View Full Version : Sarcococca
Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:37
Sarcococca hookeriana var. humilis
Bu bitkiyi yıllar önce Amerika'dan bir dostumun gönderdiği tohumdan yetiştirdim.
100-120 cm boyu, 60-70 cm eni, herdem yeşil parlak, hafif dalgalı koyu yeil yaprakları ile kendi köşesinde kolay yetişen kolay bir çalı.
Yılın bu mevsiminde çok güzel kokulu güzel çiçekler açıyor, yakınında dolaşanları kokusu ile mest ediyor.
Buradan kokusunu koklatmam mümkün değil ama görüntülerini paylaşayım:
331265
331266
331267
Fotoğraflarda siyah meyveler de görünüyor.
Zeki Yağlı
13-02-2011, 19:44
Sarcococca hookeriana var. dygina
Bu Sarcococca'nın tohumları da aynı partide gelmişti.
Dygina daha bodur, 50-60 cm, daha dar, 30-40 cm, yaprakları daha açık ve sarımtırak ve dalgalı değil.
Yine bu dönemde aynı şekilde güzel kokulu çiçek açıyor.
331268
331269
aaltaras
05-02-2012, 19:39
bahceme parfum kutusu denen sarcococca adli bir bitki ektim Kış ayinda kokulu cicek isteyenlere tavsiye ederim,gorsel olarak cok guzel ve kokusu muhtesem.
afrasyap
12-09-2012, 14:06
Merhaba arkadaşlar,
sarcococca bitkisi hakkında bilgisi olan varmı?(parfüm kutusu)internetten araştırdığıma göre kışın çiçek açıyormuş,çok güzel kokusu varmış.İçinizde yetiştiren varmı?
Lonicera
12-09-2012, 16:13
Bu bitki yaklaşık 2 aydır bende mevcut. Dolayısıyla kış çiçeklenmesini henüz göremedim.
Bu da benim minik parfüm kutusu... 2-3 hafta önce kış aylarında balkon çiçek kokusundan mahrum kalmasın diye aldım. Araştırmalarıma göre fazla güneş sevmiyor. Orta derecede nem seviyor. Ancak sürekli nemli tutulursa güneşe tahammül gösteriyor. Ocak-Mart aylarında cicekleniyormus.
Bitkim çok hasta :( Kurban Bayramı tatilinde evden ayrılırken balkonun penceresini kapalı bırakınca balkondaki nem o kadar yükselmiş ki döndüğümüzde bitkilerin çoğunda yapraklarda küflenmeler oluşmuştu. Sarcococca da bu nem artışından bir hayli etkilenmiş, herhangi bir yerinde küf yoktu ama bitki fazlasıyla bozulmuştu. Bir kez aspirinli su verdim ama toparlanma olmadı. Ne tam olarak ölü ne de diri görünüyor. Dün akşam artık onu doğaya teslim etmeye karar vererek balkonun dışına çıkardım, belki açık hava iyi gelir diye ama pek umutlu değilim. Geldiğinde minicik boyuna inat, dal uçlarında bu yıl çiçek açacağına dair minik minik hazırlıkları vardı. Çiçeklerini görmeyi ve koklamayı ne çok istemiştim...
Lonicera
18-12-2012, 11:25
Sn Andora, ben olsam son çare olarak bitkiyi topraktan çıkarıp köklerine bakardım. Eğer köklerde siyahlaşma mevcut değilse bence bitkiniz kolay kolay ölmez. Bu durumda derin bir budama yapıp çiçeklerini görmeyi bir dahaki seneye ertelerdim.
Yok köklerde çürüme mevcutsa ve bitkinin gövdeden köklenmeye başladığı yer hala beyazsa, siyahlaşan kökleri makas yardımıyla bitkiden uzaklaştırıdım. Ardından 1 litre suya bir yemek kaşığı kadar çamaşır suyu koyup tüm bitkiyi 10 dakika kadar bu çözelti içerisinde tutardım. Son olarak hiç kullanılmamış bir saksı ve kaliteli bir torf içerisine dikip ölmesin diye dua ederdim. İnşallah sorun çözülebilecek aşamadadır.
Sn. Lonicera, akşam unutmazsam eğer fotoğrafını çekip yükleyeyim, belki o zaman duruma dair daha fazla fikrimiz olabilir, ayrıca değerli bilgiler için çok teşekkür ediyorum.
Dün akşam kurtarma operasyonunu başlattım.
Kökler kahverengileşmişti. Büyük çoğunluğunda yumuşama vardı. Yukarıdaki resimlerde görüldüğü şekilde temizleyip gayet amatörce kök budaması yaptım. Küçük bir saksıya alarak tekrar toprakla buluşturdum ve fungusitli su ile suladım. İçeride mi yoksa dışarıda mı tutmalıyım bilemedim, dualar eşliğinde kapalı balkona koydum.
Lonicera
19-12-2012, 08:13
Sn Andora, tahmin ettiğimiz gibi kök çürüklüğü oluşmuş. Fakat bazı kökler hala beyaz ve direnmeye çalışıyor. Eğer yapabilecekseniz sadece bembeyaz olan kökleri bırakın, diğerlerini dip kısımlarından kesin. Görünen o ki hala hastalıklı kahverengi kökler mevcut. Az kök kalması sizi endişelendirmesin. Madem bitkiyi kurtarmak için bu işlemi yaptık, bari tam olsun.
Çamaşır sulu çözelti fungusitten çok daha etkili olur kanaatindeyim. Bence saksıdan çıkarıp en az 10 dakika tüm bitkiyi o çözeltide bekletin. Kökleri kestiğiniz makası sık sık çamaşır sulu çözeltide dezenfekte edin. Fungusiti ise sulama suyuna katıp sulayın. Ayrıca saksınızı artık soğuk ortam olan dışarıya alın. Soğuk havada kök çürüklüğüne sebep olan mahlukatların yaşaması ve çoğalması zorlaşacaktır. Sıcak ve havasız kapalı ortamda durumu daha da kötüleşebilir. Bitkiniz kaynaklara göre -18 dereceye kadar tahammul edebiliyor.
Ben bu uygulama ile birkaç bitkimi son anda kurtarabilmiştim. Çoğu da yok oldu gitti. Benim umudum var, kolay gelsin.
Sn. Lonicera, bu akşam eve gider gitmez köklerde tekrar budama yaparak tüm önerilerinizi eksiksiz yerine getireceğim. Ardından saksıyı balkonun dışına alacağım. Yardımlarınız için tekrar teşekkür ederim.
Tüm kurtarma çabalarım kalleş kumrulara kurban gitti:mad: Balkonun dışına, binanın dış cephesine yaptırdığım rafa almıştım saksıyı, hainler devirip bir de eşelenmişler, fidecik ortada yok, herhalde aşağıya attılar, üstelik bu ilk vukuatları da değil, çok üzüldüm :(
xenkebikec
27-12-2012, 08:43
Kötü bir tesadüf olmuş, üzüldüm doğrusu o kadar uğraştan sonra bu şekilde bitkiyi kaybetmenize. Daha güzellerini yetiştirmeniz dileğiyle.
Lonicera
27-12-2012, 13:15
Sn Andora, üzülmeyin diyeceğim ama...Ne yapalım sağlık olsun, böyle olmasa iyiydi. Önce canımız sağ olsun, daha nice bitkiler alıp yetiştirirsiniz. Bendeki çiçek açıp tohum bağlarsa mutlaka size göndereceğim. Çelik sözü veremiyorum zaten boyu bir karış.
Dün yenisini almak istedim ama satan site KDV hariç 25 TL. alışveriş yapma zorunluluğu getirmiş, sinir olup bıraktım ama ne yalan söyleyeyim zor dayanıyorum.
Lonicera
27-01-2013, 14:27
Nihayet sarcococca çiçeklerini açmaya başladı. Gerçekten söylenildiği kadar varmış. Hatta az bile söylenmiş diyebilirim;). Küçücük bir bitki ile tüm oda misler gibi kokuyor. İnşallah başına bir şey gelmez de çelikten çoğaltabilirim.
Lonicera
28-05-2013, 15:22
Sanırım sarcococca' nın bazı çiçekleri tohuma dönüşüyor. Yaklaşık 10 kadar meyve belirmeye başlamış. Başlarına bir şey gelmezse en azından tohumdan da deneyebiliriz.
denizakvaryumu
28-05-2013, 15:44
Bu bitkinin asit toprağı sevdiği unutulmamalı...
Karadeniz bahçeleri için ideal...
Ankara topraklarını sevmez...Blueberry gibi...
Lonicera
05-08-2013, 06:38
Toplamda 6 adet çelik almıştım köklendirebilmek için. Ancak başarılı olamadım. Fidan da tam bir çıplak kuşa döndü. Perlit, ince kum, vermiculit, cocos vb. gibi farklı ortamlarda denedim nafile. Artık tohumların olgunlaşmasını bekliyeceğim çoğaltabilmek için.
Lonicera
03-09-2013, 12:46
Meyveleri bir türlü olgunlaşamadı gitti, yemyeşil duruyorlar. Sanırım kış mevsiminde çiçeklendiği zaman bir yıl önceki meyveler olgunlaşacak.
murat doğan
25-10-2013, 15:45
Meyveleri bir türlü olgunlaşamadı gitti, yemyeşil duruyorlar. Sanırım kış mevsiminde çiçeklendiği zaman bir yıl önceki meyveler olgunlaşacak.
sayın lonicera merhaba. bu güzel bitkiyi izmirde mi antalyada mı yetiştirdiniz. çünkü soğuk iklim sevdiği yazıyor bir kaç yerde. bende alanyadayım buralar iklim olarak sıcak ve nem olarak yüksek nem oranı içerdiğinden yetiştirmeyi düşünmemiştim.
Lonicera
25-10-2013, 16:20
Sn doğan, bitkim İzmir' de. Siz internetteki bilgilere bakmayın, İzmir' in sıcağı Antalya' dan pek aşağı kalmıyor. Tam gölge altında hiç bir sorun yaşamadı. Sizin orada da sorun yaşayacağını sanmıyorum. Bir kere kokusunu aldıktan sonra vazgeçemeyeceğiniz bir başucu bitkisi olacak.
Lonicera
22-12-2013, 12:40
Nihayet meyveler kızarmaya ve yumuşamaya başladı. Meyveler neredeyse 1 yıldan fazla zamandır yemyeşil bekledi. Şimdi mücevher gibi parlıyorlar. Bitkinin üzeri yine çiçek tomurcuğu dolu. Bu yıl sanki biraz daha erken açacak gibi.
bu bitkiden geçen yıl bir tane aldım.Yarısı çiçekli durumdaydı.Fakat evin içerisine koyduğumdan mı nedir kalan tomurcuklar açmadı ve uzun sürede dökülmedi.Şimdi iki bitki var ikiside tomurcuklu.Yine açacak gibi görünmüyor.sebebini anlayamadım.Üzeride geçen yıldan 1 tane meyve oluşmuş ve rengi siyaha dönmüş.
Lonicera
27-01-2014, 14:57
Sn ERKEN48 ,bendekiler açmak üzereler. Üstü yığınla tomurcuk dolu. Sizin bitkiler dışarıdadırlar umarım. Malum iç mekan bitkisi değil. Ayrıca suyu da yaz mevsimi dışında kıskandırarak vermek iyi sonuç veriyor.
Dışarıya aldım ama çok yağmur görüyor.Sulama açısından en iyisi balkonda tutmak olacak.
Lütfen bu çiçeği bir yıldan fazladır arıyorum bana çeliğini gönderecek bir gönüllü arıyorum
capsaicin
20-07-2014, 09:47
Bende bu bitkiden vardı 2 sene kadar baktım. Çiçekleri çok çok ufaktı ve açıkcası pek de matah bir kokusu yoktu. Sanırım saksıda gelişmeye pek uygun değil. Daha çok genişlemek ve boylanmak için açık toprak istiyor. Beni ne görsel ne koku olarak tatmin etmemişti. Herhangi bir sümbülü ve hanımeliyi 10 defa tercih ederim. Şöyle güzel kokulu, böyle yoğun kokulu diye anlatılan çoğu bitkiyi yetiştirdim henüz sümbülü geçeni göremedim. Bakalım çok övülen sümbülteberler ne kadar kuvvetli çıkacak.
Lonicera
19-11-2014, 12:26
Bu yıl her ne hikmetse meyvesi çok az oldu. Yeni yeni kızarmaya başlıyor. Üzeri çiçek tomurcuğu dolu her zamanki gibi.
merhaba
internet üzerinden 15 cmlik bir parfüm kutusu satın aldım aldığımda üzerinde tomurcuklar vardı fakat çiçekte herhangi bir büyüme belirtisi yok çiçeklenme mevsimi ocak olmasına rağmen çiçekler de açmadı
bilgisi olan varsa paylaşımdan mutlu olurum
Lonicera
21-01-2015, 18:09
Biraz sabır, bendekiler de aynen sizinki gibi beklemede. Dondan ve aşırı rüzgardan koruyun ama çok sıcak yerde de durmasın. Açıp o muhteşem kokusuyla size kendini daha çok sevdirecektir.
Lonicera
17-02-2015, 17:11
Benim çiçekler başladı açmaya. Ne koku ama...Gerçekten de anlatıldığı, söylenildiği gibi, tarifsiz. Tam da komşu çatlatacak cinsten:))
Lonicera
09-03-2015, 14:37
Geçen yıl tohumunu ektim, 6 tohumdan sadece 2 tanesi çimlendi. Biri kurudu diğeri yaşamaya devam ediyor ama bu kadar nazlı olacağı aklıma gelmezdi. Tüm gelişimi bu kadar.
Lonicera
17-11-2015, 14:32
Tohumlar kızarmaya başladı, çiçeklenmesine de fazla bir şey kalmadı sayılır.
Lonicera
23-04-2016, 14:28
Geçen yılın tohumlarını soğuklama ihtiyaçlarını gidermeleri için saksıya ekip dışarıda bırakmıştım. Tam 4 ay dışarıda durdular ama maalesef hiçbiri çimlenmedi.Aynı saksıya başka bir yerde çimlendirmiş olduğum böğürtlenleri şaşırtmıştım. Çimlenmedi derken aralardan çıkanları görünce gülümsemeden edemiyor insan. İyi ki saksı harcını dağıtıp atmamışım. Daha önceden söz verdiğim eşe dosta mahcup olmaktan kurtulmuş olduk:)))
Sn.lonicera ,
638684
638685
Gösterişsiz ama harika kokuyor.
Lonicera
12-02-2017, 12:40
Sn Jezebel nasıl sevindim tahmin edemezsiniz, sizden ses soluk çıkmayınca kuruduğunu düşünüyordum. Bendekiler de çok güzel çiçeklenip her tarafı mis kokuya boğdular. İki-üç haftaya kadar önce yeşil sonra kırmızı bir sürü tohuma hazır olun:)))
Benimkilerin tomurcukları bir türlü açmıyor. Nedendir acaba ?
Lonicera
13-02-2017, 11:12
Benimkilerin tomurcukları bir türlü açmıyor. Nedendir acaba ?
Şimdiye kadar açması lazımdı sizin iklimde. Gübre veya fazla sulama mı yaptınız? Yapraklarda herhangi bir araz var mı? Son ihtimal saksıyı boşaltıp dibinde tel kurdu veya kadı lokması var mı bakmak lazım.
Yağmur alan bir yerde. belki ondandır.Çok gübre vermedim. Üzerinde çok tomurcuk var açan yok.
Lonicera
13-02-2017, 16:13
Saksıda drenaj sorunu yoksa yağmurun zararı olacağını düşünmüyorum pek. Ama çok su tutan bir malzeme varsa içinde o zaman sıkıntı olur, zaten bu bitkinin en büyük derdi de sulamadan kaynaklı kök çürüklüğü. O yüzden yapraklarda bir araz var mı diye merak ettim. İnşallah öyle değildir.
nanemolla
11-01-2018, 17:55
Evet konuyu canlandıralım.ocak ayının ortasında sayılırız nerede parfüm kutularınız ve çiçek tomurcukları..
Kokusunu duyamıyoruz bari resimlerini esirgemeyin lütfen;)
Lonicera
12-01-2018, 11:19
Alın size kokusuz resimler...Havalardaki garipliklere rağmen yine de zamanında açacak gibiler. Epey tomurcuk var, tabii aksilik olmaz ise her biri tohum demek:)))
664249
664250
Bunlarda sahipleri önceden belli olan üretimdekiler:))İyi bir bakımla seneye çiçek açması işten bile değil.
664251
nanemolla
12-01-2018, 12:45
Kokusunu elinden geldiği kadar tarif edebilecek birileri varmıdır acaba.mesela kokusu hangi çiçeği çağrıştırıyor?ve çiçeklerinin daldaki ömrü ne kadardır acaba?
Ve koku yoğunluğu bir melisa kadar kuvvetlimi yoksa çok daha hafifmi?Bu çiçeği almak istiyorum ama kokusunu bilemediğim için tereddutteyim.:D
Selma_321
12-01-2018, 23:09
Alın size kokusuz resimler...Havalardaki garipliklere rağmen yine de zamanında açacak gibiler. Epey tomurcuk var, tabii aksilik olmaz ise her biri tohum demek:)))
664249
664250
Bunlarda sahipleri önceden belli olan üretimdekiler:))İyi bir bakımla seneye çiçek açması işten bile değil.
664251
Çok imrendim şu sahiplerine teslimi beklryen güzellere.. Keşke benim olsa.))) Şu emojileri koymayı bir beceremiyorum.. Yoksa sırıtan emoji koyacaktım
nanemolla
13-01-2018, 06:53
Sn lonicera neden beğeni bırakıp geçtiniz asıl sizden bekliyordum koku tarifini:D sadece emrivaki yapmak istememiştim.( ama şimdi öyle oldu sanırım);)
Lonicera
13-01-2018, 11:15
Tarif konusunda çok becerikli değilim de o yüzden hiç bulaşmadım:)))
nanemolla
13-01-2018, 11:28
Canınız sağolsun.;)
Selma_321
13-01-2018, 17:54
Kokusunu bende çok merak ediyorum. Her ne kadar koku sorunlu olsamda.)))
Kokusunu bende çok merak ediyorum. Her ne kadar koku sorunlu olsamda.)))
Elinde tohumu olup paylaşabilecek olan var mı acaba?
alperfect
24-10-2019, 10:51
Geçen yıl kışın ortasında belediye kaldırım kenarına bazı bitkiler dikti. Tam kendi kendime söyleniyordum ki çit olarak kullanılan çalılardan birisi o soğukta açmış hem de anlatılamaz bir kokuyla. Bu yıl da hafif hafif tomurcuklar görülmeye başlayınca adını öğreneyim diye düşündüm. Evet gerçekten parfüm ismini sonuna kadar hakeden bir koku yasemin desem değil full hanımeli plumeria hepsinin kokusuna biraz benzer, bir hayli farklı.
tropikalist
22-03-2020, 20:40
Acaba bu bitkiyi nasıl çimlendirilir ben 30 gün buzdolabında kaldı şimdi be yapmalıyım sayın lonicera yani aklıma tek siz geldiğiniz için yoksa diğer arkadaşlar cevaplarınızı alabilirim :D
Şimdiden teşekkür ederim
Lonicera
23-03-2020, 06:32
Soğuklama ihtiyacını giderdiyseniz tohumları ekmeden önce bir gün suda bekletin. Daha sonra normal tohum ekimi işlemlerini uygulayabilirsiniz. Tohum harcı kuru kalmayacak ama çürütecek kadar da ıslaklıktan kaçınacağız. Çimlenme düzensiz ve biraz zaman alabilir, az biraz sabır:)))))
tropikalist
23-03-2020, 09:47
tamam teşekkürler o zaman normal tohum ekmek gibi teşekkürler :D
AkisSoftware
23-03-2020, 13:07
Ben de, sizden gelen tohumları diktim. Bakalım ne kadar zamanda çimlenecekler. Eğer aronia tohumları gibiyse yandık...
Dutlubahçe
23-03-2020, 17:28
Ben de, sizden gelen tohumları diktim. Bakalım ne kadar zamanda çimlenecekler. Eğer aronia tohumları gibiyse yandık...
Ben aroniaları çimlendirememiştim, siz başarabildiniz mi?
AkisSoftware
23-03-2020, 17:36
Ben aroniaları çimlendirememiştim, siz başarabildiniz mi?Aslinda 3 4 tane cimlenmisti fakat geri kayboldular. Aronia miydi degilmiydi bilmiyorum ama ustunu strec filmle kaplamistim sanirim dogru bir hareket olmadi.
Bugun 10 adet fidan aldim. Seneye nasip olursa bol bol tohum paylasimi yaparim.
Lonicera
23-03-2020, 17:53
Soğuk katlamada pek çok kişi tohumları olduğu gibi buzdolabına koyma yanılgısına düşüyor. Forumumuzda ilgili başlıkta gayet güzel açıklamalar var. Tohumu buzdolabına koymadan önce nemli vermiculit, perlit, talaş vb. malzemeye katıp ondan sonra dolaba koymamız gerek. Yani tohumlar nemli ortamda olacak. Zaten bu sebeple ara ara küf kontrolü yapılmalı deniyor. Hatta harç içine captan vb gibi fungusit bile karıştırılması tavsiye ediliyor.
İklimi müsait olanlar buzdolabında değil dış mekanda katlama yapabiliyorlar. Yine aynı şekilde, tohumları saksıya ekip ( yani nemli ortama alıp) dış mekana koyarak.
AkisSoftware
23-03-2020, 18:13
Soğuk katlamada pek çok kişi tohumları olduğu gibi buzdolabına koyma yanılgısına düşüyor. Forumumuzda ilgili başlıkta gayet güzel açıklamalar var. Tohumu buzdolabına koymadan önce nemli vermiculit, perlit, talaş vb. malzemeye katıp ondan sonra dolaba koymamız gerek. Yani tohumlar nemli ortamda olacak. Zaten bu sebeple ara ara küf kontrolü yapılmalı deniyor. Hatta harç içine captan vb gibi fungusit bile karıştırılması tavsiye ediliyor.
İklimi müsait olanlar buzdolabında değil dış mekanda katlama yapabiliyorlar. Yine aynı şekilde, tohumları saksıya ekip ( yani nemli ortama alıp) dış mekana koyarak.En onemli olani dogal olani...
Tespih calisini bir turlu cimlendirememistim. Lakin dogal ortamda cok basit sekilde cimlenmislerki. Saygideger arkadasim @CornusMas bu konuda epey yardimci olmustu...
Defne-.-
25-05-2020, 17:30
Merhabalar. Ben de bu bitkiyi çok seviyorum sürekli yürüyüşe gittiğim parkta var. Yanından bi daha geçmek için bazen fazladan tur atıyorum :) acaba ondan minik bir parça alarak çoğaltabilir miyim? Bahçecilikte yeniyim yardımcı olursanız sevinirim :))
yasinmetin
25-05-2020, 18:02
Merhabalar. Ben de bu bitkiyi çok seviyorum sürekli yürüyüşe gittiğim parkta var. Yanından bi daha geçmek için bazen fazladan tur atıyorum :) acaba ondan minik bir parça alarak çoğaltabilir miyim? Bahçecilikte yeniyim yardımcı olursanız sevinirim :))
Ne tarafta o park sayın defne- :)
Defne-.-
25-05-2020, 19:37
Yenimahallede cemre parkı :)
tropikalist
28-09-2020, 18:48
merhaba arkadaşlar bu bitki acaba dalından çoğaltılabilir mi eğer öyleyse biri bana gönderebilir mi lütfen
alperfect
30-09-2020, 10:53
Bu çalının üretimi çelikten yapılabiliyor mu eğer üretiliyorsa hangi mevsimde yapılmalı, yoksa sadece tohumdan mı üretilir. Direkt olarak bahçeye toprağa eksek tohumları geç de olsa çıkar mı
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.