PDA

View Full Version : Schefflera

Mine Pakkaner
21-05-2006, 18:14
Şeflera (scheflera ) son derece kolay yetişir, kolay bakılır.

Kanaatkardır. Dayanıklıdır. Aydınlık yerleri sever. Nem , ışık ve besin eksikliğinde yaprak döker,altı çıplak kalır ama üstten yaprak verip boya gitmeye devam eder.

İlkbahardan sonbahara dek çiçekli bitkiler için olan bir besinle besleyin.Yapraklı bitkiler için olan besinler sarı renginin azalmasına sebep olabilir.

Saksısını değiştirip sadece torfta yaşama zulmünden kurtarın. İki sulama arasında hafifçe kurusun. Kışın suyu azaltın. Isıtılan salonlarda tutun.

Marmariste bir otelin bahçesine diktiklerim neredeyse ağaç olmuştu.
Yani sıcak yerlerde dış mekanda güzel sonuç verir. :)

ormanbotanigi
22-05-2006, 02:52
Mine Pakkaner yetiştirmesi hakkında çok güzel bilgiler verdi. ben çok daha farklı bilgiler vermek istiyorum. Sarmaşıkgiller (Araliaceae) familyasından latince cins adı (Schefflera spp) olan bu bitkilerin dünya'da 700 kadar türü vardır. Bu bitkinin diğer bir adıda şemsiye ağacıdır. Ağaç veya çalı görünümündedirler. Ana vatanlarında 1-30 m arasında boylanma yaparlar. Ancak saksıda fazla boylanamazlar. Bizim saksıda yetiştirdiğimiz türü ise Schefflera arboricola (Bodur şemsiye ağacı veya Bodur şeflera) dır. Ana türün yaprakları tamamen yeşildir. Bu türün birçok kültivarı vardır.

En önemlileri;
Schefflera arboricola cv. ''Compacta''
Schefflera arboricola 'Gold Capella' - Yapraklar alacalı sarı veya altuni yeşil yapraklı
Schefflera arboricola cv. ''Nora'' -
Schefflera arboricola cv. ''Trinette'' - Yapraklar alacalı-yeşil (en çok yetiştirilen varyantır)

Mine Pakkaner
26-12-2006, 14:59
Schefflera'larınızın zaman içerisinde boylandıklarını, ancak alt yaprakların dökülmesinden dolayı gövdenin çıplaklaştığına çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Hatta yeni satın alınanlar hariç 1 yıl içinde sahip olduğunuz şefleralarda bu değişimi görebilirsiniz. Üst yapraklar canlı ve gür bir biçimde hayatını sürdürür.

Bu durumda ne yapmak gerekir ?

Kendi evimdeki 7 senelik şefleramda bu form bozukluğu vardı. Şefleram 3 kök aynı saksıda dikili. Zaman içinde çok uzayan dalları hep uç alma suretiyle budadım , ancak yine de saksı altında bir boşalma oldu.

En son 15-20 gün kadar önce yeniden altı çıplaklaşan bir kökeni budadım. Tepe çeliği ve bir ara çelik aldım. Şeflera odunsu çelikten güç köklenir bu yüzden tek bir ara çelik o da yarı odunsu olacak şekilde aldım. Ara çeliği köklenmesi kolay olsun diye dipçikli çelik olarak aldım. Yani ana gövdeden bir minik parça içeriyor.

Çelikleri köklendirdim. Ara çelik olmasına rağmen dipçikli olan çelikte kök gelişimi daha bariz. Tepe çeliğinin köklenmesi de başladı. Köklü çelikleri ana bitkinin olduğu saksıya diktim ve aspirinli suyla can suyu verdim. Böylece onlar yapraklanıp büyürlerken şefleramın çıplak olan gövdesi de örtülmüş olacak.

Bu arada sert budama yaptığım fidan şu anda iki yeni sürgün vermeye başladı.O da ortadan yapraklanacak ve böylece saksım tepeden tırnağa yeşil görünecek.

Şefterası alt yapraklarını döken bütün üyelerimize öneririm.

turunç
26-12-2006, 15:16
Ben de yaklaşık 1 ay kadar önce dediğiniz uygulamayı yapmıştım. Benim budadığım dal yaklaşık 70 cm. uzunluğunda ve oldukça odunlaşmıştı. Bu dalı 3 parçaya bölüp bir saksıya diktim. Suda bekletmedim hiç. Benim budama sebebim de aynıydı. Altta hiç yaprak kalmamıştı. Diktiğim üç çelikten, tepe çeliği kuruyor gibi. Diğer ikisinde patlayan gözlerden sürgün veriyor. En uzun sürgün 10 cm ve 2 yaprak oldu. Anaç bitkide ise tek gövdeden 3 büyük dal çıkıyordu ve bir dalı aşağıya fazla sarkmıştı. O sarkan dalı dibinde 1 cm kalacak şekilde budamıştım. Şimdi ordan sürgün veriyor. Güzel bir uygulama. Herkese ben de tavsiye ederim.:)

Mine Pakkaner
27-12-2006, 12:19
Şeflerada çelik deyince hemen ekleyeyim.Profesyonel yetiştiricilikte çelikler bu şekilde alınmaz. Bu üretim materyalinin ziyanı demektir :)Çelik, tek göz yaprak çeliği şeklinde alınır.

Bu alınan çelikler torf veya perlit ya da ikisinin karışımı doldurulmuş antişok tabir ettiğimiz üretim kaplarına köklendirme hormonu ile muamele edilerek dikilir. Dip çürüklüğüne karşı steril malzeme kullanılır. Dikim sonrası ilaçlama da yapılır.

doğan
23-01-2007, 22:36
bende de aynı sorun vardı, alttan gelen sürgünü büyük saksıda toprağın altında bıraktım ve resimdeki gibi oldu. sizin resimleri açamadım.

Mine Pakkaner
23-01-2007, 23:51
Doğan Bey, bu resimleri forumda iyileştirme çalışmaları yapıldığı zaman imgadd sitesine yükleyerek buraya aktarmıştım. Fotoğraflar oradan kalkınca burada da yok oldu. Ben de yüklemeyi yapınca kendi bilgisayarımdan resimleri maalesef silmiştim, bu yüzden yeniden yükleme şansım da yok.

İyisi mi bir ara yine çelik alıp köklendireyim tekrar resimleyip buraya koyayım.

serap
27-03-2007, 14:48
Merhabalar Esimin Ofisinde Var Bu Cicekten Ve Cok Saglikli Dediginiz Problemler Yok Bende Onun Yaptiklarini Aktarmak Istedim Belki Bir Gun Yardimi Olur. Oncelikle Cicek Camdan Cok Az Ucakta Surekli Gun Isigi Aliyor Ama Direk Gunes Almiyor Topragi Iyice Kurumadan Su Vermiyor Esim Ve Haftada 1 Seferde Az Olmak Sartiyla Yaprakli Cicek Gubresi Sikiyor Yapraklarina Ve Yazin Havalar Guzelken Sabahlayin Disari Cikarip Hem Suluyor Hemde Havalandiriyor Cicegi Yaklasik 4 Yildir Bakiyor En Alttan En Uste Kadar Yaprak Dolu Cicek Ve Yaklasik 60-70 Cm Civarinda Boyu

durakkan
17-06-2007, 19:57
merhaba arkadaşlar,bugün yeni üye oldum...ve forumu incelerken aralık ayında schefflera ile mine hanım ın yazısını okudum...
benim merak ettiğim şu...
resimdeki scheffleramı temmuz 2006 yılında yaprak çeliği ile köklendirdim.
ancak bu kadar büyüdü...
gerçi kaldığım evim güneş görmüyor bunun sebeplerinden biri de bu biliyorum..
benim merak ettiğim şu sanırım bu scheffleranın bi değişik şekli ve gövdesi zamanla odunlaşacak ve ağacımsı olacak gibi geliyor bana...forumdaki schefflera larla aynı türden değil sanırım.eğer incelerseniz sevinirim...
teşekkürler...
daha hızlı üretim yapmak için hangi yolu tavsiye edersiniz???

some_at
17-06-2007, 20:30
Selam durakkan hoş geldin.

Selahattin Yılmaz
24-07-2007, 21:39
Şefleranıza bitki besleme yaparsanız (Hazır bitki besnleri ile) bol bol sular yapraktanda nemlendirme yaparsanız hızlı gelişecektir. Yeni bitkiler elde etmek için temmuz ağustos ayları çelik almak için tam uygun zamandır. Bu dönemde torfa dikilecek çelikler iyi nemlendirme ile kolayca köklenecektir.

_Acemi~Bonsai_
19-11-2007, 22:10
http://img236.imageshack.us/img236/2873/bonsai7rg7.jpg

Merhaba arkadaslar...
Bu cicegim bikac senedir benimle beraberdi ama son zaman talihsiz bir sekilde kirildi :( kök salmasi icin suya isladim fakat suda erimeye basladi.
Bende yine yukarisindan kesip kök yapan tozlardan topraga ekerek diktim acaba bi ise yararmi???Toprakta kök salip tekrar tutarmi ,ölmesini istemiyorum :(
Fikri olan varsa yardimci olursa cok sevinirim simdiden ilginiz icin tesekkürler ;)

memet
20-11-2007, 15:39
Kök yapan tozla, köklendirme hormonu kastediyorsun sanırım. Tutmaması için bir neden yok. Ama bitkinin güç harcamasını azaltmak için, bir kaç yaprağı kesebilirsin.
Forumu araştırınca, Mine Pakkaner'in aspirinli su tarifini bulabilirsin, onu da uygulamakta yarar görürsün.

durakkan
20-01-2008, 12:03
Temmuz 2006 da başlayan birlikteliğimiz,belki biraz yavaş ama bir o kadar sabırla ve mutlulukla devam ediyor...Schefflera'm seni çok seviyorum... :)
Sıcaktan ve nemden hoşlandığın kesin...Bunu biliyorum artık,bir de seni güneş ışığıyla buluşturabilsem... :( En kısa zamanda bunu da yapacağım söz...Bu baharda umarım evi değiştireceğiz seninle... :)

Süleyman Koçak
03-02-2008, 16:44
Merhaba ağaç dostları;);
Büromda bi schefflera var. Boyu yaklaşık 150 cmyi buldu (saksı dahil). Saksının 5 cm üzerinden ana gövdeden iki tane sürgün verdi.Sürgünlerin boyları ana gövdeden itibaren 3- 4 cm oldu. Diğer kısımlar hep tek gövdeden çıkan tek yaprak şeklinde.
Bununla birlikte schefflera ların alttan bazı yapraklarını döküldüğü için alt kısımlarının çıplak kalabildığını de okumuştum.
Şimdi mesele şu:
Bu sürgünleri çıplak kalmaya karşı sigorta olarak yerinde mi bırakayım yoksa o sürgünleri çelikleme ile yeni bir schefflera ağacına mı dönüştüreyim.
Eğer çelik almam uygunsa NASIL yapacağımı da öğrenmek istiyorum.
Not: Mümkünse ev ortamında bulunabilecek preparatlar içeren tarifler olsun:D

Ha bi de margaritam için de önerilerinizi bekliyorum. Onu da üretmek istiyorum da:p

Gülgün
16-02-2008, 21:07
Benim scheffleram da yıllardır benimle,hiç bir bozulma belirtisi yok ama .sanki çok yavaş gelişiyor.

feneradasi
29-03-2008, 16:19
Ben şefleramın üzerinden bir dal kestim şimdi yeniden çıkmıyor, belki işe yarar diye bir daha kestim ama büyümemek konusunda ısrarcı, geçen sene almıştım, yazın balkonda boyu ilk geldiği halinin iki katına çıkmıştı normalde çok hızlı büyüyordü. Acaba tepesinden dal almakla hata mı yaptım beni aydınlatacak olan var mı?

Süleyman Koçak
13-04-2008, 15:55
Merhaba arkadaşlar.
Şefleramın ana gövdesinden çıkan iri dallardan birisi kırıldı.
Ama gövdeden kopmadı. Hala yeşil ve canlılığı devam ediyor. Bu dalı havai daldırma yapabilir miyim?
Selametle..

ergunka
21-04-2008, 21:57
arkadaslar resimde şefleramın tepesinde görünen tomurcuklar tohum mu olacak bilen var mı ?

Gülşen
24-05-2008, 13:17
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yaprakları dökülen scheffleramı önce budadım.Sonra Selahattin Bey'in yolladığı köklendirme hormonuna batırıp torfa ektim.Sonucu merakla bekliyorum.Gelişme başladığında fotoğraf eklerim.

chaenomeles
05-06-2008, 10:28
Arkadaşlar ilk defa suda çiçek köklendirmeye çalışıyorum, yaklaşık 2 aydır suda duran bir sheffleram var.

Ne zaman ekmeliyim bilgi verirseniz sevinirim, bir de biraz daha köklenmesini bekleyeceksem suyunu değiştirmeli miyim?

Suda çok az yeşillenme başladı, ne sıklıkta değiştirmeliyim?

Şimdiden teşekkürler...

Lalezar78
05-06-2008, 23:29
Chaenomeles, o scheffleranın yaprağı değil mi? Yapraktan üretiliyor mu schefflera?

chaenomeles
06-06-2008, 13:42
Üretilmiyor mu? Bilmiyorum ki, dediğim gibi ilk defa böyle birşey deniyorum.

Deneyimi olan bizimle paylaşabilir mi?

turkuaz6109
10-06-2008, 18:14
Mine Hanım verdiğiniz bilgiler için çok teşekkür ederim.Yaprakları dökülen scheffleramı önce budadım.Sonra Selahattin Bey'in yolladığı köklendirme hormonuna batırıp torfa ektim.Sonucu merakla bekliyorum.Gelişme başladığında fotoğraf eklerim.

Gülşen Hanım şuanda aynı işlemi bende yapmayı düşünüyorum. Sonuçları bizlede paylaşırsanız çok önemli bir deneyim olur.

Gülşen
10-06-2008, 22:57
Ne yazık ki ektiğim sheffleralar tutmadı:( Toprağın nemini kontrol ederek sulamama rağmen, budaklar dipten çürüdü. Ana bitki iyi durumda, iki tane yeni filiz çikarıyor. Aynı durumda olan bir saksım daha var.Onu budamaktan vazgeçtim.Belki ben birşeyleri yanlış yapmışımdır. Sizin deneme tutar belki :p En kötü ihtimal ana kök yeniden yeşeriyor :p

Süleyman Koçak
11-06-2008, 09:42
:(
Arkadaşlar,
Şefleramda beni üzen bazı olumsuzluklar gözlemliyorum.
-Örneğin gelişimi yavaşladı. Artık uçtan hiç sürgün vermiyor denebilir.
-Günde 1-2 yaprağını bırakıyor.
-En önemlisi de saksısı neredeyse hiç kurumuyor, sanki hiç su çekmiyormuş gibi.
Toprağı biraz kurusun diye haftada bir yaptığım sulamanın sıklığını azalttım.
Su verirken güvercin gübresinden yaptığım, derişimi düşük şerbetli sudan veriyordum.(Çok pis kokuyor, acaba kokudan mı rahatsız oldu :) )
Aynı suyu diğer bitkilerime de veriyorum. Onlar şimdilik memnun görünüyorlar.
Bir de yaprak spreyi kullanmıştım, onun mu zararı oldu acaba.

Bilgisi ve önerisi olan varsa yazmasını istirham ediyorum. Çiçeğimi çok seviyorum..

g.ozgeucpinar
03-07-2008, 19:29
Merhabalar,

Yaklaşık bir ay önce aldığı scheffleramın yapraklarında aldığım günden beri, resimdeki gibi kahverengileşmeler oluşuyor. Bu kararmalar, bitkinin orta kısımlarında ve aynı demetteki veya birbirine yakın demetlerdeki yapraklarda gerçekleşiyor. Satın aldığım yerdeki görevliye bir çözüm için başvurduğumda bana bunun bitkinin havasız kalmasından oluşabileceğini, bitkide bir hastalık olmadığını söyledi. Bunun üzerine akşam güneşinde bir iki saatliğine balkona çıkarmaya başladım, yine de gözle görülür bir iyileşme olmadı. Ben de dün bu karamış yaprakları toplayıp attım, çünkü belirli bir zaman sonra kararma büyüyor ve yaprak dökülüyordu. Bunun bir hastalık olduğunu düşündüm. Bu konuda bilgisi ve önerisi olanların yanıtlarını dört gözle bekliyorum. (NOT:Saksısıyla birlikte yaklaşık 130 cm olan bitkimde toplamda 9 yaprakta bu kararmalardan vardı, döktüğü yaprakları saymazsak)

teno07
04-07-2008, 22:53
merhaba özge hanım,
ben de benzer problemlerle birkaç ay önce bir topic açmıştım ama malesef cevaplayan olmamıştı. ben de scheffleramı kaderine terketmektense kendimce birşeyler yaptım, sizinle de paylaşayım.
benim saksımda üç kök vardı. biri kangren oldu, önce tüm yapraklarını döktü sonra gövdesi bile karardı. ikincisi tüm yapraklarını döktü, belki kurtulabilir. ama üçüncü ölümden döndü :) şimdi yeni bir sürü sürgün verdi.
belki bir hastalığı vardır diye diğer çiçeklerimden ayırdım. balkona taşıdım. bulunduğu yer her daim güneş alan bir balkon değil, öğleden sonraları birkaç saat alıyor. ama bir içeri bir dışarı yer değiştirmiyorum. yapraklarına her gün sabah akşam su püskürtüyorum, haftada bir defa yaprak gübresi denilen fısfıstan kullanıyorum. birkaç defa (iki hafta kadar aralıklı) yarım aspirin c plus erittim suyunda.(c plus dememin sebebi suda eriyen formda olmasının rahatlığından) şimdi bir kök gayet sağlıklı, umarım sizinki de bu durumlara düşmeden iyileşir.
ben asıl schefflerayı çeşmede kaldığım otelde gördüm. çok güneşli bir köşede aşırı büyümüş haldeydi. demek nemli havayı ve güneşi seviyor diye düşündüm. antalya çok sıcak olduğu için kavrulabilir diye dediğim türdeki balkona aldım.
o kararmakta olan yaprakları ayırmakla iyi etmişsiniz bence. böylece diğer yapraklara yayılmaz hiç olmazsa.

bu arada söylediklerim çok amatörce. ben bunları yaptım oldu ama belki yanlışlıklar vardır. yine de bilene sormak lazım :) selamlar

g.ozgeucpinar
05-07-2008, 21:58
Teşekkür ederim deneyiminizi bizimle paylaştığınız için.

Yaprakları toplayıp atalı yalnızca dört gün oldu; ama şimdilik scheffleram gayet iyi durumda. "Çürük" yaprakları attıktan sonra geriye kalan sağlam yapraklarda kararma gerçekleşmedi. Umarım yeni kararmalara tanık olmayacağım.

Sizin bitkinizdeki üçüncü kökün iyileşmesi çok sevindirici ve umut verici.
Scheffleranın nemi sevdiğini birçok yerde okudum, ben de hergün fısfısla yapraklarına su sıkıyorum; ama siz Antalyada iki kere bu işi yapıyorsanız, ben Ankara'da beş altı kere yapsam yeridir diye düşünüyorum:)

teno07
07-07-2008, 10:17
:) burada sıcakta bayılmasınlar diye yapıyorum. aman o kadar çok sıkmayın bu sefer çürür falan. siz bir defa yapsanız yeterli olur sanırım.
iyi haftalar

aliş
09-07-2008, 06:11
dün gittiğim bir yerde gördüm bir iş yerinin bahçesindeydi ağaç gibi olmuş ve çok güzel görünüyor oladar canlıki nasıl bakıyorsunuz diye sormak için müsait değildim benimde var evde acaba balkonamı çıkarsam diye düşündüm ama evdede çok güzel duruyor fakat bu dönem hiç yaprak çıkarmıyor hatta yaprak döküyor gelişimi durdu bir ara böceklenmişti böceklerden kurtardık yeni yapraklar çıkarmaya başlamıştı ama yine durdu gelişimi önerilerinizi bekliyorum teşekkürler

g.ozgeucpinar
27-07-2008, 14:15
Arkadaşlar,

Bir ay geçti, scheffleramda hiç yeni yaprak dökülmedi. Diğer mesajlarımda betimlediğim sorun ortaya çıkarsa, hastalıklı yaprakları toplayıp atmanızı salık veririm.

osmanramone
02-09-2008, 11:13
ben balkonda bakıyorum schefflera larıma iki tane var. Bir yapragı büyük ikincisi küçük oluyor neden aceba ?

aliş
02-09-2008, 11:37
benim çiçeğimin yapraklarında sararmalar başladı, boynunu büküyor vitaminde aldım ama fayda etmedi.

İzmirli
22-09-2008, 02:53
Merhaba =)
Ben scheffleramı bahçeye dikmek istiyorum ancak izmirde soğuktan etkilenip etkilenmediğini merak ediyorum. Ürkmez'de bahçede schefflera görmüştüm yaşıyordu. Acaba izmir'de de yaşar mı?
Teşekkürler

Orkun Kırcı
22-09-2008, 08:57
Sayın İzmirli daha önceki mesajlarda izmir, Antalya gibi yerlerde bahçede de yetiştiği yazıyor. Bende Aydın'a döndüğümde saksıdan çıkarıp avlumuza dikeceğim.

sükunet
23-09-2008, 04:42
geçen gün çiçek satan bir dükkana gittiğimde schefflera çiçeğimin yapraklarındaki dökülme sebebini sordum;
çok sulamadan kaynaklandığını söylediler..
şu anda durumu gayet iyi ama neden yavaş büyüyor anlamıyorum :(
birde minik scheffleram var onunda büyümesi çok yavaş :(

Orkun Kırcı
23-09-2008, 07:14
Destek besinler kullanıyor musunuz Sayın Suizan?

sükunet
23-09-2008, 23:11
hayır kullanmıyorum ama burada okuduklarım sayesinde artık daha bilinçli bir çiçek yetiştiricisi olmam gerektiğini anladım:)
ve en kısa zamanda destek besinler kullanmam gerektiğini anladım!
çok teşekkür ederim bilinlendirdiğiniz için :)

aaylin
22-12-2008, 19:17
arkadaslar bu da benim azman scheffleram. ne yaparsam yapayim buyumesini engelleyemiyorum. dallari tavana degiyordu ve daha 15 gun once dallarini yaklasik 1 er metre budadim. belki kuserde buyumez oldugu gibi kalir diye ama nafile. budadigim yerlerden yeni filizler cikti ve 10 cm oldu neredeyse. hicbir vitamin vermiyorum, bazen sulamayi bile unutuyorum. evde bakimi neredeyse imkansizlasti. altinda gordugunuz saksida 300 kilo toprak var ve saksi hareket dahi ettirilemiyor. benimde sorum bu bitkinin bahcede yasayip yasayamayacagi konusunda. cunku her ne kadar buyumesinin durmasini istiyorsam da olmesini de arzu etmiyorum. bu arada istanbul camlicada bahceme ekecegim. acaba camlica havasi bitkiye sert gelirmi? bahceye dikemezsem bakmayi nasil surdurecegim. :(

Nariel
22-12-2008, 21:52
Sayın aaylin, bence budayarak evde bakabilirsiniz. Dışarı koşullarına dayanıp dayanmayacağını bilmiyorum ama ben kıyamazdım. Budaığınız kısımları da isteyenlere köklendirerek ya da köklendirmeden dağıtabilir, satabilirsiniz.

aaylin
22-12-2008, 22:39
ilginize tesekkur ederim Nariel. ancak sorun su ki ben ne kadar budarsam budayayim habire bir yerlerinden fiskiriyor. ayrica saksisida buyuk problem. dedigim gibi 300 kiloluk bir saksi, ustten budasamda koklerini budamak gibi bir sansim olmadigi icin zorluk devam edecek. gerci bu agac en az 35 senedir annemin evindeydi ama 10 senedirde ben bakiyorum. dolayisiyla zaten kiyamadigim icin bir bilene sorayim dedim. artik kiz kardesimi kandirip ona verme vakti geldi :)
ayrica benim evimdeki butun cicekler bana geldikten sonra hormonlanmis gibi oluyorlar (halbuki cogu zaman sulamayi bile unutuyorum). lakin "limon agacim hastalandi" basligina yazdigim gibi limonu bir turlu beceremedim :(

Nariel
22-12-2008, 23:13
Yani bu "ağaç" 45 yaşında.. Maşallah, bence dursun. Zararı yok nasıl olsa, köklerinin budanmasına da ihtiyaç yok ki mutlu mesut yaşıyor.. Yeşilliği çok güzel, bırakın tavana kadar gitsin.

"Bonsai" yapın diyeceğim ama.. Pek içim elvermedi. Yine de size bir alternatif olması için bonsai başlıklarını gezebilir, ağacınızın bonsai potansiyeli konusunda bonsai ustalarına sorular sorabilirsiniz.

aaylin
22-12-2008, 23:33
Zaten budadigimda tavana degmek uzereydi. Hatta dallari agirligi kaldiramayip kirilacak diye korktuk. İlginize tesekkur ederim. Bonsai ile ilgilenecegim.

tubilubba
14-01-2009, 22:41
zamanla bütün yaprakları böyle mi olacak? ne yapmam gerek?

Sevtap
14-01-2009, 23:55
Benim kafam karıştı yardımcı olur musunuz bahsedilen bitkinin resimlerin de ;

1-tam yeşil yapraklı (bende de aynısı var)
2-yaprak ortaları sarı olanı var (pek çok yerde gördüm)

Şimdi bu ikisi aynı bitki mi? Yaprak şekilleri aynı ama sanki sırf yeşil olan daha parlak ve küçük yapraklı gibi gözlemiştim. Birde çiçek açar mı? Her bitki çiçek açar derler ya keşke açsa. Evimde ilk edindiğim ve çok sevdiğim bir bitki bu.

İklimsiz
15-01-2009, 00:47
Sayın Sevtap, yardımcı olması (yardımcı olması) dileklerimle...

Sevtap
16-01-2009, 00:05
Çok teşekkürler sayın İklimsiz.

sükunet
17-01-2009, 14:08
Sevgili aaylin;
o kadar şanslısınız ki yorumları okurken ağzımdan istemdışı bir "keşke" çıktı açıkcası...
keşke o güzelim çiçeğe ben sahip olsaydım:)
**** keşke benim minik çiçeğimde sizin çiçeğiniz kadar olabilse :)
sevgiler....

lalecan
23-01-2009, 20:05
merhabalar,bu çiçeğe bayılıyorum.bu güzel çiçekten kayınvalidemdede var tavana değdi ,rengide alacalı,kurban bayramında ziyarate gittiğimiz bir evden aldığım tek yaprağı çillendirdim.şimdi eksem mi? acaba,daha öncede çillendirdim ama ekince çürüdü ne yapmalıyım...

lalecan
23-01-2009, 20:15
60050

sükunet
27-01-2009, 13:37
tek yaprağın çimlenmesi mi?
çok şaşırdım açıkcası...
sceffleranın tek yapraktan üretim yapılamayacağını biliyordum buradan okuduklarım kadarıyla...
bu konuda bilgisi olan arkadaşlar yardımcı olacaktır...

sükunet
29-01-2009, 01:25
iki adet scheffleram var...
biri henüz bebek ama maşallah gelişmesi çok güzel...
diğeri ise büyük ama nedense gövdesi çıplak kalma yolunda ilerliyor :(
bitki besini kullanıyoruz...
yeri ise ışık yönünden gayet iyi...
kış döneminde suyunuda çok vermiyorum...
benim çiçkelerim hep nazlı herbirine ayrı özen göstermeme rağmen neden gelişmiyorlar :(
bıktım ben bunların nazından:mad:
ne istiyorlar anlamıyorum...

Penelophe
29-01-2009, 01:45
Suizan, çiçeklerinizin ikisi de çok sağlıklı görünüyor, küçük olan da büyüdükçe yaprak araları seyrekleşecektir. Evham yapmışsınız.:)

pcay2000
05-03-2009, 09:30
Benim bir şefleram var. 2 dalından birinin önce yaprakları soldu, karardı, sonra da dalın üst kısmı kararmaya başladı. Kararan kısmını kestim. Şu sıralarsa 2. sağlıklı ve yemyeşil olan dalının üst kısmında kararma başladı. Bu kararmalar neden oluyor??Lütfen yardım edin.....

Crocus Şen
05-03-2009, 10:29
Bu da benim şeffleram,gelişimi şu sırada çok yavaşladı ama sanırım sağlıklı görünüyor değil mi?
Ayrıca yapraklarını parlatmak için ne kullanmalıyım?İnanılmaz kirli ve tozlu görünüyor,ara sıra duşta yıkasam zarar verir miyim?

aaylin
05-03-2009, 10:33
Duş yapmak schefleranın çok hoşuna gidiyor bence. Ben ne zaman duş yaptırsam akabinde yaprak fışkırıyordu :D

Crocus Şen
05-03-2009, 11:15
Ahh süper oldu bu haber hemen banyoya o zaman:p..Teşekkürler Aaylin:p

sükunet
05-03-2009, 12:01
benim bir scheffleram daha oldu :)
dün arkadaşıma gittim ve bir baktım ki onun güzel çiçeğinin gövdesinde filiz var..
ablam hemen nazik bir hamleyle o minik filizi aldı ve bana uzattı :)
bak senin bu cinsten scheffleran yok bu alacalı renkli götür hemen saksıya dik dedi :)
sağolsun arkadaşımda iyi olmuş başka çiçeklerimide kontrol et filiz çıkarmış varsa al dedi :)
akşam eve gelir gelmez o minik filizi toprakla buluşturdum :) ve camın önüne koydum...

bu arada benim iki adet scheffleram var onlar sadece yeşil renkli
ama bu sefer ki Syn Crocus Şen'in çiçeği gibi alacalı renkli..
çok mutluyum umarım güzel gelişim gösterir...

Crocus Şen
05-03-2009, 13:15
Çok şanslısın sayın Suizan çünkü alacalı schefflera gerçekten çok hoş bir görüntüye sahip!Üstelik her çıkan yaprağı ayrı bir desen,ayrı bir güzellik katıyor..

mavişim
20-03-2009, 12:40
Merhabalar
Ben siteye yeni üye oldum.Shefflera çiçeği ile ilgili birkaç sorum olacak.Benimde alt taraftan yapraklarını döküp üst taraflarda kaldığı.Bir kök halinde ama iki dalı var ben onları ayırıp yapraksız yerlerini kesip tekrar yetiştirebilirmiyim.Birde çelik yaprak nereleri anlıyamadım.Aspirinli su hazırlanışı hakkında da bilgi alabilirsem çok sevinirim.Menekşelere de verebilirmiyim bu karışımı.Ayrıca ne kadar zaman da vereceğim.Cevap işin şimdiden teşekkürler.

deryas
23-03-2009, 11:11
Benim de sheffleramla başım dertte:(
Elime makası aldım, nereden keseceğime bir türlü karar veremiyorum.
Belki de kıyamıyorum:(
Durmadan yaprak veriyor ama ortası iyice boş kaldı,budamak zorundayım sanırım:(
Bu işi daha önce yapmış biri yardımcı olursa çok sevinirim.
68346
68347

lalecan
25-03-2009, 14:00
Benim de sheffleramla başım dertte:(
Elime makası aldım, nereden keseceğime bir türlü karar veremiyorum.
Belki de kıyamıyorum:(
Durmadan yaprak veriyor ama ortası iyice boş kaldı,budamak zorundayım sanırım:(
Bu işi daha önce yapmış biri yardımcı olursa çok sevinirim.
68346
68347

bildiğim kadarıyla üst kısmından kesin, suya koyup hergün suyunu değiştirmek kaydıyla köklendirin.bir ay kadar bir sürede köklenir **** toprağa ekin. ektikten sonra toprağa aspirinli su verip toprak iyice kuruyana kadar su vermeyin.birde altta kalan kökün toprağını tazeleyin az su verin birde yapraklara su fısfıslayın çiçek harap olmuş görünüyor. ben tek yaprağı iyice çillendirip ektim şimdi dipten patlamasını bekliyorum.

deryas
27-03-2009, 10:02
sayın lalecan
Tavsiyeleriniz için teşekkür ederim fakat sıkıntım o yönde değil...
Bitkinin yapraklarının tozlu oluşundan fotoğrafta harap olmuş gibi görünüyor ama öyle değil.Aksine durmadan yeni yapraklar veriyor.Bitki oldukça sağlıklı..
Tek sıkıntım üst kısımlarında çok sık yaprak olduğundan tam olarak nereden keseceğime karar verememem:(
Sanırım gözüme kestirdiğim bir yerden bugün yarın kesmek zorundayım:(

engram35
27-03-2009, 10:31
merhaba arkadaşlar bizim şeflerada bu yanlız bir karın ağrısı var çözemedik kapalı balkonda duruyor fakat havasız değil sık sık havalandırılıyor toprağının kurumasıyla su veriyoruz ama nedendir bilmiyorum yaprakları sararıyor vede kıvrık kıvrık çıkıyor vede gelişimi durmuş vaziyette yardımlarınızı bekliyorum

http://img12.imageshack.us/img12/4267/pic0009x.th.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=pic0009x.jpg)

Süleyman Koçak
05-04-2009, 16:48
Merhabalar.
(Mesajım, hem şeflera hem de havai köklendirme konularını içerdiği için her iki başlıkta da bu konuyu açtım)
Boyu 170 cm'ye yaklaşan fotograftaki (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429)şefleramı ( Havai köklendirme başlığı 215. mesaj), hem boyunu kısaltmak hem de çoğaltmak için, işaretli yerlerinden havai köklendirme yaptım. Köklendirme işlemine 26 Ocak ta başlamıştım. 3 Nisan'da da köklenen bölümleri kestim ve saksıya aldım. Kök miktarı umduğumdan az olmakla birlikte, yine de işlemin başarılı olduğunu düşünüyorum.
Benim sorum şu: Kök miktarının az olduğunu düşündüğüm yeni yavru şefleralarımın hayata tutunabilmeleri için yapmam gerekenler nelerdir? Yaprak sayısını azaltmalı mıyım mesela? Ya da besin takviyesine gerek var mı? Bakımları nasıl olmalı? Şu an, ayırma işleminden önce çıkmış sürgünlerin biraz boyunlarını büktüklerini görüyorum. Bu normal mi?Cevaplarınızı bekliyorum. Selamlar..

A.Şahin
04-05-2009, 23:53
15 günde köklendi. Yanlız kafama takılan, göz olmamasından dolayı nereden sürgün verip devam edeceği.

Crocus Şen
05-05-2009, 09:15
Sayın A.Şahin,Benimde yaklaşık 1 aydır suda bekleyen bir dalım var ama hiçbir hareket yok.Siz köklendirmeyi nasıl gerçekleştirdiniz?Maşallah çok sağlıklı görünüyor..

A.Şahin
05-05-2009, 19:47
Suda değil de direk olarak torf toprak karışımına diktim IBA kullanmadım, ışık alan bir yerde köklenme oldu. İki yaprak çeliği denemiştim ikisi de köklendi. Neresinden sürgün vereceğini hala anlamış değilim sadece köklü bir yaprak parçası. :(

Faruk
05-05-2009, 19:58
Sayın A.Şahin bende yapraktan 2 tane scheflera köklendirdim ama bu bitki üzerinde göz olmayınca yapraktan çoğalmıyor. Ben de atmak zorunda kaldım maalesef. Benimkilerde de göz olmayınca yavrulamayacaktı. Sadece toprak altında kökünü uzatmaya devam edecekti. Ben de bu yüzden atmak zorunda kaldım...

Orkun Kırcı
05-05-2009, 20:05
Bende denemiştim bu şekilde. Hiçbir yerden uzayamadığı için attım sonunda. Yapraktan çoğaltma işi olumsuz sonuçlanıyor. En iyisi daldan çelik almak.

A.Şahin
07-05-2009, 19:27
Bence bişekilde ilerleyecektir yoksa köklenmezdi. Acaba afrika menekşesi gibi mi sürgün verecek ? Beraber göreceğiz :)

karagoz
07-05-2009, 19:34
deneyimlerinizi paylaştıgınız için tesekkürler

lalecan
10-05-2009, 18:58
shefleramı 1 ay gibi bir sürede su da köklendirip ektim martın birin de ama yukarı doğru patlamıyor dün akşam çıkarttım bayağı bir köklenmiş atacaktım ama tekrar diktim keşke başka yaprak çıkartabilse bilgis olanlar yardımcı olursa sevinirim

A.Şahin
17-05-2009, 23:18
Atmamanız isabet olmuş ;) Yaprak çeliğimin biri sürgün verdi :)

akoman
14-06-2009, 10:24
Merhabalar mine hanim ben askerde oldugum icin uzun bir sure yazamadim benim scheffleram yaklasik 3-3.5 metre ve saksida halla daha banamisin demeden hic bri ilac hormon kullanmadan yari golgelik bir alanda haftada bir sulamayla cosuyor ancak bu coskuyu artik durdurmam grekiyormu cunku benim bunu ekicek bir bahcem yok ve 3 tane destek(sopa) ile dik tutmaya calisiyorum ayriyetten yazilarda belirtildigi gibi alt yapraklarida dokulmuyor ve ciplak kalmiyor yaklasik 6-7 ana dal olustu bir de yeni surgun verdi yine alttan oneriniz ?daha olmadi kendime kucuk bir tane alip bunu satmayi dusuyorum:)

http://img199.imageshack.us/img199/3995/dscn2658.jpg

akoman
14-06-2009, 13:51
Merhaba =)
Ben scheffleramı bahçeye dikmek istiyorum ancak izmirde soğuktan etkilenip etkilenmediğini merak ediyorum. Ürkmez'de bahçede schefflera görmüştüm yaşıyordu. Acaba izmir'de de yaşar mı?
Teşekkürler

****** yasar ama bakin bu agaclarlar direk gunes alan yerleri cok sevmiyorlar hatta golgede daha diri ve canli oluyorlar ...
bahcenin kuzey batiya bakan yonunde ekerseniz **** evin konumuna gore sabah ve ogle saatleri gunesinden sakinicak pozisyonda dikerseniz cok daha verilmli alirsiniz sonucu...

ayriyetten deniz kenari oldugu icin nemli hava olucaktir yazin ve bunuda cok sever . yinede gunesi iyi kulanin bu cicekte gubre ve saireye ihtiyac yoktur benim saksimda hic gubre **** vitamin yok ama 3,5 metre bahcede olsaydi ne olurdu bilmiyorum :)

akoman
15-06-2009, 14:13
merhaba arkadaşlar bizim şeflerada bu yanlız bir karın ağrısı var çözemedik kapalı balkonda duruyor fakat havasız değil sık sık havalandırılıyor toprağının kurumasıyla su veriyoruz ama nedendir bilmiyorum yaprakları sararıyor vede kıvrık kıvrık çıkıyor vede gelişimi durmuş vaziyette yardımlarınızı bekliyorum

http://img12.imageshack.us/img12/4267/pic0009x.th.jpg (http://img12.imageshack.us/my.php?image=pic0009x.jpg)

Sheflariniz gayet saglikli alt yapraklarini doktugu icin o sekilde sarariyor ama bir an once bitirimesini iztiyorsaniz hemen daha az isik alan bir yere cekin ve yapraklarini nemlendirin suyunu verin hafta bir su vermeye baslayin topraginin cok sik olup olmadigini ( sulama ile toprak saksiya sikisiyor ve kurumada beton gibi oluyor bazen ) kontrol edin takviyede bulunmaniza su durumda gerek yok ancak bu uygulamalardan sonra (15 gun sonra ) hala devam ediyorsa vitamin takviyesine basvurabilirsiniz

Not: bunlar bir peyzajnin onerisi degildir ben oyle yaptim kurtardim bilginize. vitamine gerek kalmadi gubra dahi hic bri sey yok

ayselev
02-07-2009, 21:13
merhaba scheffleram bir süredir yapraklarında kahverengi lekeler oluşturarak dökülüyor. daha önce bu sorunu yaşayan arkadaşlar nasıl çözüm buldunuz. yardımcı olursanız çok sevinirm

isolet
12-08-2009, 18:57
Demek o bitki schefflera imiş. Ya bende resmini çekip getiricem de unutuyorum. Bu bitkinin çeliğini almak için ne yapmak gerekir. Dalını kırıp eve getirmem yeterli mi?

hüzün
16-08-2009, 07:09
sevgili isolet ben de aynı durumdayım dün ağaç olmuş şeflera dan birkaç dal aldım ama direk ekeyim mi köklenmesi içinsuya mı brakayım bilemiyorum:)) bilen arkadaşlardan fikir bekliyorum .bu arada önceki yazılanları okudum da şeflera güneşi seviyor arkadaşlar. dün hatay dörtyolun sahilde çok sağlıklı ağaçlarını gördüm. öyle zannediyorum ki İZMİR de de olur iklim aynı çünki.sevgiler..

isolet
16-08-2009, 09:29
Dal aldınız yani öle mi. Benim ki o kadar büyük değil ama yapraklarından mı alayım onlardan.

hüzün
16-08-2009, 20:54
evet henüz ekmedim de tecrübeli arkadaşlarımızdan bilgi bekliyorum ...

sükunet
27-08-2009, 22:28
hemen scheffleramdan bir yaprak koparıp suda köklendirme deneyeceğim.
artık kesinleşti sanırım bu çiçek yapraktanda üretiliyor.
bende denemeliyim ne kaybederim ;)

emy_83
28-08-2009, 09:20
Sevgili sükunet,
Bence de dene. Benim scheffleram yok ama bir yerden bulup ben de deneyeceğim.
Menekşe gibi köklerden sürgün atıyor demekki.

scapella
02-09-2009, 13:14
Ben de schefflera'mın yapraklarına önce fısfısla su sıkmaya başladım, baktım hoşuna gidiyo, bir gün aldım küvette yapraklarını iyice yıkadım. Nasıl canlandı size anlatamam. Şu an çok sağlıklı, keyfi yerinde, siz de hep banyo yaptırın :)

Lalezan
16-09-2009, 23:27
Buda benim scheffleram..Yapraklarına devamlı su püskürtüyorum.Bundan çok hoşlanıyor,hızlı ve sağlıklı yaprak çıkartıyor.

sükunet
18-09-2009, 07:04
lalezan bu ne güzellik böyle.
maşallah diyorum çiçeğine.
imrenilecek güzellikte...

samarra
18-09-2009, 09:56
benim çiçeğimin yapraklarındaki sarılıklar yok olmaya başladı yeşil oldu

almira
02-10-2009, 15:26
Schefleramın boyu hayli uzadı. Yakında tavana değecek diye korkuyorum.

Sevgi Durul
02-10-2009, 20:43
Sayın almira, scheffleralarınızın maşallahı var. Benimki ise bir yıldan fazladır bende ve tabiri caizse yerinde sayıyor. Önceki sayfada resmi var.(80 ninci mesaj)
Siz bakımını nasıl yapıyorsunuz? Sulaması, yeri ve verdiğiniz besinler hakkında bilgi verir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

isolet
02-10-2009, 20:51
Sayın almira ben baktım da etrafta gördüğüm schefflera lar hep üstten yaprak açıp alt kısımları yapraksız ama sizin bitkinizin maşallahı var. Tebrik ederim her yanı yaprak gerçekten bunun sırrı nasıl oluyor acaba?

almira
02-10-2009, 20:52
Sayın almira, scheffleralarınızın maşallahı var. Benimki ise bir yıldan fazladır bende ve tabiri caizse yerinde sayıyor. Önceki sayfada resmi var.(80 ninci mesaj)
Siz bakımını nasıl yapıyorsunuz? Sulaması, yeri ve verdiğiniz besinler hakkında bilgi verir misiniz? Şimdiden teşekkürler.

Teşekkür ederim. Özel bir bakım uyguladığımı söyleyemem. Benimki sanırım 3-4 senelik var. Yeri gölge, pencereden ışık alıyor. Toprağı kurudukça suluyorum. Kışın sulama aralığı daha uzun. Çok fazla su istemiyor. Susuzluğa oldukça dayanıklı. Toprağını hazırlarken yanmış ahır gübresi kıllanmıştım az miktarda. Sadece sarı-beyaz olanda sorun yaşıyorum. Kışın zaman zaman yapraklarda dökülme oluyor. Fazla boyu uzamıyor.

isolet
02-10-2009, 21:05
3-4 senelik yani bende öteki resminize bakınca 2 aylık zannettim. Bu kadar sürede ki başarınızını merak etmiştim. Ama gerçekten çok güzel. Yaprak görüntüsü de hoşuma gitti.

şahinka
11-12-2009, 11:13
Merhaba
İşyerimdeki 1.30 boyundaki schefflera'nın bazı yapraklarında bitlenme ve şerbetlenme oluyor. Ne yapmak gerekir? Ya da bu hastalıkları tetikleyen hangi koşullardır?

Bu vesileyle ilk mesajımı da göndermiş oluyorum.

Faruk
11-12-2009, 12:32
Şerbetlenme ne oluyor acaba???

şahinka
11-12-2009, 15:30
İfade tam karşılamıyor olabilir ama, sanki tatlı bir şey dökülmüş, kurumuş gibi oluyor. Çiçeğimize bakan elemanımız yapraklar yıkandığında bu yaprakların temizlendiğini, sonra sorunun yeniden başladığını söylüyor.

Süleyman Koçak
17-12-2009, 13:37
Schefleramın boyu hayli uzadı. Yakında tavana değecek diye korkuyorum.
Sayın Almira'ya bir tavsiyem olacak: Eğer hakikaten bitkinizin boyunun fazla uzadığını düşünüyor iseniz, havai köklendirme yaparak iki tane normal boyutlarda şeflera elde etme imkânına sahip olabilirsiniz. Bunu tecrübelerime dayanarak söylüyorum. Oldukça zevkli ve başarı şansı yüksek bir uygulama olacağı kanaatindeyim. Aslında ben bitkime iki yerinden havayi köklendirme yapmıştım. Yani üç bitki elde etmeyi umuyordum. Tepe kısmı ve saksıda kalan kısım yaşadı, ama orta kısım canlılığını devam ettiremedi.
Konuyla ilgili bilgi için buraya (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1429&page=5) bakabilirsiniz.. Forumda "air layering" başlığını aratabilirsiniz.
Selamlar..

Serra43
29-12-2009, 13:58
Merhabalar...Schefleramın üzerinde şerbetli yapışkan böcekler oluşmuş,Faruğun söylediğini yyapıyorum yani arapsabunlu su yaptım,ellerimle her yaprağını yıkıyorum,bunu 5-6 yapacam,inşallah tekrarlamaz:))

umıt79
01-01-2010, 15:09
Dört yıl önce yaklaşık 130 cm boyla aldığım bitkim geçen yıl kurumaya başladı .Toprağını ve saksısını değiştirip birazda gübrelemek suretiyle yaşattık.Tam bir yıl sonra hiç büyümeden geçirdiği o uzun zamanı kapatmak istercesine yeni uçlar veriyor .Ama bitki şu anda 40 cm var yok .Daha iyi gelişmesi için ne yapmalıyım.
120252

Serra43
02-01-2010, 10:12
Aslında daha büyütüp tecrubem olmadı bu çiçekte,salon çiçeklerinde genel olarak,marttan itibaren salon çiçekleri için olan sıvı gübrelenden 15 günde bir verebilirsiniz:)

umıt79
02-01-2010, 23:22
Ben aslında birkaç hafta önce gübre uygulaması yaptım.Belki besinsizlik,kısmende ışık yetersizliğinden de olabilir bitki yeni sürgün vermiyordu.Şimdi yeniden uçlar vermeye başladı.Doğrumu yaptım bilmem ama spreyle NPK 20/20/20 gübre verdim...Şu an daha iyi görünüyor..

Serra43
04-01-2010, 13:17
Komşum bana getirdi,ölmek üzere bak diye,böcekliydi,köküne demir verdim,üzerinide üçgün sabunlu su ile yıkadım,sonrada roa nature verdim bir kaç kere,baktım ki yeni yeni yapraklar vermeye başlamış:))Gövdeside yapraksız ve yaşlıydı,oralardanda patlaklar vermeye başlamış,çok sevindim:)Bir müddet sonra kesip hatta altı yedi parçaya bölüp yeniden dikmek istiyorum,yapmış olan varsa nasıl köklendiriliyor fikir verirse sevinirim:)

sumeha
04-01-2010, 13:34
kolay köklenir suda bekletmek ya da direk dikimde hormon kullanmak en kolayı

gulsah7
10-01-2010, 18:29
Merhabalar...Schefleramın yapraklar sararıp dökülüyor.buna neler sebep olabilir?tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim...Schefleram sabah 1-2 saat güneş alıyor,pencerenin yan tarafında ve penceremi hep açık bırakıyorum.15-20gün evvel balkondaydı havalar çok soğuduğu için evin içine aldım.nerde hata yaptım anlayamadım.

umıt79
10-01-2010, 20:39
Merhabalar Gulsah7 ,sanırım schefleralarla ilgili şunu unutmamak gerekli.Onlar sık yer eğişimini sevmiyor.Hava akımlarından da hoşlandıklarını sanmıyorum.Yer değiştirme yaptığınızda tepki olarak da yaprak dökümü oluyor.

Güneş ışığını tam alamadıkları zaman,
Fazla su verildiği zaman,
Bitki besinsiz kaldığında,
Yoğun hava akımına maruz kaldığı zaman,
Yer değişiminde uyum sağlama sürecinde

Bitki kendini korumak için yaprak dökebiliyor...Bunlar benim şahsi gözlemlerim.Forumda bitkiler konusunda tavsiye verebilecek arkadaşlar mutlaka size bir cevap yazarlar.

Öncelikle yeni gelen arkadaşların kendini tanıttığı bölüme uğramanızı ve arkasından Scheflera başlığında ki tüm mesajları ilk mesajdan itibaren okumanızı tavsiye ederim.Tecrübeler ve yaşanmış örnekli olaylar hazır kümülatif bilgiler sunar bize ...
Bitkiniz umud ediyorum en kısa sürede düzelir...
Saygılar

isolet
10-03-2010, 16:57
Benim Scheffleram bana çok ilginç geldi toprağın içinden yeni bitki çıkardı. Çok garip geldi bana açıkcası yani yeni köklemiştim onun için olabilir mi? Ben bitkinin kendi üzerinden dal verecek zannetmiştim ama olmadı.

Süleyman Koçak
24-03-2010, 16:03
...Bir müddet sonra kesip hatta altı yedi parçaya bölüp yeniden dikmek istiyorum,yapmış olan varsa nasıl köklendiriliyor fikir verirse sevinirim:)
Sayın Serra43; havai köklendirme metodunu tavsiye edebilirim size. Hemen beş altı mesaj evvel ( 99 nolu mesaj) bu konuda bir paylaşımımız olmuştu. Ayrıca link de vermiştim. Faydalı olabileceğini düşünüyorum.
Saygılar..

mesut yasa
30-03-2010, 12:07
Merhaba
şeflera saksısısında gerekli malzemeler, Yanmış gübre, Kil, Bahçe toprağı, İri kum olarak sıralanmış ama saksının nasıl hazırlanması gerektiği konusundan bahsedilmemiş. Bu konuda bigisi olan varsa ve bizimle paylaşırsa seviniriz.

scapella
26-07-2010, 14:36
Merhabalar...Schefleramın yapraklar sararıp dökülüyor.buna neler sebep olabilir?tecrübeli arkadaşlar yardımcı olursa sevinirim...Schefleram sabah 1-2 saat güneş alıyor,pencerenin yan tarafında ve penceremi hep açık bırakıyorum.15-20gün evvel balkondaydı havalar çok soğuduğu için evin içine aldım.nerde hata yaptım anlayamadım.

Benim gözlemim şöyle: scheflera üzerine güneş gelmesini sevmiyor. aydınlık seviyor sadece. bir de nem seviyor. Ama fısfısla yapraklarına su püskürtmek yetmiyor. o zaman üstüne toz yapışıyor sanırım, arada bir bol su püskürtmek lazım. ben küvette yıkıyorum. ne zaman yıkasam hemen yaprak veriyor. bence bir deneyin.

Süleyman Koçak
17-09-2010, 15:29
Merhaba arkadaşlar;
Daha önceden bir köklendirme çalışması yapmış olduğum şefleramın ana gövdesindeki uygun bir dal üzerine ikinci bir deneme daha yaptım.
Sonucu sizlerle paylaşırım inşallah.

nurguldk
10-12-2010, 07:48
Merhaba;
Çiçek mi açıyor ????? Çooook merak ediyorum..Benim çiçeğim gayet sağlıklı ve tepe kısmında yaprak vermek yerine önce çok dallı küçük topçuklar oluşturdu. Şu anda o topçukların dış zarı kuruyup döküldü ve çiçek tomurcuğu benzeri topçuklar ortaya çıktı. Çiçek mi açacak, tohum mu verecek. Hiç çiçek açtığını gördünüz mü?

Resim yükleyemedim ama en kısa zamanda yükleyeceğim...

G.Ü.L
13-01-2011, 19:40
Yaklaşık 3 ay önce almıştım şefleramı. Bir ay sonra alttaki yapraklarını dökmeye başladı. Alıp cama yakın bir yere koydum ama dökülme durmadı. koçtaştan aldığım yeşil bitkiler için olan sıvı besin takviyesi yaptım. son zamanlarda yapraklarda önce kahverengi lekeler oluştu, sonra bu lekeler koyulaştı ve dökülmeye başladı. bilen biri yardım edebilir mi ne yapmam lazım?

G.Ü.L
13-01-2011, 19:46
merhaba aylin
hayran kaldım senin schefflerana. benimki sanırım bir çeşit hastalık geçiriyor. yaprakları çok döküldü. lekelenip dökülüyor sen herhangi bi besin takviyesi yaptın mı

G.Ü.L
15-01-2011, 17:26
Merhabalar,

Yaklaşık bir ay önce aldığı scheffleramın yapraklarında aldığım günden beri, resimdeki gibi kahverengileşmeler oluşuyor. Bu kararmalar, bitkinin orta kısımlarında ve aynı demetteki veya birbirine yakın demetlerdeki yapraklarda gerçekleşiyor. Satın aldığım yerdeki görevliye bir çözüm için başvurduğumda bana bunun bitkinin havasız kalmasından oluşabileceğini, bitkide bir hastalık olmadığını söyledi. Bunun üzerine akşam güneşinde bir iki saatliğine balkona çıkarmaya başladım, yine de gözle görülür bir iyileşme olmadı. Ben de dün bu karamış yaprakları toplayıp attım, çünkü belirli bir zaman sonra kararma büyüyor ve yaprak dökülüyordu. Bunun bir hastalık olduğunu düşündüm. Bu konuda bilgisi ve önerisi olanların yanıtlarını dört gözle bekliyorum. (NOT:Saksısıyla birlikte yaklaşık 130 cm olan bitkimde toplamda 9 yaprakta bu kararmalardan vardı, döktüğü yaprakları saymazsak)

merhaba
benim schefleramda yaklaşık 2 aydır bu problem var. yaprakları lekelenip dökülüyor. ne yaptıysam geçiremedim. sizde aynı problemi yaşaışsınız.deneyimlerinizle yardımcı olurmusuz lütfenn

iyiarama
17-02-2011, 17:37
bakalım bizde yapraktan aşılama yapıyorum. görecegiz

iyiarama
21-02-2011, 18:22
arkdaşlar yapragı daldan kırdım ama bunu yaparken bir yöntem varmı?

yani kırma işleminde dikkat etmemiz gereken noktalar nedir?

iyiarama
21-02-2011, 18:28
http://www.tiptopglobe.com/fotky/seflera_6.jpg

G.Ü.L
22-02-2011, 19:28
http://www.tiptopglobe.com/fotky/seflera_6.jpg

Merhaba
Senin scheffleran ne de güzel gözüküyor. Maaşallah...
Ben yapraktan köklendirmeyi denediğimde, yaprağı gövdeden makas yardımıyla ayırmıştım.Suda beklettim uzun bir süre, kök gibi birşey gördüğümde toprağa diktim.
Sonuç; olumsuz... Git gide kurudu yaprak, bende koparıp atmıştım.
Kısaca ben başaramadım, inşallah senin ki tutar...

iyiarama
22-02-2011, 19:40
gül hanım tesekkür ederim umarım olur

jokerkan
24-06-2011, 21:40
arkadaslar benim scheffleramda bir anda bir sürü unlu bit çıktı, bende zeytinyağlı arap sabunlu karışımı kullandım. önce çiçegi balkona çıkardım ve camsil ile bu karışımı her yere sıktım, dışarda 4 saat kadar kaldı sonra yine camsil şişesine normal su koydum ve yine yer here sıktım.yarım saat kadar sonrada içeri aldım.Resimlerde de görüldüğü gibi yapraklarda kararma başladı.bunun nedenini bilmiyorum malesef birde yapraklarda terleme gibi birsey var acaba nerde yanlıs yaptım. bu sıvıyı sıkarken saksının icini poşetle örttüm ama biraz toprağa geçti sanırım onunda bir zararı olmuş olabilir mi acaba?

osh
08-07-2011, 13:22
Bendeki scheffleraya fazla bakım uygulamıyorum. Kışın ayda bir yazın ise haftada bir su veriyorum.
Kışın hemen hemen hiç boy atmıyor yazın ise 2 günde belli oluyor. Oda kuzey tarafa bakıyor. Hatay sıcak olduğu için oda nemli ve sıcak. Mesaide klima çalışıyor mesai dışı ve hafta sonu schefflera sıcak ve nemli bir ortamda kalıyor. Galiba bu nemli ve sıcak havayı çok seviyor.
http://i51.tinypic.com/sc4bqs.jpg

aydoner
14-07-2011, 08:37
Arkadaşlar diktiğim 3 çelikte çok iyi sürgün ve yaprak verip sonrada sırayla ölmeye başladılar. Acaba problem nedir? Bu bitki ılıman yerlerde ağaç olmuş kesip atıyorlar dışarı ama benim bu bitkide bilemediğim şeyler var sanırım.

Dagkum
13-08-2011, 22:02
İlk schefflera'm eski güneş görmeyen evimde ölmüştü.Hiçbir çiçek yaşatamamıştım.Yeni ev bol aydınlık ve güneş hemen çiçekler aldım.2.Schefleramı da 5 ay önce aldım.Aldığım saksıyı hiç değiştirmiyorum bilmiyorum yanlış mı ? Ben çok bilgisizim çiçek konusunda.Haftada bir sıvı gübre katarak suluyorum ve arada o sıvı bitkiyle yapraklarını siliyorum.Hoşuna gitmiş olmalı ki hemen yenisi çıktı gövdeden.Ama toprağı küflenmiş gibi olduğu için bende koçtaşa gidip ilgiliye sordum hemen toprağını değiştirin dedi bende bu akşam değiştirdim.Umarım bir sorun yaşamaz çiçeğim yeni toprağıyla.Bu çoğaltma işinde de kafam karıştı.Yaprak koparıp suda köklendirme mi yapayım? Çeliğe sarma vs hiç anlamıyorum bu terimlerden üzgünüm :( Bana basit bir usulle nasıl anlatabilirsiniz çoğaltma işini ???

eb_ru
14-10-2011, 14:40
Bu çoğaltma işinde de kafam karıştı.Yaprak koparıp suda köklendirme mi yapayım? Çeliğe sarma vs hiç anlamıyorum bu terimlerden üzgünüm :( Bana basit bir usulle nasıl anlatabilirsiniz çoğaltma işini ???

Ben şefleramızda yaptığım havada köklendirmeyi anlatayım. 16 eylülde yaptım, dün açıp baktım köklenmişti. Kökler büyüsün biraz daha diye tekrar kapadım, bu sefer torf kullandım. Biraz daha büyüyünce kökler saksısına alacağım bakalım.

Bitkinin tepesinden 20-30 cm kadar aşağıda bir yer belirledim. Maket bıçağı ile 2-3 mm derinliğinde yere yatay ve 1,5 cm uzunluğunda yere dikey şekilde kesip kabuğunu çıkardım. Buna bilezik alma deniyormuş. Sonra 0,5 litrelik bir su şişesinin ağız kısmını çıkardım, 7-8 cm yukarısından da şişeyi kestim. Konik bir yapı elde ettim yani. Sonra bunu yan tarafından kesip bitkinin gövdesinde açtığım yaranın etrafına geçirdim. İçerisine saksısından aldığım toprağı sıkılaştırarak doldurdum. Şeffaf mutfak streç filmi ile alttan ve üstten iyice sardım. Haftada bir kere şırınga ile su verdim. Ne köklendirme hormonu ne de torf kullanmadım. Sanırım uygun zamanda hareket ettim ve sonuca ulaşabileceğim inşallah.

Resimleri ekliyorum. Umarım bir fikir verir.

iyiarama
25-10-2011, 20:19
havaların serinlemesi ile yapraklar daha sık çıkmaya basladı haftada 1 tane sürgün yapmaya basladı şaşkınım

eb_ru
28-10-2011, 14:00
havaların serinlemesi ile yapraklar daha sık çıkmaya basladı haftada 1 tane sürgün yapmaya basladı şaşkınım

Maşallah, bol bol yaprak çıkarır inşallah

Şefleramda yaptığım havada köklendirme sonucu elde ettiğim bitkiyi saksısına aldım. Torfa koyduktan 15 gün sonra baya köklenmişti. Umarım yaşar.

ozge.albayrak
01-12-2011, 21:57
geçen ay annemin scheflarasından çelik aldık diktim ancak yapraklarda hafif bir kıvrılma oldu yeşil rengini koruyor ama kıvrılma var.Neden acaba bilgisi olan varsa yardımcı olabilir mi?

baba.monk
29-12-2011, 23:15
Taş yününde (kayayünü / rockwool) kırık bir şeflera yaprağını köklendirmeye çalışmıştım. Sonuç aşağıdaki fotoğrafta görülüyor. Hikayesi için şuraya bakabilirsiniz.

KüçükBahçem'den...: Taşyününde (rockwool) Şeflera (Beş Parmak) Bitkisi Köklendirme (http://www.kucukbahcem.net/2011/12/tasyununde-rockwool-seflera-bes-parmak.html#axzz1hxrTxHTo)

261817

Selamlarımla...

iyiarama
01-01-2012, 10:57
9 ay önce 15 cm olarak aldığım sefleram kış gelmesiyle beraber cok hızlı büyüdü neredeyse 10 günde bir yaprak cıkardı.

http://img390.yukle.tc/thumbs/3387Goruntu0003.jpg (http://img390.yukle.tc/image.php?id=3387Goruntu0003.jpg)

eb_ru
02-01-2012, 16:05
Benim yukarıda anlattığım şefleram da 4. yeni yaprağını çıkardı. Köklendirme işlemi başarıyla sonuçlanmış oldu :)

demircool
08-02-2012, 01:25
bende birisinden aldığım çeliği suda köklendirdim 3 tane yapragı var.şimdi hazır karısık bir toprağa diktim umarım sağlıklı bir şekilde büyümesini görürüm.

kelebek çalısı
23-02-2012, 09:54
Merhaba,

bu bitkinin/çiçeğin adı nedir? 2012 forum alt başlığında schefflera için saksı mı, bahçe mi uygun sorusunu yönelten yeni bir üyemizi gördüm. Belki schefflera ile ilgili kapsamlı bilgi almak adına bu bölüme gelirse, kendisine örneklemek adına, uygun iklim şartlarını bulabildiğinde scheffleranın bahçede de yetiştirilebilen, hatta küçük bir ağaç haline gelebileceğini kanıtlayan, bahçemdeki dört yaşına yaklaşan scheffleranın son durumunu paylaşmak istedim.

kelebek çalısı
29-02-2012, 16:46
Benim scheffleranın cinsi zannediyorum ki, schefflera arboricola. Bunlar da scheffleradaki çiçek tomurcuğu görüntüleri..

smartguy25
14-03-2012, 20:05
evimizdeki yaklaşık 20 senelik şeflera bitkisi. şu anda bir dalından kuşburnu gibi meyveler vermekte. önce yeşil renkteydiler, sonra sarardılar, şimdi de birkaç tanesi kırmızıya döndü. daha önce hiç meyve vermediydi, 20 sene sonra bir ilk oldu. meyvelerin içinde şeffaf, yapışkan (bal gibi) bir sıvı var ve altlarından dışarı veriyor. verdiği bu meyvemsi şeyler hakkında detaylı bilgisi olan var mı? :confused:

kelebek çalısı
14-03-2012, 22:27
evimizdeki yaklaşık 20 senelik şeflera bitkisi. şu anda bir dalından kuşburnu gibi meyveler vermekte. önce yeşil renkteydiler, sonra sarardılar, şimdi de birkaç tanesi kırmızıya döndü. daha önce hiç meyve vermediydi, 20 sene sonra bir ilk oldu. meyvelerin içinde şeffaf, yapışkan (bal gibi) bir sıvı var ve altlarından dışarı veriyor. verdiği bu meyvemsi şeyler hakkında detaylı bilgisi olan var mı? :confused:

Sn. smartguy25,

shefflera çiçekleri açtıktan sonra bu şekilde meyveye dönüşürler. Meyveler koyu turuncu rengini aldıklarında olgunlaşmış olurlar. Bu olgunlaşmış meyveleri çimlendirme torfuna ekerseniz, bu yöntemle shefflera bitkinizi üretmeniz mümkün olabilir. Ben bu yolu denemedim. Ben çelikleme yöntemiyle çoğaltmayı denemiştim fakat dediğim gibi meyvelerinden de üretmek mümkün.

Fotoğraftan pek anlaşılmıyor fakat bitkinizde pamuksu oluşumlar gözüme çarptı, pamuklu bit olabilir mi? Forumda bu konuylaa ilgili başlıklar, tanımlamalar, örnekler, ve çözümler bulabilirsiniz.

Ayrıca yeni gelen arkadaşlar bölümünde de kendinizi tanıtmanız sizden ve yeni katılan tüm üyelerden beklenir.

smartguy25
15-03-2012, 15:15
merhaba sn. kelebek çalısı,
sorumu cevapladığınız ve benimle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim. bitkimizi üretme gibi bir amacımız yok, zaten bir tane fazlasıyla yetiyor da artıyor bile. sadece daha önce görmediğim için merak etmiştim. gözünüze çarpan pamuksu oluşumları internette şöyle bir araştırdım fakat bizdekiler pek onlara benzemiyor. daha çok meyvelerin altından çıkan siyah ve beyaz renkte başçık denilen çiçek kısımlarına benziyor. size tekraren teşekkürler, görüşmek üzere... :)

smartguy25
15-03-2012, 15:19
aslında tekrar baktım da, pamuklu bit dediğiniz oluşuma daha çok benziyor. biraz tedbir almak gerekecek sanırım. bir de bu meyveler yenir mi acaba, içlerinde bal gibi şeffaf bir sıvı da var, insanın canı çekiyor :)

kelebek çalısı
15-03-2012, 19:04
aslında tekrar baktım da, pamuklu bit dediğiniz oluşuma daha çok benziyor. biraz tedbir almak gerekecek sanırım. bir de bu meyveler yenir mi acaba, içlerinde bal gibi şeffaf bir sıvı da var, insanın canı çekiyor :)

Meyveleri yenmiyor. Yenebilseydi keşke değil mi? Bu durum midenize ziyafet fırsatı vermese bile, bunca sene sonra size meyveleri ile görsel bir şölen sunmuş scheffleranız.

Ayrıca forumda bilgim olan konularda fikirlerimi paylaşmak beni mutlu eder, size faydam olduysa ne mutlu, ben de teşekkür ederim.

smartguy25
17-03-2012, 08:12
sn. kelebek çalısı,
belli ki çiçek ve bitkileri çok seven ve onlarla uğraşmaktan keyif alan birisiniz. ben de bunları sevmeme rağmen pek ilgilendiğim söylenemez. hatta bu çiçek bize yetiyor da artıyor bile :) daha önceki resimlerinizden gördüğüm kadarıyla büyük bir şefleranız var. maaşallah azman gibi olmuş, insanı bile yer yani o derece.. :D

kelebek çalısı
18-03-2012, 01:04
sn. kelebek çalısı,
belli ki çiçek ve bitkileri çok seven ve onlarla uğraşmaktan keyif alan birisiniz. ben de bunları sevmeme rağmen pek ilgilendiğim söylenemez. hatta bu çiçek bize yetiyor da artıyor bile :) daha önceki resimlerinizden gördüğüm kadarıyla büyük bir şefleranız var. maaşallah azman gibi olmuş, insanı bile yer yani o derece.. :D

Sn. smartguy25,

açıkçası bir kaç sene öncesine kadar ben scheffleranın salon bitkisi olduğunu düşünürdüm, çiçek açtığını, meyvesinin olduğunu, hatta dış mekanda ve bahçe toprağında yaşayabileceğini söyleseler güler geçerdim herhalde.

Üstelik hiçbir besin takviyesi yapılmadan bu derece büyüdü. Alındığında tek gövdeli ve 160cm yüksekliğindeydi. Ben de şaşırıyorum doğrusu. Bu resmen artık schefflera ağacı oldu da budama bile yapıyorum. İnsanı yemese de :) budamak için uğraşırken içinde kayboluyor insan :)

şemsiye ağacı
15-04-2012, 21:22
merhabalar çok sevdiğim bir bitkimdir schefflera...

yaklaşım boyu 1,5 metreye ulaştı diyebilirim, lakin yaz tatili döneminde 1,5 aylık bir süre evde olmayacağız nasıl götürebilirim ya da sulamak için ne yapabilirim, bitki bakıcısı denen bir şey okumuştum o işe yarar mı, yoksa bitkime kıyıp arabaya sığmasını mı sağlamalıyız :(

şemsiye ağacı
16-04-2012, 11:38
:rolleyes:http://i43.tinypic.com/qyuy6x.jpg

bu da benim scheffleram ;)

şemsiye ağacı
16-04-2012, 11:39
bu güzelimi tatilde nasıl götüreceğim konusunda bir fikrim yok arabaya sığmaz ve kırılır :( :(

bozo.0606
16-04-2012, 11:53
bu güzelimi tatilde nasıl götüreceğim konusunda bir fikrim yok arabaya sığmaz ve kırılır :( :(

sayın şemsiye ağacı ;

güzel bir bitkiniz var uzun yıllar sizinle olması dileğiyle..

ancak arabaya sığsada yollarda heba olur ve yine bitkinizi zora sokarsınız , yıpratırsınız. bir komşunuza , akrabanıza bıraksanız sanki daha iyi olur. mevsim artık uygun varsa bir tanıdık komşu akraba vs. bahçesinde balkonunda da bakabilir. bu tarz bir çözüm üretmelisiniz. yollara vurmayın güzelim bitkiyi, şefleralar çabuk küsüp bozuluyor. elinizde sadece boş dalları kalır.

ya da büyükçe bir şişeye su koyun kapağını kapatın ve minicik bir delik açıp saksısına delik toprağa gelecek şekilde koyun veya bu açtığınız delikten kalınca bir pamuk iplik sarkıtarak fitilli sulama yapabilirsiniz ama yolculuğunuz uzun sürecek. daha kısa seyahatlerde işe yarıyor.

kolay gelsin..

şemsiye ağacı
16-04-2012, 11:59
sayın şemsiye ağacı ;

güzel bir bitkiniz var uzun yıllar sizinle olması dileğiyle..

ancak arabaya sığsada yollarda heba olur ve yine bitkinizi zora sokarsınız , yıpratırsınız. bir komşunuza , akrabanıza bıraksanız sanki daha iyi olur. mevsim artık uygun varsa bir tanıdık komşu akraba vs. bahçesinde balkonunda da bakabilir. bu tarz bir çözüm üretmelisiniz. yollara vurmayın güzelim bitkiyi, şefleralar çabuk küsüp bozuluyor. elinizde sadece boş dalları kalır.

ya da büyükçe bir şişeye su koyun kapağını kapatın ve minicik bir delik açıp saksısına delik toprağa gelecek şekilde koyun veya bu açtığınız delikten kalınca bir pamuk iplik sarkıtarak fitilli sulama yapabilirsiniz ama yolculuğunuz uzun sürecek. daha kısa seyahatlerde işe yarıyor.

kolay gelsin..

çok teşekkür ederim cevabınız için.
ben de kıyamam ki, :( günlerdir düşünüyorum bir çare arıyorum,
biz öğretmeniz eşimle ve çiçeğimizi güvenip bırakacağım pek kimse yok sayılır
bir hal çarisini buluruz ***.
yine teşekkür ederiz sağ olun.

bozo.0606
16-04-2012, 12:02
komşunuz olsam seve seve bakarım benim şeflera ma arkadaş olurdu.

Ana gibi
16-04-2012, 13:36
Sayın şemsiye ağacı,
Yaşadığınız sıkıntıyı çok iyi anlıyorum. Yıllarca aynı derde muhattap olduğum için, bazen evin anahtarını komşuya teslim ederek, bazende, büyükleri okula emanet edip küçükleri taşıyarak. Bu arada bir çoğunu kaybettim, akıllanmayıp yerlerine daha fazlasını üreterek. Mutlaka çevrenizde bitki seven birileri vardır. Unutmadan, bakan kişileri hediyelerle mutlu edince seneye onlar sahip çıkıyor. Birde sevdiğiniz özel bitkilerin mutlaka yedek küçük versiyonunu taşıyın derim. Bütünüyle kaybetme riskine karşı. Saygılar.

şemsiye ağacı
16-04-2012, 14:30
Sayın şemsiye ağacı,
Yaşadığınız sıkıntıyı çok iyi anlıyorum. Yıllarca aynı derde muhattap olduğum için, bazen evin anahtarını komşuya teslim ederek, bazende, büyükleri okula emanet edip küçükleri taşıyarak. Bu arada bir çoğunu kaybettim, akıllanmayıp yerlerine daha fazlasını üreterek. Mutlaka çevrenizde bitki seven birileri vardır. Unutmadan, bakan kişileri hediyelerle mutlu edince seneye onlar sahip çıkıyor. Birde sevdiğiniz özel bitkilerin mutlaka yedek küçük versiyonunu taşıyın derim. Bütünüyle kaybetme riskine karşı. Saygılar.

çok teşekkür ederim, kendisiyle görüşüp, fikir aldığımız çiçekçimiz var, şansımı ondan yana deneyeceğim, bakalım *** kabul eder... :(

şemsiye ağacı
17-04-2012, 11:21
:rolleyes:http://i43.tinypic.com/qyuy6x.jpg

bu da benim scheffleram ;)

Arkadaşlar bitkimin saksını değiştirmeli miyim ? Bu ideal mi yoksa :confused:

kelebek çalısı
22-04-2012, 12:47
Budama yerinin hemen altından patlayan filizler.

korhan_ulku
23-05-2012, 21:40
eğer ankarada yaşayıp schefflera bitkisi yetiştirmek isteyen varsa bende fazla var isteyene verebilirim yeterki mesaj atsın :D çünkü şehir değiştiricem yolda ziyan olsun istemiyorum

edep
25-05-2012, 10:53
Şefleram çok kötü durumda.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Çiçekçiye sordum "ölmüştür o içten" dedi.Ama ben hala bir şeyler yapabilirim,en azından bazı kısımlarından kesip kurtarabilirim diye düşünüyorum.Ama hiçbir bilgim yok bu konuda.Lütfen birileri bana yardım etsin.Bu duruma benim yüzümden geldi tabii ki çok sağlıklıydı yoksa.Suyunu fazla kaçırmışım.Anladım.Hemen toprağını döktüm kuruttum falan ama hala bu halde.

korhan_ulku
25-05-2012, 15:23
buda benim şefleram ama ne yazıkki artık ona bakamıcam benim yerime bakıcak birini arıyorum :(

korhan_ulku
25-05-2012, 20:36
Buda komşuma vericeğim ikinci şefleram özlicem onları ama ikisindende birer parça aldım sıfırdan yeni bir şehirde başlamak üzere. :(

korhan_ulku
25-05-2012, 20:42
Şefleram çok kötü durumda.Ne yapmalıyım bilemiyorum.Çiçekçiye sordum "ölmüştür o içten" dedi.Ama ben hala bir şeyler yapabilirim,en azından bazı kısımlarından kesip kurtarabilirim diye düşünüyorum.Ama hiçbir bilgim yok bu konuda.Lütfen birileri bana yardım etsin.Bu duruma benim yüzümden geldi tabii ki çok sağlıklıydı yoksa.Suyunu fazla kaçırmışım.Anladım.Hemen toprağını döktüm kuruttum falan ama hala bu halde.

biraz köklerini buda; budama makasıyla oda yoksa makasla biraz kes fazla olmasın kökteki sürgünleri uyarmış olursun birde bu işlemi yapmadan önce bence bitkiyi topraktan çıkardıktan sonra ılık soğuk olmucak bir suda yıkarsan köklerinide elinle ovuşturursan belki etkisi olur toprağını göremedim ama torfsa sana toprak öneririm birde kök budaması bittiksen sonra tepelerinden azcık budarsan sonra dikim yaparsan inşallah düzelir. ;)

gilan
25-05-2012, 20:45

Sayın edep, schefflera uzun zamandır sizde mi yeni mi aldınız?
Eğer yeni aldıysanız bana toprağında solucan olabilir gibi geldi. Eğer durum buysa toprağını tamamen değiştirip yeniden dikerseniz düzelebilir.

Ama her durumda bitkinin kötü durumdan çıkabilmesi için budamanız lazım.

lepiska
06-06-2012, 22:38
İyi akşamlar herkese,

Bugün schefflera aldım ancak aranjman yapmak amacıyla ilgili satıcı aynı saksıya hedera olduğunu düşündüğüm bitkiyi de dikmiş. İki bitkinin ortak özellikleri mevcut araştırdığım kadarıyla ancak ben tereddütte kaldım. Sizce ayırma işlemi yapmalı mıyım? scheffleranın başka bitkilerle temas halinde olmaması gerektiğine yönelik bir şeyler okudum. Fikirlerinizi paylaşırsanız sevinirim:rolleyes:

melek yüzlü
14-06-2012, 19:20
Merhaba Arkadaşlar,
Evimde geçen sene bana hediye gelmiş bir şeflera var. Evim güney cephe o da pencerenin önünde duruyor. Direkt güneş ışığı almıyor, tül perde çekik. Kışın gelmişti. Fakat söyle bir sorunum var cama bakan taraftaki yaprakları gür bir şekilde durmasına karşın salonuma bakan yaprakların hemen hemen hepsi döküldü. Fakat üsten yaprak vermeye devam ediyor. Kışında şimdi de haftada bir su verdim. Zaman zaman sıvı besin gübresi de verdim. Dökülmeler hiç durmadı. Son iki aydan beri dökülme durdu. Bir saksıda iki ayrı kök var. Sizce dökülme neden olmuş olabilir? Gövdesinde kel kalan yerlerde yaprak zamanla çıkar mı, çıkarsa nasıl çıkar? Yardımcı olursanız sevinirim.

kelebek çalısı
14-06-2012, 20:17
Merhaba Arkadaşlar,
Evimde geçen sene bana hediye gelmiş bir şeflera var. Evim güney cephe o da pencerenin önünde duruyor. Direkt güneş ışığı almıyor, tül perde çekik. Kışın gelmişti. Fakat söyle bir sorunum var cama bakan taraftaki yaprakları gür bir şekilde durmasına karşın salonuma bakan yaprakların hemen hemen hepsi döküldü. Fakat üsten yaprak vermeye devam ediyor. Kışında şimdi de haftada bir su verdim. Zaman zaman sıvı besin gübresi de verdim. Dökülmeler hiç durmadı. Son iki aydan beri dökülme durdu. Bir saksıda iki ayrı kök var. Sizce dökülme neden olmuş olabilir? Gövdesinde kel kalan yerlerde yaprak zamanla çıkar mı, çıkarsa nasıl çıkar? Yardımcı olursanız sevinirim.

Merhaba,

sebebi sorunuzun içinde gizli belki de. Sorun ışık yetersizliği olabilir. Pencere önünden, tülün ardından dahi olsa ışığı alabilen taraf canlı, oysa pencereden uzakta kalan kısım cansız. Saksınızı yerleştirebileceğiniz daha uygun bir yer konusunda sıkıntı yaşıyorsanız, saksınızı sürekli çevirmeli ve sürekli aynı tarafın ışık görmesi yerine diğer tarafın da gün ışığından faydalanmasını sağlamanızı tavsiye ederim.

Bitkinizin genel durumunu görmeden böyle bir tahmin yapabiliyorum sadece. Daha yerinde bir yorum alabilmeniz için, üyelerimizin size fikir verebilmeleri adına bitkinizin fotoğrafını yüklerseniz yararı olacaktır.

melek yüzlü
20-06-2012, 00:18
Yardımınız için çok ***. ederim. Fotoğraf yüklemeye çalıştım ama maalesef yükleyemedim. Sanırım biraz karışık.

aybükeahmet
01-07-2012, 13:33
Scheffleramın yaprak ve dallarındaki minik kabartıların ne olduğunu biliyor musunuz? Çünkü bitkimin yapraklarını önce karartıyor sonra da döküyor. Genelde yaprakların birleştiği yerde kararma başlıyor. Kabuklu bit gibi geldi bana??
http://www.agaclar.net/forum/ic-mekan-bitkilerinde-hastalik-ve-zararlilar/1644.htm (26 nolu mesajda resimler mevcut)
1)Nasıl yok edebilirim?
Üstten yaprak veriyor yani gelişiminde bir problem yok gibi.
2)Bir de saksısı küçük mü acaba bu mevsimde değiştirebilir miyim?

BrunoL
16-10-2012, 09:31
Schefflera actinophylla 'nın ne çiçeğini ne meyvesini görmemiştim.
Hafta sonu bir ilk oldu, meğer çiçek açıyormuş hatta meyve de veriyormuş.
Cesaret edip tadına bakmadım, keşke baksaymışım, şimdi fikrim yok...

339104

339105

:)

lusoari
16-10-2012, 18:19
sevgili BrunoL şefleranın çiçek açtıgını biliyodum ama meyvelerin yenilip yenilmediği hakkında bir bigim yok dikkatli ol zehirli olabilir.

Enver
04-12-2012, 14:13
Herkese Selamlar

Aşağıda resimlerini eklediğim şeflerayı bi arkadaş kapı dışarı etmiş
Bende alayım dedim.
Gelişimi oldukça iyi görünüyor.
AMa budama yapmam lazım herhalde.

kelebek çalısı
04-12-2012, 15:23
Budamaya gerek olmadığını düşünüyorum kendimce. Gayet sağlıklı ve mutlu bir bitki.

BrunoL
04-12-2012, 16:09
Herkese Selamlar

Aşağıda resimlerini eklediğim şeflerayı bi arkadaş kapı dışarı etmiş
Bende alayım dedim.
Gelişimi oldukça iyi görünüyor.
AMa budama yapmam lazım herhalde.

351455

böyle bir şekil düşünebilirsiniz.

Enver
05-12-2012, 09:16
evet bu şekil güzel
zaten 3 kök var
denemek lazım zarar vermeden yapmak lazım

kelebek çalısı
05-12-2012, 13:46
evet bu şekil güzel
zaten 3 kök var
denemek lazım zarar vermeden yapmak lazım

O halde yaptığınız budama sonucu fotoğrafını görmek bizi mutlu eder.

Enver
10-12-2012, 09:09
Peki budamayı ne zaman hangi ayda yapmam daha iyi olur?

kelebek çalısı
10-12-2012, 15:21
Aslında benim yetiştirdiğim Schefflera bahçede ve saksı ile bahçe bitkisi arasında farklılık söz konusu mu, aynı koşullar mı geçerli bilmiyorum.

Budama ve bakım konularını danışmak istediğimde yöneldiğim tek adres Bahçelerde budama ve budama sonrası bakım (http://www.agaclar.net/forum/peyzaj-bahce-duzenleme/23085-20.htm)başlığı oluyor.

Dilerseniz bu alandaki 165 ve 167 numaralı mesajları kopyalayarak sorunuzu Sn. Nuri Murvet' e de danışarak bahsettiğim başlık altında yineleyebilirsiniz.

Yine budamayı nasıl gerçekleştirmeniz konusunda da size yardımcı olacağına inanıyorum.

hscorpions
09-02-2013, 09:44
Bu şeflerayı dal olarak aldım ve 2 ay kadar suda beklettim ama köklenmedi, şimdi de bu yöntemi denemeye karar verdim , doğru yolda mıyım?

BrunoL
09-02-2013, 10:06
Bu şeflerayı dal olarak aldım ve 2 ay kadar suda beklettim ama köklenmedi, şimdi de bu yöntemi denemeye karar verdim , doğru yolda mıyım?

O bir dal değil, yaprak. Köklenir de dallanmasını beklemek çok uzun zamanınızı alır.
Odunsu bir dal kesin ve onu suya koyun, 14 günde köklenir.
Ben bonsai çalışması için taş üzerine yerleştirdim ve diatomitle dalları sabitledim.
Taş üzerine orman çalışması düşünüyorum. En kolay köklenen bitki:p
Diatomitte köklendirip bonsai toprağına kademeli olarak alıştıracağım.

ninfea_nil
16-03-2013, 22:31
Bugun seflera bitkisi aldim 50 santim boyunda sadece ust yapraklari var alti ciplak altina ne yapabilirim ordanda tapraklari ciksin istiyorum yardimci olursaniz sevinirim..:)

nardane
28-03-2013, 19:16
Buda müdürümün odasındaki şeflera ,

gamze9966
07-04-2013, 21:07
benim bitkim yaklaşık 5 yıldır benle tavana geldiği için tekrar dikmek istiyorum fakat tutturamıyorum bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim.:p:p

bay tömürcek
07-04-2013, 21:51
Gamze9966 şefleranız tarif edilemez güzellikte maşallah ;) İstediğiniz bir yerden şefleranızı kesin daha sonra suda çimlendirip saksıya dikin sorun çıkarmaz şefleralar kolay gelsin :) Yalnız kesitiğiniz dallar çok uzun olmasın :)

Süleyman Koçak
09-04-2013, 12:40
benim bitkim yaklaşık 5 yıldır benle tavana geldiği için tekrar dikmek istiyorum fakat tutturamıyorum bu konuda bana yardım ederseniz sevinirim.:p:p
Sayın gamze9966; havaî köklendirme tavsiye ederim. Neredeyse kesin sonuç alırsınız. Bitkiniz de oldukça müsait görünüyor maaşallah.
Bu arada Yozgat'ın neresi? Merkez mi? Sonradan farkettim ilinizi. :)

Süleyman Koçak
09-04-2013, 12:43
Uzun yıllardır bu bitki bulunuyor elimde. Ancak hiç çiçek açmamıştı. Geçenlerde gittiğim bir lokantada görünce paylaşmak istedim. Meraklısına işte şeflera çiçeği..

Crocus Şen
18-05-2013, 14:24
Arkadaşlar benim şeffleramın yeni çıkan yapraklarında siyah noktalar mevcut.Sebebi ne olabilir?Ne yapabilirim?

Crocus Şen
18-05-2013, 15:43
Arkadaşlar benim şeffleramın yeni çıkan yapraklarında siyah noktalar mevcut.Sebebi ne olabilir?Ne yapabilirim?

gürcan_keskin
19-05-2013, 14:16
Bu bitkinin ne olduğunu bilmiyordum.Siteden kılıch arkadaşımızın bilgisi doğrultusunda öğrendim.Bu sayfadan da schefflera hakkında biraz bilgi edindim.Teşekkürler.
406410

406411

turkankaragoz
21-05-2013, 16:24
407866

turkankaragoz
21-05-2013, 16:30
Bu çiçek büyük bir bitkinin en dip kısmından verdiği sürgün filizdi. Filizi kopardığım da ana gövdenin içinden 3 adet kök oluşumu gibi uzantılarla birlikte koptu. Hemen bahçe toprağı ve torf karışımına dikip bolca suladım ve öğleden sonra gayet güzel güneş alan bir yere koydum. Yanlış yaptığım birşey varmı bilmiyorum. Daha önce bu şekilde köklendirip büyüten varsa bilgi verirse sevinirim. Bol çiçekli günler dilerim.

bay tömürcek
21-05-2013, 20:30
Bu çiçek büyük bir bitkinin en dip kısmından verdiği sürgün filizdi. Filizi kopardığım da ana gövdenin içinden 3 adet kök oluşumu gibi uzantılarla birlikte koptu. Hemen bahçe toprağı ve torf karışımına dikip bolca suladım ve öğleden sonra gayet güzel güneş alan bir yere koydum. Yanlış yaptığım birşey varmı bilmiyorum. Daha önce bu şekilde köklendirip büyüten varsa bilgi verirse sevinirim. Bol çiçekli günler dilerim.

Köklenip büyümeye başladıktan sonra güneşli yere alın. Şimdi güneşli yer için çok erken. Aydınlık, güneş üzerine vurmayacak, serin bir yere koyun tutana kadar.

turkankaragoz
21-05-2013, 21:09
Teşekkür ederim bay tömürcek hemen yerini değiştiriyorum.

Crocus Şen
22-05-2013, 11:49
Arkadaşlar benim şeffleramın yeni çıkan yapraklarında siyah noktalar mevcut.Sebebi ne olabilir?Ne yapabilirim? Fotoğraf yükleyemiyorum.Lütfen yardımcı our musunuz?

berkay.
07-06-2013, 14:59
bu çiçek bonsai gibi kullanılabilirmi

kılıçh
07-06-2013, 15:25
arkadaşlar acaba schefflera acaba sadece yapraktan tutarmı?..:D

bay tömürcek
07-06-2013, 15:38
arkadaşlar acaba schefflera acaba sadece yapraktan tutarmı?..:D

Hayır kılıçcım dalı olması lazım dalını suda köklendirip dikersen sorun yaşamazsın ;)

kılıçh
08-06-2013, 07:26
tüh yaaa
ama bizim burda teyzeler yapraktan tutar demişlerdi...:(
cevap için çok sağol tömürcek abicim...:D

bay tömürcek
08-06-2013, 14:51
tüh yaaa
ama bizim burda teyzeler yapraktan tutar demişlerdi...:(
cevap için çok sağol tömürcek abicim...:D

Yaprak çim yapıp ölece tek olarak yaşayabilir belki aynı mum çiçeği yaprağı gibi ama filiz vermez yani dalını bul bekleme yıllarca ;) Ayrıca bak sakın yanlış anlama ama biraz kontrollü ilerle sen çok hızlı çıktın hergün yeni çiçekler falan ilerde bunları koyacak yer, bakacak fırsat falan bulamayabilirsin bazen çok olunca yani fazlası bıkkınlık verebiliyor ;) Kızıp yanlış anlamıcağını bildiğim için söylüyorum yani bi nevi abi tavsiyesi diyelim :p

kılıçh
08-06-2013, 15:02
Yaprak çim yapıp ölece tek olarak yaşayabilir belki aynı mum çiçeği yaprağı gibi ama filiz vermez yani dalını bul bekleme yıllarca ;) Ayrıca bak sakın yanlış anlama ama biraz kontrollü ilerle sen çok hızlı çıktın hergün yeni çiçekler falan ilerde bunları koyacak yer, bakacak fırsat falan bulamayabilirsin bazen çok olunca yani fazlası bıkkınlık verebiliyor ;) Kızıp yanlış anlamıcağını bildiğim için söylüyorum yani bi nevi abi tavsiyesi diyelim :p

yeni filiz bu sene çıkmaz...:(
peki ne zaman çıkar?

bay tömürcek
08-06-2013, 19:39
yeni filiz bu sene çıkmaz...:(
peki ne zaman çıkar?

Yani yaprak filiz vermez bir sene veya iki sene diye birşey yok o yaprak köklenir ama filiz vermez sadece diktiğin gibi durur hiç uğraşma, acele etme bulursun birinden dalını şefleradan bol ne var ;)

Süleyman Koçak
19-07-2013, 11:13
Hayır kılıçcım dalı olması lazım dalını suda köklendirip dikersen sorun yaşamazsın ;)

Ben de denedim, başarılı olmadı. Ancak, forumu iyice okursanız önceki paylaşımlarda bir örneği var. Köklenmiş yaprak fotosu ile birlikte.
Bu foto olabilir belki.

Crocus Şen
27-07-2013, 13:32
Şefleram da yerinden çok mutlu durmadan ana dalından yan dallar çıkartıyor429863

xorte amede
11-08-2013, 12:18
arkadaşlar ben dün schefflera aldım şu an yapraklarında sarartı yok ama sarı renk olmasını istemiyorum ve bundan da korkuyorum bunun için ne yapmalıyım?

turkankaragoz
11-08-2013, 13:28
Sn xorte amede bitkiniz aydınlık ve güneş seven bir bitki. Sitede okuduğum ve öğrendiklerimden sarı renk yapraklar cinsinden kaynaklanıyor. Sizin bitkinizde sarı renk yoksa oluşmaz zaten. Birde sarı renklerini aydınlık ama güneş görmeyen yerde kaybettiğini okumuştum. Dilerim yardımcı olmuşumdur.

xorte amede
11-08-2013, 14:38
Çok teşekkür ederim.

şemsiye ağacı
30-01-2014, 08:51
Merhabalar...

Benim 2 yaşında scheffleram var, sizinle de paylaşmıştım tabi şimdi oldukça büyüdü. Ama bir sorunumuz var, toprağında hepinizin bildiğini düşündüğüm beyaz bitlerden oluşumlar fark ettim, ilaç alıp uyguladım ama çözüm alamıyorum büyümesi durdu ve yaprak dökmeye başladı.

Gözümün önünde eriyor, yardımcı olur musunuz. Ailemizin bir üyesidir o :(

Ya volna
27-03-2014, 11:37
Merhabalar,
Scheffleram ile sorunlar yaşıyoruz, büyümesi durdu ve yapraklarını boynunu büktü hepsi aşağıya bakıyor. Özellikle üst yapraklarının arkalarında siyah, incecik kömür tözunu andıran lekeler var ayrıca üst taraftaki gövdesi de pütür pütür oldu. Sorum şu; siyah noktalar böcek mantar gibi birşey mi, sebep onlar mı, nasıl başedebilirim?
2-3 ay önce yaprak kararması başlamıştı, toprağının kötü olduğunu düşünüp 2 hafta önce değiştirdim. ( bu arada topraktan neler çıkmadı neler.. Solucan kurt, böcek, kırkayak gibi minik şeyler vs :)) yaprak kararması durdu fakat şimdi sorunu ne? Onu solucanlarından ayırdım dıye mi kızgın yoksa?

Ya volna
14-04-2014, 13:27
Anladığım kadarıyla sitenin bu bölümüne pek uğrayan yok, diğer arkadaşların soruları/sorunları da tıpkı benimki gibi cevapsız kalmış :(

xorte amede
23-04-2014, 18:43
Merhaba benim scheffleramın yapraklarında yapış yapış uhu gibi bir sıvı çıkıyor ve alt taraftan yapraklarını döküyor ama büyümede bir sorun yok hızlıca büyüyor.Bu sorun yazın yoktu kış başladığında başladı ya soğuktan veya kış olduğu için az su verdiğimden kaynaklanıyor.Bana yardımcı olursanız çok memnun olurum teşekkürler.

Ya volna
28-05-2014, 18:03
Merhabalar,
Benim Scheffleram da önce yapraklarını döktü sonra kalan yaprakları karardı, gövdesi buruştu vs. Parmağım kalınlığında bir gövde 3-5 sevimsiz yapraktan ibretti görüntüsü, Mart gibi balkona koydum, şimdi yeni yaprak vermeye başladı.
Bir acemi olarak sorun yaşayan arkadaşlara bir de balkonda denemelerini öneririm.

ayşegül bal
28-09-2014, 16:34
Annem şefleramdan bir yaprak alıp fidelemişti... altı aydır duruyor. Ne kök verdi nede soldu... Hayret birşey!!

devilstori
07-10-2014, 19:34
benim kuzum buda

ayşegül bal
07-10-2014, 21:24
bu da benim yazın kaybettiğim çiçeklerimden şefleram :(
her ay dörder beşer tane yaprak verirdi her dalı.

lilpar76
16-11-2014, 21:05
Bugün semt pazarında bu bitkini gördüm, yaprak yapısı çok hoşuma gitti . Ama hakkında bilgim olmadığı için almadım, araştirdım, bahçede de yetiştirmek mümkünmüş, yarın almağı düşünüyorum.

lilpar76
17-11-2014, 18:44
Dün gördüyüm Scheffleranı bugün aldım, hemen saksısını deyiştirdim. Toprak harcı olarak bahçe toprağı, torf ve biraz da gecirgenliyi artırmak için ince dere kumu kullandım.

rodoslu
13-12-2014, 09:37
Seffleram sürekli yaprak döküyor ve yaprakların arkasında siyah-kahverengi noktalar mevcut. Mantar olabilir mi?

hobiciakvarist
12-08-2015, 14:40
Bu bitkinin ne olduğunu bilmiyordum.Siteden kılıch arkadaşımızın bilgisi doğrultusunda öğrendim.Bu sayfadan da schefflera hakkında biraz bilgi edindim.Teşekkürler.
406410

406411

Bu tür alacalı yaprakları hiç görmemiştim. Hala bakıyormusunuz bu bitkiye?

shawshang
03-11-2015, 07:38
Merhabalar

Bu Schefflera bana yaklaşık 7 yıl önce hediye gelmişti. Bunca zaman içinde alt dalları ve yaprakları dökülerek boy atmaya başladı. Toprağını değiştirdim. Çiçeksiz bitkiler için olan besinlerden takviye yaptım ama nafile alt gövdeden yaprak alamıyorum ve boy atmaya devam ediyor.

Budama yapmamı tavsiye edermisiniz ?

http://i12.photobucket.com/albums/a241/tugral77/Topraksiz%20tarim/IMG_0307_zps623batft.jpg

mor_kelebek
17-11-2015, 10:59
ben aranıza katılan yeni üyeyim şefleram da kafrengi şeklinde böceklenme oldu yaprakları yapış yapış lütfen kurtarmam için bana bilgi yardımında bulunurmusunuz

dr.arrican
29-11-2015, 20:37
Arkadaşlar yardımınıza ihtiyacım var. Annemde biraz solgun bir şeflera vardı. Kendi evime getirdim. 1 ay kadar oldu kendini toplamadı. Köklerine bakmak için topraktan çıkardım. Biraz toparlar ümidi ile suya koydum. Bitkinin fotoğrafları aşağıda. Şefleraların kökleri bu şekilde mi oluyor yoksa bir problem mi var? Kendine gelmesi için ne yapabilirim?

587091

587092

iyiarama
25-07-2016, 19:38
normal bir kök yapısı var. ama saçak kökleri kopardınız mı?

ana gövde yaşlı oldugu için kökler de yaşlı gözüküyor.

şunu unutmayın bu bitki dalından keserek de köklendirme ile üretilebilir. isterseniz taze dallarından da keserek suda köklendirebilirsiniz.

iyiarama
25-07-2016, 19:43
arkadaşlar benim çiçeğimin yapraklarında beyaz renk yok. sadece yeşil yapraklar var. neden olabilir acaba.

a_fan_of_barca
07-08-2016, 23:58
arkadaşlar benim çiçeğimin yapraklarında beyaz renk yok. sadece yeşil yapraklar var. neden olabilir acaba.

bahsettiğiniz ikisi farklı türler.

Farklı tür demezsek daha doğru olur, zira bunların hepsi aynı türün, yani aynı bitkinin çeşitli kültivarları, bitki aynı bitki, ama bazılarının yaprakları tamamen yeşil, bazılarının yaprakları alacalı.

a_fan_of_barca
08-08-2016, 00:13

Söylediğim gibi, çeşitli schefflera kültivarları var, doğal türün yaprakları tamamen yeşildir, boyu da fazlasıyla uzayabilir, sonradan çeşitli kültivarlar oluşturulmuş, bunlardan bazıları boyuna göre farklılık gösteriyor (fazla uzayan, orta boylu, bodur), bazıları ise yaprak rengine göre farklılık gösteriyor (tamamen yeşil, yeşil ve sarı, yeşil ve beyaz).

Doku_Kültürcü
08-08-2016, 08:31
Alacalı (sarı-yeşil) yapraklı bitkiler kimera denilen bir oluşum sonucu böyle gözükür. Aynı durum alacalı paşa kılıcı için söz konusu. Alacalı paşa kılıcından yaprak çeliği yaparak üretirseniz, gelişen bitkilerde alacalılık yok olur.

a_fan_of_barca
08-08-2016, 10:22
Alacalı (sarı-yeşil) yapraklı bitkiler kimera denilen bir oluşum sonucu böyle gözükür. Aynı durum alacalı paşa kılıcı için söz konusu. Alacalı paşa kılıcından yaprak çeliği yaparak üretirseniz, gelişen bitkilerde alacalılık yok olur.

Aynen. Paşa kılıcı yapraktan üretildiği zaman önce kök oluşur ve daha sonra bu köklerden filizler oluşur. O yüzden alacalılık kaybolur. Çünkü yeni oluşan kökler alacalılık özelliğini taşımazlar. Kökler zaten genellikle alacalılık özelliğini taşımazlar. Alacalılık özelliği yapraklarda ve dallarda bulunur. O yüzden bunlardan üretim yapmak gerek. Yapraktan üretim zamanı da, eğer ilk önce kök ve ya yumru oluşur ve daha sonra bunlardan filizler oluşursa, alacalılık özelliği yine kaybolur. Çünkü yeni oluşan kökler ve yumrular alacalılık özelliğini taşımazlar. Mesela, alacalı zz çiçeği sadece yeraltı gövdesinden çoğaltılabilir, yapraktan üretim zamanı yeni oluşan yumru normal yeşil yapraklar oluşturacaktır. Ayrıca, alacalı bitkilerin yapraklarında klorofil oranı daha düşüktür. Yeşil olmayan kısımlarda klorofil hiç yoktur ve bu bölgeler fotosentez yapamaz. O yüzden alacalı bitkiler daha hassas olurlar, daha yavaş büyürler, daha dikkatli bakım gerektirirler. Alacalı schefflera sahibi olanlar bakımına özen göstermeliler. Sonuç olarak yeşil yapraklı bitkiler daha dayanıklı ve alacalı yapraklı bitkiler daha hassas. Eğer gerekli bakımı sağlayamıyorsanız, yeşil yapraklı schefflera deneyin, bakımı daha kolay olacaktır.

a_fan_of_barca
12-08-2016, 16:11
ben aranıza katılan yeni üyeyim şefleram da kafrengi şeklinde böceklenme oldu yaprakları yapış yapış lütfen kurtarmam için bana bilgi yardımında bulunurmusunuz

Şeflerada en çok karşılaşılan problemlerden biri ile karşılaşmışsınız. Şimdi bitkinizin durumu nasıl bilmiyorum, inşallah her şey yolundadır.
Her bitkinin bir belalı zararlısı olur, şefleranın da belalı zararlısı kabuklu bitlerdir :) Genellikle kahverengi ve tonlarında olurlar, yaprak saplarında, yaprakçıkların üstünde ve altında, yaprakçıkların arasında, yaprakçıkların birleştiği noktalarda, yaprakların gövdeye birleştiği yerlerde ve hatta gövde üzerinde bile bulunabilirler. Temizlemek kolay. Yeteri kadar kulak pamuğu ve alkol gerekli. Kulak pamuğunu alkolde ıslatıp bitleri temizleyin. Hepsini temizledikten sonra bitkiyi duşta yıkayın. Bu işlemleri bir kaç defa tekrarlayın.
Not: Bu bitler yaprak özsuyunu emerler ve bununla da bitkiyi güçten düşürürler. Görüldüğü an müdahele edilmeli. Ayrıca salgıladıkları yapışkanlı salgı yaprakları kaplar ve daha sonra küflenme oluşur. Bu şekilde de bitkiye zarar verirler. Yapışkanlı salgı bazen saksı kenarlarına ve çevredeki eşyalara da bulaşabilir. Alkolle silince gider. Temizleme işlemi sonunda kullandığınız pamukları diğer bitkilere yaklaştırmadan yok edin :) Çöpe atın yani :)

mustafam050
08-06-2017, 00:03
Benim çiçeğimde son 2 haftadır bu şekilde kurumalar mevcut. Kuruyan yerlerden Yen'i yapraklar çıkacağı zaman kürüyor ne önerirsiniz
Mobilden resmî anca bu kadar ekleyebildim

https://hizliresim.com/dGqYvX

Şehri Kaya
30-06-2017, 17:01
Arkadaslar benm seflerami balkona cikarsam günes görmeyen bir yere böceklenme olurmu biraz sicak havadan faydalanip hizli büyümesi icin

iyiarama
02-07-2017, 15:11
Karadeniz de ise balkonda cok harika oluyor ama nemi az olan iç kesimlerde direk gunes görmemesi gerekli yoksa yapraklar yaniyor. Böcek cevrede bitkilerde varsa muhakak sizrde bulaşacaktır

kaybukef
08-08-2017, 10:08
benim çiçeğim de uzayıp gidiyor yaklaşık 6 yildir bakıyorum. acaba kesip köklendirsem ölür mü? cesaret edemiyorum önce suda mı köklendiriyorsunuz?

siflera12
22-08-2017, 16:16
benim çiçeğim de uzayıp gidiyor yaklaşık 6 yildir bakıyorum. acaba kesip köklendirsem ölür mü? cesaret edemiyorum önce suda mı köklendiriyorsunuz?
Birşey olmaz bitkinize rahatlıkla çelik alabilirsiniz direk toprağa dikin o köklenir

GT-S7390 cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

hamseey
22-08-2017, 22:10

Ben kesip suda köklendirerek çoğalttım. Hatta yaprağını dalıyla suya koydum. Bir kaçtane denedim ve 5 tane kopardığım yapraklı dallardan 3 ü köklendi ve diktim. :D:D

erbek_
11-09-2017, 11:02
Sonucunu paylaşın lütfen
:)

kelebek çalısı
23-09-2017, 10:37
Dokuzuncu senesinde Kıbrıs' taki evin bahçesindeki Schefflera.

657782

Rec57
11-10-2017, 16:59
Forumda başka konuya yazdığım aşağıdaki konu hakkında fikri olan var mı acaba?

http://www.agaclar.net/forum/1518144-post63.htm

aybükeahmet
13-11-2017, 14:41
Bu çiçeği nereden kesip köklendireyim?Bu mevsimde tutar mı?130 cm falan boyu [emoji1]https://uploads.tapatalk-cdn.com/20171113/e80467565ea8c7ad27f9f2474fb852ff.jpg

SM-N9000Q cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

İber35
14-12-2017, 20:37
Selamlar.Bugün A101 de gördüğüm Scheflera dan iki adet aldım.Boyları neredeyse 70 cm.kadar vardı.Fiyatıda 9.90Tl.idi.Almayı düşünen arkadaşlar için ön bilgi olsun istedim.Diğer çeşitler olarakta kauçuk,yelken çiçeği,çift renkli yaprağı olan yuka ve askılı saksıda çok güzel eğrelti otu vardı....

.bitkisever
01-10-2018, 23:27
Merhaba, umarım görürsünüz şefleramı 1 ay ev arkadaşıma bırakıp gittim döndüğümde bütün yapraklarını dökmüştü ve ucu da kurumuş siyahtı bana söylediğim gibi suladığını söyledi bunun sebebi ne olabilir ve ne yaparak düzeltebilirim?

Asli89
23-03-2019, 13:58
Merhaba arkadaslar yeni katildim araniza bugun bir talihsizlik yasadim sheflera bitkim kirildi ben onu tekrardan topraga diktim acaba burda kendiliginden koklenirmi

Ryhn
24-03-2019, 12:13
Bende bir arkadaşımın alacalı şeflerasından bir dal kestim suya koydum ve köklenmesini bekliyorum. Burda okudum bir yazıda alacalı çiçekler dalından köklendirme ile çoğaltılınca alacalı değilde yeşil olarak büyümeye devam ediyorlarmış inşallah doğru değildir😣

siflera12
24-03-2019, 12:32
Bende bir arkadaşımın alacalı şeflerasından bir dal kestim suya koydum ve köklenmesini bekliyorum. Burda okudum bir yazıda alacalı çiçekler dalından köklendirme ile çoğaltılınca alacalı değilde yeşil olarak büyümeye devam ediyorlarmış inşallah doğru değildir[emoji21]Hayır değişmiyor rengi nasılsa aynı kalıyor [emoji3]

GM 5 Plus d cihazımdan Tapatalk kullanılarak gönderildi

Çiçek Güzeli
15-04-2019, 09:31
Merhaba arkadaşlar. Buralarda kimse kaldı mı yardımcı olacak. Benim iki senelik bir şefleram var alt yapraklarını önceki evimde döktü. Şimdiki evimde cam önünde sürekli üstten yaprak çıkartıyordu. Ama bn alt görüntüsünden rahatsız olup ona kıydım. Umarım dogru bişey yapmışımdır. Kestiğim parcaları pet bardağa koydum güneş görmeyen ama aydınlık bir yere koydum. Bilgisi olan varsa doğru mu yaptım söylermi? **** direk toprağa mı dkmeliyim? Herkese bol çiçekli günler dilerim.

Çiçek Güzeli
27-04-2019, 08:23
Tekrardan merhaba �� kesip suya koyduğum şeflera dalları teklemeye başladı acaba toprağa diksem çürür mü çünkü yeni yeni Filiz çıkardılar ve onları kaybetmek istemiyorum

Çiçeklere aşık
05-02-2020, 19:17
Nasıl koklendirdinz

sedalein
09-03-2020, 08:05
Minik şefleram

kpndamla
23-05-2020, 15:59
Merhaba.
Sitede yeniyim, bitkilerimle ilgili karşılaştığım sorunlara çözüm bulabilmek için geldim:) acemi olduğum için sizlerin tecrübelerinden faydalanmak isterim.

Yaklaşık 6-7 aydır bizimle olan şefleramın bir dalı tamamen kurudu, ben de dibinden budadım hata mı ettim bilmiyorum ama kupkuru bir budanmış daldan başka bişey yok sanırım bu dalın geri dönüşü olmayacak. Kenarda da ufak bir yaprak çıktı ve büyüyor bunun ne olduğunu anlayamadım nasıl bakabilirim nasıl yaşatabilirim yardımcı olabilir misiniz?

https://i.hizliresim.com/4RHsZZ.jpg (https://hizliresim.com/4RHsZZ)
https://i.hizliresim.com/UYV9d6.jpg (https://hizliresim.com/UYV9d6)

nebosamet
15-07-2020, 12:55
Arkadaşlar benin seffelarimin gövde kısmında kabuklu bit var ne yapabilirim yapraklara bulasmamis yeni gördüm

elvintugce
04-08-2020, 22:40
8 gün yazlığa gittim, çiçeklerimi kardeşime emanet ettim. Döndüğümde gözüm gibi baktığım şefleram bu haldeydi. Nasıl kurtarıcam?

betuloruc
21-08-2020, 22:01
Schefflera'larınızın zaman içerisinde boylandıklarını, ancak alt yaprakların dökülmesinden dolayı gövdenin çıplaklaştığına çoğunuz şahit olmuşsunuzdur. Hatta yeni satın alınanlar hariç 1 yıl içinde sahip olduğunuz şefleralarda bu değişimi görebilirsiniz. Üst yapraklar canlı ve gür bir biçimde hayatını sürdürür.

Bu durumda ne yapmak gerekir ?

Kendi evimdeki 7 senelik şefleramda bu form bozukluğu vardı. Şefleram 3 kök aynı saksıda dikili. Zaman içinde çok uzayan dalları hep uç alma suretiyle budadım , ancak yine de saksı altında bir boşalma oldu.

En son 15-20 gün kadar önce yeniden altı çıplaklaşan bir kökeni budadım. Tepe çeliği ve bir ara çelik aldım. Şeflera odunsu çelikten güç köklenir bu yüzden tek bir ara çelik o da yarı odunsu olacak şekilde aldım. Ara çeliği köklenmesi kolay olsun diye dipçikli çelik olarak aldım. Yani ana gövdeden bir minik parça içeriyor.

Çelikleri köklendirdim. Ara çelik olmasına rağmen dipçikli olan çelikte kök gelişimi daha bariz. Tepe çeliğinin köklenmesi de başladı. Köklü çelikleri ana bitkinin olduğu saksıya diktim ve aspirinli suyla can suyu verdim. Böylece onlar yapraklanıp büyürlerken şefleramın çıplak olan gövdesi de örtülmüş olacak.

Bu arada sert budama yaptığım fidan şu anda iki yeni sürgün vermeye başladı.O da ortadan yapraklanacak ve böylece saksım tepeden tırnağa yeşil görünecek.

Şefterası alt yapraklarını döken bütün üyelerimize öneririm.

Ayni sorun suan bende de var. Ama bu celikleme konusunda tecrubeli degilim, tepe celigi ara celik vs hic birsey ifade etmedi benim icin :) Daha acik anlatma sansiniz varsa **** video vs denemek isterim.

betuloruc
22-08-2020, 10:50
Benim cicegim aslinda 2 koktu, komsuya birakmistim basta daha gurlesmis sonra ne olduysa bir koku curumustu digerininde alt yapraklari dokuldu. Suan uzamaya devam ediyor ustten yeni yapraklar cikardi ama asagisi hos durmuyor. Nasil duzeltebilirim? Ust yorumda celiklemeden bahsedilmis ama bildigim bir yontem degil. Yardimci olabilir misiniz?

kivi kivi
08-03-2021, 14:49
Merhabalar, scheffleram bir senedir bende.
iki tane vardı. biri yavaş yavaş yapraklarını döktü. (kahverengileşip döküldüler) sonra da gövdesi kurudu. onu ayırıp diğerini daha aydınlık ve sıcak bi yere aldım 2 hafta önce. Ama bunun da akıbeti aynı olacak gibi. Yapraklarını hızlı bi şekilde dökmeye devam ediyor. Acaba budamalı mıyım ya da gübrelesem iyi gelir mi? Umarım kurtarabilirim, şimdiden teşekküler
https://pbs.twimg.com/media/Ev9fzpzWgAQM9Gi?format=jpg&name=largehttps://pbs.twimg.com/media/Ev9fztnXEAAXxaS?format=jpg&name=large

Mutluresimcii
15-03-2021, 11:01
8 gün yazlığa gittim, çiçeklerimi kardeşime emanet ettim. Döndüğümde gözüm gibi baktığım şefleram bu haldeydi. Nasıl kurtarıcam?

Ayni sorun bende de var aslında suyunu da veriyorum ne yapicam bilmiyorum siz çözüm buldunuz mu ☹️

ucanis_
06-07-2021, 14:12
Merhaba, yapraktan köklendirme denendiğinde ortalama olarak ne kadar sürede yeni sürgün veriyor bilen var mı acaba? Teşekkürler.

Burakdmrl
31-07-2022, 19:01
Merhaba benim bitkim resimde görebileceğimiz gibi tavana kadar uzadı tavana deydiği için yeni çıkan yapraklar ölüyo. Ne yapmam gerekli bilgi veren olursa sevinirim. Devamlı uzamak için yeni filizler geliyo ama tavana değdiği için öşüyolar.