View Full Version : Narin (Nerine sp.)
narine hakkında biraz bilgi lütfen
Mine Pakkaner
07-01-2007, 20:54
Bu aslında narine değil, Nerine sp. Piyasada narin ismiyle çiçekleri kesme çiçek olarak satılır. Kıymetli bir bitkidir. Çok zarif pembe çiçeklere sahiptir.
http://www.paulparent.com/perennials/nerine.jpg
sağolun mine hnm. bir saatir google da narin yazıp duruyorum bir sonuç yok...
bilmek ayrı bir şey tabi :)
Mine Pakkaner
07-01-2007, 21:04
Hibrit türleri ile sera şartlarında Akdeniz Ege bölgesinde yetiştiriciliği yapılır. Açıkta yetiştirilen türleri azdır. Sıcağa hassastır. Yapraksız çiçek sapı minimum 30 cm. uzunluğundadır. sapın ucunda 2-12 çiçekçikten oluşmuş çiçek bulunur. Çiçek 4-5 cm çapındadır.
http://www.amo-bulbi.it/Nerine_bow_VHL.JPG
yani bizim gibi evde yetiştirmek istiyenler için pek uygun değil yani
Mine Pakkaner
07-01-2007, 21:22
Bir kaç kök saksıda yetiştirmeniz elbette mümkün. :)
verdiğiniz bilgiler için ***. mine hocam.
Narin nasıl bir çiçek ..?
pilotzeybek
08-01-2007, 10:03
merhaba elfogi,
narin soğanlı ve zambak familyasından bir çiçek www.pbase.com/gatolisto/image/38844800 sitesinde resmi var çok harika bir çiçek soğanı pahalı olduğundan çok fazla üretimi yok kanımca ülkemizde neslide tükenmek üzere, yaprakları aynı zambak gibi toprak yüzeyinde kalıyor, haziran, temmuz aylarında yaprakları kurumaya başlıyor, yaprakları kuruduğunda bir defa bolca sulanıyor ve kuruyan yaprakların içinden çiçeklenmek üzere bir tuğ çıkıyor 40 cm civarında ince uzunca bir sap çıkıyor bu sapta aynı orkide gibi her hangi bir yaprak olmuyor ve ucundan çiçek beliriyor. çiçekçiler eğer bulabilirlerse genelde arajmanlarda kullanıyorlar ve (narinli arajman) diye müşterilerine sunuyorlar, birde bahçe tanzimlerinde kullanıldığını biliyorum.
papatyam
08-01-2007, 10:16
ne kadar güzel çiçekleri var bu bitkinin , bayıldım
kokulu mu acaba?
pilotzeybek
08-01-2007, 11:45
mine hanım, narin ile ilgili ayrı bir sayfa oluşturduğunuzdan dolayı teşekkür ederim.
Mine Pakkaner
08-01-2007, 19:56
Hayır kokulu değil Elfogi.
Mine Hanım Teşekkür Ederim..
Ferda Ülkümen
15-01-2007, 11:28
Bahçemin çeşitli yerlerinde diğer zambakların arasında,narin tarifine uyan soğanlar var.Yaz ortasında pembe çiçekleri kuruduktan sonra yaprakları yeşerip,ertesi yaz başında yaprakları kuruduktan sonra tekrar çiçek açıyor.Bakımını bilmediğimden özel ilgi göstermedim.şimdi bu soğanların yerlerini ne zaman değiştirebilirim,istekleri nelerdir,bakımı hakkında bilgi verirseniz sevinirim(yapraklar kuruyana kadar sulamamalımıyım?)
Mine Pakkaner
15-01-2007, 23:04
Yapraklar kuruyana kadar sulamaya devam edin. Çiçekler açıp geçtikten sonra sulamaya devam ederseniz soğanın büyüyüp gelişmesini sağlarsınız.
Ferda Ülkümen
16-01-2007, 14:47
Teşekkür ederim Mine hanım
sukranayalp
20-01-2007, 19:54
Mine hn.
Nerine çiçeğini bu durumda devamlı sulamamız gerekir diye bir sonuç çıkıyor. Ama pİLOT zEYBEK İSE hAZİRAN AYINDA YAPRAKALR KURUYANA DEK SON SULAMA YAPILMASINI BUNDAN SONRA SULAMANIN KESİLMESİ GEREKTİĞİNİ SÖYLÜYOR. hANGİSİ DOĞRU (BÜYÜK HARFLER YANLIŞLIKLA OLDU)
Mine Pakkaner
21-01-2007, 00:37
Şükran hanım,
Yumrulu bitkileri çiçek ve yaprakları tamamen geçip kuruyana dek sularsanız yumrusunun büyümesini ve çoğalmasını sağlarsınız. Ama suyu keserseniz bunu gerçekleştirmeniz güçleşir. Soğanlı ve yumrulu bitki yetiştiriciliğinde bu üreticinin genelde hatalı olduğu bir noktadır.
sukranayalp
21-01-2007, 11:15
teşekkürler.
sukranayalp
21-01-2007, 13:33
Sn Pilot Zeybek gönderdiğiniz narine ve sümbülteber için çok teşekkür ederim. Bahçeye dikmekten çekindiğim için derin ve büyük bir saksıya grup halinde nerineleri dikiyorum. Güneye bakan balkonda kışı geçireceğim. İstanbul havası İzmir kadar ılımlı olmadığı için böyle bir karar aldım. Ancak sümbülteber soğanları konusunda kararsız kaldım. Bu konuda önerisi olan arkadaşlar varsa cevaplarınızı bekliyorum.
sn şükranayalp ,bu konu daha önce sümbülteber konu başlığında sn adabayrakoğlu tarafından sorulmuş ve sn Mine hn. tarafından içerde yani sıcak ortamda gelişmelerinin daha hızlı olacağı belirtilmişti bilginize :)
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2082
öğretmen
21-02-2007, 01:53
Bende bu çiçeğin beyazı var.Daha doğrusu çiçeği bunun gibi de yaprakları farklı ve çok güzel kokuyor.Adını bilmiyorum.Çiçek açınca fotoğrafını gönderirim.
öğretmen
21-02-2007, 01:57
Galiba bendekinin adı ( yerel olabilir) misgizambağı.Bir de bahçede bizim zıpçıktı dediğimiz bir çiçek var.Yaprakları aynı ama çiçeği biraz farklı.Aynı tür olabilir,tabi.Henüz çiçek açmadığından gönderemedim.
Öğretmenim sizin kokulu çiçeği merak ettim.
öğretmen
21-02-2007, 18:16
Şuanda topraktan4 cm kadar yükseldi.Bakayım,resmini bulursam buraya koyarım.
Bu sayfada verilen sözler unutulmuş galiba baksanıza gelen giden yok..
Sayın sukranayalp, siz çoğaltabildiniz mi acaba pilotzeybeğin size gönderdiği soğanları?
beyaz orkide
03-01-2009, 09:17
Gecen sene şubat ayında bauhasede iki rengi vardı.Ben aldım ama cicek actıramadım.Belki bu yıl yine getirirler.
Vay canına!! Narin nekadar kıymetlenmiş? Biraz şaşırdım.
Narin in (Nerine) ticari 2 türü var. Nerine bowdenii, ve Nerine sarniensis.
Nerine bowdenii
Kesme çiçek olarak kullanılan genellikle N.bowdenii. Türkiyede pembe çiçeklisi var. Dışarıda kırmızı ve beyaz çiçeklileri de var. Soğanlı (Gerçek soğanlı) bir bitki türü. N.bowdenii.
genellikle Ekim- Şubat arası çiçek verir Ancak her yıl çiçek açması biraz sorunludur. bu nedenle kesme çiçek seralarından yavaş yavaş çekilmiştir. Soğanları yaprağkların toprak altında besin biriktirmesiyle oluşmuştur.
Soğan dip kısmında çiçek tomurcuğu oluşturur ve soğan içindeki çiçeğin gelişmesi 14 ay sürer uygun koşulları bulunca çiçek açar. Don olayından zarar görür. soğan içinde çiçek oluşması için sıcaklığın 13-15 oC olması gerekir. Yaz aylarında bu sıcaklığı sağlamak zor olduğu için o da çiçek açmaz. Bu nedenle Narin derler.
Bitki Eylülde yapraklanmaya başlar, Kasım-Şubat arasında da çiçeklerini çıkarır.
Fotolarda 2 Nerine türü ve Daffodil (Narcissus-Nergis) soğanı içinde çiçeğin oluşumu görülmektedir
Pembe olanından bahçemde saksı içinde üretmiştim. İlk sene güzel çiçekler aldım, ikinci sene kocaman saksıda sadece iki dal çiçek verdi ve sonra kayboldular. Merak ettim, saksı toprağını boşalttım ama ne sağlam soğana ne de çürük soğana rastlamadım.
Pembe olanından bahçemde saksı içinde üretmiştim. İlk sene güzel çiçekler aldım, ikinci sene kocaman saksıda sadece iki dal çiçek verdi ve sonra kayboldular. Merak ettim, saksı toprağını boşalttım ama ne sağlam soğana ne de çürük soğana rastlamadım.
Şaşırdım. Narin soğanı tek çiçek verir. Eğer çürümediyse soğanı kolay kaybolmaz. Bu durumda sizin çiçeğiniz narin olmayabilir mi acaba?
Sevgili kgursan, çiçeğim pembe narindi. Çiçeği çok iyi tanıyorum, zira kışın evdeki vazolarımın en güzel süsleri, narın, lillyum ve cipso'dur.
Yeni aldığım bir bitki soğanını araştırıyordum ve soğanlı bitkiler kısmının hepsine baktım, ama yok. Sonra önceden bu sayfada gördüğüm "narin" fotoğrafları aklıma geldi ve buraya baktım. Meğer narin, soğanlı bitkiymiş ve benim aldığım soğan narin soğanıymış..
denizakvaryumu
05-02-2009, 22:37
Soğanı her sene bauhausa gelir, kokusu olmadığından açıkçası hiç dikkatimi çekmedi :)
Evet kokusu yok, ama cipsofya ile karıştırılınca çok güzel vazo çiçeği oluyor. Gösterişi güzel ve dayanıklı.
Evet kokusu yok, ama cipsofya ile karıştırılınca çok güzel vazo çiçeği oluyor. Gösterişi güzel ve dayanıklı.
sevgili güler hanım , Çok haklısınız. Narin gerçekten de güzel bir çiçek. önceleri (1980) Yalovada çok yaygın olarak vardı. Kasımdan Şubata kadar çiçek açardı. Kışın dondurmamak için çok soba yaktık. Fakat her yıl çiçek açtıramayışımız, nedeniyle çünkü (çiçeklerini 14 ayda belli sıcaklıklarda hazırlıyor) ve Lilium türleri yaygınlaşınca piyasada pek para etmez oldu ve çok kişi (ben de dahil) soğanlarını söküp attık:(. Bir camekanı 1 yıl ona ayırıyorsun, fakat yarısı, bazen % 30 u çiçek açıyor, diğerleri boş. Fiyatları da lilium karşısında rekabet edemeyince çok kişi üretimden kaldırdı.
Bu çiçeğin mavi olanı var mı? Yan bahçede buna benzer mavi bir çiçek belirdi.
Yan bahçe diyorum ama yakında bahçe diye birşey olmayacak. Bir inşaat var ve bahçeden kalan ne varsa hızla yok oluyor en son sıra bu soğanlının olduğu yere gelecek. Şu anda yakınında şantiye tuvaleti var.
Acaba söksem mi yerinden, endemik bir türdür belki yok olmasın :(
günebakan
28-04-2009, 18:12
Sayın Kaktüs ben sizin yerinizde olsam şimdiye sökmüştüm tabii sahibi yoksa):
sahibi yok... yarın çiçeğinin fotoğrafını çekeyim.
sahibi yok... yarın çiçeğinin fotoğrafını çekeyim.
Sn kaktüs., Narine benzeyen çiçek AGAPANTHUS dur fakat bu zamanda çiçek açmaz. Temmuzda açar.
Bahsettiğim çiçek budur... Çiçeği de üzerinde..
Pilotzeybek’den birkaç nerine soğanı almıştım ilk sene hiç açmadılar.
Geçen sene ve bu sene sadece bir tane açtılar.
Kötü tarafı hem bu sene hem de geçen sene çiçek sapından kırıldı.
Alttaki resimde çiçek bardak da duruyor.
Ama bu çiçek kesinlikle kokulu, yoğun değil ama güzel.
İstanbul’da kışın sert soğuklarını sevmiyor, yaprakları baharda soluyor,
ağustos ayı gibi çiçek veriyor.
97551
Pilotzeybek’den birkaç nerine soğanı almıştım ilk sene hiç açmadılar.
Geçen sene ve bu sene sadece bir tane açtılar.
Kötü tarafı hem bu sene hem de geçen sene çiçek sapından kırıldı.
Alttaki resimde çiçek bardak da duruyor.
Ama bu çiçek kesinlikle kokulu, yoğun değil ama güzel.
İstanbul’da kışın sert soğuklarını sevmiyor, yaprakları baharda soluyor,
ağustos ayı gibi çiçek veriyor.
97551
Sizin çiçeğiniz kesinlikle narin değil. Narin çiçeğinin fotoğrafları 30 No. lu mesajda var. Bakıp karşılaştırabilirsiniz.
43 numaralı mesajdaki çiçeği ben de narine benzetemedim.
Pembe narini bahçemde yetiştirmiştim. Kokusu yoktu ama çok güzel adı gibi narin bir çiçekti.
Daha sonra soğanını kaybettim.
Esasen ben de benzetemedim nerine fotoğraflarına, hibrit bir çeşit olabilir diye düşündüm.
Bir tane daha fotoğraf var belki bir ayrıntı görebilirsiniz.
Ayrıca tüm çiçekler tek bir kapsülün içindeydi, fotoğraflarken ben kopardım.
Kokulu olması güzel ama.
Peki ne olabilir sizce?
97815
Anlaşılan çok narin bir çiçek olduğu için şu anda elinde Nerine (sp) soğanı olan yok. Eğer elinde bu çiçeğin soğanlarından olan ve paylaşmak isteyen varsa özelden irtibat kurabilir mi?
Esasen ben de benzetemedim nerine fotoğraflarına, hibrit bir çeşit olabilir diye düşündüm.
Bir tane daha fotoğraf var belki bir ayrıntı görebilirsiniz.
Ayrıca tüm çiçekler tek bir kapsülün içindeydi, fotoğraflarken ben kopardım.
Kokulu olması güzel ama.
Peki ne olabilir sizce?
97815
Sn Bir lira., sizin çiçeğiniz kesinlikle nerine değil. Sanıyorum Amarylles belladona olabilir, kokuludur, yazın açar.
Nerine olarak bildiğim soğanlardan birinin durumu
202690
umarım açar ve bizi mutlu eder.
hocam100
12-04-2011, 10:17
Arkadaşlar bu çiçek Hyacinthoides hispanica dır.
http://www.spalax.hu/index.php?page=menukeres&menuid=108
KAPTANzst
30-10-2015, 16:41
Nerine soğanını alacakaranlık tan buldum
Seneye inşallah çiçeklerini paylaşırım
sacriphorius
08-08-2020, 13:19
Merhaba;
Ben bu çiçeği edinmek istiyorum ancak hiç bir yerde bulamıyorum. Bana bu konuda yardmıcı olacak birileri var mıdır acaba!?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.