View Full Version : Pet Şişeler ile Mini Sera Yapımı
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:35
Herşeyden önce, herkesin,
Yeni yılını ve Bayramını kutluyorum.
Uzun ve yorucu bir çalışma döneminden sonra bu tatilde bir şeyler yapmayı düşündüm. Pet şişelerle ilgili bir çok pratik kullanıma tanık olmuştum. Ben de, kendime küçük bir sera yapabilirmiyim? diye düşündüm ve ekli mini serayı yaptım.
1.5 lt 'lik yerine 5 Lt 'likler daha kullanışlı olursa da evlerde ve balkonlarda kullanım için bunun da uygun olabileceğini düşünüyorum.
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:38
Pet şişenin altından 10-12cm'lik bölümdeki en kısımdan ve onun 1-2 cm üstündeki daha bölümden dikkatlice kestim. Alttakinin dar olması gerekiyor. Üst bölüm alt kısmın üzerine geçecek!
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:40
Siyah bir çöp torbasını alt parçanın içine sığacak öliçüde kestim.
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:42
Bir parça teli ocakta ısıttım.
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:44
Alt parçanın dibine su gideri için delikler açtım.
İki parçayı birbirine geçirerek, iki yanından, ikisine de, birlikte birer delik daha açtım.
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:45
ALt parçaya siyah naylonu yerleştirerek içine toprağı doldurdum.
Ateş Öztan
01-01-2007, 19:47
Üst parçayı geçirip iki yandaki deliklere birer kibrit çöpü geçirerek taşıken ayrılmayacak hale getirdim.
Hepsi bu kadar :D
Ateş bey aklınıza sağlık çok iyi düşünmüşsünüz.
Pet şişeleri kesip alt yarılarında bende orkide fideleri yetiştirmesini bu forumda anlatmış idim. Bu bağlamda etobur bitki fidelerini de yetiştirdiğimi şimdi itiraf edeyim.
EBlerde bu kadar zahmete de gerek yok en alt katman olarak 2 cm kadar perlit üzerine 4-5 cm kadar türüne uygun substrat karışımı şişeyi kesmeden deliğinden doldurduktan sonra. tohumundan çimlenmiş (özelikle sarracenia) fideleri uzunca iki ince sopa yardımı ile diktikten sonra biraz da su ekleyip şişeyi sıkıca kapatıp aydınlık ancak güneş almıyan bir yerde gelişmelerini sağlıyorum. Haftada bir kapağını açıp içine nefesinizi üflemek de iyi olur...;)
Evet, bu ekim şekli işin asıl zahemtli bölümü bunu da itiraf etmeyilim... :)
bu yöntem çin çubukları ile yemek yemek kadar kolay değil...:D
Yine biraz deneyince de kolayca oluyor.
Resimler burda (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=63677#post63677).
Saygılar
P.S. evde havyası olan bu sizin anlatığınız açık sistemde altına delik delme işlemini daha seri bir şekilde yapabilirler. En azından ben öyle yapıyorum.
Ateş Öztan
02-01-2007, 17:53
HAklısınız, pet şişelerle ilgili bir çok kullanım şekli var.
Rahatlıkla açılıp kapatılabilen bir sistem olması için yaptım. Biraz da vakit geçirmek, meşguliyet olsun istedim. Zamansızlık nedeniyle bu tip basit işlerle uğraşacak zaman olmuyor.
Eldeki basit malzemeleri kullanmayı istedim.
İzmirde okurken ilkokulda teraryum denen bir şey yapmıştık büyükbabamla.
1 cm*1 cm çıtalarla aynı akvaryum şeklinde bir iskelet yapmıştık.
daha sonra dışına kalın naylonlardan kaplamıştık. içine de evin önünden çimenlikden alıp tabanını kaplamıştık.
bir fikir de benden: çivi ısıtma ile uğraşmak istemeyenler eğer varsa kıl testeresiyle pet şişenin alt kenarlarına küçük yarıklar açabilirler.
o da yoksa falçata ucuyla da delik açılabilir.
ben de şu an kola kutularından biriktiriyorum. 30 kadar oldu. bir çuval da arkadaş toplamış. bunlarda çimlendirdiğim tohumları fide olduklarında kolayca çıkarıp bahçeye dikeceğim. sanırım 4mm veya 5mm lik matkap işimi görür. 2 şer delik açsam yeterli gelir.
Ateş Öztan
03-01-2007, 16:55
Çare tükenmez,
Ben mesela dedim :)
Isıtılarak açılan deliklerin şekilleri de çok bir düzgün oluyor!
Ben de özellikle küpeli çoğaltacağım zaman, küpeli çeliğini küçük bir saksıya dikiyorum, sonra da üzerine yarısını kestiğim pet şişenin taban kısmını ters çevirmek suretiyle bitkinin üstüne koyuyorumve toprağa doğru biraz bastırıyorum. Bu şekilde mini sera yapıyorum. Benim sistemde küpelileri başarılı bir şekilde üretebiliyorum. Bitki tuttuğu zaman pet şişeden yaptığım fanus benzeri parçayı çıkarıyorum.
Ateş Öztan
03-01-2007, 22:34
Ben de bunları okuyunca bir uygulamada ben yapayım dedim.
lerdemir
04-01-2007, 12:47
Ben de 3-4 hafta önce annem için hazırladığım çelikleri toprağa yerleştirdeikten sonra üstlerini pet şişelerin üst yarısı ile kapatmıştım dneme olsun diye. Gayet güze ve canlı görünüyorlar çelikler şimdilik.
Pet kullananlar dikkat : Arada petleri kaldırıp havalanmayı sağlamayı unutmamak lazım (hergün öğle saatleri mesela). Sera etkisini sağlayalım derken çürütmeyelim minikleri...
Mine Pakkaner
04-01-2007, 13:55
Fanus olarak bu şekilde pet şişenin üst kısmını kullanırsanız ara ara kapağı açıp havalandırma sağlayabilirsiniz.
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=962&d=1143151899
nihal_es
23-01-2007, 01:18
Ben de pet şişenin ters çevrilerek kullanıldığını, gül çeliklerinde görmüştüm. Bu yöntemle çeliklerin çoğu tutuyor.
Ben de bu şekilde çelikleme yapmıştım. Sakız sardunya başka bir saksıdaydı ve köklenmişti. Diğer saksının toprağı killi olduğu için buna almak istedim aa sanırım saksıdan çıkarırken kökleri biraz hırpaladım :(.
Kalpkalbekarşı da benjaminimin yanında sadece toprağa saplanmış olarak duruyordu. Köklenmediğini, aksine kurumaya başladığını görünce söküp bu şekilde tekrar diktim. Umarım köklenirler.
Gölge olan ve çok rüzgar almayan bir balkonda aynı saksı içinde duruyor bu iki çelik de. Sizce bir sakıncası olur mu?
http://img180.imageshack.us/img180/8772/s60005857zr.th.jpg (http://img180.imageshack.us/my.php?image=s60005857zr.jpg)<---Tıklayınız
http://img250.imageshack.us/img250/9569/s60005843nh.th.jpg (http://img250.imageshack.us/my.php?image=s60005843nh.jpg)<---Tıklayınız
Ateş Öztan
24-01-2007, 21:54
Ben de 3-4 hafta önce annem için hazırladığım çelikleri toprağa yerleştirdeikten sonra üstlerini pet şişelerin üst yarısı ile kapatmıştım dneme olsun diye. Gayet güze ve canlı görünüyorlar çelikler şimdilik.
Pet kullananlar dikkat : Arada petleri kaldırıp havalanmayı sağlamayı unutmamak lazım (hergün öğle saatleri mesela). Sera etkisini sağlayalım derken çürütmeyelim minikleri...
Sanırım, lerdemir dikkat edilmesi gereken noktayı yazmış.
Ateş Öztan
13-02-2007, 16:29
Mini serayı yapınca kullanmamak olmazdı.
Ben de yaptığım mini seralara marul ve karnıbahar tohumu ektim.
Geçen hafta sonu geldiğim durum :))
Ateş Öztan
13-02-2007, 16:30
marul ve karnıbaharlar
Mine Pakkaner
13-02-2007, 16:57
Çok güzel olmuşlar Ateş Bey, elinize sağlık. Şaşırtma zamanları gelmiş geçiyor bile. :)
Ateş Öztan
13-02-2007, 21:37
Seyahatim nedeniyle biraz geciktiler.
Nihayet, bu pazar günü onları toprağa şaşırtabildim. Bugün baktığımda hepsi cin gibi canlanmışlardı. Bakalım bundan sonrasını beceripte yenebilecek marulumuz olacak mı?
Karnıbahar için forumdaki bir başlıkta, "İstanbul'da yapamazsınız" denildiği için ümidim yok ama deneyeceğim.
Yarın, bahçeden, şaşırtmalardan resimler de burada olacaktır.
Belki de sıfırdan bir marul yetiştirilmesi hikayesi çıkabilir.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 21:54
Ateş Bey, o zaman bunu sebzelere bir başlık açarak yapsanız ne dersiniz? Böylece bu güzel çalışma burada kaynayıp gitmez.
Ateş Öztan
13-02-2007, 22:00
Memnuniyetle,
Aynı pet şişeden, başka tip bir mini sera daha yaptım. Onu da koyacağım.
Marullarda iyi sonuç alma ihtimalim olursa sera yapımından ürüne bir hikaye şeklinde toplar sebze başlığı altında yayınlarım.
Mine Pakkaner
13-02-2007, 22:01
Ateş Bey aman, bunu dergiye yazarız :)
buda benim yaptığım bir deneme . süpermarketlerde pasta,börek vs.için kullanılan bu pratik kapaklı plastik kutuyu kullanmak aklıma geldi sonuç aşağıda gördüğünüz gibi . oldukça rahat çalışılıyor tohumların sulanması,havalandırması gayet pratik.tavsiye ederim
lerdemir
14-02-2007, 00:00
Çok "cin" bir fikir olmuş arb73; tebrik ederim...
Örnek bir pratik uygulama...
Bu kapları bende kullanıyorum. Pazarda alışveriş yaptığım peynirci streç yerine bu kaplarda satıyor peynirleri. Bir sürü birikince, bu başlığı görünce mini sera olarak kullanmaya karar verdim.:)
Çok "cin" bir fikir olmuş arb73; tebrik ederim...
Örnek bir pratik uygulama...
Tebrik için teşekkürler .
Bu kapları bende kullanıyorum. Pazarda alışveriş yaptığım peynirci streç yerine bu kaplarda satıyor peynirleri. Bir sürü birikince, bu başlığı görünce mini sera olarak kullanmaya karar verdim.:)
Sizin uygulamalarınızıda bekleriz, paylaşırmısınız?
Çimlenmelerini bekliyorum. :p
süper adamlarsınız.sizden çok etkilendim.
Aynı kaplardan bende satın aldım ve kaktüs tohumu ektim tabi bunların çimlenmesi uzun bir süre alacak ama bende bugün eve gidince resimlerini çekip buraya ekleyeceğim. Burada ki ana sorun tecrübelerime göre boylanması kolay olan tohumları buraya ekmede ortaya çıkıyor. Tohumdan çıkan filizlerin gelişmesi ve güçlenmesi tamamlanmadan kabın yüksekliğine ulaşması sorun yaratıyor bence. Birde elbette kök sistemi hılza gelişen bitkilerde de sorun oluyor bu biraz. Ancak şu an için en kullanışlı olan yol bu gibi duruyor.
Buradaki yazılar, Balkonda mini sera yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3823) konusuna daha uygun olmaya başladığı için oraya taşıdım.
Sadece pet şişe ve benzeri ile çok mini sera yapmıyorsunuz, Balkonda mini sera yapımı (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=3823) başlığı altında devam etmeniz daha uygun olacaktır...
http://www.instructables.com/id/Very-small-GreenHouse/
bu adreste basit sera yapmayı buldum. lithops üretmek için uygun bir yol olabilir gibime geldi. hem basit hem de geri dönüşüm sağlamış oluruz.
Merhabalar,
Bende passiflora tohumlarımı çimlendirmek için pet şişeden mini sera yapmak istiyorum. bu başlık altında yazılanları okudum özellikle ilkleri. Çünkü o şekilde yapmayı düşünüyorum. Fakat anlamadığım nokta. Topragın doldurulacağı alt kısma neden poşet konuyor onun içerisine toprak konuyor. Birde poşet sadece cevresinimi sarıyor yoksa alt kısımıda kaplıyor mu?
berduray
19-03-2009, 16:10
Ben şöyle düşündüm; tohumlar çimlenmek için belli bir ısıya ihtiyaç duyar, siyah renk ışığı çeker, pet şişeden fideyi şaşırtmak ( poşetle çıkarmak kökünü dağıtmadan) , kolay olur.
Pet şisenin içine gazete kağıdından da küçük iç saksılar yapabiliriz.
Hem köklerin ışık almasını engeller, pet şişe yosunlaşmaz, çıkarırken de kolaylık olur.
Hatta kökü dağıtmadan toprağa gazete kağıdıyla dikim yapabiliriz.
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6216&highlight=gazete+ka%F0%FDd%FD+tohum+%E7imlendirme
berduray
19-03-2009, 16:44
Wc kağıdı, mutfak havlusu rulosu da alternatifler arasında.
Öylece pet şişenin içine yerleştirilip sera etkine devam edilebilir.
hüsnüyusuf
19-03-2009, 20:05
Wc kağıdı, mutfak havlusu rulosu da alternatifler arasında.
Öylece pet şişenin içine yerleştirilip sera etkine devam edilebilir.
Sn.Berduray, mutfak havlu rulolarını denemiş biri olarak deneyimimi paylaşmak istedim.
Ruloları tohum ekimi için kullanmıştım fakat rulolar sürekli nemli kaldığı için yüzeyinde küf oluştu.Ben de tohumları tekrar plastik bardaklara geçirmek zorunda kaldım.
Sn.Berduray, mutfak havlu rulolarını denemiş biri olarak deneyimimi paylaşmak istedim.
Ruloları tohum ekimi için kullanmıştım fakat rulolar sürekli nemli kaldığı için yüzeyinde küf oluştu.Ben de tohumları tekrar plastik bardaklara geçirmek zorunda kaldım.
Ne yazık ki benim de aynı olay başıma geldi.Limon tohumu çimlendirmem bu yöntemle başarısız oldu:(
Mini sera nasıl ısıtılır?
Kimi çiçek tohumlarını özellikle çok yılık olanları kış aylarında evde çimlendirmek istiyorum. Passiflora, selluka gibi...
Çimlendirme ortamını ve mini serayı hazırlamak sorun değil.
Ev içi ısısı düzenli değil, geceleri düşüyor gündüzleri çıkıyor, 10 - 13 dereceler arası gibi.
Ekeceğim tohumlar geceleri düşük ısıdan etkilenmesinler diye ısıtmak istiyorum. Uygun bir çözüm bulamadım.
Öneri gelirse değerlendireceğim.
Saygılarla...
furkan yıldız
19-12-2010, 21:51
Mini sera nasıl ısıtılır?
Kimi çiçek tohumlarını özellikle çok yılık olanları kış aylarında evde çimlendirmek istiyorum. Passiflora, selluka gibi...
Çimlendirme ortamını ve mini serayı hazırlamak sorun değil.
Ev içi ısısı düzenli değil, geceleri düşüyor gündüzleri çıkıyor, 10 - 13 dereceler arası gibi.
Ekeceğim tohumlar geceleri düşük ısıdan etkilenmesinler diye ısıtmak istiyorum. Uygun bir çözüm bulamadım.
Öneri gelirse değerlendireceğim.
Saygılarla...
Sayın Birbay'ın yaşadığı sorun ile aynı sorunu yaşıyorum yardım rica ediyoruz :o
Çok sayıda değillerse sıcak su torbası işinizi görebilir, havluya sarıp seranızı üstüne koyabilirsiniz.
Elinizde yoksa, sıcak suyu pet şişeye doldurup havluya sarabilirsiniz ve seranıza yakın yerleştirebilirsiniz...
Elektrikle ısıtılan özel çimlendirme kutuları da var, fiyatları güzel >60 tl
Saygılar.
Cumhur Tonba
20-12-2010, 00:39
Sayın Ateş Öztan,
Siz aklınızla bin yaşayın. Aslında bu bölümü okuyunca aklıma daha başka bir düşünce geldi. 5x3 ebatlarında Ön taraf 2 m. arkada kol duvarına dayanacak bir sera yapabilir miyim? Duvarları pet şişe ile örülebilir. Bu konuda biraz çalışayım. Zira kahvelerde hergün en az 70-80 şişe su tüketiliyor.
Denemeye değer.
http://www.arikanlar.com/ Bu sitede elektrik ile çalışan ısı bantları var. 2-3-5-6-10 mt gibi boylarını yapmışlar. Metre fiyatı 4 TL gibi birşey sanırım, yanına bir de 20-30 santigrat arası ayarlı termostat ile işinizi rahatlıkla görür. 5 metreliğinin fiyatı 20 tl civarında olmalı. Masanın üstünde dolandırıp üstüne de zeolit, çakıl gibi birşey ile kullanılabilir olabilir.
http://neuearbeit.typepad.com/.shared/image.html?/photos/uncategorized/2008/04/24/petfrankfurt_992_02_cm.jpg
furkan yıldız
20-12-2010, 10:27
Teşekkür ederim Sayın Jezebel ve Kürşad
Sayın Şehnaz o resimdeki sera tipi bir tasarım sanırım
Böyle bir şey de satılıyor , yurtdışında.
185001
Ancak petshop'larda evcil hayvanlar için özel ısıtıcı minderler satılıyor,
şimdi aklıma geldi,;)rahatlıkla kullanılabilir.
furkan yıldız
20-12-2010, 11:14
Evet Sayın Jezebel
O minderlerden bizim mini minnacık yavrularımız için almayı da düşünüyorum bu hafta sonu yavrular beğenmezse sera için kullanılabilir :)
sayın cumhur tonba
http://keetsa.com/blog/wp-content/uploads/2010/10/92303_3_468.jpeg
elektrik pratik yaygın fakat saglıklı deyil altına yanmamış ahır gubresi serin
myefsane
05-03-2011, 10:53
Valla ben pet şişeri tam ortadan kesiyorum noprmal bildiğimiz saksı yapıyorum ama dibinide deliyorum fazla su çıksın diye başka alternatif söleyecek olan varsa süper olur.
sibel774
09-03-2011, 12:52
Biraz büyük seralar için belki elektrikli battaniyede olabilir.
fenerium
28-08-2011, 23:39
Bende bugün Pet Şişesi içinde ilk Bambu Tohumlarını ektim,bakalım sonuç nasıl olacak
Ateş Öztan
09-10-2011, 11:28
Sayın Ateş Öztan,
Siz aklınızla bin yaşayın. Aslında bu bölümü okuyunca aklıma daha başka bir düşünce geldi. 5x3 ebatlarında Ön taraf 2 m. arkada kol duvarına dayanacak bir sera yapabilir miyim? Duvarları pet şişe ile örülebilir. Bu konuda biraz çalışayım. Zira kahvelerde hergün en az 70-80 şişe su tüketiliyor.
Denemeye değer.
Merhaba,
Çok fazla pet şişe varsa verdiğim linkteki pet şişelerden yapılan seraya bakın.
bottle greenhouse (http://www.antoniusberg.com/photos/guate05/greenhouse/index.html#Step_4.html)
bizimbahcemiz
23-10-2014, 11:59
arb73 merhaba..
Hala aynı yöntemi kullanıyor musunuz bitki çimlendirmek için? (Şeffaf saklama kapları)
Ben de bu şekilde bir sürü tohum çimlendirdim ancak kotiledonlar bir süre sonra çok uzadı ve kapak kapatılmayacak hale geldi, streç film ile çok gerdirmeden kapatmaya çalıştım ama o da işe yaramadı. Dolayısıyla sera etkisi yaratma çabalarım çok uzun sürmedi. Bunun için düşündüğünüz bir yöntem oldu mu, merak ettim?
isvicreli1
17-11-2014, 00:56
Yakinda bende yapacagim.
Eline saglik !
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.