PDA

View Full Version : yanmış tavuk gübresi yapımı




kürşad
05-01-2007, 19:04
bir tavuk çiftliğinden yarım traktör tavuk gübresi için anlaştım.
1-yanmış gübre yapmak için hangi işlemi uygulayacağım (kış mevsiminde olduğumuzu gözönüne alarak)
2-tavuk çiftliğinden gübreye bulaşma riski olan hastalık var mıdır? biliyorsunuz fenni yem vs yiyerek büyüyorlar. doğal birşey verilmiyor pek. kuş gribi patlaması halinde gübreye de bulaşır mı hastalık? ocağın sonunda gel dedi satan kişi.




Selahattin Yılmaz
05-01-2007, 21:40
1-Yarım traktör tavuk gübresi römorkun büyüklüğüne göre yaklaşık 1-3 metreküp alan kaplar. Muhetemelen cıvık olacaktır bununun için 2 m genişlik 40-60 cm derinlik ve 2,5-3 m uzunlukta tenha fakat kolay ulaşılabilir bir yerde bir çukur açın (Katı halde ise gübre çukur açmadan yığın halde döküp üstünü toprakla kapatabilirsiniz).

2-Çukura taze tavuk gübresini dökmeden evvel römorkta iken mümkünse gübrenin üzerine 5-10 kg sönmüş kireç* serpin hatta eğer yapabilirseniz bir balya veya bir çuval da saman* serpebilirsiniz.

3-Gübreyi çukura doldurun ve üzerine bir miktar daha kireç ve 5-10 kürek bahçe toprağı* serpin eğer toprağı ve kireci karıştırabilirseniz en ideali odur.

4-Gübrenin üzerine 5-10 cm kalınlığında toprak serpin, doldurun ve mümkünse iyice bastırın. Gübreniz soğuk fermantasyona başlayacak ve 2-3 ay içerisinde kullanıma hazır hale gelecektir. Yine de gübreniz çok kuvvetli olacağından bitkilerinize çok seyrek olarak vermelisiniz.



*Kireç vermenin nedeni: Gübredeki çürükçül bakteriler çürüme esansında ortamı asidik hale getiriler ve ve bu bir süre sonra bu çürükçül bakterilerin çalışamaması anlamına geleceğinden çürüme bir süre sonra durur, ortamda kireç bulunursa asidik oluşm gecikir ve daha iyi yanmış ya da çürümüş gübre elde edersiniz.

*Saman katmanın nedeni: Tavuk gübresi idrar da içerdiğinden oldukça yüksek oranda azot içerir bu azotu daha iyi kullanmak ve çürümüş humus elde etmek için saman en ideal organik çürüyücüdür.

*Toprak karıştırmanın nedeni: Topraktaki çürükçül bakterileri tavuk gübresine aşılamak.

Hastalıklar konusunu çok dert etmeyin. Zira toprak çok şeyin ilacıdır. Yine de ortamdaki oluşan ısı, asitlik ve ortama kattığımız kireç yeterince hastalıklar için koruyucu olacaktır. Kaldı ki eğer hastalık namına bir şey varsa yaksanız ancak kurtulursunuz. Yine de endişeniz olmasın kireç ve ilede oluşacak asidik ortam hstalıkalrın varlığını engeleyecektir.

Todor
05-01-2007, 21:48
Hocam gübreyi plastik bir tüp içinde sulu halde bekletsek yanma daha çabuk gerçekleşir mi?

Selahattin Yılmaz
05-01-2007, 21:55
Kireç ve birazda bahçe toprağı karıştırırsanız tüpte belki mümkün ama ortam çok sulu olacaktır bu nedenle ortamdaki oksijen fermantasyon sırasında çabuk bitecektir ve sanırım bir miktarda metan gazı elde edersiniz. :) Bu da sıkıntı olabilir. :)

Selahattin Yılmaz
05-01-2007, 21:58
**** şöyle de diyebiliriz fazla gazları uzaklaştırır asidik ortamıda nötralize ederseniz uygundur...

Aslına bakarsan sevgili Todor bir gübre kaynağı bulunsa ve bu sürekli olabilse sen biyogaz tesisini tarif ediyorsun hem bu şekilde biyogaz eldesinden sonra ortada kalan gübre direkt kullanılabilir 2-3 ay beklemeye gerek yok.

kürşad
21-01-2007, 21:47
şöyle bir plan yaptım:
tavuk gübresini 2-3 ay bu şekilde yandıktan sonra:
büyük mavi kapaklı bidonlardan 50 veya 100 litre alıp 1/5 oranında sulandırıp 15 gün bekleteceğim.
daha sonra çok ince bir süzgeç ile süzüp gübre tankına koyayım diyorum ve damlama ile birlikte fidanlara vereyim. bidon 100 litre olsa 80 litre gübre şerbeti yapar. bunu da 400 şeftali fidanına damlama yoluyla vereyim diyorum.
şerbet çok gelecekse 330 kadar da kiraz fidanı var onlara da veririm.
15 günlük şerbeti fidanlara daha sonraki 15 günlük şerbeti sebzelere yine 15 gün fidanlara olmak üzere ayda 1 kez versem fidanlar için iyi mi olur ferli mi gelir?
bir de bidonda gübre ile birlikte başka bir madde koymaya gerek var mı suyun yanına?

Mine Pakkaner
21-01-2007, 22:21
Tavuk gübresinin çok değerli bir gübredir ancak tuzluluk sorunu yaratabileceği akıldan çıkmamalıdır.

http://papirus.ankara.edu.tr/tez/FenBilimleri/Yuksek_Lisans_Tezleri/2003/FY2003_3/DD2.pdf

adresindeki yüksek lisans tezini okursanız çok güzel bilgiler edineceksiniz.

kürşad
30-01-2007, 22:21
Tavuk gübresinin çok değerli bir gübredir ancak tuzluluk sorunu yaratabileceği akıldan çıkmamalıdır.

http://papirus.ankara.edu.tr/tez/FenBilimleri/Yuksek_Lisans_Tezleri/2003/FY2003_3/DD2.pdf

adresindeki yüksek lisans tezini okursanız çok güzel bilgiler edineceksiniz.

linkteki dosyayı indirdim yazdırdım ve okudum.
tuzluluk ile ilgili bir açıklayıcı bulamadım.
kaç yıl toprakta kalır kaç yıl sonra tekrar verilebilir.
sadece dekar başına şu kadar diyor.
bir de ilk yıl içindeki maddelerin %90 ını kullanır diyor.
---------------
tarifi yanıma almayı unutmuşum bugün olayı bitirdim.
yalnız 1,5 saat tavuk çiftliğinde gübre sarılmasını bekleyince öğle arası gübre kokusu üstüme sinmiş, halen daha da burnum sızlıyor çok pis kokuyorrrr.
uzatmayayım.
yaklaşık 2.5 m3 gübreye 25 kglık sönmüş toz kireç 1 balya saman
alta kirecin yarısını toprağa serptim alttan işlemesi kolay olsun diye.
üstüne gübre saman gübre saman gübre saman. hepsini yığın yaptım. kalan kireci de en üste serptim.
hava yağmazsa hafta sonu da üstüne toprak atacağım.
bu arada traktörün kasasında yanmaya başlamış bile. duman çıkıyordu.
bir de benim gübre tabanda salma yetiştirilen tavuk gübresi. diğerinden biraz daha az ferli oluyor galba.
burnumun sızlaması geçince biraz daha yazarım iyi akşamlar.
bu arada en erken ne zaman kullanabilirim?
azcık azcık domateslere falan versem bu yaz?

Selahattin Yılmaz
30-01-2007, 22:32
Sebzeleriniz fide dönemini geçip te çiçeklenmeye geçtiğinde azar azar bitki kök çevresine gübrenizi verebilirsiniz. Eğer bahçe toprağınız tavuk gübresini iyi değerlendirebilirse çok iyi sonuç alırsınız.

kürşad
31-01-2007, 09:31
tam anlayamadım ama gübre yanmış gübre haline geçerken gübrenin içindeki tuzun bir kısmını saman alıyor mu?
tuz buharlaşmayacağına göre aynen toprakta kalacak.
bu halde kaç yıl sonra tekrar uygulanabilir?

Tuba
07-09-2007, 16:05
Merhaba,
Kuş gübresinin çok etkili olduğunu hem burada hem diğer başlıklarda yazanlar itibarıyla öğrenmiş bulunuyorum. Balkonda ve terasta kalan kurumuş güvercin pisliklerini gübre amaçlı kullanmak için ne yapabiliriz?

alfacengiz
19-10-2007, 18:20
hocam öncelikle verdiğiniz bilgiler için teşekkür ederim. Benim merak ettiğim husus tavuk gübresinin içinde ki kireç oranı nedir? Yani fazla tavuk gübresi kullanılırsa topraktaki kireç oranı artar mı? Saygılarımla iyi günler.

ykmzz
05-11-2007, 03:31
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkür ediyor..
alfacengizin sorusuna bi kaç ekleme yapmak istiyorum..

* Kireç yanmamış olması ve Gübrenin en son toprakla örtülmesinden sonra üzerinin naylonla kapatılması durumunda yanmanın hızlı gerçekleşmesi ve kalitesi açısından daha etkili bi sonuç elde edilebilirmi? Kirecin YANMIŞ olması şartmı?
* Aynı yöntem büyük baş hayvan gübresindede uygulanabilirmi?
* Bu yöntem uygulanırken araziden çıkan yaprak kuru dal (ve özellikle yonca kökü) bitkileri kıyarak saman niyetine bol miktarda gübre içerisine atsak faydası veya sakıncası olurmu? Bu karışımdaki oran ne olmalıdır?

Selahattin Yılmaz
12-11-2007, 19:58
1- Tavuk gübresine konulacak kireç oranı göz kararıdır hatta bir ölçü olsun diye söylüyorum 8-10 el arabası gübre için (tüm gübrelerde bu oran gayet yeterlidir) bir iki kürek kireç yeterli olacaktır. Aşırısı çürümeyi engeller.

*2- Kireç yanmamış olması ve Gübrenin en son toprakla örtülmesinden amaç oksijensiz ortamda çürümenin gerçekleşmesidir. Yani çürümeyi ortamdaki oksijeni bitirene kadar oksijenli ortam çürükçül bakterileri ve oksijen bittikten sonra oksijensiz ortamdaki çürükçül bakteriler yapar. Sıkıştırmayla yavaş bir çürüme fakat daha esaslı bir çürüme olur. Bu da iyi yanmış kaliteli bir gübre eldesi anlamına gelir.

*3- Bu yöntem çürüyebilen tüm atıklarda yapılabilir.

*4- Bu yöntem uygulanırken araziden çıkan yaprak kuru dal (ve özellikle yonca kökü) bitkileri kıyarak saman niyetine bol miktarda gübre içerisine atsanız faydası veya sakıncası olmaz atın atabildiğiniz kadar.

Güler
13-11-2007, 09:31
Sayın hocam, ben iki senede bir bahçeye hayvan gübresi getirtiyorum 3-4 römork. Köylüler hernekadar yanık gübre de deseler ben onlara bolca kireç ve biraz da dere mili karıştırıp kalın bir naylon ile iyice kapatıyorum. Bütün kış bekliyor,baharda açtığımda hiç otlanmamış halde buluyorum.(evvelce bahçede açık olarak bekleyen gübrenin tamamen otlarla kaplı olduğunu görürdüm) Biraz açık olarak havalandırdıktan sonra eleterek, elenmiş kısmını kendimce hazırladığım depoya alıyor, elek üstünüde kalan kalın gübreleri de sonbaharda sebze ekeceğimiz ve sürülecek alana yaydırıyorum. Yayılan gübre yağmur ve kardan sonra İlkbaharda çok güzel toprak oluşturuyor. Depoda bulunan elenmişler de benim çiçeklerime ve ağaç altlarına 2 sene idare ediyor.
Tavuk gübresini Manyas'a giderken Bandırma-Susurluk yolu üzerinde sağa verdiği Manyas dönüşü Aksakaldan sonra bol miktarda var. Unakıtan firmasının AB tavuk ve pastorıze süt fabrikalarının bütün artıkları sağlı sollu bütün tarlalara açık açık yayılmış durumda. Uzun bir zaman arabanızı tek elle kullanırsınız zira tek elinizle burnunuzu kapatmanız gerekir.

nariçi
25-10-2008, 08:46
Tavuk ve kümes hayvanları gübresi kullanılabilir mi, kullanılması halinde, yöntem ve dozu ne olmalıdır.

Bu başlığın konusu tavuk gübresi ev kümeslerinde beslenen doğal köy tavuğu gübresi. Bir yıl, altı ay biriken gübreden söz ediyorum, çiftlik gübresi değil!:dilli:

Sinan9
25-10-2008, 22:49
Sevgili arkadaşlar,

Bahçem için zaman zaman organik gübre adı altında satılan işlenmiş hayvan gübresi alıyorum. Bu günde almak istedim ama mevsim geçtiği için getirmiyoruz cevabı aldım. İsterseniz tavuk gübresi verelim dediler. Aynı şekilde işlenmiş tavuk gübrsi verdiler. Keskinoğlu marka (malum yumurta markası) 25 kilo işlenmiş tavuk gübresini 10 ytl ye aldım.

Gübre depodan gelirken satıcı ile biraz konuştuk. Adam tavuk gübresinin potasyum açısından çok zengin olduğunu ve çiçekli bitkilerde kullanıldığı taktirde iyi sonuç vereceğini söyledi

Ben forumda tavuk gübresinin azotça çok zengin olduğunu okuduğumdan biraz şaşırdım. Sevgili Todor da aynı şeyi söyleyince buraya ambalaj içeriğini yazıp doğrusunu öğrenmek farz oldu.

Pakette ürünü "katı kümes hayvan gübresi" olarak tanımlıyor.

Garanti edilen içerik de şöyle;

organik madde 55
organik azot (N) 1
toplam azot (N) 2
toplam P2O5 3
toplam K2O 2,5
tuzluluk (ms/cm) 4-6
PH 6-8
nem 20
oranları verirken en üste % ve W/W yazmışlar.

Şimdi bilenler tarafından bu bilgilerin tefsir edilmesini bekliyelim.


Son birkaç not.

İşlenmişte olsa, tazesi kadar değilse bile çok kötü kokuyor.

Buharla sterilize edilmiş olduğu için zararlı mikroorganizma yok yazıyor.

Deri ile temasında bir sakınca olmadığına dair bir not var.

Ayrıca muhtelif bitkiler için de kullanım miktarlarıda tablo olarak verilmiş. İsteyenler olursa onuda buraya yazarım.

Sinan9
26-10-2008, 23:13
Bu gün yediveren limonumun altını çapalıyıp hümik asitle birlikte tavuk gübresini koydum.

Kullanacakların bilgisine:

Limonun çevresi çok kötü kokuyor.

elnino
03-11-2008, 23:09
merhaba;

Yanmış tavuk gübresini Ekeceğim meyve fidanlarına nasıl ve hangi ölçüde vermeliyim ?

Ekilmiş olan fidanlara nasıl ve hangi ölçüde vermeliyim?


Bir arkadaşım bana "fidan ekeceğin araziye gübreyi taprağı sürmeden önce at ve toprağı işle (pullukla sürme) gübre bu şekilde tamamen toprağa karışır" dedi.

Bu konudada bilgi ve tecrübenizi bizimle paylaşır mısınız?

Not:Fidanlar 1-2 yaşında ve arzi kumlu toprak

Özcan2007
04-11-2008, 19:42
Tavuk gübresine kurtlanmasın diye tuz uyguluyorlar aman dikkat...

nariçi
16-11-2008, 18:33
BU gün bahçede ki kuru yaprakları topladım. Açtığım çukura koydum, aralarına toprak karışımı tavuk gübresi döktüm. iki üç kat böyle depoladım işe yarar mı?

Cumhur Tonba
16-11-2008, 20:16
Sayın Nariçi. Tavuk gübreside çiftlik gübresi olarak adlandırılır. Zaten onlar kümeste biriken gübre ise sıkışmış ve yanmıştır. Yani kullanılmaya hazırdır. Eğer tam yanmamışsa kullandığınız yerleri yabani otlar sarabilir. Aman dikkat. Yorum 1.

nariçi
16-11-2008, 20:49
Teşekkür ederim Sayın Cumhur Tonba. Bu gübre içine meşe odunu talaşı katsam daha iyi olur mu?
Ben yaptığım stoklamayı baharda kullanacağım, yapraklarda çürür (hertürlü değişik yaprak karıştırdım.)

Cumhur Tonba
17-11-2008, 18:59
Her türlü bitki artığını yığarak onlrın çürütülmesi ile elde edilen gübre ye Tarım dilinde kompost Diyoruz. Tamamen orgnik bir gübre ve çok faydalı. Toprağın yapısını düzeltir, daha iyi havalanmasını sağlar, daha iyi su tutmasını sağlar, toprağı aynı zamanda inorganik maddelercede zenginleştirir. Aslında bahçe artıklarını yakmayıp bir yere yığarak çürütüp kullanmak çok faydalı bir işlemdir.
Saygılarla.

tabiat
18-11-2008, 15:00
Okuldan aklımda kalan bir not:
'Bir hayvanın sindirim sistemi ne kadar kısa ise gübresi o kadar verimli olur.'

Bu yüzden kümes hayvanlarının gübrelerini kullanırken daha dikkatli olmak ve dozajı düşürmek faydalı olur kanaatindeyim.

nariçi
23-11-2008, 11:25
:confused: Sayın Sinan Bey, bitkilere uygulanacak miktarları da yazsanız iyi olur.
İki yıldır kümesin içine bakmıyordum! 95 kg kurumuş topraklaşmış gübre çıkardım. Şimdi bunu gerektikce toprağa karıştıracağım. Doğru mu olur.

adem_09
16-01-2009, 18:46
yanmış tavuk gübresi tobrak haline almış olmalı
yanmış gübreyi tohum ektiğinizde tohumlarınız çıkması lazım
yanmaşı için çukurun içine tavuk gübresini koyun üzerine kireç atın
bu gübreyi su ile göllendirin
üstü kuruyucunca tekrar su koyun arada kürek ile aktarma işlemi yapın
altı üste gelecek şekilde aktarın gübreniz toprak şekline aldıgında gübreniz yanmıştır

adem_09
16-01-2009, 18:48
tavuk gübresini yanmadan da damlama sulama ile verirsiniz daha faydalı olur
gübreyi havuz gibi bir yerde ıslayın ordaki suyu iyice süzme işleminden geçirin bu suyu damlama sulama ile suyun içine verin
ekonomik bir gübre

ibrahim halil
22-01-2009, 12:38
iyi günler bahçemde yaklaşık 90 tona yakın yanmamış çiftlik güberesi var bunu harman yapacağım zaman düzgün yanması için bana kaç kğ. sönmüş kireç gerkiyor bu konuda bilgisi olan bana yardımcı olursa memnun olurum teşekkürler

tkapan
16-03-2009, 23:45
Konuya verilen cevapları üzülerek okudum. Büyük çoğunluğu eksik ve yanlış bilgilerden oluşmaktadır. Konuyu yanıtlayan arkadaşların, konu hakkındaki bilgilerini gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.

epsody
20-03-2009, 10:39
Sayın, tkapan önce size Ağaçlar nete katlımınızdan dolayı kutlar sitemizde bir ziraat mühendisi olarak onurlandıdınız için, memnunluğumu belirterek hoş geldiniz diyerek hebimiz için hayırlı olsun dileklerimle.

Son cevaplar konusuna size katılıyorum, katıldığımı belirterek yanlış anlamazsanız sizi de uzmanlığınızdan ötürü konuya yaklaşımınızı da tenkit etmek isterim. Arkadaşım senin de anladığın gibi konuya verilen cevaplara arkadaşların intibak sorunları olmuş sen bunun uzmanı olarak tamamlama gücüne vakıf bizlerden farklı bir konumda olduğunu eleştirinlerinle değil yapmış olduğun kariyer bilgilerinle açıklarsan gereksis yere oluşabilecek polemiklere meydan vermemiş olursun.

Öncelikle bunu ben kendi adıma pratik deneyimlerle sağladığım bilgilerimin doğrulanması adına sizden arz ediyorum

Dogasever
06-06-2009, 14:00
Konuya verilen cevapları üzülerek okudum. Büyük çoğunluğu eksik ve yanlış bilgilerden oluşmaktadır. Konuyu yanıtlayan arkadaşların, konu hakkındaki bilgilerini gözden geçirmelerini tavsiye ediyorum.

Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir. Neyseki yukarda verilen yöntemlerde toprağa gömmekten de bahsediliyor! Bu uygulama daha iyidir. Ama bunun adı yanma değil, fermantasyondur. Anaerobik ortamda fermantasyon sonucu enerji kaybı minimumdur ve fermantasyon mikroorganizmaları da (EM, Etkin Mikroorganizmalar) ortama ilave edilecek olursa, organik maddeden bitkiler için son derece yararlı bileşiklerler (doğal antibiyotikler, büyüme hormonları, biyolojik aktif maddeler, antioksidan maddeler) sentezlenmiş olur! Oksidasyon (yanma) ile fermentasyon olayını birbirine karıştırmamak lazım.

epsody
14-07-2009, 16:02
Sayın doğasever 32 sayılı mesajdaki bilgilerinizi kompost hazırlama konularında yorum yazan arkadaşlarla paylaşmanızı çok isterdim. Sizi bu bilgilerden dolayı tebrik ediyorum, siz gerçekten adınıza laik doğasever bir anlayışa sahip bir insan olduğunuzu bu satırlarda ortaya koymuş oldunuz.

İyiki sizin gibi bilgilere sahip insanların varlığı bizleri ışık oluyor. Sevgiler saygılar

Dogasever
14-07-2009, 16:31
Sn epsody,
Övgünüz için çok teşekkür ederim. Asıl sizler gibi düşünüp araştırarak düşünüp muhakeme edip doğruyu görebilen arkadaşlar övgüye layıktır. Ben sadece merak edip öğrendiklerimi paylaşıyorum. İnsan bilgilerini paylaştıkça mutlu olabilir ancak. Zaten bana göre bu sitenin amacı da budur. Yakında, organik mutfak atıklarından Bukaşi (fermante olmuş organik madde) kullanarak yararlı mikroorganizma katkılı organik gübre üreten çöp kovalarını piyasaya çıkaracağız. Buradan yeni bir başlıkla sizlere de duyuracağım. Hem mutfaklardan az atık çıkmış olacak hem de bahçemize saksımıza organik gübreyi kendimiz, kendi atıklarımızdan üretebileceğiz. Sıvı kısmını da organik mikrobiyal sıvı gübre olarak kullanabileceksiniz. Yalnız biraz daha sabretmek gerekiyor. Saygı ve sevgilerimle tekrar teşekkür ederim.

ssregitoss
14-04-2010, 00:04
arkadaşlar benim tavuk ciftliğim var ve yilda 500 ton tavuk artığı cikariyorum.fermante etmeden satış yapiyoruz.size tavuk gübresinin nasil fermante edildiğini teknik ve basit olarak anlaticam.genellikle fermante edilmemiş tavuk gübresinin tonu 10 ile 20 ytl arasidir.

dikkat etmeniz gereken en önemli şey gübrenin kek şeklinde olmamasidir.yani sert kekleşmiş olan gübreyi almayin.ıslak gübre almayin.bunun sebebi tavuk gübresinde en değerli olan N değerinin yarı yarıya düşmesidir.ıslanan tavuk atığı amonyak gazı cikardiği icin N değerinin yarısını yitirmeye başlar.kekleşmiş gübrede öyledir.ciftlik tavuğu gübresi ile kümes tavuğu gübreside farklidir.ciftlik tavuğu gübresi cok daha zengindir cunku yedikleri yem gercekten cok dengeli zengin ve ceşitlidir.

gübrenizi transfer ederken N değerinin düşmemesi icin römörke tepeleme koyun.

gübrenin yeri düz bir zemin olabilir.gübrenizi 8 ay bekleticeksiniz ve max 55 derece min 45 derece arasinda tutacaksiniz.55 dereceği gecerse gübrenizi soğutmak icin ıslatabilirsiniz.45 derece nin altina inerse gübrenizi karıştırmaniz gerekir.bir süre sonra rengi koyulaşacaktir.8 ay sonunda icindeki katı kısımlari attiktan sonra cuvallayin ve ağzını dikin.güle güle kullanin.

Tamtutulma
11-04-2012, 16:34
Sn tkapan'a hak vermemek elde değil! Yanma oksijenle bir maddenin tepkimesi sonucu oluşan bir olaydır ve yanma sonucu organik madde enerjisinin büyük bir kısmını kaybeder. Bu enerji kaybı hem küresel ısınmaya yol açar hem de organik maddenin gübre olarak bitkiye aktarabileceği enerjinin kaybedilmesine neden olur. Daha düşük enerjili gübre ise daha kalitesiz gübre demektir. Ülkemizde maalesef bu gübre yakma olayı yaygın olarak uygulanmaktadır. Halbuki gübrenin kalitesi düşmektedir.


Öncelikle burada yanmadan kastedilen ateş ile yakmak değil. Tezek külü haricinde Türkiye'nin hiç bir yerinde gübre ateşte yakılarak toprağa verilmez.

Merak ettim, bunu kaç dönüm arazinizde denedinizde olumsuz sonuçlarını gördünüz ?

Yanmamış taze ahır gübresinin içindeki ot tohumu, asalak-parazit ve böcek yumurta ve larvalarının toprağa vereceği zararları deneme; görme olanağınız oldu mu hiç ?

Yanmamış gübrenin içindeki besin element değerleri daha düşük; ya da bitkiler tarafından iyi değerlendirilemeyecek haldedir.

ercanuyar
27-02-2013, 20:19
Arkadaslar amator bir hobici olarak 10 tavugumun gubresini *en faydali sekilde kullanabilmek icin bukadar arastirma yapacagim aklima gelmezdi*
Forumlarda bircok kirli ve faydali bilgilerden eleme yaparak-karsilastirarak gubremi en faydali *sekilde nasil kullanabilecegimin sonucuna vardim gubrede besin kaybi olmadan.

Gubre olgunlastirmada belli basli iki adim var faydali olan.**

1-Bunlardan birincisi gubrenin yanmasidir yani gubrenin belli bir sicakliga ulastirilmasidir. Gubre alinir yaklasik 60 cm bir yukseklikte bir yigin olusturulur yagmurdan etkilenmemesi saglanir. Oksijenle temasini saglamak icin sik sik harmanlanarak gubrenin sicakliginin 60-70 c derecelere ulastirilmasi saglanir. Burada bu sicakliga ulasmak yani yanma olayini saglamak oksijene baglidir bu yuzden gubre yiginin sıkısmamis olmasi esastir.

*Gubre yigini harmanlanirken icine bir miktar kirec ve toprak atilmasi ve eger kurumus ise hafif islatilmasi bu sureci daha verimli hale getirecektir. Harmanlama isleminin belli araliklarla gubrenin tamaminin ayni rengi alincaya kadar devam etmesi gekir. 1 . Adimdaki AMAC gubreye karismis olan yabanci ot tohumlarinin 60-70 cantigrat derecelerde yakilarak cimlenemez duruma getirilmesidir ancak bu sure icinde gubrede besin kayiplarida olabilmektedir. Artik yanmis bir gubremiz vardir ancak bu daha isin basidir.

Gelelim 2.adima

*Topragin gubreyi tam anlamiyla sindirebilmesi icin bazi bakterilerden yardim almamiz gerekmektedir tipki besinlerin ince bagirsagimizdan emilmesi icin yardim eden bakteriler gibi bu bakterilerden cikan enzimler bagirsaklarimiz tarafindan emilerek enerjiye donusturulmektedir*

2. Adimda yanma olayi biten gubremizin fermantasyon sureci baslatilir burda amac bakteriler icin uygun bir ortam yaratmaktir. Bakteri cesitliligini arttirmak bizim lehimize olacaktir bunun icin mutfak atiklarindan faydalanabiliriz * ayrica saman veya talas karistirmakta azot baglamada faydali olacaktir. Gubre agzi kapali hava almayan bir ortama alinip ve iyice sikistirilarak bakterilere emanet edilir iste burada gubrenin fermante olayi tamamlanir gaz cikisi ve koku azaldikca gubrenin fermante olayi tamamlanmaya baslarTavuk gubresi guclu bur gubre oldugundan seyreltilerek veya sulandirilarak topraga verilmelidir

1. Asamada gubrede besin kayiplarinin olacagini dusundugum icin 1. Adimi atlamayi dusunuyorum topraga tohum karismasini engellemek icin gubrenin suyunu bir suzgec ile suzmeyi dusunuyorum kalan posasinida agaclar icin kullanabilirim umarim faydali olabilmisimdir eklemek veya duzeltmek istediginiz noktalar olursa seve seve fikirlerinizi degerlendirmek isterim*

miralay
27-02-2013, 20:47
1. Kısımdaki asli "AMAÇ" yabancı ot değil çürümeye tabi tutmaktır, sıcaklık artışı harman ederek değil bakteriyel faaliyet sırasında açığa çıkacak
2. Aşamada sıkıştırmak gereksiz, saman faydalı talaş değil, toprak yanında leonardit/humik asit takviyesi ile sağlıklı bir şekilde kullanabilirsiniz.
Seyreltmek yerinde bir karar domateste çok yararını görürsünüz.
Yabancı ot tohumlarını uzaklaştırmak için bekletme esnasında çimlenen otları söküp tekrar çürümeye tabi tutun.

ercanuyar
28-02-2013, 08:46
Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi

miralay
28-02-2013, 18:18
Sn miralay duzelttiginiz bilgiler icin tesekkur ederim gubreyi bekletme sureleri hakkinda bilginiz varmi
Esdadurullah Sn. ercanuyar beşer şaşar benim tavsiyelerim eleştiri ve düzeltmelere açıktır. Özellikle eleştirel yorumları çok faydalı buluyorum kendi açımdan.

Yerkürede sabit çevre şartları sağlayamayız Doğaana değişken, stabil değil evren sürekli değişim halinde bu sebepledir ki sürelere fikslenmeyi doğru bulmuyorum.

Tavsiyem şudur; Gübreyi ısı ve renk değişimlerini gözlemleyin tek renk yüksek ısıdan sonraki ısı düşüşü ile çürüme büyük çoğunlukla tamamlanmış demektir, "büyük çoğunlukla" tabirini kasten kullandım tamamen olmuş diyemeyiz, bu aşamadan sonra yeniden karıştırıp arasına tekrar organik karıştırabilirsiniz, iyi gelir organik ev artıkları kuru bitki parçaları, tohumsuz ot, çok ince dallar, gazel, saman vs. Ayrıca toprak ile harman edip kullanmadan evvel dinlendirmeniz ısı takibi yapmanız sizin bitkilerinizin menfaatinedir.

tuana organik
22-08-2013, 16:30
........TAVUK GÜBRESİ [/COLOR][/B]..........................Teknolojinin ilerlemesiyle artık tavuk ve hayvan gübrelerini fermantasyondan geçirerek içerisindeki zararlı maddeleri arındırarak toprağa daha faydalı hale gelmektedir.Ayrıca pelet hale gelerek atması daha da kolay hale gelmiştir.Büyük arazilerde atma nakliye gibi bir çok sorunda bu şekilde sona ermiştir. Resimlerde görüldüğü gibi.0542 589 8018

ilteber
26-08-2013, 00:53
Bu gübre çiçeklerde kullanılabilir mi?

tuana organik
03-09-2013, 07:25
evet kullanılır

gülcicek
26-09-2013, 21:26
*** arkadaşlar bir sorum olacak yanmış tezek(ateşte yanmış)külü topraga faydalımıdır ne gibi fayda verir içeriginde hangi madde bulunur ve nasıl uygulanması gerekir bu konuda beni aydınlatırmısınız teşekkür ederim.

justice
29-09-2013, 09:53
evet kullanılır

Sn. tuana organik; bilgi alabilmek açısından bir sorum olacak size. broiler tavuk çiftliklerinde kesime 10 gün kala antibiyotik kullanımını genelde bırakıyorlar çünkü ette kalıntı olması istenmiyor, ama dışkıda bu kalıntı sorunu nasıl gideriliyor yani fermantasyonu etkileyen bir faktör olarak biliyorum. ayrıca bu gübre tarımda kullanılırken acaba bitkilerimiz yoluyla topraktan alınıp sofralarımıza geldiğinde beslenmemiz açısından olumsuz bir etkisi olmuyor mu? bilgilendirirseniz çok sevinirim.

Burak2013_350
19-01-2015, 14:33
İyi günler
Tavuk gübresini direk uygulasak dekara 1 ton ladar yakma yaparmı yoksa çok mu fazla olur ?

hatipali74
08-04-2015, 22:41
Konuyu doğru yerde açtığımı umuyorum. 2-3 gün önce uzun zamandır yapmayı planladığım gübre karışımını yaptım. Resimlerde gördüğünüz bahçedeki boş alanın etrafını çevirdikten sonra önce zemine 2 traktör yaş inek gübresi döktürttüm. Yumurta tavukçuluğu yapılan çiftlikten getirttiğim 4 ton kadar yaş tavuk gübresini inek gübrelerinin üzerine döktürttüm. Onun üzerine resimlerde gördüğünüz gibi 2 traktör kadar çürümüş saman döktürttüm. Aslında niyetim samanları tavuk gübresinin altına dökmekti. Ancak samanları getirmeyi söz veren köylü arkadaş geç getirince mecburen tavuk gübresini boşaltmak zorunda kaldık. Samanların üzerine 5 kilo kadar melas şekerini bir fıçı suda sulandırıp yağmurlama ibriği ile samanların üzerine döktüm. Elimde kalan 2 çuval leonardit ve 1 çuval odun külünü de üzerine serptikten sonra yine getirttiğim 2 traktör kadar karışık halde bulunan inek ve koyun gübresini en son kat olarak üzerine döktürttüm. Tabii, bu arada 25 kilo kadar toz kireci gübrelere karıştırdım. Vaktim olsaydı, en son yarım traktör kadar orman toprağı getirtecektim. Ama akşam olduğu için üzerini 2 kat naylonla bastırarak bundan vazgeçtim. 2 ay kadar sonra açıp karıştıracağım. O zamana kadar hazır olacağını umduğum enzimi sulandırıp üzerine dökmeyi ve tekrar örtmeyi planlıyorum. Bu şekilde önümüzdeki bahara kadar bekletmeyi, önümüzdeki kış solucanların devreye girerek artı katma değer katmasını hedefliyorum.

Bu konuda tüm arkadaşların fikirlerine ihtiyacım var.:dilli:
545811
545812
545813
545814

salih66
09-04-2015, 09:32
Karışım güzel görünüyor fakat yumurta tavukçulugu yapılan çiftliklerde yemler katkılı daha çok yumurtlasınlar diye,kullanılan katkı ve hormonların bir kısmı tavukların dışkılarınada karışıyordur.

leylevi
06-08-2015, 12:27
taze tavuk gübresini çiçeklerin dibine döksem bitkiye bir zararı olur mu

hatipali74
02-09-2015, 22:36
-Son durum-
573673
İki kere alt üst edilen, sulanan, enzim karıştırdığım tavuk gübresine 25 kg.lık bentonitli kükürt karıştırdıktan sonra kış boyunca üstü açık bırakacağım.. Fikirlerinizi bekliyorum...

MeyveliTepe
03-09-2015, 00:19
İlk hazırlıkta bir çuval odun külü ve 25 kg kireç ilave ettiniz. Her ikisi de hayli alkali malzemeler. Muhtemelen karışımın PH seviyesini epey yükseltmiştir. Sonra naylon ile iyice kapatarak oksijen almasını engellediniz veya azalttınız. Şimdi üzerini açarak kükürt ilave edeceğinizi söylüyorsunuz. Bunun mantığı nedir? Bu malzemeler ve oksijensiz ortam ile nasıl bir süreç yaratmaya çalıştınız?

bummerxy
06-11-2016, 12:46
Arkadaşlar merhabalar...
Bir sorum olacak cevaplarsanız gerçekten sevinirim.
Yakınımın kapalı bir ortamda (altı beton ve talaş) 900 adet tavuğu var. Belli aralıklarla tavukların altlarını temizlemekte. Her temizlemede yaklaşık 40-50 torba dışkı çıkmakta.
Şimdi soruma gelelim.

Ben bu dışkıları çuvallayıp aldım. İçerisinde toprak gibi ufalanmış, katılaşıp kesekleşmiş gübreler mevcut. Bu çuvallar belirttiğim şekilde ürün içermekte.

İhtiyacım oldukça çuvallardan birisini alıp fermante etsem diğerleri beklese bir sıkıntı olur mu? Bekleyen çuvallar bozulur mu? İçerik tamamen kurumuş durumda.

Yaklaşık bu şekilde 50 çuval gübrem var. Bunları fermante etmeden kullanmam ne gibi sakıncaları beraberinde getirir? Bilen arkadaşlarım cevaplarsa sevinirim.

Likos
25-12-2016, 21:24
Çiftlik gübresini(büyükbaş hayvan gübresi-mandıra /besi gübresi değil,tamamen doğal beslenmiş) kendimiz kapalı alanda ya da açık alanda nasıl yakabiliriz?yardım lütfen

KOLCU
28-11-2018, 11:37
Merhaba yaş sığır gübresi ahırdan her çıktığında yığın üzerine toz kükürt dökmenin, kimyasal sonuçlarını merak ediyorum
fikir yürütecek arkadaşların yorumlarını istirham ederim
Saygılar

Eyong
16-03-2019, 06:19
Herkese merhabalar, 12 yıl boyunca burada duran başlığı okuyabilmemizi ve faydalanmamızı sağlayan herkese emekleri için çok teşekkürler. Bilgisini paylaşandan da bu bilgilerin bizlere ulaşmasını sağlayandan da Allah razı olsun.

Benim 13 tavuğum var, gübresinden nasıl yararlanırım diye araştırırken forumdan bir çok bilgi toparladım ama hala sormam gereken bir şeyler var.


Gübreyi kesin olarak şerbet haline getirip kullanacağım, onda sıkıntı yok. Direkt kullanmanın riskli olduğunu anladım. Ama şerbet için önce fermantasyon veya yanma yapmalı mıyım? Yoksa taze gübreden de şerbet yapabilir miyim tam anlayamadım.

Bir de ben bilmeden gübre için fermantasyon işlemi yapmış da olabilirim, şöyle ki;

Tavuklarımın gezindiği yaklaşık 30 m2 açık alan var, bu alanda 3-4 ay gezinme sonucu yüzey tamamen tavuk pisliği ile kaplanmıştı. Yağan yağmurlar ile birlikte alanda cıvık ve koyu yeşil bir gübre oluştu.

Ben bunların tavuk ayak sağlığına zarar vereceğini düşünerek yer yer açtığım çukurlara pisliği gömerek, üzerlerini kapatıp yüzeyi tekrar toprak haline getirmeye çalıştım ve alanı bir nevi belledim.

Şimdi bu yağmur altında uzun süre kalıp da toprağa gömülen gübreyi çıkarıp kullansam işe yarar mı?

Bir sorum daha var;

Kapalı kümesin altına talaş serip gece boyunca atılan dışkıları haftada bir talaş ile birlikte toplayıp atıyorum, bu talaş karışık taze gübreden nasıl faydalanabilirim?

Okuyan herkese teşekkür ederim.

Saygılar.