Bağlan

View Full Version : Kurdela çiçeği (Chlorophytum comosum) problemleri

Oğuzhan
06-01-2007, 15:16
Merhaba Arkadaşlar
Kurdela çiçeğim de sorun var galiba.O kadar özen gösteriyorum.Fazla ilgilenmemek lazım galiba.Yapraklar Güzel uzuyor fakat uç kısımları kahveregi kuruyor.Sorun ne olabilir.

fmt79
06-01-2007, 20:16
Merhaba Arkadaşlar
Kurdela çiçeğim de sorun var galiba.O kadar özen gösteriyorum.Fazla ilgilenmemek lazım galiba.Yapraklar Güzel uzuyor fakat uç kısımları kahveregi kuruyor.Sorun ne olabilir.

Sorunu tam olarak gösteren bir fotoğraf ekleme imkanınız var mı...

Oğuzhan
08-01-2007, 08:44
Malesef onu yapamıyorum.
Uç kısımları resmen kuruyor.eğer koparmassam ilerliyor.

Oğuzhan
09-01-2007, 13:01
Yok Mu Başina Gelen Kimse

papatyam
09-01-2007, 14:12
olmaz mı

papatyam
09-01-2007, 14:17
bende ki bir köşede güzel güzel duruyordu ve asla yaprakları na el sürmüyor dum üzerine su püskürtüp suyunu da tabağından veriyordum , taaki badana yapıp yerini değiştirene kadar diğer çiçeklerin arasına onuda koydum mutlaka el değdi oraya buraya sürtündü derken uçlardan kararmaya başladı ben de dibinden kestim şimdi yeniden yeşeriyor

aybala
09-01-2007, 14:50
Kurdela, kordela ya da kurdele çiceği (Clorophytum comosum) (http://p6.ru/flowers/slides/p1014.jpg)bu olmalı.

http://www.geocities.com/disznovenyek/clorophytum.jpg

Fotoğraf: http://www.geocities.com/disznovenyek/leveldisznovenyek.htm (http://www.geocities.com/disznovenyek/leveldisznovenyek.htm)

Bildiğim kadarı ile arsız ve dayanıklı bir bitkidir. Aşağıya doğru sarkan dallardan minik filizler verir. Çoğaltmak için bunları koparıp toprağa ekmeniz yeterlidir.

Dahasını işin erbabı bilir. :)

papatyam
09-01-2007, 16:04
evet bu bazılarının yaprakları resimdeki gibi yeşil beyaz çizgili bazılarıda yeşil oluyo yanılmıyorsam bunda aldığı ışık önemli

Oğuzhan
09-01-2007, 16:12
Evet Bu çiçek ten bahsediyoruz.Bendeki bu arkadaşlar ..
Böyle sarı yok ama..Yeşil..

Oğuzhan
09-01-2007, 16:24
Sevgili Aybala 'nin eklemiş olduğu resimde yaprak uçlarında kuruma var .Benim kurdela da aynı sorun var.Uç kısımlar kuruyor.Acaba bu normal Mi?

aybala
09-01-2007, 16:43
Bu çiçekten bizde bir zamanlar çok vardı.
Eskiyi düşününce, evet bizdekilerin de uçlarda kurumalar olurdu.
Ne yapardık? Kuruyan kısımları koparırdık.
Çiçeğe hiç de bir şey olmazdı. :)

Ama benim çiçek böcek bilgimle yola çıkanın vay haline. Bu konuda Mine Hanım ya da ilgili arkadaşlar size yardımcı olacaktır. Onları beklemenizi öneriyorum.

Oğuzhan
09-01-2007, 19:52
Aybala Teşekkür ederim.Bekliyecem.Ben uçları kestim .

Mine Pakkaner
10-01-2007, 01:58
Hemen her şartta yaşayabilen çok dayanıklı bitkidir.

Kuruyan kısımları kesmekle iyi yapmışsınız. Ancak kurdelede yaprak ucu kuruması fizyolojik bir problemdir. Önlem almazsanız devam eder. Klora, flora ve bora hassastır.

Kurdelede çeşme suyu ile sulama yapmayın. İçeriğinde flor ve bor olan bitki besini kullanmayın. pH 6-6.5 derecede olursa mutlu olur.

Gerekirse toprağı yenileyin.

Oğuzhan
10-01-2007, 09:24
Mine Hanım Teşekkür ederim.Hemen toprağını yeniliyorum.

yase_erdo
27-05-2007, 01:06
merhabalar,
benim kurdele çiçeğimde de sorun var. sanırım ciddi. arkadaşımdan henüz küçük bir yavru şeklinde almıştım. başlarda iyiydi, bir ara yerini değiştirdim. biraz daha gölgeli bir yere koydum. sanırım gölge olan yerde aynı oranda su vermek fazla geldi. önce yapraklarının uçları yanık gibi kahverengi oldu. sonra birden birkaç yaprak tamamen çürüdü. onları kopardım ama kalan yapraklar da pek sağlıklı görünmüyor.
acaba başka bir sorun olabilir mi? düzenli olarak suluyorum. arıtılmış su kullanıyorum. yapraklarına da her gün su püskürtüyorum. yardım edebilen olursa çok sevinirim. bildiğim kadarıyla dayanıklı bir bitki. umarım sağlıklı bir hale gelir.
şimdiden teşekkürler

Mine Pakkaner
27-05-2007, 08:52
Bitkinin topraktan çıktığı yerde yapraklar arasında toprak var sanırım, onu temizleyin, çok derin dikilmiş. Bu da kök boğazını çürütür. Bunlardan sonra yarım litre suya yarım aspirin eritip kök boğazına gelecek şekilde sulayın ve sonra hemen sulamayı, su püskürtmeyi kesin. İki sulama arası toprağın kurumasına izin verin.

yase_erdo
27-05-2007, 11:59
Çok tesekkürler Mine hanım. Hemen dediklerinizi yapacağım. Umarım bir an önce sağlığına kavuşur.

yase_erdo
11-06-2007, 15:04
kurdele çiçeğimi maalesef kaybettim. (#15'te anlatmıştım derdimi) mine hanımın bahsettiği tedaviyi uyguladım ama üç gün içinde seri bir şekilde çürüdü ve tamamen öldü..:((

Mine Pakkaner
11-06-2007, 18:13
Üzülmeyin. Bitkilerde mantari hastalıklar ilerlemişse tedavisi de mümkün olamıyor. Elinde kurdele olan arkadaşlardan birine çağrı yapabilirsiniz size bir yavru yollarlar mı acaba diye.

Kurdelenin toprağını hemen derginin mart sayısındaki gibi dezenfekte edin veya atın. Boşalan saksıyı da çamaşır suyu ile temizleyin ki, yeni dikilecek bitkiye hastalığı bulaştırmasın.

yase_erdo
21-06-2007, 14:00
Tamam, teşekkürler. zaten toprağını atmıştım, saksıyı da kullanmıyorum. Dediğiniz gibi dezenfekte edeyim o zaman.

steep_
22-06-2007, 16:05

Kuruyan kısımları kesmekle iyi yapmışsınız. Ancak kurdelede yaprak ucu kuruması fizyolojik bir problemdir. Önlem almazsanız devam eder. Klora, flora ve bora hassastır.

Kurdelede çeşme suyu ile sulama yapmayın. İçeriğinde flor ve bor olan bitki besini kullanmayın. pH 6-6.5 derecede olursa mutlu olur.

Arkadaşa katılıyorum.Çeşme suyu içersinde çok fazla oranda kireç var.

cyucel
25-06-2007, 10:01
Sevgili yase erdo; Eğer alabilirseniz size yeni bir saksı verebilirim. Benim kocaman oldu, yavrularını ekiyorum, yeni saksılar doğdu. Verecek yer arıyordum. Alabilirseniz hemen .

Fatma E.
17-08-2007, 11:10
Uzun zamandır pek de keyifli değildi, ama verdiğim gübreden sonra kendine geldi. Çiçek bile açtı :)

Arzu Kırlangıç
14-06-2008, 23:08
Kurdela çiçeğim ;

erbek_
23-06-2008, 16:27
Benimkini de tanıştırabilir miyim ;)

öğretmen
24-06-2008, 21:54
Erberk,maşallah demeden geçemeyeceğim..Ben yeni diktim, hem yeşil olanından hem de sarı çizgiliden..sarı çizgili yeni dal attı.Henüz çiçeğimiz yok..İşin ilginç tarafı yeşil yapralı olanını güneşe koydum;yaprakları sarı çizgili oldu..Yapraklarının rengi güneş ile ilgili galiba..

erbek_
25-06-2008, 15:54
Evet, güneşte sarı çizgili oluyor ben bu anaç bitkiden iki tane yavruyu ayrı saksılara almıştım, aynen bu kurdela gibi yemyeşildiler. Ama onları balkonda güneşe koyunca, açık hava ve güneş onları muhteşem yaptı. Malesef Anaçlarını çıkaramıyorum, çünkü her yerinden oynattığımda birkaç dalından oluyor ve çok üzülüyorum, yani yerinden oynatamıyorum, yeri sabit...Yavrularından bi tanesinin resmini ekliyorum, çizgiliye döndü...:o

Baldaş
10-08-2008, 17:51
Balkona çıkardığım, sıcak günlerde her akşam su püskürttüğüm kurdele çiçeği ( inşallah doğru biliyorum ) açık havayı daha çok sevdi gelişmeye başladı... Bu da resmi

neconeco
11-08-2008, 23:06
selamlar ,arkadaşlar işık isteği yarı gölge sanırım. Bendeki kurdela balkonda gayet te iyi görünüyor. saygılarımla.

http://www.agaclar.net/galeri/files/34334-kurdela1.jpg

Oğuzhan
12-08-2008, 09:18
Maşallah çok güzel görünüyor.

neconeco
12-08-2008, 18:32
teşekkür ederim şimdilik ona laik olmaya çalışıyorum. Aslında beni fazla üzmüyor kendi halinde takılıyor)))) saygılarımla

Arzu Kırlangıç
03-06-2009, 16:36
Benim Kurdela Çiçeğimde aydınlık ama direkt güneş ışığının gelmediği yerde duruyor. Saksıda ana bitkiden ayırdığım 2 yavru var ;

thomasina
19-06-2009, 23:48
Benim Kurdela Çiçeğimde aydınlık ama direkt güneş ışığının gelmediği yerde duruyor. Saksıda ana bitkiden ayırdığım 2 yavru var ;

Saksıdaki diğer çiçeğin ismini öğrenebilir miyim?

Arzu Kırlangıç
20-06-2009, 21:28
Telgraf Çiçeği ''Tradescantia''.

Faruk
21-06-2009, 00:18
Kurdela çiçeği başlığını yeni keşfettim ve geçmişe daldım. Kurdela çiçeği çocukluğumun çiçeğidir. 10 yaşında evimize aldığımız ilk bitki ve bitki sevgimin temellerini atan,bitkilere karşı sorumluluk sahibi olmamı sağlayan,yeşili en sevdiğim renk yapan hayatımdaki en önemli bitkilerin ilki. Bu başlığı açan arkadaşa teşekkürlerimi bildirmek isterim...

thomasina
21-06-2009, 01:10
Telgraf Çiçeği ''Tradescantia''.

Bu telgraf çiçeğinin mor renk olanından başkasını görmemiştim. Ama pek yakışmış kurdelenize. Şimdi düşünüyorum da ben de benimkiyle mi yapsam baharda...

sakagun
21-06-2009, 12:42
Bu da benim kurdela çiçeğim.

thomasina
21-06-2009, 21:20
Maşallah sakagun. Allah sağlığını bozmasın güzel kurdelenizin.

Arzu Kırlangıç
22-06-2009, 14:05
Bu telgraf çiçeğinin mor renk olanından başkasını görmemiştim. Ama pek yakışmış kurdelenize. Şimdi düşünüyorum da ben de benimkiyle mi yapsam baharda...

Teşekkür ederim thomasina. Baharı beklemenize gerek yok . Şimdide yapabilirsiniz . Telgraf çiçeğinin en çok mor yeşil ''zebra'' denilen türünü seviyorum.

Arzu Kırlangıç
22-06-2009, 14:26
Teşekkür ederim Deliorman. Benimde çocukluğumun çiçeği. Makrome saksılıkları bende çok seviyorum.

Ağaçlar.nete hoşgeldiniz . Burada kendinizi tanıtabilirmisiniz.;)

http://www.agaclar.net/forum/showthr...=2595&page=258

ilksenozturk
01-10-2009, 07:37
arkadaşlar merhaba;

bir apartmanın bahçesindeki çiçeklikte kendi halinde takılan bir kurdela çiçeğine günlerce haftalarca içim gide gide baktım durdum. bir yerlerde fışkınlarından dikilip üretilebileceği yazıyordu, en sonunda kurdaladan bir dalı aldım :) (bu bitki-çiçek sevgisi çok enteresan bişey, bir apartmanın bahçesinden hırsızlık yapıyorum yahu)

bana bu bitkinin fışkınlarını nasıl dikmem gerektiğini ayrıntılı tarif edebilir misiniz? yani sapı ile beraber toprağa saplamalı mıyım? yoksa o sapı koparıp bitkiyi toprağa oturtmalı mıyım?

thomasina
01-10-2009, 20:45
Sevgili ilksenoztürk, hani arada uzayıp ucundan çiçek açan dallar var, işte oradan çoğaltıyoruz. Orada minicik bir kök kurdele yetişiyor. Onu toprağa dikiyoruz. Kısa zamanda kökleniyor. Hani daha açık tarif etmek gerekirse, yukarıda Sevgili sakagun' un çiçeği var, duvar tarafında gelişen ince dal ucuna bakın; minik kurdeleniz orada))
Sevgilerimle...

almira
02-10-2009, 15:13
Bunlar da benim kurdele çiçeklerim. Sanırım 5-6 yıllık. Her yı kök budaması ve toprak değişimi yapıyorum. Biraz da seyreltme. Yoksa saksıya sığmıyorlar.

melekf
09-12-2009, 11:41
Temmuz ayında bir arkadaşım evindeki kurdela çiçeğini bana verdi. 5-6 yaşında olduğunu tahmin ettiğim bir kurdela. Eve getirirken nerdeyse bütün yavruları koptu, ben de onların hepsini diktim. Şu anda evde 10 kadar ayrı kurdelam var. Bu arada anaç kurdela 4 ayrı uç çıkardı ve hepsi ayrı ayrı yeniden dallar üretti. Şu anda bol çiçekli ve yaklaşık 25 civarında kurdela yavrusu mevcut. Ancak geçen hafta nerdeyse bütün taze sürgün uçlarında siyah böcekler gördüm. Böcek simsiyah bir böcek, başı ve bedeni ayrı ayrı, nerdeyse tam yuvarlak ve kısa antenleri var. Başı 2 mm , vücudu 3 mm çapında gibi; uçmuyor. Bütün böcekleri ıslak kağıt havlu ile topladım, bu işlemi acilen yaptığım için de aklıma resim çekmek geldiğinde bitki de böcek kalmamıştı. Kurdela benim çocukluk çiçeğim, yıllarca baktım, ama böyle bir böcek görmedim. Ne yapmam gerekli. Sitede buna benzer bir sorun okumadığım için buraya yazıyorum.

Sevgilerimle,

Pat(i)ilker
16-05-2010, 15:29
Dün bir kurdela çiçeği aldım bu ilk kurdelam buradan birçok şey öğrendim öncelikle teşekkürler. Yapraklarının bir çoğunda bir yerden kararıp kırılmalar olmuş yaprak sağlam görünüyor bir şey yapmalı mıyım ? Sizce Nasıl ? ;)

umıt79
16-05-2010, 23:26
Sevgili patiilker eğer kurdele çiçeğinizde yaprak kırıklarına bağlı kararmalar fazla ise kararan noktaları makasla kesebilirsiniz. Fakat bir süre sonra yine kararma yapacaktır. Ama eğer sadece kırılma var ise bizlerin kurdele çiçeklerinde de var birşey yapmanıza gerek yok.Yaprak ağırlığından dolayı kırılıyor,problem olmaz.

Benim 6 büyük saksı kurdele çiçeğim var ve zaman zaman hepsinde bu problemler görülüyor.Sebebinin büyümeye ve vitamin eksikliğine bağlı olduğu gibi bir izlenim var aklımda. Eğer kırılan, kopan yaprak uçlarında kararmalar fazlaca ise onları kökten kopararak bir nevi budama yapın. İnanın bana daha güçlü yapraklanacaklardır.

Zaman zaman da daldırma usulu sulayın .Ben haftada bir kez 20 litrelik kovaya 15 lt kadar su doldurup içerisine nerdeyse bir çay bardağı NPK 20/20 sıvı gübre koyup daldırma usulu suluyorum. Günlük olarakta sabah fazla güneş olmadan spreyleyerek ,akşam üzeride yine spreyleme yoluyla nemlendiriyorum. İyi geldiğini düşünüyorum.

Güneş ışığına direkt maruz kalan ve yeşil tonu beyazımsı olan kurdele çiçeklerini ise yoğun gölge bir alanda düzenli olarak sulayıp bir hafta kadar tuutarsanız tkrar koyu yeşil yapraklarına kavuşuyorlar.

Pat(i)ilker
17-05-2010, 17:11
öncelikle bilgiler için teşekkürler umıt79 yaprakların sonunda değil son resimde olduğu gibi bükülen yerlerde kararma var renginden memnunum sanırım gölge yere gerek yok
bir de nasıl gübra koyuyorsunuz anlamadım forumda gübre koyunca çiçek açtı diyorlar
marketlerde satılan gübrelermi

umıt79
17-05-2010, 19:38
Koyduğumuz gübre katı değil , sıvılaştırılmış gübreler. Bitkilerin isteklerine göre içeriğinde elementler olan sıvı gübreler var. Bitkimizin ihtiyacı olan vitamin , mineral , iz elementleri v.s eksikliğini çekmeden sağlıklı olarak büyümesine yardımcı oluyor. Sıvı gübreleri ; bitkimizin sulama suyuna, etiketinde belirtilen ölçeklerde koyuyoruz. Sularken aynı zamanda gübrelemişte oluyoruz.

Mesela menekşeler için menekşe gübresi , kaktüsler için kaktüs gübresi , yeşil yapraklı bitkiler için yaprak coşturan ya da çiçeklenmesini istediğimiz zamanlarda bitkilerimize verdiğimiz çiçek coşturan sıvı gübreler var. Genelde beş ila yirmi lira arasında değişen fiyatlarda çok fazla marka var. Çiçekçilerden ya da zirai ilaç vs. satan noktalardan temin edebilirsiniz .

Pat(i)ilker
17-05-2010, 20:04
evet burda birçok yapı markette var teşekkürler peki hangisi lazım tüm salon bitkileri için var veya yeşil yapraklılar için olanımı almalıyım

umıt79
17-05-2010, 21:30
Benim tercihim yeşil yapraklı bitkiler için olanından yana. Ama verdiğiniz sıvı gübreden anında bir mucize beklemeyin .Sizin düzenli rasyonlarla yapacağınız uygulamalar kendini yaklaşık bir ay sonra belli edecektir.
Geçmiş olsun sevgiler..

Pat(i)ilker
18-05-2010, 16:05
teşekkürler

Pat(i)ilker
23-08-2010, 19:49
Arkadaşlar yardım edebilirmisiniz acaba :( yukardaki resimleri olan kurdela bu hala geldi unlu bit şüphesiyle acente diye bir ilaç ilaç sıktım adını tam hatırlamıyorm bu hale geldi tüm yaprakları düştü ve uçları siyah olmuş :( resimler pek net değil acaba kurtarabilirmiyim :confused:

kvrym
15-11-2010, 20:14
Herkeze merhabalar.
Birkangun once evimize kurdele cicegi aldik ve bakimi hakkinda fazlaca bilgim yok.Birkac sorum olucak; 2 yapragi kirildi ve ortadan bukuldu.Bu yapraklar duzelirmi yoksa kopartayim mi? bu bitki icin guvercin gubresi kullanabilirmiyim ? Sulama ve bakimi nasil olmali yardimci olursaniz cok sevinirim cunku cicek kurusun olsun istemiyorum.
Cevaplariniz icin simdiden tesekkur ederim.
Bunlarda resimler
http://i1011.hizliresim.com/2010/11/15/6976.jpg

http://i1011.hizliresim.com/2010/11/15/6984.jpg

nurcanaybay
16-11-2010, 10:17
Kurdela çiçeğinin istediği 2 şey var ,biri gölge diğeri ise bolca su .Yazın hergün sulayın

,kararan kırılan uçları kesin .İzmir gibi ılık yerler de dışarı da da durabilir ama rüzgar dan koruyun.

kvrym
16-11-2010, 19:19
Tesekkur ederim cevaplariniz icin. Cicegimi gunde birkere aksamlari akvaryum suyu ile suluyorum sizce dogrumu yapiyorum ve dedigim gibi az miktarda guvercin gubresi koysam faydasi olurmu ?

nurcanaybay
16-11-2010, 19:51
Akvaryum suyuna niye gerek duyduğunuzu bilmiyorum ,ben musluk suyu veriyorum.
Hiç gübre de kullanmadım ,güvercin gübresi bitkiyi yakabilir .

Kurdela çiçeği sorunlu bir bitki değildir ,benim kurdelalar bahçe de dikili ya da saksı da kendi hallerin de ....kışın nemli kalsın yeter başka bir şey istemez .

kvrym
16-11-2010, 20:05
Okudugum yazilarda musluk suyu kesinlikle vermeyin yaziyo ve bildigim kadariyla akvaryum suyuda bitkiler icin iyimis. Dediginiz gibi güvercin gübresi bitkiyi yakabilir en iyisi kendi haline birakmak. Yardiminiz icin cok cok tesekkur ederim.

serkan_istanbul
25-11-2010, 21:22
kurdela bakımı çok kolay arada bıtkı besını ve dusenlı sulama gunesı dırek alırsa yaprakları calı gıbı oluyo bol aydınlık sabah gunesı alan yerde gusel yetışıyo sureklı gunes altında olmamalı pek zararlıda gormedım ben *** kınde senelrdır bende duruyo

ayshafurkan
27-11-2010, 10:19
Çok arsız bir bitki kendileri.. Bende bir kök vardı şu anda 2 tane dikdörtgen saksıdalar ki yavrulardan ekip büyütüp hediye götürdüklerimi saymıyorum. Balkonumda yaz kış duruyorlar yarı gölge arada bir duş aldırıyorum anlara iyice coşuyorlar o zaman :)

eyesofsea
19-01-2011, 12:47
benim kurdelanın uç filizleri çıktığı gibi kuruyor ama çiçekleri hariha yere değmiyor sebebeni anlayamıyorum birde kök yumruları topraktam gözüküyor dışarı taşmış ne yapmam gerek! birde kaç günde bir sulamam doğru olur acaba? dışarı taşan yumruları saksıda budasam yararlı olrmu? yosa kururmu budarsam ?

nurcanaybay
19-01-2011, 14:00
Yumruların üzerini toprakla örtün ,kuruyan kısımları kesebilisiniz.Kurdela nemli toprağı sever .Sulamayı ona göre ayarlıyabilirsiniz.

Kolay gelsin.

metintekin143
19-01-2011, 14:24
çiçek açtığını bilmiyordum öğrenmiş oldum. Teşekkürler

yasemins
22-01-2011, 23:22
Kurdela çiçeği (Chlorophytum comosum) - bakımı en kolay çiçeklerindendir. Neredeyse kendi halinde yetişebilir, bu yüzden yeni başlayanlar için birebirdir. Sırf yeşil yapraklı çeşitlerinin yanı sıra yaprakları iç veya dıştan beyaz çizgili ve sarı çizgili çeşitleri de vardır.
Yazın bol ışıklı, ama direkt güneş ışığı almayan yerlerde yaprakların rengi daha canlı ve parlak, beyaz/sarı çizgiler daha belirgin olur. Suyu sever, ama sulamalar arasında toprağın mutlaka hafif kuruması gerekir. Yoksa kökleri ve yumruları çürümeye başlayabilir. Sıcak ve kuru havada arada bir yaprakların üstüne de su püskürtürseniz, size çok minettar kalır. Yazın açık havayı çok sever.
İlkbahardan sonbahara kadar sıvı bitki besinlerine çok iyi cevap verir (mart-ağustos aylarında haftada 1), bol bol yeni sürgün üretip çiçek açar. Çiçeklerin yerinde de kısa bir zaman sonra "yavrular" gelişir.
Kışın serin bir yerde tutulmalıdır (18 dereceden aşağı düşmemek kaydıyla), sulama oda sıcaklığındaki bekletilmiş suyla azar azar yapılmalı.
Çoğaltılma 2 şekilde mümkündür:
1. "yavrular" anaç çiçekten kesilir, direkt toprağa dikilir veya önce kökleri gelişene kadar suda bekletilir. (Suda köklendirilmiş çiçekler toprağa dikildiğinde daha kolay ve hızlı bir şekilde gelişiyorlar). Bu yöntem her mevsimde kullanılabilir.
2. 3-4 yaşında ve daha yaşlı bitkilerin kökleri sivri bir bıçak yardımıyla ortadan ikiye ayrılır. Bu işlemden birkaç saat önce çiçeğin iyice sulanması ve kökler kesilirken toprağın köklerden fazla dökülmemesi gerekir. Bu yöntem ilkbaharda ve yazın kullanılabilir.
Genç bitkilerin saksısı her yıl daha büyüğüyle değiştirilip toprağı yenilenmelidir. Aksi halde çok büyümüş yumru kökleri saksıyı çatlatabilir.
Kuru havada yaprak uçları kahverengi olup kurur. Aşırı sulandığında ise yapraklar sararmaya, sonra da gövdeye yakın yerlerde kararıp çürümeye başlar. Bilinen hastalıkları ve zararlıları pek yoktur, hava çok sıcak ve kuru olduğunda yaprak biti saldırılarından kurtulmak için kurdela çiçeğinize ılık duş yaptırın.
Kırılmış yaprakları gövdeye yakın bir yerden kesip atabilirsiniz. Kuru havadan sadece yaprak uçları kuruduysa, kurumuş kesimleri makasla alabilirsiniz (keserken yeşil kısımdan değil, yeşil kısma çok yakın kurumuş yerden kesin)

Azelia Kara
28-08-2011, 23:06
Çok severim. Eskiden hemen her evde olurdu, şimdi bilmiyorum. :)

Cizmeli Kedi
13-10-2011, 17:43
Bu resimdeki de benim ufaklık. Geçtiğimiz Temmuz ayında sürgünlerden birini ekmiştim. Minicik ve çok az yapraklıydı. Maşallah hızlı gelişiyor.

http://img829.imageshack.us/img829/3590/img0004qi.jpg

Balkondaydı, havalar soğuyunca içeriye alayım diyorum. Sizce çok soğuk günler hariç, balkonda kalması mı daha iyi olur yoksa içerde mi mutlu olur?

laydogmus
26-09-2012, 16:28
Bu hafta sonu teyzemde görüp 2 filiz aldım , forumda bilgilenmek isterken farkettim ki bu çiçek anılarda kalmış , forumda arkalarda kalmış ;) Bu güzel çiçeği unutturmayalım , yeniden evlerimize balkonlarımıza alalım , paylaşalım çoğaltalım istedim :p Selamlar...

dağçiçeği
28-09-2012, 00:37
Sayın Çizmeli kedi, kurdele nazı olmayan bir bitki.Yaşamına her ortamda devam etse de
ışıksız ortamda rengi ve çizgileri soluyor.Eğer şu anda dısarıdaysa sizin ki ,keyfi de yerindeyse hava soğuyana dek yerini değiştirmenize gerek yok bence.

ahmeter
28-09-2012, 10:51
Seviyorum

merlict
28-09-2012, 12:40
Kurdela çiçeği ile yıllar önce bir arkadaşımın verdiği küçük bir saksıda tanıştım.İlkin onunla çok ilgilenememiştim ama o beni utandırdı.Yaklaşık 2 yıl geldiği saksısında kaldı.Ardından verdiği her salkımın toprağa değdiği yerde yeni kurdelalar oluşmaya başladı.Ardından onlarca küçük kurdela saksılarım oldu.Çevremdekilerin çoğu ismini bile duymamışken şimdilerde benim kurdelaların zevkini sürüyorlar.

O kadar kolay ve bakım istemeyen, ince, narin ve küçük çiçeklerini açtığında zevkine doyulmayan geçmişin izlerini taşıyan bir çiçek.Gölgeye aldığımda, yaprakları koyu yeşil ve canlı, güneşe çıktığında ise yaprakları yeşil-gri-yeşil tonlarına bürünüyor.Dalından, toprağa değen yeni tomurcuklarından ve kökünden ayırarak çoğaltılabiliyor.Tomurcuk çoğaltma için zaman geçmek üzere.

Erdogan
18-10-2012, 00:13
bu kurdela çiçeklerinin bazısının ortası yeşil kenarları sarı , kimisinin ortası sarı kenarları yeşil. neden böyle fikri olan var mı ? ayrı cinsler mi ?

ben de koçtaştan aldım ortası sarı kenarları yeşil. :)

selis
18-10-2012, 09:08
Erdogan siz söylemeseniz kimse fark edemez sanırım.. Ne kadar dikkatlisiniz? ;)
Ben de şimdi baktım ortası yeşil kenarları sarı..

Yukarıdaki 3 fotoğrafta da fark anlaşılıyor..
Hem ne fark eder sonuçta ikisi de çizgili :p

Cizmeli Kedi
18-10-2012, 11:56
Güneş görüp görmemesine göre değişiyor bildiğim kadarıyla...

selis
18-10-2012, 12:42
Güneş görüp görmemesine göre değişiyor bildiğim kadarıyla...
Sanırım değil.. 200 çeşiti varmış..
Chlorophytum comosum (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=chlorophytum+borivilianum&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=35440803&biw=1366&bih=598&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=ndV_UPfoJ6Pk4QSu6YHYBA#um=1&hl=tr&tbm=isch&sa=1&q=chlorophytum+comosum&oq=chlorophytu&gs_l=img.1.1.0j0i24.308.1633.0.4588.14.8.0.0.0.3.7 79.1950.2-1j1j0j1j1.4.0...0.0...1c.1.SNAl4E_mkoA&pbx=1&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&fp=3d2096c5f1773f54&bpcl=35440803&biw=1366&bih=598) ortası sarı, kenarları yeşil..
Chlorophytum borivilianum (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=chlorophytum+borivilianum&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=35440803&biw=1366&bih=598&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Stl_UNDDB4eo4gTdjIHIDg) düz yeşil olan

Erdogan
18-10-2012, 14:10
sarı veya yeşilin nerde olduğu değişmiyor :) güneşe göre yoğunlukları değişiyor. sayın Selis. olsun ben ortası yeşil olandan istiyorum , gözüme daha güzel göründü :p değişelim mi bitkileri ? :)

Erdogan
18-10-2012, 14:13
bu arada, Selis verdiğiniz linkte Chlorophytum borivilianum (https://www.google.com.tr/search?hl=tr&q=chlorophytum+borivilianum&bav=on.2,or.r_gc.r_pw.r_qf.&bpcl=35440803&biw=1366&bih=598&um=1&ie=UTF-8&tbm=isch&source=og&sa=N&tab=wi&ei=Stl_UNDDB4eo4gTdjIHIDg) bitkinin yumruları mı var havuç gibi ? :O

araştırdım da Hindistanda yaprakları yeniyormuş, gingseng gibi kökleri alternatif ilaç olarak kullanılıyormuş sanırım afrodizyak etkisi varmış falan.

aras09
14-04-2013, 14:25
Merhaba, benim de salonda bir kurdele çiçeğim var. 1 yılını doldurdu. İlk uzattığı dalı kırıldı. İkincisinin üzerinde ve en ucunca yeni sürgünler var. En uçtaki çok büyüdü hatta. Bunları koparıp hemen toprağa mı dikmeliyim yoksa suda köklenmelerini mi beklemeliyim? 1-2 tanesini doğrudan diktim, soluyorlar galiba, renkleri değişti. kökleri yumru yumru olmuş ana bitkinin, saksısını değiştirirken farkettim, onda da 8-10 tane dal bir arada büyüyor. kökten ayırmam gerkir mi, sıkışık gibiler biraz...

Ayrıca çiçek açmadı, belki içerde olduğu için, balkona çıkarsam mı şimdi bilemedim...

Amanita
01-05-2013, 15:11
hem koparip topraga dikebilirsiniz (kok bogumunu gommemek kaydiyla) hem de suda koklenmelerini bekleyebilirsiniz. topragin ustune yavrulari yerlestirip, atasla topraga tutturup, koklenmelerini beklemek en garanti yolu sanirim. su an bahar, saksi degisimi yapabilirsiniz bildigim kadariyla, veya bitkinizi bolebilirsiniz de, size kalmis. ben olsam bir boy buyuk saksiya koyar, ayirmazdim, kalabalik olmasi bu cicegi guzel yapan :) ama bu benim fikrim. cicek acma konusunu bilemiyorum ancak.

bu videoda (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bMbFzqVSYjQ) uretim teknigini adim adim gosteriyorlar.

Ayrica bilgimiz olsun, ortasi beyaz, kenarlari yesil varyetenin adi Vittatum. bu varyetede uzerinden yavru bitkilerin ciktigi saplar beyaz renkte.

ortasi yesil kenarlari beyaz varyetenin adi Variegatum. yavru bitkilerin ciktigi saplar yesil renkte.

bu arada tohumdan bitkiyi uretenler varsa aramizda, **** duz yesil renkte bir cesidine sahip olanlar, duz yesil bir bitki edinmek isterim :)

turkankaragoz
02-05-2013, 09:37
Çok güzel gelişmiş sn ahmeter maşallah. Bende arkadaşımdan aldığım iki yavruyu arajmanın içine diktim. Yanında hedera sarmaşık ve sarkan dua çiçeği var. Kurdele çiçeği her ortama yakışan bakımı çok rahat bir çiçek. Yıllar önce yetiştirdiğim buyuk bir saksım vardı. Fakat yavru aldığım kedimin azizliğine uğramıştı. Şimdi kedim yaşlandı çiçeklere problem yaratmıyor.
Sizde güle güle büyütün çiçeğinizi.

turkankaragoz
02-05-2013, 09:43
398504

aras09
03-05-2013, 18:30
hem koparip topraga dikebilirsiniz (kok bogumunu gommemek kaydiyla) hem de suda koklenmelerini bekleyebilirsiniz. topragin ustune yavrulari yerlestirip, atasla topraga tutturup, koklenmelerini beklemek en garanti yolu sanirim. su an bahar, saksi degisimi yapabilirsiniz bildigim kadariyla, veya bitkinizi bolebilirsiniz de, size kalmis. ben olsam bir boy buyuk saksiya koyar, ayirmazdim, kalabalik olmasi bu cicegi guzel yapan :) ama bu benim fikrim. cicek acma konusunu bilemiyorum ancak.

bu videoda (https://www.youtube.com/watch?feature=player_detailpage&v=bMbFzqVSYjQ) uretim teknigini adim adim gosteriyorlar.

Ayrica bilgimiz olsun, ortasi beyaz, kenarlari yesil varyetenin adi Vittatum. bu varyetede uzerinden yavru bitkilerin ciktigi saplar beyaz renkte.

ortasi yesil kenarlari beyaz varyetenin adi Variegatum. yavru bitkilerin ciktigi saplar yesil renkte.

bu arada tohumdan bitkiyi uretenler varsa aramizda, **** duz yesil renkte bir cesidine sahip olanlar, duz yesil bir bitki edinmek isterim :)

Teşekkürler... Ben de birazını suda bekleterek, birazını doğrudan toprağa diktim, hepsi tuttu gibi görünüyor şimdilik. Ayrıca dışarı çıkardım, bakalım ne olacak...

kezba-n
03-05-2013, 20:37
Ben niçin bulamıyorum bu çiçeği?Çiçekçilere sorduğumda "Efendim" diyorlar.Ama sahip olmak için neler vermezdim.

Amanita
04-05-2013, 02:53
sayin aras09 wikipedia da bitki 18-32 dereceler arasi saglikli buyur diyor, benim kucuk fideler de balkonda duruyor ama, acaba soguk gelir mi?

sayin kezba-n, ozel mesajdan adres yazarsaniz alici odemeli fide yollayabilirim acik kok olarak.

bunlar da benimkiler, hepsi cesitli apartmanlarin bahcelerinden geliyor, yesil varyete en son buldugum.

http://i.imgur.com/FOSl0TP.jpg?1

aras09
04-05-2013, 20:50
Ben niçin bulamıyorum bu çiçeği?Çiçekçilere sorduğumda "Efendim" diyorlar.Ama sahip olmak için neler vermezdim.

:) Ben de ilk kez kendim büyütüyorum, herhalde çok yaygın olduğundan ve çok rahat büyüdüğünden satın almaya gerek kalmıyor. Mesela bana da biri iş yerinden getirdi, köklü 3 yapraklı bir şeydi. 1 yıl oldu, şimdi ana gövde 10 kök bir arada, yavrular 5 farklı saksıda, bu arada ilk çıkan yavrulu dal kırıldı, onu atmıştım, bu ikincinin yavruları... :)

sayin aras09 wikipedia da bitki 18-32 dereceler arasi saglikli buyur diyor, benim kucuk fideler de balkonda duruyor ama, acaba soguk gelir mi?

Ben Ankaradayım, sabah akşam çok farkediyor sıcaklık. Şimdiye kadar içerdeydi, balkona aldım artık. Genelde işyerlerinde hep içerde görüyorum ama bilmiyorum sevecek mi. Belki çiçek de verir böylece, rüzgar sayesinde... :) Daha deneyimli olanlara sormak lazım... :rolleyes: Doğrudan güneşi sevmiyorlar galiba...

Benimkiler tek renk yeşil, güneşte ortaları sarı olur diyorlar kimisinin, bakalım benimkiler ne olacak... :)

hakanersoz
25-05-2013, 13:42
Bende de renkli olanlardan yok :(

aras09
26-05-2013, 08:59
Bende de renkli olanlardan yok :(

Çok güzel çiçeğiniz, maşaallah... :rolleyes:
Fotoğrafta görünenler çiçek tomurcukları galiba. Benimki çiçek de açmıyor. Güneşte ama hala tek renk yeşil. Hadi hayırlısı...;)

hakanersoz
26-05-2013, 14:02
Sağolun,benimkide açmıyordu.2 tanesinin en alttan 4 yaprağını budadım 2side açacak...:rolleyes: Bende denedim güneşe koymayı ama benimkide hiç değişmedi. Sonra içeriye aldım,şimdi arada çıkartıyorum.:eek:

hakanersoz
29-05-2013, 09:32
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=411522&stc=1&d=1http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=411523&stc=1&d=1369812641369812641

aras09
29-05-2013, 14:19
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=411522&stc=1&d=1http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=411523&stc=1&d=1369812641369812641

Çok kıskandım... haksızlık bu ama:(

hakanersoz
29-05-2013, 18:18
Kıskanma kıskanma seninkide açar :rolleyes:

aras09
30-05-2013, 09:36
Kıskanma kıskanma seninkide açar :rolleyes:

Açmıyor yahu...:(
Çarşıya ilk çıktığımda sıvı gübre almayı düşünüyorum. Aspirin verdim, "sağol" bile demedi... :(

hakanersoz
30-05-2013, 18:08
Fotosunu çeksen anlayanlar tavsiye verebilir,belki saksın küçüktür.

aras09
30-05-2013, 18:31
Fotosunu çeksen anlayanlar tavsiye verebilir,belki saksın küçüktür.

Daha büyüktü saksısı, küçük saksıda daha iyi büyürmüş, filiz verirmiş diye küçültmüştüm zaten. Dalı var, çiçeği yok. Dışarda duruyor. Acaba böyle çiçek açmadan büyüyen bir cins mi var?

Ya da ben nasıl olsa dalındaki filizlerinden çoğalttığım için "gerek yok şimdi çiçeğe, zaten ürüyorum böyle" falan diye mi düşünüyor acaba... ;) Bir daha almayacağım o köklenen filizleri... Görsün bakalım...:p

hakanersoz
31-05-2013, 10:23
Amaan çokta önemli değil çiçek açması dalı varsa sorun yok ,zaten çiçek çiçek dediğimizde 1 gün açıyo ertesi gün düşüyo:D (En azından benim çiçeğim öyel)

aras09
01-06-2013, 11:59
Amaan çokta önemli değil çiçek açması dalı varsa sorun yok ,zaten çiçek çiçek dediğimizde 1 gün açıyo ertesi gün düşüyo:D (En azından benim çiçeğim öyel)

Evet, gerçekten biraz fazla taktım galiba, rüyamda çiçek açmış gördüm, hem beyaz hem de mor salkımlar halinde... :o

Vazgeçtim, sıvı gübre alacağım bugün, sağlıklı olsun da önemli değil... ;)

aras09
07-07-2013, 14:12
Nihayet benimki de çiçek açtı! İki tane, minicik, en uçtaki ince dalın üstünde... Yavru çiçeklerim yerinde sayıyor gibi, ana çiçeğim 2 yaşında, maşallahı var, 5.dalını uzattı. Biraz fazla güneş alıyor sanki ama hala rengi saf yeşil... :)

deniz73
07-07-2013, 14:41
Selamlar....cok istedigim kurdele ciceginden maalesef bulamadim...

hakanersoz
15-07-2013, 16:43
Benimkide açtı ve geçti. Şimdi o çiçekler tohum oldu. 2 farklı rengini buldum bende :)

aras09
17-07-2013, 19:01
Selamlar....cok istedigim kurdele ciceginden maalesef bulamadim...

Aslında çok yaygın, elden ele gezdiği için belki de, çiçekçilerde yoktur. Örümcek çiçeği de diyorlar. Ben Ankaradayım, burda eczaneler başta olmak üzere her yerde var nerdeyse. Havayı temizlediği için iç mekan bitkilerinin başında geliyor. İçerde çok güzel kokusunu da duymak mümkün, dışarda kayboluyor sanki. Biraz daha soruşturun siz, mutlaka iş yerlerinde, okullarda, birilerinde vardır, onlar da illaki verir çünkü çok çabuk ve çok yavru veriyor. Umarım bulursunuz... ;)

aras09
17-07-2013, 19:05
Benimkide açtı ve geçti. Şimdi o çiçekler tohum oldu. 2 farklı rengini buldum bende :)

Benim ana çiçeğim arka arkaya o kadar dal verdi ki biri bitince diğeri açıyor, ama minicik... İlk yılında hiç vermemişti. Tohumu görmedim daha. Olunca o tohumları almamız mı gerekiyor acaba?

Hala dışardalar ve hepsi yemyeşil. Sıcaktan yapraklarını kıvırıyorlar da renklerini değiştirmek akıllarına gelmiyor. Huyları böyle demek ki...:p

hakanersoz
20-07-2013, 22:58
Benimkide tekrar dal çıkarıp açmaya başladı :)

aras09
21-07-2013, 16:47
Benimkide tekrar dal çıkarıp açmaya başladı :)

Benimkinin dallarını sayamıyorum artık, dalları da kendi arasında dallanıyor. Çiçeksiz görüntüsü yok ne zamandır. :p

Yavrular kaldı öylece. Onlar da biraz gelişse ya... :rolleyes:

aras09
25-08-2013, 14:55
Güzel çiçeğimi her gün az da olsa suluyordum. Şimdi 3 gün evden ayrılmam gerekiyor. Çok dallı budaklı, her dalında çiçekleri, yavruları var. Önlem almam gerekir mi acaba susuz kalmaması için yoksa dayanır mı 3 gün?:(

bitkiseli
26-08-2013, 14:46
Güzel çiçeğimi her gün az da olsa suluyordum. Şimdi 3 gün evden ayrılmam gerekiyor. Çok dallı budaklı, her dalında çiçekleri, yavruları var. Önlem almam gerekir mi acaba susuz kalmaması için yoksa dayanır mı 3 gün?:(

3 günûn bi sorun yapacağını sanmıyorum gözünüz arkada kalmasın
,rahatlıkla gidebilirsiniz, bu arada bu çiçeğin hayranı olarak resimlerini görmeyi çok isterim..

aras09
26-08-2013, 17:08
3 günûn bi sorun yapacağını sanmıyorum gözünüz arkada kalmasın
,rahatlıkla gidebilirsiniz, bu arada bu çiçeğin hayranı olarak resimlerini görmeyi çok isterim..

Teşekkürler, ben de ilk kez böyle bir çiçeğe sahip oldum, 2 yaşını bitirecek, 3 tane de yavrusu var, üzerindekileri yavruları almıyorum artık. İlk yıl pek sessizdi, ikinci yıl coştu. Çok güzel gerçekten, içerde olduğunda kokusu da duyuluyor. Balkonda benimki, balkonum karışık olduğundan güzel pozunu bulamadım... İçeri aldığımda resimlerini çekebilirim. :p

Önceden de söylemişlerdi, sıkışık olursa daha güzel gelişiyor. İlk saksısı çok büyüktü, küçültmüştüm ben de. Yavruları da büyük saksıda, ondan sanırım çok yavaş gelişiyorlar. Kökleri sıkışık olunca üstten büyümeyi tercih ediyor galiba. Ya da ilk yıl hep böyleler...;)

Yetiştirmesi kolay olduğu için bana çok uydu. Yoksa çok üzülüyorum bakamayıp kaybedince. Bir küpe çiçeğim vardı, başında beklerdim, ne yaptıysam kurtaramadım, çok üzüldüm. Ondan sonraki ilk cesaretim. Bu yüzden ayrı bir yeri var ben de. :D

aras09
09-09-2013, 19:50
Evet, 3 gün evde yoktum, çiçeğimi balkonda yalnız bıraktım, hiçbir şey olmamış, hatta yavruları daha da gelişmiş buldum. Ama o arada Ankaraya yağmur yağmış tabii... :p

Yağmur suyu çiçeklerin en sevdikleri suymuş bu arada... ;)

Novicegreen
02-01-2015, 16:49
Merhaba, evimizde 2 tne kurdela çiçeğimiz var. İkisi de pencere yakınında yukarıdan asılı durumda. Küçük olanı gerçekten çok hızlı bir şekilde yavru verdi, çiçek açtı, halinden gayet memnun gözüküyordu ... ta ki son bir ay içerisinde gittikçe kurumaya ve solmaya başlayana kadar. Neden böyle oldu bilmiyorum ama çok sık seyahat etmek zorunda kaldığımız bir dönemde galiba suyunu ve ışığını biraz ihmal ettik. Büyüğü hiç bir zaman küçüğü gibi değildi zaten, kurumalar başından beri oluyordu. Biz de toprağındandır diyip eve geldiğindeki ilk değiştirme sonrası neredeyse 3 ay içerisinde bir kez daha torak değişimi yaptık. Şimdi durumu oldukça kötü gözüküyor. Sizce ne yapılabilir? Yardımcı olursanız çok çok sevniriz:(

a_fan_of_barca
13-07-2015, 20:12
Merhaba, nisan'da kurdele çiçeği almıştım. Küçük siyah poşette küçük bir fide halindeydi. Orta boy bir saksıya aktardım alırken. Resimde bitkinin bir buçuk aylık gelişimini görebilirsiniz. Çok hızlı büyüyüp saksıyı doldurmaya çalışıyor. Ama galiba bu sene çiçek açmayacak. Nedeni : büyük saksıda olması

fenike
21-07-2015, 14:09
Merhaba,

kurdele çiçeklerimi, saksıyı ortalayacak şekilde ektim. ancak zaman içerisinde büyürken yan yatmaya/ devrilmeye başladılar. yine bu başlık altında derine gömüyor olmanın çürümeye neden olabileceği yazıyordu. şimdi ne yapmamı tavsiye edersiniz? saksıdan çıkartıp daha derine ekeyim mi?

uyap
24-07-2015, 10:49
Merhaba,

kurdele çiçeklerimi, saksıyı ortalayacak şekilde ektim. ancak zaman içerisinde büyürken yan yatmaya/ devrilmeye başladılar. yine bu başlık altında derine gömüyor olmanın çürümeye neden olabileceği yazıyordu. şimdi ne yapmamı tavsiye edersiniz? saksıdan çıkartıp daha derine ekeyim mi?

Güneşe doğru dönmüş olabilirler mi? Bana az güneş ışığı almışlar gibi geldi. Belki biraz daha ışık alan bir yere koyarsanız daha canlı olabilirler.

Vety
16-10-2015, 20:21
Merhabalar
Bende bu cicekten ariyorum. Elinde yavru olup satmak istiyen varsa benimle iletisime gecebilirmi. Teşekkurler

Denizp
06-09-2016, 19:54
Merhabalar
Benim kurdele çiçeğimde forumda daha önce konuşulan kuruma problemi var. Çiçek sadece tülün arkasından akşam güneşi alıyor ve haftada iki defa dinlenmiş suyla suluyorum çünkü toprak hep nemli oluyor. Herhangi bir hastalığı da yok neden bu hale geldiğini anlamıyorum, bir de ilk aldığım çiçek olduğu için çok üzülüyorum. Yaz başlarında çok canlıydı aynı hale dönsün istiyorum :( http://i.hizliresim.com/VE0pNB.jpg http://i.hizliresim.com/G3BnX3.jpg http://i.hizliresim.com/gXqlRN.jpg
Öneri ve yardımlar için çok teşekkürler :)

çamkokusu
31-10-2016, 14:20

Acaba kışın hayatta kalıyor mu dışarıda?Diğer bitkilere temiz hava sağlayabilecek bitki türü arıyorum.

capsaicin
01-04-2018, 20:56
https://preview.ibb.co/mTZ7kS/IMG_7946.jpg

ümrann
05-05-2019, 11:54
https://i.hizliresim.com/k9V0rD.jpg (https://hizliresim.com/k9V0rD)[/IMG]https://i.hizliresim.com/ZXGnNG.jpg (https://hizliresim.com/ZXGnNG)[/IMG]https://i.hizliresim.com/r5PyYm.jpg (https://hizliresim.com/r5PyYm)[/IMG]

Merhaba arkadaşlar. Yaklaşık sekiz yıldır baktığım kurdele çiçeğim bu yıl ilk kez çiçek açtı. İşten eve döndüğümde çiçek açmış haldeydi ancak hava kararınca çiçeği kapattı ve daha sonra tekrar açmadı. Bugün ise başka bir tomurcuk çiçek açtı ama ilk açan tomurcuk tekrar açmadı. Sebebi hakkında bir fikriniz var ise benimle paylaşırsanız çok sevinirim. Bu şekilde çiçek açtıktan sonra kendini kapatması normal midir yoksa bir soruna mı işarettir bilemedim. Şimdiden çok teşekkürler.

EAkpınar
06-05-2019, 09:05
Kurdele çiçeğinin çiçekleri uzun ömürlü olmaz.

ümrann
06-05-2019, 11:59
Kurdele çiçeğinin çiçekleri uzun ömürlü olmaz.

Teşeklürler hocam. Sizin de belirttiğiniz gibi sanırım uzun ömürlü değiller zira diğer tomurcuklarıda açıp ertesi gün kapatıyor.

aras09
25-05-2019, 06:15
Merhaba, 1,5yıllık 5 tane kurdele çiçeğim var. Çok küçüklerdi ilk aldıklarımda. Şimdi maşaallah çok geliştiler. Bu yıl dal verip çiçek de açtılar.
Saksılar içerde, yerde. Balkonum çok rüzgarlı. Bütün saksılarda çıkan dallar balkon kapısına doğru yöneldi, hatta kökleri bile, nerdeyse an yatacak. Güneş ışığı hiç eksik olmuyor aslında içerde, yine de böyle bir eğilimleri var.

Asıl sorun şu: Yerde uzayan dalları diğer çiçeklerin saksısına doğru uzattım, yere değen yaprak uçları karardı çünkü. Bu sabah yeni çıkan dalın da karardığını gördün, dokunduğumda çıt diye kırılıverdi.

Kurdele çiçeklerini yükseğe mi almam gerekiyor? Dallar bu hızla uzarsa sorun olacak gibi. Uçlarından budasam yanlardan verir mi, ( sürekli tek dal boyuna giden telgraf çiçeğimi öyle yaptım, yanlardan fışkırdı), yoksa kışı mı beklemeliyim? Kararmanın sebebi ne olabilir? Küçük sinekler için bulaşık suyu sıkmıştım her tarafa, o zarar vermiş olabilir mi? Yanlarındaki diğer çiçeklerde de kararma var. Salgın var galiba. Ne yapayım, güzel de çiçek açmışlardı hepsi.

irmtrk
29-05-2019, 14:38
Merhaba..
Hediye gelen kurdela çiçeğim var üzerinden böyle yeni sürgünler vermiş. Fakat bu konu hakkında hiç fikrim Yok. Bu yeni sürgünleri nasıl köklendirebilirim? Suda köklendirme olur mu? **** köklenir mi?

694192

aras09
03-06-2019, 08:29
Merhaba..
Hediye gelen kurdela çiçeğim var üzerinden böyle yeni sürgünler vermiş. Fakat bu konu hakkında hiç fikrim Yok. Bu yeni sürgünleri nasıl köklendirebilirim? Suda köklendirme olur mu? **** köklenir mi?

694192

Ben yavruları daldan ayırarak doğrudan toprağa diktim. Bazıları ayırmadan dikiyor, iyice tutup büyüyünce dalı kesiyor.

aras09
04-06-2019, 11:55
İyi bayramlar,
Ankara'daki kurdele çiçeğimi peşimden getiremediğim için yenilerini almıştım 1,5 yıl önce. İyi görünüyorlar, içerideler, çiçek de açtılar, dallarının ucunda minik filizler de oluştu. Şaşırdığım nokta, Ankarada'kiler mis gibi kokarlarken bunların çiçekleri bile kokmuyor. Bu da mı farklı tür acaba? Ben en çok havayı temizliyor ve güzel kokuyor diye istemiştim. Böyle de güzeller ama... Sizinkiler kokuyor mu içeride?

EAkpınar
04-06-2019, 18:09
Çok ilginç, koktuğunu ilk kez duyuyorum

aras09
04-06-2019, 19:21
Çok ilginç, koktuğunu ilk kez duyuyorum

Dışarıda çok hissedilmiyor, içerideyken kokuyorlardı ama bunlar içeride de kokmuyor.

aras09
06-06-2019, 10:57
İyi Bayramlar
Çiçeğimin çiçekli dallarının ucundaki küçük filizlerde fotoğraftaki gibi şeyler vardı. Tohum mu acaba derken bugün yere düştüklerini gördüm. Nedir bu, düşmesi kötü mü?

aras09
17-11-2019, 09:20
Merhaba, kurdele çiçeğinde tecrübeli arkadaşlar, 5 saksı kurdele çiçeğim var, hepsi dal verdi, çiçeklendi ve filizlendi. Bazılarında 2-3 farklı ana dal var. Ama dalları çok uzun. 1mden çok tek dal olarak uzadıktan sonra dallanıyor ve flliz veriyor, toplam dal boyu ucuna kadar 150cm yi buluyor.

Saksıyı çok yükseltmeme rağmen artık uçları yere değiyor. Üzerlerinde hala çiçekler var. 2 tanesinin yavru filizlerini almıştım, şimdi tekrar kocaman yavrular oldu. Sürekli böyle mi olacak? Çiçekler geçtikten sonra yavruları alıp dalları dipten kesmeli miyim? Daha fazla yükseltecek yerim yok.

Efekale
19-12-2019, 20:27
İyi Bayramlar
Çiçeğimin çiçekli dallarının ucundaki küçük filizlerde fotoğraftaki gibi şeyler vardı. Tohum mu acaba derken bugün yere düştüklerini gördüm. Nedir bu, düşmesi kötü mü?
Evet aras09, tohum kesecikleri.

Efekale
19-12-2019, 20:32
Merhaba, kurdele çiçeğinde tecrübeli arkadaşlar, 5 saksı kurdele çiçeğim var, hepsi dal verdi, çiçeklendi ve filizlendi. Bazılarında 2-3 farklı ana dal var. Ama dalları çok uzun. 1mden çok tek dal olarak uzadıktan sonra dallanıyor ve flliz veriyor, toplam dal boyu ucuna kadar 150cm yi buluyor.

Saksıyı çok yükseltmeme rağmen artık uçları yere değiyor. Üzerlerinde hala çiçekler var. 2 tanesinin yavru filizlerini almıştım, şimdi tekrar kocaman yavrular oldu. Sürekli böyle mi olacak? Çiçekler geçtikten sonra yavruları alıp dalları dipten kesmeli miyim? Daha fazla yükseltecek yerim yok.
Yavruları aldıktan sonra sapları dipten kesin. Artık yeni yavru istemiyorsanız yeni çıkan sapları da kesebilirsiniz.

trknkrc
22-08-2023, 16:05
bende ki bir köşede güzel güzel duruyordu ve asla yaprakları na el sürmüyor dum üzerine su püskürtüp suyunu da tabağından veriyordum , taaki badana yapıp yerini değiştirene kadar diğer çiçeklerin arasına onuda koydum mutlaka el değdi oraya buraya sürtündü derken uçlardan kararmaya başladı ben de dibinden kestim şimdi yeniden yeşeriyor
Merhaba, Çiçeğiniz ne durumda şuan sağlıklı mı? benimde kurdele çiçeğimin yaprakları kararıyor. budama mı yaptınız **** sapından mı kestiniz. Ne yapmamı tavsiye edersiniz ?