View Full Version : Soba
Zeytinci
28-11-2012, 10:43
En azından yaşamımızın bir bölümüne girmiştir.
Soğuk kış günlerinde etrafında toplanmışızdır. Kah evde kah vaktimizi geçirdiğimiz diğer mekanlarda.
Halen kullanımının yaygın olduğu da gerçektir. Ucuz da sayılır.
Yakılan odunun bir çalıdan ya da ağactan eksildiği ise bazen içimizi sızlatır.
Yakıtına göre Odun sobası, Kömür sobası vs.
Kovalısı, doğrudan odun yüklemelisi, Kuzineli olanı, döküm vb. çeşit çeşit sobalar.
Günümüzün modern ısınma metodlarının yanında halen ayakta kalmışsa, konuşulacak çok şey var.
ardacan2000
28-11-2012, 23:33
Soba başı sohbetleri, ailenin ısınmak için aynı odada olmak zorunda olması, ne kadar güzel günlerdi. Üstünde ekmek kızartmak, kestane pişirmek ayrı bir keyif idi.
Teknoloji ilerledikce daha az insan, kalabalık içinde daha yalnız oluyoruz. İmkanım olsa evimde elektrik olmadan yaşamak isterdim...
Cumhur Tonba
29-11-2012, 05:50
Şu anda soba çitır çıtır yanıyor. Daha doğrusu içinden güm güm ses geliyor. Ve üzerindeki çaydanlığın kaynamasından dolayı gelen su sesi. Bu tatları çoğunuz unutmuştur.
Ekmek dilimleri de kızarmak üzere. Çay da hazır. Gel keyfim gel.
bay tömürcek
29-11-2012, 07:13
Şu anda soba çitır çıtır yanıyor. Daha doğrusu içinden güm güm ses geliyor. Ve üzerindeki çaydanlığın kaynamasından dolayı gelen su sesi. Bu tatları çoğunuz unutmuştur.
Ekmek dilimleri de kızarmak üzere. Çay da hazır. Gel keyfim gel.
Sayın cumhur tonba ben hala o tatları yaşayanlardanım :D Bizde hala soba kullanıyoruz fırınında patates pişirip üstünde ekmek kızartıyoruz tabi bu tatlar ne davulda pişen patateste oluyo ne elektrikli fırında pişen patateste sobanın kuzinenin yeri çok başka :D
Soba başı sohbetleri, ailenin ısınmak için aynı odada olmak zorunda olması
Teknolojinin getirisi olmasa da, zamanın getirisi.. Yalnız kalma isteği her insanda var.. Soba bu birliktelik zorunluluğunu getiriyor ne yazık ki..
Merkezi ısıtma sittemleri, her odada olan klimalar veya soba kullanımının zorluğu pisliği bizi ondan uzaklaştırdı sanıyorum.. Cumhur Bey'in dediği gibi üzerinde kaynayan çayın, kızaran ekmeğin, pişen kestanenin tadı hiçbir yerde yok..
Ayrıca insanın kemikleri de ısınıyor.
Ben hala birgün temelli köye dönüp oradaki dede yadigarı 100 yıllık kâgir evde yaşarız umuduyla, son aldığımız şömine tarzı demirdöküm sobamı elden çıkarmaya kıyamadım..
Soba ile ısınmanın dezavantajları olduğu kadar, insanı daha bir hayata bağlayıp mutlu eden özellikleride var..
Ayda bir köye gidiyorum..
Köyde annemin odasında, diğer adıyla maşınga veya Trakya'da peçka diye tabir edilen kuzinemiz var..5 ton odun yakıyor; soba ile ısınmak çok pahalı..odunun tonu 300 lira..
Ama onun tadı başka..
Tutuştururken çırpıların ve çıranın kokusunu ve çıtırtısını duyuyorsunuz..
Üstünde annemle birlikte doğal mantarları pişirip üstünede minik bir tuz atıp afiyetle yiyoruz..
ve..daha başka bir sürü tatlar ve zevkler..
İyidir soba..Ama sürekli olursa iyi değil..
Ama yaşlılar için kötü.. Külü, dumanı, tütmesi, odun taşınması, sık sık doldurulmak zorunda oluşu, evin sadece belli bir bölümünü ısıtması; dezavantajları..
Eşim, 30 sene soba ile uğraştı ve bıktı.. Birazda İstanbul'a gidelim, kaloriferin tadını çıkaralım dedi..
Haklı da..
Cumhur Tonba
29-11-2012, 12:05
artılar ve eksiler.
Aşağı tükürsen sakal, yukarı tükürsen bıyık. Her iki tarafta bu konuda çok haklı.
tugrulbaba
29-11-2012, 18:24
Kalorifer sobalardan var bende. her türlü zevki yaşıyorum (:
Yalnız sanırım gelecek sene bunu bahçeye götürürüm. Buranın kalorifer sistemini de değiştirir, stokerli olanlardan yaptırırım. Nasip.
Zeytinci
01-12-2012, 12:49
Apartman yaşamında zor olabilir. Bahçeli evler ve kırsal alan için zor değil.
Önü camlı döküm sobalar ideal.
- Isınma mükemmel. Verim yüksek. Borusu uzun olunca neredeyse bütün ısıdan faydalanılıyor.
- Üzerinde sıcak tuma, çay demleme, kokuya katlanılırsa pişirme mümkün.
- Odun çıtırtısı, alevin görselliği muhteşem.
- Çöplerin yakılması da cabası.
- Çevreci.
Diğer yakıtların elektrik dahil elde edilip kullanıma sunuluncaya kadar çervreye verilen zararı düşünüldüğünde...
- Hem de ulusalcı/milliyetçi. Memlekette işsizlik varken, ithalat ile yabancının maaşını bize ödetmiyor.
Daha ne olsun... Haydi sobaya...
Cumhur Tonba
01-12-2012, 13:46
Önümde bomboş bekliyordu çay bardağım. Sobam da yanıyor ve üzerinde çaydanlık. Fotoğrafı gördüm. Önce bir çay koyayım kendime.
Önü camlı döküm sobalar ideal.
...
Benim elden çokarmaya kıyamadığım ve zeytinliğimdeki kulübede beklemeye aldığım sobada böyle..Demirdöküm..
İnşallah yapmayı tasarladığım denize manzaralı bağ evinde yine mutlu etmeye devam eder beni..
ardacan2000
01-12-2012, 21:51
Çocukken dayım beni gaz kuyruğuna götürürdü, gaz sobamız vardı. O zamanlar herkes dahamı mutluydu ne? Modernleştikçe doyumsuz oluyoruz, hep bir şeylere ihtiyaç var, her zaman bir şeyler eksik. Mutsuzuz gibi geliyor... Yaşlanıyorum galiba :)
Cumhur Tonba
01-12-2012, 23:24
İnşallah yapmayı tasarladığım denize manzaralı bağ evinde yine mutlu etmeye devam eder beni..
Çanakkale, denize manzaralı bağ evi. Sayın pria. Desenize siz bu dünyada cennetinizi kuracaksınız. Eşim de bigalı. Köy denize 2 km. Gönen yolunda. Deniz altında. Manzaraya cidden doyum olmaz. Hele Gelibolu, Çardak, Lapseki, Eceabat, Çanakkale tarafına doğru.
Çanakkale, denize manzaralı bağ evi. Sayın pria. Desenize siz bu dünyada cennetinizi kuracaksınız. Eşim de bigalı. Köy denize 2 km. Gönen yolunda. Deniz altında. Manzaraya cidden doyum olmaz. Hele Gelibolu, Çardak, Lapseki, Eceabat, Çanakkale tarafına doğru.
Sayın Cumhur Tonba..
Çanakkale sahilleri gerçekten yaşanılası köylerle dolu..Gönen-Biga arasında çok şirin köyler var..Belki gidemediğim deniz manzaralı dağ köyleri çok daha güzeldir..
Ama benim eski göz ağrım, Lapseki-Umurbey arasındaki deniz kıyısındaki Kemiklialan köyüdür.25-30 sene önce çok daha güzel, denizi temizdi..Kızımı 5-6 aylıkken denize alıştırdığım köydür..Bayılırdı kollarımda denizde olmaktan..
Dediğiniz gibi, methetmek gibi olmasın ama köydeki fidanlığım, kasabanın en güzel yerindedir..Karşımda, eski Ceneviz Kalesinin bulunduğu yarımada, ardında Marmara'nın mavisi ve adaların silueti..
Sağ yönde ise özellikle geceleri çok güzel olan Karabiga körfezi..
Her zaman hafif bir Marmara esintisi..
Cennetim benim burası adeta..
Ayda bir kez gidiyorum, en az bir hafta kalırım, benim için mutluluk terapisi olur adeta, bütün yeisleri, olumsuzlukları, dünya gailelerini formatlarım orada..
Hele yalınayak çalışmaya bayılırım..Fidanlarım, nergislerim, lalelerim kızlarım gibidir..Severim okşarım onları ve onlardan asla el sallamadan ''hoşçakalın kızlar'' demeden ayrılamam..daha doğrusu ayrılmak çok zordur..
Fidanlıkta 15 metrekare tuğla bir kulübem var, üstünede bir 15 metrekare çatı odası, kulübenin önünede 15 metrekare bir oturma odası şeklinde bir ilave yapmayı çok istiyorum..
Sobalarım hazır, hem şömine tipi, hemde kovalı..
Bazı geceler orada uyumak çok güzel olur..Köy içindeki evimiz sıkıcı geliyor..Sessizlik, ağustos böceklerinin sesini duymak istiyor insan..
Bakalım..kısmet..
Tanrı hepimize bahtı açık güzel günler gösterir inşallah..
Bakınız:
http://www.agaclar.net/forum/956107-post34.htm
Zeytinci
02-12-2012, 11:26
Sobalarım hazır, hem şömine tipi, hemde kovalı..
Bazı geceler orada uyumak çok güzel olur..
Bakalım..kısmet..
Düşündüğünüzü yapın, ıskalamayın hayatı. Yakın sobalarınızı. Çıtır çıtır yanar kuru odunlar, tazeler ıslık çalar. Hem de nasıl güzel olur uyumak, gelincik'lerin bastığı bahçenizde. Sağlık ve afiyetle...:)
Zeytinci
02-12-2012, 11:37
O zamanlar herkes dahamı mutluydu ne? Modernleştikçe doyumsuz oluyoruz, hep bir şeylere ihtiyaç var, her zaman bir şeyler eksik.
Teknolojik gelişmeler tembelleştiriyor. Beraberinde doyumsuzluk. Özlem azalıyor. Kullanmadığımız bazı teknolojik yeniliklere de birikimlerimizi harcıyoruz.
Farkına vardığımızda, eski güzellikleri arıyoruz...
Ben fakir
02-12-2012, 12:21
Kulübemizi yaptıktan sonra, en büyük emelim, bir ördek soba idi.
O kış bitimi erken bir gidişim oldu; içeri girdiğimde ne göreyim: Ortalık yerde bir ördek soba, kurulmuş, yanında istiflenmiş odunuyla birlikte beni beklemiyor mu?..
Nasıl sevindiğimi anlatmam mümkün değil!..
Köyde benden genç üç kardeş/arkadaş, ne derseniz deyin; benim günlük konuşmalarda özlemle bahsettiğim sobayı sürpriz olarak kuruvermişler...
O gün-bu gündür, keyifle çıtırdar durur...
Cumhur Tonba
02-12-2012, 18:27
Sayın Pria,
Baktım fotoğraflarınıza. Zaten oralar anlatılmakla anlatılacak gibi değil. Havası, suyu, manzarası, rüzgarı. Eminim. Orası sizin bu dünyadaki Cennetiniz olacak.
Dilerim mevladan, orada uzun yıllar yaşamayı nasip etsin size.
Cumhur Tonba
02-12-2012, 18:28
Saygıdeğer Ben fakir,
Dilerim bu çıtırdılar uzun yıllar devam eder.
Ben de sonuna kadar eski odunlu, talaşlı, kömürlü sobaların kullanımını destekliyorum :)
Sobayla ısınıyoruz. Salonda . Biraz falza cam var ısı kaçıyor diyordum. Bu sene bir soba da annemin odasına kursam iyi olur dedim. Yaş ilerledi, gerekli oldu.
Üç metre kadar bir boru gerekti. Salondaki sobanın borusu bir metre kadar.
Dün ikisini de yaktım. Salondaki her zamanki gibi oniki saat kadar yandı. Odadaki soba otuzuncu saatte daha ısı veriyor. Boşa harcamışım kömürü de parayı da yılarca.
Hep diyorlardı boru konusunu da, bu kadarını söylenince anlamamış olmam da iyi.
Madem uyandım deyip arkası cam yünlü panel de aldım duvarla soba arasına.
Zeytinci
10-12-2012, 23:15
Boşa harcamışım kömürü de parayı da yılarca.
Daha iyi istifade edebilirdim demek daha doğru. Hava emişi kapatılarak yanması kontrol edilebilen sobaların kullanımı ekonomik oluyor. ;)
Aklınıza uydum sobayı kurdum.. ;) Birkaç defa yaktım da..
Şehir içi, apartmanlar arasında kül dökecek yer yok..
Çöpe de atamıyorum.. Bahçeye varil koydum külü biriktirmeye karar verdim..
Elbet dökecek yer de buluruz.. :)
Şu sıralar sobanın ısısını değerlendirebileceğim farklı projeler arıyorum..
Sobadaki odun köz olmuşken, folyoya sarılı balık pişirdim üzerinde..
Her yer kokacak sandım ama olmadı.. Yine folyoya sardığım patatesleri közün içine attım..
O da şahane oldu..
Ah bir kuzine olsaydı :)
Kuzine olsa iyi ama soba da fena sayılmaz.
Sobanın üzerinde saç böreği yapın...
Hazır yufka alın, ikiye bölün...her parçanın içine, rendelediğiniz kaşar peynirini yumurta ile karıştırın ve parçayı muska gibi ortadan birbiri üzerine yapıştırın.Bir altını bir üstünü pişirin.
Üzerine tereyağı ve bal ya da reçel sürün.
Bir kez deneyin....hep yapacaksınız.
Meşe odunu yakın...Külü bahçeye serpin...
Balkabağı var...pireler de var...bahçenin külü eksikti...
Merhabalar efendim,
Ticari firmaya yönlendirmem ben pek, lâkin bir göçmen arkadaşımın tavsiyesi ile uzun seneler önce alıp kullanmaktan çok memnun olduğum çok çıkışlı/kalorifer peteği benzeri soba çıkış borusu (http://www.google.com.tr/imgres?hl=tr&sa=X&tbo=d&biw=1280&bih=839&tbm=isch&tbnid=jdllbpNsi8zxFM:&imgrefurl=http://www.celikcanyildiz.com/celikcanyildiz/urun2.asp%3Fid%3D31&docid=Xc3w444RqPGKzM&imgurl=http://www.celikcanyildiz.com/celikcanyildiz/uploads/169_maxi.jpg&w=226&h=300&ei=lwnHUOPCFtHKsga6x4HQDQ&zoom=1&iact=hc&vpx=103&vpy=68&dur=1710&hovh=240&hovw=180&tx=136&ty=142&sig=103735444155512816502&page=1&tbnh=129&tbnw=114&start=0&ndsp=26&ved=1t:429,r:8,s:0,i:105)..., tavsiye ederim. Yaşam alanına en yakın mesafede ısıyı eylendiriyor.., baca çıkışına (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/insaat/moduller/Baca.pdf) kadar.
Her çeşit (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/tesisat/moduller/kullanim_sicak_su_tesisati.pdf) soba için, kuruluş (http://hbogm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/tesisat/moduller/yakici_cihaz_montaji1.pdf) safhasından, yakma tekniğine (http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/e095e054ee94774_ek.pdf?dergi=174) kadar... kullanım şartlarına, Bakım (http://megep.meb.gov.tr/mte_program_modul/modul_pdf/522EE0036.pdf) ve temizliklerine dikkat edilmeli.
Boru bu (http://yenisafak.com.tr/yazarlar/MehmetSeker/borular-icinden-bir-boru-lav-borusu/16708) deyip geçilmemeli, işin içinde püf noktaları (http://www.akillituketim.com/v1/dokuman/temizlik-rehberi.pdf) var, vezir (http://www.haberler.com/soba-borusuyla-basladi-yassi-celikte-1-milyar-haberi/) de olabiliriz, ALLAH muhafaza rezil (http://www.haberler.com/afad-soba-zehirlenmeleri-konusunda-uyardi-3277244-haberi/) de.
Sağlık içinde keyifli ısınma ve maşa üzerinde dilim ekmek kızartmaları (http://www.agaclar.net/forum/buralardan-cekip-gitmek-ev-yapimlari/29122.htm)...( gene burdayız- aklımdan da çıkmaz ki zaten), soba sohbetleri (http://www.dogerhaber.com/haberdetay.asp?ID=1350) adı altında:)))....
Saygılarımla lütfen.
Sobanın üzerinde saç böreği yapın...
Bunu yarın deneyeceğim..
Aslında, bu tarz şeyleri pişirmek için, sobanın üzerine göre bir mermer kestirsem diye düşünüyordum..
Ya da başka bir malzeme.. Hem hijyenik hem portatif olur..
Çatlar mı bilemem tabii..
Balkabağı var...pireler de var...bahçenin külü eksikti...
Bahçenin güzelleşmesi için bir tek sihirli deyneğimiz eksik.. :)
Bunu yarın deneyeceğim..
Aslında, bu tarz şeyleri pişirmek için, sobanın üzerine göre bir mermer kestirsem diye düşünüyordum..
Hayır efendim...mermer olmaz.
Sobanın üzeri zaten döküm ( Pik) dür. Çabuk ısınıp geç soğuyacak.
Sobanızın cinsi ne...
Her ne ise üzerinde işlem yapabilirisniz...
Bu saç böreğini mangalda bile yapabilirisiniz.
Evet bahçenizin külkedisi bile var...
ayazkentli
11-12-2012, 14:27
Bunu yarın deneyeceğim..
Bahçenin güzelleşmesi için bir tek sihirli deyneğimiz eksik.. :)
Folyo'da ve soba içinde ki köz'de piştiği zaman koku yapmaz ama soba üzerinde pişirdiğiniz zaman koku odaya yayılır.
Soba üzerinde ekmek dilimi ya da kestane kızartınca her taraf mis gibi kokuyor ama iş börek-gözleme gibi bir şey yapmaya gelince, kötü kokar (yağ kokusu ağır oluyor).
Bahçenin güzelleşmesi için sihirli değneye gerek yok ki.
Yavaş yavaş harika bir yer olacak orası.
Her ne ise üzerinde işlem yapabilirisniz...
Sobamız, bildiğiniz eski model (http://www.google.com.tr/imgres?q=emayesan+soba&start=171&um=1&hl=tr&sa=N&tbo=d&biw=1366&bih=602&tbm=isch&tbnid=azWWKPFol6Sa0M:&imgrefurl=http://www.guleremaye.com/kurumsal.php&docid=D-fDtZr1povxLM&imgurl=http://www.guleremaye.com/images/or4.png&w=977&h=286&ei=IDHHULO3BMn64QTNl4DwCA&zoom=1&iact=hc&vpx=910&vpy=65&dur=4396&hovh=121&hovw=415&tx=229&ty=75&sig=104560292825721856642&page=6&tbnh=84&tbnw=260&ndsp=39&ved=1t:429,r:13,s:180,i:43) dikdörtgen bir şey..
Mermer koymayı; küle, ise karşı daha temiz olur diye düşünmüştüm.. Sn. ayazkentli'nin dediği gibi yağ sobanın üzerine akınca da hoş olmuyor..
Ama siz öyle diyorsanız bir bildiğiniz vardır :)
Cumhur Tonba
11-12-2012, 14:52
Aktif konularda soba başlığını görünce hemen damladım ve aynı mesajı yazmadan sobanın üzerindeki çaydanlıktan kendime güzel bir ıhlamur koydum. Sobanın iyi tarafları.
Kokacak bir şey ısıtmak istediğim zaman folyo kullanıyorum. Bazen karnım acıkıyor. Sigara paketinin kalaylı kısmını koyup, hafif de kenarlarını kaldırıyorum ve sucuk pişiriyorum. Yağlarına ekmek bandırmak güzel oluyor yerken.
Biber közleme için satılan emaye yuvarlak tepsi ile şöminede her türlü işimi görebiliyorum. Çok şey kullandım, denedim ama bir küçük sacayak ile bu ucuz tepsi hepsinden becerikli çıktı. Kestane kebap ve ekmek kızartma da kesin 1 numara.
Soba üzerinde de çok iş yapacağını sanıyorum.
Sigara paketinin kalaylı kısmını koyup, hafif de kenarlarını kaldırıyorum ve suck pişiriyorum.
Daha sizde ne projeler vardır.. ;)
Diğer fikir ve projeleri, görsellerle burada paylaşmayı teklif ediyorum.
ayazkentli
14-12-2012, 23:05
Bunu az önce Facebook'ta gördüm ve 8-9 yaşlarıma döndüm.
Anneannemin evinde böyle soba başında, gaz lambası ya da lüks (tüp'lü löküs) otururduk.
(Tabii, kaval yoktu ama kediler vardı).
Kulübemizi yaptıktan sonra, en büyük emelim, bir ördek soba idi.
O kış bitimi erken bir gidişim oldu; içeri girdiğimde ne göreyim: Ortalık yerde bir ördek soba, kurulmuş, yanında istiflenmiş odunuyla birlikte beni beklemiyor mu?..
Nasıl sevindiğimi anlatmam mümkün değil!..
Köyde benden genç üç kardeş/arkadaş, ne derseniz deyin; benim günlük konuşmalarda özlemle bahsettiğim sobayı sürpriz olarak kuruvermişler...
Biz de bir hayal uykusuna mı [soba]yatsak.
Ben fakir
14-12-2012, 23:54
Biz de bir hayal uykusuna mı [soba]yatsak.
Sevgili Akgül1a,
iki şıktan birini seçeceksiniz...
1- Yahya Kemal'in şiirini ezberleyeceksiniz:
"Bir uykuyu cananla beraber uyuyanlar"...
2- Benim arkadaşlarım kadar gerçek arkadaş bulacak hale geleceksiniz.
Zeytinci
18-12-2012, 21:40
Sevgili Akgül1a,
iki şıktan birini seçeceksiniz...
Üstadım,
Kaleminiz soba' dan da sıcak. İfadeleriniz ruhumuzu ısıtıyor.:)
Elinize, aklınıza sağlık...
ilksenozturk
27-12-2012, 09:26
Yine folyoya sardığım patatesleri közün içine attım..
O da şahane oldu..
folyoya sarmadan sobadaki közün içine atsak patatesleri kurur mu? nasıl olur?
folyoya sarmadan
Daha önce birçok kere mangalda denemiştim.. Hem is-kül bulaşıyor, hem de kabuğu çok sert pişiyor.. Folyo ile çok temiz oluyor..
Külün içinden çıkarıp, folyoyu açarak patatesi ortadan kesin içine istediğiniz şeyi doldurun.. Alın size kumpir ;)
Bir ip ucu.
Folyonun içerisine iri dişli tuz konur ve patates bu tuzlu folyoyla sarılır...
Sn. Tura sobanın üzerine ısınması için süt koymuştum. Unutunca taşmış.
Ve koyu renk lekeler kaldı, silsem de çıkmadı..
Bu durumda bir öneriniz var mıdır?
Ayşe Yıldız
27-12-2012, 10:47
Mintaxla canım mintaxla...
Ben cif kullanyorum. Bulaşık teli ve cif ikisi bir arada.
İki türlü işlem var.
Çok ince dişli zımpara ile zımparalayın.
Bir deterjan dökün. Deterjanın üzerine limon sıkın veya limon suyu dökün. Bir müddet bekleyin...Limon suyu pası üzerine çekecektir.Sonra kağıt havlu veya peçete ile emdirin.
Her iki işlemde de sonuç alamadıysanız,
az miktarda pas çözücüyü ılık suyun içerisinde eritin ve bununla lekeli yeri silmeye çalışın.
Ayşe Yıldız
27-12-2012, 11:15
İki türlü işlem var.
Çok ince dişli zımpara ile zımparalayın.
Bir deterjan dökün. Deterjanın üzerine limon sıkın veya limon suyu dökün. Bir müddet bekleyin...Limon suyu pası üzerine çekecektir.Sonra kağıt havlu veya peçete ile emdirin.
Her iki işlemde de sonuç alamadıysanız,
az miktarda pas çözücüyü ılık suyun içerisinde eritin ve bununla lekeli yeri silmeye çalışın.
Her şeye de bir önerisi var. :D;)
Her şeye de bir önerisi var. :D;)
Söze ''Ben Van'da görev yaparken, bir gün sobanın üzerine süt dökülmüştü...... ''diye başlamalıydı aslında.. :p ;)
Espri bir yana, güncel hayatta karşıma bir sorun çıkarsa da Sn. Tura'ya akıl danışırım..
Hakikaten her konuda bilgisi olan biri..
Saygılar ;)
athena -asena
27-12-2012, 21:44
Fizikçi, matematikçi, kimyacı, jeolog ve antropologdan oluşan bir heyet, bir araştırma için arazide bulunmaktadır. Birden yağmur bastırır. Hemen yakında ki bir arazi evine sığınırlar. Ev sahibi bunlara bir şeyler ikram etmek için biraz ayrılır. Hepsinin dikkati soba üzerinde toplanır. Soba yerden 1 m. kadar yukarıda, altındaki dizili taşların üzerindedir. Sobanın niçin böyle kurulmuş olabileceğine dair bir tartışma başlar.
Kimyacı: “Adam sobayı yükselterek aktivasyon enerjisini düşürmüş, böylece daha kolay yakmayı amaçlamış”;
Fizikçi: “Adam sobayı yükselterek konveksiyon yoluyla odanın daha kısa sürede ısınmasını sağlamak istemiş”;
Jeolog: “Burası tektonik hareketlilik bölgesi olduğundan, herhangi bir deprem anında sobanın taşların üzerine yıkılmasını sağlayarak yangın olasılığını azaltmayı amaçlamış”;
Matematikçi: “Sobayı odanın geometrik merkezine kurmuş, böylece de odanın düzgün bir şekilde ısınmasını sağlamış”;
Antropolog: “Adam ilkel topluluklarda görülen ateşe tapmanın daha hafif biçimi olan ateşe saygı nedeniyle sobayı yukarı kurmuş.” der.
Bu sırada ev sahibi içeri girer ve ona sobanın yukarda olmasının nedenini sorarlar. Adam cevap verir:
“Boru yetmedi de efendim!”
laparaki
27-12-2012, 22:57
ben bundan istiyorummm :)
Cumhur Tonba
27-12-2012, 23:47
Ben Vanda iken (1982-1989) de sobam vardı.
Şu an Balabandayım. Sobam yanıyor. Üstünde demlik. Kıskanmayın sakın.
Cumhur Tonba
27-12-2012, 23:50
Benden size kesin çözüm. İzden falan iz kalmaz. Aynen yenisi gibi olur.
Sobayı değiştirin
Soba ve şömine seven arkadaşlar bir kaç sorum var izninizle :
-Çok soğuk havalarda soba/şömine yanan bölümde ( salon-oda-vb.) aileden uyuyan oluyormu ?
-Uyuyan oluyorsa karbonmonoksit zehirlenmesi tehlikesine karşı hangi önlemleri alıyorsunuz ?
-Soba/ şömine yanan bölümde uyuyan olmasada sobanız sabaha kadar yanıyorsa aynı tehlike evin diğer bölümleri içinde söz konusu olurmu ? araştırdınız mı ?
-Bu konuda üretilmiş alarm cihazlarından kullananınız varmı ?
Bu soruların tamamı soba veya şöminesinde odun yakan kullanıcılar için sorulmuştur, kömür yakanlar için zehirlenme tehlikesi açıktır. Ancak iyi yanmadığında odunun da kömürden farklı tehlike arzetmediğini sanmaktayım.
Ayşe Yıldız
04-01-2013, 08:40
Ben ki zehilenmiş ve ölümden dönmüş biri olarak çok korkuyorum. Ama vazgeçemiyoruz malesef. Kömür, yeteri kadar tutuşmadan sobanın altını ve üstünü kapatmıyorum. Sobaya akşam veya sabah hiç bir şekilde ekstradan kömür koymuyorum. Sobalarımızın ve evin bacasının çok kaliteli olması lazım. Bunlara dikkat ettikten sonra zehirlenme olmaz sanırım.
Piyasada satılan gaz (duman değil) dedektörleri (sensörleri) son derece uygun.En ufak bir gaz sızıntısında alarm veriyor.Ben yatağın hemen yanında kullanıyorum.
Fiyatları uygun.Yapı marketlerinde satılıyor.
SAygılarımla:)
Sayın fsuzen,
Kullandığınız dedektörün markasını yazarmısınız. Madem memnunsunuz aynısından alalım kurtulalım korkudan.
Bu işin şakası yok. Ben bir gecede belki 10 defa uyandım geçen hafta sonu. Sıcak diye salonda yattı bizimkiler, havada hafif lodosa dönünce acaba baca basarda tehlikeli bir durum oluşurmu korkusuyla hep ateşi kontrol ettim.
Piyasada satılan gaz (duman değil) dedektörleri (sensörleri) son derece uygun.En ufak bir gaz sızıntısında alarm veriyor.Ben yatağın hemen yanında kullanıyorum.
Fiyatları uygun.Yapı marketlerinde satılıyor.
SAygılarımla:)
Anlattığınıza ve bildiğime göre belirtiğiniz gaz, duman dedektörlerini uygulama-kullanma şeklinizin yanlış olduğunu düşünüyorum.
Bu cihazları almadan ve kullanmadan önce bünyesin de mühendisi olan bir firmayla görüşün ve uygulamayı onlarla yapın.
Cihazı ucuz bulduğunuz bir yerden alıp, kendisiniz monte edip kullanmaya başlarsanız sonuç vahim oluyor.
Bildiğim kadarını belirtmek istedim. Gerisi size kalmış. Saygılarımla.
Cumhur Tonba
04-01-2013, 20:41
Biz desene şans eseri yaşıyoruz.
Saat 2-3 olunca sobayı kömürle dolduruyorum. (Korun üstünü) Kapatıyorum. Yavaş yavaş yanıyor sabaha kadar.
ayazkentli
04-01-2013, 21:59
“Boru yetmedi de efendim!”
Yaşamda aslında çok örneği var bunun.
Bazı şeyler göründüğü gibi değil'dir.
Cumhur ağbi,
en tehlikeli şeyi yapıyorsunuz. Ben genellikle gece 02.00 gibi yattığımdan, kömür kalmıyor ama eğer lodos çıkarsa, hemen kovayı da dışarı alırım.
Lodos zaten ılık bir hava getiriyor. Sıcağa gerek kalmıyor. (Gerçi sizin oralar biraz farklıdır).
Biz desene şans eseri yaşıyoruz.
Saat 2-3 olunca sobayı kömürle dolduruyorum. (Korun üstünü) Kapatıyorum. Yavaş yavaş yanıyor sabaha kadar.
Hiç bir zaman yanan sobaya kömür eklemeyin. Ateş altta olduğu için zaten kömürün çoğu yanmadan ziyan olur.
Kömür yanmadan gaz çıkması asıl tehlikedir. Ölümcül zehirlenmelerin neredeyse hepsi bu biçimde kömür eklenmesinden kaynaklanıyor.
Cumhur Tonba
05-01-2013, 13:10
Çok haklısınız aslında. Fakat beton bina. Güneş de görmüyor oturduğumuz yerler. 20 senedir aynen devam.
Dikkatli olmak lazım.
Sayın fsuzen,
Kullandığınız dedektörün markasını yazarmısınız. Madem memnunsunuz aynısından alalım kurtulalım korkudan.
Bu işin şakası yok. Ben bir gecede belki 10 defa uyandım geçen hafta sonu. Sıcak diye salonda yattı bizimkiler, havada hafif lodosa dönünce acaba baca basarda tehlikeli bir durum oluşurmu korkusuyla hep ateşi kontrol ettim.
Sayın Hosseda
Benim cihaz biraz eski . Piyasada gaz alarm dedektörü adı altında bol miktarda var.(İnternetten bile alabilirsiniz.) Ev içi kullanımı için üretilenler genellikle yanıcı gaz(doğalgaz,lpg) ve toksik (karbonmonoksit vb.)gazları algılıyor.Size gerekli olan özellikle karbonmonoksit gazını algılaması. Elektrik çok kesiliyorsa pilli olanı tercih edilebilir.Bazı tiplerinde alarm ile birlikte bir cihazı çalıştırma özelliği var.(Örneğin;Hem alarm çalıyor hemde bağladığınız bir fanın çalışmasını sağlıyor.)İşi sağlama alayım derseniz yatağın altına bir karbonmonoksit algılayan gaz dedektörü, odanızın tavanına duman (karbon dioksit) dedektörü takabilirsiniz.
Fiyatları 50 TL civarında.
Bunları boş verip işi profesyonel çözümleyen kişilere bırakabilirsiniz.
Unutulmaması gereken karbonmonoksit havadan ağır bir gazdır.Yani alarm cihazınız yatağınız altında olmalı.Mümkünse yatağınız da sobadan yukarıda olmalı.
Bence esas yapılması gereken bacaları uygun hale getirmekten geçiyor ama ne yazık ki ülkemizde baca ve baca şapkası uygulamaları önemsenmiyor.
Saygılarımla:)
SecretGarden..
05-01-2020, 20:34
En azından yaşamımızın bir bölümüne girmiştir.
Soğuk kış günlerinde etrafında toplanmışızdır. Kah evde kah vaktimizi geçirdiğimiz diğer mekanlarda.
Halen kullanımının yaygın olduğu da gerçektir. Ucuz da sayılır.
Yakılan odunun bir çalıdan ya da ağactan eksildiği ise bazen içimizi sızlatır.
Yakıtına göre Odun sobası, Kömür sobası vs.
Kovalısı, doğrudan odun yüklemelisi, Kuzineli olanı, döküm vb. çeşit çeşit sobalar.
Günümüzün modern ısınma metodlarının yanında halen ayakta kalmışsa, konuşulacak çok şey var.
İşte hayalımdekı dökum soba................
guvensoba
10-08-2022, 19:08
Eski günlerinizi tekrar yaşamak isterseniz size yardımcı olmak isteriz. (https://guvensoba.com/urun-kategori/kuzine-soba/)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.