PDA

View Full Version : Armut

kemalcuce
12-07-2012, 09:49
Sahil bölgelerinde alternetif ürün olarak devamlı çiftçilere söylediğimiz erkenci armut çeşitleri bu senede kendini ispat etmiştir.Peki neden armut bahçesi tesisini öneriyoruz.

Özellikle son yıllarda Akdeniz sahil şeridi ve Güneydoğu Anadolu bölgesinde dikimi hızla artan erkenci nektarin, erkenci şeftali ve erkenci kayısı çeşitleri 2012 meyve sezonunda üretcinin yüzünü maalesef güldürememiştir.Erkenci kayısı çeşitlerinde örneğin ninfa ve trintina sezonun bazı kısımlarında 30 kuruşa kadar düşmüştür.Tabi bu ise üreticinin zarar etmesi demektir.Keza yine nektarin ve şeftali çeşitlerinde de hüsran olmuştur.Sahil bölgelerinde çiftçiler narenciye grubu meyve fidanlarını söküp Japon erik çeşitleri, nektarin, şeftali çeşitleri ve kayısı üzerine yoğunlaşmıştır.Sanki bir furya olmuştur herkes aynı çeşitler üzerinde durmuştur.Ama dikkat ederseniz armut fiyatları hiçbir zaman düşmüyor çunki armut bahçesi tesisine gereken eğilim verilmemiştir.

Armut fiyatlarının düşmemesinin en önemli sebeblerinden bir tanesi talebin üretimin çok üzerinde olması.2012 meyve sezonunda etruşka ve june beauty armutları fiyat aralığı 2,5-4 tl civarında olmuştur.Bu fiyat üretici için güzel bir fiyattır ve fiyatta herhangi bir dalgalanma meydana gelmemektedir.Türkiyenin armut üreticisi bursa bölgesinde bu çeşitlerin hasat tarihi ile rakımı 400 metreye kadar olan yerlerdeki hasat tarihleri arasındaki boşlukta, armut her zaman para etmektedir.

Kaynak (http://kemalcucetarim.com/index.php/fidan-dikim-ve-bakm/52-fidan-dikim-ve-bakm/686-sahil-boelgelerinde-armut-her-zaman-para-ediyor.html)

kemalcuce
12-07-2012, 09:52
1-Etrusca Armut

İtalya‘da melezleme ile elde elden ağaç yarı dik gelişen ve geniş taç oluşturan erkenci çeşitlerdendir. Meyveleri Akça armudunu andırmakta, ancak meyveleri Akça’dan az daha iridir. Meyve kabuğu zemin rengi sarımtırak yeşildir. Gayt verimli bir çeşit olup kendisi ile aynı zamanda çiçek açan Morettini, Wiliams çeşitleri dölleyici olarak dikilebilir.

Meyve orta irilikte ve sertliktedir.Meyvesi ortalama 150-170 gram arasında gelmektedir. Meyve eti açık krem, sulu ve tatlıdır. BA-29, MC ve OH-F anaçları üzerinde gelişimi ve uyuşması iyidir. Erkenci olması nedeniyle talep görmektedir.Sahil bölgeler için dikimi uygundur.5-10 Temmuz tarihlerinde olgunlaşır.

2-Akça Armut

Ağacı kuvvetli ve yarı dik gelişme eğiliminde olan, sık dallı ve dikenli yerli çeşitlerimizdendir. İstanbul Akçası veya Dikenli Akça olarak bilinen tipleri de bulunmakta, Marmara, Ege, Akdeniz ve İç Anadolu Bölgelerinde yetiştiriciliği yaygınlaşmaktadır.

Armut kökenli çöğür anaçları üzerinde geç meyveye yattığı için son yıllarda ayva kökenli klon anaçlarına aşılı fidanlar tercih edilmektedir. Meyve orta irilikte, koni şeklinde, meyve kabuğu, yeşil zemin üzerine sarı renktedir. Meyve eti yeşilimsi beyaz, sulu, tatlı, gevrek, hoş kokulu ve az kumludur.

Ege’de Haziran ortaları, Marmara’ da hazran sonu ile Temmuz ayının ilk haftası hasat edilir. Dölleyicileri, Dr.J.Guyot, Williams, Passe Crassane, Mustafa Bey’dir.

3-JUNE BEAUTY (HAZİRAN GÜZELİ)

Ağaçları yarı dik ve çok hızlı gelişme sağlar. En erkenci armut çeşidi olup çok verimlidir.Orta irilikte yeşil zemin üzerine kırmızı yanaklıdır. Sulu, tatlı ve hoş kokuludur. Meyve eti sarı, hafif kumludur. Ortalama 50 mm genişlikte, sap hariç 95 mm uzunlukta olup yaklaşık 170 gram ağırlığındadır.

Hasat Zamanı;haziran ayının 4. haftası başlanıp birden fazla toplama gerektirir. Dökülme yapması sebebiyle hasadına geç kalınmamalıdır.Tozlayıcılar,Williams çeşididir.
Kaynak:1 (http://kemalcucetarim.com/index.php/fidanlarmz/45-armut-fidanlar/281-etrukaetrusca.html)
2 (http://kemalcucetarim.com/index.php/fidanlarmz/45-armut-fidanlar/78-akca-armut.html)

3 (http://kemalcucetarim.com/index.php/fidanlarmz/45-armut-fidanlar/81-june-beauty-armuthazran-guezel.html)

kaminari
15-07-2012, 11:12
merhaba kemal bey.geçen sene pazardan değişik bir çeşit armut almıştım.elmaya benzeyen oldukça iri.dış yüzeyi çilli pütürlü küçük bir kavuna da benziyor.cinsi ne acaba biliyormusunuz.bu arada ben hicaz narı yetiştirmekteyim.cinsini öğrenirsem bu armuttanda dikmeyi düşünüyorum

omerr
17-07-2012, 07:43
arkadaşlar merhaba
aşağıda resimlerini ekledeğim armuttan başka yerlerde varmı varsa ismi nedir

318808

318809

318810

omerr
18-07-2012, 13:46
MERHABA PAZARDA GÖRDÜĞÜMÜZ NAŞİ ARMUTU OLABİLİR
na_i armudu - Google Search (http://www.google.com/search?q=na%C5%9Fi+armudu&hl=en&client=firefox-a&hs=6xT&rls=org.mozilla:en-US:official&prmd=imvns&source=lnms&tbm=isch&sa=X&ei=o6IGUOrRB4KFhQeC1IjUBw&ved=0CEUQ_AUoAQ&biw=1024&bih=635)

Samsunlu55
26-07-2012, 23:15
arkadaşlar merhaba
aşağıda resimlerini ekledeğim armuttan başka yerlerde varmı varsa ismi nedir

318808

318809

318810

Fotoğraflar ne zaman çekildi:confused:

omerr
30-07-2012, 13:42
15/07/2012 tarihinde çekildi

serdar1
12-08-2012, 13:54
Bahçemde buluna yerli armut cinsini bilen varmı?

adem55
14-08-2012, 13:31
armut cinsi gayet güzel serdar1 allah bereket versin

serdar1
14-08-2012, 14:47
Allah Cümlemize versin bereket. Armut aşını 80 kuturunda çok yaşlı bir armut ağacından almıştım. yaklaşık 17 sene oldu aşılayalı Annem babam dahil civarda armut un cinsini bilen yok. Çok güzel kokulu tam olgunlaşmadan yemesi çok harika bir armut , içi tamamen olgunlaştıkdan sonra pekmez yapılırsa harika bal renginde pekmez i oluyor.

nazlı06
18-08-2012, 13:59
yerli armutlardan bahri bey cinsine benziyor
iyi bakılırsa 4 tanesi 1 kg olabiliyor

HÜSEYİN YAVAŞ
30-12-2012, 14:28
Arkadaşlar bahçemde önceden kesilen daha sonra yanlarından veren armut ağacım var.En son baktığımda yanındaki iki armut'un yaprakları dökmüş gördüm ama bu armud'un yaprakları koyu bordo kırmızı acaba hangi cins olabilir yardımcı oluverin lütfen

milne
02-01-2013, 23:30
Armut' da o kadar çok çeşit var ki o kadar güzel armutlar var ki insanın hangi armutları yetiştireceği konusunda kafası karışıyor ithal olsun yerli olsun hatta yerel herhangi bir ismi bulunmayan muhteşem armutlarımız var ülke olarak , şahsen de yerken en beğendiğim 2. meyvedir
Kemal bey belki bize bu konuda yardımcı olabilir İç Anadolu da hangi çeşit armutlardan daha iyi verim alabiliriz

svlscorpion
22-08-2013, 17:43
Arkadaşlar merhaba ekli resimlerdeki armutların cinsini bilen bana bilgi verebilir mi acaba .

tabus
07-10-2013, 15:09
Resimler Antalya'da 06,10,2013 tarihinde çekilmiştir. Yazdan beri çiçek açıyor yani zamansız..Nerede yanlış yaptım ?
Sitede tam yerini bulabilmiş değilim ama umarım bir bilen çıkar..

armutçu
20-05-2014, 11:29
3 yıl önce mersin de 1000 metre rakıma deveci armuu diktim. Armutlara tozlayıcı olarak da margaritte dikildi. Armutlar bu yıl çok güzel çiçeklenmişti. Ancak margaritler çok güzel meyve tutmasına rağmen deveciler de çok az meyve tutumu gözlemlenmekte. acaba nedeni ne olabilir.

sallaso
12-08-2015, 13:03
Faydası olabilir umuduyla paylaşmak istedim:
ARMUT YETTRCL - Tarm Ktphanesi (http://www.tarimkutuphanesi.com/ARMUT_YETISTIRICILIGI__00065.html)

erkan1001
10-03-2016, 17:20
Arkadaşlar armutta physilla sonucu oluşan fumajini temizleyebilirmiyiz?

estikey
10-03-2016, 21:22
Arkadaşlar armutta physilla sonucu oluşan fumajini temizleyebilirmiyiz?

Kaç adet ağacınızda var ve yaşları kaç?

Bu arada tanışma bölümündeki kendinizi tanıtırsanız daha güzel olur

Sagun
12-03-2017, 11:56
640660
geçen sene Tokattan getirip çorumda bir bağda yaptığım aşı. armut yeşil ve suluoluyor . temmuz ayında olgunlaşıyor. 5 süründen dördünü bıraktım ve uç budaması yaptım.

mutlu_inan
12-03-2017, 20:39
Bahçemde june beauty, mustafabey ve Schalke armut fidanı var tozlayıcı dikmem lazımmı tozlayıcısı olmasa azda olsa ürün olurmu? Sonuç olarak hobiciyiz işin ticaretini yapmayacağız

Sagun
13-03-2017, 20:13
az da olsa ürün olur. ticarimaksatla kurulan bahcelerde gerekiyor tozlayıcı.

Sagun
24-04-2017, 14:18
645491

645492

645493

Sagun
24-04-2017, 14:19
yakın zamanda leonardit içerikli bir ürün uyguladık toprağına acaba bundan olabilir mi?

estikey
24-04-2017, 23:28
yakın zamanda leonardit içerikli bir ürün uyguladık toprağına acaba bundan olabilir mi?

Hiç sanmam aksine faydası olur.
Sanırım sürgün çok taze olduğu için aşırı soğuk sıcak farkından etkilenmiş olabilir.

yurtsever
10-06-2017, 20:54
Zeytinlikte neredeyse 80 yıllık olduğu söylenen bir armut ağacı var.Bu yıl kaolin ve delfin ile ilaçladım.Meyvelerde hiç sorun yok ama bütün yapraklarda siyah lekeler var.Ne olduğu hakkında bilgilendiren olursa çok sevinirim.

estikey
11-06-2017, 23:48
Fitotoksite...

yurtsever
12-06-2017, 12:20
Sayın estikey

Mart ayı ilk haftasında % 2 bordo bulamacı ve Nisan sonunda ise (havalar yeterince ısınmadan ) Kaolin ve delfin atmıştım.Yinede fitotoksite olabilirmi ?

MeyveliTepe
12-06-2017, 12:35
Fitotoksite değil, bir tür mantar hastalığı, karaleke olabilir.

yurtsever
12-06-2017, 14:41
Biraz önce , numune olarak aldığım yaprağı tarım kredi'de görevli ziraat mühendislerine gösterdim.Karaleke dediler ve kimyasal ilaç önerdiler ama almadım.Sizin bir öneriniz varmıdır sayın Meyvelitepe.

Teşekkürler..

estikey
13-06-2017, 03:11
Karaleke öyle olmaz. Bir şekilde dokularda hasar olmuş ama bu kesinlikle karaleke hastalığına benzemiyor. Başka resim varsa ekleyin öyle bakalım. Özellikle yakın çekim yaprağın alt kısmı da olursa iyi olur. Her sakallı dedem olmayacağı gibi her lekeli de karaleke değildir. bu konularda mühendislikten ziyade tecrübeli kişilere danışın...

MeyveliTepe
13-06-2017, 09:44
Karaleke öyle olmaz. Bir şekilde dokularda hasar olmuş ama bu kesinlikle karaleke hastalığına benzemiyor. Başka resim varsa ekleyin öyle bakalım. Özellikle yakın çekim yaprağın alt kısmı da olursa iyi olur. Her sakallı dedem olmayacağı gibi her lekeli de karaleke değildir. bu konularda mühendislikten ziyade tecrübeli kişilere danışın...

Evet, her sakallı dedeniz olmayacağı gibi her leke de kara leke, hatta fitotoksite olmaz (bu günlerde toplumun halet-i ruhiyesine yansıyan uslup böyle bir şey galiba). Kendi adıma, "kare leke olabilir" dedim. İki senedir akça ve deveci armutlarımıza musallat olan berbat bir hastalık, resimdeki gibi semptomlar gösteriyor. Armudun çeşidine göre meyve yüzeylerinde lezyonlar daha geç görünebiliyor. Tek bir yaprak resmiyle kesin teşhis yapılamaz ancak olasıdır. Olası olmayan şey ise bir inert mineral olan kaolin ve bir bakteri olan delfin uygulamasının fitotoksite yapmayacağıdır.

estikey
13-06-2017, 23:12
Evet, her sakallı dedeniz olmayacağı gibi her leke de kara leke, hatta fitotoksite olmaz (bu günlerde toplumun halet-i ruhiyesine yansıyan uslup böyle bir şey galiba). Kendi adıma, "kare leke olabilir" dedim. İki senedir akça ve deveci armutlarımıza musallat olan berbat bir hastalık, resimdeki gibi semptomlar gösteriyor. Armudun çeşidine göre meyve yüzeylerinde lezyonlar daha geç görünebiliyor. Tek bir yaprak resmiyle kesin teşhis yapılamaz ancak olasıdır. Olası olmayan şey ise bir inert mineral olan kaolin ve bir bakteri olan delfin uygulamasının fitotoksite yapmayacağıdır.

Benim cevabım aslında arkadaşın danıştığı tarım kredideki mühendislerin karaleke olarak kesin hüküm koymalarına karşılıktı. Benim bu resimlerden gördüğüm kendi tecrübelerimle karaleke değil. Bir ay önce aynı lekeleri benim santa maria larda bolca gördüm. Fitottoksite yapacak bir ürün kullanmamış olmama rağmen suya veya toz halindeki yaprak gübrelerinin iyi erimeyip fanın da şiddeti ile yaprakları tahriş etmiş olabileceğine bağladım. Nitekim şuanda hiçbirşey yok. Devecilerimde hiç olmadı zaten. Onu da santa maria ların yapraklarının daha hassas olmalarına bağladım. Şuan 2500 armut ağacımın hiçbirinde çok şükür karaleke yok ama civarda bolca gördüğüm için nasıl bir ilet olduğunu iyi biliyorum.
Belki kaolin ve delfinden direk fitotoksite olmayabilir ancak o an kullanılan su daki değişimler veya ilaçların kullanma şekli, miyadı veya bozulmuş olması veya dolaylı yoldan hava koşullarının da etkisiyle sebep olabilir. Sizin de bu bağlamda kesin hükümle fitotoksite değildir demeniz benimde kendi tecrübemle karaleke değildir dememle aynı şey aslında. Belki daha çok numuneyi daha yakından görebilsek ve önceki bilinmeyen koşullar hakkında bilgi sahibi olsak ortak ve daha doğru bir hükme varabiliriz. Sizi takip ediyorum ve çalışmalarınızı takdir ediyorum hatta çokça da faydalanıyorum.
Bir hastalık **** zararlı ile mücadelede gözlem ve teşhis takdir edersiniz ki en önemli konudur. Nitekim yine bir ay önce bahçeme gelen tecrübeli yetiştirici bir abim sıcaktan boyun bükmüş sürgünleri görünce bahçen komple ateş yanıklığı olmuş hemen ilaçla demesi de buna acı bir örnektir.
Karaleke, ateş yanıklığı ve psilla bahçemde en korktuğum ve sürekli takip edip önlemini elimden geldiğince almaya çalıştığım hastalık ve zararlılardır. Bu zamana kadar birazda şansımın yaver gitmesiyle şimdilik sorun yaşamıyorum. Bu bağlamda size de karaleke ile olan mücadelenizde başarılar dilerim...

Sagun
15-06-2017, 18:12
651685

651686
yaprakları bu yıl da sarı, sürgün uçlarını da böcek yedi.:(

Sagun
15-06-2017, 18:21
651687

sevdam
11-01-2018, 09:35
Arkadaşlar 4 yıl önce bahceme ankara armudu diye 2 tane fide aldımm 2 yıldır meyve veriyorlar ama tam olgunlaşmıyor bazıları dibine düşünor bazılarınıda hasat zamanı topluyorum lakin taş gibiler bekleyince yumşar diye ama yumşamadıgı gibi büzülüp suyunu cekmiş vaziyet alıyor yardımlarınızı bekliyorum

Beşiktaş
11-01-2018, 11:14
Gübre vs. kullanımınız nedir? Sulamayı ne sıklıkla ne tür suluyorsunuz?

sevdam
11-01-2018, 11:33
güpremeleyi sonbaharın dap güpre atıp capalıyorum bu yıl hayvan güpreside attım nisan gibide20*20 taban güpresi atıyorumm sulama işnine genelde damlama sulama oluyor

sevdam
11-01-2018, 11:35
Gecen yıl ve ondan önceki yıllarda yaprak kenarları yanıyordu sanırım ateş yanıgı dediler cenresinede demir talaşı attım o sorun cözüldü

Muda
11-01-2018, 11:52
Ankara armudu kışlık bir çeşittir. Ne zaman topluyorsunuz. Dökülenler olduğuna göre muhtemelen kurtlanmışlardır. İlaç atıyormusunuz. Sonbaharda armutları topladıktan sonra birer sıra kağıda sararak dizin. Ben daha yapamadım bu şekilde kışlık armutlar içine birkaç elma bırakıp onların olgunlaşması sağlanıyormuş. Tek tek kağıtlara sardığınız armutları sulandıkça erdikçe yersiniz. Daha önce taş gibi oluyorlar. Bu yıl aşılamış olduğumuz iki ağaçtan çıkan az sayıda armudu yedim. Gelecek yıl daha fazla olacağını düşünüyorum.

Yeriniz var ise farklı zamanlarda ürün veren çeşitlerden dikin. Ahlat var ise beğendiğiniz çeşitleri aşılayın.

Beşiktaş
11-01-2018, 11:52
güpremeleyi sonbaharın dap güpre atıp capalıyorum bu yıl hayvan güpreside attım nisan gibide20*20 taban güpresi atıyorumm sulama işnine genelde damlama sulama oluyor

Kimyasal gübre kullanmanız zaman içerisinde yani yıllar geçtikce ağacın daha fazla su ihtiyacı hissetmesine sebep olur. Eğer ticari bir kaygınız yoksa olabildiğince kimyasal gübre kullanmayın. Size iyi yanmış hayvan gübresi, solucan gübresi gibi doğal ürünler işinizi görecektir. Damla sulama ise verdiğiniz su miktarını bir daha gözden geçirin derim. Özellikle çiçekten meyveye dönerken ağaç daha çok su ihtiyacı hisseder ve meyve oluşumu tamamlamaya yakın sulamayı azaltmanız veya kesmeniz gerekebilir.
Bu konuda sitede birçok bilgiyi bulabileceğinize eminim.

sevdam
11-01-2018, 12:12
@besiktasKimyasal gübre kullanmanız zaman içerisinde yani yıllar geçtikce ağacın daha fazla su ihtiyacı hissetmesine sebep olur. Eğer ticari bir kaygınız yoksa olabildiğince kimyasal gübre kullanmayın. Size iyi yanmış hayvan gübresi, solucan gübresi gibi doğal ürünler işinizi görecektir. Damla sulama ise verdiğiniz su miktarını bir daha gözden geçirin derim. Özellikle çiçekten meyveye dönerken ağaç daha çok su ihtiyacı hisseder ve meyve oluşumu tamamlamaya yakın sulamayı azaltmanız veya kesmeniz gerekebilir.
Bu konuda sitede birçok bilgiyi bulabileceğinize eminim. degerli bilgilerin için teşekür ederim

Kayrum38
07-04-2018, 16:18
20 yıldır çiçek açmayan ağaçlarım vardı.Geçen yıl küçük armutlar diktim büyük armutlar yapraklarını dökmüşlerdi.Bunyıl küçüklerde büyüklerde çiçek açmış.20 yıldır çiçek açmayan ağaç neden çiçek açmıştır ne tetiklemiştir
.

Sagun
11-04-2018, 10:41
küçükleri kıskanıp kesilmekten korkmuş olabilirler mi :D şaka bir yana eski tip agaçlar daha geç meyveye yatıyor belki ondandır.

Kayrum38
19-10-2018, 10:54
Armut ağacımın kökünde ince kurtlar çıktı.Ne yapmam gerekiyor.

selim_50
19-10-2018, 12:37
sayın kayrum, ağaç etrafına sulama çukuru açın, çukuru biraz derince açın, ilaçlamada kullandığınız ilaçtan bir kova içerisinde su ile karıştırıp sulama çukuruna bir kaç kez uygulayın,

Kayrum38
30-11-2018, 20:21
sayın kayrum, ağaç etrafına sulama çukuru açın, çukuru biraz derince açın, ilaçlamada kullandığınız ilaçtan bir kova içerisinde su ile karıştırıp sulama çukuruna bir kaç kez uygulayın,

Teşekkür ederim

selim_50
15-01-2019, 13:07
sayın serdar 1; sorunuzun üzerinden uzun yıllar geçmiş ama armudunuzun cinsi malatya denilen bir çeşit, biz mellake armudu deriz, bende en az 100 yıllık dört ağaç mevcut,

ugura09
23-02-2019, 11:28
buğün armut fidanı aldım deveci armutu dedi satıcı ama meyve vermeden cinsi belli olurmu :) nasipse yarın dikcem

efeler09
26-01-2022, 20:55
merhabalar. daha önceki senelerde tarlamıza çeşitli armut fidanları diktik. gerek yabani hayvanlardan (fidanların bellerini kemiriyorlar) gerekse sağlıklı sulayamadığımız için fidanlar kuruyor. çevrede irili ufaklı ahlat ağaçları var. bunlardan bazılarını söküp tarlaya dikmeyi düşünüyorum. daha sonra armut aşılamak için. daha önce ahlat ağacını söküp başka bir yere taşıyan oldu mu? sizce denemeye değermi?

yavuz10
01-01-2023, 20:23
Merhaba asya armutları yetiştirenler varsa: nerde yetiştirdikleriyle beraber tadı, verimi gibi özellikleri hakkında tecrübelerini paylaşan olur mu acaba?

Görsel internetten alıntıdır

obabilgesi
01-01-2023, 22:51
4 sene bahçemde hosui ve kosui denedim. Hemen izlenimlerimi anlatayım.
Kosui ilk senedinde resmen yanık gibi kapkara oldu (ateş yanığı), kurudu gitti. Hosui ise her sene aynı hastalıktan muzdarip bir türlü büyüyemedi, biraz büyüyor sonra dallar geriye doğru yanıyodu. Sanırım bu hastalığa çok yatkın, ve ne denediysem kurtaramadığım için geçen ay kökletip etruşka diktim.
Diğer olumsuz yanı ise (benim için) dalları lastik gibi sürekli desteğe ihtiyacı var. Tek dalda 3 armut tutsa o dal yerlere iniyor, ki tahmin edemeyedeğiniz kadar meyve tutuyor. Tozlayıcısı olmadığı halde 2 dalda 30 tane belki daha fazla armut tutmuştur. (abartmıyorum). Meyvesi çok lezzetli ve gevrek.
Sonuç olarak eğer hastalıktan başını kaldırabilseydi mutlaka bahçemde kalmaya devam ederdi.

yavuz10
01-01-2023, 22:57
Kosui ilk senedinde resmen yanık gibi kapkara oldu (ateş yanığı), kurudu gitti. Hosui ise her sene aynı hastalıktan muzdarip bir türlü büyüyemedi, biraz büyüyor sonra dallar geriye doğru yanıyodu. Sanırım bu hastalığa çok yatkın, ve ne denediysem kurtaramadığım için geçen ay kökletip etruşka diktim.
Diğer olumsuz yanı ise (benim için) dalları lastik gibi sürekli desteğe ihtiyacı var. Tek dalda 3 armut tutsa o dal yerlere iniyor, ki tahmin edemeyedeğiniz kadar meyve tutuyor. Tozlayıcısı olmadığı halde 2 dalda 30 tane belki daha fazla armut tutmuştur. (abartmıyorum). Meyvesi çok lezzetli ve gevrek.
Sonuç olarak eğer hastalıktan başını kaldırabilseydi mutlaka bahçemde kalmaya devam ederdi.

Siz böyle lezzetli deyince heves ettim ama bahçenizin konumu bana yakın olduğu ve zaman zaman insanı uçuracak rüzgarlar benim bahçemi tuttuğu için emin olamadım. Bu arada üçü de kısmen kendine verimliymiş.

Bende yeni olarak abete fetel ve tozlayıcısı cosika aldım.

Birde starkrimson kırmızı armut onu denediniz?

MeyveliTepe
01-01-2023, 23:01

İlginç bir durum olmuş. Bizde 70 kadar kaışık hosui ve kosui var. Bunların yanında da deveci, santa maria ve akça armut da var. Nashi'ler dışında kalanlar ateş yanıklığı ve kara lekeden etkilenirlerken nashi'ler hiç etkilenmiyor. Hatta, memeli pas da nashi çeşitlerinde görülmüyor. Hastalık etmeninin bulunduğu bir yerde bu hastalıkların nashilerde görülmemeleri sebebiyle dirençli olduklarını düşünüyorum.

obabilgesi
02-01-2023, 07:55
İlginç bir durum olmuş. Bizde 70 kadar kaışık hosui ve kosui var. Bunların yanında da deveci, santa maria ve akça armut da var. Nashi'ler dışında kalanlar ateş yanıklığı ve kara lekeden etkilenirlerken nashi'ler hiç etkilenmiyor. Hatta, memeli pas da nashi çeşitlerinde görülmüyor. Hastalık etmeninin bulunduğu bir yerde bu hastalıkların nashilerde görülmemeleri sebebiyle dirençli olduklarını düşünüyorum.

İnanın bilmiyorum, dediğim gibi 4 senede hiçbir gelişim gösteremedi. Daha doğrusu gösterse bile bu illetten dolayı dalları kesmek zorunda kaldım. Şuan akça, williams ve Ankara var çok memnunum. 4 senedir hiçbir hastalık görmedim. Hosui yerine erkenci bir tür olsun diye de, etruşka diktim.
Belki ileride birdaha nashi denerim, verim ve lezzeti buna değer...

yavuz10
07-09-2024, 18:24
Kızılcık ve kiraz çiçek açacak derken bugün karşılaştığım manzara, yediveren armut:D