Bağlan

View Full Version : Elmalıbahçe: Gölcük, Mesruriye

badembaba
26-06-2012, 19:17
Uzun süredir agaclar.net'i takip ediyorum, 2010'dan beri de üyeyim. Genelde ihtiyacım olan bilgileri alıp işimi görüyorum pek paylaşım yapmıyorum. :o
Bununla beraber yardım etmeyi severim, bildiğim bir konuda bir soru olsa cevap yazarım, o kadar da kötü değilim yani.

Yeni gelen üyelerin kendini tanıttığı yere uğradım az önce ve kısaca kendimi tanıttım. Orada da yazdığım gibi Gölcüğün arka tarafında (İzniğe bağlı) Samanlı Dağlarının güney yamaçlarında yerlerim var. İleride Ceviz ve Kiraz dikmeyi düşünüyorum. Rakımı daha yüksek olan yerlerimizde Yaban Mersini (Likapa, Blueberry)yetiştirme projemiz de var.

Bu yerlerin 1 dönüm kadarlık yerinde (rakım 530) bahçe yapıyoruz. Prensip olarak kimyasal gübre ve zehirli ilaçlamaya karşıyım. Yukarıda "önemli" olarak işaretlenmiş başlıkların bir kısmını tamamen okudum, bir kısmını da gözden geçirdim.

Halil Önen, MeyveliTepe ve benzeri paylaşımcı ve bilgili üyeleri bir süredir takip ediyorum ve örnek alıyorum. UBYİ başlığı altında konu açmamın sebebi, ileriye dönük çalışmalarımı daha planlı ve düzenli yapabilmek, bunu yaparken de başlangıçta belirlediğim çevreci prensipleri koruyabilmek.

Burada olmak güzel. Hayalimizdeki bahçeleri kurup, hayallerimizdeki sağlıklı güzel günlerde yaşamak temennisiyle...

TaşevliBahçe
29-06-2012, 15:50
Sn.badembaba hoşgeldiniz sefa getirdiniz..

iki satır yazınızdan tertipli düzenli , planlı proğramlı bir yaşantıya sahip olduğunuzu hissettim. Hayalinizdeki bahçeyi sağlıklı bir şekilde kuracağınızdan eminim. paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz..

saygılar..

badembaba
29-06-2012, 22:46
Sn.badembaba hoşgeldiniz sefa getirdiniz..

iki satır yazınızdan tertipli düzenli , planlı proğramlı bir yaşantıya sahip olduğunuzu hissettim. Hayalinizdeki bahçeyi sağlıklı bir şekilde kuracağınızdan eminim. paylaşımlarınızı sabırsızlıkla bekliyoruz..

saygılar..

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Umarım şevkimde bir azalma olmadan düzenli bir şekilde hem bahçemde çalışmaya hem de yaptıklarımı burada anlatmaya ve diğer insanlarla paylaşmaya devam ederim.

badembaba
29-06-2012, 22:56
Yarın inşallah bahçede kadastro ölçümü yapacağız, biraz pırasa fidesi aldık onlarıda toprakla buluşturacağız. Pırasa fidelerimiz pazardan yani, kökeni ziraat, yani hibrit olabilir, UBYİ de hibrit tohum kullanıyormuyuz?

Yarın için sönmemiş kireç ve kükürtte aldım, ilk gülleci bulamacı denememi yapacağım. yapacak çoook iş var, fırsat olursa biraz fotoğraf çekip yükleyeceğim. Fotoğrafların boyutlarını ayarlamak sıkıcı geliyor, yoksa geçen senenin fotoğraflarını da yüklemek istiyorum.

badembaba
30-06-2012, 21:23
İlk gülleci bulamacı denemem başarılı olmadı (galiba). Sönmemiş kreci tartma imkanım olmamıştı o yüzden göz kararı koydum, sanırım fazla geldi. Diğerlerinin yaptığı Gülleci bulamacı (resimlerde) kahve kıvamında ve renginde gibiydi. Benim yaptığımın üzerinde öyle bir tabaka oldu. Hah tamam dedim, fakat şişeye dökerken alttan ayran gibi birşey geldi ve bulamacın rengi açıldı.

Zararı olmayacağını düşünerek bahçemdeki yaşlı ağaçların gövdelerine badana yapar gibi uyguladım (bir gövdede yuva yapmış olan eşşek arıları hiç hoşlanmadı). Sebzelere uygulamadan önce Halil beye bir danışayım diyorum, olmazsa yeni bulamaç yaparım artık...
Fotoğraf makinemi yine evde unuttum, telefonla birşeyler çektim ama iyi olmadı galiba. Şu anda pestilim çıkmış vaziyette, artık yarın bakarım....

badembaba
01-07-2012, 12:33
Gülleci bulamacı sonucu 1 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=6j9XwuMFh3o&feature=youtu.be)
Bu videoda bulamacın tutmadığını düşünüyordum. Çünkü rengi çok açıktı ve şeffa değildi.

Gülleci bulamacı sonucu 2 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=jO41HmRfMro&feature=youtu.be)
Bu videoda başarılı olduğumu düşünüyordum, fakat sonradan farkettimki bu kahve rengi siyaha yakın tabakanın hemen altında açık renkli bir tabaka var. Tenekeden bidona dökerken renk yine açılıyor ve turuncu ayran gibi oluyor. Ya uzun süre beklemem lazım ki tamamen çökelme olsun, ya da yeni baştan bulamaç yapacağım. Bu yaptığımı pet şişede bahçede bıraktım, belki birkaç gün sonra daha iyi çökelmiş olur...

Halil Önen
02-07-2012, 00:09
Bu videoda başarılı olduğumu düşünüyordum, fakat sonradan farkettimki bu kahve rengi siyaha yakın tabakanın hemen altında açık renkli bir tabaka var. Tenekeden bidona dökerken renk yine açılıyor ve turuncu ayran gibi oluyor. Ya uzun süre beklemem lazım ki tamamen çökelme olsun, ya da yeni baştan bulamaç yapacağım. Bu yaptığımı pet şişede bahçede bıraktım, belki birkaç gün sonra daha iyi çökelmiş olur...

Olmuş olmuş...:)

Kireci biraz fazla ama olsun zaten ağaçların beline sadece kireç sürmüyor muyuz?

Bitkileriniz de rahatlıkla kullanabilirsiniz...

Bir yıldan fazla kalırsa _kireç fazlalığından dolayı_ rengi siyaha dönüşebilir, bu yıl hepsini kullanırsanız iyi olur.

Pet şişede de fazla kalırsa _ bir kaç ay gibi_ altını eritebilir, daha kalın plastik ilaç şişelerinde saklanabilir.

Şimdi dinlendikten sonra _ bir iki saat ya da bir iki gün_ tülbent gibi bir bezle süzmelisiniz, size 'o' vişne rengi lazım ya da şarap rengi...:)

Tortuyu bire bir sulandırıp ağaçların biline sürebilirsiniz. Yani sadece kireç yerine kükürt_ kireç karışımı sürmüş oluyoruz...

Ya da bu tortuyu 100 lt suya karıştırıp toprağa verebilirsiniz. 200 lt su da olur. Tercih sizin...

Gülleci bulamacı kaplama yapan, oldukça ucuz bir karışım ve hastalıklar gelmeden önce kullanılması etkisini arttırıyor... Üç günde bir kullanılmasının hiç bir sakıncası yok ve sebzeleri çiçeklenme döneminde rahatlıkla kullanılabiliyor...

Sayfanızı ilk gün gördüm, işlerimin yoğunluğundan yazamadım kusuruma bakmayın artık...:)

Hoş geldiniz ve sayfanız bahçeniz hayırlı olsun...

Kolaylıklar diliyorum

badembaba
02-07-2012, 11:56
Olmuş olmuş...:)

Sayfanızı ilk gün gördüm, işlerimin yoğunluğundan yazamadım kusuruma bakmayın artık...:)

Hoş geldiniz ve sayfanız bahçeniz hayırlı olsun...

Kolaylıklar diliyorum

Ne kusuru efendim, ben zaten buradaki samimi ortama ve hasseten sizin samimiyetinize güvenerek direk çekinip sıkılmadan yardım istedim. Çok sağolun siz de hemencecik cevap yazdınız.

Hoşbulduk sefa bulduk, yardımlarınızla işlerimiz kolaylaşıyor, güzelleşiyor. Bahçenizde bereketler, bol keyifli zamanlar dilerim.

badembaba
02-07-2012, 20:26
Yarın yine uzun bir çalışma günü beni bekliyor. Gülleci bulamacım onayı aldığına göre ilaçlama işim var. Fasulyeler için fındık ağaçlarından sırık keseceğim, Fasulyelere gübre taşınacak, çapa yapılacak... Bahçeye acilen bir barınak yapmalıyım işlerden çok 1,5 saat gidiş 1,5 saat geliş yol yoruyor....

badembaba
02-07-2012, 20:30
Evimizin önündeki İsabella Asmasının yapraklarında sağlıksız işaretler gördüm, her halükarda gülleci vuracağım. Bu kabarcık kabarcık olanı ya Halil Bey'in ya da TaşevliBahçe'nin bahçesinde görmüştüm, geri döndüm aradım bulamadım...En başta olan resim galiba külleme başlangıcı??? En alttaki resim ortadaki resimdeki yaprağın arka yüzü.

Halil Önen
02-07-2012, 23:45
Evimizin önündeki İsabella Asmasının yapraklarında sağlıksız işaretler gördüm, her halükarda gülleci vuracağım. Bu kabarcık kabarcık olanı ya Halil Bey'in ya da TaşevliBahçe'nin bahçesinde görmüştüm, geri döndüm aradım bulamadım...En başta olan resim galiba külleme başlangıcı??? En alttaki resim ortadaki resimdeki yaprağın arka yüzü.

Külleme değil...

Sadece yapraklarda olur çok salgın değilse asmaya zarar vermez. Meyveye geçmez.

Koparıp atmak ve ilaçlamak en iyisi...Gülleci iyi gelir...

Kolaylıklar diliyorum

badembaba
04-07-2012, 20:08
Cevabınız için çok teşekkür ederim Halil Bey. asmayıda Güllecileyeyim o zaman, zaten planlıyordum.

Gülleci bulamacını dediğiniz gibi süzdüm, zaten bidona koyduğum bulamaç katılaşmış, süzülen sıvı ayrışmış, 2-3 litre kadar sıvı çıkacak gibi, şimdilik 1,5 lt kadar aldım. Salı günü oldukça yoğun çalıştım, fotoğraflar çektim. Hem fotoğrafları paylaşayım hem de birkaç sorum var yine.

badembaba
04-07-2012, 20:35
Bu elma ağacının büyük kırmızı elmaları oluyormuş, ekşi oluyorlarmış. Ağaçlar 55 yaşında ve son zamanlarda bakımsız kalmışlar. Gövdelerine (bol kireçli) Gülleci bulamacımdan badana yaptım. Yaprakları dökülünce kuruyan dalları budayıp gençleştirme yapmaya çalışacağım. Bu ağaç ve diğer bir elma ağacının gövdesinde çürüme olmuş, inşallah yaşatmayı başarırım. Böyle yaşlı ağaçlara yaşlı insanlarmış gibi saygı duyuyorum.

Bu mesajdaki ağaçta yapraklar parlak olan üst yüzeye doğru kıvrılıyor, bir hastalık var galiba...

badembaba
04-07-2012, 20:45
Bunlar Amasya elmasıymış. Bir tanesinin gövdesine yaban arıları yuva yapmış. Birisinin dibinde kuşburnu var, annem kestirmiyor, bana kalsa diken diye keseceğim. Bazı ağaçlarda kuru dallar çok belirgin. Toplamda 8 elma ağacı var, 3 tanesinde hiç elma yok, diğerleri güzel meyve tutmuş ama habire dökülüyor.

badembaba
04-07-2012, 21:31
Islah edilecek olan kuyumuz. Birkaç farklı çeşit kurbağamız ve bir iki su kaplumbağamız var, ıslah sonrası için bir balık havuzu düşünüyorum, kaplumbağalar belki oraya gelir ama kurbağalar kendilerine başka ev bulmak zorunda kalacak...

badembaba
04-07-2012, 23:05
315694
Bu domateste de yukarıdaki elma ağacındaki hastalıktan var, yapraklar içeri doğru kıvrılıyor. Yaptığım gülleci bulamacını 1/100 (7 litreye 70 ml) oranında karıştırarak domateslerin yaprak uçlarında damlacıklar oluşacak şekilde bol bol vurdum, inşallah iyi gelir. Kuruduktan sonra uçlarda beyazımsı iz kaldı...Sonucu paylaşırım.

badembaba
01-08-2012, 04:55
Sabahın bu saatinde de yazmazsam bir daha fırsat bulamayabilirim. Bahçedeki kuyuya elektrik bağlatayım dedim, ilginç bir serüven oldu, inşallah tafsilatlı bir şeklide yazacağım.

Mecidiyedeki domateslerimde mildiyo olmuş topladığımdan fazlasını koparıp attım. Mildiyö olduğunu sonradan öğrendim, evin yanındaki bahçede domatesler yapraklardan başlayıp kuruyordu, alıp bir zirai ilaç bayisine gittim, büyük ihtimalle erken yaprak yanıklığı olduğunu söyledi, bu varsa mildiyö de vardır dedi, tarif ettim domateslerin dipleri tepsi gibi çürüyor domateslerde buna bağlı olarak kızarıyor ama çürük oluyor tabi. Bunun mildiyö olduğunu söyledi, ben sulama düzensizliğine bağlıyordum. Bakır bazlı ilaçlar tavsiye etti, üzerlerinde zehirlidir yazıyordu almadım. Foruma baktım, güllecinin bu konularda faydalı olacağı yazıyor. Muhtemelen gülleci deneyeceğim. Olmazsa artık göztaşı, domatesler sapır sapır kuruyor...

Domatesler dışında biberler, fasulyeler, patlıcanlar gayet keyifli. Karpuzlarımızda iyi fakat tecrübesizlikten erken koparıyoruz, kulağı tam kurumadan... Aslında kulağı kuruyunca sapını kıvırıp birkaçgün bekletmek lazımmış diyorlar...

Evin yanındaki bahçede, salatalık koparırken ufacık beyaz kelebek gibi birşeyler havalanıyor, şimdilik salatalıklar da gür ve keyifli faka gülleciyi elime aldımmı onlara da bir uğrayacağım.

Ramazan da sahurdan sonra yatmadan bahçeye gidiyoruz, öğle oldumu dönmeye çalışıyoruz. Yorgunluğu ancak iki günde çıkıyor...

Ozi'nin Bahçesi
01-08-2012, 21:42
Sn. Badembaba,
Elektrik işinde kolaylıklar diliyorum. Çok iyi tahmin ediyorum yaşadıklarınızı.
Biz başaramadık, umarım siz başarırsınız.
Selamlar.

badembaba
12-09-2012, 20:22
Araya şehirdışı geziler, Ramazan, bahçe hasadı vs derken aylar girdi. Kısaca biraz özetleyeyim:

Elektrik işinde bir gelişme yok, bahçelerden birisine küçük bir ev yapacağız inşallah o zaman o süreçte elektrik işini halledeceğiz.

Bahçelerdeki ürünlerin ana hasadını tamamladık, Fasulyelerin şimdi tam zamanı, biber patlıcan ve domateslerde tek tük devam ediyor. Bahçelerin birisine büyük miktarda mısır ekmiştik, dolu vurdu mısırları yatırdı, içinde yaban arıları olan o elma ağacı dolu fırtınası sonucu kökünden kopmuş yan yatmış... Bütün bunların fotoğraflarını paylaşacağım.

Yalnız İznik'teki bahçelerimiz mesafe sebebiyle ekonomik olmanın çok ötesinde, ayrıca emek oranıda çok artıyor. Bu yüzden İznikteki arazilerimizi gelecek yıllarda bahçe bostan olarak değil inşallah meyvecilik için kullanacağız.

Bahçe olarak kullanacağımız yer ise Gölcüğe bağlı (içinde kuyu olan bahçe) Bu yüzden konu başlığımı Gölcük, Mesruriye (Elmalıbahçe) diye değiştirmek istiyorum, kendim nasıl yapacağımı (yapabiliyormuyum?) bilmiyorum, bu sebeple daha önceki isim değişikliğini yapan zat-ı muhtereme (admin?) duyurulur.

badembaba
12-09-2012, 20:42
İznik mecidiyedeki bahçemizden bu şekilde yaklaşık üç kez bu kadar domates aldık. Tartmadım ama sanırım 100 kiloyu geçti, söylemesi ayıp bol bol konserve ve melemenlik yaptık, taze taze tükettik.

Sadece bir kez gülleci bulamacı vurdum. Topladığımızın en az iki katı kadarda yerlere serildi, dipleri çürüdü (mildiyö, mantar hastalığıymış).

Normalde mantar hastalıklarına bakırlı ilaçlar vuruyorlarmış fakat sanırım ben gülleciyi düzenli olarak vursam 3-4 uygulama yetecekti koruma için. Mesafenin uzaklığı yüzünden düzenli bakım yapamadık...

Hala daha her gittiğimizde bir kaç kilo domates, bir iki kilo biber, patlıcan kabak topluyoruz...Allah bereket versin.

badembaba
12-09-2012, 20:50
Fasulyeliklerimiz çok güzel büyüdü, üründe iyi idi fakat düzenli sulama yapamadığımızdan çok çiçek yerlere döküldü, sonra yağmur yağınca tekrar toparladılar. Sırık olarak 4-5 metrelik fındık sırıkları kullanmıştık, fasulyelerin bazısı sırığı aşıp etraftaki ağaçlara uzanmaya çalıştı...

Bu resimdekiler şeker fasulye cinsinden "Nebiyan Fasulyesi" Samsun'da Nebiyan Dağı'ndaki köylerde yetiştirilmiş barbunyalığı meşhur beyaz içli bir tür. Annemle beraber yeşilinden de topladık taze fasulye yemeği de güzel oldu, barbunyalıkların geçen hafta topladık, kurularınıda bir iki haftaya kadar toplarız inşallah.

Bu arada ne annem o kadar küçük, ne ben o kadar büyüğüm. Durduğumuz yer biraz dik ;) (aslında ben biraz iriyim :rolleyes: ) .

badembaba
12-09-2012, 21:10
Mesruriye'de dolu ve fırtınanın arkada bıraktıkları. Allaha şükür yinede mahsül var. Bu yaban arılarıyla ne yapayım bilemiyorum. Öldürmek istemiyorum fakat başka türlü bu yıkılan ağacı nereye koysam ne yapsam yine bu arılar birine zarar verir... Acaba balları varmıdır:o

rise_com
13-09-2012, 21:14
Hasılat süper, elinize sağlık

MeyveliTepe
13-09-2012, 23:26
Mesruriye'de dolu ve fırtınanın arkada bıraktıkları. Allaha şükür yinede mahsül var. Bu yaban arılarıyla ne yapayım bilemiyorum. Öldürmek istemiyorum fakat başka türlü bu yıkılan ağacı nereye koysam ne yapsam yine bu arılar birine zarar verir... Acaba balları varmıdır:o

331341

Eve on metre uzaktaki odunluk ve beton su deposu arasındaki parmak genişliğinde ama epey derin çatlağa yuvalanan yaban arılarıyla bir ay süren muhtelif cephe savaşlarının sonuncusunda kesin galip olarak dönerken bu haldeydim.

Üzerimde çizmeler, kalın bir pantalonun üzerine ayrıca giyilmiş ince ama bol bir şey. Yine kalın ve kollu bir tişörtün üzerine giyilmiş arı kıyafeti, eldivenler ve tabii ki arı başlığı. Alet edevat bakımından bir adet pürmüz, yangın söndürme tüpü, keser, içinde bir ahır dolusu mandayı öldürecek güçte zehir solusyonu bulunan ilaç pompası.

Bu arılar tuhaf ve çok güçlü yaratıklar. Az daha büyük olsalar serçe büyüklüğünde olacaklar. Benim arı allerjim filan yoktur ama tek bir sokması bir hafta ızdırap yaptı. Etçil hayvanlar ama meyveleri de rahat bırakmazlar. En çok bal arılarına saldırırlar. Yuvalarının yakınında hareket eden her şeye saldırırlar.

Halil Önen
13-09-2012, 23:39

Balları yoktur ama iğneleri kesin vardır...;)

Arıların olduğu yere akşam karanlığında bolca kükürt atar ve üzerine bir bez ile kapatırsanız giderler ve bir daha gelmezler...

Eğer arı sokarsa _eşek arısı ve akrep dahil_ soktuğu yeri bir ateşin közü [/B[B]]ile hemen dağlarsanız ( sonradan çekeceğiniz acılara değer) arının bir protein olan zehirini öldürmüş olursunuz...

Olmazmış gibi düşünmeyin, ben dedim ya...:p bu güne kadar sokan 7 akrep ve her yıl en az iki eşek arısı sokuşu teçrübesindendir... aklınıza geldiyse olur mu olur...;)

Odunu gölgede yaprağı güneşte tutacakmışsın...

Motorlu testere ile 50_60 cm kadar yuvarlak yuvarlak kesip üzerinde çay içmek de var...

Kolaylıklar dilerim...

Halil Önen
13-09-2012, 23:54
...

Bahçe olarak kullanacağımız yer ise Gölcüğe bağlı (içinde kuyu olan bahçe) Bu yüzden konu başlığımı Gölcük, Mesruriye (Elmalıbahçe) diye değiştirmek istiyorum, kendim nasıl yapacağımı (yapabiliyormuyum?) bilmiyorum, bu sebeple daha önceki isim değişikliğini yapan zat-ı muhtereme (admin?) duyurulur.

Bahçe başlığını Elmalıbahçe: Gölcük, Mesruriye olarak mı değiştirmek istiyorsunuz?

badembaba
14-09-2012, 20:38
Bahçe başlığını Elmalıbahçe: Gölcük, Mesruriye olarak mı değiştirmek istiyorsunuz?

Evet Halil Bey, mümkünse öyle yapmak istiyorum, sanırım bunu sadece konu yöneticileri yapabiliyor. Teşekkür ederim.

badembaba
14-09-2012, 20:48
331341

Eve on metre uzaktaki odunluk ve beton su deposu arasındaki parmak genişliğinde ama epey derin çatlağa yuvalanan yaban arılarıyla bir ay süren muhtelif cephe savaşlarının sonuncusunda kesin galip olarak dönerken bu haldeydim.

Üzerimde çizmeler, kalın bir pantalonun üzerine ayrıca giyilmiş ince ama bol bir şey. Yine kalın ve kollu bir tişörtün üzerine giyilmiş arı kıyafeti, eldivenler ve tabii ki arı başlığı. Alet edevat bakımından bir adet pürmüz, yangın söndürme tüpü, keser, içinde bir ahır dolusu mandayı öldürecek güçte zehir solusyonu bulunan ilaç pompası.

Bu arılar tuhaf ve çok güçlü yaratıklar. Az daha büyük olsalar serçe büyüklüğünde olacaklar. Benim arı allerjim filan yoktur ama tek bir sokması bir hafta ızdırap yaptı. Etçil hayvanlar ama meyveleri de rahat bırakmazlar. En çok bal arılarına saldırırlar. Yuvalarının yakınında hareket eden her şeye saldırırlar.

Seneye buraya birkaç tane petek koymayı düşünüyordum, demekki her halükarda kurtulmak lazım. Annem yuvalarının altına kuru odun koyup yaksak mı diyordu, ne de olsa canlı tereddüt ediyorum, sanırım siz pürmüzle benzer birşey yapmışsınız. Yoksa tek başına zehir yeterli oldu mu?

Halil Bey kükürt tavsiye etmiş, burada yaklaşık yüz kadar serçe parmak iriliğine yakın büyüklükte yaban arısı var, bu büyüklükte bir yuvayı kükürtle boşalttırabileceğimden emin değilim.

Arı kıyafeti ile testere ile kütük kısmını doğratsam, o kıyafetle bile bu hayvanlardan korkuyorum. Geçen uzak bir yerden taş attım (öncü kuvvetlerle düşmanı tanıyorum :rolleyes: ) yuvalarına, çok saldırgan hayvanlar, hemen topluca dışarı çıkıp devriye uçuşu yapmaya başlıyorlar. Arılar filmindeki gibi uğulduyorlar.

İleride bahçeyi ve kuyuyu ıslah edince çocukları daha sık getireceğim, bu yüzden bunları kesin bir şekilde defetmeliyim, sanırım buna çevreci ve insancıl bir çözüm bulmak zor olacak.

MeyveliTepe
14-09-2012, 21:39
Dedim ya bir ay uğraştım, denemediğim şey kalmadı. Tabii, bir sebebi de yuvalarını oldukça ulaşılmaz yapmışlardı. Sonu "ox" ile biten spray insektisitlerle dalga geçtiler.

Kış öncesi kralice peteklere birer yumurta ve larvanın besleneceği kadar besin bırakıyor sonra kendisi hariç tüm koloni ölüyor. Baharda yumurtalar çatlayıp bir anda yeni bir koloni ortaya çıkıveriyor.

Ormanda, uzakta yaşadıkları müddetçe sorun yok, ama yollar kesiştiğinde çatışma muhakkak oluyor çünkü çok vahşi ve güçlü hayvanlar.

Gündüz hesaplaşacaksanız normal arı kıyafeti yetmez, altı kalın olmalı. Bunların iğneleri epey uzun. Gece operasyonunda yine arı kıyafeti olmadan bir şey yapmayın.

Not: Bunları uzaklaştırmak için mazot püskürtülmesi öneriliyordu, şimdi aklıma geldi :) siz bir deneyin belki kolay yoldan işe yarar.

mrduran
14-09-2012, 23:03
Seneye buraya birkaç tane petek koymayı düşünüyordum, demekki her halükarda kurtulmak lazım. Annem yuvalarının altına kuru odun koyup yaksak mı diyordu, ne de olsa canlı tereddüt ediyorum, sanırım siz pürmüzle benzer birşey yapmışsınız. Yoksa tek başına zehir yeterli oldu mu?

Halil Bey kükürt tavsiye etmiş, burada yaklaşık yüz kadar serçe parmak iriliğine yakın büyüklükte yaban arısı var, bu büyüklükte bir yuvayı kükürtle boşalttırabileceğimden emin değilim.

Arı kıyafeti ile testere ile kütük kısmını doğratsam, o kıyafetle bile bu hayvanlardan korkuyorum. Geçen uzak bir yerden taş attım (öncü kuvvetlerle düşmanı tanıyorum :rolleyes: ) yuvalarına, çok saldırgan hayvanlar, hemen topluca dışarı çıkıp devriye uçuşu yapmaya başlıyorlar. Arılar filmindeki gibi uğulduyorlar.

İleride bahçeyi ve kuyuyu ıslah edince çocukları daha sık getireceğim, bu yüzden bunları kesin bir şekilde defetmeliyim, sanırım buna çevreci ve insancıl bir çözüm bulmak zor olacak.

Merhaba efendim,

Uğraşlarınız hayr ile bitsin inşallah.

Sayfanızdan bereket saçılacak yakında sanırsam, tam teşekkül işe soyundunuz.

Sayın Meyvelitepe 'nin elbiseleri size uymaz. Bence Halil bey ' in dediklerini deneseniz bi.

Üstelik gece karanlığında, belki elbiseye bile gerek kalmaz:))).

Kükürt; yılan büyüklüğünde bir canlıya etki ediyorsa, ve de sizin eşek arıları adını aldıkları kadar büyük değillerse bence olur gibi.

Sayın Meyvelitepe ' den özür, fikrine karşı değilim. Masraflı biraz...

Kolaylıklar, resmî işlerde rast gitmeler ve sağlık dileklerimle, size ve annenize saygılarımla lütfen..

Halil Önen
14-09-2012, 23:22

331576

Siz en iyisi bu kış_ kışa kalmaz gideler_ ağacı motorlu testere ile bi güzel doğrayın...

alıntı:;)
Motorlu testere ile 50_60 cm kadar yuvarlak yuvarlak kesip üzerinde çay içmek de var...

badembaba
15-09-2012, 09:56
@Meyvelitepe,

Madem iğneleri o kadar etkili, arı kıyafeti olsun olmasın yüzyüze mücadeleye hiç tevessül etmeyeceğim. Verdiğiniz bilgiler çok faydalı oldu. Madem kışın sadece kraliçe arı kalıyor, teke tek onunla başa çıkabilirim :cool:.

O zaman kışa doğru önce taş atarak yoklarım arılar öldümü diye, eğer dışarı arı çıkmazsa (yine koruma kıyafeti ile) motorlu testere ile peteği keser götürür ormana atarım. Zaten Gölcük Mesruriye'den İznik Mecidiye'ye giderken Samanlı Dağları üzerinden yoğun ve büyük gürgen ormanlarından geçiyorum. Orada yoldan uzak bir yere bırakırım. Gerilla taktiği ve İngiliz usulü siyasetle onları yuvalarından atacağım :D , Erol Taş kahkahası atasım geldi.

@mrduran

Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.

Allah anneme hayırlı uzun ömür versin, kendisi biraz hiperaktiftir, ömrü hep tarlada bahçede, ahırda çalışmakla geçtiği için artık eli bu işe o kadar alışmış ki, kuru dal dikse büyüyor. Ramazanda sahurdan sonra yola çıkıyorduk, sabah namazını bahçede kıldığımız bile oldu, köylüler "sizi evden mi kovuyorlar" diye takılıyordu. Demek istediğim, bende yeşil ve doğa sevgisi annemde de bu çalışma iştahı olduktan sonra Allahın izniyle dediğiniz gibi bereketin artarak devam edeceğini umuyorum.

Eğer annem arılarla daha erken mücadele edelim derse o zaman kükürt deneyeceğim, zaten gülleci vurduğumda hiç hoşlanmamışlardı.

Evet muhtemelen Meyvelitepenin elbiseleri bana olmaz (3XL) ;) . Bizden de size sevgi ve saygılar efendim.

@Halil Önen

Ben de öyle düşünüyorum, olursa sehpa olmazsa tencere altlığı yaparım.

badembaba
16-09-2012, 09:52
İsim değişikliği için teşekkür ederim. Güzel oldu, ellerinize sağlık.

rise_com
12-10-2012, 08:37
hani yeni resimler

rise_com
23-11-2012, 14:22

Halil abinin bir yazısında okumuştum. Mısır için sorun olan bir böcek ile mücadelede eşşek arılarının önemli rolünden bahsediyordu. Yanlış hatırlamıyorsam böceğin yumurtladığı yere eşşek arısı da yumurtluyor ve eşşek arısının yavruları böceğin yavrusu ile besleniyordu. Bu sayede böcek popilasyonunda önemli düşüş yaşanıyordu. Eğer durum bu ise size bi nebze eşşek arısı lazım olacak.

Halil Balaban
23-11-2012, 16:35
Ben bu sayfayı yeni gördüm. Kendime sordum. Otuz küsur mesaj okunur mu yahu? Cevap: Okunmaz tabi. Şöyle iki, üç mesaj okuyup bir havasına bakayım dedim. Otuzbeş bitti. Otuz altıyı ben yazıyorum. Yine kendime konuştum. Okunurmuş vallaha. Yazanda keramet adam okutuyor. Hayırlı olsun. Kolay gelsin diycem de. Seninki iş olmaktan çıkmış savaş olmuş. Arılarla gazan mubarek olsun. Annene hürmetler eder, uzun ömürler dilerim. Sevgiyle, mutlu kalın.
Halil Balaban

badembaba
23-11-2012, 18:43
Halil abinin bir yazısında okumuştum. Mısır için sorun olan bir böcek ile mücadelede eşşek arılarının önemli rolünden bahsediyordu. Yanlış hatırlamıyorsam böceğin yumurtladığı yere eşşek arısı da yumurtluyor ve eşşek arısının yavruları böceğin yavrusu ile besleniyordu. Bu sayede böcek popilasyonunda önemli düşüş yaşanıyordu. Eğer durum bu ise size bi nebze eşşek arısı lazım olacak.

Merhaba,

Öncelikle foruma bu kadar ara verdiğim için sayfamı ziyaret eden herkesten özür dilerim.

Eşşek arıları ile ilgili hikayemiz mutlu bir şekilde sona erdi. Havalar soğuduktan sonra (1 ay kadar oluyor, kurban bayramından önceydi) uzaktan bir çubukla yuvayı bir yoklayayım dedim. Sopayla yuvayı azcık dürtükleyince, beklenmedik bir şekilde petek yere yuvarlandı....

Ben her an arılar gelecek diye beklerken, hiç gelen giden olmadı. Belki daha iç bir katmana taşınmışlardır diye sopayı biraz daha derine itikledim. tekerlek gibi bir petek daha yere yuvarlandı. Sonra ağacın kovuğunu sopayla iyice karıştırdım. Ana arıyı bulamadım ama peteklerde az sayıda yavrular vardı. Daha sonra komşumuz Abdullah Bey biz yokken kütüğü bir kaç parça halinde kesmiş. Böylece arılarla herhangi bir çatışma yaşamadan, meseleyi halletttik. İleriye dönük olarak bahçede bu yılki kadar çok mısır ekmeyi düşünmüyoruz. İnşallah arılara ihtiyacımız olmaz...

Bu tür arılarla problemi olanlara tavsiyem, havalar soğuyana kadar bekleyim sonra yuvayı taşımaları/imha etmeleri yönünde olur, en tehlikesiz ve zahmetsiz yolu bu....

badembaba
23-11-2012, 18:49
Ben bu sayfayı yeni gördüm. Kendime sordum. Otuz küsur mesaj okunur mu yahu? Cevap: Okunmaz tabi. Şöyle iki, üç mesaj okuyup bir havasına bakayım dedim. Otuzbeş bitti. Otuz altıyı ben yazıyorum. Yine kendime konuştum. Okunurmuş vallaha. Yazanda keramet adam okutuyor. Hayırlı olsun. Kolay gelsin diycem de. Seninki iş olmaktan çıkmış savaş olmuş. Arılarla gazan mubarek olsun. Annene hürmetler eder, uzun ömürler dilerim. Sevgiyle, mutlu kalın.
Halil Balaban

Efendim 'Elmalı Bahçe'mize hoşgeldiniz. İltifat ve güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim. Anneme ettiğiniz dualar için de bilhassa memnun ve mutlu oldum, Allah razı olsun, sizin ve de sevdiklerinizin ömürleride uzun ve güzel olsun inşallah.

Yukarıda yazdığım gibi arılarla olan gazamızı siyaset ilmi ve sabırla hallettik. Efendim çok şükür, bu tür mahlukatın yıllık aktif ömrü insanoğluyla mücadele edecek kadar uzun değilmiş. Ecelleriyle öldüler. Gerçi ben yuvayı bozduktan sonra bir tanesi gelip etrafta vızır vızır uçtu, biraz hüzünlüydü ama tabiat bu, survival of the fittest (güçlü olan ayakta kalır) kuralı işliyor...

badembaba
23-11-2012, 19:29
Eylülün sonlarında artık cevizleri silkelemeye başladık, hatta ormandan bir iki avuçluk kestane bile bulduk (o zaman henüz vakti gelmemişti).

Tohumluk olarak bıraktığımız nebiyan fasulyelerinide topladık.

Allah razı olsun, cevizi silkelememize köyden Fatma Teyze yardım etti, bu işte ustaymış. Israr etmemize rağmen ceviz bile veremedik...Bende yükseklik korkusu var, zaten bu cüsse ile ağacın o kadar yükseğine çıksam, gökdelen tepesindeki king kong gibi olurum herhalde...

Fasulye sırığını tutan da Ömer Amca, Fatma Teyzemizin eşi, şen şakrak bir adam. Hanımından 'nene' diye bahsediyor, hanımı da ondan 'dede' diye, halbuki o kadar yaşlı değiller. Anadolu terbiyesi nede olsa, başkalarının yanında başka türlü hitap etmeyi ayıp sayıyorlar muhtemelen...Güzel, çalışkan insanlar.

Fotoları siteye yüklerken sorun çıktı, buraya foto yüklemek zor oluyor, halbuki çok eski ve oldukça iyi bir internet kullanıcısıyım ama burada hep sorun yaşıyorum. Fotolara haklı olarak belli boyutsal kotalar koyulmuş, bundan dolayı mı bilemiyorum, hata veriyor... Fotoların boyutlarını küçülttüm yine olmadı...Bu yüzden dropbox hesabımdan link veriyorum. Linki image olarak ta ekleyemedim, yine hata veriyor...

badembaba
23-11-2012, 20:21
Uzun süredir planlıyorduk, bahçedeki mısırları temizledik (bizzat orakla mısır biçtim bütün gün) mahsülün çoğunu topladık, artık hafriyata hazırız dedik... Araya bayram girdi zaman geçti...

Bu seferde hava durumu müsaade etmedi...

Havalar düzeldi derken dozer bulamadık...

En sonunda annemin morali bozulmasın diye ne yaptım ettim bir iş makinesi ayarladım. Hava durumunu adım adım takip ediyordum, bir haftalık güzel havadan sonra hafriyat günü sabah saatlerine Mesruriye için 50 % yağış, öğleden sonra %65 yağış diyordu.

Yağmurun ne zaman yağacağını yalnız Allah bilir (Lokman suresi 34. ayet) diyerek ama hava durumu tahmininide göz önünde bulundurarak Bismillah deyip işe başladık. Sabah çocuğu doktora götürdüm vs derken zaten ancak saat 11:20 gibi başlayabildik.

Mesruriyedeki Elmalı Bahçemiz iki parçadan oluşuyor, yoldan yukarıdaki parça (devrilen elma ağacının olduğu) nispeten düz ve fazla bir tesviye işi yok. Yolun altındaki parça ise engebeli ve biz öncelikle burayı düzeltmeye karar verdik. Önce aşağıyı teraslayalım, meyve çukurlarını açıp ilkbaharda dikime hazır hale getirelim diye düşündük.

İkindi ezanından sonra saat 3 gibi 15 dakika ara verip birşeyler atıştırdık. Hava günlük güneşlikti ama dört taraftan özellikle kuzeyden karadeniz tarafından bulutlar kabarıyordu saat 3 ü 10 geçe yağmur başladı mecburen yapmakta olduğumuz 3. terası yarım bırakıp dozeri çukurdan çıkarttık. Operatör yağmur sağanağa çevirirse oradan çıkmam zor olur diye endişeleniyordu. Şansımızı zorlayıp bari bahçeyi çeviren eski çitleri ve dikenleri temizleyelim dedik fakat zemin ıslak olduğu için makine küreme ağzıyla çalışamıyordu, ancak kepçesiyle çalışıyordu. Küreme ağzıyla 5 dakikada yapabileceği işi kepçeyle 15 dakikada yaptığını görünce paydos dedik... Artık son terası, çitlerin geri kalanını temizleme işini ve fidan çukurlarını açmayı başka bir güzel hava fasılasına bıraktık...

Merak edenler olabiir yazayım:
İş makinesi saati 80 tl ye geldi. Yol yaklaşık bir saat sürdüğü için geliş yolunu bir saat olarak (80 tl) biz ödedik...iş makinesi 4 saat çalıştı, 1 saat de yol 5 saat= 400 tl ödedim.

Hava durumunu şuradan takip ediyorum: Mesruriye İçin Hava Durumu - Kocaeli Türkiye İçin AccuWeather Tahmini (http://www.accuweather.com/tr/tr/mesruriye/1291305/weather-forecast/1291305)
Resimler şurada
349117

349123

349124

Bu forumdaki resim ekleme süreci gerçekten gereksiz derecede karışık... Önce seçtiğin fotoğrafı küçült, sitenin kafasına eserse yüklüyor yoksa bağlantı problemi vesaire, yüklediysen oradan tekrar mesajın içine taşı... Sinirlerim bozuldu...

rise_com
23-11-2012, 22:48
Olmuyor üstadım bu şekilde, resimleri görmek ne zor bu şekilde :)

badembaba
24-11-2012, 01:01
Olmuyor üstadım bu şekilde, resimleri görmek ne zor bu şekilde :)

Aslında problem tek tek linklere tıklamanın icap etmesi, yoksa buraya yüklenebilenden daha ayrıntılı resimler. Fakat tabiiki siteye normal yoldan fotoğraf eklemeyi başaracağım sonunda (inşallah).

zafersu
25-11-2012, 17:59
Sevgili Badembaba, resminizin boyutları çok büyük, ben sizin resmi paint proğramında % 30 en ve boydan uzat/eğ yaptım. (yani %70 küçülttüm) Buraya ekledim. Ve olduuu.:):):) Kolay gelsin. Sağlıcakla kalın.

badembaba
26-11-2012, 12:30
Ben Microsoft office picture manager ile açıp otomatik yeniden boyutlandırma yapıyordum, demekki yine de yeterince küçülmemiş oluyor. Mesele sadece buysa hallederim bu akşam. Teşekkür ederim.

Halil Balaban
26-11-2012, 15:05
Sevgili Badembaba,
Ayın yirmiüçünde çocuğu doktora götürdüm diyorsun. Yeğenimin gözlerinden öperim, nesi vardı? Neye doktora götürdün? Şimdi nasıl? İnşaAllah iyidir. Geçmiş olsun. Sevgiyle kal.
Halil Balaban

badembaba
26-11-2012, 15:11
İlgi ve alakanıza çok teşekkür ederim. Akut bronşit sebebiyle doktor takibindeyiz. Zaten büyük oğlumda da alerjik astım var, küçüğüde aynı yolda gibi... Allaha hamdolsun ikiside öyle yanında ilaç taşıtan cinsten hasta değil, dönem dönem tıkanınca ilaç icap ediyor.

İyi dilekleriniz için teşekkür ederim. Allah cümlemize sağlıklı güzel günler nasip etsin.

Köyde bir an önce ev yaparsak arada bir Gebze'nin stresinden ve pis havasından kurtulup teneffüs etmeyi, çocukların bünyesinin de biraz daha sağlamlaşmasını umut ediyorum.

badembaba
07-12-2012, 00:33
Havalar soğudu artık hafriyat umudum olmadığından hava durumunu kontrol bile etmiyorum. Bir ara hava ayaza çeker de yerler kurursa hafriyata devam edeceğiz. Baharın o hareketli yoğun, yorucu fakat tatlı günlerini iple çekiyorum.

Bu arada tafsilatını daha sonra anlatırım dediğim elektrik meselesini anlatayım:

Mübarek Ramazan ayında çalışmaya gidiyoruz, annem sebzeleri sulamak için su istiyor. Kuyudan kova ile on yirmi kova su taşıyorum, Güneş bir yandan susuzluk bir yandan, tepemizde sallanan elektrik telleri bir yandan... Elektrik idaresi zamanında 3 elektrik direğini ve trafoyu benim satın aldığım araziye konuşlandırmış (1. körfez savaşı yıllarına gidiverdim). Tepemizde elektrik direkleri dibimizde kuyu elimizde kovalar...

Yok dedim bu böyle olmayacak. Sabah daha erkendi, atladım arabaya Gölcüğe indim. Sedaş'a gittim, derdimi anlattım elime yeni abone müracaat formu tutuşturdular, oturdum başladım beklemeye. O arada gelip gidenlerin memurlarla konuşmasından anladım ki bu iş bu şekilde olmayacak. Kapıda duran güvenlik görevlisine yanaşıp sordum, buraya sık sık gelip iş yapan dosya takibi yapan elektrikçi tanıyor musun diye. Var abi dedi, ismini cismini verdi, yolu da bir güzel tarif etti...

Elektrikçiye gittim durumu anlattım, arazimde kuyu var ve sulama yapmak istiyorum esas derdim bu diye. Adam dedi ki arazinde kuyu varsa iş kolay, ama kesin var kuyu değil mi? Var dedim, fakat ben internetten araştırdım o iş o kadar kolay olmuyor dedim, DSİ gelip inceleme yapıyormuş, uzun işmiş, biz şantiye elektriği olarak alamaz mıyız, eninde sonunda buraya ev yapacağız diye anlattım... Adam dedi ki, daha yeni aldık biz sulama elektriği, eğer kuyu varsa sadece il Tarım müdürlüğünden bir belge doldurup bana getiriyorsun gerisi kolay, asıl şantiye elektriği için bir sürü belge lazım, o daha uzun sürer... Tamam o zaman dedim. 600 TL ye anlaştık. Elektrik kutusu, saati, elektriği bağlaması, projesi, takibi hepsi içinde.

Hemen ustasını aradı, usta ile beraber köye çıktık. Güneş tam tepede adam kapkalın bir mont giydi çarpılmamak için, merdiveni dayadı çıktı. Meğer niyetliymişte , güneşin altında pişti, adama çok acıdım. Çırağının acemiliğinden kutuyu ilk seferinde yüksek bağlayınca ikinci sefer bir daha çıktı, saate elektrik gelmedi, tekrar çıktı... Adam harap oldu bende sıkıntı stres had safhada...Oruçlu oruçlu güneşin altında dünya işleri için, güya bir de hobi için yapıyoruz...Bu nasıl iştir Allah'ım diye kendi kendime soruyordum. Neyse adam işleri halletti, direk numarasını saat numarasını aldı, bu bilgilerle başvurum yapılacak böylece kaçak kullanım durumuna düşmeyecekmişim, hemen kullanmaya başlayabilirsin sıkıntı olmaz demişti elektrikçi...

Daha önceden uzatma kabloyla komşudan elektrik alıp sulama yaparız diye getirdiğimiz pompayı taktım, kuyuya saldım fişi takınca su bir akmaya başladı, ben de ne yorgunluk ne keder kaldı, sanki akan su hepsini alıp gitti. Annemde neşelendi... İnsan böyle işlerle uğraşınca (hele birde oruçluysa ve su içemiyorsa) suyun kıymetini anlıyor. Bahçeyi sebzeleri rahat rahat bir güzel suladık, hortumla bahçe sulamak ne keyifli işmiş Allahım (özellikle suyu kovalarla taşımanın ne olduğunu gördükten sonra).

Neyse birinci raundu aştık, bahçemizi suladık. Yine Ramazan ayı içerisindeydi. Elektriği bağlattıktan bir sonraki gidişimizde Babamla annemi bahçede bırakıp ben resmi işlerin kalanını halletmek üzere İl tarım müdürlüğüne gittim. Önce şehir içinde aradım orada değilmiş, tenha garip sanayi bölgesi gibi bir yerdeydi sonunda buldum. Konunun muhatabını buldum geçtim karşısına oturdum ama ağzım olmuş kupkuru, konuşmakta zorlanıyorum. Bayan memur sordu: Beyefendi burası hobi bahçesimi? Evet dedim hobi bahçesi, fakat bir çok köylünün pazara yönelik ekip diktiğinden fazla, 2 dönüm mısır, ayriyeten 500 m2 de bostan...Necip Fazıl diyor ya: Müdür bey dert dinler, bugün "maruzat"! Çatık kaş...Hükümet dedikleri zat... Memur hanım da aynen öyle, kaşlar çatık. Olmaz beyefendi, hobi bahçelerine tarımsal sulama izni veremiyoruz, pazara yönelik üretim yapan köylülere tanınan bir hak bu... Ya hanımefendi diyorum, arazimin orta yerine elektrik direkleri dikili, bahçede kuyu var, canım çıkıyor kovalarla, ben işin parasal yönünde değilim isterse iki kat pahalı olsun hepi topu bir motor çalışacak, hem 5 dönüm tarla ekerim biçerim sadece bu sene değil ya... Neyse bayan çok gönüllü olmasada başvuru belgelerini verdi, araziye gelip tespit yapacak memurun insiyatifine kalmış ama ben gelirsem izin vermem dedi (Allah'tan Gölcük'e o gelmiyormuş)... Bu arada tabi gerekli belgeler var...Çiftçi belgesi ve ÇKS gerekiyormuş mesela, bende var diyorum, İznikteki kayıt olmuyormuş, gölcükte yeniden tarım ilçe müdürlüğüne ve ziraat odasına kayıt yaptırmam gerekirmiş...

Türkiyede yaşıyoruz, nerede öyle bir memura dert anlatıp iş halletmek. Gerekli belgelerden birisi kuyunun tescilli olduğuna dair belge, kim veriyor?, DSİ... Hadi ver elini DSİ'ye. Allahtan Tarım il müdürlüğü ile karşı karşıya, birde onun yerini aramadım... Arayıp sorup ilgili memure hanımı buldum. Gayet kibar ve ilgiliydi, gerekli formları beraber doldurduk. Geldik kuyu ile ilgili bilgilere. Derinlik 4-5 metre,güzel...Genişlik? Neredeyse odanın içi kadar, üstü kapalı mı? Değil 30 yıldır böyleymiş ben yeni aldım diyorum... Olmadı beyefendi, üstü kapalı değilse güvenli olmayacağından memur tespit yapmaya gelmez. Yönetmelikler böyle. Hanımefendi bahçe ekili, üstünü kapatmam için bahçeye iş makinesi sokmam lazım, O kadar emek verdik, bahçe kalkmadan makine sokamam diyorum. O zaman güvenli hale getirince gelirsiniz başvurunuzu işleme koyarız diyor memure hanım, ve böylece elektrik maceramıza 3 nokta koyuyoruz...

Elektrikçiye gidiyorum, anlatıyorum, ben sana demiştim diyorum...Ya biz diğer arkadaşta hiç sıkıntısız almıştık diyor (tabi Allah bilir diğer arkadaşın kuyusu ta baştan ruhsatlandırılmış sondaj filan)... Ne yapacağız diyorum, "dosyan içeride başvuru yapıldı, kaçak durumuna düşmezsin, sen kullan ileride yaparız" diyor. Birkaç ay sonra şantiye elektriğine dönüştürerek yeniden başvurmak üzere mevzuyu buzdolabına kaldırıyoruz...

Trajikomik olan, bir iki gün önce bir mektup geldi, DSİ den, konu:yeraltı suyu belgesi, kuyunuzda emniyet tedbirleri alıp başvurmanız halinde gerekli işlem yapılacaktır...

Umarım anlattıklarım bu yola gireceklere zahmetsiz bir tecrübe olarak katkı sunar. Herkese işlerinde kolaylıklar dilerim, güneşli günlerde yeşil ve sulak bahçelerde görüşmek temennisiyle şimdilik hoşçakalın...

Ozi'nin Bahçesi
07-12-2012, 08:08
Sn. Badembaba,
Yazınızı okuyunca, aaa ben bunları bir yerden biliyorum diye acı acı güldüm.
Biz 3 yılda halledemedik elektrik işini. Bu yaz kova ile su taşımaktan bıkınca gittim
benzinli bir motor aldım kurtuldum.
Paranla rezil olmak dedikleri bu olsa gerek. Bu ülkede iş yapmak imkansız gibi birşey.
Kolaylıklar diliyorum.
Selamlar.

badembaba
07-12-2012, 14:52
Sn. Badembaba,
Yazınızı okuyunca, aaa ben bunları bir yerden biliyorum diye acı acı güldüm.
Biz 3 yılda halledemedik elektrik işini. Bu yaz kova ile su taşımaktan bıkınca gittim
benzinli bir motor aldım kurtuldum.
Paranla rezil olmak dedikleri bu olsa gerek. Bu ülkede iş yapmak imkansız gibi birşey.
Kolaylıklar diliyorum.
Selamlar.

Efendim teşekkür ederim. Bu arada Blogunuz çok güzel olmuş, geniş bir zamanımda tamamını inceleyeceğim. Kayınpederiniz inşallah daha iyidir, geçirdiği kazaya üzüldüm, Allah şifalar versin.

Akan suyun kıymetini kova ile su taşıyan bilir. Bir şekilde işinizi halletmişsiniz, ileride daha iyi olur inşallah.

badembaba
24-12-2012, 23:13
Evet adetleri konusunda kararsız olmakla beraber muhtemelen tam bodur olanlardan 3 er tane dikebilirim. Bu listeyi sadece tür belirlemek için yapıyorum, bak şu meyve olmazsa olmaz diyeceğiniz türleri öğrenmeye can atıyorum.

357002

Bahçemizin bulunduğu yerde marmara-karadeniz geçiş iklimi var diyebilirim, yazları karadenize göre daha kuru, kışları kar epey kalıyor. Rakımı 530 metre, yöneyi kıble, bulunduğu vadinin ağzı kuzeydoğuya bakıyor, rüzgar yaz kış mevcut fakat yıkıcı değil, en azından yazları, birde spontan fırtınalar hariç sıkıntı olmuyor (bizim merhum elma ağacını saygı ve sevgiyle anıyorum) . Yazları çok tatlı rüzgar esiyor....Arkada görünen mavilik izmit körfezi, daha uzakta karadeniz görünüyor.

Etrafta muhteşem kirazlar, dutlar vişneler elmalar var. Kayısı olmuyor diyorlar, nar, zeytin ve şeftali de görmedim fakat bunları da deneyeceğim inşallah. Bu yüzden zeytin, nar, şeftali, kayısının soğuğa dayanıklı bildiğiniz türleri varsa tavsiyeleriniz için minnettar kalırım. Ben bir yandan araştırmaya devam ediyorum.
Şu ana kadar henüz bir heykel haline gelmemiş, mermer bloğu misali listem aşağıdadır:

Deveci Armut Fidanı (BA29 Anaçlı) Tam Bodur { A021 }
• ANACLI :

ad. 23,78 TL + %1 KDV 24,02 TL

Deveci Armut Fidanı (OHF333 Anaçlı) Yarı Bodur { A021-1 }

ad. 14,75 TL + %1 KDV 14,90 TL

Chandler Ceviz Fidanı { A039 }

ad. 19,70 TL + %1 KDV 19,90 TL

Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A008 }

ad. 9,80 TL + %1 KDV 9,90 TL

Iğdır Şalağı Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç) { A053 }

ad. 7,82 TL + %1 KDV 7,90 TL

Vista Kiraz Fidanı (MAXMA14 Anaç) Yarı Bodur { A101 }

ad. 13,76 TL + %1 KDV 13,90 TL

Starks Gold (Beyaz Kiraz) Kiraz Fidanı (MAXMA14 Anaç) Yarı Bodur { A066 }

0900 Ziraat Kiraz Fidanı (CAP6P Anaç) Yarı Bodur { A060 }

Caldevi 2000 Nektarin Fidanı { A069 }

ad. 8,81 TL + %1 KDV 8,90 TL

Vista Rich Şeftali Fidanı { A078 }
• ANAC :

ad. 13,91 TL + %1 KDV 14,05 TL

Fuyu Trabzon Hurması Fidanı { A079 }

ad. 9,75 TL + %1 KDV 9,85 TL

Aydın Sarı İncir Fidanı 80-100 cm { A109 }

ad. 11,94 TL + %8 KDV 12,90 TL

Bursa Siyahı İncir Fidanı 40-50 cm { A107 }

ad. 11,94 TL + %8 KDV 12,90 TL

Teksas Badem Fidanı { A037 }

ad. 12,75 TL + %1 KDV 12,88 TL

Avustralya Dut Fidanı { A02-DUT }

ad. 13,05 TL + %1 KDV 13,18 TL

Amasya Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A016 }

Fuji Zheen Aztec Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A003 }

Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur { A008 }

Black Diamond Erik Fidanı (MYROBOLAN 29C Anaclı) Yarı Bodur { A045 }

ad. 12,77 TL + %1 KDV 12,90 TL

Santa Rosa Erik Fidanı (Klasik) { A052 }

Roxana Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç) { A056 }

Kütahya Vişne Fidanı { A081 }

Tür belirlememekle beraber almayı düşündüğüm meyve fidanları:
Kızılcık
Hünnap
Karayemiş (birkaç farklı çeşit)
Üzüm (izabella kesin, diğerlerine bakacağız)
Ceviz (pedro, chandler?)

Ayrıca izlediğim türler

Siyah Şahdut
Shangri la Dut
Amerikan Yediveren dut
Eğin dutu
Goumi
Che
pawpaw
.
.
.

badembaba
30-12-2012, 23:33
Listeye nar olarak Hicaz narını (soğuğa dayanıklıymış), zeytin olarak ta Arbeguina'yı ekliyorum. Bu Arbeguina'yı acaba 500 metre rakımda İznik gölünü gören bir yerde kapama diksem ticari olarak mantıklı olur mu düşünmeye başladım...Gerçi orada su sıkıntısı da var, bu yüzden badem düşündüğüm bir yerdi, fakat rakım ve iklim problem olmasa suyu bir şekilde hallederiz, babam bir zeytin bağımız olmasını çok istiyor... Bahsi geçen yerin 1-2 km etrafında zeytin bağları var fakat rakımları 50-100 metre daha alçakta, tür olarak sanırım gemlik zeytini...

Halil Bey ve konunun uzmanı olduğunu anladığım egetropical'e bir danışayım...

Halil Önen
31-12-2012, 01:11
Bordur zeytin ve diğer meyveler konusunda arkadaşım Sn. egetropikal size daha iyi bilgi verecektir. Kendisine ulaşırsanız iyi olur...

Kolay gelsin dostum...

ykaya194
31-12-2012, 10:17
Listeye nar olarak Hicaz narını (soğuğa dayanıklıymış), zeytin olarak ta Arbeguina'yı ekliyorum. Bu Arbeguina'yı acaba 500 metre rakımda İznik gölünü gören bir yerde kapama diksem ticari olarak mantıklı olur mu düşünmeye başladım...Gerçi orada su sıkıntısı da var, bu yüzden badem düşündüğüm bir yerdi, fakat rakım ve iklim problem olmasa suyu bir şekilde hallederiz, babam bir zeytin bağımız olmasını çok istiyor... Bahsi geçen yerin 1-2 km etrafında zeytin bağları var fakat rakımları 50-100 metre daha alçakta, tür olarak sanırım gemlik zeytini...

Halil Bey ve konunun uzmanı olduğunu anladığım egetropical'e bir danışayım...
Ticari amaçlı kapalı ceviz bahçesi düşünün kenarlarda biraz boşluk bırakın oralara diğer meyve (listenizdeki) çeşitlerini dikersiniz ayrıca aralarınada üç beş sene sebze ekerek değerledirmiş olursunuz.

badembaba
31-12-2012, 18:53
Sayın ykaya194 ilginize çok teşekkür ederim. Cevizi düşündüğüm başka yerlerim var, burası göle yakınlığı ve iklimi ile zayıf ta olsa zeytin yetişme olasılığı olan tek yerim. Yukarıda verdiğim ağaç listesini ise içerisinde inşallah ev de yapacağım Mesruriye'deki bahçemiz için planlıyorum. Orada bir iki ceviz dikeceğim el altında olsun diye, fakat esasen kapama ceviz bahçesi düşündüğüm yer İznik Mecidiye köyünde, zeytinlik için bahsi geçen yerin daha kuzeyinde bir noktada...

ykaya194
01-01-2013, 09:32
Sayın ykaya194 ilginize çok teşekkür ederim. Cevizi düşündüğüm başka yerlerim var, burası göle yakınlığı ve iklimi ile zayıf ta olsa zeytin yetişme olasılığı olan tek yerim. Yukarıda verdiğim ağaç listesini ise içerisinde inşallah ev de yapacağım Mesruriye'deki bahçemiz için planlıyorum. Orada bir iki ceviz dikeceğim el altında olsun diye, fakat esasen kapama ceviz bahçesi düşündüğüm yer İznik Mecidiye köyünde, zeytinlik için bahsi geçen yerin daha kuzeyinde bir noktada...
birader badembaba,
maşallah İznik gölü kuzey tepelerini kapatmıssınız, allah daha çok versin.

badembaba
01-01-2013, 22:00
Acemiliğimize geldi, aslında aynı adada olan yerleri toplamamız lazımdı, biraz dağınık yerlerden aldık. Ama olsun hepsinin özellikleri farklı, Allah size de bol bol versin inşallah.

alimallah
02-01-2013, 15:14
Merhaba badembaba,
Bu güzel uğraşta size kolaylıklar dilerim.
Darısı başımıza:)
Tür listendeki meyva çeşitlerini yazarken, kendine kısır ve kendine verimli durumlarına dikkat etmemişsiniz sanki.
Selamlar

badembaba
03-01-2013, 18:29
Sayın Alimallah, bahçeme hoşgeldiniz. Efendim hangi türlerde çelişki olduğunu nasıl olsa daha iyi olacağını yazarsanız eğrilikleri doğrultmuş oluruz. Ben kendimce dikkat etmiştim ama acemilik işte...

alimallah
04-01-2013, 08:32
Sayın Alimallah, bahçeme hoşgeldiniz. Efendim hangi türlerde çelişki olduğunu nasıl olsa daha iyi olacağını yazarsanız eğrilikleri doğrultmuş oluruz. Ben kendimce dikkat etmiştim ama acemilik işte...
Hoş bulduk efendim. Saygılar..
Acemilikte yarışabiliriz aslında:) Listenizdekilerden problemli olduğunu düşündüklerimi yazdım. ( Bilgiler benden değil, internetten )

- Deveci Armut: Tozlayıcılar; Akça, Devoe, Passe Crassane, B. Precoce Moretini, Packham's Triumph ve June Gold'dur.
- Granny Smith Elma: Tozlayıcıları; Red Delicious, Golden Delicious'dur.
- Amasya Elma: DİKKAT: Bir yıl ara ile meyva verir.
- Iğdır Şalağı Kayısı: Tozlayıcıları; Şekerpare.
- Vista Kirazı: Tozlayıcı; Van, Bing, Edirne çeşitleri ile tozlanır.
- Santa Rosa Erik: Kısmen verimli, tozlayıcısı Laroda.
- Chandler Ceviz: Tozlayıcısı Franquette’dir.
- Teksas Badem: Tozlayıcıları; Marcona ve Nonpareil'dir.

badembaba
25-01-2013, 19:32
Listeyi yeniden düzenlemeye çalışıyorum ama bu tozlama işi kafamı karıştırdı. Deveciyi tozlamak için akça armut alayım diyorum, onu tozlamaya başka armut lazım... Etrafta bahçeler var oradan tozlanmazmı bunlar? O onu tozlayacak bu bunu tozlayacak dersem her meyvenin her türünü almak zorunda kalacağım gibi... Neyse araştırmaya devam.

badembaba
25-01-2013, 23:09
Evet Listemi biraz düzelttim. Bu fidanlardan bazıları eş dosttan gelecek zaten, ayrıca yine dostlardan gelecek olup buraya yazmadığım fidanlar da var.

Armut:
Deveci Armut Fidanı (BA29 Anaçlı) Tam Bodur
Deveci Armut Fidanı (OHF333 Anaçlı) Yarı Bodur
Ankara Armut Fidanı (Ahlat Anaçlı)

Elma:
Amasya Elma Fidanı (MM106 Anaçlı) Yarı Bodur
Fuji Zheen Aztec Elma Fidanı (MM106 Anaçlı) Yarı Bodur
Fuji Zheen Aztec Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur
Granny Smith Elma Fidanı (M9 Anaçlı) Tam Bodur
Golden Delicious Elma Fidanı (MM106 Anaçlı) Yarı Bodur
Starkrimson (ya da starking) Delicious Elma Fidanı (MM106 Anaçlı) Yarı Bodur

Kiraz:
0900 Ziraat Kiraz Fidanı (CAP6P Anaç) Yarı Bodur
Starks Gold (Beyaz Kiraz) Kiraz Fidanı (MAXMA14 Anaç) Yarı Bodur
Kiraz KARAGEVREK Fidanı (Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))
Kütahya Vişne Fidanı

Erik:
Black Diamond Erik Fidanı (MYROBOLAN 29C Anaclı) Yarı Bodur
Friar Erik Fidanı (MYROBOLAN 29C Anaclı) Yarı Bodur
Papaz Erik Fidanı (Klasik)

Dut: (Tropikmeyveci-Sıradışı Meyve fidanları üretimi (http://www.tropikmeyveci.com))
Siyah Şahdut (Pakistan Mulberry (Morus macroura)-Himalayan Mulberry)
Amerikan siyah dut SHANGRI LA
Çekirdeksiz Eğin dutu.

Ceviz:
Chandler Ceviz Fidanı
Franquette Ceviz Fidanı
Pedro (Tropikmeyveci-Sıradışı Meyve fidanları üretimi (http://www.tropikmeyveci.com))

İncir:
Aydın Sarı İncir Fidanı
Bursa Siyahı İncir Fidanı

Şeftali: (Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))
Şeftali CRESTHAVEN Açık Köklü Fidanı
Şeftali Fidanı GEÇ Hale
Şeftali Fidanı TÜYSÜZ NEKTARİN ERKENCİ Açık Köklü
Şeftali Fidanı TÜYSÜZ NEKTARİN GEÇ Açık Köklü
Badem: (Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))

Badem Fidanı NONPARELLE NONPAREİL Büyük Boy
Badem Fidanı TEKSAS TEXAS Büyük Boy

Üzüm: (Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))

Asma Üzüm Fidanı Crimson Seedless
Asma Üzüm Fidanı Çekirdeksiz Siyah
Asma Üzüm Fidanı Red Globe
Asma Üzüm Fidanı Superior Seedless
Asma Üzüm Fidanı ROYAL
Asma Üzüm Fidanı SULTANİ ÇEKİRDEKSİZ

Nar:

Nar Fidanı Çekirdeksiz Açık Köklü
Hicaz Nar Fidanı

Kayısı:

Şekerpare Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç)
Iğdır Şalağı Kayısı Fidanı (Zerdali Anaç)

Diğer:

Ege 22 Ayva Fidanı (Klasik Anaç)
Fuyu Trabzon Hurması Fidanı
Hünnap Fidanı

(Tropikmeyveci-Sıradışı Meyve fidanları üretimi (http://www.tropikmeyveci.com))
CHE (DIŞI) -AŞILI
CHE (ERKEK) –AŞILI
Karayemiş Al çeşit
Jumbo Muşmula
Kei Elması

(Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))
MALTA ERİĞİ Fidanı
KİVİ Fidanı DİŞİ
İğde Fidanı Açık Köklü

Süs bitkileri:
(Fidan Sat, Bahe, Fide Sat nternetten Fidan Siparii, Bodur Al Sertifikal Meyve Fidan Ss Bitkileri (http://www.fidanistanbul.com))
MANOLYA FİDANI Magnolia grandiflora
Mimoza Ağacı
Cercis siliquastrum - ERGUVAN fidan
Arap Yasemini, Ful Yasemin, Rhyncospermum
Mor Salkım fidanı 40-60cm Wisteria Sinensis
Lonicera caprifolium Fidanı Hanımeli

h_dogan
26-01-2013, 07:10
Listeyi yeniden düzenlemeye çalışıyorum ama bu tozlama işi kafamı karıştırdı. Deveciyi tozlamak için akça armut alayım diyorum, onu tozlamaya başka armut lazım... Etrafta bahçeler var oradan tozlanmazmı bunlar? O onu tozlayacak bu bunu tozlayacak dersem her meyvenin her türünü almak zorunda kalacağım gibi... Neyse araştırmaya devam.

Tozlayıcıları da düşünmeniz lazım mecburen. Bazı çeşitler az meyve verirken bazıları hiç meyve vermiyor tozlayıcı olmadan. Etrafınızda bahçe varsa çeşitleri de biliyorsanız kısmen sorununuzu çözersiniz ama garantiniz olmaz yine de.

alimallah
26-01-2013, 08:57

Bahsettiğiniz konu, bilhassa küçük bahçeler için önemli.
Ben iki tane elme ağacı dikmeyi düşünüyorum. Biri diğerini tozluyor ama tozlayanın tozlayıcısı 3. bir ağaç...
Üç ağaçtan birisinin verimsiz olarak küçücük bahçeme kalabalık etmesini istemiyorum.
Ustalar ne derler bilmem ama, ben bu sorunu, aynı ağacın bir dalına tozlayıcısını aşı yaparak çözmeyi düşünüyorum.
Budama ile o dalın yeterli büyüklükte kalması sağlanabilir diyorum.
Sizin bu konudaki düşüncelerinizi öğrenmek isterim.
Selamlar

badembaba
26-01-2013, 15:48
Bu aşılama işi olur mu bilmiyorum ama çok zekice bir fikir.

Safranlı
26-01-2013, 16:34
Olur olur
bir kaç çeşit bile olabilir ben bir ağaca yedi çeşit armut aşıladım
dördü büyüyor
diyerşeride ateşten yanmıştı

badembaba
26-01-2013, 16:35
Bende deneyeyim o zaman bu aşılama fikrini. boşuna meyve vermeyecek ağaç dikmektense hem de farklı bir görüntü olur.

badembaba
26-01-2013, 16:42
Tozlayıcıları da düşünmeniz lazım mecburen. Bazı çeşitler az meyve verirken bazıları hiç meyve vermiyor tozlayıcı olmadan. Etrafınızda bahçe varsa çeşitleri de biliyorsanız kısmen sorununuzu çözersiniz ama garantiniz olmaz yine de.

Peki arada azami ne kadar mesafe olabilir arada? Yani tozlayıcı ile esas meyve ağacı arasında? Ben evin ön kısmına gelecek bölümü bodur ağaçlar dikmek istiyorum, evin önü açık olsun diye. Bunların tozlayıcılarını bodur almasam yolun altındaki bahçenin bir yerlerine diksem, mesela 20-50 metre uzağına, olur mu? Zaten inşallah birkaç tane petek de alacağım...

ykaya194
26-01-2013, 17:45
Bende deneyeyim o zaman bu aşılama fikrini. boşuna meyve vermeyecek ağaç dikmektense hem de farklı bir görüntü olur.
Tozlanma tam olmaz örneğin; siz yelpazeyi başınıza çok yakın tutarak sallarsanız ancak başınızın bir kısmını serinletirsiniz oysa makul bir uzaklıkta tutar sallarsanız başınızın her tarafını serinletmiş olursunuz dolayısıyla erkek polenler rüzgarın etkitisiyle havada uçuşur ağacın diğer tarafındaki dişi çiçekler ile buluşaçakki döllenme olsun. Arıların erkek polenleri taşıyarak döllenmesi tam olur.

h_dogan
26-01-2013, 23:13
Peki arada azami ne kadar mesafe olabilir arada? Yani tozlayıcı ile esas meyve ağacı arasında? Ben evin ön kısmına gelecek bölümü bodur ağaçlar dikmek istiyorum, evin önü açık olsun diye. Bunların tozlayıcılarını bodur almasam yolun altındaki bahçenin bir yerlerine diksem, mesela 20-50 metre uzağına, olur mu? Zaten inşallah birkaç tane petek de alacağım...

8-10 ağaca 1 tozlayıcı genellikle önerilen miktar. Ne kadar yakın olursa o kadar iyi. Tabi arı faaliyeti de önemli, arı olmazsa tozlanma da olmaz. Aşı çözüm olabilir ama ağaçlarınız tam bodur olmamalı bence çünkü zaten bitkiler küçük.
Cevizde ve dutta tozlayıcı gerekliyse yakınına dikmeniz daha iyi çünkü rüzgarla tozlanır.
Böcekle tozlananlar (entomophyl): Elma, erik, kiraz, turunçgiller, incir, şeftali, badem, nar gibi
Rüzgarla tozlananlar (anemophyl): Ceviz, dut, keçiboynuzu, pikan, fındık, Antepfıstığı gibi.
Rüzgarla tozlananlarda tozlayıcıyı hakim rüzgar yönüne uygun yere dikmeniz daha iyi sonuç verir.

badembaba
27-01-2013, 11:56
8-10 ağaca 1 tozlayıcı genellikle önerilen miktar. Ne kadar yakın olursa o kadar iyi. Tabi arı faaliyeti de önemli, arı olmazsa tozlanma da olmaz. Aşı çözüm olabilir ama ağaçlarınız tam bodur olmamalı bence çünkü zaten bitkiler küçük.
Cevizde ve dutta tozlayıcı gerekliyse yakınına dikmeniz daha iyi çünkü rüzgarla tozlanır.
Böcekle tozlananlar (entomophyl): Elma, erik, kiraz, turunçgiller, incir, şeftali, badem, nar gibi
Rüzgarla tozlananlar (anemophyl): Ceviz, dut, keçiboynuzu, pikan, fındık, Antepfıstığı gibi.
Rüzgarla tozlananlarda tozlayıcıyı hakim rüzgar yönüne uygun yere dikmeniz daha iyi sonuç verir.

Yeni bir şey öğrendim, bu entomophyl/anemophyl meselesini ilk kez duydum, teşekkür ederim.

badembaba
27-01-2013, 12:41
Bu arada ağaçlar tam bodur olmamalı derken ne kastettiniz? Ben evin önüne gelen kısıma bodur düşünüyorum, evin önü kapanmasın diye...

h_dogan
28-01-2013, 07:56
Tam bodur bitkilerde zaten 1-2 dal var aşı yapamazsınız aynı ağaça demek istedim. Tam bodur dikecekseniz tozlayıcıyı da dikeceksiniz. ;)

seleste
04-03-2013, 19:56
Esasen ben bağ evleri ile ilgili deneyimlerin paylaşıldığı bölümü arıyordum, buraya takılım kaldım :)

Bu yeni bahçe maceralarını okumaktan hoşlanıyorum. Bahçenizde güle güle çalışın.
Tatlı anneciğinizi de fotoğraflarından çok sevdim. Onlar hep nazar boncuğu gibi yanımızda dursunlar.

Kolay gelsin selamlar

badembaba
04-03-2013, 20:09
Esasen ben bağ evleri ile ilgili deneyimlerin paylaşıldığı bölümü arıyordum, buraya takılım kaldım :)

Bu yeni bahçe maceralarını okumaktan hoşlanıyorum. Bahçenizde güle güle çalışın.
Tatlı anneciğinizi de fotoğraflarından çok sevdim. Onlar hep nazar boncuğu gibi yanımızda dursunlar.

Kolay gelsin selamlar

Güzel dilekleriniz için çok teşekkür ederim, duanıza can-ı gönülden amin diyorum. Size de kolay gelsin efendim.

badembaba
09-03-2013, 20:10
Sezonu açtık. Tohumları saksılara diktik. Gebze'de evin karşısına küçük bir sera yaptım, saksıları oraya yerleştirdik. Hava durumu müsade etmediği için bahçenin tesviyesi yarım kaldı, fidan çukurları da açamadık. Bakalım ne olacak, belki ağaç dikimi sonbahara kalır. :-(

badembaba
16-03-2013, 16:07
Seramsı yapımızın fotoğrafları...

badembaba
17-03-2013, 15:23
Yağmurlardan dolayı dışarıda çalışamayınca internet başında sezona hazırlanıyorum. Bu bağlamda Bir çapa makinesi ve motorlu testere araştırıyorum.

Çapa makineleri hakkında hiçbirşey bilmezken sayfalarca okuduktan sonra epey bir bilgi edindim (tamamen teorik). Yine de işin içinden çıkamıyorum.

Bayilerine gidip araçları görüp bayileri sorguladıktan sonra Antrac 200, Taral 22 M, Yağmur YET 250 arasında karar verecektim sonra bir de KAMA çıktı. Prensip olarak Türk malı almak istiyorum fakat şu aletin muadili yukarıda saydığım Türk malı aletlerde 4000 5000 tl...

Kama KDT 910 C Dizel Çapa Makinası, Dizel Çapa Makinaları, Kama - capamakinasi.com.tr (http://www.capamakinasi.com.tr/kama_by_reis_kdt_910_c_dizel_capa_makinasi_urunu.h tml)

Kama marka ürün kullanan varsa tecrübelerini dinlemek isterim. Bu yazıyı çapa makineleri ile ilgili başlıkta da paylaşacağım.

badembaba
17-03-2013, 15:48
Motorlu testere ile ilgili (özellikle trakkulup.net de) epey forum yazışması okudum. Sonuç olarak 3 testereden birini seçmeye karar verdim:

HUSQVARNA 236 (1,7 HP )

STİHL MS 170 (1,8 Hp)

OLEO-MAC GS35 (2,1 HP)

Muhtemelen oleo-mac gs35 alacağım çünkü teknik özellikleri daha iyi ve fiyatı daha uygun. Fakat önce depodaki 100 tl lik Çin işi testereyi parçalarına ayırıp inceleyip takacağım. Belki yapabilirim. İpini çekiyorum ama bir türlü çalışmıyor, ateşlemede sıkıntı var gibi...

badembaba
27-05-2013, 14:55
Zaman ne kadar da çabuk geçiyor. Son mesajımın üzerinden 2 aydan fazla geçmiş. Bu arada boş durmadık tabi. Neler yaptık bir toparlamaya çalışayım...

Ev yapacağımız parsele (yukarı bahçe) pek birşey yapmadık. Plan kotesini yaptırdık. İmar durumu için Gölcük belediyesine başvurdum, köyde ikamet etmediğimden sadece imar durumuna 3000 TL istediler. Bu yüzden ikametgahımı köye alacağım, o zaman ruhsat dahi bedava...

Yolun altındaki parseli (aşağı bahçe)meyve bahçesi yapacağız. Öncelikle kepçe getirip düzleme ve teraslama yaptık. Kepçe saati 80 tl'den 7,5 saat çalıştı. Yol parası 100 tl ile birlikte toplam 700 TL ödedik ama işi bitirdi. Teraslar istediğim gibi olmadı ama zamanla doğal bir görünüm kazanır sanırım.

badembaba
27-05-2013, 15:10
Bahçenin kenarında yığılı inek gübresi vardı, sahibiyle 400 TL ye anlaştık yaklaşık 5-6 traktör kasası gübreyi dozerle bahçenin içine öbek öbek bıraktırdık. Sonraki gidişimizde toprak tavını almıştı (bazı yerler biraz yaştı aslında). Çift Çeker bir traktörle her iki parseli sürdürdük. Annem sürülmüş düz yerlere kıyamıyor ekip dikmeye bayırlardan başlıyor :rolleyes::p

badembaba
27-05-2013, 15:39
İlk fotoğrafta aşağı bahçenin iki teras ve bir taban olmak üzere tüm katları görülüyor. Arka planda yukarı bahçe de görünüyor.

Yukarı bahçedeki elma ağaçlarını mevsimi geçmiş olmasına rağmen budadık çünkü ağaçların nefes alacak hali kalmamıştı. Sadece kuru dalları kestik. Sonra kesilen dalları küçük küçük kırıp ağaçların dibine yığdık. Böylece tarla tırmık çekmeye müsait hale geldi.

Plan koteyi yapmak için haritacılar geldiğinde sabahın 10'unda hala sis vardı. Tam yayla havasıydı yani... Küçük oğlum da bizimle beraber akşama kadar çalıştı, yoruldu :p

badembaba
27-05-2013, 17:10
Bir yandan da aşağı bahçenin etrafını sardırmakla uğraştık. Yukarı bahçeye ev de yapılacağı için nispeten daha estetik birşey yapalım diye sonraya bıraktık. Aşağı bahçeye 200 cm beton direk ve dikenli tel çektirmek için Gölcük'teki Karçit ile anlaştık. Arazideki engebeyi bahane ederek işçiliğin çok tutacağını söylediler, pazarlık sonucu beton direkler arası 200 metre dikenli tel ve kafes telden mamül 3 metrelik iki kanatlı kapıyı 4000 TL ye herşey dahil anlaştık. Resimlerde direklerin dikili olduğu hal görülüyor. Payandaları ile beraber 75 civarında direk dikildi. Teller ve kapı bugün takılıyor, benim evde işim olduğu için bugün gidemedim....(Az önce telefonla görüştüm, bazı yerlerde uzun direkler kullanmıştık ekstra masraflar çıkmıştı. Genel toplam 4300 TL oldu)

Bu arada muhtarın yardımlarıyla fidan yeri açtırmak için burgu getirttik. Ölçüleri üçgen olarak 5 metre mesafe ile bağladığım demir kazıklar vasıtasıyla daha önce işaretlemiştim. 5 er metre aranın az olacağını söylüyorlar ama babam böyle olmasında ısrar etti, biz de böyle yaptık. Artık bir sıra normal bir sıra yarı bodur ağaç dikeriz olmazsa... Toplam 55 Fidan çukuru açtık, bu burgu büyük kolaylık. Normalde bir çukuru 7 TL ye açıyorlarmış, muhtar sağolsun bizden yarısını bile almadı."

Bu arada Mesruriye köylülerinin hepsi çok yardımsever ve misafirperver. Bundan sonra da inşallah bu köyden yer aldığımıza pişman olmayız. Şimdilik bizden başka yabancı yok fakat bize de pek yabancı gibi davranmıyorlar.

abay54
16-06-2013, 18:33
elektrik işini ne yaptın .. bende tarlama elektrik almayı düşünüyorum...

badembaba
27-06-2013, 09:43
Elektriğin başvurusunu yapmıştık fakat tarımsal sulama için gerekli belgeleri tamamlayamadık. Saati takılı vaziyette lazım olunca kullanıyoruz, bu arada ev proje aşamasında, kısa süre içerisinde başvurumuzu şantiye elektriğine çevirip o şekilde devam edeceğiz inşaallah. Bahçemin içinde sedaş'a ait 3 elektrik direği bir de trafo var, daha onların kaldırılmasıyla da uğraşacağım. Allah size de kolaylık versin, bürokrasi zorlu bir yol.

abay54
27-06-2013, 13:45
Kolay gelsin ...Bende bürokraside boğuldum gittim vesselam elektrik alamadım ....

badembaba
29-10-2013, 21:48
(Sevgili Günlük :D )Aylar sonra tekrar merhaba,

Bostan işlerimiz bu sene de bitti sayılır. Bu sene de Allah sağlık sıhhat verdi, imkan verdi, annemle birlikte bahçelerde çalıştık terledik yorulduk, lezzetli mahsüller aldık konu komşuyla paylaştık, afiyetle yedik...

Çapalama motoru almadım çünkü köyde motoru koyacak yer yoktu, zaten traktöre sürdürdük. İyi bir motorlu testere aldım. Bu sene de acemilikler yaptık, her şey istediğimiz gibi olmadı ama kazasız belasız geçti hamdolsun.

Bu arada yaptıklarımızı bana ilginç gelen şeyleri hangi işi nasıl kaç paraya yaptırdığımızı vesaire paylaşacağım. Çünkü kendimden biliyorum bunlar çok kıymetli bilgiler, bilmeyene bir fikir veriyor...

İnşaatın proje işleri bitti, kış gelmeden kabasını yetiştirme derdindeyim, kuyuyu ıslah ettik, evin yapılacağı yukarı bahçenin tesviye işi bitti, evin temel yeri açıldı...Bir de fidanlar alınıp dikilecek...Çok işimiz var çook, masraflı ve stresli olsa da yaptıktan sonra verdiği keyif bambaşka...

hk50
30-10-2013, 19:58
Bu kadar çok çeşitle bahçe kurarken.
Her bir çeşidin ayrı ilaçı, ayrı budanma şekli,ayrı sulama düzeni,ayrı güpreleme düzeni,Aşılama düzeni, olduğunuda nacizane ben söyleyim.
Çapa makınası kesme makınası,biçme makinası gibi ihtiyaçlar ve bilğiler yukarıda saydığım düzen içinde basit kalıyor.Bilğilenmeni öneririm.

badembaba
22-02-2014, 00:12
Arayı açmışız epeyi, kuyuyu ıslah ettiğimizi yazmışım, nasıl yaptığımızı resimlerle anlatayım. Şahsen ben bu tarz bir izahatı çok aradım internette ama bulamamıştım. Neyi nasıl yaparız diye bilemiyorduk, Mehmet Kalfa'mız sağolsun ben hallederim dedi atladı kuyuya...

Sırasıyla kuyunun ilk hali, önce kepçe ile kuyunun etrafını daha sonra içini temizledik. Su 3. fotoda kırmızı ile daire içine aldığım yerden süzülerek geliyor. Akşam olmak üzereydi, etrafını işaretleyip paydos ettik.

badembaba
22-02-2014, 00:50
1-Ertesi gün geldiğimizde kuyudaki su seviyesi
2-Önce Beton künkleri kamyondan yere indirdik, bu arada motor suyu çekti. Kullandığımız künkler içlerinde 3 adet demir olan çakıllı betondan mamul, sağlamlıklarını taşıma ve yerleştirme esnasında test etmiş olduk memnun kaldık. Çapları 1 metre. 9 adet aldık.
3-Kuyuyu son bir kez kepçeyle temizledik, toplam derinlik 3,5 metre oldu.
4-Çelik halat yardımıyla ilk künkü kuyuya indirdik.
5-Mehmet Kalfa kuyuya indi ve ilk künkü teraziledi, bazı yerlerde altına taşlar koydu.

badembaba
22-02-2014, 01:09
1- 3 künkü yerleştirdikten sonra etrafını doldurmaya başladık. Bu resimde 6. künk yerde. Suyun çıktığı yere künklerle beraber getirttiğimiz balansı doldurduk. Bir nevi süzgeç vazifesi görmesini ve suyun önünün tıkanmamasını amaçladık. Kuyunun alt kısmına ise ağır ve yapışkan toprak doldurduk.
2- 7. Künkü ve kapakları yerleştirdik.
3- Su seviyesi güzel.
4. Kuyudan alt parseldeki bahçemize kadar yaklaşık 70-80 cm derinlikte bir kanal kazdırıp içine 50 lik sulama borusu döşedik.
5. Bu hattı fazla suyu tahliye etmek için ve ileride alt parsele (meyvelik) koyacağımız depoya su basmak için kullanacağız. Bu sene yazın sular azalınca kuyuyu birkaç kez boşaltıp gerekli onarım/sıva gibi işlemleri yapacağız.