View Full Version : FKY100 (Kocaeli)
Ben 1972 Doğumlu, kocaelide yaşayan çevre mühendisiyim. Forum sayfasına balkonda sebze yetiştirme merakıyla üye oldum. Sonra sizlerin yazışmalarını, bilgi ve ürettiklerinizin paylaşımlarını görünce heveslendim ve 3600 m2 bir tarlayı çocuklarıma organik birşeyler yetiştirme ümidiyle aldım.
Kocaelide yaşayan bir çevre mühendisi olarak risklerimizi bildiğim için bu kararı alma ihtiyacı hissettim. Hergün olmasa da en azından hafta sonları yüksek bir yerde ciğerlerimize temiz hava çekmek, sanayinin yoğun olmadığı bir bölgesinde organik daha doğrusu eski usullerle, kimyasal ilaçlar olmadan birşeyler yetiştirebilmekti amacımız.
Eşimle birlikte elimizden bu işler pek gelmese de zamanla birşeyler becerebilecek miyiz göreceğiz. Sizlerin her zaman bilgilendirmelerinize ve deneyimlerinize ihtiyacım olacağından bunu benden de esirgemeyeceğinizi düşünüyorum.
Bahçenin bulunduğu şehir : Kocaeli
Bahçenin büyüklüğü :3600 m2
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları :
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri :
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb) :Hobi
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı? : Boş arazi
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz? : 9 ay
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı? : Hayır
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz :
Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel) Kişisel
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir? Konteyner
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı? : Çocuklarıma organik birşeyler yetiştirebileceğim ve hafta sonları güzel vakit geçirebileceğimiz bir alan yaratmak...
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler) : Elma, armut, erik, zeytin, badem, ayva, incir, asma çeşitleri, ceviz, ahududu, karadut, şeftali, ıhlamur, kızılcık , kuşburnu
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı? : Yok
Varsa çok özel bir bitkinizin adı? :
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz? : Tohum almaya başladım.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl? : şebeke suyu
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz? : Henüz bir şey yok. Damla sulama yapmayı planlıyoruz.
Toprak özellikleri : Tahlil yaptırmadık ama su tutan killi bir toprak
Kompost yapıyor musunuz? : Amatörce bahçenin bir köşesinde yapmaya başladım.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu? : Henüz net bir hatam olmadı.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz? :
Bahçeniz organik mi? : Doğal yetiştirmeye çalışıyoruz.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz? : Yanmış hayvan gübresi, bir miktarda güvercin gübresi
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı? : Köstebek var. Fare de olabilir.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz? : Yağmurlama ve salma sulama
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu? :
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler? :Bahçeyi almak
Tetanoz aşısı oldunuz mu? : Evet ama bahçe için değil, hamilelik aşamasında oldum.
mandalinci
21-11-2012, 15:26
Hoş geldiniz,
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.
Asla pişman olmayacağınız bir karar almışsınız, ağaçlar.net'i de seçmek çok yerinde bir düşünce olmuş.
Burada dostluk, bilgi ve dertlerimizi, sevinçlerimiz paylaşırız.
Yeni uğraşınızda size ve değerli eşinize başarılar dilerim.
Bol ürünlü ve sağlıklı günler dilerim:)
Hoş geldiniz,
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.
Asla pişman olmayacağınız bir karar almışsınız, ağaçlar.net'i de seçmek çok yerinde bir düşünce olmuş.
Burada dostluk, bilgi ve dertlerimizi, sevinçlerimiz paylaşırız.
Yeni uğraşınızda size ve değerli eşinize başarılar dilerim.
Bol ürünlü ve sağlıklı günler dilerim:)
Sayın Mandalinci,
Bende sizin gibi düşünüyorum. Her zaman desteklerinizi bekliyorum.
Herkesin bol ürünü olmasını dilerim.
Sevgi Durul
21-11-2012, 16:03
Sayın FKY100, hem tarlayı almakla hem burada olmakla çok yerinde hareket etmişsiniz.
Hoş geldiniz, hayırlı olsun. Bol ürünler, güzel paylaşımlar dilerim.
TaşevliBahçe
21-11-2012, 16:19
Sn FKY100 ,
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun , biraz daha zaman geçtiğinde bahçeyi almak ve burada kendinize sayfa açmakla , kendinize ve ailenize ne kadar güzel bir hediye verdiğinizin farkına varacaksınız..
Hoş geldiniz sefa getirdiniz, paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz..
Sayın FKY100, hem tarlayı almakla hem burada olmakla çok yerinde hareket etmişsiniz.
Hoş geldiniz, hayırlı olsun. Bol ürünler, güzel paylaşımlar dilerim.
Hepinize teşekkür ederim.
Bende herkese bol ürünler dilerim.
İlerleyen günlerde resimlerini ve çalışmalarımı paylaşacağım inşallah. Öncelikle etrafını çevirip , araziyi sürdürmekle başlayacağım. Sonra da arazinin bir kısmına meyve ağacı bir kısmına da sebze ekeceğiz. İl başlangıçta prefabrik bir ev yerine konteyner koyacağız. Bizler borçlanarak aldığımız için hemen güzel bir ev yapma şansımız olmayacak. O arada börtü böcekten korunmak için konteyneri koymayı, ileride becerebilirsek güzel bir prefabrik ev yaptırmayı düşünüyoruz.
Etrafını da öncelikle pıtırak denilen dikenli tel ile çevireceğiz.
Hoş geldiniz başlangıçlarımız ve kaçışlarımız(meyvelitepe'nin deyimiyle) hep aynı ,çok iyi etmişsiniz.Pişmanlık duymayacaksınız ve iyiki başlamışım diyeceksiniz..Kolaylıklar dilerim..selamlar..
Hayırlı olsun.Hoş geldiniz...
Halil Balaban
21-11-2012, 19:29
Sayın FKY100,
Hoşgeldiniz, sayfanız hayırlı olsun. Tarlayı almakla çok iyi ettiniz bir, bu sitenin (ailenin) üyesi olmakla
çok iyi yaptınız iki, organik tarım düşünmekle çok iyi yaptınız üç.
Çocuklarınıza örnek iyi oluyorsunuz çok iyi yapıyorsunuz dört. Eh bu kadar iyi yapılmış şey bir araya gelince, mutlaka sonuçta çok iyi olucaktır. Tarlanız size ve ailenize hayırlı, uğurlu olsun. Allah sinerinle bol ürün, bol kazanç versin. Kolaylıklar dilerim. Sevgilerimle hoşça kalın.
Halil Balaban
Merhaba efendim,
Sayfanız hayırlı olsun. Ailenize, çocuklarınıza sağlıklı ürünler yetiştirmek için güzel bir başlangıç, planlarınızdaki her şey yolunda gidecek inşallah.
Hoş geldiniz, sağlıkla kalın.
Saygılarımla lütfen.
arapsabunu
21-11-2012, 19:40
Hayırlı uğurlu olsun, Allah kolaylıklar versin. Ben şehrin ne taraflarına düşüyor bahçeniz onu merak ettim çünkü ben de uzun zamandır yerleşecek olsak bu şehrin neresine yerleşilir'i düşünüyorum ama hem fiyatı uygun, hem "iş"e çok uzak olmayan hem de sanayiden etkilenmeyen bir yer bulmak çok kolay olmuyor.
Sn. Mandalinci, Sn. Sdurul,Sn.TaşevliBahçe, Sn. eko, Sn.perimar, Sn. Halil Balaban, Sn. mrduran ve Sn.arapsabunu
Bu güzel karşılamanız ve dilekleriniz için hepinize tek tek teşekkür ederim. Mesajlarınızı okuyunca hem tarlayı almakla hemde bu forumda sizlerle olmakla çok doğru bir karar verdiğimi anladım. :rolleyes:
Sn. arapbahçe, bizim tarla Bayraktarköyünü geçtikten sonra akmeşe köyü yolunda zeytinburnu köyünde... İzmite 15 km mesafede, Adapazarı tarafında olmasından dolayı burayı tercih ettik. ...Bizim amacımız ev yapıp yerleşmek değil, arazide meyve, sebze yetiştirmek ve hafta sonlarında temiz hava alabilmek. Kandıra'nın köylerinden de yer aradık, Bahçecikten, Karşıyakada yer aradık ama oralar çok pahalıydı. Burası tam bir köy...
Aynı köyde eşimin kardeşinin de tarlası var. Geçen hafta köyün ortasına belediyenin yaptırdığı ortak fırın, tandır, ocak ismi hangisiyse orada odun ateşinde ekmek pişirdiler. Bize de verdiler, mükemmeldi.:)
Demekki bazı şeyleri atalarımız daha iyi biliyormuş.... bizler hazıra okadar alışmışızki... gerçek lezzetlerin farkında değiliz....
Halil Önen
22-11-2012, 10:12
Hoş geldiniz Sn.FKY100;
açtığınız sayfa aslında hayatınızda açtığınız tertemiz doğal bir sayfa...
hayırlı olsun...
Hoş geldiniz Sn.FKY100;
açtığınız sayfa aslında hayatınızda açtığınız tertemiz doğal bir sayfa...
hayırlı olsun...
Çok teşekkür ederim Halil Bey sizede ....Desteklerinizi bekliyorum.
Sn. FKY100 bahçeniz hayırlı olsun..
Sayfanız her güncellendiğinde, merakla tıklıyorum..
Yakın zamanda, bahçenizden görüntüler görebilecek miyiz?
Sn. FKY100 bahçeniz hayırlı olsun..
Sayfanız her güncellendiğinde, merakla tıklıyorum..
Yakın zamanda, bahçenizden görüntüler görebilecek miyiz?
Elbette göreceksiniz ama daha birşey yokki... 14 Kasım'da aldık. Hiçbirşey yok, boş arazi henüz. Önce etrafını çevirip sonra sürülme işi yapılacak. Henüz birşey ekemedik.
Hiçbirşey yok, boş arazi henüz.. Henüz birşey ekemedik.
Anladım..
MeyveliTepe
22-11-2012, 17:09
Hayırlı, uğurlu olsun. Umarım istediğiniz her şeyi bulursunuz yeni kuracağınız bahçede. Kolaylıklar dilerim.
Zeytinci
22-11-2012, 20:25
FKY100, tebrik ederim. Umarım hayal ettiğiniz gibi bir bahçeniz olur.
Konulara çevreci yaklaşımınız ilgiyle izlenecektir, eminim. Hoş geldiniz.
Sayın FKY100;
Bahçeniz ve bahçe sayfanız hayırlı uğurlu olsun.
Biz de sizin gibi, aynı umutlarla, tarlayı 2 yıl önce almıştık. İşin içine girince hayallerimizin ve düşüncelerimizin uzun vadeli ve bir o kadar meşakatli olduğunu öğrendik. Yılmadık, yılmayacağız.
Siz yolun başındasınız, aynı hevesle ve sabırla yolunuza devam etmenizi dilerim.
Doğru yoldasınız, Allah kolaylık versin.
Biz de sizin gibi, aynı umutlarla, tarlayı 2 yıl önce almıştık. İşin içine girince hayallerimizin ve düşüncelerimizin uzun vadeli ve bir o kadar meşakatli olduğunu öğrendik. Yılmadık, yılmayacağız.
Evet biliyorum zahmetli ve meşakatli bir iş olduğunu.... Çünkü saksıda yetiştirmeye çalıştım orada zorluğu gördüm. Koca tarla da ne yaparız onu zamanla göreceğiz.
Zeytinlibahçe
24-11-2012, 21:32
Sn. FKY100 hoş geldiniz.
Bahçenizin hayırlı uğurlu olmasını, çevresine de örnek olmasını dilerim.
Sn. FKY100 hoş geldiniz.
Bahçenizin hayırlı uğurlu olmasını, çevresine de örnek olmasını dilerim.
Sayın Zeytinlibahçe;
İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Hepimizin gönlündeki mahsülü alması dileklerimle....
çevre mühendisiyim.
Mesaj sayınızı, sadece bu başlık için kullandığınız için sormak isterim..
Bu sitede sizin de katkıda bulunabileceğiniz ve değerli bilgilerinizi paylaşabileceğiniz onca başlık varken ortada olmayan bir bahçe için temennileri yanıtlıyorsunuz.. Böyle mi devam edeceksiniz?
Mesaj sayınızı, sadece bu başlık için kullandığınız için sormak isterim..
Bu sitede sizin de katkıda bulunabileceğiniz ve değerli bilgilerinizi paylaşabileceğiniz onca başlık varken ortada olmayan bir bahçe için temennileri yanıtlıyorsunuz.. Böyle mi devam edeceksiniz?
Sayın Selis ve Safranlı
Eğer sayfama hayırlı olsun dileklerini ileten arkadaşlara cevap vermemse sorun, iyi dileklerini ileten forumdaşlarıma teşekkür etmezsem saygısızlık etmiş olurum düşüncesiyle idi. Bu durumda eğer rahatsızlık veren bir husus varsa forumdan çıkabilir, ve eskisi gibi okuyabilirim.Ben evet bahçemi yeni aldım. Sizler de bu bahçeleri 2-3 hafta gibi bir zamanda oluşturmadınız diye düşünüyorum. Belki ilk heyecanla bu sayfayı açmakta acele etmiş olabilirim.
Ben bu forumda diğer konu başlıklarında çok konu okudum. Evet mesaj yazmadım çünkü tarım ve bitki yetiştirmek konusunda acemiyim. Evet Mesleğim Çevre Mühendisliği, ama bende mesleğimin sizler tarafından da peyzaj , çevre düzenleme gibi anlaşılmış olduğu kanısı oluştu. Eğer bu şekilde değilse de yanlış anlamışım özür dilerim.
Çevre Mühendisliği evet adı üstünde çevre ile ilgili problemlerin çözümünü, oluşmasını engelleyici önlemlerin alınmasını ve çevresel risklerin en aza indirilmesini öngören bir meslek grubudur. Benim meslektaşlarım özel merakı olanlar dışında tarımla ilgili işlerde pek çalışmazlar. Bizim meslek dalımız daha çoğunlukla altyapıların yapılması ( kanalizasyon, içmesuyu, yağmur suyu ) ve işletilmesi, arıtma tesisi, atık bertaraf tesisi vs. yapmak, işletmek, atık yönetim sistemleri kurmak, çevre yönetim sistemleri kurmak ve işletmek konularıyla ilgilenir . Ben 18 yıllık çevre mühendisiyim ve hep çevre mevzuatının uygulanmasını sağlayıcı çalışmalar yaptım. 6 yıl devlet kurumunda , 12 yıldan beri de özel sektörde bu görevi sürdürüyorum. Eğer sizlere bir katma değerim olacaksa ancak bu yönde olabilir.
Bende elimden gelen desteği esirgemeyeceğim ama bu forumda yorum konusunda çok yeniyim.
Halil Önen
26-11-2012, 12:09
Ben evet bahçemi yeni aldım. Sizler de bu bahçeleri 2-3 hafta gibi bir zamanda oluşturmadınız diye düşünüyorum. Belki ilk heyecanla bu sayfayı açmakta acele etmiş olabilirim...
Acele etmiş sayılmazsınız Sn FKY100;
yeni bahçeniz için, sıfırdan başlayıp resimlerle destekleyip neler yapmak istedikleriniz bizimle paylaşırsanız, çok güzel fikirler ortaya çıkacağı düşünüldüğünden ve size yardımcı olabilir düşüncesi iledir yazılanlar...
Sayın selis ve Safranlı, sizden yukarıda sizin meslek dalınızı kapsayan site içinde konu başlıklarına katkınızı bekledikleri için böyle düşünüyorlar ayni sizin 18 yıllık tecrübeniz bu konu başlıklarına ışık tutacağına inanıyoruz...
Çevre Mühendisliği evet adı üstünde çevre ile ilgili problemlerin çözümünü, oluşmasını engelleyici önlemlerin alınmasını ve çevresel risklerin en aza indirilmesini öngören bir meslek grubudur. Benim meslektaşlarım özel merakı olanlar dışında tarımla ilgili işlerde pek çalışmazlar. Bizim meslek dalımız daha çoğunlukla altyapıların yapılması ( kanalizasyon, içmesuyu, yağmur suyu ) ve işletilmesi, arıtma tesisi, atık bertaraf tesisi vs. yapmak, işletmek, atık yönetim sistemleri kurmak, çevre yönetim sistemleri kurmak ve işletmek konularıyla ilgilenir . Ben 18 yıllık çevre mühendisiyim ve hep çevre mevzuatının uygulanmasını sağlayıcı çalışmalar yaptım. 6 yıl devlet kurumunda , 12 yıldan beri de özel sektörde bu görevi sürdürüyorum. Eğer sizlere bir katma değerim olacaksa ancak bu yönde olabilir.
Bende elimden gelen desteği esirgemeyeceğim ama bu forumda yorum konusunda çok yeniyim.
yapacaklarınız _ başından beri_ bizimle paylaşırsanız sizin kadar bizde keyif alırız...;)
Kolaylıklar diliyorum...
Evet mesaj yazmadım çünkü tarım ve bitki yetiştirmek konusunda acemiyim. Evet Mesleğim Çevre Mühendisliği, ama bende mesleğimin sizler tarafından da peyzaj , çevre düzenleme gibi anlaşılmış olduğu kanısı oluştu.
Sn. FKY100 sanırım ne demek istediğimi tam anlatamamışım.. Bu nedenle çok özür diliyorum..
İstatistiki verileri tam bilemem fakat; tahmini yorumum, bu siteye üye olanların çok büyük bir kısmının bitkisel hiçbir eğitim almadan, tamamen hobi amaçlı amatör bir ruhla burada oluşudur.. Aramızda işi ve hobisi arasında uçurum olmasına karşın, Peyzaj-Ziraat Mühendislerine taş çıkarır projeleri olan üyelerin varlığını söylemek isterim.. Çevre mühendisi ne iş yapar az çok ben de biliyorum.. Mesleğinizden beklentim sandığınız gibi asla değildi.. Madem diğer konu başlıklarını da okumuşsunuz, bu sitede sadece bitkilere yönelik başlıklar olmadığını görmüş olmanız gerekir..
Sizi eleştirdiğim kısma gelirsem.. Mesajlarınız sadece kendi BAHÇE sayfanıza girmekten ibaret.. Balkonunuzda bitkileriniz olduğunu okudum.. Gerekli başlıklarda onlarla ilgili sorunlarınızı, sevinçlerinizi paylaşabilirsiniz.. Hayatınızda var olan diğer hobiler için de bu geçerli..
Bahçenizi ve nasıl meydana getireceğinizi merakla bekliyoruz.
Burada herkesin şu veya bu şekilde bahçesi (http://www.agaclar.net/forum/884924-post1.htm)var.
Sizden de faydalanacağımız o kadar çok şey var ki.
Kolay gelsin.
Sn. FKY100 sanırım ne demek istediğimi tam anlatamamışım.. Bu nedenle çok özür diliyorum..
İstatistiki verileri tam bilemem fakat; tahmini yorumum, bu siteye üye olanların çok büyük bir kısmının bitkisel hiçbir eğitim almadan, tamamen hobi amaçlı amatör bir ruhla burada oluşudur.. Aramızda işi ve hobisi arasında uçurum olmasına karşın, Peyzaj-Ziraat Mühendislerine taş çıkarır projeleri olan üyelerin varlığını söylemek isterim.. Çevre mühendisi ne iş yapar az çok ben de biliyorum.. Mesleğinizden beklentim sandığınız gibi asla değildi.. Madem diğer konu başlıklarını da okumuşsunuz, bu sitede sadece bitkilere yönelik başlıklar olmadığını görmüş olmanız gerekir..
Sizi eleştirdiğim kısma gelirsem.. Mesajlarınız sadece kendi BAHÇE sayfanıza girmekten ibaret.. Balkonunuzda bitkileriniz olduğunu okudum.. Gerekli başlıklarda onlarla ilgili sorunlarınızı, sevinçlerinizi paylaşabilirsiniz.. Hayatınızda var olan diğer hobiler için de bu geçerli..
sayın selis
Çok değerli uyarılarınız için teşekkür ediyorum.
sayınFKY100 bahçeniz hayırlı olsun. ben de emekli öğretmenim. sizin gibi 4000 metrekare tarla alıp bahçe yaptım. 12 yıl oldu. şimdi tarla bahçe oldu. gelip görmenizi isterim. Bayraktar köyündeyim.iyi çalışmalar.
badembaba
06-12-2012, 23:21
Sayın FKY100 hayırlı uğurlu olsun. Ben de Gölcük - Mesruriye köyünde bahçe kuruyorum. Sanırım Kocaeli'ndeki sanayi kirliliği sebebiyle buradaki sayımız giderek artıyor, nefes alacak rahatlayacak yerler arıyoruz. Hayallerinizi gerçekleştirmenizi temenni ederim.
Sn FKY100
Sayfanız ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.Bahçe işi sabır ister.Sabırlı olunca kendiliğinden oluyor.Ben başladığımda bir fidan nasıl dikilir?Tere ile ıspanağı ayırt edemezken .Bu gün salça petmez elma erik satmıya başladık.Bazan hanımla konuşuyoruzda nerdeeen nereye diye?
Çok çok iyi olaçağına inanıyor,size başarılar diliyorum
Sn. Mandalinci, Sn. Sdurul,Sn.TaşevliBahçe, Sn. eko, Sn.perimar, Sn. Halil Balaban, Sn. mrduran ve Sn.arapsabunu
Bu güzel karşılamanız ve dilekleriniz için hepinize tek tek teşekkür ederim. Mesajlarınızı okuyunca hem tarlayı almakla hemde bu forumda sizlerle olmakla çok doğru bir karar verdiğimi anladım. :rolleyes:
Sn. arapbahçe, bizim tarla Bayraktarköyünü geçtikten sonra akmeşe köyü yolunda zeytinburnu köyünde... İzmite 15 km mesafede, Adapazarı tarafında olmasından dolayı burayı tercih ettik. ...Bizim amacımız ev yapıp yerleşmek değil, arazide meyve, sebze yetiştirmek ve hafta sonlarında temiz hava alabilmek. Kandıra'nın köylerinden de yer aradık, Bahçecikten, Karşıyakada yer aradık ama oralar çok pahalıydı. Burası tam bir köy...
Bugünlerde babamda uzuntarlanın 2 km üstünde 4 dönüm yer aldı bende senin gibi 15.12.2012 tarihinden itibaren bakım için gideceğim 1 hafta oradayım bizde konteyner almayı düşünüyoruz aldınmı bilmiyorum ama fiyat konusunda bilgi verirmisin doğuş konteyner yaşam konteyneri 5,500 civarında düşüncelerini yazarsan sevinirim
Çok değerli arkadaşlar,
güzel temenileriniz için teşekkür ederim. İşlerimizin yoğunluğu ve hava durumu nedeniyle henüz bahçeyi sürdürmek ve kadastroya ölçüm yaptırmaktan öte fiziki bir işlem yapamadık.
Ama bu arada tarlanın ( henüz birşey ekili olmadığı için bahçe diyemiyorum) etrafını çevirmek ve konteyner koymak için maliyet araştırması yaptık. Dikebileceğimiz ağaçlar hakkında bilgi aldık.
Konteyner maliyetleri 5000-5500 TL arasında değişiyor. Etrafını çevrirmekte bir o kadar tutacak.
Geçenlerde tarlanın sürülmesinden sonraki resimlerini çektim. Eklemeyi becerebilirsem paylaşacağım.
Tarlamızın sürülmüş ilk hali; Arazimiz biraz :) eğimli
Bu da ölçüm sonucunda bizim sınırda olduğu kesinleşen ayvamız; bizimde dikili bir ağacımız oldu sonunda:) Allah dikenden razı olsun....
Safranlı
20-12-2012, 14:25
Bu da ölçüm sonucunda bizim sınırda olduğu kesinleşen ayvamız; bizimde dikili bir ağacımız oldu sonunda:) Allah dikenden razı olsun....
Oldukça büyük bir ağaca benziyor
ilk önce en alttan çıkan dalları ve üsteki sıkışık dalları hemen budayabilirsiniz
baharda ço güçlü büyüyecektir
meraklı iseniz bir daına musmula aşılayabilirsiniz
Oldukça büyük bir ağaca benziyor
ilk önce en alttan çıkan dalları ve üsteki sıkışık dalları hemen budayabilirsiniz
baharda ço güçlü büyüyecektir
meraklı iseniz bir daına musmula aşılayabilirsiniz
Teşekkürler Sayın Safranlı,
Dediğiniz budama işini şimdi yapmak için mevsim uygun mu? Muşmula aşısını da düşünelim.
Öncelikle konteyner hakkında verdiğin bilgiler için ******...
Babamın bahçesi avluburunda bayağı uğraştık temizleme ve ayıtlama işine bu arada konteyner işinide araştırdık ama almaktan vaz geçtik hani birşeyler yapmak isteğimiz bizi kamçıladı vesakarya hendekte bir fabrikada defolu çıkan betopanlar varmış 50 tanesi 1500 tl imiş bizde alırda yaparız dedik ve bu konuda araştırmaya başladık nasip olursa baharda bu işihem halledip hemde temeli atmayı planladık ...burada bayağıda yorulduk konteynerdan vazgeçmemiz yazın sıcak ve kışın da soğuk olması bizi bu işten vazgeçirdi...
Bahçemize bu arada 1 adet trabzon hurması ve 4 tane zeytin diktik fotoğraf makinam bozuk olduğu için çekim yapamadım ...bahçede mevcut olan İncir, kestane, cevizlereve fındıklara bakım yapmaya çalıştık.. çok çalıştık vesselam çokkkk...yorulduk ama bahçe bayağı güzelleşti o zaman yorgunluğumuz azaldı birazcık ....
Safranlı
21-12-2012, 14:10
teşekkürler sayın safranlı,
dediğiniz budama işini şimdi yapmak için mevsim uygun mu? Muşmula aşısını da düşünelim.
resimleri görünce hemen aklıma geldi
bulabilirseniz bir kaç cuval gübre ile hemen bakla ve bezelye ekiniz
bezelyeler baharda budadıgınız ayva dalarına sarılır
uzun süre ekilmeyen yer ise bezelye çok verimli olur
yanlız bezelyeyi topragın en fazla 5 cm altına gömebilirisniz
bakla ise arsızdır
baharda bolca tüketirsiniz
ayrıcada organık azot kaynagıdır
resimleri görünce hemen aklıma geldi
bulabilirseniz bir kaç cuval gübre ile hemen bakla ve bezelye ekiniz
bezelyeler baharda budadıgınız ayva dalarına sarılır
uzun süre ekilmeyen yer ise bezelye çok verimli olur
yanlız bezelyeyi topragın en fazla 5 cm altına gömebilirisniz
bakla ise arsızdır
baharda bolca tüketirsiniz
ayrıcada organık azot kaynagıdır
Sn Safranlı;
Bu güzel bilgi ve hatırlatmanız için teşekkür ederim. Önerinizi hemen internetten bezelye ve bakla tohumu aramaya başlayarak uygulamaya koyacağım.
rise_com
21-12-2012, 16:44
Sayık FKY100, resimlerde arazi dikine sürülmüş görünüyor. Eğer arazinizi bu halde bırakırsanız yağan yağmur bu oluklardan aşağı dere yatağına inecekler ve inerlerken de yanlarında sizin çok değerli topraklarınızdan gasp edip götürecektir.
Bu nedenle son sürümün dere yatağına dik değil, paralel olması nacizhane önerimdir. Bu sayede yağmur suyu daha fazla toprağa nüfus edecektir.
Arazinizi iki kota bölerek daha rahat tarım yapabilirsiniz **** toprağın yağmurla kaybını azaltmak için baharda yeşeren otları sürmek yerine budayabilirsiniz. Bu sayede otların kökleri toprağınızı tutacağı kanaatindeyim.
rise_com
21-12-2012, 16:45
Benim arazim de çok eğimli, eğer sayfamı ziyaret ederseniz resimlerden de anlaşılacaktır. O nedenle araziyi kış başında sürdürmedim otlar kalsın diye. Ayrıca sürdürdüğümüz dönemde de son sürümü yatay olarak yapmıştık.
Faydasını gördüm.
Tarlanız hayırlı olsun. Umarım istediğiniz gibi şekillendirisiniz, bahçe veya ev ne yapmak istiyorsanız.
Sağlıklı ve mutlu günler dilerim.
[QUOTE=FKY100;1071681]Tarlamızın sürülmüş ilk hali; Arazimiz biraz :) eğimli[/QUOTE
Önce Tapanla düzeltmek gerekir ki Kessekler kırılmazsa kesek kıranla sürdürüp tapanlatırsan ilerde ki uygulamalarında yabançı otla mücadelede su tutmada çok büyük faydasını görürsünüz.
Yeni olan herşey gibi tarla-bahçeniz hayırlı olsun. İçinde çok mutlu zamanlar geçirin, çok verimli ürünler yetiştirin. Hasadınız bol olsun.
Sevgili arkadaşlar;
evet çok yeni henüz...14 Kasımda aldık. Mevsim olarak da kışa gelince çok hızlıca birşeyler yapamadık.
Öncelikle sürdürdük. Evet belki yatay sürdürmek gerekirdi ama bizimki acemilik, tarlayı süren de ya bilmiyordu ya da gerçekten traktörü riske atmamak için yatay süremedi. Bize önce sürdürüseniz yağmur, kar suyu araziye işler iyi olur, baharda da tırmıkla taranır dediler. O yüzden sadece sürdürdük ve aralara da kar suyu vs. işleyebilsin diye keseğiyle bıraktık. Bu sırada kadastrodan ölçüm yaptırıp sınırlarımızı belirlettik. Bu işler hep yağış vs. nedeni ile gecikmeli yapıldı.
Etrafını çitle çevirme için fiyat ve malzeme araştırması yaptık. Önce dikenli tel ile çevirelim dedik , sonra yapılmışken iyisi olsun dedik metal direk ve kafes tel ile çevirmeye karar verdik. Bir yerle anlaştık. Yağışların azalmasını bekliyorlar etrafını çevirebilmek için. ( bu hafta sonu da yağışlı ne yazıkki:))
Tarla ile yol arasında biraz kot farkı olduğundan araziye iniş için yoldan ayrılan ve araziye inen bir rampa yapmak için eşim mıcır, taş döktürdü. ****** onunda yağışsız bir zamanda , kato ile yapılması gerekiyor.
Anlayacağınız biz bu aralar havanın müsade ettiği oranda fiziksel hazırlıkları yaparak geçirmeye çalışıyoruz.
Tarlanın etrafı çevrildiğinde dikilmek üzere evimin yanındaki zeytin ağacının dibindeki bir filizi gözüme kestirdim. Kapıcıdan onu bana vermesini isteyeceğim. Bu arada oğlumla birlikte çekirdekten çimlendirdiğimiz ama portakal mı mandalina mı olduğunu hatırlamadığımız bir fidadınımız var. Bir tane de geçen yıl Ramazan Bayramında Kayınpederimin memleketteki tarlasında gezerken kuşlar tarafından oraya düşürülmüş ve orada doğal yolla büyümüş iki adet ceviz fidanı bulduk onun birisini biz birisini eşimin kardeşi aldı. Etti 3 fidan. onlarız zamanı gelince ekeceğiz. Bu arada başka ağaç fidanları da alacağız. Eşim Tarım Müdürlüğünden yetkili bir ziraat mühendisi ile dikilebilecek ağaçlarla ilgili görüştü. O çerçevede ön hazırlıklarımızı yapıyoruz.
Ben de internetten bir siteden kışlık sebze tohumları aldım. Tohum takasdan da Halil Bey'lerden istedim. Gelirse bayağı tohumum olacak. Geçen yıldan arkadaşlarımın ve kayınbiraderimin bahçesindeki mahsüllerden beğendiklerimizden tohum aldık ama onlardan verim alabilecek miyiz bilmiyorum. Bahçede kullanılacak alet edevat da edinmek gerekecek. Çim biçme, çapa, bel, tırmık vs. Onları da internetten araştırıyorum.
Sayın sarin, ev yapmayı da planlıyoruz ama şu aşamada konteyner ile bir süre idare etmek niyetindeyiz. Çünkü maliyetler bizi buna zorluyor. Tarlamızı kredi ile alınca bir dönem ertelemek zorundayız. Çünkü olmuşken iyi brşey yapalım diye düşündüğümüz için. İnşallah bahara konteyner koyma işlemini de yapabilirsek biraz düzene girer tarlamız.
Ben de bu sayfayı burada açtım ama biraz şekillenip sebze, meyve, çiçek yetiştirmeye başlayınca Üyelerin Bahçesi kısmına taşımayı düşünüyorum.
xenkebikec
28-12-2012, 09:00
Sn. FKY100 hayırlı olsun, çok işiniz var ama hepsi de çok keyifli.
ykaya194
28-12-2012, 10:52
bahçenin etrafına beton direk tavsiye ederim, ben bahçemi beton direk ve kafes tel ile çevirdim (demir direk ile fiyat farkı çok değil) memnunum iyiki yapmışım.
bahçenin etrafına beton direk tavsiye ederim, ben bahçemi beton direk ve kafes tel ile çevirdim (demir direk ile fiyat farkı çok değil) memnunum iyiki yapmışım.
Sayın ykaya
Biz Antalya Döşemealtındaki 350 m2 araziyi çevirmek için geçen yıl 1000 TL vermiştik. Orası beton direk ve kafes tel ile çevrildi. Ama burası 3600 m2 olunca nerden baksanız 10000 TL tutacağı için vazgeçtik. Belki hesaplatsak o kadar tutar mıydı bilmiyorum ama metal direkle yapılanlarda sıkıntı yaşanır mı dersiniz.
İşte oğlumla yetiştirdiğimiz ve ne çekirdeği olduğunu unuttuğumuz (portakal veya mandalina) minik fidanımız...
Şimdilik salonumuzun baş köşesinde , biraz büyüsün sonra bahçemize ekeriz.
Yaprak şekline bakarak bize bilgi verebilirsiniz belki:)Birde bu forumdan öğrendiğim birşey varki bu fidanı ağaç olunca aşılatmak gerekecek galiba, çekirdekten yetiştirildiği için .....
Resim çekmekte de pek usta olduğum söylenemez ama en iyisi buydu.....
Resmi eklemeyi unutmuşum....
ykaya194
28-12-2012, 19:36
Yan komşumda aynı yapraklı ağaç vardı, ağacın dalları benim giriş merdiveninede sarkmış durumda idi ve bu aylarda meyve veriyor tadı ise portakalın acımsısı gibi, geçen yaz tatlı portakal aşılattılar henüz meyve vermedi. (yer İstanbul anadolu yakası)
ykaya194
28-12-2012, 20:25
Birader FKY100,
Beton direğin avantajı; paslanmıyor, daha göşterişli hemde daha sağlam.
Benim bahçe 3 dekar cıvarında çevresi 230 m uzunlukta, direkler arası 2,5 m hepsi 105 adet yaptı. piyasadan alsaydım fiyatı 11 tl den 1200 tl tutardı ancak bahçenin bulunduğu belde belediyesi ile anlaştım malzeme ve işçilik ödeyerek beton döktürdüm, bana maliyeti toplam 500 tl oldu. (malzemeler: kum,demir ve çivi) İmalatı ise şöyle 5x10 kalaslar 10 ar cm aralıkla düz beton üzerine yan yana dizip 180 cm uzunlukta iki başı kapatıldı arayada 6 lik demir ve etre yerleştirildi ve üzerine beton döküldükten sonra 5 şer adet uzun çiviler eşit aralıkla kafaları betona gömüldü. Örgülü tel montajı ise önce boydan boya eşit aralıklarla 4 sıra düz tel gerdirerek çivilere bağlandı daha sonra üzerine örgülü telde gerdirerek çivilere tutturuldu, çiviler pense ile bükülerek örgülü tel direklere sabitlendi. Bu yaz epey yağmur ve rüzgar olmasına rahmen gayet sağlam duruyor ayrıca direk diplerini taş ile takviye yaparsan hem az harç gider hemde daha sağlam olur.
kolay gelsin.
badembaba
29-12-2012, 12:22
Sayın ykaya194 belde belediyesi ile anlaşmanız nasıl oldu, bütün belediyeler vatandaşa bu tür hizmetler veriyor mu?
Beton direğin dezavantajı olarak bir tanıdıktan şöyle bir tecrübe duymuştum: Hazır alınan beton direklerde yetersiz demir oluyormuş, beton kaliteside iyi olmayınca iki kışta soğuk sıcak değişimi sebebiyle direkler sağdan soldan patlıyormuş. En sağlıklısı alçak bir beton duvar üzerine dikilen L profil demir kazıklar kullanmak demişti...
ykaya194
29-12-2012, 15:36
arkadaşım badembaba,
Belediyeler su,kanalizasyon,yol gibi hizmetler verdiği için ellerinde kum,çakıl,çimento ve demir gibi malzemeler bulunduruyorlar zaten inşaat işçileride var, benim işimide elamanlarının boş olduğu kış aylarında yaptılar.( hazır alınanlar preslenmiş olduğundan çatlama yapmaz, benimkiler dökme olduğu için yere atıldığında bazılarında kılcal çatlamalar oldu ancak içinde demir olduğundan eğilme patlama yok )
Beton direğin dezavantajına gelince;İnşaat demiri kalitesi her yerde standarttır (TSE e uygun) uygun çapta ve adette demir, harç olarakta yıkanmış dere kumu kullanır ve çimentosu iyi ayarlanırsa evladiyelik olur, gece gündüz,yaz kış ısı farkından dolayı beton patlasa zaten tüm betonarma evler dökülürdü, patlamasının sebebi deniz kumu veya yıkanmamış dere kumu kullanılmıştır. Beton direğin kalitesini sende kontrol edebilirsin satın almaya karar verdiğin şirketten bir adet direk satın alır balyozla kırıp içindeki demir ve etre adedine bakarsın ayrıca bir inşaatçıyada betonu konrol ettirisin.
Alçak duvar yapıp üzerine profil dikmek daha sağlıklı olur ancak maliyeti yüksektir bütün çevresine duvar örmek epey maliyetli olur ama gücünüz varsa yapabilirsiniz.
Kolay gelsin.
çiftçi5234
29-12-2012, 16:18
Sayın FKY100, hayırlı olsun.Eğimli arazi bence düz araziye göre daha iyidir, biraz eğim gerekir.Dikeceğiniz fidanlar arasına zeytini de almanız çok iyi olur. ;)
rise_com
29-12-2012, 18:47
Sayın ykaya194 belde belediyesi ile anlaşmanız nasıl oldu, bütün belediyeler vatandaşa bu tür hizmetler veriyor mu?
Beton direğin dezavantajı olarak bir tanıdıktan şöyle bir tecrübe duymuştum: Hazır alınan beton direklerde yetersiz demir oluyormuş, beton kaliteside iyi olmayınca iki kışta soğuk sıcak değişimi sebebiyle direkler sağdan soldan patlıyormuş. En sağlıklısı alçak bir beton duvar üzerine dikilen L profil demir kazıklar kullanmak demişti...
Mutlaka güzel olur dediğiniz ancak demir sevdalılarına ne demeli. Demir sevdalıları o demirleri 1 hafta geçmeden aşk yuvalarına götürür. :)
Kesinlikle ve kesinlikle kaliteli beton direkle yapın derim.
Bahçenin etrafının çevrilmesi için şu aşamada anlaşma yapıldığından artık değiştiremeyeceğiz ne yazıkki..:(
Eğer uzun vadede bir sıkıntı yaşanırsa dediğiniz gibi uygulayabiliriz ama arazi büyük olduğu için biraz işin maliyetinden kaçmak ama birazda iyisi olsun mantığıyla bunu seçtik. Hatta eşim bir ara ağaç kazık bile düşündü ama neyse ondan sonra vazgeçtik. Memur maaşıyla ve taksitle ancak birşeyler yapabiliyoruz. Gönül en mükemmelini istiyor ama :(
İnşallah o işte yapılırsa artık içine birşeyler ekmeye başlayabileceğiz. Ben en çok o yüzden heyecanlıyım. Bu hafta havada yağış yok gözüküyor. Belki bu hafta içi çevrilebilir.
Sonunda tarlanın etrafı çevrilmeye başladı. Dün direkleri dikmek için çukurlar açıldı, metal direkler yerine konulup betonlanmaya başladı.
Hava çok soğuk olmasına rağmen çalışıyordu işçiler, ellerine, emeklerine sağlık diyorum.
Telde çevrildikten sonraki halini resimleyip ekleyeceğim. İnşallah metal direklerden sonradan pişman olmayız.:confused:
Tarla yavaş yavaş şekil almaya başladı ama sanırım baharla birlikte herşey daha güzel olacak:):p
Sayın FKY100,
Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun. Umarım en kısa sürede sağlık içinde istediklerinizi yaparak bahçenizin keyfini sürmeye başlarsınız.
Sonunda bahçemizin yoldan ayrılan kısmı taş ve mıcırla düznelendi. Şimdi direk yoldan ayrılıp bahçemize inebiliyoruz. Yavaş yavaş alan belirlenmeye başlayınca hoşumuza da gitmeye başladı. Eşim dün " ilk defa baharın gelmesini bu kadar sabırsızlıkla bekliyorum" dedi.
Bahçemizin etrafı çevrildi ve kapısı da monte edildi. Cumartesi günü hava biraz güneşli olunca hemen bahçeye koştuk kapıyı da görelim diye. Babam, küçük oğlum ve eşimle birlikte gittik, etrafını gezdik. Hatta dalında kalan kuşburnuları topladık. Marmelat için yeterli miktarda olmadığı için çay yapılmak üzere toplandı.
Ayvayı daha önce kayınbiraderim budamıştı. Onu da paylaşayım istedim.
Bahçeniz hayırlı olsun Sn. FKY100.
Ağaç konusunda iyi karar verin. Saksınızdaki turunçgilin ne olduğu %99 belli: turunç.
Turunçgillerde tohumla elde edilen fidanlar çok büyük oranda hangi turunçgilden alınırsa alınsın turunç çıkar.
bence sizin bölgenize en uygun turunçgil Satsuma çeşitleri çünkü soğuğa en dayanıklı tür o. Çekirdekten çıkan fidanlar aynısı çıkmayacağına göre diğer türler için de aşılı olanları tercih edin bence. Bir de çekirdekten ektiğiniz fidanlar meyve almanız çok uzun sürer. Aşılı fidanlardan daha çabuk meyve alırsınız.
Bahçenize fidanları dikerken planlayıp dikin. Hızlı büyüyenlerle yavaş büyüyenleri aynı yere dikmeyin derim. Budamasını iyi yapmazsanız diğer türün gelişimini engeller. Biri büyürken diğeri zayıf kalır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım bir faydası olur.
İyi günlerde oturmanız dileğiyle.
Bahçeniz hayırlı olsun Sn. FKY100.
Ağaç konusunda iyi karar verin. Saksınızdaki turunçgilin ne olduğu %99 belli: turunç.
Turunçgillerde tohumla elde edilen fidanlar çok büyük oranda hangi turunçgilden alınırsa alınsın turunç çıkar.
bence sizin bölgenize en uygun turunçgil Satsuma çeşitleri çünkü soğuğa en dayanıklı tür o. Çekirdekten çıkan fidanlar aynısı çıkmayacağına göre diğer türler için de aşılı olanları tercih edin bence. Bir de çekirdekten ektiğiniz fidanlar meyve almanız çok uzun sürer. Aşılı fidanlardan daha çabuk meyve alırsınız.
Bahçenize fidanları dikerken planlayıp dikin. Hızlı büyüyenlerle yavaş büyüyenleri aynı yere dikmeyin derim. Budamasını iyi yapmazsanız diğer türün gelişimini engeller. Biri büyürken diğeri zayıf kalır.
Şimdilik aklıma gelenler bunlar umarım bir faydası olur.
İyi günlerde oturmanız dileğiyle.
Sayn h_dogan
Verdiğiniz güzel bilgiler için teşekkür ederim. Turunç olduğunu belirlediğiniz bu fideyi biz ağaç yetiştirmek amacıyla değil, masada kalan bir çekirdeği toprağa rastgele dikmekle başladık. Yaprak verince de mutlu olduk. Şimdi bir saksıda yaprak verişini 2 oğlumla seyrediyoruz ve mutlu oluyoruz. Peki bu fideyi büyüyünce aşılayabilir miyiz.
Ağaçların dikimi ile ilgili pek bilgimiz olmadığı için eşim Tarım Müdürlüğünden bir mühendisle görüştü. Sizlerin de değerli önerileriyle birlikte bu ay meyve fidesi dikmeye başlayacağız.
İyi dilekleriniz için de ayrıca teşekkür eder, daha iyisinin sizlerin olmasını dilerim.
Evet belli bir kalınlığa geldikten sonra aşılayabilirsiniz.
Doğayla Barış
24-01-2013, 14:11
Sn. FKY100 bahçeniz hayırlı olsun. Çok isabetli bir kararla güzel bir başlangıç yapmışsınız. Çocuklar için tohumdan fidana dönüşümü görmek ayrı bir heyecan, hele meyveleri yemeye başladıklarında mutlulukları sonsuz olacak. Doğal ve organik harika :-)
Ne mutlu sizler gibi duyarlı anne babaların yetiştirdiği evlatlara.
Önemli olan başlamak. Bahçe sürülmüş teller çekilmiş kapı yapılmış...Çoğu bitmiş azı kalmış, baharda canlanacak toprak rengarenk doğal çiçekler, şifalı otlar göz kırpacak size, bu arada elinizdeki tohumları arzu ettiğiniz bölümlere serpiştirin keyifle, her hafta sonu başka bir güzellik karşılar sizi. Kendinize sıkıntı yapmayın zamanla her şey yerine oturur ;)
Çocuklar şimdi küçük, en önemli iki fidan. Ağaçları çocuklarınızla birlikte dikin. Bahçedeki fidanlarla birlikte onlarda büyüyecekler ve bir gün kendi bahçelerini kurmak için sizden uzaklara gidecekler belki. Her anınızı iyi değerlendirin, doğa cömerttir keyfini çıkarın. Belli mi olur yıllar sonra oğlunuzla diktiğiniz ağacın altında torununuzu salıncakta sallarken bulursunuz kendinizi :D
Her şey gönlünüzce olsun, bahçeniz bereketli mutluluğunuz daim olsun. Sevgilerimle.
Sayın Doğayla Barış;
Güzel temennileriniz için teşekkür ederim. Evet 2 evladımızı elimizden geldiğince düzgün yetiştirmeye çalışıyoruz.
İnşallah bahçemizde de sizlerin belirttiği gibi güzel ve sağlıklı ürünler yetiştirme becerisi gösterebilirsek ne mutlu bize. Geçen yaz saksıda yetiştirdiğimiz 4 domates bitkisinden yetiştirebildiğimiz 2 adet büyük boncuk ebatlarında çeri domates ve 1 adet kıvrık biberle mutlu olan biz, bahçenin verdikleri ile havalara uçarız gibi geliyor.
Hayırlısı ile yetiştirmek ve bol mahsül alabilmek amacıyla buradan bilgiler toplamaya çalışıyorum. Desteklerinize ve deneyimlerinize bu manada çok ihtiyacım var.
Sağolun...
Sonunda İzmit'e biraz olsun bahar geldi de bahçemize bir şeyler ekmeye başladık.
03.02.2013 Pazar günü hava sıcaklı 24 dereceyi bulunca hemen bahçeye koştuk. Tepede parlayan güneş hem içimizi ısıttı hemde moralimizi yükseltti. Birde bütün bunların üstüne tertemiz havayı içimize çekince mest olduk.
Biraz (:) yorulduk, bu işlerinde çok da kolay olmadığını anladık. Ama olsun hepimiz için güzel bir spor olacak bahçe de çalışmak.
İlk tohumlarımızı ektik. Soğan ve sarımsak :p
Oğlum 3 adet ağaç dikilebilecek çukuru kazdı. :D O kadar mutlu oldu ki bu işi başarınca, hele birde oraya dikilecek ağacın meyvesini yerse kimbilir ne kadar haz duyacak.
5 yaşındaki oğlum bile çalıştı. Soğan ve sarımsak dikilecek alanı hazırlamaya çalıştı, bize soğan ve sarımsak taşıdı, hatta ekti bile. Bahçe içinde dağınık olan odunları ve dalları toplayıp bir alana biriktirdik onunla birlikte. Hatta kompost yapma deneyimime bile ortak oldu. Toprak taşıyarak.
Bahçe de toplam 3 saat kaldık ama hepimiz o kadar mutlu ve huzurlu ayrıldık ki... Evet iyiki bu bahçeyi almışız ve birşeyleri yetiştirmeye başlamışız diye sevindik.
Resimleri de ekleyeceğim ama onların boyutlarını biraz küçültmek gerekeceğinden biraz sonra ekleyeceğim.
işlerinizde kolaylık dilerim ..
Bu sene bahar erken geldi galiba inşallah don olayı olmaz daha sonra ... Selamlar..
Birinci resim; henüz bahçe aletlerimiz olmadığı için kayınbiraderimden ödünç aldık, bahçeye doğru yol alıyoruz.
İkinci Resimde; soğan ve sarımsak için yer hazırlığı, ailece....Ben hepsinden çok çalıştım ama kimse beni çekmedi, onlar iş yaptı gibi gözüküyor.
1. Resim ; Soğan ve sarımsak için açılabilen ve ekim yapılan alan....
2. Resim; Ekilen soğanlar
3. resim; Oğlum ağaç için çukur kazıyor...
4.Resim; Tatlı bir rehavet
5.Resim ; Toprak+Ayva çöpleri+Yaprak+Toprak'dan oluşan bahçede ilk kompost denemem... Meyve kasası içinde;) Daha önce evdeki sebze artıkları, yaprak vs ile saksıda denedim ama bu olacak mı göreceğiz :)
6.Resim; Oğlum bu arazinin sahibi benim gibi yani toprak ağası gibi pozunu vererek "güzel bir şubat havasında bahçemizdeki ilk mesaimizin bittiğini" bize ilan ediyor.
En fazla 5 resim yüklenebiliyormuş, o yüzden diğer resimler burada....
Birde dalında kalan son kuşburnular çay yapılmak üzere tekrar toplandı.... C vitamini deposu olduğundan içmek faydalı, o yüzden tek tek de olsa her gidişimde ellerimi dikenlere kaptırarak 1-2 kaynatmalık topluyorum.
Uzun zamandır yazamadım ama aslında bu arada bir çok gelişme oldu bizim açımızdan....
09.02.2013 tarihinde havanın birazda ılık olmasından faydalanıp ağaç dikmeye gittiğimiz güne ait denemelerimizi paylaşayım sizlerle artık...
İlk soğan ve sarımsak dikiminden bahsetmiştim. Bir sonraki hafta sonu hava biraz soğuk olsa da Kayınbiraderimin bahçedeki evinde soba olduğundan üşürsek oraya gideriz diyerek yola çıktık. Kayınbiraderim, eşi, küçük kızı ile biz de ufak oğlumuzu alıp ( büyük çocuklar eskisi kadar bize takılmıyor artık) bahçeye gittik. Bu gidişimizdeki amacımız, her iki bahçeye de meyve ağacı dikmekti.
Oturduğumuz sitenin bahçesindeki zeytinin dibinden çıkan fideleri ve Gemlikten gelen zeytinleri dikmekti amacımız her ikimizinde. Bu arada eşime gelen köy üzümü asma çelikleri ( büyük ve sarı kütür kütür olan üzeri kahve rengi lekeli oluyor ismini bilmiyorum) da götürüp en azından yerine dikmesek bile toprağa dikip, bahçe düzenlemesi sonrasında uygun yerine almak niyetindeydik.
Biz kapıcımızdan zeytin fideleri isteyince o bize bir diğer ağaçların dibindeki fideleri de verdi. (vişne, erik ) onları da aldık ve gittik.
Bahçemizdeki ayva ağacından sonraki ilk ağacımız Gemlikten gelen zeytin fidesi oldu. Eşimin kardeşinin bahçemize hediyesiydi. Bu ilk hediyemiz... Sağolsunlar, bizim bahçedeki de onların nasılsa, inşallah hep birlikte yetiştirelim...
Diğer fidelerde toprakla buluştu o gün.... sonra hep birlikte onların bahçeye gittik ve evde sobayı yakıp patates közledik kuzineli sobada ...
badembaba
11-03-2013, 10:53
Sayın FKY100 Eldivensiz bahçe bellediğinize göre elleriniz bahçe işine alışık, ben hala eldiven kullanıyorum yoksa ellerim su topluyor. Allah kolaylıklar versin, insan böyle şeylerle uğraşınca gerçek mutluluğun tadına varıyor.
Sayın FKY100 Eldivensiz bahçe bellediğinize göre elleriniz bahçe işine alışık, ben hala eldiven kullanıyorum yoksa ellerim su topluyor. Allah kolaylıklar versin, insan böyle şeylerle uğraşınca gerçek mutluluğun tadına varıyor.
Sayın badembaba,
O gün sadece 2-3 ağaç dikmek için çukur açtığımız için eldiven giymemişti eşim. Aslında daha sonrasında da pek dikkat etmedi ve eli su topladı. Şimdi deneyimlerin sonucunda eline eldiven giymeden yapmıyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.