Bağlan

View Full Version : Kudret Narı (Hazırlanışı ve kullanım alanları)

Selahattin Yılmaz
13-11-2006, 14:55
Hasat edilmiş Kudret narlarını ister meyve olarak isterseniz hazır işlenmiş olarak kullanabiliyorsunuz. Meyve için sabahları aç karnına bir meyve yiyorsunuz ama meyve işlenmişi kadar etkili değildir.

İşlenmiş kudret narını hazırlama:

İyice olgunlaşmış kudret narlarını bir büyük cam kavanoza koyuyorsunuz orada biriken kudret narları iyice olgunlaşıyor ve bir ay kadar zamanda acı suyunu salıyor.

İşte bu acı suyu mümkün olduğunca ortamdan uzaklaştırmak gerekiyor, acı su normal oda sıcaklığında kendiliğinden salınıyor zaten.

Daha sonra oluşabilecek ağır kokuyu bu acı suyu en fazla oranda uzaklaştırarak en aza indiriyorsunuz bir karıştırıcı ile iyice karıştırısanız daha iyi ayrılacaktır.

Acı su uzaklaştıktan sonra mümkün olduğunca kaliteli zeytinyağı ile bire bir karıştırıp olgunlaşmaya bırakıyorsunuz.

Yine olgunlaşmaya bıraktıktan bir kaç ay sonra kullanıma hazırdır ancak kaliteli olsun isterseniz en az bir yıl beklemelisiniz, acı suyu aldıktan sonra az miktar koku oluşuyor bu kokuda ortamdaki asidin varlığına binaen.

Kullanırken ise sabahları aç karnına bir çorba kaşığı yiyip (bu yenilen kısmı bal ile karıştırırsanız acı tadı için tatlı şurup imajı verebilirsiniz.

Yaralarda kullanımı ise direkt açık yaranın üzerine sürmek yoluyladır, bizzat kendim denedim yaralarda başarısı müthiş zira oluşturduğu kabuk bile normalden farklı ve kalın ve iz de bıraktırmıyor, ancak ben benden isteyenlere gönderdiğim gibi 3 yıllık olanı kullandım, üstelik kokusuna rağmen sadece 10 dakka durdurabildim ve ne iz nede fazla beklemek söz konusu oldu. )

Bunlarda hazırlayan ve satışını yapan bir arkadaşımdan elde ettiğim bilgiler. Ancak daha önce bir arkadaştan alıp isteyenlere gönderiyordum uğraşmanın sorumluluğu bir yana yukardaki mesajada Bursa da hazırlayıp satışını yapan arkadaşın irtibat numaralarını ekliyorum. İhtiyaç duyan o arkadaşla irtibat kursun.

Bunun dışında İstanbul piyasasında havuçtan veya kırmızı renkli muhtelif sebzelerden rendelemek ve kırmızı biberle renk yapmak yoluyla hile kudret narlarıda piyasaya sürüldüğünü duydum, hani kokusuzdu falan gibi mesajlarda da böyle sorunlar olabiliyor bilginize... Alacaklar içinde işte o koku ölçü olsun keskin bir asit kokusu, uzaktan değilde yakından kokanları tercih edin...

ortanca
22-12-2006, 15:57
Arkadaşlar bu kudret narı gerçekten mucize bir bitki..
mide ülserim için dayım Yalova dan bana bir kavanoz zeytinyağı içinde yolladı ve bu mideme çok iyi geldi ayrıca yanıklara karşıda çok iyi etkisi var
..

Sevelim
22-12-2006, 16:37
Kudret narı dendiğinde ilk aklıma gelen şey saatlerce meyvelerini incelerdim. Dokunmaya korkardım çünkü şekli dikenli gibiydi. Olgunlaşınca sulanırdı sanki bal damlıyormuş gibi olurdu.

Bir de aşağıdaki olay gelir aklıma:

Çocukken bahçemizdeki kümeste tavuklarımız vardı. Kuluçkadaki tavuğu izlemek en sevdiğim şeylerdendi. Hele yumurtalardan tek tek civcivlerin çıkışı, annelerinin peşi sıra bahçede koşuşturmaları çok sevimliydi. Civcivleri kümesten çıkardığımızda birimiz mutlaka bekçilik ederdik kediler civcivleri kapmasın diye. Bir gün bahçede yemek yerken civcivlerden birini kedi kaptı. Hepimiz kedinin peşinden koştuk. Bizden kaçar mı kedinin ağzından kurtardık civcivimizi. Ancak boynunun nerdeyse yarısı kopmak üzereydi.

Burada devreye kudret narı giriyor. Annem bahçede kendi üretirdi kudret narını. Hemen boynuna bir miktar kudret narı koyarak sardı boynunu. Normal şartlarda ölmesi gereken civcivimiz yaşadı. Adını da gazi koymuştuk. Aşırı ilgimizden şımarık biri olmuştu.

Oğuzhan
22-12-2006, 18:44
Aynen Mide Ülseri için yaratılmış.Hemen iyileştiriyor.

papatyam
12-01-2007, 12:26
sn.Selahattin bey (klimanjaro) sayesinde arkadaşı Mesut beyden bende ufak bir kavanoz Zeytin Yağlı karışımdan aldım mucizevi bir bitki olduğunu çok duydum ve okudum ,oğlumun bacağına çaydanlık devrildi ve bacağı boydan boya yandı hastanede kudret narını tavsiye ettiler henüz deneyemedim yanıkların bazı yerleri biraz derin olduğundan yakacağı söylendi bende kıyamadım ,
fakat görüntüsü ve kokusu çok kötü .

Oğuzhan
12-01-2007, 13:14
Çok geçmiş olsun .Yanık çok kötü ..
Kantaron yağı da iyi gelir.
Birde yumurta yağı

papatyam
12-01-2007, 14:17
sağol elfogi , çok şey denedik süreklide pansumana gidiyor yumurtayı ilk yandığında sürmüşler hava alıp su toplamasın diye yağınında iyi geldiğini duydum fakat plastik cerrah bir krem verdi sabah akşam pansumandan sonra açık kalan yerlere sürülüyor kudret narını deniycem ama kokusu berbat birde ev yapımı bir ilaç var koca karı ilacı derler ya ondan ama yanık yara ve sivilcelere çok iyi geliyor aradada ondan sürüyorum

bilgekaan
12-01-2007, 14:45
Gecmis olsun . Karaagac yaprağını (taze) kaynatıp , soğuttuktan sonra yanık kısmı bu suyun içine bir süre bekletince yanık izinin kalmadığını söylüyorlardı.

papatyam
12-01-2007, 15:10
teşekkürler bilgekaan ama karaağaç nereden bulucam, ama yinede aklımda olsun.

turunç
12-01-2007, 22:27
Eyvah papatyam!... Çok üzüldüm, geçmiş olsun minik oğluna.. Acil şifalar diliyorum ve onu şefkatle öpüyorum. Yalnız her duyduğunu hemen uygulama. Bence doktorun dediklerinden de şaşma derim. Bu konu ciddi bence... Sevgiler. Ben en iyisi sana göndereceğim pakete ek birşeyler daha koyayım da seni biraz neşelendireyim:)

Polen
22-01-2007, 21:46
"Kudretnarı" ın bir diğer tüketim şekli ise; ballı karışımıdır.
Kudretnarının olgunlaşan meyvası çekirdekleri çıkarıldıktan sonra bir kavanoza konur ve balla doldurulur. 2 ay bekletildikten sonra homojen karışım haline gelir ve günde bir kaşık şeklinde tüketilir.
Ballı karışım "kayısı püresi" tadındadır.

Mine Pakkaner
22-01-2007, 22:11
Bu formülasyon ne için kullanılır Sayın Polen?

Polen
22-01-2007, 23:20
" şifa " niyetine ******..."muzice ilaç diye biliniyor.

Oğuzhan
23-01-2007, 08:33
Denemek lazım.
Hazır olarak satılan kudretnarı macunları var içinde bal kantaron şu anda hatırlamadığım bir kaç bitki karışımı var.
Mide -Kansızlık-Öksürük
Mucize ilaç diye biliniyor.

Oğuzhan
23-01-2007, 08:46
Ben hazır olarak aldım.Sanırım direk bal ile uygulanmamış.Karışım yağlıydı

ŞahMat
29-01-2007, 16:25
Orada yeşil olarak satıldığına göre, mutlaka bizim bilmediğimiz bir şekilde yararlanıyorlar demektir.
Şimdi sevgili dostum, sen nasıl değerlendirdiklerini öğrenecek, bize de öğreteceksin.;)
Durum bunu gösteriyor.

Sitede devamlı olmanı dilerim, hepimizin öğrenecek çok, öğretecek az bir şeyi vardır.

Alirken sormustum, nasil yapacagiz peki diye..
Icini, kabak yemeginde yaptigimiz gibi atiyorlar disini da sebze olarak tuketiyorlar sanirim.. Cocuk cok konuskan degildi.. Bogazini sikarak aldim bu kadarini da :) Ne dedigide belli degildi.. En iyisi Hollanda sitelerinde daha detayli bir arastirayim.. Buradan paylasirim tekrardan..
Selamlar..

Selahattin Yılmaz
29-01-2007, 16:54
Sevgili sahmat, verdiğiniz linkteki bitki evet kudret narı ancak meyvesinden ziyade size hazırlanmış zeytinyağlı olarak karışık ve yıllanmış formülasyonu tavsiye ederim. Meyve olarak çok tüketmediği sürece etkisini göremez. Şifa dileklerimle...

ŞahMat
29-01-2007, 16:59
Selahattin Bey, sagolun verdiginiz irtibat teli ile gorusup bir sekilde (mumkunse) Antalya ya transfer ettirmeyi dusunuyorum zira annem istanbuldan getirtilenler sayesinde cok rahatlamis.. Benimkisi merak oldu biraz.
Saygilarimla,

ŞahMat
30-01-2007, 14:25
Bos durmadan derme catma bilgilerimle dun aldigim kudret narinin olgunlasmamis halini temizleyip bir sisede zeytinyaginda bekletmeye koydum..
Niyetim soyle 1 ay kadar sonra cikarip bal ile karistirarak deneyecegim..
Yasarsam buradan tekrardan gorusuruz ;)

cekirdekleri ekmeye deger mi acep amacim sararmis halini gormek yoksa sistemlestirip paraya para dememek icin degil..
cekirdekler uzerine flas fazla patlamis gercekte o sekilde beyazimsi degil kilcal damarlar gibi beyazlik var o kadar..

Balıkcı
30-01-2007, 14:37
SAhmat

Annenin rahatlığı için sevindim(Mide ülseri için mi kullanıyor?)

Çekirdekler çok güzel görünüyor.

Kavanozdaki meyveleri daha küçük parçalar halinde ince ince kıyılmış gibi koyuyoruz biz.
Kavanozu da güneşte bekletiyoruz.
Ne kadar çok durursa o kadar iyi.
Zeytinyağına koyduktan sonra bala gerek yok.
Bildiğim kadarıyla ya biri ya öbürü.

Allah hayırlı ömür versin.

ŞahMat
30-01-2007, 14:52
sevgili Balikci,
Kudret narini benim bilader istanbuldan kesfetmis.. Bir muddet kullanmis rahatlamis kendisi (sukurler olsun!..) Annemin rahatsizligi ;
mide ile yemek borusu arasinda olan, acilip kapanan, yemeklerin asitin yukari cikmasini onleyen (adini unuttum, cikaramadim) sey iyi calismiyor..
milyonda bir hastalik iste geldi annemi buldu.. stres tabii ki erken tetikledi..
balon ameliyati oldu falan ama zaman zaman tikanma seklinde kendini gosteriyormus (cok sorarim ama anlatmaz kendisi)
sIkInti bu.. iyi geldigini soyledi gecen telefonda..
1 kilo tavsiye ediyorlar ama iki olsun isterse 1 sene kullansin kadincagiz rahat etsinde.. konudan saptim kusura bakilmasin.. dertliyim idare ediniz..
Mesut bey ile gorusur gorusmez hemen temin edebiliriz Antalya ya umarim..
Ilgine cok tesekkur ederim, saglik gibisi yok..
Allah hepimize hayirli omurler versin..Amin..

Balıkcı
30-01-2007, 15:02
Sahmat, dostum

Ülser mi diye sormamın sebebi, benim babamda da mide ve 12 parmak barsağı ülseri vardı.
Ne ilaç, ne bir şey, ağrıdan kıvranırdı.
Sonra birisi kudret narı tavsiye etti.
Biz kudret narını bilirdik ama dıştaki yaralar için kullanırdık.
Neyse, babama 3 hafta sabahları aç karnına bir çorba kaşığı veya daha fazla iç demişler.
Rahmetli, 21 gün dolmadan iyileşti, Allah'a şükür, sonra hep yetiştirip zeytinyağında hazırlar ve isteyenlere dağıtırdı, Allah rızası için.

Tekrar şifalar dilerim.

ŞahMat
30-01-2007, 15:45
Mahir abicim, oncelikle Allah rahmet eylesin.. Babanin durumu duzeldiginde ne kadar sevinmissindir, tahmin edebiliyorum.. Ates dustugu yeri yakiyor sayin hocam..

Bunu bulup paylasandan da Allah razi olsun..

Insallah annemin durumuda duzelir bu gidisle..

Sagolasin..

Saygilarimla,

Selahattin Yılmaz
31-01-2007, 09:44
Sevgili sahmat,

Kudret narının bu şekilde bir hazırlanış tarzı olup olmadığını bilmiyorum ama hazırlanış tarzını bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=50620&postcount=14) anlatmıştım. Bu yöntem Bıursa'da hazırlayıp satanların uyguladığı birebir aynı yöntemdir, zira üreten 2 kişiden bu bilgileri alarak ve görerek yazdığımı söylemeliyim. Ama inşalah sizin hazırladığınızda şifa olur. Fakat sizin tarifinize göre sanki annenizin rahatsızlığı reflü gibi geldi, öyleyse eğer kudret narının bir faydası olmayabilir.

ŞahMat
31-01-2007, 17:25
Sevgili sahmat,

Kudret narının bu şekilde bir hazırlanış tarzı olup olmadığını bilmiyorum ama hazırlanış tarzını bu mesajımda (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=50620&postcount=14) anlatmıştım. Bu yöntem Bıursa'da hazırlayıp satanların uyguladığı birebir aynı yöntemdir, zira üreten 2 kişiden bu bilgileri alarak ve görerek yazdığımı söylemeliyim. Ama inşalah sizin hazırladığınızda şifa olur. Fakat sizin tarifinize göre sanki annenizin rahatsızlığı reflü gibi geldi, öyleyse eğer kudret narının bir faydası olmayabilir.

Ustadim, istanbuldan biladerim temin etmis ve kullanmis, yararini gormus..

evet reflu, stres,gastrit ve ulser tetikliyor.. dolayisi ile kudret nari ve diger manevi takviye ve bakim ile ustesinden gelecegiz insallah..

Sizin tarifinizi bugun gordum ama gec kaldim sanirim zira sisede bekleterek aci suyunu cikartmak gerekirken direk zeytinyagini boca etmisim.. sanirim acili bir sey cikacak ortaya..

Hafta sonu bayaca alip temizleyip aci suyunu alarak halis zeytinyagina 40 gunlugune yatiracagim..

Detayli anlatiminiz icin tesekkur ederim..
Saygilarimla,

mustafakazar
16-02-2007, 14:01
Biz kudret narını bilirdik ama dıştaki yaralar için kullanırdık.

Bu bahsetmiş olduğunuz karışım egzama içinde iyi gelir mi acaba....
Şöyle ki, ensemde ve ayak parmaklarımda doktorlara göre bir çeşit egzama oluşmuş,kaşıntılı ve sonu kanamalı bir yara haline geliyor ve ****** iz bırakıyor.Bazı ilaçlar kullandım ama bitkisel kaynaklı bir uygulamam olmadı.Bu karışımın faydası olur mu?

Selahattin Yılmaz
16-02-2007, 14:56
Ekzemaya iyi gelip gelmediğini bilemiyorum...

Balıkcı
16-02-2007, 15:04
Bu bahsetmiş olduğunuz karışım egzama içinde iyi gelir mi acaba....
Şöyle ki, ensemde ve ayak parmaklarımda doktorlara göre bir çeşit egzama oluşmuş,kaşıntılı ve sonu kanamalı bir yara haline geliyor ve ****** iz bırakıyor.Bazı ilaçlar kullandım ama bitkisel kaynaklı bir uygulamam olmadı.Bu karışımın faydası olur mu?

Kudret Narı, egzama için etkili mi bilmiyorum.
Bizim kullanım alanımız, özellikle kan çıbanı adı verilen büyük çıbanlardı.Kudret narı, bunları olgunlaştırıp, içini boşaltıyor ve yarayı iyi ediyordu.
Bu iş için eczanede satılan kara merhem denilen ilaç, zonklama yaptığı halde kudret narı hiç zonklatmadan çıbanı yok ediyordu.
Egzama için araştıralım, kudret narı olmasa da başka bir bitki mutlaka etkili olabilir.
Geçmiş olsun, Allah şifa versin.

mustafakazar
16-02-2007, 15:12
Bu başlığı gördüğüm iyi oldu.

İsteyen arkadaşlar için kudret narını zeytin yağı ile karışmış vaziyette kullanıma hazırlanmış haliyle üretip satan bir arkadaşım var.

ilginize teşekürler. bu egzama ile başım dertte,ama anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla bu derde de deva olacakmış gibi geliyor ve denemek istiyorum. Klimanjaro burada verdiğiniz Bursa telefonlarına ulaşamıyorum sanırım değişmiş....

Balıkcı
16-02-2007, 22:53
ilginize teşekürler. bu egzama ile başım dertte,ama anlattıklarınızdan anladığım kadarıyla bu derde de deva olacakmış gibi geliyor ve denemek istiyorum. Klimanjaro burada verdiğiniz Bursa telefonlarına ulaşamıyorum sanırım değişmiş....

Egzama için bana en kolay görünen yolu anlatayım.

Taze ısırgan otu sürgünlerinden bir tatlı kaşığı dolusu , 1/4 lt (Bir bardak ) kaynar suda 1-2 dakika haşlanır(kaynatılmaz)günde birkaç defa yudum yudum içilir.
Sabah aç karnına içmek daha iyidir.
İnşallah, kanı temizleyen bu çay sayesinde, egzama da bir daha görünmemek üzere yok olur.

Veronica Officinalis (Yavşan Otu) da etkili ama sanırım ısırgan daha kolay bulunur.
Geçmiş olsun.

mustafakazar
17-02-2007, 08:15
Teşekkürler Balıkçı,
Bu önerdiğiniz çayı ne kadar süre ile içmem gerekiyor,biliyormusunuz? Ayrıca Klimanjaro dan Kudret Narını bulabileceğim telefonları ve bilgiyi de zahmet olmazsa beklemekteyim.

mustafakazar
17-02-2007, 09:45

Elfogi bahsettiğiniz mesajdaki telefonları arıyorum,fakat ulaşamıyordum. Ama az önce Mesut beyin cep telefonuna ulaştım ve gerekli bilgiyi aldım.Ama Balıkçı' nında dediği gibi Ekzama konusunda çok da etkili değilmiş galiba... Teşekkürler

sevindik
06-03-2007, 08:38
merhaba arkadaşlar;
kudret narı, KESİKLERDE hangi aşamalarda kullanılır,yaranın durumu nasıl iken kullanılır,yaralar kabuk bağlarkenmi kabuk bağladıktan sonramı,yara iyileşmeye başladıktan sonramı yani yara hangi drecede iken kullanılır?
bir de kudret narı yaraların kesiklerin iz bırakmadığı söylenmektedir.doğrumudur?

Selahattin Yılmaz
06-03-2007, 11:51
Kudret narı açık yaralarda kullanılır. Yara kabuk bağlamamışsa veya bağlayamıyorsa kullanıldığında işe yarıyor. İz bırakmadığı doğru ve ayrıca yara kabuğu kudret narı sürüldüğünde normalden daha kalın ve farklı yapıda oluyor...

sevindik
06-03-2007, 21:57
Kudret narı açık yaralarda kullanılır. Yara kabuk bağlamamışsa veya bağlayamıyorsa kullanıldığında işe yarıyor. İz bırakmadığı doğru ve ayrıca yara kabuğu kudret narı sürüldüğünde normalden daha kalın ve farklı yapıda oluyor...

şimdi hocam benim yüzümde kesikler var ama dikiş yok bu yaralar kabuk bağladı ve ilk banyoda döküldü ben bundan sonra kudret narını öğrendim şifalı olduğu ve kullanmaya başladım boşuna kullanmış olmıyayım ama ben yinede bi ümitle yüzüme sürmeye devam edeceğim.ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim efendim...

Balıkcı
06-03-2007, 22:10
şimdi hocam benim yüzümde kesikler var ama dikiş yok bu yaralar kabuk bağladı ve ilk banyoda döküldü ben bundan sonra kudret narını öğrendim şifalı olduğu ve kullanmaya başladım boşuna kullanmış olmıyayım ama ben yinede bi ümitle yüzüme sürmeye devam edeceğim.ilgi ve alakanıza çok teşekkür ederim efendim...

Kudret narı, açık yaraları kapatmakta, kan çıbanlarını olgunlaştırıp, içini boşaltmakta ve yerini iyileştirmekte çok etkili.
Kapanmış, kabuk tutup kabuğu düşmüş yaraya bir şey yapmaya gerek yok.
kudret narı bu durumda olsa olsa bu mahalli yumuşatır, belki gerilme dolayısıyla acı, ağrı varsa onu giderir, yani artık gerek kalmamış.
Geçmiş olsun.

denizakvaryumu
13-08-2007, 19:35
;) Meyveleri topladıktan sonra fideyi napayım?Sökeyimmi?:rolleyes: :D

KUDRET NARI (Momordica chantia)

Kudret Narı tropik iklim bölgelerinde, Amazon havzasında, Doğu Afrika’da, Asya, Karayip Adalarında doğal olarak bulunan, Güney Amerika ve Uzak Doğuda ise özellikle, gıda ve ilaç olarak yetiştirilen bir bitkidir.

Tek yıllık , tırmanıcı, sarmaşık formunda bir bitki olan Kudret Narı, yaz aylarında çiçek açar. Yaprakları, yelpaze şeklinde, loplu, kenarları dişlidir. Sarı renkli küçük çiçekleri, erkek veya dişi olarak, ayrı saplar üzerindedir.

Meyveleri önce yeşil, olgunlaşınca turuncu-kırmızı renkte, 10-20 cm uzunluğunda, geniş bir mekik seklinde olup, üzerleri girintili çıkıntılı ve pürtüklüdür. Meyve olgunlaşınca, kabuğu 3 ayrı parça halinde, geriye bükülerek çok sayıda, kırmızı-kahverengi veya beyaz renkli çekirdekleri ortaya çıkar. Tohumları (çekirdekleri) 7-10mm boyunda, yassı ve pütürlüdür. Latince’de momordica ısırmak anlamına gelir, yapraklarının adeta yenik gibi durmasından dolayı bu isim verilmiştir. Bitkinin bütün kısımları ve öz suyu çok acıdır.

Kudret narının meyve ve yaprakları, mineral ve vitaminler bakımından zengindir. Özellikle demir, kalsiyum, fosfor ve B vitaminleri bakımından zengindir. Ancak bu maddelerin ne kadarının hazırlanan sıvıya geçtiği ve alınan gıda veya sıvıdan ne kadarının barsaklardan emildiği bilinmemektedir.

Özellikle Filipinlerde şifalı olduğuna inanılarak, çok yetiştirilen bir bitkidir. Acımsı tadına karşın, birçok Filipin yemeğinde kullanılmaktadır. Filipinlerde yerel adı Ampalaya’dır. Batı ülkelerinde, acı kavun (bitter melon), acı kabak (bitter gourd), Afrika hıyarı (African cucumber), balsam elması (balsam apple) veya balsam armudu (balsam pear) olarak adlandırılır. Filipinlerde kudret narı’nın faydalı olduğu birçok hastalık olduğuna inanılmaktadır. Yaprak ve köklerinden hazırlanan çözeltiler, hemoroit şişliklerini indirmektedir. Yapraktan elde edilen çözelti iyi bir öksürük kesici ve ateş düşürücüdür, aynı zamanda pürgatif (barsak boşaltıcı) ve antihelmintik (barsak kurtlarına karşı) etkiye sahiptir. Kadınlarda kısırlık tedavisinde ve karaciğer bozukluklarında iyileştirici olarak kullanılmaktadır. Kudret narı antimikrobial etki gösterdiğinden, iltihaplı yaraların tedavisinde de yeri olduğuna inanılmaktadır. Son yayınlarda, substans Q içerdiğinden AİDS tedavisinde değerli olabileceği bildirilmiştir.

Yukarıda yazılı etkiler, henüz bilimsel çalışmalar ile tam olarak ispatlanamamıştır, ancak bunların aksi de gösterilememiştir.

Yalnız Tip 2 diabetes mellitus (şeker) hastalığında, kudret narının şeker düşürücü etkisi olduğu gösterilmiştir. Bitki bünyesinde bulunan momordicin bitki insülini olarak da anılmaktadır. Bitkinin yaprak ve meyvesindeki acı tadı veren bu madde, Tip 2 diabetiklilerde, kan şeker seviyesini düşürmektedir. Bu bitkinin etkisi ile, pankreasta insülin salgılayan beta hücrelerin arttığı gösterilmiştir. Bu etki, gerek kaynatılmış yapraklarda, gerek sıvı çıkarılarak hazırlanan kapsül ve tabletlerde, gerek doğrudan hazırlanan kudret narı çaylarında gözlenmektedir. Bu nedenle farmakolojik yolla hazırlanan ilaçlara gereksinim olmadan, şeker hastaları kendi hazırladıkları çay veya yaprakları kullanabilirler.

Filipinler Sağlık Bakanlığı onaylı, “Kudret Narı Çözeltisi” şu şekilde hazırlanmalıdır:

1.Yaprakları yıkayıp, bıçak ile ufak parçalar halinde doğrayınız.

2. İki bardak dolu su içine, 6 tatlı kaşığı dolusu doğranmış yaprağı ilave ediniz.

3. Hazırlanan karışımı 15 dakika ağzı açı bir kapta kaynatınız.

4. Soğuttuktan sonra süzünüz.

5. Günde 3 defa, her seferinde, 1 fincanın üçte biri kadar, hazırlanan ekstreden içiniz.

Bir diğer yöntem, Kudret Narı sürgünleri, kaynatılarak sabah akşam yarım fincan yenilebilir.

Momordica charantia bitkisinin yaprak ve sarmaşık kısımları kullanılabilmekte ise de, meyvesi daha etkili ve sağlıklı olduğu için tercih edilmektedir.

Amozon’da yerliler, bahçelerinde kudret narı’nı yiyecek ve ilaç olarak yetiştirmektedirler. Bitkinin yaprak ve meyvelerini pişirdikleri fasulye yemeğinin içine koymakta, sonra tuz ilave ederek acı tadı azaltmaktadırlar.

Brezilya’da, Kudret Narı, tümörlerde, yaralarda, romatizmada, sıtmada, adet problemlerinde, şeker hastalığında, kolikde, ateşli durumlarda ve barsak kurtlarına karşı kullanılmaktadır. Ayrıca çocuk düşürmek ve afrodizyak (cinsel iştahı arttırıcı), deri hastalıkları, ekzama, uyuzda da kullanılmaktadır.

Meksika’da bitkinin bütün kısımları şeker hastalığında, dizanteride kullanılmakta, köklerinin ise afrodizyak olduğuna inanılmaktadır.

Peru’da bitkinin yaprakları ve bütün toprak üstü kısmı, kızamık, sıtma ve her türlü iltihabi olayda kullanılmaktadır.

Nikaragua’da yapraklar, mide ağrısı, ateşlenme durumunda, şeker hastalığında, soğuk algınlığı, öksürük, baş ağrısı, sıtma, deri hastalıkları, adet bozukluklarında, ağrı, hipertansiyon iltihabi olaylarda ve doğum sırasında yardımcı olmak üzere kullanılır.

Geleneksel Çin tababetinde, bu sebze iştah açıcı, mide-barsak iltihaplarında ve meme kanserine engel olmak için kullanılmaktadır.

Tokyo’da bu bitkiyi pazardan temin etmek mümkün olduğu gibi, birçok restoranda kudret narı ile yapılan yemekler bulunmaktadır.

Türkiye den reçete:. Mide ülserine karsı çok iyi ilâç olup şöyle hazırlanır: İki kudret narı doğranıp, bir şişe içinde bulunan, 1kg zeytin yağına konur. Sise güneşte bırakılır. Birkaç hafta sonra, sabahları aç karnına, bir çorba kasığı içilip bir saat hareketsiz sırt üstü yatılır. Hazırlanan bu yağ, bâsur için de içilir, derideki yaralara da sürülür. Mide ve derideki yaraların bir an önce iyileşmesi için etkili bir bitkidir.

http://www.palmiyemerkezi.com/2005_ayinbitkisi.htm

GLCN
14-08-2007, 10:24
Bu yararlı bilgiler için teşekkürler sevgili denizakvaryumu.Hemen bu değerli bitkiyi kesip kasamda saklıyorum...))) şaka bir yana bilmediğimiz ne faydaları varmış kardeşim şeker hastası ama öldürsen içmez çünkü çok bitki kullandıgı için inancı kalmadı bende yapar bi kenarda bekletirim napalım...
Birde demir bakımından yüksek dediniz bu karışımı demir eksiği olan bitkilere versek nasıl olur??İnsan içmezse faydalanan başka canlı olsun!!

mahon67
28-12-2016, 21:17
Uzakdoğu'da daha çok yeşili kullanılıyor. Acı kavun (bittermelon) olarak biliniyor ve birçok çeşidi var.

https://www.youtube.com/watch?v=-SRT-D-T8UI

https://www.youtube.com/watch?v=YCL-BAVFJes

hilalpy
29-12-2016, 09:09
Bende gastrit,reflü ve mide fıtığı vardı. Epey sıkıntılı olduğum bir dönem biri ülserden kudret narı ile kurtulduğunu anlattı ve bana da bir kavanoz bal ile hazırlanmış kudret narı verdi. Zeytinyağlı olanı denemedim ama ballı olan sayesinde midem epey düzeldi.