View Full Version : Hoya Saksı Harcı (Toprak Karışımı)
Çoğumuzu hoya sevdasına dahil etti agaclar.net ve hep birlikte farklı deneyimler kazanmaya başladık. Bunlardan biri de toprak karışımı oldu.
Farklı toprak karışımlarımızı paylaşmanın zamanının geldiğini düşünüyorum :)
Hoyalarım 4 farklı saksı harcında:
1. İlk hoya çeliğimi hoya başlıklarımızdan edindiğim bilgilerle dikmiştim. Ağrılıklı hindistan cevizi kabuklarından oluşan orkide toprağı , bahçe toprağı, kum , pomza taşı ve keçi gübresinden oluşan bu karışımı hala kullanıyorum.
2. Afrika Menekşesi saksı harcı olarak bilinen sfagnum torfu, perlit ve vermikulitten oluşan bu karışımı son 2 aydır kullanıyorum. Özellikle susuzluğa tahammülü olmayan serpens gibi türler için iyi bir karışım olduğunu düşünüyorum.
İnternette iyi bilinen hoya sitelerinde bu karışıma hindistan cevizi kabuğu da eklenmesi öneriliyor. Denemedim ama deneyeceğim.
3. Sfagnum yosunu özellikle UzakDoğu'ların çelik köklendirmede kullandıkları bir malzeme. Bir çelikle denedim, sonuç oldukca başarılı.
4. Son saksı harcım ise diatomitten oluşuyor. Konu http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22216-7.htm#post887783 başlığında detaylarıyla anlatılıyor. Topraksız ortam olarak tanımlanan bu yöntemin kendi başlığında paylaşılması uygun olacak .
bay tömürcek
14-09-2012, 18:54
Maki01 abla söğüt gübresindeki hoya çelikleri gayet iyi sadece söğüt gübresindeki çelik 23 günde filiz verdi diğer çelik söğüt gübresi, hayvan gübresi, kestane gübresi karışımındaydı oda 27 günde filiz verdi daha var birkaç çelik onlarda filiz vermek üzere ;)
Sevgili fatih arkadaşımın gönderdiği mum çiçeği çeliğini başka toprağa dikmiştim 40cm boyuna gelince onu da sadece söğüt gübresine diktim ve yerini değiştirdim hiç duraksamadı büyümesi şuan tam 60 cm boyunda :D:D
Yazın sögüdün altında yatmayı hep sevmişimdir yüzüne rüzgarla carpan o tatlı esintiyi boşa degilmiş meger hoyalarda seviyor :)
Bu Hoya Carnosayı yetişkin olarak satın aldım. Saksı harcı olarak sadece cocopeat kullanılmıştı sevemedim ama saksı büyük olduğu için toprak değişimine de cesaret edemedim. Hala aynı toprakta ve halinden memnun :)
1 ay ara ile ikinci kez çiçeklendi. Üzerinde açan ve açacak tomurcuklu demetlerin dışında bir sürü yeni çiçek sapları var.
Bugün :)
331531
331532
331541
331542
331543
bay tömürcek
14-09-2012, 21:15
Maşşallah subhanallah :D Bu ne güzelliktir ya iyi bakıldığını önemsendiğini inkar etmeyen bir mum çiçeği daha ;)
Sevgili tömürcek,
Hoyayı bu başlıkta paylaşma nedenim, sadece cocopeat ( Hindistan Ceviz Torfu) de bile, uygun ortam ve besin takviyesi ile güzelliklerini bizlerden esirgememesi.
1-1.5 sene önce aldığımda çiçekleri yeni dökülmüştü ve terasa yani bol ışık alabileceği ortama taşır taşımaz hareketlendi. Kuzeybatı cepheli bir yerde çok fazla direkt güneş ışığı almıyor ama bol ışık alıyor. Gübre ya da ek besin olarak geçmişte kullandığım gübrelerden farklı gübre kullanmadım, ışık istermiş, hepsi bu :)
bay tömürcek
14-09-2012, 21:31
Maki01 abla benim mum çiçeğimin biri de tam kuzeye bakan pencere önünde hiç güneş almıyor ama sürekli aydınlık pencerenin önü boş olduğu için. Şunu sormak istiyorum çiçek açması için illaki güneş mi görmesi gerekli?
Carnosa gibi sukulent yapraklı yani etli yapraklı türlerin yakıcı olmayan güneş ışığını almasının faydalı olduğunu düşünüyorum.
Bogor ve Mathilde'de saat 17-18:00 gibi güneş alıyor ve halinden memnun gibi sevgili tömürcek, gelişmeleri çok hızlandı.
Lacunosa ise aynı saatlerde aldığı direkt güneş ışığını sevmedi. Adana'da yaz aylarında akşam üzeri de olsa güneş ışığı yakıcı olabiliyor.
bay tömürcek
14-09-2012, 21:42
Ozaman maki01 abla bu sene orda dursun baharda gelişmeye başlamadan yeni yerine alayım orada sürdürsün hayatını alacağım yer birtek sabah güneşi görüyor iyi geleceğini düşünüyorum..
bozo.0606
14-09-2012, 21:59
Enden boydan alttan üsten her açıdan şahane şahane şahane bir manzara Sayın Maki01 gözalıcı güzelliğe sahip. Maşallah demekten dilimde tüy kalmadı. 41 saniyede 41 kere maşallah demem gerektiğini hissettim. İnanın gerçekten manzaraya kayıtsız kalmak imkansız. Tebrikler. ona çok iyi bakın o size çok iyi bakmış çünkü.. ..
Toprak karışımları konusunda bende katkıda bulunmak isterim ancak şu an deneme aşamasında olduğum karışımım hakkında yazmak istemedim. Ben çok memnunum gidişat çok iyi olsada Ankara şartlarının kış aylarına da bakmak lazım.
Şu ana kadarki deneyimim gösteriyor ki hoyaların sanırım tek tip toprağı yok. Türlere göre ufak nüanslar olabilir.Bu nüanslar ciddi farklılıklar yaratabilir. Benim elimdeki tür sayısı bunu gözlemlememe yetmez. Birinin iyi gelişme gösterdiği toprak diğerine çok şey katmıyor olabilir.
Geçen yıl söğüt kabuk ve yapraklarından enzim yapmıştım.
Çiçeklerime vermiştim.
Özellikle sardunyalar çok sevmişti.
2 gün önce yeniden yaptım.
Hoyalarda deneyeceğim.
bay tömürcek
15-09-2012, 16:09
Enzimi nasıl yaptığınızı ölçüleriyle beraber yazar mısınız sayın tura bende yapmak istiyorum da...
Sevgili tömürcek,
Enzim için sitemizde ayrı bir başlık var. Deneyimli arkadaşlarımız her adımda destek oluyorlar. Linki tıkla lütfen :)
http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/18541-41.htm#post1018832
Sayın maki01 başlığı vermiş. Oraya gelin...çok güzel şeyler yapacaksınız.
Hoyalarınız bayram edecek.
Bu enzimi bir türlü anlıyamadım , bende tıklasammı .
bay tömürcek
15-09-2012, 22:13
Teşekkür ederim hemen sayfaya tıklıyorum ;)
bay tömürcek
15-09-2012, 22:30
Sayın tura acaba hangi sayfada bu söğüt enziminiz dnya kadar sayfa var bayağı bakındım bulamadım sayfa numarası verme imkanınz var mı acaba?
Sevgili tömürcek,
Enzim başlığı açıkken , ilk mesajın hemen üstünde o başlıkla ilgili yapmak istediğiniz çalışmalara yönelik fonksiyonların yer aldığı alt menüler yer alır. " Bu Konuda Ara" menüsünü tıkladığınızda çıkan boş mesaj kutusuna " Söğüt" yani aramak istediğiniz kelimeyi yazdığınızda o kelimenin yer aldığı tüm mesajlar listelenir. Bazen bu yöntemle sıralanan mesaj sayısı da çok fazla olabilir. Aradığınız mesajlar bir üyeye aitse boş kutunun hemen altında yer alan "Ayrıntılı Arama" yı seçip , açılan sorgu ekranının sağ bölümünde yer alan kutuya kullanıcı adını yazarak o üyenin, bulunduğunuz başlıktaki tüm mesajlarını görebilirsiniz.
bay tömürcek
16-09-2012, 13:23
Çok teşekkür ederim maki ablacım vakit kaybetmeden mum çiçeklerime bu enzimden yapmak istiyorum;)
Ne zor şeymiş sögüt gübresi bulmak yinede ufak bir poşet toplaya bildim . Toprak degişimi icin ne zaman uygun olur .
Saksı ve/veya toprak değişimi kökler saksıyı tamamen kaplanırsa, ısı 20 derecenin altına sıklıkla düşmediği her mevsimde yapılabilir sayın iris41.
Söğüt gübresi ya da toprağı yeni denenen bir malzeme, başarılı olacağına inanıyorum . Yine de bu toprak harcını anaç bitki yerine küçük bir çelikte denemenizi öneririm.
Sevgili maki aslında düşüncem şöyle.
bir numara büyük saksıya bitkiyi oldugu gibi alıp yanları ve üstüne eklemek sögüt gübresini hoya anlamadan yerinde olur ;)
Burada Hasandağı'dan çıkan volkanik pomza taşı parçaçıkları.
Bu parçacıkları Potasyum permanganat erittiğim suda bekletiyorum.
Sonra klorsuz su ile yıkıyorum.
Güneşli ama temiz bir ortamda taşların kurumasını bekliyorum Bu gözenekli bir taş olduğundan hemen kurumuyor.
Orkidemde denedim.
332700
Hoyalarda denemek istiyorum. Uygun mudur acaba?
Topraksız ortam için uygun bir materyal olabilir. Orkideye bu taşlar dışında malzeme eklediniz mi?
Potasyum permanagnatı olası bir mantar enfeksiyonunu engellemek amacıyla kullandınız sanırım. Taşların özgül ağırlığını merak ettim sayın Tura. Mineral içerdiğine göre ağır olmalı.
Orkidede başarılı sonuç alınıyorsa, hoyada neden olmasın?
Bu malzemeyi , yani volkanik cürufu hoyalarda topraksız ortamda kullanmak için ben de araştırmıştım.
-Yabancı ot sorunu yoktur.
-Kök çevresinde termal ısı kontrolü büyümesi için eşit derecede tutar sıcaktan ve soğuktan korur
-Kök çevresinde oksijen oranın yüksek tutar devamlı havalandırır
-Sağlıklı kök oluşumu sağlar buda bitkinin daha dinç büyümesini sağlar
-Ph ve tuzluluk kontrolü
-Suyu % 48 bünyesinde tutar kökün ihtiyacı kadar serbest bırakır, suyun tansiyonun düşük tutar
-Su ekonomisi için yararlıdır, suyun buharlaşmasını önler, düşük enerji maliyeti oluşturur
-Kökler daha kaliteli su ulaşmasını sağlar
-Topraktaki azotu bitkinin alabileceği şekilde suda çözünür hale getiren mikroorganizmaların daha hızlı çoğalmasını sağlar.
-Strüktürünü uzun süre koruması (toprak tanelerini dizilişi)
-Böcekler, mantarlar ve bitki hastalıklarına karşı dirençlidir.
-Bitkilere toksik etki yapacak madde içermemesi
-Homojen özelikte olması, kolay sulanır olması
-Tuz miktarının düşük olması
-Belli bir katyon değişimine sahip olması bitkiyi beslemesi
-Çürümez, kötü kokular üretmez
-Kimyasal mineral açısında çok zengindir.
-Tekrar tekrar kullanılır olması
Kaynak: http://www.volkaniktuf.com/seralarda-curuf/
Yukardaki bilgilere dayanarak tek başına topraksız ortamda ya da saksı harcına karıştırılarak kullanılabileceğini düşünüyorum.
Sayın maki01
Açıklamalarınız için teşekkür ederim.
Potasyum Sayın jazebel'in quisqualis ve benzeri tohumların dezenfekte ettiği bir yöntem. Dezenfekte yapmak için aslında bir de Zeki Yağlı beyin Mikrodalga fırını yöntemi var da, ben pek fırın kullanma izni alamadığımdan, tercihim permanganat.
Normal beyaz ponza taşına göre ağır, ( özgül ağırlığını bilemiyorum )
Bende hidrokültür torf var. Benzeş yönünden çok ortak yanları var.
Orkidemde bu taşlar dışında çam kabukları var ama eklemesem de sanırım aynı neticeyi alacaktım.
Bir köklü hoya denemek istiyorum.
Bana cesaret verdiniz.
Çam kabuğu konusunda tereddütlerim sevgili Tura. Makaleyi bulamadım ancak Ege Üniversitesindeki bir öğretim görevlisin yayınladığı tezde, çam kabuğunun hastalık barındırma olasılığından söz ediyordu.
Kolay ulaşılabilir olması nedeniyle hoya yetiştiren arkadaşlarımızın toprak karışımlarında hindistan cevizi kabuğunun yerine ya da onunla birlikte kullandığını biliyorum.
Ben de kısa bir dönem çam kabuğu eklenmiş karışım kullandım. Nedeni kesinlikle çam kabuğudur diyemem ama hoyalarımda kök gelişimi neredeyse hiç olmadı ve toprak değişimi yaptım.
Burada Hasandağı'dan çıkan volkanik pomza taşı parçaçıkları.
Sn Tura Kula'daki sönmüş volkandan birkaç taş almıştım, parçalamayı denedim ama çok setti..
Bu taşları satın mı aldınız? Siz kendiniz mi parçaladınız?
Sn maki01.
Çam kabukları derken orkide harcından haksetmek istemiş ve orkideler için söylemiştim. Hoyalarda bu harcı kullanmadım.
Sn Tura Kula'daki sönmüş volkandan birkaç taş almıştım, parçalamayı denedim ama çok setti..
Bu taşları satın mı aldınız? Siz kendiniz mi parçaladınız?
Sn selis.
Hayır ben parçalamadım. Bu malzeme yığınlar halinde belli bir bölgede bulunuyor. parçalamaya gerek yok.
Ayrıca bu malzemenin siyah olanı var. Toprak üzerine daha yakın yerde duruyorlar...bu malzemeyi kullanmadım.
Bu malzeme burada her yerde kullanılıyor.Zaten belirli bir bölgeden çıkıyor.
Fabrikanın etrafına serdirmek üzere getirtmiştik. Oradan görünce dikkatimi çekti.
Sizin söylediğiniz gibi bir de volkanik taşlar var...siyah ve büyük. İnşaatlarda temel taşı, bahçe duvarları örmede falan kullanıyorlar. Sert keskin ve gözenekli yüzeyleri olan bir malzeme. Evet bunlar kırılmıyor ve oldukça sert.
Sn Tura Kula'daki sönmüş volkandan birkaç taş almıştım, parçalamayı denedim ama çok setti..
Bu taşları satın mı aldınız? Siz kendiniz mi parçaladınız?
İzmir'de pek çok fidanlık ve serada bulunabiliyor. Oldukça ucuz.
Sizin söylediğiniz gibi bir de volkanik taşlar var...siyah ve büyük. İnşaatlarda temel taşı, bahçe duvarları örmede falan kullanıyorlar. Sert keskin ve gözenekli yüzeyleri olan bir malzeme. Evet bunlar kırılmıyor ve oldukça sert.
Anladım.. Bendeki taşlar da onlardan sanırım.. Yani toprak harcı olamayacaklar..
Kaya bahçesi için uygun bir malzeme olacaklar.. :rolleyes:
Memet Bey hiç rastlamadım, bakacağım.. Teşekkür ederim :)
İzmir, Yalova, İstanbul, Antalya gibi seraların olduğu yerlere burdan gittiğini biliyorum.
çam kabuğunun hastalık barındırma olasılığından söz ediliyor
Ben de kısa bir dönem çam kabuğu eklenmiş karışım kullandım. Nedeni kesinlikle çam kabuğudur diyemem ama hoyalarımda kök gelişimi neredeyse hiç olmadı ve toprak değişimi yaptım.
Saksı harcı, hafif, havadar, geçirgen ama nem tutabilen ve organik maddece zengin bir karışım olmalıdır.
Hindistan cevizi liflerinin karışımda bulunma nedendi hafif ama nem tutabilme özelliğinin olmasıdır.
İzmir-Hoya toplantısı videosunun (http://www.agaclar.net/forum/1021949-post78.htm) ilk başında Musa Bey'in anlattığı Hoya karışımından bir miktar edinmiştim.. İçeriği, çam kabuğu - hindistan cevizi kabuğu&lifi- cocopeat- torf - kum- perlit- pomza taşı..
Birkaç gün önce bir çelik diktim.. Tabii ki, pek anlamadığım için bu malzeme bana aşırı süzek ve gevşek geldi.. Belki de normali budur. Ertesi gün sanki o toprak kupkuruydu.. Bu nedenle sulama konusu beni çok düşündürdü.
Bu harcı kullananların fikirleri nelerdir?
İçine ekstra malzemeler eklesem mi?
Sevgili selis,
Bu karışıma biraz perlit , torf ( sphagnum torfu ya da cocopeat) ve birazcık bahçe toprağı eklemeni öneririm. Her ne kadar toprak karışımında cocopeat ve perlit olduğu söylense de fotoğrafta varlığı hissedilmiyor.
Sera ortamı ile ev ortamı çok farklı. Serada sürekli bir nemlendirme sağlandığı için topraktan hızlıca süzülen su yeterli olabilir ancak ev koşullarında nemi tutacak malzeme eklemekte fayda var.
Serada sürekli bir nemlendirme sağlandığı için topraktan hızlıca süzülen su yeterli olabilir
Bu konuda haklısınız.. Sera sürekli nemli..
Bu karışımı mümkün olduğunca küçültüp, birer ölçek torf+diatomitle karıştırdım..
Acemi işi olsa da bakarsınız işe yarar.. :)
Sıra muz enzimi yapmaya geldi ;)
missmenas
26-09-2012, 22:38
Burada Hasandağı'dan çıkan volkanik pomza taşı parçaçıkları.
Bu parçacıkları Potasyum permanganat erittiğim suda bekletiyorum.
Sonra klorsuz su ile yıkıyorum.
Güneşli ama temiz bir ortamda taşların kurumasını bekliyorum Bu gözenekli bir taş olduğundan hemen kurumuyor.
Orkidemde denedim.
332700
Hoyalarda denemek istiyorum. Uygun mudur acaba?
Sayın Tura,
İç ve dış mekan olarak tüm bitkilerizde, saksı harcı geçirgenlik ve mineral açısından kullanabileceğiniz üründür. Kendi deneyim çalışmalarımdan bazı bilgiler aktarmak amaciyle, merakınızı gidereceği yönünde, Moderatörümüzün bir alt mesajda yayınladığı bilgiler doğrudur, yanlız verilen linkte bu bilgilere ulaşabilmek için maalesef zamanım kısıtlıdır. Direk bu bilgileri içeren link rica edeceğim.
Yapılan açıklama, Doğruluk oranı 100% dür.
Bu yönde zaman içerisinde sadece köklendirme değil, besin takviyesiyle alternatif yetiştirme yöntemi çalışmalarım devam etmektedir.
(Zaten alternatif deneylerim mevcut diye sayfamda da açıklama yapmıştım, ve özelliklede böylesi bir başlığa ihtiyacımız olduğunu farklı çalışmaların paylaşımlarının herkese faydalı olacağı yönündeydi)
Toprak ortamında çeliklerde, köklendirme başarı oranı neredeyse % 60 dır, bu oran benim toprak karışımımla alakalıda olabilir.
Bu deneylerim alternatif deneylerimde diatomit ( Kedi Kumu ) başarı oranı %80 dir. Yanlız Diatomit te köklendirme sonucunda toprağa transferde %99 bitkiyi kaybediyorum.
Alternatif köklendirme yöntemi olarak kullandığım sphagnum moss ( Yosun kurutulmuş olanı ) toprağa tarnsferde başarı oranım %90 diyebilirim.
bu vermiş olduğum oranlar deneme süreci içerisinde afrika menekşesi (yabancı hibrit olanları) ve hoyalarda sadece deneme yapılmıştır.
Yaklaşık bu materyallerle 8 aydır gibi bir süreçte deneme yapıyorum, köklenme aşamasında çok ciddi bariz başarılar elde ettim. Toprak ortamında bitki yetiştirmeyi ciddi bir başarıyla sonuçlandırmak isteyene şiddetle tavsiye ederim.
Lav Taşında sürekli bitkiyi büyütmek yönünde ve başarı elde etmek yönünde çalışmalarıma halen devam etmekteyim. Kış ve yaz sürecindeki ve bitkinin çiçeklenme sürecine ( anaç konumuna ) geçmesi için herhangi bir tavsiyede henüz bulunamayacağım.
Zaman içerisinde, deneylerim ve deneyimlerim sonucunda, süreklilik yönünde tavsiyelerim mutlaka olacaktır.
Not: Pomza taşıyla, lav taşı arasında ciddi bir mineral farklılığı ve yanısıra birim olarak ağırlık farklılığı vardır. Lav taşı daha ağırdır...
Deneysel çalışmalarımda aynı familyadan olmasına rağmen bazı türlerde erken veya geç köklenme süreci mevcuttur.
Bu gözlemlerim sanırım bitkinin odunsu veya hassas olmasiyle alakalı. Toprak ortamında veya farklı ortamlarda ( perlit, diatomit, vermiculit, derekumu, toprak, lav taşı, pomza, suda köklendirme de aynı sonucu veriyor süreç olarak. Ne daha erken nede daha geçtir... Aradaki süreç sadece kullanılan malzemeyle alakalı olarak bitkinin odunsumu veya hassas yapıyamı sahip bu aşama her denene materyalindede köklenme süresinde farklılık gösteriyor. )
Not tüm deney çalışmalarım ısrarla bitkilerimi toprak ortamında yetiştirme yönündedir. Gözlemlerim ve deneyimlerim bu doğrultuda en başarılı sonuş Lav taşıyla elde edinildi.
Bütün farklı çalışmalarımda bitkinin köklendirme aşamasında geçirdiği süreçte geliştirdiği kök sistemiyle alakalı olduğu yönündedir başarı oranı. ( oranlar toprak ortamına transferle deneyim sonucunda elde edilmiştir... ( LÜTFEN, BU DENEYİMLERİM, BİLİMSEL DEĞİLDİR, SADECE BENİM AMATÖR OLARAK GÖZLEMLERİM YÖNÜNDE OLDUĞUNUDA GÖZÖNÜNDE BULUNDURULMASINI RİCA EDİYORUM... BU SADECE DENEYSEL BİR ÇALIŞMA SONUCUNDA BİR GÖZLEM AÇIKLAMAMDIR...)
Farklı çalışmaları ve başarı tavsiyeleri olan herkesin çalışmasını dememeyede hazırım.
Bizler birbirimizin tavsiyeleri ve deneyim sonuçlarında, başarı elde ediyoruz.
En güzel örnek,
genç üyemizin Tömürcek... Söğüt gübresi denilen veya başka bir terim deneyimim olmadı elde ettiğim zaman bu tavsiye edilen gübreyi ciddi denemek istiyorum. Mantiken aklıma yatmıyorda değil ve maalesef hala elde edemedim bu gübreyi.
Sevgili Tömürcek, bu gübreyi göndereceği yönündeki sözünü geçte olsa tutacağı yönündedir:D Hala bekliyorum haberin ola!!!:D
Çalışmalarımdan bazı görseller....
Hoya lauterbachii, kök çürümesi sonucunda çeliklenip lav taşına alındı 8.gün kökler gözüktü. ( bitkilerinizi, bitkiden anlamayan kızlarımıza emanet sonucunda aşırı sulanması nedeniyle gerçekleşen bir sonuç:p köklenmesini ve hayata bağlanması görmek mutluluk verici ayrıca:p)
334622
Ve bazı görseller...
334623
334624
Anaç olarak deneysel çalışmam... Zaman içerisinde bu yönde deneylerimi açıklayacağım... ( kullanılan dış saksı kabı, bilmiyorum belki yanlış olabilir diye tereddütüm var;) ve hala yaşıyor bitkim vede sürgün veriyor. Çiçeğe geçmesi veya sürekliliği yaşam süreci lav taşında birlikte gözlemleyeceğiz.;))
334625
missmenas
26-09-2012, 22:57
Sayın Tura,
Lav taşını hazırlama metodunuzda sadece farklığımız var.
Benim hazırlık aşamam Günısıdaki sıcak suyla ciddi bir arındırma yapıyorum. Sonrasında yeraltı kaynaksuyunu Hoyalarım ve menekşelerim için uygun ihtiyacına göre Oxalic acid ile kireç oranını uygun seviyeye getirdiğim suyla son yıkama işlemini yapıyorum. Kurutmaya hiç zaman ayırmadım...
Kullanmış olduğunuz metodu denemedim henüz, denemek isterim ayrıca;)
Hoyalarım ve diğer tropik bitkilerim, üzümsü meyveler ve narenciye çeşitleri ve süs bitkilerim için iç ve dış mekan için saksı harcı olarak kullandığım iri taneli lav taşı görseli...
334639
kaktüsler, ve menekşeler için ayrıca hassas türler için kullandığım lav taşı kum özelliğini taşıyan türün görseli...
334640
Veee Dün Gece.... Veee bu Gündüz alınan çoğaltma işlemi için çeliklerden görseller.
Bu çeliklerin görsellerini yine yayınlayacağım;)
334641
334642
missmenas
26-09-2012, 23:04
Sevgili Selis,
Botanik bahçesi görevlilerinin karışım oranı hakkındaki düşüncem hoyalar her ortamda bu karışımı ciddi olarak seveceği yönündedir.
Bendeki tek düşüncem Hoyalara asla bahçe toprağı karıştırılmaması yönündedir. Bu toprak asla hayatı götürmüyor ve ciddi kök çürüğü yaşanıyor...
Asramızda kalsın Musa Beyi ikna etmek gerekiyor kullandığı ölçülerde. Çok ama çooookkk mükemmel bir karışımdır o, düşüncem gördüğüm karışımı asla değiştirmemek yönündedir....
Sevgili missmenas,bilgi ve deneyimlerinizi cömertce paylaştığınız için teşekkür ederim.
Yeni türlere bakmaya başlayan birisi olarak çok faydalanacağımı belirtmek isterim.
Lav taşını bende kullanmıştım saksı harcıma ama hiç bir işlem yapmadım.Bu işlemi yapmamakla ne gibi sorunlarla karşılaşırım ,oxalic acidi nereden temin edebilirim?
Sn.missmenas
Denemeleriniz ve aydınlatıcı bilgileriniz bu başlık adına çok önemli.
Tecrübelerinizi burada paylaştığınız için de ayrıca teşekkür ederim.
Denemiş ve başarmış olduğunuz herşeyi denemek istiyorum.
Ayrıca TÜV taşları ile tecrübelerinizi dikkatlice takip edeceğim.
Burada şunu söylemek istiyorum.
Tüv taşlarında siyah ve kahverengi renkte olanlar arasında bir farklılık olduğunu düşünüyorum.
Bu taşların çıktığı yere gittim.Toprak yüzeyinden Siyah ve kahverengi taşların çıkma mesafeleri farklı. Siyah taşlar daha üstte, yeryüzüne toprağa yakın, kahverengi taşlar daha derinlerde. Arada grimsi bir kütle var.
Ne kadar doğru bilmiyorum ama, siyah tüv taşlarını, kahverengi tüv'lerden ayırmakta yarar var mı diye sormak istiyorum.
Veya siyahları ve kahverenkleri ayrı denemek ne kadar doğru olur.
Saygılarımla.
missmenas
27-09-2012, 12:44
Sayın Tura,
Gözlemleriniz doğrultusunda aktardığınız bilgiler çok değerli, taşlardaki renk farklılığınında mutlaka mineral yoğunluğuna göre değiştiğini veya Volkanik Lav Taşı olması sebebiyle katmanlardaki soğuma özelliğine görede değişebilir. Bu konuda bilgi almak için lav taşı çıkartan firmalara başvurmak gerektiğini düşünüyorum.
Renkleri ayırıp denemek hiç aklıma gelmemişti, deneyebiliriz;) Siyah renkte olan fazla değil, ben karışık olarak bulabiliyorum. Antalya'da bir tane peyzaj firmasında buldum bunuda.
Uygun bir zamanda, bu renklerdeki farklılığın mineral işlevselliği varmı diyede araştıracağım.
Teşekkürler bilgi için.
..... Antalya'da bir tane peyzaj firmasında buldum bunuda.....
Galiba ben sizden daha şanslıyım. :)
Öğle yemeği istirahatinde dağa gidip 1 poşet alıp geldim.
missmenas
27-09-2012, 13:03
Sevgili missmenas,bilgi ve deneyimlerinizi cömertce paylaştığınız için teşekkür ederim.
Yeni türlere bakmaya başlayan birisi olarak çok faydalanacağımı belirtmek isterim.
Lav taşını bende kullanmıştım saksı harcıma ama hiç bir işlem yapmadım.Bu işlemi yapmamakla ne gibi sorunlarla karşılaşırım ,oxalic acidi nereden temin edebilirim?
Sevgili Eylül,
Lav taşlarını toprağa karıştırırken hiçbir işleme tabii tutmuyorum. Sadece lav taşında çelikleme yaptığım zaman yıkayıp kullanıyorum.
Bulunduğum sitede su arıtıcısı kullanılıyor, arıtma sisteminde tuz ve reçine kullanılıyor. Bu arıtılmış sudan bitkiler hoşlanmıyor.
Geçen yaz sonuna kadar kaynak suyu kullandım Hoyalarıma. Antalya merkezde iseniz, hurma semtinde dağın eteğinde akar kaynak suyunu hep damacanaya doldurup arabamla herdefasında 20 damacana su getiriyordum. Hoyalarım çoğaldığı için su taşımayı bıraktım. Bu suyu Hoyalarım çok seviyordu, sudaki kireç oranıda azdı.
Şimdi ise yağmur suyu, yağmurlar olmayıncada yaşadığım sitede sondaj suyunu bahçe sulamada kullanılan yani. 300 lt su deposunda oxalic acid ile sudaki kireç oranını ayarlayarak azaltarak kullanabiliyorum.
Malum Antalya'da sudaki kireç seviyesi çok yüksektir. Siz oxalic acid kulnmanıza gereksinim duyacak olursanız. Malzeme temin ettiğim yer, Seracı Taner Angay bey den alıyorum. Aynı işlemle kendiside serasındaki sulama sisteminde uyguluyor.
İlk Başlarda ben içme suyu kullanıyordum, bitkiler çoğaldıkça böylesi çözümlere başvurdum. Şimdi her sulama zamanında ortalama 7 damacana su kullanıyorum:p
missmenas
27-09-2012, 13:08
Sayın Tura,
deneysel çalışması yapacaksınız mutlaka. Bukadar rahat bu malzemeye ulaşabilmeniz gerçektende şans yani:))
Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi, bizlernen paylaşırsanız çok Sevinirim...
Sevgili missmenas , soruma kısa zamanda aydınlatıcı cevap verdiğiniz için teşekkür ederim.
Hoyalarınıza gösterdiğiniz özen ve itina takdiri fazlası ile hakediyor.Antalya'nın sıcağında
o trafikte 20 damacana su doldurup getirmek herkezin yapabileceği şey değil.Sizi kutluyorum ve takdir ediyorum.lütfen deneyimlerinizi paylaşmaya devam ediniz.Fazlası ile istifade ediyoruz.Teşekkürler..
Uyarı için teşekkürler. Bir önceki sayfada verdiğim link sitede yapılan güncelleme nedeniyle bozulmuş, düzelttim.
Seralarda Cüruf « Volkanik Tüf | Born Ltd. (http://www.volkaniktuf.com/seralarda-curuf/)
Sayın Tura,
deneysel çalışması yapacaksınız mutlaka. Bukadar rahat bu malzemeye ulaşabilmeniz gerçektende şans yani:))
Çalışmalarınızı ve gözlemlerinizi, bizlernen paylaşırsanız çok Sevinirim...
Ponza kullanımı konusunu toplantıdan beri düşünüyordum.
http://www.agaclar.net/forum/865787-post76.htm
Burada Japonların bonsaide kullandığı akadamaya benzeyen bir ürün var. Bu bana ponzadan daha iyi sonuç verebilir gibi geliyor.
Yine burada bir toprak daha var.
Bims yapımında kullanıyorlar.
Krem rengi, gözenekli.
Boyutları da daha küçük.
Yine Dağın eteklerinden ama tamamen başka bir bölgeden çıkıyor.
Sevgili dkp'nin hediye ettiği çelikten yetiştirdiğim Pubx 282 , ihmalim sonucu bozulmaya başlamıştı. 10 gün kadar önce yedeklemek için aldığım çelikleri sfagnum torfu, perlit ve vemikulitten oluşan saksı harcına diktim. 3 saksının üçü de 1 haftada sürgün verdi.
335166
1 sene önce Aydın'da doğal gübre satışı yapan bir firmadan keçi gübresi getirtmiştim. Yanında 10-15 litre kadar da volkanif tüfü denemem için hediye olarak gönderdiler. Hoya dışındaki bitkilerimin toprağına eklemiştim , tek başına ilk defa deniyorum. Rengi çikolata rengine daha yakın, koyu bir renk. Flaşlı çekimde renk daha açık çıkmış.
335167
Topraksız ortamda diatomit, perlit, perlit ve vermikulit kullanıyorum. Bu ortama 4. bir malzeme eklenmiş oldu. Gelişmeleri http://www.agaclar.net/forum/mum-cicegi-hoya/22216-7.htm#post887783 başlığında paylaşacağım.
Sn. Mismenas deneyimlerinizi paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. Tüm bunları denerken çok zorlandınız, belki de bir çok bitki kaybı yaşadınız.. Ardınızdan gelecek olanlar bu anlamda sizden daha şanslılar.. Bu konudaki minnetim sonsuzdur.
Ayrıca sayenizde carnosa dışında türlerim oldu.. ;)
Tabii ki Maki01 sayesinde de :)
Bir deneme de ben yaptım.. Toplantıdan aldığım carnosa çeliklerinden bir tanesini lav taşına diktim..
Facebook gurubuna üye, hoyasever arkadaşımızın kadeh denemesi de çok hoştu.. Denemek lazımdı.. :)
335454
Ayrıca yazın deniz kenarından topladığım gözenekli taşlar var..Ne olduklarını bilmiyorum.. Suda yüzebiliyorlar, sanırım bunlar da pomza taşı olmalı..
Ne kadar işe yarar bilmiyorum.. Yıkayıp nem tutuşunu test için gölge bir yere koydum..
335455
Başarılar diliyorum sevgili selis, ancak kadeh için tür seçimin çok uygun olmamış. Kadeh ya da askılı saksılar sarkıcı Hoya türleri için çok daha uygun oluyor.
Kadehindeki Pubx 282 kısa sürede büyüyüp gelişen ve sarılırıcı bir tür. Yine de köklenip , sarılacak destek çubuğuna ihtiyaç duyuncaya kadar kadehte kalabilir. Kök gelişimini izlemek keyifli olacaktır:)
İçme suları yani ambalajlı suların pH değeri genellikle 7.5'un üzerindedir. Suların çok kireçli olduğu Adana'da bile şebeke suyunun pH'ı 7 civarında yani nötr. Düşük pH'lı asidik ortamdan hoşlanan Hoya türü bitkilerde şebeke suyunu dinlendirerek kullanabiliriz.
Suyun pH'ını düşürmek için oksalik ya da fosforik gibi malzemeler kullanılabilirse de her an elimizin altında bulunan limon tuzu veya sirke de aynı görevi yapar.
Kök gelişimini izlemek keyifli olacaktır:)
Dediğiniz gibi en azından kök gelişimini gözlemleyeceğim..
En kısa zamanda sarkıcı bir tür edinmeliyim, teşekkür ederim :)
Bıskut tabır edılen ve 10 cm agız ve derınlık olculu saksılar buldum. Boyayıp sırlayıp fırınlaması kaldı. Tam hoyalar ıcın uygun. :)
Sayın maki01'in tarifi;
Hidrokültür torf+normal torf+tuf+orkide harcı ( Sn. selis gönderdi) karıştırıp
bir karışım yaptım.
335964
Yine Sayın selis'in gönderdiği, çeliklerde kullandım.
335965
335966
335966
335968
Haydi hayırlısı.
Yine Sayın selis'in gönderdiği, çeliklerde kullandım.
Çelikler Hoya toplantısından..
Kimse duymasın, Hoya Kerrii den 2 tane almıştım.. ;)
Yani çelikler; missmenas, hazan-z ve jezebel den size kadar ulaşmış oldu..
Umarım sorunsuz büyürler :)
missmenas
03-10-2012, 12:49
Sevgili Selis,
diyeceksinki yapraktanda tanırmısın? Aynen Hoya kerri den tanıdım. Toplantıda paylaştığım Hoya kerriler farklı bir varyetesi çünki:))
Bolca çelik almıştınız, böylesi paylaşımları görünce inanınki çok mutlu oldum.
Sayın Tura'nında hazırladığı karışımı hoyalar sevecek ve çabuk köklenecek...
toprağı kuruyuncaya kadar su vermemeliyiz köklenme aşamasında. Arada bir günaşırı fısfıslamak yeterli olacaktır...
Başarılar dilerim, ve paylaşım için kutlarım senide Selis, Teşekkürler...
Özellikle köklenme aşamasında toprağın kurumasına izin vermemek gerekiyor. Sulama sıklığı ise toprak harcındaki perlit, hydroton gibi su, besin depolayıp toprak kurudukca ortama salan malzemelerin yoğunluğuna bağlı olarak değişebiliyor.
Mümkünse dış ortamda da ihtiyaç duyulan nemi sağlamak için sera uygulaması öneriliyor.
Ayrıca her hoya türünün farklı su ihtiyacı olabiliyor. Bazı türlerde toprağın kurumasına izin vermek gerekirken, diğer bir türde toprağın kurumasına kesinlikle izin vermemek gerekiyor, Obscura gibi.
Son diktiğim iki çelikte fitilli sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm) yöntemini uyguladım. Toprak sürekli nemli ( Islak olmamalı) ve sonuç çok başarılı oldu, kısa sürede köklenip sürgün verdiler.
336061
336062
Özellikle çelikten yetiştirmekte sıkıntı yaşadığım serpens, sürekli sürgün ucunu kurutuyordu. Fitilli sulama ile bu sorunu aşacağımı düşünüyorum.
Toplantıda paylaştığım Hoya kerriler farklı bir varyetesi çünki:))
Tam anlamıyorum ama yaprak kalınlığı ve şekil büyüklüğü bu farkı ele veriyor sanırım..
Ama bunu toplantıda söyleyecektiniz ki, birkaç çeliğimiz daha olsun :p
Paylaştığınız için çok teşekkür ederim.. ;)
:)
Birer tane yeter.
Sn.selis, bu çelikleri bana ulaştırdığınız için size, toplantıya getirip dağıttıkları için Sn.missmenas'a, Sn.Jezebel'e ve Sn. hazan-z'ye teşekkür ederim.
Cahilliğimi bağışlayın, ''fitilli sulama'' neyin nesidir derken sitede başlığı da varmış. ;)
Menekşe başlığını takip etmeyince..
Benden başka bilmeyenler de olabilir.. Fitilli sulama (http://www.agaclar.net/forum/afrika-meneksesi-saintpaulia-ionantha/23486.htm)
Teşekkürler sevgili selis. Yüzlerece fitilli menekşe ile yaşayınca yöntemin bilinirliğini atlamışım, mesajıma (http://www.agaclar.net/forum/1026638-post59.htm) link ekledim :)
missmenas
06-11-2012, 17:50
Lav taşına diktiğim çeliklerde bariz gelişimler var. yeni filiz oluşumları ve kök gelişimlerini tamamlamalarını bekliyorum. Tahminen 3 haftaya kadar toprağa transfer edeceğim.
Güzel olan tarafı köklenme aşamasında ve toprağa transfer aşamasında nerdeyse 0 kayıpsız olması büyük bir başarı...
Toprağa transfer öncesi henüz besin takviyesi yapmadım.
missmenas
06-11-2012, 17:54
Lav taşındaki köklenme aşamasındaki çeliklerin Resimleri...
Sayın missmenas,
Sanırım karışımınız sadece iri lav taşlarından oluşmuyor, üstteki taşların altında iri kum boyutlarında lav taşı kumu diyebileceğim malzeme de yer alıyor. Bazı fotoğraflarınızda kumları görmek mümkün oluyor.
Kullandığınız yöntemi detaylı açıklarsanız sevinirim.
missmenas
06-11-2012, 19:23
Sayın maki01,
Köklendirme aşamasında sadece iri lav taşları kullanıyorum. Son çeliklerimi dikerken iri taneli taşlarım bitmişti elimin altında ince kum taneleri mevcuttu, onları kaktüs ve menekşelerim için kullanıyorum toprak karışımlarına. Salt ince kum özelliğinde olanı karışımsız denemedim hiç.
Denememiş olmamda çok ince olması nedeniyle hem çok su tutacağını hemde çok sıkı bir harç olacağını düşünmemden kaynaklanıyor.
Lav taşlarını öncelikle nemlendirip kısmen bardak altına koyup çeliği yerleştiriyorum ve üzerini takviye yapıyorum.
Su verme yöntemimde taşlardaki nem seviyesini parmağımla dokunup nem kontrolü sağlıyorum. Tamamen kurumasına hiç izin vermedim.
Toprağa transfer aşamasındada taşlarını sorunsuz toprak karışımına aktarabiliyorum.
Böylelikle bitki transfer şoku yaşamamış oluyor.
Toprağında ilk saksılama aşamasında nemli olması gerekiyor ve ilk 1. Hafta hiç su vermiyorum, sadece arada bir fısfıslama yapıyorum.
2. haftasına geçtiğinde de düzenli toprak ortamındaki bakımlarını uygulamaya başlıyorum.
Çekiklerime söğüt kabuk,dal,yaprağı, sirke içerisinde yumuşatılmış yumurta kabuğu katklı,1000/1 oranı ile söğüt enziminden karıştırdığım kaynak suyu verdim.:p
Bakalım ne olacak.
missmenas
09-11-2012, 01:43
Söğüt dallarından elde ettiğim enzimi 1 defa kullandım köklendirme aşamasında. Bana çok zahmetli geldiğini belirtmeliyim bunun. Kabuklarını ve yapraklarını kullanmış olmanız ile birlikte eritilmiş yumurta kabuklarını anlamadım. Kabukları nasıl bir yöntemle erittiniz merak ettim.
Haşlanmış Yumurta suyundan çok hoşlanıyor Hoyalar. Bazı Kişilerden kabukları öğütüp kullandıklarını ve bunun bitkiye çok değer kattığınıda biliyorum.
Kullandığınız yöntemle alakalı gelişim gözlemlerinizi ilerde paylaşırsanız çok Sevinirim.
Bu aralar malum Yağmur mevsimine girdik, yağmur suyu kullanmanızıda tavsiye ederim.
Çalışmalarınızdan Resim eklemeniz mümkünmü acaba?
Gelişim görsellerini birlikte kıyaslama fırsatımız olur böylelikle.
.... Kabuklarını ve yapraklarını kullanmış olmanız ile birlikte eritilmiş yumurta kabuklarını anlamadım. Kabukları nasıl bir yöntemle erittiniz merak ettim.
Ara sıra mahalledeki pastahaneye bir poşet bırakıyorum. İmalatta kullnadıkları yumurta kabuklarını bana veriyorları.
Kabukları havanda eziyorum. Ezdiğim kabukları elma sirkesinde 20 günden az olmamak üzere bekletiyorum.
Sirke içerisinde bekliyen yumurta kabuğu unu eriyor,yumuşacık oluyor.
( Halil Önen Beyin Tavsiyesi)
Yaptığım her enzime bu eritilmiş yumurta kabuğundan ilave ediyorm.
missmenas
09-11-2012, 07:38
Sayın Tura,
Teşekkürler açıklama için.
Aklıma takılan başka bir soru sirke denilince aklıma ilk gelen olay sirke sinekleri bu enzimi kullandığınızda bu sineklerden oluşma olasılığı varmı?
Sineklenme olmuyorsa toprak karışımında kullanmak isterim kullanım oranları vermeniz münkünmü? kaç yumurta kabuğuna ne kadar sirke oranı kullanabiliriz?
Tam tarif vermenizi rica ediyorum.
Sn.missmenas
Oran yok.
Elinizdeki yumurta kabuklarını havanda ezin, bir kaba koyun. Üzerini kaplayacak kadar sirke ile kabı doldurun.
Kabuklar tamamen eriyip sirkeye karışmıyor. Erimiş derken maksadım bu değildi.
Doğru tabir sanırım yumuşamak.Mesajımda bu tabiri düzeltmeliyim.
Formda var, aradım ama bulamadım. Bu yumuşamış kabukları direk saksıya da ilave edebiliyoruz.
missmenas
09-12-2012, 19:22
Köklenmiş çeliklerin toprak ortamına transferi...
2. sayfada 38 nolu mesajımdan bu çelikleri görebilirsiniz, 26.09.2012 de çekilen resimler. Ertesi günü lav taşına dikmiştim.
Bunlarda bugünkü görselleri...
Hoya sigillatis NS 07-039 Ketambe, Alas river, Sumatra...
352750
352751
Hoya patella ''Pink''...
352752
352753
352754
Zamanla toprak ortamına adaptasyon gelişiminide , birlikte izleriz.
Perihan Bayram
18-12-2012, 14:00
Sirke bitkiye zarar vermez mi?
Sirke bitkiye zarar vermez mi?
O kadarı vermez.
Sevgili Perihan,
Hoyalar asidik ortamı seven bitkiler. Toprakta biriken kirecin çözülmesi ve toprağın asiditesini arttırmak için limon tuzu gibi sirkeyi de zaman zaman sulama suyuna ekleyebiliriz.
missmenas
20-12-2012, 20:53
Lav taşında köklenmiş bazı çeliklerin toprağa transfer görselleri.
Çeliklerin bu görsellerden sonra başkaca görselini eklemeyeceğim. Birçok soru işareti olacağını düşünmemden kaynaklı bu görselide eklemek istedim.
Köklere yapışan lav taşlarının kendiliğinden dökülen hariç, köklere yapışan bir miktarını ayırmıyorum köklere zarar vereceğini düşünmemden kaynaklı ve toprak ortamında zaten karışım olarak kullandığım için herhangi bir sorun olmuyor.
Konuyla alakalı sorulara herzaman için yardımcı olacağımıda bilmenizi isterim.
Çok güzel bir çalışma olmuş. Teşekkürler.
Bu lav kırığı bitkili akvaryumlarda da kullanılıyor. Sn. Tura' nında bildiği üzere Hasan Dağı civarında büyük lav kırığı tepeleri var. inşallah müsait bir zamanda fotoğraflarını paylaşacağım.
Saygılar.
missmenas
29-01-2013, 23:45
Sayın prıtt,
bu malzemeyi doğal ortamından temin etmek tahmin edemezsiniz benim için ne kadar değerli olabileceğini.
Son Antalya ziyaretimde, sadece 60 litre satın alabildim.
60 lt bile bulabulmek gerçekten satış sitelerinden elde etmekten daha kıynetli benim için..
Biliyorumki ne satın aldığımı görüyorum ve biliyorum.
Elinizin altında böylesi kıymetli bir malzemeyi istediğiniz zaman temin etme şansınızın olması gerçektende harikulade bir olay bana göre.
Bütün bitkilerinizde toprak karışımına güvenle kullanabilirsiniz...
Elinizin altında böylesi kıymetli bir malzemeyi istediğiniz zaman temin etme şansınızın olması gerçektende harikulade..
Sizin de istediğiniz zaman temin etme şansınız var.
Ne zaman isterseniz size gönderirim...göndermenin bir yolunu bulurum.
Sayın prıtt,
bu malzemeyi doğal ortamından temin etmek tahmin edemezsiniz benim için ne kadar değerli olabileceğini.
Son Antalya ziyaretimde, sadece 60 litre satın alabildim.
60 lt bile bulabulmek gerçekten satış sitelerinden elde etmekten daha kıynetli benim için..
Biliyorumki ne satın aldığımı görüyorum ve biliyorum.
Elinizin altında böylesi kıymetli bir malzemeyi istediğiniz zaman temin etme şansınızın olması gerçektende harikulade bir olay bana göre.
Bütün bitkilerinizde toprak karışımına güvenle kullanabilirsiniz...
Sn. Missmenas,
Gelin birde bize sorun bakalım kıymetini biliyormuyuz:eek: Köyde babam kapının önüne döktürmüş 1 kamyon çamur olmasın diye..
Hemşehrim Sn Tura'nın dediği gibi gönderebiliriz. Hatta 3 yıldır tatile giderken Antalya'dan geçiyorum bilseydim bırakırdım.:)
Sn. Missmenas eğer fırsat bulup da prıtt ile buluşabilirsek bir miktar toplamayı düşünüyoruz :D. Biraz da sizin için toplarız ve ben Antalya'ya gelirken getiririm olur biter. Keşke daha önce okusaydım bizimkilerle gönderirdim sizde onlardan alırdınız ama acele etmezseniz yaza nasıl olsa Antalyadayım.
missmenas
17-02-2013, 16:41
Sayın Tura, Sayın Pritt ve Sayın Alp Er,
Değerli teklifiniz için çok Teşekkür ederim. Antalya'dan taşındım maalesef. Yinede 4 ayda bir gidip geliyorum.
Böylesi ağır bir malzemeyi onca yolda taşımanıza gönlüm razı olmaz. Şayet hiç edinememek gibi sorun yaşarsam biliyorumki Sizler varsınız.
Sağolun.
turkankaragoz
27-08-2013, 14:16
436432
Yakındaki bir okul bahçesinden topladığım çam kozalaklarını ve kabuklarını parçaladım. Bunları hoya toprak karışımında kullanmak istiyorum. Fakat bu şekilde mi karıştırayım başka bir işleme tabi tutayım mı bilemedim? Daha önce aynı malzemeden kullanan arkadaşlardan yardım bekliyorum.
Bence hiç kullanmayın ya da önce çelik alabileceğiniz yani yedekleyebileceğiniz bir hoyanız varsa onda deneyin derim.
Nedeni ise kabukların henüz çürümemiş, kahverengileşmemiş olması. Çam kabuğundaki bir maddenin bitkiye zarar verebileceğini bir yerlerden duymuştum, tamamen çürümeden kullanılmaması gerekiyormuş.
turkankaragoz
27-08-2013, 15:08
Anladım Sn maki01. Olmazsa toprağa karıştırıp çürüteyim. Gerçi çok kuruydular ama karar veremedim bende. Teşekkür ederim.
turkankaragoz
27-08-2013, 17:49
Araştırıp öğrendim. Direk bu şekilde kullanamıyoruz. Çünkü çürüme işlemi yapıp selüloz üretimine son vermek gerekiyor. Bunun içinde ya çok güneş altında iyice kararana kadar kurutuyoruz, ya fırınlıyoruz, ya da kaynar suda kaynatıp süzüp kurutuyoruz. Kurutulduktan sonra istediğimiz toprak karışımında kullanabiliyoruz. Ben kaynatıp kurutma işlemini uyguluyorum.
bestdelen
27-08-2013, 18:31
Aynen bende başka yerde gördüm kaynatılıp kurutularak kullanıldığını.Yoksa halen reçine üretmeye devam ediyormuş.
nicholai hel
09-09-2013, 17:28
Bazı büyük yapı marketlerin bahçe bölümünde hazır çam kabuğu satılıyor, parçalanıp fermente edilmiş ardından dezenfekte edilerek paketlenmiş şekilde.
Ben bu kabukları bir de kendim fırınlayarak içimi rahatlattıktan sonra (:rolleyes:) ihtiyacı olacağını düşündüğüm tüm bitkilerimin karışımında kullanıyorum.
Mumlarımda da kullanacağım, daha yeni edindim onları. ;)
Her şehirde bulunur mu bilmem ama zincir yapı marketlerin bahçe bölümlerine bir göz atmakta fayda var. Pahalı da değil.
fenoloji
23-06-2014, 02:20
Selamlar.
Arkadaşlar, mum çiçekleri için uygun karışımlı toprak yapayım derken, bonsai toprağı olarak hazır satılan karışımı gördüm. Sizce bu karışım mum çiçeği için uygun mu? Ben çelikleri direk bu toprağın içinde köklendirmeyi düşünüyorum.
Toprak Karışım İçeriği :
9-14 aylık akıllı microgranül gübre:
Ponza + Volkanik Lav taşları:
Torf + cocopeat + humus
Vermikülit:
Perlite oranla renk kalitesi nedeni ile tercih edilen vermikülit, toprak drenajını artırır, mükemmel su tutma kapasitesi ile sadece ağacın ihtiyacı olan suyu bünyesinde tutar.
Dolomit + kuvars + dalaman çakılı + 3-4 mm HorticourseGrit (kızıl+kahve+siyah ve toprak tonlarda) :
Sterilize edilmiş ağaç kabuğu
Not: Tüm karışımda kullanılan Steril torf + organik maddece zengin cocopeat + micromineral ve vitamin humus oranı %10'nin altındadır.
Tüm malzemeler steril, inorganic madde yoğun, sorunsuz drenajlı, estetik görünümlü genel Bonsai Toprağı , dengeli ve özellikle kök sağlığı düşünülerek hazırlanmıştır.
Güzel bir karışım, pH değeri ile ilgili bilgi var mı?
Hoyalar asidik ortamı seviyor. pH 6-6.5 arasında mutlular. Dolomit pH yükseltmek için kullanılan bir malzeme. Yine karışımda yer alan kuvars gibi malzemelerin pH 'ını bilmiyorum ama bazik sanki. Toplam karışımın pH ı önemli.
fenoloji
23-06-2014, 17:56
Güzel bir karışım, pH değeri ile ilgili bilgi var mı?
Hoyalar asidik ortamı seviyor. pH 6-6.5 arasında mutlular. Dolomit pH yükseltmek için kullanılan bir malzeme. Yine karışımda yer alan kuvars gibi malzemelerin pH 'ını bilmiyorum ama bazik sanki. Toplam karışımın pH ı önemli.
pH ile ilgili bilgi verilmemiş.
Aynı sitede kaktüs, sukulent toprağı adı altında bir karışım da satılıyor,onda da pH belirtilmemiş:
Kaktüs toprağı karışım içeriği:
Lava rock (kırmızı acı kahve renkler), ithal pomza, kuvars, ince elek torf, vermiculit, perlit, cocopeat, çakıl, kaktüs türlerine özel akıllı gübre - 1 yıl boyunca gübrelemenize gerek kalmaz.
( karışım oranlamaları sağlıklı Kaktüs, Lithops ve Succulent yetiştirebilmeniz için ayarlanmıştır.) Gelişim dönemlerinde toprağa tatbik edeceğiniz sıvı gübreyi , toprak içeriğindeki maddeler sünger gibi emerek, zaman içinde bitki ihtiyaç duydukça ,köklerin emmesi için salarlar. Bitki sağlıklı gelişim gösterir.
Yurtdışından siparişim gelecek. Ben gelen çelikleri direk toprağa dikmeyi düşünüyorum. Yani köklendirme yapmadan. Bunu deneyen var mı aranızda?
yeşillim
23-06-2014, 18:38
Sayın fenoloji,
Hoya çeliğini, direk toprağa çeliklediğim oldu halen de çeliklerim zaman zaman..
bende hoyaları yetiştirirken degişik toprak tipleri denedim.kimisi sonuc verdi kimisi hoyalarımı geliştirmedi ama en son kendi hazırladıgım bir karısımla bitkilerden cok iyi sonuclar aldım.
karısımda bulunan materyaller şöyle:orkide topragı,cam agacı kabugu,hindistan cevizi torfu(yalnız dikkat etmek gerekiyor bu torf kalitesiz ise toprak içinde bir tür böcek yapıyor)vermikülit,perlit,ponza taşı,diomitli taş,solucan gubresi,odun kömürü
bu materyalleri karıstırıp hoyalarımı dikiyorum cok guzel sonuclar veriyorlar.
salihcan
09-06-2015, 15:50
Arkadaşlar benim bir kaç sorum olacaktı sizlere :)
Ben yakında bir toprak karışımı yapmayı planlıyorum.İçinde kullanmayı planladığım perlit ve vermiculite'de olacak.Biraz önce Sn Maki01'in Afrika menekşesi toprağı yaparken perliti yıkadığını öğrendim bu kural hoyalarda da geçerli mi? Vermikuiltin ve perlitin yıkanması gerekir mi?
Son olarak Gartengold ürünleri kullanan var mı ? :D
Cevaplar için şimdiden teşekürler :D
Erdem 01
10-06-2015, 10:49
Mum çiçeği doğal ortamında ağaçlara sarılırmış. Dallarındaki kök noktaları uyanıp bulunduğu yere tutunuyor. Ana kök ve dal köklerinden yağmur suyu nem,besin alıyor. Doğada yapraklar dökülüp, hayvan ve böcekler ölüp çürüyerek toprağa karışır toprak kendini gübreler yeniler. Hoya saçak köklü bitki. İnce köklerinin rahatça gelişmesi için yumuşak geçirgen toprak olması gerekiyor. Çamurlu yapışkan sert su geçirmeyen hava almayan toprakta kök çürüklüğü olur. Perlit, hydroton, kumlu hayvan gübreli toprak, iri parçalı malzemeler kullanılır. Özellikle Perlit,hydroton, iri parçalı malzemelerde ve diğer toprak yapısında dışardan besin takviyesi gerekir. Azot fosfor potaslı ve ek elementler olan sıvı gübreler, Hümik asitli doğal gübreler kullanabilirsiniz. Sebze artıklarını saksı içinde toprakta 1 yıl içinde çürütüp toprağına karıştırabilirsiniz. Toprak kullandıysanız üsten derinlere inmeden hafifçe kökler zarar görmeyecek şekilde bir çubukla kürdanla karıştırıp havalandırın çapalayın. Alttaki nem üste çıkar.
salihcan
10-06-2015, 11:24
Mum çiçeği doğal ortamında ağaçlara sarılırmış. Dallarındaki kök noktaları uyanıp bulunduğu yere tutunuyor. Ana kök ve dal köklerinden yağmur suyu nem,besin alıyor. Doğada yapraklar dökülüp, hayvan ve böcekler ölüp çürüyerek toprağa karışır toprak kendini gübreler yeniler. Hoya saçak köklü bitki. İnce köklerinin rahatça gelişmesi için yumuşak geçirgen toprak olması gerekiyor. Çamurlu yapışkan sert su geçirmeyen hava almayan toprakta kök çürüklüğü olur. Perlit, hydroton, kumlu hayvan gübreli toprak, iri parçalı malzemeler kullanılır. Özellikle Perlit,hydroton, iri parçalı malzemelerde ve diğer toprak yapısında dışardan besin takviyesi gerekir. Azot fosfor potaslı ve ek elementler olan sıvı gübreler, Hümik asitli doğal gübreler kullanabilirsiniz. Sebze artıklarını saksı içinde toprakta 1 yıl içinde çürütüp toprağına karıştırabilirsiniz. Toprak kullandıysanız üsten derinlere inmeden hafifçe kökler zarar görmeyecek şekilde bir çubukla kürdanla karıştırıp havalandırın çapalayın. Alttaki nem üste çıkar.
Teşekürler sn Erdem01 toprak karışımım bol geçirgen olmasına ben de özen gösteriyorum karışımım da torf (sphagnum torfu ), coco peat,coco husk chips,orkide toprağı,kestane toprağı,perlit,vermiculite ve lav taşı olmasını planlıyorum, uzun zamandır zaten bu konuyu araştırıyorum en uygun karışım bu galiba çünkü bol malzeme çeşidi var :)
Çatalla çapalamayı bende çok yapıyorum :rolleyes:
Ama ben hala perlit ve vermikuiltin yıkanıp yıkanmayacağını öğrenemedim :(
Biraz önce Sn Maki01'in Afrika menekşesi toprağı yaparken perliti yıkadığını öğrendim bu kural hoyalarda da geçerli mi? Vermikuiltin ve perlitin yıkanması gerekir mi?
Son olarak Gartengold ürünleri kullanan var mı ?
Perliti yıkama nedenim tozdan arındırmak sevgili salihcan, tozsuz perlit hiç elime geçmedi :)
Gartengold ürünleri oldukça kaliteli, sardunyalarda kullanmıştım ancak hoya toprak karışımında torf kullanımını Carol Noel (Alohahoya) gibi deneyimli yetiştiriciler önermiyor. Perlite de bence gerek yok.
salihcan
11-06-2015, 09:13
Perliti havadar olması için koycaktım koymasam mı acaba ? Birde izmir yazın çok sıcak oluyor unutursam falan su tutar diye ?
Çok beğendiğim bir malzemeyi, kızıl çam kabuğunu, tesadüfen bulunca sizlerle paylaşmak istedim.
https://cdn.koctas.com.tr/product/360x360/f1c02_Orkide_Topragi_2,5_Lt_8050.jpg
Bol miktarda çam kabuğu, iri taneli hindistan cevizi lifleri, tozuyla birlikte lav taşı, azcık diatomit ve hidroton ekleyerek hazırladığım toprak harcını ben çok sevdim, Krimson Queen de yeni toprağını sevmiş olmalı, yeni yaprak ve sürgün veriyor.
Kısa süreli susuzluğa dayanamayacak bir türse perlit yerine diatomit öneriliyor salihcan.
salihcan
01-07-2015, 14:55
Toprak ortamında diatomit'i ilk defa duyuyorum fazla bir çelikte denemek Lazım :)
mmanager
09-11-2015, 13:04
Ben hindistan cevizi torfu kullanıyorum bunlara artı olarak,husk cips,perlit,diatomit bazen de vermikülit ve yuvarlak kil taneleri (adını hatırlayamadım)cürüf,kullanıyorum.Aslında çam ağacı kabuğu da kullanıyordum ama onu defalarca suda bekletip reçinesi gidene kadar yıkadıktan sonra kullanıyordum.Eksiğim veya yanlışım varsa düzeltin lütfen arkadaşlar.
kuzukulağı
23-03-2016, 01:10
herkese merhaba..
çocukluğumda babannemin salonunu kaplayan, hepimizi sarhoş eden mum çiçeği, yeniden aklıma düşüp de 'nereden bulunur acaba' diye düşünüp internete baktığımda henüz hiç bir kaynak yoktu. Sonra unuttum. Onu aradığım kulaktan kulağa gitmiş ve bana iki sene önce boyu 80-90 cm civarında bir hoya geldi. İki yıldır birlikteyiz, evim fazla ışık almıyor ama en ışık alabilecek yerinde toprağını kurutmadan ona bakıyorum. Yapraklarını çıkardığı gövdesinin ucu kurur gibi oldu, ve hiç yeni bir yaprak bile vermedi iki yıldır. Bugün facebook hoya grubunda, o işin öyle sadece toprağı nemli tutup, gözünün içine bakmakla olmayacağını anladım ve sağolsunlar yönlendirmeleriyle de ağaçlar.net Hoya sayfasını inceledim. Hoya sever dostların facebooktaki önerileriyle, saksısındaki kestane toprağını değiştirmekten başlıyorum işe. Az önce internetten orkide toprağı, perlit ve lav taşı siparişi verdim. Sizden ricam, bunları hangi ölçüde birbirine karıştırmam gerektiği ve saksı değiştirme işlemi sırasında nazik olmanın dışında yapmam gereken şeyler varsa bana yardımcı olursanız çok sevinirim.
kuzukulağı
23-03-2016, 01:21
Bu da çiçeksiz hoyacığımın fotoğrafı ..:(
edelvays58
23-03-2016, 19:08
Yapmanız gereken:yeni saksının tabanına bir avuç lav taşı koymak..Eski saksıdaki bitkiyi kalıp gibi çıkarttın. Kökleri bir kontrol edin:varsa ölü,çürümüş kökler onları temizleyin. Biraz köklerini gevşetin,eski toprağını sarsıp dökülmesini sağlayın ve yeni saksının ortasına yerleştirin. Etrafını hazırladığınız yeni toprak karışımı ile doldurun..Bitkinin konumuna göre köklerin altına da toprak koyun. Az az sulayın...Orana gelince:yüzde 70 orkide toprağı...geri kalan lav taşı ve perlit:-)))
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.