PDA

View Full Version : Terrarium'da Orkide Çalışması

SAGEN
05-11-2012, 13:17
Uzun süredir üzerinde çalıştığım subratsız orkide yetiştirilmesi ve dış ortamda canlı ağaç üzerindxe doğal olarak orkide yetiştirilmesi konularında oldukça yol aldığımı düşünüyorum.
Subratsız orkide yetiştirme konusunda bilindiği üzere önemli noktalar olan sulama(özellikle tatile çıkarken sorun oluyor), sisleme (pulvarizasyon) ve ortam nemini ayarlama konularında sonuca ulaştım.
Orkideler konusunda benim bu sevdaya gittikçe deli gibi tutulmama sebep olan Ziya SONER hocama ve Bora ÜNVER dostuma (yaş itiberi ile abi demek daha uygun sanırım), çok çok teşekkürler ediyorum.
Bu arada dış ortamda canlı ağaç üzerinde orkide yetiştirilmesi çalışmalarıma karşılaştığım bir takım sorunlar ve mevsimin kışa dönmesi sebebi ile bir süreliğine geçici olarak ara vermiş bulunmaktayım.

SAGEN
05-11-2012, 13:29
Bu arada en son resimde gördüğünüz keiki'm (bebek orkidem) yerinden oldukça memnun hızla gelişiyor.

SAGEN
05-11-2012, 13:35
Uygun ortam nemi ve sulama şartlarında orkidelerim coşmaya başladı ve hızla yaprak açıyorlar.

SAGEN
05-11-2012, 13:40
Bu arada şunu eklemeliyim. Terrarium içerisinde uygun sıcaklık, nem ve sulama gibi konularda orkidelerimin yapraklarının daha canlı, daha parlak ve daha da yeşil olduğunu gözlemledim.
Ayrıca hızlı bir biçimde yeni kökler oluşturmaya başladılar ve kökler oldukça sağlıklı gelişiyor.

SAGEN
05-11-2012, 13:59
Aydınlatma kapalıyken bir resim.

SAGEN
05-11-2012, 14:18
Birazda teknik bilgi verelim.

Ortam nemi %75 ile %90 arasında (Genelde %80-85)
Sıcaklık gündüzleri 22 C° ile 24 C° ve geceleri ise 19 C° ile 20 C°
Aydınlatma suya dayanıklı led'lerle sağlanmakta (Şimdilik yeterli gibi gelmesine rağmen güçlendirilmesi için çalışıyorum).

Terrarium içerisinde durağan bir hava mevcut. Ancak zaman zaman tepedeki fan yardımı ile içeride hava sirkülasyonu sağlanıyor. Gün içerisinde güneş durumuna göre perde açılıp kapatılıyor. Cam önünde durduğu konum güney cepheye bakmakta ve sabah güneşin doğumundan öğlen saat 14,30 'a kadar güneş almakta.
Ayrıca kışın sıcaklığın belli bir derecenin altına düşmemesini sağlamak için bir düzenek üzerinde de çalışmalarım sürmekte.

SAGEN
05-11-2012, 14:24
Farklı resimlerle renk katalım.

Orkun Kırcı
05-11-2012, 15:24
Tebrikler, zeminde kullandığınız malzeme nedir?

Denizardacan
05-11-2012, 17:17
Tebrikler,
Korkarak soruyorum ama, spagnum yosununa orkideleri nasıl tutturup ağaca sabitlediniz. Yapıştırmadınız değil mi:confused::(
Cehalet

SAGEN
05-11-2012, 19:33
Tebrikler,
Korkarak soruyorum ama, spagnum yosununa orkideleri nasıl tutturup ağaca sabitlediniz. Yapıştırmadınız değil mi:confused::(
Cehalet

Sayın DENİZARDACAN Hanım;

Öncelikle teşekkür ederim. "Orkideleri ağaca tahta çivisiyle çaktım" :Ddesem ayıp etmemiş olurum sanırım affınıza sığınarak. Şaka bir yana bildiğiniz misina (balık tutmak için olan) kullanarak sabitledim. Bir süre sonra kendisi doğal olarak tutunmaya başlayacak ağaçkütüğüne.

SAYGILARIMLA.

Denizardacan
05-11-2012, 19:38
:D:D:D:D:D
Ya çok şaşırdım.İlk okuduğumda ne dedim benden de insafsızları varmış, akşam akşam güldürdünüz beni canınız sağolsun:p

SAGEN
05-11-2012, 19:38
Tebrikler, zeminde kullandığınız malzeme nedir?

Sayın ORKUN KIRCI;

Zeminde uluslararası çiçekçilik işiyle uğraşan bir abimden aldığım sphagnum moss diye adlandırılan bir çeşit yosun türüdür. En azından ben öyle biliyorum yanlışım varsa daha tecrübeli dostlar düzeltsinler lütfen.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
05-11-2012, 19:42
:D:D:D:D:D
Ya çok şaşırdım.İlk okuduğumda ne dedim benden de insafsızları varmış, akşam akşam güldürdünüz beni canınız sağolsun:p

"Benden de insafsızları varmış" derken ne demek istediğinizi anlamadım. Sanırım siz daha acımasız bir şey yaptınız.

Denizardacan
05-11-2012, 19:57
Yapıştırmadınız değil mi (şeklindeki akıl yürütmemden bahsediyorum, alıntılamayı henüz öğrenemedim, kusura bakmayın)

Yok birşey yapmadım, herşey düşünce aleminde oldu. Çivilemek, yapıştırmaktan daha insafsızca geldi bana:D:D
Gerçekten tebrik ederim. Bir tane orkidem var napacağımı şaşırdım, çok mantıklı ben de deneyebilirim. :confused:

SAGEN
05-11-2012, 21:02
Yapıştırmadınız değil mi (şeklindeki akıl yürütmemden bahsediyorum, alıntılamayı henüz öğrenemedim, kusura bakmayın)

Yok birşey yapmadım, herşey düşünce aleminde oldu. Çivilemek, yapıştırmaktan daha insafsızca geldi bana:D:D
Gerçekten tebrik ederim. Bir tane orkidem var napacağımı şaşırdım, çok mantıklı ben de deneyebilirim. :confused:

Tekrar teşekkür ederim beğenilmesine sevindim. Daha henüz tamamlanmadı eklenecek birçok ekipman ve parça var eklemeyi düşündüğüm.
Uzun uğraşlar ve düşünceler ve de denemeler sonunda oluştu ve tamamlamaya devam edeceğim eksikleri. Çok fazla bilginiz yoksa orkide konusunda acele etmeyin derim. Özellikle otomatik sulama ve sisleme ve nem konusunda hassas olmak gerekiyor
Ama her türlü konuda yardımcı olmaya çalışırım.

Orkun Kırcı
05-11-2012, 21:14
Sayın ORKUN KIRCI;

Zeminde uluslararası çiçekçilik işiyle uğraşan bir abimden aldığım sphagnum moss diye adlandırılan bir çeşit yosun türüdür. En azından ben öyle biliyorum yanlışım varsa daha tecrübeli dostlar düzeltsinler lütfen.

SAYGILARIMLA.

Teşekkür ederim, ortamı çok beğendim, bunun içinde birde HOYA olacaktı ki ne süper olurdu... Ellerinize sağlık, takipteyim :)

SAGEN
05-11-2012, 21:27
Teşekkür ederim, ortamı çok beğendim, bunun içinde birde HOYA olacaktı ki ne süper olurdu... Ellerinize sağlık, takipteyim :)

Orkun bey merhaba;

Ben teşekkür ederim, beğenmenize sevindim gerçekten. Hoya'ları bilirim namı diğer mum çiçeği çok güzel olur vede çok güzel kokarlar bulundukları ortamda.
Yazınızı okuduktan sonra biraz hayal ettim de gerçekten o kütüğün alt tarafına sarılmış vaziyette güzel olacağını düşündüm ve olurda kanısındayım.
Düzenlemem henüz son bulmuş değil ekleyeceğim teknik ve diğer donanımlar var.

Orkun Kırcı
05-11-2012, 21:36
Gelişmeleri takip edicem, son halini merak ediyorum şimdiden. Belki bize de bir yol gösterici olur çalışmanız...

saydemir
06-11-2012, 14:53
Sisleme başlıklarını nereden temin ettiniz acaba? Sislemeyi zamanlayıcıya mı bağladınız ne sıklıkla sisleme yapıyor?
Güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler.

SAGEN
06-11-2012, 22:12
Sisleme başlıklarını nereden temin ettiniz acaba? Sislemeyi zamanlayıcıya mı bağladınız ne sıklıkla sisleme yapıyor?
Güzel bir çalışma olmuş. Tebrikler.

Sayın SAYDEMİR;

Sisleme başlıklarını ben kendim yaptım.Gerekebilecek parçaları yabancı kaynaklı bir çok siteden uzun araştırmalar sonucunda tespit edip sağladıktan sonra hangi malzemelerle yapabilirim diye düşündüm ve sonuca ulaştım. Malum aynı şekilde ikili nozula sahip başlıkların avrupada satış fiyatları oldulça faiş fiyatlarda ve bu fiyatlara nakliye ve kdv gibi oranlar hariç.

Evet zamanlayıcıya bağlı ayrıca zaman ayarlı rölede kullanıyorum (ama ince ayarları kafamı çok yordu ve hala tamamlamadım).Ancak şu an zamanlayıcım nedenini bilmediğim bir arıza yaptı ve geçici olarak manuel kumanda ediyorum.
Sisleme sıklığı henüz tam oturmuş değil o yüzden gün içerisindeki sıcaklık ve güneş durumuna göre sistem oturana kadar tam ayarlanmış değil.Yakında inşallah Sisleme kendi yaptığım başlıklarının farklı versiyonlarınında olduğu 10 kadar modelin satışınada başlamayı düşünüyorum. Tabi avrupadaki kadar faiş fiyatlarla değil.:p

Teşekkür ediyorum.

SAGEN
07-11-2012, 07:47
Oda ısısının kontrolünde kullanılan termokulp.

SAGEN
07-11-2012, 07:52
Aydınlatmayı açıp kapatmak için kullanılan çıt çıt düğme ve sisleme sistemine su taşıyan ana hortumdan birer kesit.

SAGEN
07-11-2012, 07:59
Keiki'm durumundan oldukça memnun 2. yaprağını büyütmeye başladı ve yaprak rengi çok canlı ve diri. Dün akşam saat 23,00 sıralarında orkidelerimin son durumunu incelerken birşey farkettim. Keiki'm ana dala tutunduğu yerden kök sürme çalışmalarına başlamış.:eek:Ne yalan söyleyeyim bu kadar çabuk beklemiyordum. Biraz şok, biraz şaşkınlık ve sevinç içerisinde olduğumu paylaşmak isterim. Henüz çok küçük bir kaç gün içerisinde bu kök oluşumunun fotoğrafınıda ekleyeceğim.

fzthalil
07-11-2012, 15:04
Sayın Sagen,
son zamanlarda çalışma yapan ya da paylaşan pek olmamıştı, sizin çalşımanız güzel oldu:) ve cidden güzel de bir çalışma olmuş ellerinize sağlık. teknik donanım olarak malzemeleri de ayarlamanız iyi olmuş.. gelişmeler de çok güzel ve sizin de değindiğiniz gibi orkideler ortam şartlarını beğenmiş durumdalar:) diğer orkide türleriyle de ilgilenmenizi bekliyorum(cattleya vs.) başarılar diliyorum..
Saygılarımla.

Ziya Soner
07-11-2012, 16:46

Ortam nemi %75 ile %90 arasında (Genelde %80-85)
Sıcaklık gündüzleri 22 C° ile 24 C° ve geceleri ise 19 C° ile 20 C°
Aydınlatma suya dayanıklı led'lerle sağlanmakta (Şimdilik yeterli gibi gelmesine rağmen güçlendirilmesi için çalışıyorum).

Terrarium içerisinde durağan bir hava mevcut. Ancak zaman zaman tepedeki fan yardımı ile içeride hava sirkülasyonu sağlanıyor. Gün içerisinde güneş durumuna göre perde açılıp kapatılıyor. Cam önünde durduğu konum güney cepheye bakmakta ve sabah güneşin doğumundan öğlen saat 14,30 'a kadar güneş almakta.
Ayrıca kışın sıcaklığın belli bir derecenin altına düşmemesini sağlamak için bir düzenek üzerinde de çalışmalarım sürmekte.

Sayın SAGEN
Çlışmalarınızdan dolayı sizi kutlarken,affınıza mağruren bir görüşümü öneri olarak sunuyorum.
Sizin sisteminiz yeşil ve yaprak konusunda oldukça başarılı çalışabilir ancak çiçek konusunda başarılı olabileceği ile ilgili pek emin değilim(yanılıyor olabilirim)
Gece gündüz ısı farkını 10.c ye ayarlayabilmenizi öneriyorum.Gece 13-14 .c ideali,gündüz 24-25 .c.Sizi çiçek konusundada başarılı kılar diye düşünüyorum.

Ukalalığımı affedin

Saygılarımla

SAGEN
07-11-2012, 19:03
Sayın SAGEN
Çlışmalarınızdan dolayı sizi kutlarken,affınıza mağruren bir görüşümü öneri olarak sunuyorum.
Sizin sisteminiz yeşil ve yaprak konusunda oldukça başarılı çalışabilir ancak çiçek konusunda başarılı olabileceği ile ilgili pek emin değilim(yanılıyor olabilirim)
Gece gündüz ısı farkını 10.c ye ayarlayabilmenizi öneriyorum.Gece 13-14 .c ideali,gündüz 24-25 .c.Sizi çiçek konusundada başarılı kılar diye düşünüyorum.

Ukalalığımı affedin

Saygılarımla

Sayın ZİYA Hocam;

Öncelikle fikirlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ediyorum. Foruma ne kadar nadir girdiğinizi bilen biri olarak bu beni son derece sevindirdi (Ancak önümüzdeki zamanda, daha sık bizleri ziyaret etmenizi temenni ediyor ve bizleri engin bilgilerinizden mahrum etmemenizi umuyorum).
Yazdıklarınıza gelince hocam sondan cevap vererek başlamak isterim.
Ukalalık bir kenara, ben önünüzde orkideler konusunda bilginiz ve yaptıklarınızla ilgili ancak düğme iliklerim. Ukalalık ne kelime...
Sıcaklık konusunda, evet gece gündüz farkın 10 dereceler gibi bir farkta olması gerektiğini biliyorum hocam. Ancak, sistem daha çok yeni onuda ayarlamaya çalışacağım, inşallah başarılı olur ve onuda paylaşırım. Belkide sizinde dediğiniz gibi bu şekilde de bir adaptasyon olurda hepimiz yanılıyor olabiliriz, onuda zamanla göreceğiz.
Sizin gece gündüz sıcaklık farkını ayarlayabilmem konusunda ve diğer her türlü konuda bir fikriniz varsa da yararlanmak isterim.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
07-11-2012, 19:11
Sayın Sagen,
son zamanlarda çalışma yapan ya da paylaşan pek olmamıştı, sizin çalşımanız güzel oldu:) ve cidden güzel de bir çalışma olmuş ellerinize sağlık. teknik donanım olarak malzemeleri de ayarlamanız iyi olmuş.. gelişmeler de çok güzel ve sizin de değindiğiniz gibi orkideler ortam şartlarını beğenmiş durumdalar:) diğer orkide türleriyle de ilgilenmenizi bekliyorum(cattleya vs.) başarılar diliyorum..
Saygılarımla.

Sayın FZTHALİL;

Teşekkür ediyorum öncelikle. Diğer özel türlerlede zaman içerisinde ilgilenmeyi düşünüyorum. Henüz bununla ilgili çalışmam tamamlanmadı daha eklenecekler var çalışmalar bittikçe ekleyeceğim sistemin üzerine.
Örneğin nem ve sisleme sisteminin belli derece ve nem durumuna göre çalışıp kapanması, aydınlatmanın havanın durumuna göre otomatik açılıp kapanması, havalandırma pencereleri yapılıp nem durumuna göre otomatik açılıp kapanması v.s. (gerisi bana kalsın tam açıklamayalım :dilli:)
Zamanla olacak. Ayrıca şu anda dikdörtgen formda 150*80*100 ölçülerinde bir terrarium üzerinde çalışıyorum.

SAYGILARIMLA.

fzthalil
12-11-2012, 21:15
Sayın Sagen,
Teknik donanım olarak epey donanımlısınız, maşallah:) ama tüm bu sistem baya külfetli olacaktır. gerçi orkide sevgisi adama neler yaptırmaz ki.. hobi değil bu, sevgidir ancak... başarılar diliyorum tekrardan...

SAGEN
12-11-2012, 21:20
Bu akşam itibari ile bir kaç fotoğraf daha ekleyelim.
Gece sıcaklığımız 17-18 derece, gündüz resimde de görüldüğü üzere 26 derece.
Nem düzeyimiz %80-90 seviyelerinde. Gündüzleri artık hava kapalı ve akşamlarıda havanın erken kararmasından dolayı led aydınlatmalar gece 22-23 saatlerine kadar yanmakta. Otomatik sulama ve sisleme sistemi şu an için iki günde bir olmak üzere günde bir kere çalışmakta. Haftada bir gün (Cumartesi sabah 10- 11 civarı) uygun şartlarda gübreleme yapmaktayım.

SAGEN
12-11-2012, 21:25
KEİKİ'M İNANILMAZ HIZLA BÜYÜYOR. YAPRAKLARI ŞİMDİLİK ÇOK CANLI VE DİRİ. YERİNİ ÇOK SEVDİ. iNŞALLAH ÇİÇEKLİ HALİNİDE GÖRMEK KISMET OLUR BU BEBEĞİN.

fzthalil
12-11-2012, 21:41
Bu akşam itibari ile bir kaç fotoğraf daha ekleyelim.
Gece sıcaklığımız 17-18 derece, gündüz resimde de görüldüğü üzere 26 derece.
Nem düzeyimiz %80-90 seviyelerinde. Gündüzleri artık hava kapalı ve akşamlarıda havanın erken kararmasından dolayı led aydınlatmalar gece 22-23 saatlerine kadar yanmakta. Otomatik sulama ve sisleme sistemi şu an için iki günde bir olmak üzere günde bir kere çalışmakta. Haftada bir gün (Cumartesi sabah 10- 11 civarı) uygun şartlarda gübreleme yapmaktayım.

Sayın Sagen,
Hocalarımızın yorumlarını da beklemek üzere şu soruyu sormak istiyorum; forumda bir yerde orkideler için daha doğrusu tüm bitkiler için şartları normal yaşam şartlarına göre ayarlamak en iyisidir yazıyordu. sanırım gece gündüz sıcaklık farkının ayarlanması da bunun için yani çiçeklenmeye başlayabilmesi için bu farkın olması gerekiyor. bu fark da kış mevsimine yakın zaman da başlıyor. peki eğer kış mevsimlerinde hava kapalı ise yani aydınlanma oranı akşam saatlerinde az ise sizin uyguladığınız akşamları bu aydınlatma düzeyi uygun mudur? yani aslında gelişim gayet güzel gözüküyor (yapraklar ve kökler için ki genelde yeşil bölgeler..) fakat Ziya Hocamın da dediği gibi çiçeklenme bu süreçte nasıl etkilenecektir? sürç-ü lisan ettim ise affola...
Saygılarımla.

SAGEN
12-11-2012, 21:42
Sayın Sagen,
Teknik donanım olarak epey donanımlısınız, maşallah:) ama tüm bu sistem baya külfetli olacaktır. gerçi orkide sevgisi adama neler yaptırmaz ki.. hobi değil bu, sevgidir ancak... başarılar diliyorum tekrardan...

Sayın FZTHALİL;

Evet teknik kısım olayın en ilgi çekici kısmı benim için. Tamamen kendi kendine döngü sağlayan bir sistem olacak bittiğinde. Külfet konusuna gelince sizinde dediğiniz gibi "orkide sevgisi adama neler yaptırmaz ki" . Ama evet külfet oluyor. Tekrar teşekkür ederim.

Yanılmıyorsam sizinde bu tarz bir düşünceniz vardı daha önceki yazışmalarımızdan hatırladığım. Bilgim mahiyetinde istediğiniz zaman yardım isterseniz seve seve yardımcı olurum.
SAYGILARIMLA.

SAGEN
12-11-2012, 21:51
Sayın Sagen,
Hocalarımızın yorumlarını da beklemek üzere şu soruyu sormak istiyorum; forumda bir yerde orkideler için daha doğrusu tüm bitkiler için şartları normal yaşam şartlarına göre ayarlamak en iyisidir yazıyordu. sanırım gece gündüz sıcaklık farkının ayarlanması da bunun için yani çiçeklenmeye başlayabilmesi için bu farkın olması gerekiyor. bu fark da kış mevsimine yakın zaman da başlıyor. peki eğer kış mevsimlerinde hava kapalı ise yani aydınlanma oranı akşam saatlerinde az ise sizin uyguladığınız akşamları bu aydınlatma düzeyi uygun mudur? yani aslında gelişim gayet güzel gözüküyor (yapraklar ve kökler için ki genelde yeşil bölgeler..) fakat Ziya Hocamın da dediği gibi çiçeklenme bu süreçte nasıl etkilenecektir? sürç-ü lisan ettim ise affola...
Saygılarımla.

Sayın FZTHALİL;

Zaten zaman zaman yazdığım gibi nem, sulama sıcaklık ve aydınlatma konularını aynı anda takip içerisindeyim.
Nem ve sulama konusu tamam, ancak daha öncede belirttiğim gibi aydınlatma şu an için yeterli gibi olsada uzun dönemde yetersiz kalacaktır bunun farkındayım ve geçici bir aydınlatma bu. Aydınlatma konusunda çalışmam sürmekte ve daha güçlü bir aydınlatma ilave edeceğim.
sizinde tespit ettiğiniz üzere evet gelişim kök ve yapraklarda şu an için çok çok iyi düzeyde.
Ziya hocamın bilgisi ve tecrübesi baş tacımdır. Dedikleride doğrudur. Şu an için gece gündüz sıcaklık farkınıda ayarlama üzerinde çalışıyorum. Olumlu gözlemlerim var bu düzeyde. Farkı 8-10 derece gibi farklara çıkarttığımda bu sorunda çözülecek inşallah.

SAYGILARIMLA.

fzthalil
12-11-2012, 22:01
Sayın FZTHALİL;

Zaten zaman zaman yazdığım gibi nem, sulama sıcaklık ve aydınlatma konularını aynı anda takip içerisindeyim.
Nem ve sulama konusu tamam, ancak daha öncede belirttiğim gibi aydınlatma şu an için yeterli gibi olsada uzun dönemde yetersiz kalacaktır bunun farkındayım ve geçici bir aydınlatma bu. Aydınlatma konusunda çalışmam sürmekte ve daha güçlü bir aydınlatma ilave edeceğim.
sizinde tespit ettiğiniz üzere evet gelişim kök ve yapraklarda şu an için çok çok iyi düzeyde.
Ziya hocamın bilgisi ve tecrübesi baş tacımdır. Dedikleride doğrudur. Şu an için gece gündüz sıcaklık farkınıda ayarlama üzerinde çalışıyorum. Olumlu gözlemlerim var bu düzeyde. Farkı 8-10 derece gibi farklara çıkarttığımda bu sorunda çözülecek inşallah.

SAYGILARIMLA.

Bilgi ve birikimleriniz için çok teşekkür ederim. inşallah başlayabilirsem elbette tecrübelerinizden yararlanırım:) galiba aydınlatma düzeyi derken yanlış anlaşıldım:) hani akşam vakitlerinde yani normal yaşam şartlarında aydınlanma orkideler için az oluyor. hele ki ormanlarda ağaç gövdelerine tutunan epifitik orkideleri düşünürsek dallar ve yapraklar neredeyse ay ışığının bile girmesini engelliyor... sorum şu; sizin akşam vakti verdiğiniz bu aydınlatma acaba uzun dönemde orkide için uygun mudur yani bitkinin biyolojik saati şaşırır mı? gerçi biyolojik saat değişikliği birçok canlıda kullanılıyor; mesela seralarda, tavukların daha çok yumurta vermesi için vs. hani diyeceğim çiçeklenme olumsuz yönde etkilenir mi?

SAGEN
12-11-2012, 22:22
Bilgi ve birikimleriniz için çok teşekkür ederim. inşallah başlayabilirsem elbette tecrübelerinizden yararlanırım:) galiba aydınlatma düzeyi derken yanlış anlaşıldım:) hani akşam vakitlerinde yani normal yaşam şartlarında aydınlanma orkideler için az oluyor. hele ki ormanlarda ağaç gövdelerine tutunan epifitik orkideleri düşünürsek dallar ve yapraklar neredeyse ay ışığının bile girmesini engelliyor... sorum şu; sizin akşam vakti verdiğiniz bu aydınlatma acaba uzun dönemde orkide için uygun mudur yani bitkinin biyolojik saati şaşırır mı? gerçi biyolojik saat değişikliği birçok canlıda kullanılıyor; mesela seralarda, tavukların daha çok yumurta vermesi için vs. hani diyeceğim çiçeklenme olumsuz yönde etkilenir mi?

Kışın gün ışığı 12 saatten az olan coğrafi bölgelerde yaşayan insanların orkide yetiştirmesi pek sağlıklı olmaz. Bunu ancak yapay şartlar sayesinde başarabilir. Bitkiler ölmez fakat istendiği gibi çiçeklenme ve büyüme sağlayamayabilir.
Yapay ışıklandırma orkidelerin yeterli saat gün ışığı alması için gerektiğinde takviye yapmak amaçlı kullanılır. Bir orkidenin günde en az 12 saat gün ışığı alması gerekiyor ve coğrafi şartlar nedeniyle bu yer 12 saatten az gün ışığı alıyorsa yapay ışık bu durumlarda kullanılır.
Sanırım açıklayıcı olmuştur. Bu arada tabikide biyolojik saatlere saygı duymalıyz ve uygun şekillerde bakmaya azami özen göstermeliyiz diye düşünüyorum.

fzthalil
12-11-2012, 23:31
Kışın gün ışığı 12 saatten az olan coğrafi bölgelerde yaşayan insanların orkide yetiştirmesi pek sağlıklı olmaz. Bunu ancak yapay şartlar sayesinde başarabilir. Bitkiler ölmez fakat istendiği gibi çiçeklenme ve büyüme sağlayamayabilir.
Yapay ışıklandırma orkidelerin yeterli saat gün ışığı alması için gerektiğinde takviye yapmak amaçlı kullanılır. Bir orkidenin günde en az 12 saat gün ışığı alması gerekiyor ve coğrafi şartlar nedeniyle bu yer 12 saatten az gün ışığı alıyorsa yapay ışık bu durumlarda kullanılır.
Sanırım açıklayıcı olmuştur. Bu arada tabikide biyolojik saatlere saygı duymalıyz ve uygun şekillerde bakmaya azami özen göstermeliyiz diye düşünüyorum.

evet merak ettiğim de buydu zaten:) teşekkür ederim Sayın Sagen.. benim ve benim gibiler için çok gerekli ve tamamlayıcı bir bilgi oldu.. ben de bir cattleya'mda mini terrarium yapacağım inşallah:) ve bu bilgiyi kullanacağım:)

SAGEN
22-11-2012, 21:51
Keikim oldukça hızlı gelişiyor ve bugün itibari ile yeni resimlerini sunuyorum.
Ve daha önce bahsettiğim aydınlatma konusunda suya dayanıklı led sistemin yetersizliğinden bahsetmiş ve yeni aydınlatma üzeride çalıştığımı belirtmiştim. Şu anda deneme amaçlı yeni aydınlatmamın bir kısmını montaj yaptım denemekteyim. Resimlerdeki parlaklık ışık gücünü gösteriyor.
Gelişmeler oldukça iyi.:p:p:p

SAGEN
26-11-2012, 08:14
Arkadaşlar hafta sonu iki gün boyunca uğraşarak (hala tam manada bitmiş değil ama kullanımda) orkidelerime doğal ağaç kabuklarından arka fon oluşturdum. Çok da güzel olduğu kanısındayım.:p
Terrarium içerisine koymak için, yine haftasonu aldığım epifit bir tür olan Bromeliad ailesinin tillandsia türü olan bitkimide bugünlerde ekleyeceğim (resimleri daha sonra ekleyeceğim).
Diğer teknik özellikler daha önce yazdığım gibi stabil durumda şimdilik.

Bu arada terrarium
1. ve 2. nesil oluşumundan sonra son hali olan 3. nesil değişimiyle karşınızda.
1 numaralı resim 1. nesil terrariumu göstermekte (ilk hali).
2. nesil terrarium 29 numaralı mesajımın 2. resminde mevcut.
3. nesil olan ve şu andaki en günel haliyle 2 ve 3 numaralı resimlerdeki (arka fon eklendi, sıcaklık ve nem göstergesi doğal fon içerisinde doğallığı bozmaması açısından gizlendi).

Üst kapak yağmurlama sistemi, sisleme sistemi ve aydınlatma bu resimlerde henüz takılı değil.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
26-11-2012, 10:27
Sayın Nur hanım'ın, Ziya Soner hocamın, Bora Ünver hocamın ve diğer dostların konuyla ilgili yorumlarını ve fikirlerini beklemekteyim.:confused:

fzthalil
26-11-2012, 21:30
Sayın Sagen,
ilk yorum benden olsun:) çok güzel olmuş ellerinize sağlık.. inşallah kabukların sterilizasyonunu yapmışsınızdır??

SAGEN
27-11-2012, 17:28
Sayın Sagen,
ilk yorum benden olsun:) çok güzel olmuş ellerinize sağlık.. inşallah kabukların sterilizasyonunu yapmışsınızdır??
Sayın FZTHALİL;

Öncelikle ilk yorumuna teşekkür ederim. Beğenmende ayrıca çok hoş bunuda belirtmek isterim.
Sterilizasyon konusuna gelşnce; evet tabikide zorunlu olarak biraz zahmetli olsada yaptım.
Öncelikle 650 derece sıcaklık veren ısı tabancalarını bilirsiniz onunla tüm kabuklar iyice ısıtıldı (neredeyse yanıp kavrulacaktılar :D o derece yani). Daha sonra iki gün boyunca su dolu kovada tamamen suya gömülüvaziyete bekletildi. Son aşamada ise tam manada bir hafta boyunca kurutulduktan sonra montajı yapıldı.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
27-11-2012, 18:44
Sisteme dahil ettiğim bu minik gündüz gece karanlık dedektörüyle terrariumun aydınlatma sisteminin otomatik olarak devreye girmes sağlanıyor. Sistemde zaman ayarlı priz de var ancak dedektörün farkı hava parçalı bulutluyken bile havadaki ışık durumuna göre ışıkları otomatik açarak orkidelerin ışık almasını sağlıyor. Tekrar güneş açtığında ışıkları devreden çıkarıyor (sistem üzerindeki trimpot sayesinde ışık şiddeti ayarı istenildiği gibi ayarlanabiliyor).
aynı işlem günün akşama dönmesiylede aynı şekilde otomatik devreye girip gündüze dönmesiyle tekrar devreden çıkabiliyor.

Birinci resimde cihazın kendisi görünmekte. İkinci resimde ışığa duyarlı duyargaç (ismini şu an bir türlü hatırlayamadım) ışığa maruzken led lambalar kapalı. ancak üçüncü resimde görüldüğü gibi parmağımla duyargacı kapattığımda karanlık algıladığı için led lamaları devreye sokarak yakmaktadır.
Şimdilik bu kadar arkadaşlar paylaşmaya devam edeceğim.

SAYGILARIMLA.

fzthalil
27-11-2012, 19:09
Sayın Sagen,
evet zahmetli olmuştur tahmin ediyorum...(bakteriyel koruma için mangal kömürü kullanıyorduk ya kömüre gerek kalmamış:-D) sistem 7/24 açık mı yoksa geceleri kapatıyor musunuz? zira orkideler 24 saat ışıkta kalmasınlar:)

SAGEN
27-11-2012, 19:18
[QUOTE=fzthalil;1055529]Sayın Sagen,
evet zahmetli olmuştur tahmin ediyorum...(bakteriyel koruma için mangal kömürü kullanıyorduk ya kömüre gerek kalmamış:-D) sistem 7/24 açık mı yoksa geceleri kapatıyor musunuz? zira orkideler 24 saat ışıkta kalmasınlar:)[/QUOTE

evet bayağı zahmetli ama ondan daha fazla zevk verici.:p:p:p

Sistem 24 saat devrede değil tabikide. Sistem otomatik 22.30 da kapanıyor. Kim o kadar süre aydınlıkta kalmak ister ki?
Bu arada birşey sormak isterim size. Bhçemde 3 adet mantar gördüm bugün. Kendi kendine çıkıvermiş.:D Acaba bunları alsam arka zemin üzerine eklesem orada yaşasalar bir mahsuru olur mu sizce? Hemde daha da doğallık katar diye düşünüyorum.

fzthalil
27-11-2012, 19:28
[/QUOTE

Sistem 24 saat devrede değil tabikide. Sistem otomatik 22.30 da kapanıyor. Kim o kadar süre aydınlıkta kalmak ister ki?
Bu arada birşey sormak isterim size. Bhçemde 3 adet mantar gördüm bugün. Kendi kendine çıkıvermiş.:D Acaba bunları alsam arka zemin üzerine eklesem orada yaşasalar bir mahsuru olur mu sizce? Hemde daha da doğallık katar diye düşünüyorum.[/QUOTE]

valla bu konuda birşey diyemeyeceğim. ki mantar çok hızlı yayılan bir bitki mi desem hayvan mı desem bilemedim:) sonra bütün dekor mantar dolmasın:D gerçi bir yazıda Garo hocamın saksıda orkide haricinde yanda çıkan küçük otları pek sevmediğini öğrenmiştim ama tabi bu takıntı mıydı bir gereklilik miydi kestiremedim şimdi:) yine gerçi Bora Bey'in de bir terrarium çalışmasında bambu dalları vardı nem için... ama mantar biraz kafamı karıştırmadı değil. bir de parazitlere açık mıdır mantar bilemiyorum... bunu Garo Hocamıza sorsak daha iyi olur kanısındayım ya da daha önce böyle bir tecrübesi olan arkadaşlara..

SAGEN
27-11-2012, 19:34
[/QUOTE

Bu arada birşey sormak isterim size. Bhçemde 3 adet mantar gördüm bugün. Kendi kendine çıkıvermiş.:D Acaba bunları alsam arka zemin üzerine eklesem orada yaşasalar bir mahsuru olur mu sizce? Hemde daha da doğallık katar diye düşünüyorum.

valla bu konuda birşey diyemeyeceğim. ki mantar çok hızlı yayılan bir bitki mi desem hayvan mı desem bilemedim:) sonra bütün dekor mantar dolmasın:D gerçi bir yazıda Garo hocamın saksıda orkide haricinde yanda çıkan küçük otları pek sevmediğini öğrenmiştim ama tabi bu takıntı mıydı bir gereklilik miydi kestiremedim şimdi:) yine gerçi Bora Bey'in de bir terrarium çalışmasında bambu dalları vardı nem için... ama mantar biraz kafamı karıştırmadı değil. bir de parazitlere açık mıdır mantar bilemiyorum... bunu Garo Hocamıza sorsak daha iyi olur kanısındayım ya da daha önce böyle bir tecrübesi olan arkadaşlara..[/QUOTE]

Vllahi bahçedeki mantarlar şu an beni son derece dürtüyor. Bizi terrariuma koy diye, ama dedikleriniz benimde kafamda soru işareti değil desem yalan olur. Yayılması konusu basit kontrol altında tutulabilir ama parazit meselesi bilemiyorum. bu arada sayın GARO ve Bora bey hocalar ne zamandır yoklar ulaşamıyorum forumdan kendilerine.

fzthalil
27-11-2012, 19:40
valla bu konuda birşey diyemeyeceğim. ki mantar çok hızlı yayılan bir bitki mi desem hayvan mı desem bilemedim:) sonra bütün dekor mantar dolmasın:D gerçi bir yazıda Garo hocamın saksıda orkide haricinde yanda çıkan küçük otları pek sevmediğini öğrenmiştim ama tabi bu takıntı mıydı bir gereklilik miydi kestiremedim şimdi:) yine gerçi Bora Bey'in de bir terrarium çalışmasında bambu dalları vardı nem için... ama mantar biraz kafamı karıştırmadı değil. bir de parazitlere açık mıdır mantar bilemiyorum... bunu Garo Hocamıza sorsak daha iyi olur kanısındayım ya da daha önce böyle bir tecrübesi olan arkadaşlara..

Vllahi bahçedeki mantarlar şu an beni son derece dürtüyor. Bizi terrariuma koy diye, ama dedikleriniz benimde kafamda soru işareti değil desem yalan olur. Yayılması konusu basit kontrol altında tutulabilir ama parazit meselesi bilemiyorum. bu arada sayın GARO ve Bora bey hocalar ne zamandır yoklar ulaşamıyorum forumdan kendilerine.[/QUOTE]

:D:D:D bence siz yine de biraz sabredin araştırın derim.. ben de zaten sadece face de görebiliyorum artık kendilerini..

SAGEN
27-11-2012, 19:46
Vllahi bahçedeki mantarlar şu an beni son derece dürtüyor. Bizi terrariuma koy diye, ama dedikleriniz benimde kafamda soru işareti değil desem yalan olur. Yayılması konusu basit kontrol altında tutulabilir ama parazit meselesi bilemiyorum. bu arada sayın GARO ve Bora bey hocalar ne zamandır yoklar ulaşamıyorum forumdan kendilerine.

:D:D:D bence siz yine de biraz sabredin araştırın derim.. ben de zaten sadece face de görebiliyorum artık kendilerini..[/QUOTE]

Ben Bora beyin yurt dışında olabileceğini zannediyordum ama buralarda sanırım yazdıklarınıza göre. Umarım kötü birşeyler yoktur onları üzecek ve forumdan uzaklaşmalarına neden olacak.

SAGEN
28-11-2012, 07:15
Terrariumda gece sıcaklığı ve nem durumunu gösterir tablo.;)

SAGEN
28-11-2012, 12:01
Arkadaşlar bahçemde üç adet kendiliğinden mantar çıkıvermiş. Bunları alıp hazırladığım terrariumun arka zemininde orkidelerimin yanına koysam parazit, viral ve ya herhangi bir şekilde orkidelerime bir zararı olurmu?
Lütfen konuyla ilgili bilgisi ya da tecrübesi olan arkadaşlar yorum yazarsa sevinirim.

SAGEN
29-11-2012, 12:45
Ziya hocam sizi yakalamışken özelden yazdığım sorulara buradan cevap verebilirmisiniz.

praecox
29-11-2012, 13:39
Arkadaşlar bahçemde üç adet kendiliğinden mantar çıkıvermiş. Bunları alıp hazırladığım terrariumun arka zemininde orkidelerimin yanına koysam parazit, viral ve ya herhangi bir şekilde orkidelerime bir zararı olurmu?
Lütfen konuyla ilgili bilgisi ya da tecrübesi olan arkadaşlar yorum yazarsa sevinirim.

Terrarium sıcaklığında mycell oluşur ancak sizin mantar tabir etiğiniz şapkalı oluşum bu mycellerin "çiçeği" sayıldığından o ortamda bahçenizdeki gibi bir oluşum beklemeyin. serin ve ıslak gereklidir.
kaldı ki her tür mantar her yerde her bitkide olur diye bir şey yok. bazıları iğne yapraklılarda bazıları kavak ağacı gövdelerinde bazıları kestane diplerinde bazıları geniş yapraklı ağaçlarla bir sybiose kurar ve uygun şartlarda çiçeklenir. Orkidelerinde kendilerine özel türleri var bazıları pathogen olabildikleri gibi bazıları tohum çimlenmelerinde elzemdir.

unutmayın ağaçlardan önce ağaç köklerindeki mantarlar ölür sora ağaç kurur. bitkilerin kökleri bu myceller olmadan genelde besin alışverişi yapamaz.

SAGEN
29-11-2012, 15:05
Terrarium sıcaklığında mycell oluşur ancak sizin mantar tabir etiğiniz şapkalı oluşum bu mycellerin "çiçeği" sayıldığından o ortamda bahçenizdeki gibi bir oluşum beklemeyin. serin ve ıslak gereklidir.
kaldı ki her tür mantar her yerde her bitkide olur diye bir şey yok. bazıları iğne yapraklılarda bazıları kavak ağacı gövdelerinde bazıları kestane diplerinde bazıları geniş yapraklı ağaçlarla bir sybiose kurar ve uygun şartlarda çiçeklenir. Orkidelerinde kendilerine özel türleri var bazıları pathogen olabildikleri gibi bazıları tohum çimlenmelerinde elzemdir.

unutmayın ağaçlardan önce ağaç köklerindeki mantarlar ölür sora ağaç kurur. bitkilerin kökleri bu myceller olmadan genelde besin alışverişi yapamaz.

Sayın PRAECOX;

Biraz kafam karıştı tam net anlayamadım. Biraz da iş yoğunluğından sanırım.:(

SAGEN
29-11-2012, 15:14
Sayın DENİZARDACAN;

Teşekkür ediyorum...

SAGEN
01-12-2012, 23:09
EVET SEVGİLİ DOSTLAR;

Terrariumda bir misafirimiz daha oldu. Geçen hafta aldığım Bromeliad familyasının bir türü olan Tillansia terrarium'daki yerini perşembe günü itibari ile almış bulunuyor. Şu an için her şey stabil görünüyor bozulma veya renk solması gibi bir durum söz konusu değil. aksine resimdede görüldüğü üzere mor çiçeğini tüm güzelliğiyle sergilemekte (bu açtığı ikinci mor çiçek üçüncüsü yolda).
bulunduğu saksıdan ve torftan çıkartılarak tabandaki yosunların üzerine öylece koyuldu ve şu an için gayet memnun görünüyor.

İçerideki nem düzeyi oldukça yüksek tutuluyor % 85-90 civarlarında.

Her gün düzenli sulama yapılmakta (çok çok az miktarda).

Haftada bir seyreltilmiş fertilizer uygulamaya devam ediliyor.

Sulamada cuma gününden beri yağmur suyu kullanmaya başlandı. Ancak daha çok yeni olduğu için şu an için olumlu veya olumsuz katkısı varmı bilemiyorum. Gözlemlemeye devam (kanımca olumlu olur düşüncesindeyim. Zira forumda yağmur suyu biriktirip kullanan dostların olduğunu ve faydalarını okumuştum).

Sistem aydınlatmasında 3 led ampulden oluşan 7000 K gücünde 1 adet spot kullanılıyor (2 adet daha spot eklemeyi düşünüyorum).

Sıcaklık gündüz 22-23 derece civarında, gece 18-19 derece civarında seyrediyor (Sıcaklıkla ilgili problemim devam ediyor, gece gündüz sıcaklık farkını 10 derece civarında tutmayı amaçlıyorum).

Sisteme buakşam itibari ile otomatik çalışan sisleme sistemini ekledim ve neme yardımcı olmasının dışında muhteşem bir gizemli görsellikte kattı terrariumun içerisine.

Otomatik sulama sistemi daha önce bahsettiğim gibi günlük manuel kullanılıyor, hala arızayı gidermeye fırsatım olmadığı için.

Aydınlatma 22.30'da otomatik kapanıyor.

Şu an yuvarlak terrariumu'mu üzerine koymak için altında kapalı dolabı olan (Otomatik pulvarize sisteminin pompası, su deposu, sisleme makinesi,elektirik tertibatı ve diğerlerini saklamak için) standı yapılıyor (Şu an emaneten konsolun üzerinde duruyor). Eşim beni yakında kapının önüne koyacak :D:D:D.

Şimdilik bu kadar...

SAGEN
01-12-2012, 23:17
İki resimde sisleme sisteminin çalışmasından sonraki durumu gösterir resim ekleyelim. Resimlerde gözle görüldüğü gibi bir görüntü yok ama görsellik çok güzel.
Zemineadeta korku filimlerindeki göl üzerine sis çökmüş gibi bir görüntü oluşuyor. :eek::eek::eek::eek:
Birde sislemede arka doğal fonun en üst kısmına yakın yerden bağlantı var. O kısım devrede olduğunda sanki arka duvardan zemine kadar şelale akıyormuş gibi bir görüntü oluşuyor. :rolleyes:

fzthalil
02-12-2012, 00:53
Sayın Sagen,
Bromeliad epifitk olması ayrı bir yana terrariumunuza yakışmış cidden:) bilmiyorum ama acaba nem, ışık, sulama vs. ihtiyaçları aynı mı phal'lerle..

SAGEN
02-12-2012, 13:44
Sayın Sagen,
Bromeliad epifitk olması ayrı bir yana terrariumunuza yakışmış cidden:) bilmiyorum ama acaba nem, ışık, sulama vs. ihtiyaçları aynı mı phal'lerle..

Sayın FZTHALİL;

Öncelikle beğenmenize ve Terrariuma yakıştırmanıza sevindim.

Tillandsia'nın beklentileri ve gereksinimleri orkideyle aynı. Bu yüzden sorun olmadığı için zaten Terrarium ve ya Paludaryumlarda orkidelerin yanında bakılabiliyorlar.

SAYGILARIMLA.

fzthalil
02-12-2012, 20:17
Müthiş o zaman:)

SAGEN
10-12-2012, 22:05
Ne zamandır resim ve bilgi eklemiyordum. Biraz hareket getirelim.

Daha önce bahsettiğim sisteme dahil olan kendi yapımım sisleme memelerinde biraz değişikliğe giderek yer ve konum değişikliği yaptım.
Daha önce üzerinde iki meme bulunan iki nozulu tepeden takmıştım. Ancak şöyle bir sorun oluştu. Tepe noktadan orkidelere çok yakın olduğundan orkidelerin boğaz kısmına su dolmasına neden oldu.
Şu anda tek ikili nozul ve iki tek nozul kullanmaktayım. Bunlardan ikili olan resimde görüldüğü gibi arka fonun üst kısmında. Diğer ikiteklilerden biri arka fonun alt zeminine yakın, bir diğeride nem ve sıcaklık ölçerin hemen altında.
Üst kapak konusuda önümüzdeki hafta tamalanmış olacak ve gelecek inşallah. O zaman iki nozulda tepeden ekleme yapacağım (kapak yüksekliği 30 cm olacak içine aydınlatma ve diğer ekipmanları saklamak için).
Zemin için çalışmam hala sürüyor. Zeminde ufak bir göl ve bir kenara yine ufak bir şelale konduracağım.
Bu arada yakında sisleme sisteminin çalışırken çekilmiş bir video görüntüsünü de ekleyeceğim.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
10-12-2012, 22:17
Keikim gelişimini çok mutlu ve sağlıklı bir şekilde sürdürmekte.;)
Yalnız havaların iyice soğuduğun şu son 15 gündür gelişimi durdu denilecek kadar yavaşladı. Şu an için iki adet kök çıkarttı ve kökler yaklaşık 1,5 cm civarında ve sağlıklı.
Bu arada bir kaç gün önce orkidemin bir tanesinde yeni açmakta olan yaprağın üzerinde beyaz benekler olduğunu gördüm. Ve gün geçtikçe yaprak karardı ve tamamen yan düştü ve sonunda koptu. nedenini henüz tam anlayamadım. Bunun haricinde orkidem sağlıklı.
Son misafirimiz olan Tillandsia gayet sağlılklı düzenli mor çiçeklerini açmaya devam ediyor.
Son olarak son resimdede görüldüğü gibi Tillandsia'nın kopan yapraklarını minik bir ağaç kabuğuna ekleyerek onuda arka fona tutturdum. Bir şey farkettim Tillandsia'nın yaklaşık 10 gündür kopuk olan ufak bir yaprağı kök ve gövde olmamasına rağmen hala diri ve yeşil kalabilmiş. Bu fikirden yola çıkarak uygunana birşey bu.

SAYGILARIMLA.

smnvrl
13-12-2012, 23:54
Sn SAGEN ,
çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum çok hoş bir sistem yapmışsınız.Ellerinize sağlık.

SAGEN
14-12-2012, 07:46
Sn SAGEN ,
çalışmalarınızdan dolayı sizi tebrik ediyorum çok hoş bir sistem yapmışsınız.Ellerinize sağlık.

Sayın SMNVRL;

Beğenmenize sevindim, güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Sisteme ekleyeceklerim daha bitmedi. Tamamladıkça ekliyorum.
Önümüzdeki günlerde sis ve yağmurlama sistemlerinin çalışırken çekilmiş videosunu da ekleyeceğim.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
15-12-2012, 00:08
Birinci resim otomatik yağmurlama sistemi çalışırken çekildi. Bununla ilgili videoda çektim ancak daha eklemeye vaktim olmadı. onuda ikleyeceğim inşallah.

İkinci resimde Aydınlatma kapandıktan sonra devreye soktuğum mavi led lamba. Çok hoş bir görsellik kattığını düşünüyorum. Ancak amacım görsellikten çok mavi ışığın (dalga boyunun önemi var tabikide) kök gelişimine katkısı olmasından dolayı.

SAGEN
18-12-2012, 18:46
Bu akşam itibari ile (saat 19.10) terrarium'da inceleme yaparken gördüğüm oluşum nedir diye düşünmekteyim.
Sanırım ya yeni bir keiki ya da çiçek açmak için orkidem dal sürmeye başladı (gerçi resimde çok belli değil). Keyfim bir kat daha arttı. Her şeyin çok iyi gittiğini gösterir alametler bunlar...:p:p:p

Bu arada teknik olarak;

Terrarium içerisindeki sıcaklık gece 16 derce civarında, gündüz ise 25-26 derece civarında (sıcaklığı içeriye koyduğum 25 watt'lık E14 duya sahip ampul ile sağlıyorum).

Nem düzeyimizi daha önceki değerlere oranla kış sebebi ile biraz geri çekerek % 80 seviyesinde tutmaktayım.

Aydınlatma süresinde bir süredir değişiklik yaptım şöyleki, daha önce gece geç saatlere kadar açık olan aydınlatma şu anda normal gün döngüsüne göre çalışıyor. Sabah 07,00 akşam 17,00 olarak.

Haftalık fertilizer uygulaması iki haftadabir olarak değiştirildi.

Sulama sisteminin yerleri değiştirilerek uygun konumlar bulundu.

Led aydınlatmaya ilave olarak mor, mavi ve kırmızı led ile gelişim için ilave aydınlatma oluşturuldu.

Şimdilikbu kadar...

SAGEN
18-12-2012, 18:51
Birinci resimde ısıtma amaçlı yeni eklediğim 25 Watt değerindeki lamba görünüyor. Malum orkidelerimizi çiçeklenmeye teşvik için gündüz gece sıcaklık farkının 8-10 derece gibi olması gerekiyor. Lamba yakıldığında içerideki havayı 4-5 derece kadar arttırmakta.

İkinci resimde içerideki durgun havayı zaman zaman çalışarak hareketlendiren fan sistemi, otomatik sulamayı sağlayan nozullardan bir kısmı ve kök gelişimi ve büyüme için gerekli olan mavi led aydınlatmadan birer kesit görünmekte. Ancak bu mavi led ler şu an için deneme amaçlı olup uygun olanlarıyla en kısa sürede değiştirilecekler. (Bu arada mavi, kırmızı ve kızılötesi ledler konusunda Sayın BOUNTR arkadaşımızın çalışmalarından ve bilgilerinden de çok faydalandığımı belirtmek isterim)

SAGEN
18-12-2012, 18:54
Farklı resimler...
İlk resimde keikim gördüğünüz gibi oldukça büyüdü ve halinden memnun. Yakında kök gelişmi uygun büyüklüğe geldiğinde kendisini ayırıp terrarium'un arka zeminine tutturacağım.

İkinci resimdeki Bromeliad familyasının üyesi olan Tillandsiam'ın pembe çiçek kısmında aşağıdan yukarıya doğru nedenini tam anlayamadığım renkte solma var (pembelik aşağıdan yukarıya açık yeşile dönmeye başaldı. Nedeni ışık ve sulama kaynaklı olabilir mi diye düşünmeye başladım). Ama onun haricinde Tillandsia üç adet yavru veriyor. İkisi oldukça büyüdü biri daha bebek denecek kadar küçük. Onlarıda zamanı gelince anne bitkiden ayırıp terrarium içerisinde uygun yerlere koyacağım.

Üçüncü resimde Terrarium iç, dış sıcaklık ile nem düzeyini görebiliyoruz (Bu arada nem düzeyi normalde %80 düzeyinde, resim çekildiği esnada fan çalıştığı için nemde düşme oluyor. Fan durduğunda nem tekrar dengeleniyor).

Özellikle son resimde çiçeklenme için dal oluşumu başladı ama henüz tam belli değil. Umarım çiçeklerde beklediğim gibi sağlıklı ve güzel olurlar.

SAGEN
18-12-2012, 18:57
Ve son olarak terrariumdan genel bir görüntü. Her şey oldukça stabil ve yolunda gidiyor.
Bu arada eklemek istediğim sistemler üzerinde hala çaışmalarım sürüyor.

SAGEN
25-12-2012, 22:22
Sisleme sistemi devrede iken çekilmiş bir kaç fotoğraf. Ortamın nemini eşit olarak dağıtmakta çok etkili oluyor.

SAGEN
25-12-2012, 22:25
Bu akşam itibari ile nem ve sıcaklık durumu resimde görüldüğü gibi. Resimin soluk olmasının nedeni içerideki sisin yoğun olmasındandır.:D

birtancan
25-12-2012, 23:14
Sulama sisteme ile ilgili biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Özellikle yağmurlama sistemi, aslında dükkan vitrinleri tarzı birşey hayal :) ediyorum. Cam veya pleksiglas olabilir, tamamen şeffaf elbette. Üstten floresan aydınlatma ve böyle devam ediyor hayalim.

SAGEN
26-12-2012, 07:35
Sulama sisteme ile ilgili biraz daha bilgi verebilirmisiniz? Özellikle yağmurlama sistemi, aslında dükkan vitrinleri tarzı birşey hayal :) ediyorum. Cam veya pleksiglas olabilir, tamamen şeffaf elbette. Üstten floresan aydınlatma ve böyle devam ediyor hayalim.

Sayın BİRTANCAN;

Silemede 4 adet nozulum var, 1 pompa, su tankı, hortum ve gerekli parçalardan oluşuyor. Zamanlama olarak zaman saati ve röle kullanılmakta. Sisleme memeleri kendim yaptım. Malum yurt dışından getirtmek çok faiş fiyatlara mal oluyor.
"dükkan vitrinleri tarzı birşey hayal :) ediyorum." derken tam olarak anlayamadım ne demek istediğinizi. Tam olarak ne yapmak istediğinizi anlatırsanız yardımcı olmaya çalışırım.
Ben pleksiglas (akrilik) kullandım terrarium tank malzemesi olarak.

SAYGILARIMLA.

birtancan
26-12-2012, 23:47
Sayın Sagen,

Cevabınız için teşekkür ederim, aslında böyle bir sulama sisteminin evde nasıl yapılacağını bilemediğim için acaba bu tür bir iş için uygun hazır bir ekipman mı aldığınızı merak etmiştim.

Vitrin olayını biraz açmak gerekirsei, aslında düşündüğüm şey meşhur mobilya ve ev malzemeleri marketinda mobilyalarının testini yaptıkları camekan bölmeler var, işte benim yapmak istedğim şey tam anlamıyla o, aslında bunun birçok örneği internette de var ve özel bir sulama sistemi olmadan %70-80 nem sağlayabildiklerini söylüyorlar. Ayrıca hafif olacağı içinde akrilik düşünüyorum. Üstten aydınlatma ve asılı ve yerde çiçekler, ****** iç fan vs... ****** oradaki kadar dev birşey değil.

Ama ne zaman gerçekleştirebilirim ya da gerçekleştirebilirmiyim bilmiyorum :)

SAGEN
27-12-2012, 07:34
Sayın Sagen,

Cevabınız için teşekkür ederim, aslında böyle bir sulama sisteminin evde nasıl yapılacağını bilemediğim için acaba bu tür bir iş için uygun hazır bir ekipman mı aldığınızı merak etmiştim.

Vitrin olayını biraz açmak gerekirsei, aslında düşündüğüm şey meşhur mobilya ve ev malzemeleri marketinda mobilyalarının testini yaptıkları camekan bölmeler var, işte benim yapmak istedğim şey tam anlamıyla o, aslında bunun birçok örneği internette de var ve özel bir sulama sistemi olmadan %70-80 nem sağlayabildiklerini söylüyorlar. Ayrıca hafif olacağı içinde akrilik düşünüyorum. Üstten aydınlatma ve asılı ve yerde çiçekler, ****** iç fan vs... ****** oradaki kadar dev birşey değil.

Ama ne zaman gerçekleştirebilirim ya da gerçekleştirebilirmiyim bilmiyorum :)

Dediğim gibi sulama sistemini kendim yaptım ve yakın zamanda satışını yapmayı düşünüyorum, bu konudaki hazırlıklarım sürmekte. Böyle bir sistemi avrupadan getirtmenin en asgari şekilde 600-700 TL gibi rakamlara mal olduğunu gördüm araştırmalarım sonucunda. Bu kadar parayı kimse vermek istemez düşüncesiyle bu işe soyundum.
Kızacaksınız belki ama şu vitrin mevzusu, "mobilyaların test yapıldığı camekan bölme" bu konuyu anlayamadım bir link, resim veya video gibi bir şey mevcutsa görmek isterim. İnternette var dediğiniz örneklerden bildirirseniz bakarm. Akabinde yardımcı olmaya çalışırım.
Bu arada işin içerisinde su ve sulama olmadan %70-80 nem oranının nasıl sağlandığını merak ettiğim gibi, böyle birşeyin olamayacağınıda düşünüyorum. Zira ben sistemimde hem sulama (nozullar yardımı ile su pulverize ediliyor) hem de nem makinesi ile sisleme yapmaktayım.

SAYGILARIMLA.

birtancan
27-12-2012, 20:08
Afe Dekor - Cam Vitrin, Caml Banko, Caml Kule, Caml Stand, Raf Sistemleri, Cam Raf Sistemleri, Caml Vitrin, Cam Banko, Cam Kule, Cam Stand, Raf Sistemleri Ankara, Caml Vitrin Ankara, Ahap Raf Sistemleri, Maaza ve Market Raf Sistemleri, Ahap Stand, Ah (http://www.afedekor.com.tr) sitesinde (ki bunların kesinlikle temsilcisi değilim, satmaya çalışmıyorum sadece google da cam vitrin yazınca karşıma ilk çıkan internet sitesidir) benim beklentilerime uyacak birkaç büyük vitrin var ayrıca birkaç farklı yerle görüşülüp istenilen boyuta göre birşeyler yaptırılabilir veya bu gibi firmalar sadece iskelet olarak ta gönderebiliyor ve montajını siz yapıyorsunuz. Üste güzel bir aydınlatma sistemi ve alt kısımlara nemlendirme için birkaç içi su dolu tepsi koyulabilir. Günlük olarak manuel spreyleme ile tahminim nem oranı yakalanabilir. Orchid Karma :: An orchid blog (http://www.orchidkarma.com/) sitesine de göz atabilirseniz hayalim bunun gibi birşey.

SAGEN
27-12-2012, 22:06
Yakın zamanda terrarium içerisindeki sisleme sisteminin resimlerini eklemiştim ve videosunuda yakında ekleyeceğimi belirtmiştim.
Terrarium içerisindeki sileme sistemimden kısa bir video.

TERRARİUM SİSLEME VİDEOSU - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=WRRv5Yx5ZnE&feature=youtu.be)

SAGEN
27-12-2012, 22:44
Afe Dekor - Cam Vitrin, Caml Banko, Caml Kule, Caml Stand, Raf Sistemleri, Cam Raf Sistemleri, Caml Vitrin, Cam Banko, Cam Kule, Cam Stand, Raf Sistemleri Ankara, Caml Vitrin Ankara, Ahap Raf Sistemleri, Maaza ve Market Raf Sistemleri, Ahap Stand, Ah (http://www.afedekor.com.tr) sitesinde (ki bunların kesinlikle temsilcisi değilim, satmaya çalışmıyorum sadece google da cam vitrin yazınca karşıma ilk çıkan internet sitesidir) benim beklentilerime uyacak birkaç büyük vitrin var ayrıca birkaç farklı yerle görüşülüp istenilen boyuta göre birşeyler yaptırılabilir veya bu gibi firmalar sadece iskelet olarak ta gönderebiliyor ve montajını siz yapıyorsunuz. Üste güzel bir aydınlatma sistemi ve alt kısımlara nemlendirme için birkaç içi su dolu tepsi koyulabilir. Günlük olarak manuel spreyleme ile tahminim nem oranı yakalanabilir. Orchid Karma :: An orchid blog (http://www.orchidkarma.com/) sitesine de göz atabilirseniz hayalim bunun gibi birşey.

Sayın BİRTANCAN;

Verdiğiniz örnekleri inceledim ve ne demek istediğinizi neyi anlatmaya çalıştığınızı şimdi tam olarak anladım. Şahsi fikrim hazır olarak bu vitrinlerin kendinize göre çok güzel uyarlanabileceği hususunda. Elinizden geliyorsa ve en önemlisi teknik ve orkideler hakkında bilgiye sahipseniz uygun aydınlatma ve gerekli ekipmanların uygulanması ile çokta güzel olur kanısındayım.
Mesela almak istediğiniz hangisi, ölçüleri nedir ve fiyat olarak ne fiyat verdikleri konusunda bilgi verirseniz çokmu azmı konuşabiliriz.
Ancak tecrübelerime dayanarak eklemek isterim (yine tercih sizin denemekte özgürsünüz) tabana koyacağınız tepsi ile yeterli nemlendirme sağlanamıyor ben denedim yeterli olamdığını gördüm. Kaldıki Yapacağınız cam haznenein boyutlarına bağlı olarakta (yani hacim büyüdükçe) nem oranı dahada düşecek ve yeterli ortamı sağlayamayacaktır. Ben bir senelik deneme yanılmalarım sonucunda bu sistemi kurmaya karar verdim ve halada sorunlarım var.
Otomatik sulama sistemi kullanmanızı öneririm. Zira ben kendim yaptım gerekebilecek ekipmanları araştırdım, avrupada bu sistemleri satan siteleri aylarca inceledim, yurt dışı bağlantıları ile yazıştım ve yine yurt dışı tanıdıklarımdan yardım alarak bazı parçaları deneme yanılma yaparak sonunda avrupada terrerium için malzeme satan dükkanların sisleme ya da yağmurlama sistemi adı altında sattığı sistemi ben kendim yaptım (bize bu sistemi getirtmek 600-700 TL gibi rakamlara mal oluyor varın siz düşünün).
Sorun sadace yağmurlama ile bitmiyor tabi. Uygun aydınlatmanın kullanımı, ortamın sağlanması, fertilizer, pulvarizasyon, sisleme liste böylece kabarık. Hepsi birbiriyle kombine anlayacağınız.
AMA OLMAZ YOK, HEPSİ OLABİLECEK ŞEYLER.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
28-12-2012, 22:04
Terrarium içerisinde bitkileri sulamak amaçlı kurmuş olduğum sistem. Nozullar 0.20 mikron ölçüsünde suyu pulvarize etmekte.

TERRARİUM YAĞMURLAMA SİSTEMİ - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=qFa0lriK0cg&feature=youtu.be)

birtancan
28-12-2012, 23:27
Şu an için herhangi bir fiyat araştırmasına girmedim. Aslında ne maddi açıdan ne de bu araştırmayı yapabileceğim uygun zamanım var. Ama firmaya bir mail atabileceğimi düşünüyorum. Gelecek maili sizinle de elbette paylaşırım. Nem olayını biraz deneme yanılma ile halledebileceğimi düşünüyorum.

Ama terrariumunuz çok güzel olmuş, tahminim bir süre sonra farklı türler için biraz daha geniş bir terraium a geçersiniz.

SAGEN
30-12-2012, 21:14
Şu an için herhangi bir fiyat araştırmasına girmedim. Aslında ne maddi açıdan ne de bu araştırmayı yapabileceğim uygun zamanım var. Ama firmaya bir mail atabileceğimi düşünüyorum. Gelecek maili sizinle de elbette paylaşırım. Nem olayını biraz deneme yanılma ile halledebileceğimi düşünüyorum.

Ama terrariumunuz çok güzel olmuş, tahminim bir süre sonra farklı türler için biraz daha geniş bir terraium a geçersiniz.

Sayın BİRTANCAN;

Mailinizi bekleyeceğim üzerine daha detaylı konuşuruz. Evet daha büyük ölçülere geçmeye hazırlanıyorum, şu an daha proje aşamasında. Ama bu seferki Paludaryum olacak inşallah. Ölçüleride şu an için 160*70*100H ölçülerinde olmasını planlıyorum. Bu arada beğenmenizede sevindim. Teşekkür ederim.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
30-12-2012, 21:28
Tekrar hekese merhaba. Haftasonu biraz değişikliğe gittim ve zeminde biraz düzenleme yaptım.
Birinci ve ikinci resimlerde terrarium'un farklı açılardan düzenlemeden sonra çekilmiş resimleri mevcut (zemindeki değişiklik ayrı bir hava kattı).
Üçüncü resimde terrariuma hareket kazandırması amacı ile kendim yaptığım küçük bir gölet'ide ekledim. Gölet kenarına arka zemine doğru gölete akan bir şelale hazırlığı yapmaktayım, yakın zamanda ekleyeceğim (zeminde Sinop tatilimde deniz kıyısından topladığımtaşları kullandım).
Göletin arka kısmında boş duran (mavi zemin) alan için ne yapmam gerektiği hususunda karar veremedim. Torf kaplayıp terrarium içerisine uygun bitkilerden oluşmuş küçük bir bahçe yapabilirim. Ya da daha ilginç bir şey, tam karar veremedim.
Son resimde gölet'in sağ tarafı ile Tillandsia'nın ön tarafına doğru olşan alanda yine deniz kenarından topladığım taşlarla ve kurumuş yosundan oluşan malzeme ile küçük bir kaya bahçesi düzenlemesi yapmaya çalıştım. Görsellik açısından bana göre oldukça hoş oldu. Yine aynı alanda görsellik oluşturması amacı ile mısır bitkisinin (bildiğimiz mısır koçanı) toprak altında kalan kök kısmını kurutarak kökler yukarı bakacak şekilde ters olarak bir taş kombinesinin üzerine silikon ile yapıştırıldı.
Önümüzdeki zamanda üzüm asmasının kurutulmuş dallarından oluşturulan farklı görsellikler ekleyeceğim.

SAGEN
30-12-2012, 21:38
Hafta sonu terrarium içerisinde biraz değişiklik yaptım. Ve çektiğim iki resmi paylaşmak isterim.
Birinci resimde orkidem iki ayrı çiçek dalı sürmekte. Sağdaki çiçek dalı bir tık daha uzun soldakine göre. Ama gelişmeleri şu an için çok iyi durumda. Umarım orkidem birbirinden güzel çiçekler verir bana yeni yılda.
İkinci resimde de daha önce bahsettiğim Keiki'min biraz altında aynı dal üzerinde yeni bir oluşum, büyük ihtimalle bir Keiki'm daha oluyor.
Ancak şöyle bir sorun var Keiki veren çiçek dalım yukarıdan aşağıya doğru kurumaya başladı (oldukça yorgun ve yaşlı bir daldı, sanırım Keiki ve üzerindeki bu yeni oluşum onu oldukça yoruyor). Keiki'min iki kökü var 2-2,5 cm kadar. Biraz erken ama dal kuruması aşağıya doğru devam ederse sanırım ayırmak zorunda kalacağım. Endişem ikinci resimdeki yeni oluşumun gelişmeden ölmesi. Umarım korktuğum lmaz ve onuda büyütürüm.

SAGEN
31-12-2012, 09:21

Terrarium içerisindeki sıcaklık gündüz 26 C°' de sabit olarak tutuluyor. Gece ise sıcaklık 13 C° ile 15 C° derece arasında kalmakta.
Nem düzeyimiz şu an için havaların soğumasıyla biraz daha düşürülerek % 60 ile % 75 seviyelerinde (gündüz nispeten daha yüksek gece havanın soğumasıyla nem düzeyi düşürülüyor).
Aydınlatmamız daha önce belirttiğim gibi günün aydınlanmasına uymaya çalışılarak sabah 07,00 de açılmakta ve akşam havanın kararmaya başlamasıyla saat 17,00 de kapanmakta.
Fertilizer uygulamamız oldukça seyreltilmiş olarak 2 haftada bir uygulanmakta.
Sulamamız otomatik olarak kış sebebi ile haftada bir gün (Cumartesi sabah 10,00'da) pulvarize olarak yapılmakta.
Mor, mavi ve kırmızı led uygulamamız devam etmekte.
Terrarium üzerine gelecek olan kapak hala gelmedi arkadaşımın getirmesini bklemekteyim.
Aydınlatmada kuytu köşelerin görünmesini sağlamak amacı ile hafta sonu eklediğim silikon kaplı su geçirmeyen beyaz ledler her detayın ve köşenin tam görünmesini sağladı.
Sisleme sistemi her üç dört günde bir beş dakika süre ile çalışmakta.
Fan sistemim düzenli oarak içerinin havalandırılmasını sağlamakta. şu ana kadar mantar ve küf türevi kötü bir oluşuma rastlanılmadı.

Şimdilik bu kadar.

SAYGILARIMLA.

birtancan
01-01-2013, 00:40
Sayın Sagen,

Linki paylaştığım firmaya e mail gönderdim, cevaplarında maliyetin tahmini olarak 1.200 ile 1.500 TL olacağını söylediler.

Doğrusu biraz moralim bozuldu. Ancak istediğim ölçüler yüksekliği 160 cm, uzunluğu 175 cm ve derinliği 65 cm olarak belirttim. Yani oldukça iri bir vitrin istedim.

Bakalım neyse bakarız uygun bir zaman olur umarım. Herkese iyi seneler.

SAGEN
01-01-2013, 16:07
Sayın Sagen,

Linki paylaştığım firmaya e mail gönderdim, cevaplarında maliyetin tahmini olarak 1.200 ile 1.500 TL olacağını söylediler.

Doğrusu biraz moralim bozuldu. Ancak istediğim ölçüler yüksekliği 160 cm, uzunluğu 175 cm ve derinliği 65 cm olarak belirttim. Yani oldukça iri bir vitrin istedim.

Bakalım neyse bakarız uygun bir zaman olur umarım. Herkese iyi seneler.

Sayın BİRTANCAN;

Öncelikle size verilen fiyatı çok abartılı bulduğumu belirtmek isterim (sadece cama cam olarak ise, başka ilave şeyler varsa bilemiyorum).
Aynı istediğiniz ölçüleri ben yarı yarıya mal ederim, kabataslak hesapla. Firma İstanbulda mı? Yoksa Ankarada mı?
Bu arada belirttiğiniz ölçülerdeki yüksekliğiniz çok abartılı geldi bana. Yüksekliğiniz görsellik açısından hoş durmaz. Ben yeni projemde 160*70*100H ölçüleri kullanacağım. Bu size fikir verir sanırım.

SAYGILARIMLA.

birtancan
02-01-2013, 00:18
Sayın Sagen,

Firma Ankara'da, açıkçası bana da biraz abartı geldi. Şimdilik aslında sadece araştırma modundayım. Amaçlarımdan bir tanesi vanda olduğu için biraz yüksek birşeyler arıyorum aslında. :) Güzel bir vandayı çok acı bir şekilde kaybettiğim için de hala üzülüyorum. ID kartı da vardı. Aslında pleksiglas malzeme de ilgimi çekiyor.

SAGEN
02-01-2013, 07:11
Sayın Sagen,

Firma Ankara'da, açıkçası bana da biraz abartı geldi. Şimdilik aslında sadece araştırma modundayım. Amaçlarımdan bir tanesi vanda olduğu için biraz yüksek birşeyler arıyorum aslında. :) Güzel bir vandayı çok acı bir şekilde kaybettiğim için de hala üzülüyorum. ID kartı da vardı. Aslında pleksiglas malzeme de ilgimi çekiyor.

Sayın BİRTANCAN;

Tercih sizin tabikide zevkler ve düşüncelere göre değişir yapmak istediğiniz ölçüler.
Pleksi cama göre çok avantajlı bir malzeme olup; işlenmesi ve şekil verilmesi kolaydır elinizde gerekli ekipman olması durumunda. Cama göre daha parlaktır, çizikleri giderilebilir, daha dayanıklıdır. Bence en önemlisi kırılarak canlılara zarar verme olasılığı yok...
Aslında pleksi'den düşünün derim.

SAYGILARIMLA.

smnvrl
02-01-2013, 07:58
Sn Sagen,

Pleksi'nin fiyatı nasıldır.Kesme biçme işlerini nasıl yapıyorsunuz.?

SAGEN
02-01-2013, 08:11
Sn Sagen,

Pleksi'nin fiyatı nasıldır.Kesme biçme işlerini nasıl yapıyorsunuz.?

Sayın SMNVRL;

Pleksi fiyatları cama göre daha pahalıdır. Örnek olarak cama cam x birim ölçülerdeki bir akvaryumu 100,00 TL sayarsak, aynı ölçülerdeki pleksiden yapılmış akvaryumun fiyatına 500,00 TL diyebiliriz.

Kesme işlemi için dekupaj testere zaman zaman da falçata kullanmaktayım (falçata ile kesmek çok dikkat istiyor farklı yönlere kayıp pleksiye zarar verme olasılığı çok yüksek). Zaman zaman da evimin yakınındaki marangozhaneye gidip orada istediğim ölçülerde kestiriyorum.

SAYGILARIMLA.

birtancan
04-01-2013, 20:24
Sayın Sagen,

Yani fiyat konusunda mantıklı rakamlara ulaşmak, benim beklentilerimle pek mümkün görünmüyor. Şu anda nemli bir bölge de oturuyor olmayı o kadar çok isterdim ki :) Galiba farklı bir alternatif üzerinde durmam lazım. Ama elbet bir gün, bir fırsat çıkar.

praecox
04-01-2013, 22:32
Bir de Lexan polycarbonat veya benzeri levhaları deneyin.
Gerçi bu tarz terraryumlarda camı es geçerim. zira diğer her tür polymerleri silmek temizlemek çizmeden kullanmak zor bu tarz polymerlerin tek özelikleri istenildiği gibi kolayca kesilmeleri işlenmeleri ve hatta bükülmeleri.

SAGEN
05-01-2013, 01:07
Bir de Lexan polycarbonat veya benzeri levhaları deneyin.
Gerçi bu tarz terraryumlarda camı es geçerim. zira diğer her tür polymerleri silmek temizlemek çizmeden kullanmak zor bu tarz polymerlerin tek özelikleri istenildiği gibi kolayca kesilmeleri işlenmeleri ve hatta bükülmeleri.

Sayın PRAECOX;

Ek bir bilgi eklemek isterim izninizle.

Kullanılacaksa eğer Lexan polycarbonat değilde solid polycarbonat kullanılması daha uygun olur. Ama benim fikrim her zamanki gibi pleksiglass'tan (akrilik) yana. Nedeni ise polycarbonat daha pahalı bir malzemedir.
Cam konusunda da size katılıyorum evde tehlike arz ediyor. Hele küçük çocuğunuz varsa daha da dikkatli davranmak gerekiyor diye düşünüyorum.
Bu malzelerde çalışırken çizilmesine engel olmak biraz zor, her ne kadar dikkat edilsede, ancak 220 numara kum zımpara (çiziğe göre değişmekte) su ve XERAPOL (başka isimlerdede var) isimli materyal ile çizikler giderilebilmektedir. Buda cama göre çok büyük artı bir durumdur.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
05-01-2013, 01:11
Sayın Sagen,

Yani fiyat konusunda mantıklı rakamlara ulaşmak, benim beklentilerimle pek mümkün görünmüyor. Şu anda nemli bir bölge de oturuyor olmayı o kadar çok isterdim ki :) Galiba farklı bir alternatif üzerinde durmam lazım. Ama elbet bir gün, bir fırsat çıkar.

Sayın BİRTANCAN;

Ankaranın havasını ço iyi bilirim askerliğimi yaptığım yerdir.:o evet nem konusunda oldukça fakir bir ilimizdir. Ancak terrariumda zaten yapay nemleme sağlarsınız o yüzden bu çok kolay aşılabilecek bir sorun.

SAYGILARIMLA.

SAGEN
05-01-2013, 01:47
Sayın PRAECOX, Bora Unver ve Ziya Soner hocam;

Sizlere bir sorum olacak (Hanginiz önce görürse yanıtlamasından mutluluk duyarım). Benim terraium içerisindeki ilk resimde görünen orkidem keikisini sorunsuzca büyütmekte. İkici resimde de görüldüğü üzere bir süre önce aynı dalda 10 cm kadar altta ikinci keikim gelmekte şu an...
Sorunum şu;
Keikilerin bağlı olduğu dal uç noktasından 10 cm kadar kurumaya başladı ve bukuruma hızlı bir şekilde aşağı iniyor (sanırım bitki yorgun düştü iki keikiden dolayı, ve aynı çiçek dalı üç senedir üzerinde).
Bu akşam itibari ile dalı ilk keikinin biraz üzerinden steril olarak kestim (resimlerde görünüyor) ve kömür tozu uyguladım kurumayı durdurmak amaçlı..

Sorum şu;
İlk keikimin 2 kökü var takriben 3 cm kadar. Dal kurumasını daha çok beklemeden onu ayırıp alayımmı. yoksa dal kuruduğu halde orada tutayımmı?

İkinci sorum, alttaki ikinci keikim daha çok küçük ilk yaprağı bile yeni oluşmakta ve henüz hiç kök ve kök belirtisi yok. dalın kuruması aşağı inerse (umarım inmez) ikinci keikim için nasıl bir önlem alayım. Oradan ayırsam kökü olmadığı için yaşaması bira zorlaşacak gibime geliyor. Orada dursa bu seferde dal kurumaya devam ederse yine tehlike.
Ne öneriyorsunuz sevgili dostlar...

SAYGILARIMLA.

B.Unver
05-01-2013, 22:03
Garo ve Ziya hocaların bu konuda daha detay bilgileri var.Onların cevaplarını bekleyelim:)

SAGEN
05-01-2013, 22:44
Garo ve Ziya hocaların bu konuda daha detay bilgileri var.Onların cevaplarını bekleyelim:)

Hocam teşekkür ediyorum.

birtancan
07-01-2013, 19:14
Sayın Sagen iyiakşamlar,

Terrarium'da yoğun nemden ötürü oluşabilecek küf, bakteri ve böcek için önlem olarak herhangi bir ilaç kullanıyormusunuz?

Kullanılırsa örnek olarak ne önerirsiniz? Küf ve bakteri için Physan 20 diye bir ilaç var mış galiba, orkideler için uygun olduğunu söylüyorlar Ama Ankara'da tür ilaçlar nerede olur bilen birisi varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Özellikle böcek için? Cymbidium'un dibinde beyaz küçük canlılar gördüm. Biliyorum biraz armut piş ağzıma düş oluyor ama yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

SAGEN
07-01-2013, 20:58
Sayın Sagen iyiakşamlar,

Terrarium'da yoğun nemden ötürü oluşabilecek küf, bakteri ve böcek için önlem olarak herhangi bir ilaç kullanıyormusunuz?

Kullanılırsa örnek olarak ne önerirsiniz? Küf ve bakteri için Physan 20 diye bir ilaç var mış galiba, orkideler için uygun olduğunu söylüyorlar Ama Ankara'da tür ilaçlar nerede olur bilen birisi varsa ve yardımcı olabilirse çok mutlu olurum.

Özellikle böcek için? Cymbidium'un dibinde beyaz küçük canlılar gördüm. Biliyorum biraz armut piş ağzıma düş oluyor ama yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Sayın BİRTANCAN;
Yoğun nemin getirisi olabilecek bahsettiğiiniz olumsuzluklarla ben hiç karşılaşmadım. Kaldıki zaten terrarium içerisinde havasızlıktan oluşabilecek bu durumu fan sayesinde sürekli içerisini havalandırarak çözüme ulaşıyorum.
Ben fertilizer haricinde hiç bir kimyasal kullanmadım orkidelerime. Gerektekalmadı bugüne kadar. Bahsetmiş olduğunuz ilaç hakkında da bilgim yok . Uygun başlık altında sorunuzu sorarsanız ilaç hakkunda bilgisi olan hocalarımız yardoımcı olacaklardır.

SAYGILARIMLA.

fzthalil
08-01-2013, 21:58
Sayın Sagen,
aklıma birşey takıldı, havalandırma için olan pervane haricinde terrariumda delik var mı? yani pervanenin verdiği hava akımını çıkartan bir sistem var mı? ve pervane havayı içeri mi veriyor dışarı mı atıyor? bir soru daha:) bu nem ölçer cihazı nerden ve ne kadara mal ettiniz?

SAGEN
09-01-2013, 07:30
Sayın Sagen,
aklıma birşey takıldı, havalandırma için olan pervane haricinde terrariumda delik var mı? yani pervanenin verdiği hava akımını çıkartan bir sistem var mı? ve pervane havayı içeri mi veriyor dışarı mı atıyor? bir soru daha:) bu nem ölçer cihazı nerden ve ne kadara mal ettiniz?

Sayın FZTHALİL;

Evet fanın üflediği havayı dışarı atan arka tarafta 3 adey yuvarlak delik var. Ayrıca terrariumun üst tarafındada 5cm*3cm kadarlık bir kapak mevcut.
Pervane dışarıdan aldığı havayı içeriye üfleyerek çalışıyor. Hem bu sayede içeride orkidelerin ihtiyacı olan hafif esintiyi sağlıyorum hem de içeride yoğun nemden oluşabilecek küf ve benzeri sorunları engelliyorum.

Ayrıca şu an için forum üyesi arkadaşımız OSMAN VAROL dostum da fan ve havalandırma konusunda bana yardımcı olmaya çalışıyor. Buradan da kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Nem ölçeri aldığım yerin hatta kendim alıp kullandığımın linkini ekliyorum. Burada daha farklı modellerde var inceleyebilirsiniz.

CihazMarket CM03 - Masa Tipi Scaklk ve Nem ler (http://www.cihazmarket.com/pinfo.asp?pid=1473)

SAYGILARIMLA.

smnvrl
09-01-2013, 11:02
Sn Sagen,

Asıl ben size teşekkürlerimi sunuyorum.Bu yolda bana arkadaş olduğunuz için.İnşallah tecrübelerinizle elektroniği birleştirip güzel çalışmalar ortaya çıkaracağız .

fzthalil
09-01-2013, 19:32
Sayın FZTHALİL;

Evet fanın üflediği havayı dışarı atan arka tarafta 3 adey yuvarlak delik var. Ayrıca terrariumun üst tarafındada 5cm*3cm kadarlık bir kapak mevcut.
Pervane dışarıdan aldığı havayı içeriye üfleyerek çalışıyor. Hem bu sayede içeride orkidelerin ihtiyacı olan hafif esintiyi sağlıyorum hem de içeride yoğun nemden oluşabilecek küf ve benzeri sorunları engelliyorum.

Ayrıca şu an için forum üyesi arkadaşımız OSMAN VAROL dostum da fan ve havalandırma konusunda bana yardımcı olmaya çalışıyor. Buradan da kendisine tekrar teşekkürlerimi sunuyorum.

Nem ölçeri aldığım yerin hatta kendim alıp kullandığımın linkini ekliyorum. Burada daha farklı modellerde var inceleyebilirsiniz.

CihazMarket CM03 - Masa Tipi Scaklk ve Nem ler (http://www.cihazmarket.com/pinfo.asp?pid=1473)

SAYGILARIMLA.

teşekkür ederim Sayın Sagen.. bi bakayım..

Canan
11-01-2013, 15:40
Sayın Sagen tecrübelerinizi hayranlıkla izledim, elinize sağlık. Bu nedenle sizden ve başlığınızdaki deneyimli arkadaşlardan yardım istemenin daha isabetli olacağını düşündüm.
Evim konum ve mevsim itibari ile çok az güneş ve hatta ışık almaya başladığından beri orkidelerimin ve bazı birkaç bitkimin sağlığı bozuldu, bahara çıkarabilmek için uğraşıyorum.
Evde atıl durumda bir akvaryumum var ama terrarium işine girişmek istemiyorum, onun ışıklandırmasını birkaç saat bitkilerimin durduğu yerde kullansam sizce ışık sorunumu çözer mi ? Ya da başka bir öneriniz olur mu?
Ampul ve üzerindeki devrenin detayı:
Sylvania Gro-Lux F15w/gro-t8

18wt electronic plc ballast
lamp: plc 18w 4p

Teşekkürler

SAGEN
12-01-2013, 15:52
Sayın Sagen tecrübelerinizi hayranlıkla izledim, elinize sağlık. Bu nedenle sizden ve başlığınızdaki deneyimli arkadaşlardan yardım istemenin daha isabetli olacağını düşündüm.
Evim konum ve mevsim itibari ile çok az güneş ve hatta ışık almaya başladığından beri orkidelerimin ve bazı birkaç bitkimin sağlığı bozuldu, bahara çıkarabilmek için uğraşıyorum.
Evde atıl durumda bir akvaryumum var ama terrarium işine girişmek istemiyorum, onun ışıklandırmasını birkaç saat bitkilerimin durduğu yerde kullansam sizce ışık sorunumu çözer mi ? Ya da başka bir öneriniz olur mu?
Ampul ve üzerindeki devrenin detayı:
Sylvania Gro-Lux F15w/gro-t8

18wt electronic plc ballast
lamp: plc 18w 4p

Teşekkürler

Sayın CANAN;

Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Konu ile ilgili daha önce sayın fzthalil arkadaşımıza cevaben yazdığım 35numaralı mesajımı okumanızı rica edeceğim.

Ayrıca orkidenizin türünü yazmamışsınız. Ben phal olduğunu varsayarak en az 1.ooo footcandle (yani metrekare başına lümen) yani ortalama 10.000 lümen ışık gücüne ihtiyaç vardır. Varın hesabını siz yapın. Ama bu sizi korkutmasın 5.000 lümen paraklık sağlayan follardan iki adet kullanırsanız yeterli ışık gücünü sağlamış olursunuz.
En kötü olasılıkla orkidenizin üzerine bir florasan koyarak günde 12 saat ışık görmesini sağlayınız sayın Canan.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.

SAYGILARIMLA.

Canan
12-01-2013, 20:47
Sayın CANAN;

Öncelikle güzel sözleriniz için teşekkür ederim.
Konu ile ilgili daha önce sayın fzthalil arkadaşımıza cevaben yazdığım 35numaralı mesajımı okumanızı rica edeceğim.

Ayrıca orkidenizin türünü yazmamışsınız. Ben phal olduğunu varsayarak en az 1.ooo footcandle (yani metrekare başına lümen) yani ortalama 10.000 lümen ışık gücüne ihtiyaç vardır. Varın hesabını siz yapın. Ama bu sizi korkutmasın 5.000 lümen paraklık sağlayan follardan iki adet kullanırsanız yeterli ışık gücünü sağlamış olursunuz.
En kötü olasılıkla orkidenizin üzerine bir florasan koyarak günde 12 saat ışık görmesini sağlayınız sayın Canan.
Umarım yardımcı olabilmişimdir.
SAYGILARIMLA.

Sayın SAGEN
Zahmetinize çok teşekkürler, 35 nolu mesajdan ancak ışıklandırma kullanmam gerektiği sonucuna çıkabilmiştim :) Ne kullanmam gerektiğini bilmiyordum. Bu konu benim için hayli teknik ve üç beş sayfa okuyarak anlaşılacak gibi değildi. Elimde Phal. ve Vanda var. Dendrobium az ışıkla idare edebiliyor gibi görünüyor. Önerilerinizi uygulayacağım, tekrar teşekkürler...

Charlaux
14-01-2013, 06:44
Merhaba sn.sagen, Oncelikle bilginizd ve calismalariniza hayran kaldigimi soylemek isterim;ayni sekilde hindistancevizim icin de ilham kaynagi oldunuz.Bildiginiz uzere hindistancevizi sicak ve nemli bir ortam seviyor.Evde otomatik olarak sicaklik ayarlaniyor genelde bu 20 derecenin asagisina dussmesine izin vermiyor ortam sicakligin.Mobilden yazdigim icin beni affedin galiba ismi hagel lambasiydi,dusundum ki bunu okuma lambasi gibi bir sekilde durmasini saglarsam bitkinin isinmasina yardimci olurum.Spaghnum moss'i kullanarak nemli kalmasini saglayabilirim diye dusunuyorum, bu kalin fakat odunsulasmamis bir dal icin yapilmasi zor mudur ? Bu arada fan calismak icin nereye bagli ? Bu aptalca kalan sorularim icin ozur dilerim ,tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek. Saygilar

SAGEN
14-01-2013, 07:27
Merhaba sn.sagen, Oncelikle bilginizd ve calismalariniza hayran kaldigimi soylemek isterim;ayni sekilde hindistancevizim icin de ilham kaynagi oldunuz.Bildiginiz uzere hindistancevizi sicak ve nemli bir ortam seviyor.Evde otomatik olarak sicaklik ayarlaniyor genelde bu 20 derecenin asagisina dussmesine izin vermiyor ortam sicakligin.Mobilden yazdigim icin beni affedin galiba ismi hagel lambasiydi,dusundum ki bunu okuma lambasi gibi bir sekilde durmasini saglarsam bitkinin isinmasina yardimci olurum.Spaghnum moss'i kullanarak nemli kalmasini saglayabilirim diye dusunuyorum, bu kalin fakat odunsulasmamis bir dal icin yapilmasi zor mudur ? Bu arada fan calismak icin nereye bagli ? Bu aptalca kalan sorularim icin ozur dilerim ,tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek. Saygilar

Sayın CHARLAUX;

Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Hindistancevizinize ilham kaynağı olmamam da sevindim açıkçası ;).
Şunu belirtmeliyim ki bu nebat hakkında hiç bilgim yok. Dolayısı ile şartlarını bilemiyorum. Ama yazınızdan anlaşıldığı üzere fikriniz neden olmasın.
Terrarium larda ısıtılmak üzere genelde kızılötesi ambuller kullanılır. Size tavsiyem bu tarz ampullere para kaptırmamanızdır. Normal bir akkor flamanlı ampullede bu işi becerebileceğinizdir.
Nem konusunda bitkinizin altına küçük bir gölet tarzı herhangi bir şey yaparakta oradan suyun buharlaşması ile yeterli nemi sağlayabileceğinizi düşünüyorum.
Fan sistemi 12 volt bir adaptöre bağlı. Bildiğimiz bilgisayar fanı. Bu arada nemin getirisi olabilecek durgun havadan dolayı küf ve mantar oluşumu başgösterebilir dikkat etmeniz gerekmekte. Bunun için havalandırma mutlaka şart.
Bu arada sorularınızıda sıkılmadan sorabilirsiniz benim için keyifti.
Son olarak bu "tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek" derken tmci nedir?

SAYGILARIMLA.

Charlaux
14-01-2013, 19:27
Sayın CHARLAUX;

Öncelikle güzel sözleriniz için çok teşekkür ederim.
Hindistancevizinize ilham kaynağı olmamam da sevindim açıkçası ;).
Şunu belirtmeliyim ki bu nebat hakkında hiç bilgim yok. Dolayısı ile şartlarını bilemiyorum. Ama yazınızdan anlaşıldığı üzere fikriniz neden olmasın.
Terrarium larda ısıtılmak üzere genelde kızılötesi ambuller kullanılır. Size tavsiyem bu tarz ampullere para kaptırmamanızdır. Normal bir akkor flamanlı ampullede bu işi becerebileceğinizdir.
Nem konusunda bitkinizin altına küçük bir gölet tarzı herhangi bir şey yaparakta oradan suyun buharlaşması ile yeterli nemi sağlayabileceğinizi düşünüyorum.
Fan sistemi 12 volt bir adaptöre bağlı. Bildiğimiz bilgisayar fanı. Bu arada nemin getirisi olabilecek durgun havadan dolayı küf ve mantar oluşumu başgösterebilir dikkat etmeniz gerekmekte. Bunun için havalandırma mutlaka şart.
Bu arada sorularınızıda sıkılmadan sorabilirsiniz benim için keyifti.
Son olarak bu "tmci olmanin getireleri boyle olsa gerek" derken tmci nedir?

SAYGILARIMLA.

Merhaba,
Golet uygulamasini nasil yapabilirim,herhalde saksi altligini sulu birakmaktan bahsetmiyoruz degil mi valla konu hakkinda tam bilgisiz olunca durum boyle oluyor ;)

Simdi sizce spaghnum moss uygulamasini yapmali miyim dersiniz ? Hindistancevizi nemi cok seviyormus :rolleyes:

Fan sistemi olarak onerebileceginiz bir marka var midir ? Fani alirken herhalde buna uygun voltlu sistem istesem uygun olur galiba.

Bu arada elektrikciye gitsem belli bir ucret karsiliginda bana akkor flamanlı ampulden bir okuma lambasi turunden bir tane yapar,yoksa IKEA'nin hazir olanini alip ampulunu bu olarak koyabilir miyim ?

Son olarak kisacasi bitkinin isteklerini tanimlayacak olursak fazla gunes,fazla nem,hep 20-25 derece sicaklik istiyor.Onlara ayirdigim ozel bir oda var sahsen (tropik bitkilere)gliricidia sepium'u guzelce yetistirebiliyorum.Hindistancevizini tam ortaya aldim odanin 2 tarafi cam goruyor,1 cam tarafi odayi dikdortgen olarak dusunecek olursak en genis kenarda digeri de yaninda.Anladigim kadariyla baya iyi gunes aliyor cunku masallah odaya sabah baktigimda kapali kapidan isik sacan tek odamiz o.

Tmci derken lise ogrencisiyim ve alanim da turkce matematik,dolayisiyla fen-elektronik ozurlusu oldugum icin anlattigim dilin cok basit oldugundan bahsediyorum.Kusuruma bakmayin lutfen,tekrardan ilginiz icin tesekkurler.

SAGEN
15-01-2013, 07:15
Merhaba,
Golet uygulamasini nasil yapabilirim,herhalde saksi altligini sulu birakmaktan bahsetmiyoruz degil mi valla konu hakkinda tam bilgisiz olunca durum boyle oluyor ;)

Simdi sizce spaghnum moss uygulamasini yapmali miyim dersiniz ? Hindistancevizi nemi cok seviyormus :rolleyes:

Fan sistemi olarak onerebileceginiz bir marka var midir ? Fani alirken herhalde buna uygun voltlu sistem istesem uygun olur galiba.

Bu arada elektrikciye gitsem belli bir ucret karsiliginda bana akkor flamanlı ampulden bir okuma lambasi turunden bir tane yapar,yoksa IKEA'nin hazir olanini alip ampulunu bu olarak koyabilir miyim ?

Son olarak kisacasi bitkinin isteklerini tanimlayacak olursak fazla gunes,fazla nem,hep 20-25 derece sicaklik istiyor.Onlara ayirdigim ozel bir oda var sahsen (tropik bitkilere)gliricidia sepium'u guzelce yetistirebiliyorum.Hindistancevizini tam ortaya aldim odanin 2 tarafi cam goruyor,1 cam tarafi odayi dikdortgen olarak dusunecek olursak en genis kenarda digeri de yaninda.Anladigim kadariyla baya iyi gunes aliyor cunku masallah odaya sabah baktigimda kapali kapidan isik sacan tek odamiz o.

Tmci derken lise ogrencisiyim ve alanim da turkce matematik,dolayisiyla fen-elektronik ozurlusu oldugum icin anlattigim dilin cok basit oldugundan bahsediyorum.Kusuruma bakmayin lutfen,tekrardan ilginiz icin tesekkurler.

Sayın CHARLAUX;

Öncelikle gölet konusunda daha basit bir şekilde anlatmak gerekirse suyu içerisinde tutabileceğin herhangi bir kap olabilir (buna saksı altlığıda dahil). Büyükçe bir saksı altlığının içine uygun büyüklükte çakıl taşları koyup içerisine su koyabilir ve o taşların üzerinede saksılarını oturtabilirsin.
Moss konusuna gelince daha öncede belirttiğim gibi hindistan cevizi hakkında bilgim yok bu konu hakkındabilgisi olan kişlerden bilgilenmen daha iyi olur.
Fan hepimizin bildiği bilgisayar fanı 12 volt herhangi bir adaptör ile kullanabilirsin. Hatta istersen zaman ayarlı priz kullanarak istediğin zaman diliminde çalışıp durmasını sağlayabilirsin.
Lamba konusunda herhangi lamba olabilir. Ancak burada baktığın bitkinin ışık gereksinimi nedir? Günde kaç saat ışığa ihtiyacı var gibi konuları bilmen gerektiğini de unutmamalısın.
Son olarak dediğim gibi bu nebat hakkında bilgim yok. Sorularını forumda uygun başlıkta sorarsan eğer kesin ve doğru cevaplara ulaşırsın. Burası senin için doğru yer değil. ;)

SAYGILARIMLA.

SAGEN
23-01-2013, 21:43
Terraiumun yeni misafirleri nihayet geldi ve yerlerini aldılar. Sayın GARUDA'ya buradan tekrar teşekkür ediyorum. Orkidelerimi sağ salim teslim aldım.
Şimdi resimler...

SAGEN
23-01-2013, 21:47
Resimlere devam...

zencefil cicegi
23-01-2013, 22:05
Sayin SAGEN
Maasallah diyorum
hayranlikla ve merakla takip ediyorum sizi cabaniz emeginiz gercekten hayranlik uyandiriyor.
Saglikli ve bol cicekli günler dilerim orkidelerinize.

Hayirli kandiller.

SAGEN
24-01-2013, 07:01
Sayin SAGEN
Maasallah diyorum
hayranlikla ve merakla takip ediyorum sizi cabaniz emeginiz gercekten hayranlik uyandiriyor.
Saglikli ve bol cicekli günler dilerim orkidelerinize.

Hayirli kandiller.

Sayın ZENCEFİL CİCEGİ;

Güzel sözleriniz için teşekkür ederim. Beğenmenize sevindiğimide belirtmek isterim.

SAYGILARIMLA.

bountr
12-02-2013, 20:01
Sn Sagen, tebrik ederim çok güzel olmuş orkideleriniz. Eklediğiniz ledler hem görsel olarak, hem de bitki gelişimi açısından oldukça güzel. Sanırım ledlerin farkını siz de rahatça görebiliyorsunuz. Başarılar dilerim.

Denizardacan
12-02-2013, 23:52
Sn Sagen merhaba,
110 nolu mesajınızda en alt karede orkidenizin yaprağını ben buradan suyu çekilmiş ve pörsümüş olarak görüyorum.
Farkında mısınız yani yanlış da görüyor olabilirim ama.:confused::(
Umarım bir sorun yoktur, kolay gelsin.

SAGEN
14-02-2013, 12:33
Sn Sagen merhaba,
110 nolu mesajınızda en alt karede orkidenizin yaprağını ben buradan suyu çekilmiş ve pörsümüş olarak görüyorum.
Farkında mısınız yani yanlış da görüyor olabilirim ama.:confused::(
Umarım bir sorun yoktur, kolay gelsin.

Sayın DENİZARDACAN;

Doğrudur yapraklarda buruşma ve bozulma var. Ancak bozulma olan yapraklar orkidelerimi terrarium içerisine koymadan önce geçirdikleri bir kaza sonucu kalan hasardır.

Yani sadece hasarlı yaprakları kıyamadığım için ayıklamadım kendi kendine düşmesini bekliyorum. Yani normal gelişimlerde bir sorun yok. Şu an bir orkidem de ilk keikimin yanı sıra ikinci keikim gelişmekte. İknci orkidem de çift çiçek dalı sürmekte (Buraya dikkat çift çiçek dalı). ve bir diğer orkidem de üçüncü yaprağını açmakta.

Tayylan dan gelen üç adet orkidem de yerlerinde mutlu oldukları gibi bunlardan bir tanesi bana geldikten sonra terrarium içerisinde yeni çiçek dalı sürmeye başladı ve şu anda gonca dolduruyor. Yakın zamanda resim paylaşacağım...

Artık siz karar verin sorun varmı terrrarium içerisinde.

Bu arada geçirdikleri kazada ben yazın seminer için şehir dışında iken saksıların üzerine merdiven devrilmesi sonucu hasarlanıp uzun süre suzuz kalmalarıdır. Ben son anda yetiştim ancak buna rağmen bir orkidemi kurtaramamıştım. Umarım kafanızki soru işaretlerine cevap olmuştur...

SAYGILARIMLA.

Denizardacan
14-02-2013, 16:46
Evet soru işaretlerime güzel cevap oldu, iyi olduklarına da çok sevindim de umarım sizi kızdırmadım:D.
Benim de üç palimden birinin yaprakları böyle yavaş yavaş suyunu çekiyor, ben de izliyorum bakalım nolacak.
Başından beri terrarium çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum, şimdi yazdıklarımı tekrar okuyunca biraz heyecanlanmışım sanırım, terrariumu sahiplenmiş miyim ne:D
Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

SAGEN
15-02-2013, 07:40
Evet soru işaretlerime güzel cevap oldu, iyi olduklarına da çok sevindim de umarım sizi kızdırmadım:D.
Benim de üç palimden birinin yaprakları böyle yavaş yavaş suyunu çekiyor, ben de izliyorum bakalım nolacak.
Başından beri terrarium çalışmanızı ilgiyle takip ediyorum, şimdi yazdıklarımı tekrar okuyunca biraz heyecanlanmışım sanırım, terrariumu sahiplenmiş miyim ne:D
Ellerinize sağlık, görüşmek üzere.

Sayın DENİZARDACAN;

Öncelikle beni tabikide kızdırmadınız, ortada kızacak bir şey yok. Bilakis keyif verdi yaklaşımınız, yapraklardaki durum dikkatinizi çekmiş...

Sizin pallarinizi nasıl baktığınızı bilemiyorum. Ama şuna dikkat edin özellikle kış aylarında sulamayı azaltmalıyız. Çünkü kökler haddinden fazla nemli kalması gerekirken ıslak kalıyor ve bu da çeşitli marazlar doğurabiliyor.

En önemlisi saksınız içerisindeki subratınızı kontrol edin. Tecrübe edilmiş olarak söylüyorum, özelliğini yitirmiş ve miadını doldurmuş olan subratlar aşırı derecede su tutup bünyesindeki suyu uzun süre drene etmemektedir.

Bu da biz subratı kuru sandığımız halde tekrar sulamamız neticesinde köklerin sürekli nemli değilde ıslak kalmasına sebep olabilmekte ve bu da sonuçları kötü etkilemektedir. Lütfen buna dikkat edin. Ve saksılarınızı ve pallerinizin köklerini kontrol edin.;)
Sahiplenmek ve heyecanlanmak güzel şeydir Sayın DENİZARDACAN bunda kötü bir şey yok.

SAYGILARIMLA...

Denizardacan
19-02-2013, 13:04
Sn Sagen, bilgi ve ilgi dolu nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim sağlıklı 4 aydır benimle devam eden bir palim varken, yapımarketten bile bile sağlıksız iki pal daha aldım.
Çok üzülüyorum onların haline bakmıyorum artık orkide bölümüne.
Biri toparladı ama diğeri biraz sıkıntılıydı.
Pallerin üçünün de kök bakımlarını yapıp temiz yeni bir subsrata, hep birlikte geçirdim. Şu mutfakta kullandığımız her tarafı açık kaplardan, tabi ki sulamayla baş edemeyince kabın dışına aleminyum folyo çektim.
İkisinin durumu mükemmel, ama diğeri daha rahat ve havalanmış kök sistemine bile cevap vermeyince artık çiçeklerini kestim, köke yakın yumuşamış iki yaprağını da atmıştı o bölgeyi de temizleyip tarçın tatbik ettim.
Şaka gibi ama akşama kendisine geldi.
Şu an iki tane çok sağlıklı bir tane de sağlıklı orkidem var diyebilirim.
Sürekli takipteyim, üçünü aynı yere almam riskti biliyorum ama çok iyi gidiyorlar.
Benim diğer türlere geçmeme bir sene var daha ancak öğrenirim bakımlarını.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim tekrar, kolay gelsin.

SAGEN
20-02-2013, 13:48
Sn Sagen, bilgi ve ilgi dolu nazik cevabınız için çok teşekkür ederim.
Benim sağlıklı 4 aydır benimle devam eden bir palim varken, yapımarketten bile bile sağlıksız iki pal daha aldım.
Çok üzülüyorum onların haline bakmıyorum artık orkide bölümüne.
Biri toparladı ama diğeri biraz sıkıntılıydı.
Pallerin üçünün de kök bakımlarını yapıp temiz yeni bir subsrata, hep birlikte geçirdim. Şu mutfakta kullandığımız her tarafı açık kaplardan, tabi ki sulamayla baş edemeyince kabın dışına aleminyum folyo çektim.
İkisinin durumu mükemmel, ama diğeri daha rahat ve havalanmış kök sistemine bile cevap vermeyince artık çiçeklerini kestim, köke yakın yumuşamış iki yaprağını da atmıştı o bölgeyi de temizleyip tarçın tatbik ettim.
Şaka gibi ama akşama kendisine geldi.
Şu an iki tane çok sağlıklı bir tane de sağlıklı orkidem var diyebilirim.
Sürekli takipteyim, üçünü aynı yere almam riskti biliyorum ama çok iyi gidiyorlar.
Benim diğer türlere geçmeme bir sene var daha ancak öğrenirim bakımlarını.
Aydınlatıcı bilgiler için çok teşekkür ederim tekrar, kolay gelsin.

Sayın DENİZARDACAN;

Öncelikle ben size teşekkür edrim, bu güzel sözleriniz için. Çiçek dalını kesmeniz iyi olmuş, bu durumda orkideniz çiçek dalı için harcadığı kuvvetini kök gelişimi için harcayacaktır.
Özellikle sulama durumunadikkat edin. Kış olması nedeni ile sulama da sorunlar yaşanabilmekte. Az sulamak çok sulamaktan her zaman daha iyidir bunu unutmayın lütfen. Üçünün aynı olması fungal veya bakteriyel bir hastalık durumunda hepsini birden risk altına alır dikkat edin lütfen.
Diğer türler konusunda da şunu söyleyebilirim size. Almak istediğiniz türe karar verdikten sonra o türün bakımıyla ilgili iyice bilgi edindikten sonra sahip olunuz . Aksi takdirde siz bilgi sahibi olana kadar aldığınız orkidenizi kaybetmeniz işten bile değildir.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA.

SAGEN
20-02-2013, 13:51
Arkadaşlar uzun zamandır terrarium la ilgili resim ve bilgi eklemiyordum. Nedenine gelince Terrarium içerisinde komple değişikliğe giderek zemin,şelale, arka fon, teknik ve görsellik açısından değişikliğe gitmiş olmamdır.

En kısa zamanda yeni haliyle ve teknik bilgilerle geri döneceğim.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA...

zencefil cicegi
28-02-2013, 21:43
Arkadaşlar uzun zamandır terrarium la ilgili resim ve bilgi eklemiyordum. Nedenine gelince Terrarium içerisinde komple değişikliğe giderek zemin,şelale, arka fon, teknik ve görsellik açısından değişikliğe gitmiş olmamdır.

En kısa zamanda yeni haliyle ve teknik bilgilerle geri döneceğim.

SEVGİ VE SAYGILARIMLA...
Sayin SAGEN
Sabirsizlikla ve merakla yeni resimleri bekliyoruz:D

SAGEN
07-03-2013, 12:33
Sevgili dostlar sevgili dostum Aziz'in (GARUDA) uzak diyar olan Tayland'dan gönderdiği Bulbophyllum lasiochilum ( dark ) bana geldiğinde tek bir çiçeği vardı ve bir kaç gün içerisinde solmuştu.

Ancak şu anda bende bakım şartlarından ve terrarium içerisindeki yerinden memnun olduğundan öncekinden daha büyük ve tekrardan çiçek açmış bulunmakta. Bu sefer bir tanede ayrı çiçek goncası hazırlamakta ikinci çiçek için.

Bu arada resimde de göründüğü üzere Bulbophyllum lasiochilum ( dark ) sadece ağaç kütüğü üzerinde yosun ve herhangi bir malzeme kullanılmadan sarılarak yaşatılmaktadır.

Azizin gönderdiği diğer iki orkidem henüz çiçek vermediler. Umarım onlarında en kısa sürede resimli hallerini görmek nasip olur...

Sevalem
21-06-2013, 00:10
Merhabalar sayın Sagen,
Başından beri olan çalışmalarınızın hepsini bir solukta okudum, inceledim. Emeğinize yüreğinize sağlık.
Forumda bu bölüme yazmayalı, fotoğraf paylaşmayalı 3 ayı geçmiş. Merak içerisindeyim doğrusu. Terrariumunuzun son hali nasıl, orkideleriniz nasıl?
İyi haberlerinizi ve faydalı bilgilerinizi beklemekteyim.
Saygılarımla.

SAGEN
28-06-2013, 13:28
Merhabalar sayın Sagen,
Başından beri olan çalışmalarınızın hepsini bir solukta okudum, inceledim. Emeğinize yüreğinize sağlık.
Forumda bu bölüme yazmayalı, fotoğraf paylaşmayalı 3 ayı geçmiş. Merak içerisindeyim doğrusu. Terrariumunuzun son hali nasıl, orkideleriniz nasıl?
İyi haberlerinizi ve faydalı bilgilerinizi beklemekteyim.
Saygılarımla.

Sayın SEVALEM;

Güzel sözleriniz için öncelikle teşekkür edrim. Doğrudur bayağı süre geçti yazmayalı. En son yeni düzenlemeler yaptığımdan bahsetmiştim. O düzenlemeleri bitirdim hemen akabinde de terrariumumu çok sevdiğim bir dostuma ısrarı üzerine satmak durumunda kaldım.
Yenisini aynı şekilde yuvarlak olarak yapmaktayım şu anda.
Ayrıca, kare forumda otamatik sistem bir terrarium yaptım onunda son günleri yakında buradan paylaşacağım.

Bu arada bilgim mahiyetinde severek yardımcı olmaya çalışırım...

SAYGILARIMLA.

SAGEN
04-07-2013, 12:19
ARKADAŞLAR BUNDAN SONRA YENİ TERRARİUMUMLA İLGİLİ GELİŞMELERİ, RESİMLERİ VE YAZIŞMALARI YENİ AÇTIĞIM http://www.agaclar.net/forum/orkide/32094.htm BAŞLIĞI ALTINDA PAYLAŞACAĞIM.

http://www.agaclar.net/forum/orkide/32094.htm

SAYGILARIMLA...

SAGEN
22-05-2014, 14:11
Masaüstü terrarium

norilya
03-10-2017, 10:13
ARKADAŞLAR BUNDAN SONRA YENİ TERRARİUMUMLA İLGİLİ GELİŞMELERİ, RESİMLERİ VE YAZIŞMALARI YENİ AÇTIĞIM http://www.agaclar.net/forum/orkide/32094.htm BAŞLIĞI ALTINDA PAYLAŞACAĞIM.

http://www.agaclar.net/forum/orkide/32094.htm

SAYGILARIMLA...

Merhaba, forumda yeniyim ve size yazabilmek için üye oldum. Şu anda da umarım doğru bir yere yazıyorumdur:) Çok uzun zamandır buraları okuyorum ve ben de 2 adet tillandsia cyanea edindim. Ancak ikisi de aldığımda pembe olan gövdeleri 1 ay gibi bir sürede tamamen yeşile döndüler, bir tanesi ise sasarma aşamasına geçti. okuduklarımdan anladığım bu doğal bir döngü ama çiçek açtıklarını bile göremeden hemen pembeden yeşile sonra sarıya dönmeleri benim hatam mı? onlara nasıl bakmaya devam etmeliyim. umarım görür ve bana yardımcı olursunuz. teşekkürler şimdiden