PDA

View Full Version : Şimşir (Buxus sp.)

HomeWork
27-12-2006, 17:36
Şimşirin üretim yöntemi hakkında bilgisi olan varmı:confused: Genel olarak baktım ama bulamadım.

sukranayalp
27-12-2006, 19:12
Sn Homework
Yazın uç çelikleri alacaksınız. Yaklaşık 10-12 cm. boyda olacak aldığınız çelikler ve sera şartlarında dere kumu karıştırılmış funda toprağında köklendireceksiniz.

HomeWork
27-12-2006, 19:17
Vermiş olduğun bilgiler için çok teşekkürler

TaFLaN
22-01-2007, 22:12
Bu sayfaları da incelemenizi tavsiye ederim.:)

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=649

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1563

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2606&highlight=%FEim%FEir

dogaya asigim
10-02-2007, 21:23
Selamlar, şimşir nedir? tesekkürler

Mine Pakkaner
11-02-2007, 00:43
Doğaya aşığım şimşir bir çalıdır. Botanik adını söyleyelim Buxus sp.

191326

dogaya asigim
15-02-2007, 23:40
Mine hanim cok tesekkür ederim..Aslinda simsir bildigim biseymis meger.Resmini görünce bildim..Almancasi Bux baum...birde benim klavyem almanca türkce karekter olmuyor..sanirim biraz tuhaf oluyor yazilarim:-)

calcium
19-02-2007, 18:09
amatör olarak şimşir yetiştiriyorum
eğer sizlerde bahçenizde şimşir yetiştirmek istiyorsanız
15 20 cmlik çelikleri serada köklendirebilirsiniz.
çeliklerin büyüklüğü arttıkça şimşirin formu azalıyor.
mümkün oldukça küçük çelikleri köklendirin.
en son bahçenizde toprağa dikerken 2'li ve 3'lü dikimler yaparsanız daha hoş bir görüntü elde edersiniz.

Sebahattin
20-02-2007, 17:37
Mine Hanım,
Hani türküsü de varya 'Yüküm şimşir kaşıktır ....' diye .
Kaşık yapılan şimşir türü (sanırım ağaç formunda bir tür) hangisi acaba.

zulkufhacettepe
02-06-2007, 21:30
Bildiğim kadarıyla kaşık çam ağacından yapılıyor.

caploonba
09-06-2007, 15:09
Şimşir gölgelik yerleri mi sever yoksa güneşlik mi?

caploonba
10-06-2007, 12:55
Şimşiri çelikle çoğaltmak için sera ortamı olmayanlar üstüne büyük pet şişe kapatıp üretebilirler mi?

Selahattin Yılmaz
10-06-2007, 21:53
Şimşir çoğalma esnasında elbette nemli ve yarı gölge yer ister.Temmuz-ağustos aylarında çelik alınıp klçöklendirilebilir. Bitkileri ise gölge yerlerde rahatlıkla yetişir.

caploonba
11-06-2007, 13:24
Teşekkürler.

cemal.S
11-06-2007, 14:08
Bildiğim kadarıyla kaşık çam ağacından yapılıyor.

Benim bildiğim kadarı ile hem çalı formu hemde ağaç formu var. Ancak ağaç Formunun canlısını hiç görmedim. Kaşık yapımında kullanıldığına göre belkide güzel sanatlarda kullanılan yumuşak işlenmesi kolay bir ağaçtır. Ne dersiniz.

Kaşık yapımında şimşir yerine çamın kullanıldığını hiç duymadım. Şimşirler konuyu öğrenirlerse kıskanırlar sanırım.

Saygıyla.

Kıdoğlu_Gençaga
17-06-2007, 02:15
Benim bildiğim ise,Dağlarda ormanlarda kendiliğinden yetişen ( yabani ) şimşirden kaşık yapılıyor...

ahmet58
21-06-2007, 12:35
şimdi nasıl yapacağız dalını yarıdan kesip suyun içinde bekletsek çimlenmez mi

caploonba
21-06-2007, 12:41
Bence küçük bir saksıya çeliği dikip üstünü pet bir şişeyle kapatın. Daima nemli tutun.

Todor
25-06-2007, 09:50
Tahta kaşıklar şimşir veya dişbudaktan yapılır diye aklımda kalmış.

Selahattin Yılmaz
25-06-2007, 10:22
Şimşirin orman oluşturan ağaç türleri var, hızlı büyüyen ve ağaç formu oluşturan. Kaşık ondan yapılıyor.

ekip2004
09-08-2007, 19:19
Merhabalar ülkemizde karadeniz sahil şeridinde yaklaşık 500m.yüksekliğe kadar,yaygın şimşir çalılıkları var bunların bazıları 3-5m boyunda 50-100cm çapında gövdeye sahip olanları var.hala bölgede çok az sayıda da olsa kaşık yapmak amacı ile kesim yapanlar var ama en büyük katliyamı malesef çiçekçiler yapıyor çelenk vs.hazırlamada yoğun şekilde bu çalıları kesiyorlar duyarlı site üyelerinden bu konuda çare olacak öneriler bekliyorum.

napcan
29-10-2007, 01:16
Geçen yıl 3500 adet şimşir çeliği ektim. Tamamına yakını köklendi ve bu sene poşetlere geçirdim. Sulamayı iyi yaparsanız ve gölgeye ekerseniz yılda üç kez sürgün verir. Çelikler 15 cm'yi geçmezse iyi olur. Çelik diplerini çekiç yardımıyla ezerseniz köklenmesine yardımcı olursunuz.

Wallnut
24-11-2007, 23:03
Merhabalar.
Şimşir Sapanca da çok miktarda yetiştirlmektedir.Pahalı bir şey degil.İki üç seneden sonra güzelleşiyor.Benim komşum senelerdir yetiştirip satıyor. 1 senelik köklendirilmiş olanlarıda İst. la gönderiyor.Arzu eden olursa onunla konuşurum.Yanlız kargo ücretleri epey tutuyor.Evvelki gün Yalovadan arkadaş köklendirmek için iki çelik göndermişti.10 ytl kargo üçreti aldılar.Saygılar.

kadir.bil
29-12-2007, 16:54
*** arkadaşlar
ben dün şimşir çelikleri çıkardım ve bunları geçici olarak suya koydum
acaba köklenmeleri için en iyi ortam nedir
perlit mi kum mu yoksa başka bir şey mi?
teşekkürler

sukranayalp
29-12-2007, 23:25
Direkt olarak bahçe toprağına dikin.

sukranayalp
29-12-2007, 23:31
Kadir.bil, sorunuzu - ligustruma da bazı yerlerde şimşir adı verildiği için - ligustrum olarak kabul ederek cevapladım. Ama konu başlığına dikkat edince Buxustan bahsedildiğini farkettim. Buna dikkat etmenizi rica edeceğim.

kadir.bil
30-12-2007, 14:34
cevabınız için teşekkür ederim şükran hanım
ama ben latincelerinden hiç anlamam
türkçelerini bile daha yeni yeni öğreniyorum :rolleyes:
isterseniz photolarını göndereyim
bakın benim çelikler aldığım şimşir :

(dedim ama sanırım hatlar çok yoğun photoları 30kbye çevirdim yine tık yok
neyse daha sonra denerim)

çingülü
01-02-2008, 23:48
merhaba, şimşir üretmek istiyorum. sapancada beş altı yüz metre kare bir yerim var. şimşir fidesini nerden temin edebilirim,çeliklemeyi nasıl ve ne zaman yapabilirim,sera koşullarını sağlayabilirim. Buna göre en kısa zamanda en sağlıklı üretimi nasıl yapabilirim.:confused:

napcan
12-03-2008, 20:10
Şimşir üretimini Sapanca'da yapacaksanız sera ortamına gerek yok. Her mevsim çelik alıp köklendirebilirsiniz. Yalnız yaz sıcaklarında güneşin altında tutmamanız ve düzenli sulama yapmanız gerek. Köklenme için en iyi dere kumu, mil iyidir derler ama ben torf, bahçe toprağı ve kumda denedim pek fazla bir fark göremedim. Uğraşmak istemiyorsanız direkt toprağa dikin. Dediğim gibi Sapanca'da iseniz %95'i köklenecektir.

Çelikleri tek tek poşetlere, viyollere veya saksılara dikmeyin. Meyve kasalarına sıkışık vaziyette kasa başına mesela 300-400 tane ekebilirsiniz. Köklenme gerçekleşince istedeğiniz başka bir ortama alabilirisiniz. Azgın bir bitkidir çok kolay köklenir. (bu bölgede)

aysun tekin
13-03-2008, 15:18
Ben Sakarya'da 10 mart itibariyle 450 civarı şimşir ve altuni selvi çeliğini sera ortamına diktim .Bunların çimlenme süresi ve bakımı hakkında biligisi olan lütfen beni aydınlatabilir mi?

tomurcuk054
17-04-2008, 12:25
bende çelikten sarı ve yeşil yapraklı bir bitki ektim .200

300 kadar bunun adını bilen varmı yaz kış yeşil kalıyormuş.(sukranayalp siz biliyoormusunuz)oda şimşir türü dediler

sukranayalp
17-04-2008, 12:41
Sn Tomurcuk,
Sarı yeşil yapraklı en çok bilinen bitki taflandır. Bunun da türleri var.
Euonymus japonica'nın yaprakları daha büyüktür. Euonymus fourteni ise minik yapraklıdır. Her ikisinin de yaprakları beyaz yeşil veya sarı yeşil varyetelere sahiptir.
Şimşir (Buxus sempervirens) in de sarı-yeşil olanları vardır.

İkisini şöyle ayırt edebilirsiniz. Taflanın dalının kesiti yuvarlak, şimşirin ise dört köşelidir.

tomurcuk054
23-04-2008, 00:53
Sn Homework
Yazın uç çelikleri alacaksınız. Yaklaşık 10-12 cm. boyda olacak aldığınız çelikler ve sera şartlarında dere kumu karıştırılmış funda toprağında köklendireceksiniz.

funda topragı nasıl oluyor?

tomurcuk054
25-04-2008, 20:27
bende sakaryalıyım bende ektım tuttular ,emailime yazarsan seve seve yardımcı olurum emailim;tomurcuk054@hotmail.com

cemo
04-05-2008, 08:58
merhaba, arkadasım bana saksıda şimşir verdı kumda cogaltabılecegımı soyledı..şimdi zamanımıdır ?nasıl yapacagım konusunda yardımcı olurmusunuz? sımdıden teskkurler

tomurcuk054
04-05-2008, 18:06
bence daha erken değişik yorumlayanlarda olur tabi

cemo
04-05-2008, 20:36
Her mevsım olur dıye okumustum.Ben yarın celıkleme yapacaktım..pekı,hangı ayda yapmalıyım tomurcuk054?simşir gölge olan balkonumda duruyor ısık alıyor . yeterlımıdır sızce?tesekkurler ayrıca.Ayrıntılı bılgı verırsenız sevınırım.

tomurcuk054
05-05-2008, 21:52
Çeliklerin küçük olsun büyükler zor tutuyor. Kumlu toprak çeliklerin diplerini sert bir cisimle döverek eziniz. Direk güneşe çıkarma tuttuktan sonra anca güneşle buluşturursunuz. Ben 200 e yakın çelikledim ama randıman az , eylül ekim gibi çelikleme yapacağım. Ben eylülü bekliyorum. Saygılar

cemo
16-05-2008, 09:00
Teşekkürler tomurcuk54, eylül ü bekleyeyim bende

bepsi
16-05-2008, 09:17
Nisan ayında bir iki küçük şimşir çeliğini toprağa diktim. Hemde iç mekanda aslında topraktamı olur suda mı olur diye bir iki tanesini de suya koymuştum. Sudaki şimşir çelikleri kahverengine yakın bir renk aldı ve kök tarafından kurumaya başladı. Ama direk toprağa diktiğim şimşirler hala yeşil ve toprağa sıkı sıkı sarılmış durumdalar. Galiba bu işin en iyi yöntemi direk toprağa daldırmak. Bu arada çelik aldığım şimşirim de öyle güzel yeni yapraklar çıkardı ki eskisinden daha canlı oldu.

Bu nisan ayında çeliklediğim şimşirin fotoğrafı.
37513

bepsi
16-05-2008, 09:18
Ama bu arada söğüt suyu ile bir iki kez suladım aspirinde verdim bunlarında etkisi varmı bilemiyorum. Tamemen acemice yaptığım şeyler. Sadece okuduklarım doğrultusunda. Emeklerimin boşa gitmemesi beni her zaman sevindiriyor.

Bu da suda bir türlü köklendiremediğim şimşir yapraklardaki renk kaybı görünüyormu bilemiyorum ama

37514

cemo
16-05-2008, 11:31
bepsi,sögüt suyu ve aspirini nasıl uyguluyorsun?

cemal.S
18-06-2008, 10:52
Merhabalar!

Paylaşımları için bütün arkadaşlara teşekkürler. Anaç meteryali hazırladım. Çeliklemek için biraz daha olgunlaşmasını bekliyorum. Köklendirme sonrası sizlerle tecrübelerimi paylaşacağım.

Sevgili bepsi ! sanırım bu aspirin konusu kesme çiçek güllerin vazoda daha uzun süre kalmaları için kullanılan bir yöntem. Köklendirme çalışmalarında kullanılırmı pek bilmiyorum. Konunun uzmanı değilim kimbilir belkide kullanılır. Bildiğim kadarı ile Şimşir bir dış mekan bitkisi.

Kesilmiş güller vazoda suyun içindeki kısımları çürümeye başladığında çürüyen kısımları çapraz kesilerek alınıyor ve suyu değiştirilerek bir iki aspirin ile takviye ediliyor biliyorum. Dolayısı ile vazoda kalma süresi uzatılmış ve görünümü güzelleşmiş oluyor. Sevgili Cemo umarım faydalı olmuşumdur.

Saygıyla.

sardunya12
18-06-2008, 11:24
valla ben koparıyorum şimşiri dikiyorum 2 gün sonra kök salıyor.hiç uğraşmıyorum.karanfilde aynı sardunyada aynı.tek sorunum öylen yaprakları buruşuyor.öylen 15 dk bile duramazsın bizim baçhede 40 C 43 C fln oluyo:D malum burası edremit:rolleyes:

cemal.S
18-06-2008, 14:17
Merhabalar !

Aysun hanım ! Şimşir konusunda benimde pek bilgim yok. Altuni selvi konusunda çok şey bulacağınıza inanıyorum. Ancak önce hepimizin kendimizi kısaca tanıttığımız bir sayfamız var. Kendinizi tanıtırsanız arkadaşlarımız sizden cevaplarını esirgemezler. Formda bir dolaşma ile çok şey bulacağınızdan eminim.

Aramıza hoş geldiniz.

zeyir
04-10-2008, 23:36
Arkadaşlar paylaşmış olduğunuz kısa ve öz bilgiler için çok teşekkürler.
Elinde olan var mıdır? bilmiyorum ama daha kapsamlı bilgi alabileceğimiz bir link kitap dergi vs tavsiye eden lursa minnettar olurum...

yuceseckin
31-10-2008, 22:34
arkadaşlar selam...
bende sakaryada fidancılıkla uğraşıyorum... bu aralarda şimşirle uğraşıyorum... bildiklerimi yazayım... yanlışım varsa düzeltin.... şimşir toprakda değil kumda daha yüksek oranda köklenir, sıcak ta köklenir, güneş ışığı görmeden köklenir... köklendikten sonra saksılanır ya da toprağa dikilir... fakat herkes farklı şeyler söylemiş? neden?

gungoraslan
06-12-2008, 19:27
arkadaşlar selam
benimde nacizane bir düşüncem var şimşirle ilgili.
şimşir bildiğim kadarıyla her mevsim dikilir çelikleme yöntemiyle seralarda yaklaşık 3 ay kalması durumunda %50 başarı sağlanır. moll denilen doğal hormon kullanılırsa %100 başarı sağlanır diye düşünüyorum benim şimşirler bu yöntemle çelikleniyor

saygılarımla

nariçi
06-12-2008, 20:10
Şimşir herdem yeşil yapraklı küçük toplu bir form oluşturur, ılıman nemli karadeniz kentlerinde çit bitkisi olarak diğer yöreler de tek tek veya guruplar oluşturularak park ve peyzaj çalışmalarında kullanılmaktadır. En boylu saf meşçereleri (Orman alanı) Rize Kaçkar Dağları Milli Parkı, Fırtına deresi vadisinde görülmektedir. boyları 7-8 m. civarındadır.
bahçemde bir adet şimşir 10 yıl oldu dikeli, hiç makas vurmadım gayet güzel 50 cm. çapında bir top formunda.

birkan54
05-10-2009, 16:02
elimde 10 000 kadar şimşir bulunmaktadır.. 30 cm boylarında güzel formu var isteyenlere 3 ytl. den satabilirim. ilgilenenler için kimi_05_05@windowslive.com

shapsough
18-10-2009, 01:43
108557

108558

108559

Konuyu uygun yere açıp açmadığımı bilemiyorum. Yanlışsa bağışlayın. Yukarda ki resimler malum şimşirler. Bir tanışımın bahçe düzenlemesi sebebi ile yerinden sökmek durumunda kaldığı şimşirler. 1 hafta gibi geç bir sürede söküldüğü haberini aldım. Yani kökleri topraklı olmasına rağmen 1 hafta gibi bir süre dışarda kaldı. Söküm işlemi yapılırken zarar gören köklerin bitkinin üst tarafını besleyememesi düşünülerek üst budama yapıldı.

Bu tavsiye üzerine yapılan bir budamadır. Şimşirler' in dallarının sık olduğunu düşünüyorum. Tabi bu benim düşüncem ile olmuyor. Bilgilerinize - tecrübelerinize ihtiyacım var. Kökten gelen dallarda tekrar budama yapmam icabedermi¿ Şimşirleri çelik yöntemi ile çoğatlmak mümkün mü¿ Mümkün ise çelik alınan şimşirler ne gibi işlemlerden geçmelidir¿ Gibi bir sürü soru çıkıyor. Esenlikler diler ve cevaplarınızı beklerim.. Mutlu kalın

doğalbahçe
18-10-2009, 18:21
Sn. shapsough,

Budama işlemi için biraz erken olduğunu düşünüyorum. Neden derseniz? Çünkü ilk aşamada şimşirinizin toprağa adepte olmasını, dallarının gürleşmesini beklemeniz daha doğru olurdu. Alttan gelen dalların gürleşmesini bekleyiniz. Evet şimşir köklendirilebilmesi zor olmayan bir türdür, nisan - mayıs aylarında alacağınız çelikleri yarı gölge bir alanda dikmeniz yeterlidir. Bir çok kişi Sapanca'da evlerinin küçük bir kısmıda olsa şimşir fidelerinden aldıkları çelikleri dikerek çoğaltmaktalar, yani üretimi veya köklendirilmesi adına aşırı bir ilgi gerektirmemektedir.

shapsough
18-10-2009, 19:01
Değerli mtuncer54, şimşirler dikileli yaklaşık 8 ay kadar oldu. Zavallı şimşirciklerin köklerinin bir kısmı sökülen yerde kalmış. Üst yaprakları besleyemeyebilir düşüncesi ile budama yapıldı. Üst budama yapılmamış şimşirlerde var, onların bir kaç tanesinin yaprakları sarardı, işin aslı şu ben diğerlerininde başına bu sararma halinin gelmesinden korktum.

Şimdi şimşirlerin iç bölgelerinde (ki bu resimlerde görülebiliyor) kimi dalların kurumuş, elimle dokunduğumda kırılır pozisyonda olduklarına şahit oldum. Bu normalmidlir, o dalları temizlemem gerekir mi¿

(Not: Üst budama yapılmamış ve sararmış yapraklara sahip olan şimşirlerin çelikleri kullanılabilir mi, yoksa onlar için Bir Fatiha'mı okumalıyım)

Yazınızda ki bilgiler benim için çok önemli mtuncer54, esen kalınız.

doğalbahçe
18-10-2009, 19:12
Şimşirlerinizin iç dallarında meydana gelen kırılmalar normal bir durum değildir, çünkü şuan o kısımlardaki dallar aktif durumda olmadıkları gözlenmektedir. Evet o dallar temizlenebilir, hastalık veya sararmaların gözlemlenmediği sağlıklı dallardan çelikler alınmasında her hangi bir sakınca yoktur. Bazen fungusit adı verilen mantari hastalıklar bulaşan şimşirlerde tamamında bir sararma meydana gelmektedir. Hastalıklı dallar kesilir, dikim alanlarından uzaklaştırılır.

Güler
18-10-2009, 19:16
Foroğraftaki görüntüler hiç de iç açıcı değil.
İyice kalınlaşmış, kurumaya yüz tutmuş dalları köke yakın kesin derim. Kurumuş dalları da temizleyin. Gençleştirme budamasına giderek, dibini de bol bol yanık hayvan gübresi takviye edin ve bol bol sulayın derim.
Bu benim fikrim.

shapsough
18-10-2009, 19:20
mtuncer54 dedikleriniz kulakta küpedir. İlerleyen zamanlarda Sapancada yetiştirilen şimşirlerin benzeyenleri ile karşınızda olmak isterim. Çünkü şimşir bitkisine aşık biriyim, onlarla bahçemizde çok şeyler yapacağım inşaAllah. Ayırdığınız vakit için size minnettarım..

shapsough
18-10-2009, 19:22
Foroğraftaki görüntüler hiç de iç açıcı değil.
İyice kalınlaşmış, kurumaya yüz tutmuş dalları köke yakın kesin derim. Kurumuş dalları da temizleyin. Gençleştirme budamasına giderek, dibini de bol bol yanık hayvan gübresi takviye edin ve bol bol sulayın derim.
Bu benim fikrim.

Hepsini dikkate alacağım emin olunuz. Bir bilene soralımda aynı konuyumu açmam gerekiyor, yoksa bu konu oraya mı taşınacaktır!!

doğalbahçe
18-10-2009, 19:57
mtuncer54 dedikleriniz kulakta küpedir. İlerleyen zamanlarda Sapancada yetiştirilen şimşirlerin benzeyenleri ile karşınızda olmak isterim. Çünkü şimşir bitkisine aşık biriyim, onlarla bahçemizde çok şeyler yapacağım inşaAllah. Ayırdığınız vakit için size minnettarım..

Neden olmasın ki, siz bu kadar istekliyseniz ki ortada İnşAllah şimşir konusunda hedeflerinize ulaşırsınız. Rica ederim ne demek, her zaman için bilgilerim dahilinde yardımcı olmaya hazırım. Saygılarımla.

ciceksever70
18-10-2009, 20:18
Ben evimize tasindigimizdan beri komsumun bana verdigi celiklerden bir sürü simsir yetistirdim. Gözlemledigim kadariyla bahceye diktiklerim tutarken saksidakiler tutmadi. Ancak büyümüyor diye endiselenmenize gerek yok cünkü oldukca yavas büyüyorlar. Özel bir bakim da yapmiyorum. Biraz sabir gerekiyor sadece büyümelerini beklemek icin.

doğalbahçe
18-10-2009, 20:47
Ben evimize sasindigimizdan beri komsumun bana verdigi celiklerden bir sürü simsir yetistirdim. Gözlemledigim kadariyla bahceye diktiklerim tutarken saksidakiler tutmadi. Ancak büyümüyor diye endiselenmenize gerek yok cünkü oldukca yavas büyüyorlar. Özel bir bakim da yapmiyorum. Biraz sabir gerekiyor sadece büyümelerini beklemek icin.

Şimşir fidelerinin en tipik özelliklerinden biri yavaş büyümeleridir.

shapsough
18-10-2009, 22:38
Ben evimize sasindigimizdan beri komsumun bana verdigi celiklerden bir sürü simsir yetistirdim. Gözlemledigim kadariyla bahceye diktiklerim tutarken saksidakiler tutmadi. Ancak büyümüyor diye endiselenmenize gerek yok cünkü oldukca yavas büyüyorlar. Özel bir bakim da yapmiyorum. Biraz sabir gerekiyor sadece büyümelerini beklemek icin.

8 Aydan bu güne geçen zaman içinde şimşirler üzerinde ki yeni filizler yazınıza destek oluyor gerçekten. Bilgilendirme için çok teşekkür ediyorum değerli ciceksever70, mutluluklar dilerim..

Mine Pakkaner
18-10-2009, 23:51
...Bazen fungusit adı verilen mantari hastalıklar bulaşan şimşirlerde tamamında bir sararma meydana gelmektedir...

Burada bir küçük düzeltme yapmak isterim ki akıllarda yanlış kalmasın, fungusit mantari hastalık değildir. Fungal hastalıklar mantari hastalıklar demektir. Fungusit ise mantari hastalıkların ilaçlarının genel adıdır. Yani mantar öldürücüdür.

doğalbahçe
25-10-2009, 12:17
Mantari hastalıklarda kullanılan ilaçların genel adı olarak düzeltme yapıyorum.

shapsough
14-05-2010, 16:52
144054

144055

144056

Yukarıda ki şimşirlerin budanması konusunda bilgi alabilir miyim. Hangileri ne zaman ve nasıl budanmalı gibi.

PARS54
24-01-2011, 07:13
Merhaba arkadaşlar..

benim şimşirler hakıında önemli bir sorum olacak.bilindiği üzere şimşir üretiminde en önemli üretim formülü çeliklemedir.belli bir adet çelik elde etmek için de bir miktar anaç şimşire ihtiyacımız olacaktır.

sorum şu ;

5 yaşındaki bir şimşir budandığında ne kadar çelik verir ?

ve anaç şimşir budandıktan sonra tekrar aynı adette çelik verebilmesi için ne kadar zaman geçmelidir?

ilginiz için şimdiden çok teşekkürler...

kopshtar
26-01-2011, 16:27
cevap 1 : 5 yaşındaki şimşirinizin büyüklüğü ve dallanma miktarı çelik sayısını belirler.
cevap2: Kaç yıllık boyuta indirirseniz o kadar yıl beklemeniz gerekebilir. Bu şimşirinizin gelişimine de bağlıdır.
Ancak size tavsiyem her yıl boylandığı yerin biraz üstünden yıllık olarak çelik almanız olacaktır. Aşırı budama şimşirinizi strese sokabilir.

PARS54
03-02-2011, 15:33
arkadaşlar ;

sizlere birkaç sorum olacak...

1-) 5 yaşındaki bir şimşir bir senede yaklaşık kaç adet çelik verebilir??

2-) YILLIK yakşalık 20 bin çelik için kaç adet anaç lazım?(anaçlar en az kaç yaşında olması gerek? )

ilginize şimdiden çok teşekkürler...

m.şimşek
29-04-2011, 14:23
sn.napcam acaba anlattığınız çelikle üretim metodunu fotoğraflarla desteklemeniz mümkünmüdür

hhakan
31-07-2012, 10:56
Merhabalar,

şimşirleri coşturmak için ne yapmalıyım?

Teşekkürler...

alperen55
11-01-2013, 14:37
merhaba bende 1 hafta önce yıkılan belediyenin bakım onarım yerinden bir şimşir söktüm ve ikiye ayırdım iki ayrı 10 lt lik kovaya tavuk gübresini kulandım ve diktim durumlarıda güzel buradan arkadaşların ve abilerin vermiş olduğu bilgi doğrultusunda ***. nisan ayının başında çalikleme yapacam başarısız olur isemde ***. 8 ci ayın ortasında çeliklemeye devam diyorum.. aynı zamanda celiklerimi parkta görmüş olduğum bir iki şimşir var zarar vermeden alacam bide bir binannın önünde gördüm sahipleri izin veririse oradanda temin ederim inşallah..:)

Tohumcu Nılgun
10-03-2013, 22:57
Arkadaslar, yasadigim sehirde Simsir Agacinin degisik turlerini goruyorum. Kimileri buyuk Agac formunda kimileride Kucuk cali formunda. Yaprak sekilleride cok farkli. Kimilerinin yapraklari dar ve kisa, kimileri yuvarlaga yakin oval yaprakli, kimileride daha ince uzun yaprakli. Asagidaki fotograflardaki oval yaprakli Simsir Agaci. Ilerleyen gunlerde diger turlerinde fotograflarini cekip eklemeye calisacagim.

Tohumcu Nılgun
22-03-2013, 20:46
Kizimin Simsir Agacindan yapilmis kùcùk mama kasigi.

justice
18-04-2013, 11:45
buda benim şimşirim. gerçi şimdi bonsai formuna doğru ilerliyor ama olsun eski halide gayet yakışıklıydı..:) dibinde de tohumdan ekme limoncuklarım...;)

Tohumcu Nılgun
21-08-2013, 22:53
Simsir Agaclari tohumlarini dokmeye basladi.

KASIM AY
28-11-2013, 10:46
Tahta kaşıklar şimşir veya dişbudaktan yapılır diye aklımda kalmış.

doğrudur doğu karadeniz bölgesinde dere kenarlarında vadi içlerinde doğal olarak yetişir ve çok uzun yıllarda 20 cm civarında çap yapan ağaçcıklar olur odun kaşık bu yaşlı şimşirlerden yapılıyor çok sert bir ağaçtır genellikle tornada işlenerek ürünler yapılıyor ....üretimi çelikten çok kolay kök saçak şeklinde oluyor..serin gölge bir yerde nemli humuslu kumlu toprakta kolayca kökler...fakat yavaş büyür..selamlar

crazy782000
17-02-2014, 15:42
merhabalar elimde 1500 adet 24-26 cm'lik saksılarda 40-60cm boylarında buxus rotindafolia şimşir mevcurtur ilgilenen arkadaşlar irtibata geçebilir.yetişmiş uygulamaya hazır ürünlerdir.ürünler sapanca sakaryada

Llama
24-09-2015, 13:46
resimde gördüğünüz bitkinin yapraklarının bu sebep olmasının nedeni nedir acaba..
hastalandı mı ölmek üzere mi bir müdalede bulunma şansım var mı ?

prıtt
14-03-2017, 13:46
Şimşirler donlara karşı direnç gösterebilir mi? Bazı makalelerde donlardan korumak gerekli değilse zarar görür diyor ama bakıyorum iç Anadolu'da bir çok apartman bahçesinde var.

Gecekondu
27-10-2017, 12:40
Kış şartlarında evin kullanılmayan odasında şimşir çeliklemek mümkün mü? Torf toprakta şimşir çeliği köklenir mi? Nemli ortamı seven şimşir için plastik pet şişeden basit bir kapatma yöntemi ile üstünü kapatarak mini sera ortamı yapsak sonuç alabilir miyiz?

bogutucu
27-10-2017, 13:42
Benim de bir sorum olacak. Okuduğum kadarıyla şimşir için yavaş büyüyen bir bitki deniyor. Tabi ki ortam ve bakıma bağlı olarak değişecek olsa da ortalama bir büyüme hızı belirtilmemiş hiçbir yerde. Bahçede bordür olarak kullanacağım ancak çelikten büyüteceğim şimşirin bordür olarak budanabilecek dolgunluğa ve yaklaşık 40-50 cm'lik bir boya gelmesi tahminen ne kadar zaman alır ? Bu arada bahçem Bodrum'da, doğu-güneydoğu cepheli ve sabahtan itibaren akşamüstü 17:00 civarına kadar güneş lan ve deniz seviyesinden biraz daha yüksekte.

Bir ikinci konu da "acaba pittosporum tobira nana eksem daha mı iyi olur ?" diye düşünmekteyim. Yine araştırabildiğim kadarıyla belirttiğim iklime daha uyumlu ve daha hızlı büyüyen bir bitki sanki. Şimşir'i düşünüyor olmamın sebebi şu an İstanbul'da oturduğum sitede rahatlıkla çelik alabileceğim bir sürü şimşir bitkisi olması fakat pitos için böyle bir imkanımın olmaması.

Fikir verebilecek arkadaşlara şimdiden teşekkürler.

Gecekondu
23-11-2017, 08:56
Yaklaşık 1 ay önce almış olduğum 10 cm'lik şimşir çeliklerimin üzerinde yeni filizler oluşmaya başladı. Yeni filizler çeliklerimin tuttuğunun bir göstergesi midir? Şeffaf plastik bardakların içine torf ağırlıklı toprağa çeliklediğim şimşirlerin kökleri henüz görünmüyor. :confused:

Muda
15-05-2018, 15:02
Şimşir budamadan, zararlılarına,çoğaltımına kadar oldukça fazla makale olan bir siteye rastladım. Farenin sağ tuşuna tıklayıp açılan seçeneklerden Türkçe diline çevir seçeneğini işaretlerseniz bilgilere ulaşabilirsiniz.

https://www.gardeningknowhow.com/ornamental/shrubs/boxwood/