View Full Version : Karadeniz yaylasından mantarlar
şenol dalkıran
09-10-2012, 16:29
Trabzon da hafta sonu çıktığım yaylamızdan mantar fotoğrafları 1. ve 2. karedekiler yediğimiz türler,diğerlerinin yenmediğini biliyorum,
çiftçi5234
09-10-2012, 16:31
Guguvak varmı :)
şenol dalkıran
09-10-2012, 16:35
......
şenol dalkıran
09-10-2012, 16:37
....
şenol dalkıran
09-10-2012, 16:42
Guguvak yaylamızda var ama eskisi gibi çok görülmüyor,bu gezide rastlamadım.
yesilgiresun
09-10-2012, 19:08
resimler cok güzel.onlari yani zararsizlarini toplayip yemekte cok güzel olur.resimleri hangi yaylada cektiniz bilmiyorum ama evlek mantari ve kirsecik veya sütlü tirmit dedigimiz mantarlari görünüyor.afiyet olsun
çiftçi5234
09-10-2012, 19:23
3. mesajın son resmindeki yenmiyor sanırsam.Bu tür mantarları kavurabilir, tuzlayıp turşu yapabilirsiniz.Bir tarifde ben vereyim ;
Mantarları ikiye bölüp tereyağda biraz kavuruyoruz (hafif ölsün) :D O sırada ateşten alınmak üzere olan bulgur pilavımıza ekliyoruz.Pilavla beraber biraz daha pişirip demlenmeye bırakıyoruz..Sonrası malûm, ziyadesiyle afiyet oluyor :D
şenol dalkıran
10-10-2012, 16:02
Sayın yeşilgiresun evlek mantari ve kirsecik veya sütlü tirmit dedikleriniz hangileri acaba,biz dediğim gibi 1. ve 2. resimdekilerini yiyoruz 1. resimdekine anagena 2.sine gelin tırnağı diyoruz,fotoğraflara devam,
şenol dalkıran
10-10-2012, 16:05
.....
şenol dalkıran
10-10-2012, 16:08
...
Şenol Bey,
Çok güzel fotograflar..Hem manzara hem mantarlar...
Karadeniz bambaşka...
Sayın yeşilgiresun evlek mantari ve kirsecik veya sütlü tirmit dedikleriniz hangileri acaba,biz dediğim gibi 1. ve 2. resimdekilerini yiyoruz 1. resimdekine anagena 2.sine gelin tırnağı diyoruz,fotoğraflara devam,
Biz 1. resimdekine anakenar, 2. resimdekine de kuzu göbek diyoruz.Anakenar en lezzetli mantarlardan birisidir.Özellikle de biraz tuz ekeleyip fırına sürdüğünüzde nefis oluyor.
En son yüklediğiniz resimdeki ise at os..uğu.Kurudğunda patlatınca etrafa toz şeklinde sporlarını yayıyor.
en son resimden bir onceki de yenilebilen bir tür.özellikle şapka kısmı tam açılmamış tazeleri çok guzel kokar ve lezzetlidir.Olgun olanları bamya gibi sümüksü bi salgı verir pişince.O nedenle tazeleri makbuldür.
şenol dalkıran
14-11-2012, 12:03
Sayın murer belirtiğiniz mantar kesilmiş ağaç gövdelerinde bolca mevcut ama yenildiğini bilmiyordum, adı nedir acaba seneye toplama imkanı olur sanırım ,bir problemle karşılaşmayalım.
Evet çürük ağaç gövdelerinde çıkar.Ben hersene toplar yerim bir sorunla karşılaşmadım şimdiye kadar.bilşimsel adı Kuehneromyces mutabilis yerel ismini bilmiyorum.Kültür mantarından lezzetlidir.
ilk resimdeki mantar Sarcodon imbricatum yenilebiliyor ben hiç yemedim.ikinci resimdeki mantar Clavaria rugosa ve yenmiyormuş.zehirli değil yanlız.tellice, gelin tırnağı mantarıyla karıştırmayın bunu benziyor çünkü.
Bir de üzeri mor olan mantar Russula erythropus benziyor.Eğer öyleyse o da yeniyor.
bu site tanımlamalarınızda yardımcı olacaktır.
Rogers Mushrooms | Mushroom Pictures & Mushroom Reference (http://www.rogersmushrooms.com/gallery/chooserResult.asp)
Resimden tanımlamak sağlıklı değil ama fikir verir mantarlarda.Gene de çok dikkatli olun.
fideüreticisi
11-06-2013, 08:23
güzel paylaşım olmus...
eylülbelde
17-11-2014, 00:54
526521
Rize - Sal Yaylası..
eylülbelde
17-11-2014, 00:56
526522
Rize - Sal Yaylası..
Zehirliyiz diye bağırıyorlardı.. :D
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.