PDA

View Full Version : Zeytin Fidanı Yetiştirme ve İyileştirme




daraban
10-12-2006, 02:19
Selamlar arkadaşlar.. ben Kalem ile domat zeytin, köklendirilmesi ve üretimi hakkında bilgi edinmek istiyorum. bunun için uygulamam gereken yöntemleri ve malzemeleri sırasıyla anlatabilirmisiniz?

şimdiden teşekkür ederim. selam ve saygılarımla...




Selahattin Yılmaz
10-12-2006, 14:20
Buradaki linkte bir PDF dosyası (http://papirus.ankara.edu.tr/tez/FenBilimleri/Yuksek_Lisans_Tezleri/2003/FY2003_83/ozet.pdf) var orada köklenmesi zor olan Domat Zeytininin köklendirme çalışmaları sonuçları var...

Ve yine burada (http://www.zae.gov.tr/isletme/b3.asp) da işinize yarayacak bilgiler bulacaksınız...
Umarım işinize yarar...

daraban
10-12-2006, 18:08
Çok teşekkür ederim. çok yararı dokundu. sağolun...

daraban
11-12-2006, 09:05
Selamlar hocam. aklıma birşey takıldı!

ben domat zeytin ağacından kalem alıp köklendirsem, sonra köklendirdiğim bu fidana yeniden domat zeytinden alacağım kalem ile aşı yapmam gerekiyormu?

yoksa, domat zeytin ağacından kalem alıp köklendikten sonra oluşan fidandan domat zeytini üretebilirmiyim? (yani köklenen çeliğe yeniden aşı yapmam gerekiyormu? gerekmiyormu? )

bu konuda yardımcı olursanız sevinirim..

selam ve saygılarımla..

Selahattin Yılmaz
11-12-2006, 10:55
Çelikle üretimini yaptıktan sonra aşılamanıza gerek yok vegetatif yolla çoğalttığınız bu kısım ağacın aynı özelliklerini gösterir. Köklendirdiğiniz ortamda iyi bir kök sistemi geliştirmesini sağlamanız domat zeytin fidanı elde etmenize yeterlidir. Ürettiğiniz fidanları gönül rahatlığıyla dikebilirsiniz.

daraban
11-12-2006, 12:08
çok sağolun bu bilgi benim için gerçekten çok faydalı oldu. sağolun...

Mine Pakkaner
08-01-2007, 20:17
ZEYTİN YETİŞTİRİCİLİĞİNDE ÜRETİM METODLARI:
Zeytin üretim metodlan 2 grup altında toplanmaktadır.

A-Vegatatif (Eşeysiz) Üretim:



Bu metodun esasını çelik, obur, yumru, sürgün gibi ağaç parçalanmn köklendirilmesi oluşturur. Bu metodla her fert kendi irsi vasıflarını devam ettirir.


B-Generatif (Eşeyli) Üretim:



Bu metodun esası çekirdekten elde edilen çöğürlerin ve ergin ağaçların aşılanmasıdır. Tohumla üretmede, çoğunlukla nesillerde az veya çok bir açılma görülür.
Dünyadaki zeytin ağacı varlığının %98 ne sahip bulunan Akdeniz sahil şeridinde yer alan memleketlerde yetiştiriciliğin 19. yüzyılın sonlarına kadar kalın dal çelikleri, yumrular ve köklendirilmiş oburlar kullanılmak suretiyle yapıldığı bilinmektedir. 1880 yılından başlayarak'özellikle yeni endüstiriyel zeytin bahçelerinin kurulmasında-kullanılacak vegatatif materyalin, ihtiyacı karşılayamaması genaratif üretim tipinin fidan çoğaltımında ağırlıklı olarak uygulanmasında zorlunluluk yaratmış ve bu yolla ihtiyacı karşılayacak çok sayıda fidanı üretmek mümkün olmuştur.


1940 yılından sonra bir yıllık zeytin çeliklerinin köklendirilerek üretim materyali olarak kullanılması konusunda başlatılan çalışmalarda büyük ilerlemeler kaydedilmiş ve (Mist PROPAGATION), şişleme metodu ile geniş çapta uygulamaya geçilmiştir.


Ancak şişleme metodunda, materyal sağlama konusundaki güçlük aşılmış olmasına rağmen çok masraflı olması ve materyallerin fidan üretimine uygun olmaması gibi problemlere henüz çözüm getirilememiştir. Tüm bu hususlar dikkate alınarak generatif üretim, zeytincilikte önemini korumaktadır.


EKİLECEK TOHUMDA ARANILACAK ÖZELLİKLER VE TOHUM TEMİNİ:


Generatif üretimde çöğür temininde kullanılmak üzere tohumlar şu 2 kaynaktan elde edilir.


1-Olivaster (Oleaster)(Yabani Zeytinler çekirdeklerinden.


2-Kültür çeşitlerinin çekirdeklerinden.
-Yabani zeytinler kolay temin edilmesine karşın, tohumluk özellikleri açısından bir çok istenmeyen özellikler de gösterirler.


-Yabani zeytinlerin çekirdeklerinden çok çeşitli tipte çöğürler meydana gelir. Bunların gövdelerinde meydana gelen anormal dallanmalar yastıklarda karşılıklı olumsuz etkiler yapmaktadır. Oysaki kültür çeşitlerinin çekirdeklerinden daha mütecanis ve genellikle tek sürgün üzerinden gelişen çöğürler meydana gelmektedir.


-Yabani zeytin çekirdeklerinin çimlenme güçleri kültür çeşitlerine göre çok zayıftır.


-Yabani zeytinlerin çöğürlerinde internodyum aralan çok kısa, gövde kabuklan çok incedir. Bu nedenle aşı için uygun bir ortam bulmada zorluk yaratırlar. Aşı tutma oranlan da bir hayli düşüktür.


-Yabani zeytin çöğürlerinin soğuğa dayanıklıkları düşüktür.


-Tüm bunlardan sonra yabani zeytin kullanılmasının zorunlu olduğu hallerde ak delice tipinin, kara delicelerden daha uygun olacağını belirtmekte yarar vardır. Çünkü ak deliceler çeşidi özellikleriyle kültür çeşitlerine daha fazla yakınlık göstermekte ve anaçlık vasıflan kısmen daha uygun olmaktadır.
-Son yıllarda zeytinci ülkelerde, generatif üretimde tohum kaynağı olarak kültür çeşitleri kullanılmaktadır. Zeytinde çekirdeklerin kabuk kalınlığının, çimlenme yüzdesi ve çimlenme gücü üzerinde önemli etkisi vardır. Çekirdek küçüklüğü çimlenme yüzdesinin düşük olacağını göstermez.

TOHUMLARIN EKİME HAZIRLANMASI:



Bunda ilk iş meyve etinin çekirdekten ayrılmasıdır. Günümüzde bu işlemde, Âcapulco tipi çekirdek çıkarma makinası kullanılmaktadır. 'Bu aletin özelliği embriyoya herhangi bir zararlı etki yapmadan eti çekirdekten ayırmasıdır. Bu tip makınalar Türkiye'de yoktur. Eti çekirdekten ayırmada diğer bir yöntem danelerin yan yanya kum ve odun talaşı veya pirinç ile karıştırılarak yağ fabrikalarında sıkıştınlmasıdır.Çekirdeklerin etten ayrılmasında basit ve bizde çok kullanılan bir yöntemde, toplanan tohumluk zeytin donelerinin sert ve düzgün bir ceminde 2-3 cm kalınlıkta yaydıp lastik çizıneli işçiler tarafından çiğnenmesidir. Böylece ezilen eti kısmen ayrılan çekirdekler alta geçmeyecek sıklıktaki elekler üzerinde hafif su verilmek suretiyle kalın telli fırçalarla ovulmakta ve üzerlerindeki et kalıntıları tamamiyle uzaklaştırılmaktadır.Bundan sonra çekirdekler % -5 lik kostik (NaOH) eriyiğinde çekirdek kalınlıklarına göre 15-20 dakika41e 5-6 saat arasında tutulurlar.Burada amaç özellikle yağ tabakasının uzaklaştırılmasıdır. Aynı amaç için kül suyu da kullanılabilir. Kestikle muameleden sonra çekirdekler su ile iyice yıkanırlar.Zeytin çekirdeklerinin zayıf ve çürük embriyo içerenlerinin ekilmeden önce anlaşılması için çekirdeklerin 4-6 saat süre ile tuzlu suda -tutulup, su üzerinde yüzenlerin uzaklaştırılmasından sonra diğerlerinin tatlı su ile bir kaç defa yıkanmaları da uygulanan yöntemlerden biridir.

KATLAMA:



Ilıman iklim tohumlarının bazılarında bir dinlenme devresinin olduğu bilinmektedir. Tohumun ana bitkiden ayrıldıktan sonra canlılığını korumasına karşın, bir müddet çimlenmemesi şeklinde oluşan durumu ortadan kaldırıp çimlenmeyi sağlayabilmek için, tohumların kış boyunca nemli bir kum veya toprak tabakası arasında tutulması gerekmektedir. Tohumun embriyosunu çimlenme olgunluğuna getiren bu işleme, katlama denilmektedir.


İyi Bir Katlama İçin Gerekli Şartlar:


1-Düşük sıcaklık
2-Nemin tohum tarafından alınması
3-îyi bir havalandırma
4-Belirli bir zaman süresi
Embriyonun çimlenme olgunluğuna gelebilmesi için 3-7 °C arası en uygun sıcaklıklardır. Tohum kuruma veya havalandırma azlığı çimlenme olgunluğuna gelmede yavaşlatıcı veya durdurucu bir etkiye neden olur. Sonbaharda hasat edilen zeytinin tohumlan hasada izleyen 2. İlkbahara kadar çimlenmezler. Tohum kabuğunun su geçirmemesi dinlenmenin esas nedenleridir.

Başlıca Katlama Şekilleri:

1- 60 cm derinlikte hendek dibine 8-10 cm taş,üzerine 5 cm kalınlıkta hafif toprak, (1/3 kum, 1/3 yanmış gübre, 1/3 funda toprağı) konur. Bunun üzerine 2 cm kalınlıkta çekirdek serilir. Tekrar 2 cm kum konulur. Hendek doldurulur en üste yine kum konur. Üst kısım hasır ile örtülür. Nem kontrol edilir. Gerekirse süzgeçli kova ile su verilir. Çekirdeklerin %10-15'i çatlayınca katlamaya son verilir.

2- Kümbet usûlü katlama; l m çapında 7-8 cm kalınlığında, zemine çakıl taşı konur. Bunun ortasına l m uzunluğunda 7-8 cm çapında delikli ve üst kısmı kapaklı bir boru yerleştirilir, l kat kum, l kat çekirdek konarak yukarıya koni şeklinde yükseltilir. Koninin etrafı 3-4 cm kalınlığında balçık şeklinde bir çamur ile sıvanır. Nem kontrol edilir. Gerekirse borudan su verilir.

3- Sandık içinde yapılan katlama; Bu usulde katlama yapılan odanın ısısı 20-25 °C de sabit tutulmalıdır. Sandıklar değişik boyutta olabilir. Sandığın tabanında havalanma ve suyun sızması için l cm çapında 8-10 delik bulunur. Tabana 3-4 cm kum serilir, üzerine l kat çekirdek, 2 cm kum, tekrar çekirdek yerleştirilir. En üst kum olacak şekilde en üst kısımda 3 cm kalana kadar sandık doldurulur ve çuval serilir. 7-10 günde bir ılık su ile sulama yapılmalıdır.

TOHUM EKİMİ:



Ekimde soğuk yastıklar, sıcak yasaklar ve seralar kullanılır. Yastıkların hazırlanmasında toprakların her yıl değiştirilmesi, temizlik ve hastalıklarla mücadele açısından gereklidir.

Soğuk Yastıklar:



Sonbahar ekimi, iklimi müsait yerlerde uygun olabilir. Ekim zamanı eylül-kasım aylandır. Metrekareye 3-6 kg tohum atılır, üzerine 1/3 kum, 1/3 funda toprağı, 1/3 yanmış elenmiş gübre karşınımdan 2-4 cm lik kapak atılır, süzgeçli kova ile sulanır. Ot alma, sulama, soğuktan koruma, kaymak kırma gibi bakım işlemleri yürütülür.

Sıcak Yastıklar:



Doğu-Batı istikametinde hazırlanırlar, l m. genişlikteki yastıkların kuzeye bakan tarafları 50-60 cm güneye bakan tarafları ise 20-30 cm yüksekliktedir. Tabana 15-20 cm kalınlıkta yanmış hayvan gübresi bunun üzerine 1/3 oranında kum, yanmış gübre, funda toprağından 15-20 cm. konur. Daha sonra çekirdekler konur, 2-4 cm.lik harç ile örtülür. İyice bastırılır, can suyu verilir. Bu yastıklarda ekim zamanı ekim-kasım aylandır. Yastıkların üzeri cam çerçeveyle kapatılır. Don yapabilecek havalarda ayrıca üzerlerine hasır örtülür. Bu tür yastıklarda çekirdekler daha erken ve daha iyi çıkabilir.

Seralar:



Sulama, havanın nisbi nemi ve ısı tekniğine uygun şekilde ayarlanır. Seralarda ekim zamanı, Ekim ayının sonlandır. Seradaki yastıkların tabanına 4-5 cm çakıl döşenir. Üzerine 15 cm. funda toprağı, onun üstüne 10 cm. harç yayılır, sulanır ve çekirdekler serilir, daha sonra 3-4 cm harç serilip süzgeçli kova ile can suyu verilir. Sera içinde uygun ısı 23-25 °C nisbi nem ise %70 olmalıdır.

ÇÖĞÜRLERİN ŞAŞIRTILMASI:



Yastık ve seralarda çimlenip gelişen çöğürlerin şaşırtma tavalarına nakli Mart sonunda başlar, nisan ayında devam eder. Bu dönemde çöğürler 6-8 yapraklı hale gelmişlerdir.Metrekareye 7-8 kg yanmış koyun gübresi toprakla iyice karıştırılıp tavalar hazırlanır. Dikimden l gün önce.yastıklardaki çöğürler güzelce sulanır. Böylece sökümleri kolaylaşır. Bozuk olan çöğürler atılır. Sağlam olanlar 10x10 cm. aralıklarla dikilir. Dikimden sonra can suyu verilir.Daha sonra tavalarda ot ayıklama, çapalama, gübreleme, sulama, ilaçlama gibi kültürel işlemler yapılır.

ÇÖĞÜRLERİN AŞILANMASI:



Şaşırtma tavalarına dikimlerinden 1 yıl sonra yaklaşık 30-70 cm. boya ve boğaz noktasında 5 mm. çapa erişince (kurşun kalem kalınlığında) aşılanır. En uygun aşı çoban aşısıdır. Çoban aşısında kalemler bir yıl önceki sürgünlerden alınır. Kalemler 2 yaprak, 2 göz içermelidir. Yaprakların 2/3 ü kesilerek su uçma yüzeyi azaltılır. Aşı yapmak için fazla rüzgarlı olmayan günleri : seçmekte yarar vardır.

VEGATATİF ÇOĞALTMA YÖNTEMLERİ:

Çöğür aşılama ile fidan yetiştiriciliğinin uzun zamana gereksinim göstermesi ve yeterli sayıda fidan elde edilemeyişi nedeniyle vegetatif yolla fidan üretimine önem verilmesi gerekmektedir.


Vegatatif üretim
1-Yumrularla
2-Dip sürgünleriyle (Obur, kanırtmaç)
3-Çeliklerle


Yumrularla:



Zeytin ağaçlarının gövde veya turbu üzerinde oluşan şişkinliklere, yumru denir. Bu yöntem Türkiye'de Güney Anadolu bölgesinde uygulanmaktadır. Su ve sulama imkanı kıt olan yerlerde uygundur. Yumrular kalem ile anacın uyuşmazlığında budama veya çarpmadan oluşan yaraların kapatılması sırasında yaşlı, bakımsız, yeterince aktivite göstermeyen ağaçlarda oluşur.
Yumrular genellikle 0,5-5 kg ağırlıktadır. Ağaca zarar gelmeyecek şekilde bir ağaçtan 2-5 yumru çıkarılabilir. Kurak yerlerde dikilecek yumruların ağırlıkları fazla olmalıdır.


îyi bir yumruda:
1-Yumrunun kabuğu yeterince kalın olmalı kabuk yaralanmamalıdır.
2-Kabuk altındaki odun kısmı kalın ve sağlıklı olmalıdır:
3-Yumrular açık renkli, düzgün kabuklu olmalı, üzerinde uyur gözlerin olduğunu gösterir hafif kabaralar olmalıdır.
4-Yumru çıkarılırken odun kısmı oldukça düzgün olmalıdır.
5-Yumrudan çıkan sürgünler, fazla dallar kesilmelidir.
Ağaçtan çıkarılan yumru hemen dikilmezse serin, rüzgar tutmayan gölge bir yerde 24-28 saat saklanabilir. Daha uzun süre bekletmek **** bir tarafa nakletmek zorunun ise, ıslak çuval talaş veya yosun arasında bilhassa nem kaybettirmeyen naylon keseler içinde 8-10 gün dayanır. Uzun zaman kurak şartlarda kalmış yumruların dikimden evvel 3-5 saat su içinde bırakılarak şişirilmesi gerekir.


Yumruların Dikileceği Çukurların Hazırlanması ve Dikim Zamanı


Yumruların dikileceği çukurların derinlik ve genişliğine kadar fazla olursa o kadar iyi olur. Bu ağır topraklar için 100x100x80 cm hafif topraklar için 80x80x80 cm olmalıdır.Dikim mevsimi olarak Kasımdan Nisana kadar devam eder.îyi bakım şartlan sonucunda 35-40 gün sonra sürgünler toprak yüzeyine çıkar.Dikim yapılacak toprak ağır ise dibine 15-20 cm taş ve çakıl bunun üzerine 35-40 cm gübre karıştırılmış üst toprak yumrunun üzerine 3-4 cm kalınlığında kum veya alüviyal toprak, serpilir. Çukurun kenarları aynı seviyeyi alıncaya kadar gübre+toprak karışımı konur. Yumru toprağın 20 cm altında kalmalıdır. Bu miktar ağır topraklarda 10 cm, süzek topraklarda 30 cm olmalıdır, süzgeçli kova ile sulanmalıdır. Toprak yüzeyinde oluşan kaymak tabakası kırılmalıdır. Yumrunun üzerine taş, tahta, toprak, samanla gölgelik yapılır.Buna evcik denir.


Evciğim Faydaları:
1-Toprak kabarık ve yeterli nemde kalır.
2-Yumrudan çıkan sürgünler güneş ve rüzgardan korunur.
3-Her sulama sonunda kaymak kırma zorunluluğu ortadan kalkar.
4-Daha fazla su kullanılmasını önler. Sürgünler 35-40 cm olunca evcik kaldırılmalıdır.


Yumrudan Üretmenin Yararları:


1-Yumrular iyi seçilip tekniğine uygun dikilirse tutma oranı yüksek olmaktadır.
2-Kültür çeşitlerinden alınırsa aşı zorunluluğu ortadan kalkar.
3-Yumrudan yetiştirilen ağaçlar daha düzgün olmaktadır.
4-Doğrudan yerlerine dikildiklerinde kısa sürede fidan üretimi gerçekleşmektedir.
5-Yaşlı zeytinlik varsa masrafsızca yumru elde etmek mümkündür.


Sakıncaları:

1-Yumrular genç ve ürün vermekte olan ağaçlardan alınırsa ağaç yıpranır, verimden düşer.
2-İstenilen çeşitten yeterli büyüklükte ve çok miktarda yumru bulmak güçtür.
3-Anaç delice olan ağaçlardan alman yumrularda, tekrar aşı yapılma zorunluluğu vardır.


Dip Sürgünleriyle:



Zeytin ağaçlarının turbundan çıkan sürgünlere dip sürgünü denilmektedir. Bu sürgünler kendi yumrularını geliştirdikleri zaman ana yumrudan çıkarılıp fidanlık tesis edilecek yerlere dikilirler. Bu yöntemin diğer bir adı da kanırtmaçtır. Dip sürgünleri yabani ise dikimden 2-3 yıl sonra kalem veya göz aşısı yapılır. Bu üretim şekli daha çok Marmara Bölgesinde uygulanır.


Çeliklerde Çoğaltma


1-Kalın dal çelikleriyle
2-Yapraklı yeşil çeliklerle


Kalın dal çelikleri ile:



Bu çok eski zamandan beri bilinen yöntemdir. Gövde ve dallarında bol miktarda durgun ve sürgün gözlerin bulunması nedeniyle çok yaşlı kısımlar bile kolayca köklenmektedir.Bu metod İspanyada uygulanmakta üç ve daha yaşlı dallardan alınan çeliklerdir. Bu çeliklerin boylan 25-30 cm. çaplan ise 3-5 cm olmalıdır. Üzerinde yosun bulunmayan, hastalıksız çelikler alınmalıdır.


Çeliklerin Alınma Zamanı:



Kış dinlenme zamanı alınabilirler. Marttan sonra yapılacak dikimlerde ise yeterince köklenemezler. Donlu havalarda dikim yapılmayıp, çelikler uygun zamana kadar uygun şartlar altında saklanmalıdır. İstif edilen yerde hava boşlukları bulunmalıdır.


Toprağın Hazırlanması ve Dikim:

Dikilecek toprak;



derin, zengin, süzek ve yeterince nem tutmalıdır. Dikimden önce derince sürülmelidir. 30-40 cm derinden sürülerek toprakta hendekler açılır. Sıralar arası 40-120 cm arasında değişir. Çelikler sıralar içine 45°.ük bir meyille veya yatay olarak yerleştirilirler. 45ö°lik meyille yerleştirilen çelikler arasında 40-50 cm. mesafe olmalı. İri kalın çelikler ise 10-15 cm. aralıkla yatay olarak dikilmelidir.Üzerleri 2 cm kalınlıkta toprakla örtülmelidir. Dikim sıralan bol su ile sulanmalıdır. Yaz devresinde sulama ot alma, çapalama, hastalık ve zararlılarla mücadele gibi işlemlerin yapılması gerekmektedir. 1. gelişim yılı sonunda bırakılan 2-3 sürgün dışında yeni gelişen sürgünler varsa, bunlar çıkarılmalıdır. Bırakılan sürgün yan ve doruk dal üzerinden 5-15 cm lik uç alınmalıdır. Normal gövde kalınlıklarını aldıklarında 40 cm den tepeleri vurulur. Dağıtılacak fidanlar en az 1,5 cr.ı çapında olmalıdır.Fidanlıklarda 2-3 yıl bakımları yapılan fidanlar asıl yerlerine dikilmek üzere dikim mevsiminde sökülürler. Toprak, sökümden 1-2 gün önce sulanmalıdır. Gövdeleri 40 cm, kökleri 10-15 emden kesilir. Yan dallar çıkarılır. Fidanlar dikime hazır hale getirilir.


Kaynak (http://www.ziraatci.com/yetistir/sayfa.asp?konuid=62)

caglayankutlu
11-11-2007, 21:49
Mine hanım, bu çelik köklendirme ile ilgili bir şey kafama takılıyor. Çeliklerin alınma zamanını kış dinlenme zamanı olarak belirtiyorsunuz. Bu hangi ayları kapsıyor. Birde diyelimki çeliği kestik, köklendirmek amacıyla perlite gömmemiz için bu kestiğimiz çeliklerin ne kadar vakti var. Yani kestiğimiz çelikleri kestikten ne kadar sonra perlite gömmemiz gerekiyor. Perlit şarmı, hayvan gübresi kum karışımı da olur diyorlar, olurmu?

caglayankutlu
11-11-2007, 21:52
Birde şunu unuttum. İncir çeliği dikerken çeliğin toprakta kalan kısmına çizik atıyorlar. Bu şekilde daha kolay kök atıyormuş. Bu çizik atma olayı bütün ağaç çelikleri için geçerlimi?

Harun Parlak
11-11-2007, 22:07
Selam caglayankutlu mine hnm bu mesajı gördüğünde size ayrıntılı bilgi verecekdir.
Ama ben bildiğim kadarını anlatmaya çalışayım. Evet bütün çeliklerde çentik atmada fayda var. ÇELİKLERE yandan çentik değilde bir buçuk iki santim kadar toprağs gömülecek kısma dikeyine üç adet kadar kabuk kısmına odunsu kısma zarar vermeden çiziklerseniz faydası olacakdır.
Ayrıca çeliklerin altını ve üstünü 45 derecelik bir açıyla kesin alt kısımdan iyi su alsın üst kısımda ise su durup çürütmesin diye.
Yalnız zeytin çelikleri genellikle yaşlı ağaçların kök sürgünlerinden alınırsa tutma başarısı yüksek olur diye biliyorum.
Bu konudaki uzman arkadaşların görüşlerini incelemek ve beklemek görmek lazım siz denemelerinize devam edim kim bilir belki siz de bir yöntem keşfedersiniz.

mehmet.ç
03-02-2008, 21:52
agaclar kısdinlenmesine girdikten sonra celik alımına baslana bilir ekimden sonra alılınır.agaclar uyandıktan sonra alınan celiklere ise yarı odun celıkleri denir.eger celikleri dikeceginiz yer hazırsa hemen dikmelisiniz,hazır degilse yas bir beze sarılıp buzdolabında 1 **** 2 hafta bekletilebilir yanlıs degilse.hayvan gübresi ve kum karısımıda olur.önemli olan celik köklenmeye girdiğinde gevsek yapılı bir toprak olması.

tyuce
13-02-2008, 12:52
Teşekkürler.
Konu hakkında aydınlatıcı ön bilgilere sahip oldum.

Öztan Özatanlar
29-10-2008, 22:40
Merhabalar..Zeytin ağacı yetiştirme ile bir kaç küçük sorumu cevaplayabilirseniz mutlu olacağım.
1.)Bahçemizde bulunan (sanırım 20-25 yllık) ağaçların dibinde oluşan küçük fidecikleri kesip(nasıl kesileceğinide bilmiyorum ama) evde yetiştirebilirmiyim?
2.)Kesim işlemi için belli bir zaman varmıdır?
3.)Kestikten sonra köklenmesi için suda belli bir süre bekletmelimiyim yoksa direk toprağa dikmelimiyim?
4.)Eğer toprağa dikilecek ise ne tür bir toprak karışımı gerekli?
5.)Yaşatabilmek için ne tür işlemler uygulamalıyım?
Biliyorum çok fazla sorum oldu ama inanın bu konuda çok acemiyim.Değerli önerilerinizi bekliyorum.Sağlıcakla kalın..

Mine Pakkaner
30-10-2008, 02:23
Özellikle şu mesaj (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=65098&postcount=7) sorularınızın önemli bir kısmını cevaplıyor. Ayrıca meyve ağaçları bölümünde zeytin alt başlığını gözden geçirirseniz iklim, toprak, sulama vs. gerekenleri de öğreneceksiniz. Sorunuzu iki ayrı başlıkta sormuşsunuz, diğerini siliyorum.
Forum içi arama makinesi size pekçok mevcut bilgiyi ararken yardımcı olacaktır.

Öztan Özatanlar
30-10-2008, 16:21
Mine Hanım.
Çok teşekkür ediyorum.O kadar aramama rağmen bulamamıştım.Gözden kaçırmışım.Bilgiler çok yararlı oldu benim için.Teşekkürler.

hatipali74
18-11-2008, 21:03
Arkadaşlar,
Daha önce yazdığım gibi sahip olduğum 6.5 dekar susuz arazime deliceden aşılanmış memecik ve ayvalık cinsi zeytin fidanı dikmek istiyorum.Hem deliceden aşılanmış fidan maliyeti yüksek olduğu için , hem alınacak fidanın cinsine güvenemediğim için ve ayrıca zeytinliği tesis maddi imkanına 2 yıl sonra sahip olabileceğim için fidanları kendim üretebilirmiyim diye düşündüm. Forumda Sayın Mine Pakkaner hanımefendinin yazdıklarıyla , http://www.zae.gov.tr/isletme/a1.asp adresinde okuduklarımı birleştirdim. Ayrıca Edremit Zeytincilik Enstitüsünü ( sanırım, adından emin değilim.) gezerek tohumdan delice yetiştirme hakkında bilgi edindim. Arazimde bulunan memecik cinsi zeytinden topladığım yaklaşık 1300 tane zeytini lastik tabanlı ayakkabıyla çiğneyerek çekirdeklerini etinden ayırdım. Bundan sonrasını resimlerle anlatmak istiyorum.

53195
Etinden ayrılmış çekirdekler

53196
Çekirdeklerin dışındaki et ve yağ kalıntılarını temizlemek için %5 oranında kostikli suda bekletmek gerekiyordu. Üstteki resimdeki Kostik.

53197
Zeytin çekirdekleri kostikli suda 2,5 saat bekledi.( Yalnız daha görsel resim çekeyim diye kostikli suyu plastik kaba koyunca kostik bidonu patlattı.)
Daha sonra %25 tuzlu suda sakat çekirdekleri ayırmak için beklettim.

53198
3 dakika saf sülfirik asitte (Fen bilgisi öğretmeni arkadaşlar akü suyunda sülfirik asit olduğunu söyledikleri için akü suyu kullandım.) beklettikten sonra bol suda 4-5 kere yıkadım.

hatipali74
18-11-2008, 21:20
Çekirdekleri sıcak yatak yöntemiyle filizlendirmeyi planladım.
53200
Güney-kuzey yönünde yerleştirdiğim eski arı kovanlarının dibine 25 cm. yanmamış koyun ve keçi samrası döktüm.
53201
Yanmamış gübrenin üstüne 1 cm. kum döktüm.
53202
Yaklaşık eşit oranlarda yanmış koyun samrası, pıynar çalısı samrası, toprak ve kırılmış çakılı karıştırdım ve 20 cm. kalınlığında kovanlara yerleştirdim.Seviyesini düzelttip presledim.

53203
Zeytin çekirdeklerini eşit şekilde yerleştirdim.

53204
İki parmak kalınlığında aynı harçtan yerleştirip tekrar presledim ve süzgeçli kovayla bolca suladım ve tavuklar eşelemesin diye telle üzerini kapattım.Bakalım 1-1,5 ay sonra filizlenmeleri gerektiği yazıyor.Hayırlısı bakalım.

syıldıran
21-11-2008, 13:27
Sn. hatipali74 ,
Güzel bir çalışma olmuş , bu çalışmayı resimliyerek bizlerle paylaştığın için şahsım adına teşekkürü borç bilirim. Dilerim çalışman iyi sonuç verir ve zeytin çekirdeklerin çimlenir. Ben ve benim gibi zeytin tohumu çimlendirmeye çalışan arkadaşlarda verdiğin bilgilerden faydalanarak sonuca ulaşırız. Emin değilim , yanılıyor olabilirim ama , bildiğim kadarıyla zeytin çekirdekleri etinden ve yağından ayrıldıktan sonra bir sene bekletilip ondan sonra dikilmesi gerekir diye hatırlıyorum. Dilerim yanılıyor olayım ve sen bu çalışmanın sonucunu zeytin çekirdeklerini çimlendirerek gör , istiyorum . Sonuçtan bilgi verirsin umarım. Selamlar . .

hatipali74
21-11-2008, 19:53
Teşekkür edrim syıldıran. Sizinle daha önce domat zeytin üzerine yazışmıştık.Verdiğiniz bilgiler için tekrar teşekkür ederim.Verdiğim linkten okuduğuma göre katlama yapmak yerine zeytin çekirdeğini zayıflatmak için çeşitli yöntemler var. Ben bunlardan sülfürik asiti tercih ettim.Yalnız kovanların üstünü şeffaf bir naylon veya camla örtmeyi unutmuşum.İki gündür yağan şiddetli yağmurdan sonra artık yanmamış gübrenin yanması hızlanır ve sıcak yatak uygulaması fazla fayda vermez diye tahmin ediyorum.
Çimlendirme başarısını resimleyerek buraya aktarmaya devam edeceğim.Saygılarımla.

syıldıran
23-11-2008, 11:56
Sn. hatipali74 ,
Dilerim yağan yağmur nedeniyle zeytin çekirdeklerinin çimlenmesinde sorun yaşamaz ve sonuca ulaşırsın . Başarılı olmanızı , forumda sizden sonra en çok ben istiyorumdur herhalde . Aynı bölgede olmamız ve aşağı yukarı aynı konularla uğraşmamız nedeniyle , daha çok bilgi alışverişinde bulunalım diye düşünüyorum. Tekrar başarılı olmanız dileklerimle , görüşmek üzere. Selamlar . .

elnino
17-12-2008, 12:26
Ben bugün Adana'dan gelen zeytin dallarını çiçekçiden aldığım torfa diktim ve evde sobanın yanına koydum umarım tutar

pembegül
28-12-2008, 09:05
Sevgideğer arkadaşlar benimde hayalimdi bir zeytin fidanımın olması elimde pazardan aldığım dalından yeni toplanmış hiçbir işleme tabi olmamış zeytinler var bu aprtman hayatında onları benim yetiştirebileceğim şekilde kolay bir yolu varmı??? Ne yapmam lazım bana yardımcı olurmusunuz şimdiden tşkrlr.

hlcuce
09-01-2009, 20:33
Elnino,umarım çelikler ayvalık cinsi değildir.Çünkü ayvalık cins çelikleri köklendirmek fidancılar için bile zordur.Gemlik çeliği olsaydı köklendirmesi daha kolay olurdu.Ben torf yerine size kumu tavsiye ederim.Çünkü biz fidanlığımızda köklendirme seralarımızda kum kullanıyoruz.Ayrıca inşaallah çeliği kaba koymadan once köklendirme hormonuna batırmışsınızdır.

delikanli48
28-02-2009, 21:29
celıkleme ıle zeytın agacı dıkecegım ama cabuk koklenmesı ıcın hangı ılacı kullanmalıyım bılmıyorum.yardım edersenız cok sevınırım...

aydın
28-02-2009, 21:51
Köklendirici hormon kullanabilirisin http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11140&highlight=k%F6klendirici+hormon

apprentice
06-03-2009, 13:02
Sn. hatipali74,

Zeytin tohumu çimlendirme çalışmanızın sonuçları hakkında bilgi verirmisiniz? Tohumlar çimlendi mi? Mümkünse resimleri de yayınlarsanız sevinirim.

Saygılarımla...
Ahmet ÖZEN / ANTALYA

syıldıran
07-03-2009, 16:11
Sn. hatipali74,

Zeytin tohumu çimlendirme çalışmanızın sonuçları hakkında bilgi verirmisiniz? Tohumlar çimlendi mi? Mümkünse resimleri de yayınlarsanız sevinirim.

Saygılarımla...
Ahmet ÖZEN / ANTALYA

Sn. hatipali74 ,
Merhaba , bende sonucu merakla beklemekteyim. Bilgilendirirseniz sevinirim. Selamlar . .

hatipali74
08-03-2009, 22:17
Sn. hatipali74 ,
Merhaba , bende sonucu merakla beklemekteyim. Bilgilendirirseniz sevinirim. Selamlar . .

Sayın arkadaşlar, sonuç şu an benim için hüsran oldu.Geçen hafta baktığımda 5 tane zeytin fidanı çıktığını görmüştüm.Bundan sonra çıkar mı, bilmiyorum.Ama gelecek seneye kadar beklemeye devam edeceğim.Belki ilerleyen günlerde daha fazla çıkar diye umuyorum.Tohumları kum katmanlarının içine koyduğum için katlama gibi olduğunu düşünüyorum.
Tohumları sülfirik asitle muameleye az tuttuğumu düşünüyorum.Bu konuda çalışmalara devam edeceğim.Önümüzdeki yılda tekrar deneyeceğim.
Mesajlarınızı akşam gördüğüm için resim ekleyemedim.isterseniz yine ekleyebilirim.Saygılarımla.

vordonisi
09-03-2009, 16:09
Merhaba arkadaşlar,

Benim bir sorum olacak. Yabani zeytin çekirdeğini saksıya dikerek fidan elde edebilir miyiz? Ve bu işi avrupa gibi soğuk iklimlerde başarabilir miyiz?

Sorum tamamen teorik aslında. Dikmek gibi bir neyetim yok. Bir oyunda kullanılacak, mantık hatası var mı onu anlamaya çalışıyorum.

Şimdiden teşekkürler yanıtlarınız için.

hatipali74
09-03-2009, 21:09
Merhaba arkadaşlar,

Benim bir sorum olacak. Yabani zeytin çekirdeğini saksıya dikerek fidan elde edebilir miyiz? Ve bu işi avrupa gibi soğuk iklimlerde başarabilir miyiz?

Sorum tamamen teorik aslında. Dikmek gibi bir neyetim yok. Bir oyunda kullanılacak, mantık hatası var mı onu anlamaya çalışıyorum.

Şimdiden teşekkürler yanıtlarınız için.

Katlamaya ya da kimyasal işleme tabi tutmadan zor.

vordonisi
10-03-2009, 01:29
Cevabınız için teşekkür ederim. Katlamaya tabii tutmanın ne anlama geldiğini bilmiyorum. Ne gibi bir kimyasal işleme tabii tutmak gerekir? Ya da nasıl katlamaya tabii tutulur. Biraz detay verebilirseniz sevinirim. Bu konularda pek bilgi sahibi değilim maalesef..

Teşekkürler.

alexcan1905
20-08-2009, 03:32
Merhabalar.Foruma yeni üye oldum.Bizim zeytinlik varda bir soru socakatım.Dedem rahmetli olmadan önce bir kaç zeytin dikmiş.Bunların boyları 1metreyi az birşey geçiyor.Acaba sulamaya gerek var mı?

syıldıran
25-08-2009, 08:19
Sn. alexcan1905 ,
Eğer boyları 1m. yi az bir şey geçiyorsa daha 2-3 yaşındalar demektir ki , mutlaka sula derim. Çok faydası olacaktır. Eğer sulamazsan kurumasalar bile baya hırpalanırlar. Dedeniz o fidanları dikerken kendisini değilde sizleri düşünerek dikmiştir , madem dedeniz sizler için zeytinfidanı dikmiş , anladığım kadarıyla ilgilisiniz , haddim olmıyarak tavsiyem fidanlara sahip çıkın sulayın , ileriki yıllarda büyüyüp ağaç olduklarında daha iyi anlarsınız. Biraz gevezelik ettim. Selamlar . .

alexcan1905
25-08-2009, 23:08
Sn. alexcan1905 ,
Eğer boyları 1m. yi az bir şey geçiyorsa daha 2-3 yaşındalar demektir ki , mutlaka sula derim. Çok faydası olacaktır. Eğer sulamazsan kurumasalar bile baya hırpalanırlar. Dedeniz o fidanları dikerken kendisini değilde sizleri düşünerek dikmiştir , madem dedeniz sizler için zeytinfidanı dikmiş , anladığım kadarıyla ilgilisiniz , haddim olmıyarak tavsiyem fidanlara sahip çıkın sulayın , ileriki yıllarda büyüyüp ağaç olduklarında daha iyi anlarsınız. Biraz gevezelik ettim. Selamlar . .

Teşekkürler.Ayrıca oradaki köylülere sordum bana delice dediler.Aşılamasını ne zaman yapmalıyım?Süre faln var mıdır?

syıldıran
29-08-2009, 10:47
Teşekkürler.Ayrıca oradaki köylülere sordum bana delice dediler.Aşılamasını ne zaman yapmalıyım?Süre faln var mıdır?

Sn. alexcan1905 ,
Anladığım kadarıyla , dedeniz diktiği fidanların ileride sulamıyabileceğini de düşünürek çevre aşırı sıcak , susuzluk vb. çevre şartlarına daha dayanıklı olsun diye aşılı fidan yerine delice fidan dikmiş. Bu yıl bende sulama imkanı olmıyan dağlık bir yerimdeki boş kısımlara aşısız delice fidanı diktim , sulama imkanım olmadığı halde baya bir buruşsalarda çok az bir fidan kaybım oldu. Dedenize Allah rahmet eylesin. Delicelerin aşılanması işleminde göz(kabuk) aşısı iyi sonuç veriyor , bizim buralarda en uygun zaman nisan ayının ikinci yarısı. Bilen birine aşılatırsınız. Aşıdan 15 gün sonra sargılarının alınması gerekir. Selamlar . .

alexcan1905
30-08-2009, 14:27
Sn. alexcan1905 ,
Anladığım kadarıyla , dedeniz diktiği fidanların ileride sulamıyabileceğini de düşünürek çevre aşırı sıcak , susuzluk vb. çevre şartlarına daha dayanıklı olsun diye aşılı fidan yerine delice fidan dikmiş. Bu yıl bende sulama imkanı olmıyan dağlık bir yerimdeki boş kısımlara aşısız delice fidanı diktim , sulama imkanım olmadığı halde baya bir buruşsalarda çok az bir fidan kaybım oldu. Dedenize Allah rahmet eylesin. Delicelerin aşılanması işleminde göz(kabuk) aşısı iyi sonuç veriyor , bizim buralarda en uygun zaman nisan ayının ikinci yarısı. Bilen birine aşılatırsınız. Aşıdan 15 gün sonra sargılarının alınması gerekir. Selamlar . .

Teşekkürler...Aşıyı ne zaman yani büyüklüğü yaşı falan ne zaman olunca daha iyi olur.Yaklaşık 2 senelik falan şuanda.

bessin
28-09-2009, 17:09
Merhaba sayfanız incelerken üye olmaya kara verdim çok faydalı buldum.
Ben zeytin delicelerinin aşılanması hakktında bilgi almak hatta deneyimlerimi vermek için. burdayım

bessin
28-09-2009, 17:13
Yaklaşık 150 fidan fidan diktim. İlçe tarımdan almıştım. Ama geçen yıllar kurak gitti ve sulayamadım. Bir kısmı kurdu kalanlar ise su stresine girdi. Bunları su streinden bir an önce kurtarmak için **** tekrar sürgüne yatması için hızlı bir şekilde ne yapa bilrim. mesala kimi nitrat diyor. kimi yaprak gübresi

bahtiyar02
04-02-2010, 10:09
Sevgili hatipali74;
Çekirdekten zeytin filizlendirme işleminizin sonucu hakkında resim ve bilgi paylaşmanız mümkün mü? Saygılar

GoodFood
18-02-2010, 21:47
Merhaba,
Zeytin çeliği köklendirmek amacıyla IBA içeren ek olarak içinde farklı maddelerinde bulunduğu, Zirai bayilerde 5 Tl'ye satılan bir ürün gördüm. Bu ürünü kullanan veya köklendirmeye ne derece faydalı olduğunu bilenler var mı?
Ürünün adını hatırlayamadım ancak IBA dışında daha başka başarılı bir ürün bilmediğimden merak ettim doğrusu.

Teşekkürler...

Mine Pakkaner
19-02-2010, 00:05
Zeytin çeliğinin köklenmesinde en yüksek başarıyı sağlayan hormon İBA. Piyasada gördüğünüz form düşük dozlu,otsu bitkiler için kullanılan toz formolabilir, eğer öyleyse başarı yakalayamazsınız. Zeytin çeliği için sıvı preparat en etkili olandır.

yeniceri09
26-10-2010, 16:43
Zeytin çöğürlerini çelikle çoğaltıp sonra aşılamayı düşünüyordum ama aklıma bu konu takıldı çöğür kalemine kalem aşı yapıp öyle köklendirsem nasıl olur?
Şimdiden teşekürler...

mehmet karabulu
27-10-2010, 22:36
sayın yeniçeri zeytin çelik ile çoğaltılan bir meyvedir hangi cinsten kalem alırsanız o olur yani çöğürle aşıyla uğraşmanızın hiç bir anlamı yok boşa zaman harcamış olursunuz hem çeliklerinde ömrü çokuzun oluyo neye göre çöğürlere aşı yapacaksınız anlamaış deilim ama yinede başarılar dilerim.

yeniceri09
28-10-2010, 20:39
sayın yeniçeri zeytin çelik ile çoğaltılan bir meyvedir hangi cinsten kalem alırsanız o olur yani çöğürle aşıyla uğraşmanızın hiç bir anlamı yok boşa zaman harcamış olursunuz hem çeliklerinde ömrü çokuzun oluyo neye göre çöğürlere aşı yapacaksınız anlamaış deilim ama yinede başarılar dilerim.

sn KARABULU gemlik cinsi üretmek istiyoruz yaklaşık 10 dekar 6-7 yaşlarında gemlik zeytinimiz var. gözlemlerimiz üzerine bu çeşidin buraya ayak uyduramadığını düşünüyoruz. bu nedenlede anaç olarak çöğür kullanıp deneme yapmak istiyoruz.

Zeytin agaci
10-03-2011, 21:36
Merhaba
Kalitesiz/verimsiz zeytin agaclari her yasta asilama yöntemiyle kaliteli/verimli hale gelir mi? Asilamadan kac sene sonra ürün kalitesi artar/agac verimli hale gelir? Agac basina ortalama asilama ücreti ne kadar?
Herkese kolay gelsin.

bahadir99
25-02-2012, 02:41
Konuyla ilgili bilgisi olmayan ve yedigim degisik bir zeytin uzerine arastirma yaparken burayla tanistim. Turkiye'de bu buyuklukte esine raslamadigim bu zeytinin bazi resimlerini gonderecegim. Oncelikle Zeytinin agacta ki resimlerini internet kaynakli buldum ama yedigim zeytinde resimlerde gordugunuz gibi gercekten buyuk. Bir kayisiya yakin duyuklugu var diyebilirim. Ve gercekten doyurucu buyuklukte. Cekirdek kisminin 2 ucu sivri. Cok farkli bir tur olsa gerek ama Zeytin. Ve zeytin cekirdegi dis yuzeyinin damarli bir gorunumu var. Bizde ki zeytin cekirdekleri gibi kucuk damarlar degil cok daha buyuk hatlari olan iri damarli bir kabugu var. Bu konuda bilgisi olan sizler tabi benden sadece aciklama icinizden bilenler olabilir, birde bu zeytini fidan olarak Turkiye'ye getirsek yetistirilebilir mi onuda bilmiyorum..

Ha birde bu zeytinin yapraklarininda burada yendigini soylemek isterim. Bir cesit konservede satiliyor, salamura tarzi bir islemden sonra artik nasil yapiyorlar o kadar bilgim yok ama eksimsi bir tat. Saygilar

m24860
03-04-2012, 18:10
4500 dönüm zeytinlik aldık 2 ay önce,çok bakımsız ve biraz dik kalıyoru arazi,aslında tam istediğimiz gibi,1-2 yıl içinde ev yapık oraya yerleşmeyi düşünüyoruz.Zeytin ağıçlarını nasıl bakım yaparız hiç bir fikrimiz yok(60 tane ağıç var ),bazıları sanki yabani gibi ,sayın zeytinci, sizinkiler o kadar güzeller,bayıldım.

omerr
04-04-2012, 15:49
Merhaba
benim fikrim ilk önce ağaçları budama yapmanız
sonra gübreleyip sürdürmeniz daha iyi olur
kolay gelsin

Zeytinci
14-04-2012, 22:14
Zeytin ağıçlarını nasıl bakım yaparız hiç bir fikrimiz yok(60 tane ağıç var.

Ağaçlarınızı temsil eden birkaç fotoğraf koyarsanız, fikir yürütebiliriz.
Bakımsız ağaçları önce sağlıklı hale getirip sonra mahsül yaptırmaya dönük bakım yapabilirsiniz.

Bölge neresi ve zeytin çeşidiniz nedir, bunları da belirtiniz.

Blacksoul1903
24-04-2012, 21:52
Sayın bahadır99 bizim yöremizde bu tür zeytine "Eşek Zeytini" deniyor. Açıkçası pek bir pazar payı yoktur. Ama bunun hastası olan kişiler de tanımıyor değilim. Yani bu tür zeytin ülkemizde yetişebilir. Saygılar.

nanoSAFE
07-06-2012, 10:19
Zeytin Ağaçlarında Hastalıkla Mücadelede
NSZ0001 Zeytin ağaçlarınıza daha önceden bulaşmış olan veya yeniden bulaşma gösteren ilaçlara en dirençli mikroorganizmalarla meydana gelen Kara Leke Hastalığı, Küf, Köpük Hastalığı, Uç Kuruması Hastalıkları gibi birçok mantar veya bakteri ile oluşan hastalıklarda NSZ0001 kodlu ürün satışa sunulmuştur. Ürün ilaç değildir, gübre değildir. Bakterileri öldürmez ama zeytin ağacının yapraklarına tutunmasını engeller. Doğal olarak bakterinin ortamdan uzaklaşmasına neden olur. Üreme ortamı bulamayan bakteri ağaçların yapraklarında tutunamadığı için ağaçlarınız hastalanmaz. Etkinliği kanıtlanmış, yüksek teknoloji ürünü olan bu ürünle yapılan uygulamalardan sonra domates fidelerinde %100 den fazla verim alınmıştır. Ürün kullanıldıktan sonra tekrar ilaç atmanız gerekmez. Elde edilen ürünlerinizin lezzetleri de daha nefis ve katkısız olmakta. Organik ürün elde etmenize olanak sağlamaktadır. Uygulamada: 1 ağaç başına 50-100 ml ince pulvarizatörle atım yapılmalıdır. Ürün suda çözünerek ağaç başına düşen miktarı tanka boşaltınız ve her ağaç budama yapıldıktan sonra ince pulvarizasyonla dallara püskürtülür. Ayrıca ağaçlarınızın gövdelerinde çürüme ve hastalanma gözlüyorsanız. Bir miktar (40-50 ml) üründen kil ile macun hazırlayınız ve ağacın gövdesindeki hastalıklı bölgeyi balta veya bıçak ile sağlam ağaç dokusuna ulaşana kadar kazıyınız. Ardından hazırladığınız kili alana sürünüz ve üstünü bez veya kumaşa sarınız. Ağacınız artık oradaki yarasından hastalığı yok edecektir. Ürün yılda 1 defa uygulanır. Tercihen budamadan sonra uygulanır. Budadığınız hastalıklı dalları bahçe dışında son bir defa yakınız. Zeytin ağaçlarından başka her türlü meyve ağacında da kullanabilirsiniz.
Laboratuar Çalışmaları
Botrytis Spp (Kurşuni Küf)
Alternaria Spp (Kara Leke)
Phoma Spp (Deutrophoma Spp)
Sclerotinia Spp (Beyaz Çürüklük)
Clavibacter (bakteriyel solgunluk)

hatipali74
12-06-2012, 01:29
Sevgili hatipali74;
Çekirdekten zeytin filizlendirme işleminizin sonucu hakkında resim ve bilgi paylaşmanız mümkün mü? Saygılar

Uygulamış olduğum kimyasal işlemler fayda etmedi.O yıl Zeytin çekirdekleri filizlenmedi.Bir sonraki yıl çok azı filizledi. Bu da bende, katlama yapmadan filizlenme olmuyor sonucunu düşündürttü. Maalesef başarısızlıktan dolayı resim çekmedim.Teşekkürler...

semih_84
24-12-2012, 17:48
merhaba arkadaşlar benim de bir sorum olacak :)
yaklaşık 50-55 tane zeytin ağacım var tahminen 30-40 yaşında(daha da yaşlı olabilir) yıllardır bakımsız durumdalar. geçtiğimiz yıl ufak bi bakım yaptırdım. ben şimdi sert bir budama yaptırmak istiyorum ama bu işlere bakan arkadaş ufak bir budama yeterli diyor. ağaçların boyları çok uzun öğrendiğim kadarıyla 2-2.5 metre ideal boy deniliyor. siz ne dersiniz ne yapmalıyım ?

syıldıran
25-12-2012, 17:06
merhaba arkadaşlar benim de bir sorum olacak :)
yaklaşık 50-55 tane zeytin ağacım var tahminen 30-40 yaşında(daha da yaşlı olabilir) yıllardır bakımsız durumdalar. geçtiğimiz yıl ufak bi bakım yaptırdım. ben şimdi sert bir budama yaptırmak istiyorum ama bu işlere bakan arkadaş ufak bir budama yeterli diyor. ağaçların boyları çok uzun öğrendiğim kadarıyla 2-2.5 metre ideal boy deniliyor. siz ne dersiniz ne yapmalıyım ?

Sn. semih_84 ,
Zeytinlerin boyları ağacın cinsine göre değişir , 2.5 m. boyda olan çeşit olduğu gibi 6-7 m. boyunda olan çeşitlerde var. Zeytinleriniz ne cins ? Selamlar .

semih_84
27-12-2012, 15:26
zeytinciler aşılama konusunda biraz bilgi verseniz :) izlediğim videolardan biraz bilgi edindim ama kendimden emin değilim yapabilir miyim acaba :)

semih_84
28-12-2012, 12:30
Sn. semih_84 ,
Zeytinlerin boyları ağacın cinsine göre değişir , 2.5 m. boyda olan çeşit olduğu gibi 6-7 m. boyunda olan çeşitlerde var. Zeytinleriniz ne cins ? Selamlar .

aleyküm selam syıldaran,

cinslerini bilmiyorum açıkçası.uzun zamandır elimizde alan bir yer burası ama bakımsız durumda.babam hurma zeytin olduğunu söylerdi deliceler de var tabi onları da düzeltmem gerekiyor.
yaprakları çok cansız görünüyor yıllardır budama görmediler nerdeyse.ben kararlıyım bu sene buducam uygun zaman mart mıdır hocam ?
ilginize teşekkürler bu arada.

semih_84
28-12-2012, 12:56
Sn. semih_84 ,
Zeytinlerin boyları ağacın cinsine göre değişir , 2.5 m. boyda olan çeşit olduğu gibi 6-7 m. boyunda olan çeşitlerde var. Zeytinleriniz ne cins ? Selamlar .

sn.syıldıran

elimde yaklaşık 2 yıl önce çekilmiş resimler var onları yüklemek istiyorum zaten 2 yıl içinde bi değişiklik olmadı ağaçlarda. gerçi bunlar ufak ağaçlar daha büyükleri var onlar mutlaka budama istiyor. yorumlarınızı bekliyorum hocam.

syıldıran
29-12-2012, 08:16
sn.syıldıran

elimde yaklaşık 2 yıl önce çekilmiş resimler var onları yüklemek istiyorum zaten 2 yıl içinde bi değişiklik olmadı ağaçlarda. gerçi bunlar ufak ağaçlar daha büyükleri var onlar mutlaka budama istiyor. yorumlarınızı bekliyorum hocam.

Sn. semih_84 ,
Yüklemiş olduğunuz resimlerden anladığıma göre zeytinleriniz gemlik cinsi değil , bu nedenle 2.5 m. gibi bir yükseklikten taçlandırmanız yanlış olur , gemlik cinsi zeytinler fazla boy atmamakta bu nedenle 2.5 m. gibi bir yükseklikte taçlandırılmaktadır. Bu konuda yeni olduğunuz için bulunduğunuz bölgede zeytin budaması konusunda ustalaşmış kişiler vardır , öyle birilerini bulup budatmanızda fayda görüyorum. Budamaya müteakip bordo bulamacı uygulaması da budama sonrası ağaçlarını mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı koruma sağlıyacaktır. Selamlar . .

semih_84
29-12-2012, 14:31
Sn. semih_84 ,
Yüklemiş olduğunuz resimlerden anladığıma göre zeytinleriniz gemlik cinsi değil , bu nedenle 2.5 m. gibi bir yükseklikten taçlandırmanız yanlış olur , gemlik cinsi zeytinler fazla boy atmamakta bu nedenle 2.5 m. gibi bir yükseklikte taçlandırılmaktadır. Bu konuda yeni olduğunuz için bulunduğunuz bölgede zeytin budaması konusunda ustalaşmış kişiler vardır , öyle birilerini bulup budatmanızda fayda görüyorum. Budamaya müteakip bordo bulamacı uygulaması da budama sonrası ağaçlarını mantari ve bakteriyel hastalıklara karşı koruma sağlıyacaktır. Selamlar . .

sn. syıldıran,
verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. bu işlerle ilgilenen bir arkadaş var aslında çok iyi baktığını söyleyemeyeceğim. o yüzden kendim yapmak istiyorum gerekli bakımları. hiç yapmamaktansa iyidir diye düşünüyorum artık becebildiğim kadarıyla.
saygılar hocam...

taylan akan
02-03-2014, 00:48
merhabalar,
en fazla ne kadar kalınlıkta bir zeytin dalını çelikleme yöntemiyle üretebilirim? bonsai yapmak istiyorum ve ana gövdenin kalınlığı önemli, bir de 45 derecelik eğimli olarak toprağa dikmem gerekiyor sanırım daha sonradan çimlenme olduğunda dikey şekle getirmemde bir sakınca var mı? asıl en bomba soru ise herkes cok eski tarihlerde yazılar yazmış.. umarım değerli ağaç dostları hala aktif üyelerdir ve bana bir cevap verirler. şimdiden teşekkür ediyorum

kutupbahcesi
29-07-2014, 20:06
Merhaba,

Tohumun ekimi öncesi yapılan işlemler ve katlama detaylı bir şekilde açıklanmış, peki çekirdeğin kırılıp içindeki embiryodan ( ya da tohumun) kolayca çimlendirilmesi mümkün müdür?

Aşağıda bağlantısını paylaştığım videoda bu şekilde ekildiği ve çimlendiği görülüyor.

How to grow olives from seeds - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=udxz301giQs)

aleyna741852
22-11-2014, 19:02
ben gemlik türü zeytin yetiştirmek istiyorum bahçemden çeltik akç cm olucak ve kök ilacı olarak hangi ürünü almalıyım lütfen cvp ve kaç cmi topraga girmelidir kaç dakka suda beklemelidir

Blacksoul1903
24-11-2014, 19:41
Ben çelikten zeytin üretimi için her yıl denemeler yapıyorum. Genellikle başarı ortalamam %40-%50 civarında oluyor. Geçen sene İBA köklendirici hormon kullanarak da üretim yapmaya çalıştım ancak önceki senelerden farklı bir durumla karşılaşmadım. Yine tutturma oranı %40-%50 civarında kaldı. Belki de uygulamayı yanlış yapan bendim o nedenle köklendirici hormonun bir işe yaramadığını söylemem yanlış olur. Uygulamam şu şekilde idi; Öncelikle 30 cm uzunluğundaki ve genellikle parmak kalınlığındaki 2 yaşındaki çelikleri hazırladım, nemli olacak şekilde ıslattım, toprağa girecek olan kısmı 5 saniye hormon içinde beklettim, daha sonra hormondan çıkardım 2-3 saniye dışarıda beklettikten sonrada toprağa gömdüm ama dediğim gibi hormon kullanmadığım zamanlarla aynı oranda başarıya ulaştım. Eğer bu şekilde yapacaksanız hormon kullanmaya gerek yok direkt budayıp toprağa dikin aynı başarı oranını yakalarsınız. Kolay gelsin.

tugay fidanci
23-01-2015, 02:34
*** arkadaslar ben gemlik ve bizim buralarin tarsus sari ulagindan yetistirmek istiyorum ama velakin celik dallarimda halkali leke hastaligi vermis sizce zarari olurmu ?

ahmt_thr
24-01-2015, 15:08
Merhaba arkadaşlar bu konulara yeni yeni merak sarmaya başladım. Zeytin ağaçlarımdan kalem alıp çelikle üretim yapmak istiyorum. Güllerde şöyle bir üretim şekli gördüm. Başarılı buldum. Sizce zeytinede böyle bir durum yapılsa nasıl olur?
http://i.hizliresim.com/GpW9a7.jpg
Yapan arkadaş kalemleri patatese saplayıp toprağa dikmiş.

ahmt_thr
25-01-2015, 01:08
herhangi bir bilgisi olan yokmudur acaba ?

Melih Bakırlıoğlu
26-01-2015, 07:30
Patateslere yazık olur gibi geliyor.:) Zeytinlerinizin cinsi trilye , edremit ise köklendirici ile daha çabuk köklenebilir, diğer cinsler ise katlama yöntemi ile köklendirebilirsiniz ama zordur.

ahmt_thr
23-02-2015, 23:13
Tekrardan merhabalar, yanlış mı okudum bilmiyorum ama ( Bu aralar o kadar çok şey okudum ki :) artık herşey birbirine girdi ) Köklendirici ile çelikleme yapılıyormuş herhalde. Bende bugün gittim İzmir Gıda çarşısından köklendirici diye bu maddeyi
http://i.hizliresim.com/vgjRyO.jpg
aldım. Buna çelikleri batır daha sonra toprağa göm dedi ama sizce işe yararmı **** prosedür de başka bir farklılık varmıdır nasıl yapsam iyi olur diye sormak istedim. Selamlar.

relic
11-06-2015, 19:16
çekirdekten zeytin işinde şimdi tecrübelerimizi birleştirsek de nasıl bir yöntem izlesek...?

Acemi_ciftci20
31-08-2015, 14:22
Selam arkadaşlar foruma yeni katıldım denizlinin ilcesinde karasal iklim ve Akdeniz iklimi geçiş özelliği olan bir bölgede sulak olmayan dağlık ve taslik bir köyde zeytin yetiştiriciligi yapmak istiyorum soguga ve susuzluga dayanıklı yaglik olan zeytin cinsi tercih etmek istiyorum hem kalite hem yağ çokluğu bakımından zengin olan cinsleri ayırt etmemde ve nasıl olması gerektiğinde yardimci olursaniz sevinirim tecrübeli arkadaşlar yardimci olsun fikir konusunda koyumuzde 50 yakın zeytinimiz vardır deneme amaçlı olarak dikildi ve zeytin vermeye başladı bazıları koyde bizden başka zeytin diken yok şu sıkıntısı mevcuttur taşıma şu ile sulaniyor dağ bölgesi yayla tarzı bir bölge deyiz

Acemi_ciftci20
01-09-2015, 14:06
Merhaba denizlinin ilcesinde karasal iklim ve Akdeniz iklimi geçiş özelliği olan bir bölgede sulak olmayan dağlık ve taslik bir köyde zeytin yetiştiriciligi yapmak istiyorum soguga ve susuzluga dayanıklı yaglik olan zeytin cinsi tercih etmek istiyorum hem kalite hem yağ çokluğu bakımından zengin olan cinsleri ayırt etmemde ve nasıl olması gerektiğinde yardimci olursaniz sevinirim tecrübeli arkadaşlar yardimci olsun fikir konusunda koyumuzde 50 yakın zeytinimiz vardır deneme amaçlı olarak dikildi ve zeytin vermeye başladı köyde bizden başka zeytin diken yok su sıkıntısı nedeniyle kimse ağaç yetiştirmek istemiyor koyumuzde elma armut ceviz ağırlıklı badem yetistigini buğday nohut genel geçim tütün üzerinde koyde kırmızı toprak hakim dağları çam ardıç meşe palamutu makilik mevcut bu şekilde yatırım için düşünüyorum bodur zeytin daha kaliteli yağ ve erken ürün verme özelliği varmis uygun tarlaya sahip olduktan sonra tavuk gübresi ile nadasa bırakmak 1 yıl sonra dikim yapmak istiyorum. İlgili arkadaşların yazımı okuduktan sonra özelden mesaj yazarak tecrübe ve bilgilerinden yardım almak isterim aranızda ziraat mühendisi var ise mesajım özelden cevap verirse sevinirim cunki siteye yeni üye oldum buraya pek takip edemiyorum ogrenemedim yani ..

Melih Bakırlıoğlu
02-09-2015, 08:46
Etrafınızda olan ağaçları inceleyin, verimlerini araştırın derim. Ceviz bildiğim kadar su ister, badem kayalık yeri sever ama erken donlardan etkilenir.
Yakınınızdaki ilçe tarım ile görüşmenizi tavsiye ederim.
İlle de zeytin diyorsanız, bölgedeki zeytinliği olan çiftçiler ile görüşmeniz çeşit konusunda size fikir verecektir, farklı bölgelerin zeytinleri cins kırılması yapabilir.
Kolay gelsin.

tarimtutkunu
24-09-2015, 17:22
iyi günler
zeytinin dip (kök) sürgünlerini çelik elde etmek için toprağa ne zaman yatırmam gerekir?
bilgi verirseniz çok memnun olurum.

masiva
01-12-2015, 19:17
Selamun aleykum bir sorum olacaktı arkadaşlar... Benim babadan kalma 13 dönüm yerim var ve buğday ekiyorum ve dönüme ortalama 450-500 kg buğday alıyorum ve uğraştığıma degmiyor... Ben buraya zeytin dikmek istiyorum... Sorum şu benim tarla eski göl yeri ve kışın çok yağışlı olursa azda olsa su duruyor ve kışları toprağa bastınmı çizmeboyuna yakın çamura batıyor bu tarlada zeytin olur mu? Zeytini dikip kurumasını istemiyorum bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler....

owert
06-12-2015, 06:36
Selamun aleykum bir sorum olacaktı arkadaşlar... Benim babadan kalma 13 dönüm yerim var ve buğday ekiyorum ve dönüme ortalama 450-500 kg buğday alıyorum ve uğraştığıma degmiyor... Ben buraya zeytin dikmek istiyorum... Sorum şu benim tarla eski göl yeri ve kışın çok yağışlı olursa azda olsa su duruyor ve kışları toprağa bastınmı çizmeboyuna yakın çamura batıyor bu tarlada zeytin olur mu? Zeytini dikip kurumasını istemiyorum bilgisi olan yardımcı olursa sevinirim şimdiden teşekkürler....

Zeytin aşırı su istemez. Derenaj yapmanız gerekir. Zeytin eksi 7 deceye adar dayanır. Soğuda sevmez. Çiçeklenme ve oluşum aşamasında hatırladığım kadarı ile 23 dece altına düştüğünde meyva oluşumunda kendini stopa alır yapamaz. Zeytin çok dayanıklı uzun ömürlü ama o kadarda hasas bir ağaçtır. En çok suya Temmuz ağustosta sonu ayında ihtiyaç duyar, çünkü tane çekideğini o zaman yapmaya başlar eylül başlarında ki yağmurlarda geliştirir. hem su ister hemde fazla su istemez işte hasaslığı mesela. Eğer kurak yerde,soğuk yerde iseniz bu aylarda verim alamasınız. Bunun için öncelikle iki üç ağacı farklı yerle ekin ,hatta başka ağaçları da (kayısı mesela) ekin randımanının görün sonra karar verin derim. meyvacılık bir dönem ekilip bir dönem sonu sökülecek tarım değildir ki. Yatırım gerekli ,toprağınızı bağlayacaksınız ?

Toprağın PH değeri 6, 6,5 değerlerinde olması gerekmektedir diye biliyorum.Bu ayarlanabilir gerçi bunun için gübre kulanmanız gerek vs vs .. En iyisi Melih beyin dediği gibi ilçe tarımda ziraatçi mühendislerlere danışmak . Çünkü o belgeyi en iyi bilen orası.

sidre
19-10-2016, 08:05
4500 dönüm zeytinlik aldık 2 ay önce,çok bakımsız ve biraz dik kalıyoru arazi,aslında tam istediğimiz gibi,1-2 yıl içinde ev yapık oraya yerleşmeyi düşünüyoruz.Zeytin ağıçlarını nasıl bakım yaparız hiç bir fikrimiz yok(60 tane ağıç var ),bazıları sanki yabani gibi ,sayın zeytinci, sizinkiler o kadar güzeller,bayıldım.
450 metrekare **** 4,5 dönüm dür..60 ağaç buraya sığar.:p

sidre
19-10-2016, 08:19
Zeytın dostlar;
5 sene önce Gemlik diye 44 tane fidan diktim.22 tanesi. neyidi belirsiz çiktı.Antalya dan serbest fidancıdan aldım.1 ağaçdan 15 kılogram zeytin topladım diğer 21 ağaçtan toplam o kadar olmadı.7 yaş lar.Ancak diğer fidanlar söğüt ağacı gibi uzuyorlar ,ocak şubat gibi yaprakları aşiri dökülüyor.Dipten çok dal oluyor.Dallar düzgün uzuyor,gemliğe göre daha düzgün ve uzun dallı. Bu 22 ağaçtan 2 tek tane zeytın gördüm.Çekirdeği gemlik gibi.Ancak bir yaşlı amca bana tavşan yüreği olabılır dedi.Çekirdek farklı.yardım ariyprum bu ağaçlar ne,

osmanoksuz
09-11-2016, 08:12
İyi günler. Resimdeki Zeytinin adını bilen varmı acaba aranızda ?

fusunmns
17-11-2016, 19:46
Manisa karaoğlanlıda 7 dönüm arazim var. Nerdeyse 2 yıldır ne dikeceğim konusunda araştırma yapıyorum. Zeytine karar verdim. Zeytin çeşitlerini incelediğimde yörenin zeytini olan memecik çeşidi bence en uygunu. Sıcak ve soğuğa daha dayanıklı. Yöre çeşidi olduğundan buradada yaygın hastalıklara da daha dirençlidir diye düşündüm. Ancak yörede memecik fidanı bulamadım :) Kimle konuşsam trilye diyor hangi fidancıya gitsem gemlik veya trilye var. Bir yerde hata mı yapıyorum acaba ?

Melih Bakırlıoğlu
18-11-2016, 05:59
Aydın yöresine bakmanızı tavsiye edebilirim. Memecik o yörede çok fazladır.

mister73
21-11-2016, 09:58
Manisa karaoğlanlıda 7 dönüm arazim var. Nerdeyse 2 yıldır ne dikeceğim konusunda araştırma yapıyorum. Zeytine karar verdim. Zeytin çeşitlerini incelediğimde yörenin zeytini olan memecik çeşidi bence en uygunu. Sıcak ve soğuğa daha dayanıklı. Yöre çeşidi olduğundan buradada yaygın hastalıklara da daha dirençlidir diye düşündüm. Ancak yörede memecik fidanı bulamadım :) Kimle konuşsam trilye diyor hangi fidancıya gitsem gemlik veya trilye var. Bir yerde hata mı yapıyorum acaba ?

Zeytinden çok anlamam ancak bizim oralarda Edremit cinsi çok tutulur, hatta trilye ile kıyas kabul etmeyeceğini söylerler. Bergamalıyım, Manisa'ya çok uzak sayılmaz. Bu cinsi Akhisar civarında da rahatlıkla bulabilirsiniz diye düşünüyorum. Bol şanslar...

Zeytinci
21-11-2016, 14:29
Ancak yörede memecik fidanı bulamadım :) Kimle konuşsam trilye diyor hangi fidancıya gitsem gemlik veya trilye var. Bir yerde hata mı yapıyorum acaba ?

Önceliğim kaliteli yağlık olsun ve iddialı olmasa da sofralığa da gelsin kararı için tercihiniz Memecik fikrinize katılıyorum. Zeytincilik Araştırma veya Aydın tarafında özel fidecilerde bulman lazım.
Önceliğin sofralık ise Manisa'nın meşhur çeşitlerinden dikebilirsin.

fusunmns
24-11-2016, 19:24
Cevaplarınız için teşekkür ederim. Önceliğim kaliteli yağlık olması. Memecik cinsin kendine verimli olmadığı için dikilmediğini söyledi buradaki çiftçiler. Ben bi zeytincilik araştırmaya gideyim.

Bahçeye tesfiye yaptırınca buradaki köylüler güldüler bana : ) Sapsol de attırdım . Toprak tahlili için numune de verdim. Sadece fidan seçimim kaldı.

mister73
24-11-2016, 19:46
Kolay gelsin sayın fusunmns, umarım emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.

fusunmns
02-12-2016, 15:10
Kolay gelsin sayın fusunmns, umarım emeklerinizin karşılığını fazlasıyla alırsınız.

Teşekkür ederim. Umarım herkes emeklerinin karşılığını fazlasıyla alır.

fusunmns
15-01-2017, 21:38
Kadın olarak çiftçilik yapmaya çalışmak ne zormuş :( Pes etmeyeceğim

fusunmns
15-02-2017, 18:31
Merhaba , bu gün fidanları diktik. Keyfim yerinde :)

Melih Bakırlıoğlu
16-02-2017, 07:09
Hayırlısı olsun.
Ne cins diktiniz?

fusunmns
17-02-2017, 22:16
Hayırlısı olsun.
Ne cins diktiniz?

Merhaba,

30 memecik, 100 trilye, 10 domat, 1 edremit. trilyelerim maalesef çelik. diğerleri deliceye aşı.

Zeytinci
20-02-2017, 17:13
Merhaba,

30 memecik, 100 trilye, 10 domat, 1 edremit. trilyelerim maalesef çelik. diğerleri deliceye aşı.

Sofralıklar (Trilye, Domat) için sulama imkanın var mıdır?
Çelik'ten üretimin gelişimi deliceye nazaran hızlı olabilir.
8-9 dönüm yeriniz var galiba, hayırlı uğurlu olsun, tebrikler.

smurat45
21-02-2017, 13:32
Merhaba , bu gün fidanları diktik. Keyfim yerinde :)

Hayırlı olsun.Bizde Manisa Turgutlu da önümüzdeki günlerde tekir zeytini dikmeyi planlıyoruz.

fusunmns
01-03-2017, 20:05
Sofralıklar (Trilye, Domat) için sulama imkanın var mıdır?
Çelik'ten üretimin gelişimi deliceye nazaran hızlı olabilir.
8-9 dönüm yeriniz var galiba, hayırlı uğurlu olsun, tebrikler.

Merhaba, evet sulama imkanım var. Bu gün ısırgan gübresi karıştırılmış su verdik . Çelik mi hızlı gelişiyor yoksa deliceye aşı mı ben de bilmiyorum. Bu konuda da her kafadan ayrı ses çıkıyor. ben 5 tane de deliceye aşı trilye ektim. göreceğiz hangisi daha hızlı gelişiyor, hangisi daha dayanıklı. bahçem 7 dönüm. Bu arada bahçenin bir köşesine kompost yapmak için deneme yığını oluşturdum. Bahçenin batı sınırında bir sıra asma ve kiraz var. o sıranın yarısını çapalayıp malçlama yaptım. diğer yarısını geleneksel yöntemle yabancı ottan korumayı deneyeceğim. önümüzdeki günlerde gözlemlerimi yazarım. Uygulama hataları yapmış olabilirim ancak yine pes etmeyeceğim :)

fusunmns
01-03-2017, 20:08
Hayırlı olsun.Bizde Manisa Turgutlu da önümüzdeki günlerde tekir zeytini dikmeyi planlıyoruz.

Merhaba , hayırlı ve bereketli olsun. Tekir zeytinini ilk defa duydum . Özellikleri ne acaba ?

Melih Bakırlıoğlu
02-03-2017, 06:29
Deliceye aşılı zeytin daha sağlam kök sistemi geliştirir.
Tekir Büyükbelen kasabamızın çeşididir, iri bir zeytindir. Her iri zeytin gibi eşek zeytini diyede anılır. :)

Zeytinci
03-03-2017, 09:07
Her iri zeytin gibi eşek zeytini diyede anılır. :)
Kıymetli Melih bey,

En güzel iki yaratılmışa sevgi midir yergi midir Eşek zeytini lakabı? Biri en güzel gözlü eskide kalmış geleneksel çiftci dostu, diğeri hakkında kötü birşey duymadığımız mucizevi meyve.
İriliği sebebiyle yanlış olarak bu tabiri kullanıyoruz İzmir sofralık ya da Kalamata için diye biliyorum. Bu tabir başka çeşitler için kullanılıyor mudur?

Saygılar.

Melih Bakırlıoğlu
04-03-2017, 06:38
Sayın Zeytinci. eşek tabiri onun çok iri güzel gözlerine ithafen kullanılmış olmalı. İznik yöresinde de böyle iri bir zeytin var, Karamürsel yöresinde su zeytini deniyor ve ayni tabir kullanılıyor diye biliyorum.
Kalamata zeytin Yunanistan'ın belli bir bölgesindeki iri zeytin çeşididir, bizim buralar da ise sirke ve sarımsak ile terbiye edilip yenilen işlenmiş zeytin için söylenmesi daha doğru olur diye düşünüyorum.

mustafa1882
15-07-2017, 10:40
Manisa karaoğlanlıda 7 dönüm arazim var. Nerdeyse 2 yıldır ne dikeceğim konusunda araştırma yapıyorum. Zeytine karar verdim. Zeytin çeşitlerini incelediğimde yörenin zeytini olan memecik çeşidi bence en uygunu. Sıcak ve soğuğa daha dayanıklı. Yöre çeşidi olduğundan buradada yaygın hastalıklara da daha dirençlidir diye düşündüm. Ancak yörede memecik fidanı bulamadım :) Kimle konuşsam trilye diyor hangi fidancıya gitsem gemlik veya trilye var. Bir yerde hata mı yapıyorum acaba ?

kardeş sana kim dedi oraya uygun olan memecik diye? oranın zeytini trilya cinsidir. memecik demek eşek zeytini demek. ne yağı yağdır ne zeytini zeytin. aydın bölgesinin zeytinidir. edremit için senin bölgen eğer rakımı yüksek olan kısımlar ise olmaz. en ideali trilye dir.

mustafa1882
15-07-2017, 10:50
kardeş sana kim dedi oraya uygun olan memecik diye? oranın zeytini trilya cinsidir. memecik demek eşek zeytini demek. ne yağı yağdır ne zeytini zeytin. aydın bölgesinin zeytinidir. edremit için senin bölgen eğer rakımı yüksek olan kısımlar ise olmaz. en ideali trilye dir.

mesaja geç yanıt verdim ama oranlama iyi olmuş. bol bereketli günler dilerim.

bu arada büyükbelen zeytincidir. hem de sağlam zeytincidir. yağı çok başarılıdır. büyük zeytine eşek zeytini deniyor ama tekir aslında eşek zeytini değildir. memeciğe eşek zeytini denir o da eskilerden kalma bir tabirdir aslında. ama ben de manisalı olduğumdan damak tadı elbet ama sofralık olarak bile edremitten vazgeçemem.

ekiliş dikiliş yapılırken lütfen kendi isteğimizi değilde bölgenin şartlarına uyum sağlayacak çeşit ekim dikimi yapalım.
dikim sıklıklarını literatüre göre değil de parsele ayıracağımız zamana göre dikim sıklığı yapalım. adam çifçidir tek işi o dur 3.5X5 dikim yapar sonuç alır, ben memurumdur sene de 3 defa tarlaya giderim 7X7 dikimden sonuç alamam ağaçlar birbirine girmiştir gibi. bu işi bölgedeki bilinçli köylülere danışarak yapmak mantıklı diye düşünüyorum. Herkese bol bereketler dilerim

Zeytinci
21-07-2017, 19:23
Edremit/Ayvalık çeşidi aşıladığım zeytinin (doğası gereği dikine büyüyor) yükselmesine izin vermedim. Lider sürgün dahil genç şıvgınların ağacın enerjisini tüketmesine izin vermedim, bunları kesip çıkardım. En yüksek uç sürgün kök toprak seviyesinden en fazla 4 metre.
Bu sayede eteklerdeki yapraklanma kalitesi ve meyve verme iyi oldu. Yemeklik sofralık için değerlendiriyoruz.

fusunmns
07-11-2017, 20:32
Merhaba,

uzun zamandır foruma gelemedim. Malüm iş güç -çoluk çocuk :) Çok fazla uğur böceği var bahçede . bu da bani çok fazla bit mi var diye düşündürüyor. Bir ara vardı Sabunlusu sarımsamsak ekstresiyle ilaçladım sonra gözlemledim yoktu. Bu sene bahçe beni çok yordu aslında . kanyaş ve topalaktan kurtulmanın yolu yok mu acaba ? kimyasal ilaç kullanmak istemiyorum ama sürme ,biçme, çapalama nafile yani . Her şeye rağmen fidanların çogunun boyu 60 cm i geçti. Bir deliceye aşı fidanım kurudu nedenini bilmiyorum.bazıları da çok cılız. Geçtiğimiz hafta sonu kontrole gittiğimde o da nee bazı fidanların sürgünleri yenmiş 3-4 ağaçta var. yine 3-4 ağaçta da yaprakların şekli ve rengi bozuk bir de yapraklarda kabartılar vardı. Hemen örnekler alıp ilçe tarım md. ne götürdüm yaprakları yenmişe zeytin fidan tırtılı dedi reçete yazdı Surrender 5 SG. Şekli ve rengi bozuk olana akar dedi. Ama onaylanmış ilaç bulamadı. Tabi ki hemen Ağaçlar nete attım kapağı. Bu zamanda ilaçlama yapmam doğru olur mu? Daha doğrusu verim alır mıyım ? Yararı zararı nedir? İlaçların etken maddelerini bilmiyorum Surrender 5 SG yararlı böceklere ve toprağa zarar verir mi ? Akar için ne yapacağım ?

fusunmns
07-11-2017, 20:40
Kompost denemem başarısız oldu. Neyi yanlış yaptığım konusunda dahi fikrim yok. İçi kurtçuklarla doldu :) Malçlama ise ilk başlarda malçladığım bölgede geç yeşerip cılız kanyaşlardı ancak sonrasında naylonu delip çıktılar. Bu konuda da neyi yanlış yaptığım hakkında fikrim yok :)

mustafa0202
07-11-2018, 11:11
Merhaba arkadaşlar güzel bilgiler var burada herkese teşekkürler

mustafa0202
07-11-2018, 11:13
[QUOTE=syıldıran;486164]Sn. alexcan1905 ,
Eğer boyları 1m. yi az bir şey geçiyorsa daha 2-3 yaşındalar demektir ki , mutlaka sula derim. Çok faydası olacaktır. Eğer sulamazsan kurumasalar bile baya hırpalanırlar. Dedeniz o fidanları dikerken kendisini değilde sizleri düşünerek dikmiştir , madem dedeniz sizler için zeytinfidanı dikmiş , anladığım kadarıyla ilgilisiniz , haddim olmıyarak tavsiyem fidanlara sahip çıkın sulayın , ileriki yıllarda büyüyüp ağaç olduklarında daha iyi anlarsınız. Biraz gevezelik ettim. Selamlar . .[/Q
MERHABA YORUMLARINI GÖRDÜM YARDIM İSTEYECEKTİM. BEN SERTİFİKALI ZEYTİN DİKMEK İSTİYORUM 15 DÖNÜM ARAZİ KURAK(KIRAÇ) ALAN OLARAK GEÇİYOR ADIYAMAN DA HANGİ TÜR ZEYTİN TAVSİYE EDERSİNİZ

Sad45
07-11-2018, 20:30
(Air layering ) havai köklendirme zeytinde başarılı sonuçlar veriyor mu acaba bilgisi olan varsa paylasabilir mi?

yolac
20-11-2018, 08:56
Arkadaşlar uzunca bir süre aranızda bulunamadım;ancak bundan böyle beraber olabileceğim için sevinçliyim.
Bodrum a yerleştim küçücük bir bahçem var.Gemlik ten bir tane iyi olduğu söylenen 1mt. boyunda üzerinde 2 tane meyvesi olan zeytin fidanı getirip diktim.Ancak budama gerekli mi?Gerkli ise ne zaman nasıl yapmalıyım.Bilgilendiren olursa mutlu olurum.Her şey gönlünüzce olsun.

Işıkfidan
05-12-2019, 21:33
*** ben Mehmet ...bi kaç sorum olacak size
Başlıca Katlama Şekilleri:

""1- 60 cm derinlikte hendek dibine 8-10 cm taş,üzerine 5 cm kalınlıkta hafif toprak, (1/3 kum, 1/3 yanmış gübre, 1/3 funda toprağı) konur. Bunun üzerine 2 cm kalınlıkta çekirdek serilir. Tekrar 2 cm kum konulur. Hendek doldurulur en üste yine kum konur. Üst kısım hasır ile örtülür. Nem kontrol edilir. Gerekirse süzgeçli kova ile su verilir. Çekirdeklerin %10-15'i çatlayınca katlamaya son verilir"".........bu katlama yönteminin süresi ne kadardır ..bu sene katlanan çekirdekler seneye Eylül - ekim aylarında dikilecekse,o zamana kadar kaglamadami kalacak

aziztoprak
13-04-2024, 05:53
Merhabalar. 6-7 yaşındaki zeytin ağaçlarımı bahçe tesviyesi öncesi eğimli arazinin en alt ön sırasına dikmiştim. Ev önü tesviyesi sonrası fidanların (ağaçların) aşı bölgesi kısman toprak seviyesinde veya biraz altında kaldı. Etraflarını mümkün olduğunca açtım. Ancak sorunum şu. Ön bahçe duvarı yapıldığında bahçenin seviyesi tesviye sonrası yükseldiği için boğaz aşı bölgesi yaklaşık 50-60 cm aşağıda kalıyor. O bölgeyi toprakla doldurmadığım zaman ağaçların arkasına set şeklinde bir duvar daha yapmam lazım ve bahçe görünümü de kademeli ve çirkin oluyor. Doldursam zeytin gövdeleri 60-70 cm toprağa gömülüyor. Gövdenin toprağa gömülmesi ağaçlara zarar verir mi? Nasıl bir çözüm üretebilirim? Saygılar.:confused::confused::confused:

Doku_Kültürcü
13-04-2024, 12:30
Merhabalar. 6-7 yaşındaki zeytin ağaçlarımı bahçe tesviyesi öncesi eğimli arazinin en alt ön sırasına dikmiştim. Ev önü tesviyesi sonrası fidanların (ağaçların) aşı bölgesi kısman toprak seviyesinde veya biraz altında kaldı. Etraflarını mümkün olduğunca açtım. Ancak sorunum şu. Ön bahçe duvarı yapıldığında bahçenin seviyesi tesviye sonrası yükseldiği için boğaz aşı bölgesi yaklaşık 50-60 cm aşağıda kalıyor. O bölgeyi toprakla doldurmadığım zaman ağaçların arkasına set şeklinde bir duvar daha yapmam lazım ve bahçe görünümü de kademeli ve çirkin oluyor. Doldursam zeytin gövdeleri 60-70 cm toprağa gömülüyor. Gövdenin toprağa gömülmesi ağaçlara zarar verir mi? Nasıl bir çözüm üretebilirim? Saygılar.:confused::confused::confused:

Evet, zarar verir ama şöyle bir yol izleyebilirsiniz. Köklendirme hormonu alırsınız. Litrede yarım gram olacak şekilde çözersiniz (hazır çözeltileri var), Ağacın toprak altında kalacak kısımlarına, bıçakla derinlemesine (odun bölgesine ulaşacak şekilde) kesikler atarsınız. Bu kesiklere hazırladığınız köklendirme hormonundan püskürtücü ile püskürtürsünüz. Sonra, bu yaralı kısımları plastik bir torba içerine alıp, torbanın içini de ıslak perlitle doldurursunuz. Ağaç, bu yaralı kısımlardan hormon etkisiyle kökler geliştirir. 6-7 ay sonra kök gelişimini kontrol edersiniz. Kök oluşumunu gördüğünüzde perlitleri uzaklaştırmadan üzerine toprak doldurursunuz. Bir yıl boyunca yaz aylarında ağacı sulamayı ihmal etmeyin... Kolay gelsin...