PDA

View Full Version : Isı Yalıtımlı Boyalar




naturefan
10-10-2012, 20:20
Bu boyaların %30-40 civarında enerji tasarrufu sağladığı belirtiliyor. Eğer bu rakamlar doğru ise hem doğa, hem de bütçeye ciddi bir tasarruf sağlayabilir. Kullanan arkadaşlar olumlu veya olumsuz görüşlerini yazarsa bilgilenmiş oluruz. Buraya sitenin adresini koyabiliyor muyuz bilmiyorum. yasaksa silinebilir.

Sitenin linki:
ISONEM İç-Dış Cephe Isı Yalıtım Boyası, ısı boyası, matolama, ısı yalıtım boyası (http://www.isonem.com/isonem/yapi-kimyasallari/isi-yalitim-boyasi-mantolama)




Safranlı
11-10-2012, 08:26
zinhar yalan....

naturefan
11-10-2012, 10:21
Kullandınız mı?

Safranlı
11-10-2012, 11:07
kullanılacak ürün değil
çünkü ısı yalıtımı yapmaz
sadece güneş ısısını reflekte eder

naturefan
11-10-2012, 18:09
O halde, sıcak bölgelerde dışcephe boyası olarak kullanılması uygun olabilir.

fsuzen
12-10-2012, 13:54
Laboratuvar çalışmaları boyanın ısı iletkenlik katsayısı üzerine yapılmış. Yani bu boya düşük ısı iletkenliğine sahip. Bu parametre tek başına enerji tasarrufu anlamına gelmiyor.
Bu boya kısa bir süre ısı geçişini yavaşlatır. Örneğin uzay mekiğinin atmosfere girdiği an gibi.
Ev tipi uygulamalarda enerji tasarrufuna etkisi %40 olamaz.

otugay
12-10-2012, 16:01
Bir tekstil firmasında benzer bir ürünü buhar jeneratörünün arka yüzeyine uygulattık.
Terman kamera ile 220 derece ölçülen yere ilk kat uygulama sonrası elinizi koyabiliyorsunuz.
Aynı firmanın çatı için olan ürününden aldım, şingıl çatıya uygulayacağım.[/B]
Web adresi www.nansulate.com (http://www.nansulate.com)

hosseda
12-10-2012, 16:53
Sayın otugay yaptığınız deney ile tesbit ettiğinizi şöyle anladım : 220 derece ısınan bir yüzeyin arka tarafına geçen sıcaklık, bu malzemenin ısıtılan yüzeye sürülmesinden sonra neredeyse yok denecek kadar azaldı.

Yapı fuarına bu malzemeyi araştırayım diye gittim dün. Bir markanın standı vardı. İlgili arkadaş ısı yalıtımının da su yalıtımı kadar başarılı olduğunda ısrarlı. ThermoShield diye bir markayı tanıtıyordu ve diğer markaların kendilerinden kopya çektiklerini söyledi bir kaç kez.

Bende teras çatıyı temizledim ve koruyucu malzeme sürmek için araştırma yapıyorum, suya karşı sürdüğüm koruyucudan bu yıl vaz geçip bu ürünü kullanmayı düşünüyorum. Malzeme, ısı yalıtımı yönünden yararlı değilse de kaybım çok olmaz çünkü malzemenin numunesi var elimde suya karşı başarılı olacağından şüphe yok.

otugay
14-10-2012, 21:13
Sayın Hoşseda, sıcaklık tahminen 50 derece civarlarına düştü. Şu anda buhar hatlarının izolasyon yapılamayan yerlerine uygulanıyor. Tekrar termal kamera çekimleri yapılacak, karşılaştırmalı fotografları yüklerim.

hosseda
27-03-2013, 12:43
Merkezi İzmir olan bir firma isonem ismi altında reklamlara başladı şu günlerde gene. Mantolama kadar yararlı ısı ve su yalıtımında demekte gazete reklamında.

Son yazışmalardan bu güne 5 ay geçmiş; Acaba ilave bilgi aktarabilecek kimse varmı bu ürün hakkında.

Safranlı
27-03-2013, 14:42
Es geçin vede boş verin
hepsi pazarlama ağzından ibarettır...

sader_5
20-11-2014, 21:37
Herkese merhaba,

Isı yalıtım boyaları diye tabir edilen "reflekte boya ve kaplama malzemeleri" hakkında geniş bilgi sahibiyim. Burada yanlış belirtilen bir takım hususları düzeltmek isterim. Öncelikle bu kadar bilgiye nasıl sahip oldugumu açıklayayım. Benim çalıştığım firma bu tarz ürünler üreten yabancı bir markanın distribütörlügünü yapmaktadır. Ne şahsımın ne de markanın adını reklam olmaması için açıklamıyorum. Nitekim amacım burada reklam yapmak değil, biz ısı yalıtım teknolojilerine hakim bir firma olarak Türkiye de bo konuda oluşan bilgi kirliliğinden çok muzdaribiz ve bu sebeple fırsat buldukca insanları bu konu hakkında bilgilendirmeye calısıyoruz.

Öncelikle şu soruyu cevaplayalım. Isı yalıtım boyaları enerji tasarrufu saglar mı? Evet saglar. Ama nasıl yapar bu işi? İnsanlarımızın yaptığı en büyük hata, bu tarz ürünlerin performansının değerlendirirken lambda değerini esas almalarıdır. Bu son derece yanıltıcı ve yanlış bir yaklaşımdır. Bir başka deyişle uzunluğu litre ile ölçmeye benzer. Sebebi ise reflekte ürünlerin performans değerleri BTU ve "R" (reflectivity) katsayılarıyla belirlenir. Lamda diye tabir edilen ısı iletkenlik katsayısı belirli bir kalınlığa sahip (mantolama, taşyünü vs...) malzemeler için kullanılmaktadır. Bu tür malzemeler konduksiyon yoluyla gercekleşen ısı transferini durdurmak için tasarlanmıştır. Radyan (hava yoluyla yayılan - güneş ışınları gibi) ısıya karşı ise hiçbir etki gösterememektedir.

Bunula brlikte, hava yoluyla yayılan ısının (ışınlar) yalıtılması içinse kalın malzemeden ziyade nitelikli malzemelere ihtiyaç vardır. Kalınlığı olan malzemeleri, binaya hiç bir reflekte katman uygulanmadığı takdirde son çare olarak devreye giren malzemelerdir. Kısaca güneşin en baştan elimine edilebilecek ışınlarına karşı hiç birşey yapmamaktadır.

Örnek verecek olursak arabaların ön camına koyulan aluminyum koruyucular veya yazın kullandığımız güneş kremleri güneş enerjisini kırmak veya elimine etmek için malzemenin kalınlıgından ziyade niteliğinin daha önemli olduğunu kanıtlamaktadır.

İlave olarak, her malzeme reflekte ısı yalıtımında tabi ki kullanılmaz. Özellikle Türkiye´de üretim yapan ve ürünlerinin içeriğini dahi açıklayamayan bir çok firma bulunmaktadır. Bu firmalar kulaktan dolma bilgilerle, tüccar usulü iş yapmakta fakat ürünlerinin çalışma prensibi açıklarken zorluk çekmektedir.

Seramik teknolojisi çok köklü ve derin bir teknolojidir. Sadece benim bilgim dahilinde olan yaklaşık 14 farklı seramik bulunmaktadır. Bu mazemeler arasında otomobil frenlerinin ürtiminde kullanılanda var son derece keskin seramik bıçakların üretimine kullanılanda da.

Reflekte seramik ise tamamen ayrı bir bir konudur. Seramik mikroseramik küreciklerin yansıtıcı özelliğe sahip olması için mutlaka bir solüsyonla kaplı olması gerekmektedir. Bu solüsyon mikroseramik kureciklere aşırı parlaklık ve direnç kazandırmaktadır. Böylece seramik reçine ile (boya, astar veya kaplama malzemesi) karıştığında gözle görülemez yapıda fakat üzerine radyan ısı geldiğinde ise bu ısıyı geri yansıtacak yapıya girmektedir.

Burada konuyu mümkğn olduğunca özetlemeye çalıştım. Soruları olan arkadaşlar buradan sorularını iletebilirler. Bu mesaj sadece doğru bilgiyi vatandaşlara ulaştırma amaçlıdır. Ürün reklamı yapılan sorular veya yorumlara kesinlikle cevap veremeyeceğim.

Herkese hayırlı günler dilerim...

hosseda
20-11-2014, 22:45
Sayın sader 5,
Yazdıklarınızdan,bu ürünler ile yazın güneş ışınlarından korunmanın mümkün olabileceğine akıl eriyor ancak kışın soğuk havadan evi nasıl koruyacak onu anlatabilirmisiniz. Hatta teras çatıya sürülen bu ürün sebebiyle kışın güneş ışınlarının tavandan yansıtılması sebebiyle negatif bir durum söz konusu olmayacakmıdır.

Evin içinde ısınan havanın tavandan uçup gitmesine engel oluyor bu da yalıtımdan başka bir şey değil diyebiliyormusunuz.

( Teras çatıda yazın sıcak havayı kışın soğuk havayı uzak tutacak, su izolasyonunu da sağlayacak bir ürünü iki yıldır arayan bir tüketici olarak sordum. Şu anda likit membran sürerek su probleminden uzak durabiliyorum ancak ısı yalıtımı için bir tedbir henüz bulamadım. Poliüretan türü kaplamaları ev hiç hava almayacak diye tercih etmiyorum.)

sader_5
21-11-2014, 10:09
Sayın hosseda,

Fizik kanunları gereği hava her zaman sıcak bölgeden soğuk bölgeye doğru hareket eder (yazın dış cepheden iç cepheye, kışınsa tam tersi şekilde)

Tipik bir kış mevsiminde güneş ışınları hiç bir zaman bir evi tamamen ısıtacak açıda ve yoğunlukta yeryüzüne düşmez. Havaların soğuk olmasının temel nedenlerinden biri de budur.

Kışın asıl olarak yapılmak istenen, evin içerisindeki sıcak havanın dışarı kaçmasını önlemektir. Fakat bunun mantolama vs. malzemelerle çözülmesi neredeyse imkansızdır. Nedeni ise mantolamanın dış cepheye uygulanıyor olmasıdır.

Kışın evinizi ısıtmak için kaloriferi açtığınızda ilk gerçekleşen duvarların ısıyı abzorbe etmeye başlamasıdır. Tipik bir betonarme yapıda bu çok yüksek derecede ısı kaybı demektir. Çünkü bu malzemelerinin ısıyı emebilme oranları çok yüksektir. Bu da kat sakinleri için enerji kaybı demektir.

Dış cepheden uygulanan yalıtım malzemelerinin devreye girmesi için önce bina duvarlarının ısıyı son kapasitelerine kadar emmesi daha sonrada dış cephedeki mantolama malzemesine iletmesi gerekmektedir. Buradaki asıl sorun ise bu malzemelerin ısıyı tekrardan iç cepheye veremiyor olmasıdır.

Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama iç cephede uygulanacak reflekte ısı yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler duvarın üzerine uygulandığı için üzerine gelen ısıyı daha duvara nüfuz etmeden geri yansıtacak ve iç cephedeki sıcak havanın dışarıya kaçmasını önemli ölçüde engelleyecektir.

Başka sorularınız olursa buraya yazabilirsiniz.

hosseda
21-11-2014, 10:47
Ürününüz daha anlaşılabilir oldu benim yönümden. Tüketici diliyle ve şahsım için yazacak olursam, evimin iç duvarları ile tavanlarını sizin tavsiye ettiğiniz ürünle tecrit etmem gerekiyor ki giden ısıyı durdurarak ev içinde muhafaza edebileyim.

Sürülmesini tavsiye ettiğiniz malzeme şeffaf olacak değilmi?

Sağlık yönünden sakıncaları olabilirmi diye de sormadan edemeyeceğim...

MeyveliTepe
21-11-2014, 10:51
O zaman, evin içinde tavana bu boyadan sürüldüğünde ayrıca tavana cam yünü vs. sermeye de gerek yok, öyle mi? Anlattığınıza göre tavanın üzerindeki cam yünü gibi malzemeler tamamen lüzumsuz ve işlevsiz oluyor.

sader_5
21-11-2014, 12:35
Sayın hosseda,

Aynen belirttiğiniz şekilde olaccak. Bugünün teknolojisi ile yapılabilecek en mantıklı ve verimli uygulama bu olacaktır.

Ürünlerin şeffaflığı veya rengi tamamen üretici firmaların kullandıkları bağlayıcılarla alakalı bir durumdur.

Sağlık konusu ise tamamen tercih edeceğiniz markanın üretimde kullandığı hammadde ve reçinelere bağlıdır. Ne yazık ki ülkemizde bu konuda da çok yanlış yol takip eden firmalar var. Siz ürün seçerken bu hususları özellikle sormanızı ve belge talep etmenizi öneririm.

sader_5
21-11-2014, 12:41
Sayın MeyveliTepe,

Isı yalıtım ürünleri reflektif ve batt (kütlesel) olmak üzere ayrılırlar. Taşyünü vs. malzemeler doğru kullanıldıkları alanlarda fayda saglarlar, fakat bu fayda ancak bina duvarları ısıyı içerisine emdikten, yani o ısı kaybı yaşandıktan sonra sağlanır.

Isıyı bir alanda tutmanın ilk yolu geldiği yöne dogru reflekte etmektir. Eğer bu yapılmamıssa o zaman kalın malzemelerle bu ısı duvara yakın bir alanda hapsedilmeye calısılabilir (tas yünü gibi).

Mantolamanın zararlarından bahsetmiyorum bile (zaten bircogu yasaklandı) fakat kaliteli tasyünleri dogru kullanılırsa etkili bir yalıtım sisteminin bir bölümünü olusturabilirler, fakat hic bir zaman tamamını degil.

hosseda
21-11-2014, 12:50
Teras çatıya ilk yıl Parrot marka astar ve likit membran sürdüm su izolasyonunda hiç sorun yaşamadım. Çatı yazın güneşin altında yanıyor ve bu sürülen malzeme etkisini kaybediyor her yıl yenilemek gerekiyor. Takip eden yıl malzeme almaya gittiğimde belki cimriliğim tuttu belki de satıcı gadrine uğradım ve başka bir marka aldım ve sürdüm. O yıl evin içinde bir çok yerde rutubet izleri oldu tavanda. Mecburen tüm tavan için boya işi çıktı fazladan. Yani ucuz etin yahnisini yemiş oldum. Geçen yıl gene parrot aldım sürdüm kış başında sorun gene yaşamadım. Bu sene aynı üründen artan var onu kullanacağım vakit bulabilsem...

Bunları neden yazdım eğer siz için içindeyseniz sn. sader 5 ve ürüne güveniyorsanız bize yazın markasını fiyatını. Bunu reklam olarak eleştiren olmaz kanısındayım.

ykaya194
21-11-2014, 16:11
Bilindiği gibi ısı transferi 3 şekilde gerçekleşir.

1. İletim (kondüksiyon). Isı bir cismin yüzeyine temas ettiğinde, cismin bünyesinde birbiriyle temasta olan moleküller vasıtası ile ısı transferi gerçekleşir.

2. Işınım (Radyasyon). Isı ,elektromagnetik dalgalar vasıtasıyla iletilir (transfer). Önünde bazı maddeler bulunduğunda bir kısmı geçer bir kısmı abzorblanır (yansır). Örneğin; soba ısı radyasyon yoluyla önündeki cisme iletilir.

3.Taşınım (konveksiyon). Hareketli bir ortam varsa bu hareketlilikle ısı transferi olur.

Mantolama uygulaması öncelikle dışarıdaki soğuğu ve yazında sıcağı içeriye aynı zamanda içerideki ısıyı dışarıya iletimini engellemek amacıyla yapılır.

Isı yalıtımlı boya, ışınım (radrasyon) yoluyla taşınan ısının bir kısmını geri yansıtabilir. Dolayısıyla ısı yalıtımlı boya kullanılırsa mantolamaya gerek yoktur diyebilmek için hem mantolama malzemesinin hemde ısı yalıtımlı boyanın özelliklerine göre tüm ısı kaybı hesaplanarak doğru sonuca varılabilir.

Sayın serdar 5 arkadaşımız, bu konuyu biraz daha açarak bilgilerini paylaşırsa konuyu daha iyi anlamış oluruz.

Saygı ve sevgiler.

MeyveliTepe
21-11-2014, 16:24
Sayın MeyveliTepe,

Isı yalıtım ürünleri reflektif ve batt (kütlesel) olmak üzere ayrılırlar. Taşyünü vs. malzemeler doğru kullanıldıkları alanlarda fayda saglarlar, fakat bu fayda ancak bina duvarları ısıyı içerisine emdikten, yani o ısı kaybı yaşandıktan sonra sağlanır.

Isıyı bir alanda tutmanın ilk yolu geldiği yöne dogru reflekte etmektir. Eğer bu yapılmamıssa o zaman kalın malzemelerle bu ısı duvara yakın bir alanda hapsedilmeye calısılabilir (tas yünü gibi).

Mantolamanın zararlarından bahsetmiyorum bile (zaten bircogu yasaklandı) fakat kaliteli tasyünleri dogru kullanılırsa etkili bir yalıtım sisteminin bir bölümünü olusturabilirler, fakat hic bir zaman tamamını degil.

Burada iddia ettiğiniz, bahsettiğiniz boyayı odanın tavanına sürdüğümüz takdirde tavana doğru hiçbir ısı kaybı olmayacağı şeklinde, doğru mudur?

Fazladan, tavanın üzerindeki izolasyonun gereksiz olduğunu, ısı oraya gelene kadar zaten kaybedilmiş olduğunu, ve buna benzer dışarıdan yapılan izolasyonların zararlı olduğunu ve bir çoğunun yasaklandığını söylüyorsunuz.

Diyelim ki elimizde metal, söz gelimi çelik bir kap var. Bunun içine sizin boyanızdan sürdüğümüzü düşünelim. Bunun bir kapağı olsun ve onun da iç tarafı sizin boya ile boyalı olsun. Bu kabı boş olarak buzdolabına koyup sıfır dereceye getirelim. Sonra çaydanlıkta kaynar hale getirdiğimiz suyu kabın içine dolduralım, kapağını kapatarak tekrar buzdolabına koyalım.

Kaynar su kabı ısıtır mı, kaptaki su ısı kaybeder mi? Sizin boyanın buradaki fonksiyonu ne olur?

Başka bir soru.
Diyelim ki sizin boya ile evin iç duvarlarını da boyadık ve burası radyatör kaloriferli bir ev. Dışarıda ısı 0 derece ve ev içi 22 derece iken elimizi duvara değdirdiğimizde kaç derece hissederiz?

sader_5
22-11-2014, 07:29
Sayın Hosseda,

Kullandığınız marka ne olursa olsun (Türkiyenin en sıcak ilinde bile yaşıyor olsanız) eğer her sene yenilemenizi gerektirecek kadar aşınıyorsa bu işte bir yanlışlık var demektir.

Eğer binada kronik bir sorun yoksa su izolasyonu nispeten daha kolay bir uygulamadır (temel izolasyonunda değil çatu su izolasytonundan bahsediyorum)

Asıl sıkıntı yaşanan husus ısı yalıtımıdır. Marka konusuna gelinde, burada isim vermeyi doğru bulmuyorum. Benim söylediklerim dogrultusunda arastırma yaparsanız zaten iyi ürün ile kötü ürünü rahatça ayırt edebilirsiniz.

İlave sorularınız olursa fırsat buldukca cevaplamaya gayret ederim.

Hayırlı hafta sonları.

sader_5
22-11-2014, 07:39
Sayın ykaya194,

Bahsettiğiniz ısı transferlerinden binaların en fazla maruz kaldıgı konduksiyon ve radyasyon dur.

Burada insanların gözden kaçırdıgı konu, ısının ne tür oldugu, bu ısının binanın üzerine nasıl etki yaptığıdır.

Soyle izah edeyim, ateş te, güneş te sıcaklık yayar. Gel gelelim yangın yalıtımı ve ısı yalıtımı tamamen farklı konulardır.

Mantolama dışarıdaki sogugu geçirmez demişsiniz, soğuğun yalıtılması diye bir konu zaten teknik olarak mümkün değildir. Fizik kanunları gereği her zaman sıcak hava hareket eder. Sizin kışın evinizin soğumasının sebebi evin içerisindeki sıcağın dışarı çıkmasıdır, dışarıdaki soğuğun içeri girmesi değil.

Bu sebeple, ısı kaynaktan çıktıktan sonra (daha radyan haldeyken - yani hava yoluyla yayılıyorken) bunu durdurmak en mantıklı ve etkili çözümdür.

Fakat bu yapılamazsa, o zaman duvar yüzeylerinde biriken ısı dış cepheye konduksiyon yoluyla iletilmeye (sızmaya) başlar. Bu aşamada da evin dış cephesindeki mantolama devreye girer ama bu işlem ısı bir kere duvarlar tarafından emilip kaybedildikten sonra olur. Yani sıcaklık evin içerisinden çıkar, duvarlar tarafından emilir ve tam dış cepheye sızacekken mantolama buna karşı koyar. Fakat bunun dezavantajı şudur, o aşamada ısının dışarı çıkmasını engelleyen mantolama malzemesi bu sıcaklığı tekrar iç cepheye veremez. Sadece içersinde hapsedebilir, bunun da kat sakinlerine bir faydası olmaz.

Buna örnek olarak içinde binlerce su olan bir havuzun altından delik açıp oradan çıkan suya rağmen içeriye su dökmeye çalışmak gibidir.

Umarım biraz daha açıklayıcı olmuştur.

sader_5
22-11-2014, 07:59
Sayın MeyveliTepe,

İster reflektif ister kütlesel (batt) olsun hiç bir yalıtım ürünü 100% performans sağlamaz. Böyle bir teknoloji henüz halka sunulmamıştır. Insanlarımızın sürekli olarak düştügü yanılgı "ben bir ürün alayım bu ürün herşeyi yapsın" mantığıdır. O yüzden tüketiciler surekli olarak para harcamakta fakat istedikleri sonuca bir türlü ulaşamamaktadır.

Doğru reflekte malzemeyi tavanlarınıza uyguladığınızda, evin içerisindeki sıcaklığın cok büyük bir bölümünün yine tavanlardan kaçmasını engellemiş olursunuz. Bu ilk aşamada yapabileceginiz en mantıklı uygulamadır.

Reflekte malzemelerle engellenemeyen ısı ise yine duvarlar tarafından emilecektir (bunun çaresi ne yazık ki yok) bu yansıtılamayan ısı önce duvarlar tarafından abzorbe edilecek daha sonra ise evin dış cephesine iletilecektir. İste bu asamada sizin evinizde tasyünü veya mantolama varsa, reflekte malzemenin yansıtamadıgı ısı kaybının atmosfere geçişini yavaşlatacak böylece reflekte malzemeye yardımcı olacaktır. Yani malzemelerden bir tanesi ısı daha radyan haldeyken onu yansıtarak yalıtım yapacak, diğeri ise yansıtılamayan ısı konduksiyon yoluyla iletime geçtiğinde ona mümkün oldugunca karşı koyacaktır. Gel gelelim iki ürünün çalışması için birbirlerine ihtiyaçları yoktur. Bireysel olarak kullanıldıklarında da işe yararlar fakat reflektif ürünler ısıyı kayıp yaşanmadan önce, kalın malzemeler ise iç cephedeki ısı duvarlar tarafından emildikten sonra işe yarar. Bu durumun artı ve eksilerini yukarıda belirttim.

Sizin verdiginiz kavanoz örnegi ne yazık ki Türkiye de bu konulara hiç bir şekilde hakim olmayan şirket ve uygulamacıların yaptığı bir testtir. Sanıyorum size de birileri kendi ürünlerini bu şekilde gösterdi fakat bahsettiğiniz yöntem tamamen yanlış. Sebebi ise sıcak su konduksiyon yoluyla iletilir ve ısı konduksiyon yoluyla iletilmeden önce radyan halde bulunur. Bu ve benzeri yöntemler insanlar kolay anladığı için yapılmaktadır fakat tamamiyle yanıltıcıdır.

Sebebi ise bir evdeki odalar hiç bir zaman ağzına kadar sıcak suyla doldurup ısıtılmaz. Her zaman soba, kalorifer, klima gibi cihazlarla ısıtılır. Bu cihazların yaydığı ısı ise radyan ısıdır. Sizin bahsettiğiniz örnek ise kondüksiyon yalıtımı gerektirir (kalın malzemeler) maddenin (sıcak su) diğer bir maddeye (metal kutu) direkt teması söz konusudur.

Umarım sorunuzu cevaplayabilmişimdir.

ykaya194
22-11-2014, 11:14
Sayın ykaya194,

Mantolama dışarıdaki sogugu geçirmez demişsiniz, soğuğun yalıtılması diye bir konu zaten teknik olarak mümkün değildir. Fizik kanunları gereği her zaman sıcak hava hareket eder. Sizin kışın evinizin soğumasının sebebi evin içerisindeki sıcağın dışarı çıkmasıdır, dışarıdaki soğuğun içeri girmesi değil.

Bu sebeple, ısı kaynaktan çıktıktan sonra (daha radyan haldeyken - yani hava yoluyla yayılıyorken) bunu durdurmak en mantıklı ve etkili çözümdür.

Sayın sader_5

Doğrudur sıcaklık daima soğuk yöne doğru hareket eder taki her iki tarafta sıcaklık değerleri dengeye gelinceye kadar ("soğuğu geçirmez" deki kastım genelin söylemi).
Dış cepheye mantolama yaparak ısı kaybını belirli bir oranda azaltmış oluruz, elbette evimizi içten izole etmek en mantıklısı ancak bu hem külfetli hemde pahalı bir uygulama olur.

Evimizde duvarlara dayalı eşyalarımız epey bir alan tutmaktadır, dolayısıyla buralardan ısı yine kondüksiyon yoluyla dışarıya iletilecek ayrıca ısı kaybının en fazla olduğu pencere kapı kenarları, kolon, kiriş ve köşelerdir (Duvarlar genelde izotuğla gibi ısı yalıtımlı malzemelerle örülüdür) buraları ısı yalıtımlı boya iyi izole edilebilirmi gibi sorularda aklıma takılmakta.

Isı yalıtımlı boyanın reflekte etme yüzdesi ne kadar, orta büyüklükte bir dairede ne kadar ısı enerjisi tasarrufu sağlar bu konuda kesin değerler sizde mevcutmudur?.

Isı yalıtımlı boya, mantolama yapılmış veya yapılmamış binalarda ısı kaybını azaltmakta biraz daha etkisi olur derseniz buna katılıyorum.

Saygı ve sevgiler

sader_5
23-11-2014, 19:18
Sayın ykaya194,

Geleneksel yöntemlerle içeriden izolasyon yapmak pahalı olmasının yanı sıra neredeyse imkansızdır. Bir binanın iç cephe duvarlarını ne mantolama ne de taşyünüyle kaplamanız mümkün olmaz. Hem sağlık açısından çok tehlikeli, hem odaların m2 sini azaltan hemde yakın zamanda problem çıkartma ihtimali çok yuksek olan bir uygulama olur.

Evin içerisindeki eşyaların konduksiyon etkisine bir sey yapmak mumkun değildir. Burada tek kontrol edilebilecek unsur duvar ve tavanlardır.

Reflekte ısı yalıtım ürünlerinin yalıtım yüzdeleri tamamen kullanılan hammaddenim yansıtma oranı ile alakalıdır, ve bu gercekten yuksek bir teknoloji gerektirir. Türkiye piyasasında son derece berbat kalitedeki ürünler dahi "%50 yalıtım yapıyor" ibaresiyle satılmaktadır. Böyle bir firma gorurseniz arkanıza dahi bakmadan uzaklaşın. Cunku bu teknik olarak mumkun olmayan birseydir.

Yansıtma prensipli ürünlerde (orjinal teknolojiden bahsediyorum) sağlanacak tasarruf %20 ile %38-40 arasında değişmektedir. Bu rakamlar, ürünlerin kullanım kolaylığı ve iç cephede başka bir alternatifin olmadığı düşünüldüğünde son derece tatminkar kalmaktadır. Bu rakamlar neye gore degisir derseniz, ürünün kaç komponent ve kaç kat uygulandıgına gore degismektedir.

Son olarak, reflekte ürünlerden en fazla faydayı dort duvara ve tavana aynı anda uyguladıgınız zaman alırsınız. Aksi takdirde uygulama yapılmayan duvar veya tavan daha yüksek bir ısı penetrasyonuna maruz kalacaktır.


Selamlar.

ykaya194
23-11-2014, 21:21
Sayın ykaya194,

Geleneksel yöntemlerle içeriden izolasyon yapmak pahalı olmasının yanı sıra neredeyse imkansızdır. Bir binanın iç cephe duvarlarını ne mantolama ne de taşyünüyle kaplamanız mümkün olmaz.


Selamlar.

Sayın sader_5

İmkansız değil. Şöyle ki; Yıllar önce evin kuzeye bakan odaların dış duvar, kolon ve kirişlerini içten köpüklü levha dediğimiz plakaları tutkal ile yapıştırdıktan sonra üstüne de boyanabilir duvar kağıdı yapıştırarak izole etmiştim. O zaman soba kurulurdu ( doğal gaz henüz gelmemişti). Oturma odası dışındaki odalar malüm soğuk olurdu. Bu işlemi yaptıktan sonra ise sobalı oda ile uygulama yapılan odalardaki sıcaklık farkı önceki yıllara göre epey azalmıştı.

Daha sonraki yıllarda dış cephe mantolama uygulamaları başladığında bu uygulamadan ne kadar ısı kaybı önlenebilir diyede epey şüphem olmuştu ancak sonunda kendim de yaptırmak zorunda kaldım.

Isı yalıtımlı boyayı daha çok tanımak ve uygulamalardan alınan sonuçları takip ederek karar vermek gerekir.

Selamlar.

MeyveliTepe
24-11-2014, 03:12
Sayın MeyveliTepe,

İster reflektif ister kütlesel (batt) olsun hiç bir yalıtım ürünü 100% performans sağlamaz. Böyle bir teknoloji henüz halka sunulmamıştır. Insanlarımızın sürekli olarak düştügü yanılgı "ben bir ürün alayım bu ürün herşeyi yapsın" mantığıdır. O yüzden tüketiciler surekli olarak para harcamakta fakat istedikleri sonuca bir türlü ulaşamamaktadır.

Doğru reflekte malzemeyi tavanlarınıza uyguladığınızda, evin içerisindeki sıcaklığın cok büyük bir bölümünün yine tavanlardan kaçmasını engellemiş olursunuz. Bu ilk aşamada yapabileceginiz en mantıklı uygulamadır.

Reflekte malzemelerle engellenemeyen ısı ise yine duvarlar tarafından emilecektir (bunun çaresi ne yazık ki yok) bu yansıtılamayan ısı önce duvarlar tarafından abzorbe edilecek daha sonra ise evin dış cephesine iletilecektir. İste bu asamada sizin evinizde tasyünü veya mantolama varsa, reflekte malzemenin yansıtamadıgı ısı kaybının atmosfere geçişini yavaşlatacak böylece reflekte malzemeye yardımcı olacaktır. Yani malzemelerden bir tanesi ısı daha radyan haldeyken onu yansıtarak yalıtım yapacak, diğeri ise yansıtılamayan ısı konduksiyon yoluyla iletime geçtiğinde ona mümkün oldugunca karşı koyacaktır. Gel gelelim iki ürünün çalışması için birbirlerine ihtiyaçları yoktur. Bireysel olarak kullanıldıklarında da işe yararlar fakat reflektif ürünler ısıyı kayıp yaşanmadan önce, kalın malzemeler ise iç cephedeki ısı duvarlar tarafından emildikten sonra işe yarar. Bu durumun artı ve eksilerini yukarıda belirttim.

Sizin verdiginiz kavanoz örnegi ne yazık ki Türkiye de bu konulara hiç bir şekilde hakim olmayan şirket ve uygulamacıların yaptığı bir testtir. Sanıyorum size de birileri kendi ürünlerini bu şekilde gösterdi fakat bahsettiğiniz yöntem tamamen yanlış. Sebebi ise sıcak su konduksiyon yoluyla iletilir ve ısı konduksiyon yoluyla iletilmeden önce radyan halde bulunur. Bu ve benzeri yöntemler insanlar kolay anladığı için yapılmaktadır fakat tamamiyle yanıltıcıdır.

Sebebi ise bir evdeki odalar hiç bir zaman ağzına kadar sıcak suyla doldurup ısıtılmaz. Her zaman soba, kalorifer, klima gibi cihazlarla ısıtılır. Bu cihazların yaydığı ısı ise radyan ısıdır. Sizin bahsettiğiniz örnek ise kondüksiyon yalıtımı gerektirir (kalın malzemeler) maddenin (sıcak su) diğer bir maddeye (metal kutu) direkt teması söz konusudur.

Umarım sorunuzu cevaplayabilmişimdir.

Cevabınız için teşekkür ederim. Her ne kadar duvar ve tavanları sizin reflekte boyanız ile boyadığım takdirde, ev içinin sıcak, dışının soğuk olduğu koşullarda elimizi duvara değdirdiğimizde soğuk mu olur, sıcak mı sorusuna yanıt vermemiş olsanız da, verdiğiniz yanıt ile daha önceki mesajlarınızda sanki ısı transferini engelleyen tek şey radyant bariyerlermiş, başka ısı izolasyon metodları gereksizmiş hatta zararlı imiş gibi ifadelerinizi bir nebze düzeltmiş oldunuz.

Bana kimsenin ürün filan göstermediğini belirtmeliyim. Her nasıl bir piyasa rekabeti içinde bulunuyorsanız onun motivasyonu ile öyle düşündünüz herhalde :) Fakat daha önce yazdıklarınız bir radyant bariyer olan boyanızın en önemli ve tek ısı izolasyon yöntemiymiş gibi olduğu için sizi temas yoluyla ısı transferi diye bir şey de olduğu noktasına getirmek istedim.

Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır.

Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır.

Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz?

Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir.

Sık sık tekrarlayarak yönlendirmeye çalıştığınız üzere evin iç boyasını sizin boya ile boyayıp, dışında hiç bir tedbir almadığımızda peşin peşin enerji kaybetmeyi göze almış olmaz mıyız?

Şayet siz de vatandaşa burada önceki mesajlarda yazdığınız gibi tavan boya sürmenin yeterli olduğunu, zaten mantolamanın zararlı olduğunu, hatta yasaklanmış olduğunu söyleyip kötü bir izolasyona razı ederek yanlış yönlendirmiş olmuyor musunuz?

Oysa doğrusunu anlatmak, insanların bu gibi yatırımlarını doğru yönlendirmek size bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır ve bu sürekliliği olan bir kazanç olur.

Radiant ısı iletimi herkesin hemfikir olduğu gibi ısı transfer şekillerinden biri. Isı kaynağının tipine ve gücüne göre de değişir.

Yazın teras çatılı bir evde güneşden gelen radiant enerjinin yansıtılarak teras yüzeyinin 50 derecenin üzerine çıkması radiant barier ile önlenebilir ve bu elbette çok önemlidir. Ancak hava 30 derece ise 30 derecenin altına inmesi radyant bariyer ile sağlanamaz.

Ev ısıtma sistemlerine gelince, kullanılan ısıtma yönteminin tipini güneş ile karşılaştırmak mümkün değil. Hangi sistem, ısıyı hangi transfer şekliyle yayar? Ya da hangi oranda radiant, hangi oranda temas yoluyla yayar?

Her durumda temas yoluyla duvar ve tavanlarla ev içindeki havanın ısısı dengelenecek ise ev içinde radiant yansıtmaya çalışmanın anlamı ne? Isıtmada en çok kullanılan radyatörlü kalorifer sistemi havayı nasıl ısıtıyor? Radiant mı radyatör yüzeylerinde temas yoluyla mı?

Bizim evde ısıtma sistemi taban şapının içine gömülü bir kilometre boruda 40 derece su dolaştırmakla oluyor. Bu suyun dolaşması da kışın ortalama günde iki kere 30'ar dakika gibi gerçekleşiyor. Yani aslında betonu ısıtarak evi ısıtıyorum. Bina soğukken ısıtması 5-6 saat, soğuması ise 2-3 gün sürüyor, Bu durumda tavanıma reflektif boya mı sürmeliyim yoksa evin esas kütlesini oluşturan temel, duvar, taban, tavan vs.nin atmosfere ve toprağa enerji kaybını mı engellemeliyim?

Sonuçta, ısı izolasyon projeleri, binaların koşullarına göre optimum verimliliği sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yine koşullara göre birden fazla yöntemin bir arada kullanılmasına bir engel olmadığı gibi, bir çok durumda da gerekli olabilir.

sader_5
24-11-2014, 11:17
Sayın ykaya194,


İmkansızdan kastım, sizin bu uygulamayı yapmak için girmiş olduğunuz zahmete insanların %99.9 unun girmeyeceğindendir. Sanıyorum ki siz sadece bir odaya uygulama yaptınız. Bunun bütün eve tatbik edildiğini düşünürseniz bir çok insan bu opsiyona yaklaşmayacaktır.

Yaptığınız uygulama eminim ki fayda sağlamıştır ama burada her zaman yapılan uygulama ile sağlanan avantaj karşılaştırılması yapılmalıdır.

İç cephede, kalın bir malzemeyi duvara uyguladıgınız zaman su durumları göz önünde bulundurmanızda fayda var.

1. Uygulama yapılan duvar üzerinden odayı küçülüyorsunuz.

2. Hava solunan odada yüksek miktarda tutkal (veya baska bir kimyasal) kullanmak durumundasınız.

3. Her ne kadar üzerini duvar kağıdı ve boya ile kaplasabız dahi bu dvarların üzerine bir şey asamassınız.

4. Kaplanan plakanın zarar görmesi durumunda, oluşacak kötü görünüm için tamirat yapmak durumundasınız.

5. Herşeyden en önemlisi, evde bir yangın çıkması durumunda olacakları sanırım söylememe gerek yok.

En yanmaz denilen malzemeye dahi ateş tutmayı deneyiniz. Bu malzemeler hem petrol bazlı olduğu için inanılmaz bir şekilde tutuşurlar, hemde yandıkça zehirli gaz salınımı yaparlar.

sader_5
24-11-2014, 12:10
Sayın meyvelitepe,

Yazdıklarınızdan cevaplarımı tam olarak okumadığınız anlaşılıyor. Söylemedigim seyleri ısrarlar soylemisim gibi aksetmeye calısıyorsunuz. Her ne kadar kendimi tekrar etmek durumunda kalsam da size madde madde cevap vermeye calısacagım.

Cevabınız için teşekkür ederim. Her ne kadar duvar ve tavanları sizin reflekte boyanız ile boyadığım takdirde, ev içinin sıcak, dışının soğuk olduğu koşullarda elimizi duvara değdirdiğimizde soğuk mu olur, sıcak mı sorusuna yanıt vermemiş olsanız da, verdiğiniz yanıt ile daha önceki mesajlarınızda sanki ısı transferini engelleyen tek şey radyant bariyerlermiş, başka ısı izolasyon metodları gereksizmiş hatta zararlı imiş gibi ifadelerinizi bir nebze düzeltmiş oldunuz. Cevap vermememin sebebi gozumden kacmıs olmasıdır. Duvar yüzeyi daima daha sıcak olur. Radyan malzeme sıcaklıgı yüzeyinde tuttuğu ve geri yansıttiği için uygulama yapılamayan alana oranla daha sıcak olacaktır.

Bana kimsenin ürün filan göstermediğini belirtmeliyim. Her nasıl bir piyasa rekabeti içinde bulunuyorsanız onun motivasyonu ile öyle düşündünüz herhalde Fakat daha önce yazdıklarınız bir radyant bariyer olan boyanızın en önemli ve tek ısı izolasyon yöntemiymiş gibi olduğu için sizi temas yoluyla ısı transferi diye bir şey de olduğu noktasına getirmek istedim. Dikkat etmediyseniz belirteyim, ben hic bir yerde reflektif yalıtım tek opsiyondur demedim. Her malzemenin calısma prensibi ayrıdır diye defalarca belirttim. Burada önemli olan sizin yapacağınız uygulama alanıdır. Ürün gösterme kısmına gelince, sordugunuz soruların tarzı, piyasadaki malzemelerin kataloglarını ezberleyip bu ürünleri birbirleriyle karsılastıran tuketicilerinkine benziyor. Biz de bu durumla cok sık karsılasıyoruz. Benim burada bazı seyleri acıklamam, piyasadaki bilgi kirliligini bir nebze olsun azaltmak istememdendir.

Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır. Sizin söylediğiniz odaarın içi sıcak kaldıgı müddetçe, teknik olarak mümkün değildir, bunu arastırmanızı tavsiye ederim. Isı kaynagı ne olursa olsun. İç cepheden baslayıp, önce duvarlar tarafından emildikten sonra dış cephedeki mantolama katmanına tranSfer edilen ısı, evin içerisi dış cepeheye oranla daha sıcak olduğu müddetce içeriye geri verilemez. Bunun sebebi ise mantolamanın içerisindeki sıcaklık her zaman daha soguk olan dış cepheye dogru gidecektir. Bu maddenin dogasıdır.

Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır. Beyefendi, sizin bunu yasayabilmeniz için önce evin içerisini sogutmanız lazım. Eger siz enerjiden tasarruf etmek için yarım saatte bir kapı, pencere acıyoranız bilemem. Sayet, normal bir dairede insanlar termometre yi 20 dereceye getirir ve günün büyük bir bolumu bu sekilde gecer. Bu da aynı zaman dilimi içerisinde iç cephenin daima dış cepheden sıcak olması anlamına gelir. Ayrıca kapıları acıp, ic ve dıs cephe sıcaklıgını esitlediginiz zaman ise kütlede biriken sıcaklıgın sadece %50 sinden daha az bir kısmı ic cepheye etki eder. Dısardıdaki soguk havanın yogunlugu her zaman iç cepheden daha fazla olacaktır.

Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz? Ben tavan üstü izolasyona gereksiz veya zararlı demedim. Sadece duvarlardan ısı kaybı olustuktan sonra devreye giren bir malzeme dedim. Siz evinize 50 cm tasyunude kaplasanız enerji kaybedeceksiniz. Cunku 100% yalıtım diye birsey yoktur. Burada yapılmak istenen, farklı calısma prensiplerine sahip ürünlerle bu kaybı en alt seviyelere cekmektir.


Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir. İçeriye geri verilemeyen her ısı kayıptır. Eger ellerinize duvara yapıştırarak ısınmıyorsanız.

Sık sık tekrarlayarak yönlendirmeye çalıştığınız üzere evin iç boyasını sizin boya ile boyayıp, dışında hiç bir tedbir almadığımızda peşin peşin enerji kaybetmeyi göze almış olmaz mıyız? Beyefendi, ben burda bilgi eksiği olan arkadaslar faydalansın diye yazıyorum bunları. Ne adımı yazdım ne de sattıgım ürünün markasını, sayet okumadıysanız ilk yazdığım mesajı lutfen okuyun. Ben kimseyi hic bir yere yönlendirmiyorum. Amacımda kimseye ürün satmak değil. Burada birini kullanın öbürü gereksiz diye birsey soylemiyoruz. Mantolamanızı deve seve yaptırın. Yakında kotu malzemeleri sokturecekler nasıl olsa. Ben bir cok ulkeye seyahat etme imkanı buldum, gelismis ulkelerin bir tanesinde bile Turkiye deki kadar carpık bir yapılasma ve bilgi kirliligi gormedim.

Şayet siz de vatandaşa burada önceki mesajlarda yazdığınız gibi tavan boya sürmenin yeterli olduğunu, zaten mantolamanın zararlı olduğunu, hatta yasaklanmış olduğunu söyleyip kötü bir izolasyona razı ederek yanlış yönlendirmiş olmuyor musunuz? Inanın cok sıkıldım kendimi tekrar etmekten ama sizin niyetinizi bir turlu anlayamadım. Ben hic bir mesajımda sadece tek ürün herseyi cozer demedim. Aksine tam tersini soyledim. 20.11.2014 tarihinde size gonderdigim mesaja bakın lutfen.


Oysa doğrusunu anlatmak, insanların bu gibi yatırımlarını doğru yönlendirmek size bir şey kaybettirmez, aksine kazandırır ve bu sürekliliği olan bir kazanç olur. Bizim anlattıklarımız zaten sadece dogrulardan ibaret beyefendi. Hala neyle itham etmeye calısıyorsunuz anlamıyorum.


Radiant ısı iletimi herkesin hemfikir olduğu gibi ısı transfer şekillerinden biri. Isı kaynağının tipine ve gücüne göre de değişir.

Yazın teras çatılı bir evde güneşden gelen radiant enerjinin yansıtılarak teras yüzeyinin 50 derecenin üzerine çıkması radiant barier ile önlenebilir ve bu elbette çok önemlidir. Ancak hava 30 derece ise 30 derecenin altına inmesi radyant bariyer ile sağlanamaz. Egitiminiz veya bu konularla alakanız ne duzeyde bilmiyorum ama soyle soyleyeyim. Toplam sıcaklık arttıkca reflektif malzemenin tasarruf yüzdesi artar. Bu malzemeler 100 derecede de calısır 20 derecede de. Sıcaklık arttıkca elde edilecek tasarruf oranı da degisiklik gosterecektir.

Ev ısıtma sistemlerine gelince, kullanılan ısıtma yönteminin tipini güneş ile karşılaştırmak mümkün değil. Hangi sistem, ısıyı hangi transfer şekliyle yayar? Ya da hangi oranda radiant, hangi oranda temas yoluyla yayar? Sadece güneş ısıgıyla karsılastırmanıza gerek yok. Reflekte malzemelerin içerisndeki yansıtma saglayan komponent oranı %10 ile %30 arasında degisir. Bu bileşen (1800-1900 C) dereceye kadar direkt sıcaklıga mukavemet gosterir. Boyaların reflektivite özelliği ilk çalışma mekanizmasıdır, yansıtamadıgı enerji miktarını ise bu komponentin dayanım gücüyle yüzeyde tutmaktadır. Yazın dış cepheye uygulanan malzeme en çok reflektivite ozelligini kullanacakken, iç mekanlarda uygulanan malzeme ise ısı kaynagına baglı olarak yansıtma veya konduksiyon kombinasyonunu kullanacaktır.

Her durumda temas yoluyla duvar ve tavanlarla ev içindeki havanın ısısı dengelenecek ise ev içinde radiant yansıtmaya çalışmanın anlamı ne? Isıtmada en çok kullanılan radyatörlü kalorifer sistemi havayı nasıl ısıtıyor? Radiant mı radyatör yüzeylerinde temas yoluyla mı? Yukarıdaki acıklamalrdan bu sorunun cevabını da bulabilirsiniz. (malzemenin reflektivite ve konduktivite ozellikleri....)

Bizim evde ısıtma sistemi taban şapının içine gömülü bir kilometre boruda 40 derece su dolaştırmakla oluyor. Bu suyun dolaşması da kışın ortalama günde iki kere 30'ar dakika gibi gerçekleşiyor. Yani aslında betonu ısıtarak evi ısıtıyorum. Bina soğukken ısıtması 5-6 saat, soğuması ise 2-3 gün sürüyor, Bu durumda tavanıma reflektif boya mı sürmeliyim yoksa evin esas kütlesini oluşturan temel, duvar, taban, tavan vs.nin atmosfere ve toprağa enerji kaybını mı engellemeliyim? (malzemenin reflektivite ve konduktivite ozellikleri....)

Sonuçta, ısı izolasyon projeleri, binaların koşullarına göre optimum verimliliği sağlayacak şekilde yapılmalıdır. Yine koşullara göre birden fazla yöntemin bir arada kullanılmasına bir engel olmadığı gibi, bir çok durumda da gerekli olabilir. En sonunda mutabık kaldıgımız bir husus bulduk...

Sizden ricam yazdıklarımı okurken kullandıgım kelimelere ve ifadelerime dikkat etmeniz. Mumkun oldugu kadar insanlara dogru bilgileri aktarmaya calısıyorum. Sizin de baska sorularınız olursa bildirebilirsiniz. Sayet lütfen önceden acıkladıgım hususları tekrar tekrar sormayın.

İyi haftalar...

ykaya194
24-11-2014, 13:04
Sayın ykaya194,


İmkansızdan kastım, sizin bu uygulamayı yapmak için girmiş olduğunuz zahmete insanların %99.9 unun girmeyeceğindendir. Sanıyorum ki siz sadece bir odaya uygulama yaptınız. Bunun bütün eve tatbik edildiğini düşünürseniz bir çok insan bu opsiyona yaklaşmayacaktır.



Sayın sader_5

Benim yaptığım uygulama, başka uygulamalara bir alternatifti, tabi ki her uygulamanın artı ve eksileri olacaktır.

Bizler, evimizde konforlu yaşam kalitesini ararken birçok uygulamalarla sağlığımızı riske attığımızın farkında değiliz. Keşke mantolamaya gerek duymadan tuğla yerine kerpiç kullanılsa, estetik görünüme önem vermeyip duvarları sentetik boya yerine kireç kullanarak boyasak, böylelikle evin nefes almasını sağlayabilsek. Emin ki birçok hastalığın sebebi enerji tasarrufu için yapılan uygulamalardan olabilir.

MeyveliTepe
25-11-2014, 03:13
Sn.Sader,

mesaj #14
Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama iç cephede uygulanacak reflekte ısı yalıtım malzemeleridir. Bu malzemeler duvarın üzerine uygulandığı için üzerine gelen ısıyı daha duvara nüfuz etmeden geri yansıtacak ve iç cephedeki sıcak havanın dışarıya kaçmasını önemli ölçüde engelleyecektir.

Mesaj #18
Mantolamanın zararlarından bahsetmiyorum bile (zaten bircogu yasaklandı) fakat kaliteli tasyünleri dogru kullanılırsa etkili bir yalıtım sisteminin bir bölümünü olusturabilirler, fakat hic bir zaman tamamını degil.

Mesaj #24 Doğru reflekte malzemeyi tavanlarınıza uyguladığınızda, evin içerisindeki sıcaklığın cok büyük bir bölümünün yine tavanlardan kaçmasını engellemiş olursunuz. Bu ilk aşamada yapabileceginiz en mantıklı uygulamadır.

Halk arasında mantolama denilen şey, TS 825 (http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/cf3e258fbdf3eb7_ek.pdf)'de tarif edilen esaslarda ve standartları tanımlı malzemelerle binaların tavanlar dahil dış yüzeylerine yapılan ısı yalıtımıdır. Son zamanlarda rastladığımız standart dışı malzemelerle usulüne uygun yapılmayan imalatlar TS 825'de anlatılan ısı yalıtımını zararlı yapmaz.

Bu tarz ısı yalıtımı zararlı değildir.

Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama da iç cepheye reflekte malzeme sürülmesi/kaplanması değildir. Reflekte boya sürülmesi en kolay uygulama olabilir ama enerjinin korunabilmesi için dış cephede ısı yalıtımının olması en iyidir.

Bir binanın çatı altındaki odalarının tavanına ısı yalıtımı adına yapılacak en mantıklı ilk uygulama da tavana sürülecek reflektif boya değildir. Tavana reflektif boya sürülebilir ama tavan üzerinde mutlaka usulüne ve standartlarına uygun ısı yalıtımı olmalıdır.

Yeni yapılacak bir binada, ruhsat alabilmek için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13594&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0) ve Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/10/20081009-2.htm)nde tarif edildiği üzere ısı yalıtımı projesi yapılması zorunluluğu vardır ve gerek mevzuatta gerek standartlarda bahsedilen binaların dış cephelerine yapılan yalıtımdır.

Gerek projelerde, gerek uygulamada bu standartta tanımlanan esaslara ne kadar uyuluyor, ayrı mesele.

Türkiyedeki mevzuat ve standartlarda radiant bariyer kullanımı ile ilgili bir ısı yalıtım yöntemi mevcut değil.

Türkiyedeki mevzuat ve standartlar bağlayıcı ve asgari uygulanması gereken şeyler olmakla birlikte, enerji tasarrufu, ilave konfor sağlanması adına fazladan yapılabilir tekniklerin uygulanmasına da engel değil.

Bu yüzden başka bir ülkeye bakalım. Amerikan Enerji Bakanlığının Yalıtım Tipleri isimli dökümanına (http://energy.gov/energysaver/articles/types-insulation)bakalım.

Yalıtım Tipleri tablosunun altıncı satırında "reflective systems" olarak radiant yansıtıcılara yer vermiş.

Radiant Bariyerler ve Yansıtıcı Yalıtım Sistemleri başlığından bir paragraf;

"Unlike most common insulation systems, which resist conductive and sometimes convective heat flow, radiant barriers and reflective insulation work by reflecting radiant heat away from the living space. Radiant barriers are installed in homes -- usually in attics -- primarily to reduce summer heat gain, which helps lower cooling costs."

"Isının temas ve taşıma yoluyla transfer edilmesini zorlaştıran diğer bilinen yalıtım sistemlerinden farklı olarak radyant bariyerler ve yansıtıcı izolasyon, radyant ısıyı yaşam alanlarından uzağa yansıtarak çalışır. Radyant bariyerler evlerde öncelikle soğutma maliyetlerini azaltmak üzere yaz sıcağı kazanımını azaltmak üzere -genellikle çatı boşluklarında- kullanılır."

Son paragrafta da şöyle denmiş.

"Radiant barriers are more effective in hot climates, especially when cooling air ducts are located in the attic. Some studies show that radiant barriers can lower cooling costs 5% to 10% when used in a warm, sunny climate. The reduced heat gain may even allow for a smaller air conditioning system. In cool climates, however, it's usually more cost-effective to install more thermal insulation."

"Radyant bariyerler sıcak iklimlerde, özellikle soğutma hava kanallarının tavan arasına yerleştirildiği durumlarda daha etkilidir. Bazı araştırmalar sıcak, güneşli iklimlerde radyant bariyerlerin soğutma maliyetlerini %5 ila %10 arasında düşürdüğünü gösterir. Elde edilen ısı azalması sayesinde daha küçük bir soğutma sistemi kullanılmasını dahi sağlayabilir. Ancak soğuk iklimlerde daha fazla ısı yalıtımı yapmak genellikle daha maliyet etkindir."

Buradan da anladığımız sıcak mevsimde yüzey ısısının azaltılması yansıtıcı bariyerlerin en etkin olduğu kullanım şekli. Binaları ve yaşam alanlarını soğuktan korumak reflektif yansıtıcıların temel işlevi değil.

Bir mesajınızda duvarlar tarafından emilen enerjinin tekrar odaya verilmeyeceğini yazdınız. Bunda ısrarlımısınız bilmiyorum ama bence doğru değil. Nasıl oda içerisindeki sıcak hava temas ile tavanı ve duvarları ısıtıyor ve denge kurmaya çalışıyor ise, duvarların sıcak, iç havanın soğuk olduğu durumda bu kez duvarlar ve tavan içerideki havayı ısıtır. Sizin söylediğiniz odaarın içi sıcak kaldıgı müddetçe, teknik olarak mümkün değildir, bunu arastırmanızı tavsiye ederim. Isı kaynagı ne olursa olsun. İç cepheden baslayıp, önce duvarlar tarafından emildikten sonra dış cephedeki mantolama katmanına tranSfer edilen ısı, evin içerisi dış cepeheye oranla daha sıcak olduğu müddetce içeriye geri verilemez. Bunun sebebi ise mantolamanın içerisindeki sıcaklık her zaman daha soguk olan dış cepheye dogru gidecektir. Bu maddenin dogasıdır.

Zaten iç havanın duvardan soğuk olduğu durumdan bahsetmişim, değil mi?

Birden fazla kere yaptığım bir deneyi nakledeyim. Kışın dışarıda hava 5-6 derece ve evde termometre 24 dereceyi gösterirken, evdeki ısıtma sistemi de devrede değil ve otomatik devreye girmeyecek şekilde ayarlıyken, karşılıklı olarak yeterince pencere açıp evdeki havanın tamamen değişmesini sağladıktan sonra pencereler kapatılırsa ne olur? En fazla 30 dakika içinde termometre tekrar 20'li derecelerin üzerine çıkar. Bunun sebebi evin kütlesi içinde absorbe edilmiş enerji düşük yoğunluktaki havayı kolayca ısıtır. Beyefendi, sizin bunu yasayabilmeniz için önce evin içerisini sogutmanız lazım. Eger siz enerjiden tasarruf etmek için yarım saatte bir kapı, pencere acıyoranız bilemem. Sayet, normal bir dairede insanlar termometre yi 20 dereceye getirir ve günün büyük bir bolumu bu sekilde gecer. Bu da aynı zaman dilimi içerisinde iç cephenin daima dış cepheden sıcak olması anlamına gelir. Ayrıca kapıları acıp, ic ve dıs cephe sıcaklıgını esitlediginiz zaman ise kütlede biriken sıcaklıgın sadece %50 sinden daha az bir kısmı ic cepheye etki eder. Dısardıdaki soguk havanın yogunlugu her zaman iç cepheden daha fazla olacaktır.

Benim için verdiğiniz yanıtları okumadan yazdığımı söylemişsiniz ama sanırım siz eksik okumuşsunuz :)

Birincisi, belirttiğim üzere bu bir kaç kez tekrarladığım bir deney idi. Yoksa ikide bir pencereleri açıp havayı komple değiştirmiyorum.

Deneyde yazdığım üzere havayı değiştirmek suretiyle evin içindeki havayı soğutuyorum. Aynen yazdığınız gibi evin içindeki havayı soğutuyorum, ki ısıtma sistemi devreye girmeden bina evdeki havayı ne kadar bir sürede ve ne ölçüde ısıtacak göreceğim. Niye derseniz, merak işte :)

Aslında tabii ki kuru bir merak değil. Temel dahil yaklaşık 200 ton ağırlığında ve tamamı hiç boşluksuz dış izolasyona sahip binanın absorbe etmiş olduğu enerji, ev içindeki yaklaşık 400 m3 ve toplam 510 kg ağırlığındaki havayı ısıtmada bana ne kadar tölerans sağlıyor onu anlamak. Bu da boş bir anlama hevesi değil tabii. Ev içi ısıtma sisteminin devreye girişi, depolanmış sıcak suyun optimum kullanılması ve suyu ısıtan sistemin minimum devreye girişi ile maksimum enerji tasarrufu elde etmede doğru ayarların yapılabilmesi için gereken bir şey idi. Yaptığım tek deney de bu değildi elbet.

Normal bir daireden bahsetmişsiniz. Buna göre içerideki ısının sabit kalabilmesi için ev içindeki ısıtmanın da sürekli olması lazım. Yani soba veya şömine sürekli yanacak, kalorifer sisteminde sürekli su dolaşacak vs. 1 dereceyi geçmeyen dalgalanmalar tölere edilebilir belki ama daha fazlası bir çok kişi için rahatsız edici olabilir. Oysa benim istediğim hem enerji harcayan ısıtma sistemi günde en fazla iki kere devreye girsin, hem de ısı dalgalanması 1 dereceden fazla olmasın :)

Tavanın ve duvarların emdiği enerjiyi kayıp olarak mı düşünmeliyiz? Şayet tavan ve duvarlar (hatta binanın toprağa değen kısımları) enerjiyi hapsedecek şekilde yapılmamış ise evet bu bir kayıptır. Enerjiyi evin beton, taş aksamında ve duvarlarda hapsetmiş iseniz bir kayıp değildir. İçeriye geri verilemeyen her ısı kayıptır. Eger ellerinize duvara yapıştırarak ısınmıyorsanız.
İyi bir yalıtıma sahip bir bina emmiş olduğu enerji sayesinde içindeki kendisinden yaklaşık 400 kat daha az bir kütledeki hava ile dengede kalmaya çalışır. Ellerimizi duvara yapıştırmamıza gerek yok.

Diyelim ki tavana reflekte boya sürdük ve ısıtma sistemimiz her ne ise ısıttık. Ev vakumlanarak havadan arındırılmış olmadığına göre ısınan hava reflekte boyaya rağmen tavanı ısıtır. Tavan üstü izolasyonumuz yok ise (gereksiz ve zararlı diyorsunuz) buradan enerji kabetmeyecek miyiz? Ben tavan üstü izolasyona gereksiz veya zararlı demedim. Sadece duvarlardan ısı kaybı olustuktan sonra devreye giren bir malzeme dedim. Siz evinize 50 cm tasyunude kaplasanız enerji kaybedeceksiniz. Cunku 100% yalıtım diye birsey yoktur. Burada yapılmak istenen, farklı calısma prensiplerine sahip ürünlerle bu kaybı en alt seviyelere cekmektir.
Bunu daha önce tavan izolasyonu hakkında sorduğum soruya verdiğiniz yanıta istinaden yazmıştım. Burada yazdığınız doğrudur. Farklı çalışma prensiplerine sahip malzeme ve bunların doğru uygulanması ile maksimum kazanç sağlanır.

MeyveliTepe
25-11-2014, 03:24
Sn. Hoşseda,

Bu konuyu 2012 Ocak ayında ilk kez rastladığınız bir üründen yola çıkarak siz gündeme getirmiştiniz. Hatta verdiğiniz firma bilgisinden yola çıkarak biraz iz takip etmiştik. Sonuçta ortaya çıkan intibaları bu mesajda (http://www.agaclar.net/forum/904701-post180.htm) özetlemiştim.

Başka bir arkadaşın mesajına istinaden de bunu (http://www.agaclar.net/forum/906754-post184.htm)yazmışım.

Siz ise söz konusu ürünü teras çatınızda uygulayacağınızı söyleyen bir mesaj yazmıştınız. Uyguladınız mı bilmiyorum, bir daha sözü geçmedi. Uyguladı iseniz vesile ile izlenimleriniz ne olmuştu diye sorayım.

MeyveliTepe
25-11-2014, 03:31
Sayın ykaya194,


İmkansızdan kastım, sizin bu uygulamayı yapmak için girmiş olduğunuz zahmete insanların %99.9 unun girmeyeceğindendir. Sanıyorum ki siz sadece bir odaya uygulama yaptınız. Bunun bütün eve tatbik edildiğini düşünürseniz bir çok insan bu opsiyona yaklaşmayacaktır.

Yaptığınız uygulama eminim ki fayda sağlamıştır ama burada her zaman yapılan uygulama ile sağlanan avantaj karşılaştırılması yapılmalıdır.

İç cephede, kalın bir malzemeyi duvara uyguladıgınız zaman su durumları göz önünde bulundurmanızda fayda var.

1. Uygulama yapılan duvar üzerinden odayı küçülüyorsunuz.

2. Hava solunan odada yüksek miktarda tutkal (veya baska bir kimyasal) kullanmak durumundasınız.

3. Her ne kadar üzerini duvar kağıdı ve boya ile kaplasabız dahi bu dvarların üzerine bir şey asamassınız.

4. Kaplanan plakanın zarar görmesi durumunda, oluşacak kötü görünüm için tamirat yapmak durumundasınız.

5. Herşeyden en önemlisi, evde bir yangın çıkması durumunda olacakları sanırım söylememe gerek yok.

En yanmaz denilen malzemeye dahi ateş tutmayı deneyiniz. Bu malzemeler hem petrol bazlı olduğu için inanılmaz bir şekilde tutuşurlar, hemde yandıkça zehirli gaz salınımı yaparlar.

Duvarlara içeriden yalıtım yaparken buradaki problemlerin bazıları geçerli (gerçekten yanmaz sınıfta malzeme kullanmak mümkün) ancak daha da önemli ve bertaraf edilmesi zor başka bir problem yoğuşma problemi.

hosseda
25-11-2014, 08:42
Sayın MeyveliTepe,

Haklısınız konuyu ilk ben açtım sebebide bu tür malzemeden ( boya gibi duvarlara sürülerek ısı izolasyonu sağlayacağı ifade edilen malzeme) bir gazete reklamıyla haberdar olmamdır. Bu malzemenin evi sıcak havadan korumasına aklım hep yattı ( Bodrumda evler bu sebepten beyaza boyanır- güneş daha az yaksın evleri diye) ama soğuktan korumasına akıl erdiremedim o vakitlerde de. Akabinde İzmir fuarında bir yapı malzemeleri fuarı açılınca oraya bu malzemeler için gittim. Bir kaç bayi konuştuğumuz ürünü tanıtmak için katılmış onlardan bilgi aldım ama gene aklım yatmadı çünkü alıştığımız tür yalıtım malzemesi satanlar hep konuştuğumuz ürün için "aman uzak dur boşa para harcarsın" gibi uyarılarda bulundular. Netice olarak bizim evin teras çatısına hala sadece su izalasyonu için malzeme sürüyorum ısı tecritine dönük bir şey yapmadım arayışlarım devam ediyor.

Bu arada konuşulan ürün için ısı tecritine faydası olacağına ikna olunursa, ürünün evin dış cephesine sürülmesinin daha pratik bir çözüm olacağını düşünüyorum. Evin duvar kalınlığının ısıyı emmesi kadar bir kayıp olacaktır ama malzeme ısının önünü kesebiliyor ve havaya uçmasına engel oluyorsa doğacak kayıp gözardı edilebilir bir kayıp olacaktır, üstelik bu durumda yazın da malzemeden yararlanmak mümkün hale gelecektir.

Düzeltme notu : Konu 2012 yılında başka bir arkadaşımız tarafından açılmış, ben ilgilenerek dahil olmuşum 3-5 ay sonrada gazetede bir ürün reklamı görmüş ve konuyu tekrar canlandırmışım. Başa dönüp okuyunca farkettim.

sader_5
29-11-2014, 21:26
Sayın sader_5

Benim yaptığım uygulama, başka uygulamalara bir alternatifti, tabi ki her uygulamanın artı ve eksileri olacaktır.

Bizler, evimizde konforlu yaşam kalitesini ararken birçok uygulamalarla sağlığımızı riske attığımızın farkında değiliz. Keşke mantolamaya gerek duymadan tuğla yerine kerpiç kullanılsa, estetik görünüme önem vermeyip duvarları sentetik boya yerine kireç kullanarak boyasak, böylelikle evin nefes almasını sağlayabilsek. Emin ki birçok hastalığın sebebi enerji tasarrufu için yapılan uygulamalardan olabilir.

Sayın ykaya,

Doğrudur. Ne yazık ki ülkemizde yapı sektöründeki temel sorunlardan iki tanesi:

1. Çok dağınık ve kontrolsüz bir malzeme piyasasının oluşu.
2. Devlet tarafından uygulamaya koyulan yürütmelerin hem eksik hemde denetimsiz oluşu. (kısaca insanların bu kanunları takmaması)

Sayın meyvelitepe yine güzel yorumlarda bulunmuş, bende birazdan kendisine cevap yazacağım. Faydalı bulacağınızı umuyorum.

Son olarak, hangi amaç için ne malzeme seçerseniz seçin, her zaman sağlığınızı ilk planda tutun. Elektrik faturasından yapacağınız bir iki kuruş tasarruf hiç bir riske değmeyecektir.

sader_5
29-11-2014, 23:28
Sn.Sader,

mesaj #14

Mesaj #18

Mesaj #24

Halk arasında mantolama denilen şey, TS 825 (http://www.mmo.org.tr/resimler/dosya_ekler/cf3e258fbdf3eb7_ek.pdf)'de tarif edilen esaslarda ve standartları tanımlı malzemelerle binaların tavanlar dahil dış yüzeylerine yapılan ısı yalıtımıdır. Son zamanlarda rastladığımız standart dışı malzemelerle usulüne uygun yapılmayan imalatlar TS 825'de anlatılan ısı yalıtımını zararlı yapmaz.

Bu tarz ısı yalıtımı zararlı değildir.

Beyefendi, TS 825 in detaylarına vakıfım, ama burada o kadar çok çelişki ve yanlış husus var ki nereden başlayacağımı bilemiyorum. Sizinle olan yazışmamız, küçük çocuklarının laf yarışına benzemeye başladı. Ben size bir şey için "bu şekilde olması doğrudur" diyorum, siz ise evet mantıklıdır deyip gerçek hayatta pratiğe geçirilmesi mümkün olmayan deneyleri örnek veriyorsunuz. Bu husuları birazdan ayrı olarak cevaplayacagım.

Herseyde önce TS 825 bir standart değil, yönetmeliktir. Google da ararsanız değişik versiyonları bulabilirsiniz, bu da (Türkiye de ki her yönetmelikte oldugu gibi) verilen kararların da sürekli olarak revize edilmesinden kaynaklanmaktadır. Size garanti ediyorum, TS 825 en az on defa daha revize edilecektir. Ben bu konularla ilgili bütün gercekleri birazdan yazacagım, soylediklerimin teyidini yapmak size kalmış.

TS 825, aynı bizim medeni kanunumuz gibi yurt dısındaki standartların bir karması halinde duzenlenmis bir kurallar zincirinden ibarettir. Uygulanan standartların hic biri bize ait olmadıgı gibi, Türkiye şartlarında uygulanması ve takip edilmesi son derece zordur. Kanun çıktıktan sonra büyük şehirlerde (küçük illerden bahsetmiyorum bile) ne kadarına uyulduğuna bakınız.

Bu yönetmeliğin asıl amacı, en iyi yalıtım yönteminin belirlenmesi veya vatandaslara en uygun ürünlerin sunulması tabi ki degildir. Bu kanunla yapılan olay, piyasadaki mevcut malzemeler ile fazla ugrasa girmeden nasıl bir sistem kurabiliriz düşüncesinden ibarettir.

Bunun sebebi ise Türkiye deki müteahhitlerin %90 ının tabiri caizse "eğitim düşmanı" oluşudur. Tipik bir kent müteahhitini düşünürseniz ne demek istedigimi anlarsınız.

İkinci vahim vaka ise Türkiye de yalıtım sektörünün (her seyde oldugu gibi) tam bir rant alanına donusmus olmasıdır. Isı yalıtım dernegi olan IZODER in uyelerine ve bu firmaların yaptıkları ürünlere bakın. Eger bu piyasada is yapıyorsanız bu firmaların kimlere ait oldugunu ve hangi milletvekillerinin bu firmalarda pay sahibi oldugunu bilirsiniz. Eger bu piyasadan degil iseniz, ben soyleyeyim, tahmin edeceginizden cok daha fazla. Yani burada yine bir danısıklı dovus soz konusu. Bu kafa yapısı ne yazık ki Turkiye de standart halini almıs durumda.


Kış aylarında yapılacak en iyi uygulama da iç cepheye reflekte malzeme sürülmesi/kaplanması değildir. Reflekte boya sürülmesi en kolay uygulama olabilir ama enerjinin korunabilmesi için dış cephede ısı yalıtımının olması en iyidir.

Bir binanın çatı altındaki odalarının tavanına ısı yalıtımı adına yapılacak en mantıklı ilk uygulama da tavana sürülecek reflektif boya değildir. Tavana reflektif boya sürülebilir ama tavan üzerinde mutlaka usulüne ve standartlarına uygun ısı yalıtımı olmalıdır.

Kış aylarında yapılacak ilk (tekrar ediyorum ilk) uygulama reflektif yalıtımdır. Daha önceden de defalarca soyledigim gibi, tabi ki dış cephe yalıtımın olması işleri çok daha kolaylaştıracaktır. Ama gözden kacırıdıgınız cok onemli bir husus var. Onu da asagıda bulabilirsiniz.

Yeni yapılacak bir binada, ruhsat alabilmek için Binalarda Enerji Performansı Yönetmeliği (http://www.mevzuat.gov.tr/Metin.Aspx?MevzuatKod=7.5.13594&sourceXmlSearch=&MevzuatIliski=0) ve Binalarda Isı Yalıtımı Yönetmeliği (http://www.resmigazete.gov.tr/eskiler/2008/10/20081009-2.htm)nde tarif edildiği üzere ısı yalıtımı projesi yapılması zorunluluğu vardır ve gerek mevzuatta gerek standartlarda bahsedilen binaların dış cephelerine yapılan yalıtımdır.

Gerek projelerde, gerek uygulamada bu standartta tanımlanan esaslara ne kadar uyuluyor, ayrı mesele.

Soyle izah edeyim, bahsedilen kanun yürülüge girdikten sonra İzmir´de (Türkiye nin 3. büyük şehri) yeni yapılan binaların sadece %22 sine dış cephe yalıtımı uygulandı. Peki bu binalar ruhsatsız mı? Hayır, hepsinin ruhsatı var. Ne yazık ki uyanık mantolamacılar insanları yanlış bilgilendirip, Enerji Verimliliğini arttırmak için çıkartılan yürütmeliği neredeyse "mantolama kanunu" olarak lanse ediyorlar. Bu sahtekarlıktan baska birsey degildir ama vatandas bu gercegi ogrendikten sonra is isten coktan gecmis oluyor. Yukarıda linkini verdiginiz yönetmeliğin tamamını okuyun lütfen, bina ya ruhsat verilemden önce alınması gereken EKB için kaç farklı alanın kontrol edildigine bakın. EN az 20 tane, gel gelelim insanlar sanki mantolama yaptırmayan binalar belge alamıyacakmıs zannediyor. Siz berbat bir binaya mantolama uygulayın ben ise pasif bir binaya hic bir sey yaptırmayayım, emin olun sizin binanızdan kat ve kat üstün not alacaktır. Burada onemli olan binanın toplamda ne kadar enerji verimliliğine sahip oldugudur. EKB belgesini mantolama yaptırmayan binalar alabilir. Tek husus, belki puanları daha düşük cıkar. Aylardan beri EKB alan binaların ne avantajlara sahip olacagı konusuluyor. Bina ruhsatının verilmesi ve satış sırasında değer artışından bahsediliyor fakat onun dışında kesinleşmiş hiç birşey yok. Bir ara "EKB alınan binalar dogalgazı daha ucuza alacaklar, çöp vergisinden muaf olacaklar" gibi seyler soylendi, onlar bile havada kaldı. Asagıda Amerika yı ornek vermissiniz ama o pek dogru bir secim olmamıs :) onunda sebeplerini asagıda belirteceğim.


Türkiyedeki mevzuat ve standartlarda radiant bariyer kullanımı ile ilgili bir ısı yalıtım yöntemi mevcut değil.

Bu konu hakkında İzmir ve Ankara da TSE ile gorusmelerim oldu. Karar mercisindeki bir müdürün sozlerini aynen aktarıyorum. "Beyefendi, bizde bu ürünlerin işe yaradığını biliyoruz fakat TSE bünyesinde reflekte malzemelerin standartı henüz oluşturulmadı, o da bizim elimizde olan birşey değil. Bizim o standartı olusturabilmemiz için yukarıdan (müdürlerden bahsediyor) talimat gelmesi gerekli, biz kendilerine öneride bulunsak bile etkili olacagını sanmıyorum" şeklindedir. Acaba neden halk için yararlı bir teknoloji, tavsiye edilmesine ragmen standart kapsamına alınmıyor? Sanıyorum bunun sebebini bu ülkede yaşayan herkes az çok tahmin edecektir.

Türkiye de "TS" ile baslayan standartların bir cogunun, ASTM ve ISO dan alındıgını görebilirsiniz. Bunlar bire bir aynı olan standartlardır. ASTM C177, ISO 8302 ve TS ISO 8302 bir biriyle eş değerdir. Gel gelelim bu standartların tamamı TSE tarafından akredite edilmemektedir.

Türkiyedeki mevzuat ve standartlar bağlayıcı ve asgari uygulanması gereken şeyler olmakla birlikte, enerji tasarrufu, ilave konfor sağlanması adına fazladan yapılabilir tekniklerin uygulanmasına da engel değil.

Bu yüzden başka bir ülkeye bakalım. Amerikan Enerji Bakanlığının Yalıtım Tipleri isimli dökümanına (http://energy.gov/energysaver/articles/types-insulation)bakalım.

Yalıtım Tipleri tablosunun altıncı satırında "reflective systems" olarak radiant yansıtıcılara yer vermiş.

Radiant Bariyerler ve Yansıtıcı Yalıtım Sistemleri başlığından bir paragraf;

"Unlike most common insulation systems, which resist conductive and sometimes convective heat flow, radiant barriers and reflective insulation work by reflecting radiant heat away from the living space. Radiant barriers are installed in homes -- usually in attics -- primarily to reduce summer heat gain, which helps lower cooling costs."

(Paragrafları oldugu gibi gonderebilirsiniz sayın MeyveliTepe)

"Isının temas ve taşıma yoluyla transfer edilmesini zorlaştıran diğer bilinen yalıtım sistemlerinden farklı olarak radyant bariyerler ve yansıtıcı izolasyon, radyant ısıyı yaşam alanlarından uzağa yansıtarak çalışır. Radyant bariyerler evlerde öncelikle soğutma maliyetlerini azaltmak üzere yaz sıcağı kazanımını azaltmak üzere -genellikle çatı boşluklarında- kullanılır."

Son paragrafta da şöyle denmiş.

"Radiant barriers are more effective in hot climates, especially when cooling air ducts are located in the attic. Some studies show that radiant barriers can lower cooling costs 5% to 10% when used in a warm, sunny climate. The reduced heat gain may even allow for a smaller air conditioning system. In cool climates, however, it's usually more cost-effective to install more thermal insulation."

"Radyant bariyerler sıcak iklimlerde, özellikle soğutma hava kanallarının tavan arasına yerleştirildiği durumlarda daha etkilidir. Bazı araştırmalar sıcak, güneşli iklimlerde radyant bariyerlerin soğutma maliyetlerini %5 ila %10 arasında düşürdüğünü gösterir. Elde edilen ısı azalması sayesinde daha küçük bir soğutma sistemi kullanılmasını dahi sağlayabilir. Ancak soğuk iklimlerde daha fazla ısı yalıtımı yapmak genellikle daha maliyet etkindir."

Buradan da anladığımız sıcak mevsimde yüzey ısısının azaltılması yansıtıcı bariyerlerin en etkin olduğu kullanım şekli. Binaları ve yaşam alanlarını soğuktan korumak reflektif yansıtıcıların temel işlevi değil.

Gozden kacırdıgınız en onemli husus, ABD´de "home insulation" dendigi zaman kastedilen, müstakil Amerikan tarzı evlerin yalıtımıdır. Eger apartmanların yalıtımına örnek arıyorsanız Residential/Commercial Building Code a bakmanızı tavsiye ederim. Gel gelelim o bile Türkiye´nin durumuna tam karsılık olmayacaktır. Cunkü kıta ülkelerinde deprem riski ülkemize oranla cok daha az oldugundan (yapı konusundaki artılarından bahsetmiyorum bile) binaların yapımında kullanılan malzemeler tamamen farklıdır. Türkiye ise insanların çok büyük bir kısmı apartmanlarda yaşamaktadır. Bunun dezavantajı ise insanların (üst katları çatı veya boş daire olması durumunda çatı yalıtımı konusunda sıkıntı çekmeleridir. Ayrıca ABD´deki mustakil evlerde tavan arası mevcuttur (taş yününün en kalın uygulandıgı alan). Duvarları ise daha ev yapılırken betondan degil (drywall ve plywood denilen) iki katman halinde bulunan ve arasına izolasyon malzemesi yerleştirilebilen ürünlerden oluşmaktadır. Bildigim kadarıyla Türkiye de bu tarz malzemeleri apartmanlarda kullanan muteahhit pek yok! Ben kendim uzun yıllar ABD de yaşadım, sizin verdiginiz site de reflektif yalıtımı o sekilde belirtmesinin sebebi, konduktif yalıtım konusunda zaten 50 tane ürün alternatiflerinin olusundandır. Size önceden de belirttim. Reflekte ürünlerin en belirgin özelligi yansıtıcı olmalarıdır, fakat konduktivite ozelligi sıfır degildir (sayet mantolama ve taş yününün reflektivite özelliği sıfırdır) kaliteli bir reflektif malzemenin hammaddesi 1800-1900 dereceye kadar (konduktif) olarak dayanmaktadır. Bu malzemenin reçine içerisindeki oranı ise %15 ile %20 arası değişir. Bu miktada ki ürün bile iç cephelerdeki sıcaklıgın 22-24 derece arası oldugunu düşünürsek önemli ölçüde etkili olmaktadır.




Zaten iç havanın duvardan soğuk olduğu durumdan bahsetmişim, değil mi?


Bahsediyorsunuz da sizin yerden ısıtma sisteminizin enerji tüketim miktarını test etmek için yaptığınız uygulamanın normal bir vatandaşa ne ifade etmesi gerektiginden bahsetmiyorsunuz.

Benim için verdiğiniz yanıtları okumadan yazdığımı söylemişsiniz ama sanırım siz eksik okumuşsunuz :)

Birincisi, belirttiğim üzere bu bir kaç kez tekrarladığım bir deney idi. Yoksa ikide bir pencereleri açıp havayı komple değiştirmiyorum.

O zaman pratikte uygulaması olmayan bir deneyin pek bir anlam ifade etmeyeceğine sizde katılıyorsunuzdur? Bu uygulama bana Türkiye´de radyan malzemeleri pazarlamaya calısan insanların, ürünü yakarak test etmeye calısmasını hatırlattı :)

Deneyde yazdığım üzere havayı değiştirmek suretiyle evin içindeki havayı soğutuyorum. Aynen yazdığınız gibi evin içindeki havayı soğutuyorum, ki ısıtma sistemi devreye girmeden bina evdeki havayı ne kadar bir sürede ve ne ölçüde ısıtacak göreceğim. Niye derseniz, merak işte :)

Aslında tabii ki kuru bir merak değil. Temel dahil yaklaşık 200 ton ağırlığında ve tamamı hiç boşluksuz dış izolasyona sahip binanın absorbe etmiş olduğu enerji, ev içindeki yaklaşık 400 m3 ve toplam 510 kg ağırlığındaki havayı ısıtmada bana ne kadar tölerans sağlıyor onu anlamak. Bu da boş bir anlama hevesi değil tabii. Ev içi ısıtma sisteminin devreye girişi, depolanmış sıcak suyun optimum kullanılması ve suyu ısıtan sistemin minimum devreye girişi ile maksimum enerji tasarrufu elde etmede doğru ayarların yapılabilmesi için gereken bir şey idi. Yaptığım tek deney de bu değildi elbet.

Ne güzel deney yapmışsınız, şayet ısı yüklenmesini ve salınımını test ederken 200 ton agırlıgındaki (bosluksuz) betona (dansitesi ne olursa olsun) dış tan yapıştırma bir köpüğün %3-4 den fazla zaglamayacagını bilmenizi isterim. Sayet imkanınız var ise aynı deneyi benzer bir betonarme binada, fakat mantolama olmadan yapın. Cok büyük bir fark cıkmayacagından emin olabilirsiniz. Burada ısının çok büyük bir oranını depolayan betonun kendisidir, dış cephedeki malzeme değil.


Normal bir daireden bahsetmişsiniz. Buna göre içerideki ısının sabit kalabilmesi için ev içindeki ısıtmanın da sürekli olması lazım. Yani soba veya şömine sürekli yanacak, kalorifer sisteminde sürekli su dolaşacak vs. 1 dereceyi geçmeyen dalgalanmalar tölere edilebilir belki ama daha fazlası bir çok kişi için rahatsız edici olabilir. Oysa benim istediğim hem enerji harcayan ısıtma sistemi günde en fazla iki kere devreye girsin, hem de ısı dalgalanması 1 dereceden fazla olmasın :)

Sürekli derken, ısı kaynagının sürekli calısmasından bahsetmiyorum, içerisindeki havanın sürekli olarak aynı sıcaklıkta kalmasından bahsediyorum. Tabi ki termostatlı bir ortamda sistem kendini acıp kapatacaktır. Sizin paragrafın sonunda yazdıgınız (isteğiniz) sadece pasif evlerde mümkün olmaktadır, ne yazık ki Türkiye deki müteahhitler için fazla masraflı ve uğraş verici bir yöntem.

İyi bir yalıtıma sahip bir bina emmiş olduğu enerji sayesinde içindeki kendisinden yaklaşık 400 kat daha az bir kütledeki hava ile dengede kalmaya çalışır. Ellerimizi duvara yapıştırmamıza gerek yok.

Dengede kalmaya çalışır ama kimse bu yöntemle evini ısıtmaz, gerçek hayatta uygulanamayacak bir teori nin insanlara faydası nedir onu hala anlayamadım...


Bunu daha önce tavan izolasyonu hakkında sorduğum soruya verdiğiniz yanıta istinaden yazmıştım. Burada yazdığınız doğrudur. Farklı çalışma prensiplerine sahip malzeme ve bunların doğru uygulanması ile maksimum kazanç sağlanır.

Sayın meyveliTepe,

Dikkat ettiyseniz ben hic bir markanın reklamını yapmıyorum, yanlız su gercegi lütfen göz ardı etmeyin. Turkiye (umuyorum ki bu ileride degisecektir) bugunku haliyle surekli olarak batıyı yakalamaya calısan fakat tam bir işin püf noktasını cozecekken, bu islerin ne kadar zor oldugunu anlayıp kendine gore alternatifler geliştiren (halk diliyle çakma) bir ülke konumundadır.

Duvar malzemesinin arasına (yüzeyine değil), tavan arasına ve bodrum katlarına uygulanacak sağlık tehdidi taşımayan (cam yünü, taş yünü) gibi malzemelere sonuna kadar destek veriyorum. Gel gelelim binaların dış yuzeylerine yama gibi tutturulan her türlü malzemeye ise karsıyım.

Bu ürünler hem yasaklanmaya başlandı, hemde inşaat mühendisleri dahi bu ürünleri savunabilecek bir alan bulamamaktadırlar (şayet bu malzemeleri satmıyorlarsa)

Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Not: Yoğunluğum nedeniyle çok sık cevap yazamayabilirim fakat haftada an az bir defa bu foruma bakmaya gayret edeceğim.

Herkese iyi pazarlar dilerim.

MeyveliTepe
05-12-2014, 01:18
Sayın meyveliTepe,

Dikkat ettiyseniz ben hic bir markanın reklamını yapmıyorum, yanlız su gercegi lütfen göz ardı etmeyin. Turkiye (umuyorum ki bu ileride degisecektir) bugunku haliyle surekli olarak batıyı yakalamaya calısan fakat tam bir işin püf noktasını cozecekken, bu islerin ne kadar zor oldugunu anlayıp kendine gore alternatifler geliştiren (halk diliyle çakma) bir ülke konumundadır.

Duvar malzemesinin arasına (yüzeyine değil), tavan arasına ve bodrum katlarına uygulanacak sağlık tehdidi taşımayan (cam yünü, taş yünü) gibi malzemelere sonuna kadar destek veriyorum. Gel gelelim binaların dış yuzeylerine yama gibi tutturulan her türlü malzemeye ise karsıyım.

Bu ürünler hem yasaklanmaya başlandı, hemde inşaat mühendisleri dahi bu ürünleri savunabilecek bir alan bulamamaktadırlar (şayet bu malzemeleri satmıyorlarsa)

Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Not: Yoğunluğum nedeniyle çok sık cevap yazamayabilirim fakat haftada an az bir defa bu foruma bakmaya gayret edeceğim.

Herkese iyi pazarlar dilerim.

Forumda mesaj yazarken kullanılan yazı renginin siyah olduğunu hatırlatmalıyım. Başka renkler bazen yazı içinde 1-2 kelimeye dikkat çekmek için kullanılır.

Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.

Mantolama dediğiniz dış cephe ısı izolasyonu benim kişi olarak tavsiye ettiğim bir şey olmaktan çok, dünyanın genelinde kullanılan R değerleri üzerine kurulu bir yalıtım metodu.

"Bu ürünler" demekle neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Ben herhangi bir ürün kastedmiyorum, bir çok ülkede resmi standartları olan bir yöntemden bahsediyorum. İkide bir "yasaklandı" derken de neyi kastediyorsunuz, TS 825 mi yasaklandı?

Siz şahıs olarak bir şeylere karşı, bir şeylerin taraftarı olabilirsiniz, bunu ifade de edebilirsiniz. Taraftarı olduğunuz şeyi öne çıkarmak adına taraftarı olmadığınız şeyi küçümseyip kötülediğinizde buna itiraz edip her şeyin yerine göre kullanılması gerektiğini söylemek de başkalarının ifade hakkı olur.

"mantolama" sevmediğim, uydurma bir tabir, TS 825'de ve uluslararası kabul görmüş standartlarda tariflenen ve R değerleri ile ifade edilen binanın ısı kaybeden tüm yüzeylerinde belirli bir seviyede ısı iletkenlik direncini elde etmede kabul edilen muhtelif malzemeler ve usulüne uygun imalat şekilleriyle, tercihan binanın ilk projesinde, yapılmamış ise olabildiğince sonradan yapılan bir yöntem.

Hal böyleyken ,
Sizden ricam, tavsiye etmeye calıstıgınız mantolamanın artı ve eksilerini objecktif olarak araştrdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşmanız.
Derseniz, bizim de sizden ricamız, sadece tavanına sizin boyanızdan sürülmüş, başkaca hiç bir yalıtımı olmayan bir binanın, dıştan tamamen zarf şeklinde yalıtılmış başka bir eşlenik bina ile eşit ısıtma sistemleri koşullarında ısıtma enerjisi giderleri ve elde edilen konfor bakımından karşılaştıracak resmi veya bilimsel (reklam broşürlerinden değil) bilgi sunmanız olur.

Dış cephe yalıtımın "artı ve eksilerini objektif olarak araştırdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşın" diye düşünce paylaşmaya ambargo da koymuşsunuz, ama merak etmeyin dış cepheden tam zarf gibi yalıtılmış, hiç bir ısı köprüsü bırakılmamış bir evde yaşamıyor olsaydım başıma neler geleceğini biliyorum. Üstelik radyant bariyer de kullanıyorum :) Tüm camlarda ev içine bakan bariyer film var. Çift cam olmasına rağmen halihazırda en çok ısı kaybı yine bu camlardan oluyor (sürpriz değil, baştan bildiğim ve kabullendiğim bir durum). Siz de objektif olarak bu bahsettiğim yalıtımın eksilerini, yerine sadece tavana reflektif boya süremekle yetinseydim elde edebileceğim artları bir zahmet yazarsanız makbule geçer.

Kerem50
19-12-2014, 08:29
İç cephede keçe veya tekstil (izotex vb) benzeri malzeme kullanmak ısı yalıtımı açısından işe yarar mı?
Bu tür malzeme kullanan kimse var mı ?
Teşekkürler

sader_5
19-12-2014, 21:45
Forumda mesaj yazarken kullanılan yazı renginin siyah olduğunu hatırlatmalıyım. Başka renkler bazen yazı içinde 1-2 kelimeye dikkat çekmek için kullanılır.]

Yazılar o kadar uzadı ki okuyan insalar kolayca ayırt edebilsin diye kırmızı yaptım.

Black]Mantolama dediğiniz dış cephe ısı izolasyonu benim kişi olarak tavsiye ettiğim bir şey olmaktan çok, dünyanın genelinde kullanılan R değerleri üzerine kurulu bir yalıtım metodu.

"Bu ürünler" demekle neyi kastediyorsunuz bilmiyorum. Ben herhangi bir ürün kastedmiyorum, bir çok ülkede resmi standartları olan bir yöntemden bahsediyorum. İkide bir "yasaklandı" derken de neyi kastediyorsunuz, TS 825 mi yasaklandı?]

Beyefendi, elli defa yazdıgım seyleri tekrar tekrar soruyorsunuz. Batt insulation denilen yöntemin bir çok ülkede standardı vardır, Türkiye´de oluşan sıkıntı ise bu standartların uygulananamasıdır. Üretilen malzemelerin tamamı "nasıl en iyi yalıtımı yaparız" dan daha ziyade "nasıl en cok para kazanırız" mantıgına odaklanmıstır. Gel gelelim Türkiyede ki binaların cok buyuk bolumu mantolama uygulanmasına musade etmemektedir (mimarı yapılarından dolayı) yapılan yeni binalar ise surekli sorun cıkartmaktadır.

http://i.imgur.com/K90zWxt.png?1

Siz şahıs olarak bir şeylere karşı, bir şeylerin taraftarı olabilirsiniz, bunu ifade de edebilirsiniz. Taraftarı olduğunuz şeyi öne çıkarmak adına taraftarı olmadığınız şeyi küçümseyip kötülediğinizde buna itiraz edip her şeyin yerine göre kullanılması gerektiğini söylemek de başkalarının ifade hakkı olur.]

Kaç defa söyledim hatırlamıyorum artık ama son bir kez daha yazıyorum. Ben dogru yerlerde kullanılan taş ve cam yünü gibi malzemeleri destekliyorum. Fakat dışarıdan binalara yarım yamalak tutturulan ve tabiri caizse çöp kalitesinde olan malzemeler ise karşıyım (Türkiye´deki uygulamaların yaklaşık %90 ı)

mantolama" sevmediğim, uydurma bir tabir, TS 825'de ve uluslararası kabul görmüş standartlarda tariflenen ve R değerleri ile ifade edilen binanın ısı kaybeden tüm yüzeylerinde belirli bir seviyede ısı iletkenlik direncini elde etmede kabul edilen muhtelif malzemeler ve usulüne uygun imalat şekilleriyle, tercihan binanın ilk projesinde, yapılmamış ise olabildiğince sonradan yapılan bir yöntem.]

İşte bütün sıkıntı da burada Türkiyedeki binaların yuzde kaçı bu kanundan sonra yapıldı? Daha da onemlisi kanun cıktıktan sonra dahi kac muteahhit bu yönetmelige uygun bina yaptı?

Derseniz, bizim de sizden ricamız, sadece tavanına sizin boyanızdan sürülmüş, başkaca hiç bir yalıtımı olmayan bir binanın, dıştan tamamen zarf şeklinde yalıtılmış başka bir eşlenik bina ile eşit ısıtma sistemleri koşullarında ısıtma enerjisi giderleri ve elde edilen konfor bakımından karşılaştıracak resmi veya bilimsel (reklam broşürlerinden değil) bilgi sunmanız olur.]

Ben reflektif malzemelerin hiç bir zaman bir bölgede uygulanmasının yeterli olacagını söylemedim. Soruyu soran arkadas tavana yapacagı uygulama için alternatif aradıgı için tavandan bahsettim. Reflektif malzemelerin maksimum faydayı sağlaması için duvarlar ve tavana birlikte uygulanmalıdır. Sadece tavan veya sadece duvar uygulamalarında da sonuç alınır fakat maksimum seviyede verim almak zorlaşır.

Dış cephe yalıtımın "artı ve eksilerini objektif olarak araştırdıktan sonra düşüncelerinizi paylaşın" diye düşünce paylaşmaya ambargo da koymuşsunuz, ama merak etmeyin dış cepheden tam zarf gibi yalıtılmış, hiç bir ısı köprüsü bırakılmamış bir evde yaşamıyor olsaydım başıma neler geleceğini biliyorum. Üstelik radyant bariyer de kullanıyorum :) Tüm camlarda ev içine bakan bariyer film var. Çift cam olmasına rağmen halihazırda en çok ısı kaybı yine bu camlardan oluyor (sürpriz değil, baştan bildiğim ve kabullendiğim bir durum). Siz de objektif olarak bu bahsettiğim yalıtımın eksilerini, yerine sadece tavana reflektif boya süremekle yetinseydim elde edebileceğim artları bir zahmet yazarsanız makbule geçer.]

Ben neden ambargo koyayım size, siz bu tür ürünlerin eksiklerinden hic bahsetmiyorsunuz, google a mantolamanın yararları değilde zararları yazsanız bile an az 1,000 tane link çıkar karşınıza. Kendi evinizde bir sürü deney yapmıssınız. tahmin ediyorum ki bu konulara ilginiz var. O yuzden reflektif ürünlerini benim size anlatmam yerine siz yine bir iki deney yapıp sonuca kendinzi ulaşırsanız çok daha verimli olur diye düşünüyorum.

Herkese iyi hafta sonları dilerim.

macitana
13-01-2015, 22:16
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.

silver_17
28-01-2015, 14:58
*herkese merhabalar. benim dairemle ilgili problemlerim var. önce durumu anlatmak istiyorum. benim dairem 2010 yılında yapıldı yani yeni bina. 4 katlı bir bina ve 3. katında oturuyorum. ısıtma sistemi bireysel kombi. Binamızda yalıtım olarak sadece tuğla arası yalıtım malzemesi var ve dairemde yoğuşma oluyor. araştırdığım kadarıyla tuğla arası sistemde kirişler boşta olduğu için yalıtım açısında tam anlamıyla faydalı olmuyor. buda evde rutubete ve yoğuşmaya sebep oluyor. nem cihazında evdeki nem oranı 65-70 arasında. bu yalıtım boyalarını araştırdım. ve mantıklı geldi. sorularım...
1- yalıtım boyası kullanırsam içeridenmi yoksa dışarıdanmı uygulamalıyım.
2-içeriden uygulandığında sadece dış duvarlara uygularsam faydası olurmu ?
3- yalıtım boyası için kat sayısı 2 diye söylendi yeterli mi?

solero_35
29-01-2015, 12:10
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.
sayın macitana,
acaba hangi marka thermal boyayı kullandınız

sader_5
31-01-2015, 00:06
yaklaşık 3 haftadan beri ısı yalıtımlı boya ile boyadığım evimde kesinlikle eskiye göre bir fark olduğunu belirtmeliyim.
Üretici firma tüm duvarları boyamamı önermesine rağmen ben sadece dışarı açık olan duvarları iki kat olarak boyadım.Boyanmış duvar ile boyanmamış duvar arasında gerçekten bir fark var.termal kameram olmadığı için sadece elimle hissetmeme göre söylüyorum.Bu günlerde tavan için sipariş vereceğim.Yapınca ne değiştiğini buradan yazarım.
Bu konu ile ilgili tüm yazıları okudum.sader-5 arkadaş önemli bilgiler vermiş.Evim en üst kat ve kuzeye bakıyor.Güneş hiç almıyor.Buna rağmen çok pahalı olmayan ama yoğuşmalı bir kombi ile bir hafta önceki -4 derecelerde evimde 48 derecelik ısıtma suyu sıcaklığı ile 20.4 derece ortalama sıcaklık elde ettim.çevremdeki diğer apt.sakinleri ile karşılaştırdığımda şu an itibariyle onlar 300 tl doğal gaz parasına ulaşmışken ben 200 ü bile bulamdım.Ama peteklerimin dışa bakan duvarlarında hazır alüminyumlu cam yünü plakalar var.Kombi yi hiç kapatmıyorum sadece geceleri (dış haca sıcaklığına bağlı olarak) 40-43 dereceye düşürüyorum.
Sn.sader-5 arkadaşa bir sorum olacak.Bu termal boyaların üstüne tekrar başka renk termal boya yapılabilirmi.
Merhaba,

Evet üzerine uygulama yapabilirsiniz fakat performans´ta az miktarda azalma olacaktır. Bunun sebebi ise, ürünün içerisindeki reflekte hammadde ısıya ne kadar direkt temas ederse performansının o derece yuksek olmasındandır.

sader_5
31-01-2015, 00:09
*herkese merhabalar. benim dairemle ilgili problemlerim var. önce durumu anlatmak istiyorum. benim dairem 2010 yılında yapıldı yani yeni bina. 4 katlı bir bina ve 3. katında oturuyorum. ısıtma sistemi bireysel kombi. Binamızda yalıtım olarak sadece tuğla arası yalıtım malzemesi var ve dairemde yoğuşma oluyor. araştırdığım kadarıyla tuğla arası sistemde kirişler boşta olduğu için yalıtım açısında tam anlamıyla faydalı olmuyor. buda evde rutubete ve yoğuşmaya sebep oluyor. nem cihazında evdeki nem oranı 65-70 arasında. bu yalıtım boyalarını araştırdım. ve mantıklı geldi. sorularım...
1- yalıtım boyası kullanırsam içeridenmi yoksa dışarıdanmı uygulamalıyım.
2-içeriden uygulandığında sadece dış duvarlara uygularsam faydası olurmu ?
3- yalıtım boyası için kat sayısı 2 diye söylendi yeterli mi?
Merhaba,

Yalıtım boyasını içeriden uygularsanız kışın daha fazla faydasını görürsünüz. Dışarıdan uygularsanız ise yazın daha fazla fayda sağlarsınız.

Ürünü iki kat uygulamanız yeterli olacaktır.

Sadece dışa bakan duvarları boyarsanız da faydalı olur ama bütün duvarları ve tavanı yaparsanız ısıyı en iyi şekilde izole etmiş olursunuz.

maht86
13-02-2015, 03:43
Merhaba,

Yalıtım boyasını içeriden uygularsanız kışın daha fazla faydasını görürsünüz. Dışarıdan uygularsanız ise yazın daha fazla fayda sağlarsınız.

Ürünü iki kat uygulamanız yeterli olacaktır.

Sadece dışa bakan duvarları boyarsanız da faydalı olur ama bütün duvarları ve tavanı yaparsanız ısıyı en iyi şekilde izole etmiş olursunuz.

Merhaba,

Tünel kalıp sistemi ile yapılmış bir sitede son katta,güney cephede oturuyorum. Bu yapı sistemi depreme karşı dirençli olup ne yazık ki isi yalıtımı içermiyor (tuğlasız dört duvarın beton olduğunu düşünün) ve tabi bundan dolayı yazın sıcak, kışın ise soğuk oluyor.

Dışarıdan mantolama kararı çıkmadı... İçeriden mantolama ise masraflı ve zorlu..

Bunlar ışığında;

*bana yalıtım için öneriniz nedir?

*yalıtımlı boyalar sorunuma çözüm olur mu?

*yalıtımlı (reflektif) boyalar ile yaz /kış aylarında daha ortalama bir sıcaklık değeri edinebilir miyim?

*eğer ısı yalıtımlı boya yapmaya karar verirsem boya&tadilat işi ile birlikte aradan çıkarmak istiyorum. tadilat, astar, renkli boya, ısı yalıtımlı boya hangi sıra ile yapılmalı?

teşekkür ederim

yolgezer2001
23-09-2015, 16:47
Konuyu hortlatalimmi nede olsa kış kapıda
Kullanan arkadaslar Hangi marka onerirsiniz

foru
22-09-2016, 14:33
ısı yalıtımlı boyalar da son durum nedir ? formu okuduktan sonra bende araştırdım yeterince. fiziksel olarak test etme şansım da oldu...

MeyveliTepe
22-09-2016, 16:49
ısı yalıtımlı boyalar da son durum nedir ? formu okuduktan sonra bende araştırdım yeterince. fiziksel olarak test etme şansım da oldu...

Durumda değişecek bir şey yok. Bu tür boyaların yalıtım özelliği reflektif olmalarından geliyor. En kullanışlı oldukları durum ise dışarıdan tatbik edilerek duvarların ve teras çatıların güneş ışınımıyla fazla ısınmasını engellemek. Kışın bina içindeki ısının muhafazası bakımından bence kayda değer bir izolasyon değeri yok.

gulay07
26-10-2017, 19:14
Kullandınız mı?
Binamızın Dış Cephesine Yalıtım yaptırmaya karar verdik ve Dış Cephe Uygulama Firmalarıyla iletişime geçtik. İnternet üzerinden, Referanslarına baktık seçtiğimiz firmaları davet ettik. Ziyaret ettiler, ölçülerini aldılar (her biri farklı ölçü çıkardı ki bu %30 a kadar vardı). Bu araştırmalarımız bayram, yaz tatilleri vs. ile tüm daire sahipleri toplantılara katılamadı ve 4 ay ertelendi. Bu süreçte diğer blok bizden daha hızlı hareket etti ve bir uygulama firmayla sözleşme yaptı işi başlattı. Yan blok Yöneticisiyle görüştüğümde, Isı Yalıtım Boyası, uygulamaya karar verdiklerini söyledi. Bu ürün hiç aklımıza gelmemişti. Dahası bu ürünü bilmiyorduk. Teklif veren Uygulamacı Firmalarda; Mantolama, Isı Yalıtım Sıvası, Taş Yünü Mantolama gibi birbirinin benzeri teklifler getirmişlerdi. Bizim en etkilendiğimiz malzemenin sağladığı fayda kadar Uygulama yapan firmanın çalışanlarına aldırdığı İş Güvenliği Önlemleri oldu. Bu konuda o kadar hassas görünüyorlardı ki binanın her yerini Uyarı Tabelaları ile donatmışlardı. İş bitiminde Binanın Merdivenlerine de Ücretsiz Kaymaz Boya hediye ettiler. Kaymaz bant yerine Kaymaz Boya kullanılıyormuş. Bu firmanın gerçekten diğer firmalardan farklı olduğu anlaşıyordu. Hem kullandıkları THERMAL 100 Boya ile hemde Profesyonel Uygulamalarıyla bizim ilgimizi çekmişlerdi. Bizde hemen kendi binamız için de Fiyat Teklifi istedik. Sunum için bize bir Mimar çalışanlarını gönderdiler. Isı Yalıtım Boyası'nın Mantolama ile kıyaslandığında farklarını anlattılar. Klasik Mantolama Ürünlerinin Zararlarını, Dezavantajlarını dinledik tam 1 saat. Aldığımız fiyat teklifi Mantolama Fiyatlarından daha uygundu. Ortalama %20 daha uygundu diyebilirim. Biz kullanacakları DRYFiX markasını internetten araştırıp satış yapan firmalara ulaştık. İnşaatçılar Çarşısında birçok firmayı gezdik. Girişim Boya diye bir firmada 3 marka Termal Boya ürünü vardı. MUTE PAİNT 270 tl, THERMAL 100 240 tl, PAİNTER FLEX 190 tl. Boya öncesi mutlaka kullanılması gereken Thermal Primer astar için de 110 tl fiyat aldık. Bu ürünlerin Kullanma Talimatlarında m2 de 1 lt sarfiyatına uyarak uygulandığında oluşabilecek malzeme maliyetini hesapladık. Üzerine Uygulamacı Firmanın İşçilik giderini ekledik. Yaklaşık m2 de 25 tl kadar. Alt alta topladığımızda tam da firmanın teklifine denk geliyordu. Bu durum firmaya daha da güvenmemizi sağladı. Bunun üzerine firmayı çağırdık ve Sözleşmemizi imzaladık. Jest olarak da Enerji Kimlik Belgesi'ni ücretsiz vereceklerini de Sözleşmeye eklediler. Yan blok bitmeye yakın bizim bloğunda İskelesi kuruldu, uygulamaya başlandı. Bu sırada biz Uygulama Talimatlarına uygun yapıyorlar mı diye getirdikleri kova sayısından toplam m2 ye göre sarfiyatlarını hesaplıyorduk. Önce Astar uygulaması yapıldı. Ondan sonraki hergün bir kat Termal Boya uyguladılar. Toplam 3 kat boya uygulandı. Yaklaşık 2000 m2 lik Binamızın Dış Cephesi 21 gün sonra tamamen Termal Kaplama ile kaplanmıştı. Tüm yapılacaklar sözleşmeye göre oldu. Bizde üzerimize düşeni yaptık ve tüm daire sahipleri olarak ödemelerimizi iş başında yarısını, iş tesliminde diğer yarısını eksiksiz ve aksatmadan ödedik. Yan binanın merdivenlerine uyguladıkları Kaymaz Boyayı bize de hediye ettiler. Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık), hemde merdiven basamaklarımızda ki Kaymaz Boya ile daha güvenli adımlar atıyoruz

MeyveliTepe
26-10-2017, 21:39
Binamızın Dış Cephesine Yalıtım yaptırmaya karar verdik ve Dış Cephe Uygulama Firmalarıyla iletişime geçtik. İnternet üzerinden, Referanslarına baktık seçtiğimiz firmaları davet ettik. Ziyaret ettiler, ölçülerini aldılar (her biri farklı ölçü çıkardı ki bu %30 a kadar vardı). Bu araştırmalarımız bayram, yaz tatilleri vs. ile tüm daire sahipleri toplantılara katılamadı ve 4 ay ertelendi. Bu süreçte diğer blok bizden daha hızlı hareket etti ve bir uygulama firmayla sözleşme yaptı işi başlattı. Yan blok Yöneticisiyle görüştüğümde, Isı Yalıtım Boyası, uygulamaya karar verdiklerini söyledi. Bu ürün hiç aklımıza gelmemişti. Dahası bu ürünü bilmiyorduk. Teklif veren Uygulamacı Firmalarda; Mantolama, Isı Yalıtım Sıvası, Taş Yünü Mantolama gibi birbirinin benzeri teklifler getirmişlerdi. Bizim en etkilendiğimiz malzemenin sağladığı fayda kadar Uygulama yapan firmanın çalışanlarına aldırdığı İş Güvenliği Önlemleri oldu. Bu konuda o kadar hassas görünüyorlardı ki binanın her yerini Uyarı Tabelaları ile donatmışlardı. İş bitiminde Binanın Merdivenlerine de Ücretsiz Kaymaz Boya hediye ettiler. Kaymaz bant yerine Kaymaz Boya kullanılıyormuş. Bu firmanın gerçekten diğer firmalardan farklı olduğu anlaşıyordu. Hem kullandıkları THERMAL 100 Boya ile hemde Profesyonel Uygulamalarıyla bizim ilgimizi çekmişlerdi. Bizde hemen kendi binamız için de Fiyat Teklifi istedik. Sunum için bize bir Mimar çalışanlarını gönderdiler. Isı Yalıtım Boyası'nın Mantolama ile kıyaslandığında farklarını anlattılar. Klasik Mantolama Ürünlerinin Zararlarını, Dezavantajlarını dinledik tam 1 saat. Aldığımız fiyat teklifi Mantolama Fiyatlarından daha uygundu. Ortalama %20 daha uygundu diyebilirim. Biz kullanacakları DRYFiX markasını internetten araştırıp satış yapan firmalara ulaştık. İnşaatçılar Çarşısında birçok firmayı gezdik. Girişim Boya diye bir firmada 3 marka Termal Boya ürünü vardı. MUTE PAİNT 270 tl, THERMAL 100 240 tl, PAİNTER FLEX 190 tl. Boya öncesi mutlaka kullanılması gereken Thermal Primer astar için de 110 tl fiyat aldık. Bu ürünlerin Kullanma Talimatlarında m2 de 1 lt sarfiyatına uyarak uygulandığında oluşabilecek malzeme maliyetini hesapladık. Üzerine Uygulamacı Firmanın İşçilik giderini ekledik. Yaklaşık m2 de 25 tl kadar. Alt alta topladığımızda tam da firmanın teklifine denk geliyordu. Bu durum firmaya daha da güvenmemizi sağladı. Bunun üzerine firmayı çağırdık ve Sözleşmemizi imzaladık. Jest olarak da Enerji Kimlik Belgesi'ni ücretsiz vereceklerini de Sözleşmeye eklediler. Yan blok bitmeye yakın bizim bloğunda İskelesi kuruldu, uygulamaya başlandı. Bu sırada biz Uygulama Talimatlarına uygun yapıyorlar mı diye getirdikleri kova sayısından toplam m2 ye göre sarfiyatlarını hesaplıyorduk. Önce Astar uygulaması yapıldı. Ondan sonraki hergün bir kat Termal Boya uyguladılar. Toplam 3 kat boya uygulandı. Yaklaşık 2000 m2 lik Binamızın Dış Cephesi 21 gün sonra tamamen Termal Kaplama ile kaplanmıştı. Tüm yapılacaklar sözleşmeye göre oldu. Bizde üzerimize düşeni yaptık ve tüm daire sahipleri olarak ödemelerimizi iş başında yarısını, iş tesliminde diğer yarısını eksiksiz ve aksatmadan ödedik. Yan binanın merdivenlerine uyguladıkları Kaymaz Boyayı bize de hediye ettiler. Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık), hemde merdiven basamaklarımızda ki Kaymaz Boya ile daha güvenli adımlar atıyoruz

Hoş geldiniz. Üye olur olmaz hemen bu sayfayı bularak mesajınızı yazmışsınız. Profilinizde İzmir diyor ama İstanbuldan yazmışsınız sanki.

Binanınızın yeni boyası da hayırlı olsun. Boyanın toplam kalınlığı kaç santimdir?

Bahsettiğiniz boyanın web sitesinde ısı iletkenlik direncinin 0,022 W/mK olduğu belirtilmiş. Taş yününün ısı iletkenlik direnci ise 0,035 W/mK. Buna göre boyanın değeri hayli iyi. Fakat, kalınlıklarının da aynı ya da yakın olması durumunda elbette.

Yani, boyanın kalınlığı 4-5 santim değil de 1-2 mm ise elde edilecek yalıtım değeri taş yününün en az yirmide biri kadardır. Binalarda ısı yalıtımı TS 825'de tarif edilmekte, buna göre de R değeri hesaplanmaktadır. 1 mm kalınlığındaki boyanın R değeri 4-5 santim kalınlığındaki taş yününün R değerinin ancak yirmide biri kadardır.

MeyveliTepe
26-10-2017, 21:52
Bir de şunu ilave edeyim. Sattığınız ürünün reklamını satıcı olarak değil de sanki bir kullanıcıymış gibi, kullanıcı ağzından anlatıyormuş gibi yapıyor olmanız hiç hoş değil.

hamseey
27-10-2017, 13:22
"Şimdi Apatmanımız hem Isı Yalıtımlı (B Sınıfı Enerji Kimlik Belgesi aldık)," Bu çok büyük bir değer. Bu sözde ısı yalıtım boyalarıyla hiç bir yere varamazsınız. Aslında siz mantolama yaptıktan sonra bu malzemeyi boya olarak kullansaydınız çok daha iyi olurdu. Ayrıca; B sınıfı eneji kimlik belgesi alma konusunda da o belgenin ne derece doğru olduğu ve binanızın bütün değerlerinin tam olarak girildiğini bir araştırın derim. Kullandığınız ürünün internet sitesine baktığımda m2 de 1 litre kullandığınızda 1 mm lik bir kalınlığa ulaştığını belirtmiş ama (ısı iletkenlik direnci 0,022 W/mK ) bu dirence hangi kalınlıkta ulaştığını belirtmemiş.

gulay07
27-10-2017, 22:11
Bir de şunu ilave edeyim. Sattığınız ürünün reklamını satıcı olarak değil de sanki bir kullanıcıymış gibi, kullanıcı ağzından anlatıyormuş gibi yapıyor olmanız hiç hoş değil.
İşini iyi yapan insanlara pek az rastlandığımız için muhtemelen ürünün satıcısı olduğumu düşündünüz sanırım ama ben sadece bir tüketiciyim. Isı Yalıtımı hakkında yazılar okurken bu foruma ulaştım. Yakın zamanda bu konu hakkında deneyimim olduğu için de yorum yazmak istedim. Uygulama yapan Ecrin Boya dan ve Dryfix in Termal Boya ürününden memnun kaldım hepsi bu.

MeyveliTepe
27-10-2017, 22:20
İşini iyi yapan insanlara pek az rastlandığımız için muhtemelen ürünün satıcısı olduğumu düşündünüz sanırım ama ben sadece bir tüketiciyim. Isı Yalıtımı hakkında yazılar okurken bu foruma ulaştım. Yakın zamanda bu konu hakkında deneyimim olduğu için de yorum yazmak istedim. Uygulama yapan Ecrin Boya dan ve Dryfix in Termal Boya ürününden memnun kaldım hepsi bu.

Peki :) Apartman boyanız hayırlı olsun tekrar. Ancak bu boyanın binanıza ısı yalıtımı sağladığını düşünmeyin.