PDA

View Full Version : işkembe en kolay nasıl temizlenir?




attar
22-10-2012, 10:30
Bildiğimiz gibi kurban geliyor, kesilen hayvanların işkembeleri genelde çöpe gidiyor,

nedeni görünümü itibariyle itici olması ve temizleme zorlukları, et market reyonlarında tertemiz işkembeleri görünce iştahımız kabarıyor,

bu hale kimyasal kullanmadan temizleyip getirmek mümkün mü acaba?, eminim bunu temizlemenin birçok pratik yolu vardır,

bilen arkadaşların bilgilerini paylaşmaya davet ediyorum, niçin çöpe gitsin sonuçta milli servet ve etrafta bu kadar

işkembe çorbacısı varken çok da çöpe atılacak bir atık olmasa gerek diye düşünüyorum,

bir hayvana epeyce bir miktar para ödenirken en azından israfın önüne geçilmiş olur

341523




limon_sever
22-10-2012, 10:37
Haşlandıktan sonra küçük küçük doğrayıp baharat karışımıyla çok güzel sote yapılabilir. Kokoreçe alternatif olarak tüketebilirsiniz. Ketçapla daha bir güzel gidiyor.

selis
22-10-2012, 10:37
bu hale kimyasal kullanmadan temizleyip getirmek mümkün mü acaba?
İğrenç bir yöntem gibi gelse de %100 etkilidir..

Şöyle ki; kesim işleminden sonra işkembe hayvandan ayrılır ayrılmaz hiç içini boşaltmadan olduğu gibi bırakıp üzerine nemli bir bez ya da poşet sarıp ertesi güne kadar bekletiyoruz..
Yarın içini boşaltıp bir bıçakla sıyırınca, o çok zorlandığınız temizleme işleminin tereyağından kıl çeker gibi basitçe yapıldığını göreceksiniz..

attar
22-10-2012, 11:08
İğrenç bir yöntem gibi gelse de %100 etkilidir..

Şöyle ki; kesim işleminden sonra işkembe hayvandan ayrılır ayrılmaz hiç içini boşaltmadan olduğu gibi bırakıp üzerine nemli bir bez ya da poşet sarıp ertesi güne kadar bekletiyoruz..
Yarın içini boşaltıp bir bıçakla sıyırınca, o çok zorlandığınız temizleme işleminin tereyağından kıl çeker gibi basitçe yapıldığını göreceksiniz..



ben de şöyle duymuştum; işkembe içi dolu olarak güneşte bırakılır 2-3 saat sonra içi boşaltılır böylelikle kolayca içi temizlenir, tabi yaza denk kelip de güneş olursa

Ayşe Yıldız
22-10-2012, 11:15
İğrenç bir yöntem gibi gelse de %100 etkilidir..

Şöyle ki; kesim işleminden sonra işkembe hayvandan ayrılır ayrılmaz hiç içini boşaltmadan olduğu gibi bırakıp üzerine nemli bir bez ya da poşet sarıp ertesi güne kadar bekletiyoruz..
Yarın içini boşaltıp bir bıçakla sıyırınca, o çok zorlandığınız temizleme işleminin tereyağından kıl çeker gibi basitçe yapıldığını göreceksiniz..

Koku oranı ikiye katlanmıyor mu bu şekilde. Nasıl olursa olsun pis iş...:D Ama zahmetsiz de yemak olmuyor. Arzu eden kolları sıvasın.

Tura
22-10-2012, 11:36
Koku oranı ikiye katlanmıyor mu bu şekilde. Nasıl olursa olsun pis iş...:D Ama zahmetsiz de yamak olmuyor. Arzu eden kolları sıvasın.

Sizin kurbanın işkembesini kaynananız temizler artık.:p

Hazıra konarsınız.

Ayşe Yıldız
22-10-2012, 11:39
Sizinkini kaynananız temizler artık.:p

Hazıra konarsınız.

Yok o ucundan tutturmadan yapmaz. İlle beni bulaştıracak ya ellerimde eldivenler, ağzımda tülbentler, hava soğuk, bahçede bir tüp, üzerinde sulu tencere, işkembe elimde, batır çıkart kazı...:mad: Sinir oldum şimdiden. Bir de beğense bari... Laf aramızda hijyen olsun diye işkembeyi sabunluyor. (Benim için işkembe bitiyor o saatten sonra)

Tura
22-10-2012, 11:50
Anladığım kadarı ile sizin işkembe, işkenceye dönüyor.

Sabun yeşil mi...beyaz mı?

selis
22-10-2012, 11:53
işkembe içi dolu olarak güneşte bırakılır 2-3 saat sonra içi boşaltılır
Şöyle bir deneme yapalım.. İşkembenin yarısını güneşte 3 saat bekletelim, diğer yarısını da sarıp yarına kadar.. Bakalım hangisi daha kolay temizlenecek..

Ayşe Yıldız
22-10-2012, 12:03
Anladığım kadarı ile sizin işkembe, işkenceye dönüyor.

Sabun yeşil mi...beyaz mı?

Sağlıklı olsun diye zeytin yağlı dermişim şmdi. :D Titiz kadın ne yapayım. Beyaz sabunla sabunluyor. Temizlendikten sonra kokusu gidiyormuş. ( Dedi-kodu yapıyormuşum gibi bir hisse kapıldım valla)
Ben sevmiyorum bu şekilde tabi. İşkembe bu kokacak tabi.

bahcedenn
22-10-2012, 13:22
Sizin ki gene iyimiş, halis muhlis zeytin yağlı sabun. Valla ben çamaşır suyu ile yıkayanını bile duydum :))

attar
22-10-2012, 13:51
enteresan temizleme tarifleri ile karşılaşıyoruz, sabun, çamaşır suyu... yok mu artıran kostik felan... :)

Ali_askn
22-10-2012, 14:02
Bizde işkembe tazeyken içi boşaltılır hiç bekletilmez( eğer beklerse koku siner çıkmaz der anneannem ) tüpte sürekli su kaynatılır kaynayan suya batırılıp kazınır iyice önlü arkalı bembeyaz olana kadar, sonra bir leğende bol iri tuzla ovularak yıkanılır ve durulanır doldurulup yenmeye hazır :D

adacık
22-10-2012, 14:26
İçi boşaltılmadan 1 gün bekletilirse bakteri mikrop bayram etmez mi

Tura
22-10-2012, 14:27
EM-A ile temizleyin...demedi demeyin.
Su ile temizlediğiniz işkembeyi 1/ 200 oranında EM-A su içerisinde 2 saat bekletin.
Sonra bol su ile durulayın.

KAPTANzst
22-10-2012, 14:48
Oldu olacak hiç uğraşmayın çamaşır makinesine atın:p

KAPTANzst
22-10-2012, 14:48
Hee yumuşatıcı koymayı unutmayın:D:D

Ayşe Yıldız
22-10-2012, 16:19
İlahi Sayın Kaptan güldürdünüz beni. Çamaşır ipleri işkembe dolar artık. Temizlendikten sonra daha beyaz görünmesi için karbonatlı suda bekletenler de var. Kireçli suda bir gün bekletip temizliyor yanılmıyorsam ikembe çorbası yapılan yerlerde.

Halil Önen
22-10-2012, 16:59
İlahi Sayın Kaptan güldürdünüz beni. Çamaşır ipleri işkembe dolar artık. Temizlendikten sonra daha beyaz görünmesi için karbonatlı suda bekletenler de var. Kireçli suda bir gün bekletip temizliyor yanılmıyorsam ikembe çorbası yapılan yerlerde.

Büyük baş işkembesi kireçli suda bekletiliyor ama küçük baş işkembesi bekletenler de oluyor...

ama gerek yok diye düşünüyorum çünkü küçük baş için kaynamış suda biraz bekletmek _ çok bekletilirse temizlemek zorlaşıyor_ yeterli kalıyor...

Kireçli su ile temizleme biraz tadını azaltıyor gibi...;)

selis
22-10-2012, 17:02
Kireçli su, başka bir yöntem..
Hattâ tavuğun tüylerini yolmadan kireçte bekletirseniz de hemen yolunuyor..

kaknus
22-10-2012, 19:51
Annem hayvan kesilip işkembesi kenara ayrılınıca içini hiç patlatmadan, deri yüzer gibi eliyle çekip soyuyor. Fazla uğraşmaya da gerek kalmıyor.

Ayşe Yıldız
22-10-2012, 19:54
Annem hayvan kesilip işkembesi kenara ayrılınıca içini hiç patlatmadan, deri yüzer gibi eliyle çekip soyuyor. Fazla uğraşmaya da gerek kalmıyor.

Ben anlayamadım. İçini nasıl boşaltıyor? Patlatmadan üstelik, yöntemi anlayamadım üzgünüm.

attar
23-10-2012, 10:31
geçen yıl işkembenin kaba temizliği yapıldıktan sonra duyduğum bir yönteme göre karbonatlı suya yatırın deniliyordu, denedim daha zor oldu nerdeyse hiç temizlenmedi, bir yanlışlık mı yaptık bilmiyorum

selis
23-10-2012, 10:42
Bayramda kısa bir video çekip tescillemek farz oldu..
Mideniz kaldırırsa tabii :(

Ayşe Yıldız
23-10-2012, 10:43
geçen yıl işkembenin kaba temizliği yapıldıktan sonra duyduğum bir yönteme göre karbonatlı suya yatırın deniliyordu, denedim daha zor oldu nerdeyse hiç temizlenmedi, bir yanlışlık mı yaptık bilmiyorum

Karbonatlı suya tamamen temizlendikten sonra atıyorlar. Beyaz görünsün diye sanırım. Bir de kokusunu azalttığı için. Ben de denemiştim ama pek te etkili değil gibi. Güzelce temizlendikten sonra gerek yok bence.

attar
23-10-2012, 11:09
eski kurban resimlerine baktım ama işkembe bölümü hep atlanmış resim yok malesef:(

attar
23-10-2012, 11:10
kireç kaymağı ile temizleyenleri duydum bu konuda bilgisi olan var mı?

mmanager
23-10-2012, 14:06
İşkembenin en kolay yolla temizlenmesi kirece yatırılarak oluyor.İç tarafa gelen havlu gibi olan kısmı sönmemiş kireci alıp üstüne dökerseniz 15 dakika sonra yıkayın tertemiz olur.Bıçakla saatlerce kazınarak çıkan kısımın elinizle bile temizlendiğini göreceksiniz.Bıçakla daha da kolay olacaktır.Daha sonra temizlemek için de sirke kullanabilirsiniz bembeyaz olur hem de sirke antiseptiktik dir bildiğimiz gibi...Üstüne de limonlu suyla da yıkadınız mı tertemiz olur kokusu da gider.Bir defasında kardeşimle bu şekilde yıkamızştık bu havluları niye böyle k ıslattınız dedi beyaz havlu zannetmişti.Yine mumbar dolması da yapacaksanız içini dışına çevirip sirkeyle ıslatıp tuzla yıkarsanız temiz ve beyaz olur....Saygılar afiyet olsun....

limon_sever
23-10-2012, 14:14
İşkembeyi öyle kirli haliyle iyice tuzlayın katlayın.
Bir poşete koyun ve ağzını sıkca bağlayın.
Soğuk bir ortamda 3-4 gün bekletin.
Ben kış olduğu için balkonda beklettim.
Sonra açtığınızda kirli yüzeyin kendiliğinden sıyrıldığını görecekseniz.
Daha sonra Karbonatlı ve sirkeli suda biraz kaynatın.
Sonra kabuklu limon dilimleriyle ovun.
Kötü kokusundan kurtulacaksınız.
Sonra haşlayıp ince ince kıydıktan sonra işkembe çorbanızı hazırlayabilirsiniz.

Kaynak: Kolay İşkembe Temizlemenin Püf Noktası - Yemek Tarifleri, Sağlık Bilgileri, Bebek Bakımı Sağlığı, Zayıflama, Kadın Sağlığı, Beslenme Diyet, Örgü , Elişi , Dantel Modelleri (http://www.evigibi.net/kolay-iskembe-temizlemenin-puf-noktasi.html)

attar
23-10-2012, 14:27
İşkembenin en kolay yolla temizlenmesi kirece yatırılarak oluyor.İç tarafa gelen havlu gibi olan kısmı sönmemiş kireci alıp üstüne dökerseniz 15 dakika sonra yıkayın tertemiz olur.Bıçakla saatlerce kazınarak çıkan kısımın elinizle bile temizlendiğini göreceksiniz.Bıçakla daha da kolay olacaktır.Daha sonra temizlemek için de sirke kullanabilirsiniz bembeyaz olur hem de sirke antiseptiktik dir bildiğimiz gibi...Üstüne de limonlu suyla da yıkadınız mı tertemiz olur kokusu da gider.Bir defasında kardeşimle bu şekilde yıkamızştık bu havluları niye böyle k ıslattınız dedi beyaz havlu zannetmişti.Yine mumbar dolması da yapacaksanız içini dışına çevirip sirkeyle ıslatıp tuzla yıkarsanız temiz ve beyaz olur....Saygılar afiyet olsun....



gayet pratik ve kısa bir yol gibi görünüyor, fakat büyük şehirlerde sönmemiş kireç bulabilirmiyiz bilmiyorum, toz kireçle de olur mu acaba?

selis
26-10-2012, 15:36
Bu sene geçti; belki seneye lazım olur..
Kolay işkembe temizleme şekli.. - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=4EvJEeeEZ5M&feature=plcp)

Kaynak: uzaymotor

şehnaz
26-10-2012, 20:48
23 senedir bayramlarda bunları temizlemekten gına geldi . Kazı allah kazı sonu gelmez .En sonunda vejeteryan oldum kurtuldum . Şimdi kolaylıklarını görünce bir kat daha sinir oldum :)

ressamsikar
27-10-2012, 14:14
İşkembe temzilerken mümkünse hiç bir kimyasal ( kireç , soda vs) kullanmayın . işkembenin şamrel lastik gibi olmasına neden olur :D
Tatsız olur, kendi öz tadını dokusunu bozar.
Kesilen etin en az bir gün bekletilmesi gibi , içinde laktik asit ürüyor ve kendiliğinden doğal çürüme evresiyle ayrışıyor .Doğru olan videodaki gibi bir gün kapalı ve boşaltmadan bekletilmesi yöntemidir ... saygılar.

attar
27-10-2012, 19:19
sayın selis konuyu çok geç açtım tartışma yeni alevlenmeye başlamıştı ki kurban geldi, geçen sene işkembe konusunda ciddi bir zorluk yaşadım, balkonda uğraşacağım derken ortalığı bayağı berbat ettik, hanım ben ellemem ne yaparsan yap dedi iş başa düşünce de yöntem bilmememekten dolayı iş normalden daha zor hale geldi, işin açıkcası gözüm çiddi korktu, işkembe yemeyi çok severim ama temizleme zorluğundan böyle bir başlık açtım, sizin videoyu görünce bu kadar kolaymıydı demekten geri kalmadım, sönmemiş kireçle olan metod kafama yatmıştı , sönmemiş kireç aradım bulamadım onu deneyecektim, dolayısıyla bu senelik işkembe olayını seneye erteledik, ama buradaki bilgiler hepimizin işine yarıyacağına inanıyorum, herkese iyi bayramlar...:)

merlict
28-10-2012, 14:20
Konu geçmiş ama gelecek için belki detay olur diye yazmak istedim.Biz yıllardır her türlü işkembeyi temizlerken hiç sizin anlattığınız bu sıkıntıları yaşamadık, bilseydim önceden yazardım :)

Kurban kesildikten sonra işkembenin içini kabaca boşaltıp su ile temas ettirilmeden bi poşete koyun.Poşetin ağzını sıkıca hava almayacak şekilde bağlayın, kenarda kalsın.
Siz kavurmaları yemeye başlayın.Kurban etleri paylanıp dağıtılsın, gezmelere başlayın, o günün akşamında el ayak çekilince, kokudan rahatsız olan kalmayınca aspiratörü çalıştırıp poşeti açın.
Yukarıdaki videodaki gibi elinizle aldığınız pislikleri çöp torbasına atın, bolca su ile yıkayın.Bu temizlik işlemi 15-20 dk. sürüyor.Bu esnada mandal kullanın.O koku dayanılmaz oluyor.Güzelce yıkadığınız işkembe her türlü yemek ve çorba için hazır.Afiyet olsun.

Mehmet

aşkan
04-11-2012, 21:29
ben size senelerdir yaptıgım kireçle temizleme yöntemini yazayım

Toz kireci ıslatın, tortusu dibine kadar çökmesi için birkaç saat bekleyin.
Üstteki duru suyu alın.
işkembenin içini boşaltın elde ettiğiniz kireçli suya* yatırın 4-5 saat sonra tırnagınızın ucu ile kazıyor gibi yapın çıkıyorsa bıçakla kazıyın
çok bol suda yıkayın

en kolay ve basit bir yöntem bembeyaz işkembeniz hazır

* 1 çay bardağı sönmemiş kireç + 1.5 litre su

07antalya
23-10-2013, 16:58
gayet pratik ve kısa bir yol gibi görünüyor, fakat büyük şehirlerde sönmemiş kireç bulabilirmiyiz bilmiyorum, toz kireçle de olur mu acaba?

bende kireçle yapıyorum hemen kar gibi oluyor zahmetsiz hemde kokusu gidiyor
ben kurbanda 2 koyun 1 dana temizledim 1 saate kireçle

muhsin006
08-11-2014, 09:29
bende kireçle yapıyorum hemen kar gibi oluyor zahmetsiz hemde kokusu gidiyor
ben kurbanda 2 koyun 1 dana temizledim 1 saate kireçle

kireçle nasıl yapıyorsunuz?

malina
08-11-2014, 10:58
kireçle nasıl yapıyorsunuz?

İki mesaj yukarıya bakın...

dostca
08-11-2014, 16:25
Ben bu sene işkembeyi, arkadaşların dediği gibi kireci suda çözdürüp dinlendirdikten sonra duru suyunu enjektör ile çekip işkembenin değişik yerlerinden deri altına enjeksiyon yöntemi ile verip 6 saat kadar sonra fırça ve bıçakla temizledim..
Oldukca kolay oldu.. Tavsiye ederim..

muhsin006
08-11-2014, 21:41
ben bu sene elime yüzüme bulaştırdım maalesef :) selisin gösterdiği metodu uygulama şansı olmadı. dışı güzel, insan kolay sanıyor. bekletmeden eve getirdik. sonrası felaket. karbonat falan fayda etmedi. bekletme şansı olmadığı için geriye tek yöntem kalıyor kireç. seneye o da işe yaramazsa bu işi bırakacağım galiba :( zaten hanımı zor ikna ediyoruz :)

dostca
11-11-2014, 07:28
Muhsin bence hiç bulaşma derim ver paşa paşa ücretini temizlenmişini al gönül rahatlığı ile ye derim, bırak bu işi bilenler yapsın onlar uğraşsın, herkes her şeyi yapmak zorunda değil.Birde olur ya illa yapacağım dersen enjektör yöntemi zor oluyor! bence sadece kireç suyuna el boyunda kesilmiş işkembeleri batırıp beklemen yeterli..

edelvays58
11-11-2014, 08:13
Ben yıllardır babaannemin yöntemi ile temizliyorum:yıkanmış işkembeyi sıcak suda bıçakla kazıyorum. Suyun içinde kaynatmamaya dikkat edin,yoksa pişer ve temizlenmez.

muhsin006
11-11-2014, 14:24
Doğru diyorsunuz sayın dostça. bizimki bayramdan bayrama yapılan bir etkinlik zaten. dışardan kolay görünüyor.