Bağlan

View Full Version : Passionfruit

Sayfalar : [1] 2

Ali H. ALI
26-12-2006, 12:15
Herkese iyi gunler, bu gun sizlere Australiada cok sevilen bir meyve sarilicisindan bahsetmek istiyorum. Aslinda bu bitkiye sizlerde yabanci deyilsiniz, bildiginiz carkifelek sarilicisi ile ayni aileden, yalniz bu cins cicek acmakla kalmiyor, cok lezettli meyveler de veriyor. Belki Turkiyede de vardir.

Passionfruit[Passiflora edulis]
Guney Amerika yerli bitkisidir, gunesli yerleri sever, her cesit toprakta yetisebilir. Tohumla, celikle ve asi ile cogaltilabilir, 5-7 yil yasar, ciceklerini actiktan sonra 8-15 hafta arasinda meyveleri olgunlasir, meyveler once yesilken, olgunlasinca koyu eflatun rengine donusur ve dalindan kopup duser.
Bir sarilici oldugu icin mutlaka sarilmak icin talvar gibi birsey yapilmasi gerekir, benim resmini cektigim, bir agaca sarilmistir.

6232
Passionfruit'un cicegi

6233
Yesil olgunlasmamis passionfruit meyveleri

6234
Olgunlasmis ve yenmeyi bekliyen meyveler.

sukranayalp
26-12-2006, 12:22
Çelikle üretimi çok kolay olan bir sarılıcı. Ne yazık ki İstanbul dameyveli olan türünü görmedim..

Todor
26-12-2006, 12:31
Kasım ayında bir arkadaşımdan 20 adet kadar passiflora çeliği aldım. Suda beklettiklerim de, saksıya diktiklerim de, hepsi tuttu.

Oldukça kolay üreyebilen bir bitki. Ama bendeki bu cins değil. Meyveleri daha küçük ve turuncu. Yaprakları 5 loplu. Çiçeği ise mavi. Türkçe'de saat çiçeği veya çarkıfelek çiçeği olarak geçiyor. Ayrıca passiflora meyvesinden aynı isimli bir teskin edici şurup yapılıyor.

Pasiflora (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1313)

Todor
26-12-2006, 12:36
Bendeki çeşidi;

http://www.passiflora-uk.co.uk/gfx/caerule.jpg

Ali H. ALI
26-12-2006, 13:19
Todor iyi gunler, Passionfruit un bir cok cesitleri var burda, yinede sende olan gibi yani o renkte gormedim. Tadi nasil? resmini gonderdigim koyu eflatun renkli meyve cok hos bir kokusu olan ve lezetli, tatli bir meyve.

Dort, bes yil once bahcemde yetistirdigim baska bir cesit olan Banana passionfruit , Sari renkte ve uzun, Roma tomatezleri var ya onlarin seklinde, yalniz ucleri daha sivri oluyordu. Banana passionfruit' un tadi cok eksimsi idi, cicegi ise pembe renkte ve gosterisli idi.

Iyi gunler Sukranayalp, Bak Todor arkadasimizda rengi deyisik olsa bile meyve vereni varmis, Todordan celik istemelisin :)
Hepiniz sevgi ile kaliniz.

Todor
26-12-2006, 13:31
Ben meyvesinin tadına arkadaştan çelik almaya gittiğimde bakmıştım. Belki biraz kurumuşlardı. Öyle belli bir tat alamadım.
Çiçeklerindeki güzelliği yeter:)

Mine Pakkaner
10-01-2007, 20:17
Passionfruit üretimi ile ilgili tüm yazıları http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2821 başlığına taşıdım.

Halit Togay
23-12-2007, 05:16
Dün Ataşehir Migros'ta gördüm işte fotosu.Yalnız biraz pahalıca. Kilosu 60 YTL.

Halit Togay
12-01-2008, 21:37
İstinye Park'ta da diğer egzotik meyvalarla birlikte satılıyor ama maalesef gene pahalı.

mahon67
13-01-2008, 19:48
"Passion fruit" ismi daha çok passiflora edulis için kullanııyor. (migrosta satılan)
Aslında Türkiye şartlarına en uygunu sevgili Todor'unki; Passiflora caerulea. - 12 'C soğuğa dayanabiliyor. diğer bir tür Passiflora incarnata ise - 18 derece soğuğa ayanmasına rağmen meyve verimi çok düşük ve tadı beğenilmiyor.

Passion fruit (Passiflora edulis) ise 0 derecenin altındaki sıcaklıklarda yaşayamıyor.

Kaynak: http://www.b-and-t-world-seeds.com/contact.html (Latince isimlerini girerek sıcaklık zonlarını görebilirsiniz.

mahon67
26-01-2008, 10:35
Hiç bu kadar çok passiflora türünü bir arada görmüş müydünüz? ( 5 sayfa)

http://www.sementes.de/shop/index.htm?samen_p_passionsblumen_-_samen.htm

hly
03-06-2008, 10:15
geçen yıl dikmistim bu yıl baya meyvesı var

Özhan
03-06-2008, 15:57
Hangi cinsleri yeniliyor? Bilen?

Kemal Kutlu
09-06-2008, 20:59
Passion fruit Çelikden yapmayınız.tohumunu alıp tohumundan yetiştiriniz Neden diye sorarsınız çelikden üretilen fide'nin ömrü ve meyve verişi cok az benden tavsiye bende 50 kadar anaç üzerinde meyve ve 300 tane fidem var ben tohumdan yapıyorum.

Kemal Kutlu
09-06-2008, 21:07
passi flora edulis -10 -12 dereceye kadar dayanıyor ben denedim sadece taze filizler yanıyor o kadar ondan baska hiç bitkide hiç bir zarar yok

kürşad
17-06-2008, 14:04
Bitkilerin yeşil olan yaprak ve sülükler henüz odunsulaşmadığı için ve hücre duvarı sertleşmediği için hücre içindeki suyu bitki hücrelerin arasına tahliye etmiyor-edemiyor. Bir başka deyişle donmuş olan suyun hacmi küçüldüğü için ve sonrasında tekrar genleştiği için hücreler parçalanıyor. Odunsu olan kısımda ise su hücrelerin arasındaki boşluklara alınabildiği için daha az zarar görüyor. Ani donlarda ise su hücre içinde olduğundan bunlarda da donarak ölme olabiliyor. Bunun yanında hücrelerin içinde mineraller olduğundan antifrizli su misali donma odunsu aksamda birkaç derece daha aşağıda gerçekleşiyor. Örneğin su 0 santigradta donduğu halde bitki eksi bir iki santigradta donuyor.
Kışa girerken bitkilerinize fazla azotlu gübreleme yapmayınız. Çok fazla su vermekten kışın kaçınınız (toprak içindeki su da dondan etkilenerek köklerde ölmeye neden olur).
Mümkün ise gövdenin alttan 1-2 metresini soğuğu kesecek bir madde ile izole edebilirsiniz ancak kışı bu korunaklı yerde geçirebilecek zararlılara da dikkat ediniz.
11 çeşitte toplam 495 tane tohumu bende çimledim, yaklaşık 150 tanesi çimlendi ve sağlıklı olarak büyüyorlar, kimisi 5 yaprak kimisi 2 yaprak, kışı içeride geçirecek bir formül bulmam gerekecek sanırım.

Kemal Kutlu
17-06-2008, 20:04
150 tane fide için 3 e 3 derma çakma sera yapın :)

kürşad
18-06-2008, 10:35
Okulun serası var zaten ve kışın soğuk gecelerde soba yakıyorlar.

Özhan
18-06-2008, 11:25
Kasım ayında bir arkadaşımdan 20 adet kadar passiflora çeliği aldım. Suda beklettiklerim de, saksıya diktiklerim de, hepsi tuttu.

Oldukça kolay üreyebilen bir bitki. Ama bendeki bu cins değil. Meyveleri daha küçük ve turuncu. Yaprakları 5 loplu. Çiçeği ise mavi. Türkçe'de saat çiçeği veya çarkıfelek çiçeği olarak geçiyor. Ayrıca passiflora meyvesinden aynı isimli bir teskin edici şurup yapılıyor.

Pasiflora (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=1313)

Meyvesini yemeyi denedinmi. **** yeniyormu? Selamlar.

kuzen38
21-06-2008, 16:17
Passion fruit Çelikden yapmayınız.tohumunu alıp tohumundan yetiştiriniz Neden diye sorarsınız çelikden üretilen fide'nin ömrü ve meyve verişi cok az benden tavsiye bende 50 kadar anaç üzerinde meyve ve 300 tane fidem var ben tohumdan yapıyorum.

Tropiksera bana gönderdigin fide soguga ne kadar dayanıklı? bunun meyvasından aldıgım çekirdeklerden verim alabilirmiyim direk topraga atarsam? Mutlu bey bunu salkım gibi yetiştirmemi tavsiye etmişti.

kuzen38
22-06-2008, 03:44
Buda bizim beyzade

muhikan
22-06-2008, 06:38
sizin beyzade yakışıklı görünüyor;)
boyu ne kadar uzuyor acaba?

kuzen38
22-06-2008, 16:56
Sarmaşık cinsi bir bitki oldugu söyleniyor, sanirim daha epey uzayacak su an 120 cm falandır sanırım.

Kemal Kutlu
22-06-2008, 22:30
Evet epey bi uzayacak şimdi Gökhan Abi bizim dısarıdaki Passion Fruitleri Görddün hepsindede meyve var daha da olucakdı ama tozlamadım neyse -12 derece 3-4 defa don gördüler ama ufak tefek filizler yandı ama baharda baya bi şahlandılar ama sen yinede evin balkonunda yap balkonun tavanına ip çek passion furit'in kollarını gerdiğin ipe sardır.Bence cok iyi olur . benden tavsiye

Kemal Kutlu
22-06-2008, 22:32
Meyvenin Aroması Cok Egzotik tadı Her çeşit meyveye benziyor.Sakinleştirici etkisi olup afrodizyak etkisi yarattıgı bilinmektedir.2 den fazla meyvesi kimse tavsiye etmez gerisi biliyorsunuz :)))

bilginize....

kuzen38
23-06-2008, 01:27
Evet epey bi uzayacak şimdi Gökhan Abi bizim dısarıdaki Passion Fruitleri Görddün hepsindede meyve var daha da olucakdı ama tozlamadım neyse -12 derece 3-4 defa don gördüler ama ufak tefek filizler yandı ama baharda baya bi şahlandılar ama sen yinede evin balkonunda yap balkonun tavanına ip çek passion furit'in kollarını gerdiğin ipe sardır.Bence cok iyi olur . benden tavsiye

Yahu siz Antalyada eksi 12 dereceyi nerden buluyorsunuz ailecek bunu bir anlasam:D

Oğuzhan
23-06-2008, 09:24
Benimki tomurcuklandı.İki si açtı .Çiçek üztünde 2 gün kalıyor soluyor.Çiçek kokusu biraz iğdeye benziyor.
Çiçekten meyveye dönüşen olmadı.Cam önünde tüm gün güneş görüyor.

Sevgili Tropiksera ,meyve tutması için tozlama işini nasıl yapıyorsun.Paylaşırmısın.

Sevgili kuzen38, çok güzel ve sağlıklı görünüyor.Nasıl ortamda duruyor.Ev içindemi meyve oluştu.

Kemal Kutlu
24-06-2008, 21:04
Oguzhan seninki Passi Flora mı Yoksa Passion Fruit mu Seninki Bence Passi flora Kokusu var dedin Passi Flora Cok güzel Kokar ama meyve vermez.Passion Fruit'i ben Erkek Organlarındaki Tozları alıp 3 tane dişiye Kulak cubugu ile Tozluyorum.Nedenini sorarsanız Arıı gelmiyo çicege Çünkü Kokusu yok :))

Bilginize. ....

Özhan
24-06-2008, 21:35
Kafam karıştı .Passiflora ile passion fruit eş anlamlı isimler değilmi? Çiçeklerinin meyveye dönüşeni edulis mesela aynı zamanda passion fruit değilmi?

kuzen38
24-06-2008, 22:26
Oguzhan seninki Passi Flora mı Yoksa Passion Fruit mu Seninki Bence Passi flora Kokusu var dedin Passi Flora Cok güzel Kokar ama meyve vermez.Passion Fruit'i ben Erkek Organlarındaki Tozları alıp 3 tane dişiye Kulak cubugu ile Tozluyorum.Nedenini sorarsanız Arıı gelmiyo çicege Çünkü Kokusu yok :))

Bilginize. ....

Bende mi öyle tozluycam yani?

Özhan
24-06-2008, 22:48
Çiçekteki erkek organlar 3 tane ve en üstte olanlar dişilerde altta 5 tane olanımı?
3 tane olandan alıyoruz tozları diğer dişilere kulak çubuğu yardımıyla değdiriyoruz. Bu mudur ? yanlış anlamadıysam :)

eylems
25-06-2008, 00:18
Bende mi öyle tozluycam yani?

Sevgili Kuzen38, eğer çiçeğinizi tozlayacak etmenler(sinek,arı,rüzgar vb.) yoksa evet sizde böyle **** bir suluboya fırçası kullanarak tozlayabilirsiniz.Ben suluboya fırçası ile petunyalarımı tozlamış ve başarılı olmuştum.Tohum kesecikleri oluşmuştu.

Bana verdiğiniz çeliğin şuanki durumu;verdiğiniz gibi hiç bir değişiklik yok.Emin olmak için soruyorum bana vermiş olduğunuz çelik Passionfruit ti değilmi?

kuzen38
25-06-2008, 04:05
Sevgili Kuzen38, eğer çiçeğinizi tozlayacak etmenler(sinek,arı,rüzgar vb.) yoksa evet sizde böyle **** bir suluboya fırçası kullanarak tozlayabilirsiniz.Ben suluboya fırçası ile petunyalarımı tozlamış ve başarılı olmuştum.Tohum kesecikleri oluşmuştu.

Bana verdiğiniz çeliğin şuanki durumu;verdiğiniz gibi hiç bir değişiklik yok.Emin olmak için soruyorum bana vermiş olduğunuz çelik Passionfruit ti değilmi?

İlahi Eylem hanım tabikide passion fruitti. bu konuya koydugum resim var, o resimde uctaki taze sürgün artık yok. Su an resim koyamıyorum cünkü catalcaya naklettim dün onu :) Ama siz gözümle görmeden inanmam derseniz gidip bir bakın isterseniz:D

kürşad
25-06-2008, 07:33
Passiflora ismi latincesinden geliyor, çiçeğinin meyveye dönüşüp dönüşmemesi mühim değil.
http://en.wikipedia.org/wiki/Passiflora
Linke tıklarsanız çarkıfelekgiller (Passifloraceae) ailesinin bir üyesi olduğunu görürsünüz.
500 kadar çeşidi mevcut olduğunu yazıyor.
Edulis ise latinceden yenilebilir manasına geliyor. Forumda daha önce yayınlanmıştı.
Yani elinizde Passiflora edulis veya Passiflora edulis var. flavicarpa var ise en bilinen yenilebilir meyvesi olan çeşitte bir çarkıfelek oluyor.
Passion fruit i ise ingilizcede tutku meyvesi veya benzer bir isimi çağrıştırdığı için kullanıyor olabilirler, sonuçta fruit meyve demek.
Latincesiyle ingilizceyi ayırmak gerek. Maypop ismini de sık kullanıyorlar bu bitki için.

kürşad
25-06-2008, 07:45
http://www.nccpg.com/Images/MH44.gif
Stigma-dişi organ
style-ovaryuma giden döl kanalını içeren ve dişi organı taşıyan sapçık
ovary-esas meyve oluşan yumurtalık
stamen-erkek organ (dişi organ tüm kısımlarıyla carpel oluyor)
andro....-bunu yeni görüyorum, sanırım pedicel ile benzer görevi var. Meyve sapı teşekkülü olabilir.
sepal-çanak yapraklar-çiçek oluşmadan önce çiçeğin en dışındaki yeşil zar katman.
corona filaments-bu da bu çiçeğe özgü bir kısım galiba.
filament- diğer çiçeklerde erkek organı taşıyan sap anlamına geliyor.
petal-taç yapraklar.
yani stamendeki tozları stigmaya ulaştıracağız.

Superfix adında bir bgd vardı, şeftalilere attığımızda 3-4 günde solması gereken çiçekler 10 gün kadar açık kalmıştı. Gerçi don vurdu ama yazın bu tehlike yok. Denemek isteyen olursa şişesi 5 ytl civarındaydı, camsil şişesiyle uygulanabilir.

Kemal Kutlu
25-06-2008, 20:57
Tozlama Altaki 5 tane aşşagı dogru bakanlar erkek -- üste bakanlar 3 tane dişi Ben genelikle kulak cubugu bulamazsam erkeklerin bi tanesini koparıp 4-5 tane çicegi aynı anda tozlayabiliyorum : )

Özhan
26-06-2008, 00:49
Stigma-dişi organ
andro....-bunu yeni görüyorum, sanırım pedicel ile benzer görevi var. Meyve sapı teşekkülü olabilir.
sepal-çanak yapraklar-çiçek oluşmadan önce çiçeğin en dışındaki yeşil zar katman.
petal-taç yapraklar.

Superfix adında bir bgd vardı, şeftalilere attığımızda 3-4 günde solması gereken çiçekler 10 gün kadar açık kalmıştı. Gerçi don vurdu ama yazın bu tehlike yok. Denemek isteyen olursa şişesi 5 ytl civarındaydı, camsil şişesiyle uygulanabilir.

Bunlar çok önemli ve açıklayıcı bilgiler Kürşad bey teşekkürler. Elinize sağlık.

kuzen38
26-06-2008, 04:18
Stigma-dişi organ
petal-taç yapraklar.

Tesekkürler bilgi icin

kürşad
26-06-2008, 09:14
Bu sabah ben de gözlerime inanamadım, dökülür dediğim P. actinia çiçeklerinin corona filaments denilen kısımları belirmeye başlamış çanak yaprakların içinden. Sıfır numara yağlı boya fırçası kullanayım diyorum, sebebine gelince üzerinde diğer çiçeklerden aldığım polen tozları da birikeceğinden daha iyi döllenme olur.
Bir arkadaşımın kivileri dişi olduğunu tespit ettiğimizde erkek çiçekleri olan dal getirmesini söyledim. O da bir bahçeden erkek çiçekleri olan bir dal getirmiş ve temas ettirerek tozlaştırmış, kalanı da su dolu bir tasa koymuş, 30-35 kadar kivi topladım dedi ikinci yıl açan çiçeklerden.
Neyse çarkıfelek erselik (erdişi) çiçekli bir bitki olduğundan böyle bir şeye gerek yok. Hem erkek hem dişi organ aynı çiçeğin üstünde.

İzmirli
26-06-2008, 10:11
merhaba
yaklaşık 6 sene önce passiflora caerulea tohumlarını alıp dikmiştim. Oldukça büyüdüler, çiçek açıyorlar ancak meyveleri olmuyor. Merak ettiğim doğada nasıl çoğalıyorlar?
Passiflora edulis'i yetişmiş bitki olarak nereden alabilirim?
Teşekkürler

kürşad
26-06-2008, 10:29
http://site.mynet.com/pepino61/hobim/id4.htm

Oğuzhan
27-06-2008, 10:46
Arkadaşlar bilgiler için teşekkür ederim.Bir deneyelim bakalım sonuç ne olacak .

Oğuzhan
27-06-2008, 10:49
Bendeki bu tür ismini bilmiyorum.
Ama diğer edulis den de var .O daha çiçek açmadı .

Oğuzhan
27-06-2008, 10:50
Yaprakları mat yeşil ve tüylü gibi.
Edulis olan parlak yağlı gibi yeşil yapraklara sahip.

Oyaman
27-06-2008, 11:48
Sevgili Oğuzhan , Edulis için teşhisine katılıyorum .Resimdeki Actinia **** İncarnata ' ya benziyor .

Oğuzhan
27-06-2008, 11:54
Sevgili Oyaman ,
Actina ya da İncarnata meyve tutyor mu ?ya da yeniyor mu?

Oğuzhan
27-06-2008, 11:56
İncarnata benziyor.Olabilir.

Oyaman
27-06-2008, 13:47
İkisinden birinin meyvesi var , tam hatırlıyamıyorum . Yanlız ; ekşi ve tadı beğenilmediği için pek tutulmuyormuş .
Bendede her ikisi var biri yakında çiçek açacak .Tohumları sevgili Kürşat göndermişti sanırım .Uzun bir süre alan emeğimden sonra 2 actinia ve 1 adet incarnata büyütebildim , bir tanesini bahçede kediler halletti .Elimde olanlar için
bilgim yok inşallah Actinianın birisini kırmışlardır diye umud ediyorum .Çiçekleri açınca teşhis koyabileceğim .Selamlar .

Oğuzhan
27-06-2008, 13:54
İnşallah Actinianın birini kırmışlardır.Hiç olmazsa iki tür kalmış olur.Ama kök sağlam ise dip sürgünü veriyorlar.İnşallah kısa sürede çiçek açarlar.Bu arada Sevgili Kürşad o zaman tohum göndermişti.Bir kaç çeşit .Sadece bu açan çimlenmişti.Sevgili Kürşad'ın hediyesi.O zaman kesin incarnatadır.Selamlar .

Oyaman
27-06-2008, 14:03
Evet , diğer cinsler çimlenme zorluğu olan ve çimlenme süresi zaman alan cinslerdi .Elinizde soğuğa dayanıklı cins . Benim şu anda 4 cins passifloram oldu .
Edulis ,Actinia , inşallah incarnata ve Carelua hepside bahçe ortamında bu kış
-7 derecede sınıfı sağsalim geçtiler .
5 Aydırda zor çimlenen 2 ayrı cinsin çimlenmesini beklemekteyim .

lokmanbahçe
27-06-2008, 14:57
actinia ve incarnata ikisi de meyve verir ve tatlıdır. daha doğrusu incarnata diğerine göre tatlıdır diyelim

lokmanbahçe
27-06-2008, 15:05
resimdeki yapraklarının bölünmüş olması ve de rengi yönünden incarnata. ayrıca yaprakları bölünenlerden mollissima ve de careulea var benim gördüğüm ama çiçekleri ve rengi bu ikisi değil kesinlikle.

kürşad
27-06-2008, 15:47
bendeki actinia çiçeklendi ancak çiçekleri 5-6 cm çapında ancak, ve 1-2 günde çiçeği soldu. Yapraklar kaç loblu ona da bakmak lazım öncelikle. Actinia sanırım tek loblu.
incarnata nın pek tutulmadığını okuyoruz, caerulea ile yakın sıcaklıklara dayanabiliyormuş. Türkiyenin çoğu bölgesinde bu iki cins yetişebilir ancak incarnatanın tadı ve şekli-renginden dolayı pek iş yapmayacağı muhtemel.

Oyaman
27-06-2008, 17:00
Evet Sevgili Kürşat , incarnata ve actinia birisi tek loblu diğeri 3 loblu nasıl dikkat etmedim , yaprakları farklı .
Anladığım kadarı ile benim küçük fidem yani tek loblu olan Actinia .Kış boyu
2 adet yaprağı 10 cm. boyu ile -5 -7 dereceleri gördü .Bahar ile birlikte ondan bir atak bekliyordum ancak büyümemek için çok ısrar ediyor. Şu anda yine aynı boyda 4 yaprak ile öylece duruyor .İncarnata ise 2 metre boy yaptı birkaç güne
kadar çiçek açacak .

Oğuzhan
27-06-2008, 19:01
Çiçekler 1-2 ancak dayanıyor.Sonra soluyor.Yapraklar 3 loblu renkleri limon küfü renginde diyebilirim.Biraz kıllı.:) O zaman kesin İncarnata :)

kürşad
27-06-2008, 19:36
Oyaman: saksıda mı toprağa mı şaşırttınız?
eğer ağır bir toprak var ise iyi drene olabilecek başka toprakla değiştirmenizi öneririm, en az 20-30 litrelik bir saksıya geçirin ufak bir şeyin içindeyse.
kökleri 10 cm lik bardağın dibine değen maliformis i 25 cm lik poşete almıştım 10 günde poşetin dibinden kökler dışarıya çıkmış.
Ne kadar geniş bir yere alırsan ol kadar hzılı büyüyor.
Bir de bir kısmı yüzeysel kök atıyor kimisi ise direk aşağıya kök atıyor.
Bendekileri poşete geçirdim bardaktakileri, en çok actinia, alata ve morifolia var.
caerulea ların yaprakları ise diğerlerinden farklı, 45 tohumdan 3-5 tanesi çimlenmiş.

Oyaman
27-06-2008, 21:10
Sevgili Kürşat ikisinide sizin gönderdiğiniz tohumdan elde ettim , beraber şaşırttım
ve sonuçta beraber bahçeye aktardım . Actinia sonbaharda hiç gelişme göstermeden öylece kaldı ne yaprak çıkardı nede öldü , kış boyuncada durum aynı idi .Baharda ayaklanır diyordum ama onun hiç niyeti yok .Sık sık gübre ile de destekledim.Utandı , iki yaprak çıkardı . boy aynen duruyor .Sizin dediğiniz gibi
kökünden komple kaldırayım ve toprağını elden geçirip tekrar dikeyim . Sanırım toparlar .İlgine teşekkür ederim , sayende çok sevdiğim passiflora bitkim 2 iken 4 çeşide çıktı .

kuzen38
27-06-2008, 22:18
Tropiksera bak bunu tanıyormusun? Nasıl olmuş?

Oğuzhan
28-06-2008, 11:02
Sevgili Kürşad'ın dediği gibi mevcut saksıdan geniş bir saksıya alındığında büyüme hızlanıyor.Ve hatta süpriz yapıp çiçek açıyor.Çok büyülü bir bitki .Bir de meyve tutsa süper olacak .

Sebahattin Sargın
28-06-2008, 12:20
Benimki de meyve veren cinsindenmiş, Kuzen38'in resmini görünce tanıdım hemen. Tohumdan yetiştirmiştim ben, terasa çıkartınca yaprakları yandı ama yeni filizler var. İnşallah bu sene meyvesini görürüm...

Sevgiler ;)

Oğuzhan
28-06-2008, 13:08
İnşallah görürsün.Güneş seviyor.Yakında tomurcuklar başlar.Çiçek açmasını sağlıyacak gübre ver.
Sevgiler

kuzen38
28-06-2008, 15:00
Benimki de meyve veren cinsindenmiş, Kuzen38'in resmini görünce tanıdım hemen. Tohumdan yetiştirmiştim ben, terasa çıkartınca yaprakları yandı ama yeni filizler var. İnşallah bu sene meyvesini görürüm...

Sevgiler ;)

Meyvenin yakın plan çekimi, bu arada yeni filizler hep çıkıyor bu yüzden soguklar dahil bu bitkiyi çok etkilemiyor.

lokmanbahçe
29-06-2008, 09:44
benim bi sorum olacak; 1 dönüm sera içine farklı bitkiler ve bunun yanında yaklaşık 200 adet farklı türlerde passiflora tesis edicem ancak farklı türlerin birbiriyle tozlaşması sorun teşkil eder mi ya da nasıl bir sonuç doğurur acaba?(passifloraların kendi arasında)

kürşad
29-06-2008, 18:08
Para kazanmaya yönelik bir çalışma ise, maddi değeri olan türleri yetiştirmek en akıllıca olanı. Bir de toprak isteği önemli. Bunun yanında kaç yıl boyunca maddi gelir getirecek bunu da iyi hesaplamak lazım. Bazı sitelerde ticari yetiştiriciliğinin Avustralya kıtasında ve 5 yılda bir bahçenin gençleştirilmesi gerektiğini okumuştum yanlış hatırlamıyorsam. Meyve ağacı dikmiş olsanız 5. yıldan sonra verim almaya başlar ancak bunda 5. yılda verim düşüyor. Çilek gibi.

lokmanbahçe
29-06-2008, 18:39
bu da güzel. o zaman sadece mollisima granadilla alata edulis ve flavicarpa yapıcaz. anca dediğim gibi bunlar bir arada olunca tozlaşmada karışıklık ve de sorun olur mu acaba???

Kemal Kutlu
29-06-2008, 20:32
syn lokmanbahce tozlasmada Bi sorun olacagını sanmıyorum hobi serasına biraz limon ve portakal vs vs dikin yani arıları ceksin benım büyük anac passion fruit ben tozlamadan bal arıları cok güzel işlerini yapmıs

bilginize...

kuzen38
08-07-2008, 20:25
O resimdeki meyva artık yok. :(
kim oldugunu bulamadıgım birisi koparmış onu, sanırım olgunlaştıgını düsünmüş.

İnanırmısınız ne kadar üzgünüm? dokunsanız aglayacak haldeyim.

Özhan
08-07-2008, 22:12
Geçmiş olsun çok üzüldüm , sizi çok iyi anlayabiliyorum. Benim başıma geleni söylemek istiyorum biraz içinize su serpilsin diyerekten. Ben ilk kez tohumdan yetiştirdiğim ve gözüm gibi baktığım domates fidelerini artık zamanı geldi diyerekten bahçeme ektim . Hepsi o kadar sağlıklıydılarki. Gövdeleri mosmor hatta kara idi. Ve ertesi sabah baktığımda fidelerimin emeklerimin yerinde yeller esiyordu. Yani tüm fideleri kökleriyle çalmışlardı. İçimden hep dedimki nolurdu sanki meyvelerini olunca onları alsaydınız. Nese geçmiş olsun.

Oğuzhan
09-07-2008, 12:59
Çok geçmiş olsun her ikinizede .Gerçekten çok üzücü bir olay.İnşallah bol bol çiçeklenip meyve verir.

Kemal Kutlu
11-07-2008, 20:35
Ahh Be Gökhan Abi bende cok uzuldum:( yerınde olsaydım meyvesı yer sonra topraga indirirdim :(

kuzen38
12-07-2008, 02:38
Ahh Be Gökhan Abi bende cok uzuldum:( yerınde olsaydım meyvesı yer sonra topraga indirirdim :(

iyide meyva olmamıştı daha benim bildigim :confused:

Kemal Kutlu
12-07-2008, 20:26
Ben onu demek istemedim :D Saksında Evde Muhazafa edip meyvesini yiyip sonra topraga alsaydın demek istemiştim :)

Kemal Kutlu
18-07-2008, 23:34
Bunların Hepsi Kendi Passion'larım 2 yasındalar su an. :cool:

kuzen38
19-07-2008, 05:05
Tropiksera süper görüntüler bunlar...

Bugün tohumdan ekim yaptım. bir kısmınıda suda bekletip öyle ekicem.

Oğuzhan
19-07-2008, 10:22
Sevgili Tropik Sera ,
Hepsi çok güzel maşallah.Bunlar saksıda mı?Toprak ta mı?
Birine talip mi olsam ne :)

Oğuzhan
19-07-2008, 17:07
43376

Oğuzhan
19-07-2008, 17:08
Meyve tutumu olmadı.:(Şu an yeni tomurcuklar çıkmaya başladı .

Kemal Kutlu
19-07-2008, 20:09
Oguzhan Bey Kulak Cubugu **** Yumusak ince uclu Boya fırcasıyla Tozlama yapnız çünkü cicek kokusuz oldugunu için arı gelmiyor :(

Passion Fruitlerim'in hepsi toprakdalar..

eylems
20-07-2008, 11:02
Sayın Kuzen 38, çelikte kök salma gibi bir hareket yok. Ölme gibi bir eğilimide yok. Gelişim göstermesini bekliyorum.

Kemal Kutlu
20-07-2008, 21:08
sayın eylem passion fruit öyle cabuk köklenmez biraz zaman gerekli.

eylems
21-07-2008, 01:34
Sayın TropikSera, yanıtınız için teşekkür ederim. Köklenene kadar bekleyeceğim.

kuzen38
21-07-2008, 02:47
sayın eylem passion fruit öyle cabuk köklenmez biraz zaman gerekli.

ne kadar beklemek lazım?

Oğuzhan
21-07-2008, 13:10
Sevgili Tropik Sera ,
Teşekkür ederim.Tomurcuklar açsın deniyecem.Çok istiyorum meyve tutmasını.:)

Kemal Kutlu
21-07-2008, 20:32
Passion fruit'u çelikden yapması taraftarı değilim.Ama Çelik 1.5-2 ay sürebiliyor köklenmesi.

eylems
08-08-2008, 03:24
Passionfruit te köklenme belirtisi hala yok. Passiflora çeliğini Passionfruit ten çok sonra edinmeme rağmen passiflora çimlendi. Beklemeye devam.

Günüm
08-08-2008, 07:15
Bu sabah iki tane meyva kopardım. Portakal rengi ve kabuğu yumuşak. Başka birinin içini açtığımda kırmızı tohumlarını gördüm. İçini açarak toprağa daldırsam tohum ekmiş olur muyum?
Yoksa sonbaharda uçtan çelik alarak mı dikmem gerekir?

Oğuzhan
08-08-2008, 08:12
Taze meyveden alınan tohumlar daha çabuk çimleniyor. meyvenin içini kaşıkla alıp toprağa dikebilirsiniz.Tohumların üstündeki meyve özü kırmızı olan çimlendirmeyi hızlandırıyor. :)bunu portakal ilede yapabilirsiniz.

Günüm
08-08-2008, 08:32
Ne güzel haber sevgili Oğuzhan..Neler öğreniyorum hergün. Bir zamanlar bu çiçeğin adı ne acaba diye merak edip durduğum bitkiyi yetiştirmeye çalışıyorum..Sağolun varolun..
İki sorum daha var bilemediğim. Sonra ver elini toprak..
Üzerine toprak da örtülmesini de ister mi tohumlar? Ve torfun içine bahçe toprağı da karıştırmam gerekir mi?

Oğuzhan
08-08-2008, 09:30
Normal tohum diker gibi dikiyorsunuz.Üzerlerini örtceniz.Bence ilk önce torfta çimlendirin.Sonra fideler büyüyünce karışımlı topraklı yeni saksılara alırsınız.Kolay gelsin

Günüm
08-08-2008, 09:45
Çok teşekkür ederim Oğuzhan..

eylems
23-08-2008, 17:07
Bitki diri sağlıklı. Beklemeye gene devam. Köklenme hala olmadı.

Kemal Kutlu
23-08-2008, 19:48
Tohumdan Yapsaydın su an 50 cm üzerinde olurdu.

eylems
24-08-2008, 16:30

Bitkiyi aklıma düşüren syn Kuzen38'di. Sağolsun çeliği verdi. Tohum da verirdi ama meyvesini belirsiz biri yemiş. Marketlerde de tohumunu göremedim.

kuzen38
24-08-2008, 23:25
tropiksera ben bir yıgın tohum diktim sıfır başarıyla sezonu kapadım. gerci ilgilenemedim hiç ondan oldu sanırım ama genede çimlenmesi çok zormuş kanımca.

Nariel
25-08-2008, 00:03
Koçtaşlarda Vilmorin marka Passiflora tohumu mevcut. Gerçi İstanbul'dakileri bilmiyorum ama Mersin ve İzmir'de vardı. Ben aldım ve birkaç tanesini dün ektim, bekliyorum.

Özhan
25-08-2008, 09:01
Aldığınız paketi iyi incelerseniz tüketilmesi zararlı ibaresini göreceksiniz.

Kemal Kutlu
25-08-2008, 20:01
o bence sade Çiçek Açan Passi-Flora dır.

kopshtar
03-09-2008, 12:43
Ben de tohumları biraz humik asitte bekleterek torfa ektim. 10 gün oldu fakat hala bir hareket yok. Ekimden sonra takribi kaç gün sonra filizlenme başlıyor?

Nariel
03-09-2008, 13:14
Ektiğim 5 adet Passiflora Caerula tohumundan sadece 1 tanesi, ektikten 4-5 gün sonra çimlendi. Diğer dördünden ses yok.

seren
12-09-2008, 09:13
http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?p=263828#post263828

Arkadaşlar yukardaki linki inceleyin isterseniz.
Hazır yetişmişleri var.

kürşad
12-09-2008, 10:58
Kış geliyor, uygun ortamınız yok ise tohumları ekmeyin arkadaşlar.
Sadece çimlenip çimlenmeyeceğini görmek için ekiyorsanız diyeceğim yok.
Elimde 100 e yakın fide var ve kışın terasta donup kuruyacaklar. Halbuki gözüm gibi bakmıştışm. Okulun serasına götüreceğim mecbur. Orada da geçen yıl götürdüğüm 2 taneden birisi dondan kurumuştu.

günebakan
07-10-2008, 18:15
Arkadaşlar bayram tatili için gittiğim Yalova Armutluda saat çiçeğinden buldum ve üstünde sarı sarı sanırım meyvaları vardı bir kaçtanede kurumuş çiçeğinden topladım bunlar acaba tohumlarımı ve bu meyvalı saat çiçeğimi sizce ayrıca bunlar tohumsa bunlardan yetişirmi acaba bir fikri olan varmı :)

49008

49009

kürşad
09-10-2008, 08:01
Alt resimdekiler http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=260539&postcount=76 arkada kalan çanak yapraklara (kalix) benziyor. Üst resimde ise meyve tutmuş ancak rengine ve boyutuna bakılırsa henüz olgunlaşmamış.
Meyve çürümeye başlamadan çekirdekleri alabilirsiniz ancak çimlenme kabiliyeti konusunda bir şey diyemem. Bir de meyveyi oğuk ortamda bekletin zira çimlenmenin olabilmesi için tohumun belli bir soğuklamaya ihtiyacı vardır.

günebakan
09-10-2008, 22:41
Sayın Kürşat teşekkür ederim yardımınız için bende pek heveslenmiştim meyvalı saat çiçeği buldum diye daha önce hiç görmemiştim çünkü neyse kısmet değilmiş:(

Minem
16-10-2008, 18:58
Günebakan abla ben o çiçeklerin meyvelerini buldum(bir kaç çelik deniyor sanırım almaya çalıştım) fakat galiba bunlarda olgunlaşmamış hali ki meyvesinin içinden tohum **** çekirdek çıkmadı:( O kadar çoktu ki çiçek heryeri sarmış olduğu halde bir çoğunu söküp sokağın ortasına atmışlar.Çok üzüldüm.Biz buralarda çiçeğini tohumunu bulmaya çalışırken insanlar söküp söküp atmışlardı.
Sanırım yarın resimlerini eklerim meyvelerin.

Minem
17-10-2008, 10:38
Topladığım saat çiçeğinin meyveleri bunlar..Fakat içinde tohum filan yok.Bunlar bir işe yarar mı yoksa atayım mı?

50032

50033

susam
10-11-2008, 11:58
Arkadaşlar. Ben bu bitkiyi daha birkaç gün önce nette araştırma yaparken görmüştüm ve çok hoşuma gitmişti. Şimdi bende bir tane passiffloram olsun istiyorum. Meyvelerinin tadını çok merak ediyorum. (Meyve canavarı olduğumdan mı acaba :D).
Bana fidan veya tohum gönderebilecek olan varmıdır? Eğer varsa ve dikersem soğuktan korumak için kışı evin bir köşeciğinde geçirse olurmu? Trabzon bu bitki için elverişlimidir? Ve daha bilmem gereken birşeyler varsa söylerseniz çok memnun olurum.

AgacSevdalisi
16-11-2008, 17:19
selam arkadaşlar passiaon fruit fidesi veya tohumu olan varsa gönderebilirmi acaba?saygılar.

susam
20-11-2008, 13:43
Ağaçsevdalısı. Bizim sesimizi duyan yok galiba. Kimse cevap vermiyor? :(

odemis35
22-11-2008, 22:57
Arkadaşlar daha önceden pasiflora yetiştiren arkadaşlarda mutlaka tohum ve çelik mutlaka mevcuttur. Buradan paylaşım sağlarsak güzel olacak.Tecrübeli arkadaşlardan yardım bekliyoruz...Selamlar...

AgacSevdalisi
24-11-2008, 13:32
evet arkadaşlar galiba tohum ve fide için fazla umutlanmayalım.çünkü kimse sesimizi duymuyor.

susam
24-11-2008, 19:33
Nerde gönlü zengin passian fruit fidanı sahipleri? Sizleri bekliyoruz.

lokmanbahçe
24-11-2008, 21:21
ben satış yapıcam ancak henüz çalışmalarımı tamamlamadım. yani şu anda satmayı düşünmüyordum. zamanı geldiğinde farklı çeşitler olarak satışa sunmayı düşünüyordum. o yüzden satış bölümünde henüz böyle bir başlık açmadım. fidelerim 12-18 cm civarındalar. istediğiniz sayıyı özelime yazarsanız fiyat verebilirim.

kürşad
25-11-2008, 10:34
Ben tamamını toptan satışa çıkardım.
Tek tek uğraşacak zamanım yok kusuruma bakmazsanız.
bu adreste ilanımı görebilirsiniz (http://www.sahibinden.com/passiflora_-_saat_cicegi_-_yerinden_-_tupluWQQaXQQ11411596WQQpXQQdisplayitem&keyword=çarkıfelek)
Agaclar.net üyelerine bir miktar indirim yapılır.

agozce
29-11-2008, 00:45
Bunların Hepsi Kendi Passion'larım 2 yasındalar su an. :cool:

Merhaba, bunların boyu ne kadar, budama yaptınız mı?

deryas
07-12-2008, 20:12
arkadaşlar
ben birkaç gün önce ankara bauhaus'dan vilmorin marka passiflora caerula tohumu aldım. mart ayından itibaren tohumlar ekilebilirmiş.
bauhaus, koçtaş ve metro marketlere bakmanızı tavsiye ederim. fiyatı 7 ytl

tolgahann
09-12-2008, 21:44

Sn. TropikSera tohumdan üretim konusunda bizi biraz aydınlatırmısınız? Ne çeşit toprak kullanıyorsunuz.?
Tohum kabuğu çok sert,tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçiriyormusunuz?

kopshtar
13-12-2008, 20:26
sn deryas, galiba sizinkiler meyve vermeyen cinsinden :rolleyes:
ben de tohum ekme veya hazırlık şartlarını merak ediyorum. ektiğim 10 kadar tohumdan hiçbiri çıkmadı :(

Oyaman
14-12-2008, 20:28
Passiflora seven arkadaşlar , meyvesi için istiyorsanız kesinlikle Passiflora caerula tohumu almayın , süs bitkisi olarak alınabilinir .
Tek bir kök Passiflora caerula ile 15 metrelik bir duvarı veya 4x4 veya 16 m2 lik bir pergoleyi bir sezonda kapatabilirsiniz . Tabii güneşli ve sıcak bir ortamda .

Oyaman
14-12-2008, 20:32
Sn. TropikSera tohumdan üretim konusunda bizi biraz aydınlatırmısınız? Ne çeşit toprak kullanıyorsunuz.?
Tohum kabuğu çok sert,tohumları ekmeden önce herhangi bir işlemden geçiriyormusunuz?

Sevgili Tolgahann , özüne inmeden hafifçe zımpalayabilirsin veya 3 dakika
kaynar suda bırakabilirsin ( ben böyle çimlendirdim ) .

tolgahann
14-12-2008, 22:47
Kaynar suda bırakırsam tohumun özüne zarar gelmez mi?

Limon suyunu deneyen oldumu acaba?

Bide passion-fruit edulis tohumu ile pasi-flora caerula tohumunu ayırt etmemizin bi yöntemi var mıdır?

Çok soru sordum galiba:o

AgacSevdalisi
09-01-2009, 15:48
selam arkadaşlar ev ortamında saksıda yetiştirmek mümkünmü acaba?

Sebahattin Sargın
11-01-2009, 16:23
Ben passifloramı evde yetiştiriyorum Sevgili AgacSevdalısı, tohumdan yetiştirmiştim 2 yaşında şu an. Kış geldiğinden dolayı eve aldım sert birde budama yaptım, sıcak ve ışık alan bir yerde rahatça yetiştirilebilir. Boyu uzadıkça saksısında geniş olmasını istiyor, ayrıca sarılıcı bir bitki olduğu için yanına sarılması için bir ip koyulması iyi olur...

Yaz geldiğinde güneş alan bir yere koymanız daha iyi olur dışarda yeriniz varsa saksısı ile çıkarırsanız daha da iyi olur ;)

Kış gelince budayıp içeri alırsınız...

Biraz zahmetli gelebilir ama passifloralar için değer ;)

Ayrıca tohumdan yetişen passifloralar ikinci sene çiçek açmaya başlıyorlarmış, bakalım benim ki bu sene çiçek acacak mı?

Sevgiler ;)

tolgahann
11-01-2009, 16:47
Sn.Sebahattin Sargın sizin pasiflora meyveli tür mü

Sebahattin Sargın
11-01-2009, 19:30
İzmirden Sevgili Ophyrs meyve içerisinden çıkardığı tohumları göndermişti bana, bu sene inşallah görürüm meyvelerini...

Sevgiler ;)

AgacSevdalisi
12-01-2009, 07:28
çok teşekkür ederim sayın sebahattin sargın.elinde tohum olan varsa bana gönderebilirse bende yetiştirebilme şansını yakalayacağım.tohumunu bulmak çok zor galiba hiç bir yerde rast gelmedim.yardımcı olursanız memnun olurum.sayın sebahattin sargın halen elinizde tohum varsa gönderebilirmisiniz?

Sebahattin Sargın
13-01-2009, 01:51
Sevgili AgacSevdalısı;

Elimde tohum ne yazık ki kalmadı, fakat Sevgili Mahon67 burada (http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=11197) bulunan başlında passiflora edulis tohumları satıyor. (Bkz: Yedi numaralı mesaj)

Ona sipariş vererek bu bitkinin tohumlarına ulaşabilirsiniz...

Sevgiler ;)

AgacSevdalisi
14-01-2009, 13:11
Teşekkür ederim sayın sebahattin bey.iyi günler iyi yetiştirmeler.

tolgahann
18-01-2009, 19:44
Bende 5 adet tohumu suya koydum yarın torf a ekicem.Çimlenme süresi hakkında bilgi verebilecek arkaşlar varsa çok mutlu olurum.

Sebahattin Sargın
20-01-2009, 21:22
Passifloralar geç çimlenebiliyor, tohumun bulunduğu yerin sıcak olması çimlendirmey hızlandırabilir. Bunları göz önüne alarak tohumlarınız çimlenmezse atmayın hemen...

Sevgiler ;)

zerrinsrt
28-01-2009, 10:10
Karınca 70'den 4 çeşit tohum aldım.
Tüm yazıları okumama rağmen net bir fikre sahip değilim. Ne zaman, nereye, nasıl ekmem gerekiyor. Bu konuda daha önce yetiştiren arkadaşlar biz yenilere yardımcı olur musunuz?

Sebahattin Sargın
28-01-2009, 20:16
Sevgili Zerrin Hanım;

Havaların ısınmasını bekleyin bence, torf, perlit ve dere kumu karışımına ekin. Ekmeden önce tohumları 24 saat sıcak suda bekletin. Tohumların olduğu yer sıcak olmalı bu çimlendirmeyi hızlandırıyor. Toprak nemli olmalı ama tohumları çürütücek kadarda ıslak olmamalı, yarı gölge bir alanda bırakın tohumları...

Bunları bir deneyin bakalım...

Sevgiler ;)

tolgahann
28-01-2009, 20:24
Bende passionfruit (edulis) tohumlarını 24 saat sıcak suda bekletip direk torfa ektim nemli tutuyorum kaloriferin üzerinde duruyor.Direk torfa ekmiş olmam sorun olmaz umarım:(

cagatayyucel
28-01-2009, 22:38
tohumlar 24 saat nasıl sıcak suda bekletiliyor anlamadım? sürekli tohumların üzerine sıcak su dökmek mi gerekiyor?

tolgahann
28-01-2009, 23:05
tohumlar 24 saat nasıl sıcak suda bekletiliyor anlamadım? sürekli tohumların üzerine sıcak su dökmek mi gerekiyor?

Sn.cagatayyucel sıcak suda bekletmek şöyle oluyor.Sıcak suyu tohumların üzerine döküp kaloriferin üzerine kokuyuorsunuz.(Veya başka bir ısı kaynağının yakınına) Böylece suyunuz 24 saat sıcak(ılık) kalıyor.:)

lokmanbahçe
05-02-2009, 22:26
benim sağda solda saçılan kaybettiğim tohumlar bir sene sonra falan çimlenmişti

tolgahann
05-02-2009, 22:34
Yani çimlenme süresinin bir seseneyi bulabileceğini mi kastediyorsunuz.:(

Sebahattin Sargın
12-02-2009, 15:41
62544
62545

Sevgili Ophrys'ten tohumunu alıp yetiştirdiğim passifloram, ikinci senesinde geçen yıl çiçek açmadı. Bende bu yıl eve alabilmek için budadım, güneşi görünce bir sürü yeni sürgün verdi. İnşallah bu sene çiçeğini ve meyvesini görebilirim.

Sevgiler ;)

tolgahann
08-04-2009, 23:22
Benim tohumdan yetiştirme çabası verdiğim passionfruitim, resimlenecek büyüklüğe geldi.Şu an için herşey yolunda gibi gözüküyor.Henüz küçük olduğundan pet bardakta,bardak şeffaf olduğundan köklerini görebiliyorum.Gayet iyi gelişiyorlar.Ne zaman büyür de ne zaman meyve verir bilmiyorum.:confused:

Sebahattin Sargın
09-04-2009, 20:48
Sevgili Tolgahan;

Sanırım güneş görmüyor, biraz fazla uzamış gibi geldi. Güneş ışığı alan bir yere koyun bence, passionlar sıcak ortamı severler...

Sevgiler ;)

tolgahann
09-04-2009, 21:26
Sevgili Tolgahan;

Sanırım güneş görmüyor, biraz fazla uzamış gibi geldi. Güneş ışığı alan bir yere koyun bence, passionlar sıcak ortamı severler...

Sevgiler ;)

Çimlenme başladığında evde olmamam nedeniyle 4-5 gün karanlık ortamda uzamış gitmiş.1-2 haftadır güneş gören cam önüne aldım.Sulamayı da azalttım.Gövde toparlamaya başladı ama hala otsu.Passionfruiti arsız ve çabuk gelişen bir tür olduğu içi istemiştim ama benimki pek nazlı çıktı.:)

zerrinsrt
10-04-2009, 08:15
Çimlenen 3 pasiflorayı dün güneş alsın diye akşam güneşi alan camın önüne bırakmıştım. İşten döndüğümde ikisinin iki yaprağınında solduğunu gördüm.Bu sabahta düşmüşlerdi. Güneşi doğrudan almamalılar.Çimlendikten sonra gölge sıcak ve aydınlık ortam daha uygun bence.(Zaten toplam üç yaprakları vardı.)

Sebahattin Sargın
10-04-2009, 20:59
Benim passifloram ikinci yılında Tolgahan ama hala otsu gövde :)

Bu kadar çabuk kalınlaşmasını bekleme, sıcak ve güneş alan bir yerde hızla büyüyecekler. Her tarafa kol atmaya başlayacaklar. Zerrin Hanımın dediği de direket güneş ışığı yaprakları yakıyor, aydınlık ortam en iyisi...

Sevgiler ;)

çiçek aşığı
16-04-2009, 13:00
Merhaba arkadaşım. ben de bu gün passifilora tohumu aldım ve diktim. Acaba geç mi kaldım. Paketin üzerinde ocak-nisan sonuna kadar ekilir yazıyor. Şimdilik saksıya ektim. Ne kadar zamanda çimlenir? Bilgilendirebilir misiniz? teşekkürler.

çiçek aşığı
16-04-2009, 13:01
Çimlenen 3 pasiflorayı dün güneş alsın diye akşam güneşi alan camın önüne bırakmıştım. İşten döndüğümde ikisinin iki yaprağınında solduğunu gördüm.Bu sabahta düşmüşlerdi. Güneşi doğrudan almamalılar.Çimlendikten sonra gölge sıcak ve aydınlık ortam daha uygun bence.(Zaten toplam üç yaprakları vardı.)

Merhaba arkadaşım. ben de bu gün passifilora tohumu aldım ve diktim. Acaba geç mi kaldım. Paketin üzerinde ocak-nisan sonuna kadar ekilir yazıyor. Şimdilik saksıya ektim. Ne kadar zamanda çimlenir? Bilgilendirebilir misiniz? teşekkürler

zerrinsrt
16-04-2009, 13:26
Merhaba,
Benim 1 martta ektiğim tohumlardan 3 tanesi 20 günde çimlendi. Farklı cinsten 15 tohum ekmiştim.Diğerlerinin hala çimlenmesini bekliyorum. :(

sındırgılı
06-06-2009, 15:18
Mutlu Beyden gelen Passion:

Oğuzhan
06-06-2009, 17:30
Güle güle büyütün.Çok güzel görünüyor.Meyveleride pek şirin.

Sebahattin Sargın
06-06-2009, 20:35
Bu türün latince adı nedir acaba, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevineceğim...

Sevgiler ;)

sındırgılı
06-06-2009, 22:12
Teşekkürler Oğuzhan..Fotoğrafta 2 meyvası çıkmış ama saydım 6 adet meyvası, vede bol çiçeklenme var..Herhalde Büyükada havası iyi gelmiş,feijolarda kendini toparladı...Bu sene meyva olmaz ama seneye Allah Kerim.

Oğuzhan
07-06-2009, 00:07
Evet çok iyi gelmiş :)

Oğuzhan
07-06-2009, 00:23
Bu türün latince adı nedir acaba, bilen arkadaşlar yardımcı olursa sevineceğim...

Sevgiler ;)

Passiflora edulis Maruçya diye de geçiyor .

Ali İnan
10-06-2009, 21:43
Ya arkadaşlar, ben yalovada yaşıyorum. Acaba bana "Passiflora Edulis"in(meyvesi yenen ve dışı patlıcana benzeyen çeşit) çimlenebilecek tohum veya koklenmiş küçük bir fidanını gönderebilecek ya da satabilecek olan var mı?

tolgahann
10-06-2009, 21:56
Sevgili ali_inan1993 ilk önce aramıza hoşgeldiniz.
Bu güzel bitkinin fidanını Sevgili Romantik'den temin edebilirsiniz.

Ali İnan
12-06-2009, 15:04
Peki, teşekkürler.

sındırgılı
14-06-2009, 09:34
üzerindeki meyvaların dış rengi yeşil ama içlerı olmaya başladı,

nevsune
28-06-2009, 17:35
Bugün harika bir güzellik yaşadım. Passifloramın iki tomurcuğundan biri gözlerimin önünde açmaya başladı. O kadar hızlı açıyordu ki makineyi zor yetiştirdim. Herşey nerdeyse 2-3 dakika içinde olup bitti. Bu kadar hızlı geçişler olacağını bilseydim videoya çekerdim. İkinci tomurcukta da şansım böyle yaver giderse bu kez videoya çekeceğim.

Hafif ve çok hoş bir kokusu var. Nasıl anlatılır bilemiyorum ama sabunumsu bir koku. Bulsam böyle bir parfümüm olsun isterim doğrusu. Gelip gidip seyredip, koklamaktan bir hal oldum.

nevsune
28-06-2009, 17:38
Eğer yakalayabilirseniz inanılmaz bir deneyim. Ve işte şimdi iyi bir makinenin değerini anladım.

nevsune
28-06-2009, 17:41
Sonra bir de baktım ki ben hiç farkına varmadan bir mavi köşe yapıvermişim:)
Şimdi bu güzelliğin hiç değilse iki gün sürmesini diliyorum.

Arzu Kasapoğlu
28-06-2009, 17:50
Maşallah, çok güzel açmış :) Benim ki de bu vakitten sonra tomurcuk verir mi acaba ?

nevsune
28-06-2009, 18:00
Meyve elde etmek için hemen tozlama yapmaya çalıştım ama ovaryumun neresi olduğunu bir türlü anlayamadım. Ben de benzettiğim-benzetmediğim her yere fırça ile sarı tozları sürmeye çalıştım. Erkek organlar da o kadar çabuk ters döndüler ki bir yandan fotoğraf çek, bir yandan tozlama yap elim ayağıma dolaştı.

Doğrusu bilen varsa ve yazarsa çok sevineceğim.

Plantae
28-06-2009, 18:03
çok güzel nazar değmesin
Passifloralar meyvesi bir tarafa sadece çiçekleri bile yetiştirmek için tek başına yeterli bence.
Acaba sizdeki hangi tür passiflora

nevsune
28-06-2009, 18:06
Acaba sizdeki hangi tür passiflora

Bu Passiflora caerulea. Bu cinsin meyvesi çok makbul değil bildiğim kadarıyla. Esas meyve amacıyla yetiştirilen başka çeşitleri var ve hepsinin çiçeği birbirinden güzel:)

nevsune
28-06-2009, 18:22
Maşallah, çok güzel açmış :) Benim ki de bu vakitten sonra tomurcuk verir mi acaba ?

Eylül-Ekim aylarına dek açması gerekir diye biliyorum. Daha açma dönemi yeni başladı Arzucum, neden umutsuzluğa kapıldın.

Plantae
28-06-2009, 18:42
Meyve elde etmek için hemen tozlama yapmaya çalıştım ama ovaryumun neresi olduğunu bir türlü anlayamadım. Ben de benzettiğim-benzetmediğim her yere fırça ile sarı tozları sürmeye çalıştım. Erkek organlar da o kadar çabuk ters döndüler ki bir yandan fotoğraf çek, bir yandan tozlama yap elim ayağıma dolaştı.

Doğrusu bilen varsa ve yazarsa çok sevineceğim.

Konunun 35 nolu mesajında tam aradığınız bilgi ve resim var
Bence tozlama için biraz acele etmişsiniz

Oğuzhan
28-06-2009, 22:23
Ooooo Maşallah Nevsune abla .Güzel şov olmuş.Güle güle büyütün.

nevsune
29-06-2009, 09:43
Konunun 35 nolu mesajında tam aradığınız bilgi ve resim var
Bence tozlama için biraz acele etmişsiniz

Yok tam olarak doğru yapmışım:)

Ovaryum olarak düşündüğüm yer doğruymuş, oraya giden kanalları da doğru tahmin edip ilk olarak o üç stigmayı tozlamıştım zaten. Sonra hani olur da tam göbekteki tüylü bölge olabilir mi diye düşünüp tozları oraya da sürmüştüm.

158. mesajımdaki 4. fotoğrafta stigmalardan birindeki sarı toz belli belirsiz görünüyor.

Oğuzhancım teşekkür ederim. Aman yakalarsan böyle bir fırsatı, mutlaka izle. Kaçırılmayacak kadar güzel. (Bu arada senin şımarık yılbaşı bir daha tomurcuk verdi:))

COYOTE
29-06-2009, 09:49
Çok güzel, yerini sevmiş ki şölen sunuyor kereta;)

denizakvaryumu
29-06-2009, 09:54
Meyvesi neden makbul değil, ekşi mi?

nevsune
29-06-2009, 10:05
Öncelikle fazla çekirdekliymiş. Netten araştırdığım kadarıyla edulis, incarnata ve şimdi aklıma gelmeyen (ama bir süre sonra fideleri elimde olacak inşallah:p) türlerinin meyvelerinin lezzetli olduğunu okudum.

feriha
29-06-2009, 10:24
Nevsuncum nasıl güzel yakalamışsın pasiflorayı.. Başında mı bekliyordun

yoksa:D

Bana hep açmış olarak gözüktüler süpriz yaptılar da kıskandım sanki:rolleyes:

Güle güle büyüt, mavi köşen masmavi olsun inşallah..

denizakvaryumu
29-06-2009, 10:37
Meyvesi lezzetli olanlar Ankara'nın kışına dayanmıyor.

kömür
29-06-2009, 10:54
Çok keyifli, harika bir deneyim olmuş, ne mutlu size.
Bize de ne mutlu ki, izleyerek o keyiften bir parça nasipleniyoruz.

nevsune
29-06-2009, 17:12
Meyvesi lezzetli olanlar Ankara'nın kışına dayanmıyor.

Çeşitleri çoğaltabilelim diye balkonu kapattırdık. Herşey bitkilerimiz için:)

Çiçek tam 24 saat sonra kapandı. Bir kaynakta 48 saat açık kalabildiğini okumuştum. Kokusu da kalmamıştı bu sabaha. Yani herşey 1 günde olup bitti:(
90033

Şimdi meyve tutup tutmadığını beklemeye başlayacağım.

cey_cey
13-08-2009, 20:34
degerli arkadaşlar çelik yöntemi ile üretilen çarkıfelek maruçya meyvesinin gelişimi ve ömrü çok kısa oluyor çelik yöntemi ile çok kısa sürede kök yapmasına ragmen topraga aldıgınızda gelişim göstermiyor ilerleyen zamanlarda ise kuruyor bunu kendi seramda bulunan yaklaşık 3 m uzunlugundaki fidanımdan aldıgım çeliklerle geçen sene denemesini yaptım ve hepsi kök yapmasına ragmen topraga aldıgım fidanlar bir sene geçmesine ragmen oldukları gibi duruyor çoguda kurudu bir yılda 10 cm yol katedemediler bence hiç ugraşmayın tohumdan üretimini gerçekleştirin

eylems
13-08-2009, 21:20
Benim passionfruit te aynı durum oldu. 1 yıl geçmesine rağmen 10 cm ancak büyüdü.

Romantik
13-08-2009, 21:38
Ben Passiflorayı hem tohumdan hem çelikden üretiyorum. Her iki yöntemle üretdiğim fidanlar hep aynı hızla büyüyor. Bu sene 10 cm olarak çelikten üretip satdığım fidanlar 150 cm boya ulaşmış bazı müşterilerimde.

cey_cey
14-08-2009, 07:51
Benim passionfruit te aynı durum oldu. 1 yıl geçmesine rağmen 10 cm ancak büyüdü.

sn eylems bende büyük ugraşlar verdigim çelik yöntemi ile başarılı bir sonuç alamadım ama en azından dogru yolu bulmuş olduk tohumdan üretim

Gezegen
31-08-2009, 09:35
***. bizde filizlendire biliriz ve ogüzelligi yaşar ve sizlerle paylaşırım

Volare
06-09-2009, 10:44
Sn . Romantik' den aldığınm Granadilla ve Maruçya ,
botanik olarak P.alata ve P. incarnata olup olmadıkları çiçek açıp meyve verince belli olacak .
;)Sık eleyip dokumama rağmen elime geçince bile şu veya bu diyemiyor insan .

jineop
06-09-2009, 13:32
Arkadaşlar Merhaba,
İlk resim yaklaşık 2 ay önce Bauhaustan aldığım ,Passiflora caerulea çok hızlı büyüdü aldığımda 1 metreye yakındı şıu an duvarın yarısını dolanarak kaplamış durumda.Diğerleri de sevgili Volarenin yolladığı 5 tohum,beşide 1 hafta-10 günde çimlendiler. Küçük saksıda olan iki taneydi yeri küçük diye 10 gün önce toprağa geçirmiştim. O da biraz yapraklarını tırtıllar yemiş olsa da iyi görünüyor.35-40gün önce aldığım iki çelikte yeni yapraklar verdi.Bir tanesini geçen hafta arkadaşımın bahçesine aktardım,gayet güzel köklenmişti,şimdi onun bahçesinde gayet sağlıklı büyüyor. Yani hem bu kadar arsız,herdem yeşil,hem de bu kadar görsel ,bir de meyvesi mutluluk veren başka bir sarmaşık olduğunu sanmıyorum.Sevgili Benben1967 de sağolsun bol tohum göndermiş.Bu fideler arkadaşlarım tarafından sahiplenildiler bile. Gelen tohumları Ali Bey sizinle paylaşabilirim. Adresinizi mesaj atarsanız tabi ki:)Sevgiyle kalın.

Satı Uğurtan
06-09-2009, 22:48
Sayın jineop, benim biri çelik biri tohumdan olmak üzere iki kök pasifloram var. 2,5 - 3 metreye ulaştılar ama açmadılar. Bu yıl açmayabilirler mi ?
Selamlar..

Kemal Kutlu
18-09-2009, 10:46
Passiflora caerulea- meyve verir ama, tatsız tuzsuz ve tohumsuzdur. Passiflora Edulis'leriniz çok güzel yetişiyorlar, kış geliyor dikkat edin. Onlar daha bakıma muhtaç bebek gibiler, don ve soğuk havalardan çok etkilenirler.

Volare
29-10-2009, 07:34
Sn .Romantikten Granadilla Passiflora ligularis almıştım .
Biraz gelişme oldu , ancak diğerleri gibi boy atmadı .
Sorun ne olabilir acaba :confused:
Acaba dipteki sürgünleri budamam mı gerekiyor ?

enderbellur
29-10-2009, 21:42
nerden bulabilirim bu tohum veya fideleri...

Romantik
29-10-2009, 21:48
Sn .Rmantikten Granadilla Passiflora ligularis almıştım .
Biraz gelişme oldu , ancak diğerleri gibi boy atmadı .
Sorun ne olabilir acaba :confused:
Acaba dipteki sürgünleri budamam mı gerekiyor ?

Sayın Volare,

Granadillanız çok sağlıklı ve formlu gözüküyor. Granadilla diğer Passiflora çeşitlerine nazaren kökten itibaren sürgün atmaya daha mehilli.

Bence budama yapmayın derim. Bende saksıda yetiştirdiğim Granadilları budama yapmıyorum. Şimdilik böyle kalsın. Çok sürgün atarsa budama yaparsınız.

Oğuzhan
29-10-2009, 23:38
Nevsune ablası bakkk:D

112157

Volare
30-10-2009, 15:29
Sn .Romantik ,
haklısınız eski resmini de bu sayfada gördüm, 1,5 ayda anca bu kadar gelişme olabilir .
Budama konusunda , geç kaldınız , sn.selis çelikten 1 haftada köklendi deyince iki çelik aldım dipten ,
bakalım bu kadar kolay oluyorsa dedim ama ...

almira
06-03-2010, 16:14
Bu da benim Mersin Tarım Fuarından 10 tl. ye aldığım passionfruit.

nariçi
06-03-2010, 17:45
Sayın Todor, sizin passionfruitler epeyce dallanmadı mı? Çeliklerden gönderebilirmisiniz?

Plantae
11-03-2010, 17:51
Bu da benim Mersin Tarım Fuarından 10 tl. ye aldığım passionfruit.

Sayın almira

Acaba aldığınız passionfruit hangi tür ?

almira
12-03-2010, 21:21
Sayın almira

Acaba aldığınız passionfruit hangi tür ?

Passiflora Edulis.

sevim4
12-03-2010, 21:46
Arkadaşlar bana passiflora çeliyi vere bilecek arkadaş varmı.

almira
08-04-2010, 18:42
Passifloram yerini sevdi. Yeni filizleri ana dalın boyuna geldi.

Gezegen
17-04-2010, 00:26
tohumdan denemelerim hep hüsranlar sonuçlandı son olarak sayın berdurayın gönderdiği tohumları çimlendirmeye uğraşıyorum ama hala bir ışık yok

Jezebel
19-04-2010, 17:46
P. caerulea

sevim4
19-04-2010, 19:30
Çok güzel sevgili jezebel.

Oğuzhan
19-04-2010, 20:00
Maşallah çok güzel açmış. Kendine has kokusu var.Ev içinde mi ?

kuzen38
19-04-2010, 22:05
benimkiler kurumuştu. geçen eylülde passiflora edulis ektim tohum olarak. hep evde kaldı. bu yaz bahçeye ekip sarmaşık modeli büyütmeyi planlıyorum, ya da saksıda da kalabilir kararsızım.

Jezebel
20-04-2010, 11:44
Maşallah çok güzel açmış. Kendine has kokusu var.Ev içinde mi ?

Hayır hiç evin içinde bulunmadı .
Doğduğu günden beri bahçede ;)

Jezebel
29-04-2010, 21:19
Gece resimleri , tek kareye ne kadar çiçek sığdırabilirim denemelerim :p

Oğuzhan
29-04-2010, 21:26
Maşallah çoşmuş :)

cigdemozkan
29-04-2010, 21:45
Ben 13 saydım ama geniş açı aldığınızı saymam mümkün değil:))Maşallah hem de kırkbir kere maşallah..Ellerinize emeğinize sağlık. Birde bahçenizin genel görüntüsünü koysanız da gözümüz bayram etse diye bir ricada bulunsam:))

Jezebel
29-04-2010, 21:52
Benimki bahçeden sayılmaz bile , bahçeciik ;)
O yüzden arkadaşlarınkilerin yanında sönük kalabilir .
Ben Passifloranın bu kadar çok açabileceğini düşünmemiştim .
Bu arada hiç kokusu yok , ama Yıldız Yasemininin kokusu her tarafı sarmış durumda .

sındırgılı
29-04-2010, 21:55
Benimkide, dışarıda kışı sağ salim atlattı.Dipten yapraklanmalar başladı.Geçen sene 5-6 meyva almıştım.Bakalım bu sene, yine asmayı sardırabilecekmiyim..

almira
29-04-2010, 21:58
Sevgili Jezebel; sizinki meyveli tür mü?

almira
29-04-2010, 21:59
Sayın Sındırgılı; ilk meyvenizi bitkiniz hangi boydayken ve kaç yaşındayken aldınız?

sındırgılı
29-04-2010, 22:08
Sevgili Mutludan, geçen baharda almıştım.Herhalde 1 yaşında vardı.Fakat bayağı hızla gelişti.Açan tüm çiçeklerde meyvaya döndü..

Sebahattin Sargın
29-04-2010, 22:13
Sayın Sındırgılı; ilk meyvenizi bitkiniz hangi boydayken ve kaç yaşındayken aldınız?

Sanırım tohumdan yetiştirdiğiniz bir edulisiniz var :)

Benimde tohumdan yetiştirdiğim edulisim vardı. Çok büyüyünce bir seraya vermiştim. Seraya vermeden önce çelikler almıştım, hepsi köklendiler. Bir tanesi Bandırmada yanımda, çok hızlı büyüyorlar. İnternet kaynaklarında tohumdan çimlendikten sonra iki ya da üç yıl içerisinde çiçek açacağı yazıyordu...

Bilginize sunarım :)

Sevgiler ;)

almira
29-04-2010, 22:32
Sayın Sebahattin Sargın; bu yıl tarım fuarından bir pasiflora edulis aldım. Bitkim aldığımda tek dal ve 30- 35 cm boylarındaydı. Yandan üç dal daha çıkardı. Ana dal fazla ilerleme göstermezken yeni çıkan dallar ana dalın doyunu geçti. Şu an 50 cm boyunda dört dal var. Üzerinde hiç çiçek oluşumu yok. Merakım bu yıl çiçek ve meyve görüp göremeyeceğimle ilgili. Teşekkür ederim.

Sebahattin Sargın
29-04-2010, 22:38
Sanırım seneye çiçeğini görebilirsiniz, bırakın bu sene rahat rahat gelişsin. Sonbaharda ana dal haricindeki dalları budayın. Tecrübelerimden edindiğim bilgilere göre budanmaya karşı dayanıklı ve çelik yolu ile kolayca üretilebilir bir tür. Yabancı internet kaynaklarında budamanın çiçeklenmeyi arttıracağı yazıyordu...

Sevgiler ;)

almira
29-04-2010, 22:49
Çok teşekkür ederim. Anlaşılan bu yıl yeşil yaprak seyredeceğim.:p Olsun; bu yıl biz de üretim aşamalarını değerlendiririz.:D

Sebahattin Sargın
29-04-2010, 22:53
Mersin iklimi Passiflora yetiştirmek için çok uygun, çiçek açması için gerekli olan etmenlerden biride saksısının büyük olması. Seneye büyük bir ihtimalle çiçeklerini görürsünüz...

Ben en iyisi passiflora edulis bakımı ile ilgili bilgileri derleyip liste haline getireyim ;)

Jezebel
04-05-2010, 20:28
Sevgili Jezebel; sizinki meyveli tür mü?

Bu konuda emin değildim , o yüzden yanıt veremediim .
Şimdi tozlaşma olup olmadığını düşünürken çiçekleri kontrol etmeye karar verdim .
Ve bakın ne buldum , tozlaşma gerçekleşmeyen geçmiş çiçekler sararıp dökülüyor .
Tozlaşma olan çiçekler ise meyve verme yönünde ilerliyorlar .
Bunun kanıtı olarak resimlere bakabilirsiniz .
Tozlaşma gerçekleşmiş olanlar .

141478

141479

141480

141481

Tozlaşma olmayan çiçek .

141482

almira
05-05-2010, 12:50
Sevgili Jezebel; bu çok güzel bir haber. Muhteşem görünüyorlar. Bol meyveler dilerim. Darısı benim başıma. Bakalım ben bu görüntüye kaç yılda ulaşacağım?

Jezebel
05-05-2010, 15:08
Sevgili almira ,
bu şimdi deliler gibi çiçek açan bitkinin haziran 2009 hali .
İster inan , ister inanma ;)

Adalet Yağcı
05-05-2010, 15:36
Bu Passifloralar bu kadar çabuk mu gelişiyorlar, onca fideden ancak bir tanesi (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=139669&d=1272470130)ni yaşatabildim, üzülmek yerine çeliklerinden nasıl faydalanılacağını düşüneyim öyleyse :)

Keşke bu sene çiçekleri (http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=122591&d=1264004259)ni görebilseydim.

almira
05-05-2010, 18:09
Sevgili Jezebel; gerçekten inanılacak gibi değil. İnan şimdi gözlerim parladı. :D Bu da benimkinin şu anki hali.

Jezebel
05-05-2010, 18:32
Eh sevgili Adalet ve almira ,
üzülecek başka bir konu bulun , çünkü bu Passifloralar bu sene
çok hızlı gelişecekler ve sizi mutlu edecekler .
Güneşi çok seviyorlar , lütfen onları en uygun konuma alın .
Şu an gölgede duruyorsa bunu kademeli olarak yapın .
Sevgili Adalet Molissima sahibi olmanız çok güzel , çeliklerin biri İzmiri sever gibi geldi bana .

Jezebel
11-05-2010, 20:59
Passionfruit olacak sanırım:cool:

143434

143435

143436

Olgunlaşınca tekrar yayınlarım .

nariçi
11-05-2010, 21:10
Ben bir arkadaşların gönderdiği bir miktar tohum ektim ama çıkmadı, onun yerine bahçede daha önce bulunan çiçeklerin tohumu karışmış onlar çimlenip çıktı. Ben de sevinmiştim.:(

sındırgılı
11-05-2010, 22:02
Dışarıya diktiğim (kışı yaprak hasarlı geçiren) bitkim, daha yeni yeni kendine geliyor.Siz ise meyvaların olgunlaşmasını bekliyorsunuz..Darısı bizim başımıza :)

Jezebel
12-05-2010, 00:24
Bu hız her tür için aynı değil .
P.caerulea bu kadar hızlı gelişti .
Onun haricinde 3 adet P .edulis ve bir Granadilla var elimde .
Onlar aynen sizdekiler gibi , yeni uyanıyorlar .
Granadilla "kıymetlim" evin içindeydi - 10 santimetre anca uzadı.
Yani üzülmeyin arkadaşlar ;)

Romantik
17-05-2010, 19:20
Çiçek yapısı oluşmaya başladı.

Bakalım kaç gün sonra açacak ?

Sebahattin Sargın
18-05-2010, 07:16
Sn. Romantik;

Çiçek açması için herhangi bir besin maddesi kullandınız mı acaba?

Sevgiler ;)

Romantik
18-05-2010, 08:56
Ordudan Passiflora görüntüleri,

Buda bizim Çiçeklenen Passifloralarımız,

Sayın Sebahattin Sargın,

Kimyasal kullanmayı sevmem ama Passifloaralara çiçek açmasını hızlandırmak amacıyla az miktarda Potasyumlu gübre koklatıyorum.

Romantik
18-05-2010, 08:59
Buda kışı evde geçiren, üretim için bekleyen Actiniamız.

1-2 gün içinde seraya dikilecek.

Jezebel
29-06-2010, 13:20
P. caerulea meyveleri olgunlaştı .

omrfrk
29-06-2010, 13:26
Meyveleri çok güzel görünüyor...
SEVGİLER.

ngunduz71
02-07-2010, 22:06
Merhaba,
Karadeniz'de İki yıldır çok güzel meyve veriyorlar.

Jezebel
03-07-2010, 14:32
Sayın ngunduz77,
sanırım P. edulis , olgunlaşınca mor rengi oluyorlar . Yanılıyormuyum ?

Romantik
07-08-2010, 20:01
Olgunlaşan Edulisler,

Tadları bir miktar Feijoayı anımsattı bana,

sercan1969
31-08-2010, 10:50
Passiflora quadrangularis'in meyvesi yenir mi acaba?

Romantik
31-08-2010, 11:05
Günlük hayatta tükettiğimiz birçok meyvede olduğu gibi yapraklar, kabuk ve olmamış çekirdeklerinin tüketilmemesi gerekir.
Sonuç olarak evde yetiştirebileceğiniz en güzel passiflora çiçeklerinden birine sahip dev meyveli passiflora quadrangularis meyveleri yenilir.

ALEXrunaway
21-09-2010, 13:29
Merhabalar, bugün bir sitenin önünden geçerken yukarıda bir kaç mesaj evvel 'Jezebel' arkadaşımızın resimlerini paylaştığı bitkninin aynısından site bahçe duvarına sarılmış büyükçe bir P. caerulea cinsi bitkiyi gördüm. Maşallah meyveleri artık yerlere dökülmüştü. Çiçekleri yoktu ama sadece sayılamayacak kadar çok yeşil ve turuncu meyvesi vardı.

Bu bitki ayrıca ilgimi çekmiş ve çok hoşuma gitmişti. Sitenin altında bulunan dükkanların birine bunun ne bitkisi olduğunu sordum onlarda bilmediklerini söylediler ama istersem yeni filizlenmiş kökleri koparıp dikebileceğimi teklif ettiler. Kendilerde aynı kökleri koparıp dükkanın içine ekmişler ve büyümüşler. Bende bir kaç kök aldım ve suya koydum şimdilik.

Bu bitkinin meyvesi yenilebiliyormu, çocuklarım var iki tane küçük. Yaramazlıkları esnasında bu meyveleri yerlerse bir sorun olurmu.

İlgininiz ve bunca paylaşımlarınız için şimdiden çok teşekkür ederim

kopshtar
23-09-2010, 11:57
P. Victoria, P.Purple Haze ve P. Constanceelliott hakkında bilgisi olan varmı?
Hangilerinin meyveli ve meyveleri yenen türden olduğunu merak ediyorum.

kanatt
03-02-2011, 23:26
Merhaba,
Bu meyveyi Afrika'da yemiş ve çok beğenmiştim, burada gördüğüm için çok mutlu oldum. Topraktayetişenler konusunda acemiliğin ilk kademesindeyim (geçen hafta iki çiçek ile bitki bakımına ilk adımımı attım) fakat (olduğunlaştığında dışı mor olan bu türden) passion fruit yetiştirmeyi çok istiyorum. Nasıl ulaşabilirim? Önerileriniz için şimdiden teşekkür ederim.
Sevgiler

Sebahattin Sargın
04-02-2011, 00:19
Sn. Kanatt;

Gittigidiyor.com gibi internet sitelerinde tohum satışının olması lazım. Birde üyelerimizden Sn. Romantik ve Mutlu Kutlu da fidan olarak satışları olabilir kendilerine bir sorun derim...

Sevgiler ;)

kanatt
04-02-2011, 00:28
Çok teşekkür ederim Sebahattin bey, soracağım.

ciceksever70
04-02-2011, 07:14
Bende iki yildir p. careula var. Kisin tamamen kuru bir görünüm aliyor, yaza dogru canlaniyor ve gercekten oldukca gelisiyor ancak henüz hic cicek acmadi. Umarim ücüncü yilinda birkac cicegini görürüm. Burada bahcelerde görüyorum ama genelde kisin iceriye aliyorlar. Belki bu ciceklenmesini etkiliyordur.

Jezebel
25-02-2011, 20:51
Bu gün kipa'da bunları buldum.
Sanırım edulis. Meyveler yumurta kadar büyük.

194269

:)

Romantik
17-06-2011, 16:09
Passiflora Edulis yine çoştu.

Romantik
24-07-2011, 19:19
PASSİFLORA MOLLİSİMİA ( MUZ TUTKU MEYVESİ )

Resim Webden alınma,

agozce
24-07-2011, 20:15
Cengiz bey, çok güzel. bunun meyvelerini satıyorsanız, almak isterim.

Romantik
24-07-2011, 20:47
http://www.agaclar.net/forum/attachment.php?attachmentid=235636&d=1311260336

Ayşe Hanım şimdilik meyvesini değil fidanını satıyoruz,

İlerleyen yıllarda meyvesi belki,

Yukarıdaki linktte satıştaki bitkmizin resmi mevcuttur.

agozce
24-07-2011, 22:17
Bahçeli bir evim olana kadar malesef fidan alamayacağım. İstanbuldaki evimde balkon bile yok. Bitkilerimin çoğu öldü.

kürşad
25-07-2011, 05:58
Tohumlar çimlenme özelliğini kısa sürede kaybediyor,2-3 yıl muhafaza edecekseniz çimlenmeyebilir.

agozce
25-07-2011, 13:15
Ben tadına merak ettim. Jezebelin gösterdiği fotodakinin tadı çok güzeldi.

Romantik
25-07-2011, 16:19
Ben tadına merak ettim. Jezebelin gösterdiği fotodakinin tadı çok güzeldi.

Edulis çeşiti zaten ticari meyvesi için yetiştirilen, meyveleride gerçekten çok hoş bir çeşittir.

Virtue
25-07-2011, 16:32
Sayın romantik sizden aldığım Edulis çok iyi gelişim gösteriyor ama salonda dalalnıp budaklanmasına rağmen çiçeğini görmedim.Bahçeye mi almak gerek acaba ? Fotoğrafları ;