarı ilk çıkardığımda çok kötü gözüküyorlardı, üzerlerinde pek yaprak da yoktu. Fakat kısa sürede çok güzel toparlandılar, pek fire vermedim.
herkese merhaba sakız sardunyalarımın çeltiklerini şmdilik toprağa köklendirmeden diktim. ertan Bey'in verdiği tiyoyu da ancak bir hafta sonra deneyebilirim. sakız sardunyalarımı kışın illaki içerde mi tutmam gerekir. onların kışın öldüklerini çok duymuştum. ben de ilk defa dün aldım. acaba kışın ölecekler mi? kaç derece de durmaları uygun. ben yine de içerde ılık bir yerde tutmak istiyroum.
Arzu Kırlangıç
13-06-2008, 13:20
Kışın çok soğuk havalarda don tehlikesine karşı geçici olarak içeriye alabilirsin .
Bu arada Koçtaştan Mor sakız sardunyadan aldım . Almak isteyen olursa 5 -6saksı daha vardı .
ciceksever70
09-10-2008, 18:24
Almanya ya da Avusturyada yasayan arkadasla, kisin sardunyalariniza nasil bir bakim uyguluyorsunuz? Yoksa buralarda gördügüm bircok insan gibi siz de atip her mevsim yenisini mi dikiyorsunuz? Gecen kis kasimpatilarimi toprak seviyesinde budayip saksinin üstüne de kuru yapraklar koyup kurtarmistim. Sardunyalarim icin de bu uygun olur mu? Bildigimiz odun talasi da kuru yaprakla ayni isi görür mü acaba?
ciceksever70, eğer bahçede dikiliyse kışın ilk donda zarar görür bence. Sardunya, Kasımpatı gibi soğuğa dayanıklı değil. Eğer bahçede dikililer için konuşuyorsak, ben olsam havalar fazla soğumadan değişik renklerinden saksılara geçirip, korunaklı bir yere kaldırırdım. Kışı atlattıktan sonra, Şubat sonu- Mart başı gibi budama işlemlerini yapar, kestiğim dallarından çelikler hazırlayıp, saksılarda köklendirdikten sonra yeniden bahçede istediğim yerlere dikerdim.
Gerçi ben hiç bahçeye dikmiyorum Sardunyaları. Büyük saksılarda yetiştiriyorum, saksıları gece soğukları başlamadan korunaklı yere kaldırıp, suyunu ölmeyecek kadar veriyorum. Kışı atlattıktan sonra derin budama yapıyorum. Senelerdir ana kökler aynı saksılarda duruyorlar. Sadece üzerinden biraz toprak alıp gübreyle karıştırdığım taze toprağı ekliyorum. Taze sürgünler veriyorlar. Kestiğim dallardan da çelikler hazırlayıp yeni saksılar hazırlayıp eşe dosta dağıtıyorum.
Çiçeksever70, bodrum,depo gibi bir yerde de saklayabilirsin, ışık almıyorsa da problem olmuyor. Bu durumda uykuda oldukları için de sulama da gerekmiyor (ısıtma oluyorsa sulama gerekebilir.) Baharda çıkardığında hiç yapraksız oluyor, ama kısa zamanda yeşeriyor.
Çok havasız ve rutubetli yere koyduklarımın çoğu çürüdü ve öldü ama kapı aralığından az hava alan merdiven altındakiler yaşadı.
Hatcce, sardunyaların yalınkat sardunya dediklerinden, çiçekleri yalınkat olur ama bol tomurcuk verir. Çiçek açması için güneşe ihtiyaçları var, bol güneşi severler, balkonun dış demirine asabilirsiniz. Uygun ortamda az da olsa kışın açarlar ama dışarıda donma tehlikesi var.
sermince
10-10-2008, 13:42
Sardunyalarımı hangi ayda içeri almalıyım.istanbuldayım bu aralar havalar soğudu donmasını istemiyorum da.
Sermince, üzerine kar düşünce bozuluyor. Kar ve dondan korumak gerekiyor. Havalarınn durumuna göre kasım veya aralıkta içeri almak gerekir.
ciceksever70
10-10-2008, 15:45
Yanitlariniz icin tesekkür ederim. Sardunyalarim saksilarda duruyor buranin kisi cok soguk gectigi icin bahceye dikme cesaretini gösteremedim dogrusu. Ben de kisin bahcemizde bulunan ancak isitmasi olmayan kulübeye kaldirmayi düsünmüstüm ancak sizden aldigim yanitlara göre budamayi bahar basinda yapmaliyim. Siz sakiz sardunyalarinin boyunu hic mi kisaltmadan kaldiriyorsunuz?
Boylarını kısaltmadan da kaldırıyorum, kısaltacaksam da kaldırmadan önce yapıyorum ki biraz köklensinler. Sizdeki iklimi bilemiyorum, İstanbul'da ısıtmasız yerde kalabiliyor ama sizin orada yeterli olur mu?
ciceksever70
10-10-2008, 16:03
Ben de bu yil ilk kez deneyecegim genelde burada gözlemledigim insanlar sezonluk ekiyorlar kisa saklamiyorlar. Kisin oldukca soguk bir iklimimiz var karli zamanda eksi on derece civarinda daha da soguk olabiliyor.
Çok soğuk olursa kulübede saklayacaklarınızı birarada tutup, üzerine de hava alacakları şeklide naylon atabilirsiniz. Ama mutlaka hava alsın ve çok soğuk olmadıkça üzerini açın. Ben depoya sığmayanları, bahçede güneye bakan kuytu bir köşede bu şekilde sakladım.
Umarım sizinkiler bu kışı atlatır.
Sakız sardunyalar diğerlerine göre daha hassas.
sermince
27-11-2008, 15:46
Balkondaki sardunyaları içeri alma zamanı geldimi (istanbuldayım) ne dersiniz?
Başbahcivan
27-11-2008, 20:10
sermince sardunyaları içeri alma zamanı geldi ama budama yapıbda alırsanız daha iyi olur korkmayın derin budayabilirsiniz kolaygelsin
cevreizcisi
27-11-2008, 20:16
İstanbul malum soğuk ben daha içeri almadımhenüz buralarda havalar iyi durumda.
Başbahcivan
30-11-2008, 21:46
Sn. Başbahcivan,
Sakız sardunyalarım çok taze ve her tarafı çiçek dolu. Havaların soğumasıyla kuytu yere almak istiyordum ama her yanı çiçek ve tomurcuk dolu olunca ne yapacağımı bilemedim.
Ne tavsiye edersiniz?
arkadaşım şu zamandan sonra onlar zor açar havalar soğuk sen onları ya ışıklı kapalı bi yere **** evinizin güney yöne bakan balkona koyun çünkü güney bolkon devamlı sıcak olur üzerine kar kırağı düşmesin çiçekleri geçince topraktan 10 15 cm kalacak şekilde budamasını yapın esenkalın
Başbahcivan
13-12-2008, 17:48
Sardunya severler nerelerdesiniz? Bayramda sardunyaların durumu nasıldı?
Arkadaşım havalar soğumaya başladı,sardunyalarımızı korunaklı yerlere alma zamanı geldi.Kışlık budamalarını derinden yapalım, öyle alalım,kışın fazla sulamadan kaçınalım.
Arkadaşlar Kocaeli'de havalar soğudu.Sardunyalarımı korunaklı yere aldım.Yeni diktiklerimide içerilere bodruma aldım.Umarım bahara kadar guzel guzel uyurlar ve ilkbaharda bana guzel cıcekler acarlar.sabırsızlıkla beklıyorum..
Başbahcivan
15-12-2008, 20:51
Arkadaşlar sardunyanın hangi çeşidi olursa olsun,üzerine kırağı,kar yağmasın evlerimizin güney balkonlarına,üstü korunaklı ve kuzey rüzgarı almadığı zaman,idaal bir koruma altına almış oluruz.Özellikle kuzeyden esen rüzgara çoooook dikkat edelim, budamasını derin yapalım,kök boğazına 10 , 15 cm,e kadar düşürelim.
Arkadaşlar. Sardunyalarla ilgili çocukluk hatıralarım geldi aklıma. Bizim bahçemizden hiç eksik olmazlardı. Pek ilgilenen de olmazdı. Onlar kar kış kıyamette bile yemyeşil kalırlardı. Galiba biz bunları çok şımartıyoruz. İlgilendikçe nazlanıyorlar. Geçen yıl sardunyamı içeriye almadım. Üzerine kar yağdı. Üstelik direk kuzeye bakıyordu. Ve önü açık olduğu için denizden gelen sert rüzgarada maruz kalıyordu. Yaza capcanlı girdi. Bu benim şansımdanmıydı ki?
begonvil 14
17-12-2008, 08:21
Sardunyalarımı budadım güney cephesine yerleştirdim.Çiçekler konusunda acemiyim.sizler sayesinde çok şeyler öğrendim.Herkese teşekkürler.Yavrukuşlarım kuruyup gideceklerdi yoksa.
çiçeksever
17-12-2008, 14:34
Benim bahçede olan 6 kadar sardunyam geçen sene bahara çıkamadı.Üzerini naylonla örttüğüm halde!Aşağıdan giren soğuk hepsini çürüttü.Bu sene3 saksılara diktim.Şimdi kiler odasına koydum.Camların öünde yer yok.Oralarda ev çiçeklerim var.Güneş görmüyor. Havalar ısınınca (Şubat-Mart gibi) dışarı alacağım.
Başbahcivan
17-12-2008, 21:04
Benim bahçede olan 6 kadar sardunyam geçen sene bahara çıkamadı.Üzerini naylonla örttüğüm halde!Aşağıdan giren soğuk hepsini çürüttü.Bu sene3 saksılara diktim.Şimdi kiler odasına koydum.Camların öünde yer yok.Oralarda ev çiçeklerim var.Güneş görmüyor. Havalar ısınınca (Şubat-Mart gibi) dışarı alacağım.
Sayın arkadaşım olmaaz, bir bitkinin yetişmesi için ışık,nem ve sıcaklık olmazsa olmaz.Bunlara dikkat edersek sorun yaşamayız, kolay gelsin.
Geçen yıl sardunyamı içeriye almadım. Üzerine kar yağdı. Üstelik direk kuzeye bakıyordu. Ve önü açık olduğu için denizden gelen sert rüzgarada maruz kalıyordu. Yaza capcanlı girdi. Bu benim şansımdanmıydı ki?
Geçen yıl ilk soğukla sardunyalarımı içeriye almıştım. Sonra havalar iyi gitmeye başlayınca tekrar dış mekana çıkarttım. O arada kar yağdı. Ve o dönemde babamın sağlık problemleriyle uğraşırken sardunyalar ve çuhalar balkonda karın altında kaldılar. Hiç birisini kaybetmedim. Bu yıl da çok olağan dışı bir sıcaklık olmazsa içeri almayı düşünmüyorum. Hem sakız hem normal sardunyalarım çiçek açmaya devam ediyor.:)
BenBen1967
18-12-2008, 10:15
Kar tek başına sorun yapmıyor zaten ama üstünde kar varken dona çekerse işte o zaman çürüyorlar. Benim bebişlerde geçen yıl kar altında kaldı, meteoroloji don uyarısı yapınca karları temizleyip sarmıştım bir kaç günlüğüne. Sabah açıp akşam sarıyordum.
Evet ben de don uyarısına göre hareket ediyorum. Kar olmadan mart ayında bile donabiliyorlar.
Denize yakın olanlar bu konuda daha şanslı. Ben de denize uzak değilim ama yükseklik de çok önemli. Aşağıda site giriş kapısı ile ev arası 2 derece farkediyor. Şimdilik sardunyaları örtmedim ama tümünü güney cephede kuytu bir duvar dibine taşıdım.
Başbahcivan
18-12-2008, 21:35
Evet ben de don uyarısına göre hareket ediyorum. Kar olmadan mart ayında bile donabiliyorlar.
Denize yakın olanlar bu konuda daha şanslı. Ben de denize uzak değilim ama yükseklik de çok önemli. Aşağıda site giriş kapısı ile ev arası 2 derece farkediyor. Şimdilik sardunyaları örtmedim ama tümünü güney cephede kuytu bir duvar dibine taşıdım.
Sevgili, Nurbahar arkadaşım üzerini örtmen önemli değil, güney cephede üzerine kar, kırağı,birde kuzeyden esen poyraz rüzgarı almasın bir sorun yaşayacağını, sanmıyorum.Haa birde çok soğuk havalarda sulama yapma, hele akşam üzeri hiç sulama,kolaygelsin.
Sn Başbahçivan, geçen sene de bu güney cephede sakladım. Karlı ve donlu zamalarda üzerini örttüm ama havalandırmayı ihmal edince bir çoğu da gitti. Koyduğum yer kesinlikle kuzey rüzgarı almıyor, kuytuda kalıyor ve üzerinde çıkma olduğu için de yağmur, kırağı almıyor. Bu durumda hiç örtmezsem (karlı havalar dışında), don riskine girer miyim? Sulama konusuna dikkat ediyorum.
Başbahcivan
18-12-2008, 21:59
Sn Başbahçivan, geçen sene de bu güney cephede sakladım. Karlı ve donlu zamalarda üzerini örttüm ama havalandırmayı ihmal edince bir çoğu da gitti. Koyduğum yer kesinlikle kuzey rüzgarı almıyor, kuytuda kalıyor ve üzerinde çıkma olduğu için de yağmur, kırağı almıyor. Bu durumda hiç örtmezsem (karlı havalar dışında), don riskine girer miyim? Sulama konusuna dikkat ediyorum.
Sevgili Nurbahar ist neresindesin bilmiyorum ama, anlattığınıza göre yerleri gayet uygun.Yinede akşamdan don olacağı belli olduğu zaman, üzerlerine ince bez, yani çarşaf gibi bi şeyle örtseniz yine yeterli olacaktır.Teşekkürederim, saygılarımla.
Nejla K.
25-12-2008, 10:57
Sayın başbahivan, size sormak istediğim bir soru var. Biliyorsunuz Aydın sıcak bir şehir. Bizler kış aylarında çiçeklerimizi balkondan içeri almak ihtiyacı duymayız.Özellikle güneye bakan balkonumdalar. Ancak 1-2 günden bu yana -3 lere düşen sıcaklık beni korkuttu ve hepsini içeri taşıdım. Isıtılmayan bir odada sabah güneşi alacak şekildeler... Sardunyalarım 1-2 ay önce dikildiği için daha yeni, etkilenmelerini istemedim ama kaktüslerimi bile içeri aldım. Begonyalar,küpeliler sümbüller de dahil...Sizce kışı içeride geçirmeleri onları olumsuz etkiler mi sardunyalarım özellikle havadar olmak mı isterler? İlginiz için şimdiden teşekkürler...
zooteknist
26-12-2008, 19:22
Kış için sardunyalarımı ılık bir yere aldım. Fakat ışık biraz az. İnşallah donmadan kışı geçirirler.
Zooteknist, ışığın az olmasının sakıncası yok, karanlıkta da kalabilir. Kışın bu şekilde bırakırsanız uyuyorlar, baharda yapraksız oluyorlar ama kısa zamanda yeni yapraklar çıkıyor. Uyku döneminde serin yerdeyseler su istemiyorlar.
begonvil 14
27-12-2008, 07:23
Boluya kar yağdı ve geceleri -10 civarında soğuk oluyor.Güney cephesine koyduğum sardunyalarımın olduğu odanın camı buz tutmuş.Üstüne poşet geçirdim..
Alt katta babannemin evi var fakat oturan yok.Alt kattan üst kattan soba yandığı için oturma odası ve mutfak biraz ılık.Çiçeklerimi oraya camın önüne alsam olur mu?
Begonvil 14, camın önüne demekle iç kısım mı, dışarısı mı anlayamadım. İç kısıma koyarsan problem olmaz. Camın önü çok soğuk olursa içeriye de koyabilirsin, kışın kötü olabilir ama baharda toparlanır.
Orkun Kırcı
27-12-2008, 11:06
Arkadaşlar Bayburtta çok soğuk biliyorsunuz ama ben sardunyalarımı okuldaki küçük odama aldım ve kalorifere çok yakınlar. Güneşli olduğu zamanda güneşleniyorlar. Hepside çok canlı ve açmaya devam ediyorlar. Bu arada arkadaşlarıma göndermek için diktiğim çeliklerde çok sağlıklılar...
Başbahcivan
27-12-2008, 21:57
Sayın başbahivan, size sormak istediğim bir soru var. Biliyorsunuz Aydın sıcak bir şehir. Bizler kış aylarında çiçeklerimizi balkondan içeri almak ihtiyacı duymayız.Özellikle güneye bakan balkonumdalar. Ancak 1-2 günden bu yana -3 lere düşen sıcaklık beni korkuttu ve hepsini içeri taşıdım. Isıtılmayan bir odada sabah güneşi alacak şekildeler... Sardunyalarım 1-2 ay önce dikildiği için daha yeni, etkilenmelerini istemedim ama kaktüslerimi bile içeri aldım. Begonyalar,küpeliler sümbüller de dahil...Sizce kışı içeride geçirmeleri onları olumsuz etkiler mi sardunyalarım özellikle havadar olmak mı isterler? İlginiz için şimdiden teşekkürler...
Sevgili arkadaşım sardunya genelde dış mekan bitkisi ama kışın dondurucu soğuklardan etkileniyor,evimizin güney yönünde poyraz (kuzeyden esen )rüzgarı almasın üzerine kar,kırağı yağmadığı müddetce birşey olmaz sulamasını sabah hava ılımaya başlayınca yapın akşam saatlerinde sulama yapmayın,toprak iyicene kurumadan sulama yapmayın fazla su çürütür, ayrıca kaktüs,begonya ve küpeli çiçeklerini içeri al, sümbüller dışarıda kalsın daha iyi olur.Teşekkürederim
Aaah ah çok dertliyim havalar iyi gidiyordu sakız sardunyalarım el kadar yapraklar çıkarıyordu, ben de ilginç bir şekilde soğuğu sevmeye başladıklarını düşünürken, olanlar oldu ve bir baktım donmuşlar:( Hemen içeri aldım ama kurtulurlar mı....çok az bir ihtimal ile....umarım
Orkun Kırcı
06-01-2009, 01:34
Eğer yaprakları donduysa sorun olmaz. Birkaç santim bırakıp budayın bahara kadar eski halini alır tekrar. Meraklanmayın.
sardunyalar balkondaysa kışın sarmalı mıyız onları ?
Üzerlerine kar yağmasa iyi olur. Kuytu bir köşeye alıp biraz korusanız iyi olur.
Merhaba arkadaşlar,
Size bir sorum olacaktı. 7 tane klasik sardunyam ve 4 tane de sakız sardunyam var. Malum Ankara'da geceler soğumaya başladı. Bende ayazlar başlamadan önce, sardunyalar evde de yaşar ve 12 ay çiçek açar, bilgilerine dayanarak hepsini içeri aldım.Tahmin ettiğim gibi hepsinin yaprakları sararmaya başladı. Malum kombi de yanıyor. Sanırım ısı değişiminden oldu bu sararmalar.
Geçen sene sardunyalarımı ısıtılmayan bir odaya koymuştum ve durumlarıda fena değildi. Size sorum tekrar sardunyalarımı ısıtılmayan bir odaya mı taşıyayım yoksa biraz sabredip oda ısısına adapte olmalarını mı bekleyeyim. Şimdiden cevabınız için teşekkürler...
Orkun Kırcı
05-11-2009, 22:36
Isıtılmayan oda uygun olacaktır.
Adalet Yağcı
07-11-2009, 19:45
Üzerlerine kar yağmasa iyi olur. Kuytu bir köşeye alıp biraz korusanız iyi olur.
Sevgili Güler, sardunyalarımı üstü kapalı terasın iç kısmına alacağım, üzerine kar düşmez ama ısının eksilerde olacağı kesin, yine de güneşli günlerde güneşi görebilecekler.
Buna rağmen naylon örtü altına almalımıyım? Bu gün havalı naylonlardan on metre aldım zaten ama hava çok güzeldi, ben de sarmaktan vazgeçtim, biraz daha çıkarsınlar Sonbahar güneşinin tadını diye.
Sevgili Adalet, sitede okuyorum bazı arkadaşlar balkonlarının kuytu bir yerine çekiyorlarmış saksılarını ve sarmıyorlarmış. Hiç bir şey de olmuyor diyorlar.
Ben kendi sardunyalarımı limonluğa alıyorum ve hiç sulamıyorum. Bu durumda uykuya yatıyorlar.
Ama balkonda tutarsan ara sıra yağmur suyu veya kar suyu gelebilir. Isı derecesi de eksilerde olursa, ıslat toprak çabuk donar ve bitkine zara verir diye düşünüyorum.
Yine de sen bilirsin ama ben olsam havalı balonlu naylonla sarardım, ama dikkat et de naylon bitkiye değmesin. Saksıya birkaç sopa daldır, etrafından dolaştır.
Sanıyorum pratik bahçe bilgilerinde bununla ilgili bir fotoğraf yüklemiştim.
Ben de daha limonluğa almadım, havalar güzel gidiyor.
Son onbeş gündür Kırıkkale de havalar gayet soğudu sardunyaları çok güneş almayan bir odaya almıştı annem.Dün akşam baktık ki çoğunluğu yapraklarını sarartmış.Bu gün bir çırpırda tüm sararan yaprakları temizledik..Sadece temizlemeklede kalmadık birazda sıvı besin verdik.Fakat işin ilginç yanı sardunyalarımız bu soğuk havaya rağmen her yerinden çiçek vermeye devam ediyor...Biraz yaprak artışı için ne yapmam gerekli
Başbahcivan
14-11-2009, 18:52
Son onbeş gündür Kırıkkale de havalar gayet soğudu sardunyaları çok güneş almayan bir odaya almıştı annem.Dün akşam baktık ki çoğunluğu yapraklarını sarartmış.Bu gün bir çırpırda tüm sararan yaprakları temizledik..Sadece temizlemeklede kalmadık birazda sıvı besin verdik.Fakat işin ilginç yanı sardunyalarımız bu soğuk havaya rağmen her yerinden çiçek vermeye devam ediyor...Biraz yaprak artışı için ne yapmam gerekli
Sayın arkadaşım ısı ve ışık sağlaman gerekir.
çiçeksever
20-01-2010, 15:56
Benimkileri dondan etkilenmesin diye içeri almıştım.Yaprakları döküldü.Bir ara resim eklerim.Yukarda arkadaşın biri yazmış.Kışın sulamıyorum diye.Nasıl bu doğru mu?
Başbahcivan
20-01-2010, 19:13
Benimkileri dondan etkilenmesin diye içeri almıştım.Yaprakları döküldü.Bir ara resim eklerim.Yukarda arkadaşın biri yazmış.Kışın sulamıyorum diye.Nasıl bu doğru mu?
Hiç sulamadan olmaz bulunduğu ortama göre değişir sardunyalar zaten suyu sevmez toprağının nemli olması yeterli bunun kontrolünü de en güzel parmağımızla bakmamızla anlaşılır.
_kardelen_
02-02-2010, 10:10
Sonbaharda geniş bir kaba sardunya çelikleri dikmiştim. Hepsi tutmuş ve biraz büyümüşlerdi. Kış bastırınca üzerlerine büyük bir karton geçirmiştim dondan etkilenmesinler diye. Bir ara havalar düzelince üzerini açmıştım, güneş alsın hava alsın diye sonra unutmuşum tekrar örtmeyi. Ayaz vurmuş, yaprakları ve hatta gövde adeta haşlanmış. Tekrar canlanırlar mı, yoksa öldüler mi sardunyalarım?
Sonbaharda geniş bir kaba sardunya çelikleri dikmiştim. Hepsi tutmuş ve biraz büyümüşlerdi. Kış bastırınca üzerlerine büyük bir karton geçirmiştim dondan etkilenmesinler diye. Bir ara havalar düzelince üzerini açmıştım, güneş alsın hava alsın diye sonra unutmuşum tekrar örtmeyi. Ayaz vurmuş, yaprakları ve hatta gövde adeta haşlanmış. Tekrar canlanırlar mı, yoksa öldüler mi sardunyalarım?
umarım birşey olmamıştır köyde bazı hanımlar sardunyaları topraktan çıkarıp serin yerlerde bekletiyorlar bahara kadar benim balkondakiler malesef örtü altında donmuş ama bu yıl -12 -15 oldu ki bu şartlarda yaşamaları zaten zor
kumyaka2010
02-02-2010, 18:54
Umit 79 !
Benim sardunyalarım açıkta .Toprak gubreli sanki fışkırıyor .Ben onları senelerce bu havaya alıştırdım .Bu donda bile birşeyler olmadı . Sizde her sene biraz soguha alıştırınız . Birde saksıları buyuk tutunuz . Yarı guneşte tutunuz . Hiçbir çiçek direk guneşi sevmiyor . Sizlerle beraber 4 kişiyede yolladım , daha 5 kişi var . Biraz havaların duzelmesini bekliyorum . Selamlar.
kumyaka2010
03-02-2010, 13:00
Bugunkar yagıyor , balkondaki sardunyalarım karlar altında kaldı . Daha bahceye inmedim ne olacagını bilmiyorum . Selamlar .
kumyaka2010
03-02-2010, 13:08
İkinci resim.
Sayın Kumkaya2010,
Bizler köklendirmek için gözünün içine bakalım siz kar altında bırakın. Keşke üzerlerini kapatsaydınız naylon veya koli kartonu ile.
kumyaka2010
03-02-2010, 13:58
Sayın turko !
bahcedekilerine bakmadım . Onları uzun zaman sonra soguha alıştırdım .Yalnız karları temizlemek lazım . Yaprakları bozuyor . Selamlar .
Adalet Yağcı
08-02-2010, 11:35
Arkadaşlar, şu soğuk kış günlerinde sardunyalarınızı güzelce koruyunuz.
Havalı naylonlara mı sararsınız, içeri mi taşırsınız bilmem ama mutlaka gözünüz üzerinde olsun.
Özellikle ceylanlar eksi derecelere dayanamıyorlar, onları mümkünse iç mekana alın, sakızlar ve top sardunyalar daha dayanıklı yine de onları da sarıp sarmalayın, altlarına karton, tahta vs. gibi soğuk geçirmeyecek malzemeler koyun.
BenBen1967
10-02-2010, 02:21
Tüm sakız sardunyalarım dondu ve hepsini budamak zorunda kaldım. Aşağı yukarı 40 kök sardunya heba oldu bir gecede. İçlerinden kurtulan olup olmadığıda belli değil. Tüm saksıları budayınca kel kaldı kökler iyicene. Karar verdim bu evde ne çiçek oluyor ne bir şey. İçerdeki çiçeklerimde teker teker beni terkediyor. Bahar ile birlikte bakacağız kalan sağlar bizim diyerek yolumuza devam.
Güler Hn,
Sararan çiçeklerime her bakışımda özellikle sardunyalarıma (bir kaç aylıklarda var) Siz aklıma geliyorsunuz; Güler Hn'ın limonluğa kaldırdıkları yaza sağlıklı giriyor ben sizleri kapalı balkona bile koymuyorum en sonunda atacağım sizi balkona tehditlerimi çiçeklere savuruşumu görseniz.
Hatta iki tanesi (clivia ve kılıç) altlarına saksıları sizin gibi ters koyarak kapalı balkonda yerini aldı.:D
Yılların emektarısınız siz çiçek bakmada Güler hanım o nedenle tedbirini mutlaka almışsınızdır. Umarım o güzelim sakızlarınıza bir şey olmamıştır.
Bu sene benim çiçeklerimle ilgili olarak felaket senem oldu. Önce çok hazırlıksız fırtına yaşadık. Değil balkona çıkmak kapıyı aralayıp bakamadım bile. Gece koca saksılarım balkon kenarından uçtular. Gündüz güç bela toparladık . Baktım aşağıdaki saksılarda çiçekler köklerinden sökülmüş. Kestim, budadım, toparladım. Sağlamları canlandırdım kendilerine geldiler. O kadar güzel sardım ki soğuktan korumak için mümkün değil bir şey olması diyordum. Yıllarca öyle sarıp sarmalamadan büyüttüm kışı geçirdim. Olmadı. Yaşadığım yerde -9; -10 derece soğuk hiç hatırlamıyorum ben. Öyle bir don yaşamadım yirmi sekiz yıldır oradayım. Üç beş tane sakız dışında hiç bir şey kalmadı. Ne top sardunya ne ceylan. Sakızlara da içeri aldığım için bir şey olmadı.
Yeniden başlayıp yola devam edeceğiz yaşadıklarımızı ders hanesine yazarak:).
Sevgili sevim.K, Manyas'da saksı çiçeklerimi limonluğa taşıyorum her kış. Limonlukta uyuyan soba da var. Bu seneye kadar idare ettiler. Ama bu sene -12 yi görmüş Manyas, hiç böyle soğuk olmamıştı. Ara sıra sobayı yakmasını rica ettiğim delikanlı da askerde, o da yok. Yani ısıtılmadan nasıl dayanmış olabilirler hiç bilemiyorum.
İstanbul'da benimle beraber olan çiçekler güzel, kapalı balkon ısısını +10, +12 den aşağı hiç düşürmedim. Bu yüzden Clematisler de bahar sanıp bir güzel açtılar.
Neyse olan oldu artık, yine de inşallah büyük hasar yoktur.
gordesli
10-02-2010, 22:26
Merhaba,
Ben kış başında bütün sardunyalarımı içeriye almıştım fakat bundan pek hoşlanmadılar :( bütün yapraklarını döktükleri halde durmadan çiçek açıyorlardı,
bende büyük saksıdakileri yeniden balkona çıkardım, yarın poşete saracağım.
içerdekileri ise bu sabah kontrol ettim ve hepsinin taze yapraklar sürdüğünü gördüm, bu iyi mi kötü mü bilmiyorum:(
kış görmeden bahar geldi mi sandılar acep?
Tamam, seralardan alırız ama genelde seralarda satılan sardunyalar bodur cins oluyor. Ben de bodurlarını sevmem, alıştığım eski iri yapraklı iri kafalı çiçek açan ve boylanan cinsleri.
Sevgili sevim.K, Manyas'da saksı çiçeklerimi limonluğa taşıyorum her kış. Limonlukta uyuyan soba da var. Bu seneye kadar idare ettiler. Ama bu sene -12 yi görmüş Manyas, hiç böyle soğuk olmamıştı. Ara sıra sobayı yakmasını rica ettiğim delikanlı da askerde, o da yok. Yani ısıtılmadan nasıl dayanmış olabilirler hiç bilemiyorum.
İstanbul'da benimle beraber olan çiçekler güzel, kapalı balkon ısısını +10, +12 den aşağı hiç düşürmedim. Bu yüzden Clematisler de bahar sanıp bir güzel açtılar.
Neyse olan oldu artık, yine de inşallah büyük hasar yoktur.
Güler Hanım,
Benim sakızlar kış bahçesinde, 2 tarafı boydan boya cam olan, yalıtımı da hiç iyi olmayan, camların arasından rüzgar esen bir yer. Ankara da bu sene -15'i gördü, kış bahçesi eksi sıcaklıklara düştü ama sakızlar hiç sorun yaşamadı. Bodur sardunyalarsa çiçek üstüne çiçek açıyor. Belki içinizi rahatlatır. :)
Sevgi Durul
12-02-2010, 14:13
Benim sardunyalarım da soğuktan etkilendiler. Donan kısımlarını budadım. Bakalım yeniden sürgün verecekler mi?
Çok sevinçliyim. Budadığım sardunyalar minik sürgünler vermeye başlamış. Demek ki kökleri dondan etkilenmemiş.
Tamam, seralardan alırız ama genelde seralarda satılan sardunyalar bodur cins oluyor. Ben de bodurlarını sevmem, alıştığım eski iri yapraklı iri kafalı çiçek açan ve boylanan cinsleri.
Güler hanım büyük bir ihtimalle sera sera dolaşmak gerekmeyecek:) Hele sizin sardunyalarınıza kapalı yerde oldukları için hiç bir şey olmamıştır.:)
Nihayet cesaretimi topladım havanın da yumuşak olmasından istifade ederek saksılarıma baktım. Çiçeklerim ne halde diye. Bazı sardunyalarda sadece uç dallarda donma olmuş. Bazılarında hiç bir şey yok. Yapraklar gitmiş bir tek:).
Tabi ceylan için aynı şeyi söyleyemeyeceğim. Bu yaz renk renk ceylan alıp büyütmek istiyorum hangi renkleri bulabilirsem:)
mandalinci
23-10-2011, 22:45
Ankara güzelleri, İzmir'e alışmaya çalışıyorlar.
İzmir'lilere sorum şu, acaba sardunyalarımı ne zaman içeri alsam, yoksa balkonun korunaklı bir köşesinde, dışarıda yaşayabilirler mi?. Onları kaybetmek istemem. Teşekkürler.
günebakan
24-10-2011, 07:32
Bence İzmir de içeri almaya gerek yok birşey olacağını sanmıyorum. Zira benimkiler İzmir de yaşarken dışarıdalardı:)
acemifüsun
24-10-2011, 14:17
Ankara güzelleri, İzmir'e alışmaya çalışıyorlar.
İzmir'lilere sorum şu, acaba sardunyalarımı ne zaman içeri alsam, yoksa balkonun korunaklı bir köşesinde, dışarıda yaşayabilirler mi?. Onları kaybetmek istemem. Teşekkürler.
Don harici balkonda korunaklı bir yerde durabilirler. Geçen kışı benimkiler balkonda geçirdi. Don olacağı zaman, içeriye fakat ısıtılmayan bir odaya aldım, don geçince yine balkona çıktılar.
asilolçun
10-11-2011, 21:44
sayın, forum dostları aranıza yeni katıldım.sardunyaları görünce mutlu oldum, ankara da yaşıyorum bu yaz bahçeye sardunya diktim gelişmeleri iyi oldu fakat çoğunluk açamadı, şimdi kış gelmek üzere sardunyaları dışarıda bırakmayı düşünüyorum. yardımlarınızı bekliyorum
ayseldeniz
11-11-2011, 12:29
Bahçeye ilk defa diktim.balkondaki sardunyalarımı içeriye alma şansım yok.Bahçedekilerin ve balkondakilerin üzerine naylon örtsem koruyabilir miyim acaba?Buralarda çok kara kış olmuyor ama ben yine de bilenlerin fikrini alayım.
acemifüsun
11-11-2011, 13:08
Don olduğu zaman geçici olarak naylonlarsınız, onun dışında sorun olacağını zannetmiyorum.
Azelia Kara
11-11-2011, 16:58
Ben bahçeye hiç dikmedim, komşularım dikti ve kar düşünceye kadar dayandılar, neredeyse Ocak ayına kadar. (geçen yıl)
Daha önce de çiçekçide yaşlı bir beyefendi sardunyaları bahçeye diktiğini, kışın köklerini koruyarak yaşattığını söylemişti. :)
k_donmez
04-12-2012, 16:44
Kıştan korkanlar ve bitkilerini kaybetmek istemeyenler için bir koruma yöntemi. 3 ay süreyle bitki topraktan sökülüp kutu içinde saklanıyor. 3 ay sonra yeniden saksıya dikiliyor. Canlanıp büyümeye başlıyor. Bu yöntemi deneyen var mı? Ben bu yıl deneyeceğim. Videoyu izlemenizi tavsiye ederim.
Overwintering Geraniums | Garden Gate Magazine (http://www.gardengatemagazine.com/overwinter-geraniums/)
Sayın k_donmez,
Bahsedilen yöntemi biraz farklı denedim. Loş ve serin bir ortamda bir kısmını ipe asarak, bir kısmını da boş saksı içinde tutarak sakladım. Başarı oranı çok düşük oldu. Tekrar yeşerenler ise çok geç yapraklandı, çiçek açması zayıf ve geç oldu.
Başarının düşük olması ortamın nem oranı ile ilgili olabilir. Ben kuru ortamda sakladım; nem oranı biraz daha yüksek olan bir yerde saklasam belki daha iyi sonuç alabilirdim.
k_donmez
05-12-2012, 17:28
Sayın k_donmez,
Bahsedilen yöntemi biraz farklı denedim. Loş ve serin bir ortamda bir kısmını ipe asarak, bir kısmını da boş saksı içinde tutarak sakladım. Başarı oranı çok düşük oldu. Tekrar yeşerenler ise çok geç yapraklandı, çiçek açması zayıf ve geç oldu.
Başarının düşük olması ortamın nem oranı ile ilgili olabilir. Ben kuru ortamda sakladım; nem oranı biraz daha yüksek olan bir yerde saklasam belki daha iyi sonuç alabilirdim.
Sayın Üzüm, verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.
Ben bugün Sardunyaları söktüm. Ankara'da eksi ısılar başladı. Videodaki gibi kapalı koli içinde muhafaza edeceğim. Dikkat ettiyseniz bitkileri kökü yukarıda kalacak şekilde kutuya yerleştiriyorlar. Başka bir yerde de bu bitkilerin ayda bir kez bir saat süreyle su içerisinde bekletildiğini okumuştum.
Önceki yıl sardunyaları eve aldım. Yaprakların çoğunu döküp, cılız birer kalıntı haline dönüşüp öldüler. Geçen yıl dışarıya küçük bir sera yaptım. -30 civarı ısıya düşünce her şey dondu. Sardunyalar da öldü. Bu yıl bu yöntemi deneyeceğim. Sonucu paylaşırım.
Cymbelina
05-12-2012, 17:48
Sayın k_donmez,
Eklediğiniz videoyu ben de izledim ancak ben biraz riskli buldum. Muhtemelen birden fazla sardunyanız vardır, bu yöntemi hepsinde mi deneyeceksiniz yoksa bir iki tanesinde mi? En azından bir tanesini kutuya koymadan, saksıdan çıkarmadan gene içeri almak daha iyi olabilir, ne olur ne olmaz düşüncesiyle.
Videoda arada bir kutuyu açıp kontrol edin diyordu hatırladığım kadarıyla, gerçi kış sonunda tekrar dikim için çıkardığında bana o göre o sardunya ölmüş gözüküyor. Yaşam belirtisi var vb deniliyor hatta yaprak çıkartıyor 6 hafta sonra ama gene de o gövdenin görüntüsü çok hoş gelmedi bana. 6 haftasonra çıkan yapraklar da biraz minik ve cılız gibi. Ben denemeye cesaret edemezdim. Ama inanın sizin bu yöntemi yapmanızı merakla takip edeceğim. Hatta mümkün olursa aşamaları da fotoğraflayıp paylaşabilrseniz çok iyi olur, sizin elde edeceğiniz sonuç videodakinden çok daha iyi bile olabilir.
Cumhur Tonba
05-12-2012, 19:27
Bu bir nevi, kalem alma gibi. Aşı yapmak için gözler uyanmadan senelik sürgünlerden pişkin olanları alınıp, kuma gömülür. Ve ilkbaharda ağaçlara su yürümeye başlayınca uyanmamış bu kalemler kullanılır.
k_donmez
05-12-2012, 21:31
Sayın k_donmez,
Eklediğiniz videoyu ben de izledim ancak ben biraz riskli buldum. Muhtemelen birden fazla sardunyanız vardır, bu yöntemi hepsinde mi deneyeceksiniz yoksa bir iki tanesinde mi? En azından bir tanesini kutuya koymadan, saksıdan çıkarmadan gene içeri almak daha iyi olabilir, ne olur ne olmaz düşüncesiyle.
Videoda arada bir kutuyu açıp kontrol edin diyordu hatırladığım kadarıyla, gerçi kış sonunda tekrar dikim için çıkardığında bana o göre o sardunya ölmüş gözüküyor. Yaşam belirtisi var vb deniliyor hatta yaprak çıkartıyor 6 hafta sonra ama gene de o gövdenin görüntüsü çok hoş gelmedi bana. 6 haftasonra çıkan yapraklar da biraz minik ve cılız gibi. Ben denemeye cesaret edemezdim. Ama inanın sizin bu yöntemi yapmanızı merakla takip edeceğim. Hatta mümkün olursa aşamaları da fotoğraflayıp paylaşabilrseniz çok iyi olur, sizin elde edeceğiniz sonuç videodakinden çok daha iyi bile olabilir.
İki yıllık denemelerimde bitkilerimi kaybettim. Bu sene de kaybedebilirim. Kurtarmanın bir yolunu bulursam ne mutlu bana.
Kuzey ülkelerinde bol sardunyalı evler var. Kış formüllerini araştırırken onları da inceledim. Her ihtimale karşı birer ikişer dalı da suya koyup ev içinde bekleteceğim. Annem böyle uyguluyor ve her bahar yeni sardunyaları oluyor. ;) Bendekiler ölecek olursa anneme müracaat edeceğim. Allah ona sağlık ve ömür versin.
Cymbelina
05-12-2012, 23:18
Amin, cümlemizinkine:)
Eve alınan sardunyaların ölmesine şaşırdım ama ben, ne yalan söyleyeyim. Kışın evde, bahar-yaz aylarında balkondaki gibi olmuyorlar ama ölmüyorlar da neticede.
Ayırıp suya koyacağınız dallar tüm kış boyunca mı suda kalacak? Epey uzun bir süre bu, çürümesin? Annenizin ellerinden öperiz, o nasıl bir uygulama yapıyor?Başka bir sebeple ben de 2-3 dal suda bırakmıştım uzun müddet ama öyle 2-3 ay gibi bir süre değildi. Yedeklediğiniz sürece dilediğiniz denemeyi yapmakta sorun yok elbette.
YeniGine
05-12-2012, 23:35
Sardunyalarımın hepsi hâlâ çiçekli, yazın bile bu kadar güzel çiçeklenmediler. Birkaç gün önce boşlukları gübre ve toprakla doldurdum. Hepsi dışarıda saksıda bundan sonra (budama, çelik alma) gibi yani yapmam gereken şeyler var mı? Havalar iyice soğuyunca üstü kapalı otoparka alacağım onları inşallah.
k_donmez
06-12-2012, 20:21
Amin, cümlemizinkine:)
Eve alınan sardunyaların ölmesine şaşırdım ama ben, ne yalan söyleyeyim. Kışın evde, bahar-yaz aylarında balkondaki gibi olmuyorlar ama ölmüyorlar da neticede.
Ayırıp suya koyacağınız dallar tüm kış boyunca mı suda kalacak? Epey uzun bir süre bu, çürümesin? Annenizin ellerinden öperiz, o nasıl bir uygulama yapıyor?Başka bir sebeple ben de 2-3 dal suda bırakmıştım uzun müddet ama öyle 2-3 ay gibi bir süre değildi. Yedeklediğiniz sürece dilediğiniz denemeyi yapmakta sorun yok elbette.
Sayın Cymbelina,
Bitkileri söktüm ve ağzı kapalı karton kutudalar. :confused: Birkaç dal ayırıp suya koydum.
Annem kopardığı dalları mutfakta aydınlık pencere önünde kış boyunca cam bardakta suda tutuyor. Kök yapmalarını takip ediyor. Üstünde hiç yaprak kalmamış canlı bir dal, köklenmiş durumda baharı bekliyor. Baharda toprağa dikiliyor. Kutuya girenlerin çogu onun ürettikleriydi. Bu yaz harikaydılar.
Arkadaşlar,
Size daha önce başıma gelen bir olayı anlatayım sardunyaların ne kadar kolay bitkiler olduğunu görmek açısından güzel bir olay. Birkaç sene önce sonbaharda balkondaki sardunyaları budayıp, budadıgım odunsu dalları kurutup daha sonradan bitkilere destek olarak kullanmak için bir kenara ayırmıştım. Bir kış boyu bu dallar soğukta ve açıkta balkonda kaldılar. Bahar geldiğinde gözlerime inanamadım, çünkü durdukları köşede üzerlerinde ufacık yapraklar çıkmaya başlamıştı. Ben kurusunlar diye beklerken onlar kendiliğinden canlandılar. Tabi kıyamadım ve iş yerinin bahçesine diktim :) bir sürü sardunyam oldu. Ama bu bahsettiğim boylanan tür sardunya, bodur türlerde böyle bir performans sergileyeceğinden çok emin değilim. :)
Cymbelina
06-12-2012, 22:19
Sayın Züleyha, o yapraklanan dallar saksıda dik vaziyette toprağa saplı filan değildi o halde, öyle mi? Sardunyanın dayanıklı olduğunu biliyordum ama savaşçı çıkmış sizdekiler:) Allah'ın hikmeti, sakınan göze çöp batar hesabı, bazen de çiçeklensin, güzelleşsin, hastalanmasın diye her gün tepesinde olsak da kaybedebiliyoruz.
Bu suda bekletme olayını da anlamıyorum, şans işi sanki. İlk örneğini verdiğim suda bekleyenler ölmedi, diktik, gayet güzel şu an hayattalar, çok şükür, aman nazarım da değmesin, maaşallah diyeyim. Ancak bu yaz, (itiraf etmiş olayım) 3 dal bende olmayan renk sardunya çaldım, farklı zamanlarda, herhangi birinin özel bahçesinden de değil. Çok yeşil olmayan, odunsu dalların tuttuğunu biliyorum. Benim (ç)aldıklarım;) nispeten pek odunsu değildi. Denemek maksatlı 2 tanesini suda beklettim, birini bekletmeden direkt saksıya diktim. Suda bekleyenler - 1 dakika şimdi yazarken hatırladım, 4 dal çalmışım, farklı seferlerde:o Eh heh höh, neyse, detaylara takılmayalım. 2 dal suda köklenmedi, çürüdü gitti. Saksıya direkt sokuverdiklerimden de biri yaşadı, diğeri de kurudu gitti - dediğim gibi hepsi hemen hemen aynı şekilde yeşilimsiydi, fazla odunsu değillerdi. Yani sanırım şansımıza kalmış tutup tutmayacağı.
Hayır sayın Cymbelina, balkonda duvara dayalı biçimde toprakla hiçbir bağlantıları yoktu.
Cymbelina
06-12-2012, 23:09
Nasiplerinde varmış demek ki yaşamak savaşçı sardunyalarınızın:) Teşekkürler yanıt için.
zafer1326
06-12-2012, 23:14
Rahmetli babaannem sardunyaları kış gelince evin bodrumuna atardı. Karanlık ortamda kışı geçirir, baharla birlikte uyanırlardı. Şimdi bende kış gelince evin çatısına koyuyorum. Işık fazla yok loş bir ortam. Geçen sene böyle yapmıştım hiç kaybım olmadı.
merhabalar,
benim balkonumda sakız sardunyalarım var. Havalar soğudu içeriye alacağım.Fakat yerim olmadığı için merdiven altında plastik doğrama ile kapalı bir dölüm var bir tek camı var oradan azdaolsaışık alıyor. sizce sakıncası olurmu ?geçtiğimiz yıl sardunyalarım don du. bunlarında yok olmasını istemiyorum . birde çeliklemeyi bilmiyorum anlatırmısınız ?
ayseldeniz
21-12-2012, 07:53
Dün akşam n'olur n'olmaz diye hepsine poşet geçirdim.Sabaha kar yağmış.Umarım birşeyleri yoktur.Sabah erkenden çıktım.Bakamadım. Selamlar.
Benim sakız sardunyalarımın çoğu balkon serasındalar.
Bir tane sakız sardunya ise,yine açık balkonda;ama üzerine kar-yağmur gelmeyecek bir yerde duruyor.Üzerinde poşet de yok.Bakalım dayanacak mı?
k_donmez
24-03-2013, 14:08
Bu başlığın 77. mesajında anlatılan yöntemle, 5 Aralık 2012 tarihinde saksılardaki sardunyalarımı topraktan söküp kökleri çıplak vaziyette bir kutu içinde karanlık ortamda muhafazaya almıştım. Bugün itibariyle kutu içinde 3 ay ve 20 gündür beklediler. Bugün kutuyu açtım.
Görüntü aşağıda.
381214
En üsttekiler sarkan sardunyalar idi. Bunları kuruyan yapraklardan temizledim. Dalları buruşmuş yerlerinden budayarak yeşil olan bölüme kadar temizledim.
381215
Sürpriz. Kutuda, toprak ve ışıkla hiç teması olmayan dallarda yeşil ve canlı yapraklar var. :p
381216 381217 381218
k_donmez
24-03-2013, 14:12
Hepsi eski saksılarına yeniden dikildi. Toplam 8 kök Sardunya vardı. Hepsinin gövdeleri canlı görünüyor. Bir tek ceylan gözü denilen türde şüpheliyim. Buna rağmen onu da saksısına diktim. Bahçeye çıktılar ve mevsimin güzellikleri olan Sümbül, Nergis ve Muskarileri seyretmeye başladılar. Tarife göre 3 hafta sulanmaması gerekiyor. Saksı toprakları zaten nemliydi. 3 hafta sonra son durumlarını da paylaşacağım.
Merhabalar,
Benim sardunyalarımda bahçedeler. Kar başlayana kadarda çiçekliydiler. Kar soğuklarından önce her birinde çelik aldım ve saksıya diktim. Donarlarsa sardunyasız kalmayayım diye.Ana sardunyalarım bahçedeler ve kışı sağsalim atlattılar. Üzerlerine herhangi bir korunak koymadım. Aslında 5 litrelik su şişelerini kesip üzerlerine kapatacaktım ama kar yağınca düşüncemi gerçekleştiremedim. Buna rağmen sardunyalarım kışı firesiz atlattılar. Aldığım çeliklerde köklendiler.
Henüz temizlik ve budama işlerini yapmadığım için fotoğraflarını çekmedim. Bakımlarını yaptıktan sonra fotoğraflarını yüklerim.
Benol Hazaroğlu
24-03-2013, 16:08
Sardunyalar kökleriyle çıkarılıp kapalı kutuda muhafaza edilmezler. Bence çok yanlış uygulama.
Bahçede olan bahçede, saksıda olan saksıda kalır ve hiç birşey olmaz.
Olsa olsa yapraklar çok soğukta donar.
Şu anda hiç içeri almadığım sardunyalar tomurcukta.
k_donmez
24-03-2013, 17:48
Sardunyalar kökleriyle çıkarılıp kapalı kutuda muhafaza edilmezler. Bence çok yanlış uygulama.
Trabzon için söyledikleriniz doğru olabilir. Ankara'da iki yıl içinde iki kez ev içinde ve dışarıda naylon serada sardunyalarını kaybedenler alternatifler arar. Bunu da bulur. Size göre yanlış olabilir. Bırakın belki yararlanacak birileri çıkar. Kuzeyin soğuk ülkelerinde gördüğümüz o güzel Sardunyalar nasıl yaşıyor sanıyorsunuz. Ön yargılı olmayalım.
Cymbelina
24-03-2013, 18:05
Sayın k_donmez, o eklediğiniz videoyu halen hatırlıyorum. Ben dediğim gibi cesaret edemezdim. Ama bunu forumda ilk uygulayan da siz oldunuz sanırım. Bakalım bahar ve yaza doğru gelişimleri nasıl olacak? Bu uygulamanız sonucu gelişmeleri bize aktarın, neticeyi bizlerle de paylaşın lütfen.
k_donmez
24-03-2013, 18:42
Sayın k_donmez, o eklediğiniz videoyu halen hatırlıyorum. Ben dediğim gibi cesaret edemezdim. Ama bunu forumda ilk uygulayan da siz oldunuz sanırım. Bakalım bahar ve yaza doğru gelişimleri nasıl olacak? Bu uygulamanız sonucu gelişmeleri bize aktarın, neticeyi bizlerle de paylaşın lütfen.
İçeride de, dışarıda da öleceklerdi. Bu kış pek sert olmadı ama geçen kış -30 civarına indik. Yaşatmanın bir yolunu bulduysam, sadece mutlu olurum. Gelişmeleri paylaşacağım Sayın Cymbelina. :rolleyes:
İçeride de, dışarıda da öleceklerdi. Bu kış pek sert olmadı ama geçen kış -30 civarına indik. Yaşatmanın bir yolunu bulduysam, sadece mutlu olurum. Gelişmeleri paylaşacağım Sayın Cymbelina. :rolleyes:
Sayın k_donmez, içeri de niçin ölüyor, pek anlayamadım? :o
Zengardenden bir kaç çeşit sardunya aldım, kargo ücreti dahil olunca epey de pahalıya mal oldu.. :mad: Yaz sonunda ya kapalı balkon yaptırıp oraya taşıyacağım ya da ev içinde muhafaza edeceğim.. sizin yöntem başarılı olursa onu da deneyebilirim, gelişim aşamalarınızı takipteyim.. :rolleyes:
k_donmez
24-03-2013, 19:20
Sayın k_donmez, içeri de niçin ölüyor, pek anlayamadım? :o
Zengardenden bir kaç çeşit sardunya aldım, kargo ücreti dahil olunca epey de pahalıya mal oldu.. :mad: Yaz sonunda ya kapalı balkon yaptırıp oraya taşıyacağım ya da ev içinde muhafaza edeceğim.. sizin yöntem başarılı olursa onu da deneyebilirim, gelişim aşamalarınızı takipteyim.. :rolleyes:
Sayın Sudenur,
Kişisel gözlemim olarak yazıyorum. Sardunyalar ev içindeki durgun hava ve sıcağı sevmiyorlar. İki- üç saksı iken kışı içeride geçirdiler ve önce uzun, rengi kaçmış yapraklar çıkardılar. Sonra da kurudular. Belki benim evimden kaynaklanıyordur. Dışarıda naylon sera yapıp muhafazaya aldıklarım da geçen kışın aşırı soğuğunda dondular. Geçen yıl sayıları da artınca alternatif bir yöntem aradım. Bunu uyguladım. :o
Trabzon da bu sonucu alıyorsanız çok şanslısınız Sevgili Benol Hanım..:)
Sardunyalar Ankara da donuyorlar. Ev içinde kuruyorlar..
Ancak kapalı balkonda bu yıl çelikler alarak yaşatabildim. Aydınlık ve ısıtılmayan ortamda yaşayabildiler..
Denemek için terasta naylon üçgen yaşam alanı gibi korumaya aldığım bölgede bile sardunyalarım donup, kurudular.. :(
k dönmez arkadaşımızın uygulama sonuçlarını ben de takip edeceğim. Teşekkürler..
Umarım başarılı olursunuz sayın k_donmez, ben de sonuçları merak edenlerdenim. Saksıyı toprağıyla karanlık bir yere alıp, sulamamaktan çok farkı yok diye düşünüyorum.
Adana'da yaz sıcaklarında sardunya yaşatmak çok zor oluyor. Mevsimlik çiçek gibi Temmuz, Ağusta neredeyse tamamını kaybediyorum.Temmuz , Ağustos aylarında içeriye taşıyarak yaşatmayı deneyeceğim.
denizcem
25-03-2013, 09:56
Yukarıda ki yorumları okuyunca ne kadar şanslı olduğumu yeniden farkettim...Sakarya' nın ikliminde kışın bile bahçede, toprağında buraktığım sardunyalarım yaza daha bir güzel çıkmışlardı...Saksıda ki sardunyam ise kış boyunca çiçek açtı... Sanırım ben çok şanslıyım bu konuda...
Cymbelina
25-03-2013, 16:50
Bu, kışın ev ortamında yaşanan kurumadan kastımız nedir? Mesela birkaç yaprağın sararıp kuruması mı? Yoksa gövdenin de tamamen sararıp kuruması mı acaba? Kışın salona pencereye koyuyoruz, şimdilik bir sorun yaşamadık çok şükür. Ama zaman zaman hastalık gibi birşeyler oluyor, bu son zamanlarda oldu, acaba bu kuruma denen şey öyle birşey mi ?
Bir de buradan çıkaracağımız sonuç şu sanırım: kış için bakım konusu bölgeden bölgeye değişiyor demek ki, hatta şehirden şehire. Hatta yazın bile farklı tepki veriyor demek ki bizim keratalar;)
Sardunyaları kışın koyduğunuz salon camının yanında kalorifer peteği var mı?
Haklısınız sn. Cymbelina,
Bahçeli eve taşınmadan önce sardunyaları balkonda saksıda yetiştiyordum. Evelki sene kışın çok soğuklarda hepsini kaybetmiştim. O zamana kadar herhangi donma kuruma olmamıştı.
Geçen sene yazdan beride bahçede yetiştiriyorum. Bu kış biraz korktum acaba donarlarmı diye. Soğuklar başlamadan önce birer çelik aldım. Yukarıda da yazmıştım. Çelikleri aldığım içinde kar bastırdığında çok endişelenmedim. Bir deneyim elde etmek için.
Sonuç iki yıl önceki sardunyalar saksıda ve kökleri çok korunaklı olmadıkları için dondular. Bahçedekiler saksıdakilere göre bir nebze daha şanslı. Çünkü kökler toprağın altında. Saksıdakilere göre daha sıcak ortamdalar. Dallar kurusada kökler toprağın altında korunuyorlar.Bazı dalları kurudu ama şimdi yeni sürgünlerle keyifleri yerine gelmeye başladı.
Benim naçizane deneyimlerim ve gözlemlerim.
Cymbelina
25-03-2013, 19:21
Kızlar hemen cevap vereyim ikinize birden:) Ben foruma üye olmadan da önce, baharda havaların ısınmasıyla balkona, kışın gelmesiyle de içeri alıyorum, yani içgüdüsel olarak diyeyim;) Biraz pipirikliyim, pimpirikli mi ne işte:) Balkonda bırakamam ölürler diye.
Evde de kışın tabi kalorifer yanıyor. Genelde de petekler camın hemen altında. Onun da negatif etkisi olur mu bilmem. Oluyordur belki de ama güneş görsün diye pencereye koyuyoruz. Şimdi yazarken aklıma geldi aslında, kışın evde tutacak isek, illa pencere önü mü olmalı? Yoksa gene salonda pencereden uzak, ne bileyim sehpa üstü, masa üstü gibi bir yere mi koyuyorsunuz? O zaman da işte gene ışık alır ama direkt güneş ışığı olmaz diye düşünüyor insan. Bir de galiba pek düşünmeden, otomatikman evde fazla yer kaplamasın diye mi oraya yöneliyorum acaba? Bu son soru kendime oldu ama:dilli::D
Zaten şu kalorifer de ayrı birşey yani, başka bitkileri de kurutur, pencereye koymayın deniyor.
k_donmez
02-05-2013, 21:53
Kışı bir kutu içinde, ışık, su ve toprak olmadan geçiren sekiz kök sardunyamı 24 Martta yeniden toprakla buluşturmuştum. Aradan 6 hafta geçti. Sekiz kökten dördü yeniden canlandı, yaprak çıkarmaya başladı. Canlananlardan üçü sakız sardunya türü, biri ise normal sardunya. Bu gün çektiğim resimlerini ekliyorum. Diğer dördünü kontrol ettiğimde ise tamamen kurumuş olduklarını gördüm. Benim için başarılı oldu. Önceki yıllarda tüm sardunyalarmı kaybetmiştim. Bu kez yarısını kurtarmayı başardım.
Şu an tamda bu konunun aktif olması gerekiyor değil mi?Sevgili ahestenin bana gönderdiği canım çiçekleri kaybetmemek adına ordan oraya gezdirip duruyorum.İçlerinde sakız ve klasik tür sardunya var.hepsi şu an yeşil yapraklı ve tuttular.Ama malum havalar soğudu..Donacaklar diye korkumdan eve aldım.Kaloriferli ortamdalar.Sabah işe gelirken baktım yapraklarda sararmalar olmuş.:(
Kaybetmekten çok korkuyorum.Bana bir fikir verirmisiniz?Derin plastik bir kasam var.Onun içine koyup üzerini poşetle felan kapasam da balkona koysam olurmu ki acaba?
Sayın sudem,
Sardunyalar iç mekan bitkisi değiller, o yüzden kış aylarında ev icinde kötü olma riskleri yüksek. Oturduğunuz sehir iklimi çok soğuk mu geçiyor tam bilmiyorum ama ben bu seneye kadar( Balıkesir'de otururken) hep balkonda bıraktım. Çok soğuk havalarda saksıların üzerine naylon poşet geçirdim. Hatta çok soğuk havalarda geceleri üzerlerine eski örtülerden filan örttüm, bu biraz fazla olabilir ama, hiç kayıp yasamadım. Çok soğuklarda topragının ıslak olmamasına dikkat ederseniz, aksi taktirde daha kolay donar, sorun çıkacağını zannetmiyorum. Güneşli havalarda naylonu çıkartıp havalandirdim.baharla birlikte de budama yapınca gayet sağlıklı bir sekilde sürgün veriyorlar. Köklerini korumak icin toprak üstüne gübre de koyabilirsiniz :) nacizane benim uygulamalarım bunlar. Umarım Yardimci olabilmisimdir.
Sevgili Züleyha,
Ne kadar da açıklayıcı olmuş.Esasen bu başlığı baştan beri okudum ama o kadar değişik yöntemler dile gelmiş ki kafam karıştı.Eve gider gitmez hemen balkona korunaklı bi yere koyayım.Bu arada sulama yapacak mıyım?En son geçtiğimiz cumartesi sulamıştım.Umarım koruyabilirim çiçeklerimi?
Sulama için güneşli günleri seçerseniz, ve sabahtan sularsanız daha iyi olur. Sardunyalar çok suyu sevmez normalde de. Toprağı kuruyunca sulamanız yeterli olacaktır. Kış aylarında su ihtiyacı azalacaktır. Çok su köklerin çürümesine ya da geceleri toprak ıslak kalacağı için mantar hastalıklarına sebep olabilir.
Anladım.teşekkür ederim yardımlarınız için..Umarım herşey yolunda gider ben de baharda çiçeklerimi paylaşırım.
Yalnız çok soğuk havalar her zaman için risktir. Donma problemi yaşayabilirsiniz. Aslında en güzeli kapalı balkonda kışı geçirmeleri eğer varsa. Siz yine de çok soğuk havalarda dikkatli olun :( Benimkiler donmadı ama aşağıdaki mesajlarda sardunyaları donan arkadaşlar olmuş :(
turkanatalay
17-12-2013, 20:03
Arkadaşlar sardunya başlığında da sordum ama, burada tekrarlayayım, ben içeri almıştım sardunyalarımı, kalorifer yanmayan bir odaya, aşağıdan itibaren dalları kurumaya başladı. -7 ye kadar düştü gece sıcaklığı bu sene burada. Donarlar diye korktum. Ama balkonlara bakıyorum da bazı sardunyalar duruyor hala, acaba gene dışarıya mı çıkarsam, bir de bahara doğru budasam mı sardunyalarımı? Kaç dereceye kadar dayanabilir soğuğa?
Bunlar da resimleri:
turkanatalay
17-12-2013, 20:07
1. resim dışarıdaki halleri(gündüz çekimi), 2. de içerideki(gece çekimi, o yüzden biraz karanlık).
bay tömürcek
17-12-2013, 22:47
Bu dökülmeler gayet normal ablacım abartı bir dökülme değil :) Kış gelince dökülüyor yaprakları içeriye almışsın biraz da içerde olduklarından dökülmüştür onlar ama dursunlar içerde ısıtılmayan yerde. Denizli çok soğuk bu aralar sabahları don oluyor dışarda belki donarlar.
Bahçede saksıda duran sardunyalardan bir tanesini soğuklar başlamadan önce evin önündeki camlı kapalı bölmeye aldım. Diğerleri bahçedeler. Hepsi çok iyi güneş alıyorlar. Bahçedekilerde çiçek yok ama yapraklar genelde sağlıklı durumda. Kapalı bölümde ki ise çiçeklenmeye başladı. Henüz bir kere çok soğuk oldu ama test ne yapacağımı belli etti. Hepsini camlı bölüme taşıyacağım bu hafta sonu.
Geçen yıl bahçedeki tüm sardunyalarımız donmuştu. Hepsini bu yıl yaz başı baştan ürettim.
Kışı bir kutu içinde,
ışık, su ve toprak olmadan geçiren sekiz kök sardunyamı 24 Martta
yeniden toprakla buluşturmuştum. Aradan 6 hafta geçti. Sekiz kökten
dördü yeniden canlandı, yaprak çıkarmaya başladı. Canlananlardan üçü
sakız sardunya türü, biri ise normal sardunya. Bu gün çektiğim
resimlerini ekliyorum. Diğer dördünü kontrol ettiğimde ise tamamen
kurumuş olduklarını gördüm. Benim için başarılı oldu. Önceki yıllarda
tüm sardunyalarmı kaybetmiştim. Bu kez yarısını kurtarmayı
başardım.
Ne kadar şaşırdım anlatamam.. Böyle birşeye asla cesaret edemezdim:)
Hepsini kapalı yere taşıdım bakalım ne olacak bu kış sonunda sardunyalar...
ayseldeniz
31-12-2013, 13:14
Balkonuma sera yaptım .Naylonun altında çok iyi durumdalar.
ankarada yaşıyorum büyük saksılarda sardunyalarım var. yıllardır balkonda duruyorlar. balkon cam balkon. çok soğuklarda balkondaki sular bile donuyor. sardunyalarımı hiç içeri almıyorum daha doğrusu saksıları büyük olduğu için alamıyorum. keyifleri çok yerinde sürekli çiçek açıyorlar. sadece fazla sulamıyorum donmasınlar diye. 15-20 günde bir çok az su veriyorum. umarım bu kışıda sorunsuz atlatırlar.
Bahçeden camlı bölmeye alınan sardunyalar çok keyfliler. Yeni yapraklanmalar başlamış. Bunda iyi giden havalarında epey etkisi var herhalde.
Daha önce içeri aldığım saksıdaki beyaz sardunya ise çiçekler açmaya devam ediyor. Hafta sonu gittiğimde azda olsa su veriyorum.
Ben yeni bir üyeyim,kendimce bir bahçe oluşturma gayretindeyim,işe balkonlardan başladım,sardunyalara çocukluğumdan beri hayranlığım vardır gerçekten çok seviyorum onları ama kışı nasıl atlatacağız bilmiyorum zarar görmelerinden çok korkuyorum,sardunyalarla ilgili bütün konuları okuyorum 2 gündür,inşallah zararsız geçiririz kışı,budamaya bile kıyamıyorum,terasa aldım onları,cananlarımı ve ıtırımı da budamak lazım m,çok korkuyorum budarsam ölecekler gibi geliyorı
sardunyadervis
10-01-2015, 16:04
Arkadaşlar soguk vuran sardunyalarıma ne yapmam gerekli derin budama mı?
horanlı.66
10-01-2015, 17:39
Arkadaşlar soguk vuran sardunyalarıma ne yapmam gerekli derin budama mı?
hocam çok kötü olmuş, ama allahtan sardunya çok dayanıklı bitkidir, aynısı benim başıma gelmişti, toprak seviyesine kadar don etkilemiş olsa bile toprak Altından tekrar patlatıyo, nerdeyse hiç sulamayin, suyu kesin üç beş gün orta Sıcak bi yerde bekletin, ölü yaprakları çıkartın, dallara dokunmayın nerden patlayacagı belli olmaz, bu şekilde inşallah kurtarırsiniz
sardunyadervis
10-01-2015, 20:48
Horanlı66 teşekkur ederim açıklama için
ankateleği
21-01-2015, 13:16
ankarada yaşıyorum üç tane saksıda sardunyam var kış başlayınca hemen evin içine aldım kaloriferimizde yanıyor sabahları tam güneşin vurduğu bir masanın üstüne koydum ama herhangi bir budamada yapmadım alt yaprakları ve bazı dalları sararıyor ve sadece kocaman kocaman yaprak çıkartıyor bir kere çiçeklenecek oldu ama daha açmadan kurudular ne yapmam gerek şimdi budasam olur mu yoksa üst katımız var yakmıyoruz orayı, oraya mı koyayım bir işlem yapmadan tüm gönderileri okudum kafam karıştı şimdiden teşekkürler.
Cymbelina
21-01-2015, 19:15
Sayın ankateleği, budama ile ilgilli başlık yardımcı olabilir:
http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/29360.htm
Alt yaprakların sararması yaprak iyice olgunlaşıp yaşlandığı, ömrünü tamamladığı için olabilir. Ben bu tür yaprakları gördüğüm anda bitkiden koparıp atıyorum. Yani iyice kahverengiye dönmesini bile beklemiyorum. Benim uygulamam bu yönde. Ancak imkanınız varsa, fotoğraf çekip koyarsanız sararmanın nedenine dair daha net fikir verilebilir (Sardunya veya Sardunya hastalıkları başlığına).
Ayrıca sardunyalarınızın büyüklüğünü görmüş oluruz - ki bu da, budama için daha iyi fikir verir. Gerek bile olmayabilir.
Açmadan kuruyan tomurcuk durumunu ben de yaşadım, sebebini ben de bilmiyorum. Yakın zamanda oldu hatta, balkondan kış için içeri almış olmama bağladım bunu ben. İçeri aldığımızda alışmaları biraz zaman alabiliyor ve onlar da kendilerince tepki veriyor. Bununla ilgili sardunya başlığındaki son mesajım:
http://www.agaclar.net/forum/sardunya-pelargonium/1556-91.htm
Ancak altını çizeyim, orada konu biraz farklı - kuzey cepheli ev ve güneş.
Şunu da belirteyim, kafanızın karışması normal çünkü herkes kendi şartlarına göre farklı davranabiliyor. Örneğin benim yaptığım bir uygulama bir başkasının çiçeğinde aynı sonucu vermeyebilir. Biraz da deneme- yanılma yoluyla öğreniyoruz zamanla. Kaldı ki, ben de dahil hiçkimsenin yazdıkları "kesin yapılması gereken" gibi algılanmamalı - bence. Herkesin evinin konumu, odanın ne kadar güneş aldığı, bulunduğu şehir ve iklim vs farklı.
Isıtılmayan üst kat ve şu an bulundukları odanın hangisinin daha iyi olacağını da belki siz tayin edebilirsiniz. Birden fazla saksınız olduğuna göre, bir tanesini yukarı koyup neticeyi gözlemlersiniz, önümüzdeki kış için de fikir verir size.
Bir de minik bir not;): cümlelerde nokta ve virgül kullanarak yazarsanız daha iyi olur, okurken zor olabiliyor bazen - daha rahat anlaşılır mesajınız.
gmzokumus
08-02-2015, 09:05
Sardunyalarımı İstanbul'da havalar iyice soğuyunca içeri almıştım, yaklaşık 40 gündür evin içerisindeler. Alıştılar, çiçek bile açıyorlar.
Tekrar dışarı alma zamanı nedir? İkbaharı mı beklemek lazım, yoksa daha önce alınabilir mi? İçeriye de iyice alıştıkları için etkilenmelerinden de korkuyorum.
sardünya
30-03-2015, 14:02
Bu kışın istanbul'a yağan karı yaşayanlar bilir. benim sardunyalarım balkonda ve tepelerinde poşetlerle kışın karını atlattılar.hiç bir şey olmadı. iki saksımın poşeti rüzgardan uçmuştu onlar öldü malesef. kar ve don olayı kalktıktan sonra poşetlerini de çıkardım şu an tomurcuktalar .
Sardunyaları kışlık yerlerine alan oldumu ? Benimkiler hala balkonda.. Hava çok güzel malum.
Sn Hira,sardunya saksılarım aralık ayının ortalarına kadar dışarıda kaldılar (İstanbul'da balkonda). Geçen aralıkta ince ince yağan ilk kar, üzerlerine geldi biraz ama bozulmadılar. Şimdi Eskişehir'deyim, burada da sardunyalarım halen balkondalar.
cagatayz
11-12-2015, 15:27
İstanbul'da hava bir iyi bir kötü olduğu için çiçeklerimi açık balkon-kapalı balkon arası taşıyıp duruyorum :) Şimdilik maşallah iyiler, umarım kış boyu böyle devam ederler. Yavrular köklendi, tohumlar çıktı ;);)
Tohumlar kuruduktan sonra hemen ekmeli miyim yoksa şubat-martı beklemeli miyim?
http://i.hizliresim.com/aMRg1Q.jpg (http://hizliresim.com/aMRg1Q)
http://i.hizliresim.com/o8lyqR.jpg (http://hizliresim.com/o8lyqR)
http://i.hizliresim.com/5mzqnd.jpg (http://hizliresim.com/5mzqnd)
Aceminaz
09-02-2019, 13:12
Merhaba, gerçi uzun zamandır burada hareket olmamış ama bilgilerinize ihtiyacım var. Benim fide sardunyalar in var sıvı gübre vermiştim ama ölçüsünü ayarlayamamisim galiba yapraklarında (alt yapraklar) minik curumeler var yakmış olabilir miyim, birde ne yapmalıyım bu durumda. Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.
siflera12
10-02-2019, 10:12
Merhaba, gerçi uzun zamandır burada hareket olmamış ama bilgilerinize ihtiyacım var. Benim fide sardunyalar in var sıvı gübre vermiştim ama ölçüsünü ayarlayamamisim galiba yapraklarında (alt yapraklar) minik curumeler var yakmış olabilir miyim, birde ne yapmalıyım bu durumda. Yardımcı olursanız çok sevinirim şimdiden teşekkürler.Suyla bitkiyi bolca sulayın su saksının altından akıp gitsin ( kısaca toprağı suyla yıkayın ) Baktınız bitki düzelmiyor tamamen toprağını değiştirin
Birde bitkilere kışın değil bitki gelişmeye başladığı zaman besin , gübre vb verilir. ( İlkbaharda )
GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Aceminaz
13-02-2019, 17:55
Suyla bitkiyi bolca sulayın su saksının altından akıp gitsin ( kısaca toprağı suyla yıkayın ) Baktınız bitki düzelmiyor tamamen toprağını değiştirin
Birde bitkilere kışın değil bitki gelişmeye başladığı zaman besin , gübre vb verilir. ( İlkbaharda )
Merhaba çok teşekkür ederim siflera toprağını bol suyla yıkadım dediğiniz gibi, bir hafta kadar toparlamazsa toprağını değiştiririm. O kadar acemiyimki çiçek bakımı konusunda gübreleme ne zaman yapılır bilemedim :( inşallah oldurmem fidelerimi.
siflera12
13-02-2019, 17:56
Merhaba çok teşekkür ederim siflera toprağını bol suyla yıkadım dediğiniz gibi, bir hafta kadar toparlamazsa toprağını değiştiririm. O kadar acemiyimki çiçek bakımı konusunda gübreleme ne zaman yapılır bilemedim :( inşallah oldurmem fidelerimi.İnşAllah düzelir merak etmeyin zamanla öğrenirsiniz [emoji4]
Aceminaz
23-02-2019, 20:04
Sardunyalarim toparladı, toprağını degistirmeme gerek kalmadı tekrar teşekkür ederim
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.