View Full Version : Perihan Bayram / Hoya
Perihan Bayram
08-11-2012, 09:46
Yıllar önce Annem'in yetiştirdiği ve evimizden hiç eksik olmayan Mum çiçeklerimiz vardı.Hatta evlendiğim zaman annem çeyizime koca bir teneke mum çiçeği koymuştu.Yılarca çiçek açarak o güzel kokusu ile beni mest etti.Tenekede ekili olan, boyu 5 metreyi geçen çiçeğimi,görev icabı ilden ile taşıdım,ama o beni hiç üzmedi,çiçeklenmeye devam ederek mutluluk kaynağım oldu.Ben bu çiçeğe aşık olmuştum,üstelik bana daima annem'i hatırlatıyordu.
Ama bir gün il dışına gitmem gerekti ve uzunca bir süre orada kaldım,bir ay kadar.Her ne kadar evde ona bakan olsa da,Mersin'in sıcak yaz gününde,balkonda zarar görmüş.Eve döndüğümde iş işten geçmişti,aldığım çelikle dahi olmadı.
Bir kaç yıl sonra yeniden Hoya araştırmasına girdim ama nafile,hiç bir yerde yoktu.Artık kaybolmaya yüz tutan eski çiçekler kategorisine girmişti.
Nette araştırma yaparken görsellerde birden karşıma çıktı.Adının Hoya olduğunu orada öğrendim ve bir şekilde Ağaçlar Net sitesini buldum.Gözlerime inanamadım,burada o kadar çok Hoya seven,yetiştiren,bitki ve doğa sever insan vardı ki.Ben de,bu güzel insanların toplandığı siteye üye oldum.
Bir gün serada gezerken onu gördüm.Hoya Carnosa karşımda duruyordu.Yıllar sonra yeniden Mum çiçeklerine kavuşmuştum.
Benim Hoya serüvenim böyle başladı.Şimdi çok olmasa da bir kaç çeşit Mum çiçeklerim var.Bazılarını ben aldım,bazılarını arkadaşlarım yolladı.Onlara çok teşekkür ediyorum gösterdikleri ilgiden dolayı,tecrübelerini bana aktardıklarından dolayı.Kimi zaman kayıplarım oluyor üzülüyorum,ama kalanların güzelliği mutlu olmama yetiyor.Yer sıkıntısı çekmeme rağmen bu serüvenin asla bitmeyeceğini biliyor ve yeni türlere kucak açıyorum.
Hoyalarımdan bir kaç fotoğraf ekliyorum. Ayrıca bana sayfa açmamı öneren maki01'e de çok teşekkür ederim.
Perihan Bayram
08-11-2012, 12:01
İlk yetiştirdiğim Hoyalar.Carnosa ve Tricolor.
Perihan Bayram
08-11-2012, 12:11
Kerrii ve gene Carnosa.Yanda Pucalyx 282 görünüyor.
Perihan Bayram
08-11-2012, 12:24
Gene başka bir Carnosa,salonda büyüyor.Altta Pucalyx 282.Diatomitte Tricolor var.Balkondaki Carnosa tavana değiyor.
Perihan Bayram
08-11-2012, 12:38
Beyaz Carnosa ve diğerleri.Bu beyaz Carnona.Diğeri de sevgili Bellam :)
Perihan Bayram
08-11-2012, 12:45
Bundan sonrakiler küçük ve yeni Hoyalar.Bogor, Diversifolia, Dennisii.
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:04
Küçük hoyalar.Lobii,Shepherdi,Laconosa,sp.Couhuke ,Memoria.
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:11
Hoyalar.Compakta,Bella'lar,Cohukivera,Davitcumming iana
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:19
Hoyaalar.Davitcummingi çok küçük,inşallah hayata tutunur.İki yaprak olan Obovata ne yazık ki hiç gelişmiyor.
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:32
Hoya tutkusu çok başka,her zaman yenilerini edinmek istiyorum:p
delete61
08-11-2012, 13:38
Hoya tutkusu çok başka,her zaman yenilerini edinmek istiyorum:p
Perihan hanım sayfanız hayırlı olsun. Hoyalarınız maşallah ne kadar sağlıklı ve güzeller, Allah esirgesin. Daha nice nice güzel çiçeklerini görmeniz ve yeni hoyaları kolleksiyonunuza eklemeniz temennisiyle.
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:48
Bu günlük yeter sanırım,Kerri'nin altındaki Lacunosa bozulanlardan biri.Yeni çelikler aldım,ama gelişme yok.İnşallah hayata tutunur.Herkesin yorumlarını,görüşlerini beklerim:p
Perihan Bayram
08-11-2012, 13:58
Perihan hanım sayfanız hayırlı olsun. Hoyalarınız maşallah ne kadar sağlıklı ve güzeller, Allah esirgesin. Daha nice nice güzel çiçeklerini görmeniz ve yeni hoyaları kolleksiyonunuza eklemeniz temennisiyle.
Teşekkür ederim sevgili delete61,inşallah hep beraber bu güzellikleri yaşarız.
Sayfanız hayırlı olsun.
Zevkle seyrediyorum.
Soluklanmanız iyi oldu, güzellikler başımızı döndürmüştü.
Perihan hanım sayfanız hayırlı olsun. Bol çiçekli günler temennisiyle.
Güzel arkadaşım, iyi ki sayfa açman için ısrar etmişim, tam bir görsel şölen yaşattın bizlere, ellerine sağlık.
Hoya türlerinin az olduğunu söylesen de , saymaya başladım ama sonunu getiremedim. Hoya serası olmuş evin aklımda tutamayacağım kadar çok ve hepsi birbirinden sağlıklı türlerinle.
Hoyalarınla bizleri buluşturduğun için çok teşekkür ediyorum. Dilerim hepsi birlikte açarak güzel koku ve renkleriyle doldururlar evini.
Açıkçası ben de sayfa açmanıza çok sevindim..
Facebookta sizi takip etmek daha zor.. Hem kendi profilinizde hem de gurupta paylaştığınız fotoğrafları kovalamak ciddi hafıza gerektiriyor.. O kadar çoklar ki ;)
Paylaşımlarınız sürekli olsun, hepsi de birbirinden muhteşem..
Bendeki lacunosa da gövdeden çürüdü.. Sizdeki de bozulunca merak ettim.. Ben pet şişeyle sera yapmıştım.. Fazla nemi sevmiyor mu acaba? Sizinki niçin bozuldu?
Perihan hanım sayfanız hayırlı olsun.Aramıza hoş geldiniz.Başlangıcınız çok güzel devamıda gelir inşallah.Kolay gelsin.
Saygılar selamlar.
Ha soyle, hepsini toplu gorelim degil mi ama...Hepsi cok saglikli masallah.
Dilerim en kisa surede ciceklerini de goruruz. Ama hepsinin saksilari buyuk..))
Ali_askn
08-11-2012, 19:33
Maşallah perihan ablacım balkonun ve hoyaların harika :) Şimdiye kadar neler kaçırmışız :) Ellerine ve yüreğine sağlık :)
missmenas
09-11-2012, 01:29
Sevgili Perihan Hanım,
Sayfanız hayırlı olsun... Gönlünüze taht kurmuş olan Hoyalarınızın Dilerim çiçekleri hiç eksik olmaz.
Hoya kerrii ye iltifat etmeden geçemiyeceğim Muhteşem gözüküyor...
ilksenozturk
09-11-2012, 07:27
hoya keriiniz hakikaten şahane. elinize sağlık.
sayfanın konusu değil ama yine de sormak istiyorum ;3. mesaj 2. resimdeki şelale taştan mı başka bir malzeme mi? nerden aldınız?
isterseniz sonra bu soruyu silerim.
Sn.Perihan Hanım sayfanız hayırlı olsun İnşallah en kısa zamanda çiçeklerle
dolsun. Keyifle izledim resimleri. Balkonunuza bayıldım. Hayallerimi fotoğraflamışsınız sanki.:) Bende minik süs havuzunu daha yeni balkona
atmış, mum çiçeklerini bahara taşımayı düşünürken ,sizin balkonu görmek beni
uzun uzun gülümsetti.
Elinize yüreğinize sağlık .
Perihan Bayram
09-11-2012, 14:56
Sayfam için bana güzel dileklerde bulunan tüm arkadaşlara teşekkür ederim.Beğendiğinize çok sevindim.
Sevgili selis,benim Lacunosa iyice büyümüş,tomurcuk bile vermişti.Fazla sudan sanırım,kökleri çürüme yaptı.Suyunu iyi ayarlamak gerek,fazla kaçmış.Lacunosa zaten nazlı bir tür olduğu için çabuk bozuluyor.
Sevgili Missmenas,sevgili İlksenoztürk,evet Kerrii aldı başını gidiyor,inşallah çiçeklerini de görürüz.
Perihan Bayram
09-11-2012, 15:05
hoya keriiniz hakikaten şahane. elinize sağlık.
sayfanın konusu değil ama yine de sormak istiyorum ;3. mesaj 2. resimdeki şelale taştan mı başka bir malzeme mi? nerden aldınız?
isterseniz sonra bu soruyu silerim.
Sevgili İlksenozturk;Şelale taş görüntülü bir malzeme ile yapılmıştır.Tekzen'de görünce hemen aldım.Hoya Kerrii'nin ve balkondaki diğer Hoya'ların su sesi dinlemelerini,kendilerini doğal ortamda sanmalarını istedim.Ayrıca ben de su sesi dinleyerek Hoya'larımı seyretmeye bayılıyorum.
nılgun_dogan
09-11-2012, 15:12
Perihan hanım hepsi muhteşem hele o kerii nedir o öyle maşşallah bakımı hakkında yazılanları uyguluyorum lakin hiç bir cevap alamadım keriimden siz nasıl bir uygulama yapıyorsunuz.
Perihan Bayram
09-11-2012, 16:16
Perihan hanım hepsi muhteşem hele o kerii nedir o öyle maşşallah bakımı hakkında yazılanları uyguluyorum lakin hiç bir cevap alamadım keriimden siz nasıl bir uygulama yapıyorsunuz.
Nilgün hanım;Kerrii güneşi çok seviyor,ışık ve güneş aldığı süre yapraklar düzgün oluyor.Ayrıca suyunu az kullanmak lazım.Benimkinin özel bir bakımı yok,sadece bana söylenen bunlardı,yapmaya çalıştım.:p
Harikalar.... Doyamadim bakmaya...
Az cesidim var demissin de ben hic konusmamayim senin cesitler azsa... Ne kadar sagliklilar bir de Masallah diyorum
Perihan Bayram
08-12-2012, 11:26
Yeni bir Hoya ,Linearis. Kargodan geldiğinde altüst olmuş,toprakları dökülmüştü.Banyoda duş aldırıp saksısına yerleştirdim,balkona süzülmeye astım:(
Perihan Bayram
08-12-2012, 11:30
Linearis'lerin son durumları böyle :p
Perihan Bayram
08-12-2012, 11:36
Linearis'lerden bir kök toprağa ektim. Kırılan dallarından bölerek iki saksı diatomite ekip sera yaptım.Bakalım başarabilecek miyim;)
yeşillim
08-12-2012, 11:40
Sevgili Perihan,
Sayfanız hayırlı olsun şölen yaşamamız dileğimle.
Linearis için başarılar diliyorum. H. davidcummungii nin durumu hakkında bilgilendirirsen sevinirim!
kolay gelsin
Perihan Bayram
08-12-2012, 16:54
Sevgili Perihan,
Sayfanız hayırlı olsun şölen yaşamamız dileğimle.
Linearis için başarılar diliyorum. H. davidcummungii nin durumu hakkında bilgilendirirsen sevinirim!
kolay gelsin
Sevgili Yeşil,H.Davidcummungii iyi gidiyor,iki yaprak verdi.Durumu fotoğraftaki gibi.Az sulamamı önermiştin,dikkat ederim.
yeşillim
08-12-2012, 20:26
Sevgili Perihan,
Tekrar ellerinize sağlık. Benim anaç H. Davidcummungii paylaşım yaptığım iki ayrı yerde (bildiğim kadarıyla) çiçek öbeğini açmış bulunmaktadır.:)
İkisi de İstanbul 'da!!Sanırım sıra sizin H. Davidcummungii de kısmet olabilirse! Mersin diyerek heyecanlı bir süreç başlatmış bulunuyoruz,tabii ki, başka bir evden sürpriz gelişmezse!!
Sevgilerimle
Perihan Bayram
09-12-2012, 11:29
Salonda Hoya köşesi oluşturdum.Bunlar bir kısmı.Pencereden ışık alıp gelişmeleri için.
Perihan Bayram
05-01-2013, 17:06
Linearis'lerden diatomite dikmiş ve sera yapmıştım.Kısa sürede hava kökleri oluştu.Seradan çıkardım,bakalım hep beraber gözlemliyeceğiz.
Perihan Bayram
22-01-2013, 19:25
Hoya Carnosa ve Kerrii.Linearis,Tricolor.Son halleri.
Perihan Bayram
07-02-2013, 19:08
Rodin ve Hoyalar:p Yeni ektiğim Linearis'ler gelişmeye başladılar.
Perihan Bayram
07-02-2013, 19:11
Bu da başka bir Linearis.
Perihan Bayram
27-04-2013, 11:29
Hoya Bella nihayet çiçeklendi.:p
Perihan Bayram
27-04-2013, 11:35
Diğer Hoyalar,Bella,Shepherdii,cv.Chukivera,Dennisii,Rot undiflora
Çok sevindim sevgili Perihan, kutluyorum. Bellanın çiçeklerinden sonra Linearis'den de çiçek haberi alacağımızı düşünüyorum :)
Hoya cv. 'Chouke' atağa kalkmış, çok hızlı bir gelişim göstermiş :) Bakalım o ne zaman çiçeklenecek...
Perihan Bayram
30-04-2013, 11:36
Sevgili Maki01,evet Linearis'te de tomurcuklar var.İnşallah hep beraber göreceğiz.
Perihan Bayram
21-07-2013, 09:51
Bella sürekli çiçekte,cohukivera atakta
Perihan Bayram
21-07-2013, 09:57
Bella sürekli çiçekte,cohukivera ataktaDennisii gelişiyor
Perihan Bayram
21-07-2013, 10:00
Dennisii gelişiyorLacunosa küçük olduğu halde çiçek açtı.
Offff...Bizlerede kısmet olur inşallah..
Perihan Bayram
13-09-2013, 15:13
Linearislerim yaprak döküyorlar,ne yapacağım ? Çok güzel gelişmişlerdi,çiçek bekliyordum ama bu yaprak dökülmesine çokı üzüldüm.Davitcummingii çiçeklendi,sürekli tomurcuk veriyor.
bitkiseli
13-09-2013, 23:05
Maşaalla eviniz tam bir hoya cenneti, bizlerde çiçeklerini görürüz inşaallah.
Hoya carnosa uzantısının üzerinde tek yaprak var suya koydum köklenir mi acaba
edelvays58
14-09-2013, 08:10
Perihan Hanım, hoyalarınız bir harika. Linearisin yaprak dökmesi fazla sulamadan olabilir. Nemi fazla sevmeyen bir tür okuduğum kadarıyla.
Bu bahar ve yaz senin hoyalarına yaradı sevgili arkadaşım, Davidcummingii'nin de çiçeklerini gördün , kutluyorum seni :) Darısı çiçek vermeyen tüm hoyalarına...
Linearis, serin ve gölge ortam arayan bir tür. Buna rağmen Mersin gibi sıcak bir yörede yetiştirmen büyük başarı. Bu türün toprağının kurumamasına özen göstermek gerekiyor yani toprak sürekli nemli olmalı.
Mersin Adana'ya göre daha nemli olmalı ama son günlerde esen poyraz nedeniyle nem çok düşük . Cildimizden de bunu hissedebiliyoruz. Belki sık sık su püskürtmen yaprak dökülmesinin önüne geçebilir.
Perihan Bayram
23-09-2013, 19:43
Teşekkürler arkadaşlar.Su püskürtmeye devam edeyim,bir ara kesmiştim.Sevgili Bitkiseli,Hoya Carnosa suda köklenir.
ahmetmelek
23-09-2013, 19:48
merhaba perihan hanım ben pek anlamam ama çiçekleriniz güzel gözüküyor
yeşilkolik
17-12-2013, 16:13
Sn Perihan hanım hepside bir birinden güzel ve özel Allah nazadan saklasın. Bakarken içim gidiyor inşallaj benimde olur bu hoyalardan. Maşallah çok güzeller :)
Perihan Bayram
19-11-2014, 19:27
Açanlardan bir kaç tane.Carnosa,Rotunduflora,Shepherdii,Lobbii
Perihan Bayram
19-11-2014, 19:40
Hoyalardan bazıları.Lobbi su içerisinde açtı.Şimdi onu toprağa aldım.Bakalım ne olacak ?
Başlığın şenlenmiş güzel arkadaşım, lütfen bu kadar uzun süre habersiz bırakma bizi. Facebook'da paylaştığın hoya orman fotoğraflarını burada da görelim lütfen :)
Sevgiler...
Perihan Bayram
05-09-2015, 20:37
Hoya'lardan bazıları
Perihan Bayram
29-10-2015, 14:42
üzgünüm fotolar yüklenmiyor
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.