View Full Version : 2012 Dev bal kabağı yarışması
Bunlarda benim bu seneki (2012) yeni ekim yaptığım balkabaklarım.İnşallah devasa olurlar.
293989
Bende ektim ve çıkmaya başladılar.Bakalım kaç kg olacak merak ediyorum.
Merhaba!
Benim dev bal kabağı tohumum yok ama her sene düzenli yarışma yaparsak tohum edinip katılmak isterim . Hem eğlence olur Hem de tanışmış oluruz .
Hatta bölgesel olarak ayrı ayrı da yapabiliriz.
Yapılabilir mi?
limon_sever
21-06-2012, 15:20
Sayın turkuaz61'in gönderdiği 3 adet dill's atlantic giant (35 kilo yetişmiş kabak) tohumlarından 1 tanesini çimlendirebilmiştim. Dün tozlaştırıp kapadım. Bakalım gelişecek mi? Bu arada geniş turşu bidonunda yetiştiriyorum. Düzenli sulama yapıyor ve besin veriyorum.
310901
Akhisarlı
21-06-2012, 22:30
Sayın Yonal'ın gönderdiği beş adet şampiyon kabağın tohumlarından aşırı yağmur yağışı nedeniyle bir tanesi bozulmadı,Özen gösteriyorum. Kaç kilo kabak yapacağından ziyade Sayın Yonal'ın lütfedip göndermesi nedeniyle emanet olarak görüyorum .Gelişmesini hep beraber göreceğiz inşallah.
311007
Ali Sapmaz
24-06-2012, 17:05
yarışmada bende varım :D
iyibirinsan
24-06-2012, 20:38
Sayın fazmit,
Hayırlı olsun. 2012 Dev bal kabağı yarışması konu başlığı açılmamış sanırım.
Ben ukraynadan gelen bal kabağı tohumu buldum ekdim.Çıkdılar bakalım kaç kilogram gelecekler acaba.
bazılarını küçük poşet torbaya ekmişdim orada da çıkdı acaba şimdiden başka büyük kaba alsammı nasıl olur fikri tecrübesi olanın yazmasını beklerim sevgi saygı ile selamlarım.
limon_sever
25-06-2012, 12:04
Sayın Ali Sapmaz,
Kabağınızın cinsi nedir? İklimden dolayı önde gidiyorsunuz.
Bizim dills atlantic giant biraz yavaş gidiyor. Birde bitki büyümüyor. Dallanıp budaklanmadı. Ne yapacağımı bilmiyorum.
Ali Sapmaz
25-06-2012, 18:10
Sayın Ali Sapmaz,
Kabağınızın cinsi nedir? İklimden dolayı önde gidiyorsunuz.
Bizim dills atlantic giant biraz yavaş gidiyor. Birde bitki büyümüyor. Dallanıp budaklanmadı. Ne yapacağımı bilmiyorum.
sayın limon_sever kabağımın cinsi atlantic. 25 şubatta örtü altına ektiğim için biraz önde. şeker gübresininde biraz faydası var.
limon_sever
28-06-2012, 13:28
Kabak 500-600 gr civarı oldu gibi.
313176
Ali Sapmaz
28-06-2012, 18:28
Kabak 500-600 gr civarı oldu gibi.
313176
bayağı ilerleme olmuş :p
limon_sever
28-06-2012, 20:15
bayağı ilerleme olmuş :p
3-4 günde bir fotoğraf çekip gün gün büyümesini görmek amaçlı yapıyorum. Sanki hiç büyümüyor gibi. Yanlış hatırlamıyorsam fosfatlı gübre büyümesini hızlandırıyordu. Bulabilirsem bir miktar temin edip deneyeceğim.
macuroğlu
28-06-2012, 22:55
bu sene bende katılacağım ama bizim kabaklar daha yeni çiçek açmaya başladılar anca eylül 15 sonra haasat yaplıyor
Anlaşılan bu yıl dev kabak yarışmasına pek ilgi yok. Belki de bu iş kabak tadı vermiştir.
Aslında ben yarışmaya masa bacağı olarak katılmak istiyorum. Yani seyirciyim. Ama belli de olmaz gidişat iyi olursa seyircilikten yarışmacılığa geçiş yapabilirim.
Seyirci olarak katılacağım ama yine de bir resim koyayım.
319923
İlgilenler için bilgi de vereyim:
Tohum: Dill's Atlantic Giant
Dikim Tarihi: 01 Haziran 2012; doğrudan toprağa
Gübre: İlk dikim sırasında 5 kg kadar yanmış çiftlik gübresi. Şimdilerde yaklaşık 3 kg kadar 15-15-15 N-P-K gübre.
Sulama: Başlangıçta haftada bir. Şimdilerde 3 günde bir.
Gelişim: Bugünlerde günde 3 kg ağırlık artışı.
Kabak sayısı: Aynı kökte 2 adet. Ölçüme göre biri 15, diğeri 22 kg.
Selamlar..
Bu sene Yarışmaya katılmama nedenim gerçek bal kabaklarının Dill's Atlantic Giant cins kabakların karşısında sansı olmaması, ne yaparsan yap bizim yerli cins kabaklar atlantic karşısında sansı yok, 29 kğ gecemedim ben yerli cins kabaklarda 40-50 kğ bulmak çok zor.
limon_sever
21-07-2012, 09:17
Benim kabak çürüyüp öldüğü için paylaşım yapmıyorum. Üzerinde 2 adet yeni tomurcuk oluşturmuş. Onlar büyürse tekrar paylaşıma sunacağım. Çok zor gelişen yerli kabağım var. 2-3 kilo gelir.
Ali Sapmaz
22-07-2012, 11:43
büyüme devam ediyor :p
Benim kabak çürüyüp öldüğü için paylaşım yapmıyorum. Üzerinde 2 adet yeni tomurcuk oluşturmuş. Onlar büyürse tekrar paylaşıma sunacağım. Çok zor gelişen yerli kabağım var. 2-3 kilo gelir.
Sn. limon_sever,
#15 mesajımı beğenmişsiniz. Teşekkürler.
Bu vesileyle, belki bu yıl geçti ama, size kabağın nasıl yetiştirileceği konusunda bir iki tavsiyede bulunayım. Sakın yanlış anlaşılmasın, sadece emeklerinizin boşa gitmemesi için.
Cevap aşağıdaki linkte...
http://www.agaclar.net/forum/1001470-post303.htm
Bugün bahçeme kabaklarıma bakmaya gittim.
Aynı kökteki iki kabak da günde 3 er kg gelişime devam ediyorlar. Ölçümlerini
http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/28102.htm
linkindeki tabloya göre yapıyorum.
Küçük olan 26 kg
320984
Büyük olan 36 kg
320985
Ancak ben hâlâ yarışmaya katılıp katılmama konusunda kararsızım. Ben bu kabakları yetiştirmeye başladığımda yarışma amacıyla yola çıkmamıştım. Öyle bir amacım olasaydı aynı kök üzerinde iki değil tek kabak bırakırdım. Benim amacım irice bir kaç kabak yetiştirmekti.
Bu da bizim bal kabağımız. :D
321775
321770
Bu kabaktan şimdilik üç tane (daha da olabilir) var. :p
Geçen sene domates, biber ve girit kabaklarımız bereketliydi, bu sene mısır, karpuz ve bal kabağı bereketli.
Ve ben de bu seneki dev bal kabağı yarışmasına katılmaya karar verdim. Eğer bahçeden çalınmazsa ne kadar büyüyeceğini göreceğiz. :D:D
Yaklaşık 12 Kg. civarında olduğunu tahmin ediyorum. :p:D
Ben yarışmacı olmayı hâlâ düşünmüyorum. Benim için derece önemli değil. Yani katılmamayı düşünüyor olmam, diğer yarışmacılardan çekinmem olarak düşünülmesin.
Ancak, aynı kökte iki dev kabak yetiştirmeyi başarırsam bunun kayda geçmesini isterim.
Bugün itibariyle bal kabağı ağırlığı tahmini tablosuna göre kabak ağırlıkları ve resimleri şöyle:
Küçük kabak 42 kg
322129
Büyük kabak 50 kg
322130
Tahminime göre bu kabakların her ikisi de 100 kg sınırını zorlayacak.
Selamlar, saygılar..
çiftçi5234
30-07-2012, 13:50
Maaşallah :) ben bu sene kabak ekmedim..
sercan1969
30-07-2012, 14:33
Sn serpent kabağınız orjinal A. Giant ancak limon sever arkadaşımızın kabağı, tohumu nerden aldı bilmiyorum ancak yerli cins kabaklarla yakın yetiştirilmiş sanırım. Saf kan gibi gözükmüyor. 5 yıldır yeyiştirdiğimden çok iyi biliyorum rengi ve yapısı farklı görünüyor...
Sayın sercan1969,
Sn. limon_sever'in kabağının cinsinin ne olduğunu ben bilmiyorum. Zaten cinsi şudur, budur diye bir şey demedim. Ben sadece ister yerli, ister yabancı kabak olsun iri bir kabak yetiştirmek için uyulması gereli yöntemleri yazdım. Herkes yararlansın düşüncesiyle.
Ben üç yıldır bal kabağı yetiştiriyorum. Ancak dev kabak yetiştireyim gibi bir niyetim olmamıştı. Bu yıl da öyle bir niyetim yoktu. Ancak bu kabağa biraz ihtimam gösterdim. Baktım gelişmesi iyi, ben de iki kabakla yoluma devam edeyim diye düşündüm.
Sizin kabaklarınız ne durumda?
Bugün tekrar bahçeme gittim. Çünkü hafta sonunda niyetlenip yapamadığım mantar ilaçlamasını yapmam gerekiyordu. İyi ki gitmişim. Herhalde hafta sonunu bekleseydim, mantarlar kabağımın yapraklarını yiyip bitireceklerdi.
Gitmişken kabakları tekrar ölçtüm. Küçüğün büyümesi biraz yavaşlamış gibi. Büyük ise atak yapmış gibi gözüküyor.
http://www.agaclar.net/forum/dev-urunler-yarismalari/28102.htm
linkindeki tabloya göre büyük kabak bugün 64 kg. Rengi tam koyulaşmadığı ve kabağın boğumları tam olarak ortaya çıkmadığı için büyümeye devam edeceğini anlıyorum. Gerçi küçük de koyulaşmadı. Ağırlığı 50 kg. Ondan da bir atak bekliyorum.
Fotoğraflarda ölçü olarak kullandığım cep telefonunun boyu 10,3 cm.
Büyük kabak 64 kg.
322794
3 Ağustos 2012 tarihinde çektiğim fotoğrafta aynı kökteki küçük ve büyük kabak bir arada.
323292
Gübre: İlk dikim sırasında 5 kg kadar yanmış çiftlik gübresi. Şimdilerde yaklaşık 3 kg kadar 15-15-15 N-P-K gübre.
Sayın Serpent, Bu dev kabak tohumun özelli mi acaba yoksa yetiştirme şartlarına mı bağlı
Benim tohumumun Dill's Atlantic Giant olmasının dışında hiç bir özelliği yok.
Bu firma tanesi 10 Dolardan, 20 tanesi 5 Dolara kadar muhtelif tohumları satıyor. Yani gerçekten dev olanların (300-500 kg) olanların tohumlarının tanesi 10 dolar.
Rekor kıran kabakların tohumları öğrendiğime göre 1000 Dolardan daha pahalıya satılabiliyor.
Yetiştirilen kabağın ağırlığı azaldıkça tohum ucuzluyor. Benimkiler en ucuz olan tohumdan. Yani pazar için yetiştirilen kabakların tohumlarından.
Benim amacım dev kabak yetiştirmek değildi. Bu kabaklar cüsseli olduğu için bir kaç tane iri kabak yetiştirmek istiyordum. Bu amaçla yola çıkmıştım. Bununla beraber yukarıdaki ve
http://www.agaclar.net/forum/sebzeler/1924.htm
konusunda yazdığım mesajları okursanız çok bir özen göstermediğimi bununla beraber her sebze için takip edilmesi gerekli kuralları takip ettiğimi görebilirsiniz.
Sonuçta kabağım istediğim ölçüleri aşıp dev kabak olmaya doğru gidiyor. Eğer iki yerine tek kabak bıraksaydım, kabağımın 100 kg ağırlığı daha bugünlerde geçeceğini düşünüyorum. Çünkü bugünkü ölçümüme göre ikisinin toplam ağırlığı 130 kg.
Selamlar..
limon_sever
06-08-2012, 12:48
Yarışmada tekrar varım. Ama çok iddialı değilim :)
Dill's Atlantic Giant tekrar meyve büyütüyor.
323669
Bu balkabağım yerli, bir hayli büyüdü.
323670
Bu yetiştiği bidon. Aslında bahçesi ve yeri olmayanlara güzel bir çözüm.
323671
Bu balkabağıda yerli. Ama fazla büyümedi. Böylece duruyor.
323672
Demoklesin kılıcı gibi arkadaşların üstünde sallanıp durmak istemediğim için yarışmaya katılmaya karar verdim. Yani resmen yarışmacıyım.
Birinci gelirsem her isteyene tohum gönderirim (toplam kapasiteyi aşmamak kaydıyla). Ancak tohumların safiyetini garanti edemem. Çünkü bahçeme haftada bir gidebildiğim için tozlaşma doğal yollardan oldu ve Atlantic Giant’ın hemen yanı başında envai çeşit kabak var. Yaptığım araştırmaya göre Atlantic Giant ile Turk’s Turban, süs kabakları, kışlık balkabakları, ve yerli bal kabakları arasında çapraz tozlaşma olabiliyor. Bende bunların hepsi var. Dolayısıyla tohumlarla ilgili bir itiraz olmayacaksa her isteyene tohum da yollayabilirim (tabii ki birinci gelmem halinde).
Bu arada, geçmiş yıllardaki gibi bir liste olsa da katılımcılar adlarını yazsalar iyi olur diye düşünüyorum.
Daha önce yarışmacı olduğunu belirten arkadaşların bu niyetlerinin devam edip etmediğini bilmediğim için ben sadece kandi adımı yazarak listeyi oluşturmaya başlamak istiyorum. İsteyenler altına ilave etsinler.
Herkese başarılar.
2012 Dev Kabak Yarışmacıları:
1-Serpent
limon_sever
06-08-2012, 12:52
1- Serpent
2- limon_sever
Kabağımın son durumu hakkında bilgi vermek ve öteki yarışmacıların da bilgi vermelerini rica etmek istiyordum. Bu amaçla foruma girmiştim. Bu arada, konumuz bal kabağı olduğu için birden bire Türkçemizin güzel bir deyimi her ne hikmetse aklıma geliverdi. Bu deyim “Laf söyledi bal kabağı”. Türkçemizin daha nice böyle güzel deyimleri var. Tabii ki konumuz deyimler olmadığı için biz konumuza yani dev bal kabağı yetiştirme işine dönelim.
Dün ve bugün bal kabağımla beraberdim. Çünkü izne gideceğim ve kabağımı 6 gün göremeyeceğim. Yapraklarındaki mantarlar geçmediği için bir kere daha ilaç yaptım. 6 gün boyunca sulanamayacağı için bol bol suladım. Kabağın yerleştiği alanda sulanmadık yer bırakmamaya çalıştım. Hortumla yani elle suladığım için bu iş neredeyse 5 saatimi aldı. Çünkü bir yandan suyun yapraklara gitmemesine çalışıyorum, bir yandan da yapraklar arasında dallara basmadan hareket etmek zorunda kalıyordum.
Sadede gelirsem kabağın büyümesi hızlanmış gibi görünüyor. Aşağıya büyük kabağın bir fotoğrafını koyuyorum. Ancak artık ağırlık tahminini vermeyeceğim o işi fotoğraflardan size bırakıyorum.
Bir ikisi hariç öteki yarışmacılardan niçin hiç ses çıkmıyor?
Selamlar, saygılar..
Büyük kabak 08 Ağustos 2012
324509
limon_sever
09-08-2012, 18:46
Ankara'da yaşasaydım 2 günde bir sulayabilirdim :) Hemde bu dev kabağınızı görme şansım olurdu. 3-4 su bidonuna serum bağlayarak 6 gün boyunca susuz bırakmayabilirsiniz. Bu arada kabağınız bir hayli büyümüş. Ben hasata kadar fotoğraf eklemeyeceğim. Zira pek büyümüyor. Büyüsede çok büyük olmayacak gibi.
Sevgili limon_sever,
İnanın ki sizin bu teklifiniz beni duygulandırdı. Eğer Ankara'ya yolunuz düşerse misafirim olun kabağı göstereyim.
Ancak kabak bidonla filan sulanabilecek gibi değil. Bugün her halde 5 m3 den fazla su harcamışımdır.
Selamlar..
Biz bu sene ilk defa bal kabağı yetiştirdiğimizden, heyecanla ".... Ve ben de bu seneki dev bal kabağı yarışmasına katılmaya karar verdim...." demiştim.
Sizin kabağınız kadar olmasa da, oldukça iri bir kabak. Yinede "yarışmaya biz de varız." diyor, listeye 3. sıradan giriyorum.
Arada resimlerini eklemeye devam edeceğim.
Tüm yarışmacı arkadaşlara başarılar dilerim.
1- Serpent
2- limon_sever
3- Dünyalı
7 gün aradan sonra kabağımı bugün (16 Ağustos 2012) tekrar gördüm.
7 gün susuz kalınca büyümesi biraz yavaşlamış galiba. Bu dönemde her 2 veya 3 günde bir sulanması gerekiyordu. Ancak buna imkanım olmadı. Bugün bolca tekrar suladım.
Kabağı tekrar ölçtüm, ama resmini çekmeyi unuttum. Bugün kabağa komşumuz Ziraat Mühendisi baktı. Kabağı 6- 7 m uzaktan gördü ve yanına gitmedi. "Bunun yanına yaklaşmak cesaret ister, korkutucu bir kabak" ifadesini kullandı. Ben sık sık gördüğüm için olsa gerek bana korkutucu gelmek bir yana çok sevimli geliyor.
Aslında benim toplam üç kök Atlantic Giant kabağım var. Bunun hikayesini bir ara yazarım. Ayrıca yerli kabaklarım da var. Sadece bu üç kök Atlantic Giant'tan sanırım 400 kg kabak alabileceğim.
Yarışmaya ilgi bu kadar az mı? Geçmiş yıllardaki yarışma mesajlarını okuyunca pek çok kişinin iyice hırslanarak gelecek yıl daha büyüğünü yetiştireceğim şeklinde mesajlar yazdıklarını gördüm. Bu arkadaşlar ya da bu yılın yarışmacıları neredeler?
Selamlar, saygılar..
ağaç sevdalısı
16-08-2012, 23:27
geçen seneki yarışmacılar nerede sayın yonal'ın kabak tohumlarından ektim yeni yeni büyümeye başladılar herkese selam
Ülkemizde yetiştirilmiş en büyük dev bal kabağının kaç kg geldiğine dair bir araştırma yaptım.
Bu konuda herhangi bir dernek vb tarafından bir kayıt tutulmamış. En büyük kaynak agaclar.net’in forumu gibi gözüküyor. Internette diğer haber kaynaklarından yaptığım araştırmaya göre 35 ile 165 kg arası kabaklar genellikle, dev kabaktan için “şaşkınlık yarattı”, “şok etti”, “hayretle karşılandı” şeklinde verilmiş. Bunların bir kısmı ise renginden veya ifadelerden anlaşıldığı kadarıyla Dill’s Atlantic Giant.
Agaclar.net’te birkaç yıldır yapılan dev kabak yarışmasının rekorunun 77 kg olduğu görülüyor. Ayrıca, Antalya’da bir üreticinin 2010 yılında 130 kg kabak yetiştirdiği bildiriliyor. Ordu’da bir üreticinin ise yine 2010 yılında 165 kg ağırlığa ulaştığı haberi Internette yer alıyor. Sayın Todor’un Bursa tarım fuarında gördüğü 120 kg lık kabak bilgisi var.
Sonuçta, ülkemizde bugüne kadar yetiştirilmiş en büyük kabağın 165 kg olduğu bir referans olarak alınabilir.
Ben yukarıda gördüğüm türden haberleri gördükçe, yani ülkemizde taş çatlasa 165 kg lık kabak yetiştirilebildiğini gördüğüm için, iri bir kabak yetiştirmenin dahi çok zor olduğunu düşünüyordum. Dolayısıyla bu işe hiç teşebbüs etmemiştim. Kanada’ya yaptığım bir seyahatte orada 50-60 kg’lık kabakları her yerde görünce iri birkaç kabak yetiştirmenin çok da zor olmayabileceğini anladım. En ucuz tohumlardan aldım geldim ve ektim.
Eğer 60-70 kg lık kabaklar yetiştirebilirsem, kendimi çok başarılı sayacaktım. Kabaklarımdan bir tanesinde iki adet meyve bıraktım. Aslında üç kök Dill’s Atlantic Giant kabağım var. Bunlardan iki tanesinin arasında sadece 60-70 cm var. Birini bahçenin bir tarafına, diğerini öteki tarafına yönlendiririm diyerek ve sadece kök bölgesini sulayacağımı sanarak kolaylık olur diye düşünmüş ve bir birine yakın ekmiştim. Üçüncü kabak bunlardan yaklaşık 6 m ötede. Nitekim, bir birine yakın bu kabaklardan birinde meyve budaması yaptım ve iki meyve bıraktım. Bu kök iyi gelişti ve ötekini baskıladı (Onun gelişme bölgesini daralttı). Onda hiç meyve budaması yapmadığım halde onda da iki meyve var. Çünkü gelişemedi.
Bu ikisinden uzaktaki kabağın meyvelerine hiç müdahale etmedim. Saymadım ama üstünde 9-10 meyve var sanırım. Bunların bazılarının 30 kg ı geçebileceğini sanıyorum.
Dev kabak yetiştirmek için öncelikle tohum çok önemli; yani kabağın cinsi Dill’s Atlantic Giant olmalı. Şansın da etkisi vardır. Yani hastalık gelebilir, böcekler zarar verebilir, inek yiyebilir vs. Bununla beraber, Türkiye çapında kayda değer büyük bir kabak yetiştirmenin çok da zor olmadığını rahatlıkla söyleyebilirim. Nitekim, ben 10-15 kg çiftlik gübresi (üç kök için toplam) ve bu üç kök kabak için bugüne kadar toplam 10-12 kg 15-15-15 NPK gübresi dışında bir gübre kullanmadım. Bulunduğum bölgede yaptırılan toprak analizine göre toprağımızda çinko ve demir neredeyse sıfır. Bunun için tüm bahçeye (1000 m2) 1,5-2 kg çinko, demir tuzu serptim. İşte benim gübreleme, mineralleme öyküm böyle.
Bahçem danaburnu kaynıyor. Toprağa zehir karıştırmamak için ilaçlama yapmadım. Her sulamadan birkaç saat sonra toprağın yüzeyinin hemen altı tünellerle doluyor. Böcekler muhtemelen kabağın bir kısım köklerini de kesiyordur. Ana kökü kesmesinler bana yeter diye düşünüyorum.
Yapraklarda maalesef mantar oluştu. Bunu kendi haline bırakırsam bitkiyi öldürebileceğini biliyorum. Bu amaçla Avrupa Birliği ve Rusya’ya ihraç edilecek ürünlerde kullanımına izin verilen fungusitleri bir iki yere sordum, ama bulamadım. Ben de tam uygun olmayan Captan isimli ilacı kullanmak zorunda kaldım. Mantarı yok edemese de bir miktar iyileşme sağladı.
Bizim bahçenin toprağı çok kireçli olduğu için alkalitesi yüksek. Kabak hafif asidik veya nötr toprakları seviyor. Bunu düzeltmek için amonyum sülfat (şeker gübre) atabilirdim. Ancak bu defa dozu iyi ayarlayamayıp bitkinin yanmasına sebep olabilirdim. Bu nedenle hiçbir şey yapmadım.
Sulama yaptığımız suyun sertliği de çok yüksek. Ölçümlere göre Fransız sertliği 40, yani kalsiyum ve magnezyum karbonat toplamı 400 ppm. Sertlik çok önemli bir problem değilse de, eğer kalsiyum sertliğinin magnezyum sertliğine oranı 3-5 sınırının dışındaysa, bitkinin bu oranın yüksekliği veya düşüklüğüne göre kalsiyum veya magnezyum açlığı çekmesine neden olabiliyor. Eğer oran yüksekse magnezyum alımı zorlaşıyor; eğer düşükse bu defa kalsiyum alımı zorlaşıyor. Elimizde buna ait bir su analizi yok.
Böylesine sıradan yöntemleri takip etmeme rağmen, kabağım gayet iyi gelişti. Bunda kabağın ekili alanında kabağın gelişim süresince hiç yabani ot bırakmamamın büyük etkisi olduğunu düşünüyorum. Şimdi biraz yabani ot var, ama onlar kabağın yaprakları altında kaldığı için önemli bir varlık gösteremiyorlar.
Bunları niçin anlatıyorum? Görülebileceği gibi ülkemiz çapında dev olmasa da iri kabak yetiştirmek domates, biber yetiştirmekten daha zor değil. Sadece bitkinin neye ihtiyacı olduğunu bilmek yetiyor gibi gözüküyor. Dünya rekorları mertebesinde bal kabağı yetiştirmek ise olimpiyatlara sporcu olarak katılmaya çalışmak gibi bir şey.
Selamlar..
limon_sever
19-08-2012, 10:18
Kabağınızın son halinin fotoğrafını koymayacak mısınız? Bir de kaç kilo gibi görünüyor? Merak ettik doğrusu.
En son gittiğimde resim çekmeyi unutmuştum. O günden bu yana (4 gündür) bahçeme gitmedim.
Birazdan gideceğim. Ancak orada Internet yok. Resimleri ancak 4 gün sonra koyabilirim.
Herkesin şeker bayramını kutlarım.
2012 Dev Balkabak Yarismacilari:
1- Serpent
2- limon_sever
3- Dünyalı
4- drclnie
Bal kabaklarımın son durumuna ait resimleri koymak istiyorum.
Daha önceki mesajlarımda toplam üç kök Atlantic Giant bal kabağım olduğunu söylemiştim. Bunlar üstündeki kayda değer büyüklükte olanların resimlerini aşağıya koyuyorum.
Bu büyüklükteki bal kabaklarımla birincilikten üçüncülüğe kadarki tüm derecelere talibim. Tabii ki bu bir şaka. Sadece en büyük kabağımla yarışmadayım. Ama ben yine de resimleri koyayım. Artık ağırlık tahminini size bıraktığımı belirtmiştim. Ölçü olarak kullandığım telefonun boyunun 10,3 cm olduğunu bir kere daha belirteyim.
Birinciliğe talip bal kabağıma ait üç resim.
326487
326488
326489
İkinciliğe talip bal kabağım
326490
Üçüncülüğe talip bal kabağım
326491
Selamlar, saygılar..
maşallah, bu tohumlardan isteriz
Bugün bal kabaklarıma tekrar bakmaya gittim ve iki büyük olanın ağırlık tahminine esas ölçümlerini yaptım.
Ağırlık tahminlerini merak ettiğinizi sanıyorum. Bu nedenle tek tek ağırlık tahmini yerine aynı kök üzerinde iki büyük kabağın ağırlık toplamını vereyim. Tahmin tablosuna göre bu iki kabağın toplam ağırlığı 200 kg.
Tek tek ağırlık tahmini yazmaktan biraz kaçınıyorum. Çünkü tartıda umduğum ağırlıkların çıkmama olasılığı var. Zaten tahmin tablosu büyük olasılıkla artı eksi % 5 hata verebiliyor. Yani kabaklar daha ağır da, daha hafif de çıkabilir.
Dev kabak yetiştirme işinde baştan iri kabak yetiştirme yerine dev kabak yetiştirme şeklinde yola çıksaymışım hatırı sayılır bir dev bal kabağı yetiştirebileceğimi anladım.
Bu arada, bunları nerede tartacağız sorununu da çözdüm. Yakınımızdaki köyde canlı hayvan ağırlıklarını ölçtükleri elektronik bir kantar varmış. Kazasız belasız hasatı görürsek orada tartacağız.
Kabakların gelişmesi ise bayağı yavaşlamış gibi. Yine de günde birer kg alıyorlar.
Selamlar..
Bahçedeki 4 adet kabağa ait bir fotoğraf koyayım.
En önde görülen en uzak kökteki kabaklardan biri. Sağda örtü altında olan en büyük kabak. Solda örtü altındaki, büyük kabakla aynı kök üstündeki ikinci büyük kabak. Soldaki örtünün az sağında arkada görülen kabak ise üçüncü kökteki kabak.
326826
hevesli meraklı
23-08-2012, 17:48
Bugün bal kabaklarıma tekrar bakmaya gittim ve iki büyük olanın ağırlık tahminine esas ölçümlerini yaptım.
Ağırlık tahminlerini merak ettiğinizi sanıyorum. Bu nedenle tek tek ağırlık tahmini yerine aynı kök üzerinde iki büyük kabağın ağırlık toplamını vereyim. Tahmin tablosuna göre bu iki kabağın toplam ağırlığı 200 kg.
Tek tek ağırlık tahmini yazmaktan biraz kaçınıyorum. Çünkü tartıda umduğum ağırlıkların çıkmama olasılığı var. Zaten tahmin tablosu büyük olasılıkla artı eksi % 5 hata verebiliyor. Yani kabaklar daha ağır da, daha hafif de çıkabilir.
Dev kabak yetiştirme işinde baştan iri kabak yetiştirme yerine dev kabak yetiştirme şeklinde yola çıksaymışım hatırı sayılır bir dev bal kabağı yetiştirebileceğimi anladım.
Bu arada, bunları nerede tartacağız sorununu da çözdüm. Yakınımızdaki köyde canlı hayvan ağırlıklarını ölçtükleri elektronik bir kantar varmış. Kazasız belasız hasatı görürsek orada tartacağız.
Kabakların gelişmesi ise bayağı yavaşlamış gibi. Yine de günde birer kg alıyorlar.
Selamlar..
Bahçedeki 4 adet kabağa ait bir fotoğraf koyayım.
En önde görülen en uzak kökteki kabaklardan biri. Sağda örtü altında olan en büyük kabak. Solda örtü altındaki, büyük kabakla aynı kök üstündeki ikinci büyük kabak. Soldaki örtünün az sağında arkada görülen kabak ise üçüncü kökteki kabak.
326826
Maşallah, maşallah...Tü tü tü Allah nazardan esirgesin :)
Sayın Serpent, birşeyler üretmek çok güzel, hele bir de sizin gibi iddialı
değilken çok iyi üretmek keyfine doyulmaz bir zevk herhalde. Yarışmada size
ve tüm yarışmacılara bol şans dileriz.
Bizim (kızım ve ben) merak ettiğimiz bir husus var:
Bu kabak yarıştıktan sonra yenilecek mi, eğer yenilecekse tüm ağaçlar. net
üyelerine yeter mi:D :D
Bu kabakların tüm forum ailesine yetmeyeceğini takdir edersiniz. Ancak çözümü de yok değil. Bildiğim kadarıyla forum tohum dağıtımı yapacak. Ben de ayrıca dağıtırım. Sonuçta gelecek yıl epey bir kabak ekilecek demektir. Her tohumdan 100 kg kabak alınsa toplam 20 ton veya daha fazla kabak eder. Bu miktar ise foruma yeter diye düşünüyorum.:D:D
Bal kabağı yarışması için bir iki kişinin yüklediği resimlerden başka resim yok.
Bari ben bir iki resim daha yükleyeyim. Aşağıdaki üç resim diğer kabaklarıma ait.
Toplam üç kök Atlantic Giant bitkim üzerinde toplam 9 kabak var. Bir kaç tanesi 10 kg dan büyük iken çürüdü.
Aşağıdaki üç kabak resmi ile toplam 9 kabağımdan kayda değer 6 tanesinin resimlerini önceden sunduğum resimlerle birlikte sunmuş oluyorum. Diğer üç tane büyümeye devam edenler ise 10-20 kg arası gelir.
Verdiğim dereceler forumun yarışması için olmayıp, benim kendi bal kabaklarım arasındaki derecelendirmem anlamına gelmektedir.:D
Resimlerin çekilme tarihi 19 Ağustos 2012
Bu kabağım dördüncülüğe aday.
327021
Beşinciliğe aday bal kabağı
327022
Bu da altıncılığa aday kabağım.
327020
Sayın Serpent;
Sizin bal kabaklarınızı görünce, "yarışmada sonuncu olacağım" kanaatine vardım.
Bizim yetiştirdiğimiz en büyük kabak (ilk defa yetiştiriyoruz) olduğundan, yarışmaya katılmaya karar vermiştim. ramazan dolayısı ile bahçeye daha seyrek gittiğimizden, kabağın gelişimi durdu gibi. Bizim kabak tahminen en büyüğü 20-25 kg. kadar olacak.
Allah bereket versin. Aynı zamanda oluşmalarına rağmen bir tanesi çürümeye başlayınca (yaklaşık 5 kg.) koparmak zorunda kaldım. Bir diğeri 8-10 kg.civarı, büyümeye devam ediyor. Yakında fotoğraf eklerim.
Sayın Dünyalı,
Bu yarışmada derece almak önemli değil. Benim yaklaşımım, kendimizin gurur duyacağı çalışmalar yapmak şeklinde. Zaten yarışmanın bir ödülü filan da yok.
Sizi yarışmaya katılarak gösterdiğiniz medeni cesaret için kutlamak isterim.
Ben üç yıl önce yetiştirdiğim ilk bal kabaklarında 18,5 kg ağırlığı elde edince dünya rekoru almış gibi sevinmiştim.
Gelecek yıllarda çok daha büyüklerini yetiştirebileceğinizi düşünüyorum. Bu arada dev kabak için cins seçimi çok önemli. Dev kabak yetiştirenlerin büyük bir bölümü Dill's Atlantic Giant cinsini kullanıyor.
Aslında dev kabak yetiştirmek zor bir iş değilse de sürekli ilgiyi gerektiriyor. Benim bahçem evime 54 km uzakta. Buraya hergün gidip gelmem mümkün değil. En fazla haftada iki kere gidebiliyorum. Ancak dev kabak yetiştirmeyle ilgili her şeyi tam olarak uygulayamadıysam da olabildiğince gerekli yöntemleri takip ettiğimi düşünüyorum.
Sizin de önümümüzdeki dönemde çok daha büyük kabaklar yetiştirebileceğinize gönülden inanıyorum.
Selamlar, saygılar..
Sayın Serpent;
Bizim bahçemiz de eve 52 km. Biz de, haftada 2 gün gitmeye çalışıyoruz ve sizin 3 yıl önce yaşadığınız duyguları şimdi yaşıyoruz.
Küçük olan bal kabağı, şimdilik 6 kg. civari.
327177
(bana göre) Büyük bal kabağı, 15 kg. civarı
327178
Bu sene bal kabağı yetiştirmeyi başardık, seneye dev bal kabağı yetiştiririz inşallah.
İzmir'den saygılar, selamlar.
Bilgisayarmda ki sorundan dolayi fotoraflari koyamiorum ama 3 kok giant atlantic ektim birer kabak biraktim hepsinin ustunde 3 u de 35 40 kg civari ilk defa dev balkabagi ektim tecrube oldu seneye daha buyuk olucak ins.
limon_sever
27-08-2012, 16:40
Büyüme sonlandı ve olgunlaşmaya başladı sanırım. Hasat ettikten sonra tartar bilgilendiririm.
327531
327532
koyu turuncu olna kabaktan daha önce eken biri varsa nasıl pişirileceği hakkında bilgi verirse sevinirim normal yerli kabak gibi pişirince püre gibi oluyo tadı güzel ama :D
327691
327692
327693
327694
327695
karahisari
29-08-2012, 20:57
Arkadaşlar bu sezon bende giant atlantic denedim, ancak nedendir bilmiyorum yaklaşık 1.5 - 2 kg olduktan sonra hemen hemen tamamı çürüdü.Geleneksel yerli balkabaklarım 15 şer kg civarında olgunlaşmaya başladılar.Seneye inşeallah sağ olursak tekrar denemeye devam...
karahisari
Bende de baya 5-6 tane curuyen oldu simdi 3 tane var cikiyo hala kopariorum ustundekiler buyusun diye.bide su turuncu kabagi eken biri yokmu ya :D yanlis yerdemi soruyorum acaba forumda kabaklara ozel bi bolumvarmi ?
Arkadaşlar bu sezon bende giant atlantic denedim, ancak nedendir bilmiyorum yaklaşık 1.5 - 2 kg olduktan sonra hemen hemen tamamı çürüdü.Geleneksel yerli balkabaklarım 15 şer kg civarında olgunlaşmaya başladılar.Seneye inşeallah sağ olursak tekrar denemeye devam...
Kabak olgunlaşmadan niçin çürür?
Eğer çevrede erkek çiçeklerin polenlerini dişi çiçeğe taşıyacak yeterli sayıda arı ve/veya böcek yoksa ve siz de elle tozlaşma yapmadıysanız; o meyve içinde nesli devam ettirecek tohum gelişemeyeceği için bitki o kabağı düşürür (İngilizcedeki deyimiyle "abortion"). Ayrıca, tozlaşma olsa bile kabak düşük yapabilirmiş. Bunun sebebinin ise fırsatçı bir mantar olduğuna dair bulgular varmış.
İri kabak yetiştireceğim derken öğrendiklerimden bazıları bunlar.
....bide su turuncu kabagi eken biri yokmu ya :D yanlis yerdemi soruyorum acaba forumda kabaklara ozel bi bolumvarmi ?
Eğer o kabağın ortasında çıkıntı şeklinde bir bombe var ise Turk's Turban (Türk Fesi) kabağıdır.
Eğer tahmin ettiğim gibi Turk's Turban ise o kabağın fırında çekirdekleri çıkarıldıktan sonra kabuğunun içi doldurularak pişirme (pirinçli, etli vs) şeklinde tarifler var. Ben hiç pişirmedim. Turk's Turban kabağından ben de ektim. Pişirirsem nasıl olduğunu paylaşırım.
Fransiz kirmizi kestane kabagi yaziyo aldigim sitede ama bizim kabaklarin tatlisi daha guzel oluyo :D
Arkadaşım,
O kabağın tatlısı değil çoğunlukla çorbası yapılıyormuş. Gerçi bu bölüm forumun yemekler kısmı değil ama tariflere ait linki de vereyim.
39 red pumpkin recipes | Page 1 of 3 | Tarladalal.com (http://www.tarladalal.com/recipes-using-red-pumpkin-595)
Bu konuya bundan sonra forumun yemekler kısmında devam edilse daha iyi olur.
Selamlar..
Arkadaşım,
O kabağın tatlısı değil çoğunlukla çorbası yapılıyormuş. Gerçi bu bölüm forumun yemekler kısmı değil ama tariflere ait linki de vereyim.
39 red pumpkin recipes | Page 1 of 3 | Tarladalal.com (http://www.tarladalal.com/recipes-using-red-pumpkin-595)
Bu konuya bundan sonra forumun yemekler kısmında devam edilse daha iyi olur.
Selamlar..
Cok tessekurler corba yapicaz anlasilan bide bu dev kabaklarin tadi nasil acaba :D
Biraz önce kabaklarımın yanından geldim.
Aşağıdaki fotoğrafta, sağda birinciliğe, solda ikinciliğe aday ve ortada gariban kabağım görülüyor. Gariban kabak; çünkü diğer iki kabaklı kök bu bitkinin gelişim alanını işgal ettiği için onun gelişmesi için yer bırakmadı. Üstelik gariban kabak tek kök üstündeki tek kabak.
329088
Bu resimde birinciliğe aday kabağım görülüyor.
329085
Bu, gariban kabak. Buna hiç ihtimam göstermedim. üstünü bile örtmedim.
329086
Bu da ikinciliğe aday kabağım.
329087
Ben bu adaylıkları yazıyorum ama, daha önce üçüncülüğe aday diye fotoğrafını koyduğum kabak bir atak yaptı ve ikinciliğe oturdu. Çünkü şu anda 100 kg. Belki de birinciliğe aday kabağımı bile geçebilir. Üstelik o kök üzerinde 5 adet kabak var. Bu atak yapan kabağın hemen yanında 7-8 kg lık bir kabak vardı onu budadım. Madem böyle bir atak yaptı, ben de yardımcı olayım istedim.
Şu anda üç kök kabağımın üstünde 8 adet kabak var. Daha önce verdiğim toplam 400 kg kabak hasatını 500 kg olarak revize ediyorum. Muhtemelen daha fazlası da çıkacaktır.
Sonuç olarak bir adet 100 kg üstü, üç adet her biri 100 kg civarı (biraz fazlası ve biraz eksiği olabilir) ve toplamı 200 kg olan 4 adet daha bal kabağı hasat edeceğimi umuyorum. Toplam 500 yerine 600 kg mı oldu? Olabilir.
Selamlar, saygılar..
Hayırlısı olsun sayın Serpent.
Bu durumda ben de birinciliğe adayım, ama sondan. :p
Baştan birinci siz, sondan birinci de benim. :D
Şimdiden sizi ve kendimi tebrik ediyorum. :D :D
Saygılar, selamlar...
Hayırlısı olsun sayın Serpent.
Bu durumda ben de birinciliğe adayım, ama sondan. :p
Baştan birinci siz, sondan birinci de benim. :D
Şimdiden sizi ve kendimi tebrik ediyorum. :D :D
Saygılar, selamlar...
Sayın Dünyalı,
Tebrik etmek için acele etmeyiniz. Çünkü gün doğmadan neler doğar.
Yarışmaya katılmak için 1 Aralık'a kadar süre var. Bakarsınız benim bal kabaklarının başına bir şey gelir veya sessiz bir şekilde çalışan bir yarışmacı çıkabilir.
Bu arada, ben ayrıca yerli bal kabakları da yetiştiriyorum. Ölçüm yapmadım ama kabaklarımın bir çoğu 15 kg civarında gibi geliyor bana. Bir tanesinin resmini de koyayım.
329223:cool:
Selamlar, saygılar..
Sayın Dünyalı,
Tebrik etmek için acele etmeyiniz. Çünkü gün doğmadan neler doğar.
Yarışmaya katılmak için 1 Aralık'a kadar süre var. Bakarsınız benim bal kabaklarının başına bir şey gelir ....
Sayın serpent;
Allah korusun, Onların ne şekilde yetiştirildiğini, nasıl gözünüz gibi baktığınızı ben çok iyi bilirim.
...veya sessiz bir şekilde çalışan bir yarışmacı çıkabilir.
....
Böyle bir yarışmacı çıkarsa, ya çok sabırlı, ya da henüz bu yarışmadan bihaberdir.
... Bu arada, ben ayrıca yerli bal kabakları da yetiştiriyorum. Ölçüm yapmadım ama kabaklarımın bir çoğu 15 kg civarında gibi geliyor bana. ...
Benim babaklarım da tam bu civarlarda. Demek ki ben yanlış kabakla yarışmaya katılmışım.:D
Kazasız, belasız, iyi günler dilerim.
Sayın serpent;
Allah korusun, Onların ne şekilde yetiştirildiğini, nasıl gözünüz gibi baktığınızı ben çok iyi bilirim.
...
Kazasız, belasız, iyi günler dilerim.
Sayın Dünyalı,
Haklısınız, deyim yerindeyse bal kabaklarına gözüm gibi bakıyorum. En önemli endişem fare zararı. Çünkü bahçede bir iki fare var galiba. Fareler bal kabağını delip içindeki çekirdekleri yiyorlar. Eğer fareler kabağı delerlerse, o kabak yarışma dışı kalıyor. Bildiğim kadarıyla, içini gösterecek derecede çatlak veya deliği olan bal kabakları yarışmalarda kabul görmüyor.
Fareler için zehir yapamıyorum. Çünkü çevrede baykuşlar var. Zehirlenmiş fareyi yiyen baykuşlar ölüyor. Önceki yıl tam bir fare epidemisi vardı ve çevrede zehir yapanlar nedeniyle onlarca baykuş ölüsü toplandı. Kapan da yapamıyorum, çünkü çok sayıda kedi yavrusu var ve onlara zarar vermek istemiyorum. Zaten kediler bahçelere farelere karşı getirilmişti. Bu kediler farenin kökünü tam kazıyamadıysa da önemli derecede azalttı. Bundan sonra baykuşlara ve kedilere güvenmek zorundayım.
Bahçemi ziyaret eden bir kaç tane de kirpi var. Geçmiş yılların mesajlarından birinde okuduğum kadarıyla birinin bal kabağını yemişler. Ancak bu doğru olamaz. Çünkü kirpiler böcekçil hayvanlardır. Böcekleri yerler. Bitki olarak çilek, üzüm, böğürtlen gibi meyveleri de yerler. Kabak yediklerini sanmıyorum. Bunlar her gece bahçeme gelip etrafı kolaçan ediyor ve eşimin kediler için koyduğu kuru kedi mamalarını ağızlarını şapırdatarak yiyip gidiyorlar. Kirpilerin kuru kedi mamasına bayıldıklarını ve evde de bu şekilde beslenebileceklerini öğrendim.
Özetle birinci endişem fareler.
Selamlar, saygılar..
Ali Sapmaz
03-09-2012, 18:33
benden bu kadar :D
benden bu kadar :D
Siz biraz erken ektiğiniz için hasatınız da erken olmuş. Benim Eylül sonunu beklemem gerekecek herhalde.
Kabaklarınız çok sağlıklı görünüyor.
Eğer ağırlıklarını da yazarsanız, biz de bilgilenmiş oluruz.
Selamlar..
Ali Sapmaz
03-09-2012, 18:57
Siz biraz erken ektiğiniz için hasatınız da erken olmuş. Benim Eylül sonunu beklemem gerekecek herhalde.
Kabaklarınız çok sağlıklı görünüyor.
Eğer ağırlıklarını da yazarsanız, biz de bilgilenmiş oluruz.
Selamlar..
sayın serpent evde terazim olmadığı için henüz tartamadım. ama en kısa zamanda tartacağım.
amenajman
03-09-2012, 20:10
yaw arkadaşlar bendekiler bal kabağı değil ama bunlar kadarda büyük :D
yarışmaya katılsam olur mu
limon_sever
03-09-2012, 21:44
yaw arkadaşlar bendekiler bal kabağı değil ama bunlar kadarda büyük :D
yarışmaya katılsam olur mu
Bal kabağı olmayan ama bunlar kadar büyük kabakların cinsi nedir? Görmek isteriz...
Arkadaşlar,
Dün kabaklarıma bakmak ve hafif bir sulama yapmak için bahçeme gittim.
Hafif bir sulama yaptım, çünkü havalar biraz serinlediği için bitkinin su ihtiyacı azalmışa benziyor.
Merak ettiğinizi tahmin ediyorum ama fotoğraf çekmedim, ölçüm de yapmadım. Çünkü fotoğraf belli bir aşamadan sonra pek bir şey ifade etmiyor. Yani artık fotoğraflardan büyümenin hızını algılamak zorlaşıyor.
Sanırım üşendiğim için ölçüm de yapmadım. Bununla beraber görünüşe göre büyük kabağım 120 kg ağırlığı geçti. Tabii ki benim bu tahminlerim çok bir anlam ifade etmiyor. Esas olan tartıda ne çıkacağı.
Aslında mantar ilacı yapmam gerekirdi, ancak artık bitkiyi kendi haline bırakmak düşüncesiyle onu da yapmadım.
Yukarıda da söylediğim gibi, dev bal kabağı yetiştirmek teknik anlamda zor değilmiş. Ancak sürekli bir ilgiyi gerektiriyor ve bu da yorucu ve bir anlamda bıkkınlık verici bir iş haline geliyor.
Gelecek yıl bu işe devam edermiyim, bilmiyorum. Belki de çektiğim yorgunlukları unutup yeniden denerim.
Selamlar..
Ülkemizde yetiştirilmiş en büyük bal kabağı kaç kg?
Bu konuda 2012 dev kalkabağı yarışması içinde şu mesajı yazmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/1010317-post44.htm
Benim kabaklarımı gören komşularım Türkiye rekorunun ne olduğunu sordukları için bu konuda daha derinlemesine bir araştırma yaptım.
Gördüğüm kadarıyla medyada çıkan haberlerin önemli bir kısmı abartmayla ve masa başında, hatta kabağı dahi görmeden hazırlanmış.
Amacım başkalarını çalışmalarını küçümsemek veya kötülemek değil. Ancak bu tür yalan yanlış haberler insanları yanıltıyor.
Bunlardan en çarpıcı ve iddialı olanlara ait üç örnek vereceğim.
Antalya’da Gülizar Tunç isimli çiftçinin yetiştirdiği dev bal kabağı bilgisi var.
Korkuteli Gündem Gazetesi | DEV KABAK GÖRENLERİ ŞAŞIRTTI (http://www.korkuteligundem.com/haber-3129-DEV-KABAK-GoRENLERi-sAsiRTTi.html)
Bu habere göre yetiştirilen kabağın ağırlığı 118 kg.
Haberin tarihi 24.09.2009
Konulan fotoğraf ise bu.
329867
Ertesi yıl aynı haber çok benzer bir şekilde veriliyor:
130 kiloluk kabağı, yuvarlayarak çıkartabildi - Netgazete.com (http://www.netgazete.com/News/736833/130_kilo_agirliginda_kabak_yetistirdi.aspx)
Bu habere göre yetiştirilen kabağın ağırlığı 130 kg.
Haberin tarihi 02.11.2010
Konulan fotoğraflardan biri ise bu.
329868
Şimdi iki fotoğrafa da bakıp bu kabakların 118 ve 130 kg olup olmadığına kendiniz karar verin.
Bir diğer haber Çanakkale’den Gürsel Eskici’nin 220 kg ağırlığında yetiştirdiği dev bal kabağı haberi. Haberin linki şöyle:
Dev kabak görenleri şaşırtıyor - Bilgi ve Eğlence Portalınız | Porttakal (http://www.porttakal.com/haberler/gundem/dev-kabak-gorenleri-sasirtiyor-145138.html)
Haber tarihi 15.10.2008
Bu habere ait bulduğum fotoğraflardan biri aşağıda
329869
Bu haberin masa başında yazıldığı o kadar belli ki, adam Menderes mahallesinde yetiştirmiş, ama haberde Menderes çayı kenarında yetiştirilen diye bahsediliyor. Çanakkale’de Menderes çayı var mı?
Fotoğrafa bakın ve bu kabağın taş olsa ancak 220 kg gelebileceğini görün.
Üçüncü kayda değer haber Ordu’da Mehmet Şahin isimli çiftçinin yetiştirdiği bal kabağıyla ilgili
45 günde 160 kiloluk kabak yetiştirdi! - Netgazete.com (http://www.netgazete.com/NewsDetail.aspx?nID=715574)
Haber tarihi 01.08.2010
Bu habere ait bulduğum fotoğraflardan biri şöyle:
329870
Bu haberin başlığı 160 kg, ama metni 165 kg diyor. Eeee olacak o kadar.
Ayrıca elinde karpuz tutan adamın cüssesinden kıyasladığımda bu kabağın 165 kg olabileceği bana inandırıcı gelmiyor.
Şimdi amacım, kimsenin emeklerini küçümsemek değil. Sadece asparagas veya abartılı haber yapan medya mensuplarını göstermeye çalışmak. Eminim bu çiftçi kardeşlerimiz gazetecilere kabaklarının gerçek ağırlıklarını söylemişlerdir. Belki de kendileri hiç tartmamışlardır
Dev bal kabağında dünya rekorunun 911 kg olduğunu bilirsek, bu tür abartmaların hiçbir işe yaramadığını da bilmiş oluruz. Rekor yılı 2012 yani geçen yıl.
Atlantic Giant - Wikipedia, the free encyclopedia (http://en.wikipedia.org/wiki/Atlantic_Giant)
Interneti ve arama motorlarını icat edenlere müteşekkirim.
Selamlar..
amenajman
07-09-2012, 00:18
Bal kabağı olmayan ama bunlar kadar büyük kabakların cinsi nedir? Görmek isteriz...
pardon şimdi bi arkadaş yazmış 120 130 kilo diye. bendekiler 20-25 kiloya kadar çıkabiliyor.
Arkadaşlar,
Bugün bahçeme kabaklarıma bakmaya gittim.
Artık büyük kabağım büyümüyor. Bugünkü ölçüme göre kabak 120 kg da kalacak gibi görünüyor. Hep söylediğim gibi bu tahmini ölçümler yerine esas olan tartıda ne çıkacağı.
Baktım herkesin bir konu mankeni var, ben de komşumuz kızı 5 yaşındaki Deren'den konu mankeni olmasını istedim. Cimcime Deren babasının da izniyle derhal kabul etti.
330606
En baştan beri ikinciliğe aday kabağımın pabucunu üçüncülüğe aday olan kabak dama attı. Aynı kök üzerinde 5 kabak olan bitkideki kabaklardan biri olan bu kabak tam bir atak yaparak 110 kg ağırlıkla ikinciliğe tam manasıyla oturdu.
330605
Üstelik bu kabağın kabuğu hala yumuşak. Eğer birinciliği ele geçirirse şaşmayacağım.
Eskiden ikinci durumda olan kabak 100 kg ve keza daha önce gariban kabak olarak isimlendirdiğim kabak da 100 kg tahmini ağırlıkla üçüncülük ve dördüncülüğü paylaşıyorlar. Bu gidişle gariban kabak bile eski ikinciyi geçebilir. Çünkü üst fotoğrafta yanda görülen gariban kabağın da kabuğu hala yumuşak.
Bununla beraber, mevsim geçmekte olduğu için büyümeye devam edenlerin büyümesi iyice yavaşlamış durumda. Ben de artık kabuklar sertleşsinler ve kabaklar olgunlaşsın diye tüm örtüleri kaldırdım. Sulamayı da kestim.
Selamlar..
Sevgili Arkadaşlar,
Eğer bu yılki yarışmada birinci olursam, tohumlarımın üçte birini forum yönetimine teslim edeceğim. Ayrıca, ben de belli sayıdaki üyeye tohum yollayacağım. “Birinci olursam” dememin sebebi bunun bir garantisi olamayacağı içindir.
Daha önceki mesajlarıma bakarsanız çapraz tozlaşma ihtimali nedeniyle tohumlarımın safiyetinden emin değilim. Bu husus beni rahatsız ediyor.
Buna bir çözüm olmak üzere, geçen yıl tohumları aldığım yere yine tohum sipariş ettim. Bir pakette 15-20 tohum çıkıyor. Bu tohumlardan 16 tanesini de dağıtacağım.
Şöyle ki; sonuçların forum tarafından ilan edilmesinin ardından, talep eden ilk 8 kişiye hem kendi kabağımdan çıkan 5 adet tohumu hem de Kanada’dan gelecek tohumlardan iki adedini göndereceğim. Bunları da aynı paket içinde ayrı ayrı yerleştireceğim ki alan hangisinin hangi tohum olduğunu anlayabilsin.
Şimdiden kimse mesaj atıp tohum istemesin. Sadece sonuçlar ilan edildikten sonraki mesajları dikkate alacağım. Ona da epey bir süre var daha.
Sağlıcakla kalın..
Dev kabak yetiştirdiğimi bilen bir arkadaşım biraz önce telefon etti ve 174 kg lık dev kabak haberini verdi.
Buyurun siz de bakın.
174 Kiloluk Bal Kabağı Baltayla Kesildi, Satırla Doğrandı (http://www.f5haber.com/mugla/174-kiloluk-bal-kabagi-baltayla-kesildi-satirla-haberi-169690/)
Şimdi ben de bal kabağı yetiştirmesem belki anlayamam ama Allah aşkına bu kabak olsa olsa 74 kg ancak gelir. Belli ki haberi yapanlar başına bir tane "1" rakamı ilave etmeyi uygun bulmuşlar.
Fotoğrafa siz de bakın ve görün.
330689
Şeytan diyor ki "Kabağını tarttırırken bir de Noter getir ve kayıt altına al". Arkadaşlarım sürekli bunu söylüyordu da ben kaale almıyordum.
limon_sever
10-09-2012, 16:23
Bir de doğru düzgün haber yapan birini bulup röportaj yapın... :)
Bu kabak 174kg ise ben de 350kg falan çekerim. Sanıyorum omuz kantarı Pound ölçü birimine ayarlıymış... onu bile yanlış tartmışlar. Resimden görüldüğü kadarıyla bu kabak en fazla 60-70kg gelir. Ama resimlerde birden fazla kabak var. Belki de toplam ağırlığı yazmışlardır.
Balta kısmı da haberi yapan muhabirin işgüzarlığı herhalde. Daha keskin bir büyük bıçakla kesilemeyen kabak görmedim. Telef etmişler güzelim kabağı... Ne kabak tatlısı olurdu ondan... :)
http://www.f5haber.com/files/ajans/2012_09_10/galeri/53aa666310f5e7c03c9e63b14d07cd00_0.jpg
Dün bahçedeydik. Havalar serinleyince, bal kabakları da coşmuş. 8-10 adet yeni kabak oluşumu var. bir tanesi 3 kg., bir diğeri 2 kg. civarında, diğerleri daha küçük. Bakalım havalar soğumadan ne kadar büyüyebilecekler.
Arkadaşlar,
Biraz önce bahçemden geldim. İş seyahati nedeniyle bir haftadır bahçeme gidememiştim.
Aşağıdaki fotoğraflarda görüleceği üzere kabak bitkisi artık son demlerini yaşıyor. Üstteki fotoğrafta tüm Atlantic Giant kabaklarım bir arada görülüyor. Üç kök Atlantic Giant üzerinde toplam 8 kabak var. En önde görülen kabak sonradan atak yaptığını söylediğim kabak. Şu andaki ağırlığı, tahmin tablosuna göre 120 kg. Yani birinciliği ele geçirdi. Üstelik bu kabağın bulunduğu kökte toplam 5 kabak var. Üsteki fotoğrafta en önde görülen, birinciliği ele geçiren kabak. Fotoğrafa dikkatlice bakarsanız yaprakların arasında toplam 8 kabağı sayabilirsiniz.
Aynı kabağın daha detaylı fotoğrafını bir altta sunuyorum. Bu kabağın böylesi bir gelişim göstereceğini tahmin etmediğim için altına tahta, üstüne de örtü çekmemiştim.
331885
Bu araya aynı fotoğrafın büyük versiyonunu koyuyorum. Çünkü forum belli bir büyüklükten daha büyüklerini yüklemiyor.
Büyük resim için buraya (http://imageshack.us/a/img255/2817/img2012091600313.jpg) tıklayınız
331884
Dev kabak yarışması için bir iki kişinin yazdıklarından ve koyduğu fotoğraflardan başka hiç ilgi yok. Hadi hayırlısı.
Selamlar..
Artık sıra kabağın tartılması işne geliyor.
Forum üyesi iki arkadaştan kabakların olgunlaşma durumuna da bağlı olarak Eylül sonu veya Ekim ayının başlarında bir hafta sonu kabaklarımın hasatına katılmalarını rica ediyorum.
Kabakların bulunduğu bölge hakkında da biraz bilgi vereyim. Bahçem Ankara’nın Bala ilçesine yaklaşık 20 km mesafede. Yani Beynam köyü ile Bala arası bir yerde. Ankara merkeze yaklaşık 65 km mesafede. Katılmak isteyen arkadaşların ulaşımını ben sağlayacağım. İsterlerse kendi araçlarıyla da gelebilirler. Ayrıca katılacak arkadaşlara hava durumuna da bağlı olarak kendimizin yaptığı bahçe fırınında yapacağımız ya pide ya da güveç ikram edeceğim.
Kabakları ise Gölbaşı’nda veya Bala’da bir markette tartacağız. Aslında yakınımızdaki köyde hayvan tarttıkları bir elektronik kantar varmış. Ama ilgilisi, kantar ahır içinde olduğu için çıkışınızda hepiniz kokmuş olursunuz dediği için, onu kullanmaktan vaz geçtim. Eğer ayarlayabilirsem bir de Noter getirmeyi düşünüyorum. Dolayısıyla, bir çok gazete haberindeki gibi atmasyon bir ağırlıkla itham edilmeme gerek kalmaz.
Özetle bu hasata katılmak isteyen arkadaşların bana özel mesaj atarak telefon nolarını bildirmelerini rica ediyorum. Katılacak arkadaşların isterlerse aileleriyle birlikte güzel bir gün geçireceklerini umuyorum.
Selamlar, saygılar..
Arkadaşlar,
Bana sıklıkla sorulan iki sorunun yanıtını vermeyi gerekli görüyorum.
Bu bal kabağı (Dill’s Atlantic Giant) GDO’lu (Genetiği Değiştirilmiş Organizma) bir tür mü?
Hayır, değil. Bu bal kabağı 19. Yüzyıl sonlarında bazı kabaklar arası melezlemeyle elde edilmiş bir cins. Türün adı “Cucurbita Maxima”. Bu türün içine pek çok süs kabağı ve Turk’s Turban gibi kabaklar giriyor.
Ben kendi kabaklarımı yetiştirirken hormon kullandım mı?
Hayır, hiç bir hormon kullanmadım. Ben her ne kullandıysam (kimyasal gübre dahil) en ince detayına kadar önceki mesajlarımda belirttim. Ancak, dünya çapında rekorluk dev bal kabağı yetiştirenlerin köklendirme ve büyüme hormonu kullandıkları Internetteki bilgilerden anlaşılabiliyor.
Selamlar, saygılar..
Sayın Serpent; sizi tebrik ederim. Kabağın gelişim aşamalarını paylaştığınız gibi bir de yetiştirmede yaşadığınız tecrübeleri ve kabakla ilgili bilgileri aşama aşama bizlerle paylaştınız. De kabak yetiştirmede en büyüyk kabağı yetiştirmek için yapılan en büyük uygulama kökte tek kabak bırakıp kabak bitkisinin daha fazla büyümemesi için uç kırımı yapmaktır. Böylece bütün güç büyümekte olan kabağa gider. Keşke diğer kabakları koparsaydınız. Eminim kabağınız rahatlıkla 300 kg. üzerine çıkardı.
Bundan sonraki aşamaları da ilgi ile takip ediyor ve başarılar diliyorum. Kabağınızın yaprakları hala yeşil görünüyor. Hasadı Ekim sonu hatta Kasım ortasına kadar uzatabilirsiniz. Ankara'da olsaydım seve seve hasat partinize katılmak isterdim. Saygılar.
Sayın Serpent; sizi tebrik ederim. Kabağın gelişim aşamalarını paylaştığınız gibi bir de yetiştirmede yaşadığınız tecrübeleri ve kabakla ilgili bilgileri aşama aşama bizlerle paylaştınız. De kabak yetiştirmede en büyüyk kabağı yetiştirmek için yapılan en büyük uygulama kökte tek kabak bırakıp kabak bitkisinin daha fazla büyümemesi için uç kırımı yapmaktır. Böylece bütün güç büyümekte olan kabağa gider. Keşke diğer kabakları koparsaydınız. Eminim kabağınız rahatlıkla 300 kg. üzerine çıkardı.
Bundan sonraki aşamaları da ilgi ile takip ediyor ve başarılar diliyorum. Kabağınızın yaprakları hala yeşil görünüyor. Hasadı Ekim sonu hatta Kasım ortasına kadar uzatabilirsiniz. Ankara'da olsaydım seve seve hasat partinize katılmak isterdim. Saygılar.
Sayın almira,
Öncelikle ilginiz için teşekkür ederim.
Ben bu kabakları yetiştirirken dev bal kabağı yetiştirme amaçlı olarak yola çıkmamıştım. Amacım birkaç tane iri kabak yetiştirmekti. Zaten yarışmaya da hemen katılmadım. Eğer bu işin bu kadar kolay olacağını bilseydim, elbette tek kabak bırakırdım.
Üstünde 5 adet kabak olan kökteki kabakların toplam ağırlığı sanırım 300 kg dan daha fazla. Bunlardan biri 120 kg civarında. Dolayısıyla tek kabak bıraksaydım, sizin de dediğiniz gibi 300 kg ağırlığa belki de ulaşabilirdim. Aslında ben mütevazı bir hedefle yola çıkmış biri olarak, hedefimin çok üstünde bir gelişmeyi yakalayabildim.
Kabağın Eylül sonundan itibaren pek büyüyeceğini sanmıyorum. Yapraklarda hatırı sayılır derecede mantar var ve artık ilaç yapmak istemiyorum. Ayrıca, Ankara’nın iklimi gereği havalar serinlemeye başladı ve bu da Eylül sonundan itibaren pek büyüme olmayacağına işaret ediyor.
Eğer hasat partisine katılabilseydiniz, sizi de misafir etmekten mutluluk duyardım.
Selamlar, saygılar..
sayın serpent sanırım hepimiz bu partide olmak isterdik bahçe fırınındaki pide ve güveç isimleriyle bile bizi davet ediyor :p keşke hepimiz orada olsak kabak tatlısıda yapardınız değilmi :D ama şaka bir yana sayın serpent kabaklarınız övgüye değer sevdiklerinizle güle güle tüketin inşallah tabiii tarttıktan sonra ;)sonuçları merakla bekliyoruz kolay gelsin;)
Biraz önce bahçemden geldim. Artık kabak bitkileri ölüyor. Bu ayın sonu tam olarak hasat zamanı olacağa benziyor.
Fotoğraftan (http://imageshack.us/a/img507/6240/img2012092000316.jpg) da görülebileceği üzere bal kabakları deyim yerindeyse kabak gibi ortaya çıktılar.
Tüm Atlantic Giant kabaklarım (üç kökteki 8 adet kabak) bu fotoğrafta görülebiliyor. Arada bir tane de dalını bunların arasına uzatabilmiş bir yerli bal kabağı görülüyor.
Öğrendiğime göre hasattan sonra Atlantic Giant bal kabaklarının 10-15 gün güneş altında bırakılarak olgunlaşmalarının tamamlanması gerekiyormuş.
Selamlar, saygılar..
Arkadaşlar,
Forum üyesi iki arkadaşın hasat ve tartıma katılmaları için çağrı yapmıştım.
http://www.agaclar.net/forum/1019344-post88.htm
Ancak, şu ana kadar bu tartıma katılmak istediğini belirten bir kişi bile Ankara'dan çıkmadı.
Ben de bir kere daha hatırlatayım dedim.
Selamlar..
bugun topladim 3 kabagimida en buyugu 80 kilo geldi diger 2 sini tartmadim ama 40 50 vardir heralde onlarda bukabaklar yeniomu acaba tadi nasil ?
Bir aydır bahçedeki kabaklar yeni filizler çıkartıp yeni kollar atmaya başladı. Tabi bununla birlikte yeniden çiçeklenmeye ve yeni kabaklar yapmaya başladı.
Geçen hafta bahçeye gittiğimizde, 1-1,5 kg. civarında olan 2 adet kabağımızın kopartıldığını gördük. Büyük kabağı da götürürler mi? düşüncesiyle, 20 gün öncesinden hasat ettik.
Tahmin ettiğim kadar ağır gelmedi, 12,765 geldi. Yarışmaya katılan arkadaşların kabaklarının % 10'u kadar oldu ama olsun. Allah bereket versin, bu kadarı bize yeter. Daha yarışma sonuçlanmadı ama, sanırım birinci belli oldu. Ben, sondan birinci oldum.:D
Yeni yetişen kabaklardan 1 tanesi 5 kg. civarında oldu. Ya giderse diye, kabağın yaprakları ve etrafında çıkan otlarla nasıl saklayacağımızı şaşırıyoruz. Soğuklar başlayana kadar toplamda 50 kg.kadar bal kabağı hasat edebileceğimizi tahmin ediyorum.
limon_sever
23-09-2012, 14:29
Bir aydır bahçedeki kabaklar yeni filizler çıkartıp yeni kollar atmaya başladı. Tabi bununla birlikte yeniden çiçeklenmeye ve yeni kabaklar yapmaya başladı.
Geçen hafta bahçeye gittiğimizde, 1-1,5 kg. civarında olan 2 adet kabağımızın kopartıldığını gördük. Büyük kabağı da götürürler mi? düşüncesiyle, 20 gün öncesinden hasat ettik.
Tahmin ettiğim kadar ağır gelmedi, 12,765 geldi. Yarışmaya katılan arkadaşların kabaklarının % 10'u kadar oldu ama olsun. Allah bereket versin, bu kadarı bize yeter. Daha yarışma sonuçlanmadı ama, sanırım birinci belli oldu. Ben, sondan birinci oldum.:D
Yeni yetişen kabaklardan 1 tanesi 5 kg. civarında oldu. Ya giderse diye, kabağın yaprakları ve etrafında çıkan otlarla nasıl saklayacağımızı şaşırıyoruz. Soğuklar başlayana kadar toplamda 50 kg.kadar bal kabağı hasat edebileceğimizi tahmin ediyorum.
Sayın Dünyalı,
Bizim kabaklarda da dediğiniz gibi yeni kabaklar var. Muhtemelen içleri olgunlaşmayacak. Yeni kabakları nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
Sayın Dünyalı,
Bizim kabaklarda da dediğiniz gibi yeni kabaklar var. Muhtemelen içleri olgunlaşmayacak. Yeni kabakları nasıl değerlendirmeyi düşünüyorsunuz?
Sayın limon_sever;
Kabakların üzerinde oldukça fazla yeni kabak oluşumu var. Dün birkaçını kopartıp seyreltme yaptık. Kopardıklarımızın tadına baktık, acura benzer tadı var. :D
Bunlardan çok güzel turşu olacağı kanaatine vardık. :p
Soğuklar başlayıp, kabakların köklerine don vurunca, körpe olanları (kelek turşusu gibi) turşu yapmaya karar verdik. :p
Hımm!
Benim hasat ve kabak tartım davetime olumlu yanıt veren Ankara'dan bir kişi bile çıkmadı. Demek ki Ankaralı üyelerin ilgisini çeken bir konu değil.
Kimse çıkmayınca en büyük kabaklarımdan bir tanesini (yani eski birinci ve muhtemelen yeni ikinci durumdaki kabak) neredeyse tamamiyle olgunlaştığı için hasat edip tarttık. Bu iş kolay olmadı. Çünkü elimizdeki iki banyo baskülü de en fazla 120 kg a kadar tartabiliyor. Ayrıca kabağı bunların üstüne koysak, üst platformlarının küçüklüğü nedeniyle koyamıyoruz.
Mühendis oluşumuzun yardımıyla iki baskülü birleştirecek şekilde bir tartı yaptık. iki baskülü birleştirecek şekilde bir sağlam kontraplak koyduk. Baskülleri sıfırladık ve kabağı koyduk. Sonuçta iki baskülün okumalarının toplamı kabağın ağırlığını verdi. 131,2 kg. Bu arada, kabağı üstüne koyduğumuz kilim ile 5 kişi zor bela tartı yerine taşıyabildik.
Şimdi bu tartım herkesi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde kabağı Ankara'nın Bala ilçesine götürüp orada bulduğum 150 kg kapasiteli elektronik tartıda tekrar tartacağız. Ayrıca Bala Noteri'nde tescil ettirmeye çalışacağız.
O nedenle şımdilik verdiğim sonucu geçici bir sonuç olarak deklere ediyorum.
Vakit bulunca fotoğrafları da foruma koyacağım.
En büyük olduğunu düşündüğüm kabağın kabuğu henüz sertleşmediği için hasat etmedik. Onun hasatına 8-10 gün var diye düşünüyorum. Hasat edince onun da 130 kg civarında veya daha fazla olmasını bekliyorum.
Selamlar..
Hımm!
Benim hasat ve kabak tartım davetime olumlu yanıt veren Ankara'dan bir kişi bile çıkmadı. Demek ki Ankaralı üyelerin ilgisini çeken bir konu değil.
Kimse çıkmayınca en büyük kabaklarımdan bir tanesini (yani eski birinci ve muhtemelen yeni ikinci durumdaki kabak) neredeyse tamamiyle olgunlaştığı için hasat edip tarttık. Bu iş kolay olmadı. Çünkü elimizdeki iki banyo baskülü de en fazla 120 kg a kadar tartabiliyor. Ayrıca kabağı bunların üstüne koysak, üst platformlarının küçüklüğü nedeniyle koyamıyoruz.
Mühendis oluşumuzun yardımıyla iki baskülü birleştirecek şekilde bir tartı yaptık. iki baskülü birleştirecek şekilde bir sağlam kontraplak koyduk. Baskülleri sıfırladık ve kabağı koyduk. Sonuçta iki baskülün okumalarının toplamı kabağın ağırlığını verdi. 131,2 kg. Bu arada, kabağı üstüne koyduğumuz kilim ile 5 kişi zor bela tartı yerine taşıyabildik.
Şimdi bu tartım herkesi tatmin etmeyebilir. Bu nedenle önümüzdeki günlerde kabağı Ankara'nın Bala ilçesine götürüp orada bulduğum 150 kg kapasiteli elektronik tartıda tekrar tartacağız. Ayrıca Bala Noteri'nde tescil ettirmeye çalışacağız.
O nedenle şimdilik verdiğim sonucu geçici bir sonuç olarak deklere ediyorum. Hani derler ya 'Resmi olmayan geçici sonuç' diye. İşte onun gibi bir şey.
333895
333896
333897
En büyük olduğunu düşündüğüm kabağın kabuğu henüz sertleşmediği için hasat etmedik. Onun hasatına 8-10 gün var diye düşünüyorum. Hasat edince onun da 130 kg civarında veya daha fazla olmasını bekliyorum.
Selamlar..
Aynı mesaj iki kere olmuş özür dilerim.
Bu da aynı kabağın hasatından bir gün önceki fotoğrafı.
Konu mankenimiz, insan, hayvan ve bitki sevgisiyle dolu eşim.
333909
Arkadaşlar,
Yarışmanın başından beri bir sponsor veya ödül söz konusu değil. Geçmiş yıllarda bazı ödüller öngörülmüş. Bu yıl bu konuda hiçbir şey yok.
Gerçi bu yarışmaya bir ödül almak için katılmış değilim. Ama insan yine de bir şeyler bekliyor. Her ne kadar birinciliğim henüz kesinleşmediyse de şu ana kadar benim kabağımın ağırlığına yaklaşan olmadı.
Ben de kendi sponsorunu kendin bul yaklaşımından hareket ederek, Gübretaş firmasına başvurdum. Çünkü kabaklarımı yetiştirirken onların ürünü olan 15-15-15 NPK gübresini kullanmıştım. Sağolsunlar, Ankara Bölge ofisindeki bazı arkadaşlar ilgi gösterdiler ve eğer yarışmada birinci olursam ücretsiz olarak toprak analizimi yapacaklar. Böylelikle gelecek yıllarda toprağımın durumuna göre gübre kullanımını yapabileceğim. Bu arkadaşlar, bildiğim kadarıyla forumda bu yarışmayı takip ediyorlar. Normalde firma ismi veya marka vermem, ama böylesi bir katkı sağlamayı öngördükleri için onların firma ismini vermeyi uygun gördüm.
Selamlar..
Arkadaşlar,
Bal kabağı tartımı davetime Ankara’dan kimse katılmak için başvurmadı. Ben de kabağımı, Ankara’nın Bala ilçesine götürdüm. Sağolsunlar, İlçe Tarım Müdürlüğündeki arkadaşlar da yardımcı oldular ve kabağı Bala’da tarttırdık ve Bala Noteri de İlçe Tarım Müdürlüğünde görevli Ziraat Mühendisi bir arkadaşın bilirkişiliği altında hem bal kabağı olduğunu hem de ağırlığına ait zaptı hazırladı.
Tartım şu şekilde oldu: 150 kg kapasiteli terazi üstüne önce kabağı yerleştirebilmek için kalın bir sunta kondu ve darası otomatik olarak terazi tarafından alındı. Yani, terazi sıfırlandı. Üstüne kabağı bir kilim içinde koyduk. Çünkü kabağı terazi üstünde ittirip kaktırarak koyarak teraziye bir zarar vermek istemiyorduk. Bu haliyle terazi 128,100 kg gösterdi. Kabağı kilimle beraber terazi üstünden aldıktan sonra kilimi kabağın altından aldık ve kilimi aynı şekilde tarttık. Terazi 2,650 kg gösterdi. Bu durumda bal kabağımızın net ağırlığının 125,450 kg olduğu anlaşıldı.
Biz bu işlemleri yaparken epey bir meraklı da tartım yaptığımız yere toplandı. Hatta Bala Belediyesi fotoğrafçısı da gelerek belediye web sitesine koymak üzere fotoğraflar çekti. Artık ne zaman koyarlar bilmiyorum.
Kesin Sonuç: Bal kabağımın ağırlığı 125,45 kg.
Not 1: Yarışma kurallarına göre bal kabağının forum üyesi iki arkadaşın gözetiminde tartılması gerekiyordu. Ancak ben buna uyamadım. Çünkü Ankara’dan hiç kimse buna talip olmadı. Zaten biraz da bu yüzden noter tescilini istemiştim. Sanırım kurala uymadım diye yarışma dışı bırakılmam.:cool:
Not 2: Bahçemdeki en büyük kabaklardan bir tanesi henüz tam olarak olgunlaşmadığı için bir zarar vermemek adına onu tartıya götürmedim. Sanırım o kabak daha ağır. Tabii ki tartmadan tam olarak emin olamam. Bu nedenle eğer forum üyesi arkadaşlar bu tartı işine katılmak isterlerse onların nezaretinde tartacağım. Yani davetim hala geçerli. Tartıda kullandığımız teraziyi sahibi bahçeme getirecek. Dolayısıyla Bala’ya gitmemize gerek kalmayacak. Daha ağır çıksa bile bu kabağımı yeniden notere götürmeyi düşünmüyorum. Çünkü aldığım sonuç benim için fazlasıyla yeterli.:cool:
334541
334542
334543
Selamlar, saygılar..
Sayın Serpent, bu kabağın tohumlarını paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Sayın Serpent, bu kabağın tohumlarını paylaşmayı düşünüyor musunuz?
Evet, düşünüyorum.
Bunun için bu konudaki #77 mesajıma bakınız.
http://www.agaclar.net/forum/1017025-post82.htm
Selamlar..
hevesli meraklı
26-09-2012, 23:14
Arkadaşlar,
Bal kabağı tartımı davetime Ankara’dan kimse katılmak için başvurmadı.
.........................
Kesin Sonuç: Bal kabağımın ağırlığı 125,45 kg.
Sayın Serpent, önce aldığınız sonuçtan ötürü sizi kutlarım, sonra da davetinize katılmayı ve bu güzel sonuca sizlerle birlikte şahit olmayı çok istediğimi, ama çalışan biri olduğum için bunu gerçekleştiremediğimi söylemek isterim.
Allah ömür verirse, emekli olacağım için, seneye bu davetinizin geçerli olacağını umuyorum:D
Daha tombiş kabaklar yetiştirmeniz dileğiyle.....
Arkadaşlar,
Benden başka fotoğraf koyan yok.
Tüm bal kabaklarını hasat ettim. Toplam yaklaşık 700 kg Atlantic Giant çıktı. Ayrıca yerli bal kabaklarım da yaklaşık 300 kg. Yani toplamda yaklaşık 1000 kg kabak hasat etmiş oldum. Yerli bal kabaklarını tek tek tarttım. Ama terazim Atlantic Giant kabakları tartamıyor. Bu sebepten yaklaşık diyorum. Fazlası vardır eksiği yoktur.
Aşağıda Notere tescil ettirdiğm kabaktan muhtemelen daha ağır olan kabağın resmini görüyorsunuz. Konu mankenlerimiz cimcime Deren ve ağabeyi Kadir.
335478
İkinci resim ise yerli bal kabaklarıma ait.
335479
Ne iş yaparsanı yapın işinizi canı gönülden yapın.
Bu sözü büyüklerimiz çok söylemiştir.Sayın Serpent bu sözü sonuna kadar hak ediyorsunuz .Emeginize ve elinize sağlık ....
Sayın Serpent;
Sizi bir kez daha tebrik ediyorum. Bildiğim kadarıyla, dev bal kabağı yarışmasının birincisi sizsiniz.
Ayrıca toplam da da (sitede en çok bal kabağı 1000 kg. yetiştirerek) birinci sizsiniz.
Hem tek, hem de toplam da en ağır bal kabağını yetiştirerek 2 ödülü birden hak ettiniz.
Bu nedenle de sizi ikinci kez tebrik ediyorum.
limon_sever
01-10-2012, 12:31
Sayın Serpent,
Öncelikle tebrik ederim. Sayın Dünyalı olayı çok güzel açıklamış.
Dev bal kabağı tohum dağıtımını ne zaman yapacaksınız?
Sayın beyz66, Dünyalı, tuya ve limon_sever,
Tebrik mesajlarınız için teşekkür ederim.
Keza, konuya yazdığım mesajları beğenen arkadaşlara da teşekkür ederim.
Birinci olduğum henüz forum yönetimi tarafından ilan edilmedi.
Bununla beraber, birinci olsam da olmasam da isteyen arkadaşlara tohum yollayacağım. Tohumlarımın safiyetinden emin olmadığım için hem kendi tohumlarımdan hem de yeniden Kanada'dan sipariş ettiğim tohumlardan yollayacağım.
Kanada'dan sipariş ettiğim tohumlar Kasım ortasında elime geçecek. Takdir edersiniz ki kabakları da kısım kısım keseceğim. Dolayısıyla şimdilik tohum siparişinde bulunmayınız. Zamanı geldiğinde talepleri alacağım.
İlgi gösteren herkese teşekkürlerimle selam ediyor, saygılarımı sunuyorum.
Merhaba Sayın Serpent,
Öncelikle balkabağı yetiştiriciliği konusunda, bizlere görsel bir şölen takip ettirdiğiniz için size teşekkür ederim. Bir kendi yeriştirdiğim kabaklara bakıyorum, bir de sizinkilere. Herhalde tamamını basküle koysam sizin 1 kabağınız etmeyecek. Bu nedenle bu sezon sadece izlemekle yetindim. Tebrik ederim.
Meşhur oldum arkadaşlar!
Dev bal kabağı yetiştirdiğimi bilen bahçe komşularımdan birinin haber vermesiyle gazetelerde de boy gösterdik.
Bugünkü (02 Ekim 2012) Cumhuriyet gazetesi Ankara sayfalarında (Sayfa A3) şu haber çıktı.
335914
Gerçi benim ifadem hafifçe değiştirilmiş. Ama özü itibariyle doğru.
Bu haber ile kimliğim de açığa çıkmış oldu. Yalan-dolan bir iş yapmadığımız için önemi yok.
Selamlar..
İmzalı bir resminizi isteriz artık :)
sayı serpent bana göre ünlü olan sadece siz değilsiniz kabağınızda ünlü olmuş ;)artık ikinizin yanyana çekilmiş bir imzalı resminizi bizde bekliyoruz ;)
Sayın Serpent,
Emekleriniz karşılığını almanız çok güzel.
Sizi tebrik ediyor, başarılarınızın devamını temenni ediyorum.
hevesli meraklı
02-10-2012, 20:03
Bu emeğin ünlü olması kadar doğal birşey düşünemiyorum.
Gönül istiyor ki, keşke emeğinizin karşılığı, güzel bir süpriz olan gazete haberinden başka şeyler de olabileydi.:)
Biz 125 kiloluk kabakla teselli bulurken, dünya rekorunun bu yıl ne olduğuna bir bakın.
Biggest pumpkin ever recorded at U.S. fair - The Weather Network (http://www.theweathernetwork.com/news/storm_watch_stories3&stormfile=Biggest_pumpkin_ever_recorded_at_U.S._fa ir_01_10_2012?ref=ccbox_weather_topstories)
Kuzey Amarika'da son yıllarda bir tonluk bal kabağını kim yetiştirecek şeklinde yarışmalar yapılıyordu. Bu habere göre bir tonluk kabak yetiştirilmiş bulunuyor. Yani 2009 pound bu da 911 kilodan fazla ediyor.
Hemen hani bir tondu diye itiraz etmeyin. İngiliz ölçü biriminde 2000 pound onların bir tonu oluyor; bizim kullandığımız ton (1000 kg) ise mühendislikte ve ticarette metrik ton olarak adlandırılıyor.
Selamlar..
İlave: Yetiştiricisi 5500 Dolar ödül ile ilk defa bir ton geçildiği için ilave 10 000 Dolar ödül almış. Tohumlarının ise tanesi 300 ile 1000 Dolar arasında satılabilecekmiş.
k_donmez
04-10-2012, 21:06
Kutlarım Sayın Serpent. Sizin üretiminiz olan kabaklar da forumun rekoru oldu. Önceki yıllarda ben de katılmıştım. Bu yıl izleyiciyim. Emeğinize sağlık.
Dev bal kabağı yetiştirilmesi yarışma kuralları gereği 1 Aralık tarihine kadar beklemem ve sonucun forum tarafından ilan edilmesi gerekiyor.
Tebrik eden arkadaşlara teşekkür ediyorum. Ancak ben bunu büyük bir kabak yetiştirmeye ait bir tebrik olarak algılıyorum. Dolayısıyla yönetimin sonucu ilan etmesini bekleyeceğim.
Bu arada kabaklardan kestikçe tadı vs hakkında arkadaşları bilgilendireceğim.
Gelecek yıl yeniden ekermiyim bilmiyorum. Bu birazda bu kabakların tadının nasıl çıkacağına bağlı. Eğer ekersem hedefimin 220 kg ve üstü olacağını şimdiden ilan edeyim. Bu yıl ilk defa ekmeme rağmen çok tecrübe kazandım. Kazandığım tecrübeleri de kendime saklamadan bal kabağı yetiştirilmesi bölümünde paylaştım.
Aslında bu işi ilk defa yapan ve hedefi sadece bir kaç iri kabak yetiştirmek olan biri olarak kendi beklentilerimin üstünde bir başarı elde ettiğimin farkındayım. Dolayısıyla bu tecrübeleri gelecek yıl değerlendirebilirsem daha büyük bir kabağı yetiştirebileceğimi düşünüyorum.
İlgi gösteren ve tebrik eden tüm arkadaşlara tekrar teşekkürler, selamlar..
furkan yıldız
05-10-2012, 14:46
Gerçekten tebrikler. Böyle bir kabağı yetiştirmek ayrı bir haz olmalı. Artık çevrenizdekiler kabağa doyar 1 kabakla bile.
Notere tescil ettirdiğim dev bal kabağını kestik. Kabağın görünümü çok güzel.
Konu komşuya dağıttık. Komşularımızdan birisi pişirdi ve tadı fena gelmedi. Bizim yerli bal kabaklarına benzemiyor. Bize tadı biraz Trabzon elması da denilen hurmaya benziyor gibi geldi. Diğer pişirenler ne yaptı bilmiyorum. Ancak ben yine de bizim kabakları tercih ederim.
Aşağıya üç fotoğraf koyuyorum. Çekirdeklerini aldım. Günü gelince dağıtacağım.
338254
338256
338255
Maşallah çok güzel görünüyor. Testereyle kestiğinize göre kabuğu sert galiba. Benim daha önce yetiştirdiğim türün kabuğu çok ince idi. Bıçakla rahatlıkla kesilmişti. Sizinkinin etli kısmı daha kalın. Benimkisinin etli kısmı daha inceydi. Ortasında da kocaman bir boşluk vardı.
Sayın almira,
Kabuk çok ince, biz kolay olsun diye testereyle kestik. Aslında o testere de işin biraz gösterişi için :o Kullandığımız testere o değil, arkada hamağın ayağı üstünde görülen küçücük bir budama testeresi. Eeee, millet baltayla kesiyor, satırla doğruyormuş. Biz şimdi çakıyla kestik desek biraz tuhaf kaçardı herhalde. Aslında, bizim kabaklarla karşılaştırınca kabuğu elma kabuğu gibi yumuşacık.
Doğrusu ben de etli kısmınının bu kadar kalın olmasını beklemiyordum. O nedenle görünümü çok güzel dedim.
Kültigin
12-10-2012, 21:38
Yarışmaya katılmadan gizli gizli yetiştirdiğim kabağımı şimdi açıklıyorum : Tahmini ağırlığının 175 -190 arasında olduğunu sanıyorum. Sanırım bu yılki yarışmayı ben kazanırım. Kabağımın bir iki resmini ekleyeyim. :cool:
Kültigin
12-10-2012, 21:43
Şeyi söylemeyi unutmuşum. Ağırlık ölçü birimini... 175-190 arası derken, 175-190 GRAM arası.
:p:p:p
Şaka bir yana, dev kabak yarışmasına bu kabağımla katılsaymışım, kesin sondan birinci olurmuşum. :dilli:
İşte buyrun kabağımın diğer resimleri. Aslında arada bir cüce kabak yarışması da yapsak mı ne. O zaman iddialı yarışmacılardan biri olurum. :p
Sn Kültigin,
Kabaklarınız çok sevimliymiş... tebrikler. :)
Aslında mini balkabağı yarışması niye yapılmıyor bilmiyorum?
hevesli meraklı
12-10-2012, 22:07
.. 175-190 arası derken, 175-190 GRAM arası.
Bonsai mi yapmak istemiştiniz:D
Bence de çok şirin. :D Bunun tohumlarını tohum takas etkinliğine göndermiyormusunuz?;)
Kültigin
12-10-2012, 22:44
Bence de çok şirin. :D Bunun tohumlarını tohum takas etkinliğine göndermiyormusunuz?;)
İyi fikir sayın Almira. Eşşeğin aklına karpuz kabuğu düşürdünüz. Aklınızla bin yaşayın. Yarın çekirdek hasadına başlayayım. :p
Estağfurullah! Bende farklı tür merakı var ne yapayım. Görünce dayanamıyorum işte.:D
Kültigin
13-10-2012, 14:21
180 adet tohum elde ettim. Az birazı kendime, kalanı foruma, yani tohum takas etkinliğine inşallah. 15 şer tohumdan 10-11 kişiye yeter sanırım. Bir iki güne kalmaz Halil beye göndririm. :-)
Dev balkağı tohumunu Türkiyeden alabilirsin. tropikalfidan.com da yarışmalarda dereceye girmiş kabakların tohumları var...Ben aldım,Mart ayında ekmemi soylediler,Türkiye rekorunu kıracağım önümüzdeki yıl...Ama alırken iki farklı cins alıp çaprazlama yapmak gerekiyor,buna dikkat et..
Sayın Kültigin sabah sabah iyi güldürdünüz beni. Bende ciddi ciddi büyük bir kabak bekliyordum. :D
Zeynep Yılmaz
26-10-2012, 15:43
Tebrik ederim süper görünüyor birinci kabak
ağaç sevdalısı
28-10-2012, 02:07
sayın serpent tebrikler benim kabaklar 10 kilo da kaldı 2 adet sayın yonalın 77 kiloluk kabağının toğumlarından ekmiştim. tohumları alıp paylaşacağım geçen yılki kabakların tadı yoktu bu yıl yetişenleri kesmedim ancak kireç suyunda yapılan tatlısı güzel oluyor
furkan yıldız
30-10-2012, 11:36
Dev bal kabağı görenleri şaşırtıyor - Sabah - 30 Ekim 2012 - 30 Ekim 2012 (http://www.sabah.com.tr/Yasam/2012/10/30/dev-bal-kabagi-gorenleri-sasirtiyor)
Yukarıdaki linkteki kabak sayın Serpent'in kabağının yarısı ama Sabah'a haber olmuş. Kabak görmemişler heralde :)
Ayşe Yıldız
30-10-2012, 11:40
Şeyi söylemeyi unutmuşum. Ağırlık ölçü birimini... 175-190 arası derken, 175-190 GRAM arası.
:p:p:p
Şaka bir yana, dev kabak yarışmasına bu kabağımla katılsaymışım, kesin sondan birinci olurmuşum. :dilli:
İşte buyrun kabağımın diğer resimleri. Aslında arada bir cüce kabak yarışması da yapsak mı ne. O zaman iddialı yarışmacılardan biri olurum. :p
Yanında hiç birşey yokken dev bir kabak halbuki.
Sayın Serpent ;
Bu senenin birincisi belli ki sizsiniz, tebrikler. Size bir sorum olacak yetiştirmiş olduğunuz kabak tohumu yurt dışından mı yok sa daha önce denenmiş bu kilogramın üzerine çıkmamış atlantik kabağından mı elde ettiniz?
Sayın Yenı Zeytıncı,
Tohumları Kanada'dan getirmiştim.
Mesajlarımı okursanız bu konuyla ilgili bilgi verdiğimi görebilirsiniz.
Sevgiler..
Halil Önen
12-11-2012, 15:01
Sayın Serpent ;
Bu senenin birincisi belli ki sizsiniz, tebrikler. Size bir sorum olacak yetiştirmiş olduğunuz kabak tohumu yurt dışından mı yok sa daha önce denenmiş bu kilogramın üzerine çıkmamış atlantik kabağından mı elde ettiniz?
Evet burada (http://www.agaclar.net/forum/1025379-post107.htm)ymış...;)
Geçmiş mesajları okumanın faydası var...:)
Sayın Halil Bey ;
Bilgilendirdiğiniz için çok teşekkür ederim. Bundan sonra daha dikkatli olurum.
serpent kardeş tebrik ederim bizleride heveslendirdin bu sene bende bal kabağı ekecem ben 30 kilo üzerine çıkarsam başardım sayacam
Mine Pakkaner
02-12-2012, 20:26
2012 agaclar.net Dev Bal Kabağı Yetiştiriciliği Yarışması sonucu belli oldu sevgili dostlar.
Yarışmamızın birincisi Serpent.
125, 450 kg lık harika bir kabak yetiştiren üyemizi kutluyor ve birincilik ödülü olarak, ürünlerinde kullanmak üzere, dev balkabağına özel olarak hazırlanmış HepYeşil Organik Gübre (http://www.hepyesilorganik.com/) karışımını adresine yolluyoruz.
Tebrikler Serpent.
Kültigin
02-12-2012, 22:32
Tebrikler sayın Serpent. http://www.galipabi.ru/forum/images/smilies/clap.gif
Çok teşekkürler.
Doğrusu yollanacak bu ödül benim için sürpriz oldu. Bunun için de ayrıca teşekkürler.
Yeni yılda dev kabak yetiştirmek isteyenlere başarılar..
Tekrar teşekkürler..
Tebrikler, seneye daha yükseğine ulaşırsınız umarım.
Tebrik ederim sayın Serpent, sezon boyu her gün baktınız, ölçtünüz, fotoğrafını çektiniz, netice böyle bir kabak elde ettiniz, başarlarınızın devamını bekleriz
zaten sonucun böyle olacağını tahmin ediyorduk sayın serpent kutlarım siz ve kabağınız en büyüksünüz;) :rolleyes:
sayın serpent hakikaten güzel bir sonuç elde ettiniz.sizi tebrik ediyorum. daha nice başarılara...
acizane bende geçen yıl bana tohum gönderme inceliğini gösteren agaclar.net tutkunları sayesinde 2 kök atlantic giant ektim.oldukça iyi gelişimi olmasına rağmen her oluşan kabak yaklaşık bir plastik top büyüklüğüne gelince kendi kendine çürümeyi seçti.sonuçta elimde hiç kabak yok.nedenini bilmiyorum an az 5 tane bu şekilde kabak zayi oldu.sizin deneyimlerinizde bunun gibi bir sorun oluşmuş ve çaresini bulabilmiş iseniz yardımız beni çok mutlu edecektir. saygılarımla.
acizane bende geçen yıl bana tohum gönderme inceliğini gösteren agaclar.net tutkunları sayesinde 2 kök atlantic giant ektim.oldukça iyi gelişimi olmasına rağmen her oluşan kabak yaklaşık bir plastik top büyüklüğüne gelince kendi kendine çürümeyi seçti.sonuçta elimde hiç kabak yok.nedenini bilmiyorum an az 5 tane bu şekilde kabak zayi oldu.sizin deneyimlerinizde bunun gibi bir sorun oluşmuş ve çaresini bulabilmiş iseniz yardımız beni çok mutlu edecektir. saygılarımla.
Sanırım cevabı benim #58 mesajımda var.
Kabak olgunlaşmadan niçin çürür?
Eğer çevrede erkek çiçeklerin polenlerini dişi çiçeğe taşıyacak yeterli sayıda arı ve/veya böcek yoksa ve siz de elle tozlaşma yapmadıysanız; o meyve içinde nesli devam ettirecek tohum gelişemeyeceği için bitki o kabağı düşürür (İngilizcedeki deyimiyle "abortion"). Ayrıca, tozlaşma olsa bile kabak düşük yapabilirmiş. Bunun sebebinin ise fırsatçı bir mantar olduğuna dair bulgular varmış.
İri kabak yetiştireceğim derken öğrendiklerimden bazıları bunlar.
Ancak mantar ihtimaline karşı ne yapılabilir bilmiyorum.
Selamlar..
Sayın Serpent;
Sizi peşin peşin tebrik etmiştim. Şimdi kesin sonuç açıklandığına göre sizi canı gönülden tekrar tebrik ederim.
Benim bahçede hala 2 ila 4 kg. arasında 3 tane bal kabağı var. Daha önce de dediğim gibi, toplam 8-9 balkabağımız oldu. Tamamında senin 1 balkabağının ağırlığına yetişemedik. :D Buna da şükür.
arabicjasmine
07-12-2012, 14:25
vay cook güzel
Sayın Serpent, başarınızı yürekten kutlarız.
Yaptığınız işe inanmanız, çalışmanız ve gerçekleştirmeniz takdir edilesi bir çabaydı.
cihan_as
11-12-2012, 21:11
2012 agaclar.net Dev Bal Kabağı Yetiştiriciliği Yarışması sonucu belli oldu sevgili dostlar.
Yarışmamızın birincisi Serpent.
125, 450 kg lık harika bir kabak yetiştiren üyemizi kutluyor ve birincilik ödülü olarak, ürünlerinde kullanmak üzere, dev balkabağına özel olarak hazırlanmış HepYeşil Organik Gübre (http://www.hepyesilorganik.com/) karışımını adresine yolluyoruz.
Tebrikler Serpent.
Sn serpent tebrikler.
Arkadaşlar,
Dev bal kabağı yetiştirilmesi işinde bana sponsor olan Gübretaş firması bahçemin toprağının analizini yaptı.
Toprağım karakteristikleri bakımından çok ağır bünyeli killi toprak çıktı.
Topraktaki azot, fosfor ve potasyum elementleri yeterli gözüküyor. Ancak bunların bitkiye yarayışlı hala getirilmesi için çiftlik gübresi ve/veya leonardit kullanımı öneriliyor. Sanırım, bir miktar leonardit temin edip toprağa atacağım.
Analizlerden eksik kalan iz element analizlerini de firma yakında bildirecek.
Gübretaş firmasının Ankara bölge müdürlüğü çalışanlarına ve tabii ki firmanın kendisine gösterdikleri ilgi nedeniyle teşekkür ediyorum.
Selamlar..
Forumun bu bölümünden habersizim, bugün tesadüfen gördüm ve hepsini okudum. Sayın Serpent, güzel ve azimli çalışmanız, hele hele ayrıntılı anlatımla yaptığınız güzel paylaşımınız için teşekkür ediyor, birinciliğinizi kutluyorum. Kolay gelsin. (Bu araştırmacı ve azimli kişiliğinizle seneye bence 200 kg tahmini zor değil.);)
Bahçe toprağımın tahlil sonuçları mikro elementler dahil olmak üzere geldi.
Toprağımın killi, kireçli ve alkali olduğu ortaya çıktı.
Geçen sezon yaptığım gübrelemenin (Azot, Fosfor, Demir, Çinko, Bakır ve kompostan kendi yaptığım organik madde takviyesinin) uygun olduğu da anlaşıldı. Sadece potasyumu biraz fazla kaçırmışım. Bunun sebebi ise 15-15-15 NPK kompoze gübresini elde bir tahlil sonucu olmadan kullanmam olduğu anlaşılıyor.
Seneye toprağımın PH ını düzeltmek için Amonyum Sülfat takviyesi ile Leonardit kullanmaya karar verdim.
Bu tahlil sonuçları sayesinde toprağa özellikle ilave potasyum, demir ve çinko takviyesi yapmama gerek kalmadığını düşünüyorum. Halbuki başlangıçta toprağımızın demir ve çinko bakımından çok fakir olduğu biliniyordu.
Toprak tahlillerimi yapan Gübretaş firmasına ve Ankara ofis görevlilerine bir kere daha teşekkür ederim.
Sayın serpent. Göndermiş olduğunuz tohumları aldım.Çok çok teşekkür ederim.Allah gönlünüze göre versin.
Yeni yılınız sevdiklerinizle sağlık ,sıhhat ,mutluluk, bolluk ,bereket içinde geçmesi dileğimle.
Nice yıllara efendim.
Trabzondan saygılar selamlar.
Nevin Marangoz
05-01-2013, 23:59
Sayın Serpent;
Tebrik ederim sizi.O kadar yoğun uğraş ve çaba sonunda duyulan haz yorgunlukları bir nebze unutturur.Tartmak bile nasıl zor olmuş.
Eğer elinizde vereceğiniz tohumlardan varsa ben de isterim. Değişik cins yetiştirmek hoşumuza gidiyor.Saygılarımla.Hoşçakalın.
Sayın Serpent geçte olsa tebrik ediyorum .Bu arada göndermiş olduğunuz tohumları aldım çok teşekkür ederim.
sercan1969
22-01-2013, 15:14
Sn serpent kireçli ve killi topraklar başarılı olunması biraz zor olan topraklardır. Ama siz güç koşullara rağmen bu başarıyı elde etmişsiniz... Tebrik ederim....
Nevin Marangoz
22-01-2013, 22:16
Sn Serpent
Gönderdiğiniz tohumları bu akşam aldım.Çok teşekkür ederim.Ekmek için baharı bekleyeceğiz.Zaman zaman da sizi haberdar edeceğim.Hoşçakalın...
afacan38
29-01-2013, 10:45
Sn Serpent
Tebrik ederim.... Gerçekten takdire şayan...
bilgikurdu
05-02-2013, 22:14
Aman Allahım! Bu forumu o kadar inceledim, bu güzel resimlerle paylaşımlarla daha önce nasıl karşılaşmamışım. Ne mükemmel görüntüler. Tebrikler emek verip bu güzelliklere vesile olanlara. Eğer bu tohumdan elde etme imkanımız varsa çok mutlu olurum. Tekrardan tebrikler..
Arkadaslar resimdeki kabaklarimin dan sonuncusunu bugun kestim ye ye dagit dagit bitmiyo:D tohumlarini cikardim kuruyo 1-2 gune kurur bu tohumlari isteyen arkadaslara yollamak istiyorum ama anladim ki bu tohum dagitim isi zor is ben beceremiyorum daha dogrusu takip edemiyorum birkere daha kabak tohum dagitim isine girdim yarim kaldi unuttum bu yuzden hem isteyen arkadaslarada ayip olmasin herkeze ulassin tohumlar
Saolsun diger kabak dagitimima gtatas el atti :D dedi yolla bana ben dagitiyim.
Hepsini ben yine ilgilenicek bir arkadasa yolliyim daha saglikli bir dagitim olur kanimca.:D
Adapazarı bal kabağı tohumu edinmek istiyorum,iyi cins tohum mümkünse.
sadecegeçen
08-02-2013, 23:41
Bu da aynı kabağın hasatından bir gün önceki fotoğrafı.
Konu mankenimiz, insan, hayvan ve bitki sevgisiyle dolu eşim.
333909
Bunun tohumundan var mı acaba ? :mad::dilli::eek::cool:
Sayın sadecegeçen,
Aslında kendime az bir tohum ayırmış ve 300 den fazla tohumu 2012-2013 tohum takas etkinliğine yollamıştım.
Kendim, talep eden ilk 8 kişye tohum yollayacaktım. Ancak özel mesaj atan veya buraya yazan hiç bir arkadaşı eli boş bırakmamak adına şu ana kadar 30 dan fazla kişiye tohum yolladım. Üstelik bunların bir kısmına kendi tohumlarımın yanısıra Kanada'dan satın aldığım orijinal tohumlardan da yolladım.
Takdir edrsiniz ki konu komşu ve diğer tanıdıklarım da hep tohum istedikleri için onlara da verdim.
Sonuçta maalesef elimde kendime yetecekten başka tohum kalmadı.
Bu nedenle bundan sonra buraya yazarak veya özel mesaj atarak tohum isteyenlere tohum yollayamayacağımı üzülerek belirtmek istiyorum. :(
Selamlar..
Sn. Serpent bu konu başlığı altındaki tüm mesajlarınızı herhalde 10 kere baştan sona okumuşumdur. Gerçekten başarmışsınız, başarınız bana ilham kaynağı oldu ve ebay üzerinden Kanada'lı bir satıcıdan 100 adet tohum siparişi verdim yaklaşık 20 gün önce, eğer tohumlar elime ulaşırsa forumdaki konuyu gösterdiğimde bizde isteriz diyen eşe-dosta vereceğim tohumlar haricinde kalanları da bağımıza dikip bir kısmını kıraç bir kısmını ise bakımlı yetiştirmeye çalışacağım, kim bilir belki ilerki yıllarda bu işi ticari anlamda bile düşünebilirim, size teşekkürlerimi iletiyorum.
sadecegeçen
09-02-2013, 16:16
Sayın sadecegeçen,
Aslında kendime az bir tohum ayırmış ve 300 den fazla tohumu 2012-2013 tohum takas etkinliğine yollamıştım.
Kendim, talep eden ilk 8 kişye tohum yollayacaktım. Ancak özel mesaj atan veya buraya yazan hiç bir arkadaşı eli boş bırakmamak adına şu ana kadar 30 dan fazla kişiye tohum yolladım. Üstelik bunların bir kısmına kendi tohumlarımın yanısıra Kanada'dan satın aldığım orijinal tohumlardan da yolladım.
Takdir edrsiniz ki konu komşu ve diğer tanıdıklarım da hep tohum istedikleri için onlara da verdim.
Sonuçta maalesef elimde kendime yetecekten başka tohum kalmadı.
Bu nedenle bundan sonra buraya yazarak veya özel mesaj atarak tohum isteyenlere tohum yollayamayacağımı üzülerek belirtmek istiyorum. :(
Selamlar..
Sağlık olsun :)
Kabağın cinsi ne acaba ? belki başka yerden bulabiliriz tohumunu
:
Selamlar..
Konu içerisinde sn.Serpent gerekli tüm bilgileri yazmıştı.
Iyi guzel bende ektim yetistirdimde tadi cidden kotu bu kabagin yenicek gibi degil walla sulu sulu acayip bisi ama buyumesini izlemek ayri keyif o baska
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.