PDA

View Full Version : Sardunya üretimi (çelik ile)

Sayfalar : 1 [2]

Sûz-i Dilârâ
01-04-2012, 08:09
Ceylan sardunya çeliğim hem köklendi hem de dayanamadı çiçeklendi. Çok tatlı, kelebek gibi. :)

engin1981
06-04-2012, 08:48
Merhbalar. Ben kışın 4 tane çelikten sardunya üretmek istedim. biri tutmadı 3 tanesi ise canlılık belirtisini 2 ay boyunca yitirmedi.bende artık kök vermiştir diye bir tanesinin saksısını değiştirdim ve dipten yumuşayıp karararak öldü. şidi 1.5 lt. pet şişenin dibinde 2 adet daha sardunyam var.onlar artık yeni filizler veriyorlar.saksını değiştirmek istiyorum 3 ay olmuştur dikeli. ama korkumdan değiştiremiyorum. yol gösterebilecek var mı acaba.

engin1981
06-04-2012, 08:51
Hülya hanım bende izmirde oturuyorum. siz sardunyanızın geçen yıl çok sıcaktan kuruduğunu yazmışsınız.aynı şeyi bende yaşamamak için öneriniz var mı acaba. teşekürler.

Hülya
06-04-2012, 09:02
[QUOTE=engin1981;941681]Hülya hanım bende izmirde oturuyorum. siz sardunyanızın geçen yıl çok sıcaktan kuruduğunu yazmışsınız.aynı şeyi bende yaşamamak için öneriniz var mı acaba. teşekürler.:)

Merhaba,
Sitemize hoşgeldiniz.
Eskiden sardunyalar sıcağa karşı daha dayanıklıydılar. Şimdi yetiştirilen cinsleri yarı gölge ortamı daha çok seviyorlar.

Sıcak olunca kurumasın diye sulanmaya ihtiyaçları oluyor,çok suyu sevmeyince de ,sizin dediğiniz gibi kararıp ölüyorlar.

Bence yarı gölge ortam daha uygun

acemifüsun
12-04-2012, 15:13
Bu güzellikle ilk defa karşılaştım. Pazarda siyah poşetlerde, bahar satıcısı getirmiş. Bir sakız dalında sadece 2 yaprak ve bu güzel çiçek sapı vardı. Eve gelip, dikmeye çalışırken kesinlikle köksüz olduğunu anladım. Hemen küçük pet bardağa dikip, sera oratamına aldım, yaşamasını çok istiyorum:) Sizler daha önce bu çiçeklisine rastlamışmıydınız bilmiyorum?:) Çiçeğini atamadım, suya koydum:)

Revnak
01-05-2012, 02:08
Merhaba,
Uzun süre sardunya alıp almamak konusunda kararsız kaldıktan sonra dün Bodum'da koca koca rengarenk hallerini görünce dayanamadım ve çelik aldım. Aldığım 2 çelik aslında yeşil değil odunsulaşmış ama sizlerin fotoğraflarında onların da kullanıldığını gördüm. Biraz da fazla uzun almışım sanırım=)) Onu 2-3 parçaya ayırıp diksem tutar mı? Eğer cevabınız tutar ise; tamamı toprağa gömülü olarak şekilde mi yoksa bir tarafı toprağın yüzeyinde kalacak şekilde dikmemi mi tavsiye edersiniz?

Tika
01-05-2012, 19:38
Merhaba,
Uzun süre sardunya alıp almamak konusunda kararsız kaldıktan sonra dün Bodum'da koca koca rengarenk hallerini görünce dayanamadım ve çelik aldım. Aldığım 2 çelik aslında yeşil değil odunsulaşmış ama sizlerin fotoğraflarında onların da kullanıldığını gördüm. Biraz da fazla uzun almışım sanırım=)) Onu 2-3 parçaya ayırıp diksem tutar mı? Eğer cevabınız tutar ise; tamamı toprağa gömülü olarak şekilde mi yoksa bir tarafı toprağın yüzeyinde kalacak şekilde dikmemi mi tavsiye edersiniz?

Bence onu direkt topraga dikin,en alttan birkac yapragini koparin.Sardunyaniz buyumeye basladiginda arzu ederseniz,yan dallarindan kirip yeniden ekersiniz.Diktiginiz kismin bir kismi toprak yuzeyinde kalmali.

Tura
02-05-2012, 08:40
Yurt dışından gelen Sardunyalarda (Appleblossom, Rosebud) son durum.

3 Çelikte biraz kıpırtımı var ne.

289914

289915

289916

Tura
12-05-2012, 10:44
Sardunyalarda ( Appleblossom, Rosebud) son durum.

Malesef 3 adet bu şekilde.

294565

294566

294567

Kurtuldu demem için erken galiba.

gilan
21-05-2012, 00:12
Benim ufaklık da hayata tutundu, yeni yaprak çıkarıyor. :)

Normalde sardunya çeliklemek kolaydır ama çeliği bütün gece çantada unutunca bu zavallım bayağı sarsıldı. :o Tüm diğer yapraklarını kopardım, bunu da ancak 2 günde doğrultabildi. Şimdi yeni bir yaprak çıkartıyor. :)

298258

Bu da anaçının fotoğrafı. Bana çok değişik geldi, o yüzden elimdeki tek çeliği çok değerli. :)

298259

Tura
24-05-2012, 14:53
Sardunyalarda ( Appleblossom, Rosebud) Son durumlar.

299980

299981

299982

Başlarında 24 saat nöbet tutuyorum.

jineop
24-05-2012, 15:15
Sardunyalarda ( Appleblossom, Rosebud) Son durumlar.

299980

299981

299982

Başlarında 24 saat nöbet tutuyorum.

Sevgili abim çok güzeller ellerinize sağlık. Sardunyalar bu dönemde biraz daha fazla suya ve takviyeye ihtiyaç duyuyorlarmış. Haftada 1 kompoze gübre büyümelerini hızlandırıyormuş:D

Tura
24-05-2012, 16:39
Bir eli yağda bir eli balda onların... yemiyoruz yediriyor, içmiyoruz içiriyoruz.

10 gündü hakları, 7 güne mi düşüreyim.

jineop
24-05-2012, 18:04
Bir eli yağda bir eli balda onların... yemiyoruz yediriyor, içmiyoruz içiriyoruz.

10 gündü hakları, 7 güne mi düşüreyim.

Yok abim azıcık suyunu arttırın:D

Tura
02-06-2012, 09:12
Son Durum.

Yeni yerlerimize taşındık.

303550

Üçümüzünde artık birer evi var. Bol humuslu, keçi gübreli...bu geceyi yalnız geçirdik.

İlk gün em katklı suyumuz aktı. Dediklerine göre, suyumuz, her 15 günde bir bu şekilde akacakmış.

Artık sıra bizde.

Büyüyüp genişlemek, dal budak vermek...çok daha çok dallanmak.
Her bir dalımla Yurdun her bir yanına gitsin istiyorum.
Yolumuzu gözleyenler var...onların saksılarına, bahçelerine kök salmak istiyorum.
Ve daha başkalarına... daha başkalarına.

303551

303552

303553

engin1981
19-06-2012, 22:48
8-9 saat güneş gören siyah saksıda 1,5 ay önce çok dallı çok yapraklı şekilde çiçeklerini koparıp çeliklediğim sakız sardunyamın saksısını aluminyum folyo ile kaplasam nasıl olur acaba.aslında durumu iyi gibi bir sürü çiçek açmayı bekliyor.onlarıda koparmalımıyım yoksa köklenmişmidir dursun mu.teşekürler.

ardabora
26-06-2012, 22:12
Ceylan sardunya ve gül yapraklı sardunyalardan çelik almıştım bahar başında ama yağmurda kaldılar,çelikler çürüdü...Ceylanlardan yeni çelik elde etme girişimlerim genelde başarısız oluyor. Diktiğim 10 çelikten sadece ikisi hayatta. Gül sardunyadan da yeterli verim alamadım bu sene..

Çelikleri nasıl aldığınızı ve ne gibi yöntemler denediğinizi merak ediyorum. Belki de ben yanlış bişeyler yapıyorumdur. Diğer top sardunyalar ve sakızlardan yana şikayetim yok ama ceylanları üretemiyorum.

Orkun Kırcı
27-06-2012, 01:22
Öncelikle top sardunyalarınıza her zamanki gibi hayran kaldım. Güzel renkler.
Ceylan çeliklemeye gelince;
çelik alırken bıçak vs ile tepe kesimi yaparak çeliklemeyi tavsiye etmem, daha ziyade 10-15 cmlik yan dalları tam dibinden elinizle döndürerek kopartın, kesik vs olmasın. Tabi ki az sulama da önemli nem yüksek olursa çürüme kaçınılmaz. Kolay gelsin.

polemos
05-10-2012, 00:57
Bu çelikleri 14 eylülde dikmiştim. Birinci resimdeki sakız sardunya çeliği köklenmiş mi diye bakarken köküne zarar verdim :( Tekrar yerine diktim. Sizce bu çelik yeni sürgün veya yaprak verir mi?

İkincisinin durumu daha iyi. Onun kökünü de kontrol ettim. Köklenmiş

http://imageshack.us/a/img138/9485/fr39size640.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/138/fr39size640.jpg/)

http://imageshack.us/a/img10/7376/fr40size640.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/fr40size640.jpg/)

tuya
05-10-2012, 06:28
sayın polemos eğer çelikte yumuşama yoksa tutacaktır;) birde şunu biliyorum ve ben öyle yapıyorum eğer ekeceğiniz sardunya çeliğinin ekeceğiniz kısmını sert bir cisimle (taş , çekiç )gibi bir cisimle bir kere hafifçe vurup ezerseniz yani böyleee öz suyu çıkana kadar ve o şekilde ekerseniz çeliğin tutma oranı çok yükseliyor :pbenim yaklaşık 10 saksı sardunyam var hepsini o şekilde ektim hepsi tuttu hiç fire vermedim umarım sizin çeliğinizde tutar :rolleyes:

Başbahcivan
05-10-2012, 18:32
Bu çelikleri 14 eylülde dikmiştim. Birinci resimdeki sakız sardunya çeliği köklenmiş mi diye bakarken köküne zarar verdim :( Tekrar yerine diktim. Sizce bu çelik yeni sürgün veya yaprak verir mi?

İkincisinin durumu daha iyi. Onun kökünü de kontrol ettim. Köklenmiş

http://imageshack.us/a/img138/9485/fr39size640.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/138/fr39size640.jpg/)

http://imageshack.us/a/img10/7376/fr40size640.jpg (http://imageshack.us/photo/my-images/10/fr40size640.jpg/)
Çelik çok uzun arkadaşım toprak üstünde 2 göz kalması yeterlidir.

polemos
05-10-2012, 22:00
Sayın Başbahcivan, şu an köklenmiş durumdalar. Uzun olmasının bir zararı olur mu? Gelişimini hızlandırmak için neler yapmalıyım? (Isı,ışık,hava sirkülasyonu,gübre)

Başbahcivan
07-10-2012, 18:45
Sayın Başbahcivan, şu an köklenmiş durumdalar. Uzun olmasının bir zararı olur mu? Gelişimini hızlandırmak için neler yapmalıyım? (Isı,ışık,hava sirkülasyonu,gübre)

Değerli arkadaşım, köklenme olduysa yapacak birşey yok. Yinede ikişer göz olacak şekilde kesmenizde fayda var. Saksılara biraz daha toprak doldurmanızı tavsiye ederim. Toprak kurumadığı müddetçe sulama yapmayın, çünkü asrdunyalar suyu pek sevmez. Birkaç tane de saksı içine gazoz kapağı, çivi ya da vida parçaları atmanızı tavsiye ederim. Topraktaki bitkinin demir ihtiyacını daha kolay almasını sağlar.

polemos
15-10-2012, 02:16
Sakız sardunyadan çelik alırken nelere dikkat etmeliyiz? Malum dalları daha ince ve yaprakları küçük. Köklendirmeyi başardığım katmerli sardunyaların gövdeleri daha kalındı. Çelik almayı düşündüğüm bitkinin dalları daha ince. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Tika
15-11-2012, 19:56
Maalesef önceden yapraklı olan ikinci çeliğin kök boğazında çürüme tespit ettim. Çürüyen bölgeyi kesip tekrar diktim ama pek umudum yok açıkcası. Sanırım su fazla geldi. :( Yaklaşık 7-8 günde bir vermiştim halbuki

Toprak ıslak değil nemli olsun,üzerine poşet geçirin.Açık havada(pencere dışı,balkon vs.) dursun.Günde birkaç saat poşeti açarak havalandırın.İstanbul'da iç mekanda tutmaya gerek yok,dışarıda dursun. :) Ben geçen yıl bu yöntemle yaklaşık 20 çelik köklendirdim,çelikleri Kasım ayında dikmiştim.İçlerinde sakız da vardı,ceylan da,bildiğimiz eski tip sardunya da.

Başbahcivan
20-12-2012, 19:09
Sakız sardunyadan çelik alırken nelere dikkat etmeliyiz? Malum dalları daha ince ve yaprakları küçük. Köklendirmeyi başardığım katmerli sardunyaların gövdeleri daha kalındı. Çelik almayı düşündüğüm bitkinin dalları daha ince. Bu konuda yardımınıza ihtiyacım var.

Sayın polemos sakız sardunya'larda çelik alırken öncelikle uç çelik yani uç sürgünlerden alınmalı çelikler 7/ 8 cm olmalı dikilecek çelik torflu toprağa dikilmeli dikilen saksı öncelikle en fazla pet bardaklar kadar olmalı, çünkü küçük saksılarda köklenme daha çabuk olur.
Sardunya çelikleri 4 / 5 cm toprağa gömülmesi gerekir, sulamaya dikkat edilmelidir.
SARDUNYA'DA ÇELİKLE ÜRETİM
Sardunyalarımızı saksılara veya viyöllere çelikleme yaparkan önce çeliklerimizi sağlam ve sağlıklı sardunyalardan almamız gerekir, tercihimiz önce uç çelikler olmalıdır,almış olduğumuz çelikler 7 - 8 cm olmalıdır, uzun çelik her zaman köklenmesi zor olur.
Sardunya çeliklerini dikeceğimiz toprak 1 avuç orman (torf) toprağı,1 avuç ince dere mili, 1 avuç yanmış bir kaç yıllık çiftlik gübresi, 1 avuç da ince un gibi çam odunu talaşı bu 4 lü karışımdan hazırladığımız harcı saksı veya viyöllere doldurulur,kurşun kalem kalınlığında bir cisimle delikler açılır,bu deliklere çelikler yerleştirilerek dipleri(toprak) iyice sıkıştırılır ve bolca sulanarak dikim tamamlanır,bir dahaki sulama toprakğı işaret parmağımızla kontrol ederek nemli olup olmadığını her gün bakarız bu mevsimine göre sulama zamanı değişir 3 günde olur 15 günde olur ,torak kurumadan sulanmaz üzeri kuru gibidir ama saksı içi nemlidir onun için parmakla kontrol etmemiz gerekir,yaz dönemlerinde köklenme oluncaya kadar yarı gölgede kalması yararlıdır, ortam sıcaklığı 19 - 21 derece olduğunda 15 - 17 günde köklenme yapmaya başlar 20 - 22 günü geçerde köklenme olmazsa bu köklenme olmayacak ve çöp diyebiliriz, gövde(yapraksız) çeliklerinde köklenme 20 -23 güne uzayabilir, viyöllere çelikleme yapacak isek 5 -6 cm çelik daha uygun olur çünkü yuvalar küçük ve dar olduğundan.
Çeliklerimizin köklenme esnasında sulama yaparken kesinlikle yaprak ve gövdelere su değdirmemeye özen göstermeliyiz, çünkü yağmurlama sulama bazı hastalık oluşumuna ve hastalığın hızla yayılmasına sebep olur,yaprak lekesi,sardunya pası, kurşuni küf gibi.

Cymbelina
19-03-2013, 02:00
Bir sorum olacak:

Sardunyayı budadığımız zaman, çıkan dallardan çelik ile üretim yapmak istersek, elimizdeki dalın epey uzun olduğunu düşünün. Bu şekilde uzun bir dalı ortadan ikiye kesersek tek daldan 2 çelik elde etmiş olur muyuz??

Kullanacağımız çelikte en tepe kısmında mutlaka yeşil birkaç yaprak olması şart mıdır?

Diyelim çelik dalımızı ikiye kestik, tepe yeşil yapraklı olan parça zaten bir çelik, onu dikebiliriz. Peki yapraksız ve bu durumda her iki uçtan da kesilmiş olan, kalem gibi olan ikinci parça da çelik olarak kullanılabilir mi?

Örnek olması için bu sayfadaki 269. mesajdaki ilk resime bakabiliriz, onun gibi yapraksız kalem gibi bir dal düşünün, üstten ve alttan verev kesilmiş bir parça. Böyle bir parçayı çelik olarak dikersek yaşar mı, tutar mı sizce?

Şimdiden teşekkür ederim.

maki01
19-03-2013, 15:03
Denemedim ama açıkta kalan uc korunabilirse köklenmesi gerekiyor. Deneyip bizlerle de paylaşır mısın :)

Cymbelina
19-03-2013, 16:11
Ben açıkçası bu sonuç veren birşeyse yapmayı düşünüyorum.

Dün resim aradım söz ettiğim şekli anlatabilmek için ama bulamadım. O yüzden o 269. mesajdaki resimi örnek verdim.

Ama anlaşılmıştır sanırım. Ne bileyim, başka bitkilerde de hani, dalı kesiyorlar, uzun kalem gibi, yapraksız, alttan ve üstten kesilmiş bir dal parçası düşünün. Diğer çoğu bitkide bu çelik parçaları kökleniyor çoğunlukla. Sardunyada da olabilir mi diye düşündüm.

Henüz denemedim Sevgili maki01, ama denemeyi düşünüyorum. O zaman kadar da, daha önceden denemiş bir arkadaşımız varsa belki cevap verir.

Bunu denediğimde mutlaka olumlu ya da olumsuz burada bahsederim zaten:)

İnsanlık için küçük, benim için büyük bir adım olur;) Başka bir çiçekle ilgili bir başka denemem var zaten, biraz daha bekliyorum, onu da ilgili başlıkta yazarım herhalde.

Bu arada sizin açıkta kalan uç dediğiniz yer hani benim daha önceden sorduğum o mum damlatılmış kısımı diyorsunuz herhalde değil mi?

maki01
19-03-2013, 19:46
Bu arada sizin açıkta kalan uç dediğiniz yer hani benim daha önceden sorduğum o mum damlatılmış kısımı diyorsunuz herhalde değil mi?

Evet :) Mum damlatılmasa da aşırı nemden etkilenmediği sürece kısa sürede kuruyup yaralı bölgenin üzerini örtüyor sevgili Cymbelina. Büyük bir çeliği bir kaç parçaya dikerek çoğaltmanın da ( çelik aldığımız dallar gibi ) köklenerek yaşama tutunması lazım.

Gülde ya da yetiştirdiğim pek çok çiçek türünde bu işlem yapılabildiğine göre , sardunyada olmaması için bir neden göremiyorum.

inas80
24-04-2013, 19:07
How to take pelargonium(geranium) cuttings - YouTube (http://youtu.be/Qgq9CFopd4c) Çelik ile cogaltma yontemi cok iyi anlatim..ingilizce ama gayet anlasilir sekilde.umarim faydasi olur..

yaprak7
27-04-2013, 13:11
Sardunya aldım yeni. Çelikten çogaltmak istiyorum.çicekli sapını kesmek istemiyorum diğerlerinde de tomurcuk var.neresinden kesicem ben şimdi çeliği??

maki01
27-04-2013, 17:21
Sonbaharda çelik alman daha uygun olur sevgili yaprak7, sardunyanın büyümesini bekle derim :)

yaprak7
27-04-2013, 17:28
Kendi capimda bi video izleyerek yaptim. Sardunyalardan birini hediye vereceğim.birisine o yuzden kendime celikten cogaltayim dedim :) Resmini gostereyim bakin olmus mu ?

yaprak7
27-04-2013, 17:41
Cepten resim yukleyemedim.bilgisayardan yukle diye bi yer cikiyor.yukleme sansim yok mu cepten ?

Cymbelina
06-05-2013, 14:44
Bir sorum olacak:

Sardunyayı budadığımız zaman, çıkan dallardan çelik ile üretim yapmak istersek, elimizdeki dalın epey uzun olduğunu düşünün. Bu şekilde uzun bir dalı ortadan ikiye kesersek tek daldan 2 çelik elde etmiş olur muyuz??

Kullanacağımız çelikte en tepe kısmında mutlaka yeşil birkaç yaprak olması şart mıdır?

Diyelim çelik dalımızı ikiye kestik, tepe yeşil yapraklı olan parça zaten bir çelik, onu dikebiliriz. Peki yapraksız ve bu durumda her iki uçtan da kesilmiş olan, kalem gibi olan ikinci parça da çelik olarak kullanılabilir mi?

Örnek olması için bu sayfadaki 269. mesajdaki ilk resime bakabiliriz, onun gibi yapraksız kalem gibi bir dal düşünün, üstten ve alttan verev kesilmiş bir parça. Böyle bir parçayı çelik olarak dikersek yaşar mı, tutar mı sizce?

Şimdiden teşekkür ederim.

Sevgili maki01 ve diğer sardunyasever arkadaşlar,

Bu mesajımda bahsettiğim işlemi bir dalda uyguladım, hasta olduğunu düşündüğüm bir sardunya ama denemek istedim. Gözümüz aydın demek için henüz erken çünkü 1 hafta kadar oldu, olmadı. Ama inşallah tutar. Sonucu tekrar iletirim sizlere.

Bunu birkaç dalda daha denemeyi düşünüyorum şu an için.

maki01
06-05-2013, 20:04
Ben de denedim sevgili Cymbelina, sonuç olumlu. Gözlerden yeni sürgünler çıktı . Fotoğraf çekmek için yeni sürgünlerin büyümesini bekliyordum :)

Yarın bu mesaja fotoğraf eklerim...

Cymbelina
07-05-2013, 00:39
Çok sevindim sizin de denemenize ve tutmasına:) İnşallah benimkiler de tutar.

Peki ben ne yaptım bilin bakalım?;) Bu mesajı yazdıktan sonra, gittim sardunyaların başına. Evin orta yerine:dilli::D bolca gazeteyi yayarsın (ev halkının tepkileri göze alınarak), hadi bakalım hem toprak değişimi hem budama, budamadan çıkanları da ayırıyoruz elbette;) Güya ben gözümü karartıp o dalları atacaktım ama kıyamadım:)

Tabi bu arada çelik keseyim, budayayım derken parmağımı da kestim, hem de maket bıçağıyla. Aferin bana yani. O da çok keskin oluyor ya biliyorsunuz, birden kanı görünce çok derin kesildi sandım, korktum, epey sızladı. Çok şükür ki büyük ve derin kesmemişim.

Neyse efendim, işte o çıkan dalları da tek parça uzun olunca ikiye kestim. Şimdi milyonlarca sardunya dalı doldu her yer:dilli:. Yani milyonlarca değil elbette de bir sürü oldu.

Bunların bir kısmını yoğurt - peynir kabı artık ne bulduysam diktim. Bir kısmını da suya koydum. Her iki grupta da hem normal (tepesinde yeşil yaprağı olan) çelikler var hem de bu daha önce sorduğum üstü ve altı verev kesilmiş kalem gibi parçalar.

Unutmadan, bir üçüncü grup daha ayırdım denemek için. Gene alt ve üst kesilmiş 2 parçayı küçük pet şişeye diktim, şişenin üstünü de kapak gibi kapattım, sera gibi olsun diye. Buna ne dersiniz arkadaşlar? Bu şekilde de olur mu? Veyahutta, örneğin gene diktik ama üstünü şeffaf poşetle kapatmalı mıyız? Bunu bahsettiğim şekilde kalem gibi olan parçalar için soruyorum.

Sevgili maki01 siz o çeliklerin üstünü şeffaf torbayla filan örttünüz mü yoksa açık mıydı?

s-bilge
07-05-2013, 08:05
arkadaşlar kesinlikle açık havada dışarda köklendirin. içerde çok zor oluyor. ben dışarıya çeliklerin diplerine buğday tanesi saplayarak köklendirdim. tomurcuk olanlar bile açtı. buğday tanesi saplamadıklarım da köklendi. biraz derine saplamak gerekiyor. en azından bir boğum toprağın altında derinlerde kalmalı. doğa ondan sonrasını hallediyor.

maki01
07-05-2013, 10:21
Öncelikle geçmiş olsun sevgili Cymbelina, tetanoz aşısı yaptırmış mıydın? Sen yaptırdın mı dersen malesef yanıtım "Hayır" . Hep aklımda ama ihmal ediyorum.

agaclar.net 9. Kuruluş Yıldönümü toplantısında sevgili Başbahcivan'ın hediye ettiği sardunyalardan, Istanbul- Adana dönüşü sırasında kırılıp dağılanlardan geriye kalanlar çeliklerdi.

Atmayı düşünürken buradaki yazışmalarımız aklıma gelince denemek lazım diyerek öylesine dikmiştim. Nisan ayında balkonda gölgedeki bir saksıda köklenip yaprak bile vermeye başladılar :)

Sardunya çeliği köklendirmede sera ortamını bir kaç denesem de başarılı olamadım. Aynı tarih ve ortamda seralı, serasız yaptığım dikimlerde serada olanları hep kaybettim.

Çekim kalitesi için özür diliyorum. Ortam çok aydınlık olunca ekranı göremeden çekmek durumunda kaldım.

400637

400638

Bu miniş de İstanbul hatırası. Yoğun katmerli gibi duruyor. Belki de gül sardunyadır :)

400639

Cymbelina
07-05-2013, 15:32
Sevgili maki01, çok sağolun.

Tetanoz aşısı olmadım, korktum ama şimdi birden, bıçağa gidip bir bakayım, paslı değildi diye biliyorum ama. Hay Allah, hiç aklıma gelmezdi. Bir şey olmaz inşallah.

Sizin çelikleriniz benim anlattığım gibi hem alt hem üstten kesilmiş, tepe kısmında yeşil yaprak olmayan parçalardı değil mi?

Bir de şeyi sorsam, bu şekilde kalem gibi diyeyim olan çeliği önce suda mı beklettiniz köklendirmek için yoksa direkt toprağa mı diktiniz acaba?

Sayın s-bilge, buğdayın nasıl bir işlevi var? İlk kez duydum. Besin olsun diye mi? köklendirmeyi mi hızlandırır?

Benim çelikler de budadığım saksıdakiler de evde henüz. Hemen keser kesmez dışarıya koymayayım dedim. Hava çok sıcak ama geceleri gene serin sonuçta. Ne bileyim bir hafta sonra filan çıkarayım diyorum.

maki01
07-05-2013, 23:00
Alttan ve üstten kesilmiş çelikler sevgili Cymbelina, ancak kırık dökük olsa 1 yaprakları vardı. Direkt toprağa diktim.

Tetanoz için bıçaktan çok kullandığımız topraktaki hayvan gübrelerinden korkmak lazım. Tetanoz oksijensiz ortamda gelişir. Pas ise malum metalin okside olmasıdır, yani pasın kendisi tetanoza neden olmaz diye biliyorum.

s-bilge
08-05-2013, 10:28
Sevgili maki01, çok sağolun.

Tetanoz aşısı olmadım, korktum ama şimdi birden, bıçağa gidip bir bakayım, paslı değildi diye biliyorum ama. Hay Allah, hiç aklıma gelmezdi. Bir şey olmaz inşallah.

Sizin çelikleriniz benim anlattığım gibi hem alt hem üstten kesilmiş, tepe kısmında yeşil yaprak olmayan parçalardı değil mi?

Bir de şeyi sorsam, bu şekilde kalem gibi diyeyim olan çeliği önce suda mı beklettiniz köklendirmek için yoksa direkt toprağa mı diktiniz acaba?

Sayın s-bilge, buğdayın nasıl bir işlevi var? İlk kez duydum. Besin olsun diye mi? köklendirmeyi mi hızlandırır?

Benim çelikler de budadığım saksıdakiler de evde henüz. Hemen keser kesmez dışarıya koymayayım dedim. Hava çok sıcak ama geceleri gene serin sonuçta. Ne bileyim bir hafta sonra filan çıkarayım diyorum.

buğday çabuk çimlendiği için sardunyaya yapay kök oluşturuyor. hile yani. çeliğin dibine saplıyorsunuz. ama bu mevsimde buğdaysız da rahat tutar. çelikleri derine gömün. en az 2 boğum toprakta kalsın. benimkiler ankarada 15-20 gündür dışardalar. kesinlikle hemen dışarı alın. üstünü falan örtmeye gerek yok dışarda. kızgın güneşin altında kalmasın ilk etapta.

Cymbelina
09-05-2013, 23:46
Arkadaşlar yarın inşallah ben de benimkileri balkona atmayı düşünüyorum;) Yallah, hadi bakalım dışarı diyeceğim;) Tabi unutmazsam:)

Bu arada sevgili maki01 ve s-bilge, evet çeliklerin üstünü örtmeye gerek yok sanırım, daha doğrusu ben pet şişeye dikmiştim ya 2 tanesini birkaç gün arayla (aynı şişeye) ve kapatmıştım üstünü gene şişeyle, işte ilk diktiğim parçanın toprağa girdiği yerde küf veya küfümsü bir yapı oluştu - nemden ötürü. Derhal açtım ben de şişeyi.

Ezcümle, çeliklerin üstünü örtmüyoruz:)

Bir de şunu sorsam:

Hani asprini köklendirme amaçlı kullanıyoruz ya, sardunya çeliklerimizi de asprinli su ile sulasak köklenmeyi teşvik eder miyiz?

Ayrıca suda beklettiğim çeliklerimin suyuna asprin katayım mı sizce?

maki01
10-05-2013, 11:00
Aspirinli su ile sulamanın köklenmeyi teşvik ettiği açık . Aklıma geldikce uyguluyorum. Yine oksijenli su karışımı da uygulayabiliriz.

Suda köklendirmede Aspirini hiç kullanmadım ancak satın aldığımız kesme çiçeklerin suyuna uzun süre solmaması için minik bir Aspirin attığımızı düşünersek neden olmasın sevgili Cymbelina :)

Cymbelina
10-05-2013, 20:33
Tamam, asprinli su ile sulayacağım diktiğim çelikleri, suda olanlara da azıcık bir şey ezip atayım bakalım suya. Çok teşekkür ederim:)

Bir de bu dediğiniz oksijenli su uygulamasını nasıl yapmalıyız? Yeni dikilen çeliklere oksijenli su katılmış su ile sulama mı sevgili maki01?

maki01
10-05-2013, 23:19
Ben çelikleri hemen dikmeyeceksem bir çay kaşığı oksijenli su ilave ettiğim suya koyuyorum sevgili Cymbelina. Diktikten sonra o su ile suluyorum.

Yine toprak yüzeyinde aşırı neme bağlı beyazlaşmai küflenme gibi şeyler oluyorsa oksijenli su kullanıyorum.

yaprak7
16-06-2013, 14:36
Nisanin sonunda diktigim parmak boyundaki iki celik cicek acmak uzere :) biri kirmizi idi ama pembe renk acacak :) cok ilginc renk degistirdiklerini bilmiyordum

YaArc
30-07-2013, 10:41
Mayıs ayında diğer sardunyaların saksılarını değiştirirken 1 tane daldan çeliklendirme ile toprağa kaktım, tuttu fakat o zamandan beri çok az boy arttı. Sulama ve güneş durumları gayet iyi diğer sardunyalar büyüyüp çiçek açtı ama bu hiç boy artmadı nedendir acaba ?

dağçiçeği
04-08-2013, 18:29
Benim pazardan poşet içinde tek kök aldığım sardunyalar tek tek kökünden çürüyüp gitti. En son birtaneside (en sevdiğim çilli ) aynı şekilde buzulunca bende uç kısmından kırıp bir saksıya batırdım onu. Şimdilerde tomurcuk çıkardı. Bu tomurcukları bitkinin kök yapabilmesi için kırmalı mıyım? Yoksa kendi haline mi bırakayım . Ne dersiniz ? Kök çürüklüğü hastalıktan oluşmuşsa bu ektiğim çelikte de başgösterir mi ?

hira
06-08-2013, 03:54
sn. dağçiçeği, ben olsam o tomurcuğu kesip atardım, açmayacağına eminim (benim gözlemlerimde hep öyle oldu, sarardı kaldılar) ayrıca çelikte hastalık olacağını sanmıyorum, sorunsuz kök yapacaktır en kısa zamanda..

jojoba
31-08-2013, 18:28
bugün iki farklı ceylan sardunyadan çelik aldım, sorum olacak ama yeni üyeyim diye olsa gerek, sorularım askıda kalıyor :( sorum şu ki; bunları torfa mı dikmeliyim ve bu ayda bu çeliklerin tutma ihtimali var mı?

aheste
01-09-2013, 13:31
bugün iki farklı ceylan sardunyadan çelik aldım, sorum olacak ama yeni üyeyim diye olsa gerek, sorularım askıda kalıyor :( sorum şu ki; bunları torfa mı dikmeliyim ve bu ayda bu çeliklerin tutma ihtimali var mı?

Sayın jojoba, bu günlerde sardunya gayet güzel tutar, ayrıca torfa dikmenize gerek yok, herhangi bir toprağa dikebilirsiniz ama ben torfa dikmek istiyorum derseniz bir süre sonra normal toprağa almanız gerekir.

Eslm
19-10-2013, 08:20
merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim Texas da yaşıyorum çiçekleri çok seviyorum ama bir türlü bakmayı beceremiyorum.size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.2 ay önce sardunya aldım çiçekliydi çiçekleri kurudu yaprakları sarardı en son bir dal kaldı ve onda yeni yaprak çıktı ama bir yaprak daha sararmaya başladı.evin içinde camın önünde duruyor camım doğu yönüne bakıyor çok fazla sulamıyorum 15 günde bir sıvı gübre veriyorum evimin önünde bahçem var oradan içeri aldım havalar serinledi diye ama bir türlü büyümüyor benmi çok acele ediyorum.birde burada hava sıcaklığı en düşük 6 7 derece oluyur bahçem rüzgarlı oluyor.sizce bahçe de mi tutmalıyım. birde sizce sardunyam tutarmı.resim koyuyorum lütfen yardıım

http://img490.yukle.tc/image.php?id=1724fotograf_3.JPG

http://img490.yukle.tc/image.php?id=1724fotograf_3.JPG

Muda
19-10-2013, 08:58
merhaba arkadaşlar ben yeni üyeyim Texas da yaşıyorum çiçekleri çok seviyorum ama bir türlü bakmayı beceremiyorum.size bir sorum olacak yardımcı olursanız sevinirim.2 ay önce sardunya aldım çiçekliydi çiçekleri kurudu yaprakları sarardı en son bir dal kaldı ve onda yeni yaprak çıktı ama bir yaprak daha sararmaya başladı.evin içinde camın önünde duruyor camım doğu yönüne bakıyor çok fazla sulamıyorum 15 günde bir sıvı gübre veriyorum evimin önünde bahçem var oradan içeri aldım havalar serinledi diye ama bir türlü büyümüyor benmi çok acele ediyorum.birde burada hava sıcaklığı en düşük 6 7 derece oluyur bahçem rüzgarlı oluyor.sizce bahçe de mi tutmalıyım. birde sizce sardunyam tutarmı.resim koyuyorum lütfen yardıım
Sayın Esim; Benim gördüğüm toprağınız güzel gibi. Camın önüne değil içine alırsanız ve sulamasına dikkat ederseniz sardunya çok fazla bir problem çıkarmayan bir bitki. Sardunyanızın yaprakları kısa ve küçük gibi. Yeterli sulama olmadığını düşünüyorum. Siz sardunyanızı içeriye alıp toprağı ıslanıp alttan su çıkıncaya kadar su verirseniz sıvı besin vermeden çok güzel gelişecektir. Bir de yapraklarında kırmızı örümcek var mı? Olup olmadığına dikkat ederseniz çok iyi olur.

Eslm
19-10-2013, 09:37
teşekkür ederim sayın muda sulamamı söylemişsiniz toprak şuan nemli 4 gün önce sulamıştım tekrar sulamam köke bi zarar verirmi

feriha
19-10-2013, 13:06
Sn Esim,

Sardunyalar çok su sevmiyor bu nedenle toprağı kurumadan su vermiyorum.

Don tehlikesi olana kadar açık havada kalıyorlar, ne zaman ev içine alsam önce sararıp yaprak döküyorlar sonra dalları incelip formları bozuluyor nihayetinde kuruyorlar..

Hava eksi derecelere düşeceğinde camla kapatılmış ısıtılmayan balkonda keyifle yaşamını devam ettiriyor.

Çiçeklenmesi için sıvı potasyumlu gübre iyi geliyor ama hiç vermeden de bolca çiçeklenebiliyor.

Güneş sevdiği söyleniyor ama Ağustos ayında kavruluyorlar yani bir yere kadar..:)

Yaşadığınız yerde kendi tecrübelerinizi edinirken işinize yarayabilir, selamlar..

hira
03-12-2013, 20:47
Sardunya çeliği hakkında Ben şunu fark ettim ki; hava iyice soğuduğu zaman alınan çelikler muhakkak tutuyor.. Bizzat tarafımdan denenmiştir.

Sardunya çoğaltmak isteyenlerin dikkatine:) son bir ayda bir sürü yeni fidem oldu... hediye edeceğim eşe dosta.

Seabert74
04-12-2013, 08:06
Merhaba,
Ben de üst kat komşumun balkonundan düşen sardunya çeliğini saksıya diktim hafta sonu.. Bir kısım yaprak kurumuştu, temizledim, kalan kısım ufak bir çelik olarak tutar umarım. Ancak kapalı balkonum yok. İstanbul bugün 8 derece , soguk ve rüzgarlı. Kış döneminde saksının üzerine hava delikleri açılmış naylon geçirsem, uygun olur mu?? Teşekkürler

sonkez
04-12-2013, 10:17
Merhaba,
Ben de üst kat komşumun balkonundan düşen sardunya çeliğini saksıya diktim hafta sonu.. Bir kısım yaprak kurumuştu, temizledim, kalan kısım ufak bir çelik olarak tutar umarım. Ancak kapalı balkonum yok. İstanbul bugün 8 derece , soguk ve rüzgarlı. Kış döneminde saksının üzerine hava delikleri açılmış naylon geçirsem, uygun olur mu?? Teşekkürler

Benimde koyacak yerim yok..Geçen sene kar yağarken içeri alıp,hava açınca çıkarmıştım..Sanki karla köşe kapmaca oynamıştık..Kar yağarsa üstlerine poşet geçirmeyi düşünüyorum...Ya nasip....

hira
04-12-2013, 11:03
Sn. Seabert74, sardunyanızı ısıtılmayan iç mekana alın ve diktikten sonra bolca su verip, daha sonra uzunca bir müddet su vermeyin, pencere önünde
ama içerde kalsın. ha birde sardunyayı dikerken toprağı olabildiğince sıkıştırın. Ben hep öyle yapıyorum %95 tutuyor..

Bu arada, kuzenime inanılmaz benziyorsunuz:)

Bilge Kerem
04-12-2013, 12:52
arkadaşlar benim bir tane sardunyam vardı öbür evde kaldı. hiç çiçek açmıyordu nedeni nedir acaba.cevaplarsanız sevinirim
;)

Seabert74
04-12-2013, 14:31
Sn. Seabert74, sardunyanızı ısıtılmayan iç mekana alın ve diktikten sonra bolca su verip, daha sonra uzunca bir müddet su vermeyin, pencere önünde
ama içerde kalsın. ha birde sardunyayı dikerken toprağı olabildiğince sıkıştırın. Ben hep öyle yapıyorum %95 tutuyor..

Bu arada, kuzenime inanılmaz benziyorsunuz:)

Evin içinde ısıtılmayan bir yer yok :( Üstelik evin içinde o kadar büyük saksılara yer bile yok :) O yüzden dışarıda bir şekilde onları koruma altına alma yolları düşünüyorum.. Poşetleme olayını denemeye kararlı gibiyim, bakalım..
Bu arada buradaki herkesi kuzenim kabul ettim bile ben, sevgiler ;);)

olcim
04-12-2013, 15:39
arkadaşlar benim bir tane sardunyam vardı öbür evde kaldı. hiç çiçek açmıyordu nedeni nedir acaba.cevaplarsanız sevinirim
;)

Yetersiz ışık ve besini zayıf toprak olabilir . ;)

Seabert74
31-12-2013, 13:41
Merhaba,

Bu mesajımdaki sardunyamı içeri almadım. Üzerinde minicik tomurcukları vardı, ve onlar bugün çiçek açtı :)
Henüz köklendiğini bile sanmıyorum ben oysa??
Acaba köklenmiş midir, yoksa sadece ölmediği için hazır tomucukları mı açtı??

olcim
31-12-2013, 14:05
Çiçekleri açtı ise ölmeyecek demektir , gözünüz aydın olsun :D Köklenmiştir , kısa ve ince kökler oluşmuştur.

sardunyadervis
02-01-2014, 17:29
Cottage Hill: Recycled Newspaper Pots (http://lindycottagehill.blogspot.com/2011/03/recycled-newspaper-pots_19.html) linkinde nasıl yapıldıgıda tarif ediliyor

ergurcan1956
05-01-2014, 10:41
463330

463331

463332

ergurcan1956
05-01-2014, 10:46
463333

463334

463335

463337

463338

sardunyadervis
14-01-2014, 19:58
Çelikleri diktikten sonra cok cok sulamamak lazım sn hüzün ben bu mevsimde evin içinde çeliklerimi koklendiriyorum hergüne üzerlerine fısfıs sıkıyoruz nemli ortamda guzel oluyorlar

sardunyadervis
14-01-2014, 20:32
Benim gazete kağıdı ve kağıt havlu borusundan saksılarım

sardunyadervis
15-01-2014, 20:45
Çeliklere sera ortamı

sardunyadervis
16-01-2014, 22:50
Sera ortamı orneği

sardunyadervis
17-01-2014, 22:03
Sera ortamları :)

sardunyadervis
20-01-2014, 17:36
Kağıt havlu kartondan borusundan saksı ve çeliklerim

Cymbelina
21-02-2014, 02:11
Dün resim aradım söz ettiğim şekli anlatabilmek için ama bulamadım. O yüzden o 269. mesajdaki resimi örnek verdim.

Ama anlaşılmıştır sanırım. Ne bileyim, başka bitkilerde de hani, dalı kesiyorlar, uzun kalem gibi, yapraksız, alttan ve üstten kesilmiş bir dal parçası düşünün. Diğer çoğu bitkide bu çelik parçaları kökleniyor çoğunlukla. Sardunyada da olabilir mi diye düşündüm.

Henüz denemedim Sevgili maki01, ama denemeyi düşünüyorum. O zaman kadar da, daha önceden denemiş bir arkadaşımız varsa belki cevap verir.

Bunu denediğimde mutlaka olumlu ya da olumsuz burada bahsederim zaten:)

İnsanlık için küçük, benim için büyük bir adım olur;) Başka bir çiçekle ilgili bir başka denemem var zaten, biraz daha bekliyorum, onu da ilgili başlıkta yazarım herhalde.

Geçtiğimiz yıl bu konuyla ilgili bazı yazışmalarımız oldu bu başlıkta, 2. sayfada. Aradan tam 1 sene olmasa da epey zaman geçti. Sonucu bildiriyorum:

Alttan ve üstten (hafif açıyla) kalem gibi kesilen sardunya çelikleri tutabilir. Kesin tutar ya da tutmaz özellikle demiyorum. Bu mesajımdan sonraki mesajlarımda bahsettiğim gibi geçen yıl pek çok çelik dalı vardı elimde. Bunların bir kısmı bahsettiğim şekilde kesilmiş dallardı. Suda olanlar köklenmedi. Direkt diktiğim ve bahsettiğim şekilde kesilmiş olan dallardan şu an geriye sadece 1 tane kaldı ve o köklendi. Üzerindeki 1 gözden de filizlendi ve büyüyor şu an, bu dalın yan kısmında, yani artık gelişmesi o yan kısımdan devam edecek inşallah.

Tepe çeliği şeklinde nitelendirebileceğim, yani normal bildiğimiz çelikler zaten köklendi ve büyüyor. Ancak öyle çok çılgın, ani bir büyüyme değil, çok yavaş bir büyüme.

Her iki grupta da herhangi bir besin, gübre kullanmamıştım, o yavaşlık biraz da ondan olmalı.

Bu arada gene o yazışmalarda bahsettiğim gibi çeliklerin bir kısmı sudaydı bir kısmını direkt dikmiştim. Suda olanlar yanlış hatırlamıyorsam köklenmedi ve onları da diktim.

Unutmadan: diktiğim tüm çeliklerden zaiyat da oldu, bir kısmı köklenmedi, içi çürüdü, çekip çıkardım onları. Bunlar ağırlıklı olarak kısa olan parçalardı hatırladığım kadarıyla.

Durum bu. Yani yüzde yüz garanti olmamakla birlikte, sözünü ettiğimiz şekilde kesilen dal çelikle üretim mümkün diyebiliriz.

Not: Bahsedilen normal sardunya türüdür. Sevgili maki01 de aynısını sakız sardunyada yapmış ve başarılı olmuştu.

sardunyadervis
21-02-2014, 15:39
Cymbelina bu videoda teyze var sizin dediğiniz gibi sanırım parçalara ayırıp dikiyor

Как правильно выращивать герань - YouTube (http://youtu.be/4VKLn7kv0wM)

hira
10-03-2014, 22:54
kasımda diktiğim ceylan sardunya çeliğimi yeni saksısına aldım. köklere bakarmısınız;)

ngr33
07-05-2014, 05:37
çeliklerim köklenmedi o kadar özen göstermiştim oysa..çok istiyordum sardunyalarımın olmasını.
sinir oldum kendime çok beceriksizim..çok üzgünüm :+

sinbas
17-05-2014, 00:02
Değerli arkadaşlarım köklendirmeyi sağlamak için 10 litre suya 25 gram kadar (isterseniz daha azını deneyerek başlayın) Hümik + Fulvik Asit, bir çay kaşığı kadar fosforik asit veya nitrik asit karışımı hazırlayın ve tüm çiçeklerinizi veya çeliklerinizi sulayın. yeni çeliklerin kök gelişimini hızlandıracak mevcut bitkilerinizin de hem kök gelişimi hem de çiçek açma hızını ve kalitesini sağlayacaktır. Bu karışımı ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

Ayrıca her 10 litre sulama suyuna yarım çay kaşığı sitrik asit (limon tuzu bulamazsanız limon suyu) veya bir tatlı kaşığı asidik asit (bulamazsanız sirke) kullanarak bitkilerinizin bol oksijenli bir toprak yapısına kavuşmasını sağlayarak mantar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim tüm asit türleri toprağın Ph nı düzenleyecektir ayrıca bitkilerin normal yollardan alamadığı mikro ve makro elementleri alımını sağlayacaksınız.

Zirai ilaç satan bayilerden veya seracılıkla uğraşan tanıdıklarınız var ise onlardan edinebilirsiniz.

Haydi kolay gelsin, bol çiçekli günler sizin olsun.
Sevgiler.
Not: tarafımdan uygulanmış ve başarılı olmuştur.
daha sonra yetiştirdiğim çeliklediğim sardunyaların fotolarını paylaşabilirim.

tac_yaprak
25-06-2014, 20:49
Merhabalar, arkadasalar ruzgarda saksim dustu ve bu dali kirilmis. Sizce bunu celik olarak kullanabilir miyim nasil ? 504732 :confused:

hira
01-10-2014, 15:23
Aşırı rüzgardan tepe üstü aşağı lnen gül sardunyamın kırılan dallarını dikmiştim gayet güzel tuttular. Sonrada katlı klasik beyaz sardunyam olmadığı icin geçen gün bir komşudan iki çelik alıp diktim (alttaki fotoğraf) sanırım onlarda tuttu:)

sardunyadervis
09-10-2014, 20:24
Değerli arkadaşlarım köklendirmeyi sağlamak için 10 litre suya 25 gram kadar (isterseniz daha azını deneyerek başlayın) Hümik + Fulvik Asit, bir çay kaşığı kadar fosforik asit veya nitrik asit karışımı hazırlayın ve tüm çiçeklerinizi veya çeliklerinizi sulayın. yeni çeliklerin kök gelişimini hızlandıracak mevcut bitkilerinizin de hem kök gelişimi hem de çiçek açma hızını ve kalitesini sağlayacaktır. Bu karışımı ayda bir kez uygulayabilirsiniz.

Ayrıca her 10 litre sulama suyuna yarım çay kaşığı sitrik asit (limon tuzu bulamazsanız limon suyu) veya bir tatlı kaşığı asidik asit (bulamazsanız sirke) kullanarak bitkilerinizin bol oksijenli bir toprak yapısına kavuşmasını sağlayarak mantar oluşumunu engelleyebilirsiniz.

Yukarıda bahsettiğim tüm asit türleri toprağın Ph nı düzenleyecektir ayrıca bitkilerin normal yollardan alamadığı mikro ve makro elementleri alımını sağlayacaksınız.

Zirai ilaç satan bayilerden veya seracılıkla uğraşan tanıdıklarınız var ise onlardan edinebilirsiniz.

Haydi kolay gelsin, bol çiçekli günler sizin olsun.
Sevgiler.
Not: tarafımdan uygulanmış ve başarılı olmuştur.
daha sonra yetiştirdiğim çeliklediğim sardunyaların fotolarını paylaşabilirim.

Bir de o sizin tavsiye ettiğiniz asitler gibi sanırım aspirin kullanılıyor cok başarılı deniyor

sardünya
27-03-2015, 15:39
Geçen seneki gonca gül sardunyam bu senede çelikler yaptım. ben sadece bahçe toprağı ve hayvan gübresi kullanıyorum çok sağlıklıdır maşallah. :p543299

hira
16-04-2015, 14:44
Donan onca rengarenk sardunyalarımdan sonra geçen gün altı tane çelik verdi annemin komşusu. Bugün torflu bahçe toprağına, pet bardaklara diktim
fazla yapraklarını kopararak ve olca su verip gölge bir yere koyuverdim.
Bakalım fire verecekmiyiz. Acaba renkleri ne.. En sevdigim kısım bu,
renkleri bilmiyor olmak :o :o

Vicia Ervilia
20-05-2015, 15:08
Kırdım ve direkt soda şişesinde içme suyunun içine koydum :) kaç günde köklenir acaba :(

Artemisya
20-05-2015, 20:07
Çooook güzeller sardunyalar. O bordo renkli olan ne kadar değişik hiç görmemiştim. Bana sardunya çeliği gönderebilecek var mıııı? :rolleyes:

Özellikle bordo renkli olandan, turuncu, bir de ebrulilerden :p ;)

Vicia Ervilia
20-05-2015, 20:47
Çooook güzeller sardunyalar. O bordo renkli olan ne kadar değişik hiç görmemiştim. Bana sardunya çeliği gönderebilecek var mıııı? :rolleyes:

Özellikle bordo renkli olandan, turuncu, bir de ebrulilerden :p ;)

Ben benimkinden verebilirim. Biraz önce ektim toprağa... ya da Ankara'daysanız size bayılabileceğiniz bir yer tarif edebilirim.

:eek:

Artemisya
20-05-2015, 22:47
Ben benimkinden verebilirim. Biraz önce ektim toprağa... ya da Ankara'daysanız size bayılabileceğiniz bir yer tarif edebilirim.

:eek:

Çok teşekkür ederim Vicia Ervilia. Ankara'da yaşıyorum, çelik almaktansa bayılacağım yeri tarif ederseniz çok daha memnun olurum ;) Zira pek bir yer bilmiyorum çiçek alabileceğim. Bugün Koştaş'a baktım güzel hiçbir şey kalmamış elim boş çıktım. Migros'a baktım, sardunya kalmamış oradan da minik pembe bir menekşe aldım en azından o vardı :)

Bu arada sizin çiçekleriniz de çok güzellermiş güle güle büyütün.

Artemisya
20-05-2015, 22:52
Bu da benim elimdeki pembe sarduyanın çeliği bakalım tutacak mı :rolleyes:

arkadaki kürdanlar eskiden kalma atmadım çit gibi kaldı, yani bir fonksiyonu yok

not: yani eskiden derken kullanılmış değil :)) eski menekşe çeliği tutturma operasyonundan kaldı. çelik tutmadı yaprak çürüdü ne yazık ki

YeniGine
20-05-2015, 23:51
Sayın Artemisya sardunya çeliğim dediğiniz sadece yaprak mı, yoksa yaprak altında çelik var mı belli olmuyor?

Artemisya
21-05-2015, 00:03
Sayın Artemisya sardunya çeliğim dediğiniz sadece yaprak mı, yoksa yaprak altında çelik var mı belli olmuyor?

Yaprağa çelik denmiyor mu :rolleyes::confused:
Sardunyadan bir yaprak kopardım ben yanlış mı oldu ?
Yenigine o sadece yaprak, ben öyle yapılıyor sanıyordum.. çeliğin farkı ne ki?
Menekşe de aldığımız yaprağa da çelik denmiyor mu?

YeniGine
21-05-2015, 00:20
Sevgili Artemisya bu sayfada 331 ve 332 nolu mesajlarda çelikleri göreceksin. Yaprak çelik değil.
Menekşede çelik almıyoruz, yaprak alıyoruz. Fakat sardunyada çelik alıyoruz.

Artemisya
21-05-2015, 00:35
Bunu öğrendiğim iyi oldu teşekkürler sevgili Yenigine. Ben bitkiye ait parçaya çelik deniyor gibi düşünmüşüm hep. Daha çok yeniyim bu işlerde :)

YeniGine
21-05-2015, 00:37
Yani yaprak başka, dal başka, sardunyadan dal alacaksın, sayfanın üst kısmında görmüşsündür çelik alacağın kısmı. Rastgelsin...

Sevgi Durul
21-05-2015, 00:40
Bu (http://www.agaclar.net/forum/42338-post3.htm) mesajdan da yararlanabilirsiniz, sayın Artemisya.:)

Vicia Ervilia
21-05-2015, 00:45
Kızılay'dan ''Çiğdem'' dolmuşuna biniyorsun güvenparktan. Taurus'u geçtikten sonra Makro market var büyük oraya doğru dönüyor. o yoldan yokuşu dümdüz çıkarken sağa dönüyor. sağa dönünce in. Orada yol kenarı gibi kırık dökük bir yer. Ahmet amca adı. Kendi yetiştiriyor. İstediğin ne varsa al, nasıl bakılır falan diye sor. evin neresi içinse belirt. Hatta beni tarif edersen kesin hatırlar. Her pazar buraya derse geliyormuş genç bir kız. senden bi sürü şey almış 19 mayıs'tada arabayla yaşlı bir teyze ile falan gelip gül ve petunya almışlar, bodrum papatyası ve karanfil ısmarlamış dersen hatırlar :D bulamayacağını düşünüyorsan kızılay'da buluşup gidebiliriz. ben her pazar gidiyorum saat 11de :D

Artemisya
21-05-2015, 10:14
Evet gördüm Yenigine teşekkür ederim, uygun sardunya bulduğumda o şekilde çelik alacağım, ama benim sardunyalarım daha çok yeni kendileri çelik.

Sdrul size de teşekkürler çok faydalı oldu gayet öğretici açıklamışlar.

Artemisya
21-05-2015, 10:20
Kızılay'dan ''Çiğdem'' dolmuşuna biniyorsun güvenparktan. Taurus'u geçtikten sonra Makro market var büyük oraya doğru dönüyor. o yoldan yokuşu dümdüz çıkarken sağa dönüyor. sağa dönünce in. Orada yol kenarı gibi kırık dökük bir yer. Ahmet amca adı. Kendi yetiştiriyor. İstediğin ne varsa al, nasıl bakılır falan diye sor. evin neresi içinse belirt. Hatta beni tarif edersen kesin hatırlar. Her pazar buraya derse geliyormuş genç bir kız. senden bi sürü şey almış 19 mayıs'tada arabayla yaşlı bir teyze ile falan gelip gül ve petunya almışlar, bodrum papatyası ve karanfil ısmarlamış dersen hatırlar :D bulamayacağını düşünüyorsan kızılay'da buluşup gidebiliriz. ben her pazar gidiyorum saat 11de :D

Vicia Ervilia çok sağolun tarif için, bana epeyce uzak bir yer, fırsatını bulduğumda o tarafa gelirsem mutlaka uğramak isteyeceğim.. çokta karışık gibi değil bulabilirim zannediyorum, bulamazsam buluşma teklifiniz aklımda dursun ;)
sevgiler

Artemisya
21-05-2015, 15:27
Balkona astığım sardunyalarımı içeri aldım :eek: Çok rüzgar oluyor kopacaklar diye korkuyorum ne yapacağım? ilk defa sardunya bakıyorum.

Vicia Ervilia
21-05-2015, 15:49
Hicbirsey olacagini sanmiyorum. Bizim karsi komsununkune kar bile yagiyor :)))

Jakin
02-07-2015, 17:08
563504

Çelikten yetiştirdiğim sardunyam açıyor yavaş yavaş. Şimdilik saksıyla birlikte uzun saksının içinde eğreti duruyor. Nasıl düzenleyeceğime karar verince asıl yerine dikeceğim. İki tane çelik almıştım. Diğeri henüz çiçek açmadı.

1) Bu uzun saksının yüksekliği çok az geldi bana. İç yüksekliği 11 cm. 1 cm. boşluk bıraksam 10 cm. kalır. Sizce sardunya bu kadar sığ bir saksıda olur mu?

2) Uzun saksıda olabilirse, yanında yer alabilecek, bakım koşulları paralel olan bitkilerden hangilerini önerebilirsiniz? ( Saksının yüzeyini kaplayabilecek yayılan bir bitki - Alisyum'la birlikte aynı saksıda yer alması uygun olur mu?)

3) Ya da daha derin bir saksıya mı dikmeliyim?

Sardunya kokulu akşamlar dilerim.. :)

hira
09-07-2015, 11:10
Kök yaptılar, saglıklıda duruyorlar ama gelişmiyorlar

sinbas
09-07-2015, 15:43
563504

Çelikten yetiştirdiğim sardunyam açıyor yavaş yavaş. Şimdilik saksıyla birlikte uzun saksının içinde eğreti duruyor. Nasıl düzenleyeceğime karar verince asıl yerine dikeceğim. İki tane çelik almıştım. Diğeri henüz çiçek açmadı.

1) Bu uzun saksının yüksekliği çok az geldi bana. İç yüksekliği 11 cm. 1 cm. boşluk bıraksam 10 cm. kalır. Sizce sardunya bu kadar sığ bir saksıda olur mu?

2) Uzun saksıda olabilirse, yanında yer alabilecek, bakım koşulları paralel olan bitkilerden hangilerini önerebilirsiniz? ( Saksının yüzeyini kaplayabilecek yayılan bir bitki - Alisyum'la birlikte aynı saksıda yer alması uygun olur mu?)

3) Ya da daha derin bir saksıya mı dikmeliyim?

Sardunya kokulu akşamlar dilerim.. :)

1- saksı derinliğini dert etmeyin küçük saksıda daha sağlıklı oluyorlar yeter ki susuz bırakmayın, çokta sulamayın, sonbaharda söker kök budaması ve 3-4 göz üstü dal budaması yapar toprağını da değiştirir tekrar yerine dikersiniz, çıkacak dalları da yeniden çelikleme yaparsanız.

2- yanın da yer alabilecek en uygun yine yakıştırabileceğiniz bir renkte sardunya olmalı **** vakti geçti petunya dır sulama peryodları aynıdır. Alisyum hiç yetiştirmedim bilemiyeceğim.:)

3- derin saksılar sardunyalar için pek elverişli olmuyor daha az çiçek ve daha çok yaprak yapıyorlar ayrıca derin saksılarda sulama takibinde ben zorlanıyorum açıkçası.

Size de sardunya kokulu günler dilerim.

sinbas
09-07-2015, 15:49
Kök yaptılar, saglıklıda duruyorlar ama gelişmiyorlar
evet çok güzel görünüyorlar biraz daha zamana ihtiyaçları olabilir.
büyük uzun (25 litrelik) saksılarda 3 ü 4 ü bir arada daha hoş oluyorlar, belki saksı ve topraklarını değiştirmenizi istiyorlardır.

hira
15-07-2015, 20:13
Çelik çok uzun diye kırıp diktikten sonra çöpe atmaktan vazgeçerek bu karton bardağa öylesine tıkıştırdığım gül sardunya beni utandırdı :)

a_fan_of_barca
15-07-2015, 22:05
Çelik çok uzun diye kırıp diktikten sonra çöpe atmaktan vazgeçerek bu karton bardağa öylesine tıkıştırdığım gül sardunya beni utandırdı :)

Evet sn. hira, sardunya bitkisinin eğer uzun dalları varsa, her parça üzerinde bir kaç tomurcuk gözü bırakmakla, dalı küçük parçalara ayırıp dike bilirsiniz. Hepsi tutacaktır. Aynı ıtır bitkisinin çoğaltılması gibi. Dallar tamemen yapraksız da ola bilir. Farketmez. Bir süre sonra filizlenecektir. Ama bu yolla çoğaltmak için dallar odunlaşmış olmalı. Yeşil dallarda bu bazen mümkün olmuyor

hira
29-07-2015, 20:28
Fazlaca güneş alan yerden alıp balkona koydugum çelikten sardunyalarım harekete geçti sonunda. Bir defaya mahsus şekerli su vermiştim sonucu merak ettiğimden, belkide şekerin mucizesidir :o kayınvalideme götürecektim ama vazgeçiyorum sanırım :o :o

sinbas
30-07-2015, 01:51
Fazlaca güneş alan yerden alıp balkona koydugum çelikten sardunyalarım harekete geçti sonunda. Bir defaya mahsus şekerli su vermiştim sonucu merak ettiğimden, belkide şekerin mucizesidir :o kayınvalideme götürecektim ama vazgeçiyorum sanırım :o :o
O zaman kayınvalidenizi onların yanına getirin sevaptır. :) şaka şaka... :)
Fazla olmamak şartıyla elbette Şeker faydalıdır, onun içindir ki çiçeklerime ve bahçemdeki tüm bitkilerime melas veririm melasın %50'si şekerdir ve bünyesinde hemen hemen tüm makro ve mikro elementleri barındırır ve tamamen organiktir. tüm seracılar ve meyve üreticileri de aynını yaparlar yetiştirdikleri tüm sebze ve meyve ağaçlarına melas veriyorlar. piyasada satılan gübrelerden daha ucuz ve bazı ilaveler yapmak şartıyla daha yararlıdır diyebiliriz.
Saygılarımla.

hira
31-07-2015, 09:03
Soldakini ne renk görüyorsunuz bilmiyorum ama çok açık bir pembe. 1 litrelik su şişesini kesip ona dikmiştim. Köklerini görebilyorum. Yakında yanına yakışacak bir renkle asıl saksısına geçecek. Dandik kameramla anca bu kadar yansıyor size :)

melis inanc
31-07-2015, 09:19
toz pembe güzelmiş

hira
31-07-2015, 20:41
Kışın elimde bir tane bile sardunya kalmayınca sardunya aşığı ben, Şimdi ne kadar çelik yapsamda gözüm doymuyor inanırmısınız :o Bunların yedekleri olduğu için deneyler yapabiliyorum üzerlerinde. Mesela sardunya bakımında alternatifler başlığında okuduğum fakat kaybetme korkusuyla uygulayamadığım ne varsa deniyorum :D Bir kaç tanesi kayınvalideme gidecek hesapta. Daha evvelde onun için çelik dikmiş ama serpilip güzelleşince vermeye kıyamamıştım hani? :o Bunlar fazla gelişmeden götüreyim bare :)

resimsel
01-08-2015, 08:39
Sn. hira,sardunyaları şimdi çelikleyip kış boyu içerde mi tutuyorsunuz,
bahara kadar kalabiliyor mu?

hira
01-08-2015, 08:47
Sn. hira,sardunyaları şimdi çelikleyip kış boyu içerde mi tutuyorsunuz,
bahara kadar kalabiliyor mu?

Sn. Resimsel, çelikler köklenene kadar içerde tutuyorum (dışardada kalabilir) Sonra asıl saksılarına alıyor ve hava iyice soğuyana kadar balkonda tutuyorum. Sonra depoya taşıyorum saksılarımın tümünü. Evet sağlan kalıyorlar :)

Jezebel
05-08-2015, 11:02
Güneş'in altındaki bu saksıya ne diktiysem dayanmadı çürüdü, kurudu, bir sözle öldü ...
Pembe çiçekli kokulu yapraklı sardunyamı budamıştım ( hani -8 C dayanmıştı)
Çeliklerin hepsi tuttu.
Bu Sardunya soğuğa dayandı, tam not aldı, bir de Ateşle sınansın :)

569801

Tutular, 5 çelik üçüncü günleri .

Mücevher Çalısı
05-08-2015, 11:23
Sayın Jezebel ben de aynı sorunu yaşadım -hala yaşıyorum:D-. Rastgele yerleştirdiğim Itır yaşıyor cehennem gibi köşede ve bir metre boy yaptı. Bu sene sonbaharda çoğaltmayı düşünüyorum ve seneye nasipse o balkonu ıtır balkonu yapmayı planlıyorum:p

Sözümün kısası Itırı da deneyebilirsiniz...

Jezebel
05-08-2015, 13:22
Sn . Mücevher çalısı, elimde ne varsa hepsini deniyorum.
Bari sardunyaya para vermiyelim :):)

ahmeter
08-08-2015, 15:16
Sardunyam

sevgihoca
09-08-2015, 22:00
Sayfaları okuyunca sardunyalar hakkında epey bilgi sahibi oldum.Kmaraş çok rüzgarlı olduğu için çiçek yetiştirmekte zorlanıyorum.Aldığım sardunyaların bir müddet sonra yapraklarında küçülmeler olup formu bozuluyor.Sirke,limon tuzu,aspirinli su denemelerim çok bir şey değiştirmedi.Rüzgarı engellemek için batı tarafını kapatmak gerekecek.Bakalım sardunyaların gelişimi nasıl olacak?Kabak içi tarifi de ılgimi çekti.:pDeneyeceğim.

cagatayz
11-08-2015, 19:36
Merhabalar,

Blogda yeniyim;) Sıcaklardan kurtarabildiğim 3 tanecik sardunyam kaldı. Daha önce hiç çoğaltmadım. Çiçeklerim gözüme çok küçük geliyor çoğaltmaya uygun mudur? Yardım eder misiniz bana da? (sol arkadaki pembeye 1 yıldır, diğerlerine 7 aydır bakıyorum)

Ayrıca kırmızı sardunyamda 1 haftadır açık renkli yapraklar çıkmaya başladı sebebi ne olabilir:( güneşte yanmamaları için arka balkona aldım çiçeklerimi az güneş gördüğü için mi oldu acaba?

http://i.hizliresim.com/L43ZMz.jpg (https://hizliresim.com/L43ZMz)

http://i.hizliresim.com/DRJBby.jpg (https://hizliresim.com/DRJBby)

Jezebel
12-08-2015, 11:14
Merhabalar,

Blogda yeniyim;) Sıcaklardan kurtarabildiğim 3 tanecik sardunyam kaldı. Daha önce hiç çoğaltmadım. Çiçeklerim gözüme çok küçük geliyor çoğaltmaya uygun mudur? Yardım eder misiniz bana da? (sol arkadaki pembeye 1 yıldır, diğerlerine 7 aydır bakıyorum)

Ayrıca kırmızı sardunyamda 1 haftadır açık renkli yapraklar çıkmaya başladı sebebi ne olabilir:( güneşte yanmamaları için arka balkona aldım çiçeklerimi az güneş gördüğü için mi oldu acaba?

http://i.hizliresim.com/L43ZMz.jpg (https://hizliresim.com/L43ZMz)

http://i.hizliresim.com/DRJBby.jpg (https://hizliresim.com/DRJBby)

Üretmeden önce biraz gelişmelerini bekleyin bence.
Güneşten korkmaz onlar, aşırı sulamayın, tabaklarında su olmasın, mantari hastalıklar öldürür, güneş değil.

hira
18-08-2015, 20:55
Yapraklar neden böyle açık renkli oldu acep?

Bugdaytanesi
18-08-2015, 22:13

Benim sardunyamda da var bu renklenme,nedenini ben de merak ediyorum. Bir de Yaprakları küçüldü sanki sıcaklardan olabilir mi acaba?

a_fan_of_barca
19-08-2015, 01:06

Benim sardunyamda da var bu renklenme,nedenini ben de merak ediyorum. Bir de Yaprakları küçüldü sanki sıcaklardan olabilir mi acaba?

Kesinlikle sıcaklardan dolayı böyle oluyor. Özellikle bodur sardunyalarda daha belirgin bir şekilde oluyor. Yılın en sıcak zamanlarına denk geliyor. Yeni yapraklar çok küçük çıkmaya başlıyor, açık renkli, hatta bazen sarı ve hatta beyaz renkte yapraklar bile çıkıyor. Havalar düzelince bu durum da normale döner, merak etmeyin, sardunyalarınız gayet sağlıklı, hiç bir sorun yok. Bir de bu (http://azbitki.com/sardunya-pelargonium) linke bakmanızı tavsiye ederim. Sardunyalar hakkında her şey detaylıca yazılmış. Söylediğim bilgileri de zaten ordan öğrendim, daha sonra yaşayarak bizzat şahit oldum :)

melih146
11-03-2016, 15:27
Merhabalar, uzun süredir forumu üye olmadan takip ediyordum. sardunyalar, sümbüller, begonyalar, sarmaşıklar, atatürk çiçeği hakkındaki birçok bilgiden epey yararlandım. Çok küçük yaşlardayken evde meyve çekirdeklerini yetiştirirdim hep. o zamandan beri bir bitki sevdam vardı. Bi ara bu sevda derinlere bir yere gömülmüş aklımdan çıkmıştı. Geçen sene yeniden canlandı ve sardunya aldım. o zamandan beri tam bir sardunya delisi oldum çıktım diyebilirim. Kimin penceresinde kimin balkonunda bir sardunya görsem şu ev sahibine denk gelsem de bir çelik rica etsem diye dolaşıp duruyorum. Hiç de denk gelemedim. Şimdi yeni çıktığım evde pencere önüne sakız sardunyası koyup güzel bir süsleme ve evimi renklendirmek istiyorum. sakız sardunya çeliği olup da paylaşabilecek var mı acaba :)

İlknur
15-03-2016, 09:23
Merhaba ben de uzun zamandır foruma girmiyordum. Havalar da artık müsait sardunyalarımı balkona aldım, kıştan koruyabildiklerimi yeni saksılara diktim sayın melih146 gibi ben de eşe dosta çelik sorar oldum :)
Sabırsızlık yapmazsam bir aya kadar belki çiçeklenirler benim saksılar, yoksa çiçekçileri ziyaret etmek an meselesi :)

melih146
18-03-2016, 19:04
Benim yolum geçenlerde eminönüne düştü. Dükkân dükkân dolaşıp sakız sardunyalarına baktım. Dayanamayıp iki tane aldım :) salonun pencere demirlerine astım. Her sabah evden çıkarken ve akşam dönerken pencerenin altında durup sardunyalarımı izliyorum. Her geçen gün çiçekleri gelişiyor izlemek daha keyifli hale geliyor :)

melih146
23-03-2016, 16:46
Her penceremin önünden geçişimde durup da sakız sardunyalarımı izleyişimden bahsetmiştim. Bugünlerdeyse pencereme bakıp da izlediğim başka bir şey oldu. Bir kumru çifti sakız saksımda yuva yapmaya başladı. Çok sevimli duran hayvanları saksımdan kovmaya kıyamadım. Ben de rahat rahat yuvalarını yapsınlar keyiflerine baksınlar diye sakız sardunyalarımdan ikişer üçer çelik aldım ve saksımı güzel çiçekleriyle beraber kumrulara teslim ettim. Her sabah usulcacık gelip öğlene kadar yuvalarını biraz daha biraz daha inşa ediyorlar. Ben de sakince salona geçip onların bu cıvıl cıvıl çabasını izleyip güne öyle başlıyorum. Sardunyalarıma gelince bi senedir nasıl çelik alınacağını öğrenemeyip çelik denemelerimi sonuçsuz bırakıyordum. Belki de bu sefer becerebilmişimdir de sardunyaları da kurtarabilmişimdir. Hem de çoğaltarak

Ferit Kesen
25-04-2016, 17:17
Merhaba, memleketim alanya'da sardunya'ya 'kafa fatma', 'fatmacık' gibi isimler verilir. Burada hemen hemen tüm sardunya türleri var ve sardunya çeliğini toprağa saplamanız yeterlidir. Hemen tutar. Bu yönüyle bilinir. Ben de çiçekli, çiçeksiz, uzun, kısa tüm sardunya çeliklerini diktim ve hepsi tuttu. Saksı, bahçe fark etmez. Yeter ki toprağa dikin ve zaman zaman sulayın.

mr.emre
26-04-2016, 16:14
çelik ile üretimi ben de deneyip sonuçları paylaşacağım

Jezebel
30-04-2016, 08:03
Eskişehirli arkadaşımız SabihaS' ın bana 12 cü Yaş gününden sonra ulaştırdığı çeliklerim sanırım köklendi.
Uzun olanları 2 parçaya bölüp diktim, müsriflik sevmem:)

609031

Maalesef adlarını unuttum.

Jezebel
30-04-2016, 08:07
Görüldüğü üzere iki parça da tutmuş.

609032

Çok da zor bir şey değil, herkes denesin derim.

Jezebel
30-04-2016, 08:46
Bir de sizinle ufak bir sır paylaşayım, "çelik tuttu mu?" diye bazen kara kara düşünürüz ya...
Bunu öğrenmenin yolu " kulağını kibarca çek".
Çektiğinizde bitki direniyorsa artık bir kökü var demektir :)
Tabi bunu her gün değil haftada bir yapabiliriz.
Ben bu sabah yaptım, 15 gün sonra :) gelmiyorlar hiç biri :)

609033

Bu da üçüncü güzel :)

Sabihas
30-04-2016, 11:03
Sevgili Jezebel sardunyaların köklenmesine sevindim.
Bu sardunyaların üreticisi Fuchsia, Pelargonium, Streptocarpus, Zomerplanten | Fuchsia Michiels (http://www.fuchsia.be)
381 deki sardunya, Miss Burdett-Coutts olabilir, güneş ışığı aldığında, yaprakta halka şeklinde kızarma oluyor. Biraz narin sardunyalardan, çok güneşte yaprakları bozulmaya başlıyor. Çiçeği yalınkat, rengi kırmızı.
382 deki sardunya Tulip-Flowered ve Viktoria Andrea olduğunu tahmin ediyorum. Kış aylarında bile çiçek açıyor.
383 teki "stellar golden leaf" türünden, rengi pembe.
Çiçekleri bol olsun..

nimo
08-05-2016, 23:44
ÇOK ÖNEMLİ!!!

çelik ile diktiğim tam 17 sardunya vardı, 20 gün sonra kontrol ettiğimde alttan çürümüşlerdi. Çürüyen yerleri kesip yeniden başka saksılara diktim. 1 hafta sonra kontrol ettim bu kez de altta beyaz küçük kurtlar vardı içe doğru kemirmislerdi. Şimdi kesip suya koydum ne yapmam gerekiyor ? Suda köklenirler mi? Neden tutmamis olabilirler? Toprakta koyun gübresi, torf ve doğal toprak vardı. Acil ne yapmam gerektiğini söyler misiniz Teşekkürler

Jezebel
09-05-2016, 12:31
ÇOK ÖNEMLİ!!!

çelik ile diktiğim tam 17 sardunya vardı, 20 gün sonra kontrol ettiğimde alttan çürümüşlerdi. Çürüyen yerleri kesip yeniden başka saksılara diktim. 1 hafta sonra kontrol ettim bu kez de altta beyaz küçük kurtlar vardı içe doğru kemirmislerdi. Şimdi kesip suya koydum ne yapmam gerekiyor ? Suda köklenirler mi? Neden tutmamis olabilirler? Toprakta koyun gübresi, torf ve doğal toprak vardı. Acil ne yapmam gerektiğini söyler misiniz Teşekkürler

Sayın nimo, böyle gelişi güzel toprak kullanırsanız bunlar hep olur.
Temiz torf satın alın ve altı en az 3 yerden delinmiş pet bardaklara dikin, 10 gün sonra kontrol edin. Köklendirme toprağında koyun gübresi olur mu hiç?!
Hayvansal hiç bir şey olmayacak.
Açık yaraya nasıl davranıyorsak, temiz olsun, steril olsun, aynısı bitki için geçerli.
Kestiniz bitkide yara açıldı, üstüne gübre verip köklenmesini beklemek bir hayal, çürümesi, kurtlanması bunun doğal bir sonucu.
Bakın ben cocopeat kullandım, çünkü nadir bir sardunyadan çelik gönderdi arkadaş.
Yani %100 tutmak zorunda ve tuttu.
Bulamayabilirsiniz Malatyada belki ama hiç olmadı temiz dere kumu bulun.
Hadi kolay gelsin:)

nimo
09-05-2016, 13:04
Temiz torf satın alın ve altı en az 3 yerden delinmiş pet bardaklara dikin, 10 gün sonra kontrol edin. Köklendirme toprağında koyun gübresi olur mu hiç?!
Açık yaraya nasıl davranıyorsak, temiz olsun, steril olsun, aynısı bitki için geçerli.
Kestiniz bitkide yara açıldı, üstüne gübre verip köklenmesini beklemek bir hayal, çürümesi, kurtlanması bunun doğal bir sonucu.
Bakın ben cocopeat kullandım, çünkü nadir bir sardunyadan çelik gönderdi arkadaş.

Teşekkürler çok haklısınız :)

nimo
09-05-2016, 19:27

Bugün mixfloor torf aldım 2 uzun saksiya toplam 18 tane diktim. Uzun olanları da kısaltıp o çelik parçalarını küçük bi saksiya diktim tutar umarım :)

Jezebel
10-05-2016, 17:51
İyi yaptınız bravo.
Köklendikten sonra yine gübreli toprağınızı kullanabilirsiniz.
Başka çiçeklerinize verin, ziyan olmasın.
Uslübum biraz sert olmuş, sizi kırmadığımı umarım.
Dilerim çiçeklerini de görürsünüz.

Jezebel
14-05-2016, 12:01
Sevgili Sabihas ,
bakın bakalım kim açmaya niyetli :)

611968

İzin vereyim mi:confused:

611969

Çok sevimli.

Sabihas
14-05-2016, 14:33
Çiçekleri için hiç naz yapmayan türlerden.. üzeri kısa bir süre çiçeksiz kalıyor.

Jezebel
27-05-2016, 18:15
Çiçekleri için hiç naz yapmayan türlerden.. üzeri kısa bir süre çiçeksiz kalıyor.

Açtı

614821

Teşekkürler:)

Jezebel
27-05-2016, 18:17
Vee ayrıca :)

614827

Tutmuş ve ilk iş tomurcuk vermiş.

Jezebel
08-06-2016, 23:51
Profesyoneller böyle minik çeliklerden üretiyorlar :)

617030

Bu ne sevimli açmış .

melih146
15-06-2016, 16:44
Son sardunyanın rengi ne kadar güzelmiş sayın jezebel. Hayran oldum resmen rengine. Bu ceylan sardunyası mı? Ben de birkaç ay kadar önce okulda bi hocadan aldığım yaklaşık 7-8 sakız çeliğini gene tutturamadım. İki senedir deniyorum çelikten sardunya köklendirmeyi. Bir türlü olmuyor. Şu an gene köklendirmeye çalıştığım iki sakız çeliği var saksılarda. Bunlar da tutmazsa çelikten üretim ümidimden vazgeçip çiçek pazarının yollarını tutacağım sanırım

Jezebel
19-06-2016, 22:11
Son sardunyanın rengi ne kadar güzelmiş sayın jezebel. Hayran oldum resmen rengine. Bu ceylan sardunyası mı? ...
Hiç kimse teslim olarak bir savaşı kazanamaz melih146 :)
Bunu bana 30 yıl önce bir hocam söyledi, o gün bu gün mücadele etmeye devam ediyorum.
O resimdeki violler "Avrupa çiçekçilik"ten.
Çelik boyutunu görün istedim, 6-7 cm, daha uzun değil.
Ben de yıllardır seyrede seyrede artık kaptım tekniği galiba;)
Sardunya en kolay bitki, vazgeçerseniz diğer bitkileri nasıl deneyeceksiniz:confused:

melih146
24-06-2016, 11:29
Haklısınız denemeye devam. Son ektiğim çelikler tuttu sanırım. Kulak çekme yönteminizi denedim gelmiyorlardı. Büyük bi umutla bunlara bakmaya devam edeceğim. Bakarsınız köklenip yıllarca estetik doyum veren sardunyalar olurlar :)

bergenia
19-07-2017, 00:14
Sardunya yapraktan çoğalır mı?

Cymbelina
10-05-2018, 02:12
Sardunya yapraktan çoğalır mı?

Muhtemelen arkadaşımız bu cevabı görmeyecektir ve geç bir cevap olacak ama gene de bilgi edinmek isteyenler için: Sardunya yapraktan çoğaltılmaz. Tohumdan çimlendirerek ve çelik ile (kesilen dalın köklendirilmesi ile) çoğaltılır.

Selim orhan
25-06-2018, 12:16
Merhaba. Ben tüm kardeşlerimle birlikte yazın kalacağımız bir ev satın aldık. Ve evin koca bir bahçesi var ve biz bir sürü sardunya aldık. Ve yaz başı diye çelik aldık. Ve saksılara diktik. Saksılar küçüktü. 3 günde bir suluyorum ve kamelyada tutuyorumk. Sizce tutar mı ? Şimdiden sağolun

Jezebel
08-07-2018, 17:00
Merhaba...Saksılar küçüktü. 3 günde bir suluyorum ve kamelyada tutuyorumk. Sizce tutar mı ? Şimdiden sağolun

Beklemek ve görmek lazım.
Olmaması için bir sebep yok. Direkt güneş ışığı gelmesin ve toprak da kurumasın. Deneme yanılma yoluyla hepimiz bu işi yapıyoruz.
Olursa başarı, olmazda tecrübe oluyor. Her şekilde kazanıyorsunuz.

Selim orhan
09-07-2018, 16:02
ilginiz için çok teşekkür ederim sayın Jezebel gelişimleri olursa bilgilendiririm

mustafaazizoglu
31-01-2019, 16:37
Şimdi budasam bu uzun dallardan ikişer üçer çelik çıkar mı ki?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/58537c6879b584a96de1dffff07ae762.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk

siflera12
31-01-2019, 17:07
Şimdi budasam bu uzun dallardan ikişer üçer çelik çıkar mı ki?https://uploads.tapatalk-cdn.com/20190131/58537c6879b584a96de1dffff07ae762.jpg

Sent from my iPhone using Tapatalk1 daldan 2 çelik çıkartabilirsiniz ama dipten keserseniz 3-4 çelik çıkartabilirsiniz [emoji4]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

elifaydin
01-02-2019, 08:48

Hatta renklerini bilsek de biz de bu çeliklere talip olsak diyesim geldi, çünkü oradan bir sürü çelik çıkacak gibi duruyor. Budandıkça tazeleniyorlar hem.

mustafaazizoglu
01-02-2019, 09:58
Hatta renklerini bilsek de biz de bu çeliklere talip olsak diyesim geldi, çünkü oradan bir sürü çelik çıkacak gibi duruyor. Budandıkça tazeleniyorlar hem.

Elif Hanım, kırmızı - crimson renkteler Teşvikiye’de oturuyoruz, uğrarsanız vereyim bir iki çelik [emoji6]

elifaydin
01-02-2019, 15:30
Elif Hanım, kırmızı - crimson renkteler Teşvikiye’de oturuyoruz, uğrarsanız vereyim bir iki çelik [emoji6]

Neden olmasın, ben de size kırmızı beyaz sakız ve somon rengi çeliği getirebilirim.

mustafaazizoglu
01-02-2019, 15:57
Neden olmasın, ben de size kırmızı beyaz sakız ve somon rengi çeliği getirebilirim.

Süper. Bekliyorum o halde. Adresimi mesaj olarak atıyorum.

ozlemsm
04-07-2019, 20:10
arkadaşlar merhaba yeni üye oldum.umarım doğru yere yazıyorumdur.şimdiden kusura bakmayın.aranızda sardunya çeliği gönderebilecek arkadaşlar varmı acaba.

Kevser12
14-06-2021, 16:28
Merhaba yeni saksı çiçeklerine başladım sardunya almıştım fakat iyi bilmediğim için çok sulamışım kökleri çürüdü bende çürüyen kökleri kestim daldan alınmış çelik gibi oldu acaba yeniden köklenir mi

Kevser12
14-06-2021, 16:32
Çelik çok uzun arkadaşım toprak üstünde 2 göz kalması yeterlidir.

Kökü çürümüş sardunyamın köklerini kestim yeniden köklenir mi acaba :(

mister73
14-06-2021, 17:50
Kökü çürümüş sardunyamın köklerini kestim yeniden köklenir mi acaba :(

Evet hiç merak etmeyin sardunya kolay köklenir. Varsa perlit veya torf içinde yoksa da doğrudan saksı toprağında aşırı sulamamak ama susuz da bırakmamak şartıyla çok büyük ihtimalle kısa zamanda yaşamaya devam edecektir.

Kevser12
18-06-2021, 00:59
Evet hiç merak etmeyin sardunya kolay köklenir. Varsa perlit veya torf içinde yoksa da doğrudan saksı toprağında aşırı sulamamak ama susuz da bırakmamak şartıyla çok büyük ihtimalle kısa zamanda yaşamaya devam edecektir.

İnşallah ya henüz yapraklarında sararma pörsüme falan yok diriler köklendi mi çok merak ediyorum ama köklenmeyi yavaşlatırım falan diye çıkarıp bakmak istemiyorum

mister73
18-06-2021, 12:25
İnşallah ya henüz yapraklarında sararma pörsüme falan yok diriler köklendi mi çok merak ediyorum ama köklenmeyi yavaşlatırım falan diye çıkarıp bakmak istemiyorum

Sabırlı olmak lazım. Çıkacak yeni yaprakları bekleyin, o zamana kadar bol güneş ve yeteri kadar su almalarına dikkat edin.

Kevser12
20-06-2021, 03:51
Ben sardunyaları kesip, aynı sn. Mine Hanım'ın tarif ettiği gibi yeşil aksamını azaltıyorum. Zannederim ki bitkinin su kaybını azaltmış oluyorum böylece. Ardında bir bardak suyun içine koyuyorum. Böylece köklenmesini takip edebiliyorum.
Küçücük bir tohumdan koca ağacın oluşması, rengarenk çiçekler açması, bitkinin bir dalından yeniden kendini oluşturması, üreyebilmek için bulduğu envai çeşit akıl almaz yol, hep birer mucize gibi geliyor bana. Evimde küçük mucizelere vesile olabilmek çok hoşuma gidiyor. Ve bunu seyredebilmek için de bardakta köklendiriyorum.
Sabah kontrol ettim, pasifloralar ve sardunyalar köklenmiş. Böğürtlenler ve ahududular köklenmek üzere. Hanımelleri köklenmemiş ama ölmemişte, demek ki ümit var. Sabah sabah bi sürü mucize gördüm. Bugünüm iyi geçer artık. :)

Peki kaç günde kökleniyor acaba