View Full Version : Portulacaria afra
tourkana
22-02-2007, 12:01
p.Afra suyun içinde beklemeye devam etsin mi, ne zaman dikelim bu yavrucağı acaba?
Hem crasula hem portulacari afra yeşim olarak tanınıyor.
Ali H. ALI
22-02-2007, 12:39
Tourkana merhaba, P. afrani, yari, yariya torf ve dere kumu karisimi icerisine koklendirici hormon kullanmadan dikebilirsiniz. Belki,disarisi daha soguktur, bir mudded daha onu icerde tutabilirsiniz. Uc dort hafta icerisinde, koklenecegini dusunuyorum. Bu arada havalar da isinmis olacagindan onu gunes goren bir yere cikarirsiniz. Kolay gelsin bol sanslar dilerim.
tourkana
24-02-2007, 06:51
günaydın herkese,
sabah sabah p.Afra'yı diktim,bu afrika bitkisi Sarıyer'e uyum sağlayacak mı bakalım...
Halit Togay
24-02-2007, 08:08
Benimkilerin 3 tanesi su içinde, 4-5 tanesini torf kum karışımlarına daldırdım. Birkısmı soğuk odada bir kısmı dışarıda bir tanesi de içeride duruyor.
Tourkana'ya yolladığım içerde suda duranlardandı. 10 gün oldu hepsi iyi durumda.
Yolladığınız için teşekkürler Ali Bey.
Kagan da istiyor sanırım. Kagan için Cressula Arborescenslerden ayırdım.
P Afra da köklenince başka talep edenlere verebilirim.
antienflamatuar
09-03-2007, 20:04
Bu ağaçtan benim de var. Bu başlığı gördüğüme çok sevindim. Ağacın ismini bilmiyordum. Hatta ilgili bölüme sormama rağmen cevap alamamıştım. Şimdi çok sevindim. Bu ağaç sayesinde belki ben de bonsaiye başlarım. Gerci sekli pek uygun degil sanırım.
Bu bitkiyi iş yerimin serasından almıştım. Seradaki görevli sera haricinde yaşayamaz gibi bir söz etmişti. O yüzden ben de çok endişelenmiştim. Gerçi ismini bile bilmiyordu ama yine de beni korkutmuştu. Şimdi bitkime olan güvenim de arttı.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=7543&d=1172605278
Halit Togay
09-03-2007, 20:12
Ama bu P.Afra Ali bey bunu taaa Avustralya'dan yollamıştı. Sizde olduğunu bilseydik sizden alırdık.
tourkana
09-03-2007, 20:39
Portulacaria afra ,bendeki 7. yaprağını çıkarıyor....çok güzel büyüyecek inşallah...
antienflamatuar
09-03-2007, 21:10
hadi ya? neyse hala isteyen olursa artık ben de yardımcı olabilirim?
Bu duruma çok sevindim bu arada. Tabi bitkinin de gözümde değeri arttı...
tourkana
11-03-2007, 17:28
Portulacaria afra ,bendeki 7. yaprağını çıkarıyor....çok güzel büyüyecek inşallah...
derken minik seramik saksı gözüme battı,Afra'yı daha derin güzel bir saksıya koymak istedim,bunu yaparken minik P.A 'nın ayrışmaya başlamak üzere olan
7. ve 8. yaprakları ve ortalarından çıkmak üzere olan gövde başını yeni saksıda göremedim....
bunu yine affeder inşallah,bir öncekinde de Halit Bey'in bardağından benim minik saksıya koyarken en üstteki yaprak düşmüştü...en üstlerdeki yapraklarda sanırım aşırı bir hassasiyet var ::)
Halit Togay
11-03-2007, 21:42
Kaynağı antienflamatuar da bulduk, korkma kurusa bile hem bende hem antienflamatuarda var.
tourkana
22-04-2007, 13:53
benim Halit bey'den (o da kaynağını Ali H.Ali'den almış) aldığım ve üzerinde defalarca oynadığım, öldü diye korktuğum Portulacaria AFRA
şu aralar son sürat yaprak çıkarıp büyüyor...
10277
Ali H. ALI
22-04-2007, 14:17
Tourkana, yesim fidaninin guzel bir bonsai ve yani sira onun surgunlerinden elde edecegin bir cok bonsainin olmasini dilerim.
Yesim fidanin biraz daha buyuyup dallandiktan sonra uzerinde telleme yapabilirsin ondan her tarzda bonsai olabilir. Dallar uzerinde tel yarasi kalsa bile erken bir zamanda o yaralari kaptma ozelligi var.
Halit bey sizdekiler nasil gidiyor? gelismeleri nasil? merak ediyorum?
Hepinize iyi pazarlar.
tourkana
18-05-2007, 18:42
P.Afra'nın gelişimi oldukça iyi..3 fotoğrafı bir araya getirdim.sanırım güzel bir Cascade (şelale) modeli olacak,uzadıkça boynunu büküyor.
tourkana
05-08-2007, 07:21
Ve bu da P.A 'nın son hali..Ağacın çok güzel bir özelliği,nerden yara alırsa ordan yaprak çıkartıp dal oluşumu başlatıyor.Kendi kendisini tamir ediyor resmen.Bonsai için çok uygun ,istediğiniz yerde dal çıkartabilirsiniz .
Ali H. ALI
05-08-2007, 11:11
tourkana, yesimi gormiyeli buyuyup gelismis. Sanirim artik nasil bir tarz yapacagina karar verip tellemeye baslamalisin.
Fidanin alt dallarindan surgunler alip yeni fidanlar cogalt ki yesim agacin elinin altindan hic eksilmesin. Elde edecegin fidanlardan birini yere dikersen hizla gelisecek ve o agactan istedigin kadar istedigin tarza uygun celikler alabilirsin.
Cinliler yesimin sans getiren bir bitki olduguna inaniyorlar.
Sansiniz bol olsun.
tourkana
05-08-2007, 11:54
Ali bey, sizin P.A bonsailerin resimlerini de bekliyoruz sabırsızlıkla.
Ali H. ALI
05-08-2007, 12:02
Torkana su an cok yogunum, ama en kisa zamanda yesim agaclari calismalarimi sizlerle paylasacagim.
tourkana
10-11-2007, 06:50
İç mekanda uygulaması yapılabilecek en iyi bonsai bitkisi sanırım P.A. Sonra da ficus türleri geliyor. Hem hızlı hem her dönemde büyümesi ,yara izini çabuk kapatması açısından da oldukça avantajlı.
Halit beyden bu bitkiyi aldığımda üzerinde sadece 5 adet yaprak vardı.Yaklaşık 9 ayda bu kadar büyüdü ve bir çok yavrusu oldu :)
tourkana
13-11-2007, 15:55
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=171919#post171919
Ali bey , sizin şelale yeşimin doğrultusunda bir çalışma yaptım. Sanırım yine gözden kaçırdınız veya gövde büken kullandığım için kızıp yorum yapmadınız. :)
handanhanım
17-11-2007, 19:23
Merhaba
Bahçemde 17 yıllık nerdeyse ağaç olmuş bir tane var, elindeki bitki kuruyanlara göndereyim :)
handanhanım
17-11-2007, 19:25
Hatta, forumda bir yere resmini bile koymuştum.
tourkana
18-11-2007, 08:01
Handan Hanım'ın Yeşim ağacı ,
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=169208#post169208
Maşallah iyi büyümüşler..Bir de zamanında şekil verseydiniz ne güzel bahçe bonsai olurlardı ...:)
Ali H. ALI
18-11-2007, 13:12
Merhaba
Bahçemde 17 yıllık nerdeyse ağaç olmuş bir tane var, elindeki bitki kuruyanlara göndereyim :)
Merhaba Handanhanim, Yesim agacinizdan koparacaginiz celikleri, paylasmak istemeniz ne guzel.
Handanhanim siz bonsai yapmayi dusunmuyormusunuz?
Guzel bir ugrastir bonsai, sizi alip hic bilmediginiz renkli dunyalara goturur. Bir basladinizmi her seye daha guzel bakmayi ogrenirsiniz, yasaminizi bircok yonden, olumlu etkiledigi gibi bu olumlu etkiler cevrenizdekilere de yansir.
Emeklisiniz bol vaktinizin oldugunu dusunuyorum. Isterseniz, biz burdaki bonsaiciler size yardimci oluruz.
Iyi gunler.
Güngör Salman
07-11-2009, 21:35
Yeşim Ağacım.
dua-çiçeği
08-11-2009, 19:04
Sayın GÜNGÖR SALMAN yeşim çiçeğinizin bakımı hakkında biraz bilgi verir misiniz? Bu tür kışın yaprak döker mi ?
Hiç bir sukulent kışın yaprak dökmez.
Güngör Salman
08-11-2009, 20:28
Yaz kış hep aynı yaprak dökmüyor. Ben özel bir bakım uygulamıyorum.
izzeterisen
08-11-2009, 21:02
Sn.Güngör Salman.,
P.afra bitkiniz tamamen gölgede büyümüş gibi. Tamamen güneşte büyütmenizi öneririm. Toprağının da süzek olması lazım, o zaman çok güzel görünüşe sahip oluyor.
Güngör Salman
08-11-2009, 21:14
Sn. İzzeterisen evet gölgede duruyordu yerini değiştirdim hemen artık güneşli yerde. Çok teşekkürler.
_kardelen_
15-12-2009, 10:25
Benim Yeşim'im balkonda duruyor hala ve bozulma yok. Bu mevsimde içeri almak gerekir mi, dışarda durmasında sakınca var mıdır?
Ali H. ALI
15-12-2009, 13:06
Kislar soguk ve donlu geciyorsa onu korumaniz gerekiyor. Iceri alacaksaniz bol isik alan ve soba gibi isiticalardan uzak bir yerde tutunuz.
Balkonda kalacaksa soguk olacak gunlerde onu, saksisi ile birlikte gazete sararak korumaya calisiniz.
Kolay gelsin.
Yeşim ağacından çelik alarak, üyeler arasında paylaşmayı düşünen arkadaşımız var mı? Eğer böyle düşünen arkadaşlarım varsa özelden benimle irtibat kurmalarını rica ediyorum.
izzeterisen
15-12-2009, 20:16
Ben gidebilceğim izmir toplantıları için gidince arkadaşlara dağıtayım diye bir sürü köklendirdim. Ama gidemiyorum. istiyorsanız gönderebilirim ama büyük değiller.
Ali Bey benim iklimim Akdeniz iklimi olduğu halde geçen yıl bir çiçekçideki p.afraların hepsi donmuştu. Bursalılar düşünsün artık.
Sayın İzzet Erişen,
Yeşim ağacı gönderebileceğinize ilişkin yanıtı, benim isteğime verilmiş bir yanıt olarak kabul ediyorum. Çok sevinirim. Üstelik birde köklü. Özelinize adresimi iletiyorum derhal.
Teşekkür ve saygılar...
Sayın İzzet Bey,
Göndermiş olduğunuz yeşim ağaçlarının bir kısmını, personele dağıttım. Bende dört tane kaldı. İkisi işyerinde, ikisi evde saksıda şu anda. Göndermiş olduklarınızın içerisinde en büyük olanı, yolda biraz hasar görmüştü. Bir büyük dal olmak üzere birkaç dalı kırılmıştı. Saksıya aktardıktan birkaç gün sonra sulamıştım. Ancak bazı yapraklarında buruşukluk oluşmaya başlamış, bir kısmı da kurumuştu ve yol koşulları nedeniyle bitkinin tamamen kuruyabileceğini düşünmeye başlamıştım. Biraz önce baktığımda yeni dalcık ve yapraklar çıkartmaya başladığını gördüm. Demekki buruşan ve kuruyan yapraklar yol koşullarında hasar gören yapraklarmış. Sanırım yavaş yavaş kendine gelmeye başlayacak. Yeni sürgünlerin fotoğraflarını çekince de buraya eklerim. Sizde emanetinizin ne durumda olduğunu görür ve emin ellerde olduğunu düşünürsünüz böylece.
Tekrar bu paylaşımınız için teşekkür ediyorum.
Yukarıdaki mesajda eklemeyi unuttum. Kırılan dallar şu anda köklenmesi amacıyla saksı toprağına dikildi. Köklenmeyi bekliyor.
Ben gidebilceğim izmir toplantıları için gidince arkadaşlara dağıtayım diye bir sürü köklendirdim. Ama gidemiyorum. istiyorsanız gönderebilirim ama büyük değiller.
Ali Bey benim iklimim Akdeniz iklimi olduğu halde geçen yıl bir çiçekçideki p.afraların hepsi donmuştu. Bursalılar düşünsün artık.
Sayın İzzet Bey.
Ben nasıl olmuşta sizin bu mesajınızı görmemişim.Aylardır bonsai yapmak için yeşim peşindeyim.Buradaki sınırlı sayıdaki seralarda bulamadım.Hatta öyleki yeşim ağacının ne olduğunu bile anlamadılar.E bende fazlasıyla amatör olduğumdan latince adını söyleyemedim tabii.
Neyse lafı fazla uzatmayalım teklifiniz hala geçerliyse bendenizde arsızlık edebilirmiyim.
Saygılarımla.
izzeterisen
26-12-2009, 19:03
Evet, arsızlık edebilirsiniz elimde çok sayıda var, ama büyük olmayabilir, özelime mesaj bırakın.
134 ve 135. mesajlarda sayın İzzet Erişen tarafından gönderilen yeşim ağaçlarının durumunu açıklamıştım. Bugün ise evde bulunan iki adet yeşim ağacının görüntülerinde sıra. Her ikiside iyi durumda. Saksıya aldıktan 5 gün sonra ilk suları verildi. Geçirgen bir toprak. Şu anda yeni yapraklar çıkartıyor. Sadece bir tanesinin alt yapraklarında hafif buruşukluk var ancak yaprak çıkarttığı için bu buruşuklukların yolda geçen sürede meydana gelen yorgunluk (!) kaynaklı olduğunu, bir süre sonra düzeleceğini düşünüyorum.
İlk fotoğraf iki yeşim ağacım birlikte, ikinci fotoğraf yapraklarında buruşma olduğunu belirttiğim yeşim ağacım. Dikkatli bakıldığında tepe noktalarda yeni çıkan yapraklar farkediliyor. Üçüncü fotoğraf ise buruşuk olduğunu belirtiğim alt yapraklardan ikisine ait görüntü.
izzeterisen
27-12-2009, 17:41
sn. karaca o buruşukluk kökleri koparılldığı, bitki bu nedenle su alamadığı içindir. Önemli değil, bitki saçaklanınca geçer. Bu arada bu nedenle alt yapraklarını dökse de önemli değil. Yazın bitki susayınca aynı görüntüyü tekrar göreceksiniz. Kışın bu bitkileri toprağı kurudukça sulayın. O zaman daha pişkin gelişen, daha güzel bitkiler elde edebilirsiniz. Ayrıca saksı altındaki tabakta da su birikmesin. Bu bitki bir sukkulent. Fazla su zarar yapar, ama kısa süren susuzluklar bir şey yapmaz.
Merhabalar İzzet bey,
Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler. Forumda açıklanan ve sizin vermiş olduğunuz bilgiler doğrultusunda bakmaya çalışıyorum yeşim ağaçlarına. Bitki gelişmeye başladığı içinde buruşuklukların sorun yaratmayacağını tahmin ettiğimi yukarıda belirtmiştim.
Selamlarımla...
Daha önce sayın İzzet Erişen tarafından gönderilen yeşim ağaçlarından evde olanların fotoğraflarını yayınlamıştım. İşyerinde bulunan iki adet yeşim ağacının fotoğraflarıda nihayet çekildi. Bunlardan ilki en büyük olan yeşim. Yol koşulları nedeniylede en çok yıpranan yeşim. Yapraklarında dökülmeler ve bir yandalda kırılma oluşmuştu. Şu anda yeni sürgünlerini vermeye başladı.
İlk fotoğraf yeşim ağacının genel görünümü. Alt dallarda yaprak dökülmeleri fark edilebilir. İkinci fotoğraf yaprakları dökülen bir dalda ve ana gövde de yeni çıkan sürgünleri gösteriyor.
İkinci yeşim ağacım ise diğerine göre daha iyi durumda. Gelişimi şimdilik güzel.
Sayın berduray,
Kavram kargaşası? Bunlar bana sayın İzzet Erişen tarafından yeşim ağacı olarak gönderildi. Bu nedenle crassula arborescens olduğunu düşünüyordum. Ancak sizin kavram kargaşası sözünüzden olmayabileceğini, Portulacaria afra olabileceğini düşünmeye başladım. Ben yeşim ağacını ilk kez bu sitede gören birisi olarak doğrusunu bilmek isterim doğal olarak. Benim fotoğraflarını yayınladığım sukulent, hangisi? Crassula A., P.Afra?
Selamlarımla...
berduray
03-01-2010, 22:39
Sayın Skaraca sizin bitkiniz Portulacaria afra .
*** Arkadaslar,
Bu yesim agaci calismalarinizi inceledim ve 1 haftadir yasadigim ilde bunu ariyorum ben de bir tane ekmek icin AMA bulamadim malesef :(
Bu konuda bana yardimci olabilecek birisi var mi? :(
Simdiden cok tesekkurler
izzeterisen
27-10-2010, 20:41
Bir süre önce internette bulduğum resimdeki P.afra bonsainin nasıl çalışılarak elde edildiğine dair fikir yürütemedim. Çok kalın bir gövde ve ardından gelen bir kaç gövde ve ince dallar.
Bu bitkiden böyle bir bonsai nasıl çalışılarak elde edilebilir ?
177333
Bir süre önce internette bulduğum resimdeki P.afra bonsainin nasıl çalışılarak elde edildiğine dair fikir yürütemedim. Çok kalın bir gövde ve ardından gelen bir kaç gövde ve ince dallar.
Bu bitkiden böyle bir bonsai nasıl çalışılarak elde edilebilir ?
177333
O 200 yaşında gibi :)
selcuk44
10-12-2012, 14:50
İyi günler,
Sanki içime doğmuş gibi yarışma için bu bitkiyi hazırlamayı düşünmüştüm, dış mekanda idi, salona almak için saksımı temizlerken bir de elimden düşürüp kırdım ama yapıştırdım ve bitkimin bakımını yapıp şimdi yarışma için hazırlıyorum.
Bu tür portulacaria afra varigata. Odunsu gövde yapan ve bonsai için uygun olan PA'dan farklı, gövdesi kalınlaşmıyor, dalları aşağı sarkma eğiliminde, gelişmesi oldukça yavaş.
Bu çeşit çok güzel ama bonsai için uygun olanı değil.
Eğlence olsun diye mame bonsai yaparım dedim yazın ama, vazgeçtim.
Ayşe1234
17-03-2014, 22:39
Merhaba arkadaşlar bu benim ilk bonsaim. Şu anda fotoğraf atamıyorum ve emin olamadım başta ama sanırım crassula.
Sulaması hakkında bilgi verebilir misiniz? İntenertte çok sulamam gerektiği yazıyor ama aldığımda üzerinde toprağı kuruduktan sonra sulayın yazıyodu hangisi doğru bilemedim. :D
Uzun süre susuzluğa dayanır.
Sabit bir şey söylenemez, yazın daha sık, kışın da bulunduğu yerin ısısına göre oda sıcaklığında haftada bir,
ısıtılmayan bir yerde ise kış boyu sulamayın.
Genel olarak parmak ucunuzu toprağa batırmaya alışmalı ve parmağınızın size verdiği hisse güvenmenizi öneririm.:)
Sıcak bir ortamda fazla sulamanızı tolere eder.
Soğuk ortamda fazla sulama onu öldürür.
Ayşe1234
18-03-2014, 16:01
Çok teşekkür ederim :) Buda kendisi :D
Çok teşekkür ederim :) Buda kendisi :D
Sn Ayşe1234,
Toprağınız bu bitki için uygun değil gibi, sadece torf mu var saksıda toprak olarak?
Ayşe1234
18-03-2014, 16:52
Malesef bilmiyorum. Bonsai merakım yeni başladı ve bunuda bir hafta önce koçtaş tan aldım.
Eğer toprağını değiştirmek istersem nelere dikkat etmeliyim?
Sn Ayşe1234,
Bu arada, öncelikle ağacınızın Crassula değil, "Portulacaria Afra" olduğunu bilmenizde fayda var.
Sıcak+Işık+Su kombinasyonunu seven AMA soğuk+gölge+su kombinasyonunu hiç sevmeyen bir bitki. İç mekan bonsai diye satılsa da kesinlikle yanlış bir bilgidir bu! Güneşi bolca alan bir yere konumlandırmanızda fayda var.
Eğer marketten almışsanız toprağı büyük ihtimal ya sadece torf ya da yosundur (veya ikisinin karışımı) ki bu köklerde kolayca çürümeye neden olacaktır yakında. Mümkünse acilen daha geçirgen bir toprak karışımına aktarın.
Ayrıca eğer daha da gelişmesini istiyorsanız saksıyı büyütmenizde fayda var.
NOT: Siz mesajımı okuduktan sonra ağacınızı doğru başlığa (P. Afra) aktaracağım.
Ayşe1234
18-03-2014, 17:48
Gerçekten çok teşekkür ederim çok yardımcı oldunuz. En kısa zamanda toprak işini halledicem tekrar teşekkür ederim. :)
Ayşe1234
19-03-2014, 17:22
Toprağını değiştirirken özellikle dikkat etmem gereken şeyler var mı?
badrobot
19-03-2014, 17:46
Sn.Ayşe1234.
Toprak karışımının su tutmayan süzek bir toprak olması gerekir. Bu nedenle bol taş (en az %50) olması gerekir.
Afraların çiçek açmaları için özel bir uygulama mı gerekiyor? Ya da çiçek açan/açmayan türleri mi var ?
Bu konuda bilgisi olan var mı ?
Afraların çiçek açmaları için özel bir uygulama mı gerekiyor? Ya da çiçek açan/açmayan türleri mi var ?
Bu konuda bilgisi olan var mı ?
Merhaba Soner,
Tecrübe olarak değil ancak geçen sene bu konuda araştırıp bulduğum bilgilerden aktarmak isterim: çiçeklenme durumu varyetesine bağlı değil. Doğal ikliminde yetiştirilen/yetişen afralarda kışın yeterince su/yağmur almış ise, yaz sıcakları bastırdığında 1-2 ay yağmur dahil hiç bir sulama uygulanmadıktan sonra, birkaç gün üstten spreyleme/sisleme yöntemi ile sulandığında çiçeklendiği belirtilmiş.
nicholai hel
22-03-2014, 07:58
Ben de geçen sene aynı konuda biraz araştırma yapmıştım. Çeşitli kaynaklardan edindiğim bilgiler Sakaki'nin yazdıkları gibi. Bu bitki uzunca bir süre yaz kuraklığı çektikten sonra sonbaharla birlikte gelen yağmuru çiçek açarak kutluyor.
Buna ek olarak, ağacın yaşlı olması gerektiği ve geceleri tamamen karanlık bir yere konumlandırılırsa çiçeklenmenin tetikleneceği belirtilmiş.
Şöyle bir de konuyu süsleyelim :)
477553
tourkana
22-03-2014, 08:47
Bendekilerden birinin de çiçeklendiğini görünce çok sevinmiştim..2011 yılında saksılarken farkettim..
Vay be bizde de yaşlı bir afra var. Uygulamaları deneyeyim belki bizim yaşlı kurt da açar çiçeklerini. :)
Bu sene ben de deneyeyim bakalım sonuç ne olacak.
serpil D
03-04-2014, 22:57
Benim Portulacaria afra nerdeyse otuz yıldır benimle hiç çiçeğini görmedim..
murat doğan
26-04-2014, 20:20
Eğer marketten almışsanız toprağı büyük ihtimal ya sadece torf ya da yosundur (veya ikisinin karışımı) ki bu köklerde kolayca çürümeye neden olacaktır yakında. Mümkünse acilen daha geçirgen bir toprak karışımına aktarın.
Merhabalar. Arkadaşlar sizlere afra konusunda danışmak istediğim bir konu var. Geçen gün antalyada bir peyzajcıdan afra bularak aldım. Ancak toprağı bu türün özelliğine uygun bir toprak değil. Çok nemli ve Geçirgen değil, çamur gibi olmuş. Çok küçük bir saksının yarısına kadar dolu ve türüne uygun olmayan çamur gibi bir toprağı var. Ben köklerini sarsmamaya özen göstererek saksısını ve toprağını bu dönemde değiştirsem, agaca zarar verir miyim acaba
nicholai hel
26-04-2014, 20:51
Sn. murat doğan, şu dönemde afranızı topraksız da bıraksanız, kök budaması da yapsanız, köklerini tamamen kesip çelik gibi baştan da köklendirseniz sorun olmaz.:)
Tabii abarttım biraz ama endişelenecek bir durum olmadığını vurgulamak istedim. Sezon olarak gayet uygun bir dönemdeyiz Antalya'da. Afra da bu tür işlemleri hiç dert etmeyen bir tür.
Tavsiyem, toprağın kurumasını bekledikten sonra saksısından çıkarın, tüm toprağını dökün, hatta sonra kök aralarında kalan toprağı da yıkayıp tamamen arındırın o kötü topraktan, sonra hazırladığınız karışımla uygun bir saksıya dikin.
Fakat en önemlisi toprak konusu, elinizi korkak alıştırmayın, inorganik karışımı bol tutun. Sadece pomza içinde bile gayet sağlıklı gelişen bir tür (tecrübeyle sabit). Tavsiyem 80% kadar pomza - lav taşı - çakıl karışımı ve 20% organik materyal. Pomza ve lav taşı ufak boyutlu olmak şartıyla. Bu karışımdan son derece memnunum.
Kolay gelsin.
murat doğan
27-04-2014, 17:17
Teşekkür ediyorum. Güneşe koydum, toprağının kurumasını bekliyorum. Sonra operasyon zamanı :)
murat doğan
27-04-2014, 17:18
Bu ağaç ile raft tarzı olur mu sizce?
Bu ağaç ile raft tarzı olur mu sizce?
Kolay köklenen bir tür olduğundan gayet de rahat ve kolay olur :)
acanberk
21-11-2014, 17:56
Merhabalar
İsyerinin bahcesinde gordugum budanmis minik agaci gorunce bonsai hevemis geldi.
Burada okuduklarimdan anladigim kadariyla tam aradigim gibi baslangic icin cok uygun bir tur p. afra.
Az once is cikisi bahcede. Kokuyle beraber soktum agaci. (Toprak yagmurdan yumusakti ve elimle cekmem yettii)
Simdi eve getirdim ama saksiya torfla koymamam mi gerekiyor ?
Bahcede yazin eledigim nispeten ince kum gibi toprak var. Onunla torfu karistirsam mi ?
Eldeki imkanlarla acil ne yapsam acaba ?
Merhabalar
İsyerinin bahcesinde gordugum budanmis minik agaci gorunce bonsai hevemis geldi.
Burada okuduklarimdan anladigim kadariyla tam aradigim gibi baslangic icin cok uygun bir tur p. afra.
Az once is cikisi bahcede. Kokuyle beraber soktum agaci. (Toprak yagmurdan yumusakti ve elimle cekmem yettii)
Simdi eve getirdim ama saksiya torfla koymamam mi gerekiyor ?
Bahcede yazin eledigim nispeten ince kum gibi toprak var. Onunla torfu karistirsam mi ?
Eldeki imkanlarla acil ne yapsam acaba ?
Merhaba, aramıza hoş geldiniz öncelikle.
Afralar için su/nem tutma oranı oldukça düşük bir karışım tavsiye ederim. Bu bağlamda torf miktarını minimum seviyede tutmanız iyi olur. Bahçe toprağı da kullanabilirsiniz ama ağırlıklı olarak volkanik tüf, pomza, iri dişli dere kumu gibi maddeleri daha yüksek oranda (%60-70) tutmanız daha iyidir. Özellikle soğuk mevsimlerde uzun süre nemli kalan bir toprak karışımında afranın kökleri kolayca çürüyebilmekte.
Başarılar dilerim.
erdemreyyan
24-11-2014, 16:53
afranın çelikten üretilmesi çok kolay diye bi söylenti var duğrumudur doğruysa üretme şekli nasıl olmalı **** çeliklerini nerden bula biliriz
afranın çelikten üretilmesi çok kolay diye bi söylenti var duğrumudur doğruysa üretme şekli nasıl olmalı **** çeliklerini nerden bula biliriz
Sorularınızın cevapları bu konunun ilk mesajlarında mevcut, en baştan konuya göz atarsanız görebilirsiniz.
Dallarını hiç telleyen varmı ? Yeni aldığım ve bonsai adayı yapacapım afranın dalları epey narin görünüyor, gövdeye tel sarınca boğar ve öldürür gibi geldi bana. Şekil verme konusunda tecrübelerinizi paylaşırsanız sevinirim. Bu arada benim afranın resmini de ekliyorum. Şu an 20 cm boyunda ikiz gövde olarak eğitiyim istiyorum, 30 cm ulaştıktan sonra tepe uzamasını engellemek için kesicem, ya da cimdikliyeceğim.
dusunenadam
07-03-2016, 20:14
Sn david72, youtube'da afrayla ilgili örnek alınabilecek bir çok çalışma var. Onlara bir bakın. Telleme, yapraksızlaştırma... Hepsini yapıyorlar. Sizin afra daha çok küçük yalnız. Büyümesini beklemeniz lazım.
Merhaba,aranıza yeni katıldım ☺ bu bitkiden minik bir dal almıştım komşumdan (onun bitkisi de küçüktü). Toprağa ekeceğim zaman yapraklarını azalttım ama tam ekerken son ikisini de düşürdüm 😐 yine de köklenir mi acaba?
Merhaba,aranıza yeni katıldım ☺ bu bitkiden minik bir dal almıştım komşumdan (onun bitkisi de küçüktü). Toprağa ekeceğim zaman yapraklarını azalttım ama tam ekerken son ikisini de düşürdüm [emoji52] yine de köklenir mi acaba?
Köklenir diye düşünüyorum. Ben geçen hafta minicik bir dal iliştirdim toprağa yeni yapraklar çıkardı bile. Sizinki de tutar umarım.[emoji5]
Duru hanım,cevap için ve umutlandırdığınız için çok teşekkür ederim☺ şimdi pencere önüne koydum güneş alsın diye. İyi günler
blackbird
25-03-2018, 19:52
budama sonrası aframı çoğaltıp bir kısmını köklendirmeye bir kısmınıda direk saksıya aldım
milkaulu
21-09-2020, 16:02
Öncelikle herkese merhabalar. Bana yardımcı olabilirseniz çok mutlu olurum. Yaklaşık 1 ay önce portulacaria afra meditopia aldım. Yani bana öyle oldugunu söylediler. Her şey yolundayken son 1 haftadır maalesef yaprakları sararıp dökülmeye başladı. Saksısı delikli ve gecirgen topraklı. Sulamam da düzenliydi yani cok sulama gibi bi durumum olmadı. Saksısı mı büyük acaba diye düsünüp bir küçük boy saksıya geçirdim ama o da bir şey değiştirmedi. Ne yapmam gerekiyor düzelir mi suya mı koymalıyım nasıl bir yol izlemem gerek yardımcı olursanız cok sevinirim cok üzgünüm simdiden tesekkürler.
İlk ve son halini ekledim fotoğraflara.
Dışarıya havadar bir yere koyun, toprağınız sulandığında birkaç gün ıslak kalıyorsa sorunlu demektir. Bence bitkilerinizi topraktan çıkarın ve köklerine bakın, çürüme varsa siyahlaşmış ve yumuşamış olanlarını temizleyin. Kenara koyup birkaç gün o şekilde kurutun. Sonrasında alt deliklerinden kolayca su tahlıyesi yapacak bir saksıya alt katmanında iri lav kırıkları olan bol kumlu, lav kırıklı ve pomzalı bir karışım yapın.
milkaulu
22-09-2020, 14:08
Dışarıya havadar bir yere koyun, toprağınız sulandığında birkaç gün ıslak kalıyorsa sorunlu demektir. Bence bitkilerinizi topraktan çıkarın ve köklerine bakın, çürüme varsa siyahlaşmış ve yumuşamış olanlarını temizleyin. Kenara koyup birkaç gün o şekilde kurutun. Sonrasında alt deliklerinden kolayca su tahlıyesi yapacak bir saksıya alt katmanında iri lav kırıkları olan bol kumlu, lav kırıklı ve pomzalı bir karışım yapın.
Dediklerinizi hemen yapacağım çok teşekkür ederim umarım kurtarabilirim
Aşağıdaki görseldeki Crassula yaklaşık 2,5 yıldır bende. Bonsai için gelecekte kendisini eğitmeyi düşünüyorum. Gövdesi henüz yeteri kadar kalınlaşmadı(ağaçsı görünüm henüz oluşmadı) Bunun için daha büyük saksıya alınması gerekir şeklinde 1-2 yerde okudum ama tam olarak güvenemedim. Yine benzer şekilde budama yapılırsa kalınlaşır şeklinde yorumlar mevcut. Sizlerin görüşünü alabilir miyim?
Ek olarak budama yaptığımızda normalde budama yapılan yaprağın yönünde yeni sürgün veriliyor. Crassula'da yeni sürgünler tam olarak nasıl çıkıyor? Örneğin budama yaptığımız yerin altındaki yapraklar sağa ve sola giden çekilde ise, sürgünler öne ve arkaya şeklinde mi oluyor yoksa yine sağa-sola şeklinde mi çıkıyor?
Teşekkürler.
aykut gkbyrk
14-09-2023, 08:54
Merhaba. Guneydogu cepheli acik balkonumuza portulacaria aldik. Fotografini asagida paylasiyorum. Balkonumuz sabah 8'den aksam 5'e kadar gunes aliyor. Bu kadar uzun sure direkt gunesin bitkiye zarari dokunur mu acaba? Sulamayi 2 haftada bir yapmayi dusunuyorum eylul ve ekim boyunca. Bir de kasimdan itibaren yine disarida birakmak mantikli mi? Gece don yaptiginda bitki zarar gorur mu?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.