View Full Version : Rüzgar Enerjisi
Mine Pakkaner
10-01-2007, 20:57
Enerji rüzgâr alıyor
Enerjide dışa bağımlılığı azaltmayı hedefleyen Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Güler yatırımcıyı rüzgâr enerjisine yönlendirmek amacıyla Türkiye'nin rüzgâr atlasını tanıttı
http://www.milliyet.com.tr/2007/01/10/yasam/resim/ayas.jpg ANKARA Milliyet
Başta doğalgaz olmak üzere enerji kaynaklarında dışa bağımlılık nedeniyle arz açığı sıkıntısı yaşayan Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, yatırımcıları rüzgâr enerjisine yönlendirmek için Türkiye'nin rüzgâr atlasını çıkardı. Atlasta, rüzgâr enerji santralı kurulabilecek alanlara, kurulu santrallara ve rüzgâr esme sıklığına yer verildi.
Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Hilmi Güler, Elektrik İşleri Etüt İdaresi (EİEİ) Genel Müdürlüğü'nce hazırlanan Türkiye Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'nı (REPA) dün düzenlediği basın toplantısıyla tanıttı. Güler, rüzgâr enerjisinde kurulu gücün 67 megavata (MW) ulaştığını belirterek, bu enerjide önemli potansiyele sahip bölgeleri Ege, Marmara, İskenderun ve Karadeniz olarak sıraladı.
Lisans alındı
http://www.milliyet.com.tr/2007/01/10/yasam/resim/ayas1.jpg Güler, "Amacımız çevre dostu olan ucuz bir yatırımı sistemimize oturtmak ve dışa bağımlılığımızı azaltmak. Göreve geldiğimizde 20 MW gücünde rüzgâr enerjisi santralı bulunuyordu. Bu rakamı 67 MW'ye yükselttik. İnşa halinde 400 MW gücünde rüzgâr santralı var. Toplam 1180 MW gücünde rüzgâr santralının yapımı için lisans alındı, 7 bin MW'lik bir güçte inceleme aşamasında" dedi.
Rüzgâr esme sıklığı belirlendi
EİEİ Genel Müdürü Mustafa Kemal Büyükmıhçı'nın verdiği bilgiye göre, 6 ayda bitirilen atlasta, 30-50-70 ve 100 metre yüksekliğinde rüzgâr esme sıklığı, alansal hesaplamalar, rüzgâr gücüne ilişkin bilgilere yer verildi.
Atlasta, rüzgâr kaynak bilgileri tematik haritalarla desteklenerek Türkiye geneli, coğrafi bölge, il ve seçilecek herhangi bir alan veya nokta bazında sorgulanabiliyor. Böylece rüzgâr santralı kurulabilecek alanlar kolaylıkla belirlenebilecek.
Yatırımcıya yol gösterecek
Yatırımcılar ön fizibilite çalışmalarını atlas üzerinden yapabilecek. Bu sayede, rüzgâr kaynağı arama amacıyla yapılan çalışmalar ortadan kaldırılarak tasarruf sağlanabilecek. Atlasta, rüzgâr santralı bulunan ve kurulacak alanlar, deniz üstü potansiyelleri ve alansal hesaplamalar da yer alıyor. Atlasta işaretlenen bir noktada ne kadarlık rüzgâr santralı yapılabileceği otomatik olarak hesaplanabiliyor.
En çok rüzgâr alan yerler Marmara ve Ege'de
Rüzgâr Enerjisi Potansiyel Atlası'na göre, Türkiye'nin en çok rüzgar alan bölgeleri Ege ve Marmara sahilleri oldu. 30, 50, 70 ve 100 metre yükseklikte en çok rüzgâr alan Marmara ve Ege'yi, Karadeniz ve Akdeniz kıyı şeritleri izledi. Atlasta mavi renkler en az rüzgâr alan bölgelere işaret ederken, siyah bölgeler yerleşim yerlerinin olduğu ve santral kurulamayacak bölgeleri gösteriyor.
http://www.milliyet.com.tr/2007/01/10/yasam/resim/ayas2.jpg
Ateş Öztan
10-01-2007, 21:46
Harita da siyah bölge mi var?
Adana'da ve İstanbul Boğazı'nın girişinde birer tane seçebiliyorum.:)
Türkiye'yi bekleyen `karanlık senaryoları', şirketleri harekete geçirdi
05.06.06
Kış aylarında yaşanan doğalgaz krizi ile birlikte meydana gelen arz tehlikesi ve dışa bağımlılık sorunu kadar kendi üretimlerinde de sıkıntıyla karşılaşan firmalar, enerjideki yatırımlarına hız verdi.
atırımların başını Türkiye'nin dev sanayi kuruluşları çekerken, aralarında Sabancı, Koç, Zorlu, Polat, Sanko gibi dev holdingler olası kriz senaryolarıyla yatırım açısından fizibıl olan enerji sektörünün petrolden, kömüre, rüzgardan suya, doğalgaza kadar pek çok alanında ya mevcut yatırımlarını artırıyor ya da ilk defa sektöre adım atıyor.............
Sabancı'dan 3 milyar dolarlık yatırım
Bünyesinde enerji grubu kuran Sabancı Holding, kurulu gücü 370 MW'ı bulan üç santrala sahip. EnerjiSA ile elektrik enerjisi üreten grup, termik, rüzgar ve hidrolik santrallar üzerinde çalışmalar sürdürüyor. Nükleer santral konusuyla da yakından ilgili olan Sabancı, enerji sektörüne 3 milyar dolarlık yatırım yapmayı hedefliyor...............
Demirer Holding ile Polat Holding, Türkiye'nin rüzgardaki en büyük stratejik iş birliklerinden birine imza atıyor. İki şirket bu yıldan başlamak üzere yaklaşık 8 yıl boyunca yıllık 100-150 milyon Euro'luk yatırım yapma kararı aldı. Toplam 1 milyar Euro'yu bulacak yatırımların ilk halkası Çanakkale'nin Gelibolu ilçesinde gerçekleşecek. İki grup toplamda 400 megavat kurulu güce sahip santrallar kuracak............
Sanko, enerjide de iddialı
Son zamanlarda çimento ve beyaz eşyada atağa kalkan Sanko Holding enerji sektöründe de iddialı. Hidroelektik (HES) ve rüzgar enerji santralları (RES) kuracaklarını ve bazı projeler için lisanslarını aldıklarını kaydeden Sanko Holding Yönetim Kurulu Başkanı Abdülkadir Konukoğlu, "Rize'de, Tokat'ta ve Adana'da HES yatırımları yapacağız. İstanbul'da rüzgar olacak. Projeler tamamladığı zaman yatırım tutarı milyar doların üzerinde olacak" diye konuştu.
ayrıntısı:
www.enginbilim.byethost16.com/modules/news/article.php?storyid=426
Bir yerlerden aklımda kalmış.
Türkiye imzaladığı uluslararası bir andlaşmaya göre,
rüzgar enerjisini kullanamıyormuş.
andlaşma bitti mi acaba?
Arkadaşlar Türkiyemde her şeyde olduğu gibi rüzgar nerjisindede bir hayal peşinde
Rüzgar enerjisi rantabıl bir enrji türü değil. sebep ise Türbin üretme parçalarını sen yapma Gir Bilmem ne memleketinden 1Kw 1000 dolardan türbinleri al gel devlet teşviği ile kur bu memlekette rüzgar nerjisi var ben araştırdım Türkiyemde Bu türbinleri ürenten varmı (üretiyorum diyen çok )küçük 10kw türbinleri diye bulamadım hem ekonomik olmalı ki memleketimin güzide insanları faydalansın yoksa çinlilerden alırız 15sene çalıştırcaksın türbini bozulmazsa kendini amorti edecek. Bir şehir efsanesi durmunda Türkiyem için şimdilik ben araştırdım Sözde değil akamdemik personellede konuştuğum görüştüğüm için söylüyorum. Üniveristelerimizde bile yapabilecek çıkmadı finansı tarafımdan sağlanacağı halde.
Oğuz Karsan
25-04-2008, 10:10
Merhaba,
Sayın sivas5858, Heyecanınızı anlıyorum. İlk başta hiçbir yenilik tam oturmaz.Emek verip sebat edip beklemek lazımdır.
Ülkemizdeki pek çok yenilik hep ithal edilmiştir.Malum biz pek birşey icat etmeyiz,edemeyiz,etsek de bürokrasi izin vermez.Başımıza dikilip lazım olmayan birsürü liste çıkartılır. Ve hevesimiz kırılır,projemizden vazgeçmemize neden olunur.
Başta Atatürk,sonra Özal ve diğer iş yapmaya çalışan Başbakanlarımız hep bürokrasiden yakınmışlardır.Ama hiçbiri bu illeti çözmeye veya geçmeyi başaramamıştır.
Ama ülkemizin diğer hiçbir ülkede bulunmayan potansiyel bir iş yapma gücü olduğuna inanıyorum.Ve eğer fırsat verilirse ilk başta dışarıdan ithal etmek zorunda olduğumuz birçok malzemeyi kasabalarda bulunan sanatkarlarımız tarafından hemde onda bir fiyatına maledilip piyasaya sunabileceklerine inanıyorum.
Güneş enerji panelleride ilk başta büyük paralara ithal ediliyordu, Şimdilerde ise her kasabada imal ediliyor.
Yeter ki bir yerlerden başlayabilelim. Gerisini iş adamlarımız halleder.
Saygılar
Oğuz Karsan
25-10-2008, 22:22
Merhaba,
Rüzgar enerjisi ile ilgili biraz araştırma yaptım ve bir tanesi Nazilli de bir tanesi Çanakkale sanayi sitesinde, Bir tanesi de Çanakkale Küçükkuyu da ve bir tanesi de Balıkesir Savaştepede olmak üzere 4 firma buldum. Bu iş için bir çevirici ve bir de büyük amperli akü gerekiyor
Çanakkale Sanayi sitesinde ve Küçükkuyuda bu işi yapan arkadaşlar ile görüştüm. Basit bir evin ihtiyacını karşılayacak kadar 600 w ( 1 buzdolabı + 2 lamba) veya ( 1 televizyon + 2 lamba) şeklindeki elektrik ihtiyacı için 2.000 YTL civarında ve rüzgarın şiddetine göre 4 veya 8 kollu pervaneli sistem var.
Ayrıca sadece elektrik üretmekle kalmıyor, aynı zamanda kuyunuzda bulunan suyu da tarlanıza dağıtabileceğiniz bir sisteme sahip oluyorsunuz. Bu iş için ilave bir kaç dişli ve zincir gerekiyor ve maliyete 500 YTL kadar ilave oluyor
Saygılar
Buna elektirk üretmek diyorsanız. Bisiklet pedalıda çevirseniz de bir lamba yakarsınız.:)
Oğuz Karsan
08-11-2008, 22:11
Merhaba,
Sn. sivas5858,
Belki baştan açıklamayı unuttuğum için hatalıyım.
Bu proje elektriğin erişemediği arazilerdeki hobi veya hafta sonu evleri için daha uygun.
Saygılar
Coğrafi konumu uygun olan boğazlar yöresi ve farklı topoğrafik alanların geçiş güzergahları rüzgar geçiş yerleridir, Bir kısmı yukarıdaki mesajlarda yazılmış, bunun göstergesi ağaçların bayraklaşma yaptığı yerler rüzgarların yoğun olduğu güzergahlardır. İskenderun Antakya arasındaki belen geçidi ve akdeniz suriye arasında geçiş teşkil eden Antakya ve Çanakkale en iyi örnektir. Peki belli bir rüzgar devamlılığı olman yörelerde verimlilik yeterliliği sağlanabiliyor mu?
Sorum çok cahilce gelebilir ama,
Başka ne dendiğini bilmediğim için Yel Değirmeni diyeceğim pervaneli sistemler, trafoya benzer bir yere mi bağlılar? Yoksa o gördüğümüz beyaz pervaneli sistemin içinde mi her şey?
Eğer her şey onun içinde denilirse, o bir pervaneli sistemin maliyeti yaklaşık ne kadardır?
Sayın Limon, herkesin herşeyi bilmesi mümkün değil. Ben bildiğim kadarını açıklıyayım, eksikleri uzman arkadaşlar tamamlasın.
İlk olarak elektiriği mekanik olarak üretebilmek için bir dinamoya ihtiyacımız var. Bu dinamoyu çeşitli şekillerde döndürebiliriz. Rüzgar da kullanılan hareket kaynaklarından bir tanesi.
Rüzgarın döndürdüğü pervaneler aynı zamanda dinamoyu döndürür. Bu dinamo pervanelerin ortasında yer alır. Fakat üretilen elektirik düşük voltajdadır ve doğru akımdadır(DC). Bunu evde kullanabileceğimiz alternatif akıma (AC) ve uygun voltaja (220V) çevirmek için inverter gerekir. Fakat dinamo ile inverter arasına pervane dönerken şarj olacak, rüzgar kesilip pervane durduğunda akımın devamını sağlayacak bir parça konulur ki, bu da aküdür.
Maliyet hesabında ise ilk olarak belirlenmesi gereken faktör, sizin enerji ihtiyacınızdır. sadece 12 v luk bir su pompası çalıştıracaksanız küçük bir dinamo ve akü size yeterli olacakken, bir evin tüm ihtiyacını tüm karşılaycaksanız almanız gereken dinamo büyüyecek, akü sayısı artacaktır. ve 220 V elektirk gerekeceği için inverter'de gerekecektir.
http://www.unalelektrik.com/ sitesinde fiyatlar hakkında bilgi var.
Teşekkür ederim, Sn. Todor.
'''RÜZGAR ENERJİSİ'''
Rüzgâr Enerjisi nasıl bir yerden gelir?
Tüm yenilebilir enerji (gelgit ve jeotermal güç hariç) hatta fosil yakıt enerjisi nihayette güneşten kaynaklanır. Güneş yeryüzüne saatte 100.000.000.000.000 kW enerji gönderir. Başka deyişle yeryüzü, 10 üzeri 18 watt kadar güç kazanır.
Güneşten gelen enerjinin %1-2'si rüzgâr enerjisine dönüşür. Bu, yeryüzündeki tüm bitkilerin biyolojik kütleye dönüştürdüğü enerjinin 50 - 100 katıdır.
Sıcaklık farkları hava akımını oluşturur.
0 derece enlemindeki ekvator civarındaki bölgeler, güneş tarafından dünyanın diğer bölgelerine göre daha fazla ısınır. Bu sıcak bölgeler, enfraruj fotoğraflarda sıcak renklerle, kırmızı, turuncu ve deniz yüzeyinde sarı görünür.
Sıcak hava soğuk havadan hafiftir ve yaklaşık 10km'ye ulaşıncaya kadar gökyüzüne yükselir. Kuzey ve Güney Kutbuna ulaşır aşağı çöker ve ekvatora geri döner.
Coriolis Kuvveti
Dünya döndüğü için kuzey yarıküre üzerindeki her hareket, kendi konumumuza göre sağa doğru (güney yarıküre için sola) yönelir. Bu belirgin bükücü kuvvet Coriolis Kuvveti (Coriolis Force) olarak bilinir. Bu kuvveti keşfeden Fransız Matematikçi Gustave Gaspard Coriolis'in ismiyle anılmaktadır (1792 - 1843).
Kuzey yarıküre üzerinde hareket edenbir parçacığın sağa doğru döneceği pek açık görünmeyebilir. Bu olayı şöyle canlandırabiliriz:
Uç kısmı güneye doğru hareket eden bir koni düşünün ve dünyanın döndüğü gerçeğini de eklersek, koninin sanki sağa doğru kaydığını görürüz.
Coriolis Kuvveti gözle görülebilir bir olaydır. Tren yolu hatlarının bir tarafı diğerinden daha hızlı aşınır. Nehir yataklarının bir tarafı diğerinden daha derine iner (hangi taraf olduğu bulunduğumuz yarıküreye bağlıdır ve kuzey yarıkürede hareket eden bir parçacıklar sağa yönelir).
Kuzey yarıkürede rüzgâr, bir alçak basınç alanına yaklaştıkça saat yönüne ters yön alır. Güney yarıkürede ise rüzgâr, alçak basınç alanları etrafında saat yönünde döner.
Rüzgârın Gücü
Rüzgâr hızı, bir rüzgâr türbininin elektriğe çevirebileceği enerji miktarı açısından önemlidir. Rüzgârın enerji içeriği, ortalama rüzgâr hızının küpü oranında değişir. Yani rüzgâr hızı 2 katına çıkarsa, 8 kat enerji içerir.
Öyleyse, rüzgârın enerji içeriği rüzgâr hızının kübü oranında değişir. Günlük yaşamdan, bir otomobilin hızı 2 katına çıkarsa frenlemesi ve durdurulması için 4 kat enerji gerektiğini farkedebilirsiniz (Aslında bu Newton'un 2. hareket yasasıdır).
Rüzgâr türbini örneğinde, rüzgârın hızını 2 katına çıkarırsak her saniye pervaneden geçen dilim sayısını da 2 kat artar ve bu dilimlerin her biri otomobilin frenlemesi örneğinden anlaşıldığı gibi 4 kat enerji içerir.
Neden Rüzgâr Enerjisi
Rüzgâr enerjisi günümüzde, 21. yüzyılda ve onların ötesinde ençok gelecek vadeden teknolojilerden bir tanesidir. Burada rüzgâr enerjisi üzerinde en çok sorulan sorular hakkında bazı kısa cevaplar bulacaksınız:
Rüzgâr Enerjisi Temizdir
Rüzgâr türbinlerinden herhangi bir çevre kirliliği olmaz. Modern bir 600 kW gücündeki rüzgâr türbini ortalama bir yerde, bir yılda genellikle kömürle iletilen diğer elektrik santrallarının 1.200 ton karbondioksidinin yerine geçecektir.
20 yıllık bir işletme süresi içinde (ortalama bir yerde) bir rüzgâr türbini tarafından üretilen enerji imâlatı, bakımı, faaliyeti, demontajı ve parçalanması için gerekli olan enerjinin sekiz misli fazladır.
Başka bir deyişle, genellikle bir rüzgâr türbinini imâl etmek ve çalıştırmak için gerekli olan enerjiyi geri kazanmak için sadece iki ya da üç ay yeterli olacaktır.
Rüzgâr Enerjisi Yoğundur
Rüzgârdaki enerji gerçekten de sürdürülebilir bir kaynaktır. Rüzgâr hiç bitmeyen bir şeydir.
Halihazırda, rüzgâr enerjisi Danimarka elektrik tüketiminin %31.1'ini karşılamakta ve bu rakkamın 2008 yılında yüzde 40 mertebesine yükselmesi beklenmektedir.
Avrupayı çevreleyen sığ denizlerin üzerindeki rüzgâr kaynakları, teori olarak Avrupa'nın kullandığı tüm elektriği birçok misli ile karşılar niteliktedir.
Rüzgâr Enerjisi Farklıdır
Rüzgâr türbinleri boyutlar ve üretim kapasiteleri açısından çok büyümüşlerdir.
1980'lerden kalma tipik bir Danimarka malı rüzgâr türbini, 26 kW gücünde bir generatöre ve 10,5 metrelik bir pervane çapına sahiptir. Modern bir rüzgâr türbini 43 metrelik bir pervane çapına ve 600 kW gücünde bir generatöre ulaşmaktadır. Yılda 1 ile 2 milyon kW/saat enerji üretmektedir. Bu da Avrupa'da 300 ile 500 konutun yıllık elektrik tüketimine eşit bulunmaktadır. Son nesil rüzgâr türbinlerinin 1.000 - 1.500 kW generatörü ve 50 - 60 metrelik pervane çapı bulunmaktadır. Galler'in Carno bölgesinde bulunan, Avrupa'nın geniş rüzgâr türbini parkı, 20.000 konutun ihtiyacına eşit bir enerji üretmektedir.
Avrupa'da 1997 itibariyle, 3.000 MW'dan fazla rüzgâr enerjisi, beş milyon kadar kişinin elektrik ihtiyacını karşılayacak şekilde devrede bulunmaktadır. (windpower.dk - Danish Wind Industry Association)
Rüzgâr enerjisi, rüzgârı oluşturan hava akımının sahip olduğu hareket (kinetik) enerjisidir. Bu enerjinin bir bölümü yararlı olan mekanik veya elektrik enerjisine dönüştürülebilir.
Rüzgârın gücünden yararlanılmaya başlanması çok eski dönemlere dayanır. Rüzgâr gücünden ilk yararlanma şekli olarak yelkenli gemiler ve yel değirmenleri gösterilebilir. Daha sonra tahıl öğütme, su pompalama, ağaç kesme işleri için de rüzgâr gücünden yararlanılmıştır. Günümüzde daha çok elektrik üretmek amacıyla kullanılmaktadır.
Fosil, nükleer ve diğer yöntemlerde atmosfere zararlı gazlar salınmakta, bu gazlar havayı ve suyu kirletmektedir. Rüzgârdan enerji elde edilmesi sırasında ise bu zararlı gazların hiçbiri atmosfere salınmaz, dolayısıyla rüzgâr enerjisi temiz bir enerjidir, yarattığı tek kirlilik gürültüdür. Pervanelerin dönerken çıkardığı sesler günümüzde büyük ölçüde azaltılmıştır.
Dünyadaki durum
Rüzgâr gücü, dünyada kullanımı en çok artan yenilenebilir enerji kaynaklarından biri haline gelmiştir. Günümüzde dünyadaki kullanım oranının çok düşük olmasına karşılık, 2020 yılında dünya elektrik talebinin %12'sinin rüzgâr enerjisinden karşılanması için çalışmalar yapılmaktadır.
Günümüzde rüzgâr enerjisinden üretilen toplam güç 40.301 MW civarındadır. Bu güçten en fazla yararlanan ülke % 36,3'lük payıyla Almanya'dır. Almanya toplamda 14.612 MW güç üretmektedir ve Almanya'nın elektrik enerjisi ihtiyacının % 5,6'sını karşılamaktadır. Rüzgâr gücünden en çok yararlanan diğer ülkeler sırasıyla İspanya, ABD, Danimarka, Hindistan, Hollanda, İtalya, Japonya, Birleşik Krallık ve Çin'dir. Diğer tüm ülkeler toplamda 3.756 MW'lık güç üretimi ile % 9,3 paya sahiptirler.
Üstünlükleri
• Atmosferi kirletici etkiye sahip gazların salınmaması,
• Temiz bir enerji kaynağı olması,
• Kaynağının tükenmemesi (güneş, dünya ve atmosfer olduğu sürece),
• Rüzgâr tesislerinin kurulumu ve işletilmesinin diğer tesislere göre daha kolay olması,
• Enerji üretim maliyetlerinin düşük olması,
• Güvenilirliğinin artması,
• Bölgesel olması ve dolayısıyla kişilerin kendi elektriğini üretebilmesi.
Sakıncaları
Rüzgârın sürekliliği olmadığı için enerji üretim değerinin sabit olmaması,
• Rüzgâr türbinlerinin büyük alan kaplaması,
• Gürültü kirliliği oluşturması
• Fosil ve nükleer yakıtlardan elde edilen enerjiye oranla enerji üretiminin düşük olması
• Yatırım maliyetlerinin yüksek olması,
• Kullanım ömrü dolan kompozit parçaların doğada geri dönüştürülmesinin mümkün olmaması.
• Diğer tip enerji üretim tesislerine göre daha fazla dinamik parça barındırması, dolayısıyla işletme risklerinin daha fazla olması
Rüzgâr türbinleri
Rüzgâr türbinleri, rüzgârdaki kinetik enerjiyi önce mekanik enerjiye daha sonra da elektrik enerjisine dönüştüren sistemlerdir. Bir rüzgâr türbini genel olarak kule, jeneratör, hız dönüştürücüleri (dişli kutusu), elektrik-elektronik elemanlar ve pervaneden oluşur. Rüzgârın kinetik enerjisi rotorda mekanik enerjiye çevrilir. Pervane milinin devir hareketi hızlandırılarak gövdedeki jeneratöre aktarılır. Jeneratörden elde edilen elektrik enerjisi aküler vasıtasıyla depolanarak veya doğrudan alıcılara ulaştırılır.
Kullanımdaki rüzgâr türbinleri boyut ve tip olarak çeşitlilik gösterse de, genelde dönme eksenine göre sınıflandırılır. Rüzgâr türbinleri dönme eksenine göre “Yatay Eksenli Rüzgâr Türbinleri” (YERT) ve "Düşey Eksenli Rüzgâr Türbinleri” (DERT) olmak üzere iki sınıfa ayrılırlar.
Rüzgâr Türbini İç Yapısı
1. Makina Yeri (Nacelle) Makina yeri, rüzgâr türbininin dişli kutusu ve elektrik generatörü dahil kilit parçalarını içerir. Servis personeli, makina yerine türbin kulesinden girebilir. Makina yeri solunda, rüzgâr türbini pervanesi yani pervane kanatları ve göbek bulunur.
2. Pervane Kanatları (Rotor Blades) Pervane kanatları, rüzgârı yakalar ve rüzgârın gücünü pervane göbeğine aktarır. Modern bir 600 kW rüzgâr türbininde her pervane kanadının uzunluğu 20 metre kadardır ve bir uçak kanadı gibi tasarlanır.
3. Göbek (Hub) Pervane göbeği, rüzgâr türbininin düşük hız miline bağlıdır.
4. Düşük Hız Mili (Low Speed Shaft) Rüzgâr türbininin düşük hız mili, pervane göbeğini dişli kutusuna bağlar. Modern bir 600 kW rüzgâr türbininde dişli nispeten yavaş, dakikada 19 - 30 devir hızı ile döner. Bu mil aerodinamik frenlerin çalışması için hidrolik sisteme ait borular içerir.
5. Dişli Kutusu (Gearbox) Dişli kutusunda, solda düşük hız mili bulunur. Sağdaki yüksek hız milinin, düşük hız milinden 50 kat hızlı dönmesini sağlar.
6. Mekanik Frenli Yüksek Hız Mili (High Speed Shaft with its mechanical brake) Mekanik frenli yüksek hız mili, dakikada yaklaşık 1500 devir hız ile döner ve elektrik generatörünü çalıştırır. Bir acil durum mekanik freni vardır. Mekanik fren, aerodinamik frenlerin çalışmaması durumunda veya türbin bakımdayken kullanılır.
7. Elektrik Generatörü (Electrical Generator) Elektrik generatörü, genelde bir senkron generatörü veya asenkron generatördür. Modern bir rüzgâr türbinininde azami elektrik gücü genelde 500 - 1500 kW arasındadır.
8. Elektronik Kontrol Ünitesi (Electronic Controller) Elektronik kontrol ünitesi, rüzgâr türbininin durumunu sürekli izleyen ve eğim mekanizmasını kontrol eden bir bilgisayar içerir. Bir arız halinde (örneğin, dişli kutusu veya generatörün fazla ısınması) rüzgâr türbinini otomatik olarak durdurur ve telefon modem hattı vasıtasıyla türbin operatörünü bilgisayarına uyarı verir.
9. Hidrolik Sistem (Hydraulics System) Hidrolik sistem, rüzgâr türbininin aerodinamik frenlerini içerir.
10. Soğutma Ünitesi (Cooling Unit)Soğutma ünitesi, elektrik generatörünü soğutmak için kullanılan bir soğutma ünitesi içerir. Ayrıca dişli kutusundaki yağı soğutmak için kullanılan bir soğutma ünitesi içerir.
11. Kule (Tower)Rüzgâr türbininin kulesi, makina yerini ve pervaneyi taşır. Genelde kulenin yüksek olması bir avantajdır, zira zeminden uzaklaştıkça rüzgâr hızları artar. Modern bir tipik 600 kW rüzgâr türbininde 40 - 60 metrelik bir kule bulunur. Kuleler, dairesel veya kafes biçiminde olabilir. Dairesel kuleler türbinin tepesine ulaşmak için bir iç merdiven olabildiğinden personelin türbinlere bakması için daha güvenlidir. Kafes kulelerin avantajı başlıca daha ucuz olmasıdır.
12. Eğim Mekanizması (Yaw Mechanism) Eğim mekanizması, pervane ile birlikte makina yerini rüzgâra karşı döndürmek üzere elektrik motorlarından yararlanılır.Eğim mekanizması, yelkovanı kullanarak rüzgâr yönünü algılayan elektronik kontrol ünitesi tarafından çalıştırılır. Rüzgâr, yön değiştirdiğinde normalde türbin bir defada sadece birkaç derece eğilir.
13. Anemometre ve Yelkovan (Anemometer and Wind Wane)Anemometre (Rüzgâr ölçer) ve yelkovan, rüzgâr hızı ve yönünü ölçmek için kullanılır.Anemometreden gelen elektronik sinyaller, rüzgâr türbininin elektronik kontrol ünitesi tarafından rüzgâr hızı yaklaşık 5 m/s'ye yaklaştığında rüzgâr türbinini çalıştırmak için kullanılır. Bilgisayar, türbini ve çevresini korumak için rüzgâr hızı 25 m/s'yi aştığında türbini otomatik olarak durdurur. Yelkovan, sinyalleri rüzgâr türbininin elektronik kontrol ünitesi tarafından rüzgâr türbinini rüzgâra karşı döndürmek üzere kullanılır
Arkadaşlar! Biz kendi çapımızda 35 Kw 120d/d bir rüzgar jeneratörü projesi üzerinde hobi gibi ciddi olarak 2 yıla yakındır çalışıyoruz.Tabi önceleri kafamızdaki fikirleri projeleştirdik,sonra kalıp makina ve ekipmanları imal ettik (35 Kw için) Şu anda stator ve rotor sargıları sarımı ile uğraşıyoruz.Akabinde gövde parçalarını yapacağız.
Bu arada test amaçlı olarak 1Kw 300d/d gücünde bir jeneratör prototip yapıp çalıştırdık.
Jeneratör imali işin bir yanı,diğer yanı ise Pervane Kanatları (Rotor Blades).
Bu ise ayrı bir teknoloji.Anlıyacağınız gibi bu konuda da bazı bilgilerimiz var.
Fakat iş dışarıdan görüldüğü gibi değil, olay çok komplike.
Tahmin ediyorum ki bizler gibi bu işle ilgilenenler vardır.
Sayın Musti, yazınızı ilgi ile okudum, umarım bundan sonraki aşamalarıda bizimle paylaşırsınız, birde projenizin şimdiki durumunu resimleyebilirmisiniz?
İlgi ile izliyorum :)
Buyurun!Küçük jeneratörümüz ile test setimiz ve büyük jeneratörümüzün çalışmaları.
sabri zeki
21-11-2008, 19:02
Harika mükemmel girişim ,çalışma ve cesaret yılmayın kardeşim ülkemizin ileri gitmesi kalkınması için gayret . çalışmalarınızı ilgiyle takip edicem gurur duyarak ne mutlu size iyi çalışmalar.
Vay vay vay! Bu çalışma sizin ar-ge çalışmanız herhalde, bunu inşallah seri üretimine geçirirsiniz, biraz olsun dışa bağımlılığımız biter. Ellerinize sağlık, lütfen bizi bilgilendirmeyi unutmayın :)
Desteğiniz ve düşünceleriniz bizim için çok önemli.Bu jeneratörler düşük devirleri nedeniyle sadece rüzgar için değildir akarsu ile de çalışır.Orta ölçekli jeneratörlerin talebi hakkında fikirlerinizide bekliyoruz.Teşekkür ederiz.
sabri zeki
02-12-2008, 19:31
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..
syıldıran
02-12-2008, 21:23
Arkadaşlar! Biz kendi çapımızda 35 Kw 120d/d bir rüzgar jeneratörü projesi üzerinde hobi gibi ciddi olarak 2 yıla yakındır çalışıyoruz.Tabi önceleri kafamızdaki fikirleri projeleştirdik,sonra kalıp makina ve ekipmanları imal ettik (35 Kw için) Şu anda stator ve rotor sargıları sarımı ile uğraşıyoruz.Akabinde gövde parçalarını yapacağız.
Bu arada test amaçlı olarak 1Kw 300d/d gücünde bir jeneratör prototip yapıp çalıştırdık.
Jeneratör imali işin bir yanı,diğer yanı ise Pervane Kanatları (Rotor Blades).
Bu ise ayrı bir teknoloji.Anlıyacağınız gibi bu konuda da bazı bilgilerimiz var.
Fakat iş dışarıdan görüldüğü gibi değil, olay çok komplike.
Tahmin ediyorum ki bizler gibi bu işle ilgilenenler vardır.
Sn. Musti ,
Merhaba . Çalışmalarınızı takdirle izliyor , başarılar diliyorum. Benimki hariçten gazel okumak olacak ama , kabul ederseniz faydalı olacağını düşünerek bir öneride bulunmak istiyorum. Malumunuzdur ; Düşük devir hızlarında hele 120 d/dk. gibi hızda 35 kW. gücünde küçük güçlü DC. generatör veya alternatör tasarımı ve yapımı kutup sayısının çok olmasının yanında gerekli manyetik akım yoğunluğunun sağlanabilmesi için gerekli spir sayısınında çok olması nedeniyle çok zordur. İleride seri imalat safhasında da imalat konusunda zorluklar yaşarsınız. Bu nedenle devir sayısını artırmak amacıyla redüktör kullanmanız daha uygun olur diye düşünüyorum. Üzerinde çalıştığınız makina 35 kW. gücünde olduğuna göre gücü yaklaşık olarak 47 HP. , kayıplarıda göz önüne alırsak takriben 55-60 HP. gücünde 120 / 600-1200 d/dk. bir redüktör işinizi görür düşüncesindeyim. Tekrar çalışmalarınızda başarılar dilerim. Selamlar . .
Merhaba sn. syıldıran sizler gibi bu konuyla ilgili katılımın sinerji oluşturması çok önemli.Şimdi sizinde söylediğiniz gibi;
((Üzerinde çalıştığınız makina 35 kW. gücünde olduğuna göre gücü yaklaşık olarak 47 HP. , kayıplarıda göz önüne alırsak takriben 55-60 HP. gücünde 120 / 600-1200 d/dk. bir redüktör)) türbin kanatlarından alınan güç ile jeneratörden alınan güç arasındaki kayıpların en büyüğü redüktörde (dişli kutusu) olmaktadır.
Şu anda Dünyadaki yeni trend jeneratörün doğrudan döndürülmesidir.500 Kw(tek jeneratör)-1000Kw(peşpeşe iki jeneratör) makinalar doğrudan tahrik, 1MW-3MW makinalarda ise çevresel dizilmiş jeneratörlerden oluşmaktadır. Araya konulan 1/3 veya 1/5 bir dişli ile hareket iletilmektedir.Böylece kuledeki naca (makina dairesi) küçültülmüş oluyor, ağırlık azalıyor, arıza ve bakım maliyetleri düşüyor,verimlilik artıyor, enerji kayıplarıda asgariye iniyor.500 Kw bir jeneratörün stator dış çapı yaklaşık 3-4m, bizim üzerinde çalıştğımız jeneratör ise 1m.dir.Güç artırımı için stotor boyunu artırma opsiyonumuzda bulunmaktadır.Maliyetin artmaması için gücü düşük bir makinaya karar verdik. Yukarıdaki tercihler nedeniyle jeneratör imali ne kadar zor olsada durum bu şekilde.Saygılar selamlar.
adnankaraer
03-12-2008, 11:07
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..
Sayın Sabri Zeki
Evde kullanılan elektrikli araçların türüne ve çektiği akıma bağlı olarak değişmekle birlikte. Ortalama bir ev için 5-6 KW eletrik gücü yeterlidir.
sevgili musti çalışmalar nasıl gidiyor bu orta ölçekli jeneratör kaç KVA lık ,on ,yirmi KVA mı kasteddiğin,mesela yirmi KVA rüzgarla işleyen türbin ev ihtiyacını karşılarmı...burayı yazılarınızla canlı tutun. katılım ,olsun ilgi olsun ,bizde yapıyoruz buradayız diyelim .cümle aleme.. hoşça kalın, iyi çalışmalar..
Merhaba sn sabri zeki;
Ev ve çiftlik için önerimiz hibrid sistemlerdir.Rüzgar jeneratörü+Güneş paneli olmalı.Kurulacak sistemin yeri ve enerji ihtiyacı birlikte değerlendirilir.Günlük ortalama 10Kw (Kilowatt) için 12Kw üzerinden; 1adet 3Kw/saat Rüzgar jeneratörü ve toplam 1Kw/saat(10adet 100wattlık panel) güneş paneli örnek olarak verilebilir.(Bu arada sistemin düzenli çalışması için gerekli akü, elektirik ve elektronik parçalar da olacaktır.)Yinede verilen rakamlar yuvarlaktır, yerinde ölçüm ve hesap yapılması gerekmektedir.Saygılar, hayırlı günler.
Sayın musti çalışmalar ne aşamada? Ayrıca aşağı yukarı 35Kw ne kadara mal olacak?
Sn.sivas5858 çalışmalarımız devam ediyor. İmalat gelişmelerini yakında yine fotoğraflarla aktaracağım.
Maliyet konusu jeneratör tamamlanmadan belli olmayacak.Ancak yurtdışına göre daha hesaplı olacağını tahmin edebiliriz.
Şu anda sadece jenaratörden bahsediyoruz, rüzgar türbinin tamamından değil.
Türbin kanatları ve kule inşaası ayrı bir iş.Çünkü jeneratörün test sonuçlarından alınacak bilgiler doğrultusunda yapılabilecek.
Sayın musti çalışmalarınızda başarılar dilerim.Umarım başarırsınız.
İlgi ve desteğiniz için ben teşekkür ederim.Saygılar.
snowman77
23-01-2009, 10:53
Sn Musti sizi tebrik ediyorum gerçekten büyük bir işe girişmişsiniz ülkemizin dışa bağımlılığını azaltamaya yönelik güzel bir adım.
Yanlış hatırlamıyorsam yurt dışında yapılan rüzgar trübinlerinin kanatları ve kule inşaasında hafif ve dayanıklı olması nedeniyle karbon elyaftan faydalanıldığından bahsediliyordu.
Karbon elyaf oldukça pahalı bir malzeme şu an AKSA akrilik kimya san. AŞ. karbon elyaf üretimi için hazırlıklara devam ediyor.
Ancak başlangıç olarak başka malzemeler kullanılarak denenip zamanla bu tür malzemelere geçilebilir.
Çalışmalarınızda başarılar dilerim...
Merhaba sn. snowman77 Sizinde değindiğiniz gibi, rüzgar türbini kanatları imali de çok önemli bir nokta.
Kanat büyüklüklerine göre; Plastik, Ağaç, Ağaç üstü fiber takviyeli, Fiber, Karbon-fiber gibi çeşitli malzemeler kullanılıyor.Teknoloji neyi gerektiriyorsa bizde onu tercih edeceğiz.İlk aşamada illa kanatlarıda biz yapacağız demiyoruz.Firma dışında da (Yurtiçinde) yaptırabiliriz.
Airfoil-kanat hesap ve çizimleri ile ilgili bazı programlardan faydalanıyoruz.
Hobi için merak edenler(700-800 W. kadar)çok basit BLADE CALCULATOR -BLADE CALCULATOR 2006
programlarından faydalanabilirler.
Jeneratörün düşük devirli olması hızlı akarsu ve düşey sulardada çalışmasına imkan vermektedir.
Bunuda göz ardı etmemek lazım.
İlgi ve alakanıza teşekkür ederim.Saygılar.
bernacyhn
15-10-2009, 22:36
Yazıların tamamını okuyamadım ama dayamadım yine sormak istiyorum. Ege bölgesinde oturuyorum Gözüme takıldığı kadarıyla türkiyenin en çok rüzgarı olan bölgelerinden biriymiş. Acaba küçük çapta en azından cep telefonlarını şarj etmek için dahi olsa bir türbin hazırlamak mümkün müdür? Yani gerekli parçalar kolay bulunur mu? Yapımı zor mu? Yardımcı olursanız çok sevinirim...
Sn. bernacyhn;Rüzgar enerjisinde güç(Watt) düştükçe maliyet fazla olmaktadır.
ALINTIDIR:(350 watt Rüzgar Türbini 1,000 €
Ölçülen Güç ( W ) 350
Max.Güç Üretimi ( W ) 400
Ölçülen Enerji Voltajı ( VCD ) 28
Ölçülen Enerji Voltajı ( VAD ) 240
Rotor ( Pervane ) Çapı ( M ) 2,5
Başlangıç Rüzgar Hızı (m/s ) 2,5
Ölçülen Rüzgar Hızı (m/s ) 2,5
Rüzgar Enerjisi Kullanım Alanı 0,5
Jeneratör Verimi >0,75
Rüzgara Yönelik Modu
Ölçülen dönüş hızı (r/m) 600
Pervane kanat metaryeli FAB (Fiberglass takviyeli plastik)
Pervane kanat sayısı 3
Kule yüksekliği 6
Kule tespit kablosu (boru kalınlığı (mm) 2,5
Kule çapı (mm) 76
Jeneratör ağırlığı (kg) 5
Uygun inventer (çevirici)tipi Sinus Dalga
Önerilen baterya kapasitesi (VRLA TİPİ)
Tavsiye edilen Akü adedi 2
Minimum oran 100 Ah-12V)ALINTIDIR:
Aküler,montaj vs. 3500TL yi geçer.Sadece cep telefonu için hazır set güneş panelide kullanabilirsiniz.
Projemizin 3 ay önceki fotoğrafıdır.Şu anda fren sistemi ve diğer mekanik işleri bitti ve bobin sarım işleri başladı.
Başarılar diliyorum.
Bizim insanlarımızın azmedipte başaramayacağı hiçbir iş yoktur.
Sevgiler sunuyorum.
Projemizin 3 ay önceki fotoğrafıdır.Şu anda fren sistemi ve diğer mekanik işleri bitti ve bobin sarım işleri başladı.
Sayın musti, yazılarınızı okudum çok güzel bir işe girişmişsiniz, Allah yüzünüzü kara çıkarmasın.
Fotoğraflarla biraz daha ayrıntılı anlatabilirseniz çok daha güzel olur.
Sn.şeref ve Lilium ilgi ve desteğiniz için teşekkür ederim.
Fotoğraf konusu hassas bir durum, sadece çalışmalarımızın devam ettiğini göstermek için veriyorum.Saygılar.
Sn.sivas5858 çalışmalarımız devam ediyor. İmalat gelişmelerini yakında yine fotoğraflarla aktaracağım.
Maliyet konusu jeneratör tamamlanmadan belli olmayacak.Ancak yurtdışına göre daha hesaplı olacağını tahmin edebiliriz.
Şu anda sadece jenaratörden bahsediyoruz, rüzgar türbinin tamamından değil.
Türbin kanatları ve kule inşaası ayrı bir iş.Çünkü jeneratörün test sonuçlarından alınacak bilgiler doğrultusunda yapılabilecek.
Musti arkadaşım kolay gelsin, size bir sorum olacak, ilk resimdeki çok oluklu stator neyindir? Nereden buldunuz? Rüzgar enerjisiyle ilgili başka projeleriniz nelerdir, daha detaylı resimler koyarsanız sevinirim.
Sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.Herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1Kw-2 Kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.
webgezer
03-03-2010, 10:17
Çok güzel bir çalışma elinize sağlık, bu sistemi geliştirirken KOSGEB ve TEYDEP (TÜBİTAK) arge desteklerini kullanıyor musunuz ? Eğer kullanmıyorsanız mutlaka düşünün KOSGEB 2 yıl geri ödemesiz 250.000 faizsiz kredi ve değişik kalemlerde 50.000 civarında hibe, TEYDEB oldukça yüksek rakamlara kadar %50 civarında hibe veriyor. KOSGEB oldukça kolay, paraları varsa ince eleyip sık dokumadan veriyorlar, TEYDEB ise biraz daha zor planlama-takip şeklinde kağıt işi gerektiriyor ama bu ölçekte bir işte proje yönetiminin ve takibinin para dışında da faydalarını görürsünüz.
İTÜ'de rüzgar tüneli var, başka türbinler için kanat testlerinin yapıldığını biliyorum, sizinkiler de yapılabilir, Uzay Uçak aynı şekilde kanat tasarımı konusunda da yardım sağlayabilirler, özellikle bir TEYDEB projesinde size ek maliyet getirmeden bunlardan faydalanabilirsiniz, eğer isterseniz size bilgi verebilirim. Başarılar dilerim.
Sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.Herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1Kw-2 Kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.
Selam, resimde kırmızı çizgiyle işaret edilen stator gövde sizin imalatınız mı? Bir de hayata geçirdiğiniz diğer çalışmalarınızın fotoğrafları varsa bakmak isterim, açıkçası yaptığınız işçilik gerçekten çok güzel :) Yenilenebilir enerji kaynaklarıyla bende 3 yılı aşkındır teoride ve pratikte kendimce birşeyler yapmaya çalıştım, bilgi paylaşımında bulunabiliriz, kolay gelsin.
Resim koyamadım, imageshack nedense yanıt vermedi, tezgah üzerinde çok oluklu büyük bir stator var hatta içinde birisi sanırım siz çalışırken çekilmiş resim, ordaki statoru da siz mi imal ediyorsunuz?
Resim koyamadım, imageshack nedense yanıt vermedi, ...
İşte, tam da bu yüzden fotoğrafları foruma yüklüyoruz. Lâzım olduğu zaman bulunsun, görünsün diye. Yanlış anladıysam, düzeltin; fotoğrafı imageshack'a yükleyip, buraya da linkini vermeyi düşünmemiştiniz değil mi?
Zaten size ait fotoğraf sizde olur, imageshack'de değil!
Konu hakkında sizin de bilgi tecrübelerinizi paylaşmanızdan memnuniyet duyarız. Tabii öncelikle forum (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=140) kurallarımızı (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=102) öğrenip, kendinizi tanıttıktan (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=82) sonra. :)
Teknik konularda yazışmayı düşünen kişilerin, bunlara takılmayacağını zaten düşünsem de hatırlatmak istedim ki deneme yanılma yolunun sıkıntılarını yaşamayasınız.
Rüzgar enerjisi gibi alternatif ve yenilenebilir enerjiler konusu çok önemli bir konu, hatta bence çevreci romantizmle geçiştirilmemesi, gerçek bilimsel bilgiye dayanması, hesap kitabın doğru yapılması gereken ve ülkemizi ve tüm insanlığın geleceğini etkileme iddiasındaki teknolojiler.
gece
iş eşittir, bilgi çarpı ter diyen forum kişisi
Resimleri buraya koyamama sorunu yeni üye olmamdan kaynaklanabilirmi:)
Resimleri buraya koyamama sorunu yeni üye olmamdan kaynaklanabilir mi:)
Hayır, kaynaklanmaması gerekir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17840&highlight=neleri+yapamaz).
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) şekil, sıra ve sınırlara (kB, en, boy) uygun fotoğraf yüklemeye çalıştığınızdan eminsiniz değil mi?
gece
sorunun, fotoğrafın boyutlarından kaynaklandığını düşünen forum kişisi.
sayın nec5 ilk resimdeki stator, son resimdeki statordur.herşeyi ile hobi imalatımızdır.
1kw-2 kw gibi birkaç jeneratör çalışmalarımızda var.
128736
Hayır, kaynaklanmaması gerekir (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=17840&highlight=neleri+yapamaz).
Buradaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6256) şekil, sıra ve sınırlara (kB, en, boy) uygun fotoğraf yüklemeye çalıştığınızdan eminsiniz değil mi?
gece
sorunun, fotoğrafın boyutlarından kaynaklandığını düşünen forum kişisi.
Yardımlarınız için teşekkürler :)
Benim ilk çalışmalarımdan biri:)128744
128748
128749
128750
128751
128752
128753
128754
128755
128756
128757
Bu çalışmayı sadece çevre aydınlatma ve elektrikler kesildiğinde doldurmuş olduğu aküleri invertörle 220volta çevirerek kullanıyorum.
Mesleğim elektrik mühendisliği. Alaçatı ya kurulan ilk RES lerden önce rüzgar enerjisi ile uğraşıyorum. 1992 yılından buyana 3 ayrı firmamız ile Türkiye genelinde ölçüm direkleri, RES leri organize ediyoruz. Şu ana kadar edindiğim tecrübe malesef rüzgar enerjisinin faydasının 2 katı kadar zararının olduğudur. Bu kanıya nasıl vardın derseniz.
1-) Ülkemizde hemen her işde olduğu gibi bu işin de çantacılığı çok ilerlemiştir. Yani birileri lisans çıkarır ve bu lisanslar doğru dürüst verilere dayalı olmadan çıkarılır. Böylece verim istenilen düzeyde değildir.
2-) 3-5 Mw dan 130 Mw a kadar büyüklüklerde bir çok RES projesi oluşturulmuş olup çoğunluğu 1995-1999 yılları ölçüm ve başvuruları ile yapılmış ve üretim jeneratörleri malesef demode eski tipte lisanslandırılmıştır. Böylece modern ve 2.5 Mw lık sistemler yerine 600-900 kw aralığında ki eski teknoloji ülkeye girmektedir. Bu cihazlarında verimi düşüktür.
3-) Rüzgar enerjisinin tüm üretimi, genel enerji üretim miktarımız içerisinde ki oranı 20% yi geçemez. Çünkü rüzgar enerji sanntralleri doğru akım üretir ve alternatif akıma çevrilir. Bu da ulusal enerji dağıtım hattımızda ki sistemi bozmaması için ancak bu oranda tutulabilir.
4-) Hidro elektirik santralleri genelde belli başlı akarsu havzalarımız da olduğundan üretilen enerjinin ulusal nakil hattına bağlantılarıda bir kaç büyük aktarma hattından yapılırken, rüzgar enerjisi üretim alanları darma dağınık olduğundan her santralin ayrı ayrı bağlantı hattına ihtiyacı doğmaktadır. Bu da çok tehlikeli biçim de bir çok havai hattın ortaya çıkmasına sebep vermektedir. Bu hatların çevre etkileri sayılamayacak kadar kötüdür. (Yangın tehlikesi, manyetik alan tehlikesi vs gibi)
5-) RES ler kuruldukları bölge de çevreyi olumsuz olarak etkilemektedirler. Bunlardan en büyüğü yarattıkları ses şiddeti ve titreşimlerdir. Dolayısı ile bitki örtüsüne ve hayvan popülasyonuna zarar vermektedirler. RES lerin kuruldukları bölgeler de başka bir yatırım yapılması mümkün değildir. Hele ki rüzgar kuvvetinin en fazla olduğu bölgemiz olan Ege Bölgesin de irili ufaklı RES ler dolayısı ile turizm tamamen baltalanmaya başlamaktadır.
Daha da sayılabilecek çok sorun var. Bura da bazı şeyleri belirtmek istemiyorum. Ülkemizin enerji geleceği malesef şimdi ki teknolojilerle ne rüzgar da ne de güneşte dir. Maliyetleri dolayısı ile doğalgaz santralleri de sadece ve sadece ülkemizin geleceğinin ipoteklenmesidir. Hidro elektrik santrallerinin yeni yatırım kapasiteleri artık sona yaklaşmaktadır. Bu durumda ister beğenin ister beğenmeyin tek çare şimdilik nükleer santrallerdir.
omer.tuncer
20-03-2010, 12:04
Syn: balbay rüzgar enerjisinin yazdığınız sakıncaları küçük bağ, bahçe veya dağ evi gibi yerlerde kullanılmasında da aynen geçerlimi.
Örneğin 1Kw bir rüzgar jenaratörü.
Bahsettiğiniz konuda bir yazı daha yazmaya çalışıyordum. Nakil hatları olmadan lokal kullanımda 225 kw kadar ki türibinler bence doğa dostu. Enerji hatlarına uzak bu bahsettiğiniz gibi yerlerde bence en mükemmel çözüm rüzgar. Hele ki depolama sistemlerini de kullanır ve bir miktar güneş enerjisi sistemleri ile de desteklerseniz tadından yenmez. Enerji üretiminin yanında dalgıç pompa yerine de kullanılan rüzgar milleri var. Bunlar da çok verimli. Bizim 20kw çiftlik sistemimizin bazı fotoğrafları da bunlar.
Çok güzel çalışmalar, Sayın Balbay'ın ileri sürdüğü olumsuzluklar zaten büyük RES tesisleri için söz konusu olabilir. Bu formlarda ki kapasite amatörce özel aile tesisleri için. Kendiside zaten bu tip çalışmaların faydalı olduğunu belirtmiş.
nec5 in çalışma ve sunumu çok güzel.
Bizim yörede rüzgar devamlılığı yok. Olsa iyi olurdu!
memoxenerji
10-03-2011, 22:35
merhaba arkadaşlar
konu uzun zamandır rafta kalmış,hafif tozlanmış gibi görünsede üüfffffleyince tertemiz bir enerji işte önümüzde :)
bende bir süredir rüzgar enerjisi ile ilgileniyorum.
sayın musti nin son durumunu öğrenmek isterim.
yaklaşık 4 yıldır zamanım ve ekonomik durumum elverdikçe biraz araştırma,çokça deneme ve en çokta kafa yormakla kendi çapımda seri üretim yapar hale geldim.
bunun yanında elimden geldiği kadar bu işlere meraklı amatör arkadaşlarada fikir ve ekipman konusunda yardımcı oluyorum.
bundan sonra fırsat buldukça bende çalışmalarımı paylaşacağım....
memoxenerji
10-03-2011, 23:29
aslına bakarsanız bu işe ilk günden beri ticari gözle baktım.amacım her zaman rüzgar enerjisinden gelir elde etmekti :)
azim,araştırma,zaman,yatırım vesaha çalışmalarımın sonunda yavaş yavaş geri dönüşüm olmaya başladı :)
ilk olarak 1 ay kadar önce tasarladığım anemometre mi paylaşmak isterim.
bu işlerle uğraşan herkezede kesinlikle tavsiye ederim.
sizde bir bisiklet km ile kolaylıkla yapabilirsiniz. kendiniz yaparsanız 25-30 tlye imal edebilirsiniz.
ben kupaları için küçük bir kalıp çalışması ve bolca deneme yanılma ile kendiminkini tasarladım.
hatta birkaç müşterimede verdim.80 km rüzgar hızına kadar son derece stabil çalışan anemometremizden hepimiz çok memnunuz :)
memoxenerji
11-03-2011, 09:54
ilk resim benim küçük bir servo motordan modifiye ettiğim 10 amper verebilen bir rüzgar türbini.
diğerleri de kendi imalatım 1000 wattlık türbin kurulumdan görüntüler.
memoxenerji
11-03-2011, 22:50
bunlarda başka çalışmalarımdan örnekler.
Rüzgar enerjisi o kadar da masum değil malesef. Türkiye kuşların göç yolları üzerinde. Çanakkale, İstanbul, Sakarya....
(Kardeşim Tübitakta Biyoloğ.) Müthiş bir kuş katliamı oluyor diyor. Pervanelerin çekimine kapılıp çoğu biçiliyormuş. Bir çok biyoloğ karşı çıkıyor.
En temizi güneş enerjisi.
memoxenerji
12-03-2011, 09:37
merhaba sayın agozce.
söz konusu olan türbinler ancak 250 kw üzeri üretim yapan üniteler olabilir.
küçük ve orta ölçekli türbinlerde çok ciddi türbülans meydana gelmez.
keza kurduğum hiçbir türbinin yakınında kuş cesedi ile karşılaşmadım.
bu durum benim de dikkatim dahilinde....
Sayın memoxenerji size bir kaç sorum olucak,
61. mesajınızda son 2 resimdeki çanakları (kanat) nerden buldunuz **** kendiniz mi döktürdünüz?
Kişisel olmazsa biraz bilgi verebilirmisiniz. Ben bunları mini hes kurmak için arıyorum, e bay de satışı var ama pahalı Türkiye de ise bulumadım (keza sizdekiler tam orjinali değil ama bana fikir verdi.
Sitede link vermek yasak mı bilmiyorum ama ekledim sizin de fikriniz olsun diye.
http://cgi.ebay.com/6-5-PELTON-WHEEL-HUB-KIT-10si-12si-ALL-NEW-/310303562449?pt=LH_DefaultDomain_0&hash=item483f889ad1
memoxenerji
14-03-2011, 22:28
evet kalıbını kendim yaptım ve döktürdüm.
ben tüm çalışmalarımda herhangi bir konu hakkında teorinin eksik **** yetersiz olduğunu,belirli bir konu veya çalışmayı mutlaka deneylerle pekiştirmek gerektiğini gördüm.
su türbinleri benim branşım olmasada ilgilendiğim konuyla paralellik göstermesi itibariyle
su türbinleri ile ilgili yöneltilen sorulara kısmende olsa doyurucu bilgi verebilmek için tasarlamıştım.
Evet sayın memoxenerji, kastettiğim büyük ve yoğun tribünler,santraller içindi. Yine de duyarlığınız için teşekür ederim. Çalışmalarınızda başarılar.
evet kalıbını kendim yaptım ve döktürdüm.
ben tüm çalışmalarımda herhangi bir konu hakkında teorinin eksik **** yetersiz olduğunu,belirli bir konu veya çalışmayı mutlaka deneylerle pekiştirmek gerektiğini gördüm.
su türbinleri benim branşım olmasada ilgilendiğim konuyla paralellik göstermesi itibariyle
su türbinleri ile ilgili yöneltilen sorulara kısmende olsa doyurucu bilgi verebilmek için tasarlamıştım.
Benim bir arkadaşımın tarlası için elektrik üretmemiz lazım. Şu an daha çok araştırmakla geçiyor, rüzgar ve güneş enerjisi mantıklı gelmedi, hem pahalı hem de akü, inverter düzenli olmayan enerji akışı gibi problemler var. Sonuç olarak tarlasının yanından ufak bir dere akıyormuş biz de mini hes i düşündük. Yaptığınız sistemi deneme şansınız oldu mu?
memoxenerji
16-03-2011, 08:18
bu tip türbinler pelton türbin olarak değerlendiriliyor.pelton türbinlerde yüksek basınç la üretime geçiyor. elinizdeki su kaynagınızın en az 10 metre dikey düşü yapması lazım.eğer 10 metreden daz yükseklik var ise kaplan türbinuygun olacaktır.yok bizim bent dahada az 2 metre anca vardır diyorsanız ozamanda size banki türbin önerebilirim.
evet ben deneme yaptım.yukarıdada yazdığım gibi deneme yapmak için ürettim zaten:)
kolay gelsin
memoxenerji
23-03-2011, 09:20
DC VEYA STEP MOTORU ALTERNATÖR OLARAK DEĞERLENDİRME
Dc motoru alternatör olarak kullanmak istediğinmizde motorun kw cinsinden kapasitesi önemini yitirecektir,nasıl ?
Elimizde 200 volt 3000 devir 10 amper bir motorumuz varsa biz ne kadar üretim yapabiliriz ?
Burada üretimi sınırlayan 2 unsur var. 1. akım kapasitesi 2. devir( üretim dışında başka unsurlarda var.)
1. akım unsuru motorun sarıldığı bobin telinin,akım taşıma kapasitesi ile sınırlıdır.Fazla akım çekildiğinde ısınır,çok fazla akım çekildiğinde yanar.
Bu durum kafamızda şu soru işaretini uyandırır!Soğutulursa fazla akım geçmez mi?''Kesinlikle evet. Bu durum oto alternatörleri gözlenerek teyit edilebilir !
Bu nedenle bir motorun üzerinde 5 amper yazsada bir süre 10 hatta 15 amper verebilir !
2 .unsur devir dedim çünkü kanatları motora direk bağladığınız sürece 3000 devri bulmanız imkansızdır ! Bu nedenle ulaşabileceğiniz devri referans almanız gerekiyor.
Bence sizin motor için (zaman zaman üzerine çıkabilsede) üst sınır 750 devir makul olabilir.
böylece şu hesap ortaya çıkıyor.
3000 d\d-200 volt
750 d\d- 50 volt
50 volt x 10 amper = 500 watt gibi görünsede öylede de değil malesef. Neden?
Biz 12 volt akü sarz edeceksek gerilimimiz ne yazıkki 14.5 voltu geçemez(geçerse akü bozulur)
O zaman hesap değişti,ne oldu ?
14.5 volt x 10 amper = 145 watt oldu malesef. eee bende daha fazla watt alabilmek için sistemimi 24 volt yaparım 2 kat fazla alternatör kapasitem olur diyebilirsiniz,
O zaman da karşınıza şarz devrini yakalama sıkıntısı çıkacaktır ki bu da
3000 devir\200 volt=15 devir 1volt
24 volt şarj başlangıcı için de
15 devir x 24 volt =360 devir'e ulaşmak zor olacaktır !
Sonuç olarak bizim 2 kw olarak aldığımız motor sandığımızın aksine sadece 150 watt verebildi !!!!!
Sizinde gördüğünüz gibi internette işten anlamayan kimseleri kazıklamak için cirit atan kimselerce allayıp pullayıp şukadar üretir diyenlere aldanmamak
gerektiğini beraberce gördük ! Bu enerjiyi vermesi teorik olarak mümkün olsada pratikte çok zordur.
Nette en çok yine bu tipte koşu bantlarından sökülmüş,4000 devir 180 volt 10-12 amperlik motorlardan çoook miktarda var.
Bölgenize göre performanslarda değişiklik olsa bile ortalama olarak günlük bir türbin max gücünün 3 katını verebilmektedir.
Yani elimizde ki
100 watlık bir türbin günlük 300 watt
500 watlık......................1500 watt
2000 watlık.......................6000 watt üretim yapabilir.
Buna göre sizde yukarıdaki kriterleri dikkate alarak kendi motorlarınızdan ne kadar performans alabileceğinizi hesaplayabilirsiniz.
Kolay gelsin....
genel olarak bizleri bilgilendirdiğiniz için teşekkürler memox, çalışmalarınızı zaman içerisinde buradan bizimle paylaşırsanız seviniriz,kolay gelsin.
memoxenerji
05-04-2011, 00:59
merhaba nec5
zaman buldukça gerek buradan gerek diğer forumlarda hem toplumu bilgilendirmek hemde kendi adıma konuya dahada hakim olabilmek adına paylaşımlar yapmaya çalışıyorum.sizin de uzun zamandır konuya vakıf olduğunuzun farkındayım :)zamanında aynı konu başlığı altında yazmıştık.ben mehmet turhan.
görüşmek üzere
Güzel Ülkemiz'in sizin gibi güzel düşünen ve hareket alanı sağlayan proje insanlarına çok ihtiyacı var bu anlamda sizi tebrik ediyor ve teşekkürlerimi sunuyorum.
''Türkiyem için şimdilik ben araştırdım Sözde değil akamdemik personellede konuştuğum görüştüğüm için söylüyorum. Üniveristelerimizde bile yapabilecek çıkmadı finansı tarafımdan sağlanacağı halde. ''
Bu ifadeniz üzerine zaman kaybı olmadan hemen yazmak istedim. Bu alanda yıllardır faaliyet gösteren, prototipler üreten ancak finans yetersizliğinden ve şahsi çıkarcılar yüzünden bir türlü üretime geçilemeyen projeler var. Sadece milli çıkarlarımız için ; finans desteği sağlayacak,gerek bilgi birikimiyle gerekse bizzat işin içine girerek destek olacak mühendis,araştırmacı,finansör arkadaşlara ihtiyacımız var. Bu konuda her türlü bilgi için ;
http://www.facebook.com/#!/davutisiklar]
tlf : Davut ışıklar ....Işıklar motor ve denge teorisi
*
5063897760 Cep
*
5076627334 Cep
Türkiye'miz için elele tüm Ağabeylerimize,kardeşlerimize duyrulur... Saygı ve sevgilerimle...
MeyveliTepe
28-09-2011, 09:45
Rüzgardan doğrudan ve en basit şekliyle ısı üretmek üzere model alternatiflerini araştırıyorum. Hali hazırda iki model var. Biri, sistemin ürettiği düzensiz elektrik ile bir resistans vasıtasıyla ısı elde ederek enerjiyi ısı olarak suda depolamak (ki, bu benim için yeterli). Diğer model ise, resistans için dahi elektrik üretmeden, shaftın dönüşünü kullanarak sürtünme sebebiyle doğrudan ısı elde etmek.
Fikirlerinizi ve olursa katkılarınızı bekliyorum. Ortaya çıkan makul ve mantıklı modeli birebir uygulayacağım.
kazanlik
28-09-2011, 17:01
uretilen duzensiz elektrigi bir resistansla suya vermek oldukca kolay ve ucuz olacaktir ama sizin amaciniz termal enerji uretmek olacagindan ruzgar enerjisi en verimsiz haliyle kullanilmis olacaktir, surtunme yoluyla isi uretmek cok etkili olacaktir ama asinmalari mutlaka uzun vadede sorun cikaracaktir.
MeyveliTepe
28-09-2011, 18:43
Bu firma (http://www.prorotatherm.com/content/products) ile irtibat halindeyim. Geliştirdikleri çok basit ama görünüşe göre mükemmel bir düzenekle aşınma sorununu da halletmişler. Alternatif olsun diye başka seçenekler de arıyorum. Bu yöntem herhangi bir motor gerektirmiyor. Dönen bir şaft, rotasyon sayısını düzenleyecek bir dişli kutusuyla iş halloluyor.
Başka firma, geliştirdikleri özel bir elektronik devre ve yine özel bir resistans ile "wild AC" den kayıpsız ısı üretebildiğini iddia ediyor.
kazanlik
28-09-2011, 21:36
yukarida bahsettiginiz urun gercekten benzersiz gorunuyor, ancak yeterli bilgi yok, mesela suyun nasil hareket edecegi yazmiyor, pompa kullaniliyor olmali, ayrica su debiside verilmemis. 600rpm icin 55C isitilan su denmis ama su miktari verilmemis. guc hesabi icin Q=m . c .Dt formulu geregi sicaklik ve kutle gerekiyor,
umarim dendigi gibi %90 verimlidir, ve umarim ucuzdur (-;
baska teknik bilgiler ve fiyat bilgisi varsa paylasir misiniz?
MeyveliTepe
28-09-2011, 22:25
Firmanın sahibi ile iki gündür yazışıyorum. Fiyat vb. bilgi geldi. İlave başka bilgiler istedim.
Silindirin ve kapalı devre borulardaki sıvının toplam hacmi 15-20 litreyi geçmiyor (boruların uzunluğuna bağlı olarak). Silindirdeki santrifüj ile doğal sirkülasyon olacağını düşünüyorum. Yeterli olmasa bile düşük devirli çok küçük bir pompa yeterlidir. Kapalı devre sıvı sistemi bizim halihazırdaki güneş enerjisi kapalı devresinin aynı. Devrede 1,5 - 2 bar basınçla sıvı olacak. Bir hava pürjörü, bir basınç dengeleme balonu vs. yeterlidir.
Isıtma, devredeki toplam sıvı için yapılacağından çok hızlı olmamak kaydıyla dönüş hızı çok önemli değil. Devrenin diğer ucu akümülasyon tankının içindeki serpantinden dolaşacak.
Devredeki sıvı 80 dereceye çıktıktan sonra tanktaki serpantinden 5-10 dereceyi bırakıp tekrar silindire dönse yeterli süreklilik elde edilmiş olur, tankı da fazlasıyla ısıtır. 350 litrelik tank da kendi içinde bir kapalı devre zaten. Onun da ısı değiştiricisi evdeki döşeme altı ısı değiştiricileri. Tankta depolanan ısı, ev ısı istediği zaman eve verilmiş oluyor.
Bu sistem zaten çalışıyor. Mevcut durumda yer kaynaklı ısı pompası tanktaki suyu sabit ısıda tutuyor. Güneş panelleri dolaylı olarak ayrı bir tanktaki kullanma sıcak suyunu ısıtırken, bu suyun akümülasyon tankından daha sıcak olması durumunda ters etki ile serpantininden geçen kalorifer suyunu ısıtmaya yardımcı oluyor.
Rüzgar sistemi işe yarar ise, ısı pompasında uygun geri dönüş sıcaklığı ayarı ile, ısı pompasının neredeyse hiç devreye girme ihtiyacı olmamasını sağlayabilirim.
Zeytinci
29-09-2011, 20:11
Sn. Meyvelitepe,
Verdiğiniz link'e göz attım.
Salınımlı (dişli kutucuğu olan) bir ayaklı vantilatör ile prototip yapılabilir.
-Vantilatör pervanesi rüzgar vasıtasıyla dönme hareketini temin eder.
-Vantilatör motoru rotor milinin ucunda sonsuz vida (paso) vardır.
-Dişli kutucuğu içerisinde sonsuz vida ile eş çalışan çark dişlisi vardır. Bu dişli, rotor milinin yere paralel dönme hareketini dikey dönen hakete çevirir.
-Bu çarka takılacak mil üzerine skotch bright tarzı sürtme yaratacak döner eleman (rotor) takılabilir.
-Mil ucuna da su devir daimini yapacak pompa çarkı tarzı pervane monte edilebilir.
Böylece hareketini rüzgardan alan, sürtünme ile ısı elde edilen ve su devrini kendi yapan proto yapılmış olur.
Eski bir ayaklı ve salınımlı vantilatör işin büyük bölümünü halleder. Size ısı üreten silindir (tüp), mil, mil üzerine takılan sürtünme rotoru ve ucuna takılacak bir su devridaim çarkı yapılması kalır.
Aynı şeyi düşünmüş olabilirsiniz. Kolay gelsin.
MeyveliTepe
29-09-2011, 20:35
Teşekkürler. Yapılacak herhangi bir prototipin ısı üreteceğinden kuşkum yok. Burada önemli olan mühendisliği ona göre yapılmış olan silindirin belli bir rotasyonda yarattığı sürtünme miktarıyla açığa çıkardığı ısı.
Benzeri başka bir prototipin videosunu izledim. Şaftı motor ile döndürüp anında buhar elde ediyorlardı :) Üstelik kapalı devre de değil. Bir taraf direk musluğa bağlı, diğer uçtan basınçlı buhar püskürüyor.
Bu arada başka bir alternatif daha var. "Permanent Magnet Eddy Current Heat Generator" denilen, normalde enerji kaybı sayılan manyetik bir olayın ısı üretilmesi için kullanımı.
Zeytinci
03-10-2011, 20:07
İhtiyaç duyduğunuz ısıtma enerjisi miktarından hareketle, hareket (kinetik) enerjisi formülünü kullanarak sürtünme döner elemanı çapı ve pervane büyüklüğüne ulaşılabilir sanıyorum.
Konu fazla teknik olduğu için forum amacının dışına çıkıyor olabilir. Diğer yönden konu hepimizi ilgilendiriyor.
P.M.E.C.H.G hususu ilginç olmalı.
MeyveliTepe
03-10-2011, 21:46
Bu ara kullanım deneyimi elde etmeye çalışıyorum. Devamında gereken rotasyonu sağlayabilmek için ne yapmak gerekir diye dikey tribün üreten bir firma ile bakacağız. Yapılabilir ve mantıklı bir şey çıkıyorsa devam edeceğim.
Sayın MeyveliTepe,
Okuduklarımdan hatırladığım ısıtmanızı ısı pompası ile (yerden) halletmekteydiniz. Yeni araştırmalarınız rüzgar enerjisinin daha da ekonomik olmasındanmı yoksa mevcut sisteminizden memnun olmamanızdan mı kaynaklanıyor... Tabii yaratıcı/ araştırıcı tabiatınızında bunda etken olması söz konusu.
Bunu öğrenmek istememin sebebi, henüz evde kış yaşamadık. Şömine yeterli olmazsa benimde ısınma için tesisatı döşeli bekleyen kalorifer düzenini devreye sokmam gerekecek. Isı pompası da alternatiflerden bir tanesi o sebepten sordum.
Teşekkürler.
MeyveliTepe
04-10-2011, 08:48
Isı pompası çok verimli bir enerji kullanma şekli. Kullanmaktan da çok memnunum. 2010 Mayısında taşınarak sürekli oturduğumuz evimizde geçen kış belki de şimdiye kadar hiç olmadığı kadar güzel ve konforlu ısındık. Maliyeti de doğalgaza göre (ki bize doğalgaz gelmesi mümkün değil - önceki benzeri ev ile kıyaslıyorum) %40 daha ucuz oldu. LPG'ye göre ise %100-150 civarında daha ucuz oldu.
Ancak ısı pompası da kondansatör, evaparatör ve toprak tarafı ısı değiştiricisi için pompa çalıştırıyor. Yani enerji kullanıyor. 1 birim enerji kullanıp 4 - 4,5 birim enerji üretiyor.
Rüzgar enerjisinden doğrudan ısı üretip, ısı pompasının akümülasyon tankını beslemeyi becerebilirsem, ısı pompasının kullandığı enerjiyi de çok azaltmak mümkün, onun peşindeyim. Rüzgar enerjisi tribününün ilk yatırımdan sonra herhangi bir işletme maliyeti yok ve rüzgar sürekli esip duruyor :)
Rüzgardan doğrudan ısı elde etmenin bir cazibesi, sistemde esas maliyeti oluşturan pahalı motor ve diğer elektrik aksama ihtiyaç olmayacak. Bu sebeple de yatırımın geri ödeme süresi en fazla 2 yıl olabilir.
Evinizde ısı pompasını kuvvetle tavsiye ederim. Şimdilerde COP değeri 5'lere yaklaşan hava kaynaklı cihazlar çıktı. Hava kaynaklı olduğu için yatırım tutarları da düştü.
Safranlı
04-10-2011, 10:12
enerji verımlılıgı ıle ılgılı çalışmalarınızı merakla takıp edıyouz
sonuçları beklıyoruz
güzel bilgilerdi yararlı oldu teşşekür ederim
Zeytinci
12-10-2011, 20:46
Hava kaynaklı (dış ünitesi dışarıda ve havada) ısı pompalı klimalar Izmir gibi iklime sahip yerler için ideal.
Dışarıdaki havadan enerji (bedava) topluyor. Kendisi ise, şebekeden fanları ve gazının dolaşımı (pompa) için enerji harcıyor. Bu yüzden ekonomik.
MeyveliTepe
12-10-2011, 20:51
Havadan havaya ısı pompaları biraz rahatsız edici olabilir. Evin her yerine fan sistemi kurulmadıysa, ya da her odada iç ünite gibi bir şey yoksa konfor bakımından da problemli olabilir. Mümkünse havadan suya bir sistem hem ekonomik hem de konforlu olur.
memoxenerji
03-11-2011, 23:10
Sevgili Meyvelitepe
75.mesajda paylaştığınız enerji dönüştürücü örneği oldukça ilginç.
Deneme veya pratik yapma şansınız oldu mu? Birde mekanik enerjiyi ısı enerjisine çevirmek için kavitasyon sistemleri kullanıldığını görmüştüm.Örnek olarak bu videoyu paylaşıyorum.
FUELLESS HEATER NO FUEL NO GAS NO WOOD NO GREEN HOUSE GASES - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=yh_-DUKQ4Uw&feature=related)
Gerçi videodaki örnekte oldukça yüksek kapasiteli bir elektrik motoru(muhtemelen 15 kw dan büyük)kullanılmış.
Bunun haricinde rüzgar jeneratörlerinde kullanılan alternatörler genelde güçlü kalıcı mıknatıslar kullanıldığı için pahalı.Dışarıdan uyartımlı alternatörler çok daha ucuzdur.Bunlarda kullanılabilir.
Yukarıda ifade ettiğiniz gibi edy akımları kullanılarak ısıtma yapmakta mantıklı.Fakat burada atlanılmaması gereken nokta,eğer yatay eksenli türibün tasarlanacaksa dişliler üzerindeki kayıplarda göz ardı edilmemeli.
Alternatörlerdeki kayıplar akım yükseldikçe artar.Örnek olarak 24 volt 40 amper kapasiteli alternatör, 24 volt 1 amper verirken %98 verimle çalışabilirken,aynı alternatör 24 volt 40 amper verirken %60 verimle çalışacaktır.(Bu örnek piyasadaki daimi mıknatıslı alternatörler
gözlenerek verilmiştir.)
Elbette marka , kalite farkı ile bu verimler + - değişebilir.
Fakat alternatörlerin en güzel özelliği devir arttıkça geriliminde artması.Siz 100 devirde 24 volt alıyorsanız 1000 devirde 240 volt alabilirsiniz.Sizin ihtiyacınız olan 500 watt ise böyle bir alternatörü, doğru devirde %90 verimle çalıştırmanız mümkün.
Saygılarımla
Rüzgar Enerjisi üzerine ödevim için araştırma yapıyorum. Faydalı bilgi veren herkese çok teşekkür ederim. Rüzgar Enerjisi (http://www.ruzgarenerjisi.gen.tr/) Rüzgar Enerjisi sitesinden de çok faydalı bilgiler edindim, ben de sizlere orayı önerebilirim.
Zeytinci
16-01-2012, 20:25
Sevgili Woque,
Internet ve araştırma isteği ile aradığın birçok şeye ulaşabilirsin.
Burada arkadaşların varsa kullandıkları sistemler veya yaptıkları deneyler sana uygulama örneği olarak faydalı olabilir.
Meyvelitepe'nin araştırmaları ve/veya yaptığı/yapacağı uygulama ilgimi çekiyor.
Yukarıda verilen linklere tekrar baktığımda;
- ısınan suyun dolaşımını kendisinin yapacağını,
- metal metale sürtünmeye dayalı aşınma olamayacağını,
anlayabiliyorum.
Kısaca rüzgarın varsa enerji elde edebilirsin ve enerjiyi faydalanacağın enerjiye dönüştürebilirsin.
Rüzgarın olsun da isterse çamurdan olsun:cool:
memoxenerji
13-02-2012, 09:52
Sn. Meyvelitepe
Uygulamayı düşündügünüz yöntemi hayata geçirdiniz mi?
Benim sürtünmesiz ısı üretimi konusunda bir çalışmam oldu.Dönme eylemini ısı enerjisine çeviriyor.1 watt ile 10000 kw arasında ısıl güç hatta daha büyük güçlerde inşa edilebilir.Şimdilik basit bir konsilüksiyonda olduğu için net verimini alamadım,fakat önümüzdeki günlerde 3 kw lık bir yapı oluşturup enerji tüketimi-ısı üretimi verilerini alacağım.Yanlışım yoksa enerji girdisine göre % 90 verim gözlemledim.Şimdiye kadar benzerini veya aynı mantıkla çalışan bir yöntem görmedim.Sanırım bu da benim icadım :)
çok yakında görücüye çıkartırım
saygılar
MeyveliTepe
13-02-2012, 10:07
Teşekkürler. İstediğim prototipleri yaptıramadım hala. İthal edip riske de girmek istemedim. İyi hatırlattınız, bizim makine mühendislerini biraz dürteyim.
Yaptığınız şey tamamen mekanik ise verimliliğin %90'ın üzerine çıkması normal. Heyecanla bekliyorum.
memoxenerji
17-02-2012, 21:44
ilk denemelerimi yaptım.1.sinde %54, 2.sinde %65 verim aldım.Sanırım birkaç iyileştirme yapıp tekrar denemeliyim.İşin güzel tarafı 140 °Cta kadar ısı elde ettim :)
Sayın Memoxenerji
Verim hesabını nasıl yaptığınızı da vaktiniz olunca kısaca bir paylaşabilir misiniz? Pervanenin dönme hızını kullanarak bir girdi değeri hesaplayıp bunun ısı olarak ne verimlilikte dönüştürüldüğünü mü hesaplıyorsunuz?
Teşekkürler
MeyveliTepe
19-02-2012, 19:21
Meyvelitepe Facebook'dan;
"Her işte bir hayır vardır" diyen atalarımızın haklılığına bir kez daha kanaat getirdik. Japonya'da gerçekleşen korkunç deprem ve ardından gelen nükleer felaket olduğunda çok üzülmüş, ancak bunun temiz enerji için bir devrim yaratma olasılığına yol açabileceğini belki de bir çoğumuz düşünmüştük. Nitekim fazla uzun sürmedi Japonya Kyushi Üniversitesinden bilim adamı Yuji Ohya, bilinen rüzgar tribününde yaptığı basit bir değişiklikle elektrik üretim verimini iki katından fazla hatta üç misli artırdı. Adına "Wind lens" adı verilen tribünlerin yaklaşık 30-32 tanesi bir nükleer santrale eşdeğerde enerji üretebileceği belirtiliyor. Japon bilim adamları deniz üzerinde rüzgar tribünü üssü kurma yollarını araştırmaya devam ediyor. Umarız çözüm bulduklarında ilk müşteri Türkiye olur.
New Wind Turbine Design Can Triple Energy Production! (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ifF-MOuzM_s)
Sn.Memoxenerji,
Videoyu izleyin. İngilizce takip edemesiniz bile videoda ne yaptıkları belli. Çok basit görünüyor ve üretilen gücü 2 mislinin üzerine çıkarıyor. Siz bunu hemen yaparsınız.
Merhaba Sayın Meyvelitepe,
Evet, Facebook'ta paylaştığınız videoyu ben de gördüm. Dikkat ederseniz o videodan hemen sonra çıkan "önerilen videolar" listesinde (sizde aynı şekilde çıkmıyor olabilir), Windtamer diye bir sistem görülüyor. Benzer bir tasarım ilkesine dayandırılmış (ama Japon videosunda huniye benzeyen aparatın geniş kısmı rüzgarın çıkış yönünde duruyor).
Heyecanlanıp, vay Windtamer da neymiş diye bir araştırma yaptığınızda internette bazı kuşku dolu yazılar bulabiliyorsunuz (Japonlara henüz bir itiraz gelmemiş :) )
En büyük itiraz, verimlilik kısmında. Windtamer'cılar verimlilikte çok ileri gittiklerini ve geleneksel rüzgar tirbünlerinin iki katı verimlilikte enerji üretebildiklerini söylüyorlar.
Halbuki bir de Betz Law var.. http://www.yildiz.edu.tr/~tanriov/RG2.pdf
Diyor ki, rüzgar verimliliği kuramsal olarak en fazla %59.4 olabilir. Zaten mevcut santrallerin verimliliği %51-%53'lere kadar çıkabiliyormş. Dolayısı ile Windtamer'cılara itiraz büyük. Zaten eleştirilerde windtamer'ın gerçek veriler içeren araştrırmalara girmediğini de yazıyorlar (bilginin biraz eski, yani 2010 yılından olduğunu da not olarak düşmeliyim).
-Her zamanki gibi- işin uzmanı olmamakla birlikte 2 kat daha iyiyim gibi söylemlere (Japon bile dese :)) dikkatli yaklaşmak lazım diyorum :)
Yine de rüzgarla ilgili bu forumdaki her yazıyı ilgiyle takip ettiğimi de söylemek isterim.
Ç.
memoxenerji
21-02-2012, 09:59
Sayın Memoxenerji
Verim hesabını nasıl yaptığınızı da vaktiniz olunca kısaca bir paylaşabilir misiniz? Pervanenin dönme hızını kullanarak bir girdi değeri hesaplayıp bunun ısı olarak ne verimlilikte dönüştürüldüğünü mü hesaplıyorsunuz?
Teşekkürler
Merhaba Çamtepe
Rüzgar da net bir verim kıyaslaması yapmak çok zor olur.Onun yerine alternatörlerimin veya adı geçen ısı jeneratörünün verim ölçümlerini sabit hızda dönen bir yapıda tespit ediyorum.Ürettiğim bu cihaz elektrik motoru formunda,tahrik mili olan bir makine.Verim hesabını,mili bağladığım torna makinemin motorunun tükettiği enerji ile birim zamanda üretilen ısıl enerjinin watt cinsinden karşılaştırılması ile buluyorum.Tabi bunu yaparken tahrik motorunun etiketinde yazan verim değerlerinide ekliyorum.
Bu arada geçtiğimiz hafta sonu birkaç deneme yapmama rağmen %70 verimi geçemedim.Sonra üzerine tektar düşeceğim ama şimdi biraz ara vermem gerekti.
memoxenerji
21-02-2012, 10:32
Meyvelitepe Facebook'dan;
Sn.Memoxenerji,
Videoyu izleyin. İngilizce takip edemesiniz bile videoda ne yaptıkları belli. Çok basit görünüyor ve üretilen gücü 2 mislinin üzerine çıkarıyor. Siz bunu hemen yaparsınız.
Sn.Meyvelitepe
Videoyu daha öncede seyretmiştim.Mantıklı ve akıllıca olmasına karşılık pratikte öyle olmayabirir.
Çünki;
verim artışının neye göre hesaplandığını çözemedim.Toplayıcı çemberin dış çapının 1 metre olduğunu varsaydığımızda 0.78 m2alan yapıyor.Çemberin tek tarafının genişliğinin 10 cm olduğunu varsayarsak pervaneye çap ise 80cm yani 0.50 tarama alanı.%65 kadarı ?geçen enerjide artış olmasının asıl nedeni ise kananatların dönmesi ile savrulan hava moneküllerinin çember nedeni ile pervanelere uyğuladığı kuvvetin artması.
Şimdi sesli düşünüyorum;Yüksek rüzgar hızlarına dayanması gereken bu ürünün acaba fiyatı nedir? Bu ürünü almakmı yoksa fiyat farkını vererek kanat çapını birazdaha büyütmekmi mantıklı olur ?
Zeytinci
21-02-2012, 21:14
Sn. Memoxenerji,
Verim artışı çemberi olmayan pervaneli sisteme göre fazladır. Verim artışı çemberin önünde yarattığı düşük basınçtan kaynaklanıyor.
Hava hızı, çemberin emiş yüzeyindeki (çemberin emiş tarafının aksi yüzeyine göre) yüzey uzunluğunun fazla oluşu sebebiyle, yükselir. Hız artınca basınc düşer ve pervane üzerinden fazla hava geçer. Pervane devri ve hızı artar. Buda verim çembersiz sisteme göre verim artışına sebep olur.
Bu çembere difizör denir ve pompalarda da aynı durum vardır. Japon uygulaması keşif sayılmaz ama rüzgar sisteminde ilk uygulama sayılabilir.
Siz de uyguladığınızda farkı görürsünüz.
memoxenerji
21-02-2012, 22:31
Sn. Zeytinci
ben verimsiz olduğunu söylemedim,aksine aynı alanı kullanan çembersiz sistemlere göre en az % 35 verim farkı var.Benim söylediğim ilk yatırım maliyetine göre geri dönüş süresi.Biri 10 tl 20 yıl ömürlü ve 7 yılda kendini amorti ederken diğeri 18 tl 15 yıl ömürlü yine 7 yılda kendini amorti ediyorsa aradaki farkın ne anlamı olur demek istedim.
Umarım fiyatları diğer sistemlere göre aynı üretim kapasitereri daha da fazladır.
memoxenerji
23-02-2012, 09:53
Meyvelitepe Facebook'dan;
Siz bunu hemen yaparsınız.
Sn.MeyveliTepe
Aslına bakarsanız sizin ısı pompasını destekleme sorununuzu referans alarak ısıtma gereksinimi duyan mekanlar için alternatif yöntemler konusuna yöneldim şu ara.Bizim ısı jeneratörüde o nedenle çıktı zaten :)
Sanırım facebook'da memoxenerji kurumsal sayfamı takip etmiyorsunuz.Kendim ürettiğim bir kaç dikey türbinleri analiz ediyorum şu sıralar.Onları sonuçlandırdıktan sonra vakit bulursam inşa edip görsel olarak incelemek isterim.
doga sever
25-03-2014, 16:10
Kesinlikle katılıyorum, zaten dağ evine elektrik hattı çekmek 15.000 Tl den başlıyor. Hal böyle olunca güneş enerjisi **** rüzgar enerjisiyle kendi elektriğini üretmek çok daha mantıklı oluyor.
Yesilnefes
28-05-2015, 09:44
Dünyanın En Pahalı 5 Rüzgar Enerjisi Santrali
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/Dunyanin-En-Pahali-Ruzgar-Enerjisi-Santralleri-700x457.jpg
Yenilenebilir enerjilerden rüzgar enerjisi kullanımı, son yıllarda hızlı bir artış gösteriyor ve birçok ülkede rüzgar enerjisi kullanımını teşvik etmek için çeşitli yöntemler üretiliyor. Hammadde ihtiyacının olmaması, santral kurulumunun daha hızlı gerçekleştirilmesi, temiz bir enerji kaynağı sağlaması ve dışa bağımlılığı azaltması rüzgar enerjisini oldukça cazip yapan nedenlerden bazılarıdır.
Yenilenebilir enerji kaynaklarının ülke ihtiyaçlarını belirli bir oranda karşılayabilmesi veya fosil kaynaklar ile rekabet edebilmesi için dünyada teşvik esasları geliştirilmiştir. Bu teşvikler ile hem yenilenebilir enerjilere dayalı bir sanayi oluşmakta hem de uygulanabilirlikleri yaygınlaştırılmaktadır. Maliyeti oldukça yüksek olan bu tesisleri sizler için listeledik.
Sizin için araştırdığımız dünyanın en pahalı 5 rüzgar enerjisi santrali karşınızda:
5/ Alta Rüzgar Enerjisi Merkezi – Kaliforniya
1.85 Milyar Dolar
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/Alta-Ruzgar-Enerjisi-Merkezi-Kaliforniya.jpg
Tesisin birkaç bölümü kısmen Google tarafından inşa edilmiştir. Rüzgar tesisi Bakersfield yakınlarında Tehachapi Dağlarında yer alır. Bu alan, Mojave Çölünden gelen sıcak rüzgarlar ile beslenir. 2013 yılı itibariyle, Kaliforniya’nın bereketli topraklarındaki 342 türbin, 1320 MW kadar enerji üretmektedir.
4/ Shepherds Flat Rüzgar Santrali – Oregon
2 Milyar Dolar
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/Shepherds-Flat-Ruzgar-Santrali-Oregon.jpg
Shepherds Flat Rüzgar Çiftliği, Oregon Arlington yakınlarındaki özel bir mülkiyet üzerine inşa edilmiştir ve 2012 eylül ayında faaliyete başlamıştır. Tesis, 845 MW enerji üretme kapasitesine sahiptir. Çiftlik, 78 kilometrekarelik devasa bir alanı kaplar. İnşaat alanı Federal Enerji Bölümü’nden alınan borçla finanse edildi ve arazi sahibi 338 türbinin her biri için 12.000 dolar tazminat aldı.
3/ Greater Gabbard – İngiltere
2.5 Milyar Dolar
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/Greater-Gabbard-%C4%B0ngiltere.jpg
Eylül 2012 yılında tamamlanan rüzgar çiftliği, 504 MW’lık enerji üretme kapasitesindedir ve Güneydoğu İngiltere kıyılarında deniz içine inşa edilmiştir. Tesis, İngiltere’nin doğu kıyısında sığ kıta sahanlığı yapı uygunluğu nedeniyle deniz içine inşa edildi. Kısmen AB altyapı finansmanı yardımıyla 140 tane türbin monte edildi.
2/ Londra Array – İngiltere
3 Milyar Dolar
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/Londra-Array-%C4%B0ngiltere.jpg
İngiltere’nin “amiral gemisi” Londra Array Projesi, Güneydoğu İngiltere kıyılarında 20 km alana sahiptir ve şu anda dünyanın en büyük rüzgar çiftliğidir. Çiftlik, 8 Nisan 2013 tarihinde tam olarak faaliyete geçmiştir. Londra Array Greater, 175 türbinle toplam 100 kilometrekarelik bir alan üzerindedir. Tesiste üretilen maksimum 630 MW enerji, Londra’da 400.000 eve elektrik sağlar.
1/ BARD-1 Offshore Rüzgar Merkezi – Almanya
4 Milyar Dolar
http://img.paratic.com/dosya/2015/03/BARD1-Offshore-Ruzgar-Merkezi-Almanya.jpg
400 MW’lık devasa projeyi inşa etmek 5 yıl sürdü. Proje başlangıçta planlanandan net % 40 oranında bütçe artışıyla odlukça maliyetli geldi. Tesisin suyun 40 metre altına inşa edilmesi ve denizdeki sert hava koşullarına alınan önlemler bu rüzgar çiftliğinin dünyanın en pahalı rüzgar çiftliği olmasına neden oldu.
Yenilenebilir enerji kaynakları olmasaydı birkaç yıl içinde karanlıkta kalabilirdik. Çünkü dünyadaki hiçbir fosil yakıt sonsuza kadar bu gücü sağlayacak nitelikte değildir. Ülkemizin Balkanlarla, Ortadoğu arasındaki hava hareketleri geçiş noktası olması ve 3 tarafının denizle çevrili olması rüzgar enerjisi potansiyelinin olduğunun ispatıdır. Kısa sürede ülke olarak bizlerin de bu enerji kaynaklarına yönelmesi gerekmektedir. Siz bu konuda ne düşünüyorsunuz?
Paratic.com (http://paratic.com/en-pahali-ruzgar-enerji-santralleri/)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.