PDA

View Full Version : Sardunya üretimi (tohumdan)

Ferda Ülkümen
01-05-2007, 16:56
Bunlar da benim sardunyalarım,ve de tohumdan yetiştirmeye çalıştığım sardunya fidelerim:

cyucel
02-05-2007, 16:20
:( Tohumu hangisi oluyor. Çiçek bittiği zaman kalan bölge mi

limon
03-05-2007, 13:02
:( Tohumu hangisi oluyor. Çiçek bittiği zaman kalan bölge mi

Her çiçeği tohum vermiyor. Tohum verecek çiçek kurumaya başlayınca çiçeğinin ortasından ok çıkarıyor. Bazen hiç bir çiçeğinin tohum vermediği de oluyor. Sevgiler..

cicoz
26-05-2007, 21:17
sevgili zenfree,
Tohumdan yetişirmenin zevki başka oluyor.

Sevgili Ferda Ülkümen ya da bu konuda bilgisi olan arkadaşlar,ben sardunyalarımdan tohum topladım (kuruyan çiçeğin ortasından çıkan ok şeklinde)fakat bunları nasıl ve ne zaman ekeceğimi bilmiyorum.Kurutmam gerekiyormu?Tohumdan yetiştirmenin zevkini bende tatmak istiyorum.Yardımcı olursanız çok sevinirim...

Ferda Ülkümen
26-05-2007, 22:00
Sayın cicoz
Ben şimdiye kadar hep tohum satın alıp sardunya yetiştirdim,kendim toplamadım.Sizin topladığınız tohumların önce kuruması lazım,bazı tohumların ekilmeden önce soğukta katlanması (Mesela bir müddet buzdolabında bekletilmesi)gerekiyor,sardunya bunlardan mı bilmiyorum?tohum ekme mevsimi de donlar geçtikten sonra,aşağı yukarı mart-nisan-mayıs aylarıdır.Tohumlarınız kuruyunca deneyin isterseniz.Bu arada bir profesyonelden de cevap alırız.

papatyam
29-05-2007, 10:23
Sardunya tohumu ne zaman nasıl alınıyor?

Mine Pakkaner
29-05-2007, 10:41
Sardunyayı tohumla üretmek ancak hibrit çeşitler elde edecekseniz söz konusu. Yoksa çelikle kolay ürüyor. Ancak denemek isterseniz zor değil.

İthal veya yerli bütün sardunyalar çelikten yetişir. Tohumu ise çiçek açıp geçince alınır. Fosfor ve potasyumlu besinle desteklemek gerekir. Su hafif azaltılır. Sonra olgunlaşan tohumlar etrafa dağılmadan toplanır. Bakın ekteki resimde tohumlar dökülüyor.

http://geraniums.momcom.net/geraniums/cnutseedsa42607.jpg

http://geraniums.momcom.net/geraniums/coconutsds.jpg

http://geraniums.momcom.net/geraniums/uprcocosds.jpg

Resimleri http://geraniums.momcom.net/blog/archives/cat_seeds.html adresinden aldım.

limon
17-07-2007, 11:32
Habibe Hanım kuruyuncaya kadar dalında kalmalı. İyice kuruyup elinizle hafifçe ovaladığınızda tohumların dağılması gerekiyor. Tohumları aldıktan sonra da (ben genelde çay tabağına alıyorum) bir hafta kadar kurutun. Ferda Hanım'ın yazdığı gibi Ocak-Mart arası ekersiniz. Bu arada Şubat ayında geçen seneden kalan sardunyalarınızı budarsanız, o yaz bol bol çiçek açarlar. Bunu 10 sene kadar önce bir teyzeden öğrenmiştim. O zamana kadar çiçekten çok yaprak olan sardunyalarım sonraki yıllarda bol bol çiçeklendiler.
Bir de bazı çiçeklerimde yaprak çoksa çiçeklenemiyorsa alttaki yapraklarını diplerinden koparıyorum. 2-3 gün içinde tomurcuklanıyorlar.

nevsune
17-07-2007, 13:01
Sardunyanın tohumları, çiçeklerin arasından kılıç gibi uzayanların içinde mi oluyor? Ben belki onlar tohumdur diye, solan çiçekleri de kesmiyorum.

feriha
31-01-2008, 16:27
Arkadaşlar minicik sardunyalarıma bakın! Kardeşimin gönderdiği tohumları dayanamayıp 4 gün önce sıkıştırılmış torf tabletlere koymuştum.
29340

bugün camın önüne getirdim güneş görsünler diye
29339

tohumların cinsleri
29341

zenfree
31-01-2008, 16:41
Çok güzeller.;)
Pelargonium x hortorum "Black Velvet Salmon" F-1 büyüyünce böyle olacak.
Kaynak (http://www.raravaxter.com/)

Kiraz
04-04-2008, 17:04
34075

Çimlenen sardunyaları bugün şaşırttım. Çimlenme ve gelişmesi çok kolay oluyor fakat tohumları iyi saklayamadığım için çok fire verdi. Bir avuç tohumdan 20 tane sağlam çıktı. Çıkanların hepsi de çimlendi.

ardabora
10-04-2008, 23:47
Ben de tohumdan sardunya çimlendirmeye çalışıyorum. Geçenlerde bir çiçekçi, tohumdan çıkan sardunyaların o yıl çiçek açmadığını söyledi. Nedenini sorduğumda, "bilmiyorum ama o yıl açmıyor" dedi. Ne kadar doğrudur acaba, bilgisi olan var mı?

Benim minişlerim daha çok küçükler, bakalım ne çıkıcak bahtımıza...

Kiraz
11-04-2008, 11:56
Merhaba Ardabora,
Tohumdan sardunya üretmek çok zevkli ve çabuk geliştiği için üzmüyor. Benim geçen sene tohumdan ürettiklerim çiçek açtı ama gövdeleri diğerleri kadar fazla gelişmemişlerdi, bu nedenle çok çiçekli değillerdi. Bu sene gövdeleri çok daha iyi. Sizin çimlendirdikleriniz de çok güzel gözüküyorlar.

feneradasi
11-04-2008, 15:20
Ben de ilk defa tohumdan sardunya çimlendirdim çok kolay çimleniyor. Umarım sağlıklı büyürler.
Ama şimdiye kadar hiç çelikten köklendirmeyi başaramadım. Bu sefer yosundan yapılmış bir köklendirme sıvısı aldım, tarife uygun olarak ondan hazırladım umarım köklenecekler.
Sardunya çelikleri ortalama ne kadar sürede köklenir bilen var mı, bir de köklendiklerinde kesildiği yerden kökler mi çıkarıyor yoksa dalının üstünden mi kök uzatıyor bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

Kiraz
11-04-2008, 16:32
Feneradası, sardunya çeliklerinin ne kadar zamanda köklendiğini bilmiyorum ama çok da çabuk olmuyor. İyi yanı yeni kökler gözükmeden de gayet güzel gelişebiliyorlar. Kesildiği yerden kökler çıkıyor.

Önceki sene kışa girerken fazla dalları kırıp saksılara sokmuştum. Baharda hiç köklenmediklerini gördüm ama havalar ısınıp dışarı çıkardığımda çok güzel geliştiler ve köklendiler.

feneradasi
12-04-2008, 03:39
Cevabınız için teşekkür ederim Nurbahar Hanım, mesajınızı okuyunca iyice anladım ki ben acele edip köklendirmeye bıraktığım çelikleri tutmadı diye atıyormuşum şimdiye kadar.
Yaprakların sararması normal midir peki köklenmeye bırakılan çeliklerde, ben böyle olduğunda öldü diye atıyordum, şimdi köklendirmeye çalıştığım çeliklerin sarı yapraklarını kopardım, belki onları da koparmamam lazımdı.

Kiraz
12-04-2008, 15:09
Yapraklar sararabilir ve koparman bence iyi olur. Ben canlı olup olmadığını gövdesinden anlıyorum. Uç kısımda başlayan sararmış bölgeyi canlı hissettiğim yere kadar buduyorum. Ölü kısımlarda dalın iç kısmı kuru oluyor, canlı yere geldiysem dalın içindeki yeşil kısmı da görüyorum ve burada bırakıyorum. Uygulamam doğru mu bilmiyorum ama bu şkilde yapıyorum.

pınar31
12-04-2008, 19:45
Ben de ilk defa tohumdan sardunya çimlendirdim çok kolay çimleniyor. Umarım sağlıklı büyürler.
Ama şimdiye kadar hiç çelikten köklendirmeyi başaramadım. Bu sefer yosundan yapılmış bir köklendirme sıvısı aldım, tarife uygun olarak ondan hazırladım umarım köklenecekler.
Sardunya çelikleri ortalama ne kadar sürede köklenir bilen var mı, bir de köklendiklerinde kesildiği yerden kökler mi çıkarıyor yoksa dalının üstünden mi kök uzatıyor bilgisi olanlar paylaşırsa sevinirim.

merhaba ben sardunya tohumlarının kaç günde çimmlendiğini merak ediyorum, bir de sıcaklık ne kadar olmalı şimdi nisan ayında diksek yetişir mi, çimlenir mi?
Bir de bildiğim kadarıyla sardunya çeltiği bir gün hafif soldurulduktan sonra toprağa dikiliyormuş, diye duydum. Ama çeltiğinin suda köklendiğini duymadım...
sorularımın cevapları için şimdiden teşekkürler...

pınar31
12-04-2008, 19:46

merhaba ben sardunya tohumlarının kaç günde çimmlendiğini merak ediyorum, bir de sıcaklık ne kadar olmalı şimdi nisan ayında diksek yetişir mi, çimlenir mi?
Bir de bildiğim kadarıyla sardunya çeltiği bir gün hafif soldurulduktan sonra toprağa dikiliyormuş, diye duydum. Ama çeltiğinin suda köklendiğini duymadım...
sorularımın cevapları için şimdiden teşekkürler...

Kiraz
12-04-2008, 21:29
Merhaba pınar31,
Ben sardunyaları erken çimlendirmek istediğim için iç mekanda yaptım ve yaklaşık bir haftada çimlendi. Bu sıralar havalar güzel dışarıda da çimlenebileceğini sanıyorum.

Sardunya çeliklerinin, bir gün soldurup dikilebileceğini ben de forumda okudum ama hiç denemedim, kırdığım anda hemen toprağa sokuyorum. Çok taze dallarla yapılırsa çürüme oluyor, biraz odunlaşmış olanlarda başarı daha fazla.

feneradasi
12-04-2008, 22:45
Merhaba ben iki posta ektim sardunya tohumu, ilk önce F1 hibrit bir cins ektim epey kaliteli olduğunu tahmin ediyorum o tohumların pahalılardı çünkü.

Tohumları Humeyra Özdamar'ın sitesinde anlattığı yöntemle ektim tohumların tamamı iki günde çimlendi. Linki burda, http://www.humeyraozdamar.net/cicekbahcesi.htm

Daha sonra yine aynı yöntemle başka tohumlar da ektim, onlar karışıkmış. Onlar da üç günde çimlendiler, beşinci gün oldu şimdi hala çimlenenler var.

Tohumları torfa ektiğim kapları yanmayan ama dokununca hafif ılık olan bir kaloriferin altına yere koydum ve üstüne streç filmle kapladım,zifiri karanlıkta değiller ama güneş de görmüyorlar.

Her akşam püskürteçle toprağı çamurlaştırmadan suladım, streç filmi biraz açık bırakıp yeniden kapadım.

Sonra çıkan fideleri dokunulacak büyüklüğe geldiklerinde (3 günde o büyüklüğe geldiler) daha büyük saksılara aldım ve pencere önüne koydum şimdi 10 gündür yavaş ama tutarlı bir biçimde büyüyorlar.

Bir de tohumları ilk ektiğim gün köklendirme hormonu karıştırılmış su ile suladım, bu uygulamayı 10 günde bir tekrarlamayı düşünüyorum

pınar31
13-04-2008, 12:51
Bana cevap yazan Feneradası ve Nurbahar, çok teşekkürler, sizin bilgilerinizi okuduktan sonra hemen sardunya tohumu edindim ve onları sizin verdiğiniz yöntemlere göre ektim.. eğer çimlenirlerse söz veriyorum buraya, bu siteye gönderdiğim ilk fotoğraflar onların ki olacak. onları sizlerle de paylaşmış olacağım...
bu siteye yeni katılan biri olarak, insanların bu kadar saygılı ve birbirlerine karşı bu kadar yardımsever oluşlarını imrenerek izliyorum çünkü bu her ortamda yok...

feneradasi
15-04-2008, 22:55
Forumdaki diğer başlıklardan birinde F1 hibrid bitkilerin kısır olduğunu tohum vermediğini okudum. Ben F1 hibrid bir sardunya tohumu ektim, tohum pakedinin üzerindeki resimde siyaha yakın mor yaprakları olan ve kıpkırmızı çiçekler açan bir sardunya vardı. 6 fidenin hepsi büyürse daha da çoğaltmak, etrafıma dağıtmak istiyordum ama F1'lerin kısır olduğunu öğrenince moralim bozuldu.
Peki bir bitki F1se tohum vermiyor acaba çeliğinden de çoğalmaz bilen var mı?

Mine Pakkaner
16-04-2008, 00:04
Forumdaki diğer başlıklardan birinde F1 hibrid bitkilerin kısır olduğunu tohum vermediğini okudum. Ben F1 hibrid bir sardunya tohumu ektim, tohum pakedinin üzerindeki resimde siyaha yakın mor yaprakları olan ve kıpkırmızı çiçekler açan bir sardunya vardı. 6 fidenin hepsi büyürse daha da çoğaltmak, etrafıma dağıtmak istiyordum ama F1'lerin kısır olduğunu öğrenince moralim bozuldu.
F1 lerin kısır oluşu doğru değil. Bunu pek çok kez anlattık. Sadece açılma gösteriri. Ancak sardunyadan tohum almak zordur. Çeliğini alabilirsiniz.

feneradasi
16-04-2008, 00:19
Mesajınızı alınca foruma tekrar baktım Mine Hanım, başka bir yerde okumuş ya da yanlış hatırlamış olmalıyım. Peki aynı durum çeliğinde de olur mu? Yani açılma göstermesi. Cevabınız için şimdiden teşekkürler.

ardabora
16-04-2008, 23:45

Sayın feneradası,bahsettiğiniz çiçek eğer buysa (http://www.fothergills.ca/sc_images/products/365_large_image.jpg), ismi 'Black Magic Red' F1.

Ben de aynı tohumdan 4 tane ektim,çimlendiler.Yapraklarının rengi çok hoş olduğu için almıştım.

Sevgili zenfree, sardunyalarınızın renkleri çok güzel, beyaz olan çok zarif duruyor.Benim ilk çiçeğim beyaz sardunyaydı,annem vermişti ama geçen yaz ben onu kaybettim, çünkü kırmızı bir sardunyayla aynı saksıdaydı. Canım sardunyama noldu diye düşündüm durdum hep, acı gerçeği ağaçlar.net'e üya olunca anlamış oldum. :(

Orkun Kırcı
08-03-2009, 10:23
Sanırım tohumdan yetişebiliyor. Ancak ilk sene çiçeklenir mi bilemiycem. Sanırım tohumdan yetiştirmeyi şu anda Adalet Yağcı hanım deniyor. İsterseniz kendisine bir sorun.

Başbahcivan
09-03-2009, 22:02
Tohumdan sardunya yetiştirmek zormudur.Neler yapmam gerekir,deneyen varmı acaba. Vilmorinin sardunya tohumlarını aldım. Bu yaz çiçeklenmelerini görebilirmiyim.
Değerli arkadaşım tohumdan sardunya yetiştirmek hem zor hemde çok zevkli çünkü onun çimlenip gelişmesini izlemek çok keyifli.
Sardunya ekeceğimiz tepsi veya tabağa önce, yanmış(bir kaç yıllık)çiftlik gübresi, dere mili(tuzsuz kum),ve orman toprağı,3 karışım (aynı oranda)hazırlarız 2 parmak (3 cm)kalınlığında tepsi veya tabağa dolduruz, daha sonra elimiz le üzerini bastırır düzleriz. Toprak dolu tepsiye parmağımızla 0,5 cm derinliğinde çizgiler açarız ve bu çizgilere 1,5 cm ara ile tohumu atarız daha sonra açmış olduğumuz çizgileri düzleriz tohumların gömüldüğünden emin olduğumuz zaman ekimi tamamlamış oluruz. Bu ekim yaptığımız tabağı gömülmeyecek şekilde su dolu bir tepsi veya tabağın içine koymalıyız 6 - 8 saat kadar kalmalı tam suyunu alsın diye daha sonra su dolu tabaktan çıkartıp en az oda ısısı olan güneşli ve aydınlık yerde suyuna bakarak çimlenmesini beklemeliyiz. Tohumlar çimkendikten sonra 4 -6 yaprak olduklarında bir çay kaşığı yardımı ile uygun saksılara alarak rutin bakımlarını yaparak çiçeklenmesini beklemeliyiz.Çiçeklenme ekim gününden itibaren bakım şartlarına bağlı olmakla birlikte 120- 150 gün arasında çiçeklenme olacaktır.

Orkun Kırcı
10-03-2009, 19:57
Sayın hocam peki bu tohumu nasıl oluşturacağız. O kadar sardunya bakıyorum. Bu tohum olayını nasıl yapıcaz. Tozlaşma falan yapıp tetiklemek mi gerek acaba.

Başbahcivan
10-03-2009, 21:06
Sayın hocam peki bu tohumu nasıl oluşturacağız. O kadar sardunya bakıyorum. Bu tohum olayını nasıl yapıcaz. Tozlaşma falan yapıp tetiklemek mi gerek acaba.
Arkadaşım tohum işi çok detay isteyen bir iş en güzeli hazır tohum alıp yetiştirmek.

Sûz-i Dilârâ
12-03-2009, 14:23
Sn. Başbahçıvan, ben tohumdan sardunya yetiştirmeye çalışıyorum ama sizin yazdıklarınızın hiçbirini yapmadım.:rolleyes: Sardunyalarım çimlendi, sabah güneşi alan pencerenin karşısında torf dolu saksıya ektim, gün içinde iki üç defa fıs fıs yaparak suluyorum. 34 tohumdan 17'si çimlendi, bazıları ikinci yaprağını açtı, ama çiçeklenmesi bu kadar uzun sürer mi sahi:eek::( 120-150 güne kadar burda yaz geçip geri kış gelir.:(:confused:

Orkun Kırcı
12-03-2009, 21:42
Olsun kış gelince içeride bakarsınız. Ben bayburttayım ve kış boyunca da açtılar. yeter ki isteklerini karşılayın. Camdan arada güneş almaları bile yetiyor. Onlarda bizler gibi alışıp gidiyorlar bu mevsim şartlarına.

Başbahcivan
13-03-2009, 17:06
Sn. Başbahçıvan, ben tohumdan sardunya yetiştirmeye çalışıyorum ama sizin yazdıklarınızın hiçbirini yapmadım.:rolleyes: Sardunyalarım çimlendi, sabah güneşi alan pencerenin karşısında torf dolu saksıya ektim, gün içinde iki üç defa fıs fıs yaparak suluyorum. 34 tohumdan 17'si çimlendi, bazıları ikinci yaprağını açtı, ama çiçeklenmesi bu kadar uzun sürer mi sahi:eek::( 120-150 güne kadar burda yaz geçip geri kış gelir.:(:confused:
Arkadaşım tohumla üretim de en erken çiçeklenen iyi bir tohum bakım şartlar ısı ışık nem iyi olursa 105 gündür,bakım şartlarında bazı olumsuzluklar bu süreyi 120-150 güne kadar uzatır. Başka bir üretim ise çelik üretimidir, eğer uç çeliklerden üretim yaparsak kısa zamanda çiçeklenme olur buda en kolay üretimdir, ****** bu tür üretimde dikkat ister, sulamasından ışık ve ısı ortamına dikkatetmeliyiz.

Sûz-i Dilârâ
16-03-2009, 18:27
Bunlar da benim çimlenen sardunyalar, güneşi bu aralar pek göremediğimiz için büyümede sorun yaşamayız umarım.

FIRUZAN
21-03-2009, 09:54
Sardunya severler merhaba,
12 tohumum vardı,4 tanesi tuttu şimdi bunları şaşırtmalı mıyım ?Gövde kısımları da ince kaldı yapraklar ağır geliyor sanki .Teşekkurler.

Adalet Yağcı
21-03-2009, 10:00
Sevgili Firuzan, harika görünüyorlar, bence bir ay kadar daha kalabilir kaplarında, kök gelişimi iyice tamamlansın, sonra toprağı ile birlikte daha geniş bir saksıya alırsınız.

Yaprakların çok büyümesi iç mekanda olmasından kaynaklanıyor sanırım, havalar düzelip dış mekana geçtiğinde kendine gelecektir, yaprakların ağır gelmesi ile ilgili endişeniz varsa, bitkiya az miktarda toprak ilavesi yapın üstten, kök kısmını sağlamlaştırmış olursunuz.

Başbahcivan
21-03-2009, 17:33
Sardunya severler merhaba,
12 tohumum vardı,4 tanesi tuttu şimdi bunları şaşırtmalı mıyım ?Gövde kısımları da ince kaldı yapraklar ağır geliyor sanki .Teşekkurler.
Değerli arkadaşım, Adalet hanım gerekli açıklamayı yapmış kendisine teşekkürederim,buna ilaveten fideler 10-15 cm olunca, hafifce uçlarını kesersen gövdenin gelişmesine ve kardeşlenmesini sağlamış olursun.

FIRUZAN
21-03-2009, 22:36
Adelet Hn,Basbahcivan merhaba
Toprak ekledim,gerekli uzunluğa gelince de keseceğim teşekkürler.Ne renk açacaklarını dahi bilmiyorum paketi karışık renkliydi çünkü.Tohumdan yetiştirmek gerçekten meraklandiran bir durum bir şey olmasın diye hergün bakıyorum.Bu yaz çiçeğini görebilirim değil mi?

zenfree
12-04-2009, 19:51
Bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=347968&postcount=2194) yazdığım gibi sardunya tohumlarını ektim. İki ayı çoktan geçti. Çok zor büyüyorlar. Çelikleyip dikseydim şu an çiçeklenirdi diye düşünüyorum.

Sûz-i Dilârâ
12-04-2009, 19:56
Zenfree, sizinkiler yine iki ayda iri yaprak vermişler. Ben dikeli iki ayı geçti ama hala minicikler. :)

Bunlar büyüyene kadar gidip saksılı alacağım, seneye bunları koyarım balkona artık. :)

skaraca
03-01-2010, 15:36
Sardunya çeliği saksısına ve ayrı bir kaba ektiğimi belirttiğim sardunya tohumları çimlenmişti ancak fotoğraflarını ekleyememiştim. İlk fotoğraf çeliği diktiğim saksıda çimlenen tohum. Şu anda aynı saksıda üç tane çimlenen tohum var.

skaraca
03-01-2010, 15:39
Çelikleri diktiğim saksı dışında şeffaf mika bir çikolata kabınada tohumları ekmiştim. Ektiğim tohumların sayılarını bilmiyorum ama şu anda çimlenen 15 tohum var. Çimlenecek tohumlarda olduğunu sanıyorum. Artık bu kadar sardunya ile ne yapacaksam. Sanırım bir kısmı işyerine gidecek.

Adalet Yağcı
03-01-2010, 15:45
Tebrikler sayın Skaraca, büyük saksılara üçünü birden dikebilirsiniz, saksısı çabuk dolar, yaza çiçeklerini görürsünüz.

Nejla K.
03-01-2010, 15:58
Tebrikler skaraca... Pek minik ve sevimliler... Çiçeğini de görmenizi dilerim. Size izin verirseniz sormak isterim ya da bilen arkadaşlara... Sarunyalarım sürekli çiçekli halde ama bir türlü nasıl tohum oluştuğunu göremiyorum. Tarif edermisiniz? Nasıl tohum alabilirim?

Adalet Yağcı
03-01-2010, 16:02
Sevgili Necla hanım, sardunyalar yazın tohumlanıyorlar, top sardunyalar hemen her çiçekten tohum verirken katmerli sakızlar ender tohumlanıyor.

Çiçekler solduktan hemen sonra sivri bir uzantı oluşuyor, onu koparmazsanız üzerinde kuruyunca tüylü tohumları görebilirsiniz.

turko-g
03-01-2010, 18:48
Sayın Skaraca,
Sardunya tohumlarını ektiğiniz toprak içinde ne var? (Toprak çok karışık, sanki birşeyler eklenmiş. Perlit, leonardit, kum... neler var.)
Teşekkürler.

skaraca
03-01-2010, 18:58
Sayın Adalet Yağcı, Necla K. teşekkürler.

Sayın Necla K. aşağıdaki linkte 30 ve 35. mesajlarda sardunya tohumuna ilişkin fotoğraflar var. 35 nolu fotoğrafı ben eklemiştim. Adalet hanımın belirttiği gibi bazı sardunyalarda tohum oluşumu gerçekleşemiyormuş. Örneğin sakız sardunyalar. Çiçekler geçtikten sonra biraz beklemeniz gerekiyor tohum için. Çiçeklenmeyi artırmak için çiçek sapları kopartılmamalı tohum almak için. Bu nedenle mevsimin son çiçeklerini kuruyuncaya kadar üzerinde bekletebilirsiniz.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=16486&highlight=Sardunya+tohumu

Sayın turko-g toprak gerçekten karışık. Kum, torf, kestane toprağı, bahçe toprağı, yaprak çürüğü (parçaları) karışımından oluşan bir toprak. Kum yalnız çoğunlukla. Orantı için bilgi veremem. Tahmini, göz kararı yapılan bir karışım oldu.

turko-g
03-01-2010, 19:08
Sayın Skaraca,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Ben saksılarıma hiçbir zaman kum eklemiyorum. Özellikle sardunyalara Güler Hn'ın sardunyaların toprağına kum eklediğinin bilgisini okumam (benim tüm çiçeklerimin toprakları çok sıkışık, havasız oluyor ), sizden de torf, kestane toprağı, yaprak çürüğü (parçaları) bilgilerini almam iyi oldu.

skaraca
03-01-2010, 21:53
Sayın turko-g,

Ben toprak karışımlarını aslında forumda yer alan, çiçekler için faydalı olduğu belirtilen, geçirgen, süzek, bitki kökünü sıkmayan ve hava almasını engellemeyen bir toprak elde etmek için yaptım. Torf veya kestane toprağı tek başına istenen koşulları sağlamıyor. Suyu süzmesine karşın uzun süre nemli kalıyor veya kuruyunca tekrar su tutmuyor. Normal toprak ise kuruyunca sıkı oluyor ve bitki kökünü sıkıp, hava almasını engelliyor. Ben sitede bahsedilen perlit ve vermikülit'i Eskişehir'de bulamadım. Koçtaş'tan, bir inşaat mühendisi-müteahhit arkadaştan sordum. Yok dediler. Bende değişik karışımlarla süzek toprak oluşturmaya çalıştım.

Ancak birkaç gün önce eve yakın bir bitki satış yerinde, kendilerinin hazırlamış oldukları topraktan aldım. Karışım tahminime göre kum (ince-kalın), ağaç kabuğu, toprak gibi katkılardan oluşuyordu. Bir tohum ekimi için denedim. Suyu tutmadığını, süzek ve gevşek bir yapıya sahip olduğunu gördüm. Sattıkları en ucuz topraktı. Üç litresi 1 TL idi ama aldığım toprak üç litreden fazla idi. Bu toprağı daha önce görseydim açıkcası, toprak karışımları denemeye uğraşmazdım. Bulunduğunuz yerde (İstanbul görünüyor) yakınlarınızda varsa bu tür bir sera veya bitki satış yerine bir uğrayın. Ellerinde hazır torf dışında sattıkları kendi karışımları toprak varmı bir sorun. Varsa içeriği hakkında bilgi alabilir ve bitkileriniz için satın alabilirsiniz. Ben işyeri sahibi olmadığı, işçi olduğu için toprağın içeriği hakkında ayrıntılı bilgi alamamıştım. Belirttiğim maddeler benim tespit ettiklerim.

ağaçlarısev
05-03-2010, 13:32
Bir hafta önce pet bardaklara yaklaşık 30 tane sardunya tohumu ektim ve içeride camın önüne koydum.Aradan geçen zamanda sadece 3 tanesi çıktı acaba bir sorun mu var, yoksa daha beklemelimiyim.Çıkanların durumu ise gayet iyi,şimdiden teşekkürler,herkese iyi günler.

umıt79
05-03-2010, 19:03
Sevgili ağaçlarısev tohum konusunda ben biraz kaderciyim.Çok fazla erken çıksın istiyoruz.Emin olun ilk zamanlar daha diker dikmez 2 saat sonra çıktılar mı diye kontrol ediyordum.Geçenlerde bir kaç tohumum çimlendi ne olduğunu şu an hatırlayamıyorum.Yaklaşık bir buçuk ay sonra çimlendiler.

Diktiğiniz kabın içini kurcalamayın ışık, sıcaklık ve suya devam edin .Yeterli olacaktır...Sevgiler...

Jezebel
17-03-2010, 20:10
Söz verilen mavi sardunya tohumlarım geliyor ;)
Lütfen , tohumdan yetiştirme konusunda acil ipucu verin arkadaşlar ;)

acemifüsun
17-03-2010, 20:25
Jezebelciğim aşağıdaki linkde bazı bilgiler var, bir bak istersen

http://www.bilgimotoru.com/Bahce-Tohumdan_sardunya_yetistirme-124_2188_tr.html

acemifüsun
17-03-2010, 20:36
Aşağıdaki bilgiler de belki yardımcı olur.

Sardunyanın tohumdan üretilmesi

Tohumlar, herhangi bir tohum kompostuna şubat ayında ekilir. Ortam sıcaklığı 16- 180 C’ de tutulursa beş on gün içerisinde çimlenir. Burada oluşan fideler dört beş yapraklı olunca küçük saksılara şaşırtılır. Tohumla yetişen bitkilerin kolay çiçek açması için fidelere 3500 ppm’ lik Klormequat uygulanabilir. Uzun gün şartlarında ve yüksek ışık şiddetinde çiçeklenme çok iyi olur. Fakat kış aylarında 150 C sıcaklıktaki seralarda çok güzel çiçek açar.

kumyaka2010
19-03-2010, 22:23
Mavi sardunya bodur cinsimi? Tam mavi oldugunu tahmin etmiyorum . Ben Almanyadan aldıgım mavi gul Turkiyeye gelince renk açtı . Almanlar ve hollanyalılar ,bitkilelere birşeyler yapıyorlar ,bazende resimdeki gibi olmuyor . Çiçek açsın gorelim Selamlar.

KARADENİZ37
15-04-2010, 11:08
Sardunya tohumlarını ıslamak gerekiyor muydu?Ben bu siteden temin ettiğim tohumları direk torfa ektim.4 gün oluyor henüz çimlenen olmadı.Umarım sorun yaşamam.Siz değerli arkadaşlar bana yardımcı olabilir misiniz?

Adalet Yağcı
15-04-2010, 11:43
Sevgili Karadeniz37, tohum ekerken genellikle önceden ıslatırız ama ben geçen sene ektiğim sardunya tohumlarını ıslatmadan ekmiştim, 10 günde çimlendiler.
Çimlendikten sonra çabuk gelişiyorlar, acele etmeyin, siz toprağı nemli tutmaya çalışın, çimleneceklerdir.

a1919
15-04-2010, 12:43
Sardunyanın tohumlarını nasıl alıyorsunuz? Bende saksı saksı sardunya var ama hiç tohum almadım. Ben onların hep çelikle çoğaltıldığını sanırdım. Çiçeklerin üstünde iyice kurumasını mı beklemek lazım. Bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Jezebel
16-04-2010, 15:44
Bu gün 3 tohumum geldi , umarım çimlendirmeyi başarırım ;)

Benol Hazaroğlu
19-04-2010, 22:27
sevgili jezebel

mavi sardunya tohumunuzun akibetini merakla bekliyorum İstanbuldayım butun çiçekçilerde gozlerim mavi sardunya arıyor yok

gülsümkaya
30-04-2010, 16:12
SARDUNYALARIM
cuma akşamı ısladım
cumartesi ektim
bugün filizlendi
yakında yeşerim çiçek açacaklarını umuyorum.

mini sardunyamı ne zaman normal saksıya aktarayım? son hali bu

maki01
01-05-2010, 00:44
Sayın gülsümkaya,
Şaşırtmalarda ;yani normal saksıya alırken; dördüncü yaprağın da çıkmasını beklemenizi öneririm.

ece.
01-05-2010, 21:53
2 senedir sardunyalarımdan tohum almaya çalışıyorum ancak alamıyorum.Tohum vermiyolar olamazlar,sanırım ben göremiyorum.Ancak bu sene kararlıyım tohumdan da yetiştiricem.

Bu arada,çok fazla sardunyam var.Kimisi bahçede kimisi saksıda,dolayısıyla budadığımda çok çelik çıkıyor.Sonbahar da çelik paylaşımına bende katılmak isterim.Sardunyalarımı paylaşmaktan mutluluk duyarım.

Kevser
01-05-2010, 22:46
sevgili ece., benim geçen sene bir saksı sardunyam vardı, yaz sonuna doğru tohum verdi o da. çiçeklerini kopartmayınca şöyle bir görünüm oluştu:

http://geraniums.momcom.net/geraniums/cnutseedsa42607.jpg

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=105549&stc=1&d=1254389808

siz de yaz sonuna doğru bir kaç çiçeği bırakırsanız kuruyan çiçeklerin peşinden tohumlanmaya şahit olacaksınız sanırım. paylaşma teklifiniz çok güzel. ben istersem artık aç gözlülüğe girer malesef :D , ihtiyacı olanlar değerlendirsin.

bir de soru yöneltmek istiyorum bilgili arkadaşlara, farklı renkler elde etmek için tohum zamanı yapılabilecek bir şey var mıdır? mesela menekşe moruna yakın renkte sardunya resimleri var. o renkleri elde edebilmek için elimizdeki renklerden tozlaşma yapsak olabilir mi? ne dersiniz?

Kevser
01-05-2010, 23:35
rica ederim ece. dilerim çeşit çeşit tohumlar elde edersin :)

kendi sardunyam daha tomurcuk yapmadı ama hazır satılanlar yıkılıyor tomurcuktan. nasıl oluyor o denli bol çiçeklenme bu mevsimde :o

tekniğini bilmem bu işlerin fakat çok fazla takviye alıp sonradan güçsüz düşüyorlardır belki :(

gülsümkaya
15-05-2010, 06:43
sardunyalarım büyümeye devam ediyor.Sizinkiler gibi çiçek açmalarını bekliyoum.Tohumdan bu duruma kadar getirdim.

Jezebel
15-05-2010, 11:58
Sevgili gülsümkaya , maşallah !
Azminizi takdir ettim , tohumdan kolay olmuyor .
Ben de 3 tohum mavi sardunya ektim , sadece biri çimlendi .
Sizinkiler görümlük verecek ayara gelmişler .
Güle güle büyüt inşallah ;)

Jezebel
17-05-2010, 23:37
Tohumdan yetiştiren arkadaşlar , 3 tohum mavi Sardunya ektiğim saksıda bir şey çıktı .
Ama tıpatıp çimlenmiş domates tohumuna benzettim .
İlk çimlendiğinde nasıl bir görüntüsü var acaba ?

Jezebel
18-05-2010, 11:55
Tohumdan pelargonium ...

145075

benimki domates belli ki :(

Fatoş
19-05-2010, 01:55
[QUOTE=Jezebel;
benimki domates belli ki :([/QUOTE]

Sevgili Jezebel ben de tohumdan yetiştirdim, sizinkiler de sardunya fideleri güle güle büyütün.

Jezebel
19-05-2010, 09:37
Sevgili Jezebel ben de tohumdan yetiştirdim, sizinkiler de sardunya fideleri güle güle büyütün.

Sevgili Fatoş o resim netten , benimki sivri uçlu yapraklı , yani domates ama ...
umarım cins bir domatestir :p

maki01
02-06-2010, 14:43
Arkadaşlar,
Beyaz top sardunyamdan tohum alabildim. 2 tane ama olsun :) Bunları ne zaman ekebilirim?

Ve de güzellerim :)

149070

149071

149072

149073

acemifüsun
02-06-2010, 14:52
Sevgili maki01 sardunyalarınız çok güzel,resimler de ayrı güzel:) Yapımarketten aldığım sardunya tohum paketinin üstünde Ocak ayında ekin yazıyordu, yine de deneyimli arkadaşlar ne der bilmiyorum.

nazlı06
02-06-2010, 15:03
Sevgili maki01, sardunyalarınız çok nefis. tohumları genelde ocak-şubat gibi ekiyorum

maki01
02-06-2010, 15:05
Teşekkürler arkadaşlar.

Hemen eksem çimlenme şansı var mı? Tohumun bekletilmesi veya soğuklatılması gerekiyor mu?

erol21
02-06-2010, 22:42
Merhaba ben evde plastik bardaklarda 2 aydır devamlı çimlendiriyorum Bazen her ektiğim çıkmıyor ama o markanın hatası diye düşünüyorum. Şuan bile yeni çimlenen var. Bikaç yaprak olunca da minik saksılara alıyorum

maki01
03-06-2010, 01:51
Teşekkürler, bence de çok güzeller gerçekten, çok seviyorum hepsini.

Sevgili günebakan, beyazım benim için çok özel. Kar beyazın üzerinde turuncu polenlerle çok süslü. Sahip olduğum ilk iki top sardunyadan biri, beyaz gelinciğim o benim . Diğeri de şeker pembem :) Onların çeliklerini hediye eden de çok güzel ve özel bir insan, can arkadaşım DefneD:)

Başbahcivan
05-06-2010, 20:47
Teşekkürler arkadaşlar.

Hemen eksem çimlenme şansı var mı? Tohumun bekletilmesi veya soğuklatılması gerekiyor mu?
Sayın arkadaşım önce tohumları iyice kurutun daha sonra normal şartlarda ekebilirsiniz gölgede tutmanızda fayda var çok sulamayın bu mevsimdede çimlenirler.

erol21
05-06-2010, 20:54
Bu da benim kırmızı sardunyam Koçtaşdan aldığımda küçücükdü. Şimdi her yerinden çiçek vercem diye uğrşıyor :) Diğerleri de palstik bardaklarda çimlendirdiklerim ve biraz büyüyünce küçük saksılara aldıklarım Bakalım onların rengi ve çiçek şekli ne olacak Umarım bu seneye yetişiri çiçek vermeleri

gülsümkaya
26-06-2010, 08:12
sardunyalarım büyümeye devam ediyor.Sizinkiler gibi çiçek açmalarını bekliyoum.Tohumdan bu duruma kadar getirdim.

Tohumdan büyüttüğüm sardunyalarımda tomurcuk var.

Faruk
26-06-2010, 09:01
Ne kadar büyük bir başarı ve emek. İlk defa tohumdan sardunyaya çiçek açtıranı görüyorum. Hem de çok sağlıklılar. Sizi kocaman tebrik ederim. Çiçekli hallerini de bizlerle paylaşın sayın gülsümkaya...

Jezebel
26-06-2010, 13:14
Tohumdan büyüttüğüm sardunyalarımda tomurcuk var.

Tebrikler sevgli Gülsüm ,
bana ilham verdniz , çam kokulu sardunya tohumu aldım .
Umarım sizin kadar başarılı olurum .
Benim için koku görsellik kadar önemli ;)
Yavaş yavaş ( takas yoluyla belki ) kokulu sardunya koleksyonumu büyütebilrim .

gülsümkaya
26-06-2010, 16:04
Sevgili Jezebel,
Ben üç çeşit sardunya tohumu aldım.Kokulu ,pembe , somon şeklindeydi.Tek kokuluyu tutturamadım.Çok istediğim halde o tohumlar çimlenmedi.İnşallah sizin çam kokulu sardunya tohumunuz çimlenir.

erol21
26-06-2010, 18:03
Merhab Gülsümkaya; çimlendikten ne kadar süre sonra tomurcuk verdi ? Ben de 3658. mesajdaki resimlerde olduğu gibi karşık sardunya tohumlarını çimlendirdim ve beklemeye geçtim.

gülsümkaya
26-06-2010, 18:45
Sayın erol21 ,
14 nisanda filizlenmiş.Sayfa 112'de var.Oradan bakabilirsiniz.Yaklaşık 2 buçuk ayda tomurcuk oluşmuş.

Fatoş
05-07-2010, 17:31
Günebakan'cığım senin merak ettiğin tohumdan büyüttüğüm sardunyalar çiçeklerini açmaya başladı, merakla sürpriz renklinin açmasını bekliyoruz...
158005
158006
158007
158008
158009

acemifüsun
05-07-2010, 17:40
Sevgili Fatoş hanım çok güzeller, ellerinize sağlık:) Bunlar bodur cinsi mi?

Yeni aldığım bodur sardunyalarda sanki tohum oluşuyor, aceba bu tohumları çimlendirebilir miyiz?

Fatoş
05-07-2010, 17:44
Sevgili Füsun hanım galiba bodur cinsi hiç boylanmadan çiçek açtılar, iki aydır bu boydalar, sizin tohumlar da mutlaka çimlenirler.

iremmsude
16-02-2011, 14:13
Tohumdan sardunya üreten varmı? Sardunya tohumlarımı ekeli 1 hafta oldu tık yok tohumdan yetiştirmek zor olurmu acaba

Başbahcivan
17-02-2011, 13:52
Tohumdan sardunya üreten varmı? Sardunya tohumlarımı ekeli 1 hafta oldu tık yok tohumdan yetiştirmek zor olurmu acaba

Arkadaşım şu dönem havalar soğuk olduğu için geç çimlenirler,güney cephede ve üzerini naylon sitreçle kapat bi kaç tane küçük delik aç havalansın daha çabuk çıkmasına faydası olur.

iremmsude
17-02-2011, 14:20
Cevabınız için teşekkür ederim.Sizin anlattığınız gibi yaptım çalıştığım büroda bol güneş gören yerde kalorifer peteğinin üstünde çimlenmesini sabırla bekliyorum

aysozbek
17-02-2011, 16:16
Ben de yaklaşık bir ay önce sardunya tohumlarını çimlendirdim. Kotiledon yaprakların çıkması 10 gün kadar sürdü. İlk gerçek yapraklarını da 18 gün sonra çıkardı. Aslında fotoğraflarını da çekmiştim ama şimdi yükleyemiyorum. En kısa zamanda yüklemeye çalışırım.

Sevgi Durul
17-02-2011, 19:44
Bendeki sardunya tohumları yaz sonu gibi oluşmuştu, sayın csydn.

maki01
02-03-2011, 18:59
Hollanda'dan gelen sardunya tohumları 6 günde çimlenmeye başladı.

195057

İlk kez tohumdan yetiştirmeyi deniyorum. Bu kadar kısa sürede çimlenmesi sürpriz oldu benim için.

iremmsude
02-03-2011, 19:44
buda benim miniğim 6 tohumdan 1 tanesi çimlendi öbürleri çok oldu ama yine sabırla bekliyorum inşallah çıkarlar

195061

adneser
05-03-2011, 19:27
Tohum'dan yetiştirdiğim sardunyaların resimlerini sizlerle paylaşacağımı söylemiştim .Bu gün fırsat buldum ve nihayet yükledim
Bu iki fotoğraf'taki fideler daha önceki mesajımdaki büyük kırmızı top sardunyadır.

Resim.1

195374

Resim.2

195375

Resim.3 Buda tohumdan yetiştidiğim melisalar

195376

maki01
15-05-2011, 18:50
Arıların hediye ettiği tohum oluşumları.

212491

212492

Ve diğerleri

212493

212494

212495

maki01
15-05-2011, 22:48
Teşekkürler sevgili Füsun.

Minyatür sardunyaları ben de senin gibi hibrit diye düşündüğüm için tohum uzantılarını görünce şaşırdım. Tohumlar olgunlaşabilirse deneyerek öğrenecez sanırım :)

sema62
20-02-2012, 17:41
Sardunyayı tohumdan yetiştiren arkadaş varmı acaba?Çıktıktan kaçgün sonra şaşırtma yapabiliriz?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Sevgi Durul
20-02-2012, 18:45
Ben sardunyayı iki kez tohumdan yetiştirdim. Buna yetiştirmek denirse saksıya dökülen tohumlarından kendiliğinden çimlendiler. İlkini geçen yıl soğuklarda kaybettim. İkincisi de aynen çimlendiği saksıda duruyor. Şaşırtma yapmak gerekir mi idi? Bunun cevabını ben de öğrenmek istiyorum. Teşekkürler...

Adalet Yağcı
20-02-2012, 20:34
Sardunyayı tohumdan yetiştiren arkadaş varmı acaba?Çıktıktan kaçgün sonra şaşırtma yapabiliriz?
Yardımcı olursanız sevinirim.

Fidelerin gerçek 4 yapraklarını gördüğünüzde şaşırtabilirsiniz.
Daha fazla yaprak olması, 6-8 gibi, şaşırtmak için engel değildir.
Bence, şaşırtmak için Mart sonunu bekleyiniz.

gümüşyakalı
04-12-2012, 17:03
Bu tohumları geçen ocak ayında evde yetiştirdim,mayıs başındada bahçeye diktim çok başarılı oldum.

gümüşyakalı
04-12-2012, 17:06
bunlarda benim tohumdan yetiştirdiğim sardunyalar

gümüşyakalı
04-12-2012, 17:36
Arkadaşlar,
Ben de tohumdan sardunya üreten birkişiyim.

Evde 35x50 bir köpük kutunun üstüne çıtalardan 20cm yüksekliğinde seraya benzer bir çatı yapıp her yanını tel zımbayla naylon çakıyorum.

Sonra içine torf koyup bauhaustan aldığım sardunya tohumları ekiyorum.

Yaklaşık on gün içinde çimlenme başlıyor.

3-4 yaprak olunca şaşırtmayı tekrar bauhaustan karton kağıttan yapılmış bardak şeklinde mini saksılara enaz 2 yaprağını parmakucu ile kopararak ekiyorum gövdesi gelişsin diye ve her seferinde onlarca sardunyam oluyor.

Mayıs başı hepsini kağıtbardaklarla toprağa ekiyorum zamanla kağıt bardak bahçe toprağında eridiği için çiçeğe hiçbir zararı yok ve bütün yaz çiçeklerin güzelliğini seyrederek harcadığım emeğe değdiğini düşünüyorum.

DilekGuven
16-12-2012, 22:27
Merhaba, zamansız olduğunu biliyorum ama sabırsızlandığım için sardunya tohumlarımı ekmeden duramadım. ertesi gün ilk tohum çimlendi, inanamadım, 4-5 gün içerisinde ise hatrısayılır miktarda çimlenme vardı. ben de sn. Zeki Yağlı bey'in tohumdan çimlendirme başlığında anlattığı gibi boyları uzayıp gitmesin ve güçlü olsunlar diye yaklaşık 15 derece sıcaklık ve bol aydınlık bir noktaya aldım. ancak aradan 10 günden fazla geçmiş olmasına rağmen hala hiç asıl yaprak çıkmadı ve ne gövdeleri kalınlaşıyor ne de herhangi bir gelişim gösteriyorlar. ne yapmalıyım?

maki01
16-12-2012, 22:58
Çimlenenler büyük olasılıkla sardunya tohumları değildir sevgili DilekGüven, topraktaki yabancı tohumlardır.

DilekGuven
17-12-2012, 12:26
Çimlenenler büyük olasılıkla sardunya tohumları değildir sevgili DilekGüven, topraktaki yabancı tohumlardır.

bunun olabileceğini sanmıyorum çünkü paket torf aldım ve kullanmadan evel mikrodalgada sterilize ettim. neden böyle düşündünüz? sardunya tohumları diğer tohumlardan daha geç mi çimlenir?
aynı torfa farklı bir kapta çarkıfelek de ektim, orada herhangi bir çimlenme yok, topraktan olsaydı burada da çimlenen 3-5 tohum olurdu diye düşünüyorum.
belki çimlenene kadar sıcak ortamda tutuyor olmamdan da kaynaklanabilir.
pozitif düşünüp sardunyalarım çimlenmiştir diye düşünürsek :o bu noktadan sonra ne yapabilirim? mesela sıvı gübre vermeli miyim yoksa asıl yapraklar çıkana kadar beklemeli miyim? maksimum sayıda çimlenen bitkiyi bu mevsimde koruyup büyütebilmek için önerileriniz?

bir de iki farklı yerden aldığım tohumlardan bir tanesi aslında sardunya tohumuna benzemiyordu. daha ufak ve yuvarlaktılar, haşhaş büyüklüğünde. resimde ince olanlar (ve muhtemelen ölecekler ve ne olduklarını hiç anlayamayacaklarım) onlar. belki farklı bir sardunya türüdür diye onlardan da ektim. tohumları böyle minik ve yuvarlak olan bildiğiniz farklı bir sardunya türü var mı? yoksa tohumcuda bir karışıklık mı oldu acaba?355433

teşekkürler.

maki01
17-12-2012, 17:27
Sardunya tohumu minik , mekiği andırır şekilde ince uzun oluyor. Yabancı tohum olabileceğini düşündüren ise, haklısınız çimlenme süresi. 7-10 günden önce çimlenmesi çok zor.

Çimlenen tohumların gövdesini bu kadar uzatma nedeni ise ışık ihtayacı. Kabınızın kenarları yüksek olduğu için yeterince ışık alamamış olabilirler.

Isı ve ışık sağlandığı sürece gelişmeye devam edeceklerdir. Seyreltik olarak yeşil bitkiler için hazırlanmış gübre verebilirsiniz.

DilekGuven
26-12-2012, 17:31
Sardunya tohumu minik , mekiği andırır şekilde ince uzun oluyor. Yabancı tohum olabileceğini düşündüren ise, haklısınız çimlenme süresi. 7-10 günden önce çimlenmesi çok zor.

Çimlenen tohumların gövdesini bu kadar uzatma nedeni ise ışık ihtayacı. Kabınızın kenarları yüksek olduğu için yeterince ışık alamamış olabilirler.

Isı ve ışık sağlandığı sürece gelişmeye devam edeceklerdir. Seyreltik olarak yeşil bitkiler için hazırlanmış gübre verebilirsiniz.

merhaba, fidelerin asıl yaprakları çıkmaya başladı. tüylü olmalarından, şekillerinden ve yaydıkları hafif kokudan sardunya olduklarını düşünüyorum. ekli fotoya bakıp siz de yorum yapabilir misiniz?
teşekkürler.
357388

maki01
27-12-2012, 01:25
Miniş dilimli yapraklar sardunyaya benziyor :)

DilekGuven
27-12-2012, 11:56
Miniş dilimli yapraklar sardunyaya benziyor :)

inşallah yaşatmayı başarırım , senelerdir sardunya bakıyorum ama ilk defa tohumdan üretmeyi deniyorum. bunun heyecanı bambaşkaymış:)

maki01
27-12-2012, 15:42
Asıl yaprak sayısı 3-4'e çıktığında şaşırtma yapabilirsiniz. Kendi küçük saksısına alırken kök boğazını; filizle toprağın buluşma noktasını; yine aynı düzeyde dikip, toprakla sıkıştırmazsanız yaşama şansı artıyor.

Bol şans diliyorum :)

ayseldeniz
04-01-2013, 11:35
Tohumları hangi ay toprakla buluşturmak uygun olur arkadaşlar?

Lunlun
04-01-2013, 12:28
Tohumları bahara doğru ekmiştim ben. Üç tane tohum vardı, üçü de çıktı ve büyüdü gelişti. Bir tanesi hala balkonumda diğer ikisini hediye ettim. Hepsi hayattalar halen. İnanın kolayca oluyor büyüyor. Yalnız ilk sene açan çiçekler biraz güçsüzdüler, bu sene güzel açtılar. Yapraklar göründükten sonr abiraz daha aynı kapta devam edin, sonra şaşırtın biraz daha büyük bir saksıya. Hemen kocaman bir saksıya alırsanız da gelişmesi yavaş oluyor bence. Ne kadar sürede çimlendiğini takip etmemiştim ama eğer pakette aldıysanız arkasında bilgi verilmesi lazım.

Lunlun
04-01-2013, 13:19
Yukarıda 91 nolu mesajda açıklamalar mevcut. Önceki mesajlarda işinize yarayacak bilgiler bulabilirsiniz.
Ben kapaklı bir yoğurt kabına ekmiştim. Sulayıp kapağı kapattım, iki üç güne bir açtım şöyle bir havalandırdım. Göreceli olarak evin sıcak kısmına koymuştum kabı. Yapraklar çıkınca serine aldım. Sonra da balkona koydum. Nisan ayında bir ara soğuk oluyor, o zaman eve almıştım tekrar. Bu arada suya boğmadım, azcık azcık su verdim. Torf+toprak karışımına dikmiştim. Torf malum suyu tutuyor, tohumu çürütmeyecek kadar su olması lazım. Bu tohumları kaybetseniz bile ben size gönderirim elimde olduğu zaman. Nerde sardunya görsem tohumu var mı diye baktığım için bir şekilde elimde tohum olabilir. :)
Benim sardunyaları da dağıttığım için elimde şu an tek renk var, onunda tohumu oluşamadan hava soğudu. Bakalım bekliyorum belki olur.
Bu da benim çingenem. Tohumdan yetiştirdiğim ikinci sardunyam. İlki ateş kırmızı idi. Bu da göz alıcı pembe çıktı. :)

359291

maki01
04-01-2013, 15:11
Tohumları hangi ay toprakla buluşturmak uygun olur arkadaşlar?
15-20 derecenin altına düşmeyen bir ısı ve ışık sağlanabildiği sürece her mevsim çimlendirmek ve büyütmek mümkün oluyor sevgili ayseldeniz.

ayseldeniz
24-01-2013, 13:46
Teşekkürler maki01.Deneyeceğim çünkü sardunyalarıma don vurdu.

gümüşyakalı
13-02-2013, 12:12
Yandaki fideleri bilinen bir marketten aldığım tohumlardan 22.01.2013 tarihinde ektim.

369593

369595

369596

gümüşyakalı
13-02-2013, 13:41
2012 ocak ayında ektiğim tohumlardan yetişen sardunyam369614

gümüşyakalı
23-02-2013, 15:07
372227

bunlar tohumdan çimlendirdiğim kırmızı sardunya fideleri

ayseldeniz
04-03-2013, 14:02
Sayın Başbahcivan tohumlarım çimlendi.Ama çok ince ve cılız.Üflesem gidecek gibi.Böyle mi olur?Kök kısmını güçlendirmek için ne yapmalıyım?Yukarıya doğru uzadıkça toprak mı ilave etmek gerekir?Bu yıl don vurup kaybettiğim sarduyalarımın tohumlarıydı.Tekrar olsunlar istiyorum.Yardımlarınızı bekliyorum.Teşekkürler.

maki01
04-03-2013, 18:57
Tohum dikmekte acele edince yeterince ışık sağlayamıyoruz, onlar da ışığa kavuşmak için boya gidiyorlar.

Tohumdan çimlendirdiğim karanfil tohumları boya gidince uzayan gövdeye toprakla takviye yapmıştım, hepsini kaybettin.

Nedenlerini araştırdığımda kgursan, fidenin topraktan çıktığını bölümü yani kök boğazını toprak içinde kalacak şekilde şaşırtmamdan kaynaklandığını yazmıştı. Bir sonraki denememde kök boğazını korumaya toprakla kapatamamaya özen gösterdim ve fidelerim büyüdü.

Sardunyada durum nedir bilmiyorum ancak, toprak takviyesi yaparken mümkün olduğu kadar yeni gelişen cılız gövdeye dikkat etmek gerektiğini düşünüyorum. Hafif , torf gibi bir malzemeyi bir bölümü için deneyebilirsiniz.

Seyreltik olarak gübre takviyesi de cılız gövdenin beslenmesine, güçlenmesine destek olacaktır. Ve tabii direkt güneş ışığı almayan bol ışıklı bir yer...

ayseldeniz
05-03-2013, 07:46
Aynen uzadı gitti.Tam aydınlık yerde.Torf koymayı deneyeceğim. Çok dikkatli olarak.Teşekkürler.

DilekGuven
21-03-2013, 23:12
benim tohumlar yetişti büyüdüler, sayın maki01'e tavsiyelerinden ötürü teşekkür ederim. yalnız ben bu kök boğazının kapatılmaması olayına fazla özen göstermemişim, şaşırtırken bir çok filizi kaybettim. şu anda 8 tane minik sardunyam var, buna da şükür:)

geçenlerde forumu okurken bir arkadaşın siyah sardunya tohumu aradığını görmüştüm, o ara acelem vardı cevap veremedim, bugün de mesajını bulamadım. eğer burayı okuyorsa ebay'de gayet uygun fiyata bulduğumu söylemek isterim. geranium black magic adı altında satılıyorlar. henüz gelmediler ama.
bu gibi güzel türleri Türkiyede bulabileceğimiz nereler var biliyor musunuz? ben birkaç değişik çeşidin tohumunu sipariş ettim. inşallah yetiştirebilirim de sizlerle de paylaşırım çeliklerini.

DilekGuven
21-03-2013, 23:16
380383

bu da benim minişlerden biri, artık kendini kurtardı:)

s-bilge
29-03-2013, 10:32
Günebakan'cığım senin merak ettiğin tohumdan büyüttüğüm sardunyalar çiçeklerini açmaya başladı, merakla sürpriz renklinin açmasını bekliyoruz...
158005
158006
158007
158008
158009

sanırım ben de aynı tohumdan ektim. çok güzeller.

denizcem
29-03-2013, 12:20
sanırım ben de aynı tohumdan ektim. çok güzeller.

Arkadaşlar, merak etmiştim çelikle üretilebiliyorken neden tohumla uğraşılıyor ki diye... ama gördüm ki çok güzel ve körpe gelişiyorlar...

tebrikler...

s-bilge
29-03-2013, 19:49
benimkiler de burada
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/380435d1363945430-803350_10151483311209326_1390987868_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/380440d1363945528-862172_10151483311859326_390428575_n.jpg
http://www.agaclar.net/forum/attachments/fidan-ve-fide-bitki-uretim-tohum-cimlenme-celik-asi/380443d1363945528-862673_10151483308994326_29373010_n.jpg

s-bilge
31-03-2013, 19:41
gitgide büyüyorlar

gümüşyakalı
09-04-2013, 13:25
387500 bunlar geçen senenin tohumdan yetiştirdiğim sardunyalar

gümüşyakalı
10-04-2013, 13:09
38812010 tanesi aralık ayında diktiğim tohumlar diğer ikisi ise mart başında ektiğim sardunyalar

s-bilge
15-04-2013, 08:15
sardunyalarımı dışarı aldım nihayet.

Cymbelina
09-05-2013, 23:36
Sayın yaprak 7, ben de çok çok tecrübeli değilim, gözlemlerime dayanarak söylüyorum: o söz ettiğiniz çıkıntı kısmında oluşan tohumlar bir müddet sonra kuruyor ve kıvrılarak bir parçası spiral şekline geliyor. Ancak o çıkıntı - yani tohum kesesi diyelim, o keseden çıkan her tohum maalesef bu aşamaya gelmiyor. En azından benim gözlemlediğim bu oldu sardunyamın birinde. O çıkıntı kuruyor ama içindeki tohumlar da olgunlaşmadan kuruyup gidiyor. Bazı tohum keselerinden çıkan tohumlarda ise, bahsettiğim o kıvrılma hadisesi gerçekleşiyor - hatta çok hafif tüylü bir yapı göreceksiniz.

Tabi bu bahsettiklerim normal, klasik sardunya için geçerli:)

mor-sardunya
04-07-2013, 13:41
büyük olan (1 karış boyu)pembe çiçek açtı:)):eek: diğeri daha küçük ancak 10 cm o da çicek açıcak hazırlanıyor bakalım hangi renk çıkacak?:D

_hatce_
10-08-2013, 13:11
sardunyamdan aldim bir tohumu ektim bugün 5. gün bi hareket yok.torf topragi kücük meyve yogurt kutusuna koydum islattim sonra tohumu attim üzerine gene tor ve birkac damla su ve strecfilme sardim her gün degisiyorum.sizce tutma ihtimali varmi?

resimsel
06-09-2013, 14:25
dilerim tutar ama yinede çok ümitli olmayın bence. Tohumlar hemen çıkmaz zaten 10 gün beklemelisiniz

Daha önce benim eşim ekmişti yeşermediler,
çelik düşünün siz,bol şans.

Çağ
23-01-2014, 23:54
Merhabalar,
Geçen sene bahçemin arka kısmındaki yürüyüş yolunun iki yanına sardunya ektim. Daha doğrusu ektirdim. Bahçemin peyzajını mayıs ayında yaptırırken seçtiğim sardunyaları da ektiler. Biraz uzunca bir yürüyüş yolu yaklaşık 80-90 adet ektiler diye hatırlıyorum. Sayısı fazla olduğundan da yüklü bir miktar ödemiştim. Bahçeli bir eve geçen sene taşındım ve biraz da acemiliğimi atmaya çalışıyorum.

Bu sene tohumdan sardunya yetiştirsem verim alabilir miyim size danışmak istiyorum. Biraz araştırdım ve tohumdan yetiştirilen sardunyalar ilk sene çiçek açmayabiliyormuş, bu ne kadar doğrudur? Daha önce tohumdan ekenler benimle deneyimlerini paylaşabilir mi lütfen?

Yardımlarınız için şimdiden teşekkür ederim.

sardunyadervis
25-01-2014, 14:15
Tohumdan yetiştire bilirsiniz ama 4- 6 ay kadar sonra çiçeklerine görebilirsiniz gecen seneki sardunyalarınızı ne yaptınız onları koruma ve Çelik'ten üretme yoluna giderseniz daha verimli olur benim fikrimce

Çağ
27-01-2014, 12:45
Tohumlarımı aldım dün ektim. Filizlenmelerini heyecanla beklemekteyim.
Öneriniz için çok teşekkür ederim sardunyadervis. Geçen seneki sardunyalarımı don sebebiyle kaybettim. Biraz da acemiliğimden oldu esasında. Peyzajcı bunlar tek yıllık bitki seneye yeniden ekmeniz gerekir dediğinde ben onları söküp iç mekâna alabileceğimi bilmiyordum. Bu sene havalar soğumadan bir kısmını söküp bahara kadar garajda korumaya çalışacağım. Evin içine alma olanağım yok. Çünkü kedilerim var ve sardunya kediler için zehirli bir bitkiymiş.

sardunyadervis
29-01-2014, 17:21
Soğuktan korumak için böyle yöntemlerde var, birde baharda yeni aldığınız sardunyalarınızı birer Çelik alın onlarıda dikin 10 bitkiniz varsa 20 olur :) kedilerede bir zararı olmaz merak etmeyin ben hiç duymadım görmedim yaprak kokusundan dolayı uzak bile durur

mor-sardunya
27-03-2014, 10:30
değişik bir türünü aldım sarkan sardunya yazıyordu paketin üstünde tüpün içinde toz halindelerdi ümitli deildim açıkcası bu gün baktım toplu iğne başı kadar 4-5 tane yeşermeye başlamış inşallah büyütebilirim..

Çağ
27-03-2014, 17:15
Soğuktan korumak için önerinizi deneyeceğim sayın sardunyadervis. Yine de birkaç tanesini içeri alıp korumayı deneyeceğim. Kedilere etkisi hakkında veterinere danıştım. O da kokusundan dolayı kedilerin yaklaşmayabileceklerini söyledi. Hem yaprakları hem de çiçekleri kediler için toksikmiş. Az miktarda yerlerse midelerinin rahatsız olacağını, eğer sistematik olarak sürekli yerlerse karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçları olabileceğini söyledi ve dikkatle sardunyaya yaklaşıp yaklaşmadıklarını gözlememi istedi.
Sardunya tohumlarım büyüyorlar. Heyecanla izliyorum onları. Çok keyifli bir süreç bu benim için. Bazıları bayağı büyüdüler; 4 yapraklı oldular. Onları yakında şaşırtmayı düşünüyorum. Bazıları da daha küçükler ve yeni filizlenenler de var. Sanırım onları biraz derine ekmişim. Son iki resimde diğerlerine benzemeyen iki bitkicik var. Onlar da bir çeşit sardunya olabilir mi acaba? Ya da tohumların arasına mı karışmış bilemiyorum.

mor-sardunya
09-04-2014, 13:16
değişik bir türünü aldım sarkan sardunya yazıyordu paketin üstünde tüpün içinde toz halindelerdi ümitli deildim açıkcası bu gün baktım toplu iğne başı kadar 4-5 tane yeşermeye başlamış inşallah büyütebilirim..

15-20 tane kadar oldular ama çok minikler ne zamana kadar sera ortamından(buzdolabı poşeti:D) çıkarmam gerek

birde gelişim çok ağır gibi daha toplu iğne başından ileri gidemedi of renk renk açsın sarkan sardunyalarım istiyorum;)

mor-sardunya
09-04-2014, 13:24
https://www.google.com.tr/search?q=sarkan+sardunya&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=pS1FU5aMPO3b7AbB64GoAw&ved=0CAYQ_AUoAQ&biw=1536&bih=702#facrc=_&imgdii=_&imgrc=GoRDlEFG-RTgQM%253A%3BlO-cXl_Vw9WVsM%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.onurlu.com.tr %252Fuserfiles%252Fproductlargeimages%252Fproduct_ 5785.jpg%3Bhttp%253A%252F%252Fwww.onurlu.com.tr%25 2Fcategories.php%253FCategoryID%253D281%3B230%3B25 0

bundan olucak inşallah....:)

sare01
01-05-2014, 07:52
Bunlar da benim sardunyalarım,ve de tohumdan yetiştirmeye çalıştığım sardunya fidelerim:
kardeşim çok güzeller ben de çok seviyorum bu renkleri nereden bulabilir yardıncı olursanız sevinirim. ( ben yeni üye)

AykutCanturk
08-07-2014, 16:00
Arkadaşlar yerli sardunya nedir ?

Öğrendiğim kadarı ile migroslarda satılan sardunyalar ölüyor ama yerli sardunya senelerce yaşıyormuş. bunun tohumu nerden alınır, canlı bir yerli sardunya bitkisi bulunup alınsa diğer sardunyalar gibi çoğaltılabilirmi ? eğer böyle ile yerli sardunya nereden alınır ?

ve bir sardunyanın yerli olup olmadığı nasıl anlaşılır ?

bu konuda cidden yardıma ihtiyacım var. size saçma gelecek ama bana yerli sardunya lazım :)

teşekkürler.

hira
14-12-2014, 10:19
Soğuktan korumak için önerinizi deneyeceğim sayın sardunyadervis. Yine de birkaç tanesini içeri alıp korumayı deneyeceğim. Kedilere etkisi hakkında veterinere danıştım. O da kokusundan dolayı kedilerin yaklaşmayabileceklerini söyledi. Hem yaprakları hem de çiçekleri kediler için toksikmiş. Az miktarda yerlerse midelerinin rahatsız olacağını, eğer sistematik olarak sürekli yerlerse karaciğer yetmezliği gibi ciddi sonuçları olabileceğini söyledi ve dikkatle sardunyaya yaklaşıp yaklaşmadıklarını gözlememi istedi.
Sardunya tohumlarım büyüyorlar. Heyecanla izliyorum onları. Çok keyifli bir süreç bu benim için. Bazıları bayağı büyüdüler; 4 yapraklı oldular. Onları yakında şaşırtmayı düşünüyorum. Bazıları da daha küçükler ve yeni filizlenenler de var. Sanırım onları biraz derine ekmişim. Son iki resimde diğerlerine benzemeyen iki bitkicik var. Onlar da bir çeşit sardunya olabilir mi acaba? Ya da tohumların arasına mı karışmış bilemiyorum.
epeydir uğramamışsınız ama merak ettim, onca sardunyayı sağ sağlim yetiştirdiniz mi? son durumları nedir?

Çağ
13-04-2015, 18:34
sardunyaların hepsi büyüdü, bahçeye ektim ve rengârenk çiçeklerini kışa kadar açtılar. bazılarını soğuktan korumak için üstlerini örttüm ama korumayı başaramadım. saksıya ektiğim birkaçını eve aldım. kedilerimden biri bahçeden gelen saksının kokusunu çekici bulmuş olmalı ki aralarında debelenmiş. tüylerinin yarısını kaşıntıdan yoldu. kedi besleyenlere tavsiyem eve sardunya almamaları :) havalar biraz daha ısınsın saksılarımı bahçeye çıkaracağım.

hercai73
10-05-2015, 13:23
551878
Tohumlarını ekimde diktiğim hibrit bodur sardunyalar hala çiçeksiz :cool: bekliyoruz bakalım ne zaman coşup çiçeklenecekler :rolleyes:

hercai73
05-06-2015, 17:37
557346
Tohumdan diktiğim sardunyalarım sonunda açmaya başladılar;)

a_fan_of_barca
26-06-2015, 19:48
Merhaba, ben siteye yeni uye oldum :). Simdi mesaj yazdigim telefonda turkce harfler yok, o yuzden imla kurallarina uyamadigim icin ozur dilerim. Ben 2 sene once komsumuzun kirmizi bodur sardunyasindan tohum almistim. Tohumlari kucuk seffaf posetde sakladim. 1 hafta once tohumlardan bir kacini kucuk saksida topraga ektim. 3 gun sonra en saglam, buyuk tohum cimlendi. Simdi de hizla buyuyor. Diger tohumlar saglam degilmis anladigim kadariyla. Demek ki, saglam tohum olunca sardunya tohumu uzun sure dayaniyor. En azindan 2 sene dayana bildigini bu yolla ogrenmis oldum :)

hira
27-06-2015, 20:06
7-8 Yıldır sardunya bakarımda, bugün ilk defa birinden tohum almayı başardım.. Daha doğrusu, sardunyaların hepsinin tohum oluşturmadığını fark ettim.. Geçen gün bir tanesinde tohum kapsülünü görünce hiç kopartmayayım tohum yapsın dedim, öyle de oldu.. Bugün koparıp baktım, 3 tane tohum çıktı.. Belki birazdan, belki de yarın ekmeyi düşünüyorum.. Tohum aldığım sardunyam açık pemce renkte ve bodur cins, bu tohumlarda eger yetisirse aynı olacak sanırım?

a_fan_of_barca
27-06-2015, 20:29
Sn hira, eger pembe sardunya baska sardunya polenleriyle tozlasdiysa, o zaman tohumdan baska turlu, melez bir sardunya buyuyecektir. Rengi de iki sardunyanin karisimi bir renkte olacaktir. Ama pembe sardunya kendi polenleriyle tozlasdiysa o zaman tohumdan yetisen sardunya pembe olacaktir. Buyuk ihtimalle kendi polenleriyle tozlasdi ve tohumdan buyuteceginiz sardunya pembe, bodur olacaktir.
Tohumlar eger kahverengi ve kurumussa o zaman hemen eke bilirsiniz. Oyle degilse saklayip kurutmaniz lazim.

a_fan_of_barca
27-06-2015, 23:49
Bunlar da 2 seneden sağ çıkan sardunya tohumunun ilk filizlendiğinde ve şimdiki resimleri

hira
11-07-2015, 12:32
Bugün- yarın ekerim dediğim sardunya tohumlarımı az evvel ektim, hadi bakalım sonuca hep beraber :)

hira
28-07-2015, 13:24
Merhaba hayata..

Yanında 2 kardeşi var, bakalım onlar ne zaman harekete geçecek.

hira
11-08-2015, 10:50
Çok yavaş ilerliyoruz ama olsun beklerim, ilk tohumdan sardunyalarım :)

a_fan_of_barca
25-08-2015, 15:52
Hakkında 152-ci mesajda bahsettiğim 2 seneden kalma sardunya tohumlarından farklı zamanlarda toplam 4 tanesi çimlendi. 2 ay sonunda geldikleri nokta bu. Farklı zamanlarda çimlendikleri için her biri farklı boyda. Ama yine de tohumdan sardunyanın çok yavaş büyüdüğünü öğrendim. İlk çıkan tohum en gelişmiş durumda, 5 yaprak çıkardı, artık sardunyaya benzemeye başladı :) Bu gün en son yaprağının hafiften sardunya gibi kokmaya başladığını hissettim, bu demek oluyor ki tohumdan sardunya olmak yolunda her şey iyi gidiyor

hira
31-08-2015, 22:36
3.Tohumda hareket yok, bunlar büyüdüler gibi. Öğleden sonra güneş alıyorlar, yapraklarının kızarmasını istiyorum. Bakalım ne zaman büyürde çiçeklenirler.

hira
27-09-2015, 23:13
Artık gerçek saksılarına almak istiyorum. Bu arada; 3 tohumdan 2si çimlendi

a_fan_of_barca
04-10-2015, 17:34
Artık gerçek saksılarına almak istiyorum. Bu arada; 3 tohumdan 2si çimlendi

Maşallah, çok hızlı büyümüşler. Benim ektiğim tohumlar neden bu kadar yavaş büyüyor acaba ?:( Nerede yanlış yapıyorum bilemiyorum:(

Engin izci
07-02-2016, 12:18
bende yeni tohumdan sardunya ektim. kağıt bardakta cocopeat içerisine, size sorum sadece cocopeat kullanarak yetiştirsem olur mu ****** sıvı gübre vercem arada bir,

fotolar iki gün önceye ait ekmeden önce bir gün tohumları ıslak kağıt havlu arasında beklettim

Engin izci
09-02-2016, 10:23
4 -5 gün sonra sardunyalarım çimlendi :-)

kuş çiçek balık
05-03-2016, 23:23
Merhaba arkadaşlar,
7 ayrı çeşit sardunya fidesi aldım ve küçük saksılara ektim. Şu an dışarı koymadım şimdilik mutfak penceremin önünde (iç kısımda). Tohumlarımı henüz ekmedim sardunya için özel toprak (tohum ekim toprağı ve sardunya toprağı) alıp öyle ekeceğim. Tohumlar için viyol'ler de aldım ve bunları 4 katlı bir rafa yerleştirdim ve bu şekilde duracaklar ekim yapıldıktan sonra.
Düşüncem bu rafı komple şeffaf folyo ile çevirip sera etkisi yaratmak. Bu konuda bir fikri olan varmı?
Yoksa şeffaf folyo kullanmadan bu rafı ev içinde mi tutmalıyım?

Engin izci
08-03-2016, 06:08
Sardunya tohumları kolay ve çabuk çimleni, eğer mutfakta duracaksa sera yapmanıza gerek yok. Ayrıca sardunya fîdelerini nederede ve kaç tl ye aldınız.ayrıca tohumları ekmeden bir gün önceden ıslak kağıt havlunun arasına korsanız çok çabuk çimlenir.

Engin izci
08-03-2016, 06:21
Sardunya fidesi nerde sipariş verebilirim. Bîlgisi olan var mııııı ?????

kuş çiçek balık
13-03-2016, 01:28
Merhaba,
zengarden firmasından sipariş ettim. Çok güzel bir şekilde paketlenmişti. Tohumları da bugün ektim. Ekmeden önce 2 saat kadar suda beklettim. Bakalı artık beklemedeyiz.

Engin izci
13-03-2016, 12:11
sağolun şipariş vereyim

nebil1505
13-03-2016, 22:32
Sardunya candır. Ben şimdiye kadar hiç tohumdan sardunya yetiştirmedim. Genellikle dal kırıp toprağa ektim ve hep bu şekilde çoğalttım. Dileyen arkadaşlar bu şekilde kolayca çoğaltabilirler.

kuş çiçek balık
22-03-2016, 00:38
Sardunyamı fide olarak aldım aralarında bir tek bu tam olarak kendini kurtaramadı! Sıkıntısını anlayamadım tam olarak.

sardsever
04-05-2016, 15:24
merhabalar ilk defa sardunya yetiştirmeye çalışıyorum (tohumdan) . şimdilik çok çok küçük bir şekilde çıkmaya başladılar . ne kadar süre sonra balkona çıkarabilirim
cevaplarsanız sevinirim :)

sardsever
04-05-2016, 15:28
merhabalar . ilk defa sardunya yetiştirmeye çalışıyorum (tohumdan). şuan evin içindeler ve çok çok küçük bir şekilde çıkmaya başladılar . ne kadar süre sonra balkona çıkarabilirim ?
şuan havalar sıcak olduğu için sıkıntı olacağını düşünmüyorum ama sizlerinde fikirlerini almak istiyorum
cevaplarsanız sevinirim :)

hira
22-05-2016, 14:02
Açık pembe bodur sardundamdan aldıgım 3 tohumu ekmiştim biliyorsunuz (yukarıda aşama aşama fotografları var ) tohumlardan ikisi çimlenmişti. Daha sonra ne oldugunu anlamadıgım bir şekilde birini kaybettim. Bugün tek kalan sardunya fideciğimin ilk çiçeğini gördüm. Tohum aldığım ana sardunyadan daha koyu renkli çiçeği. Her haliyle güzel ;) Sardunya sevdalı hira'nın tohumdan sardunyası olmazsa olmazdı. Bu duyguyuda tattık bakalım.

Muberra
03-08-2016, 16:31
tabi ki dalindan uretmek daha kolay ama her merakli bunu deniyordur sanirim Bunlarda benim tohumdan yetistirdiklerim.

Batı Rüzgarı
23-01-2017, 02:57
farklı sardunya cinsleri tohum verirmi acaba?
ceylangözü X sakız sardunya gibi....

tahminimce vermez. ama yine de bilmek isterim...

Nimo4
14-06-2018, 19:11
Diktigim tohumlar bugün filizlendi. Genelde filizlenme kısmında sorun olmuyor ama sonrasında ölüyolar niyeyse. Bu konuda destek olabilecek arkadaşlar fikirlerini yazabilir mi

Nimo4
18-06-2018, 11:22
Arkadaslar konuyla biraz alakasız olacak ama ne zaman sıkıştığım bir konuda yardım istesem asla cevap gelmiyor yıllardır böyle. Belki denk gelmiyor yorumlarda ama sonra kaybediyorum bitkileri

mehmet0791
27-09-2018, 11:55
https://www.youtube.com/watch?v=GXYgrnJvyuY

mehmet0791
05-04-2019, 09:42
https://www.youtube.com/watch?v=u50OVp8KKBw

mustafa_60
20-05-2021, 22:45
maşallah çok güzeller.

megbilgi
24-05-2021, 11:26
Sardunya tohumları tükenmek üzere.
Seneye bu zamana kadar bir daha bulamazsınız.
.
https://www.bahcetohum.com/tohum/cicek-tohumlari/sardunya
.

megbilgi
24-05-2021, 11:35
Sardunyayı tohumdan yetiştirmek sabır ister :)
Yavaş yavaş narin yapraklarını gösterir. Bir size bakar, bir kendine :)
Sonra diğer yapraklarını çıkarır.
Zordur tohumdan yetiştirmek ama istediğiniz renkte kendi bildiğiniz bir sardunyayı yetiştirmiş olursunuz.
Çelikten yetiştirdiğinizden daha uzun yaşarlar. ( Profesyonel sera ların tamamı tohumdan yetiştirir. )
.
Tohumları kötü çimlendirme topraklarına ( çok ince olmalı ) ekmeyin çünkü çimlenen sardunyanın kökü narindir ve hafif çimlendirme toprağı ister. Toprak kötü ise kökler hemen bozulur.
.
.