PDA

View Full Version : Arokarya, Salon çamı (Araucaria heterophylla)

Sayfalar : [1] 2

Ela
30-12-2006, 20:40
Sitede arokarya hakkında bilgi bulamadım.Biraz internette araştırdım aydınlık ortam seviyormuş .Kendine özel istekleri nelerdir bulamadım .Sulanması ,gübrelenmesi,bulunduğu ortamda nem ister mi,yeşil yapraklı bitkiler için sıvı vitamin kullanabilirmiyim?Bilgilerinizi paylaşmak isterseniz ben ve ağacım çok seviniriz.Şimdiden teşekkürler.

Ela
30-12-2006, 20:55
Biraz daha bilgi buldum.Kışın haftada bir sulanması gerekiyormuş,sık sık su spreyi püskürtmek gerekiyormuş,mayıs-ağustos arası 15 günde bir gübreleme istermiş,saksısı 2 senede bir değişiyormuş.Ama şu anda sıvı vitamin vermeli miyim bulamadım?

Mine Pakkaner
30-12-2006, 21:00
...Ama şu anda sıvı vitamin vermeli miyim bulamadım?

Zerrin Hanım, bitkilerinize şubat sonuna kadar besin vermeyiniz. Çok özel farklı ihtiyaçları olmadıkça Ekim ayı sonu itibatiyle bitki beslemeyi kesiniz. Mart ayı başında tekrar başlarsınız. :)

Ela
30-12-2006, 21:04
Zerrin Hanım, bitkilerinize şubat sonuna kadar besin vermeyiniz. Çok özel farklı ihtiyaçları olmadıkça Ekim ayı sonu itibatiyle bitki beslemeyi kesiniz. Mart ayı başında tekrar başlarsınız. :)

Çok teşekkür ederim Mine Hanım dediğinizi yapacağım.Mart ayında vereceğim gübresi iyi yanmış çiftlik gübresi mi,sıvı vitamin mi,yoksa başka bir gübre mi olsun şimdiden alıp hazırlayayım:).

Mine Pakkaner
30-12-2006, 21:14
Eğer saksı değiştirmeye ihtiyacı varsa yeni harca iyi yanmış çiftlik gübresi katabilirsiniz. Bunun dışında sıvı besin kullanmanız yeterli. :)

Ela
30-12-2006, 21:20
Eğer saksı değiştirmeye ihtiyacı varsa yeni harca iyi yanmış çiftlik gübresi katabilirsiniz. Bunun dışında sıvı besin kullanmanız yeterli. :)

Mine Hanım evet saksısını değiştireceğim çünkü boyu 110 cm. civarında saksısı çok küçük görünüyor.Söylediklerinizi mart ayında yapacağım çok sağolun.

Plumbago
31-12-2006, 16:14
Burada (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4542) Araucaria araucuana (Şili Arokaryası) hakkında biraz bilgi var.

Ama sanırım sizin elinizdeki Araucaria heterophylla (Salon arokaryası) isimli bitkidir.

6325

Bu bitki yarı tropikal iklimlerde dış mekanda yetiştiğini ve Türkiye'de 20 m. boya yaklaşan örnekleri olduğunu, dolayısıyla iç mekanda bir süre sonra sorunlar çıkartacağını söyleyebilirim.

Mersin Kushimoto sokağındaki Araucaria heterophylla (Salon Arokaryası)

6324
Alıntı (http://www.wowturkey.com/forum/viewtopic.php?t=31879&start=0&postdays=0&postorder=asc&highlight=)

Ela
31-12-2006, 20:53
[QUOTE=Plumbago;63509]Burada (http://www.agaclar.net/gallery/agac.php?id=4542) Araucaria araucuana (Şili Arokaryası) hakkında biraz bilgi var.

Ama sanırım sizin elinizdeki Araucaria heterophylla (Salon arokaryası) isimli bitkidir

Bu bitki yarı tropikal iklimlerde dış mekanda yetiştiğini ve Türkiye'de 20 m. boya yaklaşan örnekleri olduğunu, dolayısıyla iç mekanda bir süre sonra sorunlar çıkarır

İlginiz için teşekkür ediyorum . Sorun çıkarabilme olasılığı bile çok üzülmeme sebep oldu.

Ela
01-01-2007, 16:45
Bugün gittiğim bir evde 10 yaşında olan bir salon çamı gördüm.Boyu tavana değmişti ,çok sağlıklıydı .Ev sahibini soru yağmuruna tuttum desem yalan olmaz.Yazın balkon kapısının yanında duruyormuş ve kapı gündüzleri açık duruyormuş.Kışın da normal oda sıcaklığında duruyormuş.Umarım benim salon çamım da içerde durmayı sever.Salon çamı adını ilk kim koymuş?Doğrusu çok merak ettim.

Plumbago
01-01-2007, 20:33
Maalesef tüm iç mekan bitkileri için bu böyle. Aslında tüm canlılar için, doğal yaşam alanlarından farklı yerde bulunmak problemdir.

Fakat iyi bir bakımla bitkinin en uzun süre formunu koruyarak yaşaması mümkün tabii. Arokarya ışığı ve sıcağı seven bir tür. Eğer mümkünse bitkinizi yaz aylarında güneş görebileceği balkonda tutun. Kışın havalar soğumaya başladığında evin içinde yine bol ışıklı pencere veya kapı önü bitki için iyi olacaktır. Mutlaka saksı değiştirme zamanlarında bitkinizin saksını değiştirin.

Salon Çamı, ismi iç mekanda yetiştirilebilen nadir çam türü olmasından kaynaklanıyordur herhalde ;)

denizakvaryumu
01-01-2007, 20:36
Salonda yerini severse hiç sorun çıkarmaz...Hızlı büyür...ancak güneş yeterli gelmezse güzel formu bozulur boydan büyümek yerine yanlardan dal büyütür şekil olarak güzel olmaz...Bendeki nerdeyse tavana dayandığından vermek zorunda kaldım...özellikle tekli yerine bir saksıda üçlü dikilirse görüntüsü çok daha güzel olur...

Ela
02-01-2007, 08:22
İçim rahatladı , güneş açısından çok şanslıyım :)

mustafa cihangir
04-01-2007, 19:04
6375
Bu çiçeği altı ay kadar önce aldım Satıcı bana çiçeğin ladin çamı olduğunu söyledi ancak ben internette yaptığım araştırmada bu çiçeğin ladin çamı değil ladin olduğunu öğrendim. Fakat hala emin değilim bu çiçek hakkında bana bilgi verirseniz sevinirim. Gerçek adı nedir? Bakımı nasıl olmalıdır?Üretimi nasıl yapılır?

Mine Pakkaner
04-01-2007, 19:17
Bitkiniz ne ladin, ne de aslında ladin çamı diye bir bitki var. Bu bir salon arokaryası. Araucaria heterophylla.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2818 başlığını okuyunuz.

mustafa cihangir
04-01-2007, 21:39
Verdiğiniz bilgi için teşekkür ederim.Arokaryayı nasıl çelikleyebilirim?

Mine Pakkaner
04-01-2007, 21:48
Sayın Mustafa Bey,
Bu soruyu üretim teknikleri başlığında (http://www.agaclar.net/forum/forumdisplay.php?f=31) sormanız gerekiyor.

mustafa cihangir
04-01-2007, 23:16
salon arokaryası nasıl çeliklenir?

tabiat
26-01-2007, 10:04
Salon arokaryasından sadece tepe çeliği alabiliyorsunuz yanlardan aldığınız çelikler yatay büyüyor çünkü. Tepe çeliğini perlit-torf karışımında ve güneş alan bir yerde köklendirip yeni bir bitki elde edebilirsiniz

drosophila
27-01-2007, 13:38
bir sitede rastladım. çimlenmiş arocaria tohumları. bildiğim kadarıyla tohumlar ön işlem olmaksızın ekiliyorlar.

6850

6851

Plumbago
27-01-2007, 21:58
Salonda yerini severse hiç sorun çıkarmaz...Hızlı büyür...ancak güneş yeterli gelmezse güzel formu bozulur boydan büyümek yerine yanlardan dal büyütür şekil olarak güzel olmaz...Bendeki nerdeyse tavana dayandığından vermek zorunda kaldım...özellikle tekli yerine bir saksıda üçlü dikilirse görüntüsü çok daha güzel olur...

Sevgili denizakvaryumu, benim bahsettiğim sorunların bir kısmı da bunlardı zaten. Bu bitkinin yaşam koşullarını ne kadar iyi sağlarsanız sağlayın sonuçta fazla boylandığından dolayı bitkiyi evde tutamazsınız. ;)

Doku_Kültürcü
12-02-2007, 14:32
Arkadaşlar,
2000 yılında Amerika'dan 500gr. Araucaria tohumu getirtmiştim. Tohumlar kısa sürede canlılığını yitiriyor (tohum hasadından 30 gün sonra çimlenme oranı yaklaşık olarak sıfıra iniyor). Ön işlem yapmadan ekiliyor. Toprak sıcaklığını 25C civarında tutarsanız canlı tohumlar hızla çimleniyor. Eğer tohum ithal edip yetiştiricilik yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal ürün geliştirme Müdürlüğü'nden izin almanız gerekiyor.

bonsade
15-02-2007, 08:51
Arkadaşlar,
2000 yılında Amerika'dan 500gr. Araucaria tohumu getirtmiştim. Tohumlar kısa sürede canlılığını yitiriyor (tohum hasadından 30 gün sonra çimlenme oranı yaklaşık olarak sıfıra iniyor). Ön işlem yapmadan ekiliyor. Toprak sıcaklığını 25C civarında tutarsanız canlı tohumlar hızla çimleniyor. Eğer tohum ithal edip yetiştiricilik yapmayı düşünüyorsanız, öncelikle Tarım ve Köy İşleri Bakanlığı Tarımsal ürün geliştirme Müdürlüğü'nden izin almanız gerekiyor.

Sayın doku kültürcü.Hoş geldin.Bizde seni arıyorduk.Şu konu ie illgilen Üretim Teknikleri (Tohum Çimlendirme/Çelikleme/Aşılama)
Doku Kültürü

Doku_Kültürcü
15-02-2007, 22:53
Sayın Sgörünüş,
soruyu **** soruları sorun yardım etmeye çalışayım.

ayhan coruk
24-02-2007, 20:47
doku kültürcü arkadasım arokorya tohumu getırtme sansımız var mı. tohumdan üretmek ıstıyorum yardımlarınızı beklıyorum

coldblooded
07-03-2007, 22:15
Merhaba,
annemdeki 2metrelik büyük bir saksıdaki arakoryayı kendi evime getirmek istedim. Şehirlerarası yolda açık kasa kamyonette getirebildiğim bu bitkinin tepesinden aşağıya doğru 1metre 60cm'lik kısmı kırıldı. Kökü ve geriye kalan 40cm'lik kısmı duruyor. Bu olay 6 ay önce gerçekleşti. Tam kuruyup kurumadığını anlayamıyorum.Bilenlerden ricam,bu bitki ölür mü veya ölmüş müdür,ölmediyse eski sağlıklı haline nasıl tekrar ulaştırabilirim?
NOT:Bitki üzerinde 2-3 adet küçük yan dal var ama hem kuru hem de canlı gibi duruyorlar,hangisi anlayamadım.

imo
11-03-2007, 06:48
Bendeki arokaryanın altısı bir arada duruyor,bu şekilde ekilmiş fakat bilinçli bir şekildemi yapılmış yoksa tesadüfen böylemi çıkmışlar bilemiyorum.Bu şekilde gerektiği gibi büyümesi zor gibi gelmesine rağmen pek anlamadığım için bir müdahalede bulunmadım.Ayırmalımıyım???

Ela
25-03-2007, 23:44
Arokaryomun saksısını değiştirdim.Toprağına çok iyi yanmış çiftlik gübresi karıştırdım.Balkona çıkardım.Balkonum çok güneşli şu anda halinden memnun görünüyor.Her sabah suluyorum.Gübreleme işlemini gelecek ay tekrarlamam gerekir mi?

nyhang
28-09-2007, 16:15
bende de arokarya var ancak aldıgım yerden getirirken birt sorun oldu.
Arabada birkaç saat kapalı ve sıcak ortamda kaldı. Ondan sonra da hala topralanamadı bitki.. Canlı ve dipdiri olan bitki şimdi boynu bükük ve yer yer kurumalar var...
Vitamin verdim arada balkona çıkarıyorum ama olmadı..
Nasıl kendine getirebilirim?

Mine Pakkaner
01-10-2007, 10:52
Bitkiniz haşlanmış. Dokuların çok bozulduğu yerde kurumalar olması normal. Bekleyeceksiniz başka caresi yok. Düzelene kadar güneşsiz ama bol ışıklı, aydınlık bir yere koyun.

cetvel
15-11-2007, 00:02
Bugün Ataköy Camiinin bahçesine dikilmiş bir salon çamı gördüm. Görevliye sordum "bu geçen hafta burda yoktu, nerden geldi" diye... Evinde bakamayan bir bayan caminin bahçesine dikilsin diye vermiş.

Bitkinin boyu yaklaşık 165 cm civarında... Dikildiği yerin çevresinde ortalama 3 metrelik çamlar var ama güneş alma konusunda sorunu yok bitkinin...

Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim konu şöyle... Dış mekanda İstanbulun hava şartlarına dayanması mümkün mü bu bitkinin? Malum bu sene şu ana kadar özellikle son 15-20 gündür epey yağış aldı İstanbul, belki kar da yağacak, don olacak. Bu bitkinin dayanma gücü nedir acaba? Çevresini naylonla sarsam ne gibi bir sonuç elde ederim?

İyi geceler.

Mine Pakkaner
15-11-2007, 00:49
İstanbul' da açık havada bu bitkinin yetişmesi riskli. Donlardan etkileniyor. İzmir'de bile genç ağaçlarda don zararı olabiliyor. Çevresini naylonla sarsanız bu sefer de ibrelere zarar verirsiniz, ama gövdeyi önce çuvalla sonra naylonla sarın, bu bir nebze etkili olabilir.

cetvel
16-11-2007, 22:27
İstanbul' da açık havada bu bitkinin yetişmesi riskli. Donlardan etkileniyor. İzmir'de bile genç ağaçlarda don zararı olabiliyor. Çevresini naylonla sarsanız bu sefer de ibrelere zarar verirsiniz, ama gövdeyi önce çuvalla sonra naylonla sarın, bu bir nebze etkili olabilir.

Yani o zaman bu ağaç için yapabileceğimiz pek bişey yok... En iyisi cami görevlisine söyleyeyim de, ağacı dikildiği yerden çıkartmaya ikna edeyim.

Mine hanım, bu ağacın dallarının çapı ne kadar genişliyor acaba?

MSaygin
31-12-2007, 10:35
Arokaryaların ortalama satış fiyatı nedir? Ben burada 1 metre boyunda buldum, güzel de ağaç ama 200ytl istiyorlar.

sinaninci1
31-12-2007, 11:44
Bu Arokarya benzer bir çam türü, soğuga dayaniklı ismini bilmiyorum.

lerdemir
20-03-2008, 09:22
Merhabalar,

Benim salon çamım yaklaşık 3 yıldır benimle yaşamakta.

Genel bilgilerim dahilinde düzenli bakımım sonucunda her yıl muntazam şekilde büyüdü, boy attı. Halen de bu büyüme sürmekte.

Ancak, konumunu hiç değiştirmemiş olmama rağmen -yani ışık alışında sert bir değişiklik yok- 1 ayı geçkin bir süredir sulama rejiminde aksatmalarım oldu.

Temizlikçi kadın bir ara çok sulamış; ben toprağını kurumaya bıraktım; o ara çok kuruttum galiba; sonra onu gidermek için tekrar suladım, biraz da besin ilaveli su verdim derken vaziyet fena oldu.

Fotoğrafladım ki teşhis kolay olsun. Bitkinin genel görünümünde büyük bir sorun yokmuş gibi görünmesine rağmen, bazı ana dallardaki kimi ara dalların merkezinde sararma ve sonrasında kuruyarak dökülmeler var. Son haftalarda bu eğilim arttı.

Acaba besin ilavesini mi fazla kaçırdım da yanmaya mı sebep oldum onun da farkında değilim. Tam anlamıyla bir şaşkınlık içindeyim.

Bilenlerden yardım istirham ederim.

Aşağıdaki sararan dallara örnek.
32635

Bu ise sararma sonrası kurumaya örnek.
32636

Bu da kuruma...
32638

Bu da kuruma...
32637

Bu fotoğraftaki keskinlik ve karalık sizi yanıltmasın; görüntüyü netleştirmek ve keskinleştirmek için autocorrect'e tıkladıktan sonra oluşan görüntüdür. Yanıltmasın. Diğerlerinde böyle bir etki yok. Hepsi doğal...
32639

lerdemir
20-03-2008, 09:23
Genel görüntüleri de buraya ekliyorum...

Bu fotoğraf elle kontrol yaptığım sırada ufacık bir dokunuşla kolayca dökülenlerin saksı dibindeki toplu görüntüsü...

32640

Bu ise çamın halen daha büyümeye devam ettiğini gösteren tepe sürgünü...

32641

Bu da çamın genel formunu göstermek için...

32642

fatmairmak
21-03-2008, 12:37
Sayın lerdemir,
Arokaryalar güneş ışığından mahrum kaldığında, az sulandığında ve su ile yaprakları fısfıs yapılarak yıkanmadığında yapraklarını bu şekilde döker. Kuru olan yaprakları elinize toplayınız böylelikle ağacın yeni filizleri büyütmesine yardımcı olacaksınız. Ama size tavsiyem dalları kesmemeniz yönündedir. Bir dalda hiç yaprak kalmasa da kesmeyiniz çünkü bir süre sonra yeni yapraklar çıkartmaktadır.
Bir de arokaryanın yerini sevip sevmediğini,durumunun iyi olup olmadığını dallarının duruşundan anlayabilirsiniz. Eğer arokaryanın durumu iyi olursa dallar yukarı doğru kalkar. Üzgünüm ama sizin arokaryanın dalları aşağı doğru sallanmış.
Benim bunları nereden bildiğimi düşünmüş olabilirsiniz. 15 yıldır bizde olan arokarya çamımız var. 5 sene önce bahçeye diktik. Ona bakarken elde ettiğimiz tecrübelerimizi size aktarmak istedim.

lerdemir
21-03-2008, 14:17
Fatmairmak,

Tecrübeler benim için çok değerli. Zahmet edip de aktardığınız için teşekkürlerimi sunarım.

Lakin, verdiğiniz bilgiler ışığında kafamda oluşan bir şüphe var. Bu çam, yaklaşık 3 yılı aşkın bir süredir aynı noktada durmakta ve düzenli olarak büyümekte bugüne kadar.

Hani, yerinden memnun olmasa bugüne kadar böyle bir performans göstermezdi diye düşündüm.

Ama sulama rejimini bozduğum muhakkak. Fısfıslamadım da nicedir. Çok büyük bir saksıda, çok ağır. Ahşap parkenin de üzerinde olduğu için fısfıslayamıyorum...

Direkt günışığı görmeli mi? Ona göre bir yere alayım mı dersiniz?

fatmairmak
25-03-2008, 08:04
Sayın lerdemir,

Düzenli olarak büyümesine sevindim. Bir yıl içinde kaç santim uzadığını iki dal arasındaki mesafeden anlayabilirsiniz. Fotoğraftan kaç santim olduğunu anlayamıyorum. Ama şunu belirtmek isterim eğer yerini severse bunun iki katı daha büyür ve bu kadar çok yapraklarını dökmez. Bitkiniz sağlıksız durmuyor. Size tiyo vereyim mutlu olduğu yerini sevdiğinde önce yapraklar yere paralel oluyor sonra da yaprakları havaya kaldırıyor. Biz nereyi sevdiğini yaprak durumundan anlıyorduk.

Direkt gün ışığına koymayın. Gölgeli olsun. Balkona taşıyıp bolbol fısfıslarsanız hoşuna gidecektir.

Bizimki saksıdayken annem bol bol su veriyordu. Bir de her bahar saksısındaki toprağı değiştirip bol hayvan gübresi koyuyorlardı. O zaman keyfi yerine geliyordu.

Bizim arokaryamızı da görmeniz için bir fotoğrafını ekledim.

http://www.agaclar.net/galeri/files/10326-dsc00856.jpg

chaenomeles
25-03-2008, 13:16
Merhabalar,

Araucaria üretimi için tepe çeliği almanın uygun olduğunu okudum ancak bu konularda çok acemi olduğumdan sormak istiyorum bu ay çelik almak için ne derece uygun?(marmara bölgesi için)

Ve tepe çeliği derken en üstteki dalı mı almalıyım? (çok küçükler) Alt dallardan alırsam enine büyüyeceğini de okudum, hangisini nasıl almalıyım?

Çeliği aldıktan sonra direk torfa ekmem yeterli olur mu yoksa suda bekletmem gerekir mi?

Kendi araucariamı üretmek istiyorum beni bilgilendirirseniz çok sevinirim sevgiler...

lerdemir
25-03-2008, 13:32
Fatmairmak çok teşekkür ederim.

Uzama ölçümünü yapıp yazacağım; bakalım sizce de normal mi?

O zaman hazır mevsimi gelmişken ben bir toprak değiştireyim; humuslu toprak, torf ve kompost karıştırayım.

Arokarya için ideal saksı harcı karışımı hakkında bilgisi olan var mı?

Ne tür toprak sever, ne oranda ne karıştırmalıyız?

Elimde torf var, az bir miktar biofarm humus var; az bir miktar Arsil var, bir miktar da ev yapımı kompost var.

Onları karıştırıp iyi bir harç yaptıktan sonra hem toprağını hem de yerini değiştirmeyi düşünüyorum.

lastmoon
04-04-2008, 10:37
Arokarya botanik adı Araucaria excelsa olup Araucariaceae familyasından bir süs bitkisidir.Türkçe adı salon çamı denilmektedir. Doğada 18 türü bulunan Araucaria cinsinin bu türlerin yetişme istekleri şu şekilde; kışın en uygun sıcaklık 10-16 C dolayındadır.Ancak 5 C'nin altına düşmemelidir.
Orantılı nem;): %60-%70 yeterlidir.
Işık isteği: aydınlık yarı gölge veya hafif güneşli yerlerde iyi yetişir. Doğrudan güneş ışığından korunmalıdır.
Üretim Tekniği: tohum ve yeteri kadar anaç bitkinin bulunması halinde tepe çelikleri ile yapılır.Çelikler çok yumuşak veya sert olmayan sürgünlerden Aralık ayında alınır, reçinesi temizlenir ve odun kömürü tozuna batırılır.Daha sonra hacim olarak eşit miktarlarda turba ve kum karışımına dikilir. Köklendirme ortamı sıcaklığı 13-16 C olmalı ve üzeri cam veya plastik örtü ile örtülmelidir. Bu şekilde 3-4 ay sonra köklenme işi gerçekleşir.
Bakım önerisi: her 2-3 yılda bir Mart ayında saksısı değiştirilmelidir.
Gübreleme: Mayıs- Ağustos ayları arasında 2 haftada bir 0.5-1 g/l açelya gübresi verilmeli
Sulama: İlkbahar ve yazın kireçsiz su ile sulanmalı yapraklara su püskürtülmelidir.Kışın dinlenme döneminde ise 7-10 günde bir az miktarda su verilmelidir.
Budama gerekemez.

turkuazmavisi
10-06-2008, 14:32
Beş gün önce salon arokaryası hediye aldım. Çok sevdiğim bir salon bitkisi olduğundan böyle bir çiçeğe sahip olmanın mutluluğunu yaşıyorum şu anda. Hemen bakımı konusunda yazılanları okudum. Bilgi ve tecrübelerini paylaşan arkadaşlara teşekkür ederim.

MeLTi
26-06-2008, 13:49
50-60 cm boylarında Arokarya arıyorum...Konuyla ilgilenen veya konu hakkında bilgisi olanların yardımlarını rica ediyorum...

gravel
25-08-2008, 09:04
Eşimin doğduğu gün babasının fide olarak getirdiği bir Araucaria var. 24 yıllık ve hala saksıda. 24 yılda, İstanbul'dan Muğlaya, Muğladan, Antalyaya, ordan İzmir'e taşınmış. Zamanla alt dalları kuruyup düşmüş. Tepe dalları duruyor. Alt dallar aşağıya sarkmış ve kuruma belirtileri gösteriyor. Tekrar canlılığını sağlamak için, saksının üstündeki toprağı yeniledim. Haftada bir tüm saksı sılanacak şekilde suluyorum. 15 günde bir sıvı besinli suyla suluyorum. Yaprakları uçlardan yeşerdi ve uzadı. Tepeden yeni bi filiz verdi. Bir de en alt dalın da altında yeşil bir nokta belirdi. Filiz gibi görünüyor ama kaybedilen dallardan sonra yeniden alttan filiz vermez diye biliyordum. Yanlış mı biliyorum acaba? Fotoğrafını da altta veriyorum. (bir alt mesajdaki 10 numaralı foto)

Bu ağacı daha da toparlaması için, kuruma belirtileri gösteren alt dalları ve alt dal yapraklarını nasıl canlandırabilirim?
Fotoğraflarını aşağıda ekliyorum. Yetmediği için 5i bu mesajda 5i de bi alttakinde. Yardımcı olursanız çok sevinirim. Çeyrek asırlık bu koca oğlanı nasıl toparlatırım?

gravel
25-08-2008, 09:06
Sığdıramadığım diğer 5 fotoğraf da burada.

Ela
25-08-2008, 09:49
Merhaba, benim de arokaryam var. Sizin ağacınızın dalları aşağı doğru, yerini sevmemiş olabilir. Uzman arkadaşlardan yardım gelmesini bekleyelim. Benim ağacımın dalları yukarı doğru. Gövdenin altından birkaç tane dal ucunu ben de kaybettim.

gravel
25-08-2008, 10:23
Merhaba, benim de arokaryam var. Sizin ağacınızın dalları aşağı doğru, yerini sevmemiş olabilir. Uzman arkadaşlardan yardım gelmesini bekleyelim. Benim ağacımın dalları yukarı doğru. Gövdenin altından birkaç tane dal ucunu ben de kaybettim.

Merhaba. Eşimin dediğine göre, türü öyleymiş.
Sanırım farklı bir alt tür. Yaprakları yukarı değil aşağı yönlü sarkık oluyor. Bu güne kadar da böyle olmuş hep.

Ufak bi taramayla bizdeki türünün "Araucaria nemorosa" olduğunu sanıyorum. Aşağıdaki linkteki fotoğraf uygun görünüyor bizdekinin yaprak yapısına.

http://www.flickr.com/photos/44464178@N00/349488972/

E®TY
25-08-2008, 14:50
Selam Gravel,
Ela'nın da dediği gibi farklı bir alt tür arokarianız var. Sorununuza cevap verebilmem için bir kaç sorum olacak yanıtlarsan yardımcı olmaya çalışabilirim.
*En son ne zaman saksı değişimi yaptınız?
*Sulu gübre kullanmayı hiç kestiniz mi ve ne kullanıyorsunuz?
*Saksı toprağı olarak ne kullanıyorsunuz?
*Gün içinde güneş alıyor mu alıyorsa güneşlenme süresi nedir?
*Yapraklarına su uyguluyor musunuz?(sprey şeklinde yıkama)
bunlara yaklaşık cevaplar vermeniz yetecektir sanıyorum.

gravel
25-08-2008, 15:29
Selam Gravel,
Ela'nın da dediği gibi farklı bir alt tür arokarianız var. Sorununuza cevap verebilmem için bir kaç sorum olacak yanıtlarsan yardımcı olmaya çalışabilirim.
*En son ne zaman saksı değişimi yaptınız?
*Sulu gübre kullanmayı hiç kestiniz mi ve ne kullanıyorsunuz?
*Saksı toprağı olarak ne kullanıyorsunuz?
*Gün içinde güneş alıyor mu alıyorsa güneşlenme süresi nedir?
*Yapraklarına su uyguluyor musunuz?(sprey şeklinde yıkama)
bunlara yaklaşık cevaplar vermeniz yetecektir sanıyorum.

* En son saksı değiştirilme işlemi 5 seneden fazla sanıyorum. Ben ortalarda yoktum o zaman :)
* Herhangibir gübreleme uygulanmıyordu, son 1 aydır sulu gübrelemeye başladım.
* Sanıyorum son saksı değişiminden sonra toprak değişimi de olmamış. Ya da ilaveler yapılmış. 3-4 ay önce üst kısım toprağını kipadan aldığım torf ilavesiyle değiştirip, harmanladım. (Çok ayrıntısını bilemiyorum ama marketlerde satılan 10ltlik 20 ltlik poşetli torflardan. Heidi markaydı galiba). Bir miktar pomza ilave ettim ve onu da karıştırdım.
* Gün içinde direk güneş almıyor ama saat 1den saat 6-7ye kadar direk güneş alan bir pencere önünde. Tülle direk güneşin girmesini engelliyorum. Aydınlık bir yerde bulunuyor diyebilirim.
* Son 3-4 aydır oldukça sık spray uygulamaya çalışıyorum. Sabah 6-7 arası işe çıkmadım eşim uyguluyor. Akşam 7den gece 12-1e kadar 2-4 kez ben uyguluyorum.

Kendisiyle aynı evde yaşamaya başlayalı yukarıda yazdığım şeyleri uyguladım, o da buna cevap verdi. Yaprak döküyordu durdu. Yeşillendi, yaprakları uzadı.
Ama gene de bilen birisinden yaptıklarımın doğruluğunu ve başka yapabileceğim şeyler var mı diye öğrenmek istiyorum.
İlginiz için şimdiden çok teşekkürler sevgili E®TY

E®TY
25-08-2008, 15:45
Sanıyorum bakımsızlıktan kaynaklı ve saksı yetersiz geliyor bitkinize. Yapmanız gereken şuan bulunan saksısının en az 1,5 katı büyüklüğünde yeni bir saksıya değiştirmeniz. Değişim sırasında eski saksısından çıkarttığınızda göreceksiniz saksı içinde kök dolanmalarına rastlayacaksınız çok fazla müdehale etmeden ince olan kökleri uçlarından düzgün ve keskin bir makasla budarsanız. Bu bitkinizin stresini azaltacaktır. Saksı değişiminde yaklaşık 40 lt lik yeni bi torf almanızı ve tüm eski toprağı atmanızı öneriyorum. Ve kısa bir süreliğine sıvı gübre kullanımını azaltmanızı hatta kesmenizi öneririrm. Bu bitkinizi ve köklerini tembelleştirir. 15 gün arayla uyguladığınızı söylemişsiniz bu işlemi 30-40 günde bir uygulamaya çalışın. Daha güçlendiğini göreceksiniz. O yaştaki bir arokarianın desteksiz ayakta kalması gerekir. Işık konusunda sorun olmayabilir. yerini değiştirmeniz gerekmez şuan itibariyle.
Bir de tavsiyem tam olarak kurumuş ibreleri (gövdedeki) parmaklarınızla nazikçe temizleyin. Gövdeye ve yeni çıkan sürgünlere (filizlere) zarar vermemeye dikkat edin.
Uygulamayı rüzgarsız klima kapalı ortamda yaparsanız köklerin kurumasını engellersiniz. Çok uzun sire kökler açıkta kalmasın.
Unutmamanız gereken bi şeyi hatırlatmak isterim. Bitkiniz yaşça epey yaşlı ve bakımsızlıktan strese girmiş durumda. Sizin yapmış olduğunuz ani ve sık tedbirler onu biraz toparlasa da bünyesi tamamen toparlanmış değil. Yapacağınız işlem riskli fakat dikkatli yaptığınız taktirde başarılı oalcağınızdan umutluyum.
Şimdiden kolay gelsin ...

Ela
25-08-2008, 16:14
Benim arokaryam evde duruyor. Sabahları işe gelmeden, akşam da iş dönüşü su spreyi sıkıyorum. Salonum sabahtan akşama kadar çok güneşli olduğu için bugünlerde tülü kapatıyorum. Pencerenin vazistansını 24 saat açık bırakıyorum. Arokaryamı 1 ay balkona çıkarmıştım. Balkonda alt dalları sarardı. Rüzgar sebebiyle mi yoksa aşırı güneşten mi çözemedim. Daha önce belirttiğim gibi şu anda dalların uçları yukarı doğru gidiyor. Yaklaşık 2 senedir saksısı değişmedi, önümüzdeki Mart ayında değiştirmeyi düşünüyorum.

gravel
25-08-2008, 16:14
Sanıyorum bakımsızlıktan kaynaklı ve saksı yetersiz geliyor bitkinize. Yapmanız gereken şuan bulunan saksısının en az 1,5 katı büyüklüğünde yeni bir saksıya değiştirmeniz. Değişim sırasında eski saksısından çıkarttığınızda göreceksiniz saksı içinde kök dolanmalarına rastlayacaksınız çok fazla müdehale etmeden ince olan kökleri uçlarından düzgün ve keskin bir makasla budarsanız. Bu bitkinizin stresini azaltacaktır. Saksı değişiminde yaklaşık 40 lt lik yeni bi torf almanızı ve tüm eski toprağı atmanızı öneriyorum. Ve kısa bir süreliğine sıvı gübre kullanımını azaltmanızı hatta kesmenizi öneririrm. Bu bitkinizi ve köklerini tembelleştirir. 15 gün arayla uyguladığınızı söylemişsiniz bu işlemi 30-40 günde bir uygulamaya çalışın. Daha güçlendiğini göreceksiniz. O yaştaki bir arokarianın desteksiz ayakta kalması gerekir. Işık konusunda sorun olmayabilir. yerini değiştirmeniz gerekmez şuan itibariyle.
Bir de tavsiyem tam olarak kurumuş ibreleri (gövdedeki) parmaklarınızla nazikçe temizleyin. Gövdeye ve yeni çıkan sürgünlere (filizlere) zarar vermemeye dikkat edin.
Uygulamayı rüzgarsız klima kapalı ortamda yaparsanız köklerin kurumasını engellersiniz. Çok uzun sire kökler açıkta kalmasın.
Unutmamanız gereken bi şeyi hatırlatmak isterim. Bitkiniz yaşça epey yaşlı ve bakımsızlıktan strese girmiş durumda. Sizin yapmış olduğunuz ani ve sık tedbirler onu biraz toparlasa da bünyesi tamamen toparlanmış değil. Yapacağınız işlem riskli fakat dikkatli yaptığınız taktirde başarılı oalcağınızdan umutluyum.
Şimdiden kolay gelsin ...

Şu an boyu yaklaşık 2m kadar ve yukarı doğru çok fazla gitmesini istemiyorum evin şartlarından ötürü ki kendi evimiz olmadığı için bir kez daha taşınacak ileride bir gün.
Saksı değiştirme işlemini bahar ayında yapmanın daha uygun olacağını düşünüyorum. Risk almak istemiyorum şu an için. Baharla birlikte, mart nisan gibi, büyük bir saksıya geçireceğim sanırım. Hem belki o zamana kadar bu işlem esnasında bize yardım edebilecek deneyimli birisini de bulma ihtimalimiz olur diye düşünüyorum. İlk defa deneyeceğim için ve kaybedeceğimiz ağaç bizim için çok kıymetli olduğu için çekiniyorum açıkçası.
Sıvı besini kesiyorum sizin öneriniz üzerine. Kipa'da çam gübresi görmüştüm. Katı, granüle bir ürün. Sıvı besin yerine kullanmalı mıyım?
Kurumuş ibre dediğiniz, gövdedeki dikensi kurumuş şeyler mi?
Bir de en alt dalında altından daha önce kaybettiği dalların yerine yeni filiz,sürgün verir mi? 10. resimde görünen yeşil nokta bir sürgün mü?
İlginiz ve verdğiniz bilgiler için çok teşekkürler E®TY. :eek:

E®TY
25-08-2008, 16:41
Ewet onlar sürgün eğer bitkiniz onu besleyebilirse oralardan dallar çıkacaktır. Katı gübre kullanımı tavsiye etmiyorum özellikle yaz sıcaklarında bitki köklerini yakar. Ama çam gübresini toprağın üzerine serperseniz yıkanma ile toprağı besleyecektir bir sorun teşkil etmez. Söylediğim periyodlarda sıvı besinlerinizi kullanın. Temizlemeniz gereken dikensi şeyler kurumuş ibrelerdir. (bir ormancılık tabiri :) )

E®TY
25-08-2008, 16:43
Benim arokaryam evde duruyor. Sabahları işe gelmeden, akşam da iş dönüşü su spreyi sıkıyorum. Salonum sabahtan akşama kadar çok güneşli olduğu için bugünlerde tülü kapatıyorum. Pencerenin vazistansını 24 saat açık bırakıyorum. Arokaryamı 1 ay balkona çıkarmıştım. Balkonda alt dalları sarardı. Rüzgar sebebiyle mi yoksa aşırı güneşten mi çözemedim. Daha önce belirttiğim gibi şu anda dalların uçları yukarı doğru gidiyor. Yaklaşık 2 senedir saksısı değişmedi, önümüzdeki Mart ayında değiştirmeyi düşünüyorum.

Saksı değişimi bitkiler için çok önemlidir. Doğru zamanda yapılan saksı değişimi bitki ömrünü ve sağlığını olumlu etkiler. Bazı arokaria türleri balkonda dayanabilmektedir. Fakat burda o yörenin iklimi önemlidir. Özellikle İzmir ve çevresinde bu kolay kolay mümkün değildir.
Arokarialarınıza bol, sağlıklı yıllar diliyorum..

gravel
25-08-2008, 16:50
Ewet onlar sürgün eğer bitkiniz onu besleyebilirse oralardan dallar çıkacaktır. Katı gübre kullanımı tavsiye etmiyorum özellikle yaz sıcaklarında bitki köklerini yakar. Ama çam gübresini toprağın üzerine serperseniz yıkanma ile toprağı besleyecektir bir sorun teşkil etmez. Söylediğim periyodlarda sıvı besinlerinizi kullanın. Temizlemeniz gereken dikensi şeyler kurumuş ibrelerdir. (bir ormancılık tabiri :) )

Sayın E®TY, çok soru soruyorum kusura bakmayın lütfen ama kendimi çöl de su bulmuş gibi hissettim, uzun süredir merak ettiğim konularda net cevaplar alınca. Eğer yanlış anlamadıysam, gövdedeki dikensi şeyleri (kurumuş ibreleri) tamamen temizleyip gövdeyi dümdüz yapıyorum dalların olduğu kısıma kadar. Bunun ağaca faydası tam olarak ne olacaktır?

HazaLCagLa
25-08-2008, 16:58
Familyası:Arecaceae

Anavatanı:Avustralyadır.
Yaşlandıkça gövdesi kalınlaşan bir palmiye türüdür.

İstekleri:Aydınlık fakat direk güneş almayan ortamları sever.Yıl boyu oda sıcaklığı ister fakat kışın sıcaklığın daha düşük olması gerekir.(10 santigrat derecenin altına düşmemelidir.) Kuru ortama dayanıklıdır.Aşırıya kaçmamak şartıyla toprağı sürekli nemli tutulmalıdır.

Bakımı:İlkbahar ve yaz aylarında hafif dozda besin verilmelidir. Kalorifer ortamında yapraklarına sıkça su püskürtülmelidir.İlkbaharda eğer gerekli ise saksısı değiştirilebilir.

Üretimi:Sıcak yastıklarda tohumlarından üretilebilir.

Hastalık ve zararlılar:Sıcak ve kuru ortamda örümcek görülür.

E®TY
25-08-2008, 17:18
Ewet bunun faydası şudur. Hem kurumuş olan ibreleri gövdeden temizlemiş olacaksınız görüntüsel güzelliği değişecektir sizin içindir bu. Hem de bitkilerde kurumuş yaprak dal ve ibreler zarar verilmeden temizlenir. Bunun nedeni bitkinin kendisini daha az şartlarda zorlamasıdır. Kuru olan ve kurumakta olan kısımlar sürekli su ve besin ihtiyacı duyar. Bitki biolojisi gereği bu kısımlara bakma ve tedavi etme isteği duyar. Bu da yaşamsal fonkisyonlarını oraya yönlendirmesi demektir. Bitkinizde bunların olmaması bitkinin bu tip bi istek duymaması ve kendini iyi hissetmesini sağlar. Bitkilerde en çok kaynaklanan sorun strestir. Bu stres faktörlerini bitki uzaklaştıramazsa daha çok strese girer. Ayrıca kuru ibreleri temizlerseniz kendini (kuru ibre yerlerini) yenileme isteği doğacaktır. Bitkinin bu isteğini siz kimi yerlerde ibre kimi yerlerde sürgün olarak göreceksiniz. Ayrıca kurumuş ibreler arasında var olan yeni sürgünler daha iyi beslenme fırsatı yakalamış olacak. Bu da yeni çıkan sürgünlerin yaşama şansını ve bireysel kuvvetini arttırır.
Soru sormanız konusunda bir sıkıntı görmüyorum yeter ki yardım edebileceğim konular olsun gerisini problem etmeyin. Çok klasik olacak ama bilgi paylaştıkça değerlenir. Hele ki aşığı olduğum bir bitki hakkında ise bu bana daha çok zevk verir.
saygılarımla

gravel
25-08-2008, 17:29
Çok çok teşekkür ederim Sn. E®TY . Dikenleri temizliyorum. Bakıma devam ediyor besin verme sıklığını azaltıyorum. Gördüğüm dğeişimleri de buraya yazarım.
Unutmadan son bir soru daha sormak istiyorum. Şu an haftada bir suluyorum. Tüm saksı nemelenecek ve saksı altından bir miktar su verene kadar. Sonra 1 hafta sonra suluyorum tekrar. Eşim eskiden 2 günde 1, 1 bardak su veriyordu. Hangisi daha doğru acaba? Ya da ikisi de mi yanlış? Sulama için (özellikle şu yaz sıcağını da dikkate alırsa) sizin öneriniz nedir acaba.
Saygılarımla :)

E®TY
25-08-2008, 17:35
Çok çok teşekkür ederim Sn. E®TY . Dikenleri temizliyorum. Bakıma devam ediyor besin verme sıklığını azaltıyorum. Gördüğüm dğeişimleri de buraya yazarım.
Unutmadan son bir soru daha sormak istiyorum. Şu an haftada bir suluyorum. Tüm saksı nemelenecek ve saksı altından bir miktar su verene kadar. Sonra 1 hafta sonra suluyorum tekrar. Eşim eskiden 2 günde 1, 1 bardak su veriyordu. Hangisi daha doğru acaba? Ya da ikisi de mi yanlış? Sulama için (özellikle şu yaz sıcağını da dikkate alırsa) sizin öneriniz nedir acaba.
Saygılarımla :)

İzmirdesiniz gördüğüm kadarıyla. Normal bir su bardağını ölçü kabul edersek her seferinde 2 bardağı geçmemek kaydıyla haftada 3 gün sulamanız yeterli olacaktır. Tabi ew içi şartlarınız da önemlidir. Ofisimde klima çalışırken oda sıcaklığını tutturabiliyorum ve bu bana yeterli oluyor. Fakat arokarianızın bulunduğu ordam oldukça sıcak oluyorsa bu sulamayı biraz daha sıklaştırabilirsiniz. Çünkü özellikle izmir sıcaklarında yaptığınız sulama daha bitki köklerine gitmeden buhar olup gidiyor. Çok su vermemenizi öneririm hatta bazı günlerde (sıcak olmayan günlerde bahar ve kış mevsimleri) toprağın biraz da olsa kurumasına bile izin verebilirsiniz.
Bu arada msn adresinizi buldum ekledim(tabi eğer o adres ise) sakıncası yoktur umarım, çok sık siteye bakamıyorum. Gelişmeleri ordan takip edebiliriz.

irism
07-10-2008, 14:46
Merhaba Arokarya sevenleri :)
Benim de henüz yeni aldığım uzun bir yolculuk geçirdikten sonra salonumun ışık alan pencere tarafı köşesine yerleştirdim.Ancak, dedim ya uzun bir yolculuk geçirdi,bu yolculuk yüzünden yan dallarından 1 tanesi gövdeden kırılmış,acaba bu dalı iyileştirmemim bir yolu var mıdır?Aşı macunu ile yapmayı düşündüm ama eğer başka bir yöntem varsa bilmek istedim.Şimdiden ilgilenen arkadaşlara teşekkür ederim.
Sevgiler ;)

fatmalsy
22-12-2008, 16:01
arkadaşlar ben şili arokaryası tohumu arıyorum.öyle az bişey de değil hani.bir iki yerde sordum çok pahalı.uygun tohum bulabileceğim bir yer biliyorsanız beni haberdar eder misiniz?

Volare
25-12-2008, 20:58
Selam ,
Yıllar önnce bir arokaryamız vardı. Yıl başında ışıklarla süsleme hatasında bulunduk ,
iki ay sonra kurudu . Çok üzüldük ailecek çünkü 5 yıldır gözümüz gibi bakmıştık .
Şimdi yeni bir arokarya aldık , en güzel hali doğal olanıdır...

ahmet faruk
22-01-2009, 12:26
bu da arocoria

Ayseloge
25-02-2009, 16:55
Bendeki arokarya yaklaşık 4 aydır bende. İlk zamanlarda herhangi bir sorun olmamasına rağmen, (havalar daha da soğuduktan sonra) sulamadan kaynaklanan dikkatsizliğim sunucu maalesef en alt dallarında, gövdede ve dalların uçlarında kararmalar oluştu.
Kurtarmak için ne yapmalıyım? Yaklaşık 20-25 gündür yağmur yağıyor ve toprağıda kurmadı.Dükkanın içi güneş görmüyor, çok soğuklarda klima ile ısıtılıyor.
Resimlerini ekliyorum ve yardımlarınızı bekliyorum.

Ayseloge
25-02-2009, 16:56
Maalesef fotoğraf yükleyemedim yarın tekrar deneyeceğim.

h1fly
24-03-2009, 15:19
Herkese merhaba. Evimizde çok uzun zamandan beri baktığımız bir çam ağacı var. Ancak herhangi bir kozalağı olmadığı için nasıl üretesilieceğimizi bilmiyorum. Dallarından denedik, tuttu ancak ağaç gibi gövdeli olmadı, aynı dal gibi büyümeye devam etti. Yardımcı olabilirseniz çok sevinirim.

Koyu yeşil
24-03-2009, 15:38
Tepe çeliğinden üretiliyor diye biliyorum.

irism
06-04-2009, 13:57
herkese meraba,
havanın güzelliğinden faydalanıp dün ilk defa arokaryamı balkona çıkarttım ve akşamda orda bıraktım,ve hala balkonda..güneş direk vurmuyor ama aklım onda kaldı eve gider gitmez biraz su püskürtüp içeri alıcam..size sormak istediğim şey; bu işlem Ankara koşullarında riskli mi? yoksa dozun da yapılırsa bitki için de iyi olur mu?

Volare
27-05-2009, 06:03
Kimse aylardir yanit vermemis ,
benim 4 yildir baktigim Arokaryam var , zaten tropik bir bitki , gunesi seviyor .
Nisandan itibaren sabah gunesi goren balkonumda ta eylul sonuna kadar kalabiliyor .
Hic bir sorunu olmadi . Sulamayi ihmal etmeyin yeter , nemi de seviyor .
Zaten normal sartlarda dis mekan bitkisi , Kibrista bahcelerde cok var , kaprisli oldugunu sanmam , kimse 3-4 metre tirmanip fisfislamaz;)
Biz seviyoruz ki simartiyoruz .:rolleyes:

irism
10-06-2009, 15:01
Sevgili Volare,
Evet uzun bir zaman oldu,cevabınız için teşekkür ederim. Benim arokaryam ne yazıkki kurudu :(
Hala umutluyum ama sanırım umudum boşa çıkacak..Çok üzüldüm kurumasına çünkü onu 7-8 saatlik yoldan getirdim.
Fotoğraf eklemeyi unutmazsam öneri ve düşüncelerinizi alırsam çok mutlu olacağım.
Sevgiler,:)

serdarulusoy
08-10-2009, 20:53
arokorya çamı evımde baktığım bu guzel ağaç 2 senedır hiç boy atmadı sadece bu sene tek bır fılız verdı akşam uzerı güneş alıyor ve oda içersınde şimdıye kadar hiç gübre verılmedı ne kurudu nede buyudu olduğu gıbı duruyor bana bu konuda yardımcı olursanız tam olarak ne vermelıyım nasıl bır bakıma almalıyım bunun buyumesını ıstıyorum teşekkurler

prıtt
10-10-2009, 17:31
Serdar Bey,

Benimde çok sevdiğim arakoryam var. Alalı 1,5 yıl oldu. ilk altı ay hiç büyümediğini farkettim. Daha sonra yapraklarına devamlı su püskürttüm ve sıvı gübre verdim. Şimdi her geçen ay büyüyor ve yeni filizler veriyor

saygılar

şahin05
10-11-2009, 18:40
buda benim arakoryam , küçücük arakoryaya kocaman saksı aldım 5 sene saksı değiştirmicem daha.

gravel
14-11-2009, 12:05
Tepe çeliğinden üretiliyor biliyorum. Nasıl ve ne zaman yapılabileceğini bilen var mı acaba?

Samsunlu55
25-12-2009, 23:56
Çiftlik'te bir evin önündeki salon çamı. Yazın çekmiştim dün geçerken baktım uzamış.

119135

şahin05
26-12-2009, 11:13
Bu ağaç samsun ikliminde dışarda yaşayabiliyor demekki.

Samsunlu55
26-12-2009, 11:41
Göründüğü üzere dışarıda ama birazda korunaklı yer belki onunda etkisi vardır.

şahin05
26-12-2009, 15:01
Yalnız bu bahçenin sahibi çok zevkli ve düzenli biri , palmiyenin iplerindeki simetriye bakarmısınız
Anlamadığım o misina gibi ipin palmiyeye ne faydası var , bide palmiyenin dibine betonmu dökmüş.

Samsunlu55
26-12-2009, 16:19
Beton gibi görünüyor ama külde olabilir. Birdahaki geçişimde bakarım.

labarf
05-01-2010, 23:44
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/209.jpg
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/217.jpg
http://i1001.hizliresim.com/2010/1/6/227.jpg

merhaba,işte benim araucaria...Yaklaşık 15 senelik olan bu çam bir buçuk yıldır bizimle yeni evinde.Daha evvel ise annemle Adanada idi.Suyu çok seviyor,hergün fısfıslanıyor.Süsüne bakmayın yılbaşı öncesi biraz değişiklik olsun istedik...

Samsunlu55
06-01-2010, 09:45
15 senede bu kadar gelişmesi şaşırttı beni saksıda olduğu için herhalde. Süsleme yakışmış:)

Samsunlu55
07-01-2010, 19:27
Yalnız bu bahçenin sahibi çok zevkli ve düzenli biri , palmiyenin iplerindeki simetriye bakarmısınız
Anlamadığım o misina gibi ipin palmiyeye ne faydası var , bide palmiyenin dibine betonmu dökmüş.

Beton değilmiş odun külü:)

bari
07-01-2010, 19:30
Alanyada'da çok yetişkin arokaryalar vardı hatırladığım kadarıyla..

abuzer71
28-02-2010, 16:34
iyi günler
değerli arkadaşlar benim bir sorunum var.
bir yıl önce büyükce bir yapımarketten bir salon çamı aldım. alırken bahçe reyonunda görevli arkadaştan bakımı ile ilgili gerekli bilgileri de aldım. bu sitedeki bilgilerle hemen hemen parellik gösteriyor. tek fark loş bir yere koymam gerektiğini söylemesi. bu bitki güneş istemez mi diye tekrar sorduğumda direk güneş ışığı almayan bir odada daha iyi olacağını ve saksısınıda vakit geçirmeden değiştirmem gerektiğini söyledi. oradan bir de saksı alıp evde ilk iş olarak çamın saksısını değiştirdim ve çamı evin holüne yerleştirdim(en az güneş alan yerim).
sonbahar ortalarına kadar herşey iyi idi. lakin daha sonra salon çamıma birşeyler olmaya ve soluk ve cansız görünmeye başladı. şimdide yapraklar ve dalları önce kararıyor ve daha sonra kurup dallar dökülüyor. bunun nedeni ne olabilir.
bugün hiç istemeyerek de olsa kuruyan dalların çoğunu budamak zorunda kaldım.
bir de bir arkadaşın tavsiyesi üzerine toprağını biraz azaltarak toprağı havalanandırdım. bu sırada toprakta kırkayağa benzeyen callılar gördüm bunların etkisi olabilir mi

iyi günler

şahin05
02-04-2010, 19:05
Cam onü olsa daha iyi , tabiattaki arakoryolar loş ışıktamı yaşıyor , unutmaki bu ağaç bir orman ağacı, aynı dert bendede vardı toprağını değiştirdim , dert bitti

gurbik67
03-04-2010, 23:12
arkadaşlar bende de salon çamı var ancak resimlerini izlediklerimle hiç alakası yok ve araştırmamdan da bir sonuç alaqmadım.
benimki saksıda 1 mt boyunda iğne yapraklı çamın yaprağı gibi ele batıyor.
her tarafı kırmızı çiçeklerle dolu.

bu tür çamın adını bilen varmı.?

Hhatice
03-04-2010, 23:14
arkadaşlar bende de salon çamı var ancak resimlerini izlediklerimle hiç alakası yok ve araştırmamdan da bir sonuç alaqmadım.
benimki saksıda 1 mt boyunda iğne yapraklı çamın yaprağı gibi ele batıyor.
her tarafı kırmızı çiçeklerle dolu.

bu tür çamın adını bilen varmı.?

Resmini koyarmısın ?

şahin05
04-04-2010, 18:40
resim koymalısınız

gurbik67
04-04-2010, 23:00
en kısa zamanda yüklerim.

gurbik67
04-04-2010, 23:21
salon çamı zannettiğim işte bu

Orhan Özbilgiç
05-04-2010, 09:56
salon çamı zannettiğim işte bu

Sevgili gurbik67;
Fotoğraflar net değil. Ancak bitkiniz Porsuk' a benziyor. Gerçi bakmış olabilirsiniz ama, birde Porsuk (Taxus Baccata) olarak araştırsanız.

gurbik67
05-04-2010, 20:13
orhan bey porsuk ağacı değil ondaki çiçekler boncuk boncuk resimde görülen tıpkı aslan ağzı gibi. resim makinasını çöplemecik tohumu için ormana gittim.
düşürdüm kırıldı bunu ceple çekmiştim.

bunada iyice bakın.

Orhan Özbilgiç
05-04-2010, 20:34
orhan bey porsuk ağacı değil ondaki çiçekler boncuk boncuk resimde görülen tıpkı aslan ağzı gibi. resim makinasını çöplemecik tohumu için ormana gittim.
düşürdüm kırıldı bunu ceple çekmiştim.

bunada iyice bakın.

Gerçekten çok enteresan bir bitki! Bir fotoğrafta, ''Bu bitkinin, çiçeğin adı nedir?'' başlığına koysanız. Orada Herbaryum gibi uzman arkadaşlar tanıyabilirler.
Doğrusu bende merak ettim. Nereden almıştınız sevgili gurbik67?

gurbik67
05-04-2010, 21:03
orhan bey isveçten geldi dört yıl önce küçücük bir fide idi, arkadaş ceketin cebinde getirmiş bagajda ezilmesin diye.

ama geçen yıl Esenler bauhausta görmüştüm ismi üzerinde yazıyordu her halde ingilizce idi.

Orhan Özbilgiç
05-04-2010, 22:07
orhan bey isveçten geldi dört yıl önce küçücük bir fide idi, arkadaş ceketin cebinde getirmiş bagajda ezilmesin diye.

ama geçen yıl Esenler bauhausta görmüştüm ismi üzerinde yazıyordu her halde ingilizce idi.

Sevgili gurbik67,
Bu demektir ki, o ağaç çok değerli. Adını öğrenmeniz, bakımı ile ilgili edinmenizi kolaylaştırır.
Bir an önce şu bahçenle ilgili bir konu aç be dostum! O nadide bitkilerinin fotoğraflarını bizimle paylaş. Gözlerimi bayram etsin.:eek:

Nuri Murvet
05-04-2010, 22:45
Merhaba sayın gurbik67

İsmini öğrenmek istediğiniz bitkinin adı Grevillea juniperina Funda çalısıdır. Saygılarımla

gurbik67
06-04-2010, 21:58
teşekkürler .....ta kendisi.

gurbik67
06-04-2010, 22:34
salon çamı sandığım ağaçcık demekki farklı bir tür biraz konu dışı oldu ama ismini de bu vesile ile öğrenmiş olduk.

Nuri bey e tekrar teşekkürler.

yesilmisler
17-04-2010, 21:15
Merhabalar,
Dallarının (en usttekılerı harıc) hepsı kurudugu ıcın kesmek zorunda kaldıgım bır Araucaria'm var... en usttekı dalları asagıya dogru ınık ancak yasam belırtısı gosterıyor :S topragını degıstırdım bıraz fazla sulandıgı ıcın koku ıslaktı tamamen... yenıden dıktım yenı topraga ve ustune su eklemedım.... salonda aydınlık / gunes alan ve dıger cıceklerımın cok sevdıgı koseye koydum... bır kac gun sonra sıvı destek verecegım kı kendını toplasın??? sızce kurtulur mu?
Tesekkur ederım...

shadowpane
28-10-2010, 22:59
arkdaşlar bu salon camının tohum harici tepe sürgünlerinden **** başka şekilde üretilmesi mümkünmü. birde
Araucaria araucana maymun cıkamaz ağacı ile bağlantısı sanırım değişik bir türü.

benim heves ettiğim tür resimdeki gibi, adanada bir kac firmanın bahcesinde gördüm. ikisinide bahcıvana sordum ladin deyip salladılar. sonra soluğu fidancıda aldım ve ufak resimdeki gibi tür satmaya calıştı. ben bunlar arasında bağlantı gördüm fakat adam bana iç mekan bitkisi bu dedi dışarıda bakılmaz deyince almaktan vazgectim. yaklaşık 1metre 35.tl ağaç hakikaten güzel ve resimdeki ufak ağacın gövdesinden cokdaha kalındı.

benim gördüğüm ve heves ettiğim büyük resimdeki ağactır.ağacın tam olarak adı nedir.

sey
30-10-2010, 21:44
maymun çıkmaz ağacı da arakorya çeşididir ama ötekisi çok daha iyidir maymun çıkmaz ağacından çok daha pahalıdır

shadowpane
03-11-2010, 18:33
maymun çıkmaz ağacı da arakorya çeşididir ama ötekisi çok daha iyidir maymun çıkmaz ağacından çok daha pahalıdır

teşekkür ederim.

Orhan Özbilgiç
19-11-2010, 18:15
Çiftlik'te bir evin önündeki salon çamı. Yazın çekmiştim dün geçerken baktım uzamış.

119135

Yaklaşık bir yıl önce, Sayın Samsunlu55' in fotoğrafladığı Arakorya' yı, birkaç gün önce, bende görüp fotoğrafladım. Sadece gökyüzü açık! dört tarafı yüksek binalarla kapalı bir bahçe konumunda.

180502

180503

180504

iyiarama
20-11-2010, 18:24
ben tohumunu aldım ve 1 ayda çimlendi ve 5 cm boya ulaştı. süper bişeymiş tohumdan yetiştirmek. yakında fotograflarını eklerim

iyiarama
22-11-2010, 17:54
http://www.cografyamiz.com/resimler/arocaria.JPG

izmirde 15 derece sıcaklıkta balkonda bulunuyor. havaların serinlemesi ile neşelenir gibi oldu.

bu bitkiyi tohumdan büyütmek cok zevkli. tavsiye ederim

Uysal01
22-11-2010, 21:38
Sayın İyiarama,
Resimdeki Arakorya, salon arakoryasımı dışarda yetiştirilen arakoryamı?

Orhan Özbilgiç
23-11-2010, 03:37
http://www.cografyamiz.com/resimler/arocaria.JPG

izmirde 15 derece sıcaklıkta balkonda bulunuyor. havaların serinlemesi ile neşelenir gibi oldu.

bu bitkiyi tohumdan büyütmek cok zevkli. tavsiye ederim

Sevgili iyiarama;
O bitkinin, Arakorya Çamı olduğuna dair şüphem var.:confused: Zira hiç ibreli gibi durmuyor!
Bazı tohumculuk firmaları yanlış paketleme yapabiliyorlar...

iyiarama
24-11-2010, 15:52
arkadaşlar walla bende evde salon arocaria sı var ama bu diktiğim tohumun bitkisi daha sert ve kaba. bende süphelendim acaba çakma mı diye biiraz büyüsün göreceğiz. ama dış ortam bitkisi olma ihtimali büyük.

maktas61
25-11-2010, 09:50
Arkadaşlar Maymun Çıkmaz Ağacı (Şili Arokoryası) na benziyor.

iyiarama
25-11-2010, 17:38
Arkadaşlar Maymun Çıkmaz Ağacı (Şili Arokoryası) na benziyor.

zaten tohumu alırken şili çamı diye aldım ama şili camının adı internette aracorıa diye geçiyor. acaba şili çamı ile salon arocaria sı baska mı?

maktas61
26-11-2010, 07:27
Sayın iyiarama, internette "arokaryagiller familyasından bir ağaç türü " diye yazıyor. Yani ikis de arakorya ama türleri farklı (familya ve tür kavramlarını yanlış kullanabilrim Ziraatçi ve Botanikçi arkadaşlar kusura bakmasın)

sey
19-12-2010, 21:35
sayın iyiarama resimdeki de arakorya çeşidi ama maymun çıkmaz olanından tohumu nerden temin ettiniz efendim.

labarf
30-12-2010, 22:39
herkese merhaba daha önce çamımım resimlerini koymuştum şimdi o halinden eser yok.. yanlişlıkla bol gübreli toprak koydum ve 20 yıllık bitkim kurudu tek dalı kaldı bütün katları dökülmeye başladı ve son hali bu.. bunu kurtarma ve bundan çelikleme ile yani bir bitki üretme fırsatı varmı??bu bitkiyi nasıl kurtarabilirim bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum..

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6654.jpg

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6664.jpg

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6675.jpg

aygün
30-12-2010, 22:47
Sayın labaraf ilk mesajlardan birinde çeliklemenin nasıl yapılacağı konusuna değinilmiş. Bir inceleyin isterseniz.

cemal.S
07-01-2011, 20:46
herkese merhaba daha önce çamımım resimlerini koymuştum şimdi o halinden eser yok.. yanlişlıkla bol gübreli toprak koydum ve 20 yıllık bitkim kurudu tek dalı kaldı bütün katları dökülmeye başladı ve son hali bu.. bunu kurtarma ve bundan çelikleme ile yani bir bitki üretme fırsatı varmı??bu bitkiyi nasıl kurtarabilirim bilen arkadaşlardan cevap bekliyorum..

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6654.jpg

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6664.jpg

http://i1012.hizliresim.com/2010/12/30/6675.jpg

Merhabalar !

En kısa zamanda köklere zarar vermeden toprağını değiştirin ve az miktarda can suyu verin. Bir kaç gun sonra tam sulama yapın. Kimyasal gübre koymayın bulabilirseniz eski yanmış koyun gübresi katın harcına. Ölmez korkmayın ancak çok derin budama yapmışsınız. (Tabiri caizse kuşa çevirmişsiniz bebeyi) Budama yapmayın sabırlı olun kendini toplayacaktır. Konunun uzmanı değilim. Bir üretici olarak söyleyebileceklerim bu kadar. Bir problem olursa tekrar yazın.

Sabır sabır diyorum..

Kolay gelsin.

labarf
16-01-2011, 21:42
Merhabalar !

En kısa zamanda köklere zarar vermeden toprağını değiştirin ve az miktarda can suyu verin. Bir kaç gun sonra tam sulama yapın. Kimyasal gübre koymayın bulabilirseniz eski yanmış koyun gübresi katın harcına. Ölmez korkmayın ancak çok derin budama yapmışsınız. (Tabiri caizse kuşa çevirmişsiniz bebeyi) Budama yapmayın sabırlı olun kendini toplayacaktır. Konunun uzmanı değilim. Bir üretici olarak söyleyebileceklerim bu kadar. Bir problem olursa tekrar yazın.

Sabır sabır diyorum..

Kolay gelsin.

toprağını değştirdim temiz toprak koydum kuruma azaldı ama devam ediyor derin budamada aslında dallar tam kuruduğu için kestim hiç yeşil kalmamıştı..bakalım şimdilik stabil gidiyor..inşallah kurumaz..

Sinarit
24-03-2011, 15:08
bu ağacı almak istiyorum,ucuza nerede bulabilirim ?

Sinarit
26-03-2011, 17:08
Bugün sarıyer bahçeköy fidanlığından birtane aldım,bakalım büyütebilecekmiyiz.

sey
26-03-2011, 20:03
Fiyatı nedir ? Acaba

Sinarit
26-03-2011, 23:35
30 liraya aldım,50-60 cm kadar boyu var.sarıyer bahçeköy fidanlığında yüzlerce üretmişler..

Emre Kuzu
18-05-2011, 18:04
sayın iyiarama
Ağacınız Araucaria araucana'dır bu sayfadaki ağacın başka bir türüdür ve soğuğa en dayanıklısıdır eksi 15, 20 derece soğuğa dayanırlar. 1300 yaşına kadar yaşayan örneği var.

bedriyeayla
18-06-2011, 11:45
selamlar,
salon çamını üstten buayıp büyümesini engeleyebilrimiyim bu nasıl bir tepki verir. tellem niçin ypılıyor bilgi verebilirmisiniz.

aydoner
20-06-2011, 15:28
Salon arokaryasından sadece tepe çeliği alabiliyorsunuz yanlardan aldığınız çelikler yatay büyüyor çünkü. Tepe çeliğini perlit-torf karışımında ve güneş alan bir yerde köklendirip yeni bir bitki elde edebilirsiniz

Tepe çeliğini bile alsanız köklenme iki yılı buluyor, en güzeli tohumdan üretim. Zaten dediğiniz gibi ibreli özellikten kaynaklanan tepe çeliği dışında dal budak vermiyor. Yalnız bazen diplerde iki-üç küçük sürgün oluşuyor, bunları alıp muhakkak köklenmeyi uyarıcılarla işlem yapın.
Deniz kenarı yerlerde, Adana, Mersin, İskenderun, Antalya gibi şehirlerde kocaman ağaçları var dış mekanda. Eğer böyle ılıman bir ilde yaşayanlarda bu bitki varsa işkence etmeyip bahçesine diksin. Görüntüsü muhteşem oluyor ağaç haline geldiğinde.

aydoner
20-06-2011, 15:30
selamlar,
salon çamını üstten buayıp büyümesini engeleyebilrimiyim bu nasıl bir tepki verir. tellem niçin ypılıyor bilgi verebilirmisiniz.

Tepeyi kestiniz mi büyüme bitti demektir, sakın ha! Ondan sonra sadece yan dalları uzar durur. birşeye de benzemez ağacınız.

aydoner
20-06-2011, 15:34
sayın iyiarama
Ağacınız Araucaria araucana'dır bu sayfadaki ağacın başka bir türüdür ve soğuğa en dayanıklısıdır eksi 15, 20 derece soğuğa dayanırlar. 1300 yaşına kadar yaşayan örneği var.

Bunun genç bir bireyi İstanbul Orman Fakültesi bahçesinde var. Görüntü müthiş, maymun tırmanmaz ağacı derlerdi ona. Dolmabahçede birine rastlamıştım. aracuana türü yanına yaklaşmaya cesaret edemeyeceğiniz dikensi ibrelerle kaplı bir tür. Akşam bilmeden dokunsanız hastanelik olursunuz, testere gibi sizi biçer!

aydoner
20-06-2011, 15:37
Sevgili iyiarama;
O bitkinin, Arakorya Çamı olduğuna dair şüphem var.:confused: Zira hiç ibreli gibi durmuyor!
Bazı tohumculuk firmaları yanlış paketleme yapabiliyorlar...

Bitki çok küçük, bırakın arokarya olmasını, Yucca bile çıkabilir. Biraz büyüyüp ördek mi kuğu mu olduğunu anlayacağız!

gökhan07
15-09-2011, 21:00
Herkese selam,
Araucaria heterophylla'nın çok farklı resimleri var.
Sanki iç mekan ve dış mekan olarak ikiye ayrılıyor.
İç mekanda yetiştirilenler sanki bir saksıda 2 li 3lü çıkıyor,daha yavaş büyüyor ve daha açık renkli oluyor.Dış mekan olanda daha hızlı büyüyor,daha yüksek oluyor ve daha koyu yeşil renkli diye tahmin ediyorum.
Eğer aydınlatırsanız memnun olurum.

senemr
19-09-2011, 14:02
bu ağacı mersinde sokaklarda,site bahçelerinde görüyorum eğer alabilirsem tohumundan alıcam. gerçekten çok güzel bir ağaç.

cemal.S
14-10-2011, 23:44
Herkese selam,
Araucaria heterophylla'nın çok farklı resimleri var.
Sanki iç mekan ve dış mekan olarak ikiye ayrılıyor.
İç mekanda yetiştirilenler sanki bir saksıda 2 li 3lü çıkıyor,daha yavaş büyüyor ve daha açık renkli oluyor.Dış mekan olanda daha hızlı büyüyor,daha yüksek oluyor ve daha koyu yeşil renkli diye tahmin ediyorum.
Eğer aydınlatırsanız memnun olurum.

Merhabalar...!

İşin doğrusu o kadar çok fotoğrafı varki şaşırmamak elde değil. İç mekan dış mekan diye bir ayrımı elbette var ancak sahil çamıda denilen bir türü varki hem içeride hemde dışarıda yetiştirilebilir.

Umarım faydalı olmuşumdur.

Emre Kuzu
14-10-2011, 23:50
İç mekanda yetiştirdiklerimiz ılıman iklimde yaşayan arokarya. Bu ağacın tahminen 5, 6 adet türü var ama türkiyede sadece salonlarda yetiştirililen ve birde yaprakları dikenimsi olan şili arokaryası yaygın. Şili arokaryası yetişkini eksi 13 dereceye kadar soğuğa göğüs gerebiliyor.

Emre Kuzu
15-10-2011, 14:20
Araucaria heterophylla
Doğal yayılışı Vatanı ŞİLİ Avustralya Amerika ve Hindistan Ülkemizde Akdeniz bölgesi'nde dışarıda diğer bölgelerde kapalı mekanlarda salon çamı olarak yetişir.
Besin yönünden zengin dranajlı iyi ve bol miktarda çiftlik gübresi verilmş topraklardan hoşlanır.
Saksı ortamında yaprak çürüntüsü killi bahce toprağı ve elenmiş nehir kumu karışımında 1 er olçü kullanılır. iki yılda bir saksı değişiminde fayda fardır.

DONLARA duyarlıdır. Serin ve ılıman ortamlarda iyi gelişir. Sıcak kuru ve havasız yerlerde canlılığını yitirir.
Sıcaklık +7 derecenin altına düşmemeli ve sulama kireçsiz su ile yapılmalıdır.
Budama kuruyan alt dalların uzaklaştırılması şeklinde yapılamlıdır.
Dikine büyür Simetrik bir büyüme gösterir. VATANINDA 50-60 mt boy yapar.
DERİNE gitmeyen güçlü yan kökler geliştirir.
DİREKT güneş ışığı göremeyen aydınlık ortamları sever.
Tohum ve tepe çelilği ile üretilir. Tohum ekimi genelikle ilkbahardır tohumlar doğrudan doğruya sonbaharda ekilir veya katlamaya alınıp ilkbahrda ekilir.
Tohumlar çimlendikden sonra 1 yıl süre ile gölgeleme yapılmalıdır. Aralaık ayında alınan sert çelikle ısıtmalı seralarda köklendirirlir.

şahin05
19-10-2011, 20:57
çok zahmetli

Tutmos
18-11-2011, 10:57
ElinizdeKI AGAC aucaria degil cryptomeria japonica dir
saksiyi kontrol edin kok problemi olabilir ayrica cok sicak havayi sevmezler
\
Merhabalar,

Benim salon çamım yaklaşık 3 yıldır benimle yaşamakta.

Genel bilgilerim dahilinde düzenli bakımım sonucunda her yıl muntazam şekilde büyüdü, boy attı. Halen de bu büyüme sürmekte.

Ancak, konumunu hiç değiştirmemiş olmama rağmen -yani ışık alışında sert bir değişiklik yok- 1 ayı geçkin bir süredir sulama rejiminde aksatmalarım oldu.

Temizlikçi kadın bir ara çok sulamış; ben toprağını kurumaya bıraktım; o ara çok kuruttum galiba; sonra onu gidermek için tekrar suladım, biraz da besin ilaveli su verdim derken vaziyet fena oldu.

Fotoğrafladım ki teşhis kolay olsun. Bitkinin genel görünümünde büyük bir sorun yokmuş gibi görünmesine rağmen, bazı ana dallardaki kimi ara dalların merkezinde sararma ve sonrasında kuruyarak dökülmeler var. Son haftalarda bu eğilim arttı.

Acaba besin ilavesini mi fazla kaçırdım da yanmaya mı sebep oldum onun da farkında değilim. Tam anlamıyla bir şaşkınlık içindeyim.

Bilenlerden yardım istirham ederim.

Aşağıdaki sararan dallara örnek.
32635

Bu ise sararma sonrası kurumaya örnek.
32636

Bu da kuruma...
32638

Bu da kuruma...
32637

Bu fotoğraftaki keskinlik ve karalık sizi yanıltmasın; görüntüyü netleştirmek ve keskinleştirmek için autocorrect'e tıkladıktan sonra oluşan görüntüdür. Yanıltmasın. Diğerlerinde böyle bir etki yok. Hepsi doğal...
32639

mmanager
12-01-2012, 14:35
[QUOTE=Emre Kuzu;870077]Araucaria heterophylla
İyi günler Emre bey arakoryanın sert çeliğinden üretileceğini yazmışsınız da acaba bunu ağacından nasıl elde ederiz.Bir de tepe çeliğinden üretileceğini öğrenmiştim de tepe çeliği kesilen ağaç boyuna büyümeyi bırakacaktır dalları büyüyecektir dikine büyüyen üst dallarından mı elde edebiliriz.Elimde köklendirme hormonu var (hümik asit) hümik asite batırarak torf pelit karışım toprakla köklendirme yapabilir miyiz sanırım bu konuda epey bilgiye sahipsiniz bilgi verirseniz çok teşekkür ederim.Saygılarımla...iyi günler

Emre Kuzu
12-01-2012, 14:37
İyi günler o bilgiler internetten alıntıdır, ayrıntılı bilgiye sahip değilim.

toprak5552
14-01-2012, 21:32
görünüşü çok güzel

vapurdumanı
14-02-2012, 16:32
Herkese merhaba.Hediye gelen çam ağacının türünü ve bakımının nasıl yapılacağını bilmiyorum.Çok suyu mu yoksa az suyu mu sever? Ofise gelen bir musteri çam türlerinin, saksı tabağına su konularak sulanması gerektigini soyledi.Dogru mudur?

Mustafa Abdal
14-02-2012, 20:03
Bitki bakımında dikkat edilecek en önemli nokta tabakta su kalmamasıdır. Yapraklarına su değmesi önerilmeyen türler için alttan sulamak faydalı olabilir ama bunu yaparken de tabakta su kalmamasına, kökleri çürüteceğinden dikkat etmek gerekir.

Emre Kuzu
14-02-2012, 21:56
Aynı türden evimizde var nemi seven bir ağaç ama olmasada olur. Normal oda sıcaklığında aydınlık bir mekanda sorun yapmadan büyür ve toprak üst katmanını elinizle yoklayıp kuruduğunu anladığınızda fazla olmamak kaydıyla sulayabilirsiniz. Ve bugüne kadar üstten suladım bir sorun olmadı yani farketmez.

Emre Kuzu
14-02-2012, 21:58
Üstten sulamaktanda kasıt ağacın tepesinden sulamak değil bu tabi ki olmaz saksının üstünden sulamak kasıt yapraklara değirmeden üstten toprağını sulayın.

techno20
26-02-2012, 15:45
Merhaba arkadaslar antalya da gördügüm bir arokarya çamı var çok güzel yaklaşık 3-4 m boyunda küçük daha ama süper bişe ben bundan almak istiyorum ama bulamadım çamın yaprakları kat kat ve yaprak ucları boru şeklinde oluyor bu çamın tam adı nedir acaba araucaria heterophylla bu mu acaba ? dış mekan bitkisi yani birde bunun salon camınla nasıl ayıracaz küçük boyu aynı gibi hepsnin salon çamı farklı oluyor diymi benim aradıgım özelkilerde oluyorsa büyük hali ondan alacam yardımlarını bekliyorum dış mekan olanı da zaten geç boy atıyormuş evde beslecem sonra cok büyüdü mü bahçeye dikerim .....Ayrıca eklemek istiyorum internette araştırıyorum ama saksıda hali var ama aradıgım tür mü büyüyünce nasıl bir hal alır bunu bilmiyorum .. İşte Resmi Tam Aradıgım Bitki boyu herşeyi böyle ...
http://img68.resimup.net/di/N9QD.jpg (http://www.resimup.net)

techno20
26-02-2012, 20:46
Arkadaslar nette gezinirken bişey buldum aranızda bu bitkinin salon çamını kullanan varsa açıklayabilir mi sanırım en fazla 1.5 m boy atıyormuş ev için ideal ve güzel tamam yaprakları üçgen şeklinde olur yazıyor oda neyse bu resimdekinle aynı mı genel görünüşü yoksa farklı mı büyümüş hali diyorum

techno20
01-03-2012, 18:53
aradıgım bilgiyi bulamadım o verdiginiz linkte tamam var ama ordaki resimler benim bu verdiklerimle hiç uyuşmuyor özetle ben yukarıdaki küçük resimdeki arokarya bitkisinden almak istiyorum ne olarak geciyor ve nerde bulabilirim kısaca bu ama o resimdekiler gibi olsun türü yaprakları falan iç ---- dış fark etmez .....

selis
01-03-2012, 19:06
Techno20 Sorduğunuz bitkinin fotoğrafını ekliyorsunuz ve Arokarya yanıtı sizi tatmin etmiyor..
Hatta eklediğiniz fotoğraf bile bu siteden aynı başlıktan alınmış.. BURADA (http://www.agaclar.net/forum/552110-post70.htm)

Bence tam aradığınız nedir? Ona karar verin.. ;)

techno20
01-03-2012, 20:36
sanırım biraz karışmış şimdi aradıgım o ilk resmin aynısı ve öyle tam o bitkiyi bulamıyorum bu forumdaki eklenen bazı resimler http://img64.resimup.net/di/KY3W.jpg (http://www.resimup.net) bu genelde bu resim var hep internet te satışa konulan bitki anlamak istedigim o bitki büyünce o gibi mi olcak bakın şekil farklı kendim de gördüm benim o gördügüm gibi degil yazdım da işte ilk resimdeki bitkiyi arıyorum bana tam ismini ve nerde satıldıgını söylerseniz olur ..

kurtkus
01-03-2012, 21:51
sanki japon kadife çamına benziyor

techno20
02-03-2012, 17:56
Sipariş verdim ya bilmiyorum ne cıkar biraz nette araştırdım dogru bir secim yaptımı umuyorum ama hayırlısı arokarya heterophylla salon çamı olarak ismi 100 cm boyunda kargoyla aldım gelince bakacam ...

ozanutku
06-03-2012, 09:35
Araucaria ( Arokarya ) Salon Çamı almak isteyenler Devlete ait İzmir Karşıyaka fidanlığından temin edebilirler. Fiyatları 40 -60 cm 15,75 + KDV 60-80 cm 22,99 + KDV şeklinde olması gerekir.

techno20
08-03-2012, 17:27
merhaba arkadaslar araucaria çamını aldım bugun kargoyla geldi 100 tl aldım 100 cm boyunda size önceki konuda derdimi anlatamadım ama bunu aldık internette bi kaç bilgi buldum bakım aşaması için o tamam ama gelen saksı ' da topragı kendi topragı mı yani degiştirmek lazım mıdır ? yoksa böyle dursun mu tabi büyüyünce saksı degiştircem büyük koyucam ama sizin gene tavsiyelerinizi ve cevaplarınızı bekliyorum ...

vapurdumanı
22-03-2012, 18:06
Herkese iyi günler.Arokarya dallarını aşağıya indirmiş ve uçlarından sararmaya başlamış..Arokaryanın dibi çok nemli sanırım fazla sulanmış..Kurtarmak için yapabileceğim birşey var mı? Acaba tekrardan canlandırabilir miyim?..

syuksek
29-03-2012, 14:32
Datça Aktur'da çektiğim Araucaria heterophylla fotograflarını sizinle paylaşmak istedim.
Ağaçları 2 veya 3'lü gövdeler halinde olması ilgimi çekti.
Yeni 50cm cıvarı salon çamı aldım, acaba Dikili, İzmir'de yazlığımızın bahçesine ekebilir miyim ? Bu şekilde bahçede yetişebilir mi ? Yetişirse fidanımın boyu uygun mu?

aydoner
05-04-2012, 19:02
Sayın İyiarama,
Resimdeki Arakorya, salon arakoryasımı dışarda yetiştirilen arakoryamı?

Bu resimler arokarya ama bu bitki ekstrem soğuklarda dışarda donar, özellikle küçük yaşlarda. Sahil şehirlerinde, daha doğrusu Akdeniz ikliminin hüküm sürdüğü illerde rahatlıkla dış ortamlarda yaşar ve içerdeki gibi değil, dev bir ağaç olur. İçerde ise cılız gövdelidir.

vapurdumanı
21-04-2012, 07:23
emanet ettiğim arokarya çamı kurumuş veya fazla sulanmış bilemiyorum ama tamamen sararmış..bu durumda kurtarabilmem için çare var mı? yoksa üzülerekte olsa atmak mı zorundayım?

Ekrem Uslu
21-04-2012, 08:25
emanet ettiğim arokarya çamı kurumuş veya fazla sulanmış bilemiyorum ama tamamen sararmış..bu durumda kurtarabilmem için çare var mı? yoksa üzülerekte olsa atmak mı zorundayım?

Canınız sağ olsun.Arekoryanız ölmüş.

vapurdumanı
23-04-2012, 09:27
Canınız sağ olsun.Arekoryanız ölmüş.

üzüldüm..yanıtınız için teşekkür ederim.

Gül-bahar
23-04-2012, 10:25
Arokaryam yaklaşık 15 yıldır benimle. Zamanla alt yaprakları döküldü. Geçen sene tepe çeliğini dedim. 4-5 hafta yeşil kaldı sonra çürüdü. Son halini ekliyorum. Bundan sonra neler yapılabilir?

lolla
19-10-2012, 02:04
339614

Arkadaslar merhaba,

Bugun bir arakorya aldim, gayet guzel duruyor. Fakat emin olamadim su an saksisi yeterli mi yoksa yarin 20x21 ebatlarinda yuvarlak toprak saksiya dikmeli miyim?

Yardimci olur musunuz? Yanlis birsey yapmayayim :/

Su an boyu 50cm, saksisi ise 15 cm. Siz ne dersiniz?

Herkese sevgiler

imgeseli
23-10-2012, 10:15
arkadaşlar merhaba ben 1 hafta önce bauhaus dan Arokarya aldım. bu forum da okuduklarıma göre bitkinin dalları yukarı doğruysa mutlu aşağı doğruysa mutsuz olduğu yazıyordu.
nasıl bakılacağı hakkında hiçbir fikrim yok ama burda okuduğum kadarıyla ışık alan bir yere yerleştirdim. akşamüstü hasır perde ile direk güneşin gelmesini engelliyorum. yapraklarını her gün fısfıslıyorum. ilk aldığım gün sıvı besin maddesiyle sulamıştım. Resimlerini ekliyorum
durumu hakkında bilgi verebilirmisiniz dallarını tekrar nasıl yukarı kaldırabilirim.

jokerkan
13-09-2013, 09:29
Arkadaşalr çiçek bana geldiğinde altlarda ufak kurumalar vardı, saksısı hep ıslaktı forumdan okudugum kadarıyla topragının cok ıslak olmaması gerekiyormuş bende su vermedim bir sure ama toprak hala nemli ayrıca yerini perde arkası cok ısık alan bir yere koydum ama alt dallardaki kuruma devam ediyor sizce ne yapmalıyım?

jokerkan
13-09-2013, 16:15
malesef çok cevap verilen bir konu değil salon çamı ama umarım birileri yardımcı olur:(

drhegeli
13-09-2013, 17:44
Kök problemi gibi görünüyor. Ne kadar zamandır aynı saksıda?

jokerkan
18-09-2013, 15:55
Sanırım uzun suredir aynı saksıda ama 2 hafta kadar once topragını degiştirdim, ama koklere dokunmadım zaten saksısı buyuk ama kokleri okadar uzun degildi biraz sasırdım yani.
Kahverengi dalları kesen mi acaba?

Sulman
12-01-2014, 21:09
Sevgili dostlar,

Arokarya (Araucaria heterophylla) türleri hakkında... Bir tür salon çamı, yapraklar yatay, bir tür üste gidiyor yaprakları. Bu konuda bir dostumuz sokağa ekince böyle yukarı gidiyor demiş yapraklarına.... Sanki banada farklı türler gibi geliyor ama bu yukarı gideni hiçbir yerde satılmıyor ve göremedim...İsmide mevcut değil... Maymun çıkamaz değil.... Arokarya (Araucaria heterophylla) Benzeri 2 tür var gibi...Yoksa sahiden sokakta evrim mi geçiriyor? Burada sokaktakilerin hepsinin yaprakları daha sık ve yukarı bakıyor, evdekiler veya seradakiler yere paralel.....

Bahçeye iki tane ektim, soğuktan çok kötü renk değiştirdiler... İnşallah canlanırlar bahara...

Saygılar.

gökhan07
13-01-2014, 00:34
Sayın Sulman,
Bahsettiğiniz arokarya dış mekan olabilir, hiçbir kaynakta Araucaria heterophylla dış mekan veya iç mekan diye ikiye ayrılmıyor ama ben ikisinin farklı olduğunu düşünüyorum. Dış mekana dikilen arokaryalar daha etli ve ibreleri yukarıya bakıyor ve gerçekten çok güzeller.
Arokaryalarınızı bahar da dikmiş olsaydınız kökler çalışıp toprağa girecekti ve kışa daha çabuk hazırlanıp daha az zarar göreceklerdi. Bu arada çelikten de köklendirebilirsiniz.

Sulman
13-01-2014, 10:01
Sayın Gökhan Bey,

Cevabınız için çok teşekkürler.

Bir çok kişi çevreden bahara dik dedi ama dayanamadım diktim... Çok kötü oldular. Hiç tahmin etmedim böyle soğukların olabileceğini....Ölmek ile ölmemek arası sanıyorum. Koyu sarımsı yeşilimsi.... Bazılarının uçlar tamamen sarı... Hayırlısı...

Burada bu salon çamlarını alırken seracı birde başka türü var dedi. Onun yaprakları yukarı bakıyor dedi... O türünü sokağa ekiyorlar dedi. Ben yinede bu türü aldım. İşin garibi diğer seracılara sorunca bir türü var bu diyor. Üstüne basa basa iki üç seracıya sordum sokağa ekilince böyle oluyorlar dediler... Dediler demesine ama ciddi ciddi banada başka tür gibi geliyor...

Şöyle bir durumda var... Fethiye Belediyesi sokaklara ekiyor bu türü... Gel gelelim ben hiçbir yerde fidadına rastlayamadım... Belediye bile ekiyorsa kolay ulaşılabilir ve çok...Fakat fidanı yok. Bilende yok. Yani bakıyorum, bakıyorum ektiğim salon çamlarının 1-2 yıl sonra o hallere gelebileceğine hiç ümit vermiyorum. Garip bir durum.

gökhan07
14-01-2014, 00:56
Sayın Sulman,
Ben kesinlikle başka bir varyetesi olduğunu düşünüyorum.
Ben bu fidanları antalya da seralarda gördüm. Uzun zamandır bu türün tohumlarını arıyorum. Dışarda gördüğüm arokaryalar da tohuma hiç rastlamadım.
Bu arada çelik denemesi yaptım ve çeliğini köklendirdim.
Yaptığım çelik yeni köklenmiş olsa da kışı dışarıda geçirip -12 derecede zarar görmedi.
Bence kesinlikle aynı tür değil. Evde olan arokaryalar dış mekanda yaşamıyor.
Saygılarımla.

Sulman
14-01-2014, 14:10
Sayın Gökhan Bey,

Kalp kalbe karşı kafa bulandırmamak için yazmadım. Dün dayanamadım, bu salon çamlarını aldığım seraya yeniden gittim. Hani başka türüde var denilen seraya....

Onların büyük salon çamlarıda soğuktan yanmış durumda... Ya dedim nerede arasam bulamadım ama Fethiye Belediyesi sokaklara ekiyor bunları dedim. Antalya'dan getirtmişler. Seracı oldukları için haberini almışlar. Antalyadaki seralardan gelmiş sokak türleri.

Siz -12'den bahsediyorsunuz ben 0'larda yanmasından bahsediyorum. Dediğiniz gibi kesinlikle farklı tür. -10'lara imkan yok dayanamaz. Hele ki çeliğin -lerde kalması imkanızzzzz.....

Şu bir gerçek 2 fidem ile bayağı zorluk çekeceğim her kış. Her kış yanacak. Tabi canlanırsa...

Bahar yaklaşıyor. Sokaktaki belediyenin ektiği ağaçlardan gecenin bir körü çelik almayı düşünüyorum. Yakalanırsam hapse falan atarlar mı bilmiyorum? :)

Benzer çok çeşidi var. Çok.....

Saygılar.

gökhan07
15-01-2014, 21:33
Sayın Sulman,
Ben yazın çelikleme yaptım ve köklenmesi tahminimce 7-8 ayı buluyor. Evet -12 leri gördü ama kar yağışı olan bir coğrafya da olduğum için çeliğin üzerini kar kapattığı için soğuktan etkilenmemiş olabilir. Kar kapatsa da soğuğa dayanıyor.

madatruk01
19-01-2014, 12:27
Merhaba,

Yeni aldığım ve Adana dış alana ektiğim arokarya diğer arokarya gibi tek gözlü değil. Benimkide tepeye doğru 4 göz halinde büyüyor. Diğer arokaryalarda ise tek göz çıkıyor.

Resimlerde göreceğiniz üzere tepede 2 göz onların altında 2 göz daha var. Bunun yanında bir göz daha çıkıyor.

Bu şekilde hoşuma gidiyor ama ileride sorun olur mu diğer büyüyen gözleri budamam lazım mı?

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/46/5zbo.jpg (https://imageshack.com/i/1a5zboj)

Kalden
28-01-2014, 23:53
Merhaba
Arokarya ağacımı çok beğenerek aldım sulama konusunda dengeli olamadım ve bir kezde devrilme sorunu yaşadım bir dalında zedelenme oldu ama ağacım ölü değil çam kokusunu 5 aydır veriyor ve kuruma gibi durum da söz konusu değil, sorun tamamiyle dallarında ki büzülme eğilimi resimlerle bunu göstermeye çalışacağım konuyla ilgili yardımcı olabilecek arkadaşların ağacı kurtarmaya yönelik görüşlerine ihtiyacım var :)
ağacın ilk aldığım hali ;
http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/40/sqs4.jpg

üzülerek gösteriyorum son hali ;

http://imagizer.imageshack.us/v2/800x600q90/560/5sfn.jpg
kuruma gibi bi durum yok son hal deki resimler gece oda ışığında çekldiği için rengini tam yansıtmamakta bu denge sizi yanıltmasın ağaç yeşilliğini korumakta ama üzgün gibi bi duruşu var, boynu bükük ..

gökhan07
29-01-2014, 22:14
Sayın Kalden,
Düşürmeniz sonucunda kökleri oynamış, ağacınız strese girmiş ve fazla sulamadan kök çürüklüğü de oluşmuş olabilir. Ağacın kökleri ile ilgili bir problem olduğunu düşünüyorum.
Ağacınız şuan için sağlıklı durmuyor ve zamanla daha kötüye gitme ihtimali de yüksek görünüyor.

Kök çürüklüğü için ilaç deneyebilirsiniz.
Saygılarımla.

Kayahann
29-01-2014, 22:16
bende bundan vardı, bahçeye yarı gölgelik bi yere diktim yazın iyiydi de kışın biraz soluklaşmış hafif sararmış gibi bakalım bu kışı atlatırsa sanırım tutacak, geçi izmirde kauçuklar benjaminler bile kışı dışarda geçirebiliyosa arakorya için de sorun olmaz sanırım

Kalden
29-01-2014, 22:42
Gökhan bey kök çürüklüğü için ilaç kullanabilirim tavsiye ettiğiniz bir ürün varsa isim olarak yazarsanız da sevinirim.
Ağacın strese girmesinden bahsetmişsiniz sorun büyük ihtimalle burdan kaynaklı çünkü zamanla bir iki dal tekrar yukarı kalkmaya başladı, bu ağaçlarda kendi kendine düzelme söz konusu olabilir mi?

gökhan07
29-01-2014, 23:27
Kök çürüklüğü ile ilgili ilaçları zirai ilaç satan yerlerde bulabilirsiniz. İbreli türlerde genelde hastalık geldikten sonra düzelmesi zor.

lolla
12-05-2014, 22:44
339614

Arkadaslar merhaba,

Bugun bir arakorya aldim, gayet guzel duruyor. Fakat emin olamadim su an saksisi yeterli mi yoksa yarin 20x21 ebatlarinda yuvarlak toprak saksiya dikmeli miyim?

Yardimci olur musunuz? Yanlis birsey yapmayayim :/

Su an boyu 50cm, saksisi ise 15 cm. Siz ne dersiniz?

Herkese sevgiler

2 yıl sonra yeniden merhaba .)
Uzuun bir zaman olmuş evet, fakat hep buralarda olmaya gayret ediyorum .) Yani bitkiBebekler konusunda eğitimim, çıraklığım devam ediyor :)
Lafı uzatmadan o zaman bebek olan, şimdiyse genç bir hanım adayı arakoryamda kurumalarımız var :/

fikir belirtebilecek olan arkadaşlarım varsa çok çok sevinirim.

http://i.hizliresim.com/b8L5OY.jpg

http://i.hizliresim.com/jJQ5EG.jpg

http://i.hizliresim.com/7mybEm.jpg

gökhan07
12-05-2014, 23:03
Fotoğraflar da saksı içerisinde saksı görüyorum, Sulamasına dikkat edin, su birikmesin, sulamayla beraber köklere oksijende gitmeli yani iyi drenajı olmalı ama çift saksı bunu engelleyebilir.

Kök bölgesinde çok su birikmiş ise kök hastalıkları, mantar hastalıkları oluşmuş olabilir.
Maalesef kuruyan dalları tekrar eski haline getirmek mümkün değil.
Ağacınızı havadar ve biraz güneş gören yere alın ve sürekli yerini değiştirmeyin, ibreli ağaçlar yer değişiminden de çok hoşlanmazlar.

lolla
15-05-2014, 23:55
Fotoğraflar da saksı içerisinde saksı görüyorum, Sulamasına dikkat edin, su birikmesin, sulamayla beraber köklere oksijende gitmeli yani iyi drenajı olmalı ama çift saksı bunu engelleyebilir.

Kök bölgesinde çok su birikmiş ise kök hastalıkları, mantar hastalıkları oluşmuş olabilir.
Maalesef kuruyan dalları tekrar eski haline getirmek mümkün değil.
Ağacınızı havadar ve biraz güneş gören yere alın ve sürekli yerini değiştirmeyin, ibreli ağaçlar yer değişiminden de çok hoşlanmazlar.

çok teşekkür ederim,
evet saksısını değiştirdim, dediğiniz gibi altta kalan toprağı epey ıslağa yakın nemliymiş,
sanırım biraz toparladı. Aslında yaptığım bir hata sonradan aklıma geldi. Terasta güneşli bir bölgede kaldıktan sonra içeri aldım, sanırım güneş kavurmuş dallarını :(
temizleyebildiğim kadar temizledim dallarını kesmeden.

Tekrar teşekkür ederim ilginize,

sevgiler

bazbey
15-09-2014, 09:43
Yaklaşık 2 aydır beslediğim 2 adet arakoryam var.Yukarıdaki yazılanları okudum ve bakım tarzım yazılanlar ile paralellik gösteriyor fakat ağaçlarımın uçlarında sararma ve kurumalar mevcut.

Daha fazla yayılmadan hata ne ise düzeltmek istiyorum.Fotolarını yüklüyorum ve deneyimli kişilerden yardım bekliyorum.Sulama konusunda hata yapma olasılığım yüksek onun dışında hergün 3 defa fısfısla dalları nemlendiriyorum bolca.Teşekkürler şimdiden.

Milla
23-11-2014, 13:14
Arokarya tohumlarını bir türlü filizlendiremedim. Her denememde içi sulandı, krem gibi oldu. Çok su da vermedim ama bir türlü başarılı olamadım. Nerede hata yapıyorum acaba?

sey
06-01-2015, 20:51
Muhtemel tohumlarınız taze değildir,
Ben arakorya çimlendirme işinde çok iyi sonuç aldım
1500 yetişkin fidanım oldu.

Jezebel
04-12-2015, 21:07
Aynı mı bilmiyorum.
Bonsai yapacağım, kök yapısı çok enteresan

587749

587750

Bana farklı gibi geldi.

merve38
23-05-2016, 14:32
Merhabalar. ben siteye yeni üye oldum. Çiçekleri çok seviyorum. Evimde saksıda yetiştirdiğim Salon Çamı bitkim var. 3 yıldır benim bakımımda. Boyu hemen hemen sizin çamınız kadar ancak dalları aşağı bakıyor, ne yapsam dallarını dik durduramadım. Sizin özel bir bakımınız var mı acaba bunu öğrenmek istiyorum. Hayırlı günler dilerim.

iyiarama
25-07-2016, 19:22
merhaba arakorya nın birden fazla türü vardır. bunların bazıları dik dururken bazıları aşagıya bakıyor. bende ikiside vardı.

TCM
27-10-2016, 00:03
Satıcıda boyu 1 m. ye yakın ana gövdenin üzerindeki alt yan dalları kopmuş bir arokarya gördüm. Satıcı bunu büyükçe bir saksıya yan dalları olan kısma kadar toprağa gömersen köklenir güzel bir şekilde büyümeye devam eder dedi. Yani domates gibi yaklaşık 40 cm. kadar toprağa gömülecek ve buradan köklenecekmiş. Doğru olabilir mi bu?

631276

Doku_Kültürcü
27-10-2016, 10:27
Satıcıda boyu 1 m. ye yakın ana gövdenin üzerindeki alt yan dalları kopmuş bir arokarya gördüm. Satıcı bunu büyükçe bir saksıya yan dalları olan kısma kadar toprağa gömersen köklenir güzel bir şekilde büyümeye devam eder dedi. Yani domates gibi yaklaşık 40 cm. kadar toprağa gömülecek ve buradan köklenecekmiş. Doğru olabilir mi bu?

631276

Ziraat fakültesinde, br fidanı dikerken, kök boğazından daha derine dikim yapmanın fidanda bazı fizyolojik sorunlara neden olduğu anlatılır. Ancak fidanın gömülecek kısımlarında kök gelişimi oluşturursanız bir sorun çıkmayacaktır. Gövde üzerinde bıçakla (odun kısmına kadar) çizikler atıp bu çiziklere indol butirik asit köklenme hormonu uygulayıp hava daldırması yöntemiyle köklendirirseniz bitki normal şekilde büyür. Hormonu uyguladıktan sonra bu çizilen kısımları ıslak torf ile sarıp (sonrasında torftan nem kaybını önlemek için mutfak folyosu ile sarmanız gerekir) kölenmeyi beklemeniz gerekir.
Kolay gelsin...

TCM
27-10-2016, 14:41
@ Doku_Kültürcü, bilgi için teşekkürler, sizden sonra nette araştırdım biraz. Köklenme genelde bir aya kadar tamamlanıyormuş, bu süre sonunda köklenme bittiğinde o bölgenin altından kesip yeni saksısına aktarmamız gerekiyor herhalde.

Doku_Kültürcü
27-10-2016, 15:32
@ Doku_Kültürcü, bilgi için teşekkürler, sizden sonra nette araştırdım biraz. Köklenme genelde bir aya kadar tamamlanıyormuş, bu süre sonunda köklenme bittiğinde o bölgenin altından kesip yeni saksısına aktarmamız gerekiyor herhalde.

Kesmeden olduğu gibi derin bir saksıya dikmeniz önerilir. Eğer kesecekseniz, oluşan yara kısmını boya vs. ile kapatmanız gerekir. Aksi durumda ağacın dip çürüklüğüne yakalanma tehlikesi var.

TCM
27-10-2016, 19:36
@ Doku_Kültürcü, çok fazla olmamasına rağmen konunun eski sayfalarını okudum. Akşam üzeri satıcının önünden geçerken baktım bizimki duruyor satılmamış, attım arabaya eve getirdim.

Görüldüğü gibi formu oldukça bozulmuş, dalları kırılmış. En alt üç yaprak, bir üstü dört ve en tepedeki ideal sayı (beş) ve eşit büyüklük-uzunlukta yaprak sayısına sahip.

Bitkinin toprak üzeri uzunluğu 75 cm. Kırmızıyla gösterdiğim büyük yaprağın kırıldığı bölüm tam ortası. En alt yaprağa kadar zamanla toprağa gömsem olacak gibi duruyor. En alt yaprak uzunluğu oldukça fazla bunu kısaltsam mı yoksa dursun mu. Dediğiniz gibi havai köklendirme yapayım ancak yukarıdan aşağı değil de, bunu resimdeki mavi çizgilerdeki gibi toprak üzerinden başlasam ve her köklenme olduğunda misal 5 er cm. 5 er cm. doldurmaya devam etsem daha iyi olmaz mı? Bitkinin formu zamanla düzelir mi? Önerileriniz olursa heyecanla bekliyorum, teşekkürler..

631329

631327

631328

Doku_Kültürcü
28-10-2016, 13:19
@ Doku_Kültürcü, çok fazla olmamasına rağmen konunun eski sayfalarını okudum. Akşam üzeri satıcının önünden geçerken baktım bizimki duruyor satılmamış, attım arabaya eve getirdim.

Görüldüğü gibi formu oldukça bozulmuş, dalları kırılmış. En alt üç yaprak, bir üstü dört ve en tepedeki ideal sayı (beş) ve eşit büyüklük-uzunlukta yaprak sayısına sahip.

Bitkinin toprak üzeri uzunluğu 75 cm. Kırmızıyla gösterdiğim büyük yaprağın kırıldığı bölüm tam ortası. En alt yaprağa kadar zamanla toprağa gömsem olacak gibi duruyor. En alt yaprak uzunluğu oldukça fazla bunu kısaltsam mı yoksa dursun mu. Dediğiniz gibi havai köklendirme yapayım ancak yukarıdan aşağı değil de, bunu resimdeki mavi çizgilerdeki gibi toprak üzerinden başlasam ve her köklenme olduğunda misal 5 er cm. 5 er cm. doldurmaya devam etsem daha iyi olmaz mı? Bitkinin formu zamanla düzelir mi? Önerileriniz olursa heyecanla bekliyorum, teşekkürler..

631329

631327

631328

Bitki çok kötü durumda değil, köklendirme yapmayın. Bitkinin hiç bir dalını kesmeyin. Fotosentez yapıyor ve bitkiye enerji sağlıyorlar. İkincisi, bitkiyi daha büyük bir saksıya aktarın. Ve en son olarak da bitkiyi güneş alan bir pencerenin önüne yerleştirin. Araucaria ışığı ve güneşi çok sever (gölgeden hiç hoşlanmaz), ancak yazın güneş ışınları dik geldiğinden dolayı, bitkiyi yakmamak için pencereye beyaz perde takın. Gübrelemeyi unutmayın. Yılda bir kaç defa gübrelemeniz yeterli olur. verdiğiniz gübre içeriğinde mikro element bulunursa iyi bir gelişme elde edebilirsiniz. Azot, fosfor, potasyum yanında mikro elementde içeren hazır gübreler var onlardan kullanın.

Yasir kara
19-02-2017, 09:13
25-30 cm civarında bi arocaryam var saksı topragı ve torf dedikleri toparakla karısım yapıp küçük geldigi için saksısını değiştirdim masamın üstünde duruyo ışık alması için haftada 1 suluyorum ve günde 3 kere fısfıslıyorum başka bişeyler ister mi acaba ayrıca üstteki yaprakların kimisinin uçları dikkatli bakınca görülen ufak sarılıgı var ne yapabilirim

hobiciakvarist
22-02-2017, 08:22
Arokarıya bitkisini bir çiçekçide gördüm. Maymun tırmanmaz mı ne dedi, yaprak türü daha geniş olan türü. 40 cm lik bir fidandı, 350 lira isteyince hayırlı işler dedim. 300 lira'ya ben 1 ay geçiniyorum bursum zaten o kadar. :D

kocaballı
22-03-2017, 08:50
Selamlar,
Ankaranın yüksek semti Dikmende otururken, çamımda bir sorun yoktu, sonra Ayrancıya taşındım. çamım burada yavaş yavaş kurudu ve öldü :(

Sonra memleketim samsundan tekrar yeni bir çam aldım, biraderimde 2 tane vardı birine el koydum yani :)) (eskisi de samsundan gelmişti)

Ancak bu çam da fotoğraflarda görüldüğü üzere alttan sararmaya başladı. Çok canım sıkılıyor, böyle olmasına bir sebepte yok, forumda okuduğum kadarıyla herşey de normal.

Zaten buda ölürse daha çam almayacağım eve...

Ne yapayım bir yol gösterin...

Doku_Kültürcü
22-03-2017, 10:23
Selamlar,
Ankaranın yüksek semti Dikmende otururken, çamımda bir sorun yoktu, sonra Ayrancıya taşındım. çamım burada yavaş yavaş kurudu ve öldü :(

Sonra memleketim samsundan tekrar yeni bir çam aldım, biraderimde 2 tane vardı birine el koydum yani :)) (eskisi de samsundan gelmişti)

Ancak bu çam da fotoğraflarda görüldüğü üzere alttan sararmaya başladı. Çok canım sıkılıyor, böyle olmasına bir sebepte yok, forumda okuduğum kadarıyla herşey de normal.

Zaten buda ölürse daha çam almayacağım eve...

Ne yapayım bir yol gösterin...
1. Daha büyük bir saksıya geçirin.
2. Gübre verin. Bahar ayındayız,gelişmesi için gübre ve suya ihtiyacı var.

kocaballı
22-03-2017, 11:52
1. Daha büyük bir saksıya geçirin.
2. Gübre verin. Bahar ayındayız,gelişmesi için gübre ve suya ihtiyacı var.

İlginize teşekkür ederim.

Gübreden kastınız satış yapılan sıvı besinlermi? Onlar sonrasında bağımlılık yapıyor sürekli verilmezse bitki küsüyor diye okumuştum bir yerlerde.

Saksısı epey büyük aslında belki resimlerde küçük gibi görünüyordur, Samsundaki yaklaşık 1.80 boyundaki çamın saksısı ile aynı.

Jezebel
22-03-2017, 22:19
Sn.kocaballı o zavallı çam güneş görüyor mu acaba?
Görmüyorsa onu yeterli güneş ışığı alacağı bir pozisyona alın.
Elektromagnetik alanda kalmaktan hoşlanmaz, ya o kolonları ondan, ya onu o kolonlardan uzaklaştırın. Yerini zırt pırt değiştirmeyin sonra artık, o bir ağaç, kedi değil.
Allah rızası için.

kocaballı
23-03-2017, 07:37
Sn.kocaballı o zavallı çam güneş görüyor mu acaba?
Görmüyorsa onu yeterli güneş ışığı alacağı bir pozisyona alın.
Elektromagnetik alanda kalmaktan hoşlanmaz, ya o kolonları ondan, ya onu o kolonlardan uzaklaştırın. Yerini zırt pırt değiştirmeyin sonra artık, o bir ağaç, kedi değil.
Allah rızası için.
Böyle bir yorum bekliyordum aslında, çamım hastalandıktan sonrasında kolonlarım geldi ve o kolonlar manyetik korumalı kaliteli kolonlardır. bilmeden konuşmamak gerek.
Ayrıca evim çok güneş alıyor, hatta yoğun güneşi engellemek için panjur sistemim var. Ve çamım da güneş alan konumda.
Yerini "zırt pırt" değiştirdiğim algısına nereden ulaştığınızı da anlayabilmiş değilim.

TCM
23-03-2017, 07:55
Benimki (http://www.agaclar.net/forum/1485471-post29.htm) de arka hoparlörün (daha küçük) yanında :o
Ama sizinki hem ön hoparlörün yanında bir de subwoofera (jamo mu o)komşu. Alçak sesler her vurduğunda kökleri titriyordur garibimin.

kocaballı
23-03-2017, 08:10
Benimki (http://www.agaclar.net/forum/1485471-post29.htm) de arka hoparlörün (daha küçük) yanında :o
Ama sizinki hem ön hoparlörün yanında bir de subwoofera (jamo mu o)komşu. Alçak sesler her vurduğunda kökleri titriyordur garibimin.

Takdir edersiniz ki apartman ortamında tir tir titretecek bir sub kullanımı zaten mümkün olmaz.

Bu arada sub JBL,

Odanın diğer noktalarında başka çiçeklerim ve pencere kenarlarında 2 devasa kalorifer var.

Zaten kaloriferler olmasa da pencere kenarında yazın sıcaktan kavrulur.

Sonuç olarak çamım için odadaki en uygun noktayı seçtik.

ilk tavsiye olan gübreleme (solucan gübresi) kullanımı ve saksı değişimi yapacağım gibi görünüyor.

TCM
23-03-2017, 08:13
Ben mesajı hazırlarken siz göndermişsiniz. Sizin çamın (herhalde cinsi farklı) yukarıya yaprak araları daha sık, dolayısıyla daha dolu ve güzel gözüküyor. Bayındır da geçen görmüştüm bir satıcıda, çok güzel sizinki gibi boy 1 m. civarı ancak büyücek bir saksıya yedi sekiz ayrı kök doldurmuşlar. Dolu dolu gözüküyor ancak üç neyse de yedi sekiz kök hepsi bir yerde ileride bozulur diye düşünüyorum, fiyatı da güzel 125 tl. dedi satıcı. Alıp üçerli üçerli ayırsa mıydım acaba :)

kocaballı
23-03-2017, 08:19
Ben mesajı hazırlarken siz göndermişsiniz. Sizin çamın (herhalde cinsi farklı) yukarıya yaprak araları daha sık, dolayısıyla daha dolu ve güzel gözüküyor. Bayındır da geçen görmüştüm bir satıcıda, çok güzel sizinki gibi boy 1 m. civarı ancak büyücek bir saksıya yedi sekiz ayrı kök doldurmuşlar. Dolu dolu gözüküyor ancak üç neyse de yedi sekiz kök hepsi bir yerde ileride bozulur diye düşünüyorum, fiyatı da güzel 125 tl. dedi satıcı. Alıp üçerli üçerli ayırsa mıydım acaba :)

Çamım gerçekten çok estettik ve güzel her gelen misafirim bayılıyor, herkes gelin bir dokunuyor, yapay sanıyorlar, gerçek olduğunu görünce daha bir beğeni alıyor.

Bendekinin Samsundaki 2 kardeşinden biri aldı başını gitti, diğer hemen hemen bu boylarda farklı evlerde ve farklı ışık ortamında olduklarından büyümeleri de farklılık gösteriyor tabii.

Bulabiliyorsanız bence kaçırmayın derim...

Jezebel
25-03-2017, 08:43
Böyle bir yorum bekliyordum aslında, çamım hastalandıktan sonrasında kolonlarım geldi ve o kolonlar manyetik korumalı kaliteli kolonlardır. bilmeden konuşmamak gerek.
Ayrıca evim çok güneş alıyor, hatta yoğun güneşi engellemek için panjur sistemim var. Ve çamım da güneş alan konumda.
Yerini "zırt pırt" değiştirdiğim algısına nereden ulaştığınızı da anlayabilmiş değilim.

Bu öfke niye anlamadım, Arokarya İzmirde dış mekanda sıcak altında yaşıyor.
Demek ki sizin ışığınız neymiş:confused:azmış.
Magnetik Alan Korumalı diye satılan her cihacın öyle olduğuna mı inanıyorsunuz, inanın, siz bilirsiniz :)
Kardeşinizin evinden alıp daha önce de aynı bitkiyi öldürdüğünüz mekana getirdiniz, bu zaten çok ağır bir travma.
Doğada ağaçlar yer değiştirmez, ömürleri aynı yerde geçer.
O bitki benim hesabıma göre en az 5 yer değiştirdi.
O yüzden ağıcımızı fidanlıktan alacaz, evimizde uygun konuma koyacağız ve bir daha ellemiyecez.
Madem her şeyin en müsmükemmelini siz biliyor, abla/abi sözü dinlemiyor, eleştiri kaldıramıyorsanız " bitkim ölüyor " diye ağlamıyacaksınız.
Kolay gele.

Doku_Kültürcü
25-03-2017, 12:21
2000 yılı başında Amerika'dan Valley Horticultural Seeds firmasından 1kg kadar Araucaria tohumu aldım. Tohumlar, çok kısa ömürlü oldukları için, gelir gelmez çimlendirme işine giriştim. Sayısını hatırlamıyorum ama hatırlı bir miktarı çimlendi. Ziraat fakültesinde doktora öğrencisiydim. Fideleri arkadaşlarıma dağıttım. Okuduğum bölümdeki labaoranta da bir adet fide verdim. Aradan 3-4 yıl geçti, laborant abimiz sızlamya başladı, büyümüyor, dedi. Bu arada, fide verdiğim araştırma görevlisi arkadaşım, "benim ağacım boyuma geliyor" diye lafa girince, laborant abi, "benim bitkimi değiştir" diye tutturdu. Yahu, dedim, güneş alan bir pencerenin önüne yerleştir. Nerede, dedi, ev kuzeye bakıyormuş. (Deli bir kahkaha attığımı hatırlıyorum)

kocaballı
26-03-2017, 11:03
Sayın Jezebel,

Ben 47 yaşında 25 yıllık tecrübesi olan bir mühendisim, halen öğrenmeye devam ediyorum, öğrenmenin yaşı yok çünkü.

Bana öğretenin abla/abi veya küçük kardeş olması önemli değil, önemli olan bilginin paylaşımı.

İlk mesajımdan sonra emek verip benimle yapıcı manada olan bilgisini paylaşan Sayın Doku_Kültürcü'nün mesajına istinaden girişimlerde bulundum.

Ben her zaman karşımdaki kişinin yaklaşımına göre yaklaşımda bulunurum.

Yapıcı olana yapıcı, yerici olan da yerici,

Bu forumdaki emeğinizi yadsınamaz ancak benim mesajıma cevaben yazdığınız mesajdaki yaklaşımınız hoş değil, kaldı ki sizin yorumunuza karşı da bahsettiğiniz şekilde "öfkeli" bir yaklaşımda da bulunmadım ama demek ki oradan bakınca öyle anlaşılıyor, aynı sizin benim mesajıma attığınız ilk mesajınız gibi.

Evimde çok değişik bitkilerim vardır, örneğin bir peygamber kılıcı bitkim var, 1.80cm boyuna geldi, 20 yaşında, hoya (mum) çiçeğim var 18 yaşında, fotoğrafını koymak için 2 m geriden çekmem gerek kadraja sığdırmak için, ve benzer çiçeklerim var.

Yani çiçeklerime özen gösteririm, öldüklerinde de çok üzülüyorum bu nedenle...

Sonuç olarak birbirimizi kırmak yerine, çok sevdiğim çamım için kırıcı olmaktansa, bana öğreten olursanız sevinirim.

Acelea
18-12-2017, 07:51
Bu gordugunuz arakorya kozalagini yeni koparttim. Acaba bhndan cogaltabilir miyim, yoksa bu erkek kozalak dediklerinden mi?

evandevan5
18-12-2017, 11:15
Bunlar aynı zaman da yılbaşı ağacı oluyor değilmi.?

Jezebel
27-12-2017, 12:57
Millete ahkam kesip kendimin kedi misali gezdirdiği Araucaria cunninghamii (hoop pine) çamım.

663347

Ben de bakamayıp iki tane öldürdüm.
Çamların ılıman iklim bitkisi ve İzmirde anca gölgede olabilirler önyargılarımdan dolayı.
Çeşmede metrelerce uzunlarını görünce bu fikirlerim yerle bir oldu tabi :)
Şimdi bu garibim 4 yıldır bende, bonsai saksısına uyum sağladı.
Bir de budaması konusunda bilgi bulursam çok iyi olacak.
Damarına bastığım herkesten özür diliyorum, maksat öğrendiklerimin hayrının dokunmasıydı,
dozu aşmışımdır, yapıyorum bazen :(
Süslemeden hemen önceki hali ;)

Emre Türk
27-04-2018, 11:45
Arkadaşlar merhaba. Forumda yeniyim. 1 ay kadar önce bir araucaria aldım. Balkonda duruyor. Haftada 1 suluyorum ve günde 3-4 saat güneş alıyor. (07.00-11.00) Son günlerde bazı yaprakları sararmaya başladı. Bir öneriniz var mı? Yanlış bir şey mi yapıyorum acaba?

Doku_Kültürcü
27-04-2018, 17:57
Arkadaşlar merhaba. Forumda yeniyim. 1 ay kadar önce bir araucaria aldım. Balkonda duruyor. Haftada 1 suluyorum ve günde 3-4 saat güneş alıyor. (07.00-11.00) Son günlerde bazı yaprakları sararmaya başladı. Bir öneriniz var mı? Yanlış bir şey mi yapıyorum acaba?
Havalar ısındı. Her gün sulayın.

Emre Türk
28-04-2018, 11:29
Havalar ısındı. Her gün sulayın.

Teşekkürler.

Barfi
14-05-2018, 12:53
Kesinlikle cinsleri farklıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180514/08236d7e1ad3a15397976435cf792f6d.jpg

E6633 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Barfi
14-05-2018, 21:29
Kesinlikle cinsleri farklıhttps://uploads.tapatalk-cdn.com/20180514/08236d7e1ad3a15397976435cf792f6d.jpg

E6633 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Bu sene bu ağacım 6 dal çıkartıyor.. daha önce evdeydi 3 4 sene kadar.. evdeyken yaprakları böyle yukarı doğru değildi. Geçen yıl kış aylarında diktik bahçeye baya bi sarardı renk değiştirdi yanık gibi oldu ama bahar aylarında dalları uzadı uçlardan ve üstten yeni filizler verdi dallar yukarı bakmaya başladı kocaman bir ağaç oldu :) evde de bir arokaryam var onun cinsi farklı daha ince yumsak dallı.. arokaryalar evde de olsa aydınlık ortamı seviyorlar hafif esinti seviyorlar yazları suyu seviyorlar ara sıra fısfıslanmayı da.. direk güneş gördüğünde dalları yanıyor. Evde 2 tane bahçede 1 tane arokaryam var ve çok seviyorum :)

DeepDaark
12-09-2018, 10:30
Merhaba doğa dostları,
çok severek aldığım 2 senelik bitkim soldu dallarını aşağıya doğru saldı. Sizden ricam bu gidişe nasıl dur diyebilirim ? yapılacak acil yardım nedir. :(

DeepDaark
12-09-2018, 10:49
tekrar merhabalar,
Hayranlıkla beğendiğim fakat sahiplerincede cinsi bilinmeyen bu çamın, adını cinsini bilen, İstanbul da yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgisi olan var mı acaba ? beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.

Doku_Kültürcü
12-09-2018, 11:19
tekrar merhabalar,
Hayranlıkla beğendiğim fakat sahiplerincede cinsi bilinmeyen bu çamın, adını cinsini bilen, İstanbul da yetişip yetişmeyeceği konusunda bilgisi olan var mı acaba ? beni bu konuda aydınlatırsanız çok sevinirim.

Aruacaria excelsa.

Doku_Kültürcü
12-09-2018, 11:21
Merhaba doğa dostları,
çok severek aldığım 2 senelik bitkim soldu dallarını aşağıya doğru saldı. Sizden ricam bu gidişe nasıl dur diyebilirim ? yapılacak acil yardım nedir. :(

Saksıyı değiştirin, daha büyük bir saksı kullanın. Bitkiyi güneş alan bir yere yerleştirin (güneşe bayılırlar).

DeepDaark
12-09-2018, 12:16
İlginiz ve hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Saksısını değiştirirken torflu toprak mı ilave edeyim ?

Ayrıca Aruacaria excelsa. İstanbulda yetişirmi? (Beylikdüzü Gürpınar sahile yakın oturuyorum 300mt )

Doku_Kültürcü
12-09-2018, 13:20
İlginiz ve hızlı dönüşünüz için teşekkür ederim. Saksısını değiştirirken torflu toprak mı ilave edeyim ?

Ayrıca Aruacaria excelsa. İstanbulda yetişirmi? (Beylikdüzü Gürpınar sahile yakın oturuyorum 300mt )

Torf, zaman içerisinde çürür ve köklerin sıkışmasına ve boğulmasına neden olur. Bahçe toprağı kullanın. Arokarya tropik bir bitki dolayısıyla kar-soğuk gibi şeylerden hoşlanmaz. İzmir-Bornova'da, Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliğinin bahçesinde bir adet oldukça yaşlı bir Arokarya vardı, 2003 yılında yağan kar nedeniyle dondu ve kestiler. sözün özü, kışın sıfır derecenin altına inen bir yerdeyseniz arokarya ölür.

Jezebel
19-09-2018, 16:56
İlginç bir video

https://www.youtube.com/watch?v=0mn1I_f2nZ0

.

sagenit
20-10-2018, 10:23
arkadaşlar çok acil fikirlerinize ihtiyacım var. bu arokaryayı iş yerimin serasında atıl bir durumda buldum, öyle ki havasızlıktan içeri girilmiyordu ve üzerinde salyangozlar geziyordu. hemen sahiplendim:) üst kısımlar gayet canlı ve sağlıklı olsa da alt kısımlarda yer yer kurumalar var. bu kurumaların zamanla tüm ağacı sarmasından korkuyorum. sararmış dalcıkları mı keseyim, yoksa sararmaların yoğun olduğu tüm dalı mı? ağaç 4 gövdeden oluşuyor, bunları ayırıp ayrı saksılara mı alayım, yoksa komple hepsini çok daha büyük bir saksıya mı? bir de gövdelerde topraktan belli bir noktaya kadar dikenler kurumuş, o noktadan sonra yeşiller (fotoda göstermeye çalıştım), bu kuruma bir hastalık belirtisi mi, ilerler mi? önce saçıkıbrıs, iki hafta kadar sonra da sıvı çam gübresi vermeyi düşünüyorum, sizce doğru mu? lütfen görüşlerinizi yazın, acilen tecrübeli arkadaşların yönlendirmesine ihtiyacım var. sevgiler...https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181020/d2944cea50cb0dd7e1a08baa47422d07.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181020/949cc1e28cb19abf2a1935d80fe6301d.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181020/b0b4905232a60843c08894541002367b.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181020/f2128fd404e62dc6addf1e2746b6149c.jpg
https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181020/0b95cf79aafa46e01a5c23c7659e6cca.jpg

Muda
01-11-2018, 09:29
Çamınız sağlıklı. Her ne kadar kuruyan yerleri olsa da. Filiz veriyor. Yeşil yerleri koyu yeşil. Ev içinde güneş gören yerde sulamasına da dikkat ederek kışı çıkartırsınız. İlkbahara doğru çok dikkatli bir şekilde toprağını hiç bozmadan daha büyük saksıya alırsınız. Şimdi kuruyan yerlerini de alırsanız size kötü gelen görüntüsü de ortadan kalkar. Gübre verme konusunda sonbaharda olduğumuz için ilkbahar dönemine ertelemenizde fayda var. Bitkinin dinlenme durumuna geçmesi gerekiyor. Şu anda ilkbahardaki gibi sürgün vermeye başlamış.

sagenit
04-11-2018, 12:01
Çamınız sağlıklı. Her ne kadar kuruyan yerleri olsa da. Filiz veriyor. Yeşil yerleri koyu yeşil. Ev içinde güneş gören yerde sulamasına da dikkat ederek kışı çıkartırsınız. İlkbahara doğru çok dikkatli bir şekilde toprağını hiç bozmadan daha büyük saksıya alırsınız. Şimdi kuruyan yerlerini de alırsanız size kötü gelen görüntüsü de ortadan kalkar. Gübre verme konusunda sonbaharda olduğumuz için ilkbahar dönemine ertelemenizde fayda var. Bitkinin dinlenme durumuna geçmesi gerekiyor. Şu anda ilkbahardaki gibi sürgün vermeye başlamış.

çok teşekkür ederim cevabınız için. önerilerinize uyacağım. sevgiler...

green.white
15-11-2018, 15:46
Başlık hakkında bir kaç sorum olacak cevaplayabilirseniz sevinirim.
1) genel olarak nasıl görünüyor? yaprakları sarkık ama cinsinden dolayıdır diye düşünüyorum.
2) boyu 170 cm.(zeminden) boyuna göre saksısı nasıl, yaklaşık 5 yıldır aynı saksı içinde, değiştirmek gerekir mi?
3) ikinci fotoğrafta gördüğünüz gibi topraktan itibaren 4 gövde çıkmış, bu 4 tane ağaç olduğu anlamına mı geliyor?
4) 3. ve 4. Fotoğrafta en tepe kısımlarını çektim. Çelikleme yapmak istersem yapabilir miyim? Ya da bekleyeceksem ne kadar beklemeliyim?

Muda
16-11-2018, 12:15
Ben çam ağaçlarının hiçbirinde piç tabir edilen yandan sürgün verdiğini görmedim. 4 farklı salon çamına sahipsiniz. Bitkinin dinlenme döneminde çok dikkatli bir şekilde ayrı saksılara aktarmanız gerekiyor. Kökler birbirine girmiştir. Çok küçükken ayrılması gerekiyordu. Çam kökleri çok hassas. Hepsini birden kaybetme ihtimaliniz bulunmakta. Çamlar çok sonra kuruyabiliyor. İlginç bir şekilde sagenit arkadaşımızın salon çamı da 4 dallı.

Üretme konusunda arkadaşımız video eklemiş.

http://www.agaclar.net/forum/1548176-post219.htm

Doku_Kültürcü
16-11-2018, 13:33
Bugün Ataköy Camiinin bahçesine dikilmiş bir salon çamı gördüm. Görevliye sordum "bu geçen hafta burda yoktu, nerden geldi" diye... Evinde bakamayan bir bayan caminin bahçesine dikilsin diye vermiş.

Bitkinin boyu yaklaşık 165 cm civarında... Dikildiği yerin çevresinde ortalama 3 metrelik çamlar var ama güneş alma konusunda sorunu yok bitkinin...

Şimdi sizlerden öğrenmek istediğim konu şöyle... Dış mekanda İstanbulun hava şartlarına dayanması mümkün mü bu bitkinin? Malum bu sene şu ana kadar özellikle son 15-20 gündür epey yağış aldı İstanbul, belki kar da yağacak, don olacak. Bu bitkinin dayanma gücü nedir acaba? Çevresini naylonla sarsam ne gibi bir sonuç elde ederim?

İyi geceler.

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bahçesinde oldukça yaşlı bir salon çamı vardı 2003 kışında yağan kar nedeniyle dondu ve kestiler. Aruacaria tropik koşullarda yetişen bir bitkidir ve soğuklardan hiç hoşlanmaz. Kışın plastik örtü altına alınıp ısıtıcı çalıştırılmazsa, kar yağınca ölür.

Uguryagcioglu
20-07-2019, 18:59
Merhaba hediye olarak arakorya sahibi oldum. Ilk iki ay salonda ki yerinde gayet sağlıklı ve yaprakları yukarı doğru bakıyordu. Sonra fisfislamam ve sulamama rağmen yapraklarını aşağı doğru tamamen indirdi. internette ki araştırmalarim sonrası yerini degistirdim. Ama bir gelişme olmadı. Yapraklarında kuruma **** renk solması yok sadece tamamen aşağı yönde kötü bir görünümde. Lütfen yardımcı olun kuruyup ölmesin istiyorum.

Doku_Kültürcü
20-07-2019, 20:49
Merhaba hediye olarak arakorya sahibi oldum. Ilk iki ay salonda ki yerinde gayet sağlıklı ve yaprakları yukarı doğru bakıyordu. Sonra fisfislamam ve sulamama rağmen yapraklarını aşağı doğru tamamen indirdi. internette ki araştırmalarim sonrası yerini degistirdim. Ama bir gelişme olmadı. Yapraklarında kuruma **** renk solması yok sadece tamamen aşağı yönde kötü bir görünümde. Lütfen yardımcı olun kuruyup ölmesin istiyorum.
Saksısını büyütün. Güneş alan bir yere yerleştirin, sulayın.

Uguryagcioglu
21-07-2019, 17:26
Saksısını büyütün. Güneş alan bir yere yerleştirin, sulayın.

Yardımınız için teşekkürler saksısını degistirdim. Üst kısım torf çok kuru ama alt kısımlar çok ıslaktı kökler birbirine girmiş çok ellemeden değişimini yaptım ve can suyu verdim. Yanlis yaptigim bir durum yoktur insallah.Güneş alan yerden kastimiz gün içersinde direk güneş ışığı alacak bir yerden mi bahsediyorsunuz. Sulama konusunda şimdiki saksıda da aynı sorunla karşılaşırsam kök çürümesi olur mu acaba

Doku_Kültürcü
22-07-2019, 10:55
Yardımınız için teşekkürler saksısını degistirdim. Üst kısım torf çok kuru ama alt kısımlar çok ıslaktı kökler birbirine girmiş çok ellemeden değişimini yaptım ve can suyu verdim. Yanlis yaptigim bir durum yoktur insallah.Güneş alan yerden kastimiz gün içersinde direk güneş ışığı alacak bir yerden mi bahsediyorsunuz. Sulama konusunda şimdiki saksıda da aynı sorunla karşılaşırsam kök çürümesi olur mu acaba

Gün içerisinde güneş alan, ama hep ışıklı bir yerden söz ediyoruz. Tek başına torf kullanılması tavsiye edilmez. Perlit-vermikulit-torf-kum karışımı kulanırsanız iyi olur. Sadece torf kullanıldığında, torf zaman içerisinde çürüyeceği için kökler sıkışır, hava alamaz.

vcarter
26-08-2019, 07:53
Merhaba arkadaşlar, salon çamının bazı noktalarında pamuklar oluşmuş. Sebebi nedir, unlu bit olabilir mi?

Nisem
21-11-2019, 16:29
Merhaba benimde evimde tahmini 25 yıllk bir arakorya var. Saksı değişimini kurur korkusuyla yapamıyorum. Bu konu da öneriniz var mı?

aurocaria
18-07-2020, 15:25
Merhabalar, foruma yeni katıldım, diğer cevaplarınızı okudum ve ben de tecrübenizden yararlanmak adına birşey danışacağım

Resimdeki salon çamım 2 -3 kökün bileşiminden oluşuyor, özellikle gövdelerden birine bağlı alt-iç köklerde resimdeki gibi kuruma ve dökülme var.
-Haftada 1 aynı gün 1.5 lt su veriyoruz
-Gün içerisinde yapraklarını su ile fısfıslıyorum
-Toprağını yeni değiştirdik, bitki besini de ekledik (değiştirenin dediğine göre kuvvetli ve nadir bulunur besin eklemiş)
-Yeri gereği yalnızca sabahları, çamın bir kısmı direk güneş ışığı alıyor

Sizce kuruma nedeni ne olabilir? İlginize şimdiden teşekkür ederim
https://i.hizliresim.com/JYkcp8.jpg (https://hizliresim.com/JYkcp8)

https://i.hizliresim.com/kQe1i3.jpg (https://hizliresim.com/kQe1i3)

https://i.hizliresim.com/9cmoOv.jpg (https://hizliresim.com/9cmoOv)

buse.yel
22-03-2021, 19:30
Merhaba,
Benim de 5 ay önce hediye edilen bir arokaryam var fakat yaklaşık 1 aydır gövde ve dallarda kararmalar ve aşağı doğru eğilmeler oldu. önceki aylarda da aynı şekilde yapıyordum bakımını. yerini falan da değiştirmedim neden böyle olmuş olabilir ve geri döndürebilir miyim acaba ? :( fotoğrafları ekleyebilmişimdir umarım. Yardımlarınızı rica ederim.

Doku_Kültürcü
22-03-2021, 19:57
[QUOTE=buse.yel;1604648]Merhaba,
Benim de 5 ay önce hediye edilen bir arokaryam var fakat yaklaşık 1 aydır gövde ve dallarda kararmalar ve aşağı doğru eğilmeler oldu. önceki aylarda da aynı şekilde yapıyordum bakımını. yerini falan da değiştirmedim neden böyle olmuş olabilir ve geri döndürebilir miyim acaba ? :( fotoğrafları ekleyebilmişimdir umarım. Yardımlarınızı rica ederim.[/QUOTE
Arokarya ışığı çok sever. Güneş alan bir pencereye yakın şekilde yerleştirin. Gübre ve sulamayı ihmal etmeyin.

buse.yel
23-03-2021, 07:37
[QUOTE=buse.yel;1604648]Merhaba,
Benim de 5 ay önce hediye edilen bir arokaryam var fakat yaklaşık 1 aydır gövde ve dallarda kararmalar ve aşağı doğru eğilmeler oldu. önceki aylarda da aynı şekilde yapıyordum bakımını. yerini falan da değiştirmedim neden böyle olmuş olabilir ve geri döndürebilir miyim acaba ? :( fotoğrafları ekleyebilmişimdir umarım. Yardımlarınızı rica ederim.[/QUOTE
Arokarya ışığı çok sever. Güneş alan bir pencereye yakın şekilde yerleştirin. Gübre ve sulamayı ihmal etmeyin.

değiştirdim yerini cam kenarına aldım dediğiniz gibi.bakalım inşallah iyileşir. Çok teşekkür ederim

Doku_Kültürcü
23-05-2022, 22:00
1- Biraz yüksek kalın gövdeli ağaç nakil edilse ankarada örtüsüz kışı atlatıp adapte olur mu, kaliteli hümik asit ve bitki antifirizi ile ilk yıl kökler derine ininceye kadar uyarlama yapılsa mesela tutmaz mı?

2- Birde çam ağacı olarak tanınsa da çam sülalesinden ayrı bir tür olarak biliyorum, doğru mu bu?

Ege Üniversitesi Bilgisayar Mühendisliği bahçesinde 20-30 yaşında bir aruacaria çamı vardı. 2003 yılında gerçekleşen kar yağışı ardından gelen soğuk neticesinde dondu. Bahar ayları geldiğinde yeni sürgünler oluşturmadı ve ağacı kestiler.
Yani, bu çam türü tropik bir tür ve soğuklarda ciddi zarar görüyor. Humik asit ya da benzeri maddeler ağacı kurtarmaz.

Sib
13-08-2022, 13:13
[quote=Doku_Kültürcü;1604651]

değiştirdim yerini cam kenarına aldım dediğiniz gibi.bakalım inşallah iyileşir. Çok teşekkür ederim

Merhaba,
Çok uzun zamandır bu konu başlığında yazı yazılmamış. Benim üzüntüm ve problemim de salon çamım.
Ankara'dayken ışık ve perde arkasından çok kısa süreli güneş ışığı da alıyordu. Bodrum'a taşınınca bir türlü aynı ortamı sağlayamadım ve dikenleri hatta ana dallardan biri kurudu ve düştüler. Yardıma ihtiyacım var :(

Sib
13-08-2022, 13:39
[quote=buse.yel;1604658]

Merhaba,
Çok uzun zamandır bu konu başlığında yazı yazılmamış. Benim üzüntüm ve problemim de salon çamım.
Ankara'dayken ışık ve perde arkasından çok kısa süreli güneş ışığı da alıyordu. Bodrum'a taşınınca bir türlü aynı ortamı sağlayamadım ve dikenleri hatta ana dallardan biri kurudu ve düştüler. Yardıma ihtiyacım var :(

1. fotoğrafı yeri uygun mu diye sormak için koydum.
2. ve 3. fotoğraf dökülmeleri gösteriyor. (Umarım yüklenmiştir.)

Saksısını 3 yıl sonra bu sene değiştirdim. Besini bitmiştir bunca sene ve o yüzden dökülüyordur diye solucan gübresi ve torf koydum. Bu başlık altını da okudum ama yine de bilen biri bana ne yapmam gerektiğini söyler mi?
Işıkla ilgili problemden dolayı asimetrik olarak yanlara doğru uzamış anladığım kadarıyla. Şu andaki yeri iyi mi?

Evim genel olarak loş. En aydınlık yer burası ama hiç güneş ışığı almıyor burası.
Ne yapmalıyım sizce? Ölmesini hiç istemem :(

Doku_Kültürcü
13-08-2022, 15:12
[quote=Sib;1617125]

1. fotoğrafı yeri uygun mu diye sormak için koydum.
2. ve 3. fotoğraf dökülmeleri gösteriyor. (Umarım yüklenmiştir.)

Saksısını 3 yıl sonra bu sene değiştirdim. Besini bitmiştir bunca sene ve o yüzden dökülüyordur diye solucan gübresi ve torf koydum. Bu başlık altını da okudum ama yine de bilen biri bana ne yapmam gerektiğini söyler mi?
Işıkla ilgili problemden dolayı asimetrik olarak yanlara doğru uzamış anladığım kadarıyla. Şu andaki yeri iyi mi?

Evim genel olarak loş. En aydınlık yer burası ama hiç güneş ışığı almıyor burası.
Ne yapmalıyım sizce? Ölmesini hiç istemem :(

2000 yılıydı. Amerika - Hawaii'den 1kg kadar salon çamı (aruacaria) tohumu getirtmiştim. Hemen ektim tohumları (tohumlar çok kısa ömürlü, hasat edildikten sonra bir ay içerisinde çimlenme güçleri sıfıra geliyor). Tohumların çok azı çimlendi. Fidelerin bir kısmını arkadaşlarıma dağıttım. Bu arkadaşlarımdan bir tanesi, bitkiyi güneş gören bir pencere önünde büyüttü, diğeri ise gölge loş bir alanda büyüttü. Güneşte büyütülen ağaç, oldukça büyük oldu. Gölgedeki ise bonsai kıvamında kaldı. Sizin sorununuz, bitkinin güneş ihtiyacını karşılayamamak. Çözüm, güneş gören bir pencere önüne yerleştirin. Bu mümkün olmuyorsa, bir kaç tane led lamba (15-20 watt) ile bu ihtiyacı karşılayın.

Sib
14-08-2022, 22:04

Benimkinin formu bozuldu :(

Sib
14-08-2022, 22:11
[quote=Sib;1617126]

2000 yılıydı. Amerika - Hawaii'den 1kg kadar salon çamı (aruacaria) tohumu getirtmiştim. Hemen ektim tohumları (tohumlar çok kısa ömürlü, hasat edildikten sonra bir ay içerisinde çimlenme güçleri sıfıra geliyor). Tohumların çok azı çimlendi. Fidelerin bir kısmını arkadaşlarıma dağıttım. Bu arkadaşlarımdan bir tanesi, bitkiyi güneş gören bir pencere önünde büyüttü, diğeri ise gölge loş bir alanda büyüttü. Güneşte büyütülen ağaç, oldukça büyük oldu. Gölgedeki ise bonsai kıvamında kaldı. Sizin sorununuz, bitkinin güneş ihtiyacını karşılayamamak. Çözüm, güneş gören bir pencere önüne yerleştirin. Bu mümkün olmuyorsa, bir kaç tane led lamba (15-20 watt) ile bu ihtiyacı karşılayın.

Cevabınız için çok teşekkür ederim Doku_Kültürcü. Peki sizce dışarı çıkarsam (Bodrum'dayım) ve akşamüstü direk güneş alsa yine kelleşir mi böyle? Dökülmeye devam ediyor.
Üstteki fotoğraflardan daha kötü şu anda :(

Sib
14-08-2022, 22:16

Düzeldi mi sizinki?

Sib
14-08-2022, 22:20

Düzeldi mi sizinki?

Doku_Kültürcü
15-08-2022, 14:27
[quote=Doku_Kültürcü;1617127]

Cevabınız için çok teşekkür ederim Doku_Kültürcü. Peki sizce dışarı çıkarsam (Bodrum'dayım) ve akşamüstü direk güneş alsa yine kelleşir mi böyle? Dökülmeye devam ediyor.
Üstteki fotoğraflardan daha kötü şu anda :(

Bodrum'daysanız bahçeye dikin. Kar yağmadığı sürece bitki dayanıyor.

Sib
16-08-2022, 15:39
[quote=Sib;1617136]

Bodrum'daysanız bahçeye dikin. Kar yağmadığı sürece bitki dayanıyor.

Sevgili Doku_Kültürcü,
Ev benim değil ve taşınırsam araucaria'mı burada bırakmak istemem. Saksısıyla çıkarsam dışarı ve sadece sabah güneşi alan, nispeten rüzgardan korunaklı, ağaç altı, ortancamın yanına mı koysam yoksa daha çok güneş alan bir yere mi koysam sizce?
Yavaş yavaş bitkimi kaybediyorum ve çok üzülüyorum. Neyi hatalı yaptığımı bulamıyorum. Çok fazla deneme yapmaya da cesaret edemiyorum. Yer değişikliğinden çok hoşlanmadığını da biliyorum. Ankara'dayken tül arkasından çok kısa süreli sabah güneşi alıyordu ve çok da mutluydu senelerce. Bodrum hiç yaramadı bitkime. Koyduğum yer güneş almıyor. Aslında evim hiç güneş almıyor. Dışarıda yaşamayı becerebilir mi salon camım bilemedim :(
Direk güneş bu sefer dikenlerinin kahverengileşip, kurumasına da sebep olabilir. :(

İlk yazdığımda ana dallardan biri ölmek üzereydi ve onu ölünce kestim. Mumla kapattım yarayı.
Fotoğrafta görünen açık yeşiller sarıya dönüp dökülüyor. Zaten dökülmüş olanlar da saksıda görülüyor :(
Bitkim zaten asimetrik de oldu. sayfada bakıyorum ne kadar güzel salon çamları var.
Ahh bir kurtarabilsem...
Sevgiler

Doku_Kültürcü
16-08-2022, 16:15
[quote=Doku_Kültürcü;1617151]

Sevgili Doku_Kültürcü,
Ev benim değil ve taşınırsan araucaria'mı burada bırakmak istemem. Saksısıyla çıkarsam dışarı ve sadece sabah güneşi alan, nispeten rüzgardan korunaklı, ağaç altı, ortancamın yanına mı koysam yoksa daha çok güneş alan bir yere mi koysam sizce?
Yavaş yavaş bitkimi kaybediyorum ve çok üzülüyorum. Neyi hatalı yaptığımı bulamıyorum. Çok fazla deneme yapmaya da cesaret edemiyorum. Yer değişikliğinden çok hoşlanmadığını da biliyorum. Ankara'dayken tül arkasından çok kısa süreli sabah güneşi alıyordu ve çok da mutluydu senelerce. Bodrum hiç yaramadı bitkime. Koyduğum yer güneş almıyor. Aslında evim hiç güneş almıyor. Dışarıda yaşamayı becerebilir mi salon camım bilemedim :(
Direk güneş bu sefer dikenlerinin kahverengileşip, kurumasına da sebep olabilir. :(

İlk yazdığımda ana dallardan biri ölmek üzereydi ve onu ölünce kestim. Mumla kapattım yarayı.
Fotoğrafta görünen açık yeşiller sarıya dönüp dökülüyor. Zaten dökülmüş olanlar da saksıda görülüyor :(
Bitkim zaten asimetrik de oldu. sayfada bakıyorum ne kadar güzel salon çamları var.
Ahh bir kurtarabilsem...
Sevgiler
Saksıyı güneş alan bir yere yerleştirin, sulamayı ihmal etmeyin.

Sib
17-08-2022, 16:54
Teşekkürler...
Umarım yaşar...

Sib
23-08-2022, 17:54
[quote=Sib;1617170]
Saksıyı güneş alan bir yere yerleştirin, sulamayı ihmal etmeyin.

Tekrar merhaba Doku_Kültürcü ve bilgisi/tecrübesi olan herkes :)

Salon çamımı güneş alan bir yere koydum ve güneş battıktan sonra da abartmadan sulama yaptım. Ama arokaryamda düzelme yerine kötüleşme oldu. Renkler ve dallar sararmaya devam ederken bir de kahverengileşme/kuruma başladı. Güneşi de tüm gün almıyor üstelik.

Yani benim hala yardıma ihtiyacım var. Kurtaralım arokaryamı lütfen :(

Şimdiden teşekkür ederim.
Fotoğraflarını ekliyorum.

Doku_Kültürcü
23-08-2022, 18:48
[quote=Doku_Kültürcü;1617171]

Tekrar merhaba Doku_Kültürcü ve bilgisi/tecrübesi olan herkes :)

Salon çamımı güneş alan bir yere koydum ve güneş battıktan sonra da abartmadan sulama yaptım. Ama arokaryamda düzelme yerine kötüleşme oldu. Renkler ve dallar sararmaya devam ederken bir de kahverengileşme/kuruma başladı. Güneşi de tüm gün almıyor üstelik.

Yani benim hala yardıma ihtiyacım var. Kurtaralım arokaryamı lütfen :(

Şimdiden teşekkür ederim.
Fotoğraflarını ekliyorum.

1. Saksıyı büyütün.

2. Saksıya Osmocote yavaş salınımlı gübre verin. Kullanım bilgisi paket üzerinde var.

https://www.zengardentr.com/urun/akilli-gubre-osmocote-exact-8-9-aylik-16-11-10-2mgo-te-350-gram

3. Sulayın.

Sib
24-08-2022, 08:55
Çok teşekkür ederim.
Hemen deneyeceğim.
Sevgiler