View Full Version : Dilek Sarıkaya / Teras
Dilek Sarıkaya
30-06-2012, 23:52
Sizlere mayıs ayından beri yapmaya çalıştığımız terasımızı tanıtmaya çalışacağım. En üstte oturduğum için ortak terasa bir teraskondu yapmak istedik. Evimizin banyosunun üzerini kendimize seçtik. Mutfak ve banyo aydınlığı olduğu için 2 tarafında duvar vardı zaten. Önü ve arkasına da demir yaptırdık. Güneşi kessin diye de eternit taktırdık. şimdilik bu kadar oldu. Fikirlerinize açığım.
Kapıdan girince sağ tarafı güneş aldığı için çiçeklere ayırdık. sol tarafta da yasemin, su kabağı, fesleğen var. Sol köşeyi oturma bölümü olarak düşünüyoruz. Hem çiçekleri görebilir, hem de televizyonu oturma köşesinin tam karşısına koyabiliriz.
Yani plan şöyle; kapının sağında ve solunda çiçekler, sağ tarafta çiçekler bitiyor Tv ve sulama bölümü, yani hortum, Tvnin tam karşısına köşeye oturma grubumuz yani sedir olacak. Resimlerden daha iyi anlaşılır sanıyorum.Dağınıklık için şimdiden özür dilerim, henüz bitmediği için Oğuz bir elinde matkap, bir elinde çekiç gezip duruyor. Bir komşumun dediği gibi; kel ve uyuz çiçeklerimin resimleri ne bakmaya başlayabiliriz artık. Terasımızdaki salatalık ve biberler
314129
314130
314131
314132
314133
Salatalık da bir sorun var fakat anlamadım
Dilek Sarıkaya
30-06-2012, 23:56
Bauhaustan aldığım ve çok çabuk büyüyen pasifloram. Kışın dayanır mı dayanmaz mı bilmiyorum. Belki resimlerinden anlayanlar olabilir
314134
314135
314136
314137
314138
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 00:16
Bilgisayarda bir arıza var sanırım, resimleri yükleyemiyorum. Yarın devam edeceğim. 4 kez denedim olmadı
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:16
Bauhaustan aldığım sakız sardumyam,
314165
Belediyenin dağıttığı fesleğenim,
314166
Mezarlıktan aldığım çiçeğim. Adını bilmiyorum,
314167]
Tekzenin karşısındaki fidanlıktan, tanesini 4 TLye aldığım ortancalarım
314168
Anneler günün hediyesi küpeli314169
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:25
Alacakaranlıktan aldığım minik ceylanın bir ay önceki hali,
314185
Şimdiki hali, bayağı çiçeklendi,
314186
Bauhaustan kızım beğendiği için aldığım, satıcının bile ismini bilmediği çiçeğin bir ay önceki hali,
314187
Bu da ş,mdiki hali, çiçeklerini döktü ama, sanki tekrar açacak
314188
314189
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:29
Pazardan tabesini 50 Kuruşa aldığım mevsimlik fideler. Bir ay önce böyleydiler,
314194
314195
314196
314197
314198
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:32
Şimdiki halleri ise böyle,
314202
314203
314204
314205
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:38
Kızımın çeri domatesi, her gün gidip bakılıyor; olan var mı diye.
314208
314209
Cumartesi pazarından 12 TLye aldığım, cinsini bilmediğim yasemin
314210
Bunlar da yaseminin çiçekleri,
314211
314212
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:44
Akşam sefası; saksısıyla beraber çöpe atılmıştı. Susuzluktan yaprakları yerdeydi.Alıp eve getirdim, yanında da bonus olarak domates vardı, bozulur diye ayırmadım. Kardeş kardeş büyüyorlar.
314213
Pazardan aldığım, yanılmıyorsam gül begonyam
314214
314215
Ufacık bir fideyken pazardan aldığım, koklamaya doyamadığım karanfilim.
314216
314217
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:50
Bu papatyayı aldığımda üzeri mor çiçek doluydu, sonra onlar döküldüler bende ellemedim, üstten yeşil sürgünler veriyor. Bir daha açarmı bilmiyorum
314218
Annemden çaldığım çiçeğim. Adını bilmiyorum.
314219
Tohumdan yetiştirdiğim akşam sefalarım
314220
314221
Süs kabaklarımın topluca hali. Hala alttan çıkanlar var.
314222
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 06:57
Arkadaşımın fide olarak hediye ettiği süs kabağı fidesi,
314223
Sabah sefalarım.
314224
Mezarlıktan kökü ile beraber çıkardığım yabani sabah sefası, küçük beyaz çiçekli olandan.
314225
Mehmet Beyden gelen lablabım. Daha açmadı.
314226
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:05
Diğer bir köşeye ektiğim süs kabağım. Ektiğim bir tane daha var, onu da yaseminin yanına sardırdım. Bakalım, hangisi tutarsa,
314227
Sarmaşık ve lablablardan genel görünüm.
314228
314229
Eşimin hediyesi, ismini bilmiyorum.
314230
Süs biberi heralde. Tohumunu ekmiştim. Çıkanlardan bir kaçını yedik, acıydı.
314231
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:10
Ortancaları aldığımda açmaz sanmıştım fakat, resimlerden gördüğüm kadarıyla açacak galiba. Yanılıyor muyum? Tomurcuk var sanki.
314233
314234
Annemden aşırdığım sardunyalarım. Tuttular gibi.
314235
Küpelimin çiçeği.
314236
Yaseminin yanındaki süs kabağım. Bu sanki daha fazla büyümüş.
314237
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:14
İstanbul Botanik Bahçesini gezmeye gittiğimizde, kızımın çok sevdiği; oradaki görevlininde bize hediye ettiği küstüm çiçeği. Balkona indirsem daha iyi olacak.Burada hiç açılamıyor rüzgardan.
314238
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:16
Bu resimler de terasımdaki bahçemden genel görüntüler. Çiçeklerin olduğu bölüm.
314239
314240
314241
314242
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:21
Sarmaşıklarımda bir sorun var fakat anlayamadım. Bir türlü istediğim gibi olmadılar. Her gün kontrol ediyorum. Örümcek yok, başka bir canlı görmedim üzerinde yine de alttan kuvvetli geliyorlar, uzadıkça yapraklar sararıyor. Açmadılarda.
314243
314244
314245
314246
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:27
Oğlumun 11 Haziranda Florya Belediye Tesislerinde mezuniyet yemeği vardı. O günde çiçek ekiliyormuş parklara. Bu resimdekileri beğenmeyip yere atmışlardı. İzin isteyip aldık. Peçeteler ıslandı, çiçekler sarıldı, 4 saat sonra eve gelinip dikildi. Ama uğraştığımıza değdi. Tuttu gibiler.
314247
314248
314249
314250
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:44
Teraskondumu biraz tanıtayım dedim, çiçeklerin resmini çekiyordum ki, bir çığlık. Benim ufaklık bisikletten düşmüş,ağlıyor. Sakinleştiremedim. Dışarı da çıkmaz bende o varken çektim. Bu resimde İlayda ağlıyor, arkadaşları da teselli de.
314252
İnternette bir sitede paletlerden sedir yaptıklarını görmüştüm. Bende onu yapmaya çalışıyorum. Paletleri eşim işyerinden getirdi, 6. kata çıkarana kadar oğlum,ben ve eşim kan ter içinde kaldık. Şimdilik üstlerinde bir şey yok. Akşam örtüleri yıkandı, asıldı. Hazır olsun hemen onların da resmini koyacağım. Ne zaman resim çekmeye kalksam birileri sedirin üstünde. Bunda da oğlumu kaldıramadım,uyuyor.
314253
Sedirin tam karşı köşesi
314254[/ATTACH
[ATTACH]314255
Çiçeklerin oradan bakılınca görülen kısım
314256
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:49
Bunları da en sona sakladım. Pasifloramın çiçeği.
314258
314259
314260
314261
314262
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 07:58
Pasifloraya devam;
314263
314264
314265
314266
Açmayı bekleyen, sıradaki tomurcuklar. Fakat bir gün ömrü var ve biri açıyor öteki kapanıyor. İkisi aynı anda açmadı daha hiç.Bu sene meyve verirmi onu da bilmiyorum.
314267
Arkadaşlar şimdilik bu kadar. Hatalarım oldu,resimlerin bazıları net değil biliyorum ama bende öğreneceğim. Benim terasım sizlerin yanından bile geçemez onu da biliyorum. Yine de biz burayı çok sevdik. Her gün çıkıp bakıyoruz ne var, ne yok diye. Her gece çayımızı burda içip, çiçeklerimizi seyrediyoruz. Kısacası ben çok memnunum. Eksiklerim var onlarda yavaş yavaş tamamlanır. Biz burayı mayısın başından beri yapmaya başladık. Düşünüyorum da bayağı yol almışız. Bu arada aklıma gelmişken bana lablab, gül ve sabah sefasını yollayan Mehmet Beye,Gönderdiği onca tohum için sevgili Gülsene (Tohumları ektim, çıkınca onları da resimlerim.), uyku çiçeği ve hediyeleri için sevgili Elife çok çok teşekkür ediyorum
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 08:05
Mehmet Beyden gelen gül, sabah sefası ve lablab,
314268
314269
314270
Elifden gelen fidelerim. Sıcaktan çok etkilenmişlerdi, umarım tutarlar. Tekrardan çok teşekkürler.
314271
serkan_istanbul
01-07-2012, 11:55
Sayfanız hayırlı uğurlu olsun. sevgiyle kalınız.
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 17:01
Sayfanız hayırlı uğurlu olsun. sevgiyle kalınız.
Teşekkür ederim Serkan Bey, kendi çabamla sizden gördüklerimi uygulamaya çalışıyorum.
Cymbelina
01-07-2012, 18:21
Terasınızda ağız tadıyla huzurlu güzel günler dilerim ailenizle:) Zamanla çeşitleriniz zenginleşir sizin dediğiniz gibi. Emeğiniz, sevginiz, ilginiz yeter.
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 19:30
Terasınızda ağız tadıyla huzurlu güzel günler dilerim ailenizle:) Zamanla çeşitleriniz zenginleşir sizin dediğiniz gibi. Emeğiniz, sevginiz, ilginiz yeter.
Çok teşekkürler Cymbelina, ektiğim tohumlarım var daha, bakalım onlar çıkacak mı? Daha şimdiden acaba biraz daha büyüğünü mü yaptırsaydık diyorum. Çiçeklerim sığmayacak sanki.
Gül-bahar
01-07-2012, 20:45
Sevgili Dilek, terasında yaşam cıvıl cıvıl. Sedir, TV ve TV etrafındaki çiçekler harika bir köşe oluşturmuş. Keyifli günler geçirmeni arzu ederim. :)
Dilek Sarıkaya
01-07-2012, 23:32
Çok teşekkür ederim Gülbahar. Sedirim daha bitmedi, bitince onun da resmini yükleyeceğim.
YeniGine
01-07-2012, 23:49
Dilek Hanım çok güzel, hayrlı olsuun, rastgele.
Gül-bahar
02-07-2012, 07:51
Çok teşekkür ederim Gülbahar. Sedirim daha bitmedi, bitince onun da resmini yükleyeceğim.
Sadece sediri değil, bitkilerini, çiçeklerini ve tabi ki gerçek çiçeklerini (evlatlarını) da. Sevgiler...
Güzin Çakar
02-07-2012, 09:42
Sevgili Dilek Sarıkaya
Daha önce başka sayfada karşılaşmıştık. Bitkilerinizi komşunuzun dediği gibi tarif etmek onlara yapılmış büyük haksızlık. En kısa zamanda tümünü kıskanacaklar inşallah. Zamanla terasınız tabi ki küçük gelecek, hangi arkadaşımızın yer sorunu yok ki?
Gündüz safalarınızda böcek sorunu var gibi görünüyor. Dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz ya da mantar. Bozuk yaprakları bitkinizden de uzaklaştırın, terasınızdan da. Kökü sağlamsa yeni güzel yapraklar verecektir. Onlara da problemin bulaşmasına izin vermeyin. Fazla da sulamayın.
Genel olarak sulama problemi var gibi görünüyor. Yanılıyor olabilirim ama bazı bitkileriniz susuz kalmış, bazıları da fazla sudan çürümek üzere gibi göründü. Farklı saksı harcı kullandıysanız bazıları suyu tutuyor, bazıları süzüyor olabilir. Ayrıca bitkilerin su ihtiyaçları da farklıdır. Topraklarının nemini kontrol ederek sulama yapın, hepsine aynı miktar su vermeyin.
Neden ben bu kadar lafı uzattım? Çünkü bitkilerinize komşularınızın bir an önce imrenerek bakmasını istiyorum ve bunun olacağını da biliyorum. Buradaki arkadaşlarımız, bütün bitkilere severek baktığımız için, bizim gözümüze hepsi çok güzel görünür. Terasınız kısa zamanda cennet gibi olacak. Sevgilerimle, kolay gelsin...
(Bazı fotoğraflar çok küçük olmuş, ben o kadar küçük olduğunda göremiyorum. Yan koymuş olduğunuz fotoğrafları da çevirirseniz daha zevkli seyrederiz :) )
Terasınız hayırlı olsun.
Karanfilinizin rengi harika.
Pasifloranız ne kadar güzel açmış.Ben de tohumdan yetiştirmeye çalışıyorum ama henüz çimlenme yok.
Akşam sefasını kurtarmanız cok iyi olmuş.Yanında domates de bonusunuz olmuş.İnsan çiçek bulunca nasıl da mutlu oluyor.Ben de çöpün yanına atılmış Aloe Vera bulmuştum.Birisinin istemediği bir çiçek bizim için hazine değerinde oluyor. :)
Bu arada eşinizin hediye ettiği çiçeğinizin adı (#12 de) Kalanşo,sukkulent türü ve az su,bol nemle çok güzel gelişir.Yaprak çeliğiyle de kolayca çoğaltılır.
Sevgiler.
Dilek Sarıkaya
02-07-2012, 18:12
Sevgili Dilek Sarıkaya
Daha önce başka sayfada karşılaşmıştık. Bitkilerinizi komşunuzun dediği gibi tarif etmek onlara yapılmış büyük haksızlık. En kısa zamanda tümünü kıskanacaklar inşallah. Zamanla terasınız tabi ki küçük gelecek, hangi arkadaşımızın yer sorunu yok ki?
Gündüz safalarınızda böcek sorunu var gibi görünüyor. Dikkatlice bakarsanız görebilirsiniz ya da mantar. Bozuk yaprakları bitkinizden de uzaklaştırın, terasınızdan da. Kökü sağlamsa yeni güzel yapraklar verecektir. Onlara da problemin bulaşmasına izin vermeyin. Fazla da sulamayın.
Genel olarak sulama problemi var gibi görünüyor. Yanılıyor olabilirim ama bazı bitkileriniz susuz kalmış, bazıları da fazla sudan çürümek üzere gibi göründü. Farklı saksı harcı kullandıysanız bazıları suyu tutuyor, bazıları süzüyor olabilir. Ayrıca bitkilerin su ihtiyaçları da farklıdır. Topraklarının nemini kontrol ederek sulama yapın, hepsine aynı miktar su vermeyin.
Neden ben bu kadar lafı uzattım? Çünkü bitkilerinize komşularınızın bir an önce imrenerek bakmasını istiyorum ve bunun olacağını da biliyorum. Buradaki arkadaşlarımız, bütün bitkilere severek baktığımız için, bizim gözümüze hepsi çok güzel görünür. Terasınız kısa zamanda cennet gibi olacak. Sevgilerimle, kolay gelsin...
(Bazı fotoğraflar çok küçük olmuş, ben o kadar küçük olduğunda göremiyorum. Yan koymuş olduğunuz fotoğrafları da çevirirseniz daha zevkli seyrederiz :) )
Sayın gçakar, verdiğiniz bilgiler ve iyi dilekleriniz için sağolun. Sarmaşıklara çok kez bakmama rağmen örümcek **** başka bir canlıya rastlamadım. Fakat bu akşam tekrardan bakacağım. Bana mantar daha mantıklı geldi çünkü salatalık ve domatesin yaprakları da aynı şekilde. Burdan öğrendiğime göre mantar bulaşıcı galiba. Ev yapımı ilaçlara bir bakacağım.
Sulamaya gelirsek her gün suluyorum. Toprakları kupkuru oluyor çünkü. Teras çok güneş alıyor, yapraklarını hemen salıveriyorlar, bende suluyorum. Bu da yanlış demek ki.
Ben daha önce hiç çiçek bakmadım. Tecrübem yok bu konularda. Buralardan okuduğum kadarıyla birazda internetten araştırarak büyütmeye çalışıyorum. Ve inanın gözlerinin içine bakıyorum. Fakat ne yaparsam yapayım bu sene biraz üzüleceğim galiba. Topraklarını da, bazılarını Marmara Forumdaki Bauhaustan, bazılarını da burdaki çiçekçiden kapalı olarak aldım. Genel çiçek torfu yazıyordu.
Resim konusuna gelirsek fotoğraf makinem yok, cep telefonuyla çekiyorum. Telefon oğlumun ve ben maalesef yeni neslin kullandığı telefonlardan anlamıyorum. 'Oğlum şunları bilgisayara yükle siteye koyacağım 'diyorum, 'Tamam anne ' diyor, yüklüyor. Bir bakıyorum resimlerim herkesinkinden ufak. Nedenini daha anlamış değilim. En kısa zamanda telefonu çözmem gerek ki, istediğim gibi resim yükleyebileyim. Dediğiniz doğru resimler ufak çıkmış.
İnşallah dediğiniz gibi olur da çiçeklerim biraz daha keyiflenir. Burada sizden öğreneceğim çok şeyler var. Sevgiyle kalın.
Dilek Sarıkaya
02-07-2012, 18:20
Dilek Hanım çok güzel, hayrlı olsuun, rastgele.
Teşekkür ederim YeniGine
Güzin Çakar
02-07-2012, 22:38
Torf bitkiler için gerekli maddeleri içermediğinden mutlaka bitki besini ile kullanılmalıdır.Ayrıca, yalnız kullanıldığında sulamada sorunlar çıkaran bir malzemedir. İçine perlit, diatomit vs. ve mümkünse bahçe toprağı karıştırarak kullanın. Yalnız torf kullanacaksanız hangi torfun kaliteli olduğunu forum içinde kullanan arkadaşlardan araştırın.Durumu iyi görünmeyen bitkilerin yalnız toprak yüzeyini değil biraz daha alt kısımlarını da bir süre kontrol edin. Yüzey kurumuş olsa bile alt kısımlar ıslak olabilir.
Gerekli olan bilgiler zamanla yavaş yavaş öğreniliyor, endişelenmeyin. Ve ne yaparsak yapalım bizi çok mutlu eden bitkilerimiz gibi üzenler de oluyor. Sizin bitkilerinizin daima mutlu etmesi dileğiyle...
serife85
02-07-2012, 23:37
eşinizin hedi ettiği çiçek kaloshoe diye mi yazılıyor bilmiyorum ama. kalonşo diyoruz. çok çeşitli renklrde yalınkat ve katmerli olarak bulunuyor. burada ki çiçekçilerde çok harika renklerde ve tanesi 5 tl den satılıyor.
serife85
02-07-2012, 23:39
bende çiçeklerimi göstermek istiyorum ama nasıl yapacağım bilmiyorum yardım edebilecek kimse var mı
YeniGine
02-07-2012, 23:51
Resim konusuna gelirsek fotoğraf makinem yok, cep telefonuyla çekiyorum. Telefon oğlumun ve ben maalesef yeni neslin kullandığı telefonlardan anlamıyorum. 'Oğlum şunları bilgisayara yükle siteye koyacağım 'diyorum, 'Tamam anne ' diyor, yüklüyor. Bir bakıyorum resimlerim herkesinkinden ufak. Nedenini daha anlamış değilim. En kısa zamanda telefonu çözmem gerek ki, istediğim gibi resim yükleyebileyim. Dediğiniz doğru resimler ufak çıkmış.
İnşallah dediğiniz gibi olur da çiçeklerim biraz daha keyiflenir. Burada sizden öğreneceğim çok şeyler var. Sevgiyle kalın.[/QUOTE]
Dilek bence harikasın, bravvo. Ben henüz fotoğraf nasıl konulur onu bile öğrenemedim ki; siz konu açmışsınız, görüntülüyorsunuz. Ben sayfanızı devamlı takip etmek istiyorum; sanırım siz bitki yetiştirdikçe ben de sizinle, sizden birşeyler öğreneceğim inşallah. Tebrikler Dilek Hanım.
Dilek Sarıkaya
03-07-2012, 16:14
İnşallah dediğiniz gibi olur da çiçeklerim biraz daha keyiflenir. Burada sizden öğreneceğim çok şeyler var. Sevgiyle kalın.
Dilek bence harikasın, bravvo. Ben henüz fotoğraf nasıl konulur onu bile öğrenemedim ki; siz konu açmışsınız, görüntülüyorsunuz. Ben sayfanızı devamlı takip etmek istiyorum; sanırım siz bitki yetiştirdikçe ben de sizinle, sizden birşeyler öğreneceğim inşallah. Tebrikler Dilek Hanım.[/QUOTE]
Çok teşekkürler YeniGine. Siz böyle yazınca bir an için kendimi çok bilgili falan sandım, ama sonradan geçti. Sadece uğraşarak bir şeyler yapmaya çalışıyorum. İnanın sizde yapabilirsiniz. Biraz uğraşınca oluyor. Benim daha öğreneceğim çook konu var. Beraber, yardımlaşarak konuların üstesinden gelebiliriz emin olun.
Dilek Sarıkaya
03-07-2012, 16:15
bende çiçeklerimi göstermek istiyorum ama nasıl yapacağım bilmiyorum yardım edebilecek kimse var mı
Sevgili serife85, çok iyi bilmemekle beraber yardımcı olabilirim isterseniz.
Dilek Sarıkaya
03-07-2012, 16:17
Bu arada dün gördüm sabah sefası sayfasına sarmaşıklarımın büyük resmi yüklenmiş. Bu sayfadakiler küçük, ordakiler büyük resim.
Dün akşam arapsabunlu karışımı sabah sefalarına sıktım, bozulan yaprakları kopardım, çöpe attım. Çöpü de hemen aşağıya indirdim ki; başka saksılara bulaşmasın. Bekleyip göreceğiz. Umarım işe yarar ve açtıklarını görürüm.
Dilek Sarıkaya
03-07-2012, 16:21
Teşekkür ederim Tika. Bende siteden sahip olduğum pasiflora tohumlarını ektim, bir ay oldu. Hala bir hareketlenme yok. İnşallah eken herkesin pasifloraları olur.
Haklısınız başkasının istemediği bizler için değerli. Benim anlamadığım neden çöp? Bakan birine ver.
Çiçek ismi için tekrar teşekkür edrim. Artık benim de bir kalonşom var.
Asya Ceylan
04-07-2012, 17:13
Sayfanız hayırlı olsun... Ne güzel bilgi paylaşımları olmuş.bende emin değilim ama annemden çaldım dediğiniz mesaj 10 daki parlak mustafa bitkisine benziyor daha sonra büyük boyutlu ve yakından olursa daha kesin bi cevap bulabilisiniz tabi.Ha bir de karanfilinize bende bayıldım rengi çok güzel maşallah.bol çiçekli günler ;)
Güzin Çakar
05-07-2012, 01:00
Mesaj 10daki bitki Parlak Mustafa değil. Tam anlaşılmıyor ama sanırım o da Kalanchoe.
hoş geldin sevgili dilek sarıkaya sayfan hayırlı olsun. Benim sayfamı ziyaretinden yola çıkarak sayfanı buldum arkadaşım. aramıza hoş geldin iyiki geldin, ellerine sağlık büyük emeklerle bişeyler üretmeye çalışıyoruz hepimiz, güzel bol çiçekli günler diliyorum arkadaşım:p
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.