PDA

View Full Version : Passionfruit (Passiflora edulis) tohumdan üretim

Sayfalar : 1 2 [3] 4

Nariel
27-10-2008, 19:33
Benim gelişmiyor diye yakındığım passifloramın bir tanesi formunu almaya başlamış ;)

Yeri belli değil, saksısıyla beraber oradan oraya konuluyor zavallıcık..

tolgahann
27-10-2008, 19:41
1 ayda ne kadarda çok gelişmişler sn.nariel.Yaprakları biraz soluk kalmış sanırım güneş ışığından biraz yoksunmu kalmışlar yoksa fotoğraftan mı öyle gözüküyor.

Nariel
27-10-2008, 19:53
Sayın tolgahann, bulunduğu balkon genel olarak bol güneşli ve sıcak. Yakından incelediğimde yaprakların tazecik olduğunu gördüm, inceciklerdi, belki bu yüzden renkleri açıktır..

tolgahann
27-10-2008, 20:05
Evet biraz önce dikkatlice inceledim yapraklar yeni çıkmış o yüzden renkleri böyle sanırım.Yan saksıdakide sarmaşık gül sanırım.

Nariel
27-10-2008, 20:11
Yan saksıdaki sarmaşık klasik yasemin'in budanmış, dalsız alt kısımları, tepesinde sürgünleri var.

kaybol.2008
02-11-2008, 20:56
Selamlar.
Ben de 6 tohumdan sadece 1 tanesini çimlendirebildim. Henüz 1 cm kadar :p Passiflora'ya mahkum çiçeği de deniyormuş. Hiçbir anlam veremedim. Bu konuda görüşü olan var mı

tolgahann
02-11-2008, 22:26
Bana göre mahkum aşağıdaki resimdeki kısımlardan her geçen yıl veya ay bir tane koparıyor olabilir.

çiçek aşığı
08-11-2008, 12:45
Hollandadan gelen passiflora tohumlarını ekim başında saksıya ektim. Aydında havalar sıcak olduğu için bahçede bıraktım. Ancak henüz bir tane bile çimlenmedi. nedenini bilen var mı acaba?

ngunduz71
08-11-2008, 21:15
Resimleri yaz döneminde karadenizde çekmiştim.kış yaklaştığı için üzerine kışı atlatabilecekleri şekilde kapattırıyorum.resmi çektiğimde boyları 1.5-2 m gibiydi şimdi boyları 5m'yi geçmiş durumdalar.Karadenizin havası suyu yaramış görünüyor.

odemis35
10-11-2008, 01:09
Selam arkadaşlar.Passion fruit tohumu bulabileceğimiz bir arkadaş varmı.? Bilgi verirseniz sevinirim..

Günüm
10-11-2008, 10:31
Ağustos ayında ektiğim meyveden oluşan fideler hala aynı kabın içinde duruyor. Kışı dışarıda geçirebilirler mi?

odemis35
12-11-2008, 23:51
Selam arkadaşlar.Passionfruit meyvesinin tohumunu nerede ve kimde bulabilirim.bilgi verirseniz sevinirim.

Nariel
21-11-2008, 16:43
Bizim çarkıfeleklerimiz coşmuş.. Eve geldim ve şok oldum:eek:

Acaba saksısını değiştirmeli miyim? Boylarına göre saksı çok küçük kaldı, bu mevsimde değiştirsem olur mu? (Bir de bu bitki çok yıllıktı değil mi?)

Yalnız en alt yapraklarda beyaz lekelenme var, "bitki hastalık ve zararlıları için yardım hattı" başlığında fotoğrafla beraber soracağım.

muhikan
21-11-2008, 18:15
Sayın Nariel, sizin passifloranın cinsi nedir acaba? Tohumdan ürettiğim Passiflora edulis'un yaprakları sizinkilere hiç benzemiyor. Hatta Sayın Günüm'ün fidelerine de pek benzetemedim..

tolgahann
21-11-2008, 18:19
Bildiğim kadarıyla pasiflora edulis in yaprakları 3 loblu ama sn nariel inkiler 5 loblu.

Nariel
21-11-2008, 18:21
Benimkilerin türü caerula. Meyve tutan türlerden biri sanırım. Sayın Günüm'ünkiler de galiba caerula, çünkü benimkiler de 5 loblu esas yapraklarını çıkarmadan önce böyleydiler. Yapraklar sonra 3 parçalı çıkmaya başladı, sonra 4 oldu, en sonunda asıl şeklini aldı.

tolgahann
21-11-2008, 18:25
Evet sizinkiler caerula cinsinin yapraklarına benziyor meyvesinin rengi çok hoşmuş.

mahon67
21-11-2008, 19:31
Günüm'ün passifloraları da muhtemelen passiflora ligularis (Granadilla)

Granadilla soğuğa fazla dayanıklı değildir. Kışın içeri alsanız iyi olur.

tropik
23-11-2008, 08:44
meraba bn siteye yeni üye oldum 12 yaşındayım bndede passiflora var demir çubukla destekledim daha çiçek açmadı acaba meyvesi çıkarmı biri bana yardımcı olabilirmi tropik meyvelere çok meraklıyım

tropik
23-11-2008, 08:45
bndekide o beyaz açan passiflora ligularis

tropik
23-11-2008, 08:48
son bir şey daha bnim passiflora balkonda yağmurdan etkilenirmi bide bazı yaprakları sararıyor çok sudanmı acaba ****

Günüm
23-11-2008, 13:24
Günüm'ün passifloraları da muhtemelen passiflora ligularis (Granadilla)

Granadilla soğuğa fazla dayanıklı değildir. Kışın içeri alsanız iyi olur.

Yardımınız için çok teşekkür ederim sevgili Mahon67.
Kimseden cevap gelmeyince, kendi hislerim doğrultusunda 15 gün kadar önce içeriye almıştım. Aldığımdan beri hızla büyüyor.

tenar
24-11-2008, 14:08
Sanıyorum bendeki "Passiflora caerulea" diye düşünüyorum. Yaprakları bu şekilde ince uzun ve beşli. Koyu turuncu meyveleri oluyor. Çiçekleri çok güçlü ve mavimsi. Kışında yeşil kalıyor.

Bu sene yoğun yapraklarıyla heryeri kapladı.Yaz boyu çiçekliydi. Meyveleri de çok oldu. Ancak içleri boştu. Acaba erkenden koparmak mı gerekiyordu? Meyvesinin içi boş olsa da ben onu, herkesin yanında fotoğraf çekinmek için fırsat kolladığı, çekici, karmaşık yapıda çiçekleri, balkonumu kapattiği, hep yeşil kaldığı, arıları cezbedebildiği, turuncu çiçekleri ve beni falza üzmediği için çok seviyorum. Bir yılda tüm balkonumu artık güneş gitmeyecek şekilde kapattığı gibi, komşulara korku salmaya başladı. Ben de uçlarını acımasızca kesmek zorunda kaldım. Sürgünlerinden çoğalttım bir kaç tane. Hepsi de tuttu.

Yine de meyvelerinin içlerinin boş olması normal mi karşılanmalı merak ediyorum. Bilgisi olan varsa öğrenmek isterim.

http://jeantosti.com/fleurs2/passiflore2.jpg

habibe
24-11-2008, 15:22
Sn.tenar,
Aynı bitki bende de mevcut.
Tıpkı eklediğiniz resimde ki gibi. Benim bahçenin duvarını aşıp, komşuların da duvarını sardı.
Ben de sizin gibi budama yapmak zorunda kaldım.

Meyvesinin içini açtığımda, hacmi dış kabuğu kadar olmayan, fındık kadar beyaz bir zar kesesinin içinde, böğürtlen reçeli görüntüsünde kırmızı minik çekirdek kümesi var.
Her bahçeyi dolaştığımda 3-4 adet yerdim.
Boş derken, içinde ki o minik beyaz kese mi yok?
Sırf turuncu kabuk mu var?.

kopshtar
16-02-2009, 08:47
ben bu yıl alanya dönüşü 1 tane edulis meyvesi getirdim yanımda.
ancak dönüş sırasında gezerek geldiğim için eve geldiğimde meyveli kısmi siyah küf gibi birşey olmuştu.
tohumlarını aldım yıkadım ve kuruttum.
ilk denemede acemilikten de olsa gerek çimlenen olmadı.
acaba meyvesi küflendiği için hiç çimlenme olmaz mı?
eğer öyleyse hiç boşuna uğraşmayayım :(

tolgahann
16-02-2009, 18:15
Benim pasiflora edulis tohumlarım kafalarını dün topraktan çıkardılar.Çimlenme 20 gün falan sürdü.Tohumları 1 gün sıcak suda bekletmiştim.

kopshtar
18-02-2009, 14:33
Bendeki edulis tohumlarının bir kısmını hem zımparaladım hem de 24 saat sıcak suda beklettim.
Bugün torfa geçirdiğim tohumlar bakalım ne olacak ;)

İklimsiz
05-03-2009, 11:37
Karinca70 den aldığım, Passiflora mollissima ve Passıflora "ıncense" tohumları;)

65573

zerrinsrt
05-03-2009, 14:03
Tohumları ne zaman ekmiştiniz?

İklimsiz
07-03-2009, 12:28
Mesajınızı şimdi farkettim zerrinsrt,

28 günde çimlendi.

tolgahann
07-03-2009, 13:16
Benim pasionfruitlerim dengesiz uzuyorlar.Hemen güneş alan ve daha serin bir yere aldım.Umarım düzelirler.:(

kopshtar
08-03-2009, 06:45
hmmm. ben ekeli 20 gün oldu. biraz daha sabretmem gerekecek demekki.

zerrinsrt
09-03-2009, 08:10
Bende Karınca 70'den aldığım tohumları 1 martta ekmiştim.
Tohumları çıtlatayım derken, biri tamamen soyuldu. Biraz üzülerek onuda ektim, İşaretledim. Perşembe günü bir tohumun yeşerdiğini gördüm. Yeşeren ot değilse ,pasiflora quadrangulans grant granudilla. Kabuksuz olan .
Diğer ektiğim tohumlardan yeşeren yok.

kopshtar
09-03-2009, 10:11
Bir tanesini biz de çıtlatalım bakalım ne olacak :)
En fazla 1 tohum gitmiş olur..

adincer
19-03-2009, 22:37
Ilk kez passion flower denemesi yapiyorum. Konuyu iki uc kez bastan sona okudum. Son olarak kafaa yatacak sekilde yapiyorum. Sicak suda bekletmeye basladim kucuk kavanozlarda, kaloriferin uzerine koydum. Ins. bir problem cikmaz cok merakladim.

zerrinsrt
20-03-2009, 07:34
Tohumları 1 gece suda beklettim. Ekerken 3 ayrı grup yaptım.
Birinci gruptakileri ektim suladım. İkinci gruptakileri çıtlattım, ( Penseyle araya sıkıştırarak.) suladım. Üçüncü gruptakileri ektim,portakal suyu ile suladım.
Bu gün itibariyle 3 tohum çimlendi.
Çıtlatayım derken iki tohumuda ezmiştim:(.

kopshtar
20-03-2009, 08:01
sn zerrinsrt;
yanlış anlamadıysam bu çıtlatma tekniğiyle 9 günde çimlenme olmuş anlamına mı geliyor. benimkileri de çok nazik çıtlattım ama 10 gündür hareket yok :)

zerrinsrt
20-03-2009, 08:15
Bir tanesi 9 günde çimlendi, tamamen soyulmuştu. Ama çok cansız ince . Diğer ikisi 3 gün önce çıktı. Daha sağlıklı görünüyorlar.

Süha Şendoğan
20-03-2009, 11:14
Arkadaşlar,
Çıtlatma yöntemi daha önce denenmişmi yoksa ilk defamı deneniyor?

zerrinsrt
20-03-2009, 12:17
Mesaj 443 te ilk çimlendiren arkadaşın yöntemi.

kaktüs
27-03-2009, 17:03
Şimdi de ben deneyeceğim

Havaların ısınmasını bekledim biraz. 20-24 derece sıcaklıktan bahsediliyor!

kopshtar
28-03-2009, 18:53
Bu çıkan passiflora edulismidir. çimlendiren arkadaşlar tanır diye düşündüm?

zerrinsrt
29-03-2009, 18:54
Benim çimlendirdiğim passifloranın resmi. Banana passionfruit.

Volare
31-03-2009, 16:33
Merhaba ,
bu gün Passiflora quadrangularis tohumlarım geldi ,
biraz meşakatli bir iş galiba çimlendirmesi ve yetiştirmesi.
Passifloranın bu türünü yetiştiren varsa , inceliklerinden kısaca bahseder mi acaba ?
Saygılar .

mhayta
31-03-2009, 16:40
marketlerde poşette satılan tohumlarda alıp ilk pasiflora deneyimimi başlattım 10 gün kadar oldu, henüz birşey yok. ama gelişme oldukça sizlerle paylaşmaya çalışacağım.

ashtead
02-04-2009, 13:46
bitki ile ilgili genis bilgisi olan varmı? bende yetistirmek istiyorum ama basaramadim.

uzman16
02-04-2009, 14:50
29 Martta bir gece suda beklettiğim 2 adet tohumdan birini çıtlatıp diğeri ile beraber ektim. Henüz bir hareket yok. Ama yazılanlara göre daha beklemem gerektiğini anlıyorum.

kaktüs
02-04-2009, 15:10
Baktım havalar güzel gidiyor dayanamadım ben de uzun sürecek bekleme sürecine başlayayım dedim..

Tohumları 3 gruba ayırdım ben de

Birincisini hiçbir işlem yapmadan ektim.

İkinci grubu ılık suda bir gece bekleterek ektim.

Üçüncü grubu portakal suyu içerisinde 1 gün bekleterek ekeceğim.. İçlerinden bir tanesinde de çıtlatma denemek istiyorum...

Bakalım neler olacak.. Passiflora purple granadilla bendeki.

kaktüs
02-04-2009, 15:53
İhtiyaçları konusunda araştırma yaptım birazcık. Sizinle de paylaşayım:

Yeri: Passion fruit tam güneş alan yerlere konulmalıdır. Eğer çok sıcak alanlarda ise yarı gölge tercih edilebilir. Bitki tırmanıcı olduğu için yanına tırmanabileceği birşeyler konulmalı veya çit gibi yerlerin yakınına yerleştirilmelidir. Çekici çardaklar da oluşturabilinir.

Toprak: Passion fruit'ler pek çok toprak tipi üzerinde yetişebilir ancak hafiften ağıra doğru kumlu ve ph 6.5 - 7.5 olan toprakları tercih ederler. Çok iyi bir drenaj kesinlikle gereklidir. Aynı zamanda toprak, organik maddeler açısından zengin olmalı ve tuzluluk olmamalıdır. Eğer toprak çok asidik ise kireç uygulanmalıdır. Bitkinin yüzeysel kökleri vardır,kalın tabaka bir organik malçtan faydalanabilirler.

Sulama: Düzenli sulama bitkiyi sürekli çiçekli ve meyve verir halde tutar. Özellikle meyvelerin olgunlaşma döneminde su ihtiyacı fazladır. Eğer toprak kuru ise meyveler buruşur ve olgunlaşmadan düşerler.

Gübreleme: Bitki hızlı büyüyen bir bitkidir ve düzenli gübrelenmeye ihtiyaç duyar. En iyi seçim 10-5-20 NPK lık bir gübredir. Yılda 4 kere her bitkiye yaklaşık 1,5 kg olacak şekilde verilir. Çok fazla nitrojen ise meyveden çok fazla yapraklanmasına neden olur. Bitkinizi, eksiklikler için sürekli gözlemlemelisiniz. Özellikle potasyum, kalsiyum önemlidir, daha sonra önem sıralamasında magnezyum gelir. Dondan zarar görmüş bitkilere havalar ısındıktan sonra zengin bir gübreleme yapmak gerekir.

Budama: Budama bitkiyi sınırlar arasında tutmak, daha kolay hasat yapabilmek ve bitkinin hızlı büyümesini koruyarak verimli tutabilmek için önemlidir. Ilık kış iklimlerinde hasadın hemen ardından budama yapılır. Soğuk kış iklimli alanlarda, erken ilkbaharda budama yapılır. Genel bir kural olarak, bitkideki bütün zayıf büyümüş yerler uzaklaştırılır ve canlı yerlerin en az üçte biri kesilir. Çok sıcak iklimlerde, yaprakların çok büyümesine ve meyveyi güneşin yakıcı etkisinden korumasına izin verilir.

Dondan koruma: Hacimleri yüzünden, don tehlikesi olduğunda bitkiyi kaplamak zordur ancak yaprakların katmanları daha içteki dalları donun zararlarına karşı korur. Ve bitki genellikle toprak donduğunda da geri gelir. En iyi strateji, bitkiyi bir duvara karşı, avlu/taraça vs karşı dikmektir. Yapılabilecek herhangi bir üstünü örtme korumaları da ek yararlar sağlayacaktır.

Üreme: Passion fruit'ler genellikle tohumlardan büyürler. Sarı organcıkların yapıları çapraz-tozlaşmayı sağlar ve kendine verimsizliğin getireceği problemlerin üstesinden gelmeye yardımcı olur. Meyveden hemen ayrılıp ekilen tohumlar 10-20 gün içerisinde çimlenir. Temizlenmiş ve depolanmış tohumların daha düşük ve daha yavaş çimlenme oranları vardır.
Tohumlar 1,5 - 2 cm'lik yataklara ekilir ve 10-20 cm olduklarında fideler başka yere dikilir. Eğer daha uzun ise (1 metreden uzun), yer değiştirecek bitki tepelerinden kesilmeli ve bitkiler bol bol sulanmalıdır. Bitki aynı zamanda 3-4 gözden oluşan çeliklerle de üretilebilir
Köklendirme hormonu kullanılırak köklenme hızlandırılabilir. Çelikler 90 gün içinde iyi köklenmiş ve yeni yerlerine taşınmaya hazır hale gelmiş olabilir. Çelik aşıları, hibritlerin soyunu devam ettirmek ve nematodların ve hastalıkların vereceği zararları azaltmak için önemlidir.

Zararlılar ve Hastalıklar: Tropik alanlarda bir çok zararlı ve hastalığa maruz kalırlar. Bu alanlarda purple passion fruit (Mor) daha dayanıklı olan sarı'ların aksine nematodlara duyarlıdır. Sümüklü böcekler de başka bir problem teşkil edebilirler.

Hasat: Meyve olgunlaşınca çabukça yeşilden mora (veya sarıya) döner ve birkaç gün içinde toprağa düşer. Rengi değir değiştirmez alınabilir veya hergün yerden toplanabilir. Depolamak için nazikçe yıkayıp kurutmak ve çantalara/kutulara koymak gerekir. 10 oC'de 2 - 3 hafta dayanır. Meyve büzüşmeye başladığında en tatlı olduğu zamandır. Hem meyve hem de suyu dondurularak saklanabilir. Passion frutin aroması turunçgiller ve diğer meyvelerle güzel karışım yapar ve bunun aromasını tanıyan herkes için kolayca farkedilir.

uzman16
02-04-2009, 16:04
Bu bilgi çok faydalı oldu Sn. Kaktüs. Teşekkürler.
Ben -eğer çimlenirde yaşatabilirsem- rüzgar alan güneşli bir yere yerleştireceğim.

Şimdi bendeki tohumların hangi tür olduğunu aldığım kişiden öğrenmeliyim.
Umarım biliyordur.:confused:

adincer
14-04-2009, 08:30
Selamlar
Bunlarda benim sayın Karınca dan aldığım passion flower tohumlarımın çimlenmiş hali bir ayı geçti bu boya geldiler.

mhayta
14-04-2009, 11:47
neredeyse 1 ay oldu tık yok umudu kesiyorum sanırım

Volare
14-04-2009, 12:15
2 gün oluyor bende 24 saat ılık suda bekletip ektim .
Hayırlısı artık ... Demek bu kadaaar uzun beklenecek...:rolleyes:

Koyu yeşil
15-04-2009, 10:36
Sayın Karıca70 sayesinde edindiğim passiflora çeşitlerinde incarnata'yı çok emin değilim ama nerdeyse 1.5 ay önce ekmiştim. 10 gün kadar önce viyolleri eşeleyip tohumlardan birini koyduğum gibi bulunca bıçakla ucunu minicik kesip tekrar torfa gömdüm. İşte karşınızda bebiş incarnata.

Şimdi diğer tohumları da hem ılık suda bekletip hem de ucunu azcık kesip ekicem.Passiflora tohumu zırh gibi gerçekten de.

armasis
15-04-2009, 11:48
bende passiflora tohumu istiyorum amasiteden almam mümkünmü

Koyu yeşil
15-04-2009, 12:05
Alışveriş başlığında Karıca70 isimli üyemiz tohum satışı yapıyor.

armasis
18-04-2009, 10:54
teşekkür ederim

berduray
18-04-2009, 13:11
Ben yollarım.

Lonicera
18-04-2009, 15:38
Sn berduray, elinizdeki tohumlar taze ise yüzsüzlük yapıp ben de isteyeceğim mümkünse. Bu yıl çeşitli cinslerde 20 farklı tohum ektim, sonuç sıfır. Limonlu suda mı bekletmedim, zımpara, çıtlatma , sıcak suda 48 saat bekletme, tümünü denedim ama nafile:(:(.

berduray
19-04-2009, 13:32
Estağfurullah, yüzsüzlük ne demek...

Hemen size taze, 3 aydır soğuk katlamada bekleyen tohumlar yolluyorum, adresinizi iletebilir misiniz?

kaktüs
20-04-2009, 08:17
Bendekilerde de halen tık yok...

yaman_
26-04-2009, 22:23
ben de bir yakınımın bahçesinden fidesini aldım, şuan baya büyüdü...ancak tohumda aldım fakat aldığım tohumlar buradaki fotograflara benzemiyor. Dışı turuncu ve kauçuk gibi. Duyduğuma göre farklı renkleri varmış, acaba çarkıfelek tek tür değilmi? yerliler ve ithaller farklı mı? Bu sonabaharda sanırım benım çarfıfelek tohum verir o zaman fotograflayacağım...

Lonicera
03-05-2009, 18:26
Sn berduray'ın büyük incelik gösterip, özenle göndermiş olduğu passiflora tohumlarını ekeli tam 9 gün olmuş. Bugün bir tanesi çimlenmeyi başarmış. Sanırım diğerleri de yakın zamanda çimlenirler. Halbuki ben satın almış olduğum tohumlara çimlensin diye neler yapmadım ki. Tam 3 ay oldu o tohumları ekeli, ama nafile. Taze tohumlar ise kesinlikle insanı yormuyor, hevesini kırmıyor.

Demek ki ne yapmak lazımmış, öyle satılan her tohuma, araştırıp soruşturmadan atlamamak lazımmış.:))

Sn berduray, yeniden teşekkürlerimi sunuyorum size. Sağlıcakla kalınız.

kaktüs
05-05-2009, 08:08
Sn berduray'ın büyük incelik gösterip, özenle göndermiş olduğu passiflora tohumlarını ekeli tam 9 gün olmuş. Bugün bir tanesi çimlenmeyi başarmış. Sanırım diğerleri de yakın zamanda çimlenirler. Halbuki ben satın almış olduğum tohumlara çimlensin diye neler yapmadım ki. Tam 3 ay oldu o tohumları ekeli, ama nafile. Taze tohumlar ise kesinlikle insanı yormuyor, hevesini kırmıyor.

Demek ki ne yapmak lazımmış, öyle satılan her tohuma, araştırıp soruşturmadan atlamamak lazımmış.:))

Sn berduray, yeniden teşekkürlerimi sunuyorum size. Sağlıcakla kalınız.

Sanırım umudumu kesmeliyim. 9 gün ha...

Lonicera
05-05-2009, 14:31
İnanması güç ama durum aynen böyle Sn kaktüs. Ben diğer tohumlardan umudu kestim çoktan. Geçenlerde toprağını eşeledim tohumlar aynen duruyor. Üstelik bir kısmı hafifçe çıtlatılmış tohum. Ne şişme var ne başka bir şey. Kesinlikle taze tohum çok farkediyor. Ne moral bozmuştum çimlenmiyor diye. Halbuki bizden kaynaklanan bir durum değil. Eski tohumlarda çok karşılaşılan bir durum. Çok kolay çimlenen sebze tohumlarında bile aynı durum oluşabiliyor. Ya çimlenmeden çürüyor ya da çok fire veriyor.

kaktüs
05-05-2009, 14:34
Kötü haber :(

tturt
16-05-2009, 14:22
Bir ara bende passiflora'lar hakkında detaylı araştırmalar yapmıştım. Çok fazla çeşit var Ülkemize yetiştirilenler ise bu sayfalara taşınıyor. Belki bir çok siteseverin ulaşabildiği bir link'i ulaşamıyanlar için buraya aktarıyorum. Sayfanın sonuna doğru çeşitleri görüp istediklerinizi inceleyebilirsiniz.
http://translate.google.com/translate?prev=hp&hl=tr&js=n&u=http%3A%2F%2Fen.wikipedia.org%2Fwiki%2FPassiflor a&sl=en&tl=tr&history_state0=

Volare
16-05-2009, 14:34
Ayni durum bende de var , gerekli tum sartlar var .
3 farkli tur passiflora yaklasik 15 tohum ve biri bile cimlenmedi !
Tamam suc bizde degil , ancak yine de uzuldum ...
Belki de taze meyvesi satiliyorsa almak ve hemen cimlendirmek lazim .
Tropik meyvelerde soguk katlama v. s . yapilmiyor bildigim kadariyla .

Lonicera
18-05-2009, 17:34
Bugün ekileli 15. günü doldurmuş olan passifloraların son hali. Şimdilik 7 tohum çimlendi, son 3 tohum da çimlenirse sıfır kayıpla bu işi halletmiş olacağım. Sevgili berduray'a tekrar teşekkürler. Gözünü seveyim taze tohumun:))

Gezegen
19-05-2009, 00:37
*** bende passiflora alata cinsini 1 kaç gün önce temin ettim ***. çimlenirler her ihtimale karşı rica etsem berduray krdeşimiz banada tohum dondere bılırmısınız

uzman16
20-05-2009, 21:04
29 Martta ektiğim tohumların olduğu saksıda bir gelişme olayınca eşeledim, hiçbir değişim yaşamamış olan tohumlarıma veda ederek saksıdaki toprağı boşalttım.
Seradan hazır yetişmiş 1,5 metrelik bie tane alarak balkona yerleştirdim. Ne yapayım başka çözüm bulamadım. :o

kalemkağıt
21-05-2009, 13:20
ben de 4 farklı türden 30 kadar tohum denedim..bir tanesi bile çimlenmedi..müthiş heveslenmiştim tam bir hüsran oldu..sizler bu çimlenmeyen tohumları nerden temin etmiştiniz acaba özelime yazarmısınız? ben tekrar denemeyi düşünüyorum en azından şanşımı denenmemiş yerlerde denerim..

İklimsiz
21-05-2009, 17:44
Tohumlarını karinca70 den aldığım iki farklı tür.

80290

80291

kalemkağıt
23-05-2009, 16:37
sayın iklimsiz gerçekten iyi görünüyorlar,bana da kısmet olur umarım..

zerrinsrt
24-05-2009, 18:25
1 Martta ektiğim tohumlardan biri daha geçen hafta çimlendi. Diğerlerini de umutla bekliyorum.

Volare
02-06-2009, 12:38
İnanılır gibi değil , tohumlarda 2 çeşidi çimlendi .
Hangi tür bilmiyorum . Fotoğraf çekeyim , sorayım .
Kesin olan şu ki P.Quadrangularis değiller ...
Arkadaşın bitkisini görünce passiflora olduğunu anladım...

Volare
04-06-2009, 15:52
Hala da suphem var - bu passiflora olabilir mi ?

Lonicera
04-06-2009, 16:22
Sn Volare, gözünüz aydın. Passiflora 'nın ta kendisi. Nereden mi biliyorum, bendeki çimlenenlerin aynısı. Demekki sabırla koruk helva oluyormuş:)) Ben çoktan attım çimlenmeyenleri.

Sebahattin Sargın
04-06-2009, 16:57
Karınca70 den aldığım passiflora tohumlarından sade mollisimayı çimlendirmeyi başarbildim. Diğerlerinden hiç ses seda yok...

83778
83779

Buda ikinci senesinde olan passifloram, tohumlarını Sevgili Ophrys göndermişti. Marketten aldığı passiflora meyvesinden tohumlarını çıkarıp yollamıştı, türünü tam olarak bilmiyorum. Hala çiçek açmadı merakla çiçeğini bekliyorum :)

83780
Sevgiler ;)

Lonicera
04-06-2009, 17:22
Güle güle büyütün Sn Sebahattin Sargın. İlk iki resimdekilerin yaprakları bizimkilerden farklı. Meyvesi yenen türlerden mi acaba?

Sebahattin Sargın
04-06-2009, 17:31
Teşekkür ederim Sevgili Lonicera, mollisimanın meyvesi yeniliyormuş. Karınca70'in verdiği bilgileri üniversiteden hocama tercüme ettirmiştim, verdiği bilgilerde meyvesinin tatlı bir tadı olduğu yazıyordu. İnşallah sağlıklı bir şekilde büyürler...

Volare
04-06-2009, 17:38
Sn .Sabahattin
Granadilla ise (meyvadan tohum aldiginiz )ve meyve verirse simdiden 3-5 tohumu icin ricaci olsam , cok mu ayip etmis olurum?;)

Sebahattin Sargın
04-06-2009, 17:45
Koyu bir passiflora aşığı olarak bu isteğinizi geri çeviremem :) Ben biraz balık hafızalıyımdır, meyva verdiğinde resmini yayınlarım o zaman bu isteğinizi bana hatırlatırsanız sevinirim. Zaten meyve verdiğinde tohumlarını paylaşırım mutlaka...

Sevgiler ;)

Volare
04-06-2009, 18:04
O mutlu gun bir gelsin hele...

kalemkağıt
04-06-2009, 20:19
sebahattin bey tohumlar kaç günde çimlendi acaba?siz nasıl bir yöntem uyguladınız?

Sebahattin Sargın
05-06-2009, 00:01
Yaklaşık üç hafta sürdü Sevgili Kalemkağıt, torf ve perlit karışımını kullandım. İlk iki hafta kaloriferin üzerinde durdular, ağızları kapalı bir şekilde. Günde bir kere havalandırdım, passiflora tohumlarının çimlenmesinde tazelik çok önemli. Sevgili İklimsizinde passiflora molissima tohumları çimlenmişti...

Sevgiler ;)

nazlı06
05-06-2009, 08:25
Koyu bir passiflora aşığı olarak bu isteğinizi geri çeviremem :) Ben biraz balık hafızalıyımdır, meyva verdiğinde resmini yayınlarım o zaman bu isteğinizi bana hatırlatırsanız sevinirim. Zaten meyve verdiğinde tohumlarını paylaşırım mutlaka...

Sevgiler ;)

Bekliyoruz efendim.

adincer
05-06-2009, 08:43
Passifloramın son hali;

Çok çabuk büyüyor deniliyordu benimki 3-4 ayda ancak bukadar oldu :)

zerrinsrt
05-06-2009, 09:39
Benim ektiğim tohumlardan sonuncusu 2.5 ay sonra çimlendi.
Daha önce çimlenenlerden birini yaşatamadım. Diğer üçü çok yavaş büyüyor.

dostca
06-06-2009, 11:27
Marketlerde satılan beyaz peynir muhafaza kapları olan saydam kaplarına sera etkisi olur düşüncesi ile 15 tohum ektim 2 ay beklediğim halde çıkmadılar.
2. dememede gene aynı kaplara yaklasık 50 tohum ektim 1 ay sonra 2 tanesi çıktı 3 yaprak oldugunda mevcut 2 sini kaptan alıp ayrı ayrı daha küçük bir kaba fideleme yaptım, peynir kabında çıkan olmadıgı halde bir yerde sulamaya devam ettim. Buraya dikkat:
Peynir kabında bu işlemden sonra 4 adet daha çimlenme oldu diğer ayırdıgım fidenin de yanından 1 tane daha çimlenen çıktı. Bu işlemin bir benzerini de tekneye ekmiş oldugum feslegen tohumlarına uygulamıştım, (tekne ihtiyacı nedeniyle )Yogun olarak ekmiş oldugum feslegen tohumlarından çıkanların 2 yaprak oldugunda dikkatli bir şekilde alıp mukavva yumurta muhafaza kaplarının gözlerine ektim ve suladım onlardanda ekmiş oldugum cansız fidelerin yanından daha önce yeşermemiş olan tohumların çimlenip çıktıgını gördüm.
Sonuç: Ekimini yapıp uzun zaman beklediğiniz halde çıkan olmayan tohumların üzerlerini bir kürdan yardımı ile kabartarak havalandırıp çok ince 1 mm kalılıgında yeni toprakla örtüp yeniden sulayıp bekleyiniz umarım çıkacaklardır. Çünkü kaybedeceginiz bir şey yok.
Mevcut durum : ilk aldıgım fideler 4-5 cm civarındalar 4-5 yapraklı durumdalar. digerleri ise henüz 2 yapraklı..

Gezegen
08-06-2009, 21:19
arkadaslar bende hala beklemekteyim aldıgım 3 tohumu ayrı ayrı saksılara ekmiştim saksının birinde bir fide cıktı ama passifloramı bılmıyorum sabısızlıkla beklıyorum umarım cıkarlar

ginkgo biloba
09-06-2009, 10:51
Bende pasifloralarımı dikeli 3-4 gün oluyor. Gözüm gibi bakıyorum. İnşallah sakınılan göze çöp batmaz.

berduray
14-06-2009, 19:13
Bana özelden adres bildiren arkadaşlar, tohumlar elinize geçti mi? Kimseden ses yok?

Yoksa yine ptt'nin azizliğine mi uğradık acaba?

ginkgo biloba
16-06-2009, 11:04
Arkadaşlar bunlar ya yer kirazı **** çarkıfelek, saksıları karıştırdımda bilen varsa yardımcı olan olursa sevinirim.

ginkgo biloba
16-06-2009, 12:27
Arkadaşlar bunlar ya yer kirazı **** çarkıfelek, saksıları karıştırdımda bilen varsa yardımcı olan olursa sevinirim

kopshtar
18-06-2009, 12:58
Sn ginkgo biloba; Bunlar kesinlikle yer kirazı fideleri.

ginkgo biloba
18-06-2009, 15:57
Sn ginkgo biloba; Bunlar kesinlikle yer kirazı fideleri.

Teşekkürler sayın kopshtar Allah razı olsun. eee benim pasifloralar ne oldu ozaman:confused::(

kopshtar
18-06-2009, 16:22
Saklanıyor olabilirler. Çoook uzun süre sıkılmadan saklanabilir hatta hiç çıkmayabilirler :))
Çimlenmesi ayrı dert, çimlendikten sonra kefeni yırtana kadar büyümesi ayrı dert. Benim son fidem de kuruyunca yetişkin fidan mı alsam diye düşünmeye başladım :P

ginkgo biloba
19-06-2009, 07:56
Saklanıyor olabilirler. Çoook uzun süre sıkılmadan saklanabilir hatta hiç çıkmayabilirler :))
Çimlenmesi ayrı dert, çimlendikten sonra kefeni yırtana kadar büyümesi ayrı dert. Benim son fidem de kuruyunca yetişkin fidan mı alsam diye düşünmeye başladım :P

Hayırlısı deyip bekleyecez ozaman:o

gorkicagi
20-06-2009, 15:20
bu yıl çok çiçek açmasına rağmen sadece bir tane meyve verdi. ama seneye daha iyi olacak inşallah

88307

88308

Koyu yeşil
22-06-2009, 14:31
Keşke çiçekli resmini de ekleseydiniz. Passifloranızın cinsi ne acaba?

Benim passiflora incarnata da boy atmaya başladı. Saksısını büyütmem gerekiyor.

Sebahattin Sargın
22-06-2009, 23:05
Sevgili gorkicagının bitkisi passiflora edulis Sevgili Koyu Yeşil. Tohumdan yetiştirdiğim edulisim bu sene ikinci yılında ama çiçek vermedi :( Bakalım çiçeğini bu sene görebilecek miyim?

HAKAN_O
27-06-2009, 09:14
1 ay kadar once bauhause dan aldım ınanılmaz buyudu ve çiçekleri çok güzel kokuyor acaba nezaman meyve verir bilen varmı

kalemkağıt
27-06-2009, 11:51
Selamlar, denediğim 50-60 tane tohumdan 4 adet çimlenen oldu.Bundan sonrasında ne yapmam gerekiyor? Güneş almalılar mı? Sulamayı ne sıklıkta yapmalıyım acaba?

zerrinsrt
29-06-2009, 08:36
Kısa süreli sabah güneşi zarar vermiyor. Çok fazla güneş yapraklarının yanmasına sebep oluyor.
Toprağını nemli tutacak şekilde sulamalısınız.

habibe
29-06-2009, 09:42
Sn.HAKAN O ,

Pasifloranız bu gün yarın meyva verecek durumda görünüyor. Belki de vermiştir bile!. Siz bir daha bakın :)

tolgahann
29-06-2009, 13:23
Sn.HAKAN O bence sizin passifloranız edulis türü değil.Çünkü yapraklar 5 loblu edulis cinsinin yaprakları ise 3 loblu.Belki caerula cinsidir.

deryas
29-06-2009, 14:40
sayın tolgahan
yaprakları 5 loblu olan edulis, 3 loblu olan caerula cinsidir.
bu da benim passiflora caerulam
90015

tolgahann
29-06-2009, 14:50
Sn.tropiksera'nın edulis cinsi passion fruitlerinin yaprakları 3 loblu.(1. resim)
Caerula cinsinin yaprakları ise 5 loblu.(2.resim)
Kafam karıştı şimdi.:o

Volare
29-06-2009, 17:05
Bugün ekileli 15. günü doldurmuş olan passifloraların son hali. Şimdilik 7 tohum çimlendi, son 3 tohum da çimlenirse sıfır kayıpla bu işi halletmiş olacağım. Sevgili berduray'a tekrar teşekkürler. Gözünü seveyim taze tohumun:))

Sn .Lonicera ,
taze tohumlarda da çıtlatma işlemi yapmışmıydınız ve 1 gece suda beklettiniz mi?
Teşekkürler.

nevsune
29-06-2009, 17:24
sayın tolgahan
yaprakları 5 loblu olan edulis, 3 loblu olan caerula cinsidir.
bu da benim passiflora caerulam
90015

Benim passiflora caerulea (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=453654&postcount=157)'m da 5 loplu. Sizin bir yanlışınız olmasın?
Bu da etiketi:
90034

Burada (http://www.tradewindsfruit.com/passionfruit.htm) da edulis'in 3 loplu olduğu görülüyor.

Lonicera
29-06-2009, 18:18
Sn Volare, taze tohumlarda hiç bir ön işlem yapmadan torfa ekmiştim. Kolay gelsin.

Volare
29-06-2009, 18:49
;)Teşekkürler .

deryas
01-07-2009, 10:59
Doğrusu benim de kafam karıştı:o
Vilmorin marka Passiflora Caerula aldım.
Resimde gördüğünüz gibi 3 loblu çıktı.Hangisi doğru peki:confused:

habibe
01-07-2009, 12:37
Lob sayısından kastınız yaprakların dilim adedi mi ?. Eğer öyle ise,
Pasiflora Caerula 5 lobludur. Yani 615 nolu mesajın 2. fotoğrafında ki gibidir.

tolgahann
01-07-2009, 13:36
Sn.habibe tahmin ettiğiniz gibi, lob sayısı yaprakların dilim adedidir.

Volare
03-07-2009, 11:59
Üç loblu ,beş loblu , arada kaldım;)
Bu benim bitkim ,cinsi ne ?

Kesin olan şu ki ,Passiflora incarnata ve Passiflora mollisima üç loblu ,
gönül ister ki mollisima olsun ,sn karınca 'dan 3 çeşit tohum almıştım...

Sebahattin Sargın
03-07-2009, 12:35
Sn. volare bu passiflora caerula bence, caerula 5 lobludur normalde ama internette bir kaç yerde 3 loblusunu da gördüm...

Passiflora incarnatada olabilir iki saattir nette dolaşıyorum kafam karıştı Sevgili Volare ;)

Biraz daha büyüsün bakalım...

Sevgiler ;)

Volare
03-07-2009, 12:51
Olabilir ,
bir de Vilmorin'den P.caerulea almıştım;)

Nariel
08-07-2009, 22:22
Arkadaşlar, Passiflora caerula'nın ilk yaprakları tek lobludur. Bitki boy attıkça yeni yapraklar 3 loblu çıkar, gelişiminde tam hıza çıkınca 5 loblu asıl yapraklar çıkmaya başlar..

Volare
08-07-2009, 22:44
Boyu 60-70 cm civarinda , hala 3 loblu :)
Yasayip gorecegiz ...

Güngör Salman
08-07-2009, 23:50
Ben Passiflora caerulea tohumu ektim boyu 4-5 metreyi geçti ama ne çiçek var ne de meyve.

jineop
09-07-2009, 07:25
Arkadaşlar bir göz atarmısınız.
http://cygm.meb.gov.tr/modulerprogramlar/kursprogramlari/bahcecilik/moduller/sarilici_ve_tirmanicilar.pdf

kürşad
09-07-2009, 09:05
Arkadaşlar, Passiflora caerula'nın ilk yaprakları tek lobludur. Bitki boy attıkça yeni yapraklar 3 loblu çıkar, gelişiminde tam hıza çıkınca 5 loblu asıl yapraklar çıkmaya başlar..

O dediğiniz tek loblu olanlar kotiledon yapraklardır.
Epigeik ve hipogeik çimlenme diye ikiye ayrılır çimlenme.
Birisinde kotiledon yapraklar ilk yapraklardır ve toprağın üstüne çıkar, salatalık, fasulye, kabak gibi. Diğerinde ise toprağın üstüne çıkmaz kotiledonlar. Bunlar aslında endosperm görevi görür. Çimlenme başladıktan sonra bitkiye ilk enerjisini veren bitki organıdır.

kaktüs
09-07-2009, 09:29

Ben de caerula'nın ekildiği saksıdan başka birşey çıktı diye hayıflanıyordum...
Şu anda tek loblu ciliz birşey halinde :)

Edulisler vardı çimlendiremedim :(

Nariel
09-07-2009, 11:25
Sn. Kürşad, zannederim ki passifloradaki tek loblu yapraklar kotiledon değil. Çünkü 8-10 tane bu tek loblu yapraktan çıkıyor, sonrakiler şekil değiştirmiş gibi 3 lobluya dönüşüyor.

zerrinsrt
09-07-2009, 13:00
Benim tohumdan yetiştirdiğim passiflora edulıs black knigh, üç yapraktan sonra sanki yaprak büken hastalığına yakalandı. Yaprakları büzüşmüş şekilde çıkıyor. Bu durum normal mi?
Ben her ihtimale karşı durusban 4 le ilaçladım. İkinci ilaçlamayı yapmakta kararsızım. Hastalık olup olmadığına karar veremedim. Bir fikri olan var mı?

yesim ozgun
17-07-2009, 05:24
bir kac yerde fotografladim. Ancak bu passifloranin meyvesi yesil. Kurumaya yakin rengi beyaza yakin sari. Bir evin kullanilmayan otoparkinda cikmis, simarmis, ozgurce kendi kendine takiliyor. Insan eli degmemis yillar yili kollarina belli. Bir kirmizi meyveli sarmasik, bir yasemin ve bir ari ile muhabbet ederken gordum passiflorayi. Yarisi cicekli yarisi meyveli.
Cicekleride meyvesiz passifloranin aynisi.
Yendigini bilen varsa soyleyin toplayip yiyecegim:p

93300
93301

küçük çiçekçi
17-07-2009, 10:36
arkadaşlar ben maruçya üretmiştim şu an 20 cm.Fakat geçen gün bir eczanenin yanında turuncu renkli,içi kırmızı bir passiflora gördüm oda bir türümü?

kürşad
17-07-2009, 11:04
Bir sitede 400 kadar türünün olduğunu okumuştum ki melezlerle birlikte bu sayının üstündedir.

kundalini
17-07-2009, 12:50
merhaba,
Tüm forumu okudum ama meyve veren passiflora fidanını nereden bulabilirim hala keşfedemedim:(

Volare
17-07-2009, 13:04
merhaba,
Tüm forumu okudum ama meyve veren passiflora fidanını nereden bulabilirim hala keşfedemedim:(
Sn, kundalini,
sn.Romantik satıyor, Granadila ve Maruçya aslında Passifloranın meyvelisi oluyorlar. Bilginize ...

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=12443&page=23

Heaven
21-07-2009, 16:48
Maruçya Çarkıfelek’te denir. Bir tür sarılıcı, tırmanıcı bitkinin meyvesidir. Maruçya, ekşimsidir. Ortasındaki çekirdekli ve sulu kısım yenir. Suyu içilir.
Çarkıfelek, (passion fruit) dış kısmı mor, içi çekirdekli bir yapıya sahip egzotik bir meyvedir. Çarkıfelekgiller familyasının örnek bitkisidir. Anayurdu Tropikal Amerika'dır.
Oradan dünyaya yayılmış 400 kadar türü vardır. 5-7 parçalı koyu yeşil yaprakları almaşık dizilişli; yaz boyunca açan tekerlek biçimindeki gösterişli çiçekleri erguvani, pembe ya da kırmızı renkte ve iridir. Bitki, tohumuyla ya da gövde çelikleriyle çoğaltılır.

Yetiştirildiği Yerler

Çarkıfelek özellikle güney Brezilya ve Kuzey Arjantin orjinli bir meyvedir. Sarı kabuklu çarkıfeleğin menşei tam olarak bilinmemektedir. Fakat mor çarkıfeleğin Avustralya civarında yıllarca süren adaptasyon dönemi içerisinde bu coğrafya da sarı kabuklu hale geldiği zannedilmektedir. Ülkemize ithal edilen çarkıfelekler, mor kabuklu olanlardır. Mor kabuklu çarkıfelekler, hem vitamin hem mineral olarak daha zengindir.

Faydaları

Çarkıfelek**C,B1,B2, B5,Kalsiyum, Fosfor ve Protein açısından zengin bir meyvedir. Ayrıca çarkıfelek bitkisi harmin, harmol, harman ve passiflora adı verilen alkaloitleri; flavon, glisosit ve sterol adlı diğer maddeleri içerir.

Nasıl ve Nerede Kullanacağız?

Çarkıfeleğin çekirdeklerini, tamamını çiğ meyve olarak yiyebilirsiniz. Meyve suyu, kokteyl, tatlı, dondurma, ve meyve salatalarında kullanabilir, hoş koku ve tat vermesi açısından yemeklerinizin yanında garnitür olarak da tüketebilirsiniz.
Muhafaza Koşulları

Çarkıfelek, %85 - %90 nem de saklanmalıdır. Olgun meyveler, 2 – 7 ºC de 1 hafta boyunca muhafaza edilebilmektedir..Alıntı

Heaven
21-07-2009, 17:01
Alıntı----

ANAVATANI BREZİLYA OLMASINA RAĞMEN AKDENİZ İKLİMİNDE KOLAYLIKLA YETİŞTİRİLEBİLİR.
*
TAT VE AROMASI BENZERSİZDİR.
*
LATİNCE ADI : PASSİFLORA EDULİS

MEYVELERİ YENİLEBİLEN BOL ÇİÇEKLİ BİR ODA BİTKİSİDİR

PAKETTEKİ TOHUM MİKTARI YAKLAŞIK 12 – 15 ADETTİR

BU BİTKİ, MEYVESİNİN FORMUNDAN DOLAYI, EKİLDİĞİ DAHA İLK YILDAN İTİBAREN, GÖRENLERİ KENDİSİNE HAYRAN BIRAKMAKTADIR. EKİLDİĞİ YER MÜMKÜN OLDUĞU KADAR AYDINLIK VE 18-22 DERECE
SICAKLIKTA BİR YER OLMALIDIR. BÖYLE BİR YER OLDUĞU TAKDİRDE, DALLARI 3 METRE UZUNLUĞA ULAŞABİLİR. DÜZENLİ ŞEKİLDE KONSANTRASYON GÜBRESİYLE GÜBRELENMELİDİR. MEEYVELERİ KÜÇÜK DALLARIN ARASINDA OLUŞTUĞUNDAN, BÜYÜK ÇİÇEKLER OLUŞURKEN, BUDAMA YAPILMALIDIR. TOZLAMA İŞLEMİ, DURUMA GÖRE ELLE YAPILABİLİR. YUMURTA ŞEKLİNDEKİ MEYVELERİNİN RENGİ, MOR BİR RENGE DÖNÜŞTÜĞÜNDE, MEYVELERİ OLGUNLAŞMIŞ SAYILIR. NOT : EKMEDEN EVVELTOHUMLAR 2 GÜN BOYUNCA, ILIK SUDA BEKLETİLİP YUMUŞATILMASI, EKİLDİKTEN SONRA DA, İNCE BİR TOPRAK TABAKASIYLA ÖRTÜLMESİ VE ASLA KURU BIRAKILMAMASI GEREKİR.
EKİLME ZAMANI : ODA VEYA SERAYA BÜTÜN SENE BOYUNCA EKİLEBİLİR

FİDE ARALIKLARI : SAKSIYA VEYA KOVAYA TOHUMU SADECE İTİN
DERİNLİK : 0,5 CM
ÇİMLENME MÜDDETİ: DÜZENSİZDİR, 20-25 DERECEDE 4-8 HAFTA SÜRER
HASAT ZAMANI : AĞUSTOS-EKİM ARASI
*

------------------------------
Anavatanı Brezilya olup Akdeniz bölgesinde çok kolay yetişmektedir. Tat ve aroması benzersizdir, aroması uzun bir süre ağız da kalır. Rahatlatıcı, sakinleştirici ve cinsel istek arttırıcı olduğu bilinmektedir. Meyve sularından passiflora şurupları yapılmaktadır.
Ülkemizde yetiştirilmediğinden piyasada bulunmazken, Avrupa ülkelerinde tanesi 1,80 euro ya manav ve marketlerde satılıyor.
Duvar ve pergula üzerinde yetiştirilebilir.

--------------------------------

tolgahann
22-07-2009, 18:51
Tohumdan ürettiğim passiflora edulisim 3 loblu yapraklarını ve sarılıcı kollarını çıkardı. 1. fotoğraf 09-04-2009 a ait, 2. 3. ve 4. ise bu gün çekildi. O zamanlar dengesiz uzadığı için kesin ölür diyordum ama beni utandırdı.:)
1. fotoğraf için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=396114&postcount=139) bakabilirsiniz.

isolet
22-07-2009, 19:57
Çok güzel ve muazzam bir bitki. Çiçekleri ve yapısı inanılmaz güzel. Meyvesinin tasına bakmadım ama tropikal meyve olduğu için seveceğime eminim. Ah birde kendimin olsa da ona bakıp böle iç geçirsem ne kadar güzelsin diye.

anurt
23-07-2009, 01:22
(şanslı:dilli:) bendeniz bugün, bir edulis meyvesi buldu. annemin azcık didiklemesine izin verdikten sonra, tohumları tek tek ayıklayıp, yarısını meyvenin kendi suyunu sıkıp ona, kalan yarısını ise ılık suya doldurup, (bütün çiçek-böceğime müdahale eden ananemin görüş açısından mümkün olduğu kadar uzak ve) aydınlık bir yere dinlenmeye yatırdım. (umarım yanlış bir şey yapmamışımdır, forumun daha 9. sayfasını okuyorum) burada hava oldukça sıcak ve güneşli. 1-2 gün sonra da toprağa alacağım. ama, hızlı tavsiyeleri olan varsa da, zevkle ve merakla bekliyorum doğrusu. sonuç (ve eğer olur da çıkarsa fazla fidelerden) haberdar ederim:D

Volare
26-07-2009, 18:22
Tohum dağıtmaya başladığımda ,aynı tohumlardan ekmiştim , daha doğrusu ful yaseminin saksısına birkaç adet sokuşturdum .
4-8 haftalık bir çimlenme süreleri var biliyorsunuz , ona rağmen 3 tanesi çimlenmiş .
Hele İzmirdeki cehennem sıcaklarını düşünürsek tam bir mucize .

kaktüs
27-07-2009, 08:57
:( Ben edulisleri ne yazıkki çimlendiremedim.
Nisanda ekmiştim.

anurt
27-07-2009, 14:28
benimkilerin üzerinde sporlanma benzeri bir oluşum var. küf ya da mantar olduğunu tahmin ediyorum. şansımı bir de toprak altındakilerde deneyeceğim.

ginkgo biloba
28-07-2009, 08:15
Bende ekeli aşağı yukarı üç ay oldu ama hiç bir gelişme yok yanlış bişeymi yaptım acaba diye düşünüyorum.

is_m@il
28-07-2009, 08:26
Çelikten çok hızlı gelişiyor. Edindiğim 2 çeşit passiflora çeliği bir hafta içinde kendine geldi. Merakla filizlenmesini bekliyorum.

isolet
30-07-2009, 18:00
Yarın koctaş a gidicem. Passionfruit varmış tohum olarak orada. Meyveli midir acaba tohumu? Nasıl anlaya bilirim meyveli, olup olmadığını.

nevsune
04-08-2009, 10:44
Sevgili Volare benim edulis tohumlarından hala bir ses çıkmadı. Gerçi çimlenmesi için gerekli süre 4-8 hafta demişsiniz, benimkiler sanırım daha 4 hafta falan oldu. Hani illaki telaş yapacağım ya, sizin bu kilitli poşet yönteminiz onda da işe yarar mı ki bir denesem diyorum. Aslında okuduğum bir kaynakta tohum ekim zamanı olarak Ocak ayı yazıyordu. Bir kaç tanesini de Ocak ayına saklayacağım.

Sizin çimlenenler ne durumda?

Volare
04-08-2009, 11:36
Benimkiler geçen gece 1 yaprak daha çıkarmış ,
bu dün çektiğim fotoğraf , fulyaseminin dibine sokuşturmuştum .
Bir tanesini ayrı saksıya aldım .

Heaven
04-08-2009, 15:54
passionfruit ektiğim saksıda mini minnacık bir bitki çıktı. Birkaç kişiye sordum. ottur o dediler. sizce passionfruitim doğdu mu?

Volare
04-08-2009, 16:11
passionfruit ektiğim saksıda mini minnacık bir bitki çıktı. Birkaç kişiye sordum. ottur o dediler. sizce passionfruitim doğdu mu?

Olmuş Gökhan bey ,
Sadece sulamayı biraz abartmış gibisiniz , toprak nemini parmakla kontrol edin ,yüzey kuru diye hemen sulamayın .

Heaven
05-08-2009, 20:28
Sabırsızlıkla her gün suladım.
Eskişehir'in gecesi yazları bile soğuktur geceleri içeride gündüzleri dışarıda güneşin altına koydum.
Bu arada 2 tanesini 1 gün suda bekletip ektim birisini doğrudan ektim doğrudan ekilen çıktı diğerlerinde bir şey çıkmadı.
şimdi de 5 tane daha çimlendirmek için peçeteye sarıp nemli bir şekilde kilitli poşette bekletiyorum. 4 gün oldu.çimlenirlerse yakınlarıma hediye ederken onlara da tohumlarını dağıtmaları için tembihleyeceğim.

member şip
17-08-2009, 22:47

Bence passionfruit e benzemiyor daha çok reyhan a benziyor

Volare
18-08-2009, 00:28
Bence de bu aşamada hiç bir şey söylemeniz mümkün değil , hele net olmayan fotograftan tanı konamaz .
Tabi ben otorite sayılmam sadece görüş ...
Pozitif düşünmek daha güzel sonuçlar verir...
Siz de deneyin :)

Sebahattin Sargın
18-08-2009, 00:39
Yeni çimlenen bir tohum direkt güneş ışığı alan bir yere bırakılmaz. Aydınlık bir yerde büyütülür belirli bir boya geldikten sonra yavaş yavaş güneşe çıkarılır...

Gökhan Bey, sulamanızı toprak kurudukça yapmalısınız. Yoksa bu kadar uğraştığınız tohumları çürütürsünüz. Sevgili Volare'nin dediği gibi tanım yapamayız, daha kotiledon yapraklarını çıkarmış. Kendi yapraklarını çıkarmaya başladıktan sonra bitkinizin ismi ortaya çıkacaktır...

Sevgiler ;)

Heaven
18-08-2009, 14:30
belirttiklerinizi dikkate alıcam inşallah hafif bir sararma oldu inşallah kurumaz

member şip
21-08-2009, 19:57
Tam 55 gün önce ektiğim passiflora edulis ler yeşermeye başladı.

member şip
22-08-2009, 22:14
Bunlarda poşette.

Volare
22-08-2009, 22:17
Maşallah .

lastmohikan
27-08-2009, 09:12
söküp atıyorum dediniz beni derin kederlere attınız tohumu torfta kumda sıcak yatakta pamukta her şekilde denedim türetemedim kıymayın onlara.

Oğuzhan İzmir
30-08-2009, 17:12
ben foruma yeni katıldım ancak bir ricam olucak edirne de oturduğum ve 13 yaşında olduğum için çoğu bitkiyi bulmakta zorlanıyorum bu yüzden bana yaz sonu için çelik gönderebilecek yardımsever biri var mı acaba? (13 yaşındayım ama bakımı hakkında çoğu bilgiye sahibim)

Cumhur Tonba
30-08-2009, 19:43
ben foruma yeni katıldım ancak bir ricam olucak edirne de oturduğum ve 13 yaşında olduğum için çoğu bitkiyi bulmakta zorlanıyorum bu yüzden bana yaz sonu için çelik gönderebilecek yardımsever biri var mı acaba? (13 yaşındayım ama bakımı hakkında çoğu bilgiye sahibim)

Sizin gibi genç arkadaşlarımıza yardım etmek en büyük görevimizdir. Yazışırız. Forum yardıma bir göz atarsan iyi olur sanırım. Hoşgeldin Oğuzhan.

Gezegen
31-08-2009, 09:30
bende tohum almıştım gg den ama cimlenmedi daha sonra bu site ile tanıştım saolsun berduray hanım tohum göndermiş tekrar denicem

lastmohikan
03-09-2009, 10:46
bi türetiyim şu güzel pasifloralardan milletin bahçesine ekeceğim gizli gizli.

jineop
03-09-2009, 20:33
Sevgili Volare,
Gönderdiğiniz passiflora tohumları 5 te 5 çimlenme göstererek ,bana ilk defa yüzde yüz çimlendirme mutlululuğunu yaşattılar.Tekrar teşekkür ederim.

Volare
03-09-2009, 20:59
Sevgili jineop ,
teşekküre gerek yok ama , insan gerçekten çimlendirince mutlu oluyor .
Hele benim gibi tohumuna para verip , ekip , 8 hafta bekleyip başaramamış olanlar .
Ben de o kadar çok ekmişim ki , şimdi elden dağıtıyorum .
Kışa kadar yuva buluyorum kuzucuklara ...

adaada
06-09-2009, 13:59
Sayın Volare , göndermiş olduğunuz P. edulis tohumlarını yaklaşık bir ay önce ektim ancak hehüz çimlenmedi.Havalar biraz serinlediği için gecikmiş olabilirmi.Ne dersiniz.

adaada
06-09-2009, 14:03
Ayrıca Bucaya gelebilirim.Hani elinizde yeni yetme kuzucuklardan varsa diyordum.Selamlar.

nevsune
07-09-2009, 09:32
Nasıl beceriyorsunuz bu işi, ya da ben nasıl beceremiyorum? Tam 2 ay olmuş ekeli, çıka çıka bir bu çıktı. O da umarım ot falan değildir.

Volare
07-09-2009, 10:55
Üzgünüm nevsune maalesef ot...;(
Arka planda Ülkerin 2 P.edulisi , ön planda adaada'nın 2 P.edulisi ,
gelip alacak olurlarsa ;)

Heaven
07-09-2009, 15:55
Nasıl beceriyorsunuz bu işi, ya da ben nasıl beceremiyorum? Tam 2 ay olmuş ekeli, çıka çıka bir bu çıktı. O da umarım ot falan değildir.

bende de buna benzer birşey bitki çıktı kısa bir zamn sonra kurudu. halbuki çok sevinmiştim

isolet
28-09-2009, 17:38
Tohumları bahçeye diksem bi aysonra olur mu? Ekim zamanı nedir?

Sebahattin Sargın
28-09-2009, 18:01
Passiflora tohumları belirli bir sıcaklıkta çimlenirler, bu mevsimde ektiğinizde ya çimlenmezler ya da çok geç çimlenirler. Evde sera etkisi yaparak küçük kaplarda sıcak bir odada tutarak daha rahat çimlendirebilirsiniz Sevgili İsolet....

Sevgiler ;)

isolet
28-09-2009, 18:10
Bne çok uzaktayım oraya gidesiye bişe olacağından korkuyorum. Şimi çıkması önemli değil zaten. O zaman ilkbaharda veya yazın ekeyim. Ama tohumların tazeliği gidince bir sorun oolur mu?

ozbey
29-09-2009, 01:42
Passiflora tohumları belirli bir sıcaklıkta çimlenirler, bu mevsimde ektiğinizde ya çimlenmezler ya da çok geç çimlenirler. Evde sera etkisi yaparak küçük kaplarda sıcak bir odada tutarak daha rahat çimlendirebilirsiniz Sevgili İsolet....

Sevgiler ;)

Merhaba Sebahattin bey,
arkadaşımın göndermiş olduğu pasiflora tohumları bir ay geçip çimlenmeyince, internetten 40 gün önce aldığım tohumlarda çimlenmedi. Genelde çelikten ürtimde % 90 başarılı oluyorum ama tohumdan üretimde pek başarılı olamıyorum, artık bu konuda umutlarım kalmadı.Saygılar

Volare
29-09-2009, 06:14
Tohumları bahçeye diksem bi aysonra olur mu? Ekim zamanı nedir?

Bir ay sonra Eskişehirde don olur , değil Passiflora kabak tohumu ekseniz çıkmaz . Tohumarı varsa elinizde kagıt peçete içine koyup ıslatın ,
iki avucunuz arasında sıkarak fazla suyu alın . Peceteyi tohumlarla birlikte
kilitli naylon poşete koyun . Evin icinde bekletin ,
bir hafta sonra cimlenme için kontrol edin , yoksa her gün kontrole devam edin. Bu sene çimlenen taze fidelerimizi evin icine almalıyız .
Seneye biz İzmirde dışarıda bırakabiliriz:)
Ben bu sene ektiğim P. caerulea'yı denemek için bahçede bırakacağım.

isolet
02-10-2009, 20:48
Ben eskişehir de değil zaten. Sakarya da ekicem. O yüzden soruyorum. Biliyorum eskişehirin soğuklarını ot bile donuyor. Ama görüntüsü çok ilginç oluyor. Bitkinin içindeki su donduğu için. Çiçekli bitkilerin çiçekleri solmadan ilkbahara kadar çiçekli duruyor.

bari
08-10-2009, 12:10
Bir ay sonra Eskişehirde don olur , değil Passiflora kabak tohumu ekseniz çıkmaz . Tohumarı varsa elinizde kagıt peçete içine koyup ıslatın ,
iki avucunuz arasında sıkarak fazla suyu alın . Peceteyi tohumlarla birlikte
kilitli naylon poşete koyun . Evin icinde bekletin ,
bir hafta sonra cimlenme için kontrol edin , yoksa her gün kontrole devam edin. Bu sene çimlenen taze fidelerimizi evin icine almalıyız .
Seneye biz İzmirde dışarıda bırakabiliriz:)
Ben bu sene ektiğim P. caerulea'yı denemek için bahçede bırakacağım.

Benim geçen sene bahçeye ektiğim Passiflora Caerulea kışın donmasına rağmen bu yaz tekrar kökten ürediler. Edulistede aynı şey olurmu bilmem. Taze tohumdan yetiştirdiğim 10 kadar fidem var, bir deneme yapacağım.

limon51
09-10-2009, 09:48
Merhabalar;
Tohumları nereden aldınız acaba? Ben de internet üzerinden almayı düşünüyorum ancak çıkarmı çıkmaz mı bilemedim.

egetropical
09-10-2009, 13:43
sevgili bari, edilusları ilk yıl sera ortamında beklet, baharda dikersin. 32 f da yapraklar ölüyor.
izmirde açıga diktiğim 4 aylık edilus larım gecen yıl kurudu, seradakilerin büyüklügü 3 metre oldu ve meyve aldım
ikinci yılından itabaren izmir ortamında kuytu yerde açıkta olur. ama Eskişehirin ayazına dayanırmı?
amerika değerleri
Family: Passifloraceae (pas-ih-flor-AY-see-ee) (Info)
Genus: Passiflora (pass-iff-FLOR-uh) (Info)
Species: edulis (ED-yew-liss) (Info)

Category:
Vines and Climbers

Height:
20-30 ft. (6-9 m)

Spacing:
4-6 ft. (1.2-1.8 m)

Hardiness:
USDA Zone 8a: to -12.2 °C (10 °F)
USDA Zone 8b: to -9.4 °C (15 °F)
USDA Zone 9a: to -6.6 °C (20 °F)
USDA Zone 9b: to -3.8 °C (25 °F)
USDA Zone 10a: to -1.1 °C (30 °F)
USDA Zone 10b: to 1.7 °C (35 °F)

Sun Exposure:
Full Sun

Danger:
Parts of plant are poisonous if ingested

Bloom Color:
Light Blue
Violet/Lavender
White/Near White

Bloom Time:
Mid Spring

Foliage:
Deciduous

Other details:
Average Water Needs; Water regularly; do not overwater

Soil pH requirements:
6.1 to 6.5 (mildly acidic)
6.6 to 7.5 (neutral)

Patent Information:
Unknown - Tell us

Propagation Methods:
From herbaceous stem cuttings
From woody stem cuttings
From seed; germinate in a damp paper towel
By grafting

Seed Collecting:
Remove fleshy coating on seeds before storing

Güngör Salman
10-10-2009, 20:59
Sevgili Volare sizin gönderdiğiniz tohumlardan çimlendi umarım edulis'tir.

Volare
10-10-2009, 22:29
Evet Güngör hanım ,
hepsini aynı meyveden ayıklamıştım . Karanlık olmasa bahçeye çıkıp resimlerim ,
benimkiler bir karış oldu . Hala da bazı bitkilerin dibine sokuşturduklarım çıkıyor .
Elden veriyorum , kışın hepsini eve sığdıramam :)

Güngör Salman
10-10-2009, 22:37
Çok sevindim teşekkür ederim. :)

Volare
11-10-2009, 20:46
Bunlar benimkiler ,
aynı meyveden sadece 15 gün fark var arada ,
dağıtıma başlamadan ekmiştim .

Güngör Salman
11-10-2009, 21:53
Sizinkiler ne güzel büyümüş . :)

Volare
11-10-2009, 22:09
Başlangıçta (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=474199&postcount=651) bunlar da sizinkiler gibiydi .

Volare
13-10-2009, 11:03
Sevgili acemifüsun ,
verdiğin begonvilin dibinde çimlenen bu bitki , Passiflora .
Tohumuna bakılırsa da P.quadrangularis .
Hangi yolu takip edip bana ulaştı bilmiyorum ;)

acemifüsun
13-10-2009, 20:41
Valla ben de bilemiyorum Volareciğim, yalnız şundan eminim; nereye gideceğini iyi biliyor, kendini emin ellerde hissetmek istemiş, güle güle büyüt:)

Volare
14-10-2009, 09:34
Sevgili Acemifüsun evet , siz tanımayıp ot sanabilirdiniz .
Büyüme olacak olurusa ilk çelik size köklendirilecek . Söz :).

acemifüsun
14-10-2009, 20:50
İnşallah güzel güzel büyüsün:)

nevsune
27-10-2009, 09:48
Volarenin yazın göndemiş olduğu passiflora edulis tohumlarını çimlendirmeyi bir türlü becerememiştim (bu arada benim üzüldüğümü görünce bana edulis fidesi göndermeyi teklif eden dostlarıma sevgilerimi gönderiyorum). Bu başarısızlığımdan sonra bu sezon için son bir deneme daha yapmak adına 25 Eylül'de hem bardağa 3 tohum ektim, hem de kilitli poşete 3 tohum koydum. Sonunda tam 1 ay sonra bugün kilitli poşettekilerden biri çimlenmiş. Hemen toprağa geçirdim. İşte bu kaplumbağa kılıklı şey o çimlenen tohum:)
111763

Akşamları ev serinlediği için hiç umudum yoktu doğrusu ama yeni kullanmaya başladığım tohum çimlendirme kutusu ısıyı tutma açısından işe yaradı sanırım. Umarım başına bir iş getirmeden büyütebilirim.

Sevgili Volareye paylaşımından ötürü tekrar teşekkür ederim:)

zerrinsrt
27-10-2009, 10:34
Çok şirin tebrikler. Ben de çok zor çimlendirmiştim.
Yeni çimlendiğinde doğrudan güneş ışığı almasınlar. Alıştırarak güneşe çıkarın. Ben iki taneyi bu yüzden kaybettim.
Diğerlerini uzun süre bir saat sabah güneşi alacak şekilde tuttum. Şimdi gayet iyi durumdalar.

Oğuzhan
28-10-2009, 09:23
Nevsune Abla ,
Bu bebişin hemen üstünü ört yoksa üşüyüp hasta olacak:D
Onu kapatıp güneş gören bir cam önüne bırakın.Yakında hayata gözlerini açar.
Baktınız olmadı çaresine bakarık.:p

nevsune
28-10-2009, 10:18
Oğuzhancım ben o kaplumbağa kılıklıyı hemen toprağa aldım ve tohum çimlendirme kutusuna koydum. Aksi gibi bu gün Ankara'da hava kapalı ve sanırım birkaç gün de böyle gidecekmiş.

Geçmiş sayfaları okudum da, 2 yıldır ben ne çok uğraşmışım bu passiflora çimlendirmesi için. Sonunda bu çimlenmişi gördüm ya, ölsem de gam yemem:p.

Ölürse de nasılsa çaresine bakacaklar sağolsun, hiç merakta değilim;)

sebnem34
28-10-2009, 15:31
Tohumlarım geldi. Yalnız caendule cinsi. Mavi çiçekli turuncu meyvesi olan. Denemelerime başlayacağım. Sizce edulise göre tohumlar daha sert kabuklu gibi, zımpara yapmalı ve oksijenli suda bekletmelimiyim ?

nevsune
05-11-2009, 15:43
Sonunda bu sabah başımızı topraktan çıkarabildik ve güneşi selamladık. 112990

Güneşte mi kalsın yoksa bir süre gölgede mi bırakayım bilemedim. Ne diyorsunuz?

Diğer 5 tohum hala sımsıkı duruyor, bakalım ne yapacaklar:)

Oğuzhan
05-11-2009, 17:27
Abla Güneş görmesi daha iyi .Daha güzel gelişir. Bu mevsimdeki güneş yakmaz .:)
Güle güle büyüt.

brs16
06-11-2009, 14:54
hayırlı olsun adınıza sevindim.güle güle büyüytün

isolet
06-11-2009, 16:07
Benim pasifloram Böle çimlenmedi yoksa yanlış bir bitkinin mi büyümesini bekliyorum ben. Benim ki 5-6 loplu yaprak açtı.

nevsune
07-11-2009, 16:37
Ben de yazın çimlendikten sonra gördüğüm yaprakları P.edulis sanıp önce sevinç sonra da hayal kırıklığı yaşamıştım. Demek topraktan başka tohum karışmış. Şimdi bunun edulis olduğunu kesin biliyorum artık.

Sizinki belki P.edulis değil Passifloranın başka bir cinsi olabilir. Örneğin P.careulea'nın yaprakları 5 loplu oluyor.

isolet
07-11-2009, 18:21
Geceliğin çekilen fotoğraf da pek birşey belli olmuyor. O yüzden sabah çekip buraya ekliyeyim. İşin ehli kişiler bir kanı koyarsa sevinirim.

sındırgılı
09-11-2009, 21:26
Sn.Volare P.Edulise çardağa sardırıyorum,asma ile arkadaş olacaklar.Kışın Büyükadada havalar ılıman gidiyor,atlatabileceğini zannediyorum.Güneyfenerlerinde dahala çiçek ve meyva var,ama olgunlaşacak güneş olurmu bilmiyorum! yazın p.edulis meyva tohumunu dikmiştim ama fotoğrafını yükleyemedim. Umarım ot değildir.

nevsune
15-11-2009, 13:22
Gelişimi gayet iyi gidiyor. Diğer tohumlardan ucunu zımparaladığım biri yarıya kadar erimiş. Demek zımparalanmaması gerekiyor. Diğer 4 tohumdan hala bir ses yok.

tamaşa
15-11-2009, 14:48
Bende ektigim tohumların biri dışında çıkmadıgını görünce, tohumları çekirdek gibi uclarını hafif çıtlayarak yeniden ektim sonuç daha çok tohum başını topraktan çıkardı.

nevsune
17-11-2009, 08:34
Çıtlatmayı neyle yaptınız?

tamaşa
17-11-2009, 11:08
Dişimle:D yanlız çok acmadan sadece ucunu çok hafif aralama gibi.

Volare
17-11-2009, 11:51
Sn.Sındırgılı çok güldüm , Allah da sizi güldürsün ve hepimize böyle büyük ve asmalarlarla yarışacacak otlar versin inşallah ...
Ben bu kışı evde geçirtip , seneye bahçeye terk edecem .
Pasiflora tutkunu oldum çıktım ...Allah soonumuzu hayırlı kılsın ...

sındırgılı
17-11-2009, 19:22
Ah Sn Volare benide güldürdünüz,az kalsın kahvem laptopun üzerıne dökülüyordu (attığım kahkahanın şiddetınden) Yüce Rabbim hepimize böyle gülmek nasib etsin.P.Edulisin gerçeği asmayı sarıyor.Yükleyemediğim fotoğrafta yediğim meyvanın çimlenmiş hali vardı.En kısa sürede fotoğrafını yüklerim.Kahkaha ve güleryüz hayatımızdan eksik olmasın.Sevgiler

siniroluyorum
11-12-2009, 16:39
Çok üzüldüm şimdi:( internetten 100 adet p.edulis tohumu sipariş ettim Edirne'nin soğuna dayanamayacak galiba:(:(

Orkun Kırcı
11-12-2009, 17:00
Ben de deneme amaçlı peçete arasında çimlenmesi üzere az önce bir kaç tohumu sera ortamına aldım. Tabii önce çıtlattım bakalım neler olacak. Yaz başı birkaç tane daha denemiştim. Aynı yere birçok tohumu ekmiştim ve çoğu da çimlendi. Hepsini şaşırttıktan sonra boş kalan kapta haftalar sonra beliren ve 30 cm kadar olan bitkinin çarkıfelek olduğunu az önce öğrendim :( yabani ot sanıpta ilgilenmemiştim pişman oldum şimdi.

siniroluyorum
11-12-2009, 20:43
Arkadaşlar acaba passiflora edulis edirne de yetişmez mi yetişmiyorsa foruma dağıtırım artık:(

egetropical
11-12-2009, 22:03
edilus +1 dereceye kadar tahammül edebilir. Edirnede ancak serada yetişir. Don olacağı zaman ısıtma ister.

siniroluyorum
11-12-2009, 22:19
Offf off böyle şeyler hep benim başıma gelir o zaman bi hafta sonra isteyene 90 tohumum olacak sanırım:)İnternetin en kötü yanı her zaman doğru bilgiler bulamıyorsun:(

sebnem34
14-12-2009, 12:03
Passiflora 1. denemem başarısız oldu. Yazı bekleyemedim ekmek için olmadı yine. Bu kez bu serüvene en iri tohumlu kırmızı ejder alata dev tohum, actinia ve panama gold serisi ile devam edeceğim : ) Bu arada bir tüyo aldım üreticiden paylaşmak istedim sizlerle. Tohumları (passiflora) bir gecede portakal suyunda bekletmek öneriliyor. Bilginize. Bu sene bunlar çimlenirse kesin meyvelerini yani tohumlarını tüm isteyenlerle paylaşacağım. Çünkü panama gold ticari üretim olduğundan bol meyveli , alata bu serinin resimlenen en güzeli ve dev ejderde en irisi imiş. Kokuları da çok güzelmiş çiçeklerin.

sebnem34
14-12-2009, 12:06
Bu kadar tohum üreyecek ve dağıtılacak arkadaşlar, biraz daha yeni gelecek tohumlarım için çimlenme tüyoları verirmisiniz. Forumda zor çimleniyor, zımparalanıyor vs denmiş (çitleniyor :) ) biraz daha tüyo lütfen. Herkese başarılar bol çiçekli günler dilerim.

Sebahattin Sargın
14-12-2009, 12:22
Bana göre hangi yöntem denenirse denensin önemli olan tohumun tazeliği. Bayat tohumlar ne yapılırsa yapılsın çimlenmiyor. Şimdiye kadar okuduğum çimlenme öncesi iki yöntem kullanılıyor;

1- Ekmeden önce bir gece ılık suda ve ya portakal suyunda bekletmek: Ben bu yöntemin ılık su olanını Karınca70'den aldığım tohumlarda denedim, sadece Pas. mollisimada işe yaradı. Şu da var ki forumda ki arkadaşlarda sadece Pas. mollisimayı çimlendirebildiler....
2- Ekmeden önce tohumu zımparalamak veya çıtlatmak.

Bunları yaptıktan sonra torf/perlit karışımı bir harca tohumları ekip sera etkisi oluşturacağınız bir ortamda çimlendirmeye başlamalısınız. Gün içerisinde sera etkisi oluşturduğunuz ortamı bir ve ya iki kez kısa sürelerde havalandırmalısınız. Aksi taktirde tohumlarda çürüme meydana gelebilir. Çok fazla sulamayın nemli bir şekilde kalsın, bunun için sprey tarzı eşyalar kullanın...

Tekrar söylüyorum passiflora tohumlarının çimlenme süresi tohumun tazeliğine göre değişiyor....

Sevgiler ;)

sebnem34
14-12-2009, 13:09
Tohum taze buna eminim çünkü bu konuda üreticiden gelen başka bitki tohumlarında denemelerim oldu. 1. başarısız olan başka bir yerden alınmıştı ondan oldu. Yeni gelenlerden çok ümitliyim :) Lotusu bile başardım çimlendirmeyi bu kadar acemiliğe :) Dediğiniz doğru taze olması ve orjinal olması çok önemli. Bazı tohumlar başka ırklarla polenlenmiş çiçekten alındığında farklı bir çiçek çıkıyormuş.

doğalbahçe
15-12-2009, 17:18
Bana göre hangi yöntem denenirse denensin önemli olan tohumun tazeliği. Bayat tohumlar ne yapılırsa yapılsın çimlenmiyor. Şimdiye kadar okuduğum çimlenme öncesi iki yöntem kullanılıyor;

1- Ekmeden önce bir gece ılık suda ve ya portakal suyunda bekletmek: Ben bu yöntemin ılık su olanını Karınca70'den aldığım tohumlarda denedim, sadece Pas. mollisimada işe yaradı. Şu da var ki forumda ki arkadaşlarda sadece Pas. mollisimayı çimlendirebildiler....
2- Ekmeden önce tohumu zımparalamak veya çıtlatmak.

Bunları yaptıktan sonra torf/perlit karışımı bir harca tohumları ekip sera etkisi oluşturacağınız bir ortamda çimlendirmeye başlamalısınız. Gün içerisinde sera etkisi oluşturduğunuz ortamı bir ve ya iki kez kısa sürelerde havalandırmalısınız. Aksi taktirde tohumlarda çürüme meydana gelebilir. Çok fazla sulamayın nemli bir şekilde kalsın, bunun için sprey tarzı eşyalar kullanın...

Tekrar söylüyorum passiflora tohumlarının çimlenme süresi tohumun tazeliğine göre değişiyor....

Sevgiler ;)

Sn. Sebahattin Sargın,

Tohumların tazeliği konusunda hem fikir olduğumu söyleyebilirim, yeni P. edulis meyvesinden aldığım tohumları ektim 10-15 gün öncesinde ise başka bir P. edulis tohumlarını ekmiştim şuan onlar yeni yeni kıpırdanmaya başladılar bir aksilik olmazsa yarın fotoğraflarımı ekleyeceğim.

doğalbahçe
16-12-2009, 16:26
Yeni meyvelerden aldığım P. edulis tohumlarını tazeliğini yitirmeden viyollere ektim, kısa sürede daha önce ektiğim P.edulis tohumlarından evvel çimlenerek büyümeye başladılar. Diğer fotoğrafta ise ısınan havanın dışarıya temasını engellemek amacıyla kenarlara dizdiğim ve büyümekte olan minik saksılardaki P.edulislerden toplu görünüm.

sındırgılı
16-12-2009, 17:38
Umarım 704 nolu mesajımda resmini yayınladığım passion' um bu kışı dışarda atlatır.

selhal
29-12-2009, 08:33
Merhaba eylül ayında elime geçen P. edülis tohumlarını gelir gelmez ektim fakat ekmiş olduğum yaklaşık 20 tohumdan sadece bir tanesi filizlendi.

Üstteki fotoğraf 15 gün önceki hali alttakini bu sabah çektim[/url]:o

http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=119491&stc=1&d=1262071609

[url]http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=119490&stc=1&d=1262071609

nevsune
29-12-2009, 10:19
Acaba soğuk bir yerde mi tutuyorsunuz da çimlenmesi bu kadar az oranda ve geç olmuş?

Gerçi bu edulis tohumları bir garip gerçekten, ne yapacakları hiç belli olmuyor. Benim ilk denememde 6 tohumdan sadece biri 1 ayda çimlenmişti, diğerleri yokoldu. Bundan 20 gün önce bir tanesi soğuk katlamada, iki tanesi de domates saksısının içinde olmak üzere üç tohumu tekrar denemeye almıştım. Bu sabah baktım saksının içindekilerden biri çıkıvermiş.
119495

Eylül sonu ekip, önceki sayfalarda da gelişimini görüntülediğim edulisim çok iyi durumda. Yakında saksısına geçireceğim.
119494

selhal
29-12-2009, 11:48
elimdeki tohumların bir kısmını ekmemiştim şimdi eksem geç mi olur? ya da tohumlar bekledikleri için kurumuş olabilir mi?

siniroluyorum
29-12-2009, 15:30
İlkbaharda ekin bence sıcaklıklar daha uygun olur.Tohumların bu kadar kısa sürede çimlenme özelliklerini yitirmezler.

selhal
29-12-2009, 20:54
evin sıcaklığı genel olarak 22 C derece bu sıcaklık yeterli mi sera ortamı için?

doğalbahçe
29-12-2009, 21:04
evin sıcaklığı genel olarak 22 C derece bu sıcaklık yeterli mi sera ortamı için?

Sn. selhal,

Genel olarak 22 C derece olarak belirtiyorsunuz ama toprak ısısı biraz daha önemli olup bu sıcaklık gecede aynı sehirde devamlılık göstermelidir. Çünkü tohum torf veya cocopeat toprağının içinde kalacağı için dış ortam sıcaklığı direkt etki göstermeyecektir.

selhal
30-12-2009, 06:07
çok teşekkür ederim yardımlarınız için.Bir de son bir sorum olacak . Ben ekmeden önce 2 gün suda bekletmiştim. Bunun haricinde tohumları ekmeden önce tohumlara herhangi bir işlem yapmamız derekir mi?

nevsune
30-12-2009, 16:40
Bir yöntem de portakal suyunun içinde bekletmekmiş. Geçmiş sayfalarda deneyen arkadaşların sonuçlarını görebilirsiniz. İçindeki asit tohum çekirdeğinin yumuşamasına neden oluyormuş.

Tohumları ektikten sonra sera etkisi yapıyor musunuz?

Bir yerde edulis tohumları için Ocak ayında ekilir diye bir yazı okumuştum ama nerede deseniz şimdi hatırlayamam. Denemeyi çok istiyorsanız şimdi birkaç tanesini feda edin, elinizde kalmazsa baharda ben size birkaç tohum gönderirim.

selhal
31-12-2009, 06:37
yardımlarınız için çok teşekkür ediyorum

Bayram Güçlü
04-01-2010, 22:31
Merhabalar, ben ilk denememde başarısız olmuştum.Sonra araştırdım ve passiflora tohumlarının meyveden çıkar çıkmaz ekileceğini öğrendim.Geçen temmuz ayında meyveden çıkardığım tohumları hemen ektim ve tohumların hepsi çimlendi.Özel bi bakımda yapmadım. Çok kolay oldu ve şu an elimde epey bi passiflora fidesi var.

siniroluyorum
15-01-2010, 17:45
Benim tohumlarım şöyle bi 3-4 aylık falan sanırım 1-2 hafta önce eken arkadaşım çimlendirmiş ben yeni ektim bakalım ne olacak...

sebnem34
19-01-2010, 13:37
Yeni gelen tohumlar ile tekrar denemeye karar verdim, yılmayacağım. Bir türlü çimlenmiyorlar ama çürümüyorlar da. Denilenleri yaptım fakat olmadı bu kez birleştirip ben yeni bir formül deniyeceğim. Elimdeki p.granadilla, p.caerulea, p.edulis ve p.incarnata maypop tohumlarından birer adeti zımparaladım. Sonra bir hafta buzdolabında duran greyfurt (soğuk katlama için) tohumları içine koydum. (Yarıdan kesip sonra bandladım :) ) Greyfurtu torbaya koyup sıkıca düğüm attım torbaya. Şimdi ısıtıcının üzerinde beklemede. Arada gidip su bırakması için üzerine bastırıyorum. 2 saat sonra oksiyenli suyu ve kaynar suda 3 dk bekletip, çitlicem uç taraflarını ve mikrodalgada toprağı sterilize edip bu toprağa dikeceğim. Beklettiğim suyu üzerine dökeceğim. Sonra da ağzını siyah bir poşetle kapatıp (karanlık olması için) peteğin üzerine koyacağım. Toprak kuruyunca fısfıslayacağım. Ve 15 gün filizlenmezse tüm kalan tohumları işlemsiz toprağa koyacağım, o da olmazsa bu passiflora yetiştirme işlemine bir son verip fide arayacağım. Bulamazsam bu defter kapanacak, netten fotograflarına bakıp laptopun masa üstünde seyredeceğim :)
Sizce yöntemlerin birleşiminden böyle bir şey çıkıyor olabilme ihtimali var değil mi ? tüm aşamaların yani :)

kürşad
19-01-2010, 13:51
Geçen yıl toplam 11 çeşitten 450 civarı tohum ektim. Kendini bilmez bir kedi kasaya pislemeye teşebbüs edip eşinince bir kısmı telef oldu ama toplamda 150 ye yakın çimlenen oldu. Bunların 100 civarını tüpe aldım, yer sıkıntısından dolayı tüpleri büyütemedim ve kışı okulun serada geçirdiler, 50 küsurunu orda kaybettim, kalanı kasasıyla bahçeye taşıdım 40 kadarı da orada kuraklığa teslim oldu. Şimdi elimde 10 kadar kaldı. Bu arada eskiden oturduğumuz evin bahçesinde P. mollissima gördüm, şu ana kadar kış olmadığı için elimde kalan 10 kadarı yaşıyor. Tamamını sahibinden sitesinde satışa çıkarmıştım tek seferde elden çıkarmak için, ilgi duyan olmadı, siteden 2 kişi istemişti 2 şer fide onları da yolda fire vermesin diye bölemedim. Velhasılı bizim çarkıfelek tam bir çarkıfelek yarışmasına döndü. İşi garantiye alıp çeliğe devam derim ben.

sevim4
19-01-2010, 21:32
Merhaba sayın kürşat bey sizdeki renkler hankileri.

nariçi
19-01-2010, 22:19
Sayın Kürşad bey geçmiş olsun. Yazık olmuş, ama yinede bir deneme olmuş.

sevim.K
20-01-2010, 15:36
Yeni meyvelerden aldığım P. edulis tohumlarını tazeliğini yitirmeden viyollere ektim, kısa sürede daha önce ektiğim P.edulis tohumlarından evvel çimlenerek büyümeye başladılar. Diğer fotoğrafta ise ısınan havanın dışarıya temasını engellemek amacıyla kenarlara dizdiğim ve büyümekte olan minik saksılardaki P.edulislerden toplu görünüm.

Muharrem bey baharda kapınızı çalacak kadar büyürler değil mi fideler:) Maalesef tohumdan yetiştirmede başarısızım. Selamlar

gurbik67
20-01-2010, 21:34
sevgili sevim. k.
kasım ayının ilk haftası benden bir çelik ve tohum istemiştin tohumunu ancak kuruta bildim ve bu üstümde bir yük gibi duruyordu buda fırsat oldu diğer isteğinin yanında passiflora fidesi adını vermeyeyim bir fide daha ve çöplemecik tohumu göndereyım okey dersen
vermiş olduğun adres mevcut eğer aynı ise.

doğalbahçe
20-01-2010, 21:53
Muharrem bey baharda kapınızı çalacak kadar büyürler değil mi fideler:) Maalesef tohumdan yetiştirmede başarısızım. Selamlar

Tabi şuan serada, ısıtıcıların kenarlarında büyümeye devam ediyorlar, tabi buyrun bakarsınız o zamana kadar çilek fidelerimde meyve tutar onlarında tadlarına bakarsınız:) Kaliteli, meyvesi hoş olan fidelerden çelik alarak üretim biraz daha kolay, tohumların çelik boylarına ulaşması için daha fazla zamana ihtiyaçları olacaktır.

kürşad
21-01-2010, 07:46
Quadrangularis var yapraklı bir de mollissima, diğerlerinden haberim yok yaprakları dökülmüş.

sevim.K
29-01-2010, 10:31
Sevgili gurbik67 teşekkürler herşey için. Bitkilerin gelişimleri, büyümeleri konusunda desteklerinize, yönlendirmelerinize her zaman ihtiyacım olacak

xeezzeex
06-03-2010, 12:26
merhaba arkadaşlar. ben de bu bitkiyi görüp büyülenenlerdenim. kısa bir araştırmadan sonra akdeniz ikliminde yetişebileceğini öğrenip bir internet sitesinden tohum siparişi verdim. elimde quadrangularis ve caerulea tohumları var(dı). birçok arkadaşın da yakındığı gibi ben de tohumlarımı çimlendiremedim. portakal suyu, sera, çıtlatma, zımparalama, kabuğu soyma derken elimde her iki çeşitten de ikişer adet kaldı. bunları da çimlendiremeden elimden gitmesini ve hevesimin kaçmasını istemiyorum. neredeyse bütün mesajları okudum ancak işin içinden çıkamadım. bana tohum veya püf noktası hususunda yardımcı olabilecek arkadaş varsa lütfen bağlantı kursun. ilginiz için şimdiden teşekkür ederim.

siniroluyorum
11-03-2010, 15:42
Tohumunuzun taze olması gerekiyor.Ben kışın içeride yerim olmadığı için ekmedim(insan iki-üç tane dener:( Şİmdi denedim ama çıkmadılar sanırım 200 tohum boşa gidecek:(

gtatas
05-04-2010, 21:27
Sarı meyve mor renge mi dönüyor acaba yoksa farklı meyvalar mı?

egetropical
05-04-2010, 21:35
sarı meyveli passiflora cerula çeşidine aittir., mor renkli ise passiflora edilus a aittir. mor renkli passiflora meyvesi yeşilden mor renge dönüşür

xeezzeex
06-04-2010, 12:45
arkadaşlar nolur elinde taze tohumu olanlar bana da gönderebilir mi

Jezebel
24-06-2010, 18:57
Geçen yıl dağıtamadığım tohumları gelişi güzel saksılara serpmiştim .
Bu yıl teker teker çıkıyorlar .

155654

;)

cagatayc78
09-02-2011, 00:26
Eskişehirde dışarıda passiflora yetiştirmek isteyen arkadaş, eğer eskişehirin gece ısısı -20nin altına düşmüyorsa passiflora caerulaya değil passiflora incarnataya yatırım yapsın.Ölsede yeniden çıkar.
http://en.wikipedia.org/wiki/Passiflora_incarnata
http://www.magnoliagardensnursery.com/productdescrip/Passiflora_Incarnata.html
http://www.tradewindsfruit.com/passiflora_incense.htm
http://en.wikipedia.org/wiki/Hardiness_zone
USDA 6b= −17.8 °C (0 °F) −20.6 °C (−5 °F)
ama bu guava ile passiflora incarnatanın tohumdan çıkması tam bir inat maşaalah 2 aydır ses seda yok.

vehbi
09-02-2011, 09:27
Bende yirmi gün önce passiflora cerula tohumu diktim hiç görüntü yok her günüm kontrol etmekle geçiyor tohumları bauhaus'tan almıştım

vehbi
09-02-2011, 09:28
Tohumların üzerinde 2013 son tüketim tarihi yazıyordu.

Jezebel
08-03-2011, 20:42
Arkadaşlar tohumlar tazeyken daha güzel çimlenir.
Beklemeye gerek yok.
Kipa'dan 3 Passionfruit aldım, tohumları tazecik ekeceğim, çimlenme başarısı tazelikleriyle doğru orantıda.
Bir yıl beklemek diye bir olay yok;)
Sadece çimlendirmek çok kolay, bunu vurgulamak istedim, gelişigüzel attığım tohumlar bile çimleniyor.
Havaların ısınmasını bekleyebilir veya sıcak bir yerde çimlendirebilirsiniz.
Kolay gelsin.

Andora
06-05-2011, 13:27
Bugün Passiflora Actinia tohumu sipariş ettim. Bu türü pek yetiştiren olmamış galiba. İnşallah becerebilirsem bu türü de tecrübe etmiş oluruz :D

Andora
06-05-2011, 13:49
Resimler ve bilgi : http://www.zengardentr.com/PASSIFLORA-ACTINIA-KOKULU,PR-88.html

209528

209529

209530

209531

209532

Passiflora Actinia'lar, sarmaşıklarında çiçek görmek isteyenlerin en tercih ettikleri Passiflora cinsidir. Hızla büyüyen cins 5 yılda 10 metreye ulaşır.Ama diğer akrabaları gibi değil, zarif bir şekilde sararak büyür. En çok tercih edilen bahçe sarmaşığı olmasının nedeni, Nisan ayından itibaren bir biri ardına açtığı muazzam çiçeklerini, çoğu kez Kasım ayına kadar üzerinde taşır.
Çiçekler etkileyici tam 9 cm büyüklüğünde, beyaz bir göbekten mor mavi taç yapraklı, bir deniz canlısını hatırlatan tropik çizgilerle bezenmiştir.Actinia, önce gözünüze sonra burnunuza, meyvesiyle de damak tadınıza hitap eden en popüler Passiflora.10 cm'e yakın güneş portakalı rengi meyveler, baştan çıkartacak kadar hoş kokulu ve lezzetlidir.

Jezebel
06-05-2011, 20:36
Bahsettiğim meyvenin tohumları çimlendi.
Geçen yıl dağıttığım tohumları çimlendiremeyen arkadaşların ilgisine sunuyorum.
Ne kadar kolay ve firesiz olabileceğinin resmidir:p

209644

.

royalguard
11-05-2011, 19:13
arkadaşlar öncelikle merhaba foruma yeni kayıt oldum. çiçeklerle ilgili ilk deneyimim annemin bana sümbül hediye etmesiyle oldu sonrasında herhalde en zor fide veren türlerden biri olarak passiflora tohumları aldım bauhaus'tan (Passiflora caerulea) bir paket tohumu denedim sitede yazan tüm yöntemlerle neredeyse. Şimdi yeni bir paket tohum hediye etti arkadaşım çünkü bende takıntı haline geldi artık bu passiflora muhtemelen yetiştirirsem yaprakları bana yarayacak kaynatıp içeceğim başka türlü olmayacak =) bir sürü tohum ektim hepsi tuttu neredeyse bir tek passiflora olmadı inat gibi =) sizden ricam elinizde çelik varsa bir şekilde almak istiyorum tohum olmasın lütfen çünkü tohumu yeni aldım daha arkadasımdan. Daha garanti bir yöntem arıyorum. şimdiden teşekkürler.
bu arada belirteyim suan elimdeki tohumlar caerulea. ilk denediklerim incarnata olması gerekiyor yanlış hatırlamıyorsam.