PDA

View Full Version : Fittonia hastalıkları

jahmoon
08-01-2007, 10:43
bundan iki üç hafta önce koçtaştan iki adet fittonia aldım.evim, fittoniaların bakımı için en uygun ortam nerdeyse, nem ihtiyaçlarını sıkıntı çekmeden karşılayabilirler.

bir kaç gün evde yoktum ve geldiğimde kırmızı damarlı fttoniamın bir köküne ait yaprakların kendini kaybettiğini ve yumuşayıp dirençsizleştiğini fark ettim.su verdim, öpüp sevdim sonrasında bir iki gün bekledim, ama nafile yapraklar kendine gelmedi hatta iyice kötü olmuşlardı. ben de o kökü tamamen temizledim saksıdan.

bu sabah fark ediyorum ki başka bir köke ait yaprakların bir ikisi yine aynı şekilde dirençsizleşmiş ve canlılığını kaybetmişler.

buna anlam veremiyorum, herhangi bir hastalığının olduğunuda sanmıyorum. acaba benim bu fittoniama ne oldu ?:(

turunç
08-01-2007, 11:47
Burada (http://www.ada.net.tr/adabahce/sus/sus5.html) bazı bilgiler buldum inceleyin. Belki sorunuzun cevabı içindedir. Ayrıca bitkinizin bir resmi de var. Merak edenler olabilir.;) Kaynak : Ada bahçe

turunç
08-01-2007, 11:49
Burda yazdığına göre sulama bu aylarda az yapılmalı yoksa yapraklar sararıp dökülür. Çok mu su verdiniz acaba?

jahmoon
08-01-2007, 14:58
turunç çok sağolun, ama verdiğiniz sitedeki bilgileri daha önce okumuştum. fittonyalarıma çok su vermemeye dikkat ediyorum çürümemeleri için, ben sanıyorum ki saksısını değiştirmem, daha büyük bir saksıya almam gerekicek, çok mu hızlı büyüdüler acaba? beslenmeleri için toprak yeterli gelmiyor olabilir. sizce olası mı?

Mine Pakkaner
08-01-2007, 15:39
Jahmoon, neden bir resim çekip yollamıyorsunuz? Biz de hiç olmazsa kısmen afaki konuşmamış oluruz.

jahmoon
08-01-2007, 19:04
ilk aldığımda böyleydi, siyah nokta ile işaretlenmiş saksı.

jahmoon
08-01-2007, 19:27
bu fotoğraflarda görüldüğü gibi cansızlaştılar yapraklar.

jahmoon
08-01-2007, 19:31
umarım yorum yapmanız için yardımcı olur bu fotograflar..

Mine Pakkaner
08-01-2007, 20:05
Saksı mı değiştirmem gerekli demişsiniz. Şu andaki saksıları küçük değil.

Bozuk olan bir kökü saksıdan temizlediğinizi yazmıştınız. Kökler ne durumdaydı. Kök boğazında yumuşama ya da kararma ver mıydı?

Saksının altında su birikiyor mu?

jahmoon
08-01-2007, 20:31
Saksı mı değiştirmem gerekli demişsiniz. Şu andaki saksıları küçük değil.

Bozuk olan bir kökü saksıdan temizlediğinizi yazmıştınız. Kökler ne durumdaydı. Kök boğazında yumuşama ya da kararma ver mıydı?

Saksının altında su birikiyor mu?

hayır.köklerde kesinlikle yumuşama ya da kararma yoktu.yaprakların, köke bağlandığı noktadan itibaren en uç kısmına kadar olan bölümde yumuşama ve dirençsizlik vardı.
şimdi fark ediyorum saksıdaki toprağın alt kısmı üst kısmından daha ıslak.

Mine Pakkaner
08-01-2007, 20:34
Bu resimde gördüğümüz kaplar zarf gibi mi, fideleri onlara mı diktiniz?

jahmoon
08-01-2007, 20:57
zarf gibi mi derken neyi kastettiğinizi anlamadım.
en küçük plastik saksıdalar, daha dekoratif görünmeleri için ben o saksıları ahşap havanlara yerleştirdim.toprak, ahşap havanla temas etmiyor ve de saksılar havanların içinden hava alabiliyorlar.

Mine Pakkaner
08-01-2007, 21:08
Tamam anladım. Zarf gibiden kastım kabıyla birlikte başka bir saksıya mı oturttuğunuzdu. ( Daha genç, modern terimler bulmalıyım sanırım :) )

Bu durumda aklıma gelen aşırı sudan dolayı bir problem yaşamış olduğunuz. Bu durumda ben olsam şunları yaparım,

Yeni bir saksıya ,kuru toprağa bitkimi geçiririm. hemen boynu bükük fideleri budarım. 1 yemek kaşığı suya 1 çay kaşığı oksijenli su ekleyerek azar azar kök boğazlarına veririm ve sonra beklerim. Belki bir şans...

jahmoon
09-01-2007, 00:44
hayır lütfen:) kesinlikle ben anlamamışımdır.
çok teşekkür ederim, yarın kalkar kalkmaz ilk işim bu saksıdaki toprağı yenilemek olucak, inşallah işe yarar.

jahmoon
09-01-2007, 22:17
Tamam anladım. Zarf gibiden kastım kabıyla birlikte başka bir saksıya mı oturttuğunuzdu. ( Daha genç, modern terimler bulmalıyım sanırım :) )

Bu durumda aklıma gelen aşırı sudan dolayı bir problem yaşamış olduğunuz. Bu durumda ben olsam şunları yaparım,

Yeni bir saksıya ,kuru toprağa bitkimi geçiririm. hemen boynu bükük fideleri budarım. 1 yemek kaşığı suya 1 çay kaşığı oksijenli su ekleyerek azar azar kök boğazlarına veririm ve sonra beklerim. Belki bir şans...

fittonia nın toprağını değiştirdim mine hanım, şimdi sabırsızlıkla bekliyorum..
budamayı nasıl yapmalıyım sizce? sadece cansız yapraklarımı almalıyım ?

Mine Pakkaner
09-01-2007, 23:15
Evet şimdilik cansız yaprakları kesin. Kestiğiniz yere bakın, iletim demetlerinde eğer kararma, çürüme gibi bir görüntü varsa daha aşağıdan kesin.

jahmoon
09-01-2007, 23:36
inanın şimdilik o yaprakları koparmaya elim varmıyor, sanki biraz canlanır gibi oldular zaten.yarın geceye kadar bekleyeyim ben en iyisi..

jahmoon
29-01-2007, 10:03
malasef kurtaramadım:(

Mine Pakkaner
29-01-2007, 17:33
Sen elinden geleni yaptın Jahmoon...

Nariel
27-09-2008, 20:03
Merhaba herkese,
Merak ediyorum, acaba fittonya alıp da yaşatmayı başaran oldu mu hiç? Biz de bunu geçen kış almıştık ve bu vakte kadar hayatta tutmayı başardık. Ancak sanırım artık ömrünün sonuna yaklaştı. Toprağı devamlı ıslak oluyor, ara sıra da su fısfıslıyorum üzerine. Yarı gölge bir yerde duruyor, doğrudan güneş ışığı gelmiyor, çok ayınlık da değil. Ne yapabilirim sizce? Vadesi yetmiş mi?

48293

ahmeter
27-09-2008, 22:32
Bu bitkiyi akvaryumda yetiştiriyorum gayet güzel tamamen su içinde bende her sene alır bir türlü muaffak olamazdım .Akvaryum bitkileri satan bir firmanın listesinde gördüm migrosdan aldım akvaryumda kuma gömdün diğer bitkilerle beraber büyüyor netice super selamlar

huzunperest
27-09-2008, 22:55
Akvaryumda tamamen su içinde yaşıyor olması ilginç... Bir fotoğraf eklemeniz mümkün mü acaba o manzarayı görmek isterdim...

ahmeter
23-10-2008, 19:58
Fittonia sevenler hiçbir yorum gelmedi .Akvaryum içinde resmini gönderdim selamlar

Mine Pakkaner
23-10-2008, 21:49
Bu başlık hastalık ve zararlılar için olduğundan fitonya sevenlerin aklına buraya bakmak gelmemiş olabilir Ahmet Bey.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=4895&highlight=fittonia mesajınızı başlığında yazmanızı öneririm. :)

halilaras
31-01-2009, 12:55
sayın ahmeter akvaryum içinde yaşıyor mu yani fittonia?

şoktayım!

Minem
31-01-2009, 13:33
Sayın Ahmeter'in fittoniasının aynısı bende de var. Akvaryum da değil ama bolca su seviyor.

halilaras
31-01-2009, 15:36
toprak sürekli sulu mu olmalı?

aldığım yerde baya sulu sayılırdı.

Minem
31-01-2009, 15:38
Yanlış bilgi vermeyeyim ama ben saksının tabağına 2 günde bir su koyuyorum. Çok kurumasına izin vermiyorum.

halilaras
01-02-2009, 21:24
Benimkinin yaprakları uçtan uçtan kuruyor. Hem de çıtır çıtır, içe doğru kıvrılarak kuruyor.
(alt dallarındaki yapraklar)

Yardım lütfen..

Yeşil Çay
30-12-2010, 17:40
Benimkinin yaprakları uçtan uçtan kuruyor. Hem de çıtır çıtır, içe doğru kıvrılarak kuruyor.
(alt dallarındaki yapraklar)

Yardım lütfen..

Aynı sorun benimkinde de var, ne yapmalıyız .

sabah
31-12-2010, 10:27
Fittonia yüksek nem ister, bol su ister, tabağında bir miktar su bulundurun, aydınlık ama güneşsiz bir yere koyun ( örneğin kuzey pencerelerinin ışığı uygundur), hava akımında bulundurmayın. Kışın özellikle ısıtılan ortamlarda maalesef nem eksikliği bitkileri hırpalıyor. kalorifer peteği, soba ve klima baş düşmanıdır.

Etrafında nemli bir ortam yaratmaya çalışın ancak su püskürtmeyin, içine çakıl taşı koyduğunuz bir saksı altına su doldurun onun üzerine koyun.Buharlaşma ile nem takviyesi olacaktır. Bitkiniz çoksa hipermarketlerdeki oda nemlendiricilerinden faydalanabilirsiniz.

Ben de sıcak ortamda bulunan fittonia saksısını, içinde çakıl taşı bulunan büyük cam vazo içine koyarak nemi tutmaya çalışıyorum.

-selin-
13-03-2012, 17:04
Öncelikle herkese merhaba,
bende aynı sorunu yaşayarak 2 tane fittonia kaybettim ve gidip bir tane daha aldım. Onda da yine yapraklar pörsüyüp dökülüp kökler elimde kalınca sinirlenip içeride neler olduğuna bakmak için saksının tüm toprağını didik didik ettim. Kökler hala beyaz ve sağlıklı ama sadece sap olarak duruyordu ve hiç yaprak kalmamıştı. Saksının dibi torf kullanmama rağmen çamur gibi olmuş küçük tanecikler su boşaltım kanallarını tıkamıştı.
Kökleri yıkadım ve hafifçe havlu kağıt ile fazla suyunu aldım.
Elime yeni ve temiz bir saksı alarak saksı dibini lav taşı ile doldurdum. Lav taşı bulamazsanız dekoratif amaçla satılan küçük çakıl taşları var onlardan koyun **** straforu elinizle ufalayıp saksı dibine koyun. Önemli olan saksı dibinin hava alması.
Havadar olması için torfu birazcık zeoton ile karıştırdım ( zeoton'u bauhause'dan bulabilirsiniz )fazla abartmadan hafifce suladım ve şuan köklerin 1 tanesinde yaprak kopan yerin kenarından yeni yeşil bir nokta çıkıyor. Buda sanırım canlandığının bir göstergesi :))))

ferba266
14-03-2012, 15:01
syn -Selin- hanım gerçekten güzel bir yöntem uygulamışsınız. tebrik ederim.

arkadaşlar fittonia ile ilgili gerçekten yanlış bilgiler çok, bazı forumlarda bu kurumanın pörsümenin hastalık olduğu söyleniyor. allah aşkına bu tür yorumlara aldırmadan bizzat tecrübe etmiş/edinmiş arkadaşlara sorun ona göre hareket edin.
gel gelelim fittonia bitkmize. bitkimiz çok hassas şartlar isteyen bir bitkidir. toprağını bile beğenmezse pörsür ve kurur. suyu mu abarttınız yine küser size. en öncelikli bakımınız toprağı(ki mümkün ise kumlu tınlı toprakları sever.) havadar olan ortamları ve kesinlikle güneşin görmediği yerlerde bırakılıp yetiştirilmelidir. yaprak dökümü varsa belki hastalık gibi kavramlardan bahsedebiliriz aksi bir drum ise tamamen kültürel koşullarla önlnebilir.
saygılarımla.