Bağlan

View Full Version : Limon/Bahçe




limon
24-08-2012, 23:25
Bahçenin bulunduğu şehir
İstanbul, Sarıyer
Bahçenin büyüklüğü
750 metrekare civarıdır
Güneş, rüzgar, yağış, tuzluluk vb koşulları
Doğu, Güney cephe. Üst kısım yani bahçe kapısının olduğu bölüm batı cephe ve o kısmın arkası yüksek tepe olduğundan saat 3 ten sonra o alan gölgeye düşüyor. Kuzey cephe Karadenize bakıyor, hemen hemen her gün esinti var.
Bölgenin Soğuğa Dayanıklılık Haritasındaki yeri
Bakınca yazarım.
Bahçenin türü (konut, işyeri, hobi, yazlık, özel uygulama vb)
Konut
Bahçenin geçmişi hakkında bilgi verir misiniz? Önceki hali nasıldı?
Fotoğraflarda ayrıntıları var.
Kaç yıldır bahçenizle uğraşıyorsunuz?
Bahçe işleriyle tanışalı 7 yıl oldu ama bu başlıktaki bahçe henüz yeni, bu yazın başında düzenlemeye başladık.
Başlangıçta tasarım yaptınız mı? Profesyonel yardım aldınız mı?
Tasarımı tamamen kendimize ait. (eşimin katkılarıyla) Yalnız internet ve dergilerden çok faydalandım. Sadece işgücü olarak yardım aldık.
Bahçenin var olan durumunu gösterir, çizilmiş planı var mı? Varsa ekleyiniz
Kabaca şöyle bir şey çizdim.
327486


Bakımı nasıl yapılıyor? (profesyonellerce, kişisel)
Ben yapıyorum ama ağır işlerde yardım alıyorum.
Bahçede bulunan ek alanlar (limonluk, çardak, sebzelik, havuz vb.) nelerdir?
Fotoğraflarda görülüyor.
Bahçe için bir hayaliniz, idealiniz var mı?
Yok, sadece bitkilerin keyifli olması için uğraşıyorum.
Bahçede bulunan bitkilerin listesi (ağaçlar, çalılar ve diğer bitkiler)
Bu bilgileri fotoğrafların üzerlerine yazıyorum. Epeyce bitki, ağaç, çalı türleri aldık.
Özellikle ilgilenip, yetiştirdiğiniz bitkiler var mı?
Artık tek bir türün üzerine eğilmiyorum, daha önce yazdığım gibi bitkileri sevecekleri ortama dikip yeni sürgün verdiklerini görmek benim için en büyük keyif. Bir ara çiçek açan sarmaşıklar üzerine yoğunlaşmıştım ama artık "her şey bende de olsun" duygumu tamamen törpüledim.
Varsa çok özel bir bitkinizin adı?
Yok. Ama eski Yaseminlerimden 2 kökü hangi mevsim olursa olsun nereye gitsem taşıyorum... :)
Üretim, çoğaltma yapıyor musunuz?
Hayır.
Bahçedeki su durumu ve sulama koşulları nasıl?
Sitenin artezyen suyunu kullanıyoruz. Bahçe sulaması için 1 tonluk ayrı bir depo ve hidrofor kullanıyoruz. Sıvı gübreyi veya humik asidi vb... depo suyuna ekleyerek bahçeyi suluyorum.
Su tasarrufu için neler yapıyorsunuz?
Tüm bahçeye terleme hortumu döşedik ama henüz tam randıman alamadık. Ayrıntılar fotoğraflarda var.
Toprak özellikleri
Aslında buradaki funda toprağı, siyah bir topraktı çok güzeldi ancak çalışmalar sırasında epey toprağa ihtiyacımız olduğundan dolgu toprağı aldık. Kırmızı bir toprak, sanıyorum demir oranı fazla.
Kompost yapıyor musunuz?
Henüz fırsatım olmadı ama konteynırını almak istiyorum.
Bahçenizde yaptığınız hatalar oldu mu?
Henüz belli değil, zaman geçtikçe anlayacağım.
Zirai mücadele yapıyor musunuz? Hangi hastalık ve zararlılara karşı, hangi ilaçları kullanıyorsunuz?
Şimdilik yapmaya gerek olmadı.
Bahçeniz organik mi?
Öyle bir takıntım yok ama ilaç kullanmamaya çalışıyorum, humik asit kullandım ki o da organik sayılır sanırım. Yalnız bir kere çimler için aldığım sıvı suni gübre ile sebze ve meyveleri de suladım.
Hangi tip gübre kullanıyorsunuz?
Yukarıda yazdım.
Bahçenizde fare, manas gibi zararlılar var mı?
Şimdilik yok.
Sulamayı (vahşi, yağmurlama, damlama, terleme) ne şekilde yapıyorsunuz?
Terleme hortumlarıyla ve gerek gördüğümde fıskıyeyle ve elle takviye yapıyorum.
Bahçenizin yerleşim alanının sağı ve solu dağ mıdır? Bitkileriniz soguk alıyor mu?
Burası bir vadi, batı cephemizde yüksek bir tepe (dağ kadar değil) var. Eğimli bir arazi, aslında deniz seviyesinden çok ta yüksekte sayılmayız, kışı 5 dakika ilerisinde kar yağarken burada hiç tutmuyordu.
İyi ki yapmışım dedikleriniz neler?
Daha bunun için erken.
Tetanoz aşısı oldunuz mu?
2 kere olmuştum ama galiba 5 yılda bir tekrarlanması gerekiyordu, takibini yapmadım. Ama kesin 5 yıldan fazla olmuştur en son yaptıralı.

Hoşgeldiniz. :)
327172

Çalışmalar başlıyor... Buraya güzel bir eğim verip evin giriş kapısının önünü açıyoruz. Solda üzerinde durdukları duvarı karot ile eğime uygun kestirdik. Böylece pencere önünü açmış olduk.
327247

Eğimi verdik...
327246

Benzer merdiven uygulamasını (http://www.agaclar.net/forum/951988-post5.htm) dergide görmüştüm. Ustaya fotoğrafını gösterip, başında bekleyip, tarif ederek istediğimi yaptırmaya çalıştım. Tuğlalar yıllardır inşaatta bir köşede atılmış kalmış, eldeki malzemeyi değerlendirdik.

Sonrası... Tam da istediğim gibi doğal, usta hatasından kaynaklı hafif yamuk(bunu istememiştim), yeni gibi durmayan bir merdivenimiz oldu... :) Basamak aralarına epeyce bitki diktim, ayrıntılara daha sonra gireceğim.
327487

Not:Fotoğrafları buraya yüklerken netlik kaybı oluyor, hafif puslu gözlerle bakmak zorunda kaldığınız için kusura bakmayın. :)




limon
24-08-2012, 23:26
Burası alt bahçemiz, evin önceki sahipleri bu alana binayı genişletme amaçlı temel atmışlar, belediye de kolonları yıktırmış. Alt kısımdaki beton o kadar kalın ki kaldırmak mümkün olmadı, bu kısma doğal taş döşeyip bir oturma köşesi oluşturacaktım ama belediye toprak dolduracaksın diye tutturdu. Sonra bu alanı da yeşillendirdim.
327249

"Biz de sizin gibi düşünüyoruz, her yeri yeşillendireceğiz" dediksek de ikna edemedik. Mecburen toprağı doldurduk yoksa inşaata mühür vuracaklardı.
327250

El çabukluğu ve ikna turlarının sonunda (çok yıpratıcı bir süreçti, inşaat bu kadar yormadı bizi)
327258

Bir gün içinde toprağı kenara alıp, kilitli tuğlaları örmeye başladık.
327259

3-4 gün içinde bitmiş, toprağı doldurulmuş, bitkileri dikilmişti. (mecburiyetten) :) Burayı da önceki inşaatan artan Denizli travertenleriyle kapladık.
Eşim buraya amfi tiyatro diyor. :) Eğimli bahçe düzenlemelerini araştırırken yabancı bir dergide bu uygulamanın benzerini görmüş (http://www.agaclar.net/forum/952049-post26.htm) ve gördüğüm anda "İşte bu..." demiştim. Manzaraya en hakim yer burası... (Minderleri hatırlarsınız, eskileri değerlendirdim) En üste Doğu Ladini, bir alta Fenix (Phoenix canariensis), bir alta Berberis, en alta ise Phormium, Escallonia ve tohumdan yetiştirdiğim Zinniaları, Kamil Bey'in Lisianthuslarını, Zambaklarını, Bodrum Papatyalarını diktim. Diğer tarafa da Oya Ağacı, 4 adet Defne, 2 adet Osmanthus ve Imperata cylindrical (Kırmızı Yapraklı Saz) diktim. Bitkiler henüz yerlerine adapte olup yayılamadılar ama sonbaharda hareketlenmeler başlar sanıyorum.
327378

limon
24-08-2012, 23:26
Öncesi...
327261

Merdiven ve yürüme yolu yapımına başlıyoruz... Hava o kadar sıcaktı ki elemanlarıma şemsiyeyle gölge yaratmaya çalışıyordum. :)
327488


Sonrası...
Bahçede en çok bitki çeşidini buraya diktik. Bu bölge sabahtan 3 e kadar güneş alıyor sonra gölgeye düşüyor. Solda duvar dibine bodur ama gövdeleri gelişmiş çeşitli meyve ağaçları diktik. (Nar, portakal, mandalina, erik, kayısı, malta eriği) Fotoğrafa göre merdivenin sağına sırasıyla adını hatırlayamadığım bodur bir saz türü, Açelya, Ortanca, Boylu ve püsküllü bir saz türü diktik. Güneşte yaprakları kavrulan kırmızı yapraklı Aceri de kapının yanına diktim. Onun arka tarafına da Sarı Çiçekli Akasya ağacını diktim. Yine kapının yanına kırmızı çiçekli sarmaşık gülü diktim. Tam karşılarına da kapı girişine bodur ama gövdesi ve formu güzel bir Manolya Ağacı diktim. Merdiven yanlarına Gardenyaları (http://www.agaclar.net/forum/1009535-post1704.htm), parlak yapraklı Kartopu, Nandina Domestica, onların arkasına da bordo yapraklı Phormiumları diktim. (Daha sonra yakın plan çekerim.) Bitkilerin diplerine 30 çuval ağaç kabuğu serdik. (yetmedi 30 çuval daha olsa ancak yetecek) Ağaç kabuğu serince bitkilerde gözle görülür keyiflenme oldu. Bahçenin dışındaki duvarın dibine de 3 adet Söğüt Ağacı ve aralarına çit bitkisi olarak Alev Çalısı diktim. Buradaki bitkilerin hemen hepsini Büyük Çamlıca Fidanlığı Alemdağ dan aldık. Çok büyük ve çeşidi bol bir fidanlık, baharda muhakkak gitmek gerek.
327262

Öncesi...
327263

Sonrası...
327264

limon
24-08-2012, 23:27
Havuz ilk başta gözümüzü korkutmuştu... Bir kaç havuzcuyla görüşüp oldukça uçuk fiyatlar aldık. Fiyatın yanında moral bozucu konuşmalar da cabası... Her gelenin ayrı yorumu oldu, birisi temeli güzel atılmamış derken, diğeri 6 tane devirdaimi az bulup tüm gece çalışır çok ses yapar uyutmaz yeniden yıkılıp yapılmalı dedi. Başka birisi su dolunca çöker gider dedi. Vs.. vs.. vs... Fiyat şişirmek için yalanın biri bin para... Sonra doğru kişiyi bulduk, çok güzel çalıştılar ve kısa sürede hiç sorunsuz bitirdiler. Burada görülen beyaz seramik kaplı alanın da tamamen çehresi değişti. Ona daha sonra değineceğim.
327266

Sonrası... Soldaki istinat duvarının dibine Orman fidanlığından Alacalı Taflan alıp diktik. Manzarayı kapatmamak için korkuluk yaptırmadık, taflanların en fazla 80 cm uzamasına izin vereceğiz. Havuz ile taflanların arasına deretaşı serdik. (Altına örtü serdikten sonra) Deretaşları ıslanınca renklenmeleri çok güzel oluyor. Sağ tarafta uçları görülen Leylandileri yan evle aramızdaki yüksek duvarı kapatmak amaçlı diktik.
327268

Arkada Dişbudak, Meşe ve büyük bir Ak Kavak Ağacı dikili.
328538

Havuzla istinat duvarının arasını dolgu toprağıyla doldurduk, duvar dibine doğru Alacalı Taflanları diktik, terleme hortumu döşeyip, deretaşlarını serdik. Travertenle çakılların arasına Led döşedik, gece taşlara ışık vurunca güzel görünüyor. Bahçeye ve bahçe kapısının önüne (arabayı park ettiğimiz bölüm) toplamda 6 ton deretaşı kullandık. (4 tonunu iri 2 tonunu daha ince aldık) Bu duvar 46 metre geliyor, Alacalı Taflanları Orman Fidanlığından aldık.
328537

Orman Fidanlığında fazla çeşit yok ama bahçenin temel bitkilerini oldukça ekonomik fiyatlara bulabileceğiniz bir yer. Özellikle Doğu ve Batı Ladini çok keyifli ve özel fidanlıklara göre çok ucuz fiyatlarda... Mesela oldukça büyük bir Batı veya Doğu Ladinini 40 TL'ye bulabilirsiniz.

limon
24-08-2012, 23:35
Sebze Bahçesiz olur mu? :) Tüm fideleri tohumdan yetiştirdim ama yerlerini hazırlamak gecikince fideler uzun süre viyollerde kaldılar. Domatesler ancak olgunlaşıyorlar, ancak üzerlerindeki kızarır, o da bize yeter... Sebze bahçesinin üst kısmı çok dik eğimli, bu yüzden o kısma bir basamak daha yapmak istiyorum. Hem çalı çırpının kötü görünümünü kaybeder hem de kalıcı sebzelerimi (Enginar, Adaçayı, Biberiye vb...) oraya dikerim diye düşünüyorum. Sebze bahçesinin kenarında evden artan ve yıllardır bahçede atılı duran kalasları kullandık. Yıllardır hiç korunmadan sapasağlam kaldılarsa sebze bahçemde de bir şey olmazlar diye düşündüm. Bence traversten çok daha güzel oldu.

Bu üzüme benzeyen çeri domatesi geçen sene pazardan alıp çok beğenince tohumluk ayırmıştım. Şeker oranı yüksek, kütür kütür bir cins.
327269
328583

Bu domatesi de geçen yıl Gümüşdereli köylülerden almış, çok beğenince tohumunu ayırmıştım. Geçe kaldılar ama Eylül sıcak gidecekmiş, kızarmalarına az kaldı. Pembe değil ama şekli ona benziyor, iri bir tür.
328584

Bu da ancak turşuluk olabilecek kadar büyüyebilecek yamuk karpuzlarımdan biri. :) Demek tohumunu yaz başında ekebilseymişim karpuz yiyebilecekmişiz.
328585

Domateslerin üst kısmı tamamen yörenin doğal bitki örtüsüyle kaplı. Böğürtlenler, Kuşburunları, bodur ağaççıklar... O bölüm çok çeşitli kuşlara barınak oluyor. Bugün sevgili Fatih Orbay misafirimizdi, kendisini yakalamışken kuş türleriyle ilgili biraz ders aldım. Kırlangıçlar kızılderililerin zafer çığlıkları gibi öterek uçuyorlar, onların yavrularına gelen iri bir kuş türüyle uçarken çok feci kavga ediyorlar. Rahatsız eden kuş Kerkenezmiş. Bahçede otururken, oğluyla çok yüksekten göç eden Arıkuşlarını fark edip gösterdiler. Yine çok yüksekten uçan bir Kartal gördüler. Eylül ayının ortalarında muhakkak gökyüzüne bakmamızı ve Kartal göçünü yakalayabileceğimizi söylediler. Bitkiler, Kuşlar, Kelebekler hakkında o kadar bilgiye sahipler ki hayran oldum... Kelebeklerinin ömrünün bir gün olduğu da yalanmış... (İnanmıyordum zaten) :)

Manzaraya karşı birer yorgunluk kahvesi içip, işimize devam edelim. :) Karşı tepe yaprak döken ağaççıklarla kaplı. Fatih bey, Çam ormanlarına göre yangın riskinin az olduğunu ve bu tür ormanlık alanlarda çok daha çeşitli hayvan barındığını söylediler. Sonbahar renklenmesini sabırsızlıkla bekliyoruz. 15 yıldır ilk kez Karaca gördüğümü söyleyince son yıllarda sayılarının arttığını ancak avlanmanın çok fazla olduğunu söylediler.
327270

limon
24-08-2012, 23:36
Daha önce bahsetmiştim, bahçede terleme hortum kullanmaya karar vermiştim. Hem meraktan hem de çimler üstten ıslanmazsa mantar hastalığının olmayacağı inancımdan kaynaklandı bu durum. Pratik, kullanışlı olacağını düşünmüştüm...

327271

İnternetteki fotoğraflarda böyle döşüyorlardı. Ancak 50-60 metrekare dümdüz bir bahçeniz varsa bu şekilde döşeyip verim alabilirsiniz. Bizimki gibi eğimli bahçelerde mümkün değil. Önce bu şekilde döşeyip test ettik, baktık ki hortumun başı çok fazla sularken ortasına su gidemiyor.
327272

Ek yerlerinde bu aparatları kullandık. Hortum 100 metrelik rulolar halindeydi.
327273

Ramdıman alamayınca her başa T yapmaya başladık. Ancak yine verimli olamadı çünkü arazi oldukça eğimliydi. Su önce hızla en alta iniyordu, en üst ve en alt sulanırken orta kısım tamamen kuru kalıyordu. Bu sefer de vanaları devreye soktuk. (onların fotoğrafını çekmemişim) Her hortumun başına vana takıp en alttakini ve ilk çıkıştakini iyice kıstık, bir üst sıradakileri kademe kademe kıstık, ortalara takmadık. En sonunda eşit sulamayı başardık. Hepimizin ortak düşüncesi "otomatik sulama döşeseydik çok daha kolaydı" Hiç öyle yazılan ve gösterilen gibi kolay bir iş değil bu iş. 5 eleman 40 derecede saatlerce uğraştılar.
327275

Sonunda suya kavuştuk. :)
327274

limon
24-08-2012, 23:44
Havalar hep yağmurlu ve serin giderken bahçemizde çalışamadık. Kepçe çalışırken bile toprağın tavında olması gerekiyor. Tam bahçeyi düzenledik, Sakarya'dan çimi ısmarladık ki ertesi gün havanın 40 derece olacağını öğrendik. (Haziran ayıydı sanırım)) Toprakla yaşamak hele bir de kırmızı topraksa iki katı daha zor. Her ayak basan evde iz bırakıyor. :) Ne olursa olsun deyip döşetmeye karar verdik.
327276

Sonrasında çok bol sulamak gerekiyordu ve elle sulama yaptım. Toprağı suya iyice doyurdum. Bu aşamada yerden sulama hiç işe yaramıyor çünkü serme çim aynı halı gibi seriliyor, altındaki toprak ıslak olsa bile üstten güneşi fazla aldığında tabaka halinde kuruyup tıpkı sıcak suda kazak yıkamış gibi çekiyor, ek yerleri 2 parmak ayrılmaya başlıyor. Bu yüzden sık sık üstten nemlendirilmesi gerekiyor.

Belki seneye çim iyice yerleştikten sonra dipten sulama iş görecek ve üstten sulamaya gerek kalmayacak, bilemiyorum, bekleyip görmek gerekecek.

Yalnız çiçek tarhlarında, ağaç ve bitki sulamalarında çok güzel bir uygulama. Damla sulamada hortum açıkta duruyor ve görsel açıdan pek hoş görünmüyor ya terleyen hortumu toprağa gömdüğünüz için böyle bir durum olmuyor.

Bahçe sulaması için 1 tonluk ayrı bir depo ve hidrofor ayarladık. Çimlerin gübresini sıvı alıp depoya katıyorum ve sularken gübrelemiş oluyor. Aynı şekilde humik asiti de veriyorum. İlaçlama yapacak olsam da aynı şekilde yapardım. Sulama tabancasının sisleme bölümüyle gayet rahat ilaçlama yapılabilir. (ben ilaç kullanmıyorum ama belki çok gerekebilir) Humik asidin bitkiler üzerinde gözle görülür olumlu bir etkisi oluyor. Bir kaç gün bahçe biraz kokuyor ama dayanmaya değer. :)

limon
24-08-2012, 23:57
Şimdi girişi biraz yakından inceleyelim. Bitkiler henüz çok yeniler ama yerlerine adapte oldular, yavaş yavaş yeni sürgünler vermeye başladılar.
328595

En önce Kekik, arkada Yayılıcı Mine, onun arkasında İpek Çiçekleri ve onun da arkasında bodur Kufeyalar dikili. En arkada solda yaprakları keyifsizleşen Kırmızı Yapraklı Akçaağaç, kapının diğer tarafında da Yaprak Dökmeyen Manolya dikili.
328596

Burası bahçe kapısına arkanızı döndüğünüzde solda kalan alan... Sırasıyla Kırmızı Yapraklı Phormium, Nandina Domestica, Parlak Yapraklı Kartopu, Gardenyaları diktim.
328597

Burası merdivenin bitimi, evin kapısının ön tarafındaki düzlük alan. Buraya da Carexleri ve Osmanlı Çimlerini diktim. Bitkileri diktikten sonra görünen tüm toprak alana ağaç kabuklarını serdim.
328598

Burası da bahçe kapısına sırtınızı döndüğünüzde sağ tarafta kalan alan. Bu bitkinin adını unuttum sonra listeden bakıp yazarım. Bu da çim türlerinden biri olsa gerek, güzel çizgili yaprakları ve capcanlı bir rengi var. Onların arkasına Açelyaları (etiketlerini sökmedim), onların arkasına da Ortancaları diktim.
328599

limon
25-08-2012, 00:22
Gardenyalarım yerlerini ve ağaç kabuklarını çok sevdiler. İlk aldığım günden beri hiç çiçekleri eksik olmadı. Bence Manolya'nın bol çiçek açan boduru gibiler. :)
328610
Her birinde en az 20 tane patlamaya hazır tomurcuk var. Gözlemlerime göre Açelyalarla aynı koşulları istiyorlar. Yarı gölgeyi, nemli toprağı seviyorlar.
328614
Buz Çiçekleri vazgeçilmezlerimden. :) Her ortama adapte olup çiçek açmayı başarabilen nadir bitkilerden.
328611

Mine Çiçeğiyle barış imzaladım, yerlerini severek, bolca kol atarak ve çiçek açarak beni mahçup ettiler. 2 basamağı da onlara ayırdım.
328612

Bu "Yayılıcı Ardıç" türünü ilk kez gördüm. Basılmayan alanlarda rahatlıkla kullanılabilecek şahane renkte bir yer örtücü. Bunları da Carexlerin tam karşısında kalan hafif eğimli alana diktim.
328613

limon
25-08-2012, 00:45
Yayılıcı Ardıçların ön sırasında Rozet Çiçekleri dikili. (mevsimlik bir kasa almıştım)
328619

Merdiven bitiminden evin kapısına giden kavisli tuğla yolun aralarına %50-%50 kum-toprak karışımı doldurmuştuk. Bir büyük saksıda dikili olan Sarı Güzelleri söküp söküp aralara gelişigüzel dikmiştim. Önce hepsi pörsüdüler ama sulamaya devam ettikçe diplerinden bir sürü yeni sürgün verdiler. Bu bitkinin dalı toprağa değsin tamamdır... :)
328620

Melisayı da ev kapı girişine diktim ki akşam gelip geçerken kokusunu duyalım istedim. Oturduğumuz yerin çok yakınında olunca özellikle durgun havalarda kokusu fazla gelebiliyor, rüzgar estikçe kokusunu taşıyınca keyfine doyulmuyor.
En sevdiğim kokululardan... Henüz açmadı ama 1-2 güne başlar kokusunu yaymaya...
328621

Ev Güney ve Doğu cepheli olunca Begonvil denemesem olmazdı. Güneş doğduktan batana kadar tam güneş alan, kuytu bir kaç yere Begonvil diktim. Üçü pembe...
328622

Birisi Sarı renkte. Sarısına bayıldım diyemeyeceğim, yapı marketin birinde çok keyifli görünce almıştım.
328629

limon
25-08-2012, 00:57
Yine en kuytu bir köşeye 2 adet Mandevilla sarmaşığı diktim. Yapı marketten ufak saksılarda uygun fiyata almıştım. Sadece bir sürgünü cılız bir şekilde 1,5 metre kadar uzadı, gerisi aldığım günkü gibi duruyor ama hiç çiçekleri eksik olmadı üzerinden.
328630

Orman Fidanlığından 4 adet Hatmi Ağacı (http://www.agaclar.net/forum/calilar/1231.htm) almıştık. "Ne çıkarsa bahtına" diye satıyorlar orada, rengini, nasıl çiçeklendiğini bilmiyorlar. Hepsi aynı renk ve katmerli çiçekli çıktılar, çok sevdim bu ağacı... Yalnız hatmini çiçeğinin ömrünün aynı Japon Gülü (kimi Çin Gülü diyor ama biz Japon diye biliriz) gibi 1 gün olduğunu bilmiyordum, sabah açan çiçek akşam pörsüyor ama o kadar çok tomurcuğu oluyor ki her gün üzeri çiçek doluyor.
328631

3 adet Çalı Oya (http://www.agaclar.net/forum/calilar/5917.htm) 1 adet te Ağaç Oya (http://www.agaclar.net/forum/calilar/5917.htm) aldık. Ağacın çiçekleri geçti ama çalılar devam ediyorlar. Çalı Oyayı ilk Çanakkale'de görmüş (Belediye tüm kaldırımlara dikmişti) ve aynı Adalardaki Zakkumlar gibi hayran olmuştum. O zamana kadar Oyanın sadece ağaç olduğunu sanıyordum.
328632

Güler hanım'ı dinleyip Limonsuz Limon/Bahçe olmaz diye 2 adet epey gelişmiş Limon Ağacı aldık. Aldığımızda çiçek tomurcukları vardı ama yerini sevdi herhalde şimdi bolca Limon var üzerinde... Fotoğraf ta öyle çıkmış ki dikenini göstererek "Dokunanı yakarım" diyor sanki... Gel de kopar. ;)
328633


2 adet Portakal 1 adet te Mandalin ağacı diktik.
328634

limon
25-08-2012, 01:22
Yazın ortasında yakınımızdaki bir çiçekçide (fidanlık demiyorum çünkü al-sat yapıyorlar) bulduğum tüm Zakkum (http://www.agaclar.net/forum/calilar/689.htm)ları oldukça uyguna aldım. Zakkumları yan evle aramıza çit bitkisi gibi diktim. (genel fotoğrafını sonra çekerim) Katmerli katmersiz her renkte çiçek açanı var. Açık pembe, koyu pembe, kırmızı, beyaz, gül gibi katmerli çiçek açanları vb... Bir dönem çok bol çiçeklenmişlerdi, tohum bağlamaya başladıklarını görünce hepsini budadım. (gücünü tohuma değil sürgüne versin diye) Şu anda tek bir çiçek bile yok üzerlerinde ama dipten sürgün vermeye başlamışlar. Henüz istediğim yoğun görüntü yok tabii, çünkü bitkileri ilk aldığımda upuzun boylu tek dal halindelerdi.

Genel fotoğraf çekmemişim ama kırmızıyı çok beğenmişim herhalde ki tek bir fotoğrafını daha önce çekmişim. :)
328635

Bu yaz boyunca en sevdiğim mevsimllik bitkiler "calibrachoa" (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/28311.htm)lar oldular. Şu bitkinin çapı en az 1,5 metre vardı... Tam güneşte dikililerdi ama yarı gölgede daha da iyi olurlar sanırım. Tam güneşte olduğu için her akşam bol suladım.
328639

Her rengi ayrı güzel...
328640

Şu anda eski güzelliği kalmadı ama sorumlusu Max ve benim. Maxin üzerine çıktığı alanda dikiliydi bunlar, epey ezilmişler. Ben de çok sıcaklarda 2 gün sulamayı unutunca keyifleri kaçtı. Seneye muhakkak alınacak ilk sıradaki bitkim...
328641

limon
25-08-2012, 01:52
Bu kısımları da sonbahar renklenmeleri olduğunda çekeceğim fotoğraflara ayırmak istedim...

limon
25-08-2012, 02:04
....

ciroz
25-08-2012, 02:09
Sayın Limon,

yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.

Fotoğraflara bakarken en az sizin kadar biz de heyecanlandık, gelişimi hayretler içinde izledik.

Eski bahçenizin güzelliklerinden ve paylaştığınız tecrübelerinizden sonra, bu yeni ev ve bahçenin gelişim fotoğraflarını sabırsızlıkla bekliyor olacağız.

Size ve eşinize huzurlu, sağlıklı, tatlı yorgunluğun ardından keyif kahveleri ile dolu günler dileriz.

Orhan Özbilgiç
25-08-2012, 02:28
Merakla beklediğimize değdi.
Harika bir mekan yaratmışsınız. Örneğine az rastlanır güzellikte bir peyzaj düzenlemesi olmuş. İnsanda, ''terkedilmişlik hissi veren'' bir çukur alanı, cennete çevirmişsiniz. Birde, eski tuğlalardan böylesine gösterişli bir merdiven yapılabileceğini, kırk yıl düşünsem akıl edemezdim. Beyaz ve yeşil birlikte çok hoş duruyor.
Hele seçtiğiniz bitkilerin oluşturacağı renk armonisini, hiç tahayyül edemiyorum.:confused: Onuda, gelecek sezondan itibaren zevkle izleyebileceğimizi sanıyorum.
Tebrikler limon.:eek:
Sağlık ve mutlulukla keyfini sürersiniz inşallah.

Güler
25-08-2012, 03:31
Sevgili limon, harikalar yaratacağından emindim zaten.

Ellerinize sağlık, huzur ve mutluluk içinde oturmanızı dilerim.
(Diğer aşamaları da heyecanla bekliyoruz.)

sevim4
25-08-2012, 11:03
Sevgili limon,ellerine salık merakla bekliyordum çok merak ediyorum tüm bitkilerinizi.

Hülya
25-08-2012, 11:10
Keyifli ve mutlu günler yaşamanızı diliyorum. Yeni başlangıçlar her zaman heyecan verir. Bitkileri seçmek, büyüdüklerini görebilmek ne keyiflidir.
Kolay gelsin , güle güle oturun yeni evinizde, neşeniz hiç eksik olmasın.

günebakan
25-08-2012, 11:23
Limon'cuğum sayfayı diğer bahçen sanarak açtım acaba bir iki fotoğraf ekledimi merakıyla sonra fotoğrafları görünce ohh be sonunda göreceğiz güzellikleri dedim. Gerçekten çok uğraşmışsınız ama harika bir güzellik çıkmış ortaya ellerinize sağlık eviniz de ve bahçeniz de mutlu huzurlu uzun yıllar geçirmenizi dilerim arkadaşım. Ben de fotoğrafların devamını heyecanla bekliyorum:)

Adalet Yağcı
25-08-2012, 11:41
Sevgili Limon;
Nihayet açılışı yaptınız, bu gün 00:30 sularında bahçe başlığınızın açıldığını farkettim, noktalı mesajları görünce, "tamam, bahçe açılıyor" dedim :)

Bir kaç fotoğrafla da olsa, ne çok emek verdiğiniz belli oluyor, keşke önce ilk halinin fotoğraflarını koysaydınız, sonuç süper olmuş.
Manzaranız, bahçe girişi, havuz, çim, yürüyüş yolu, velhasıl her şey mükemmel görünüyor.
Allah, sevdiklerinizle birlikte, huzurla oturmak nasip etsin.

Daha önce yazdınız mı hatırlamıyorum, yer olarak neresi olduğunu merak ettim.

Bitkiler gelişip büyüdükçe burası inanılmaz güzel olacak.
Fotoğrafların devamını bekliyoruz.
Sevgilerimle.

Sudenur
25-08-2012, 12:36
Sevgili limon, merakla beklediğim bahçenizi "Allah güç kuvvet versin, kısacık zaman da ne çok iş başarılmış, ağız tadıyla otururlar inşallah.." diye iç geçirerek gezdim dolaştım. "Kırk bin kere maşallah.." :eek: ;)

Gördüklerim göreceklerimin teminatı oldu, tebrik ve takdir ederim sayın limon, heyecanla bekliyorum gelişmeleri. Güle güle oturun. ;)

limon
25-08-2012, 12:40
Boş zamanlarda yazmaya devam edeceğim. Listeyi de doldurmam gerek, şimdi yetiştirmem gereken bir işim var bitirir bitirmez başlarım eksikleri tamamlamaya.

Güzel ve destekleyici yorumlarınıza çok teşekkür ederim.

Adalet hanım, güzel şeylerle ve genel fotoğraflarla (henüz bitkilerin fotoğraflarını çekmedim zaten) açılışı yapayım dedim ama ayırdığım boş mesaj kutularım var, düzenleme yapacağım. Eskiden yeniye doğru gelsem galiba daha güzel olacak.

Vakit buldukça yavaş yavaş sayfayı düzenleyeceğim. :)

Eser İlhan
25-08-2012, 12:58
Güle güle otur sevgili Limon ;) Ben tadilat ve inşaat işlerini çok severim, hiç gözüm korkmaz uğraşmaktan. Bilirim ki sonunda zevkime uygun bir iş çıkacak ve ben hazır almaktan çok daha mutlu olacağım. Senin yüklediğin fotoğrafları görünce sanki sen de benim gibi düşünüyorsun hissine kapıldım. Eminim ki çok uğraşıp yoruldun ama çok güzel, gönlüne göre bir cennet yarattın sorunda. Merakla yeni resim ve anlatımlarını bekliyorum. Sevgiler ;) ;)

abk
25-08-2012, 14:13
Yeni eviniz ve yeni bahçeniz hayırlı olsun. Eski halinin fotograflarını görünce inanamadım. İlk fotoğrafta hosgeldin dediğiniz karelerden o kadar uzak ki. Böyle bir degisim icin hayal gücü en gerekli şey olmalı.:) Limon, sanırım bu ev ve bahçe sizin ustalık eseriniz olmuş. Ben eski bahçe fotoğraflarınızı da keyifle izlerdim. Ama burası cok daha büyük ve profesyonelce düzenlenmiş gibi. Yazılarınızın devamını sabırsızlıkla bekliyorum.

ahmeter
25-08-2012, 14:35
Hayırlı olsun ,Güle güle oturun modern bir bahçeye kavuştuk

Kiraz
25-08-2012, 14:46
Sevgili Limon, cennete çevirmişsin evi, zaten senden beklerdim, üstelik daha çok yeni, gelecek seneler kim bilir nasıl olacak sayende.

Seti çok iyi düşünmüşsün, etrafın boş olması ve yeşilliğe bakmasına bayıldım, oranın keyfi başka güzel olacak.

Güzel ve istediğin gibi geniş bir bahçe, güzel bir ev, güzel manzara,... kalanını da sağlıklı ve huzurlu günlerle, sevdiklerinle tamamla.

limon
25-08-2012, 14:48
Diyorum ki önceki çıraklıktı bu kalfalık sonraki ustalık olur umarım. :) (Aslında arada size göstemediğim (bahçesi küçüktü) bir ev tadilatı daha yaptık)

Eser hanım aynı yazdığınız gibi tadilat ve inşaat işleri bitki sevdamın daha üzerine geçti diyebilirim. Belki eşimle ortak zevkimiz olduğundandır, internetten araştırıp İstanbul'u talan etmek, yapı marketleri gezmek çok hoşumuza gidiyor. Şansımıza bu kış çokça yapı fuarları vardı, çok faydalandık. Yalnız bitince seviniyor muyuz bilemiyorum sanki boşluğa düşüyoruz... :) "Eeee şimdi ne yapacağız..." durumu var.

Aslında bu ev bize çok büyük, yatırım amaçlı aldık. Belki satarız diye düşündüğümüzden paylaşıp paylaşmamakta kararsızdım. Sonra deneyimlerimi paylaşmaya karar verdim.

Sevgili Kiraz, ilk heyecanımı senle paylaşmıştım, çok teşekkür ederim.

Sn.Ahmeter, çok teşekkür ederim. 5 yılda sizlerin tecrübelerinden ve ağaçlar.netten öğrendiklerimizi biriktirip, uygulamaya çalıştık.

Tek tek teşekkür yazısı yazmıyorum, güzel dileklerinize, bana olan güveninize çok teşekkür ederim. Hepinize sevgilerimi gönderiyorum.

mrduran
25-08-2012, 14:49
Bir çok şeyi öğrendiğim (ikinci:)))...) bitki/bahçe öğretmenime kolaylık ve esenlikler dilerim.

Umarım her şey dilediğinizce olur, tüm kapılar sabır ve bitki konusunda edindiğiniz tecrübeler karşısında açılır. Bizleri de bilgilendirdiniz, teşekkürler. Hele hayırlısı ile bitsin bi...

Ailece sağlık içinde kalın inşallah.

Saygılarımla lütfen.

nurcanaybay
25-08-2012, 17:06
Eh nihayet ...hoşbulduk :))

Giriş kapısı da ona uygun merdivenler de çok çok güzel olmuş , manzara ise ömre bedel.

O manzaranın karşısında yat-ye-uyu...insanın ömrü uzar :)

Sonra evi gördüm ,ilk aklımdan geçen '' bu ev nasıl temizlenecek '' oldu :)))

Ama çok güzel ,bu güzellikler içinde sağlıklı -huzurlu -bol kahkahalı yıllar diliyorum.

Siz de hoşluklarla geldiniz.

Eser İlhan
25-08-2012, 17:18
.......... (Aslında arada size göstemediğim (bahçesi küçüktü) bir ev tadilatı daha yaptık)

..................... Yalnız bitince seviniyor muyuz bilemiyorum sanki boşluğa düşüyoruz... :) "Eeee şimdi ne yapacağız..." durumu var.

Sevgili Limon, ben o kocaman nilüfer havuzuna bakan evi görmeyi bekliyordum, yoksa bu o değil mi???

Ve "Eee şimdi ne yapacağız" durumu ben de de oluyor, o zaman ben büyük bir zevkle arkadaşlarımın evlerine el atıyorum :D Tavsiye ederim....

Tika
25-08-2012, 17:45
Saglicakla,mutlulukla,huzurla oturun.
Sifirdan harika bir yer insa etmissiniz.Bize de fotograflarina keyifle bakmak kaliyor.:)

nuray topcu
25-08-2012, 17:55
Limon,tek kelimeyle harika....çok zevkli,çok güzel...ne yazsam boş,..huzurlu günler dilerim..

limon
25-08-2012, 19:01
Sevgili Limon, ben o kocaman nilüfer havuzuna bakan evi görmeyi bekliyordum, yoksa bu o değil mi???


O buydu Eser hanım. :)
327234

Öncesi böyleydi...
327235
327238

Böyle olmuştu... İlk merdiven tecrübemi burada kazandım, bahçesi küçüktü ama çok kullanışlı, keyifli ve aydınlık bir evdi.
327236

Üstteki terastan deniz manzarası vardı. Yeni sahipleri güle güle otursunlar.
327237

Şimdiki evin manzarasını görünce fırsatı değerlendirmek istedik. 1 yılda çok koşturduk, yorulduk ama bir o kadar da keyif aldık, çok şey öğrendik. Pek çok yanlış yaptık, kandırıldık, kazıklandık.... Toplamı=Tecrübe imiş. :)

Asiye
25-08-2012, 21:32
Sevgili Limon, uzun süredir bekliyordum....Beklediğime değmiş harikalar yaratmışsın, inanılır gibi değil tek kelimeyle harika. Devamını bekliyoruz

aheste
25-08-2012, 22:47
Çok güzeeel, süper ötesi sevgili Limon, güle güle sağlıkla huzurla oturun. Sevgiler.

almira
26-08-2012, 00:22
Sevgili Limon; harabeleri alıp şaheserlere çevirdiğinize hiç şüphem kalmadı. Kapının girişine bittim zaten. Dün geceden bu yana kaç defa girip fotoğrafların devamını bekledim bilmiyorum. Ben hala bekliyorummm...

YeniGine
26-08-2012, 00:49
....

Limon merhaba; ben bu bölümlerde fotoğraf göremedim.

s.serdar
26-08-2012, 02:04
Sayın limon.

Her şey harika, harika, harika...
Güle güle oturun, sağlık ve mutlulukla, keyifle tadını çıkarın...

Saygılarımla.

ciceksever70
26-08-2012, 07:13
Sevgili limon, yaz boyunca bekledigim bahce nihayet acildi. Güzel bir seyler gelecegini biliyordum zaten ama bu kadar kisa sürede iki ev insaatini bitirmis olmaniza ayrica sasirdim ve takdir ettim. Ilk ev de cok güzelmis. Yeni evinde mutlu ve huzurlu günler diliyorum. Her detayi düsünülmüs ve yillarin verdigi tecrübeyle, özenle hazirlanmis. Resimlerin devamini sabirsizlikla bekliyorum. Sevgiler.

mandalinci
26-08-2012, 09:14
Tüm yorgunluklara bedel bir sonuç olmuş.

Sağlık, mutluluk, huzur içinde geçsin günleriniz.

sarin
26-08-2012, 12:03
SEvgili Limon,

Bahçeniz ve sayfanız hayırlı olsun.
Sağlıkla mutlulukla ve huzurla bahçenizde ve evinizde yaşam sürmenizi dilerim.

Saygılarımla

loveflower
26-08-2012, 22:44
Çok çok güzel, ellerinize ve emeğinize sağlık. Beklediğimiz gibi harikalar yaratmışsınız. Sağlık ve mutlulukla oturun sevgili limon.

Güler
26-08-2012, 23:39
Şimdi benim aklım karıştı. Sen yasemin pergolalı evi satıp natamam bir ev almış ve onun inşaatı ile uğraşıyordun.
" Üstteki terastan deniz manzarası vardı. Yeni sahipleri güle güle otursunlar." demişsin. O ev başka bu ev başka mı?

limon
27-08-2012, 09:40
Güler hanım, o kadar kafa karıştırıcı bir durum değil aslında...

Yaseminli evi satıp #34 teki evi alıp ve tadilatı yaptırdık. (Bahçesi küçük diye bahsettiğim ev) Sonra kısa zamanda müşterisi çıkınca onu satıp şimdiki yani ilk mesajdan itibaren tanıtmaya çalıştığım evi alıp tadilatını yaptırdık. Buranın bahçesi ev hariç 750 metrekare civarında, size göre küçük olabilir ama İstanbul'a göre epeyce büyük sayılan bir bahçe. :) Aralarda da yazdığım gibi biz tadilat işlerini çok sevdik, gücümüz yettiğince devam etmeyi düşünüyoruz. Sayfa açsam mı açmasam mı diye epeyce düşündüm ama sonunda "Her metresinde emeğim olan deneyimleri neden paylaşmayayım ki?" diye düşündüm. "Çöplük görülen yerler az uğraşla ve temizlikle bambaşka görünebilir" i dilimin döndüğünce anlatmaya çalışıyorum.

Bir senedir beni ne zaman arasanız ben size gürültüler arasından hep "İnşaattayım" diyordum.. En son aradığınızda üst terastan GSP ye el kol hareketleriyle ne yapması gerektiğini anlatıyordum. :) Yani bir yıla 2 ev tadilatını sığdırdık ve çok deneyim kazandık.

Bir de bunlarla uğraşırken henüz yerleri bile hazır olmayan ama zamanını geçireceğim diye telaşlandığım zambak soğanları, Lisianthus fideleri almaktan kusur kalmadım. Ortada bahçe yokken zambakların yeri hazırdı ve kırmızı toprağın içinde bize gülümsüyerek moral veriyorlardı. :)

Bataklık gibi olan bahçede kalaslar dizerek ulaşıyordum yanlarına. :) (Bu fotoğrafı telefonumda buldum, o arada zambakların tek fotoğrafını çekmişim)
327460

sakagun
27-08-2012, 10:45
Sevgili Limon,
Elinin değdiği yer cennete dönüşüyor. Her şey mükemmel olmuş. Güzel evinde ve bahçende güle güle otur.

serkan_istanbul
27-08-2012, 11:14
güle güle oturun sağlıkla inşallah

Kiraz
27-08-2012, 11:39
Zambakları ve lisilerin kalıcı yeri neresi? Burnuna ve gözüne yakın olmalı :)

jineop
27-08-2012, 12:08
Limoncum, sen bir tanesin... Sihirli ellerin, estetik zekan ve birikiminle cennetler yaratıyorsun. Deneyimlerini bizlerle paylaştığın için çok teşekkür ederim. Ve içimizden biri olman ayrı bir mutluluk ve gurur veriyor.
Ev ve bahçe konusunda örnek alınacak bir marka olmuşsunuz.
Emeklerine , yüreğine sağlık...

Not: Boş zamanın olursa gel benim bahçeye de bir el at...

limon
27-08-2012, 12:31
Zambakları ve lisilerin kalıcı yeri neresi? Burnuna ve gözüne yakın olmalı :)

Zambakların yerini düşünerek hazırlayamadım, ilk müsait yere dikmiştim ama yerleri değişecek. Lisianthuslar ise sizlerinkiler kadar keyifli olamadılar çünkü viyollerde biraz uzun süre kalmak durumunda kaldılar.

Ama burnum için Melisa alıp giriş kapısının yanıbaşına dikmekten kusur kalmadım. :) Şu sıra bolca tomurcuk oluşturmaya başladı ama henüz kokularını yaymadılar, bir iki güne başlarlar sanıyorum.

2 adet kokusunun methini çok duyduğum ama nasıl olduğunu bilmediğim Osmanthus aldım. Onları da sedirin yanıbaşına diktim. Çamlıca Fidanlığındakilerin dediğine göre kokusu Melisadan bile yoğun ve güzelmiş, yanına gidip koklamaya hiç gerek olmazmış. Sanırım baharda çiçeklenecek.

2 kök Yaseminimi de kapının hemen yanıbaşına diktim, yeni yerlerine alışıp bir sürü yeni sürgün uzattılar. (Ne yapsın gariplerim, alıştılar her yere taşınmaya, vazgemiyorum onlardan)

Sevgili Jineop, boş kalıp canım sıkılmaya başladığında bu söylediğini sana hatırlatacağım. Pişman olma ama sonra... :)

Yalnız şunu diyebilirim ki yakın gelecekte hayallerimizi gerçekleştirebilecek usta bulamayacağız. Sanatçı ruhlu ustalar özellikle de marangozların sayısı o kadar az ki... Bir merdiven kaplatacağız mesela, altı üstü dümdüz rafı getirip basamağa yapıştıracak. Geliyor birisi, ölçüyor, biçiyor, düşünüyor, düşünüyor... (eminim ben bunlara fiyatı nasıl şişirtip giydiririm diye düşünüyor en çok) "Bunun işçiliği çok zor, basamak başına 400 TL." diyor. Büyük şaşkınlıkla "Ne!???" diyorsunuz. "İşçilik" diyor "Çok zor" Çok zor dediği dönen merdiven değil dümdüz betonu hazırlanmış yine dümdüz bir raf gibi ağacı alıp yapıştıracak, o kadar. Dayanamıyorum " Oyma aslan başı mı istedim kardeşim ben senden?" deyip nasıl gönderdiğimi bilemiyorum.

"Koyunun olmadığı yerde keçiye Abdurrahman Çelebi derlermiş " kadar uyan bir söz yok herhalde duruma. :)

Marangozluk işlerine de merak salmaya başladım. Biraz bunun üzerine eğilip keresteciler sitesinden ham malzemeyi alıp kendi istediğim gibi şekillendirmek istiyorum. Gücümün yetmediği yerlerde yardım alırım. Öyle çalışkan adamlar var ki yevmiyesi 50 TL'dan. Ağır şeyleri taşısalar yetecek bana. Yaptığım şey kusurlu da olsa kendim yapacağım için kusurunu umursamayacağım, hatta seveceğim. Buna da niye karar verdim? İstediğim gibi ham ağaçtan masayı hiç bir yerde bulamıyorum. Her şey suni malzemeden yapılıyor artık. Bir iki yerde var onlar da uçuk fiyatlarda... Oysa istediğim o kadar basit ki, ham kütükten kesilmiş bir dilime ayak takıp masa oluşturmak. Sandalye yapamam ama masa veya sehpa veya dümdüz bir bank, alet edavat ve malzemeyle yapılamayacak şey değil.

Güler
27-08-2012, 14:13
Son mesajını okuyunca çok güldüm. Ben de zaman zaman marangozluk işine kaptırıyorum kendimi. Hatta marangozhaneye gittiğimde o kocaman pürüzsüz tahtaları koca koca tomrukları bir okşamam var görmelisin.
Oğuz da bana sık sık takılır; hele bir imkânını bulsam da sana bahçeye 3 tane kocaman Rus çamı tonruklardan atıversem ne kadar sevinirsin hani.

Doğru valla sarılır sarılır dururum kütüklere. Mis gibi de kütük kokarlar. Neler neler yaparım onlardan. :)
Zaten ağaç işlemeler hep benim hoşuma gider, daha sıcak hava verir.

Onları şekilli kesen bıçkılar var ya, bir tane alsam mı diye düşünüyorum. ;)

Eser İlhan
27-08-2012, 14:14
Sevgili Limon, o kadar haklısın ki... Biz de Sinanoba'ya yeni taşındığımızda oğlumun bazalı yatağına istediğimiz gibi bir tarafı kitaplık diğer taraf (yatağa gelen tarafı) düz bir yatak başı yaptırmak istedik marangoza. Kimse anlamadı, anlayanlar da yanaşmadı yapmaya.Sonunda biz de senin gibi kızdık ve gidip Bauhausdan ölçümüze göre meşe görünümlü tahtalardan kestirdik ve eşimle birlikte bir öğleden sonramızı verip kafamızdaki modele göre istediğimiz yatak başını kendimiz yaptık. Hem çok beğendik (el emeğimiz olduğu için ) hem de o kadar ucuza mal oldu ki biz bile şaştık.. Şimdi eve her yeni gelen arkadaşımıza ev ve bahçeyle birlikte standart onu da gösteriyoruz "Bakın bunu da biz yaptık" diye gururlanarak :)))))) .......

Kiraz
27-08-2012, 14:39
Limon, Güler Hanım, Eser Hanım,... aslında bu sitede daha çok isim var; ortak noktalar olunca senelerdir tanışıyor gibi anlaşabiliyoruz. Ben de marangoz ve ferforjeci olmayı çok isterdim. Yakınımda kereste depoları var, önlerinden geçerken ister istemez neler düşünüyorum, neler. Bir giysi mağazasına girmeyi çok sevmem ama yapı marketlerde gün boyu kalabilirim.

İnşaattaki zorlukları ben de yaşadım, eşimin zamanı olmayınca kabalarla, detaylarla çok ilgilendim, zaten oldum olası tüm yapı işleri ilgimi çeker. "Gerçek Usta" bulmak çok zor, çünkü eline alet alan herkes "ustayım" diyor ama iş ortaya çıkmaya başlayınca notu veriliyor. Bir de işi yaptıran kadınsa, tavır başka, iyi bir site içindeyseniz fiyat listesi de başka olabiliyor.

İyi ustaların da hakkını yememek lazım, onlara gönülden "Usta" diyebiliyorum, ne yazık ki nadir çıkıyorlar.

Limon, bu yüzden, bir senede iki evi adam ettiğin için tekrar kutlarım, biraz dinlenince yeni arayışlara gireceğinden eminim :)

kartal124
27-08-2012, 21:47
Güler hanım, o kadar kafa karıştırıcı bir durum değil aslında...

Yaseminli evi satıp #34 teki evi alıp ve tadilatı yaptırdık. (Bahçesi küçük diye bahsettiğim ev) Sonra kısa zamanda müşterisi çıkınca onu satıp şimdiki yani ilk mesajdan itibaren tanıtmaya çalıştığım evi alıp tadilatını yaptırdık. Buranın bahçesi ev hariç 750 metrekare civarında, size göre küçük olabilir ama İstanbul'a göre epeyce büyük sayılan bir bahçe. :) Aralarda da yazdığım gibi biz tadilat işlerini çok sevdik, gücümüz yettiğince devam etmeyi düşünüyoruz. Sayfa açsam mı açmasam mı diye epeyce düşündüm ama sonunda "Her metresinde emeğim olan deneyimleri neden paylaşmayayım ki?" diye düşündüm. "Çöplük görülen yerler az uğraşla ve temizlikle bambaşka görünebilir" i dilimin döndüğünce anlatmaya çalışıyorum.

Bir senedir beni ne zaman arasanız ben size gürültüler arasından hep "İnşaattayım" diyordum.. En son aradığınızda üst terastan GSP ye el kol hareketleriyle ne yapması gerektiğini anlatıyordum. :) Yani bir yıla 2 ev tadilatını sığdırdık ve çok deneyim kazandık.

Bir de bunlarla uğraşırken henüz yerleri bile hazır olmayan ama zamanını geçireceğim diye telaşlandığım zambak soğanları, Lisianthus fideleri almaktan kusur kalmadım. Ortada bahçe yokken zambakların yeri hazırdı ve kırmızı toprağın içinde bize gülümsüyerek moral veriyorlardı. :)

Bataklık gibi olan bahçede kalaslar dizerek ulaşıyordum yanlarına. :) (Bu fotoğrafı telefonumda buldum, o arada zambakların tek fotoğrafını çekmişim)
327460
Sayın imon,
Yeni eviniz, bahçeniz hayırlı olsun.Allah ailecek sağlıklı ve huzur dolu bir şekilde kullanmanızı nasip etsin.
Bu arada hazır ev tadilatına alışmışken 3. yani şimdiki eve de ben talip olayım, nasıl olsa işler bitmiş gibi, siz inşaat halinde olan yeni bir ev bulup yeniden 4. eve başlayın.Hem 3. evin hazır bahçe sayfası da açılmış sayfa açmakla da uğraşmayıp hazıra konacağım, satış sırasında bahçe sayfalı ev olarak değerlendiririz.:rolleyes:
Selamlarımla

gilan
28-08-2012, 00:47
İki gün siteden uzak kalmışım ve neler kaçırmışım. :)

Yeni eviniz, yeni bahçeniz ve de yeni sayfan hayırlı olsun sevgili limon. :) Çok güzel bir hammaddeden çok güzel bir eser çıkarmışsın ortaya. Tam bir profesyonel peyzaj tasarımı olmuş. Eğer tadilat işlerine devam etme niyetiniz varsa senin bu tecrübelerin de olayın çok önemli bir parçası olacak. Bir evi gösteren bahçesi çünkü bence. :)

İki şey çok hoşuma gitti.

Birincisi dergilerden fotoğraflardan beğendiklerini yılmadan hayata geçirmen. Örnek alınabilecek bahçe düzenlemeleri (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/11364.htm) başlığının sadece bakılıp geçilecek değil, gerçekten de örnek alınabilecek, gerçekleştirilebilecek, sahip olunabilecek görüntüler içerdiğinin kanıtı.

İkincisi de bu kadar kısa zamanda bir bahçenin bu kadar düzenlenebileceğini görmek oldu. :) Tabii ki bitkilerin serpilmesi zaman alacak ama göze böylesine hoş gelen bir düzenin bir kaç ay içinde oluşturulabileceğini görmek çok güzel.


Ayrıca güzel bahçe resimlerinde hep dikkatimi çeken, bahçeyi çevreleyen yeşil çerçeveye (arka plan orman görüntüsü) sahip olmana da bayıldım. :)

Kolaylılar dilerim. Sen detayları paylaştıkça kimbilir daha neler öğreneceğiz...

gilan
28-08-2012, 00:50
Tuğla yürüme yolunu ve merdivenleri yaparken, tuğlaları dizmeden herhangi bir işlem yaptınız mı? Beton falan attınız mı?

limon
28-08-2012, 01:08
Altına mıcır serilip üzerine kaba tabir ettiğimiz fazla çimentolu olmayan harç serilip tuğlalar yerleştirildi. çimento kullanılmazsa basamaklarda sorun oluyor ama sadece yürüme yolu döşenecekse mıcır üzerine kum serilip tuğlalar dizildikten sonra aralarına kum+toprak karışımı ve istenen yer örtücü tohumu ekilip doldurulabilinir.

Yani önceden beton atılıp üzerine tuğla kaplanmadı, yakın fotoğraf çekince her basamak arasında bitki dikecek boşluk olduğunu göreceksiniz. Kekik, mine, ipek çiçeği, buz çiçeği, vapur dumanı ve bu sene yapı marketlerde bolca satılan bodur kufeyaları diktim. 2 basamak boş kaldı onlara ve ipeklerin yerine ericanın bodurlarından (henüz satılmaya başlamadı) çiğdem soğanları ve minik çiçekli sıklamenler dikmek istiyorum.

Satı Uğurtan
28-08-2012, 02:26
Sevgili limon, eline yüreğine sağlık tüm hünerlerini bu bahçedede sergilemişsin, sağlık ve huzur içinde tadını çıkarın sevgiler.

hk50
28-08-2012, 09:38
Yeni eviniz ve bahçeniz hayırlı uğurlu olsun.Duamız budur.

limon
28-08-2012, 11:30
Sevgili arkadaşlarım, güzel temennilerinize çok teşekkür ederim. Dilerim isteyen herkes bahçe hayallerine kısa zamanda kavuşur.

Bu siteyle tanıştığımızda hemen hemen hepimiz acemiydik, bildiğimiz bitki sayısı etrafımızda gördüklerimizden ibaretti. Ama burada sonsuz sayıda bitkiyle, ağaçla tanıştırdık birbirimizi... Eline imkan geçecek herkesin bambaşka güzellikler yaratacağına inancım sonsuz.

Kısaca hepimiz birbirimizin öğretmeni, danışmanı, destekçisi, itici gücüyüz...

Güzel ve sağlıklı geçen her dakika çok kıymetli... Ben de hepinize sağlıklar, mutluluklar diliyorum...

ilksenozturk
28-08-2012, 13:58
yeni eviniz hayırlı olsun sevgili limon.

merakla takip ediyorum- edeceğim.
merdiven uygulamasındaki sıradışılık çok hoşuma gitti herkes gibi,
havuzunuz olacak mı peki? ya da var mı? (havuza taktım ben bu aralar)

tturt
28-08-2012, 15:25
Sevgili Limon,

Uzun zamandır bahçenizi merakla bekliyorduk. Harika bir iş çıkarmışsınız sizin ve eşinizin emeklerine sağlık.

Sağlık içinde, huzurla, çok keyifli günler geçirmenizi temenni ederiz.

Benol Hazaroğlu
28-08-2012, 15:42
Sevgili Limon,

Daha önce bir yerlerde bahçe sayfası açmayı düşünmüyorum diye yazınızı okumuştum.
Ve Üzülmüştüm. Çok zevkli düzenlenen eski bahçenizden sonra bu yeni bahçeyi bende merakla bekleyenlerdendim .

Bize bahçenizi açtığınız için teşekkürler.

O harabe haliyle şimdiki arasında bile bu kadar fark olduktan sonra bitkilerin görselliğini hayal edemiyorum.

Sağlıkla, mutlulukla çok güzel günlerle oturun.

Tura
28-08-2012, 16:21
Çok güzel şeyler yapmışsınız... sizi tebrik ediyorum.

Yabancıların gıpta ile seytettiğim ev ve bahçeleri kadar güzel olmuş.

Bitkileriniz tam serpilip geliştiği zaman harika bir dünyanız olacak.

Güle güle oturun, Allah ağzınızın tadını bozmasın.

Kiraz
29-08-2012, 09:00
Limon, sayfana her girişte giriş kapına bakıyorum, çok beğeniyorum. Mor salkımın bu bahar açacak gibi gözüküyor, harika olacak. Beyaz kapılara mor ve mavi çiçekleri çok yakıştırıyorum, senin bu alan için planların var mı? Dışarıdaki saksıda ne bitkisi var? Oluşabilecek görüntüler şimdiden bile mutlu ediyor.

limon
30-08-2012, 08:09
Mor salkımı epeyce gelişmiş gövdeli aldık. (Büyük Çamlıca Fidanlığı) Doğru söylüyorsun bahara açacaktır. Aslında beyaza her renk yakışıyor, dış kısma 2mor salkım diktik, içe de 2 sarmaşık gülü diktik. Mor Salkımlar zaten her yeri kaplayacaktır ve yeterli olacaktır.

Dışarda zemini kazmak çok zor olduğundan saksılara kışın güzel görünecek olan Ilex-Çoban Püskülü diktim. Bitkilerin fotoğraflarını da çekeyim değil mi? :)

Çalışmaktan fotoğraf çekmek pek aklıma gelmiyor. Dün biraz fazla zorlamışım, bugün belim, sağ el bileğim, bacaklarım ve kaburgalarım kendilerinin var olduklarını hatırlatıyorlar. Oğlum, "Eeee yaşlandın artık, eskiden neler yapardın bana mısın demezdin..." diye moral verici konuşmalar yapınca "Ne yaşlanması, gencim ben" diye gaza gelip fazla çalışınca, gece belim yüzünden oturduğum koltuktan yardımsız kalkamayacak durumdaydım. Ayağa kalktıktan 3 dakika sonra açılıyorum ama ilk adımları atmak zorlu oluyor... :)

Bütün bu yorgunluğun sorumlusuysa Max. O'nun yerinin etrafında da bitkiler dikili. Toprağın üzerine çakıl serecekken birden şiddetli yağmur başlayınca çocuklar işi bırakıp gitmişlerdi. Evelsi gece Max, o kırmızı topraklara basıp, bembeyaz kaplı 80 metrekare alanın her santimine pati damgalarını basmış. (hiç uyumamış gece demek ki...) Yerleri ciflemeden önce kırmızı toprağın üzerine çakılları sermek gerekiyordu. Oğlum, eşim ve ben karpuz taşır gibi kovaya doldurduğumuz çakılları taşıdık, serdik. Yeri cifledik, fırçaladık, çekçekle çektik.

Bunların sonucunda;
1-bir daha kırmızı toprağın k sini bahçeye sokmamaya (çim sermeden önce de işçiler basıp basıp eve dalıyorlardı)
2-"dar alanda yazık hayvana, şöyle geniş geniş yeri olsun" dememeye
3-Yerleri hangi akla hizmet beyaz yaparsın a (ilk iş bunu halledeceğiz)
4-bu işleri 50 kere de yapsak, hatasız kul olmaz a
karar verdik. :)

Kiraz
30-08-2012, 13:17
Desene, baharda kapında bayram var:)

Limon, o ağrıları ben de iyi biliyorum ama geçen sene doktor dizlerim için ameliyat gerekebilir deyince kendimi zorlamaktan vazgeçtim, kötü görüntü moralimi çok bozsa bile "boşver" demeyi öğrendim:) Gerçi yaptığın yere yapınca o yorgunluk çabuk geçiyor ama çok da zorlama kendini.

Max'ın yeri evin ne tarafında kalıyor? Sen daha önce de çakıl uygulamıştın sanırım, memnun kalmıştın. Tarçın'ın kapısının önüne kayrak dizip, aralarına mıcır atmıştım, kaza kaza bütün mıcırları attı, küçük kaytak taşlarını da çıkarmayı becerdi. Ayrıca kum serilmesi tavsiye edilmişti, kayrak alanın bir basamak altında da kum serili alanım var, etrafına kaldırımlarda bulunan bordür taşlarından koydum, kullanımından çok memnunum ama yakında "beyaz" taşlar varsa, ayağıyla 2-3 m'ye kafar taşıyabiliyor.

limon
30-08-2012, 18:28
İlk yerinde çakıl sermiştim ama aslında hiç uygun değil. Orada zaten hep açık bıraktığımdan önemsemiyordum. Ama kapalı oldugunda tuvalete çıkaramadığımızda yerine yapınca yıkayınca gider olmadığından koku oluyordu.

Geçenki yerdeyse zemini doğal taş (hani şu kademeli duvara döşediğimiz) ile kaplayıp kapı kısmına da en genişinden oluk şeklinde süzgeç (gider) yapmıştık. Yıkayınca su çok çabuk gidiyordu ve o taş seramik gibi olmadığından hayvan rahat basıyordu. ( kaymıyordu)

Burası eskiden seramikle kaplı olan (havuzun ilk halini gösteren fotoğraftaki) kuzey cephe. Max güneşten hiç hoşlanmadığından en rahat edeceği yer orası geldi bize. O seramik alan çok kayıyordu, büyük olduğundan doğal taş maliyeti bütçemizi aşıyordu. Biz de yapı markette gördüğümüz Henkelin epoksi benzeri bir malzemesini uyguladık. O alanda da 4 adet süzgeç (Su gideri) var, yani yıkayınca su hemen gidiyor. Uygulama kolay, boya gibi ruloyla temiz zemine sürülüyor. O alanın iki tarafına komple saksılık yaptık. Maxin çıkabileceğini hiç düşünmemiştim, fazla atik bir köpek değildir aslında. Fakat gece aşağı tarafta kalan köpekler havlayınca bizimki merak edip görmek istiyor sanırım. (gündüz çıktığını hiç görmedim, görsem anında kızacağım ama biz uyurken yapıyor yapacağını)

İşte o saksılıklara yan evle aramızdaki kısmına Zakkum dikmiştim, diğer taraf da özgür bölümümdü, yani ufak tefek ne varsa oraya geçirmiştim. Fakat artık hiçbiri yok çünkü hepsini ezmiş. Dün orayı boşalttım, Zakkumların altı dahil toprak görünen tüm alana deretaşlarını serdim. Gece yine çıkmış ama ayakları çamur olmadı en azından. :)

nurcanaybay
30-08-2012, 18:48
Bahsi geçen süzgeç nedir ?

limon
30-08-2012, 18:51
Kirli su gideri Nurcan hanım.

limon
31-08-2012, 16:58
Sevgili Limon,

Daha önce bir yerlerde bahçe sayfası açmayı düşünmüyorum diye yazınızı okumuştum.
Ve Üzülmüştüm. Çok zevkli düzenlenen eski bahçenizden sonra bu yeni bahçeyi bende merakla bekleyenlerdendim .

Bize bahçenizi açtığınız için teşekkürler.

O harabe haliyle şimdiki arasında bile bu kadar fark olduktan sonra bitkilerin görselliğini hayal edemiyorum.

Sağlıkla, mutlulukla çok güzel günlerle oturun.
Benol hanım, çok teşekkür ederimm.

Burada fotoğraflar hem küçük oluyor, hem de netlik kaybı oluyor diye bahçe sayfası açmayıp, fotoğrafları galeride paylaşacaktım. Bitkileri de kendi başlıklarında paylaşırım diye düşünmüştüm. Ama baktım ki anlatacak epeyce şey birikmiş sayfa açmadan olmayacak. :)

İlk sayfadaki boş bölümlere yeni fotoğraflar ekledim. İki bölümü boş bıraktım, onlara da sonbahar renkleri başlayınca yeni fotoğraflar çekip eklemek istedim.

Güler
31-08-2012, 20:43
" gaza gelip fazla çalışınca, gece belim yüzünden oturduğum koltuktan yardımsız kalkamayacak durumdaydım. Ayağa kalktıktan 3 dakika sonra açılıyorum ama ilk adımları atmak zorlu oluyor... " diye yazmışsın sevgili limon, ben de nasıl olduğunu çok iyi bilenlerdenim.Yine sen yardımla da olsa dikilebiliyormuşsun ben çok defa kapıdan içeri girdiğimde adeta emekliyerek banyoya gidiyordum. Banyonun sıcak duşu dikilebilmeme yardımcı oluyordu. Olsun yine de güzel uğraştı.

Merdiven aralarında lobelya - alyssum da çok güzel duruyor, bir iki basamakta istersen dene, benim yaptıklarım da burada. (http://www.agaclar.net/forum/241223-post517.htm) Hele yayıldıklarında görüntü çok güzel oluyor.

gilan
31-08-2012, 21:17
Kırmızı zakkum ne kadar da kırmızı! :D
Katmerli hatmiye de bayıldım.
Merdiven kenarlarının bitki seçimleri çok hoş. Gelecek seneki hallerini görmek için sabırsızlanıyorum. Ev satılırsa bile gelip fotoğraf çekmek üzerine anlaşmak gerek. :p
Giriş kapısının iç tarafına ayrı, dış tarafına ayrı bitki kullanma fikrini de çok beğendim. Bakalım nasıl bir performans gösterecekler...


Gelelim sorulara :)
- Ağaç kabuğu kolay temin edilebiliyor mu? Çuval fiyatı ne kadar?
- Havuz kenarındaki ledler dikey kenardalar mı? (Gece çekimi fotoğraf isteyebilir miyiz? :))
- Merdivenlerdeki bitkiler ve sarıkızlar şimdiden bayağı gelişmiş. Gelen geçen basmıyor mu?
- Clematis koleksiyonu bu bahçeye geldi mi?



Burada fotoğraflar hem küçük oluyor, hem de netlik kaybı oluyor diye bahçe sayfası açmayıp, fotoğrafları galeride paylaşacaktım.

Ekstradan galeride de birkaç fotoğrafa itiraz etmeyiz! :D

limon
01-09-2012, 03:05
Gilan, aslında merdiven kenarındaki bitkilerdeki renk cümbüşü gözle çok daha güzel görünüyor, fotoğrafa tam yansıtamıyorum. Özellikle Nandinaların yaprak rengini ve formunu çok sevdim.

-Ağaç kabuğunu da Büyük Çamlıca Fidanlığından aldık, pek ucuz bir şey değil. ( ne ucuz ki...) Çuvalına 10 TL istiyorlar. Biz açık almak istedik ama baktık aynı hesaba geliyor taşıması kolay olur çuvalla aldık.

-Gece çekimi yaparım. Ledler dikey kenarda değil, çıkıntının hemen altında, görünmeyip sadece ışığının sızmasını seviyoruz. Bu sene çok fuar gezdik dedim ya birisi de aydınlatma fuarıydı. Fuarlar insanın ufkunu genişletiyor. :)

-Sarıkıza bir şey olmuyor. Diğer bitkiler ise basamağı geniş tuttuğumuzdan dip kısmında kalıyorlar. Fazla uzayanı budamak gerekecek.

-Bir Clematisim bile yok. :) Ona karşı özel ilgimi kaybettim gibi... Genel düzenlemeler şimdilik daha önceliğimde, yerleşik düzen olup canım sıkılmaya başlarsa belli bir türe yönelmeye başlarım yine. ;)

limon
01-09-2012, 03:26
Merdiven aralarında lobelya - alyssum da çok güzel duruyor, bir iki basamakta istersen dene, benim yaptıklarım da burada. (http://www.agaclar.net/forum/241223-post517.htm) Hele yayıldıklarında görüntü çok güzel oluyor.

Güler hanım, sizin o uygulamanız çıkış noktamdı zaten. Lobelya ve alisyumlar için baharı beklemek gerekecek. Şu sıra bodur ericaları bekliyorum, boş kalan 2 sıraya erica dikmek istiyorum. Bir de İpekler geçmeye başladı, yerleri boşalınca küçük çiçekli sıklamenle çiğdem soğanları dikmek istiyorum.

zenfree
26-09-2012, 00:20
OooOooOooooooo.:)
Bahçe sayfası açılmış ve üç sayfa bile olmuş. Hayırlı uğurlu olsun Limoncuğum. Güle güle, sağlıkla, mutlulukla ve sevdiklerinle birlikte güzel günlerde oturun inşallah.

Hemen incelemeye başlıyorum.:)

limon
26-09-2012, 01:10
Vay vay vayyy... Kimler gelmiş kimler geçmiş buralardan.. :)

Yokluğun hissediliyor, bu kadar arayı açma... Sevgiler...

amin :)

sibelim
26-09-2012, 09:38
bahçede evde şahane ellerinize sağlık, eşinizle bir ömüe mutlu ve huzurlu yaşamanız dileği ile...

yenibahçe
28-09-2012, 12:38
Sayın Limon, merhaba,
Beklememize değmiş doğrusu.
Tebrik ederim, ne kadar güzel olmuş. Sizleri takip edip örnek alanlardan biriyim.
Hürmetler...

limon
28-09-2012, 13:17
Eylül ayının ılıman geçmesiyle bitkiler ikinci baharlarını yaşıyorlar. Hiç kaybın olmaması bile sevindiriciyken çiçek açmaları, yeni sürgünler vermeleriyle daha da keyifleniyorum.

Gardenyalar ilk diktiğim günden beri hiç çiçeksiz günü geçmeyenlerden. Şu sıralar en keyifli ve bol çiçekli günlerini geçiriyorlar.

Sabah ayazında üzerinde oluşan damlalar güzelliğine güzellik katmıştı. :)
335056

limon
28-09-2012, 13:21
Osmanthus, çiçek kokusunu çok merak ettiğimi duymuş olmalı... :) Sanırım bendeki tür sonbaharda çiçeklenenden, o kadar çok tomurcuk patlamış ki çiçeklendiğinde, şayet dedikleri kadar yoğun kokuluysa, bahçeye yayılacak kokusu...
335063

limon
28-09-2012, 13:30
Sazlar (bir kaç tür var bahçede ama adlarını unuttum) püsküllendiler, boyları 2 metrenin üzerindedir. Alacalı yapraklarıyla çok hoşuma gidiyor bu bitki. Aslında ben bu türün püskül çıkardığını bilmiyordum, yaprak rengi ve formunu beğenerek almıştım, püsküller bonusu oldu. Dibinden de onlarca yavru çıktı.
335064

limon
28-09-2012, 13:34
Dağ Muşmulaları da kırmızı meyvelerini verdiler. Bu bitkiyi de hem parlak yeşil minik yapraklarını hem de sanki üzerinde çalışılmış gibi duran bonsai formu nedeniyle aldım. Yaz başı aldığımda üzerinde olan minik beyaz çiçekleri, önce meyveye dönüştü, Eylül başlarındaysa kızarmaya başladılar.
335065

Adalet Yağcı
28-09-2012, 18:33
Bahçe verilen emeğin karşılığını veriyor sevgili Limon, Eylülde böyleyse Mayıs Haziranda neler göreceğiz bakalım.

Bizim bahçelerin bahar coşkusu çoktan bitti, hoş bizlereki coşku da bitti.
Şimdiden Şubatta neler yapabileceğimi planlamaya başladım :)

limon
28-09-2012, 19:07
Adalet hanım, aslında vaktiniz ve naktiniz :) varsa bahçedeki değişiklikleri sonbahar aylarında yapmanın bitkiler açısından çok avantajları var.

Şahsen imkanım olsa çimlendirmeyi de sonbaharda yapmayı tercih ederdim. Bitkiler sonbaharda ılık havanın, serin gecelerin, güneşli gündüzlerin ve yağan yağmurun nemlendirdiği toprağın etkisiyle yeni yerlerine çabuk adapte olup, ilkbaharda yeni sürgünlerini verip, ilk yıllarında çiçekleniyorlar.

Sizi yorucu ama zevkli günler bekliyor. Muhakkak çok güzel olacaktır.

Adalet Yağcı
28-09-2012, 20:56
Ben de öyle düşünmüştüm ama olmuyor malesef, bir çok bitkinin yerleri değişecek.
Bunların içinde ortancalardan tutun da, clematislere kadar bir çok çeşit var.
Belki Kasım sonuna doğru yapabilirim, yayla hâlâ sıcak, bahçeyi iki günde bir sulamak zorunda kalıyorum.

Her şeye rağmen çim ekmeye de karar verdim, 25 m² lik bir alanda.
Hep içimde kalmıştı, yeşil görüntüsünü çok seviyorum.
Şimdi bütün mesele, fazla uzamayan, kuraklığa dayanıklı tohum bulmak.

Gerçi terleyen boru döşemek istiyorum çimin ve diğer bitkilerin tabanına.
Siz Gransan'dan terleyen boru aldınız mı, başlıktaki mesajlarda okumuştum.
Memnun kalıp kalmadığınızı öğrenmek isterim.

Bir arkadaş, terleyen boruların bitki kökleri tarafından sarılıp işlevselliğini yitirebileceğini söyledi, kararsız kaldım.

limon
28-09-2012, 22:12
Adalet hanım, ben de henüz deneme aşamasındayım, bu yüzden özellikle çimler için tavsiye ederim de diyemem etmem de diyemem. Ayrıntıları şurada (http://www.agaclar.net/forum/1011665-post6.htm) ve şurada (http://www.agaclar.net/forum/1011666-post7.htm) yazmıştım.

Fakat diğer bitkiler ve ağaçlar için tavsiye edebilirim. Hortumu toprak altında kalabildiği için damla sulamadaki çirkin hortum görünümü olmuyor. Kısa sürede tüm bitkiler sulanıyor. Henüz bitki kökleri saracak kadar gelişmediği için uzun vadede nasıl olur bilemiyorum.

cenk.12
29-09-2012, 11:32
ne kadar güzel olmuş

Adalet Yağcı
29-09-2012, 21:31
Teşekkürler sevgili Limon, bana da çok mantıklı geliyor.
Su sarfiyatını düşürecektir.
Yüzeyden sulamalarda çabuk buharlaşma oluyor, terleyen boruda su derinde kalacağı için bitkiler daha uzun süre su alacaklardır.

limon
30-09-2012, 12:16
Bu sabah bahçeyi sularken, sanki sözleşmişler gibi tüm mor renkteki çiçeklerin açmış olduğunu fark ettim. :)

En büyük sürpriz bu oldu, daha 2 gün önce yaz başından beri sopa gibi duran dallar halindeyken bugün güzel çiçeklerini açmış. Sevgili Jineopun hediyesi. Sanırım "Aster"
335431

limon
30-09-2012, 12:20
"Vapur Dumanı" bana Kiraz'ı hatırlatıyor. Bir kaç yıl önce bana tohumunu vermiş ve bu güzel bitkiyle tanışmamı sağlamıştı. Bunlar tohumdan değiller, yaz başında bir kasa mevsimlik fide olarak almıştım. Tüm yaz çiçek eksilmedi üzerlerinden fakat şu sıra en coşkulu zamanları...
335436

limon
30-09-2012, 12:29
"Verbena-Mine Çiçeği (http://www.agaclar.net/forum/956265-post95.htm)" de Kelebek Çalısını hatırlatıyor ve bundan sonra da böyle devam edecek. Yıllardır bu bitkiyi alırdım ama en çok 2 hafta içinde tıpkı petunyalar gibi yapış yapış olup ölürdü. En son evelki sene anneme aldıklarım da aynı olunca bir daha almamaya karar vermiştim. Taaa ki sevgili Kelebek Çalısının Kıbrıstaki saksılardan taşan çiçeklerle bezenmiş ve coşmuş halini görünceye dek... Kıbrıs'ın sıcağında bu bitki öyle oluyorsa demek ki İstanbul'da tam güneş sevecek demekti, eskiden yarı gölgeye veya gölgeye koyardım, hatam buymuş. Bu yaz başında 10 adet kadar askılı saksılarda çok keyifli bitkiler alıp, hemen tam güneş alan saksılığa diktim. Tün yaz muazzam çiçeklendiler, yaz sonuna doğru enerjileri bitince sert bir budama yaptım, şu anda aldığım günkü kadar genişlemediler ama ikinciye çiçeklendiler.
335446

limon
30-09-2012, 12:36
Fotoğraf net çıkmamış, birazdan yeniden çekip değiştiririm. Bu bitki de sadece bana değil herkese Güler Hanımı hatırlatıyor olmalı... :) "Campanula" nam-ı diğer "Maviş" Güler hanım minik bir fide vermişti ama hemen ertesinde sevgili Zenfree koca bir saksıda vermişti. İkisi bir arada büyüdüler, birbirlerine karıştılar. Bu sene zamanında bol çiçeklendikten sonra bitki tamamen kurudu, üzülerek kuruyan dalları koparırken altlarında yepyeni tazecik bir sürü fideler buldum, çok sevindim. Bu taze fideler şu sıra tomurcuklanıp tek tük açıyorlar.
335447

limon
30-09-2012, 12:51
"Ruellia brittoniana" Tükçe mealini bilmiyorum. :) Zaten latincesini de Jineoptan kopya çektim. Bu bitkiyi de yaz başında bir çiçekçide gölgede kenara atılmış (mevsimlik zamanı geçmişti, elde kalmış bitkilerdendi) halde bulmuştum. Gölge sever sanmıştım ama sorunca güneşte olur demişlerdi. Pek güven vermese de bir iki gün deneyeyim, takip edeyim, olmazsa gölgeye geçiririm diye düşündüm. Yaz başından beri tam güneşte dikili. (saksıda değil ama ) Fakat suyu çok seviyor, her gün suya bolca doyurmak gerekiyor. Zaten isteğini yapraklarını aşağıya sarkıtarak anlatıyor. Bu bitkiyi yayılmacı gibi durduğu için almıştım, şimdilik pek bir yayılım göstermedi ama daha pek yeni, gelecek bahar başlar herhalde. Çiçeklerinin ömrü bir gün, sabah açıp akşam üstü pörsüyüp düşüyor. Ben tam güneşe diktim ama aldanmayın, yarı gölgede daha iyi olur gibi...
335448

Bitki delileri fotoğrafına aldanıp ta ille de bende olsun diye arayışa girmeyin. Yerine geçebilecek güzellikte, kolay bulunabilecek, çok sayıda mor çiçekli bitki var.

limon
30-09-2012, 12:56
Bu bitki de Eser hanım'ı hatırlatıyor. :) Ben Mine çiçeği için yapış yapış oluyor deyince bu türün yani "Yayılıcı Mine" nin varlığını hatırlatmıştı bana. Yaz başı bir kasa da mevsimlik fide olarak bundan aldım. Merdiven basamak aralarına diktim. Gerçekten de yaz boyunca çiçekleri eksik olmadı ve çok yayıldılar. Yoğun trafik değil ama gelip geçerken basılmaya da dayanıklılar.
335449

limon
30-09-2012, 13:03
Ve bugünkü son mor "calibrochia (http://www.agaclar.net/forum/bahce-sus-bitkileri/28311.htm)" Askılı saksılarda bir kaç rengini yine yaz başında almıştım. Alır almaz yerlerine geçirdim. (saksıda bırakmadım) Tam güneşe diktim, yaz başından beri muazzam şekilde çiçek açtılar, çapları neredeyse 1,5 metreye ulaştı. Ağustos sonu gibi Maxin (köpeğimiz) yardımıyla keyifleri kaçınca derince budadım. (minelerle beraber) Taze sürgünleri su sıra ikinci kez çiçeklendiler. Bugün mor rengini çektim ama diğer renkleri de çiçeklendiler. Dediklerine göre çok yıllıkmış ama burada kışa dayanır mı bilemiyorum.
335452

limon
30-09-2012, 13:13
Ve bugünün assolisti. :) Mor değil ama kıymetlim oldu bundan sonra. Bahçeye çok çeşit bitki ve ağaç alırken görünüş olarak pek cazip gelmeyen ama kokusunun methini çok duyduğumdan merak ettiğim "Osmanthus (http://www.agaclar.net/forum/calilar/21704.htm)" lara rastlayınca 2 saksı almıştım. Orada baharda çiçek açacak demişlerdi ama internette araştırınca sonbaharda da çiçeklenen çeşitli türleri olduğunu okumuştum. Bu bitki bu fidanlığa yeni geldiğine göre (galiba Temmuz ayıydı) sonbaharda çiçeklenmesi olasılığı daha kuvvetliydi.

Sabah bahçeyi sularken, hani çocukluğumuzda para şeklinde cikletler vardı ya aynı onun kokusunu duydum. Ufak bir dejavu yaşadıktan sonra kokunun kaynağını buldum. Benim Osmanthus bir sürü minicik çiçek açmış ve kokusunu yaymaya başlamış. Yeni nesil için kokuyu şöyle tarif edeyim, karışık meyveli ciklet kokusu gibi... Gündüz Osmanthus gece Melisa kokusu... Daha ne olsun? :)
335453

Bu da bulanık çıkmış, birazdan yeniden çekip değiştiririm.

cadır
30-09-2012, 18:16
evet sevgili limon bir eski haline bak birde yeni haline çok emek vermişsiniz kendi cennetinizi yaratmışsınız muhteşem olmuş keyifli mutlu sağlıklı günler dilerim.......

malina
01-10-2012, 17:04
Son yazışmaları taşıdım:

Nazar boncuğu (http://www.agaclar.net/forum/oneri-yorum-ve-sorunlariniz/28587.htm)

Bahçe için burada, diğer konuya dahil olmak istiyorsanız, verdiğim linkte yazışmanızı rica ederim...

yalınkat
22-10-2012, 01:39
sevgili limon,

bahçenizi keyifle takip ediyorum. bir kişiliği, kimliği olan bahçelere bayılıyorum. sizinki de gitgide gelişiyor, büyüyor, hayatı öğreniyor gibi. bunu da birbirinden bağımsız bitkiler değil de bir bütün olarak limonun bahçesi olarak yapıyor sanki. Düşündüklerimi ifade edebildim mi bilmiyorum ama böyle düşünüyorum.

bu arada sizin #5 mesajınızdaki üzüm şeklindeki domateslerin lezzetlerini çok seviyor, iki yıldır her bulduğum yerde biraz pahalı da olsa alıyordum. en son geçen hafta kilosunun tahminen mevsimsel olarak 24 liraya çıktığını öğrenince kasada bıraktım :) kıymetini bilin yani ;)

sevgiler

milaca2010
13-11-2012, 01:26
Sn. limon, yeni evinizde güle güle oturun, bahçeniz çok düzenli ve güzel, emeklerinize sağlık, aileniz ve sevdiklerinizle huzurla keyfini çıkartmanızı dilerim...

dalya35
13-11-2012, 07:31
Bahçe sayfanız hayırlı olsun sayın limon, eviniz ve bahçeniz çok güzel olmuş mutlulukla oturun. Bahçe ormanla bitişik gibi geldi bana yanılıyormuyum acaba? En çok etkilendiğim bu oldu bahçenizde.... Ormanın içindeki saklı cennet:)

nurcanaybay
13-11-2012, 12:36
Ben de merdivenin olduğu bölümü merak ediyorum , bitkiler yerlerini sevdiler mi ?

Maviş
16-11-2012, 20:31
Bende bahçenizin son halini çok merak ediyorum.:D:D

Günebakan44
19-11-2012, 14:56
Bahçe ve evdeki değişim, hayal gücü, yaratıcılık takdire şayan; doğrusu imrenmemek ne mümkün...Ellerinize ve zekanıza sağlık. özellikle havuzdaki değişime şaştım kaldım. Burada bir önerim var: Havuz için doğru kişiyi zor bulduğunuzu yazmışsınız; acaba bu doğru kişileri paylaşmanın bir sakıncası var mı? Böylece diğer üyeler de fazla sıkıntıya girmeden doğru kişiye ulaşmış olurlar. Bir de maliyetleri merak ettim doğrusu. Son olarak böyle bir yeri bulma, almaya karar verme ve planlama aşmalarını da paylaşır mısınız? Tekrar ellerinize sağlık; sağlıklı, keyif dolu günler diliyorum.

SUDEM
14-08-2013, 09:48
Sevgili Limon..değişimlere,çabana,azmine şaştım kaldım ekran başında..kalbi tebrikler ..