View Full Version : Passionfruit (Passiflora edulis) tohumdan üretim
sanırım rekor kırdım.
Cuma öğlen arası ektiğim tohumlardan Pazartesi öğlen (bugün) 1 adet p. morifolia tohum çimlenmiş boynu topraktan çıkıyordu.
Bir tane kola şişesi bağlanabilen bir sprey aldım.
Her gün biraz püskürtüyorum suyu.
Tohumlara herhangi bir işlem de yapmadım.
Demek ki sıcak havada çimlenme hızlı oluyor bunlarda. Ben de mi denesem acaba?
Tohum göndermiş olduğum kişilere bir de cd göndermiştim orada 20-24 santigrad derecede çimlenmenin olduğu yazıyordu yanlış hatırlamıyorsam.
Bir de bizimkiler köye gitmişlerdi bu sebeple mutfak tezgahının üstüne koydum viyolü 2 gün öyle kaldı, mutfak yakıcı derecede güneş ışığı almayan havanın fazla kurumadığı gece ile gündüz sıcaklığı farkının fazla olmadığı bir yönde.
Sanırım tüm bu etkenleri birlikte sağlayınca çimlenme oldu. Annem mutfak tezgahından kaldırmamı söyledi, salona da koydurmuyor ne yapalım mutfakta akvaryumun üstüne koydum viyolü, tam da yerini bulmuşuz demek. bir de nemi kaybetmemesi için üstüne naylon kapatmayı tavsiye ediyordu siteler, sürekli su püskürtünce bunu da sağlamış oldum, Dikkat: çimlenmemişleri direk sulamak yok.
O zaman bu bitkiye biraz nazlı diyebilir miyiz?
Bence bu bitki nazlı değil tamamen arsız bir bitki. Bir karış boyunda bir fidan bir kaç ay içinde 3-4 metre uzuyabiliyor ve çiçek açıyor. Ama çeşitlere göre farklılık gösterebilir.
Hala tohum bulamamış olanlar var mı acaba?
Özel mesaj atarsanız bir güzellik yapalım size de.
Melih Bakırlıoğlu
27-07-2007, 13:52
Sevgili Kürşad gönderebilir iseniz cok sevinirim.hangi cins olduğunuda belirtebilir iseniz mutlu olurum Hoşçakalın.
Hala tohum bulamamış olanlar var mı acaba?
Özel mesaj atarsanız bir güzellik yapalım size de.
Sevgili Kürşat Bey Passiflora Edulis tohumundan var ise banada gönderebilirmisiniz? Selamlar.
Sayın Kürşad meyvesi yenen cinslerden mi?
Bahçemdeki duvara sardırdığım Passifloramı geçen baharda dikmiştim .Bu seneki
durumu tek kök 2 dal üzerinde 10 metrelik alanı kapladı.
Öyle arsız, bakım gerektirmeyen, susuzluğa dayanıklı bir bitki bu.Çiçeklerinin
döküldüğü yerlerden fide vermeye başladı,bu fideleride evin çevresindeki duvarları
tamamen kapatmak için kullanmaya başladım.Tamamladıktan sonra istiyenlere gönderebilirim.
Ayrıca bol miktarda tohumu var.Tohum istiyenlere şimdiden göndermeye hazırım.
Sebahattin Sargın
28-07-2007, 17:39
Sevgili deportivo fide veya tohumlara şimdiden talibim ;). Çok güzel çiçekleri var gerçekten passifloranızın...
Penelophe
28-07-2007, 18:15
Bunlar da benim passifloralarım.;)
Sevgili Adabayrakoğlu'nun verdiği 3 tohumdan 2 sini çimlendirebilmeyi başardım.:)
Saksıya alma zamanları da geldi sanırım.
Penelophe Süper görünüyorlar.Sağolsun Ada banada gönderecek..
Sevgili deportivo meyveleri yenen cinsten mi?
Sevgili deportivo fide veya tohumlara şimdiden talibim ;). Çok güzel çiçekleri var gerçekten passifloranızın...
Sebahattin Bey özelime adresinizi yazın tohumlardan hemen gönderebilirim.
Sevgili Elfogi meyveler üzerinde yaklaşık 2 aydır duruyor yaz sonuna doğru olgunlaşacağını okumuştum bir yerlerde şimdilik bekliyorum.
S.İnceçayır
29-07-2007, 06:21
Sayın deportivo günaydın, passiflorala tohumundan bende rica edebilirmiyim?
Sayın deportivo günaydın, passiflorala tohumundan bende rica edebilirmiyim?
Özelime adresinizi yazarsanız neden olmasın?Memnuyetle!
MELİH BAKIRLIOĞLU ve Elfogi adreslerinizi yazabilirmisiniz?
Sayın Adabayrakoğlu siz bana tohumlardan yollayacaktınız bir aksilik mi olsu acaba bana hala ulaşmadılar.
Saat 12:25 itibariyle aras kargo bayramiç şubesine zarfları teslim ettim.
Adrese teslim ve alıcı ödemeli.
Tek tük tohum kalmış, olanlardan yolladım, az veren candan :)
2-3 gün içinde eline geçmeyen olursa özel mesaj yazsın kargoya sırarım.
Sayın Kürşat fazla tohumunuz var mı bana da ne zaman uygunsanız yollar mısınız?
Teşekkürler.
Sevgili Darla tohumlar perşembe günü yola çıktı.
Ptt ile gönderdiğimden bu hafta elinizde olur herhalde.
Geçen bende ektim. Henüz bir hareket yok. Atonik ile muamele ettim.
Sebahattin Sargın
30-07-2007, 13:58
Arkadaşlar ektiğiniz tohumlar bir süre çıkmayınca ümidinizi kesmeyin. Geç çimleniyor tohumları sakın atmayın....
Sevgili Darla tohumlar perşembe günü yola çıktı.
Ptt ile gönderdiğimden bu hafta elinizde olur herhalde.
Teşekkür ederim dört gözle bekliyor olacağım..
Sebahattin bey sizin ve Nevsune Hanımın tohumlarını bugün postaya verdim.
Darlacığım senin ve son reisinkinide yarın yollayacağım.Selamlar.
Sayın Deportivo teşekkürler...
[QUOTE=deportivo;136185]Sebahattin bey sizin ve Nevsune Hanımın tohumlarını bugün postaya verdim.
QUOTE]
Çok teşekkür ederim.
Hakan KINACI
30-07-2007, 15:23
Sn.Deportivo;
Elinizde halen tohum mevcut ise bende rica edebilirmiyim.
Saygılar,
saydemir
31-07-2007, 10:50
Arkadaşlar benim alata tohumlarımdan bir tane çimlendirebildim. 5 tohum vardı elimde. Şimdi ona iyi bakmak istiyorum. Yaklaşık 10-15 cm boya ulaştı. Fakat uzum zamandır, boyunda hiçbir ilerleme yok. Yaklaşık bir aydır aynı boyda. Bu bir sarmaşıksa neden uzamıyor? Acaba güneş veya sulama ile ilgili bir aksaklık olabilir mi? Bitki gölge fakat aydınlık bir yerde duruyor.
Birde bu boyda bahçede bıraksam acaba, kış soğuklarından olumsuz etkilenir mi? Balıkesirde oturuyorum. Güneye bakan bir bahçe, fazla rüzgar almaz ama soğuklar ne yapar endişeliyim, görüşlerinizi bekliyorum. Tekrar saksıya mı alsam kışa doğru acaba?
Merhabalar Sayın kürşat çok incesiniz tohumlarım elime ulaştı.Düşündüğümden de çoklar ..Ellerinize sağlık
Yeni ektiklerimden:
1 ad. p. maliformis
2 ad. p. actinia
1 ad. p. incarnata çimlendi 6-7 cm oldu.
1 ad. p. actinia ise boynu görünmüş 2 güne çıkar.
2,5 lt. kola şişelerine taşıyorum ancak çok da uzamadılar.
Kışı içeride geçirmelerini sağlayıp seneye 10 litrelik kovalara alayım diyorum, 3. sene ise meyve verme zamanına ulaşmış olacaklar sanırım.
Ticari yetiştiricilikte de çilek gibi 5 sene verimli olduğunu okumuştum önceden verdiğim linklerde.
-----------------
sayın saydemir: içinde bulundukları kap ne büyüklükte? 10 veya 20 litrelik bir kovaya alırsanız daha fazla gelişecektir, zira benimkilerin kökleri kola şişelerinin yanlarından görünebiliyor, köklerin yaprak izdüşümü kadar açıldığını veya tam tersini gözönüne alırsak biraz daha büyük bir kaba almanızda fayda var, ancak onu da kışın içeride geçirip baharda bahçeye aktaracağınızı varsayıp boğumlu değil çıkarması kolay olabilecek bir kovaya alınız.
-----------------
tohumları alan arkadaşlar için: size kolaylık olsun diye pet bardakların altını lehim makinası ile deldim, her bir bardağın üstünde tohumun ismi yazıyor ve her bir bardağın altındaki tohum o bardağa aittir. sanırım 5 çeşit pasiflora ve 1 çeşit romanesco brokkoli olacaktı. Bazı tohumlar 2 bardaklık olup bir bardağın altında yapışık, pet bardaklara ekim yaparken hangisi olduğunu karıştırmayın :)
"sadece nevsune diğer bir başlıkta brokkoli tohumunden bahsetmiş ona biraz torpil geçtim"
-----------------
Resimlerinizi eksik etmeyin.
bence tohumla uğraşmayın. çelikle çok kolay kökleniyor. benim kırılan dalım köklendi bile neredeyse 2 haftada işlem tamam oluyor yani tohum belki heyecan verici ama uzun bir süreç.
Sevgili Kürşad,
Tohumlar az evvel elime ulaştı. Çok teşekkür ederim. Biran evvel gelişmelerini görmek için sabırsızlanıyorum. Tekrar teşekkürler.
Sevgiler.
Sevgili Kürşad
Saat 17.39 da tohumlarım geldi. Ne kadar özenli hazırlamışsın öyle, bayıldım. Önce tohumları göremedim, boş bardaklar bana bakıyor, sonra sürprizleri gördüm. Çok çok teşekkür ederim. Torpilli olmanın keyfi de bir başka:D
Ağzımı bir toparlasam soru soracağım da:p
Şimdi ekelim mi bunları (brokoli ve brüksel şimdi ekilecek de diğerleri?)
Dedikten sonra temkinli davranıp, birer tanelerini ektim. Ne olur, ne olmaz birer de bahara sakladım.
bence tohumla uğraşmayın. çelikle çok kolay kökleniyor. benim kırılan dalım köklendi bile neredeyse 2 haftada işlem tamam oluyor yani tohum belki heyecan verici ama uzun bir süreç.
Sevgili Ataser
Tohumdan yeni bir canlı yaratıp, onun büyümesini izlemek olağanüstü bir serüven. Her bir filizini tek tek tanıyorsun, senin bir parçan gibi oluyorlar. Elbette çelikle de keyif alınıyor ama bu bir başka;)
Uzun süreçleri keyifli kılmanın en güzel yollarından biri de bu bence. Hem sonra uzun süreç dediğin nedir ki? Bir bakmışsın, büyüyüvermişler.:rolleyes:
Sevgili Kürşad,
Paketi aldım.Teşekkür ederim.
Tohumların hepsini ekiniz ben kaynağı buldum seneye tekrar sipariş geçeriz.
Kendi yaptığımı anlatayım isteyen uygulayabilir:
(Bendekiler viyoldeler ancak size çimlenenleri diğerlerinden ayırmak ve yerinden kolay çıkarmak için ayrıca cinslerini yazmada kolaylık olsun diye pet bardak yolladım)
bardakları üstten 1 cm boş kalacak şekilde torf doldurun, ortasına parmağınızla 0,5 cm derinliğinde çukur açın içine tohumu koyup torfla kapatın, ilk sulamayı iyice sulayıp yapın ve sonraki günlerde de üstüne sprey ile su püskürtün.
Bizim mutfak buhrana girdi üstleri kuruyup duruyor, torfun rengi açılmaya ve nemi kaybolmaya başlayınca (ki günde 2 kez oluyor) sprey ile hemen su püskürtün ancak cumbul cumbul su olmasın. Şimdiden fazla güneş almayan bir yerde ekim yapın, tohumlar çimlenip filizler çıkmaya başladığında ise yarı gölge bir yerde biraz gelişsin ve yaprakları çoğalmaya başlayınca da 5 veya 10 litrelik kovaya aktarın ve kışı içeride geçirmesini sağlayın. Unutmayın ki çoğu odunsu bitkide yaprak ve kökler hemen hemen aynı çapta açılıyor, pet bardağın içinde kocaman fidan olmasını beklemek hata olur. Ayrıca zaten tropik olan bitkimizi dışarıda dona maruz bırakıp öldürmeyelim.
Bizim taraçada 50 kadar kola şişesi birikmiş bakalım kışın nereye alacağız içeriye. Köpek de pawpaw (Asimina Triloba) ların 2 tanesini şişeleri kemirip içindekileri döküp saçarak imha etmiş.
Unutmadan torf olarak klassman potground kullanıyorum.
Teşekkürler..Hemen uyguluyacam.
Merhaba,
Sayın kürşat ben dediğiniz gibi yaptım hatta 5 saat ılık suda beklettim tohumlar yumuşasın diye.
Ayrıca kabukları çok sert olanların kabuklarına da değişik bir teknik uyguladım filizlenirken sorun yaşamasınlar diye.
Şimdi söylemeyeceğim süpriz olsun eğer benim bitkiler filizlenirse demekki yaptığım işe yarayacak.
Bekleyip görmek lazım.
Teşekkürler.
Melih Bakırlıoğlu
01-08-2007, 12:14
Sevgili Kürşad tohumlar bugün elime geçti ,çok teşekkür ederim.Nekadar güzel hazırlamışsın,sana zahmetler verdik.Hoşçakal.
İlk tohumu filizlenen resmini eklesin konuya da gözümüz gönlümüz açılsın, hazır fotoğraf makinamız da bozukken.
Ya da en iyisimi video kamerayla çekeyim de ben size biraz teşvikhh yapayım.
Tamam anlaştık o zaman...
bilgekaan
01-08-2007, 14:48
Teşekkür ederim Kürsad .Tohumlar elime geçti,sadece toprak eksik.Eline sağlık
Hakan KINACI
01-08-2007, 14:53
Benim elime daha tohumlarım ulaşmadı ama geldiği zaman fotograflarını sizinle paylaşmaktan gurur duyarım.:) Nacizane hem kısa resim hemde kısa metrajlı video çekebilen dijital fotografmakinam ile anında yükleyebilyorum artık :)
Saygılar,
Sn. Deportivo
Tohumlarım geldi, çok teşekkürler ediyorum.
Şimdi komik olacak soracağım şey ama, bunlar değişik bir cins mi? Tohumlar, Kürşad'ın gönderdiklerine hiç benzemiyor. Yoksa bunların içindekileri mi çıkartacağım:confused: .
Kuşadasından olan kimdi?
Adres yetersizmiş özelime telefon numarası ile tam adresini yazarmısınız?
Paket geri gelecek yoksa.
Özel mesajların hepsini silmiştim; bahçedeyken aradılar o telaşla isim sormayı unutmuşum.
Sebahattin Sargın
04-08-2007, 13:19
Sevgili deportivo, tohumlar şimdi elime ulaştı çok teşekkür ederim ;). Nevsune hanıma katılıyorum sanırım bunlar farklı bir cins. Bunları bu şekildemi ekelim yoksa içindekileri çıkaralım mı?
Bendeki passiflora çiçek açıyor fakat meyve bağlamadan kuruyup dökülüyor. Bir bilgisi olan varmı acaba:confused:
R.İtalia brokkoli çıktı bakalım ötekileri ne zaman çıkacak.
Sayın Darla:
Onlar "P. Italia" değil "R. Italia" yani Romanesco Veronica.
http://seeds.thompson-morgan.com/pix/m/seeds/3/357.jpg
Bir çeşit brokkoli anlayacağınız. Üstelik hibrit olmadığı için tohumluk alma şansınız olursa seneye aynı üründen tekrar alabilirsiniz. 2-3 yapraklı olup palazlanmaya başladığında toprağa veya 25-30 cm çapında bir saksıya şaşırtabilirsiniz. Ancak fazla güneşe maruz bırakmayın.
Forumda da tartışmışız biraz:
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2979&highlight=Romanesco
Kuşadasından tohum isteyen hala çıkmadı.
Adresi yanlış veya eksik vermiş. Kargoyu arayıp ismini öğreneceğim ama kendisi yine de adres ve telefonunu özel mesaj atsın paket kuşadasında aras kargoda bekliyor.
Sayın Kürşat teşekkür ederim.
Çok şirin görünüyorlar demek ki benim bitkilerim de büyüyünce böyle olacak.
Benim R.Italialarım da çıkmaya başladılar.
Demek buymuş, ben de markette görüp, hayretle seyretmiştim. Ne güzel, artık bizim de olacaklar:D
deportivo ya ulaşabilen varsa kargo şirketini arasın.
16:00 a kadar haber vermezse paketi geri gönderecekler.
aras kargo kuşadası: 0 256 612 20 36
Bir süredir bizim yazdıklarımıza da yanıt vermiyor. Demekki sıradışı bir şey var.
Kargonun bir süre elinde tutması olanağı var mı acaba?
kuşadasından bayramiçi aramışlar alınmazsa bugün 16 da geri göndeririz diye
Şimdi aradım. Perşembe gününe oraya servis çıkacakmış o servisten de dönerse paketi geri gönderecekler.
Ne yapalım perşembeye kadar almazsa başka meraklısına göndeririz.
Sebahattin Sargın
06-08-2007, 13:26
Kürşad bey o meraklı ben olabilirmiyim acaba ;)
İsim ve adres bilgilerinizi şimdiden özelime yazın.
Kargo yerini bulsa dahi ben bir güzellik yaparım size. Zaten elimde gönderilmeyi bekleyen 3 tane paket daha var.
Hakan KINACI
06-08-2007, 14:40
Zaten elimde gönderilmeyi bekleyen 3 tane paket daha var.
Sanırım biri benim :)
Saygılar,
Sakın kaçırmayın.
Bir güzellik, bir güzellik. Gözlerinize inanamayacaksınız.
Hakan KINACI
06-08-2007, 15:30
Sakın kaçırmayın.
Bir güzellik, bir güzellik. Gözlerinize inanamayacaksınız.
Zaten gelmezse, ben gideceğim artık ne kadar fide var toplayıp geleceğim :)
Şaka bir yana bu yaz tatile daha çıkmadım ama her sene mutlaka ve mutlaka Çanakkaleye giderim 1 günlüğüne bile olsa uğrarım Çanakkaleye, onun için hiç belli olmaz, durum ne gösterir bilmem? fakat aniden arabanın yönü Bayramiç'e dönebilir :)
Saygılar,
Sayın adabayrakoğlu tohumlar elime ulaştı teşekkür ederim.Yolladıklarınız passifloranın hangi çeşididir acaba?
Bu arada ektiğim 6 minik saksı tohumdan 2cisi de çimlendi resimlerini aksilik olmazsa ekleyeceğim.
Sevgiler...
Sayın Sargın,
deportivo yu bulamamışlar paket bu akşam kuşadasından size doğru yola çıkıyor.
Evet baylar bayanlar elimde son bir paket daha var sahibini bekliyor.
sanırım 7-8 tane passiflora var yanında birkaç çeşit daha potpori yapar gönderirim. İlk istekliye gönderilecektir :))
Hakan KINACI
09-08-2007, 15:32
Kürşad Bey,
Çok teşekkür ediyorum :) kargoyu az önce teslim aldım. Akşam eve gidince ilk işim tohumlarımı ekmek olacak :)
Saygılar,
Geçen sayfalarda meyve ve tohum fotoğrafını eklemiştim. Purple giant, diye biliyorum.
Tohumların filizlenme süreçleri nedir acaba?
O şanslı ilk istekli ben olabilir miyim?:D
O şanslı ilk istekli ben olabilir miyim?:D
Of course.
Adresini özelime yaz yarın öğlen çıkayım hemen kargoyu.
Çimlenme geciktikçe kışı dışarıda geçirme şansları azalıyor. En azından odunsu gövde yapmaları için zaman çok kısa.
Mollissima lar 30 cm kadar olmuş ve yan dal vermiş, yan dalları falçata ile kesip süpürgelik ile dayanak yaptım bakalım sarılmayı becerebilecekler mi.
Tamam o halde :D Teşekkür ederim.
İlgilenenlere teşekkürler.
Son paket de sahibini bulmuştur.
Resim eklemeyenler bir dahaki organizasyonda organizasyon dışı kalacaktır, uyarmadı demeyin.
:)
Sn. Deportivo
Tohumlarım geldi, çok teşekkürler ediyorum.
Şimdi komik olacak soracağım şey ama, bunlar değişik bir cins mi? Tohumlar, Kürşad'ın gönderdiklerine hiç benzemiyor. Yoksa bunların içindekileri mi çıkartacağım:confused: .
Yaklaşık bir haftadır yakınımdan birinin rahatsızlığı sebebi ile Eskişehirdeydim.
Bu arada Nevsune Hanım passiflora fidelerim yani minicikler yola çıkmaya hazır,
bir iki güne kadar kargo ile adresinize gönderiyorum,gülegüle büyütün.
Kuşadasından olan kimdi?
Adres yetersizmiş özelime telefon numarası ile tam adresini yazarmısınız?
Paket geri gelecek yoksa.
Özel mesajların hepsini silmiştim; bahçedeyken aradılar o telaşla isim sormayı unutmuşum.
Kürşat bey o bendim, ancak geçen hafta Eskişehire gitme zorunda kaldığım için
adresimde bulamamışlar.Büyük bir tesadüf Davutlara bu sabah geldim ;akşam üzeri kargo beni buldu ve gönderdiğiniz özenle hazırlanmış o güzellikleri elime aldım,çok sevindim.Size zahmetler verdim,çok teşekkür ederim.
Sevgili deportivo, tohumlar şimdi elime ulaştı çok teşekkür ederim ;). Nevsune hanıma katılıyorum sanırım bunlar farklı bir cins. Bunları bu şekildemi ekelim yoksa içindekileri çıkaralım mı?
Sebahattin Bey hiç uğraşmayın küçük fideciklerden bir tanede size gönderiyorum,selamlar.
Bendeki passiflora çiçek açıyor fakat meyve bağlamadan kuruyup dökülüyor. Bir bilgisi olan varmı acaba:confused:
Sevgili Egome passifloranın meyveleri sonbaharda olgunlaşıyor diye biliyorum.
Bu durumda Sebahattin beye yönlendirdiğimiz paket asıl sahibine ulaşmış olduğundan Sebahattin beye brüksel lahana ve brokkoliden oluşan özel yetiştirici paketi gönderiyoruz.
:)
Sn Deportivo
Geçmiş olsun, tahmin ettik birşey olduğunu. Kürşad depoda sizin için bekletti.
Sürprizinize çok sevindim, çok teşekkür ederim.
Sevgili Kürşad, hele bir topraktan başlarını çıkarsınlar, ilk işim fotografını çekmek olacak. Sabırsızlıkla bekliyorum o günü :)
Nedir benim bu köpekten çektiğim.
Asker arkadaşıma bir av köpeği aldım hediye.
Malatyadan gelemeyeceği için gelinceye kadar ben bakıyorum terasta. öss den beri de köpek bende. Daha önce yerdeki kabak salatalık fidelerine dadandı, altına meyve sandığı koyup yükselttim çare olmadı yine.
Banyoda çimlenen passifloraları duman etmiş çimlenmiş incarnata nın birini kemirmişti, yetinmedi tomatilloyu, cherry domatesi, pawpaw ı, başka bir pasiflora yı da kemirdi, geçen gün süpürgelikden çubuk yapıp kola şişesine sapladım sarılsın diye sen tut onu da çubuğuyla beraber kopar kemir, purple giantın şişenin dışına taşan yapraklarını da kemir, tuttum zincirle bağladım tasmasını, kapsama alanının dışında bıraktım fidanları, köpek vejeteryan resmen: karpuz çilek tüysüz şeftali salatalık fıstık çiğneyebildiği kadar dal ve kök parçaları ve yeşil bitkilere bayılıyor. sütten başka bir şey de vermiyorum pek, çarşamba günü bursaya gidip orada başka birine bırakacağım, daha başka bir şeyler kemirirse saksıya onu dikeceğim bu gidişle, hepsini geçtim balkondaki süpürgeyi de paramparça etmiş, tazmanya canavarı ilan edeceğim bu gidişle. Siz siz olun köpek kedi vs ile aynı ortamda bitki yetiştirmeye çalışmayın. Ben ettim siz etmeyin :)
Yavru ya oynamak istiyor. Ne yapsın, sen passifloralarınla
ilgilediğin için kıskanıyordur.
Benim bir kedim, gözünün içine baktığım menekşe yavrularını yemişti. Bir diğeri de kıvrılıp menekşelerin üstüne yatardı. Bir başka kedim de, ara verip sonra yeniden işe girdiğimde bana kızıp, balkonda ne kadar yeni açmış çiçek varsa koparıp yerlere saçardı.
Bu yıl, balkona sokmamakta direndiğim güvercinler de gelip, sardunya tomurcuklarını koparıp yere attılar hep. İnsan düşünüyor bunlar bilinçli mi yapıyor diye.
Nedir benim bu köpekten çektiğim.
Asker arkadaşıma bir av köpeği aldım hediye.
Malatyadan gelemeyeceği için gelinceye kadar ben bakıyorum terasta. öss den beri de köpek bende. Daha önce yerdeki kabak salatalık fidelerine dadandı, altına meyve sandığı koyup yükselttim çare olmadı yine.
Banyoda çimlenen passifloraları duman etmiş çimlenmiş incarnata nın birini kemirmişti, yetinmedi tomatilloyu, cherry domatesi, pawpaw ı, başka bir pasiflora yı da kemirdi, geçen gün süpürgelikden çubuk yapıp kola şişesine sapladım sarılsın diye sen tut onu da çubuğuyla beraber kopar kemir, purple giantın şişenin dışına taşan yapraklarını da kemir, tuttum zincirle bağladım tasmasını, kapsama alanının dışında bıraktım fidanları, köpek vejeteryan resmen: karpuz çilek tüysüz şeftali salatalık fıstık çiğneyebildiği kadar dal ve kök parçaları ve yeşil bitkilere bayılıyor. sütten başka bir şey de vermiyorum pek, çarşamba günü bursaya gidip orada başka birine bırakacağım, daha başka bir şeyler kemirirse saksıya onu dikeceğim bu gidişle, hepsini geçtim balkondaki süpürgeyi de paramparça etmiş, tazmanya canavarı ilan edeceğim bu gidişle. Siz siz olun köpek kedi vs ile aynı ortamda bitki yetiştirmeye çalışmayın. Ben ettim siz etmeyin :)
Kürşat bey selamlar ,bende de bir Kurt köpeği var ailece bir günlüğüne İzmir'e
gidelim dedik,akşam döndüğümüzde neredeyse bir metre boyuna gelen güzelim Sardunyamın kökünden sökülüp yaklaşık 30'ar cm. boyunda onlarca çelik olarak
yerlerde süründüğünü görünce ne hale geldiğimi düşünebiliyormusunuz?
Çiçekliklerimin etrafını acil olarak telledim,bir akşam köpeğimin ciyaklamasıyla
( sadist değilim ama büyük bir zevkle balkona koştum),tahmin ettiğim gibi tellerin sivri ucu bizim yaramazın bir yerlerini batmış.O günden beri ben ve çiçeklerim huzura kavuştu.
+2 mollissima boyunları henüz torf da.
Fotoğraf makinasının kutusunu buldum, tamir ettirdiğimde hepsinin resimlerini ekleyeceğim.
Hakan KINACI
13-08-2007, 13:46
Bende Sn.Kürşad Beyden gelen passifloralarımı :) diktim bakalım ne zaman çimlenecekler, her gün iki defa suluyorum 3 defa sulayamıyorum maalesef :( ancak, ben hepsini balkona koydum güneş görmeyen yere, aceba yanlışmı yaptım Kürşad bey banyoda çimlendiriyorum diye yazmış bende mi banyoya alsam ama hiç ışık almıyor.
Birde :) köpek olayına gelince sadece köpek olarak değilde genelde evde beslediğimiz hayvanlar ilgi isterler bu ilgi en fazla onlarda olmasını isterler eğer ilgide eksiklik hissettiklerinde size (sahibi) zarar vermeyeceği için ilginizi çekmek için etrafınızda sizin en çok ilgilendiğinizi bir objeye odaklanır ve ona zarar verirler bir zamanlar benim bir kanişim vardı, o da gerçi 4 kişilk ailede sahip olarak babamı seçmişti, bir gün babam iligilenmedi diye bir akrabaya alınan hediyeyi sabaha kadar kutusu ile birlikte paramparça etmişti.
:D Sn Kürşad tohumlar az önce geldi. Çok teşekkür ederim itina ile hazırladığınız bu pakete ve yanındaki bonus tohumlara, hemen ekiyorum. Ayrıca nereye eksem derdine çare bulduğunuz için de teşekkürler.
Merhabalar,
Bir haftanın sonunda da benim purple giant ım filiz verdi ve başı topraktan çıktı.Artık büyüdüklerini her gün izleyebiliyorum ve buraya da resimlerini koyacağım.
Sevgiler...
Bir tüyo daha veriyorum.
Passiflora lar topraktan çıktıktan sonra yaklaşık 10-15 cm boylandıklarında asma filizlerindeki gibi uzantıları çıkıyor "adı sülük imiş galiba" işte bunları gördüğünüzde hemen bitkinin yanına 1-1,5 metre kadar bir çıta veya bambu benzeri bir şey saplar ve sarılmasını sağlarsanız daha hızlı boy attığını göreceksiniz. Tecrübe ile sabittir.
Bir de çimlenmemiş tohumları "sulamak" gibi bir fiil kullanılıyor, suyu sprey ile püskürtme ve torfu nemli tutma şeklinde yapacağız.
Baktımhiç resim gönderen yok yine iş başa düştü.
Eh konu da aşağılara kayıp gitmesin ":)" diyerekten hemen video kamera ile şip şak resimleri çekerek konuya ekliyorum.
Bunların içinde P. Edulis Flavicarpa fidesi yok, o da viyolde henüz. nem olayı: birkaç gün köydeydim filiz torfdan çıktıktan sonra kabuğu kurumuş, tepesinden atamamış az önce bistüri ile yarıp kabuğu aldım ancak durum pek de iç açıcı değil. Yaprakçıkların yarıdan fazlası sararmış, eğer zaiyat olmadan yeşillenir büyürse durumu kurtardık demektir. ayrıca viyolde 3 tane daha çimlenmiş P. Mollissima var.
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora04.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora06.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora07.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora08.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora09.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora10.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora11.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora12.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora13.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora14.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora15.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora16.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora17.jpg
http://i112.photobucket.com/albums/n188/kursad77/bahce/passiflora18.jpg
Hakan KINACI
16-08-2007, 08:09
Benimkiler hala Kürşad Beyin gönderdiği bardak içinde sabah akşam suluyorum inşallah göreceğim :) filizlerini :) teşekkürler Kürşad Bey,
Sevgili Kürşad
Tohumlarımın ekim ve filizlenme süreçlerini de yazsan.
Benim sadece brokolilerim çimlendi. Passifloralarımdan hiç bir işaret yok. Temmuzun 31 inde ektiğime göre, 16 gün olmuş. Daha bekleyecek miyim?
Sevgili Darla
ne oldu, topraktan çıkan ne alemde?
Sevgili nevsune Purple giantım ile başka bir türüm vardı aklıma gelmiyor onlar bayağı uzadılar.Hatta dün farkettim bir tanesinin yaprağı tohumun zarında sıkışmış onu kurtardım büyüyorlar hızla..Bu gün resmini çekip yarın buraya koyacağım işallah...Sevgiler...
Kutlarım. tohumdan çimlendiren ilk siz oldunuz değil mi?
Nasıl yaptığınızı anlatırsanız sevinirim. Nerde tuttunuz, hangi sıklıkta su püskürttünüz.
Benimkilerden neden ses çıkmadı, bir kıyaslama yapmak gerek.
Benimkide daha çimlenmemiş.Dün dayanamadım açtım baktım.Aynısı duruyor.Nasıl bir metot uygulamak gerekir.
Kürşad Bey bu işin erbabı baksanıza maşallah herbiri çok güzel.
Ben nasıl yaptığımı anlatırım ama gülmekten kendimi alamıyorum.
Öncelikle bana Sayın Kürşat ın yolladığı tohumları 5 saat ılık suda beklettim.Su tabi soğudu bu süre zarfında.Tohumlarda çok az yumuşama vardı ama bu süre uzatılabilir belki de.
Daha sonra çiçekçiden almış olduğum topraktan bir avuç pet bardaklara koydum tohumları da çekirdek çıtlar gibi incitmeden tohumların kalın kabuğunu dişimle açtım.Sonra toprak koyduğum pet bardaklara serpiştirdim.Üstüne çok az toprak daha ekleyip,üzerini hafifçe bastırdıktan sonra da suladım .Sonra ki günlerde de toprakları kurudukça çok az suladım.6 adet pet bardağa ektiğim tohumlardan 2 çeşidi çimlendi.Ötekilerini hala bekliyorum.
Teşekkürler.
Benimkide daha çimlenmemiş.Dün dayanamadım açtım baktım.Aynısı duruyor.Nasıl bir metot uygulamak gerekir.
Sanırım biz ikimiz, en iyi bitki yetiştirme yarışmasında başa güreşeceğiz:dilli:
Size bir formül verip şu şöyledir kesin çıkar demek isterdim ama öyle bir şey yok.
Bardaklarınızı fazla güneş almayan, az nemli, ne çok sıcak ne de soğuk bir yer olmayan, herdaim gözle torfun kuruyup kurumadığını görebileceğiniz ve kurumaya başlamış ise su püskürtebileceğiniz bir yerde tutmanızı tavsiye edebilirim.
ayrıca 1 litre suya 1 gram giberalik asitin 1/3 ü kadar ekleyip ilk sulamayı bununla yapmıştım, daha sonra ise sadece su püskürtme yaptım, 3.-4. günde ilk tohum çimlendi. Şimdi üstünden yaklaşık 3 hafta geçmesine rağmen yeni çimlenen tohumlar var. Daha da olacağını sanıyorum.
Torfu kurutmamaya özen gösterin diyeceğim, artı çimlenip topraktan çıkanlar olursa bunları daha iyi güneş alan başka bir yere alın az gölge olsun, yoksa kürdan gibi uzayıp gider, yaprakları güçlenmeye başladığında tercihen 10-20 litrelik bir saksıya geçirin. Bu esnada boynu çok uzun ise saksının ortasını biraz çukur açıp sapın birazını toprakla kapatabilirsiniz.
Benim quadrangularis in boynu 2 kere kürdan gibi incelmişti, kurumak üzereyken yanlarına torf doldura doldura kurtardım.
Kışı içeride geçirdikten sonra baharda da uyanma zamanında toprağa aktarın. (kökleri topraklı olarak)
Hakan KINACI
16-08-2007, 11:02
Hımmm Benimkilrede hiç bir kıpırtı yok. Bende bir inceleyeyim bakayım hiç güneş görmüyor ancak çok aydınlık yerdeler, her gün sabah akşam toprağın kuruluğuna bakarak su veriyorum.
Benden tohum isteyen arkadaşlara birer küçük fide göndereceğim ancak hala nasıl bir ambalaj yapacağımı düşünüyorum,bugün biraz daha şekillendi.
Sanırım hafta başı Söke veya Kuşadasından göndereceğim.
Benden tohum isteyen arkadaşlara birer küçük fide göndereceğim ancak hala nasıl bir ambalaj yapacağımı düşünüyorum,bugün biraz daha şekillendi.
Sanırım hafta başı Söke veya Kuşadasından göndereceğim.
Bu dediğinizi ben de düşündüm; şöyle 15-20 cm olmalarını beklemek lazım en önce, gövde ne kadar ince olursa o kadar kırılgan olur.
Kökünü de torfun yanlarını iyice silkeleyip saçak kökleri de biraz alarak 4-5 cm çapında bırakmak veya toprağını biraz silkeleyip aynı sonuca ulaşmakla inceltmiş oluruz,
Fide + kök ün boyu toplamda 25 cm kadar olunca önce ıslak beze, sonra naylona ve daha sonra mukavvaya sararak silindirik bir ambalaj yaparsak içeride fidenin yukarı aşağı kayması önlenmiş olur.
Fidenin kök ve gövdenin oynamasını engellediğimizde geriye kargonun erken ulaşmasını dilemekten başka bir şey gelmiyor.
İşinize karışmak gibi olmasın sayın kürşad ama ben gönderirken pet şişeyi ortadan kesip diğer kısmınıda üzerine geçirip ek yerlerinide bantlıyorum birde hava alacak delik açınca kutulayıp destekjleyip yolluyorum sağlam gidiyo isterseniz bi deneyin..
Kürşat Bey teşekkür ederim ilginize.Passiflora sarılgan bir bitki olduğundan diğerlerine göre daha elastiki küçük su şişesine 25 cm. lik bitkiyi bükerek sığdırdım
yani kırılmadı.Ancak verdiğiniz fikir daha uygun sanırım öyle göndereceğim,yanısıra
ambalajda benim düşündüğümden daha küçük olur.
Ben topraklı olarak küçük su şişesine koymayı onuda karton içine almayı düşünmüştüm.
İşinize karışmak gibi olmasın sayın kürşad ama ben gönderirken pet şişeyi ortadan kesip diğer kısmınıda üzerine geçirip ek yerlerinide bantlıyorum birde hava alacak delik açınca kutulayıp destekjleyip yolluyorum sağlam gidiyo isterseniz bi deneyin..
İşimize karışmak diye bir şey yok, fideyi en sağlam biçimde kargolamaya hazırlamak için fikirler üretiyoruz, bana dürüm gibi mukavva kutuya sarmak geldi, sebebine gelince mukavvanın boydan boya gözenekleri var bunları soldan sağa uzatıp dürüm gibi sardığınızda dış etkenlerden ve kırılmadan en az şekilde etkileneceğine eminim, üstüne basarlarsa dürüm: pideye döner ayrı mesele, sabah sabah dürüm muhabbeti de nerden çıktı :)
Diyeceğim kök kısmını toprağı ile birlikte geniş bir yere koyarsak oradan oraya atılırken kırılır gibi geliyor, yine de herkes yaptıklarının resimlerini eklerse birkaç seçenek çıkar yine tartışırız konuyu.
Bu kargo işi bu yıl hepimizin canını sıkmışa benziyor(sevgili kargocu arkadaşım üstüne alınmayacak, çünkü onu çok seviyoruz ve onun kargosu hiç söz konusu değil:). Bir kargo 48 saati aşkın bir sürede ulaştırdığı fidanlarımın katili oldu. Ne yazıkki geçen süreçte de, biri hariç diğerlerini kurtaramadım.
Şikayetvar.com'a yazdığım dilekçe sonunda, firma özür diledi ama fidanlarımı geri getirmeyecek bu. Tamamen rastlantı sonucu o gün de yine aynı yerden ve aynı firmayla gönderilmiş paketimi bu kez 24 saatte getirdiler.
İki gün önce işlerim nedeniyle ancak saat 17 sıralarında başka bir kargo firmasıyla gönderdiğim çiçeğin, sabah saatlerinde yerine ulaştığını öğrenmek oldukça sevindiriciydi.
Demek ki kargo firmasını iyi seçmek gerekiyormuş.
Melih Bakırlıoğlu
17-08-2007, 09:05
Benimde brokolilerim cimlendi,diğerlerinde bir hareket yok.Kürşat'ın gönderdiği bardaklara;kum+keci gübresi+perlit+leonardit karışımı hazırlayıp birazdaha derin bir kutuya koyup üstünüde streç flim ile kapattım ve hala bekliyorum.Hoşçakalın
Brokoliler ve brüksel lahanaları çimlendi. Passifloralarda tık yok henüz ama daha erken zaten.
Özgür Ayata
18-08-2007, 23:51
Herkese selamlar.Ben siteyi birkaç gündür inceliyorum ve henüz üye oldum.Girne' de yaşıyorum ve evimin bahçesinde amatör olarak domates, biber, zeytin yetiştiriyorum.Karşımdaki evin bahçesinde papaya ağacını aylardır görüyordum, bugün meyvelerin turunculaştığını gördüm.İngiliz kadından tohumları sorduğum zaman, olgunlaşmış olanlardan birini alabileceğimi söyledi :) meyveyi kesip yedim içinden 125 adet tohum çıktı.
Şimdi ne yapmalıyım, tohumları nasıl muhafaza etmeliyim?
Tohumları yıkayıp dışarıya masanın üzerine serdim ve üstlerine nemli mendil koydum.Yardımcı olanlara şimdiden teşekkürler.
Sevgili Deportivo
Ayın 9 unda fidemi göndermişsiniz ama hala gelmedi bu kargo?
Size bilgi verdiler mi?
Resim koyan yok hala.
Bende ilk çıkan fideler 40 cm kadar oldu.
Penelophe
24-08-2007, 15:38
Benimkilerin büyümesi durdu, hala 5cm kadar boyları.
Kürşat bey, Brüksel lahanası (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=145949&highlight=br%FCksel+lahanas%FD#post145949) başlığına bakabilir misiniz?
Baktım da resim göremedim :)
Konu hangi meyveyle başlamış hangi sebzeyle devam ediyor.Nerden nereye gelinmiş....:D
Sevgili Deportivo
Ayın 9 unda fidemi göndermişsiniz ama hala gelmedi bu kargo?
Size bilgi verdiler mi?
Nevsune Hanım gönderdiğime dair bir yazım olmadı,sadece küçük su şişelerini alt tarafından keserek fideleri onlara aldım.Nasıl sağlıklı olarak göndereceğimi düşünürken iki üç gün geçti ,bu süre içinde fideler boynun büktüler.Bahçeye diktiklerimin durumu iyi şimdilik onların kuvvetlenmesini bekliyorum,bilahere göndereceğim selamlar.
Ben yanlış anlamışım demekki. Dervişin fikri neyse, zikri de oymuş ya:D
Aman sevindim. Bir şey oldu diye üzülmüştüm ben de.
Kürşat Beyin gönderdiği passifloralardan İncarnata cinsi kaynar suda 3 dakika bekletilip torfa ekildi.
Süre on gün sonuç aşağıda; darısı diğerlerinin başına.
Deportivo: o şişedekilere destek vermezsen yerde dolanmaya başlarlar bak. Süpürgelik veya kalemlik bulursan ideal aksi halde 1x1 çıta yaptırabilirsin. Sarılmaya başlayınca daha hızlı büyüdüklerini gördüm.
Deportivo tebrikler.Benimkilerde daha hareket yok.Ama ben kaynar suda bekletmedim.:(
Arkadaşlar Passİflora İnkarnata aradan 24 saat geçtikten sonra yaklaşık 4 cm. boya geldi.
Bir süre o boyda sabit kalacak, daha sonra sapı kalınlaşmaya ve diğer yaprakları da çıkmaya başlayacak. Tohumdan çıkar çıkmaz 3-4 cm boyda oluyor ilk zamanlar. Tabii güneş almayan bir yerdeyse boyu 6-7 cm ye ulaşabiliyor ancak gövde ve diğer yapraklar olmuyor, bu durumda başka bir yere aktarırken tepesinden 2-3 cm sini toprağın dışında bırakıp boğazı dolduruyorum ben, tepeden suladığınızda 4-5 cm ise hemen yan gelip yatıyor.
Üstündeki naylonu da çıkaralım artık, tohumun zarını attığında ilk yaprakları görebilirsiniz. P. Edulis Flavicarpa nın çıkışında viyolün birkaç gün susuz kalmasından dolayı filiz tohumun zarını atamadı ve yaprakları çıkmadığı için içeride büzüşüp kaldı ve şu an ölmüş vaziyette.
Öğlen fark ettim. P. Incarnata çiçek açmış 3-4 tane, toplu iğne başı kadar. Sadece 2-3 aylık olduğunu göz önüne alırsak oldukça iyi bir gelişme. Demek ki ilk yıl mevye verebilecek.
Benden başka başarısız olan var mı, yoksa ben tek miyim?
Görünen bir tane bile passifloram yok.
Kürşad bey resim görebilirmiyiz.
Passifloranın bugünkü durumu ; büyüme hızla devam ediyor.3. yaprak göründü.
Bu resimlerle idare edelim.
3 gün izin aldım, bahçedeki otlarla ve bilimum haşaratla mücadele edip geleceğim :)
http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=142675&postcount=437
Sıcaklık düştü galiba eskisi kadar hızlı uzamıyorlar.
Yeni çimlenenler de 2-3 yapraklı hala.
Yeni bir şey daha gördüm ve sizinle paylaşmak istedim.
Hani çiçek açan Incarnata vardı ya. Tam yapraklarının sapla birleştiği noktada çiçek gözü gibi sağ ve solda olmak üzere 2 tane göz var. Buralardan küçük damlalar salgılamış. Bir belgeselde bir bitkinin böyle bir salgı salgıladığını ve ondan faydalanan karıncaların da bitkiyi diğer haşareden koruduğunu izlemiştim. Bu salgının sebebinin ise çiçeklerin yakında açacağını ve bu çiçekleri döllemeye gelecek olan arı ve diğer böceklerin bu salgı vasıtasıyla çiçeğe ulaşacağını tahmin ettim. Tadına baktığımda tatlı tatlı bir tadı vardı. Çiçek açmış olan bitkilerinize bir göz atarmısınız size de var mı bu salgıdan?
Benim passifloralardan sadece P.actinia çimlenmiş;) . Tatil dönüşü büyük bir heyecanla yanlarına koşmuştum ama:( olsun şu an 9-10cm kadar. Ötekilerden umudu kesmeli miyim acaba?
Hakan KINACI
06-09-2007, 10:43
Sanırım ben tamımından ümidim kesmem lazım, yaklaşık 1 ay oldu, hiç bir hareket yok, içi toprak dolu bir bardak ve her gün sabah akşam suluyorum inşallah çıkarlar ümdi ile...
Benden şanslı olduğunuz kesin.
Bu sabah köpeğe yemek vermeden gitmiştim, akşam geldiğimde hemen ekmek doğrayıp yemek ekledim, kapının dibinde toprak vardı, köpük kutunun kenarını kemirdiğini sandım önce, zincirinden kurtulmuş ve 3 aylık emeklerimi talan etmiş. 60-70 cm boya ulaşan 7 kova passifloraları, naranjillaları, kivileri, kamkat anaçlarını, adaçayını, yenidünyaları, beyaz salatalığı, toplamda 30-35 kök fideyi kendine öğle yemeği yapmış. Tasmasından tutup çatıdan sallayasım geldi. Passiflora sözü verdiğim arkadaşlardan çok özür dilerim. Yeni çimlenen ve kışı geçirmek gibi bir şansı olmayan 3-4 cm boyundaki fidelere kaldık. Bizim fidanlar da borsayı geçti, bir gün tavan bir gün taban yapıyor.
Geçmiş olsun kürşat hayatta böyle yaramazlarda var napalım..
Penelophe
06-09-2007, 22:27
Kürşad, sağlık olsun.
Melih Bakırlıoğlu
07-09-2007, 12:18
Sevgili Kürşad geçmiş olsun.İnşallah bizlere gönderdiğin tohumlardan çokça üretebilirizde size bolca göndeririz.Senin yaramazın karnımı ağrıyor acaba?Bildiğim kadar köpekler karınları ağrıdığında ot yerler.Hoşçakalın.
Sevgili Kürşad çok üzüldüm.Geçmiş olsun.
Allah daha büyük dert vermesin.
Geçmiş olsun emeğe de üzülürüz amma, canınıza bir şey olmasın. Üzülmeyin Lütfen.
Hakan KINACI
07-09-2007, 13:08
Sağlık olsun Sn.Kürşad, Bazen böyle yarmazlıklar yapılabiliyor,Allah can sağlığı versin de bir şekilde tohumlar vs bulunur, yine yetiştirisin de bizede tohum gönderirsin :)
Geçmiş olsun Kürşat Bey,gerçekten çok üzüldüm emeklerinize.Allah sağlık
versin yine yaparsınız, bizimkiler olursa bizim tohumlarımız hepimizin, tüm arkadaşlarımızın.Göndeririz tekrar yaparsınız.Sağlıcakla kalın.
saydemir
08-09-2007, 17:20
Buda benim passiflora alata m. Koyacak yer bulamıyorum. Saksıdaydı ilk baştan, saksıdan bahçeye geçirdim daha iyi gelişir diye. Ama nerdeyse hiç büyümedi. Sadece biraz gövdesi kalınlaştı ve yan dallar çıkardı. Sonra bende yaklaşan kış yüzünden bahçeden tekrar saksıya aldım. Son hali bu. Yanına diktiğim çubuga sarılmaya ve büyümeye pek niyeti yok gibi.
Bende passiflora caurelia da var. Caurelia nın yaprakları parçalı iken, alata nın yaprakları düz. Acaba passiflora diye başka birşey mi çıkıyor saksıdan?? :o
Pasiffloram sağlıklı ve yanındaki kargıya sarılmaya başladı.Şu anda yaklaşık 30cm. Yarın fotoğraf eklerim.
Arkadaşlar bu bitki kışın ne olacak. Ölecek mi?
Evin içine güneş alan yere koy.Ölmez.:)
Bol çiçek bol meyve inşallah..
Sebahattin Sargın
16-09-2007, 10:36
Ada abla seninkinin maşallahı var ;). Benimki yavaş yavaş gelişiyor, dün toprak almıştım. Bugün saksısını ve toprağını değiştireceğim. Bakalım nasıl olacak o zaman, işte buda benimkinin son durumu:
20788
aysemelike
21-09-2007, 08:59
Ada abla seninkinin maşallahı var ;). Benimki yavaş yavaş gelişiyor, dün toprak almıştım. Bugün saksısını ve toprağını değiştireceğim. Bakalım nasıl olacak o zaman, işte buda benimkinin son durumu:
20788
Sebahattin bey bu gerçekten passiflora mı? Çok değişik geldi bana, merak ettim. Benim bahçedekinin yaprakları 5 dilimli, parmak gibi ve oldukça ince yapılı. Ayrıca asmada olduğu gibi tutunacak ince uzantılar çıkarıp değdiği yerde kıvrılarak tutunuyor..
Acaba tür farkımı var. Bir bilginiz var mı?
Sebahattin Sargın
21-09-2007, 09:05
Ayşe Hanım öncelikle sizi gördüğüme çok sevindim ;). Hoşgeldiniz efendim, bu sene soğanlı bitkiler topluyordum o yüzden başınızı çok ağrıtacağım ;). Süs bitkileri başlığındaki "Çiğdem" konusuna bir uğrarsanız sevinirim ;)
Passifloraya gelince, bunun tohumunu sevgili adabayrakoğlu göndermişti bana. Sanırım Passiflora edulis idi. 487. mesajdaki adabayrakoğlunun passifloraları ile aynı türdenler. Sanırım sizinkisi farklı bir tür oluyor...
5 parçalı yaprağı olan P. mollissima olabilir.
http://www.wegmans.com/kitchen/ingredients/produce/fruit/passionfruit.asp
Sevgili Ayşemelike ben bu meyvayı tohumları için satınaldım. Sebahattin Sargın ve bendeki aynı tohumdan. Bizdeki purple giant olsa gerek.
Sebahattin Sargın
21-09-2007, 11:00
Kürşad Bey bizimkiler sizce hangi türdür acaba? Adabayrakoğlundan aldığım tohumlar bu şekilde idi:
http://www.passionflow.co.uk/biclose112.htm
Bu isim ile aratınca çıkan türler, bizimkinin yaprak yapsına benziyor.
Sabahtan beri internette passiflora türlerine bakıyorum hayran kaldım vallahi ;)
Bitkim 50 cm boylarında ve yaprak şekli değişmeye başladı.
Hakan KINACI
03-10-2007, 14:24
Yaklaşık 7~9 bardak olması lazım eve gidince sayayım ve sanırım 3 aydır hala yeşerecek diye bekliyorum. :) Umudumu kaybetmedim, daha önce balkonda idi şimdi cam kenarında ve sürekli fısfıs ile her gün sabah akşam suluyorum şimdi bir tanesinde çok minicik bir yeşillik var ama nedir? bilmiyorum. Büyümesini bekliyorum, büyüdükten sonra bir resim eklerim.
Ada çok güzel maşallah.Benimkide değişmeye başladı.İnşallah senin ki çiçek açar.Nasıl bir çiçeği var merak ediyorum.Renk olarak.
sinaninci1
04-10-2007, 13:40
Herkese selam
Kursat bey ayni sorun bendede var kopegi salamiyorum saldigim anda ilk isi aninda sanki inat yapiyormus gibi hangisini yakalarsa kokluyor onun icin disari saliyorum ama bahcedikiler daha lezzetli geliyor galiba bu huyundan vaz geciremedim uzgunum yapacak birsey yok.
Kursat bey su anda elimde passiflora tohumu gecti hangi cinsi oldugunu bilmiyorum burda yetisen bir meyveden alinmis ama olsun (Bu kadar cesidi oldugunu bilmiyordum sormadim ama ogrenecegim) hemen cimliyeyimi ne dersiniz
Saygilar
Sebahattin bey sizin elinizdeki edulis veya edulis flavicarpa olabilir.
Adabayrakoğlu bana da yollamıştı ancak çimlendiremedim.
Büyüdüğünde yaprak ve meyvelerinden anlarız ileriki zamanda.
Elfogi ninkinin de bir büyük boy saksıya geçme zamanı gelmiş.
Gerçi bu saatten sonra büyüme duracaktır ancak baharda güzel bir kök gelişimi ile bitki birden gelişebilir düşüncesindeyim.
Sinaninci1 artık çimleme için geç kaldınız, baharda nisan başı gibi ev içinde çimleyip daha sonra saksıya alıp dışarı geçirirseniz iyi olur.
Bu arada tohumları beklettikçe çimlenme oranı da düşüyor onu da belirteyim, ancak bu çimlenmez anlamına gelmiyor.
sinaninci1
06-10-2007, 00:32
Tesekkurler Kursat bey
Saygilar
Kürşad Beyin gönderdiği tohumlardan sadece bir tanesi çimlenmişti. Son hali bu. Biraz yavaş gidiyor galiba ama olsun:)
Sebahattin Sargın
19-10-2007, 16:02
Benim passifloram adabayrakoğlunun 495. mesajındaki gibi olmaya başlamıştı, yaprak şekli değişmekteydi. Fakat annem yanlışlık ile tepesini kırdı, bende kırılan yeri yeniden toprağa ektim. Arkadaşlar sizce yeni sürgün verirmi aynı şekilde?
sinaninci1
19-10-2007, 16:05
Baska yaprak varmi ustunde? Koltuk altindan verir.
Sebahattin Sargın
19-10-2007, 16:21
Benim passifloramın resmini çekemediğim için Sevgili adabyarkoğlunun resmi üzerinden anlatacağım. Aşağıdaki resimde koyu siyah ile çizdiğim yerden kırıldı. Bende üzerinde bir tane yaprak kalacak şekilde toprağa ektim. Alt taraftan yeni yapraklar veriyor amam üst taraftan verdiği yaprakların şeklinde değil bu sürgünler....
22771
sinaninci1
19-10-2007, 16:26
O isaretledigin altindaki yapragin koltuk altindan verir.
Yapraklar duzelir merak etme.
Çok güzel bir bitkiymiş, çiçeklendirmeyi ve meyve almasını başaran var mı?
ngunduz71
19-10-2007, 16:43
Yenen cinsinin tohumlarından isteyen arkadaşlar varsa,en azından 5-6 kişi ile paylaşabileceğim kadar elimde tohum mevcut.Meyvesinden dün akşam cıkarttım.
Ben isterim ama tohumdan üretebilir miyim bilmiyorum hiç ;)
copur 09
19-10-2007, 18:19
Bu sezon çimlendirmek için çok uğraştım ancak olmadı. Ngunduz71 tohum taliplisi olabilirim. Selamlar.
Arzu Kasapoğlu
19-10-2007, 18:22
Ngunduz71, mümkünse bende tohum isterim.
sinaninci1
19-10-2007, 18:42
Ngunduz71, mümkünse bende tohum isterim.Eger bendekinden degilse
Todorunkinden bende var.
saygilar
ngunduz71
19-10-2007, 22:26
Merhaba,
Benim elimdeki tohumlar Passiflora edulis'in tohumları,
Gerekli adres bilgilerinizi verirseniz adresinize gönderirim.Papaya ve güvey feneride isterseniz bir miktarda ondan gönderebilirim.
Sayın ngündüz71 , özelinize adresimi yazdım . Papaya ve Edulis tohumu
gönderebilirseniz ; sevinirim,selamlar.
sinaninci1
19-10-2007, 23:31
Ozelinize bende yazdim.
Simdiden tesekkurler.
Saygilar.
Arzu Kasapoğlu
19-10-2007, 23:59
Ngunduz71, bende özelinize adresimi yazdım.
İyi akşamlar...
ngunduz71
20-10-2007, 10:33
Merhaba,
Tohumları hafta başı postaya vereceğim.
şimdiden iyi şanslar diliyorum.:)
lokmanbahçe
20-10-2007, 12:31
bir tanecik alatam vardı saksı düşünce kafadan kırıldı. alt kısımdan sürgün verir mi ya da kırılan kısmı köklendirebilir miyim ki?
ngunduz71
22-10-2007, 10:20
Arkadaşlar merhaba,
Tohum isteyen arkadaşların,tohumlarını yarın postaya vereceğim.
ELFOGI ( güvey feneri - papaya )
SINANINCI1 ( passiflora edulis - papaya )
DEPORTIVO ( passiflora edulis - papaya )
ARZU KASAPOĞLU ( passiflora edulis - papaya - güvey feneri )
ILKIN ( passiflora edulis - güvey feneri )
SONREIS66 ( passiflora edulis - papaya - güvey feneri )
sinaninci1
22-10-2007, 10:24
ngunduz71
Cok tesekkurler.
Bu guveyfeneri nasil bir cicek?
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2707&highlight=g%FCvey+feneri
Güvey Fenerini buradan inceleyebilirsiniz.
ngunduz71
26-10-2007, 12:07
Arkadaşlar merhaba,
Bu Çarşamba günü tohumları postaya verdim.Umarım sağ salim elinize ulaşır.
Benim dikmiş olduğum passiflora edulis tohumları çimlenmeye başladılar.
:-))
ngunduz71 fotoğrafların Güvey Feneri başlığında olması daha doğru. İki farklı yere aynı fotoğrafı eklemeniz gereksiz yer kaplar.
Sevgili arakadaşlar lütfen yazışmalarınızın ve eklentilerinizin başlık dışı olmamasına dikkat edin.
Teşekkürler.
Sevgili ngunduz mektup içindeki tohumlarınız şimdi geldi. Çok teşekkür ediyorum. Acaba hangi tohum hangi çiçeğe ait? Sağolun tekrar. ;)
ngunduz71
29-10-2007, 20:24
Merhaba,
Arkadaşlar kusura bakmayın tohumları koyduğum zarfların üzerine isimlerini yazmamışım.:-((
Şekli yuvarlak ve dışı formu desenli olan tohum papaya,Susam tohumuna benzeyen passiflora edulis ve küçük tohumlarda güvey feneri.
iyi şanslar diliyorum
sinaninci1
29-10-2007, 23:57
ngunduz71
Tohumlari aldim cok tessekurler.
Arzu Kasapoğlu
30-10-2007, 19:03
Ngunduz71 tohumları bu gün akşam üstü aldım, çok teşekkür derim
Selamlar.
copur 09
01-11-2007, 17:49
Ngunduz71 çok teşekkürler tohumlar bu gün elime geçti. Passiflora tohumlarını tanıdım ancak daire içerisindeki daha tombulca olan tohumların ne olduğunu çıkaramadım.
bülent16
02-11-2007, 15:09
Ngündüz71
Eğer elinizde hala varsa passiflora Edulis ve Papaya toğumu gönderebilirmisiniz.
Hakan KINACI
02-11-2007, 15:26
Bana gelen bütün pasiflora tohumları hala bardakta ve hala çıkmalarını bekliyorum. :)
Ümidimi kesmedim 6 aydır bekliyorum. :)
sinaninci1
02-11-2007, 15:39
Bana gelen bütün pasiflora tohumları hala bardakta ve hala çıkmalarını bekliyorum. :)
Ümidimi kesmedim 6 aydır bekliyorum. :)
6 Aydirmi??????
Hakan KINACI
02-11-2007, 15:54
6 Aydirmi??????
Evet, doğru okudunuz. :)
NGündüz tohumlarınız bugün elime geçti, zahmetleriniz için çok teşekkürler.
ngunduz71
03-11-2007, 07:58
Arkadaşlar rica ederim.
Sebahattin Sargın
03-11-2007, 09:26
Benim passifloramda yaprak değiştirmeye başladı. Bu hızla büyümeye devam ederse evde nasıl bakacağız :o
23692
SelimYalcin
09-11-2007, 13:01
Merhaba bu mor renkli cinsin tohumlarindan bende de var, sanirim bu cins sogugu pek sevmiyor. Acaba bu sari renkli meyvesi olan soguga dayanikli mi? Havasi Ankaraya benzeyen bir yere ekmeyi dusunuyorum, acaba yetisir mi? Bir de bu sari-turuncu meyve veren cinsin tohumlarindan ya da fidelerinden elinde fazla bulunan var mi? Isteyene bendeki mor cinsin tohumlarindan gonderebilirim. Meyvenin icinden epeyce cikti.
Bu konuda fazla bilgim yok ancak bu bitkinin meyvesi yenen ve cabuk olgunlasan cinsi varsa bende almak istiyorum. Tüm konuyu okudum, kafam karisti.
Bu konuda fazla bilgim yok ancak bu bitkinin meyvesi yenen ve cabuk olgunlasan cinsi varsa bende almak istiyorum. Tüm konuyu okudum, kafam karisti.
Passifloraların meyveleri türlerine göre değişik isimlerle biliniyor;
BİTKİ .... .................. Meyvesinin bilinen ismi
Passiflora edulis ....................... Passion fruit ( aşk meyvesi)
Passiflora ligularis ........................ Granadilla
Passiflora mollissima ..................... Curuba ... gibi
Soğuğa en dayanıklıları ; Passiflora incarnata ve Passiflora caerulea ( turuncu meyveli ) P.incarnata; -12 'C'ye, P.caerulea; -7 'C'ye kadar dayanıklıdır.
Meyve vermeyen cinsleri de vardır; (çiçek amaçlı üretilen ) ve "çarkıfelek çiçeği" olarak bilinir.
sinaninci1
23-11-2007, 10:10
Passifloraların meyveleri türlerine göre değişik isimlerle biliniyor;
BİTKİ .... .................. Meyvesinin bilinen ismi
Passiflora edulis ....................... Passion fruit ( aşk meyvesi)
Passiflora ligularis ........................ Granadilla
Passiflora mollissima ..................... Curuba ... gibi
Soğuğa en dayanıklıları ; Passiflora incarnata ve Passiflora caerulea ( turuncu meyveli ) P.incarnata; -12 'C'ye, P.caerulea; -7 'C'ye kadar dayanıklıdır.
Meyve vermeyen cinsleri de vardır; (çiçek amaçlı üretilen ) ve "çarkıfelek çiçeği" olarak bilinir.
Peki edulus kaç dereceye kadar dayanıyor? Ben bulamadım kaynakta yazmamışsınız.
Peki edulus kaç dereceye kadar dayanıyor? Ben bulamadım kaynakta yazmamışsınız.
Daha önce "dona dayanıklı trokpik meyve ağaçları" başlığıyla http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6463 bu konudan bahsetmiştim. Orada verdiğim siteye istediğiniz bitkinin Latincesini ( Botanical namae) giriyorsunuz ; bitkiyle ilgili bilgiler ve altlarda zone değerleri çıkıyor.
Zone değerlerinin hangi sıcaklığa karşılık geldini de zaten forumun o sayfasında anlatmıştım.
passiflora edulis için site Zone 9'u gösteriyor; Bu da -1 in altındaki sıcaklıklarda yaşayamayacağı anlamını taşıyor. Sevgi ve saygılarımla...
sinaninci1
23-11-2007, 17:52
Daha önce "dona dayanıklı trokpik meyve ağaçları" başlığıyla http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=6463 bu konudan bahsetmiştim. Orada verdiğim siteye istediğiniz bitkinin Latincesini ( Botanical namae) giriyorsunuz ; bitkiyle ilgili bilgiler ve altlarda zone değerleri çıkıyor.
Zone değerlerinin hangi sıcaklığa karşılık geldini de zaten forumun o sayfasında anlatmıştım.
passiflora edulis için site Zone 9'u gösteriyor; Bu da -1 in altındaki sıcaklıklarda yaşayamayacağı anlamını taşıyor. Sevgi ve saygılarımla...
Çok teşekkürler
Saygılar
pepino61
21-01-2008, 17:55
İPUCU:Passiflora tohumunun çok çabuk çimlenmesi için meyvesinden alınıp,kurutulmadan
bildik yöntemlerle tofra ekilirse (ağustos-eylül aylarında)10-15gün içinde çimlendiğini gördüm. Pawpaw(Asimina tiriloba) tohumları normalde 90-120günde çimleniyor. web sitemdeki
tohum çimlendirme yöntemiyle 45-60gün de çimlendiler. faydalı olur kanaatiyle.
selamlar
http://site.mynet.com/pepino61/[/COLOR]
lokmanbahçe
26-01-2008, 17:37
yusuf abi selamlar paw paw ların nası gidiyo inşallah çoğalır. aslında birini egede deniycektik ya hani:D
Passiflora edulis alata (Fragnant granadilla) ve Passiflora Caerulea tohumları aldım. Forum geçmişine baktım ama üretimi başaran arkadaşların önerilerini bekliyorum.:)
Geçen yıl yetiştirilen bitkilerden haber verin en azından. Şu anda ne durumdalar? Yaşayan var mı? Tohum çimlendirme çalışması yapan var mı?:confused:
Geçen yıl yetiştirilen bitkilerden haber verin en azından. Şu anda ne durumdalar? Yaşayan var mı? Tohum çimlendirme çalışması yapan var mı?:confused:
Ben geçen yıl direkt torfa diktim fakat iyi sonuç alamadım; 10 adet passiflora ligularis (granadilla) tohumumdan sadece 1 tanesi ve 2 ayda çimlenebildi. ( obitki şu an 60 cm boyunda)
Bu yıl ise tüm sert tohumlarda http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1910 19 ve 20. mesajdaki tekniği uygulamayı planlıyorum. Herkese bol şans...
Sayın sempe, Ben geçen yıl koçtaş tan Vilmorin marka. "Passiflora Caerula " alıp çimlendirdim. Meyve verir mi onu pek bilemiyorum. Çimlenen fideleri yaz başı bahçeye aldım. Sarmaşık havasında gelişti yapraklandı boya gitti. Bu yıl ondan çiçek ve meyva vermesini bekliyorum bakalım ne olacak.
Tohumlar okadar da nazlı değil. Ektiklerimin % 60 ı bir ay içersinde çimlendi. Kolay gelsin.
Hakan KINACI
31-01-2008, 11:01
Benimkilerin hiç biri çıkmadı.
Bu sene tohum veya fide bulursam yine deneyeceğim yoksa da canım sağ olsun diyeceğim. :)
Teşekkürler.
Hepimize kolay gelsin.:) Gelişmeleri paylaşırım.
copur 09
31-01-2008, 15:21
Geçen sene sayın kürşad' dan ilkbahar sonu aldığım değişik cinsteki zımparalayıp, turunç suyunda bekletip diktiğim tohumlar çimlenmedi. Bu sonbahar sonunda sayın ngunduz71' den aldığım tohumları doğrudan ektim. Ancak halen çimlenmediler. Sanırım sorun bende bir hoca bulup kendimi üfütüreyim bari...
selam bende birkaç yıldır pasifulora(çarkı felek) yetiştirmeye çalışıyorum.kış soğuklarına çok hassas ve -1c de bitkiyi kaybedebilirsiniz. ılıman iklim kuşaklarında öneririm ege,marmara ,akdeniz karadeniz sahil şeridinde bahçede yetiştirilebilir; gene akdeniz ege dışında basit serayla kış soğuklarından korunmalıdır.
PAS SIFLORA CAERULEA;çieği beyaz
ve küçük mor -7-10'da dayanıklı bir çeşit. -10 º C. Tavsiye edilen : Onun iyi, sula , ve muntazaman büyüme mevsimi esnasında gübrele. Sıcak, güneşli bir yerde tut. Passiflora, yeni büyümede çiçek açar, bundan dolayı büyüyen mevsimde erkenden budanabilir. Kuru yaprakla ört, veya soğuk iklimlerde güney karşılayan bir duvara karşı ek
PASSİFLORA EDULIS (Yenebilir tutku çiçeği) kuvvetli, tropikal, ağaçlık tırmanıcıdır
yeşil, dalgalı morla, beyaz çiçekleri vardır. Mor meyveleri sarı Bölgelerde +9-10c 'da dayanıklı. Minimum, +5 º C'dir. Tavsiye edilen bakım bol güneşte verimli, iyi geçirgen toprakta dikim yapılır. En azından bir defa, büyüyen mevsimde her iki haftada bir gübrele. Baharda, açık havaya koy, ayazın bütün etkisi, gittikten sonra, ısı düşünce kapalı yere getir, soğuklar başlamadan önce, Serin iklimlerde, ılık güney karşılayan bir pencerede bitmiş kışlık olmalı. Passiflora, yeni büyümede çiçek açar, bundan dolayı büyüme mevsimindede erkenden budanabilir. Baharda bazı sapları budamak için iyidir
İşte o kadar tohumdan sadece bir tanesini çimlendirmeyi başarabildiğim passiflora.
Sayın sempe, Ben geçen yıl koçtaş tan Vilmorin marka. "Passiflora Caerula " alıp çimlendirdim. Meyve verir mi onu pek bilemiyorum. Çimlenen fideleri yaz başı bahçeye aldım. Sarmaşık havasında gelişti yapraklandı boya gitti. Bu yıl ondan çiçek ve meyva vermesini bekliyorum bakalım ne olacak.
Tohumlar okadar da nazlı değil. Ektiklerimin % 60 ı bir ay içersinde çimlendi. Kolay gelsin.
Koçtaş ' tan aldığınız Passiflora Caerula üzgünümki meyve vermeyecek. Ama
çiçeklerinin kokusu ve bir sezonda 10 -15 metre boy yapması ve de kışın yapraklarını dökmemesi ile ideal bir sarmaşık düşünceme göre .
Geçen yaz sonu bana gönderilen Passiflora İncarnata ve Actinia tohumlarından 2 adet Actinia ve 1 adet İncarnatayı çimlendirmeyi başardım .
Şu anda 2 si bahçemde biri saksıda sera ortamında baharı bekliyor . Bahçemde bir adette Edulis var .
Passiflora careula ile başlayan merakım sonunda 4 çeşit Passifloram oldu . Bugünde Ligularis ve Quadrangularis cinslerini çimlendirme çalışmalarına başladım .
Sizin oralara bahar gelmiştir bile.
Sizden gelen tohumlarda bir karışıklık olmuştu hatırlarsanız. Ekmeyin demiştiniz.
O yüzden onları denemedim.
Geçen yaz Kürşad'dan gelen çeşitlerden birer tanesini ekmiştim ama hiç birini çimlendirmeyi beceremedim. Birer tane daha var, onları ekmek için Ankara'da havaların biraz daha toparlanmasını beklemem gerek herhalde.
Son 15 günü Bahar havasında geçirdik Nevsune Hanım , ancak dün ve bugün
hava biraz soğudu ama Ankara ya göre çok iyi tabii ki .
Geçen kış Begonvilin , Yaseminin ve Pembe trompet çiçeğimin toprak üstü kısımları donmuştu çok üzülmüştüm. Bu sene ise şu ana kadar hepsi sağlam inşallah 1 ay daha idare ederler.
Sayın Oyaman çimlendirmek için nasıl bir yöntem uyguluyorsunuz?
Merhaba Sempe , yaptığım sadece 40 derecelik suda 24 saat bekletip sonra
torf , perlit ,kum karışımına ekiyorum .
Çimlendirmeyi yaz sezonunda yapmanızı tavsiye ederim .
Koçtaş ' tan aldığınız Passiflora Caerula üzgünümki meyve vermeyecek. Ama
çiçeklerinin kokusu ve bir sezonda 10 -15 metre boy yapması ve de kışın yapraklarını dökmemesi ile ideal bir sarmaşık düşünceme göre .
Passiflora caerulea'nın turuncu meyve vermesi gerekmiyor mu;
http://jeantosti.com/fleurs2/passiflore2.jpg
Sevgili Mahon67 , o şekilde bir meyve oluşumu bende de var ancak içi boş
oluyor , yani yenilebilir meyve olmuyor boş balon halinde kalıyor .
Yeni ektiklerimden:
1 ad. p. maliformis
2 ad. p. actinia
1 ad. p. incarnata çimlendi 6-7 cm oldu.
1 ad. p. actinia ise boynu görünmüş 2 güne çıkar.
2,5 lt. kola şişelerine taşıyorum ancak çok da uzamadılar.
Kışı içeride geçirmelerini sağlayıp seneye 10 litrelik kovalara alayım diyorum, 3. sene ise meyve verme zamanına ulaşmış olacaklar sanırım.
Ticari yetiştiricilikte de çilek gibi 5 sene verimli olduğunu okumuştum önceden verdiğim linklerde.
-----------------
Resimlerinizi eksik etmeyin.
Kürşad'dan Temmuz sonunda gelen tohumlardan birer tanesini ekip başarısız olmuştum. Bugün kalan birer taneleri oksijenli suya koydum, biraz da limon sıktım. İki tohum iyi durumda galiba ama ikisi suyun üstünde yüzüyorlar. Yarın toprağa alacağım.
Oyaman, sizden gelen (hatırlarsanız passiflora diye gelmişti ama sonra bir karışıklık mı olmuştu ne?) tohumlarını da oksijenli suda bekletiyorum. Yarın onları da toprağa geçireceğim, bakalım şansımıza ne çıkacak?
Nevsune Hanım , dün bir yerlerde okumuştum , Passiflora tohumunu portakal suyu içinde 4 gün bekleteceksiniz yıkayıp torfa ekeceksiniz .Kısa sürede çimlenme
oluşuyormuş .
Sayın Nevsune Hanım , çimlendiremezseniz hiç önemli değil ! geçen seneden size bir passiflora fide borcum var sanırım 1 ay içinde yollayacağım .Selamlar.
Çocukluğumda gördüğüm en güzel çiçek adını bilmediğim, kokusunu duyacak kadar yaklaşamadığım, ancak yoldan geçerken hayranlıkla seyrettiğim harika bir sarmaşıktı. Sonra biz taşındık, o ev yıkıldı, sarmaşığa nasıl kıydılar bilmiyorum ama yerine inşa ettikleri sevimsiz binayı yola iyice yaklaştırdılar. Yıllar sonra o çiçeğin Passiflora olduğunu öğrendim. Geçenlerde Bim'de satılan tohumları karıştırırken Passiflora caerulea tohumlarına rastladım ve bahçem olmadığını, balkonun bile böyle büyük bir bitki için çok uygun olmadığını düşünmeden aldım.
Şimdi imkansızı istiyorum ve arkadaşlara soruyorum: Çarkıfelek evde yetiştirilebilir mi? Bu konuda öneriniz var mı?
Güneş alan bir yer de olabilir.Ona sarılması için bir düzenek oluşturursanız olabilir.Tahtadan ya da telden bir merdiven yapabilirsiniz.
BenBen1967
31-03-2008, 16:15
Bende diyorum bir yerde hata yaptım ki bunlar çimlenmiyor.Gene portakal suyunu unutmuşum.Ama oksijenli su içinde bekletmiştim .Bunu böyle deneyeyim .Diğer paketi Allahtan ekmedim ,şimdi portakal alıp işleme yeniden başlayayım;)
Sevgili Benben1967 ,
Çimlendirme için bir yol daha var.Portakalı rendeleyip tohumların üzerine az kapatacak şekilde koyuyoruz.Üztüne torfu koyup dağıtmadan suluyoruz.Daha sonra çimlenmesi için bekliyoruz.Çimleme %100 diyebilirim.
Oğuzhan önerileriniz için çok teşekkürler.
Ben de saflığa varan bir iyimserlikle sanki tohumların çimlenmesi garantiymiş gibi evde nasıl büyütebileceğimi sormuşum... Bütün yazılanları okuduktan sonra pek umudum olduğu söylenemez ama en son önerdiğiniz portakal rendeleme yöntemi
denemeye değer ve kolay görünüyor. Birkaç tohumu da öyle deneyeceğim.
ceydahan
14-04-2008, 11:54
Merhabalar uzun zamandan beri sitenizi takip ediyorum.
Tüm yazılanları baştan sonra kadar okudum ve tüm cesaretimi toplayarak yetiştirmeye karar verdim. Metro alışveriş merkezinde tohumlarını gördüm ve aldım. Yaklaşık 2 ay kadar üzerine şeffaf naylon geçirmek süretiyle bekledim fakat çıkması. Bende elimde kalan son 4 tohumu 24 saat ılık suda beklettim ve biraz yumuşattım sonra siteden bir arkadaşın yaptığı gibi çekirdek çitler gibi sivri kısınlarından çıtlattım ve 15 gün sonra baktım filizlenmiş. Çok mutlu oldum. Şuan 3 cm boyunda çanakların arasından 1 tane küçük yaprak verdi. Dört gözle büyümesini bekliyorum.
Passifloram da çiçek tomurcukları oluştu. Açtıkların da resimleyeceğim.
Merhaba;
Sonbaharda, meyveden çekirdek çıkararak diktiğim Passifloralar yaklaşık 20cm boyundalar.
1 ay içinde satışa veririm. Ayrıca sadece çiçek açan çeşidide var.
Arkadaşlar kafam iyice karıştı. Hangi passiflora bitkisi meyve yapıyor **** meyvesi yenliyor.
Bazı yerlerde Caerula çeşiti yeniyor bazı yerde sadece çiçek açıyor deniyor. Edulis var onun meyve yaptığı deniyor?
Anlamadım gitti ¿¿¿
Bu forumdada net bir cevap göremedim. Kimi yeniyor diyor. Kimi ben yetiştirdim meyvesi yok deniyor.
Merhaba arkadaslar.
Yaklasik bir ay önce Passiflora Caerula almistim. Yaklasik 1.30cm boyunda. Cok güzel gelisiyor, hic sorun cikarmiyor. Aldigimda üzerinde cicek tomurcuklari vardi. Biri acti fakat cicegi fazla dayanmiyor sanirim, 1 hafta icerisinde tekrar gecti. Bildigim kadariyla Passiflora Caerula cesidi meyve vermiyor ama yinede merakla beklicem vericek mi diye.
37795
3 Hafta önce bu basligi okurken meyvesinin cekirdeginden yetistirilmesi benim ilgimi cekti ve denemek istedim. Gidip merketten birkac tane meyve aldim cekirdeklerini yikayip gölgede kurutup torfa ektim. Simdiye kadar ses seda yoktu, görünürde hic birsey yoktu. Ümidimi kaybedip sunlari bir kurcalayim dedim. Hafif hafif belki köklenmistir diye zarar vermeden sadece üsten birar topragi kurcaladim. Vee heyecanli son, iki tane kök gördüm. Daha cok kücüktü, belli ki daha yeni kök saliyordu. Sanirim biraz fazla derine ekmisim topragi üsten fazla topragini aldim ki daha kolay cimlenebilsin diye. Sonucu cok merak ediyorum. Umarim tutarlar ve cimlenirler.
37796
Merhaba;
Bendeki kesinlikle meyvesi olan ve yenilen cinsi.
Çünkü ben geçen sene büyük fidanımdan meyve yedim ve
çekirdeklerinden sadece 9 tane yetiştirebildim.
Bazı arkadaşlar meyve tutmuyor demişler.
Benimkide ilk başta meyve tutmadı çiçekler döküldü.
Aldığım yere sordum. Tozlanma problemi olabilir dedi.
Erkek ve dişi organlarının arası biraz açıktı.
Bende ince suluboya fırçasıyla tozları alıp dişiye bulaştırdım ve ondan sonra meyve tuttular. Bir ay sonra satışa çıkaracağım. Fiyatı şimdilik bilemiyorum ama çok fazla olmaz.
Ayrıca yanında hediye fidelerde vereceğim.
Sizce bu Passiflora Caerulaya benziyormu
Çıkan ilk iki yaprağı benzettim ama diğerlerini benzemetedim:(
umarım Passifloradır
papillon22
28-05-2008, 00:04
Bendeki bitkide bu kadar ve passion fruit.
http://www.rarexoticseeds.com/Graines_de_Passiflora_Seeds.html
Burada biraz çeşit var.
Solda kırmızı renkle edible fruits, sweet pulp, juicy fruits, very tasty yazanlar ve adında edulis geçen passifloralar yeniyor manasına gelir.
Firma meyve yapmayan çeşide meyve yapıyor diyecek hali de yok.
Bir de ilk çıkan 2 yaprak genellikle birbirine benzer, bunlar tohumun içinde besidoku da denilen endospermden çıkar, bitkinin ilk başlangıçtaki ihtiyacı olan besini sağlar, daha sonda kök tüyleri oluşup bitki yeni yapraklar çıkarınca ve köklerden su ve besin elementi alıp fotosentez ile kendi besinini üretmeye başlayınca bunlardaki mobil besin elementlerini diğer yapraklara aktarır ve bunlar düşer. Yani bu yaprakları da koparmayacağız.
Şu an mollissima ve actinia fidesi bizim balkonda da var, diğer çeşitler kışı geçiremedi dondu. yetiştireceğiniz bölgenin zone değerlerine uygun olanları seçmenizi öneririm.
Purple giant evde donarken seraya koyduğumuz bir tanesi az bir yaprak zaiyatıyla kışı geçirebildi.
Tesekkurler papillon22
Benimki cok yavas buyuyor bu 2 aylik hali
Acaba 5 parmakli yapraklari ne zaman gorecegiz?:)
Sevgili canofer Passiflora Caerula nın tam kendisidir.:)
Güle güle büyütün.Birkaç yapraktan sonra 5 parmak olur.
Bilgiler icin tesekkurler Oğuzhan.
Yaklasik iki ay önce hicbir islem yapmadan ektigim 4 Passiflora hohumlarimdan iki cimlendi. 575 teki mesajda daha yeni yeni cikmaya calisan filizleri görüntülemistim. Bunlarda simdiki halleri.
39330
39331
ben bugün tohumdan ektim. Dikim için önerilen şu: cekirdekleri 2 gün kadar ılık suda bekletiniz deniyor. Ben 6 tanesini direkt ektim. 3 tanesini oksijenli suda bekleecegim. kalanlarıda 2 gün suda beklettikten sonra ekecegim. tohumların resimlerini eklerim. gördügüm kadarıyla sert kabuklu bir cekirdej.
Passifloram da çiçek tomurcukları oluştu. Açtıkların da resimleyeceğim.
26.03.2007 de tohumdan ektiğim passiflora çok hızlı bir şekilde boylandı ve çoğaldı. Yukarıya bir yere tutunup saramadığı kolları yere değmişse, değer değmez daldırma yöntemine benzeyen bir şekilde köklenip yeni bir dal oluşturuyor. Oldukça arsız bir tür.
(koçtaş tan aldım. Vilmorin marka. "Passiflora Caerula " )
mymuberra
23-08-2008, 13:44
merhaba arkadaşlar bende passiflora ya merak sardım. Nerden bulabilirim? bende çok istiyorum minik bahçemde bir de passifloram olsun.
snowman77
23-08-2008, 16:07
Buradan (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=9875&page=2) tohum siparişi verebilirsiniz henüz tohumlar elime ulaşmadı ulaşınca dağıtımını yapacağım.
26.03.2007 de tohumdan ektiğim passiflora çok hızlı bir şekilde boylandı ve çoğaldı. Yukarıya bir yere tutunup saramadığı kolları yere değmişse, değer değmez daldırma yöntemine benzeyen bir şekilde köklenip yeni bir dal oluşturuyor. Oldukça arsız bir tür.
(koçtaş tan aldım. Vilmorin marka. "Passiflora Caerula " )
Resim size ait resimmi. Meyveler oluşmaya başlamış. Meyvesi yenen cinstenmi acaba bir bilginiz varmı? Selamlar
Merhaba Özhan,
Evet resim bana ait.
Her bahçe sulama esnasında 2-3 tanesini yiyorum :)
Reçel ya da marmelat sevenler, passifloranın lezzeti seveceklerdir.
Ölmediğime göre, bu türün meyvesi yenen cinstenmiş demek ki :)
saydemir
09-09-2008, 16:25
Tohumdan çimlendirdiğim passifloramın yapraklarının uçları sararmaya başladı. Yeni çıkan sürgünler ve yapraklarda çok cılız renkleri açık sarı oluyor. Sebebi ne olabilir?
mymuberra
11-09-2008, 15:21
Sn.Snowman77,
Bana gönderdiğiniz mail i klasörü boşaltırken silmiştim ve passiflora caerulea ve white datura yı nasıl / ne zaman ekip ne şekilde bakacağımı bilemiyorum şu an size zahmet vermezsem bana tekrar anlatırmısınız. (Özelinize atmıştım bu mesajı fakat folder ınız dolu idi o nedenle buradan yazdım )
Teşekkür ederim,
aysemelike
11-09-2008, 15:25
Sevgili Arkadaşlar,
İstanbula taşınarak siteye geri döndüm. Ne yazıkki artık passifloram da Denizli de kaldı. :(
Bu sonbahar çelik ve fide için bazı arkadaşlara sözvermiştim diye hatırlıyorum. Kusura bakmayı artık yollama imkanım olmayacak...
Selamlarımla.
Melike
Merhaba arkadaşlar terasıma passiflora yetiştirmek istiyorum meyvalı çinsine sahip olan arkadaşlardan mümkünse çelik veya tohumunu rica ediyorum..
Passifloralarım gelişmiyor :( Bunlar nasıl o parçalı yapraklı görüntüyü alacak bilmiyorum.
48439
Arzu Kasapoğlu
29-09-2008, 10:04
SEvgili Nariel, gölge bir yerdeyken benimki de gelişmiyordu. Saksısını büyütüp, pencerenin kenarına koydum.
Şimdi kocaman ve çok güzel.
Aslında güneşteler ama diğer bitkilerin yaprakları güneşin parçalı gelmesine sebep oluyor. Doğrudan güneşe çıkarmayı deneyeyim o zaman bir de. Saksıları yeterince büyük şimdilik..
merhaba meyvesi yenen passiflora tohumlarını bu mevsimde eksem olurmu acaba
Arkadaşlar bende bir komşumda gördüm fakat meyvesi yok. Kurumuş çiçeklerine baktım onlarda da tohum göremedim. Meyvesiz bir tür sanırım acaba çelikle üretimini deniyeniniz var mı?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.