Bağlan

View Full Version : Kışın Sukulent Bakımı

esen
05-01-2008, 20:27
Arkadaşlar kışın sukkulentleri ne yapıyorsunuz?

İklimsiz
05-01-2008, 20:57
Benim sukulentlerim de içerideler, kapalı balkonda. Toprağını aşırı sulamamak kaydıyla sürekli nemli tutuyorum. Neşeleri yerinde:)

günsu
05-01-2008, 21:01
Benim eskiden anneannemden aldığım bitane vardı ve devamlı dışarıda balkonda dururdu sarı sarı açıyordu, halbuki bizim burasıda baya soğuk olur yani, kışın dalları büzüşür rengi koyulaşır havalar ısınınca eski haline dönerdi:cool:

yukka
05-01-2008, 21:51
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4487

Sukulentlerim kapalı balkonda kışın. Kış boyu çiçek açıyor. Şu anda tomurcukta ... Yaz- kış çok, çok az suluyorum sukulenti... Onun fotoğrafı da yukardaki bağlantıda 22 numara ...

zenfree
05-01-2008, 21:54
Sayın Yukka İstanbul'da neredesiniz? Sakıncası yoksa öğrenebilir miyiz?

yukka
05-01-2008, 21:57
Suadiye ...

günsu
05-01-2008, 22:00
Sevgili zenfree bu echeveria dediğin görünümü gül gibi olan dimi:confused:hiç merak etme benim önceden ondanda vardı yaz kış dışarıdaydı hiçbirşey olmuyo hiç merak etme ;)bizim burda çoğu tanıdıklarımda var, hep dışarıda duruyo.
Bazen yerler buz tutar.:rolleyes:

zenfree
05-01-2008, 22:09
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166909&postcount=21) mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)

günsu
05-01-2008, 22:20
Evet o bitki.Siz bilirsiniz, ama hiç endişe etme:rolleyes:zaten çok arsız bir bitki:cool:

günsu
05-01-2008, 22:29
Yalnız benim paşakılıcıyla ismini bilmediğim ona benzeyen bir kaktüsüm daha var onları merdiven boşluğuna alsm diye düşünüyorum,penceresi var,ışık alması yeterli sanırım.
Çünkü hiç çiçek açmadı.:rolleyes:
Chamaechereus silvestrii başlığı altındaki 57 inci mesajımdaki kaktüsüm:rolleyes:

ataser
06-01-2008, 02:08
Valla benimkilerde hep içeride hava güzel olunca nefes alsınlar diye biraz çıkarıyorum ama sonra içerideler:)
çiçek bile açıyolar valla, ama sulamayı en aza indirdim

yukka
06-01-2008, 11:26
Bu (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=166909&postcount=21) mesajda görebilirsiniz. Tekrar dışarı mı alsam ne yapsam? En iyisi karlı havalar geçene kadar içeride dursun. :)

Fotoğraftaki bitkiniz, Caddebostan'da bir balkonda yaz-kış senelerdir yaşıyor... Balkon da kuzey rüzgarına açık bir balkon. O çiçek içerde kısa sürede dejenere olur, şeklini kaybeder. Dışarda tutarsanız çiçek de açar. Yıkayabilirsiniz. Yıkayıp balkona aldıktan sonra nisana kadar su vermeyin. Sonra çiçekleri seyredin.

Arjo
09-09-2008, 09:19
Selam arkadaşlar ,

Ben yeni üye oldum ve hemen bir sorumu sormak istiyorum. Istanbuldayım, yaklaşık olarak 32 yıllık bir Ephorbia hermenthiana türü kaktüsüm var, bana annanemden kaldı. Şu an yaklaşık olarak 2,5 metre boyunda ve 50 cm den fazla çapı var. Bu yaz , artık tavana değdiği için ve çok yer kapladığı için onu balkona çıkardım hala orada ve bunu çok umursamadı. Ancak önümüz kış ve ben donar diye korkuyorum. Gerçi balkonun üzeri kapalı kar gelmez.Sizce tekrar içeri almalımıyım yoksa kışı orada uyuyarak geçirebilirmi?

ataser
09-09-2008, 14:07
Bırakın uyusunlar, hatta bence çok da iyi olur...
He bu arada bizim kardeşlik forumumuz var malum oraya da bekleriz sizi:)
Bu arada beton fayans filan ise balkon altlarına köpük koymakta fayda var....

Arjo
09-09-2008, 20:55
Cevap için teşekkürler, dikkate alacağım

Tika
22-09-2012, 10:51
Acik balkonda sera icinde duran yaklasik 30 civari sukulent turu bitkim var.Kisin portatif seranin uzerine sera naylonunu gecirerek balkonda tutabilir miyim?
Alt kisim acik oldugundan buradan soguk hava gelecek tabii.Balkonum guneybati cephesine bakiyor.Yoksa iceri mi almaliyim?Bu arada kis boyunca balkonda dururlarsa sulamayi ne zaman ya da hava kac derece oldugunda kesmem gerekiyor?Evin icine alinsa da araliklarla sulama yapilmasi gerek degil mi?
Tesekkur ederim.

Not:
Sukulentlerimin tamamini bu ilkbaharda aldigimdan ilk kisimizi gecirecegiz,hicbirini kaybetmek istemiyorum.;) Tecrubeli arkadaslar yardimci olursa sevinirim.:rolleyes:

lolla
09-10-2012, 14:16
Merhaba arkadaslar,

Evet derdim ayni, biliyorum yorumlari/onerileri/tecrubeleri okuyun diyecekseniz fakat hepsini tek tek okudum, notlar aldim, unlemler koydum fakat kaktus/sukkulent konusunda resmen takintiliyim ya olurlerse diye. Tesadufen yasattigim Sedum Nussbaumerianum ve Cotyledon tomentosa cinslerimin gozlerinin icine bakiyorum.
Uzattim ozur dilerim esas derdim su: Ankara'da ve kuzey bati cephesine bakan, nasil oldugunu anlamadigim sekilde yazlari gunes alan kapali pimapen bir balkonumdalar.
Diger iki bahsettigim cins de mutfak pencere onunde duruyor orda keyifliler.
Fakat diger yeni gelecek olan sukkulent ve kaktuslerimi nereye koyacagim? :( mutfak pencere onune mi, kapali balkona koyarak ustlerine strec cekerek mi?
Sanirim cildirdim artik obsesif gibi surekli yer ariyorum kis gelse bari bir an once :/

Cevap verenler olursa bilin ki hayati meselemi cozmus olacagiz :/

Ayşe Yıldız
09-10-2012, 16:58
Balkonunuzun ısısı 5-6 derecenin altına düşmüyorsa balkonunuza koyabilirsiniz. Bu kadar sitres yapmanıza gerek yok ayrıca kaybettiklerimiz öğrenmemizin ilk adımı oluyorlar.

selenn
09-10-2012, 17:05
Sayın Tika,

Sukulentlerinizin kışın balkonda sera naylonu ile kapalı durmalarının bir sakıncası olmaz. Hatta soğuk havanın da güneş kadar yaprak renklerini çok güzel tonlara dönüştürdüklerini görebilirsiniz. Yine de dikkat etmeniz gereken topraklarının tamamen kuru kalması gerektiği.

Eğer hava dona çekerse yine de riske atmayın, sera naylonu ile kapalı bile olsalar kışa dayanıklı birkaç tür dışında bitkileri kaybetme ihtimaliniz yüksek olur. Hava dona çekerse kapalı mekana alabilirsiniz.

Sulamayı kapalı mekanda toprakları kurudukça yapmanızı öneririm. Çünkü ev içerisindeki ısı ile toprakları oldukça kuruyor. Kaloriferli ortamda neme ihtiyaçları artıyor. Eğer balkonda kalacaklarsa az miktarda sulayın. Güneşli günlerde öğle saatlerini tercih edebilirsiniz.

selenn
09-10-2012, 17:41
Merhaba ben bu hobiye yeni başladım 2 haftalık bir mazim var kaktüsler enteresan canlılar o sadelikten o kadar zerif çiçekler açması hoş doğrusu bende kaktüslerimi sizinle paylaşmak istedim bir göz atın isterseniz.

Facebook (http://www.facebook.com/media/set/?set=a.139375679524632.25444.100003566010644&type=3)

Sayın kaktüs 35, fotoğraflarınızı link vererek değil de direkt foruma yüklerseniz daha kolay görüntüleyebiliriz.

lolla
13-10-2012, 15:18
Sayin Ayse Yildiz,
Tesekkur ederim ilginize .)

Evet fazla geriliyorum gercekten de, dediginiz gibi balkona koymaya karar verdim. Termometre ile 3gundur bakiyorum, sicaklik 10 derecenin altina dusmedi hic.

Kismet artik :)

Tekrar tesekkur ederim .)

Sevgiler

Mustafa Abdal
13-10-2012, 22:06
İkiside insan olmasına rağmen nasıl kimileri çay kimi de kahve içiyorsa sukulent ve kaktüsler için de tek bir mevsim takvimi ve bakım yöntemi yoktur. En doğru yöntem bitkilerinizin adını öğrenerek ona özel bakım takvimini oluşturmanız. Bir sukkulente veya kaktüse yazın vereceğiniz su - gübre bir türe uygun gelirken bir başka türü öldürebilir. Eğer uygun vakit bulabilirsem 30-40 kadar türe ait uyku-dormancy zamanlarını listeleyeceğim. Ustalardan gelen destekle eksikler tamamlanırsa genel bir başvuru listesi yapabiliriz sanırım. örneğin Echeveria veya Pachypodium kışın uykuya geçerken, suyu azaltmak gerekirken aynı şeyi yaz döneminde Cotyledon ve Crassula için yapmak gerekiyor.

Emre Kuzu
14-10-2012, 17:46
Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.

http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html

Mustafa Abdal
14-10-2012, 23:59
Genelde bakım şartları aynıdır, aşağıdan yararlanabilirsiniz.

http://www.specks-exotica.com/en/cultivation_data.html

ooof of Emre bey, bilgiler iyi güzelde birde galeriden uzak durun deseydiniz tam olacaktı.
Şimdi onlar orda ben burda nasıl olacak. Ziyaret etme imkanı olsaydı en azından gözümüz doyardı.

Emre Kuzu
15-10-2012, 14:58
Gerçekten böyle görüpte elde edememek üzücü birde sizin alacağınız zamana kadar ender türler kalacak mı bu da sorun çünkü zamanında koleksiyonerlerin yaptığı hatalar yüzünden -direkt topraktan sökmek gibi- bazı türlerin (haliyle en çekicilerinin) ticareti yasak çok ender satışı sunulma durumu var, mesale canlısına rastlamanıza rağmen tohumunu bulamıyorsunuz tohum bulmak içinde işin içine derine inmek lazım bu da biz gibi amatörler için zor ve pahalı.

Emre Kuzu
16-10-2012, 16:55
Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum; çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var; burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz. 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz. Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html)

Kaktüslerin hepsi kışın sulanmama listesinde sukulentlerde ise şu liste var; Aloinopsis, Bergeranthus, Faucaria, Hereroa, Nananthus, Rabiea, Rinephyllum, Stomatium, Titanopsis, Trichodiadema.

selenn
16-10-2012, 18:13
Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum çoğu kaktüs sukkulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kışın bakım hakkında bilgiler var burada dediğine göre kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklık isteklerine dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz 13 derece ve üstü minimum sıcaklıkları olanları ısıtılan bir odada, yine 7 dereceye kadar minimum sıcaklıkları olanları sıcak bir yerde ve bu derecelerin altında olanları ise serin ısıtılmayan bir yerde kışlatabiliriz, Önemli olan bu devrede bitkileri kuru tutmak.
Wintertime Cactus e Dintorni: il sito per appassionati di Piante Grasse (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html)

Emre Bey öncelikle bu faydalı bilgiler için teşekkürler fakat mesajınızı anlamıyorum. Noktalama harflerini kullanır, paragraflama yaparsanız anlamak için mesajı defalarca okumamıza gerek kalmaz.

Aşağıdaki şekli ile daha açıklayıcı oldu sanırım.

"Bu konuyla alakalı önemli bir adres buldum. Çoğu kaktüs ve sukulentin minimum sıcaklık dereceleri ve kış bakımı hakkında bilgiler var burada (http://www.cactusedintorni.com/en/wintertime.html).

Dediğine göre; kışın bitkinin sıcaklık isteklerine bağlı olarak düşük sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılmayan bir odada, ışık önemli olmadan kışlatabilirsiniz.

* 13 derece ve üstü sıcaklığa dayanabilen türleri ısıtılan odada,
* 7 dereceye kadar dayanabilen türleri sıcak bir yerde
* Bu derecelerin altındaki hava şartlarına dayanan türleri ise serin, ısıtılmayan bir ortamda kışlatabilirsiniz.

Önemli olan bu devrede bitkiyi kuru tutmak..."

farpali
04-12-2012, 19:06
İstanbul'da havalar soğumaya başladı,malum...sukulentleri iç mekana almalımı yoksa naylon kaplı portatif seralarda (fotoğraftaki gibi) kışı sağlıklı geçirirlermi..? En kısa zamanda yardım lütfen giderek hava ısısı düşüyor:)..

iris41
04-12-2012, 21:32
Sayın farpali sukulentleri önce iyice tanımak ve ona göre hareket etmek gerekiyor .
Echeveria ve huernia ya aynı muamele edemessiniz Sıtapaliaları o poşet gibi seraya koyarsanız cok kısa sürede ölecektir . Sukulentleri iceri almalımıyım demek yerine isim sorup araştırıp öyle yapmak cok daha iyi .

feriha
04-12-2012, 22:02
Sayın iris41, sukulent türlerine göre kış bakımları hakkındaki bilgi ve tecrübelerinizi paylaşırmısınız?

Ben sempervivum ve sedum türlerinin dışında 5 derecenin altında dayanıklı olmadıklarını sanıyorum.

Teşekkürler..

selenn
05-12-2012, 10:43
Sevgili farpali ben Bursa'da benzer bir sera tipi raf sistemi ile sukulent ve kaktüslerin tümünü balkonda muhafaza ediyordum. Son derece de kullanışlı bu raf çünkü öndeki fermuarla naylonu açmanız ve güneşli havalarda içeriyi havalandırmanız kolay oluyor. Sadece sulamaya dikkat etmenizi tavsiye ederim, bazı türlere kışın da güneşli havalarda su vermek gerekiyor.

selenn
05-12-2012, 11:04
Sevgili Feriha Hanım,

Sevgili iris41'in cevabını beklerken ben de kendi deneyimimi paylaşmak istedim. Sempervivumlar ve Sedumlar geçen sene burada -7 derecede bahçede kaldılar. Baharla sürgün vererek Sedumlar beni sevindirdi, Semperviviumlara hiçbirşey olmadı.

Özellikle dayanıklılığını kontrol etmek için bu sene bir Sedum lineare çeliğini de su tutucu özelliği yüksek bir toprak karışımında bahçede bıraktım.

Cuma akşamı kar yağınca ertesi gün kar erimeye başlayınca merak ettim çelik ne durumda diye hiçbir şey olmamış.

351577

Canlı ve kar üstünden kalktıktan sonraki görüntüsü bu bitkinin. Ardından kilerde duran çelik aldığım ana bitkiyi kontrol ettim, yapraklar cılızlaşmış, incelmiş.

Şuanda bahçede kışı geçiren kışa dayanıklı türlerim arasında Sempervivun, Saxifraga, Sedum sieboldii, Sedum spurium, Sedum lineare var.

Her ne kadar Delospermaların bazı türlerine dayanıklı demiş olsalar da bendekiler geçen sene -7'ye dayanmadı ki bu bitkilere -10'a kadar dayanıklı diyorlar.

feriha
05-12-2012, 21:35
Sevgili Selen, teşekkürler..
Benim de tespitim Delospermanın saksıda korumasız kışı atlatamadığı yönünde.. Bahçede yetiştiren arkadaşlarımızın yaza sağlam çıktığı mesajlarını okudum. Direk toprakta köklerini koruyabildiğini düşündüm.

Sedum ve sempervivum türlerinden şimdiye kadar açıktaki saksılarda kayıp vermedim.

Dar alanlara kapalı olarak sıkıştırdığımız bitkileri gece gündüz ısı farkının yaratacağı nemden, mantar ve diğer zararlılardan korumak için düzenli olarak kısa süreli de olsa havalandırmak gerektiğini gözlemledim Sevgili farpali.. Seranızı nisbeten daha az soğuk alabileceği kuytu bir köşede her gün havalandırıp gözünüzü ayırmadan deneyebilirsiniz gibi geliyor. ;)

iris41
05-12-2012, 21:57
Sayın feriha sempervivum türlerini ne kadar aldımsa yaşatamadım kısa sürede cürüyor nedense .
Delosperma bende kışın dışarda ve saksıda oldukca güzel cicekleniyor Acem halısıda bir cok arkadaşın dışarda donar demesine ragmen bende balkonun duvarını örtecek kadar büyüdü gecen kış donmadı bu yılda dışarda kalacak .
Sera yönteminde icerde oluşacak nemden zarar görmemesi icin havalandırma şart .

Tika
12-12-2012, 05:49
Burada yazılan egzotik türlerden birkaçı bende var.Aşağıda listeledim,hepsi açık balkonda sera içerisinde duruyor.Minimum dayanma sıcaklıklarına baktım 6 derece genelde.Şu an hava sıcaklıkları zaten İstanbul'da gece 6 derece civarlarında geçiyor.Mutlaka içeri almalı mıyım bunları? Ölürler mi?İçeride gelişimlerini hiç beğenmemiştim.
Aenium Decorum
Haworthia Reinwaldtii
Aloe Brefivolia
Kalp kalbe karşı (teyzem sürekli açık balkonda tutuyor)
Echeveria Runyonii cv Topsy Turvy
Echeveria Setosa
Haworthia Aristata
Haworthia Cuspidata

Listede birçok sardunya türü de var;ama sardunyaların çoğu İstanbul'da don dışında açıkta ölmeden yaşıyor.

Emre Kuzu
13-12-2012, 15:27
Soğuk öldürür ama içeride tutmanız öldürmez ben buna göre hesaplayın diye öneririm geçen sene -1 soğuğa dayanımı olan bir kaktüsü 18 22 derece arası bir ısıtılmayan odada kışlatmama rağmen çiçeğini gördüm evet içerisi dışarısı gibi olmaz biraz afallarlar ama zamanla alışırlar.

Tika
13-12-2012, 17:33
Çoğunu yeniden içeri aldım.Dışarıdakiler bunlar,bunları dışarıda tutabilirim,değil mi?
Bu arada Sedum Rubrotinctum iyice afalladı.Sağlıklı bitkim içeri-dışarı derken sağlığını kaybetti.Yaşıyor;ama pek keyfi yok.
Aşağıdaki listede yer alanlardan içeri alın,dediğiniz var mı? Şu aralar gece sıcaklıkları 3-4 derece civarlarında.
Echeveria Glaucia
Sedum Rubrotinctum
Sedum Vodoo
Graptosedum Bronze
Graptopetalum Paraguayence
Opuntia Kaktüsü
Yılbaşı Kaktüsü
Crassula Rupestris
Crassula Perforate Variegata

Emre Kuzu
13-12-2012, 18:50
Ben araştırdım ve böyle yapın diye öneririm, sonuçlar popüler önemli sitelerden.

Sedum Rubrotinctum -7 içeri
Sedum Vodoo -34 dışarı
Echeveria Glaucia -12 dışarı
Graptosedum Bronze -1.1 içeri
Graptopetalum paraguayense -14 dışarı
Schlumbergera Bridgesii yılbaşı +16 içeri
Crassula Rupestris -7 içeri
Crassula perforata 'Variegata' -7 içeri

Emre Kuzu
13-12-2012, 18:55
Yılbaşı kaktüsü hariç şu aralar dışarıda durabilirler.

selenn
17-12-2012, 14:00
Kış geldi mi sıkıntılı dönem başlıyor bizde. Yer sıkıntısı bir yandan, kışın çetin koşulları diğer yandan sonbahardan sonra her sene strese giriyorum. Tüm saksıları önce kilere taşıyorum, mümkün olduğunca aydınlık yerlere yerleştiriyorum bitkileri.

Kaktüslerin hemen hemen hepsi kilerdeler. Cam içlerinde, raflarda dinlenme dönemlerini geçiriyorlar. Eskiden yetersiz ışık aldıklarından formlarının bozulmasını dert ederdim ama geçen sene özellikle yazın bahçede hızla kendilerini toparladıklarını görünce artık dert etmez oldum.

Kışın kaktüs ve sukulent bakımı konusunda forumda son zamanlarda arkadaşların sorularını, çözüm yollarını okudukça ben de bizim kilerdeki durumu fotoğraflamak istedim.

Hava ısısı gece 2-3 derece olana kadar bahçedeydi kaktüs ve sukulentler ama 2 dereceye düştükten sonra hepsini kapalı mekana aldım.

Boyları uzuyor, form değiştiriyorlar ama dediğim gibi dert değil zira bahardan sonra daha aydınlık günlerde kendilerini besin takviyesi ile toparlarlar.

Bitkilerden bir kısmı :

355453

355454

355455

Gövdeleri incelip uzayanlar:

355456

355457

Kaktüslere kışın hiç su vermiyorum, tamamen kurular ama sukulentlere ayda bir kere çok az miktarda su veriyorum.

selenn
17-12-2012, 14:07
Kışa dayanıklı türler bahçedeler. Kar yağıp eridikten sonra Sempervivumlar yine ortaya çıktılar, gövdeleri küçüldü, kendilerini iyice toprağa çektiler ama baharda onlar da hızlı gelişecekler...
Bakımsız bahçenin bahardaki, yaz mevsimindeki halini gel de arama :)

355458

Bu sene Sedum lineare'nin kışa dayanıklılığını ölçmek için saksısından bir çelik alıp bahçede bırakmıştım, ana bitkiyi kilere yerleştirmiştim. Bahçedekinin donacağını düşünüyordum açıkçası. Fakat o beni şaşırttı. Kar altındaki son derece sağlıklı ama buna rağmen kilerdeki cansız, kuru.

Kar altındaki Sedum lineare

355459

Kar eridikten sonraki durumu

355460

Kilerdeki ana bitki

355461

ipektuğçe
17-12-2012, 14:56
Ellerinize emeklerinize sağlık selenn hanım,bende form bozukluklarını hiç önemsemiyorum,baharda hepsi daha da güzelleşerek geri dönüyorlar.Sevgiler...

aybuke89
06-12-2013, 11:36
kaktüsüme evde bakıyordum ama çalışan bir bayan olduğum için evde bırakmak istemedim. ofisime getirdim. ev biraz daha soğuk oluyordu tabi ve gün ışığı almıyordu. ofiste şimdi, sıcaklık yüksek ve güneş alıyor. bu sineklenmenin sebebi ne olabilir. herhangi bir işlem yapmam gerekiyor mu?:(

uzer
27-01-2014, 11:23
Her sukkulnetin sıcak ve soğuğa dayanma ısı derecesi farklıdır bunu cinslere bakarak herkez bulabilir.

Narphus
25-10-2016, 18:44
Efendim hazır kış yaklaşırken hepimizin dertli olduğu bu konuyu bir dirilteyim dedim. Sukulentler aslında sandığımız kadar narin değil. Uygun koşullar altında çoğu dışarda kışı geçirebiliyor.

Sempervivum'u olanlar yaşadı. :) Bu sene Kanada'da yaşadım bir süre ve insanların yetiştirdikleri sukulentleri ve bahçelerini gözlemleme fırsatı buldum. Birçok yerde bahçede ve sokaktaki geniş saksılarda sempervivumun yaz kış yaşadığını gözlemledim. Kanada'nın soğuğu malumunuz - 30 derece olduğu için Türkiye'de her halukarda yaşayacağını düşünüyorum. Fotoğraftaki malumunuz yavru bile vermiş.

http://sierrafoothillgarden.files.wordpress.com/2011/03/img_4711.jpg

Graptoveria ve Graptopetalum cinsleri de dışarda korunaklı olarak rahatlıkla yaşatılabiliyor. En yakın arkadaşımın balkonunda hiç ilgilenmediği graptoları var, onların bakımını ve üretimini ben gittikçe yapıyorum. (ne kadar ilgi istediklerini siz düşünün artık :)) Geçen sene denemek için 2 farklı ortamda bıraktım 2 grup graptopetalumları. Bir kısmı pencere önünde nispeten korunaklı kar almayan bir yerde kaldı ve bunlar aynen gelişip büyümeye devam etti. Diğer kısmını da balkonda kar alan açık bir yerde bıraktım. Bu grup da yaşamaya devam etti ama bahara biraz küçülmüş olarak girdi.

Sedum'un da dışarda yaşayabileceğini düşünüyorum. Yazın Büyükada'nın ormanlarında dolaşırken çeşitli sedum türleriyle karşılaştım, eğer onlar dışarda yaz kış yaşayabiliyorsa bizimkiler saksılarda pencere önünde veya balkonda rahatlıkla yaşayabilir.

http://3.bp.blogspot.com/-pINQg0bSXQc/UrXdEk3NMYI/AAAAAAAAcws/yZnMpdFu0nU/s1600/DSC_0881.JPG
Sedum Palmeri

Ben geçen sene bütün sukulentlerimi kışın içeride geçirttim ve büyük bir kısmı formunu kaybetti o yüzden bu sene portatif bir seranın içinde dışarda geçirtmeyi düşünüyorum. Hele Echeveria Perle von Nürnberg'im kış boyu o kadar küçülüp formunu bozdu ki bütün yaz boyunca eski büyüklüğüne kavuşamadı. İstanbul'da da bu kış sert ve bol karlı geçecekmiş ama biz dışarıyı test etmeye kararlıyız. :rolleyes:

YeniGine
28-10-2016, 23:26
Kışın dondan etkileniyorlar mı?

631407

631408

631409

631410

Sevgi Durul
28-10-2016, 23:48
Kışın dondan etkileniyorlar mı?

İlk iki fotoğrafı crassula ovataya benzettim. -6 dereceye kadar dayanabiliyor bildiğim kadarıyla. Diğer ikisi kalanchoe, bunlar korunması gereken türdür, Sevgili YeniGine.

şeymaonder
29-11-2016, 17:57
Merhabalar. Bütün yazdıklarınızı okudum. Ben de ilk baharda sukulent edinmiş bir acemiyim kapalı balkonumda echeveria çeşitlerim var. Balkonumun bir penceresi gündüzleri hep açık durur geceleri kapatırım. Havanın eksilere düştüğü zamanlarda bunlari eve almalı mıyım sizce. Hava akımına yakın değiller

meltem_kc
19-12-2016, 15:00
Merhabalar. Bütün yazdıklarınızı okudum. Ben de ilk baharda sukulent edinmiş bir acemiyim kapalı balkonumda echeveria çeşitlerim var. Balkonumun bir penceresi gündüzleri hep açık durur geceleri kapatırım. Havanın eksilere düştüğü zamanlarda bunlari eve almalı mıyım sizce. Hava akımına yakın değiller

Merhabalar,

Benim camekanla kapatılmış balkonumda çeşitli kaktüs ve sukulentlerim iki kış geçirdi ve hiç zarar görmediler. Yeşil yapraklı bazı türlerde pembe kırmızı renk değişimi oluştu. Ancak havaların ısınmasıyla tekrar eski hallerine döndüler.
Balkonum kuzeye bakıyor ve hava sıcaklığı en çok -10 C civarına düşmüştür.

Asuma-n
01-09-2019, 23:10
Sukulentler kışın güneş görmeyince formları bozulurmu

Dabilg
10-01-2020, 21:18
50 taneye yakın sukulentim var. Kapalı balkonda duruyorlardı fakat balkon ısınan bir balkon değil kapısı kapalı duruyor ısıtma sistemi yok. Bir iki fire verdim hava soğuyunca ve sukulentleri mutfağa aldım. Kalorifere yakın bir yerdeler. Trker teker ölüyorlar. Kimisi kuruyor kimisi yaprak döküp kuruyor kimi kökten ölüyor, kimisi çürüyor. Aynı şekilde sulanan bitkilerin bu kadar değişik ölmelerine anlam veremiyorum. ne yapacağımı şaşırdım. Toprak değiştirdim pek işe yaramadı. Az suladım olmadı çok suladım olmadı. Daha önce temiz hava istediklerine kesinlikle emin olmuştum ama şu kış gününde ne yapabilirim bilemiyorum. Bi önerniz var mı?

Dila2012
13-01-2020, 15:31
Merhaba Dabilg, kisin sukulentleri cok az sulamak lazim. 15 gun gibi dusun. Suladiginda da mutlaka balkonu havalandir. Gece de biraz acik kalirsa iyi olur.Sulamayi ayni anda yapsanda kullandigin toprak turu farkli olabilir. Bazi topraklar, ozellikle torf agirlikli olanlar, suyu tuttugundan bitki koku curume yapiyor. Bitki kucukse daha cabuk curuyebilir. Gun isigi da almali bitkilerin. Benim onerebileceklerim bunlar.

Dabilg
13-01-2020, 22:53
Merhaba Dabilg, kisin sukulentleri cok az sulamak lazim. 15 gun gibi dusun. Suladiginda da mutlaka balkonu havalandir. Gece de biraz acik kalirsa iyi olur.Sulamayi ayni anda yapsanda kullandigin toprak turu farkli olabilir. Bazi topraklar, ozellikle torf agirlikli olanlar, suyu tuttugundan bitki koku curume yapiyor. Bitki kucukse daha cabuk curuyebilir. Gun isigi da almali bitkilerin. Benim onerebileceklerim bunlar.
Artık balkonda değiller. İstanbulda yaşıyorum ne kadar soğuk olabilir ki? Balkona mı almalıyım acaba tekrar? İçeride sudan ziyade havasız kalıyor belki?

Mesut Temiz
13-01-2020, 23:16
Artık balkonda değiller. İstanbulda yaşıyorum ne kadar soğuk olabilir ki? Balkona mı almalıyım acaba tekrar? İçeride sudan ziyade havasız kalıyor belki?

Sukulentlerin soğuğa dayanıklılıkları birbirinden çok farklı olabiliyor, ama İstanbul kışında açıkta ya da camla kapalı da olsa ısıtılmayan bir balkonda donacak türlerin sayısı çoktur... Tür bazında tek tek değerlendirip araştırmanızı ve ona göre konum belirlemenizi öneririm... Bol şans...

Dabilg
14-01-2020, 10:33
Teşekkürler sanırım en mantıklısı o olacak daha dayanıklıları balkonda bırakacağım