View Full Version : Euonymus alatus 'Compacta'
Euonymus alatus 'Compacta' özellikle sonbahardaki çok çarpıcı rengi nedeniyle yetiştirilen bir çalı.
-34 dereceye kadar dayanıklı.
Tam güneş, yarı gölge istiyor.
2 metreye kadar boylanabiliyor.
Çelikle ya da tohumla üretilebiliyormuş. Bu sonbaharda tohum toplamayı deneyeceğim.
PlantFiles: Detailed information on Dwarf Burning Bush, Cork Bush, Winged Euonymus Euonymus alatus 'Compacta' (http://davesgarden.com/guides/pf/go/59835/#b)
Fotoğrafları geçen sonbaharda bir parkta çekmiştim:
Renklerde hiçbir oynama yoktur. :cool:
314916
Turuncu minik meyveleri var:
314917
Yeşil fonda çok çarpıcı:
314918
Yaz hali internetten:
314919
Gilancım renk için yazacak kelimeyi bulamadım. Olağanüstü, dehşet, nefis, ...
Bu çalıyı mutlaka bahçemde görmek istiyorum...
Gilancım renk için yazacak kelimeyi bulamadım. Olağanüstü, dehşet, nefis, ...
Bu çalıyı mutlaka bahçemde görmek istiyorum...
Bizler de siz üstadların izini sürmek isteriz, izniniz olursa...
gülenmelek
03-07-2012, 13:21
Sayfayı birden açınca renklerin parlaklığından gözlerim kamaştı. Ne kadar güzel ve ne kadar pembe bir ton. -34 se Ankarada çok kolay yetişir o halde, güzel haber (bulunabilirse tabi) ;)
Jineopcum,
Burada öğrendiğim şeylerden biri de şu oldu: Biz bahçe düzenlerken genelde sonbahar renklerini çok düşünmüyoruz. En azından ben bu konuya çok kafa yormazdım itiraf ediyorum. :o
Bu çalının yanından geçerken insan gerçek olduğuna inanamıyor. :)
Sevgili gülenmelek,
Ben de her gördüğüm bitkiye Ankara'da yetişir mi diye bakıyorum. :D Sonbaharda en azından tohum toplamayı deneyeceğim. Belki o şekilde yayabiliriz. :)
Euonymus alatus 'Compacta' yı buldum. Yarın ayrıntılı bilgileri paylaşırım:))
Bizler de siz üstadların izini sürmek isteriz, izniniz olursa...
Mutluluk duyarız...
Ne çabuk! Süpersin. ;)
Büyük Çamlıca fidanlığında varmış. Ama asıl güzel olan fidanistanbul (http://www.fidanistanbul.com/urun/1752_euonymus-alatuscompactus.html)da da var. Türkiye'nin her yerine gönderiyorlar;)
Harika! :)
İnşallah iklim, vs. renklenmesini etkilemiyordur da sonbaharda bu manzarayı senin bahçenden izleriz. :)
Büyük Çamlıca fidanlığında varmış. Ama asıl güzel olan fidanistanbul (http://www.fidanistanbul.com/urun/1752_euonymus-alatuscompactus.html)da da var. Türkiye'nin her yerine gönderiyorlar;)
İkinizde harikasınız. Çok teşekürler...
Sevgili Gilan, Sevgili Jineop,
Harikasınız. Sayenizde bir çok güzelliği fotoğraflarla yaşamamızın yanında. Nereden nasıl temin edebileceğimizide öğreniyoruz.
Lütfen bıkmadan usanmadan bizleri bilgilendirmeye, aydınlatmaya devam edin.
Selçuk Boz
02-11-2012, 13:09
Bu bitkiyi Karaman Belediye Fidanlığında buldum. (Daha doğrusu fidanlığın sorumlusu değerli dostum, bu bitkiyi bana tanıttı.)
Bitkinin üzerindeki 40-50 civarındaki tohumu da toplamama izin verdi. Bu konu başlığında fikirlerini paylaşan siz değerli üyelerden talep eden olursa, bu tohumları paylaşmaktan mutluluk duyarım.
Kolay gelsin.
gülenmelek
06-11-2012, 14:02
Sayın Selçuk Bey, özel mesajla bu tohumlardan rica etmiştim sizden. Kırmayıp gönderdiniz ve bu gün tohumları teslim aldım. Teşekkür ediyorum ;)
Euonymus alatus'a "kırmızı taflan" adıyla Ankara Çayyolu'ndaki peyzajlardan birinde rastladım. (Karaoğlu'nun karşısındaki peyzaj, ismini unuttum.) İlgilenenlere duyrulur.
345256
yasinmetin
12-11-2012, 12:15
gittigidiyor'da satılıyor hem de sudan ucuz :) linki aşağıda:
EUONYMUS ALATUS FİDANI - SAKSILI - 60 CM GittiGidiyor'da 66369575 (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/euonymus-alatus-fidani-saksili-60-cm-66369575)
limon1115
30-11-2012, 09:21
Merhabalar;
Ben de bu çalıyı Niğde'deki bahçemizde duvar kenarında kullanmayı düşünüyorum ancak çok rüzgar var. Acaba dayanabilir mi? Cevaplarınız için teşekkürler.
seracı_06
11-12-2012, 22:15
Sağolun yararlı bilgiler.
Rengi görür görmez dayanamadım, sipariş verdim :D
gülenmelek
17-12-2012, 18:37
Peki, tohumları Sayın Selçuk Boz gönderdi, ama nasıl çimlendireceğiz ;) Yani soğuk uygulama gerekli mi, ne zaman ekelim, uzun sürer mi çimlenmesi, gibi ? Ben 2-3 adet denedim başarılı olamadım. Bilgisi olup, yardım eden olursa sevinirim.
Aldığım euonymus alatus saksısının üzerine dökülmüş olarak rastladığım bu tohumlar bitkinin kendi tohumları mıdır ? Eğer öyleyse benim de sn. gülenmelek gibi çimlendirme konusunda bilgiye ihtiyacım var demektir ;)
Sevgili Andora, bitki ne halde geldi, durumu nedir? Tavsiye ederseniz biz de alalım.. ;)
Çıplak :D
Alatus ile birlikte 11 adet daha bitki sipariş etmiştim, tamamına yakını çalı grubundan. Mevsim itibari ile olsa gerek hiçbirinde yaprak yoktu, ama ne hikmetse yaprak döken kartopu tamamen yapraklıydı :p Ama çok özenli ambalajlıyorlar, herbirini filelerin içine geçirmişler, dallar derli toplu duruyor ve kırılma riski asgariye iniyor. Bitkiler taahhüt edilen boylarda, bakımsız oduklarını zannetmem, leylak ağacında çiçek salkımı oluşmaya başlamıştı. Tüm bitkilerde dallar bolca göz içeriyordu. Kargo biraz pahalı geldi bana 25 TL. ödedim kargo için, gerçi koli bayağı ağırdı belki de uygundur bilemedim. Ama fiyatlar gerçekten inanılmaz, şöyle bir düşününce gelen bitkiler fiyatlarının oldukça üstünde diyebilirim.
Birde mail atmışlardı " ürünlerinizi karoya verdik, kargoda zarar gören bitki olursa kargo şirketi ile hiç muhatap olmayın, bize haber verin kargosu bize ait olarak biz aynısını tekrar gönderelim " diye, oldukça hoşuma gitmişti bu tutumları...
yasinmetin
22-12-2012, 21:54
Çıplak :D
Alatus ile birlikte 11 adet daha bitki sipariş etmiştim, tamamına yakını çalı grubundan. Mevsim itibari ile olsa gerek hiçbirinde yaprak yoktu, ama ne hikmetse yaprak döken kartopu tamamen yapraklıydı :p Ama çok özenli ambalajlıyorlar, herbirini filelerin içine geçirmişler, dallar derli toplu duruyor ve kırılma riski asgariye iniyor. Bitkiler taahhüt edilen boylarda, bakımsız oduklarını zannetmem, leylak ağacında çiçek salkımı oluşmaya başlamıştı. Tüm bitkilerde dallar bolca göz içeriyordu. Kargo biraz pahalı geldi bana 25 TL. ödedim kargo için, gerçi koli bayağı ağırdı belki de uygundur bilemedim. Ama fiyatlar gerçekten inanılmaz, şöyle bir düşününce gelen bitkiler fiyatlarının oldukça üstünde diyebilirim.
Birde mail atmışlardı " ürünlerinizi karoya verdik, kargoda zarar gören bitki olursa kargo şirketi ile hiç muhatap olmayın, bize haber verin kargosu bize ait olarak biz aynısını tekrar gönderelim " diye, oldukça hoşuma gitmişti bu tutumları...
verdiğiniz siparişin belki aynısını ben verdim, ta ki leylak ve kartopuna kadar, toplam 25 adet çalı aldım, leylak,kartopu,gelintacı,lavanta,altınçanı,kanarya gülü ... kargo toplam 35 civarıydı sanırım. dediğiniz gibi çok özenli paketleme yapılmış ve fiyatlar ultra uygun. bu satıcıdan 60 civarında fidan aldım ve kesinlikle internetten yaptığım en keyifli alışverişi bu arkadaşla yaptım, asla hayal kırıklığı yaşamazsınız... çimlendirmeyle tohumla falan uğraşmayın 5 liraya fidanın kendisini alın. fiyat ucuz diye de ürünün veya hizmetin kötü olacağı fikrine de asla kapılmayın, sonuna kadar kefilim...
gülenmelek
23-12-2012, 01:41
O zaman, bu satıcı kimse linkini alsak ? ;)
Aynı fikirdeyim.. ;) 356718
gokselcetin
23-12-2012, 02:03
Aşağıda ki linke tıklayarak ürüne ulaşabilirsiniz.
EUONYMUS ALATUS FİDANI - SAKSILI - 60 CM (http://urun.gittigidiyor.com/ev-dekorasyon-bahce/euonymus-alatus-fidani-saksili-60-cm-71401992)
gülenmelek
23-12-2012, 08:19
Sayın gokselcetin, bizim linkini istediğimiz satıcı eğer sizin önerdiğiniz ise, benim böyle bir sıkıntım var (http://www.agaclar.net/forum/1072248-post283.htm). Bu konuda bir fikriniz var mı acaba ? ;)
Ben bu satıcıya anlam veremedim bir türlü. Telefon no yok. Sadece adı var, soyadı da yok. Bu kadar satış yapan biri neden açık olmaz ki ?
gokselcetin
23-12-2012, 13:03
Sayın gokselcetin, bizim linkini istediğimiz satıcı eğer sizin önerdiğiniz ise, benim böyle bir sıkıntım var (http://www.agaclar.net/forum/1072248-post283.htm). Bu konuda bir fikriniz var mı acaba ? ;)
Ben bu satıcıya anlam veremedim bir türlü. Telefon no yok. Sadece adı var, soyadı da yok. Bu kadar satış yapan biri neden açık olmaz ki ?
Verdiğim linke ait site formatında telefon numarası malesef yok. Üyelik gerekli ve dediğiniz gibi sadece kart ile alışveriş yapılıyor. Bahsi geçen sitede satıcıların bilgilerinin olmaması site formatından kaynaklı. Müşteri ve satıcı bilgileri gizliliği olsa gerek. İsim soyisim ve telefon bilgilerini size özelden bildiriyorum sayın gülenmelek.
yarenimex
23-12-2012, 13:20
Peki, tohumları Sayın Selçuk Boz gönderdi, ama nasıl çimlendireceğiz ;) Yani soğuk uygulama gerekli mi, ne zaman ekelim, uzun sürer mi çimlenmesi, gibi ? Ben 2-3 adet denedim başarılı olamadım. Bilgisi olup, yardım eden olursa sevinirim.
Sayın Gülenmelek, sağolsun Selçuk Bey benimle de tohum paylaştı. Çimlendirme konusunda pek sıkıntı olmayacak gibi görünüyor. Tohumları ektiğimiz kapları dışarıya doğal ortama bırakmak **** nerede büyütmek istiyorsak doğrudan oraya ekmemiz öneriliyor. Bu da demek oluyor ki soğuk katlama istiyor.Buzdolabında soğuk katlama yapacaksanız da ilkbahar başlarında ekmek uygun olacak gibi.. Bu arada forumda örneğini gördüğümüz boylara gelmesi için de epeyce sabretmemiz gerekiyor.O güzel renkleri bizlere sunabilmesi için de tam güneş alan bir yerde yetiştirilmesi öneriliyor. Bir de uyarılar var; bitkinin tüm aksamı zehirliymiş, oldukça da hızlı yayılıp istilacı olmak gibi de bir özelliği varmış. Özellikle tohumlarını ötücü kuşlar çok severmiş ve gittikleri yerlere dağıtarak yayılmasında etkin rol alırlarmış.
gülenmelek
23-12-2012, 13:54
Sayın yarenimex, verdiğiniz bilgiler için teşekkür ediyorum ;)
Gerçekten işe yarayacak bilgiler, ben içeride denemiştim, şimdi direk dışarı ekeyim o zaman ;)
yasinmetin
23-12-2012, 22:32
Sayın Gülenmelek, sağolsun Selçuk Bey benimle de tohum paylaştı. Çimlendirme konusunda pek sıkıntı olmayacak gibi görünüyor. Tohumları ektiğimiz kapları dışarıya doğal ortama bırakmak **** nerede büyütmek istiyorsak doğrudan oraya ekmemiz öneriliyor. Bu da demek oluyor ki soğuk katlama istiyor.Buzdolabında soğuk katlama yapacaksanız da ilkbahar başlarında ekmek uygun olacak gibi.. Bu arada forumda örneğini gördüğümüz boylara gelmesi için de epeyce sabretmemiz gerekiyor.O güzel renkleri bizlere sunabilmesi için de tam güneş alan bir yerde yetiştirilmesi öneriliyor. Bir de uyarılar var; bitkinin tüm aksamı zehirliymiş, oldukça da hızlı yayılıp istilacı olmak gibi de bir özelliği varmış. Özellikle tohumlarını ötücü kuşlar çok severmiş ve gittikleri yerlere dağıtarak yayılmasında etkin rol alırlarmış.
sayın yarenmex ...bitkinin tüm aksamı zehirliymiş... derken alatus dan mı bahsediyorsunuz? eğer öyleyse bahçeme dikmeyeyim küçük çocuklarım var
yarenimex
24-12-2012, 20:53
Sayın Yasinmetin,
[url=http://www.crocus.co.uk/plants/_/shrubs/classid.3811/] www.rhs.org.uk/Gardens/Rosemoor/About-Rosemoore/Plant-of-the- month/October
Bu linklerdeki sitelerde zehirli olduğunu okudum.Ancak sizin hassasiyetiniz üzerine tekrar şöyle bir bakındım nette, benim de kafam karıştı.Başka bazı sitelerde de ilaç olarak kullanıldığından ancak dozun iyi ayarlanması gerektiğinden, iyi ayarlanmadığında toksik etkilere neden olabileceğinden bahsediliyor.Bir başka sitede de bu ailedeki bitkilerin ispatlanmış olmasa da zehirli olabileceği, dikkatli ve tedbirli olunması gerektiği belirtilmiş.Kafa karıştıranı ise yapraklarının haşlanıp yenebildiğine de yer verilmiş olması..
Benim de küçük torunlarım var, onları düşünerek, daha önce zehirli olduğundan Sarı zakkum (Peru Zakkumu) ekmekten vazgeçmiştim. Bu nedenle hassasiyetinizi iyi anlıyorum.
yasinmetin
31-12-2012, 18:29
sayın yarenimex,
ilginize teşekkürler, ben de bakındım özellikle yabancı sitelerde bütün parçalarının zehirli olduğu yutulduğunda zehirlenme etkisi yapbileceğini veya şiddetli mide ağrısına neden olacağı yazıyor... bunu dikmekten vazgeçeceğim sanırım... bu arada türkçesi yaprak döken taflanmış...
Bu bitkiyi tohumdan yetişitrenler başarılı oldu mu acaba?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.