View Full Version : Bonsai Maratonu 2013 - Yorum ve Önerileriniz
Bonsai ile ilgilenen arkadaşlara duyurulur:
Ayrıntılarını aşağıda verdiğim gibi bir projemiz var ve sizlerin de bu konuda görüşünü almak istiyoruz:
Proje, bir bonsai yarışması gibi görünse de (Forumdaki yeri de yarışma başlığı altında ama) aslında bir bonsai maratonu fikrinden ibaret.
Katılmak isteyen arkadaşlar Şubat-Mart ayında edindikleri en fazla 3 aday (ağaç) ile maratona katılabilecekler ve agaclar.net üyesi herkes katılabilecek.
Tasarladığımız koşullar şöyle:
1- Adaylar gelişmiş, odunsu yapıda ve mümkünse kabuk yapısı oturmuş ağaçlardan seçilecek.
2- Seçilen ağaçların sert budaması yapılarak elde edilecek güdükler (espirili bir isim olsun diye bunu seçtim) ön elemeden geçirilerek maratona kabul edilecek.
3- Maratona katılacak adaylar, üzerinde daha önce hiç çalışma yapılmamış, yeni adaylar olacak.
4- İnce fidanlar, bitkiler, odunsu yapısı gelişmemiş ağaçlar maratona kabul edilmeyecek.
5- Sert budaması yapılmış adaylarda, daha önce üzerinde bonsaiye yönelik çalışılmış bir dal veya folyaj olmayacak (Ağacın kendi üzerinde var olan mevcut dallar kullanılabilir).
6- Seçilen adayların gövdeleri üzerinde daha önce bonsaiye yönelik bir çalışma yapılmamış olacak (mevcut eski veya yayınlanmış adaylarınız kabul edilmeyecek).
7- Yarışma önümüzdeki ilkbahar başı (2013 Mart-Nisan gibi) başlayacak ve 2015 Temmuz ayında sona erecek (böylece 2 büyüme sezonu verilmiş olacak).
8- Her katılımcı yarışmaya en fazla 3 aday ile katılabilecek.
9- Daha sonra belirlenecek sıklıklarla ağaçların gelişimi periyodik olarak fotoğraflanarak, siteye yüklenmesi zorunlu olacak.
Yani anlayacağınız, katılımcılar, önümüzdeki bahar başında bulacağı gelişmiş ağaçları sert geri budama yaparak elde edeceği güdüklerle yarışmaya katılacak ve iki sene sonra Temmuz ayında bunların arasından en güzel gelişim kaydetmiş olan aday maratonu kazanacak.
Oylamayı/puanlamayı moderatörler değil, uygulanacak bir çevrimiçi oy verme sistemi üzerinden isteyen tüm üyeler yapacak.
AMAÇ: Hala görüyoruz ki bonsai ile ilgilenen veya yeni başlayanlar minik fidancıklarla, tohumlarla, gelişmemiş ince fidanlarla uğraşıyor veya marketlerden hazır bonsai (ben yalancı-bonsai diyorum) alıyor. Bu maraton sayesinde hem bonsaiye olan ilgiyi artacak hem de insanların aday seçimi konusunda artık daha bilinçli olması sağlanacak. Çünkü hala aday seçimi konusunda pek ilerleyemedik gibi. Belki bu organizasyonla birlikte "bonsai adayı seçimi" konusunda biraz daha ileri gidebilir ve insanları aday seçimi konusunda yönlendirici olabiliriz.
Ayrıca belirtmek isteriz ki bu para vs. ödüllü bir yarışma değildir, amaç yukarıda belirttiğim husus olduğundan belki manevi değerde birşeyler yapılabilir kazanan için, ancak şu an belirlenmiş bir şey yok.
Kabaca özetlemek gerekirse: Katılacak adaylar gelişmiş ağaçlardan seçilecek ve sert budaması yapılmış, üzerinde gelişmiş bir dal ve yaprak kümesi bulunmayan adaylar olacak. Daha önce üzerinde çalışmalar yapılmış veya yayınlanmış adaylar olmayacak.
Tam anlamıyla bir güdükten 2 sene sonra neler elde edebileceğimizi göreceğiz :)
Bunun gerçekleştirilebilirliği biraz da katılım sayısına bağlı olacak. Dolayısıyla bu başlık altında fikir, öneri ve yorumlarınızı yazarken "katılacağım" veya "katılmayacağım" şeklinde fikir de beyan ederseniz sevinirim.
Ne dersiniz?
Geçenlerden internette bir websitesinde Graham Potter'in bir röportajına rastladım. Bonsai sanatına başladığı andan bugüne kadarki süreci kapsayan geçmişine yönelik sorular ve bunlara sanatçının verdiği cevaplar...
Bana en ilginç gelen 2 soru daha doğrusu cevap şunlardı:
- Soru: Bonsaiye başlamadan önceki hobiniz veya gününüzü meşgul eden uğraş neydi?
- Cevap: Bonsaiye başlamadan önce otomobil ve motorsiklet modifiye işiyle uğraşıyordum.
- Soru: Bonsai geçmişiniz aslında çok uzun değil, herhalde bu sanatı bir ustadan öğrendiniz ki bu kadar kısa sürede bu kadar güzel işler çıkardınız.
- Cevap: Hayır, aslında kendi çabalarımla ve araştırmalarımdan edindiğim bilgilerle başladım her acemi gibi ve ilk adaylarım (röportajın altında verilen ilk adaylarının resiminde gerçekten çok komik, ucube gibi, 2 ince uzun fidancık vardı) ama daha sonra başlangıç noktamın yanlış olduğunu sonradan katıldığım bonsai klüplerindeki sanatçılardan ve kurslardaki ustalardan öğrenmiş oldum. (Ve alttaki bir tane daha bonsai çalışmasının resmi var ki bu görülmeye değer).
Yani sorgulamaksızın tek bir kişinin veya bulduğunuz tek bir bilginin ardından gitmek sizi çok yanlış yerlere götürebiliyor bu sanatta, gerçi bu her konuda böyle.
Hangimizin ilk adayları gurur duyulacak adaylar ki? :D
Ülkemizde bonsai geçmişi zaten uzun olmamasına rağmen, bir de yanlış uygulamaların peşinden gidilerek zaman kaybedilmiş, insanlar sorgulamadan birilerini örnek almış, yeterince araştırma yapmadan ilk bulduğu cevaba saplanmış, alternatifleri değerlendirmeden ilk gördüğü yola sapmış, vs... Sonuçta geldiğimiz nokta, daha doğrusu durduğumuz nokta bence 10-12 sene öncesinden çok farklı değil.
Bu maraton fikrinin çıkış noktası budur. Ben bırakın 3-4 sene önceki adaylarımı, geçen sene edindiğim adayları bile beğenmiyorum şu anda, çünkü devamlı araştırıyorum, daha güzel örnekler buluyorum, değişik alternatifleri buluyor ve denemek istiyorum, vs.
Ne benim senden ne de senin benden farklı olmadığını biliyorum bu konuda Hüseyin hocam. Ama öğrendiklerimizi kendimize saklamamak lazım bence :)
Artık S şeklindeki hazır market bonsailerinden, patlıcan fidesi gibi adaylardan, ucube gibi tellenmiş ince ardıçlardan kurtulmamız lazım :)
Çok ilginç bir düşünce.
Katılmayı çok isterim katılamasamda mutlaka takip edeceğim bir yarışma olur.
Başarılar dilerim
Çok ilginç bir düşünce.
Katılmayı çok isterim katılamasamda mutlaka takip edeceğim bir yarışma olur.
Başarılar dilerim
Bu herhangi bir üstün gelme yarışması, ustalık kanıtlama düellosu, vs. değil.
Amaç, bonsainin ülkemizde biraz daha ileriye götürülmesi.
O yüzden mutlaka katılmanızı isteriz.
Nail Sarı
22-11-2012, 21:26
Benim sadece havai köklendirme yapıp saksıya aldığım bir oya ağacım var o kabul görür mü?
Merhaba Nail bey,
Neden olmasın! :)
Belirtilen özelliklere uyduğu sürece hiç bir sorun yok bence.
Mümkünse bir adayla da yetinmeyin.
İyi geceler dilerim
Bu pazar, burada bulunan seraları gezeceğim.
Eğer uygun bir şeyler bulabilirsem katılmayı düşünüyorum.
Bu maratona dayanabilirmiyim bilmiyorum ama, fikri desteklemek amacıyla, başlangıç çizgisinde yer almak istiyorum.
Saygılarımla.
selcuk44
04-12-2012, 15:19
Selamlar ben de Crassula ovata gollum türünden bir bitki ile katılmak istiyorum acaba kabul görürmüyüm?
Selamlar ben de Crassula ovata gollum türünden bir bitki ile katılmak istiyorum acaba kabul görürmüyüm?
Tekrar merhaba sn Selçuk44,
Yukarıdaki yazılı olan kriterler nihai olmasa da taslak halinde olan ve yakında netleşecek olan kriterler. Ancak bazı kıstaslara uymuyor gibi sizin bitkiniz!
Fakat karar mekanizması tek başıma ben değilim ve diğer arkadaşlarla hep birlikte adayları değerlendirip ön elemeden geçireceğiz. Siz yine de bir odunsu yapıda ağaç daha edinmeye bakın ekstradan :)
selcuk44
04-12-2012, 18:22
Teşekkür ederim Sayın Sakaki en kısa sürede seralarda dolaşmıya başlayıp bonsai adayları arayacağım,
İyi akşamlar,
Selçuk bey elinizde başka bir sukulent var. Portulacaria afra üzerinde çalışabilirsiniz.
Ne zaman isterseniz fidan seçme konusunda da yardımcı olacağımı biliyorsunuz.
selcuk44
04-12-2012, 22:02
Evet Mehmet bey aldığımız o Portulacaria afra iki saksı hala duruyor ben de hatta ''Balkon seram''sayfamda resimlerini yayınlamıştım onları kullanabiliriz ,iyi aklınıza geldi ,ayrıca fidan seçme konusunda yardımlarınız için çok teşekkür ederim,nasıl olsa daha vaktimiz var.
Yarın sizi arayacağım,şimdiden iyi akşamlar dilerim.
eyenialp
05-12-2012, 09:05
gerçekten orjinal bi fikir, naçizane ben de katılmak isterim, saygılar.
eyenialp
05-12-2012, 09:14
Sakaki bey, merak ettiğim bir konu var. Seçtiğimiz adayların sert budamasını yaptıktan sonra fotoğrafını yükleyecek miyiz? yoksa bu yapmadan önce mi fotoğraf yükleyeceğiz.
Sakaki bey, merak ettiğim bir konu var. Seçtiğimiz adayların sert budamasını yaptıktan sonra fotoğrafını yükleyecek miyiz? yoksa bu yapmadan önce mi fotoğraf yükleyeceğiz.
Merhaba eyenialp,
Katılacak adayınızın son halini fotoğraflasanız yeterli olur.
Maraton için bir adet kiraz, bir adet de ( Mutlu Bey vasıtası ile ) Natal Erik edindim.
Bu bitkiler uygun mu?
Merhaba sn Tura,
Elbette uygun. Ağaç türü olduktan sonra türlerle ilgili bir ayrım veya kısıtlama yok, yeterki formları uygun olsun.
Başlık açıldığından bu yana sessiz takip ettim.Bu zamana kadar bende katılsammı diye
sordum hep kendime.
Bu güzel projede varım demek kararsızlığımı bitirecek inşallah.
Kamelya ve Begonvili seçtim aday olarak belkide 3.bir adayım da olabilir.
1- Adaylar gelişmiş, odunsu yapıda ve mümkünse kabuk yapısı oturmuş ağaçlardan seçilecek.
2- Seçilen ağaçların sert budaması yapılarak elde edilecek güdükler (espirili bir isim olsun diye bunu seçtim) ön elemeden geçirilerek maratona kabul edilecek.
3- Maratona katılacak adaylar, üzerinde daha önce hiç çalışma yapılmamış, yeni adaylar olacak.
4- İnce fidanlar, bitkiler, odunsu yapısı gelişmemiş ağaçlar maratona kabul edilmeyecek.
Bu hususları lütfen dikkate almayı unutmayın :)
sayın Sakaki uyarınız için teşekkür ederim.Kamelyam 5-6 yaş begonvilde 10 yaş üzeri uygun görülmez ise başka adaylarla devam ederim.
Başlık açıldığından bu yana sessiz takip ettim.Bu zamana kadar bende katılsammı diye
sordum hep kendime.
Bu güzel projede varım demek kararsızlığımı bitirecek inşallah.
Kamelya ve Begonvili seçtim aday olarak belkide 3.bir adayım da olabilir.
Sizinle yarışmak....güzel olacak.
Sayın Tura , yarışmak demeleyim buna güzel mini dev ağaçlara kavuşmak için geçecek bir yolculuk.Çok ders çalışmam lazım benim.
Sayın Tura , yarışmak demeleyim buna güzel mini dev ağaçlara kavuşmak için geçecek bir yolculuk.Çok ders çalışmam lazım benim.
Kesinlikle katılıyorum size sn. eylül!
Amaç yarışmak değil, uygun aday seçimini hep beraber öğrenmek ve uygun aday seçimiyle nasıl daha hızlı yol alabildiğimizi görmek ve bu sayede de güzel bir birliktelik oluşturmak.
Daha önceki mesajımda da belirttiğim gibi hepimiz (ben de dahil) uygun olmayan adaylarla çok zaman kaybettik bu hobide ve sanatta. Kimimiz hazır market bonsailerine yöneldi, kimimiz çok ince ardıç ve çamlara... Artık bonsai potansiyeli olan uygun aday seçme aşamasını atlamamız ve ilerlememiz lazım.
Bu yolda güzel bir beraberlik olacak umut ederim!
Çok uzun yıllar önce, bu siteye gelmeden bir siteden Bonsai Tohumu satıldığını görerek, o tohumu aldım...
Benim bonsai maceram başladığı gibi bitti tabi.O sıralar bu hevesi süsleyip, püsleyim kalbimizin bir köşesine yerleştirmiştim.
Zaman zaman burada bonsai ile ilgili yazdığınız konuları okuyorum.
Bu sayfanın açılması beni yeniden heyecanlandırdı... dizlerim titremeye başladı...avuçlarım terledi.
Adını bile, dünyanın en zor yarışından esinlenerek Bonsai Maratonu olarak adlandırılması...sanatsal fikrin uzun bir mesafeye yayılması, sabrın ve bonsai oluşumunun ahengini bu uzun mesafede, ögretisi ile birlikte ustalarla sırt sırta finali görmek...
Rekabet kaliteyi getirir. Tabi ki kimseyi rakip olarak görmüyorum...bilakis Sayın Eylül'den, Sayın Nail Sarı dan, Sayın selçuk 44 den, Sayın eyenialp, Sayın anily den ve katılacak her maratoncudan öğreneceğim o kadar çok şey olacakki.
Saygılarımla.
Adem Keskin
13-12-2012, 12:15
Sayın Sakaki
Güzel bir işe el atmışınız, şimdiden hangi adaylarımla katılsam diye düşünmeye başladım. Başkalarına da şans tanımak lazım diye düşündüm :D
Yalnız başlığı bonsai altında olmadığından forumu devamlı takip ettiğim halde yeni fark ettim, tüm konular bonsai başlığı altında toplansa daha iyi olmaz mı acaba ? . Benimki sadece bir fikir .Yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim. :D
Toplantıları projeleri etkinlikleri bu başlık altında topluyoruz. Önceki yıllarda yaptığımız yarışmalar da bu başlık altında.
iozbakis
28-12-2012, 13:04
gecen sene sitenizden ve arkadasların bonsailerinden etkilenip bonsai satın aldım ve hızlı bir telleme süreci ile olumsuz sonuçlandı.2013 ile düşüncem arasında bu ugrasa gönül vermeye kafayı koydum ve kendim için hem genç hemde sizin yarışmanız için odunsu arayışlarıma start veriyorum.bizim ki yarış değil sadece kendimi geliştirmek
serdar ağur
07-01-2013, 22:58
yeni bir bonsai tutkunu olarak bu tip organizasyonları desteklediğimi söyleyebilirim ben adaylarımın için şimdiden çalışmaya başlayacağım inşallah bir aksilik olmazsada maratonda yerimi almak isterim...
eyenialp
11-01-2013, 14:02
sn. Sakaki, ilk fotoğrafları tam olarak hangi tarihte yükleyeceğiz acaba? Şubat veya Mart demişsiniz ama sabit bir tarih var mı?
sn. Sakaki, ilk fotoğrafları tam olarak hangi tarihte yükleyeceğiz acaba? Şubat veya Mart demişsiniz ama sabit bir tarih var mı?
Merhaba sn eyenialp,
Bu maraton için ayrı bir başlık açılacak zaten ve başlık açıldığında herkes yüklemeye başlayacak.
Yeterince öncesinde duyuru da yapılır zaten.
Siz adaylarınızı seçmeye başlayın :)
Böyle bir maratonun, biz bonsai severlere katacağı şeyleri düşündükçe , bu etkinlikte emeği geçen herkese tek tek teşekkür etmek geliyor içimden... Büyük bir keyifle katılacağım.
Charlaux
19-01-2013, 15:39
Merhaba sn.Sakaki,
Ben de zakkumumla katilmak istiyorum bu yarismaya mumkunse :p
Nautilus Cycad
26-01-2013, 08:18
Herkeze selamlar. Bende cycad revulota ile katilacagim. Herkeze basarilar...
Arkadaşlar katılmanız bizi gerçekten çok mutlu edecek ama mümkünse bonsaiye daha uygun ağaç türleri tercih etmenizi tavsiye ederim.
Ben de bu maraton da olmak isterim. Ama hala forumu okuyup araştırma aşamasında olduğum için (yaklaşık 3-4 haftadır okuyorum, izliyorum ama hala bitiremedim) yardım alamk zorunda kalacağım. Fidan seçme ve alet edevat edinme konusu kaldı onlarda yardım edecek kimse bulursam şubata yetişirim sanırım.
Ha bu arada balkondan başka alanım olmadığı için oraya uygun adaylar bakmam lazım sanırım.
Ben de bu maraton da olmak isterim. Ama hala forumu okuyup araştırma aşamasında olduğum için (yaklaşık 3-4 haftadır okuyorum, izliyorum ama hala bitiremedim) yardım alamk zorunda kalacağım. Fidan seçme ve alet edevat edinme konusu kaldı onlarda yardım edecek kimse bulursam şubata yetişirim sanırım.
Ha bu arada balkondan başka alanım olmadığı için oraya uygun adaylar bakmam lazım sanırım.
İşte sizin için bulunmaz en güzel fırsat:
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/29915.htm
Kaçırmayın bence :)
İşte sizin için bulunmaz en güzel fırsat:
http://www.agaclar.net/forum/istanbul-bonsai-atolye-calismalari/29915.htm
Kaçırmayın bence :)
Keşke, ama şu anda kucağımda vaktinden 1 hafta önce doğmuş 4 günlük kızım var. 3 yaşındaki oğlumun kıskançlığı da cabası. O başlıkda da söylediğim gibi, bir sonraki sefere inşallah.
Manifesto
27-01-2013, 12:29
Benim adayımda karanfil.
6 yaşında.Bakalım nasıl bir sonuç çıkacak.
eyenialp
27-01-2013, 17:49
sn. Sakaki adaylarımız odunsu gövde kazanmış olması gerekir dediniz. Ancak odunsu gövde kazanmış çiçek veya skulent sınıfına giren adaylar kabul oluyor mu? Yukarıdaki ornek karanfil sanırsam...
.......
Tasarladığımız koşullar şöyle:
.......
Güzel bir karanfilmiş ve çalışmaya gerçekten değer görünüyor ve ileride güzel bir bonsai olabilir, ancak bu maratonun amacına paralelllik arz etmiyor maalesef :(
Zaten tahminimce sn Manifesto'da daha çok aday vardır maratona sokulabilecek :)
Aynı şekilde palmiye, sukulent, zakkum, vs. türü bitkiler için de geçerli bu durum arkadaşlar. Bunların hepsinden güzel bir minyatür ağaç yapılabilir ama burada ağaç derken gerçekten bonsaide kabul ve değer gören ağaçlardan tercih edersek (örneğin ardıç, çam türleri, zeytin, alıç, dut, acer palmatum, vs...) maratonun ve bonsainin ruhuna daha uygun olur görüşündeyim.
Manifesto
27-01-2013, 22:32
Güzel bir karanfilmiş ve çalışmaya gerçekten değer görünüyor ve ileride güzel bir bonsai olabilir, ancak bu maratonun amacına paralelllik arz etmiyor maalesef :(
Zaten tahminimce sn Manifesto'da daha çok aday vardır maratona sokulabilecek :)
Aynı şekilde palmiye, sukulent, zakkum, vs. türü bitkiler için de geçerli bu durum arkadaşlar. Bunların hepsinden güzel bir minyatür ağaç yapılabilir ama burada ağaç derken gerçekten bonsaide kabul ve değer gören ağaçlardan tercih edersek (örneğin ardıç, çam türleri, zeytin, alıç, dut, acer palmatum, vs...) maratonun ve bonsainin ruhuna daha uygun olur görüşündeyim.
Sn Sakaki.
Maratona sizde katılıyorsunuz değilmi.:o
Sn Sakaki.
Maratona sizde katılıyorsunuz değilmi.:o
Aslında katılmak istiyorum ama bakalım adaylarım ön elemeden geçecek mi :)
Manifesto
27-01-2013, 22:45
Aslında katılmak istiyorum ama bakalım adaylarım ön elemeden geçecek mi :)
Bu mesajı okuduğumda yüz ifademi tahmin ediyorsun sanırım. :D
Nautilus Cycad
05-02-2013, 19:40
Arkadaşlar katılmanız bizi gerçekten çok mutlu edecek ama mümkünse bonsaiye daha uygun ağaç türleri tercih etmenizi tavsiye ederim.
Cycad uygun degil ise katilmayiz olur biter. Sorun yok. Bilgi icin tsk. Ederim. Umarim benimde uygun bir bonsai calismam olur. ;)
Şimdi bu maratona katılmaya ben de karar verdim ama bana istanbul içinde bu önümüzdeki iki hafta içinde yardımcı olabilecek biri veya birileri var mıdır? Bu hafta içi veya önümüzdeki hafta herhangi bir gün olabilir. Kim davet ederse elime tatlımı alır ziyaretine gelirim. Mümkünse fidan seçme konusunda da yardımcı olabilecek biri olursa daha da iyi olur.
Biliyorum çok "armut piş ağzıma düş" gibi bir istek oldu ama yardım eden olursa çok sevinirim.
En azından bu yarışma için uygun fidan bulabileceğim fidanlıkların (mümkünse bildiklerinizden) bir veya birkaçının ismini özelden yazarsanız kendim de gidip bakabilirim.
Aslında birkaç fidanlık gezdim gözüme fidan da kestirdim ama sıkıntım daha çok bunlarla ilgili bilgi almak. Ben alırken bol bol soru sorup bilgileneyim istiyorum. Ama karşılaştığım arkadaşlar daha çok bilen kişilere sattıkları için istediğim cevapları alamadım. Öldürmek üzere yanlış fidanları alıp yanlış işler yapmak da istemiyorum. Tüm kaygım budur.
Adem Keskin
10-02-2013, 21:34
İyi olan kazansın :)
eyenialp
11-02-2013, 08:32
Sn Sakaki, adaylarımızı tek sefer de mi yükleyeceğiz, yoksa, mesela ilk adayı bu hafta 2. adayı diğer hafta 3. adayı 1 ay sonra yüklesek/paylaşsak olur mu?
Sn Sakaki, adaylarımızı tek sefer de mi yükleyeceğiz, yoksa, mesela ilk adayı bu hafta 2. adayı diğer hafta 3. adayı 1 ay sonra yüklesek/paylaşsak olur mu?
Sn eyenialp,
İster tek seferde ister Mart ayı sonuna kadar yükleyebilirsiniz.
Eğer adaylarınızın hepsi hazır ise bence hepsini tek seferde yükleyin, çünkü adaylarınızdan bir veya daha fazlasının ön elemeden geçememesi halinde yerine başka bir aday bulmak için elinizde zaman kalmış olur!
eyenialp
11-02-2013, 10:03
Bunu öğrendiğimiz çok güzel oldu, teşekkürler.
Adem Keskin
11-02-2013, 13:08
Sayın Sakaki bitiş tarihi olarak kış mevsimine denk getirsek daha mı iyi olur acaba. Yaprak döken ağaçlarda ağacın çıplak haliyle dallanma ayrıntıları daha güzel belli olur. Saksı değiştirecekler ve son halini vereceklere de fırsat olmuş olur diye düşündüm sizler ne dersiniz.
Sayın Sakaki bitiş tarihi olarak kış mevsimine denk getirsek daha mı iyi olur acaba. Yaprak döken ağaçlarda ağacın çıplak haliyle dallanma ayrıntıları daha güzel belli olur. Saksı değiştirecekler ve son halini vereceklere de fırsat olmuş olur diye düşündüm sizler ne dersiniz.
Adem bey,
Önümüzdeki günlerde/haftalarda, bu maratonla ilgili yorum ve önerilerinizi belirtmeniz için zaten bir başlık açılacak. Bu önerinizi orada dile getirirseniz sanırım iyi olur! Önerilere açığız :)
AgacSevdalisi
12-02-2013, 12:49
Çok faydalı olacağını düşündüğüm bir uygulama yapmışsınız. şimdiden bütün agaclar.net sevenlerine hayırlı olsun.
fgteksin
17-02-2013, 00:51
Başlangıç için büyük motivasyon. Büyük ihtimal ben de varım arkadaşlar.
En azından bu yarışma için uygun fidan bulabileceğim fidanlıkların (mümkünse bildiklerinizden) bir veya birkaçının ismini özelden yazarsanız kendim de gidip bakabilirim.
Aslında birkaç fidanlık gezdim gözüme fidan da kestirdim ama sıkıntım daha çok bunlarla ilgili bilgi almak. Ben alırken bol bol soru sorup bilgileneyim istiyorum. Ama karşılaştığım arkadaşlar daha çok bilen kişilere sattıkları için istediğim cevapları alamadım. Öldürmek üzere yanlış fidanları alıp yanlış işler yapmak da istemiyorum. Tüm kaygım budur.
İstanbul'da olduğunuza göre tourkana size yardımcı olacaktır :)
Başlangıç için büyük motivasyon. Büyük ihtimal ben de varım arkadaşlar.
Merhaba sn fgteksin,
Maraton için adaylarınızı yüklemeye başlayabilirsiniz:
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/30209.htm
Başarılar
Merhabalar; Elime bu hafta sonu birkaç fidan geçti bunların neredeyse hepsi şartlar için sınırda sayılacak kadar küçük fidanlar sanırım. Bunların kabul edilip edilmeyeceğini öğrenmek için resimlerini birine mi göstereyim yoksa başlık açıp yorum mu bekleyeyim?
Merhabalar; Elime bu hafta sonu birkaç fidan geçti bunların neredeyse hepsi şartlar için sınırda sayılacak kadar küçük fidanlar sanırım. Bunların kabul edilip edilmeyeceğini öğrenmek için resimlerini birine mi göstereyim yoksa başlık açıp yorum mu bekleyeyim?
Başlık açıp yükleyebilirsiniz, zaten değerlendirilecekler.
Güzel bir düşünce. EGE veya Akdenizde olsam yeni delice bulup katılmayı isterdim ama şu an kalın delice bulma şansım yok. Yazın alıp aşısını kestiğim delicelerim ise az veya çok sürgünler verdiler. Sürgünleri tamamen kesmeye kıyamam. Bir diğer problem ise ağaçları yazın alıp aşıları tam büyüme döneminde kestiğimden ağaçlar zaten strese giriyor, oluşmuş bütün sürgünleri tekrar kesmek ağacı yeniden strese sokabilir.
Katılamasam da tüm katılacak arkadaşlara başarılar diliyorum..
Bir İspanyol sitesinde bonsai rating nasıl yapılmalı diye bir yazı görmüştüm. Güzel bir çalışmaydı. Aşagıya linki ilave ediyorum. İspanyolca yazılmış ama google translate ingilizceye güzel çeviriyor.
febrero 2011 Archivos - Bonsai Menorca (http://www.bonsaimenorca.com/2011/02/)
Valoración del Bonsái diye bir başlığı var.
İyi çalışmalar dilerim...
Güzel bir düşünce. EGE veya Akdenizde olsam yeni delice bulup katılmayı isterdim ama şu an kalın delice bulma şansım yok. Yazın alıp aşısını kestiğim delicelerim ise az veya çok sürgünler verdiler. Sürgünleri tamamen kesmeye kıyamam. Bir diğer problem ise ağaçları yazın alıp aşıları tam büyüme döneminde kestiğimden ağaçlar zaten strese giriyor, oluşmuş bütün sürgünleri tekrar kesmek ağacı yeniden strese sokabilir.
Katılamasam da tüm katılacak arkadaşlara başarılar diliyorum..
Bir İspanyol sitesinde bonsai rating nasıl yapılmalı diye bir yazı görmüştüm. Güzel bir çalışmaydı. Aşagıya linki ilave ediyorum. İspanyolca yazılmış ama google translate ingilizceye güzel çeviriyor.
febrero 2011 Archivos - Bonsai Menorca (http://www.bonsaimenorca.com/2011/02/)
Valoración del Bonsái diye bir başlığı var.
Öyle kolay kurtulmak yok sn sagol :)
Ben sizin ne yapıp edip birkaç yeni ağaç daha bulacağınıza inanıyorum.
Sizin gibi uzun süredir bonsaiyle ilgilenen ve beğenerek izlediğim birisi katılmazsa üzülürüm gerçekten.
Sayın Sakaki ile yazışıp durumu açıklığa kavuşturduk. Ben adaylar tam kütük şeklinde olacak diye anlamıştım üzerinde birkaç filiz bulunabilirmiş. Yazın alıp daha önce yayınlamadığım delicelerden seçip ben de katılmaya çalışacağım.
İyi çalışmalar dilerim..
Öyle kolay kurtulmak yok sn sagol :)
Ben sizin ne yapıp edip birkaç yeni ağaç daha bulacağınıza inanıyorum.
Sizin gibi uzun süredir bonsaiyle ilgilenen ve beğenerek izlediğim birisi katılmazsa üzülürüm gerçekten.
Sayın Eylül,
Maratonda Kamelyanızı da görmek isteriz. Yaz kış yeşil kalmasının yanında güzel çiçekleriyle ilkbahara renk katıyor. 6 yaşında bir kamelya maratona heyecan getirebilir.
1 yıl önce havai köklendirme başlattığım 10 yıllık bir kamelyamın(camellia sasanqua) dün kontrol ettiğimde malesef yarasını tedavi edip yola devam ettiğini gördüm, ilkbaharda tekrar havai köklendirme deneyeceğim.
İyi çalışmalar dilerim.
sayın Sakaki uyarınız için teşekkür ederim.Kamelyam 5-6 yaş begonvilde 10 yaş üzeri uygun görülmez ise başka adaylarla devam ederim.
rhpozitif
22-03-2013, 19:05
Merhabalar, bende ilk kez bonzai yapımı için girişimde bulunuyorum, bir tane toprak kase aldım çarsıdan ( sütlaç tabağı gibi birşey). Şimdilik ona bir tür çam diktim, konuyu araştırıp makasla traşlayacağım, nasıl olacak bakalım :) yarışmak aklıma gelmedi, çünki hiçbir bilgim yok ve ilk kez deniyorum :) aklımda olan diğer bitki, tohumdan büyümeye başlamış nar fidanım. Bunun ağaçlaşması epey zaman alır..
sevgiylekalınız
Merhaba sevgili arkadaşlar,
Bonsai maratonumuz yarın itibariyle yapacağımız yeni bir duyuruyla başlayacaktır. Katılmayı düşünen ama henüz aday yüklememiş olan varsa elini çabuk tutsun :)
NOT: Sürpriz ödüllerimizi de yarın açıklıyoruz!
badrobot
31-03-2013, 21:35
bu haber çok heyecan verici. doğrusu ödül olacağını düşünmemiştim fakat esas ödül "bu maratona katılıp ağaçlarımızı en güzel şekilde şekillendirmek" olduğunu düşünüyorum.
herkese şimdiden başarılar diler saygılarımı sunarım.
bu haber çok heyecan verici. doğrusu ödül olacağını düşünmemiştim fakat esas ödül "bu maratona katılıp ağaçlarımızı en güzel şekilde şekillendirmek" olduğunu düşünüyorum.
herkese şimdiden başarılar diler saygılarımı sunarım.
Bence en güzel, ödül birlik ve beraberliğimizi pekiştirmek, deneyim seviyemizi hep birlikte yükseltmek ve aramıza yeni katılan veya katılacak bonsai-severlere heyecanımızı bu vesile ile aşılamak olacak sanırım :)
Adem Keskin
31-03-2013, 22:29
En başta dediğim gibi iyi olan kazansın :)
En başta dediğim gibi iyi olan kazansın :)
Moderatörler değerlendirme ve derecelendirme dışı olacak bu maratonda. Sadece sizlerle birlikte olmanın ve beraber yol almanın keyfi bize yetecek :)
Adem Keskin
31-03-2013, 22:43
Birinciye bizlerden de sürpriz hediyeler olabilir :)
Maratona katılan bütün arkadaşlarımıza kolaylıklar dilerim. ;)
Tüm katılımcılara bol şans diliyorum. Kolay gelsin.
badrobot
01-04-2013, 22:11
sn.Sakaki. bu maratonun esas ödülleri ağaçlarımıza vereceğimiz güzel şekiller,paylaşımlarımız,keyifli zaman ve birlik beraberliğimiz olacak. fakat bu teşvik edici ödüller yarışmaya ayrı bir renk katmış. fakat ödüllerin sponsoru kim? ona da teşekkür etmemiz gerekir.
herkese başarılar dilerim.
...ödüllerin sponsoru kim? ona da teşekkür etmemiz gerekir.
Yukarıda mavi ile belirttim :)
badrobot
01-04-2013, 22:46
sn.Tekin, Sakaki, can17can, tourkana
bu maratona verdiğiniz kıymetli destekler için çok teşekkür ederim.
sadecegeçen
01-04-2013, 22:56
Hadi bakalım hünerlerinizi konuşturma zamanı :))
İlgiyle takip edeceğiz.. bol şanslar
Maratona katılan tüm arkadaşlara başarılar ve bol şans diliyorum. İnşallah hepimiz
önce hayallerimizde ve yüreğimizde büyüttüğümüz bonsailere kavuşuruz.
Maratonun mevsim itibari ile erken kapandığını düşünüğyorum ..Her halde biz geç kaldık hiç olmzsa katılan adayları görseydik...
Sn sakaki : yarışmalar bölümüne girmeden maraton görünmüyor..Konu başlığına bakarak eski yarışmalar diye ilgilenmedik ..Mümkünse Daha çok katılımcı sağlamak için zaman uzatalım .Bende katılmış olurum . Mevsim itibari ile vakit erken..
Maratonun mevsim itibari ile erken kapandığını düşünüğyorum.
Katılmayı düşünüyor muydunuz sn bonsade? Eğer maraton için bir adayınız varsa ve bu başlığı geç gördüyseniz, ben hiçbir arkadaşımızın 1-2 gün geç de olsa katılmanıza karşı çıkacağını sanmıyorum!
Her halde biz geç kaldık hiç olmzsa katılan adayları görseydik...
Katılan adaylara aşağıdaki linkten bakabilirsiniz:
Bonsai Yarışmaları - agaclar.net (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-yarismalari/)
Sn sakaki : yarışmalar bölümüne girmeden maraton görünmüyor..Konu başlığına bakarak eski yarışmalar diye ilgilenmedik ..Mümkünse Daha çok katılımcı sağlamak için zaman uzatalım .Bende katılmış olurum . Mevsim itibari ile vakit erken..
Sevgili bonsade,
Sanırım bir yanlışınız var: Biz özellikle maratondan herkes haberdar olsun diye gerekli bilgilendirme ve duyuruları ayrıca "Üyelerin Bonsai Çalışmaları" bölümünde de yapmıştık:
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/30209.htm
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/31013.htm
Maratonu görmek ve haberdar olmak için sadece yarışmalar başlığına bakmak zorunda kalmasın kimse diye bunu özellikle düşündük zaten. sanırım gözünüzden kaçmış.
h.armutlu
08-04-2013, 16:47
Merhabalar; bende katılmayı düşünürdüm fakat başlığı şuan gördüm resimleri göndersem katılabilir miyim acaba?
Düzeltme : Sanıyorum uygun adayları kısa sürede bulamayacağım. Bu nedenle önümüzdeki yarışmaları bekleyeceğim. Bu konuyu bu kadar geç gördüğüm için üzüldüm gerçekten. Ama yarışmaya katılan adayların hepsi çok güzel. Umarım hepsi kazanır :)
Bonsai Maratonu 2013 (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013/)
Sorunu hallettim :) Kusura bakmayın, daha önce düşünmeliydim...
Zamanı uzatma konusunda alacağımız kararı, sakaki iletecektir.
Sevgili bonsade,
Sanırım bir yanlışınız var: Biz özellikle maratondan herkes haberdar olsun diye gerekli bilgilendirme ve duyuruları ayrıca "Üyelerin Bonsai Çalışmaları" bölümünde de yapmıştık:
Bonsade, forum ana sayfada görünmüyor demek istedi. Gerçekten benim yeni bölüm açmayı atlamam yüzünden ana sayfada görünmüyordu. :)
Çok sağol malina imdada yetiştiniz .
Biz bonsaide sitenin teçrübelileri sayılırız Zaman uzatılırsa marotona ve tüm yarışmalara katılmak isteriz Hoşca kalın .
Ön eleme için adaylarımızın fotoğrafını foruma nasıl yükleyeceğiz:
- Bonsai Yarışmaları - agaclar.net başlığının altına yeni konu açarak adaylarınızın (en fazla 3 ağaç) fotoğraflarını yüklemeye başlayabilirsiniz.
- Maratona sokmayı düşündüğünüz adaylarınızı Mart ayı sonuna kadar yükleyebilirsiniz. 31 Mart itibariyle maraton başlamış olacak ve bu tarihten sonra katılma başvuruları değerlendirilmeyecektir
Sayın sakaki özür dilerim.
Bitiş zamanını Fotoğraf nasıl yüklenir bölümüne yazmışsınız . Nasıl fotoğraf yükleneceğini bildiğim için okumadım .****** bitiş tarihini görmemiş oldum
Tüm bonsai-severlere merhaba,
Agaclar.net yönetimi olarak aldığımız karar uyarınca maratona katılım için önceden 31 Mart 2013 olarak belirlemiş olduğumuz son katılım tarihi kısıtlamasını kaldırdık.
Bunun anlamı, dileyen herkes hala katılabilir; hatta dilerseniz ve "benim için bir sene bile yeter" diyorsanız, önümüzdeki sene bile katılabilirsiniz.
Elbette katılımınız ne kadar geç olursa, bu sizin için o derece dezavantaj anlamına gelir ama sonuçta bu maratonun ruhu bonsai konusunda birlik-beraberlik, paylaşım ve hep birlikte bu sanatı ileriye taşımak olduğundan, bunun bir öneminin olmadığına karar verdik :)
Yeni katılacakları da dört gözle bekliyoruz!
Sevgi ve saygılarımla
Sevgili Arkadaşlar,
Bonsai Maratonu 2013 ile ilgili kurallarımızda, bir önceki mesajımda belirttiğim katılım süresinin yanı sıra, katılımda bulunulacak aday (ağaç) sayısı, adayları fotoğraflama sıklığı gibi hususlarda değişiklikler yaptık.
Güncel kurallardan haberdar olmak için
Bonsai Maratonu 2013 - Açılış Duyurusu ve Kurallar (http://www.agaclar.net/forum/bonsai-maratonu-2013-2016/30209.htm)
başlığını lütfen tekrar okuyunuz!
Maratonla ilgili yorum ve önerilerinizi lütfen burada yazmaya devam ediniz :)
Başarılar dilerim.
Adem Keskin
09-04-2013, 14:49
Sayın Sakaki madem katılım süresi kalktı, facebook sayfasındada yayınlansa belki katılmak isteyenler çıkabilir.
Bence önceden karar verilmiş ve tasarlanmış bir sürecin bir gün içinde köklü şekilde değişmesi biraz ilginç oldu. Bu biraz da genlerimizde var sanırım :) az plan az koordinasyon ama çok icraat yapmak istiyoruz ama plan eksikliği bizi her aşamada başa döndürebilecek güce sahip oluyor.. :)
Ben de uyanan algı şöyle ; demekki yönetim zaten hemfikir olmamış bu konuda ama bir şekilde süreç başlamış. Zaten aday ve zaman kısıtlama olmayınca normal paylaşım alanından pek farkı olmayacak gibi...
Açıkçası forumdaki başlangıç ve normal aday bölümlendirmesi de doğru işlemiyor. Karar alınıyor ve sonraki süreç bunu destekleyecek şekilde ilerlemeyince işlerin motivasyonu da bozuluyor. Maratonda bu sürece gitmez umarım...
Bence önceden karar verilmiş ve tasarlanmış bir sürecin bir gün içinde köklü şekilde değişmesi biraz ilginç oldu. Bu biraz da genlerimizde var sanırım :) az plan az koordinasyon ama çok icraat yapmak istiyoruz ama plan eksikliği bizi her aşamada başa döndürebilecek güce sahip oluyor.. :)
Ben de uyanan algı şöyle ; demekki yönetim zaten hemfikir olmamış bu konuda ama bir şekilde süreç başlamış. Zaten aday ve zaman kısıtlama olmayınca normal paylaşım alanından pek farkı olmayacak gibi...
Açıkçası forumdaki başlangıç ve normal aday bölümlendirmesi de doğru işlemiyor. Karar alınıyor ve sonraki süreç bunu destekleyecek şekilde ilerlemeyince işlerin motivasyonu da bozuluyor. Maratonda bu sürece gitmez umarım...
Merhaba sn alibaba9,
Maratona fazla kişinin ve fazla sayıda adayın katılması neden motivasyonunuzu bozsun veya bozuyor ki, tam aksine bu sevinilecek bir durum.
Amacımız az sayıda kişinin az sayıda adayla katılması değil ve ayrıca motivasyon için birinciye büyük para ödülleri de verilmeyecek; buradaki motivasyonumuz bonsai konusunda omuz omuza ilerlemek ve farkındaysanız bu birlikteliğin adını "yarışma" değil de "maraton" koymamızın da bir amacı budur.
Eğer bu ucunda büyük ödüller olan ve tamamı profesyonellerden oluşan bir yarışma olsaydı dediklerinize katılabilirdim :)
Açıkçası forumdaki başlangıç ve normal aday bölümlendirmesi de doğru işlemiyor.
Bu konudaki şikayetinizi burada yapmanız pek doğru değil, çünkü bu başlığın amacı farklı. Ancak yine de doğru işlemeyen şeyler konusundaki şikayet, yorum ve önerilerinizi ilgili başlıkta paylaşırsanız seve seve tartışırız.
Ben zaten bir yarışmada gibi hissetmediğimden benim için sorun değil, ağaçları o sayfaya da ilave etsek bu sayfaya da ilave etsek bir şekilde gelişecekler ve bu arada hepimiz birşeyler öğreneceğiz.
Oylama kısmı genelde bizim gibi sıcak kanlı toplumlarda tam işlemese de bu tür organizasyonlar bonsaiye ilgiyi artırır diye düşünüyorum.
Burada sorun, eğer bu bir yarışmaysa, yarışma başladıktan sonra kuralların değiştirilmesi hiçbir yerde hoş karşılanmaz ve baştan kırgınlıklar yaratabilir. Bundan sonraki organizyonlarda önceden daha iyi düşünülüp tartışılıp sonra karar verilmesi, daha şık olur.
Olaya bir de felsefi açıdan bakalım:
Toplumu meydana getirenler bizleriz, yeri geliyor yasaları eleştiriyoruz şikayet ediyoruz, 3 ay önce yaptılar şimdi tekrar değiştiriyorlar diyoruz. Ama görünen o ki toplumun bireyleri olan bizler de aynı büyüklerimiz gibi enine boyuna düşünmeden karar verip, sonra her fırsatta kuralları bypass etmenin yollarını arıyoruz. Bu durum yerleşik bir toplum haline geçemediğimizin bir göstergesi aslında. Önce tartışıp, kuralları koymalı sonra da ona uyulmasını beklemeliyiz. Daha başlayalı 10 gün olmadan kurallar temelden değiştirilirse önümüzdeki 930 gün hep kurallarda değişmeler beklenir.
Merhaba sn sagol,
Söyledikleriniz güzel şeyler, ancak elbette değişikliklerin geçerli nedenleri de var.
Öncelikle bir önceki mesajımda da belirttiğim gibi bu bir profesyonel yarışma ve sonunda büyük ödüller olsaydı, sebebi ne olursa olsun elbette bu tür değişikliklere biz de sıcak bakmazdık, ancak bu birlikteliğin/aktivitenin ismi, amacı ve motivasyonu ortada. Zaten "maraton kurallarının duyurulduğu" sayfaya ek olarak bir de bu "yorum, öneri" sayfasını eklememizin nedeni de bu; sizlerin öneri, görüş ve eleştirileri doğrultusunda bir sonraki etkinliklerimizde daha iyi bir organizasyon sağlamak ve daha profesyonel etkinliklere doğru adım atmak.
Gelelim değişikliklere ve sebebine:
Aslında değişen 2 husus var; birisi "katılım son tarihi" kısıtlamasının kaldırılması, diğeri ise "aday limitinin yükseltilmesi" ki bunlar zaten mevcut katılımcıları veya adayları etkileyen veya motivasyonunu bozacak bir husus değil kanımca.
Katılım son tarihi kısıtlamasının kaldırılmasının amacı, daha fazla katılım sağlanması, bonsaiye olan ilginin artması, cesaretini sonradan toplayan acemi bonsaicilerimizin teşvik edilmesi, aday bulmakta zorlanan ve iklimi gereği hala kar altında olan yörelerimizdeki üyelerimize imkan tanınması (ki biliyorsunuz Türkiye'de aynı anda 4 mevsim yaşanmakta), vs.
Aday sayısı limitinin yükseltilme amacı ise: Aslında ben şahsen maratona bu kadar katılım olacağını tahmin etmemiştim, bu sevindirici bir olay, hatta yeni başlayan arkadaşlarımızın da bu derece rağbet edeceğini sanmıyordum, bu beni daha da sevindirdi. Ancak her yeni başlayan bonsaici gibi onlar da adaylarının bir çoğunu deneyim aşamasında kaybedecekler ve maratona ekledikleri adayların büyük bölümünde sorun yaşadıkları zaman moral ve motivasyonları çok düşecek. Bir kişi için aday sayısının yükseltilmesinin nedeni de budur, kaldı ki şu ana kadar çoğu katılımcıdan bazı adayları hakkında kötü durum haberlerini özel mesaj ile aldım bile :(
Yani özetle; bu maratonun amacı az kişi katılsın, sonunda büyük ödüller olsun, yeni bonsaiciler dışarda kalsın değil :)
Ama yorum ve öneriler doğrultusunda ileride güzel, profesyonel yarışmalar düzenleyeceğiz ve bonsai adına güzel sonuçlara ulaşacağız, orası kesin!
Katılan herkese teşekkür ediyorum.
Sayın Sakaki,
Değişikliklerin iyi niyetle yapıldığına eminim, yazmamın sebebi sonraki organizasyonların daha iyi daha profesyonelce yapılabilmesi içindi.
Sayın sagol tam olarak hissiyatıma daha net tercüman olmuş.
****** daha fazla katılımdan rahatsız olma gibi bir durum yok. Ben sadece başlayan süreçte temelden değişiklik yapılmasından rahatsızlık duyuyorum. Yani bu aynen ilerde de olabilir algısı oluşuyor. Kervanı bu kez olsun yolda düzmeyelim. Planlayalım tartışalım ve konsensus oluşturalım. Eski maraton kurgusu da size aitti sonuçta .Siz de rahatsız olmuş olabilirsiniz belki diğer yönetimdekilerden böyle farklı fikirler zamanında değil de ,geç gelince. (Her nekadar İfade etmesenizde). Ben rahatsız değilim, motivasyonum gitmiş değil:)
İş hayatım olarak da yıllardır projelerde çalışıyorum, ne çektiysek az planlamadan çekiyoruz. Hele ki böyle brief değişikliklerine karşı aşırı alerjili ve tepkili olabiliyorum :) kusuruma bakmayın. Ben sadece bir kullanıcı algısını paylaştım. Sağol'un da aynı algıda olduğunu gördüm. Demekki dikkate alınmalı bir mevzu olabilir.:) saygılar, sevgiler, selamlar.
Merhaba sn alibaba9,
Maratona fazla kişinin ve fazla sayıda adayın katılması neden motivasyonunuzu bozsun veya bozuyor ki, tam aksine bu sevinilecek bir durum.
Amacımız az sayıda kişinin az sayıda adayla katılması değil ve ayrıca motivasyon için birinciye büyük para ödülleri de verilmeyecek; buradaki motivasyonumuz bonsai konusunda omuz omuza ilerlemek ve farkındaysanız bu birlikteliğin adını "yarışma" değil de "maraton" koymamızın da bir amacı budur.
Eğer bu ucunda büyük ödüller olan ve tamamı profesyonellerden oluşan bir yarışma olsaydı dediklerinize katılabilirdim :)
Bu konudaki şikayetinizi burada yapmanız pek doğru değil, çünkü bu başlığın amacı farklı. Ancak yine de doğru işlemeyen şeyler konusundaki şikayet, yorum ve önerilerinizi ilgili başlıkta paylaşırsanız seve seve tartışırız.
Sayın sagol tam olarak hissiyatıma daha net tercüman olmuş.
daha fazla katılımdan rahatsız olma gibi bir durum yok. Ben sadece başlayan süreçte temelden değişiklik yapılmasından rahatsızlık duyuyorum. Yani bu aynen ilerde de olabilir algısı oluşuyor. Kervanı bu kez olsun yolda düzmeyelim. Planlayalım tartışalım ve konsensus oluşturalım. Eski maraton kurgusu da size aitti sonuçta .Siz de rahatsız olmuş olabilirsiniz belki diğer yönetimdekilerden böyle farklı fikirler zamanında değil de ,geç gelince. (Her nekadar İfade etmesenizde).
Projelerimiz her zaman önceden uzun uzun görüşülür...
Harun Parlak (daha sonra sizlere yazacaktır) Antalya'da olması nedeniyle gelecekte gerçekleştirebileceğimiz bazı şeyleri farkedince bize iletti. Henüz net değil ama bu marotonla bağlantılı...
Netleşince iletsek, marotana katılan (daha doğrusu önceki kurallar nedeniyle katılamayan) arkadaşlarımız için geç olacaktı. Bu yüzden netleşmeyen projenin gerçekleşme ihtimaline karşı, maratonun süresini ve katılacak bitki sayısını değiştirdik. Bu değişiklik bonsai marotununu olumsuz etkileyecek kurallar değildi.
Özetle, yönetimden fikirler geç geldi, tam oluşturmadan etkinlik başlattınız varsayımlarınız doğru değil. Tabii ki bunları bilmeniz mümkün değildi. Netleşmemiş şeyleri de bizim aktarmamız mümkün değil... :)
Tek ricamız lütfen bize güvenin, çalakalem çalışmalar yapmıyor, nasıl olsa sonra düzeltiriz diye umursamaz davranmıyoruz :)
Bu değişiklikler, gündemimizde olmayan bir olanağı değerlendirebilme ihtimali nedeniyle yapılmıştır.
Söyledikleriniz güzel şeyler, ancak elbette değişikliklerin geçerli nedenleri de var.
Sakaki'nin daha ayrıntılı yazmaması bu netleşmemeden kaynaklanıyor.
Yönetime falan laf edince, bu kadarını yazmak istedim :)
Sabırlı açıklamalarınız için teşekkür ederim sayın Malina ve sayın Sakaki
size güveniyoruz. :) seviyoruz, sayıyoruz.
''Katılım son tarihi kısıtlamasının kaldırılmasının amacı, daha fazla katılım sağlanması, bonsaiye olan ilginin artması, cesaretini sonradan toplayan acemi bonsaicilerimizin teşvik edilmesi, aday bulmakta zorlanan ve iklimi gereği hala kar altında olan yörelerimizdeki üyelerimize imkan tanınması (ki biliyorsunuz Türkiye'de aynı anda 4 mevsim yaşanmakta), vs.''
Ben de acemiyim ve son tarih olmaması bana katılma cesareti verdi, bu hafta fotoğraflayıp buraya koyuyorum ağacımı...
nicholai hel
20-04-2013, 14:36
Ağaçlarım uykudayken ben de forumda uykuya geçmişim anlaşılan ;) bir süredir pek vakit ayıramadığım için haberim yoktu bu maratondan.
Üç gün önce aldığım iki yeni begonvilim ile ben de katılmayı düşünüyorum şimdi. Maksat faydamız olsun. Yoksa dediğiniz gibi en güzel ödül zaten sürecin sonunda sahip olacağımız ağaçlarımız olacak. Ama böyle bir maraton yaratma fikri en azından motive edici güç olması açısından çok olumlu olacaktır diye düşünüyorum.
Herkese başarılar, sağlıklı ve mutlu minik ağaçlar diliyorum. ;)
Bunenenem
01-11-2013, 19:07
Ben bir şey soracağıcam: Bu zamanda Ağacı budayabilir miyim ?
Ağaç çift gövde 15-16 cm, iğne yapraklı mavi bir çam, dikine gidiyor.
Tel aldım telleme için, teli ne zaman çıkaracağım taktıktan sonra?
Ben bir şey soracağıcam: Bu zamanda Ağacı budayabilir miyim ?
Ağaç çift gövde 15-16 cm, iğne yapraklı mavi bir çam, dikine gidiyor.
Tel aldım telleme için, teli ne zaman çıkaracağım taktıktan sonra?
Eğer yanlış tahmin etmiyorsam, budama zamanı konusunda olduğu gibi çamlar konusunda da bilgi sahibi değilsiniz pek!?
Çamlarda budama zamanlaması ve şekli yaprak döken ağaçlarla tam olarak aynı değil.
Bu konuda tourkana arkadaşımızın çam türlerindeki bonsai çalışmalarına bakmanızı tavsiye ederim; hem zamanlama hem de budama usülü konusunda bilgi verici çok çalışması var, faydası olacaktır kafanızdaki sorular için.
Başarılar.
Acaba "sert budama" tam olarak nasıl olacak? Tüm dallar mı gidecek, yoksa sürgün formundaki dallar kalabilir mi?
İkinci bonsaim ile katılmayı düşünüyorum (Henüz birinci için bile yeterli bilgi edinemedim, oku oku bitmiyor :D )
Harun Parlak
09-01-2014, 16:46
Sert budama istediğiniz uygun dallar kalacak uygun yerlerinden kesilecek istenmeyen dallar tamamen kesilecek.
Kesmeden önce kafanızdaki tarzı ve ya şekli belirledikten sonra dalları ona göre belirleyeceksiniz.
Tasarım ve tarzlar konusunda bilginiz yok ise, Adaylarınızı önce forumda bir başlık açarak fotoğrafları yükleyerek deneyimli arkadaşlardan önerilerini isteyebilirsiniz.
Kolay gelsin.
Projelerimiz her zaman önceden uzun uzun görüşülür...
Harun Parlak (daha sonra sizlere yazacaktır) Antalya'da olması nedeniyle gelecekte gerçekleştirebileceğimiz bazı şeyleri farkedince bize iletti. Henüz net değil ama bu marotonla bağlantılı...
Netleşince iletsek, marotana katılan (daha doğrusu önceki kurallar nedeniyle katılamayan) arkadaşlarımız için geç olacaktı. Bu yüzden netleşmeyen projenin gerçekleşme ihtimaline karşı, maratonun süresini ve katılacak bitki sayısını değiştirdik. Bu değişiklik bonsai marotununu olumsuz etkileyecek kurallar değildi.
Özetle, yönetimden fikirler geç geldi, tam oluşturmadan etkinlik başlattınız varsayımlarınız doğru değil. Tabii ki bunları bilmeniz mümkün değildi. Netleşmemiş şeyleri de bizim aktarmamız mümkün değil... :)
Tek ricamız lütfen bize güvenin, çalakalem çalışmalar yapmıyor, nasıl olsa sonra düzeltiriz diye umursamaz davranmıyoruz :)
Bu değişiklikler, gündemimizde olmayan bir olanağı değerlendirebilme ihtimali nedeniyle yapılmıştır.
Demişim :)
Expo 2016 için düşünüyorduk güya :)
Takip etmediğim için durum ne bilmiyorum.
En azından bilmediğimi yazayım :)
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.