View Full Version : Üzüm Çeşitleri
HezarfenCelebi
21-06-2012, 00:37
Üzüm çeşitleri ile ilgili internette yanıltıcı bilgiler dolaşıyor. Özellikle tane büyüklükleri ve salkım büyüklükleri çok abartılmış ve kullanıcıyı yanıltıyor. Bunun önüne geçmek için Manisa bağcılığın yayınladığı "Çiftçi Broşürlerinden" aldığım bilgileri sizinle paylaşmak istiyorum. Üzüm fotoğraflarının bazıları Mehmet Vuran beye aittir. Garova Günlüğü (http://garova.blogspot.com/) bu siteden bağcılık ile ilgili paylaşımlarına bakabilirsiniz. Tavsiye ederim.
SOFRALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Sofralık Üzümlerde Aranan Özellikler
Salkımlarının büyük ve gösterişli, tanelerinin seyrek ve iri, ince kabuklu, sulu ve
şekerli, çekirdeksiz veya çok küçük çekirdekli olması, üniform renk oluşturması ve nakliyeye
uygun olması arzu edilir. Ayrıca tane sap bağlantısı kuvvetli, çatlamayan tane kabuğu olmalı
ve beyaz çeşitlerde yanık renk olmaması arzu edilmektedir. Bu nitelikleri taşıyan üzüm
çeşitlerimizin fazlalığı yanında ticari önemde üretimi yapılan çeşit sayısı azdır.
http://img268.imageshack.us/img268/3244/trakyailkeren.jpg
Trakya İlkeren
Alphonse Lavallée X Perlette
Salkımları büyük (600- 650 g), dallı konik ve dolgun yapıdadır. Taneler koyu kırmızı-
mor renkli, orta (4- 5 g), yuvarlak şekildedir. Tane-sap bağlantısı kuvvetli, yola dayanımı
iyidir. Karışık veya uzun budanması gereken bir çeşittir. Verimli bir çeşittir. Erkencidir,
erken olgunlaşmasına rağmen omca üzerinde, uzun süre bozulmadan kalabilmektedir.
http://img837.imageshack.us/img837/6402/superiorseedless.jpg
Superior Seedless
Sofralık üzüm market standartlarında Sugraone olarak da anılmaktadır (Anonim,2002).
Salkımları büyük (470 g), sık veya çok sık yapıdadır. Taneler yeşil- sarı renkli, iri
taneli (5 g), kısa oval şekilli ve çekirdeksizdir. Yarı uzun- uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi orta (1200-1400 kg) dır. Temmuz sonlarında olgunlaşan erkenci bir çeşittir.
http://img21.imageshack.us/img21/3243/yalovaincisi.jpg
Yalova İncisi
Hönüsü X Siyah Gemre
Salkımları orta büyüklükte (400- 550 g), dallı ve konik, normal sıklıktadır. Taneler
yeşil-sarı renkli ve fazla (5 g) irilikte, oval şekilli ve 2- 3 çekirdeklidir.
Orta ve uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verim 1000- 1600 kg arasındadır.
Erkenci bir çeşittir (bölgede temmuz ayı içerisinde olgunlaşır).
Sevilerek yenilen, boncuklanma yapmadığı zaman çok kolay pazarlanan bir çeşittir.
Fazla yüklü asmalarda seyreltme yapılmalıdır. Özellikle erkenci yörelerde yetiştiriciliği
tavsiye edilir.
http://img7.imageshack.us/img7/7318/cardinalp.jpg
Cardinal
Flame Tokay X Ribier melezi
Salkımları büyük (500-650 g), konik- silindirik ve seyrek tanelidir. Taneler kırmızı-
mor renkte çok fazla iri (7 g), yuvarlak şekilli, 2-4 çekirdekli, iyi olgunlaştığında çok az
aroma ihtiva eder. Kısa budanır (en çok 4 gözlü). Dekara 1000- 2800 kg verim verir. Temmuz ikinci yarısı –ağustos başı olgunlaşmaktadır. Çiçekten önce somak seyreltmesi kaliteyi artırır. Sıcak yerlerde güneş yanıklıklarının oluşmaması için yaprak alımının dikkatlice yapılması gerekir. Mildiyöye, küllemeye, küf çürüklüğüne, kış donlarına ve kısa boğum hastalığına hassastır.
http://img254.imageshack.us/img254/9063/flameseedless.jpg
Flame Seedless (Red Flame)
Thompson Seedless X Cardinal
Tatlı ve renkli bir çeşittir. Salkımları normal büyüklükte (330 g), sık veya normal
yapıdadır. Taneler pembe, kırmızı renkli, küçük taneli (2 g); az basık veya yuvarlak şeklinde
ve iz halinde çekirdeklidir. Yarı uzun ya da kısa budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi orta (1400-1500 kg) dır. Ağustosun ilk yarısında olgunlaşmaktadır.
HezarfenCelebi
21-06-2012, 01:03
http://img341.imageshack.us/img341/8995/hamburgmisketi.jpg
Hamburg Misketi
Salkımları büyük (400- 550 g), dallı konik ve dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu
siyah renkli ve orta (4 g )irilikte, oval şekilli, 2- 3 çekirdekli, misket aromalıdır.
Kısa budanır (şıralık veya şaraplık olarak değerlendirmede karışık budama
yapılabilir). Dekara verim 1100- 1700 kg arasındadır. Orta mevsim (Ağustosun ikinci yarısı)
de olgunlaşmaktadır. Hamburg Misketinin şırasında yoğun misket kokusu olduğu için üzüm
suyu olarak da değerlendirilebilir. Mildiyöye çok hassas, külleme ve kış donlarına hassastır.
Çiçek silkmesi ve boncuklanma gösterebilir. Geçit Bölgelerde yetiştiriciliğe uygundur.
http://img854.imageshack.us/img854/7710/mevlana.jpg
Mevlana
Çekirdekli sofralık bir çeşit olup ortalama salkım ağırlığı 470 g, taneler beyaz, çok iri
(7 g), elips şeklindedir.Ağustos sonunda olgunlaşmaktadır.
http://img51.imageshack.us/img51/7915/redglobe.jpg
Red Globe
Salkımları büyük-çok büyük (1000 g), dolgun sıklıktadır. Taneler morumsu kırmızı
renkli ve çok iri (12- 14 g), yuvarlak şekillidir ve 3-4 çekirdeklidir. Kısa budanması
gereken bir çeşittir. Geç olgunlaşan bir çeşittir.
http://img204.imageshack.us/img204/5338/samancekirdeksizi.jpg
Samancı Çekirdeksizi
Beyaz Şam X Perlette
Salkımları orta büyüklükte (250- 350 g), dallı konik ve seyrek yapıdadır. Taneler beyaz,
iri (4- 5 g), elips şeklindedir. Tane çok gevrek, az sulu ve serttir. Sürgünün orta kısımdaki
gözleri verimli olduğundan karışık budanması gereken bir çeşittir. Ağustos ortasında
olgunlaşmaktadır. Dekara verim 1500- 1800 arasındadır. Gibberellik asit ile taneler oldukça
irileştirilebilir (7- 8 g). Tane iriliği 3-5 mm olduğunda 40 ppm Gibberellik asit tavsiye
edilebilir (Samancı, 1998). Kuru üzüm üretimi için de uygundur.
http://img443.imageshack.us/img443/6259/michelpalieri.jpg
Michele Palieri
Alphonse Lavallée X Red Malaga
Salkımları büyük (440 g), gevşek veya normal yapıdadır. Taneler mavi-siyah renkli,
çok iri (8 g), yuvarlak şekilli ve 1-3 çekirdeklidir. Yarı uzun budanması gereken bir
çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Ağustosun ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.
HezarfenCelebi
21-06-2012, 01:14
http://img193.imageshack.us/img193/5273/alphonsel1.jpg
Alphonse Lavallée
Sinonimleri: Karatopaldı, Enfes ve Ribier’dir.
Salkımları büyük (400- 600 g), kanatlı konik ve seyrek tanelidir. Taneler morumsu
siyah renkli ve iri (6 g), basık yuvarlak şekilli, 3- 4 çekirdekli, erken hasat edildiğinde hafif
buruk bir tat oluşturur. Kısa budanır. Dekara 1400- 1600 kg verim verir. Ağustos sonu- eylül
başı olgunlaşmaktadır. Salkım–tane bağlantısı kuvvetli, depolama ve nakliyeye uygundur.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Alphonse Lavallée çeşidi için 99R ve 140Ruggeri anaçlarının uygun olduğu belirlenmiştir.
http://img171.imageshack.us/img171/2581/italiai.jpg
Italia
Bicane X Hamburg Misketi melezi
Salkımları büyük (500- 800 g), kanatlı konik dallı ve dolgun sıklıktadır. Taneler
beyaz-sarı kehribar renkli ve çok fazla iri (7 g), oval şekilli, 1- 2 çekirdekli, misket kokulu
olmasına rağmen bazı taneleri kokusuzdur.
Genelde kordon (kısa) budanırsa da yeterli miktarda ve kaliteli ürün için uzun (11 göz)
olarak da budanabilir. Dekara verim 1000- 2400 kg arasındadır. Eylül ayında
olgunlaşmaktadır.
Enstitümüz tarafından yapılan anaç- adaptasyon çalışmaları sonucunda kıraç arazilerde
Italia çeşidi için 99 R ve 140 Ruggeri anaçları tavsiye edilmiştir.
Güneş yanıklığına hassas bir çeşittir. Yeşil budamanın dikkatli yapılması gerekir.
Uygun şekilde muhafaza edildiğinde yola dayanıklıdır. Mantari hastalıklara karşı oldukça
hassastır. Bununla birlikte kükürde karşı da hassas olduğundan hafif kükürtleme yapılmalıdır.
http://img210.imageshack.us/img210/2931/razak.jpg
Razakı
Sinonimleri: Anadolu Razakısı, Karaburun Asması, Rezaki, Rosaki
Salkımları büyük (400- 500 g), dallı konik, seyrek sıklıktadır. Taneler sarımtırak açık
yeşil renkte ve iri taneli (5 g), uzun elips şeklinde ve 2- 3 çekirdekli, tatlı ve kokusuzdur.
Kordon, karışık (en çok 10 göz) da budanan bir çeşittir. Dekara verim 1000- 1600 kg
arasındadır. Ağustos sonu – Eylül başı olgunlaşmaktadır.
Daha çok sıcak ve kurak bölgelerde allüviyal toprakları sever. Ülkemizin birçok
yerinde değişik tipleri vardır. Ülkemizde en çok Denizli-Aydın ve İzmir yörelerinde, dünyada
ise Yunanistan, Filistin ve Mısır gibi ülkelerde yetiştirilir.
http://img821.imageshack.us/img821/6663/atasars.jpg
Ata Sarısı
Beyaz Çavuş X Cardinal
Salkımları büyük (500- 850 g), konik ya da silindirik ve seyrek sıklıktadır. Taneler
yeşil-sarı renkli ve çok fazla (8 g) irilikte, oval şekilli ve 2- 3 çekirdeklidir.
Uzun (12 gözlü) budama yapılır. Dekara verim 1600- 2700 kg arasındadır. Eylül
ayının ikinci yarısında olgunlaşmaktadır.
http://img189.imageshack.us/img189/2083/pembegemre.jpg
Pembe Gemre
Salkımları büyük (500- 700 g), orta-sık sıklıktadır. Taneler pembe renkli ve iri taneli
(7- 7.5 g), yuvarlak şekillidir.Yarı uzun budanması gereken bir çeşittir. Dekara verimi
fazla (1500- 2500 kg) dır. Geç olgunlaşan bir çeşittir (Eylül ayı içerisinde olgunlaşır).
Homojen renklenmesi olmayan bu çeşitte yaprak almanın dikkatli bir şekilde
yapılması gerekmektedir. Ege Bölgesinde Denizli, Ödemiş, Bayındır ve Bergama’da
yetiştiriciliği yapılmaktadır.
http://img710.imageshack.us/img710/6779/crimsonseedless.jpg
Crimson Seedless
Salkımları orta (390 g), sık yapıdadır. Taneler pembe renkli ve orta (3 g) irilikte,
silindirik şekilli ve çekirdeksizdir. Yarı uzun- kısa (dip gözleri verimli) budanabilen
bir çeşittir. Dekara verimi fazla (1500-1700 kg) dır. Geç mevsimde (ekimin ilk yarısında)
olgunlaşmaktadır.
HezarfenCelebi
21-06-2012, 01:30
ŞARAPLIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Şarap; taze üzüm suyunda bulunan şekerlerin fermantasyon sonucu alkole dönüşmesi
ile elde edilen medeniyet tarihi kadar eski bir içecektir. Asmanın yetiştirildiği bölge, üzüm
çeşidi, iklim koşulları, hasat şekli, mayalanması ve depolanması şarabın kalitesini direkt
olarak etkileyen unsurlardır.
Son yıllarda şaraplık üzüm üretimi alan ve miktar bakımından
belirli çeşitlerde artış gösterirken; Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) yüksek oluşu, fiyat ve kalite
düşüklüğü gibi nedenlerden dolayı azalış eğilimi göstermektedir. Şaraplık üzüm çeşitlerinde
kaliteyi yakalayabilmek için toprak, iklim, çeşit ve yapılması gereken kültürel uygulamalar dikkate
alınmalıdır.
http://img99.imageshack.us/img99/1400/chardonnay.jpg
Chardonnay
Orijini Fransa’dır. Taneler amber sarısı renkte, yuvarlak şekilli, küçük (1-2 g), 1-3
çekirdekli ve çeşide özgü aromalıdır. Salkımlar silindirik, küçük (130-260 g) ve sıktır. Orta
mevsimde olgunlaşır. Omca gelişmesi kuvvetli olup düşük şarjlı çift kollu guyot budama
uygulanır (Çelik, 2002; Köylü ve ark., 2002).
Gözler erken uyandığından ilkbahar geç donlarına karşı hassastır. Çiçeklenme
dönemindeki yağışlara ve ısı değişimlerine hassas olması boncuklanmaya neden olabilir.
Toprak yapısına bağlı olarak verimi 500-1500 kg/da arasında değişir. Mildiyö ve Küllemeye
hassastır. Olgunluğun ilerlemesine bağlı olarak tane kabuğunun incelmesi sonucu kurşuni
küfe hassasiyeti artar. Yüksek kalitede köpüren şarap veren yumuşak bukeli bir çeşittir. Nispi
rutubeti yüksek olan sahil şeridinde yetiştirilmesi halinde erken olgunlaşma görülebilir.
Macabeau
Orijini İspanya’dır. Güç şartlara adaptasyonu iyidir. Taneleri yeşil- sarı renkte,
yuvarlak şekilli, küçük-orta (1.5-2.2 g) ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta-iri (350-500 g),
piramit şeklinde kanatlı ve gevşek yapıdadır.
Sürgünleri dik büyür. Kısa budanır. Mildiyö ve kurşuni küfe karşı hassastır.
Macabeau, daha ziyade meyvemsi karakterli, hafif asitli, alkolü yüksek açık sarı renkli
şaraplar verir. Bu çeşitten dömisek şaraplar da imal edilmektedir.
http://img339.imageshack.us/img339/4740/ugniblanc.jpg
Ugni Blanc
İtalya orijinli bir çeşittir. Genellikle geç uyanan, omcaları kuvvetli gelişen bir çeşittir.
Taneleri küçük (1.5-2 g), yuvarlak şekilli, yeşil- sarı renkli ve 2 çekirdeklidir. Salkımları orta
büyüklükte (350-400 g) ve sıktır. Karışık budamaya uygun olan çeşitten 1500-2000 kg/da
verim alınabilir.
Çeşit külleme ve ölü kol hastalıklarına oldukça dayanıklı olup mildiyöye karşı
hassastır. Şarabı oldukça açık renkli asidi yüksek ve alkol oranı 11-12° dir. Yüksek asit içeriği
sıcak bölgelerde yetiştirilmesine olanak sağlar. Kalkerli topraklara adaptasyonu iyidir. Diğer
çeşitlerle yapılan şarapların ıslahında, kanyak ve brendi yapımında kullanılmaktadır.
Bornova Misketi
Orijini Ege Bölgesi’dir. Taneleri orta (1.8-2.2 g), yuvarlak şekilli, yeşil-sarı renkli ve
1-2 çekirdekli ve misket aromalıdır. Salkımları konik-silindirik, küçük (150-175 g) ve sıktır.
Yarı-uzun/kısa budanır (Çelik, 2002). Son yıllarda dikim alanlarının azalmasına rağmen
yöresel çeşitlerden şarap yapımının ön plan çıkması ile Ege Bölgesi için önemi giderek
artmaktadır.
http://img690.imageshack.us/img690/6398/shirazf.jpg
Syrah
Fransa’da Syrah, Avustralya’da Shiraz olarak bilinir. Taneleri mavi- siyah renkte, kısa
oval şekilli, orta büyüklükte (2.1 g) 2-3 çekirdekli ve özel aromasızdır. Salkımları dallı
silindirik şekilli, orta büyüklükte (200-250 g) ve sıktır (Çelik, 2002).
Gözleri geç uyanır, omca gelişmesi orta kuvvette ve fazla verimli bir çeşittir. Kısa
budamalarda 500 kg/da olan verim uzun budamalarda 1.000 kg/da kadar çıkmakta ve bu
durum şarap kalitesini etkilememektedir. Kuraklığa ve kurşuni küfe karşı oldukça hassastır.
Şarabı 11 - 14 alkol derecesinde, dolgun, renkçe kuvvetli, meyve ve çiçek karışımı bir bukeye
sahip olup özellikle diğer şarapların ıslahında kullanılır. Şaraplarının 2-3 yıl dinlendirilmesi
kalitesini artırmaktadır.
http://img692.imageshack.us/img692/1101/merlot.jpg
Merlot
Fransa orijinlidir. ABD’de 1890 yıllarında yetiştirilmeye başlamasına rağmen son
yıllarda önemi daha da artmıştır. Tane rengi mavi-siyah, yuvarlak şekilli, küçük (1-1.4 g), 2-3
çekirdekli ve hafif aromalıdır. Salkımları dallı konik, orta büyüklükte (180-250 g), dolgun
sıklıktadır (Çelik, 2002).
Erken uyanan bir çeşit olduğundan ilkbahar geç donlarından zarar görebilir. Kuvvetli
gelişme gösterir ve vejetasyon periyodu uzundur. Verimli bir çeşit olup uzun ve karışık
budamaları gerektirir. 1500 kg/da kadar ürün alınabilir. Güç şartlara adapte olan bir çeşit
olmasına rağmen toprak tuzluluğuna ve küllemeye hassasiyet gösterir. Şarabı açık veya koyu
yakut kırmızı renkte olup yumuşak bir karakter gösterir. Genellikle Cabernet Sauvignon
ve/veya Cabernet Franc ile kupajı yapılır. Şarabı açık veya koyu yakut kırmızımsı renktedir.
http://img829.imageshack.us/img829/8605/csauvignon55.png
Cabernet Sauvignon
Fransa orijinlidir. Tane mavi- siyah renkli, yuvarlak şekilli, küçük (1.5 g), 2-3
çekirdekli ve çeşide özgü biberimsi aromalıdır. Salkımları uzun konik-silindirik, küçük-orta
(100-190 g), seyrek-dolgun sıklıktadır (Çelik, 2002).
Sıcak bölgelerin çeşidi olarak bilinir. Ancak uyanması geçtir. Zayıf anaçlarla olan
üretiminde yüksek kaliteli şarap verir. Verimi 700-1500 kg/da dır. Külleme ve Ölü kola
oldukça hassas olmasına karşılık kurşuni küfe nispeten dayanıklıdır. Koyu yakut kırmızımsı
şarabı fıçılarda eskitilirse kendine özgü bir ahududu veya yaban mersini hissi veren bir buke
kazanır. Bu nedenle kırmızı şarapların kralı diye adlandırılır.
HezarfenCelebi
21-06-2012, 01:42
KURUTMALIK ÜZÜM ÇEŞİTLERİ VE ÖZELLİKLERİ
Ülkemizde yetiştirilen üzümlerin yaklaşık %30’u kurutulmakta ve kuru üzümde dünya
ticaretinde söz sahibi olmaktadır. Çekirdeksiz üzüm Ege Bölgesi üreticilerinin en büyük
geçim kaynaklarından birisi olmasının yanında adı ve kalitesiyle dünyada tanınmış olan
geleneksel ihraç ürünümüzdür (Anonim, 2006).
http://img207.imageshack.us/img207/8849/sultaniekirdeksizi.jpg
Sultani Çekirdeksiz
Verim ve gelişmesi iyi standart bir üzüm çeşididir. Salkımları orta irilikte (300-400 g)
ve normal sıklıktadır. Taneleri küçük (1.2-1.8 g), yeşil-sarı renkte, ince kabukludur (Anonim, 1990).
Dip gözleri verimsiz olduğu için uzun budama yapılmalıdır. Orta mevsimde olgunlaşır,
verimi kuru üzüm olarak 500-1000 kg/da arasında değişmektedir. Yuvarlak Çekirdeksiz üzüm
çeşidinde yapılan klon seleksiyonu sonucu verim, kuru üzüm kalitesi, omca gelişmesi gibi
kriterler yönünden 7 nolu klon (Yılmaz ve ark., 1997) Ilgın ve ark., (1999) tarafından yapılan
çalışma sonucu ise 3 tip (T3, Y3, S1) kurutmalık amaçlı seçilmiştir.
http://img822.imageshack.us/img822/2847/besinizm.jpg
Besni
Tane uzun oval, iri (5.5 g), kabuk ince, sarı, tane içi etli, sulu 2-3 çekirdeklidir. Salkım
orta irilikte silindir veya konik şeklindedir. Verimliliği ve gelişmesi ortadır. Sofralık yanında
kurutularak da değerlendirilir (Anonim, 2007).
http://img256.imageshack.us/img256/1926/corinth.jpg
Corinth (Kuş Üzümü)
Çok küçük taneli ve çekirdeksiz özelliğe sahip Corinth üzüm çeşidinin beyaz, siyah ve
pembe olmak üzere 3 tipi mevcuttur. Siyah Corinth tamamen kurutmalık olup en yaygınıdır.
Siyah Corinth üzüm çeşidinin asma gelişmesi kuvvetli ve verimi iyidir. Uzun budama
yapılmalıdır. Salkımlar küçük, kanatlı ve silindiriktir. Taneler çok küçük, basık küresel
şekillidir. Kabuk ince, kırmızımsı siyah ile siyah mor renkte ve pusludur. Meyve eti sulu, tatlı
ve lezzetlidir. Taneler çekirdeksiz, az miktarda asitlidir. Erken olgunlaşır, taneler
kurutulduğunda çok küçük ve yumuşak yapıda olup hafif mayhoştur (Yılmaz, 1992).
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..
Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..
Adı nedir acaba?
selim_50
25-03-2013, 13:51
anneniz doğru söylemiş;keçi memesi, kömüş memesi diye adlandırılır.
bizde ise horoz taşağı denir
Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.
Bende taneleri daha yuvarlak olan, renk olarak fotoğraftaki tanelere benzer genç bir asma var. Geçen yıl 3-5 salkım verdi. Bu yıl budandığında 10 kadar çeliğini kovaya daldırdım tutacakmı diye beklemedeyim. (Bir tane Ankaraya sözüm var tutarsa hepsini dağıtacağım.)
Üzüm çok üstün lezzette ve kabuk yok gibi, yemesi kütür kütür erik gibi desek yalan olmaz. Ve sizinki gibi çok dayanıklı. Bu asmanın üzümü geç oluyor ama uzun zaman üzüm alınabiliniyor( köyde yaşlı bir asma var salkımlarının tanesi kilo üstü oluyor. Ben bu asmayı ondan alınan çelikten büyüttüm, bir tanede geçen yıl aynı asmadan aşılattım ancak henüz ondan üzüm görmedim).
Bendeki üzüme verilen isim, tavşan böbreği.(kayıtlı fotoğraf var ama bulamadım, bulunca yüklerim).
Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.
Özel üzümden yazmaya devam edeyim.
1990 lı yıllar. Her hafta sonu gidip geldiğimiz güzergah üzerinde Sazlıköy diye bir yerleşim yeri var ( Sökeye varmadan hemen önce). Eylül ortaları gibi köyün Ortaklar tarafından gelene göre sağda kalan girişindeki okulun köşesine köyden bir amca küfeyle razaki çıkarırdı. Sadece 2 hafta sonu denk getirebilirdim o üzümü. Sonraki seneye kadar beklerdim zamanı gelsede razakiden yesek diye. Belki on sene sürdü bu. Sonra o gelme gitmeler kesilince ne oldu o üzüm hiç bilmiyorum ama bilsem amcayı bulabileceğimi, çelik almak için hiç durmam giderim Sazlıköye.
O razakinin tadını, güzelliğini anlatmak zor.
Böyle özel asmalar çoğaltılmalı ki kaybolup gitmesinler.
Bahçemdeki genç asmanın üzüm salkımı :
( Salkımlardaki daneler büyüsün diye 15 gün kadar geç kestim. Bu üzüm yenecek hale geldiğinde taneler daha açık renkli olmakta. Ben büyüteyim derken kararttım üzümü. Esas renk, yeşilli alacalı çok açık kırmızıdır.)
Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.
Bende taneleri daha yuvarlak olan, renk olarak fotoğraftaki tanelere benzer genç bir asma var. Geçen yıl 3-5 salkım verdi. Bu yıl budandığında 10 kadar çeliğini kovaya daldırdım tutacakmı diye beklemedeyim. (Bir tane Ankaraya sözüm var tutarsa hepsini dağıtacağım.)
Üzüm çok üstün lezzette ve kabuk yok gibi, yemesi kütür kütür erik gibi desek yalan olmaz. Ve sizinki gibi çok dayanıklı. Bu asmanın üzümü geç oluyor ama uzun zaman üzüm alınabiliniyor( köyde yaşlı bir asma var salkımlarının tanesi kilo üstü oluyor. Ben bu asmayı ondan alınan çelikten büyüttüm, bir tanede geçen yıl aynı asmadan aşılattım ancak henüz ondan üzüm görmedim).
Bendeki üzüme verilen isim, tavşan böbreği.(kayıtlı fotoğraf var ama bulamadım, bulunca yüklerim).
Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.
Sadece bir tavsiye asamadan çelik alacağınız zaman kalın kara koldan çeliğinizi alın kovanın içine ıslamadan önce çok hafif çeliklerinizi sağa sola bükün çeliklerden çıtırdama sesi gelene kadar sonrada kovanın içine (atonik) bitki gelişim düzenleyicisi 50 **** 60 gram kadar koyun çelikleriniz uyanmama riski %1 **** % 2 dir o risk ise bağınızda mildiyö hastalığı ölü kol olabilir ben bu yöntem ile 4 bin adet uyandırdım geçen yıl.
Sağolun sayın uzumcu tavsiyeleriniz için.
Seneye budama zamanı dikkat ederim yazdıklarınıza. Benim çelik aldığım asma henüz 3 yaşında. Budamayı komşum yaptı, budanan dallardan ele gelen kalınlıkta olanlarını, orman toprağı doldurduğum kovaya soktum. Başka bir destek yok. Şimdi sıcaklar başlayacak susuz bırakmamaya özen gösteririm.
Bakalım kaçı yeşerecek.
Kovadaki asma çeliklerinin çoğunda yapraklanma başlamış.
bu mevsimde çelikleme olurmu?
Yoksa fidan mı almalıyım ?
cemilahmet
03-09-2013, 21:02
ben de emekliyim ve üzüme karşı çok fazla bir ilgim var. özellikle iyi cins üzümlere.geçen yıl haziran ayında redglop ve alfons çeşitlerinden üzümün memleketi manisa salihliden getirttim.ancak birer fidan tutabildi. eğer elinizde annenizin üzüm çubuklarından varsa **** bana temin ederseniz bende annenizin hatırasını yaşatmış olurum.ben de istanbulda oturmaktayım. arazimiz konyanın ereğli ilçesinde.selamlar saygılar.
Eser İlhan
04-09-2013, 16:23
Tam da bir arkadaşım Trakya bölgesinde kurmak istediği şaraplık bağ için benden yardım istemişken ve ben bu bilgilere nereden ulaşabilirim diye düşünürken bu başlığa rastladım.
Arkadaşım 300 adet SAUVİGNON GRİS eğer ona ulaşamazsa yine aynı miktar SAUVİGNON BLANC fidanı almak istiyor ve bu aşılı fidanları sağlayabileceği güvenilir bir adres arıyor. Acaba bu fidanları nerelerden sağlayabilir?
Beni aydınlatabilirseniz çok mutlu olurum :)
Sayın pria, asmanız ve üzümü belliki cins.
Seneye nasip olursa sizden çelik alayım zamanı gelince. Bende arzu ederseniz size tutarsa fidan yollayayım, olmadı seneye çelik gönderirim.
Sayın hosseda,
Uzun süredir uğramamıştım bu sayfaya..Ancak bugün Ankara'da ziraat fakültesi son sınıf öğrencisi bir genç, beni telefonla aradı ve bendeki üzümün nesli kaybolmaya yüz tutan ''keçi memesi'' çeşidi olduğunu teyid ederek ve bu üzümü aradığını, çelik göndermemi rica etti..
Arzu ederseniz, aralık 15 gibi köye gideceğim, size de göndereyim..
Geç yanıtladığım için kusura bakmayın.
Sevinirim sayın pria. Ancak asmadan çelikleri budama zamanında alıyor buradakiler ( subat sonu gibi.).
Bu Ziraat Fakültesi öğrencisi bana asmada büyüme dönemi bittikten sonra çelik alınabilir dedi..
O, çelikleri aşı amacıyla kullanacakmış ve aşı zamanına kadar buzdolabında muhafaza edecekmiş..
İleride hatırlatırsanız sizin çeliklerinizi de gönderirim..
Nasip olursa 2014-şubat sonunda buradan yazarak hatırlatırım.Teşekkürler.
( O tarihte arzu ederseniz bendeki asmadan size çelik yollarım. Hatta köklenmiş bir kaç tane fidanı bir köşeye diktik. Onlardanda göndersem olur...)
cemilahmet
12-12-2013, 10:19
Bu Ziraat Fakültesi öğrencisi bana asmada büyüme dönemi bittikten sonra çelik alınabilir dedi..
O, çelikleri aşı amacıyla kullanacakmış ve aşı zamanına kadar buzdolabında muhafaza edecekmiş..
İleride hatırlatırsanız sizin çeliklerinizi de gönderirim..
sayın dostum
saygılar sevgiler sunuyorum size.ben de meraklıyım bu meyve ve fidan işlerine benim badem ve ceviz kapalı bahçem var.etrafına da bulduğum orijinal meyve ağaçlarının fidanlarından dikmekteyim.sizden ricam birkaç fidan gönderirseniz sizden de bir hatıra fidan olur diye düşünmekteyim.kolay gelsin
delibayir
16-12-2013, 20:50
sayın pria kardeşim,bana sizde olan keçi memesinden biraz dal kesip gönderirsen hem antalyadaki hemde çanakkaledeki arazime biraz dikerim. eğer olur derseniz ben çanakkaleye gittiğimde sizinle görüşme imkanımız olursa görüşüp bu üzümün dallarından alırsam mutlu olurum tel 05066115417 ticari değil sadece sevdiğim için hobi amaçlı.saygılar
Arkadaşlar bir büyük marketten ithal Arjantin şarabı almıştım. Siraz ve Bunte (belki bir iki harfi farklı olabilir) üzümlerinden üretilmişti. Türkiye'de bu Bunte asması var mıdir? Bilen var mı?
cemilahmet
25-12-2013, 19:45
Annemin yaşlılığı nedeniyle (87) benimde ancak 5 dekar zeytinlik ile uğraşmaya gücüm yettiği için satmak zorunda kaldığımız bağdan, anne yadigarı olarak aldığım en iyi üzüm çeşitlerinden biri olan bu üzüm ince kabuklu oluşu, çok çok uzun süre dayanıklılığı yüzünden en sevdiğim çeşitlerden biridir..
Annem buna ''keçi memesi'' diyor ama gerçek adının ne olduğunu bilmediğim için öğrenmek istedim..
Ben bu üzümü bağımızı satmadan önce toplar, fidanlığımdaki kulübenin tavanına iplere asılı olarak bağlardım..taa nisan ayına kadar hafif buruşuk olarak dururlardı..
Bu sene kuşlar dadandığı için tam siyahlaşmadan topladım bu üzümleri..
Tanelerinin ucu sivridir..ve oldukça iridir..çok lezzetlidir..
Adı nedir acaba?
sn paria
keçi memesi üzüm çeliklerini aldım ve toprak ile buluşturdum.çok teşekkür ederim. eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.ne dersiniz benim için hatırlayacagım en güzel hediye oldu bu çelikler.saygılar sunuyorum.kolay gelsin
Arkadaşlar Arjantin'den dış alımı yapılmış bir şarap almıştım. Shiraz-Malbec karışımıydı. Sihraz'ı biliyorum. Türkiye'de var. Malbec'i biz acaba başka bir adla mı biliyoruz? Ya da Malbec'i üretip satan arkadaşlar var mı?
..eğer sizce de uygun olursa bu fidanlar yeşerir ve üzüm vermeye başlayınca annenizin ismini vermek isterim.
Bu güzel üzüm çeşidinin kaybolmaya yüz tutan değerlerimizden biri olduğuna inanıyorum ve sizinle birlikte çelik gönderdiğim 3 kişiden biri olan Ankara Ziraat Fakültesi son sınıf öğrencisi Ahmet doğa kardeşimiz bu üzüm çeşidinin orijinal adının ''keçi memesi'' olduğunu söyledi bana telefonda..
Adının ''keçi memesi'' olarak anılması ve sizin çevrenizde de bu adla yayılması daha doğru olur.
Güzel düşünceniz için teşekkürler yine de..
sn pria merhaba
banada çelik göndermeniz sözkonusu olabilirmi ?
saygılar
Ahmet doğa
23-01-2014, 18:24
Yazıma başlamdan önce bütün ağaçlar.net üyelerini saygıyla selamlıyorum.İnternette sık sık araştırma yapan biri olarak bu siteye 2007 yılında üye olmuştum ve ara sıra girerek formunda paylaşılan bilgilerden istifade ediyordum. Yine araştırma yaptığım bir gün kendimi bu sitede buldum . “keçi memesi” adlı üzüm çeşidini arıyordum ve forumda bu konuda bazı bilgiler edindim. Formda üye olan sayın pria’da bu üzüm çeşidinden olduğunu öğrendim . Kendisine özel mesaj atarak aşı yapmak üzere üzüm çubuğu istedim. Beni kırmayarak samimiyetle yardımcı oldu. Hatta üzüm çubuklarını elimize kadar teslim ettiler. Hepinizin huzurunda kendisine teşekkür ediyorum .
Keçi memesi adlı üzüm çeşidi kışlık denilen üzüm çeşitlerindendir . Mart , nisan ayına kadar rahatlıkla saklanabilmekte. Aslında eskiden bilinen ve ekilen bir üzüm çeşidi iken , yeni kurulan bağ sistemlerinin daha çok şıralık ve sofralık üzüm çeşitlerine ağırlık vermesi , teknolojinin ilerlemesiyle üzümlerin saklanmasında soğuk hava depolarının kurulması keçi memesi ve benzeri üzüm çeşitlerine ilginin ve rağbetin azalmasına neden olmuştur. Genellikle ticari anlamda yapılan yetiştiricilikle birlikte üzümlerde aranan kriterler değişmiş, endemik sayılabilecek bazı üzüm çeşitlerininde giderek azalmasına neden olmuştur . Eskiden keçi memesine benzer kışlık üzümler ülkemizin hemen hemen her bölgesinde bulunmaktaydı . Örneğin ağın beyazı ,kışlık amasya üzüm çeşidi yaygın olarak bilinenlerdendir. Varolan genetik yapının korunması ve yarınlarına aktarılmasında bizlere büyük sorumluluk düşmektedir. Bu konu sadece üzüm çeşitleri açısandan değil mevcut floramızın ve canlı gen kaynaklarımızın tamamı açısından çok önemlidir. Ne çare ki keçi memsi gibi üzüm çeşitlerimiz adeta koleksyonluk olmuş durumdadır. Şahsi fikrimce benzeri durumdaki bütün çeşitler mümkün olduğunca paylaşılmalı, yetiştirilmeli, anlatılmalı ve iade i itibar yapılmalıdır. Esasında bu konuda yazılabilecek daha çok bilgi vardır. Benim yazdıklarım ancak giriş niteliğindedir. Bu konuyu hep beraber geliştirebilmek dileğiyle.. Sağlıcakla kalın..
Ahmet Doğa kardeşim,
Güzel, içerikli yazınız için teşekkürler..
Sizin, geleceğin başarılı bir ziraat mühendisi olarak bu kaybolan değerlerimizin çoğalması için katkılarda bulunacağınıza can-ı gönülden inanıyorum..
Gönderdiğim keçi memesi çeliklerinin aşılarında bir başarısızlık olursa veya gelecek yıl daha çok ihtiyacınız olursa lütfen yazın veya arayın beni..Seve seve katkıda bulunurum..Yine avukat eniştenizin yazıhanesine kadar götürüp teslim ederim..
Selamlar..başarılar..
cemilahmet
17-02-2014, 20:33
sn pria
üzüm çeliklerinden birisi patladı.çok güzel.ancak bir sorunum var. bu çelikleri konyaya gideceğim için götürmek istiyorum.nasıl yapmalıyım bilemedim.acaba köklenmişmidir.yoksa nedir.ne yapabilirim.
Kayahann
26-02-2014, 12:05
hamburg misketi aldım internetten dikdim bahçeye ama sadece internetteki resimleri güzel olduğu için siperiş etmiştim :D tadı falan nasıldır iyimidir ?
Sayın Pria budama mevsimi geldi umarım henüz budanmamıştır,budama bitmediyse 20-30 cm aşılık 3-5 kalem bulabilirseniz ben de denemek isterim.
delibayir
26-02-2014, 21:36
Kardeşim pria, göndermiş olduğun keçi memesi üzümü çubuklarından bir tanesi yaprak vermeye başlamış, çok sevindim.Bunun için size ne kadar teşekkür etsem az.Sağolun, öbürlerinde henüz bir tomurcuklanma
izlemedim. ama onlarında tomurcuk vereceğini düşünüyorum.Umarım buda olur.
İşte, bu yıl 12 kişiye 3'er çelik gönderdiğim ''keçi memesi'' üzümüm..
Bu yıl, sağında ve solunda daldırma da yaptım..
İnşallah gelecek kış daha çok kişiye çelik göndermek kısmet olur.
mehmehmet
11-09-2014, 19:13
Arkadaslar toprakla ugrasmayi cok seviyorum.
Kokulu sofralık ve kutur kutur yenenecek ince kabuklu tatli
guzel bir kac cins uzum ariyorum.
Yardimlariniz olursa cok sevinirim.
Selamlar, saygilar
Mehmet Buyukcelen
Özel üzümden yazmaya devam edeyim.
1990 lı yıllar. Her hafta sonu gidip geldiğimiz güzergah üzerinde Sazlıköy diye bir yerleşim yeri var ( Sökeye varmadan hemen önce). Eylül ortaları gibi köyün Ortaklar tarafından gelene göre sağda kalan girişindeki okulun köşesine köyden bir amca küfeyle razaki çıkarırdı. Sadece 2 hafta sonu denk getirebilirdim o üzümü. Sonraki seneye kadar beklerdim zamanı gelsede razakiden yesek diye. Belki on sene sürdü bu. Sonra o gelme gitmeler kesilince ne oldu o üzüm hiç bilmiyorum ama bilsem amcayı bulabileceğimi, çelik almak için hiç durmam giderim Sazlıköye.
O razakinin tadını, güzelliğini anlatmak zor.
Böyle özel asmalar çoğaltılmalı ki kaybolup gitmesinler.
mehmehmet
11-09-2014, 19:20
Mumkunse ben de denemek isterim..
Yeniçiftçi
01-10-2014, 16:03
aciklamalarin icin teşekkrler
mahmut07
12-10-2014, 08:27
merhaba.pria antalya da yasiyorum.keci memesi uzumunu tarif etmeniz hosuma gitti.eger sartlari uygunsa bende ekmek istiyorum..yardimci olursaniz sevinirim//534 961 91 28
Sn pria nın gönderdiği üç adet Keçimemesi üzümü çubuklarını önçe Tüplü naylonlarda köklendirip yapraklandırdım.
Şimdi ise toprakla buluşturma zamanıdır diyerek Birini çiftlik güpresi Küçük baş hayvan) ikinçiyi Torf vermikulit perlik ve toprak karışımına,üçünçü ise kendimin yapmış olduğu yeşil güpre Toprak karışımına diktim.Soguga dayanıklığı ve verimi 2015 test edileçektir.
Arıca Sn priaya teşekürlerimle saygılarımı sunarım.
mahmut07
19-10-2014, 19:05
merhaba arkadaslar,,keçımemesı cubuklarından bende almak ıstıyorum,antalya bölgesınde yetısırmı bu arada
mahmut07
26-10-2014, 20:35
dostlar bahcelı bır ev aldım yakın zamanda usandıran tadılatı bıtmek uzere bahce ye sayın prıa nın kecımemesı uzumunden yeterı kadar dıkmek ıstıyorum,,mesajlarla ıletısım bayagı zaman alıyor,zıra ekımın tam zamanı..telefonum 534 961 91 28 .sayın prıa ya ulasma ımkanınız varsa soylersenız sevınırım,,,antalya dan saygılar.
bahçıvan55
08-01-2015, 10:10
hamburg misketi aldım internetten dikdim bahçeye ama sadece internetteki resimleri güzel olduğu için siperiş etmiştim :D tadı falan nasıldır iyimidir ?
Bu üzümün tatlı ve güzel aroması var. Kabuğu kalındır ama kabuğuyla yenebiliyor. Aroması ve kokusu güzeldir.
Ben Samsun'da evimin güneşe bakan tarafına dikmiştim. Meyve verdi gayet güzel ve sık verimi oldu. Manavda satılanlardan çok güzeller.
göksel38
17-02-2015, 08:10
sayın üyeler amcamla beraber kayseri de yamula barajına yakın bir mevkide küçükte olsa bir bağımız var buradaki üzümleri de görünce daha bir ilgimi çekti ben pek anlamasa da sağ olsun amcam çok yardım ediyor 15 20 gün sonra bölge bölge değişmek şartıyla asmaların budama zamanı geldi sizlerden ricam bana budama yaparken asma çubuğu göndere bilir misiniz çok teşekkür eder herkese iyi çalışmalar dilerim
Merhaba,
Alphonse Lavallée cinsi üzümleri nisan başı gibi budattım. Yanlız don vurmuş. Bilecik Söğüt rakım 500 civarı. Bu iklimde Alphonse Lavallée uyanma zamanı nedir bilen var mıdır?
Aslında Alphonse için genel bir bilgiye ihtiyacım var. Ne zaman uyanır, yapraklanma ne zaman, nelere dikkat etmek gerekir vs.
Teşekkürler.
İşte, bu yıl 12 kişiye 3'er çelik gönderdiğim ''keçi memesi'' üzümüm..
Bu yıl, sağında ve solunda daldırma da yaptım..
İnşallah gelecek kış daha çok kişiye çelik göndermek kısmet olur.
Buradaki bir tanıdıkta olan keçi memesi üzümü. Maalesef ev müteahhide verilmiş durumda. Belki 1 ay sonra hiç bir şey kalmayacak. Çekirdeksiz siyah, pembe kokulu üzüm ve diğer üzümlerle birlikte muhtemelen geride bir şey kalmayacak. Daha önce köklendirdiklerim arasında olması gerekir diye düşünüyorum. İki yıl çelik olarak alıp köklendirmeye çalışmıştım. Hangi çeşitler tuttu üzüm vermeden bilmem mümkün değil.
Sayın pria;
Sizdeki keçi memesi üzümü ile aynı özellikleri gösteriyor mu? Tek kök çardaktaki asma. İnce ve iri yaprakları olduğu için sarmalık olarak yetiştirilen amerikan asması ile aynı çardaktalar. Üzüm verimi olarak bu yıl don olmasına rağmen çok verimli. İlaç kullanılmadığı veya üzüm özelliği gereği bir kısım taneler küçük. Bir kısmı ise büyük.
579041
579042
579043
579044
579045
kocasedir
09-01-2016, 20:29
İyi günler,
Antalya Elmalı`da 10 dönümlük alanda sofralık üzüm bağı kurmayı düşünüyoruz.Bu konuda şu an için fazla bilgimiz yok ve öğrenme aşamasındayız.Ekonomik değeri ve verimi açısından hangi çeşidi önerirsiniz?Fidan temini konusunda en güvenilir neresi ile bağlantı kurabiliriz? Bu konularda yardımcı olabilirseniz memnun olurum.Teşekkürler
Buradaki bir tanıdıkta olan keçi memesi üzümü.
Sayın pria;
Sizdeki keçi memesi üzümü ile aynı özellikleri gösteriyor mu? Tek kök çardaktaki asma. İnce ve iri yaprakları olduğu için sarmalık olarak yetiştirilen amerikan asması ile aynı çardaktalar. Üzüm verimi olarak bu yıl don olmasına rağmen çok verimli. İlaç kullanılmadığı veya üzüm özelliği gereği bir kısım taneler küçük. Bir kısmı ise büyük.
579041
579042
579043
579044
579045
Sayın Muda, ben pek keçi memesi üzümüne benzetemedim sizin fotodakileri..Sizin üzümün taneleri oval, keçimemesi üzümünün tane uçları illa ki sivricedir..
http://www.agaclar.net/forum/1016980-post6.htm
prologue
01-02-2016, 13:17
Merhaba arkadaşlar, Forumda yeniyim. Annem teras için asma istiyor ama üzüme çok fazla arı böcek vs gelip terasta bizi rahatsız eder mi diye düşünüyor. Ayrıca sarmalık yaprak olarak da kullanacak. İstanbul için naısl bir çeşit önerirsiniz? Sinek arı bizi rahatsız eder mi yazları? Ya da meyve vermeyen kaliteli yaprak veren bir tür mü önerirsiniz?
Bilgilerinize:
http://www.agaclar.net/forum/ucretsiz-tohum-celik-fidan-vs-paylasimi-ve-takas/38792.htm#post1436970
Merhaba arkadaşlar, Forumda yeniyim. Annem teras için asma istiyor ama üzüme çok fazla arı böcek vs gelip terasta bizi rahatsız eder mi diye düşünüyor. Ayrıca sarmalık yaprak olarak da kullanacak. İstanbul için naısl bir çeşit önerirsiniz? Sinek arı bizi rahatsız eder mi yazları? Ya da meyve vermeyen kaliteli yaprak veren bir tür mü önerirsiniz?
Sn. prologue;
Asma yapraklarından böcek arı vs. geldiğini ben görmedim. Sarmalık yaprak olarak kullanılacak asma yaprağı çekirdeksiz beyaz üzüm (sultaniye üzüm ) veya bir tür büyük ve ince yapraklı amerikan asmasının yaprakları kullanılabiliyor. Bunların dışında da hem üzüm veren hem de yaprakları kullanılabilen asmalar var. Bir kısmının yapraklarının alt kısmlarında tüyümsü kadife gibi oluşumlar olduğu için bazı kişiler beğenmeyebiliyor.
Çekirdeksiz beyaz üzüm dikerseniz onu uzun budamanız durumunda ancak üzüm almanız mümkün olur. Yaprağı için yetiştirilen amerikan asma anacı hepsinden daha fazla gelişen ince ve yaprakları bütün olan biraz kararsa da en fazla hanımların beğendiği bir tür. Yaz gelince yaprak durumunu ekleyeceğim.
Sn. pria, yolladığınız çeliklerden bir tanesini yerine yani çardak yanına diktim orada tuttu. Diğerlerinden saksıya diktiklerim de yapraklanmaya başlamış.
Çardağımda iki adet birinci kalite üzüm asması olacak. Halen meyve vermekte olan " tavşan böbreği" ve sizden gelen " keçi memesi".
Erdem 01
29-03-2016, 14:41
Adana Mersin çevresinde Bağcılara salamuralık yaprak üretimi üzümden daha iyi kazandırıyor. Üzüm istemiyorsanız Asmayı yaprağına budama yaparsınız. Oluşan üzümleri de korukken kesin. Salamura asma yaprağı üretiminde en fazla tercih edilen ve bu konuda ön plana çıkan çeşitler; Ege bölgesinde Sultani Çekirdeksiz, Tokat yöresinde Narince ve Trakya yöresinde Yapıncak çeşitleriymiş. Ankara için üçünü deneyin Narince sanırım daha iyi olur. Eğer çardakta gölge yapsın veya kokulu şarap istiyorsanız Kokulu Trabzon siyah üzümü öneririm. İri kabak yaprağı gibi tüylü yaprağı salamuraya gelmez. Hastalanma özelliği yok. Çilek aroma kokulu üzümleri var. Adana'da Evde Denemesini yaptık. Çilek, böğürtlen ahududu Kokulu bir şarap oluyor. Antalya'da üniversite de şarap tadımcısı hocaya gönderdim çok hoşuna gitmiş. Kendi aramızda 'Laz Kızı Şarabı' adını verdik. Profesyonelce yapın belki ödül bile kazanırsınız.
selim_50
29-03-2016, 15:20
sayın muda, 46 nolu mesajınızdaki irili ve ufaklı taneleri olan üzüm keçi memesidir, halen kesilmedi ise çoğaltmak için kalem alabilirsiniz.
selim_50
01-04-2016, 08:15
Sayın Muda, ben pek keçi memesi üzümüne benzetemedim sizin fotodakileri..Sizin üzümün taneleri oval, keçimemesi üzümünün tane uçları illa ki sivricedir..
http://www.agaclar.net/forum/1016980-post6.htm
sayın pria, çardakta iki çeşit üzüm var,
sayın muda, 46 nolu mesajınızdaki irili ve ufaklı taneleri olan üzüm keçi memesidir, halen kesilmedi ise çoğaltmak için kalem alabilirsiniz.
Sayın selim_50;
Maalesef şu anda hiç bir ağaç asma vs. orada kalmadı. Ben ve bir kısım kişiler alınabilecek ne kadar bitki var ise kurtarmaya çalıştık.
Geçtiğimiz yıl da oradan çelik almıştım. Bu yıl da bir kısım çelik aldım.
Söylediğiniz doğru. Çardakta iki tane büyük asma bulunmakta. Bir tanesi bizim burada yaprağı için kullanılan amerikan asması. Hiç üzüm verdiğini görmedim. Ancak yaprakları iri ve ince olduğu için yaprak sarması için hanımların beğenerek kullandığı bir çeşit. Diğeri de bizim burada keçi memesi olarak adlandırılan üzüm.
Sayın pria'nın keçi memesi üzümü ise bu üzümden farklı bir çeşit. Kendisi aşağıdaki linkte fotoğrafını yayınlamıştı. Önemli olan farklı cinsteki üzümlerin yok olmadan çoğaltılabilmesi. Bu yerdeki keçi memesi üzümünü de ben daha yerde görmemiştim. Tabi bilmediğimiz yerlerde muhakkak vardır. Ülkemiz üzüm çeşitleri yönünden oldukça zengin durumda. Mümkün olduğu kadar farklı çeşitleri toplamaya çalışıyorum.
http://www.agaclar.net/forum/1016980-post6.htm
İlginiz için teşekkür ederim.
Sayın pria'nın yolladığı Keçi memesi üzümüne ait çelik iyice kendini belli etti (ilk fotoğrafta üzerinde mavi kablo bağlı olan küçük asma). Yanında bulunanlar ise tavşan böbreği dediğimiz üzümün asmaları. Sollarında da çardağın esas asması yer alıyor. Zamanında , köşeye dikmemişiz o sebepten yerine köşede yenisi yetişsin diye diktiklerim, kışa uykuya yattıklarında bir tanesi sökülecek bir dosta gidecek. Ayrıca kaplarda da asma çelikleri var ancak onların içinde cinsleri daha da farklı olanlar var. Çelik veren arkadaşın söylediği "Osmanlı" diye adlandırılan bir üzümmüş bir tanesi. Lezzetli bir cinsmiş. Büyüyecek üzüme duracak o zaman anlayacağız durumunu..nasipse tabii.
Çardağımızın ve odunluğumuzun üzerindeki asmalarda bulunan tavşan böbreklerinde salkımların durumu gayet iyi ancak daha olgunlaşmalarına 4 aya yakın zaman var, bakalım nasıl olacaklar.
Bu üzümün cinsini bilemedim. Bilen varsa lütfen yazsın.
Asmaların ( tavşan böbreği cinsi üzümler) son halleri...
Güneşi uzun süre gören asmadaki üzümler olgunlaştı ancak bu defa eşek arılarının hücumuna uğradılar ve salkımların hepsinde ciddi bozulmalar oldu. Henüz kızarmaya başlayan diğer asmadaki üzümlere önlem alayım diye çarşıda çare ararken bir çuvalcıda bu işe özel dikilmiş çuvallar buldum. Hafta sonu gidebilirsem köye, salkımları bu çuvallarla koruma altına alacağım.
Fotoğraflarım yapacaklarımı, belki sizlere de ileride faydası olur.
Çardaktaki asmanın üzüm salkımları koruma altına alındı. Bakalım netice nasıl olacak.
Üzümlerde geçen bir hafta içinde en küçük bir zayiat görünmüyor. Diğer asmadaki kocaman salkımları on günde telef eden arı saldırıları püskürtülmüş oldu. Seneye nasip olursa üzüm olgunlaşmaya başlayınca tüm salkımları bu torbalarla korumaya alacağım.
Taşlıbahçe
12-09-2016, 18:32
Üzümlerde geçen bir hafta içinde en küçük bir zayiat görünmüyor. Diğer asmadaki kocaman salkımları on günde telef eden arı saldırıları püskürtülmüş oldu. Seneye nasip olursa üzüm olgunlaşmaya başlayınca tüm salkımları bu torbalarla korumaya alacağım.
Bu üzüm bana gönderdiğiniz üzüm mü? Harika görünüyor. Bizimki kalıcı yerine bu yaz başı dikildi, önümüzdeki yıl çardağa sarmaya başlar kısmetse.
Evet aynı asma.
Salkımlardaki üzümlerin tam olarak olgunlaşmalarına daha 2-3 hafta var. Sebebi sadece öğlene kadar güneş görmesi. Bu asma ilk bu yıl randımanlı ürün vermeye başladı. Bir kaç yıla kadar ürün miktarı katlanarak artacaktır. Salkımlar 1,5-2 kg kadar olabiliyor. Bu fileler ile salkımları zedelenmeden koruyabilirsem büyük bir iş başarmış olacağım.
Üzümünü tatmanızı sağlayabilsem keşke. Harika diye yazdığınız tesbitin ne kadar yerinde olduğunu görmüş olurdunuz.
Bu hafta sonu asmanın bir kısım üzümünü kestim. Salkımları torbalara koymanın yararını gördüm, eşekarıları bozamadı salkımları.
Çardakta üzüm kalmadı. Bu yılki hasat bugün tamamlandı. Torbalama ile salkımlar neredeyse tamamen korundu halbuki diğer asmanın 3/4 ü telef olduydu.
Afyonkarahisar'da yetişen sofralık ince kabuklu en lezzetli üzüm türüdür. Başka yerlerde yetişiyormu bilemiyorum. Biraz toprağı iyi ve verimli yerde çok iyi gelişir. Bendeki asmalardan olanlar yağmurların olmaması, sulayamamam nedeni ile bu yıl fazla iri taneli olmadı. Ancak lezzet olarak mükemmeller. Renk olarak çok koyu olmaz.
631212
631213
631214
631215
Üzüm kendisini belli ediyor. Mümkün olursa budama zamanı çelik alalım asmanızdan.
Bu yıl bir tanıdığımdan bu üzüme benzer kokulu siyah üzüm geldi, çok leziz bir üzümdü. Şubat ayında çelik sözü verdi. Sayın pria'nın verdiği çeliklerden bir tanesi tuttu. Bahçede dört adet iyi cins asma olacak, ayrıca siyah üzüm olarak 10 kütük efosumuz mevcut.
Budama zamanı asmadan çelik ayıracağım (tavşan böbreğinden) isteyen olursa yollayabilirim.
Erdem 01
27-10-2016, 12:49
Üzümde şeker oranını azaltan tabanda su olması ve aşırı sulamadır. Üzümlerin oluşma ve büyüme zamanları bahar aylarının yağmurlu zamanlarına gelir. Bu yağmur asmalara yeter. Bence eğer şarap yapmak veya çok tatlı üzüm yemek istiyorsanız üzümler tatlanmaya başladığında mümkünse su vermeyin veya çok az. Tabanında su olan yere şaraplık üzümü hiç dikmeyin. Bulduğunuz yeni cins çelikleri toprağa dikip yıllarca büyümesini beklemek yerine ucuz yabani asmalar bulun veya çardak asmanız varsa dallarına bu çelikleri aşılatın. Asmanızın bir dalı siyah, bir dalı çekirdeksiz bir dalı red glob yapabilirsiniz.
Arkadaşlar okuduğum kadarıyla iç anadolu da aşağıdaki üzüm çeşitleri yetisiyormus. Bu çeşitleri bulabileceğim önerebileceğiniz bir yer varmı.
Alphonse lavallee
Çavuş
Hafizali
Hamburg misketi
Muscat reinne des vignes
İtalia
Razaki
Gül üzümü
Parmak üzüm
Kadın parmağı
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Arkadaşlar okuduğum kadarıyla iç anadolu da aşağıdaki üzüm çeşitleri yetisiyormus. Bu çeşitleri bulabileceğim önerebileceğiniz bir yer varmı.
Alphonse lavallee
Çavuş
Hafizali
Hamburg misketi
Muscat reinne des vignes
İtalia
Razaki
Gül üzümü
Parmak üzüm
Kadın parmağı
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hamburg misketi ve hanım parmağı kardenizde yetişen üzümlerden. ben gg (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/hamburk-misketi-asma-uzum-fidani-saksili-249623513) den aldım. Tanesi 1o tl. aşılı
hamburg misketi ve hanım parmağı kardenizde yetişen üzümlerden. ben gg (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/hamburk-misketi-asma-uzum-fidani-saksili-249623513) den aldım. Tanesi 1o tl. aşılı
Bir kaynakta iç anadolu da da yetiştiği yazıyor. Deneyeceğim bakalım. 😀 teşekkürler cevabınız için. Sn. Saleri ne zaman toprağa dikmemi tavsiye edersiniz.
SM-G930F cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
Dutlubahçe
03-01-2017, 10:19
Üzüm kendisini belli ediyor.
Budama zamanı asmadan çelik ayıracağım (tavşan böbreğinden) isteyen olursa yollayabilirim.
Sayın hosseda, budama zamanı elde edeceğiniz çeliklerden 3-4 adet alabilirsem çok makbule geçecek.
Notlarıma baktım,geçen sene şubat ortasında budamalar yapılmış. Unutmam ama siz gene şubat ortasında buraya yazarsanız iyi olur. İstediğiniz kadar yollarım çelik.
Kavacık üzümü diye bilinen ( köylü efos diyor o üzüme) çekirdekli kara üzüm de var bahçede. O üzümde güzel ve özel bir üzüm ondan da yollarım isterseniz.
Bunun yanında sn.pria geçen sene keçi memesi diye adlandırılan asmadan yolladı. Bir çelik tuttu ama henüz ondan çelik alınmaz seneye nasip olursa ondan da yollayabilirim.
Dutlubahçe
03-01-2017, 19:29
Evet aynı asma.
Salkımlardaki üzümlerin tam olarak olgunlaşmalarına daha 2-3 hafta var. Sebebi sadece öğlene kadar güneş görmesi. Bu asma ilk bu yıl randımanlı ürün vermeye başladı. Bir kaç yıla kadar ürün miktarı katlanarak artacaktır. Salkımlar 1,5-2 kg kadar olabiliyor. Bu fileler ile salkımları zedelenmeden koruyabilirsem büyük bir iş başarmış olacağım.
Üzümünü tatmanızı sağlayabilsem keşke. Harika diye yazdığınız tesbitin ne kadar yerinde olduğunu görmüş olurdunuz.
Sayın hosseda, bu üzümün asması acaba kaç yaşında verimli olmaya başlıyor?
Tabii Kavacık üzümünden de çelik isterim.
Kısmetse Şubat ayının ortalarında hatırlatırım.
Çardaktaki asma 2008 veya 2009 yılında çelik olarak dikildi. Geçen sene verimli ilk senesiydi. Demekki en az 7 yıl lazım. Bakım farkıyla biraz daha öne çekilebilirmi bilemem.
Kavacıklar 2011 yılında dikildiler hala tam verim göstermediler ama bu yaz biz artık büyüdük dedilerdi. Epey uzun bir zaman gerekiyor. Bahçede verimli olmayan bir kaç asma var bundan böyle bulacağım cins asma çeliklerini onlara aşılatarak vakit kazanmak niyetindeyim...
İstediğiniz verimli asmadan aşılarsanız iyi bir bakımla çok kısa bir zamanda üzüm verebiliyorlar. Benim bahçeyi aşıladığım asmalardan ikinci yılında üzüm veren altının kuvvetli olması nedeni ile biri oldu. Diğeri üçüncü ve dördüncü yılında verimli oldu. Bakalım bu yıl nasıl olacaklar. Diğerlerinin hangileri olduğunu karıştırdım. Pembe çavuş üzümü çıkarlarsa aşıların tutmuş olduğunu anlayacağım. Çoğunlukla onları aşılatmaya çalıştım. Asma aşılama ile ilgili videoları atmıştım. Çeşitli zamanlarda aşılama yapılabiliyor. Bu yıl onları da denemek istiyorum.
Dutlubahçe
04-01-2017, 06:18
Sayın Muda, asma aşılama videolarının linkini vereblir misiniz?
Erdem 01
04-01-2017, 08:53
Çeşit değiştirmede ağaçlarda Matkap Aşısı yapıyorlar. Matkapla delik açıp çubuğun ucunu biraz sıyırıp bu deliğe çakılıyor aşı macunu ile kapatıyorlar.Çok kolay görünüyor. Asamada deneyen var mı. Bir de şöyle denesem, çelikteki gözü kesip gövdenin üzerini göz kadar sıyırıp yerleştirsem bağlayıp üstüne toprak döksem başarılı olur mu. Bitkiyi çelik olarak dikince bitki yaşı sıfırlanır hayata sıfırdan başlar. Çelikteki gözleri aşı yaparsanız daha çabuk verim alırsınız. Bir gövdeye çok sayıda farklı çeşitler aşılayabilirsiniz. Adana'da kokulu Trabzon asması gövdesine beyaz çardak üzümü aşı yaptırdık. Gövde gelişmiş olunca aşılı dal hemen gelişip üzüm verdi. Bir gövdede iki farklı üzümden verim aldık. Uzun kalın bir dala, dalda köklendirme yapın kışın kesip dikin. Bu yöntemde de sıfırlama olmaz çabuk üzüm verir.
Sayın Muda, asma aşılama videolarının linkini vereblir misiniz?
Sn. Dutlubahçe;
Sorunuzu sonradan gördüğüm için şu anda çevaplıyorum. Farklı aşı teknikleri videolar halinde mevcut.
http://www.agaclar.net/forum/bagcilik/32317.htm
Arkadaşımızın söylediği yeşil yongalı göz aşısı da burada anlatılmış.
Yongalı Göz Aşısı Nasıl Yapılır? (http://www.sorhocam.com/konu.asp?sid=1896&yongali-goz-asisi-nasil-yapilir.html)
Sn. Dutlubahçe, bu sene budamayı erken yaptı komşu. Bu gün üzüm çubuklarını getirdim yanımda ( tavşan böbreği ile kavacık kara üzüm) .
Önümüzdeki hafta içinde yollayabilirim kargoyla. İsteğiniz devam ediyorsa bana mesajla adresinizi yazın lütfen.
(Mesaj sayım bin olmuş :))
Dutlubahçe
28-01-2017, 21:25
Sayın hosseda, adres bilgilerimi gönderdim. İki çeşitten de çelik edinmek istiyorum.
Peşinen çok teşekkür ederim.
Dutlubahçe
28-01-2017, 21:35
Sayın hosseda, İstanbul'da havalar bu günlerde oldukça soğuk. Göndereceğiniz asma çeliklerini nasıl muhafaza edebilirim ve köklendirebilirim kısaca bilgi verebilir misiniz?
İkinci sorum, bu çelikleri 1-2 ay saklayarak, bahçemdeki yabani asmayı aşılamak için kullanabilir miyim?
Aşı için o kadar uzun beklemenize gerek yok sanırım. Haftaya sorarım köydekilere. Şimdilik ıslak beze sarıp bekletmeniz mümkün.
Çelikleri ise hemen pet şişelere dikerseniz sorun kalmaz( üç göz toprakta iki göz üstte olarak dikilmesi ideal şekilmiş ki çeliklerde en az 5 göz mevcut. Sayılarıda epey fazla, uzun bir koli olacak kargonuz. Siyah bezle bağlı olanlar kara üzüm, kırmızıların bağı beyaz.).
Dutlubahçe
01-02-2017, 11:21
Sayın hosseda, gönderdiğiniz asma çeliklerini hasarsız bir şekilde aldım. Çok teşekkür ediyorum.
Bu çelikleri toprakta mı köklendirmek daha iyi olur yoksa torfta mı?
Toprağa dikmeniz kafi olacaktır sayın Dutlubahçe. Asma çeliklerinde tutma ihtimali çok yüksek, sıcak zamanda susuz kalmadıktan sonra problem yaşanmıyor.
Bana da bir kucak dolusu kokulu siyah misket üzümünün asma çubukları bu sabah geldi. Islak kağıda sardım alt taraflarını, hafta sonu bahçeye gidince beş litrelik pet şişelere dikerim, bir kaç tanede toprağa direk dikerim. Bu kokulu üzümü geçen sene tattım, o gün şekerim mi düşmüştü bilemiyorum ama lezzetini tarif zor, bir torba üzümü bitirecektim neredeyse.
Dutlubahçe
16-03-2017, 08:37
Sayın hosseda'dan temin ettiğim asma çeliklerini köklendirme çalışmalarım devam ediyor. Çelikler önce uyandı, sonra yaprak çıkarmaya başladılar, şimdi görünen oluşumları ise salkıma benzettim.
Bu salkım taslaklarını, çeliklerin gelişimi açısından kopartmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.
640875
640876
Salkım olduğunu sanmıyorum onlarda yaprak. Çok erkenden yeşermişler. Ben de aynı çeliklerden saksılara daldırdım henüz hiç hareket yok. Koparırsanız zararı olmayacaktır yükü hafifleyecek çeliğin...
Dutlubahçe
16-03-2017, 12:56
Salkım olduğunu sanmıyorum onlarda yaprak. Çok erkenden yeşermişler. Ben de aynı çeliklerden saksılara daldırdım henüz hiç hareket yok. Koparırsanız zararı olmayacaktır yükü hafifleyecek çeliğin...
Yaklaşık 1 ay binanın içinde merdiven sahanlığında beklettim, yeşermeye başladıklarında balkona çıkarttım.
Sayın hosseda'dan temin ettiğim asma çeliklerini köklendirme çalışmalarım devam ediyor. Çelikler önce uyandı, sonra yaprak çıkarmaya başladılar, şimdi görünen oluşumları ise salkıma benzettim.
Bu salkım taslaklarını, çeliklerin gelişimi açısından kopartmayı düşünüyorum. Tecrübeli arkadaşların tavsiyelerini bekliyorum.
640875
640876
Sn. Dutlubahçe;
Sizdeki çelikler üzüm vermeye başlamış. Bendekiler hala buzdolabındalar. Tebrik ederim.
İlk fotoğraftaki üzüm. Hemen kopartın. Gücünü ona harcamasın. Yanındaki çelikte kıpırdama var mı? Bana sanki yanlış dikilmiş gibi geldi. Üstte olması gereken kısım sanki toprakta gibi.
Dutlubahçe
23-03-2017, 16:20
Sn. Dutlubahçe;
Sizdeki çelikler üzüm vermeye başlamış. Bendekiler hala buzdolabındalar. Tebrik ederim.
İlk fotoğraftaki üzüm. Hemen kopartın. Gücünü ona harcamasın. Yanındaki çelikte kıpırdama var mı? Bana sanki yanlış dikilmiş gibi geldi. Üstte olması gereken kısım sanki toprakta gibi.
Sayın Muda haklısınız bence de yanlış dikilmiş, hemen düzelttim. Teşekkür ediyorum.
Asma bu yıl çoştu. Yüze yakın salkım var üzerinde dün birazını araladım ama daha da azaltmak şart yoksa besleyemez dedi komşu.
muratcolak
31-05-2017, 14:07
Kuş üzümü fidesi bulabilirmiyiz.Piyasada siyah frenk üzümünü kuş üzümü diye saıyorlar
mersin'in gülnar ilçesinden bir bağlantı bulursanız size has kuş üzümü fidesi gönderebilirler
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilebilecek şaraplık üzüm türleri nelerdir? Tavsiyesi olan olur mu acaba? Özellikle Kayseri Uzunyayla bölgesi için tavsiye istiyorum. Ayrıca çelik bulabileceğim yerleri de önerirseniz çok sevinirim. Şimdiden katkılar için teşekkür ederim.
İç Anadolu Bölgesinde yetiştirilebilecek şaraplık üzüm türleri nelerdir? Tavsiyesi olan olur mu acaba? Özellikle Kayseri Uzunyayla bölgesi için tavsiye istiyorum. Ayrıca çelik bulabileceğim yerleri de önerirseniz çok sevinirim. Şimdiden katkılar için teşekkür ederim.
Kayseride yetişen üzümler hakkında bilginiz var mı?
Tütünü Bulgar üzümü, barış üzümü, beyaz üzüm (eldaş), kozak beyazı üzümü, şireder üzümü
maydemir
11-02-2018, 20:38
Arkadaşlar önceki mesajlarda "keçi memesi" olarak bahsi geçen üzümün çeliklerinden gönderebilecek arkadaş var mı, yardımcı olan olursa çok sevinirim. Bursa'da ikamet etmekteyim.
Makbule2
15-10-2018, 11:20
Şanlurfa üzümü https://uploads.tapatalk-cdn.com/20181015/0086867133a048ad64afc89bea94dc64.jpg
TA-1033 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi
hamburg misketi ve hanım parmağı kardenizde yetişen üzümlerden. ben gg (http://urun.gittigidiyor.com/ev-bahce/hamburk-misketi-asma-uzum-fidani-saksili-249623513) den aldım. Tanesi 1o tl. aşılı
Hatun parmağı iç Anadolu’nun en eski çeşitlerindendir. Ankara’da hobi asmacılık yapan bir amcamızla çok muhabbetini ettik. Eskiden buralarda çok olurdu ama artık kalmadı diye de defalarca konuştuk. Ama çok şükür sonunda bulabildik. Şu anda 40 cm kadar sürgümü var. Bakalım nasıl çıkacak.
oguzhanbebek
07-01-2019, 11:14
İyi günler,
Arapgir üzümünü Adana'da yetiştirebilir miyim?
Yetiştirme konusunda bilgi verir misiniz.
volkanaktas
07-01-2019, 13:51
Çekirdeksiz üzümler için tohum olarak çekirdek satılıyor. Bu nasıl çelişki anlamadım... Böyle bir şey doğrumudur?
Maalesef çok güzel gül resimleri göstererek, üzümler göstererek satış yapıyorlar. Büyük kısmını zaten çimlendirilemiyor. O çekirdeklerden gösterilen ürünün çıkması bana göre imkansız. Aradan kaç yıl geçtikten sonra kandırıldığını anlayınca insanlar sineye çekmek zorunda kalacaklar. Aldıkları kişiyi bulmaları çok zor.
En güzeli kendi beğendiğiniz üzümlerden ilkbahar döneminde çelik alıp özellikle ökçeli çelik olursa daha kesin tutar toprağa dikip düzenli olarak sularsınız. Amerikan anaçlarınız var ise aşı yaparsınız. Yoksa da amerikan asma anaçlarını diktiğiniz zaman daha çabuk kökleniyorlar. Ben bir tür anacı suda bekletirken köklendirdim.
Sayın Fisher, benden istediğiniz köklenmiş çelikleri hafta sonunda topraktan sökerek yanımda getirdim. Size özel mesajdan da yazdım ama cevap alamadım. Belki böyle ulaşırım diye yazıyorum, çelikler bir an önce toprağa geri ulaşsa iyi olacak...
morrison
16-09-2019, 21:26
Selamlar, Antalya bölgesi için şaraplık üzüm cinsi önerebilmeniz mümkünmüdür.
Sofralıklar için çok fazla yöresel cins var. Şaraplıklar için detaylı bir kaynak bulamadım. Görüşleriniz beklerim.
Merhaba sevgili dostlar,
Aşağıda Ankara Gölbaşı'nda bulunan bahçemde yetiştirdiğim üzümlerden birini paylaşıyorum. Resmini paylaştığım bu üzümün cinsini ve özelliğini bilen bir arkadaşımız konu hakkında beni aydınlatabilirse sevinirim.
Üzüm hakkındaki kendi tespitlerim:
1-Taneleri tam yuvarlak olmayıp oval ve sap kısmına doğru daha sivri.
2-Tane araları o kadar sık ki yıkarken aralarına su dahi giremiyor.
3- Tadı güzel, yani tatlı bir üzüm, mayhoş değil.
4- Çekirdekli.
5- Kabuğu orta kalınlıkta.
Teşekkürler.
698702
698703
698704
Merhaba arkadaşlar, bu haberde bahsi geçen Rus üzümünün ne olduğu hakkında bir fikriniz var mıdır acaba? Bahsi geçen yer Erzurum merkezde kışın -30'ları gören, 2000 rakımlı bir yer.
Link burada >>>>>>>>>>>>>>> Erzurum (http://www.gazetealbayrak.com/erzurumda-uzum-yetistirdi-8159h.htm)
Bana da bir kucak dolusu kokulu siyah misket üzümünün asma çubukları bu sabah geldi. Islak kağıda sardım alt taraflarını, hafta sonu bahçeye gidince beş litrelik pet şişelere dikerim, bir kaç tanede toprağa direk dikerim. Bu kokulu üzümü geçen sene tattım, o gün şekerim mi düşmüştü bilemiyorum ama lezzetini tarif zor, bir torba üzümü bitirecektim neredeyse.
Sayın Hosseda; bu bahsettiğiniz siyah misket üzümünden çelik almam mümkünmüdür acaba? Neredeyse iki seneden uzun bir zaman geçmiş üzerinden, umarım okursunuz :)
Merhaba arkadaşlar, bu haberde bahsi geçen Rus üzümünün ne olduğu hakkında bir fikriniz var mıdır acaba? Bahsi geçen yer Erzurum merkezde kışın -30'ları gören, 2000 rakımlı bir yer.
Link burada >>>>>>>>>>>>>>> Erzurum (http://www.gazetealbayrak.com/erzurumda-uzum-yetistirdi-8159h.htm)
Erzurum Valiliği İl Afet ve Acil Durum Müdürlüğü’nde görev yapan Metin Yılmaz, kurumun bahçesinde yaptıklarıyla herkesi şaşırtıyor. AFAD’da arama kurtarma ekiplerinde görev yapan Yılmaz
Sn. acemi25;
Siz de Erzurum'dasınız. İsim ve adres belirli. Bahçenin yerinin bile adresini vermişler. İlkbahara kadar Metin Yılmaz'ı bulup nasıl yetiştirdiğini, üzümlerin cinsini öğrenirsiniz. İlkbaharda budadığı asmalardan çelik alarak rahat bir şekilde köklendirebilirsiniz.
Bahçenin budamalarını yapan komşuya bir ay kadar evvel, işin olmadığı bir aralıkta konuşalım ve asmaları budayalım dediydim ( asmalar çok yaprak döktüğü için bahçeyi temiz tutmak mümkün olmuyor ama budama erken yapılırsa bu sorun kalkıyor ortadan) ben yokken denk getirmiş iş durumunu komple asmaların tamamını budadığı gibi tüm dalları da yok etmiş. Görünce üzüldüm ama yapacak bir şey yok. Sizin istediğiniz asma seneye daha iyi dallanacaktır. Ekime kalmadan yazın aksilik olmazsa yollarım.
Fotoğraf tavşan böbreği asmasına aittir.
selim_50
19-11-2019, 06:37
[QUOTE=Ali B;1574839]Merhaba sevgili dostlar,
Aşağıda Ankara Gölbaşı'nda bulunan bahçemde yetiştirdiğim üzümlerden birini paylaşıyorum. Resmini paylaştığım bu üzümün cinsini ve özelliğini bilen bir arkadaşımız konu hakkında beni aydınlatabilirse sevinirim.
Üzüm hakkındaki kendi tespitlerim:
1-Taneleri tam yuvarlak olmayıp oval ve sap kısmına doğru daha sivri.
2-Tane araları o kadar sık ki yıkarken aralarına su dahi giremiyor.
3- Tadı güzel, yani tatlı bir üzüm, mayhoş değil.
4- Çekirdekli.
5- Kabuğu orta kalınlıkta.
Teşekkürler.
Sayın Ali B. resmini göstermiş olduğunuz üzüm İç Anadolu'da pekmez ve şarap yapımında kullanılan Kara Dimrit çeşididir. Nevşehir Bölgesinin eski (rumlardan kalma) bağlarının tamamı nerdeyse bu çeşittendir.
Taurussian
07-09-2020, 16:42
Selamlar,
Çekirdekten yetişen asmadan meyve alabilir miyiz yoksa aşı mı gerekir? Teşekkürler
Bahçedeki asmalar önceki hafta budandı. Komşuma tenbih etmiştim hepsinden çelik ayırsın diye. Ayırmış çelikleri bir kova suya sokmuş.
Özel mesajla çelik isteyenler olmuştu ocak ayında ses verin yollarım demiştim. Bana mesaj yazana kargo masrafına katlanmaları halinde yollayabileceğim çelik.
Asmalar bahçemin demirbaş asması tavşan böbreği, az miktarda bornova kokulu misket ile sayın pria'dan gelmiş olan keçi memesi asmasından alınmış az miktarda çelik. Tam emin değilim ama gene genç bir asma olan kaliteli razaki de olabilir. Bunlardan kokteyl yaparak yollayacağım diken ne diktiğini başta bilemeyecek ne çıkarsa bahtına olacak yani ama kesin bildiğim şu hangi asma olursa olsun meyvesini yiyen bana dualar edecektir. Tüm asmalarım özel seçme üzüm veriyor çünkü...
Cuma akşamı eve yürüyerek giderken bir simitçi tezgahına ters oturmuş bir çalı yumağı gibi önünde duran asma çeliklerini ayıklamakla meşguldü. Kolay gelsin dedim sonrada asmanın cinsini sordum, bilmiyorum abi memleketten tanıdık bir abi verdi bunları ama çok lezzetli kırmızı renkte bir üzümmüş dedi. Şu ıskartaya ayırdığın parçalardan iki tane alabilirmiyim dedim al tabii dedi sonrada kendine ayıkladıklarından iki çubuk daha uzattı, bende çok zaten atarım fazlasını dedi.
Çelikleri hafta sonu götürdüm yanımda, bir tanesini ben diktim bahçeye üzerine de " gevrekçi" yazılı etiket bağladım diğerini komşuya verdim, anlattım çeliğin gelişini o da bağına dikecek.
Bahçede kovada duran çeliklerden kokteyl yaptım on kadar çelik aldım yanıma yarın akşam ev dönüşü sürpriz yapacağım ona.
Nasip olurda meyvesini tadabilirsem ve sahiden özel bir asmaysa bir kaç sene sonra buradan yazarım meraklılara.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.