View Full Version : Japon feneri (Cardiospermum halicacabum)
Japon feneri bitkisini tanıyor musunuz?
Selahattin Yılmaz
26-12-2006, 14:21
Evet buyrunnn...
6286
Ben ekledim ama biraz küçük oldu galiba.
Plumbago
28-12-2006, 12:26
Bu bitki hakkında çok fazla bilgim yok. Tohum kapsülleri bana çok ilginç gelmişti bu sarmaşığın, araştırmak üzere çektiğim bir kaç resmi ekliyorum ben de.
6282
6283
6284
6285
sukranayalp
28-12-2006, 12:37
Sn Plumbago bu bitkini latincesini biliyor musunuz?
Mine Pakkaner
28-12-2006, 15:41
Ada Bayrakoğlu bu fotoğraf çok enteresan.Bitki kudret narına (Momordica charantia) benziyor, yaprak da aynı, hatta ucunda bir meyve de var .Ama bu kapsüller ne o zaman? Klimanjaro siz ne dersiniz?
Sayın Papatyam Japon Feneri, Güvey feneri, Latin çiçeği, Mini domates, Kudret narı, birkaç çeşit daha ekliyorum paketinize.
sukranayalp
28-12-2006, 15:49
Mine hn. sanırım kudret narı ile birlikte bu bitki görüldüğü için şaşırıyoruz. Sonuçta fotoğrafta 2 ayrı bitki var.
sukranayalp
28-12-2006, 15:50
İki ayrı bitkinin yapraklarındaki farklılık dikkatli bakınca belli oluyor.
Kudret narının yaprağı daha pürüzlü ve damarlı, adını bilmediğimiz bitkinin ise daha zarif, dantel gibi parçalı.
Evet ikiside aynı yere sarılmayı tercih etti. Ben Kudret narına müdahele edip ayırmak istedim ama o yine aynı ipte ısrar edince bende bıraktım öylece büyüdüler. Şükran Hanım denemek isterseniz elimde hala tohum var.
Mine Pakkaner
28-12-2006, 16:14
Hımm, gözlük numaram büyüdü sanırım :) Ya da akşam evde daha büyük monitörden bir bakayım. Sizler iki bitki var dediğiniz halde ben hala tam ayırd edemiyorum.
Neyse rahatladım, bu ne acaip birşey deyip duruyordum. :)
Mine Hanım Kudret Narı çok bilindik olduğundan yazma gereksiniminde bulunmadım kusura bakmayın.
Kapsüllerden 3 Tane tohum çıkıyor ben onlara mini bilardo topları diyorum. Bezelyeden biraz küçük siyah tohumlar. Üzerinde beyaz kalp şekli var. Güvey Feneri nin sarmaşık hali görüntü olarak çok benziyorlar.
Sayın Ada
Japon Fenerini birini ektim. Görüntü çok hoş.İnşallah büyütebilirim.
Plumbago
28-12-2006, 20:55
Malesef bitkinin Latince ismini bilmiyorum. Annem evde saksıda yetiştiriyor ve bitkiyi bana sorduğunda bilmediğimi ama araştırıp birşeyler bulmaya çalışacağımı söyledim, terzi kendi söküğünü dikemez misali;) Alelacele bir kaç resim çekip yanıma aldım. Bitkiyi burada görünce ben de elimdeki resimleri ekledim.
Bitki sarmaşık görünümünde, 5-10 mm. boyunda beyaz çiçekleri ve 1-2 yıllık ömrü var. 2-3 m.'ye kadar dal boyu olabiliyor. Dolayısıyla hızlı büyüyen bir bitki. Dallar çok narin olmakla birlikte yapraklar genel dokuya göre iri sayılabilir. Resimlerde görünen tohum kapsülleri, içi hava dolu ve tohumlar adabayrakoglu'nun tarif ettiği şekilde. Ayrıca susuzluğa dayanıklı ve yarı tropikal - tropikal iklimde yetiştiğini söyleyebilirim.
Tüm bildiğim bu kadar, karıştırdığım botanik kitaplarında karşıma çıkmadı hiç. Araştırmaya devam ediyorum bulabilirsem, ilk annemle daha sonra sizinle paylaşırım ;)
papatyam
29-12-2006, 08:44
adabayrakoğlu,çok teşekkür ederim fakat bayramdan sonra aldırabilicem paketi,
Elfogi bu soğuklara dayanır mı bilemiyorum. Aslında sanmıyorum demek daha doğru ama denemek lazım. Tohum sıkıntımız yok ben yine gönderirim sonuç alamazsanız.
Sağol Ada
Umarım başarılı olurum..
Sayın Mine Pakkaner yüklediğim gün fotoğrafı sayfada görüntüleyebiliyordum şu anda görüntülenemiyor. Nedendir acaba?
papatyam
08-01-2007, 15:41
yarın benimde japon feneri tohumum olacak :):):) ****** sevgili ada sayesinde :)
papatyam
09-01-2007, 10:33
tohumlarım geldi :) adacım çok teşekkür ederim
papatyam
09-01-2007, 10:39
tohumları ne zaman ekiyim , ya o japon feneri tohumlarının görünüşleri ne kadar güzel , pembeler için bezelye demişsin süs bezelyesi mi? birde siyah üzeri küçük noktacıklı tohumlar var onlar ne tohumu?
Papatyam Japon Fenerinin yaprakları soğuklara pek dayanmaz zannedersem ben o sebepten Mayıs ta ekmeni öneririm. Pembeler gerçek bezelye tohumu hani yemeklerde kullanılan.Pembe çünkü ilaçlıymış. Siyah noktalı olanlar Possion fruit. Onun tohumları çok talep aldı. Onu forumdan takip edeceğiz çünkü benim ve diğer arkadaşların ilk denemesi olacak. Sormak istediğiniz başka şeyler olursa ben buradayım keyifle cevap veririm . Saygılar
papatyam
10-01-2007, 12:46
teşekkür ederim
eh napalım artık çiçekler tohumlar ve biz hep beraber baharın gelmesini bekliycez
papatyam
10-01-2007, 16:22
adacım, Possion fruit in görünümü nasıl nette aradım fakat bulamadım
Meyve ağaçlarını tıklarsan passion fruit le tanışabilirsin. Tohumlara acayip talep oldu. Aslında bulmak mümkün değil. Ben bir hayli masrafla meyvesini aldım tohumlara öyle ulaştım. En az 10 kişiye ulaştırdım umarım yeşermeler olur. Saygılar.
Inşallah Pazar Günü Dikecem ..
Ben hala denemedim desem inanır mısınız? Oğlum hasta onunla uğraşıyoruz kafam karmakarışık.
papatyam
18-01-2007, 10:21
ada cım çok geçmiş olsun , umarım kötü bişey yoktur
havalar böyle giderse hastalık lar daha da çoğalır bizde de bi eşim sağlam oğlum ,annem ler ,kayınpederim ,kardeşlerim ve ben topluca grip olduk
Grip aşısını öneririm bir dakaki sezona. Biz ailece vurulduk grip bizi es geçti. Siz hadi neyse çocuk için çok zor. Tekrar geçmiş olsun.
Plumbago
19-01-2007, 17:23
Bitki hakkında biraz bilgi bulabildim.
Latince adı Cardiospermum halicacabum. (Syn. Cardiospermum microcarpum) Bir kaynakta Balon Sarmaşık olarak görünüyor Türkçe adı.
Bitkinin daha detaylı resimlerini burada (http://www.sbs.utexas.edu/bio406d/images/pics/sap/cardiospermum_halicacabum.htm) bulabilirsiniz.
Benim isim bilgim tohumu bana veren bayanın söylediğiyle sınırlı idi teşekkürler.
Plumbago
19-01-2007, 17:36
Benim bulduğum Türkçe kaynakların da doğruluğu tartışılabilir tabii ki. Bir web sayfasında gördüm bu ismi, herhangi bir akademik yayın değil yani;)
Ben öyle alıştım öyle gider benim için hala japon feneri.
sukranayalp
24-01-2007, 13:03
Sn Ada Bayrakoğlu bu çiçeğin tohumlarından da istiyorum, gönderirseniz çok memnun olurum. Anneannem bu çiçeği yetiştirirdi ve çacukluğumda balkondaki bu bitkinin yazın açan balonlarını patlatmaya bayılırdım.
Merhaba,
Ellerinize sağlık harika bir bitki.
Ben şu sıralar bitki yetiştiriciliğine takmış durumdayım.
Eğer elinizde tohumlar mevcut ise bende sizden rica ediyorum.
Teşekkürler,sevgiler.
Darla malum ekim zamanı olduğundan elimdeki tohumlar tükendi gelecek sezon isterseniz ayırırım. Saygılar.
Çok sağol tabii ki isterim sen bana yollamaya niyetli olduktan sonra ..
Ellerine sağlık sevgiler.
sukranayalp
12-03-2007, 08:29
Sn Adabayrakoğlu , gönderdiğiniz 3 çeşit tohumdan ilk olarak filizlenen Japon feneri oldu. Gelişimi çok hızlı. Haber vermek istedim.
Çok sevindim. Ancak biraz erken ekmişsiniz diye düşündüm. Umarım iç mekandadır. Hemen sarılmak ister sarılırsa sarıldığı yerde kalması gerekir. Kolay gelsin.
Japon feneri eken arkadaşlar sonuçlar nasıl?
caploonba
30-03-2007, 13:27
Ben daha ekemedim.
BenBen1967
02-04-2007, 15:49
Bendeki 3 tane çimlendi maydanoza benzer 2 yaprak açtı.Ne zaman saksıya alayım;)
Hemen alıp yanına bir çubuk iliştirin. Çok çabuk büyür ve sarılmak ister.
Bu bitkinin ekim zamanı sanırım.
Bende büyütmek istiyorum.Sarmaşıklar bulundukları dallara sarıldıkça kıvrım kıvrım çok güzel oluyorlar.
Yok aslında ben mayıs ayında ekiyorum. Kıskanıp ekeceğim dedim hava azıcık serinledi. Yaprakları narin dayanamaz diye biraz daha beklemeye karar verdim. Zaten öyle hızlı büyüyorki. Günde 10 cm atabiliyor. Darla bu sezon tohum kalmadı gelecek sezon için söz verebilirim ancak.
Teşekkür ederim.
Bende birilerinde fazla vardır diye düşünmüştüm.
Olsun ne yapalım beklerim bende.
Siz bekledikten sonra sözüm söz.
Teşekkürler buradan bilgileri bol bol alıyorum ama daha uygulayacak malzemelerim olmadı ne yazıkki.
İşallah zamanla olur.
Yaylada bahçemizde var bu bitkiden, bizi şaşırtan bir bitkiydi, ismini de öğrenmiş oldum bu başlık sayesinde.
Kuzenim Kanada'dan getirmişti tohumunu, orada görmüş hoşuna gitmiş.Eniştemde yaylada ekti ve yaşattı.Yaylanın karına, soğuğuna dayanıyor.O hava dolu baloncuklar, kuruduktan sonra kopartınca daha uzun süre formunu koruyor.Biz bir kaç tanesini boyayıp verniklemiştik, çok hoşlar.
papatyam
25-04-2007, 09:58
Benim tohum biraz geç çimlendi ama gerçek yaprakları çıkmaya başladı bile :)şimdilik salonda camın önünde duruyor havalar biraz daha düzelsin balkona alacağım :)
Elinde tohum olan arkadaşlar 1-2tanesini ekebilirsiniz. Çok çabuk büyüyor ve sarılabilmesi için uzunca bir ipe ihtiyacı oluyor. Tekrar hatırlatayım dedim.
papatyam
25-04-2007, 10:00
Adacığım, tohumlar çok yıllık mı yoksa elimdekilerin hepsini mi ekeyim :)
Sezonluk 2 tanesini ek derim. Suda bekletincede oluyor, toprağa ekince de. Ektiklerinden sonuç alırsan seneye en az 50 tane tohumun olur.
Kapsüllerin neredeyse hepsinden üç tohum çıkıyor. Tohumlar kapsül kızılımsı bir renk alınca olgunlaşmış oluyor.
papatyam
25-04-2007, 10:19
Sağol, diğerlerini de ekerim hemen :)
caploonba
25-04-2007, 10:28
Bende 2 gün önce ektim.
papatyam
25-04-2007, 10:31
Desenize bol bol tohumumuz olacak :)
Kesinlikle epey çok tohumumuz olacak.
O baloncuklar rüzgarda öyle güzel sallanır ki. Çok seveceksiniz.
papatyam
25-04-2007, 11:11
Hadi bakalım, inşallah o zevki yaşayacağız:))
Arkadaşlar bu bitkiden ben de edinmek istiyorum. Tohumlara bende talip olabilirmiyim acaba... Aslında Sn. adabayrakoğlu mayıs ayında ekimi doğru olur demiş.. Hazır mayıs ayındayken acaba tohumlarını satın alabileceğimiz bir yer varmıdır? Şimdiden teşekkürler...
papatyam
19-05-2007, 08:38
japon fenerim :)
Küpeli ne yazık ki bütün tohumlar tükendi.
Ancak bu sezon birçok arkadaşımızda birsürü tohumumuz olacak inşallah.
Ya da elinde fazla olan varsa onlardan rica edelim size versinler.
Ekenlerin dikkatine. Bir tohumdan yerini severse en az 50 tohum alırsınız.
Teşekkür ederim Sn. Adabayrakoğlu.. İçimden bir ses kimseden ses çıkmayacağını söylüyor. Hani tohumu satılsaydı ekerdim tam zamanıyken diye sormuştum. Napalım bekleyecez bir sene..... tekrar teşekkür.
Ben bir arkadaşımla görüştüm, var mı diye bakıp haber verecek size.
Sabırsızlıkla bekliyorum Sn. adabayrakoğlu... İnşallah vardır. Teşekkürler..
İnşallah. Bu bitkinin Bursa'da da olması beni çok mutlu eder.
caploonba
20-05-2007, 11:12
Benim ki çıkmadı yaa.
Bende onun yerine üzüm ektim.
Caploonba çıkmaması imkansız.
Keşke bekleseydin.
Üzümden önce çıkacaktır, tabi tohum hala topraktaysa.
caploonba
20-05-2007, 11:19
Değil:D
papatyam
21-05-2007, 11:18
Tohum biraz geç çimleniyor bence de keşke bekleseydin
papatyam
26-05-2007, 10:58
Japon fenerimin son hali :)
Aferin sana papatya! yakında prıfesyonel olucaksın bitkiler konusunda mesleğimizi elimizden alıcaksın:)
papatyam
26-05-2007, 11:50
Yok o kadar değil :))
Ellerine sağlık. Çok iyi görünüyorlar.
Aaah Ah.. tohumumuz olsada bizde eksek.... :(
Hala haber çıkmadı ne yazık ki Sayın Küpeli.
BenBen1967
27-05-2007, 12:20
Her saksıdan Japon feneri fışkırmış.Ben bunları ne zaman ekmişim haberim bile yok ;) Tabi sellukaya kafayı takınca bunları unutmuşum ;)
Canınız saolsun Sn. Adabayrakoğlu,
Kimisi ne zaman ektiğini hatırlamıyor, heryerden Japon feneri fışkırıyor. Kimisinin elinde tohum var ama hala ekmemiş... :D İnsan dayanamıyor işte... :o
Bir tane tohumum var ve oğlumun sağlık problemlerinden dolayı hala ekemedim. Olsa seve seve siz istemeseniz bile gönderirim. Üzgünüm...
Oğlunuz için üzüldüm. Geçmiş olsun. Fotoğraflarını gördüm çok sevimli maşallah. Allah şifalar versin. Son mesajım tamamen espri mahiyetindeydi... Yoksa ısrarcı davranıp sizleri sıkmak istemem. Benim için tohum araştırmanız bile çok nazikce. Ancak "ben istemesem bile göndereceğiniz" tohum için seneye kadar bekleyebilirim. Rahatsızlık verdiysem kusura bakmayın Sn. Adabayrakoğlu.
Sebahattin Sargın
28-05-2007, 18:22
Bir tane tohumum var ve oğlumun sağlık problemlerinden dolayı hala ekemedim. Olsa seve seve siz istemeseniz bile gönderirim. Üzgünüm...
Ada hanım çok geçmiş olsun, Allah şifalar versin efendim....
Çok teşekkürler sebocum. (Ada hanımda neymiş? Ada de sen bana)
Oğlunuz için üzüldüm. Geçmiş olsun. Fotoğraflarını gördüm çok sevimli maşallah. Allah şifalar versin. Son mesajım tamamen espri mahiyetindeydi... Yoksa ısrarcı davranıp sizleri sıkmak istemem. Benim için tohum araştırmanız bile çok nazikce. Ancak "ben istemesem bile göndereceğiniz" tohum için seneye kadar bekleyebilirim. Rahatsızlık verdiysem kusura bakmayın Sn. Adabayrakoğlu.
Yok ne rahatsızlığı?
Ben araştırmalara devam ediyorum zaten. Olsaydı Sebo'ya da gönderecektim. Bulursam ikinize de gönderirim.
Saygılar.
Sebahattin Sargın
28-05-2007, 19:23
Çok teşekkürler sebocum. (Ada hanımda neymiş? Ada de sen bana)
Bilyormusunuz hep abim ve ablam yok derdim evde konuşabileceğim ama bu site sayesinde çok iyi abi ve ablalarım oldu. Sizde ablalarımdan birisiniz ;)....
Sebahattin Sargın
28-05-2007, 19:25
Yok ne rahatsızlığı?
Ben araştırmalara devam ediyorum zaten. Olsaydı Sebo'ya da gönderecektim. Bulursam ikinize de gönderirim.
Saygılar.
Ada abla o kadar paylaşımcı bir ruha sahipki anlatamam. Seneye inşallah benimde ona gönderebileceğim çiçeklerim olacak. Gerçi onunkilerin yanında benimkiler biraz küçük kalıyo ama olsun ;)
Hanım yok artık. Öyleyse anlaştık.
Ben de senin gibi düşünüyorum. Bu site sayesinde öyle çok yerde dostlarım oldu ki! Çok mutluyum.
Ada abla o kadar paylaşımcı bir ruha sahipki anlatamam.
Evet Sn. Sebahattin Sargın;
Adabayrakoğlunun paylaşımcılığı konusunda bende aynı şeyleri düşünüyorum. Forumlardaki aktifliği zaten ortada. Küçük bir çocuğu olmasına rağmen siteye bolca vakit ayırıyor. Teşekkür ederim Sn. Adabayrakoğlu..
papatyam
01-06-2007, 08:07
Bu da Japon fenerimin son hali :)
BenBen1967
01-06-2007, 10:20
Japonfenerini iki gün önce yazlıkta bahçeye diktim ama sulamak için yazlığa ne zaman giderim o belli değil .Bir şey olur mu?Gerçi annem domateslerini sulamak için gideceğini söylemişti.Bir anda stres oldum ya şimdi kurursalar:(
papatyam
04-06-2007, 10:15
Japon fenerim çiçeklenmeye başladı :)
BenBen1967
04-06-2007, 12:30
Hımmmm sanki kıskançlık krizim tutuyor, çiçeklenmiş bir bitki sezinledim sanki;)
Bol bol çiçekler açsım bizde bakalım;)
papatyam
04-06-2007, 12:32
Bol bol açsın önce bakın sonra paylaşalım :))
Penelophe
16-06-2007, 16:35
Adabayrakoglucum senin verdiğin japon feneri hala başını kaldırmadı topraktan.
Bekleyeyim mi, karıştırayım mı toprağı?
Bence bekle.
Ben bende ki son tohumu ektim. Hala bekliyorum.
papatyam
16-06-2007, 22:05
Adacığım :) benim minicik bir fenerim oldu :) pazartesi günü inşallah fotoğraf ekleyeceğim bu gün gördüm çok şirin :))
Penelophe
16-06-2007, 22:10
Papatyam kaç günde çimlendi tohum?
Papatyam çok sevindim. Bu sene tohumlar senden.
Penelophecim benim ki de hala uyuyor. Ve tek şansım var çünkü tohumlar bitti.
papatyam
18-06-2007, 08:05
Penelophe tam hatırlamıyorum ama biraz uzun sürdü.
Papatyam kaç günde çimlendi tohum?
papatyam
18-06-2007, 14:01
Makinamdaki fotoğrafları kurtaramadım ama telefonumda varmış onları ekliyorum :)
papatyam
21-06-2007, 08:11
Japon fenerimin son hali, bir tane büyü 6 tane de yavru fenerim var dokunması o kadar hoş ki yumuşacık ve çok ilginç :))
papatyam
24-06-2007, 18:32
12 tane fenerim oldu :)
Papatyam susuz mu bırakıyorsun? Bu bitki suyu seviyor hergün su istiyor.
papatyam
25-06-2007, 15:29
Fotoğrafı çektiğim de susuz haliydi malesef, suyu sevdiğini fark edince su dolu bir kap içine oturttum saksıyı şu an çok iyi ve büyümesi de çok hızlandı dün sabah saydığımda 12 fener vardı bu sabah 14 olmuştu :)
evandevan5
25-06-2007, 22:39
Merhaba.Ben bugün Koçtaştan bir paket Japon Feneri tohumu aldım.Daha paketi açmadım.İçinde aç adet tohum var bilmiyorum.Bu tohumları birer birer mi dikiyoruz şimdi toprağa?Hepsini kullansam tohumların çok mu fazla gelir saksıya?Direk bahçeye dikebilir miyim ki.Eğer tek tek diiliyorsa tohumlar,bir kısmını teyzemle anneme vereceğim.Kalanını buradan bir arkadaşımız istiyordu,Ona yollayabilirim seve seve.
papatyam
26-06-2007, 15:27
Merhaba Denizkızı,
bir saksıya iki tane ek istersen çimlenmesi 15-20 gün kadar sürebilir ama gelişmesi çabuk oluyor benim 1 haftada 14 fenerim oldu çok güzeller.
(ne olur ne olmaz dağıtmadan önce kendine bir iki tane yedek ayırmayı unutma)
evandevan5
26-06-2007, 23:33
Nazar değmesin Papatyam.Ben direk bahçeye ekicem yarın.İnşallah 15 güne benimde fenerlerim çıkar:)
yılmazkrt
27-06-2007, 11:25
Merhaba Denizkızı,
Japon feneri tohumlarını hangi Koçtaş'dan aldınız? Paketin üzerinde hangi isim yazıyor? Cevaplarsan sevinirim.. İyi günler...
Ben de fırsatım olursa Koçtaşa gittiğimde Japon Feneri tohumlarına bakmak istiyorum. Bu arada hala tohum ekme zamanında mıyız arkadaşlar? Umarım bulabilirim tohumlardan. Bu arada seneye tohum bolluğu yaşayacağız galiba. Böylece seneye herkese tohum dağıtabiliriz diye düşünüyorum.
Sevgiler.
evandevan5
27-06-2007, 23:14
Merhaba.Sayın yılmazkrt,özeldende sorunuza yanıt verdim ama buradanda yazayım.Bornova Koçtaş'tan aldım tohumları.Zaten oradaki yetkili bayana sorarsanız size hemen yardımcı olacaktır.Tohumlar bugün itibariyle ekildi.Direk bahçeye ekildi.Bakalım inşallah tutarlar.Gelişimlerini merakla bekliyorum.Resimlerinide gelişim aşamalarında çekip paylaşıcam Allahında izniyle inşallah:)
Arkadaşlar
Benim pandaya benzettiğim japon fenerinin hem tohumundan hem de bitkisinden elimde çok miktarda var. Geçen sene yere dökülenler çoktan büyüdüler. Hatta yenilerinde balonlar oluşmaya bile başladı. Fidelerden İstanbulda oturan arkadaşlara ulaştırmak kolay ama İst.dışı çok zor oluyor. Tohumlarından yollıyabilirim. Bu yazıyı geç okudum kusura bakmayın.
Sevgili selenn
senin fiden saksıda hazır. Agapantusun da bir açtı ki sorma bu hafta arası ikisi de elinde olur, yeter ki sen balkonunda yer bul.
Merhaba.Ben bugün Koçtaştan bir paket Japon Feneri tohumu aldım.Daha paketi açmadım.İçinde aç adet tohum var bilmiyorum.Bu tohumları birer birer mi dikiyoruz şimdi toprağa?Hepsini kullansam tohumların çok mu fazla gelir saksıya?Direk bahçeye dikebilir miyim ki.Eğer tek tek diiliyorsa tohumlar,bir kısmını teyzemle anneme vereceğim.Kalanını buradan bir arkadaşımız istiyordu,Ona yollayabilirim seve seve.
Sevgili Denizkızı tohumun şeklini tarif edebilirseniz sevinirim. Tahminlerime göre sizdeki tohumlar güvey feneri.
Arkadaşlar bu başlıkta çok üzücü olabilecek bir fotoğraf ekleme sorunu yaşadık kısa bir süre için.
Nasıl bir şey olduğu önemli değil.
Darkyes, fotoğraf yüklenen sitelerle ilgili bir açıklama yapacak, fotoğraf yükleyip link verdiğiniz siteler için önce onun uyarılarını okuyun.
papatyam
13-07-2007, 16:17
Memet uyarın için çok teşekkür ederim.
Sevgili arkadaşlar lütfen dikkat edelim üzücü sonuçlarla karşı karşıya kalmayalım.
Sevgili selenn
senin fiden saksıda hazır. Agapantus unda bir açtı ki sorma bu hafta arası ikisi de elinde olur, yeterki sen balkonunda yer bul.
Balkonda daha çok yer var.;) Bu arada Japon Feneri bugün yağan yağmuru sevdi galiba. Keyfi yerinde gözüküyor. Tohum verince burada resmini paylaşırım.
Sevgiler.
Bu senenin ilk tohumları, Sevgili Cihan As sayesinde birkaç arkadaşımıza İzmir toplantısında ulaştı.
Penelophe
16-07-2007, 14:00
Bir taneside bende.;)
Teşekkürler Cihan abi.
şükran ünal
20-09-2007, 15:25
Arkadaşlar bu japon feneri ile güvey feneri aynı şey mi? Benim otobüse bindiğim durak yanında parkta bir sürü var ve hatta bu sabah tohumuna baktım minicik ve simsiyah isterseniz bende hemen temin ederim ve yolları Bu bölüm gözümden kaçmış şimdi okuyunca farkettim.Hemde yarın sabah daha bir inceleyeyim yaprağını çiçeğini .Çiçekler yani fenerler bayağı kurumaya yüz tutmuşlardı..yeni bilgileri yine yazarım .Sevgiyle kalın.
Hayır ikisi farklı bitkiler sadece benziyorlar forumlarda iki hakkındada bilgi var ayrıntıları okuyabilirsiniz.
umutluol
11-01-2008, 09:08
İyi günler, japon feneri forumunu okuyunca çok özendiğimi belirtmek isterim :) Yetiştirmesi ve seyretmesi keyifli bir bitki. Tohumlarına nasıl ulaşabilir ? Tohumları eken arkadaşlar mayıs gibi ektiklerinde göre daha zaman var. İstanbul Koçtaş sanırım bunlardan getirmiyor.Birde bu bitki sıcaklardan inşallah etkilenmiyordur? Kapalı balkonumda saksı içinde yetiştirmek istiyorum.Balkonum sabah güneşini saat 13:00'a kadar yoğun olarak görüyor.Öğleden sonra ise serindir.Etkilenebilir derseniz camları onun için açık bırakabilir esinti gelsin diye :) İzmir'de yetiştiğine göre sıcakları seviyor galiba.Görüşlerinizi ve önerilerini öğrenebilir miyiz ? Teşekkürler
umutluol
14-01-2008, 14:19
Merhaba, Japon Feneri tohumu sanırım kimsede kalmadı.Antalyada bulunan Uzman Tohumculuk isimli bir yer tohumlarından satıyormuş.İnternetten araştırınca buldum.Bir yakınım Antalyada oturuyor.Şubat ayında bize gelecek.Kendisinden rica edeceğim.Gidip bana tohum alsın diye.
Buket Aknar
11-02-2008, 14:50
Arkadaşlar, japon feneri tohumu isteyen varsa elimde bir miktar var. Gönderebilirim.
Buket hanım merhaba,
bana da tohum gönderebilirseniz çok sevinirim.
Hatta gönderebileceğiniz bütün çiçek fide ve tohumlarına talibim yüzsüzlük olmazsa :)
Fide için en uygun zaman galiba.
sevgiler..
berduray
12-02-2008, 15:56
Buket hanım merhaba,
bana da tohum gönderebilirseniz çok sevinirim.
Hatta gönderebileceğiniz bütün çiçek fide ve tohumlarına talibim yüzsüzlük olmazsa :)
Fide için en uygun zaman galiba.
sevgiler..
BUKET HANIM merhaba ekin97'nin yanındayım.Duble yüzsüz olduk.:(
Göndermeye karar verirseniz mailinizi sabırsızca bekleyeceğim. Sevgiler ...
Buket Aknar
12-02-2008, 19:50
Elimdeki tohumlardan yettiği kadar, isteyenlere göndermeye hazırım. Ancak fide sanırım biraz zor olur. Kıbrıs'tan gelene kadar ne fide kalır ne yaprak. Tohum garanti iş.
1- ekin 97
2- berduray (adresinizi bildirmenizi bekliyorum.)
BAzen diyorum hic tanimadigim bitkilerin resimlerine bakmayayim sonra saplanti haline geliyor, yuzsuzluk mu bunun adi nedir bilemiyorm ama her bitkiye asiliyoruz :)
Listede bende olabilir miyim ?
Buket Aknar
13-02-2008, 18:53
Arkadaşlar, elimde toplam 100 adet tohum var, herkese 12-13 adet gönderebilmem için ilk yazan 8 kişiye göndermem gerekiyor. Düşünenler ellerini çabuk tutsunlar.
Özelden adreslerini bildirenleri de sıraya koydum.
1- ekin 97
3-S.İnceçayır
4-Uzman16
5-Arjin
6-Arzu Kasapoğlu
zooteknist
13-02-2008, 23:26
Sayın Buket Aknar
Elinizde tohum varsa alabilirmiyim?
Bende de japon feneri tohumu mevcut, Nisan Mayıs ayını beklemeyi göze alanlara fide de verebilirim.
S.İnceçayır
14-02-2008, 07:53
Bende de japon feneri tohumu mevcut, Nisan Mayıs ayını beklemeyi göze alanlara fide de verebilirim.
Şunun şurasında Nisan Mayısa ne kaldıki beklemeye deger:)
S.İnceçayır, siz nasıl isterseniz. Tohumları da toprağa atıveriyorsunuz bir bakımı filan yok kendiliğinden çıkıyorlar. Mesela ben hiç ekmiyorum, geçen seneden dökülenler bu sene patlayacaklar. Sizlere de o fidelerden yollayacağım.
Buket Aknar
14-02-2008, 09:41
Sayın zooteknist sizi de listeye ekliyorum.
1- ekin 97
3-S.İnceçayır
4-Uzman16 (Kıbrıs'a geldiğinde elden alacak)
5-Arjin
6-Arzu Kasapoğlu
7- Zooteknist (adresinizi bildirmenizi bekliyorum.)
BenBen1967
14-02-2008, 10:48
Bende bir kaç tohumcuk isteyebilir miyim ..?;)
Buket Aknar
14-02-2008, 18:29
Arkadaşlar bugün itibarı ile sanırım sayıyı tamamladık. Ancak bu bir iki gün süresinde adres bilgilerini bildirmeyenlere sanırım gönderemeyeceğim.
1- ekin 97
3-S.İnceçayır
5-Arjin
6-Arzu Kasapoğlu
8- Benben1967 (adresinizi bildirmenizi bekliyorum)
zooteknist
14-02-2008, 22:22
Sayın Buket Aknar
Adres bilgilerimi özelden gönderdim.
Selamlar.
berduray
15-02-2008, 00:02
Arkadaşlar bugün itibarı ile sanırım sayıyı tamamladık. Ancak bu bir iki gün süresinde adres bilgilerini bildirmeyenlere sanırım gönderemeyeceğim.
1- ekin 97
3-S.İnceçayır
5-Arjin
6-Arzu Kasapoğlu
8- Benben1967 (adresinizi bildirmenizi bekliyorum)
İnanın bütün gece uğraştım ama özel mesaj gönderemedim. Mesaj yollama sırasında hata oluştu dedi sürekli. :mad:
Siz bana msn.den ulaşabilir misiniz?:(
Şansımı kaybettim galiba, yine de teşekkür ederim.:confused:
Buket Aknar
15-02-2008, 08:11
Sevgili Berduray, uğraşılarınızı mesaj kutusunda sizden gelen boş mesajı görünce farkettim. Ben size özel mesaj ile ulaşacağım siz de bana onun üzerinde geri dönün.
Buket Aknar
15-02-2008, 08:13
Size mesaj yollamak için sayfayı açtığımda sizin bu servisinizin kapalı olduğu mesajını aldım. En iyisi siz benim adıma tıklayarak bana E-Posta gönderin (mesaj kısmına adresinizi yazmayı unutmayın). Çünkü sizden bana boş bir e-posta zaten geldi.
Buket Aknar
18-02-2008, 16:50
Arkadaşlar bugün itibarı ile son listemizi oluşturup, noktayı koyuyorum. Tohumları paketlemeye başlıyorum. Tüm adresler tamamlandı. S.İnceçayır; tohumları halen istiyorsunuz değil mi?
Başka isteyenler artık gönüllerini bu sonbahar'a saklasınlar.
1- ekin 97
2- berduray
3-S.İnceçayır
5-Arjin
6-Arzu Kasapoğlu
7- Zooteknist
8- Benben1967
9- Aziz Gerzeli
Buket Aknar
20-02-2008, 17:30
ekin 97, berduray, S.İnceçayır, Arjin, Arzu Kasapoğlu, Zooteknist, Benben1967 ve Aziz Gerzeli; tohumlarınız bugün postaya verildi. Bu arada postahanede yaşadığım olayı sizlerle paylaşayım. Postahanede görevli kız :
- Bu zarflarda ne var? dedi
Ben de:
- Tohum var. dedim
Kız:-Görmemiz gerekir. dedi
ben de
- Zarfınız varsa, ki bende yok açabilirsiniz dedim.
Kız:
- Olsun biz yapıştırırız.
dedi, ve zarflardan birini açtı (Hanginizinkini açtı bilmiyorum.)
tohumları gördü. Ve.....
- Bu çiçek nasıl bir çiçek ? bu defaya bize de getirir misiniz? dedi.
Sevgili Buket,
Cok tesekkurler, alinca bildiririm.Sevgiyle.
Arzu Kasapoğlu
20-02-2008, 20:39
Elinize sağlık Buket Hanım. Bende tohum gönderirken postanedeki görevli zarfı eliyle kurcalayıp içinde ne olduğunu soruyor.;)
Benim gönderdiklerimi henüz açan olmadı.
BenBen1967
21-02-2008, 11:16
Giresun'dan bir haftada gelmişti,herhalde KKTC 'den 2 haftada ulaşır.Gelince mutlaka haber veririm.Şimdiden çok teşekkür ederim.;)
Zahmetleriniz için çok teşekkürler Buket hanım:) hepimizi sevindirdiniz.
Ulaşınca mutlaka haber vereceğim.
Sevgiler...
Sevgili Buket Aknar,
Tohumlar elime ulasti, cok tesekkur ederim.Balkonda yetirstirmeyi dusunuyorum, genis ve guzel bir balkonumuz var.Bu yuzdende havalarin isinmasini beklemek gerekiyor galiba.
Tesekkurler..
papatyam
26-02-2008, 13:54
Arjin, şimdiden ekin biraz geç çimleniyor.
Simdi icerde cimlendirip daha sonra havalar isininca balkona almam durumunda bir sorun olmaz mi sevgili papatyam?
berduray
26-02-2008, 17:33
Ben posta konusunda biraz şanssızım henüz hiçkimseden hiçbirşey alamadım, iyi günler.
Buket Aknar
26-02-2008, 20:19
Simdi icerde cimlendirip daha sonra havalar isininca balkona almam durumunda bir sorun olmaz mi sevgili papatyam?
Arjin; balkona aldığında sarılacağı veya tırmanacağı yeri de hazırlamayı unutma.
Yarin ilk isim bu tohumlari ekmek olacak.Burda Mayista havalar cok isiniyor,o zamanda balkona alirim.Balkondaki yerini hazirladim ve sarilacagi yeri tasarladim.Cimlenince resimlerini sizinle paylasacagim,daha sonra da balkondaki yerinde :)
papatyam
27-02-2008, 08:27
Ben geçen şubat ekmiştim mayıs ayına kadar salonda cam kenarında kaldı sonrasında balkona alıp bir çubuğa sardırmıştım.
BenBen1967
29-02-2008, 07:57
Buket canım dün geldi posta.Tohumları hazırlamaya başladım .Teşekkür ediyorum sevgiler;)
Buket Aknar
29-02-2008, 23:08
Buket canım dün geldi posta.Tohumları hazırlamaya başladım .Teşekkür ediyorum sevgiler;)
Güle güle yetiştirin.
berduray
05-03-2008, 14:59
Şeytanın bacağını kırdım sonunda...
Buket Hanııııııım, aldım minik bilardo toplarımı çok çok teşekkür ederim.
Hemen suya koydum biraz şişsin diye yarın ekeceğim.
Arkadaşlar mayıs ayında ekmişler okuduğum kadarıyla.
Bodrum'da sıcaklar birden bastırıyor, şimdiden ekeyim, aşırı sıcaklara kadar büyüsün, dayansın istiyorum.
Tekrar teşekkür ediyorum.
Benimde yardımımın olacağı bir konu olursa buradayım.
Bir de zarftaki Girne damgasını görünce gençliğim geldi aklıma, gençken gelmiştim Girne'ye.Nostaljik 1 durum oldu yani.
İyi günler dilerim,Kıbrıs'a selamlar...
Buket Aknar
05-03-2008, 20:13
Çok çok sevindim, güle güle yetiştirin. Bol fenerli günler dilerim.
Tohumları ekenler, hepbirlikte gelişmeleri buradan paylabiliriz değil mi? Ne dersiniz?
Bu arada ben henüz benimkileri ekmedim. Geçen yıldan dökülenler de henüz çıkmadı.
Guler Hanım tohumlar ulaştı elime. Hemen diktim. Bu ara havalar çok soğuk değil gibi Ankara' da. Balkonda saksıda tohumcuklar, umarım üşümezler. Bakalım. Bekliyorum. Çimlenir çimlenmez siteye foto yükleyeceğim. Çoook teşekkürler. Sevgiler.
Selam Sükran Hanim,
Arayip buldum bitkinin Latince ismini yaziyorum; Cardiospermum halicacabum
Almanca´da Balon Asmasi diye adlandirilmis. Umarim yardimci olabilmisimdir
Sayın Safiris, eğer eski bir mesaja cevaben yazıyorsanız, cevap vermek istediğiniz mesajın altındaki http://agaclar.net/forum/images/buttons/quote.gif tuşuna basınız. Böylece hangi mesaja cevap verdiğinizi daha kolay takip edebiliriz. Örnek
Ve sayfanın sağ alt köşesinde son yazılmış mesajdan sonra sayfa numaraları var. Eğer bir konudaki mesaj sayısı 30'dan fazla ise konudaki sayfa sayısı artıyor. Mesela 32 numaralı mesajda Plumbago bitkinin Latince ismini belirtmiş.
Bitki hakkında biraz bilgi bulabildim.
Latince adı Cardiospermum halicacabum. (Syn. Cardiospermum microcarpum) Bir kaynakta Balon Sarmaşık olarak görünüyor Türkçe adı.
Bitkinin daha detaylı resimlerini burada (http://www.sbs.utexas.edu/bio406d/images/pics/sap/cardiospermum_halicacabum.htm) bulabilirsiniz.
Bazen benimde gözümden kaçabiliyor, yazdığım mesaj havada kalabiliyor. O yüzden burada yazılı olarak kalması yeni arkadaşlarımıza yol gösterici olacaktır.
İklimsiz
21-05-2008, 21:25
Buket hanımın gönderdiği japon feneri tohumları çimlendiler, biraz da boy yaptılar. Tekrar teşekkürler Buket hanım:p
Buket Aknar
21-05-2008, 21:30
Benimkiler de ayni boyda. Bir süre sonra sarılmaları için ip veya uygun düzenek hazırlamamız gerekecek.
Benim japon fenerim bayağı büyümüştü. Ancak yapraklarda lekelenmeler vardı. Küçükken fark edince bir adet daha tohum ektim. Daha çabuk köklendi ve lekeler yok. İnşallah bu sefer güzel büyüyecek.İlk ektiğim bitki yapraktaki beyaz lekelerden kuruyordu. Bende bu akşam kökünden kestim. Tek kök küçük japon fenerim umarım güzel büyüyecek.Yaprakları çok şirin.
Buket Aknar
22-07-2008, 12:59
Tohum gönderdiğim arkadaşlar; Japon Fenerlerinizin durumları ne? Benimkiler fenerlerini oluşturdular.
berduray
22-07-2008, 13:03
Benim fenerler turunculaştı, 1 hafta önce ilk tohumlarımı aldım, her fenercikten 3 tohum çıkıyor, mucizevi bir şey, yalnız tam anlamıyla coşamadı, yapraklarında beyazımsı kremimsi nokta benekler var, ev yapımı sabun, karbonat, z.yağı karışımıyla fısfısladım ama geçeceğine diğer bitkilere de bulaştı, ne yapacağımı şaşırdım.
Buket Aknar
22-07-2008, 13:51
Hastalık konusunda uzman arkadaşlar belki yardımcı olur. Benimkilerde de 1-2 tanesi kurumaya başladı. Bu arada benimkiler geçen yıldan dökülen tohumlardan kendiler çimlendi ve oldukça da iştahlı. Dediğiniz gibi her fenerde 3 tohum var. Üzerleri kalpli. Hemen aklıma Sergül geldi. Bu tohumlardan Sergül'e de vermiştim. Sanırım paketten bir tohum düşmüş o evde küçük siyak üzerinde kalp olan tohumu bulunca bebeklerin gözlerinden biri sanmış ve konu komşu aramış.
berduray
23-07-2008, 11:40
Her tohum bir macera, benim 6 yaşındaki kızım da üzerindeki kalp şeklini görünce çok şaşırmış, çok mutlu olmuştu.
Malum bizde bir kalp takıntısı var ya...
Arkadaşlar,
Yıllardır yetiştirdiğim Şirince sarmaşığının(tohumu Şirinceden aldığımdan kendi kendime bu adı koymuştum) gerçek adını sayenizde öğrendim.
Merhaba, bu yıl ilkbaharda japon feneri tohumlarından ekmiştim.Maalesef yetiştiremedim. Kısa sürede yaprak verip gelişmeye başlamasına rağmen bir süre sonra yaprakların üzerinde toplu iğne başı büyüklüğünde beyaz lekeler fark ettim. Bu lekeler yaprak büyüdükçe büyüdüler ve yapraklar yavaş yavaş kurumaya başladı. Aynı durum yeni yetişmekte olan fenerlere de sıçrayınca sökmek zorunda kaldım. Bugün İstanbul Eminönü Çiçek Pazarı'na gidince resimde görülen tohumları fark ettim. Ancak ismi farklı. Bunlar Çin Feneri :) Yaprak ve fener yapıları biraz farklı gözüküyor gibi geldi bana. Umarım bu sefer başarılı olurum. Çin feneri ile ilgili tecrübesi olan arkadaşlar varsa bizimle paylaşsın lüften. Sevgiler
Sayın Gatay, sizin aldığınız bitki physalis alkekengi. Japon feneri gibi sarılıcı değil, ufakça biber formunda. Meyveleri oldukça uzun dayanıyor ancak yenmiyor. Kendi döktüğü tohumlardan bolca çıkıyor.
hüsnüyusuf
12-10-2008, 11:19
Sn. Gatay, aynı tohumlardan bende de mevcut. İki deneme yaptım fakat bir türlü yetiştiremedim. 21-30 günde fidelerin görünmesi gerekiyormuş ama bir ayı geçmesine rağmen görememiştim fideleri. Tohumlardan da şüphe etmedim değil. Belki de hata bendeydi bilemiyorum.
Bilgiler için teşekkür ederim. Tohumdan üretim maalesef kolay olmuyor. Tohumları bazen suda bekletiyorlar. Sonra ekiyorlar. Belki önce öyle yapmak daha mı iyi olur bilemiyorum. Denemek gerekli. Aslında bu tip bitkileri ev ortamında yetiştirmek kolay olmuyor. Ama insan görüntüsünü beğenip alıyor.
Bu yıl tohumdan ektiğim japon feneri 2 metreden fazla boylandı. Yetiştirmesi zahmetsiz. Sarmaşık sevenlere tavsiye ederim.
Gatay, tohum istersen yollayabilirim.
sayın seleste,
Japon feneri tohumunuzdan banada göndermeniz mümkün mü? acaba.
Suzan Hanım, adresinizi özel mesajdan bildirirseniz yollayabilirim.
Mümkünse ben de isteyebilir miyim Seleste.Sarmaşıklara özel ilgim var da...
Seleste inan çok sevinirim. Çok heveslenmiştim ama maalesef yetişmedi. Özelden adresini yazarım.
günebakan
20-10-2008, 19:53
Arkadaşlar biraz bulanık gözüküyor ama sizce bu fide japon feneri olabilirmi yoksa boşunamı ümitleniyorum bilgilendirirseniz sevinirim
50323
Evde cimlendirdigim japon fenerine benzemiyor hic.Ilk yapraklari bile maydonoza benziyor fenerin.Bu degil uzgunum:(
günebakan
21-10-2008, 10:30
Teşekkür ederim Arjin tahmin etmiştim olmadığını ama bilen birine sormak daha iyi olur diye düşünmüştüm:(
Şimdi tekrar japon feneri tohumu bulmaya kaldı iş
hepiniza merhaba yeni üyeyim daha Gata arkadaşım gibi bende bu tohumdan 2 yıldır ekiyorum ama olmuyor neyi yanlış yapıyoruz anlamadım:(japon sarmaşı tohumlarından elinde olan arkadaşlardan rica edebilirmiyim.***
Orkun Kırcı
26-02-2009, 21:46
Ben bunu çok seviyorum. Hem avlumuzda hem dükkanımız yanındaki mini bahçede her yaz olur. Çok faazla tohum vermeside güzel. Biz balon çiçeği diyoruz adını yeni öğrendim buradan. Adalet ablamada tohumlardan yolladım yarın elinde olacak inşallah.
Bu çiçek tek yıllık bir çiçek mi?
Kuruyup tohumlarını döküp ertesi sene yeniden yeşertilen cinslerden mi yoksa çok yıllık bir bitki mi?
nazmikoc
27-02-2009, 13:24
ben bunu yanılmıyorsam **** benzerini gördüm adapazarı giresunda
Orkun Kırcı
29-03-2009, 17:14
Tek yıllık bir çiçek. Geçen yıldan aldığım tohumlardan tekrar yeşerttim. Önümüzdeki eylülde forumda paylaşacağım tohumarını.
69565
Bu sabah sevgili Buket Aknar'ın vermiş olduğu tohumlarımı ektim. Tırmanabilmesi için özel bir aparat yaptırdım. Balkon kenarına asılan saksıların üzerine kafesli ufak bir platform eklettirdim. Bir ara fotoğrafını eklerim. Japon fenerinin yeri hazır. Kendisini beklemeye başladım. Bakalım kaç günde yeşerecek?
Buket Aknar
02-04-2009, 20:17
Sevgili Uzman16 haydi hayırlısı.
Sevgili Buket,
Tohumları ekeli 22 gün oldu ama hiçbir gelişme olmadı. Toprağı kurcaladım tohumlar yerli yerinde duruyor. Bu kadar uzun sürmemeliydi. Ne yapmalıyım? Tohumlar sert, yumuşama yok.
Buket Aknar
24-04-2009, 20:40
Çok ilginç!!! Ben dökülen tohumlardan çimlenenleri eşe dosta dağıtmaya başladım. Çimlenmeleri için hiçbir gayret de sarfetmiyorum. Çimlerin içerisinde bile çimlendiler. Elinde hala tohum varsa onları bir gece suda bekleterek yeniden dene bakalım ne olacak. Doğrusu çok merak ettim.
Orkun Kırcı
24-04-2009, 20:45
Benim ki de komşusu sabah sefasıyla mutlu mesut:dilli:
74480
Buket,
Tohumların bir kısmını 1 gece suda bekletmiştim. Onları bir saksıya, kalan tohumları da başka saksıya dikmiştim. Yani iki yöntemle de dikmiştim. İkisinde de gelişme yok.:(
Orkun Bey bu arada sabah sefanızın mavisi çok güzelmiş.
günebakan
24-04-2009, 22:35
Bende 15 gün önce ektim Japon feneri tohumlarını benimkilerdede bir kıpırdama yok kısmet artık
Orkun Kırcı
24-04-2009, 23:20
Orkun Bey bu arada sabah sefanızın mavisi çok güzelmiş.
Teşekkür ederim. Elimde hala tohumlar olması lazım isterseniz yollayabilirim.
Teklifiniz için çok teşekkür ederim. Ama Karınca70'den tohum almıştım, onları ektim. Sabah sefalarım 5-6 yaprak oldu. Ben de çiçek açınca ilgili başlığa resimlerini eklerim.
Japon fenerlerimde hala hareket yok. :(
phsalis alkekengi yenebiliyor mu acaba?
günebakan
24-05-2009, 23:25
Japon feneri tohumlarının çimlenmesi uzun zaman alıyor en son artık ümidi kesip çıkardığım tohumların siyah dış kabuklarını soydum artık oldunuz oldunuz olmazsanız kendiniz bilirsiniz diye tekrar torfa ektim bir süre sonra bir baktım hepsi çimlenmiş:D Şimdi toprağa aldım oldukça iyiler:)
Japon fenerleri çimlenmedi. Ben de geçenlerde attım hepsini.
Günebakan, keşke sizin yaptığınızı yapsaydım kabuklarını soysaydım. :( :mad:
Japon fenerim epey uzadı, 1.5-2 metre oldu ve üzerinde onlarca çiçeği var;)
Japon fenerim metrelerce uzayıp yanındaki sabah sefalarıyla karıştı. Ve nihayet ilk fenerleri gördüm ;)
japon feneri çokgüzel görünüyor. Elinde tohum olan varsa gönderebilir mi? Dikim zamanı ne zaman ?
Ben de de stapelia kaktüs tohumu var. İsteyene gönderebilirim.
Çoğu tek yıllık bitki gibi bahar başında ektim ben tohumunu. Paylaşabileceğim kadar tohumum olursa isteyenlere dağıtırım..
BenBen1967
08-07-2009, 22:39
Bir ara açacaklar ümidi ile
Sevgili Nariel, tohum için beni not almanız mümkün mü?
Fazla tohumum olursa buradan duyuracağım sevgili lale76. O zaman tekrar hatırlatın olur mu?
Fenerler hızla büyüyor, yumuşacıklar ;) Mıncıklamaya doyamıyorum, tabii fenerlere zarar vermemek lazım.
Tamam, takipteyim. Hangi ayda tohum oluyor ?
acemifüsun
01-04-2010, 00:46
Çimlenen Japon Fenerim
Çimlenen Japon Fenerim
Sevgili Acemifüsun; japon fenerin çok güzel çimlenmiş. Güle güle büyüt. Benim ektiğim tohumlarda henüz bir hareket yok. Ne kadar zamanda çimlendiler?
acemifüsun
01-04-2010, 11:27
Sevgili almira
Teşekkür ederim, Japon feneri tohumlarım bir haftada çimlenmeye başladılar, hepsi bir anda çıkmadı, tek tek gün yüzüne çıkıyorlar:)
Japon fenerim büyüdü de büyüdü. Hala daha pet bardaktan çıkarıp da yerine şaşırtamadım. Neredeyse çiçek açacak:(
133431
133433
133434
Bu da tomurcuk sanırım. Zavallı pet bardakta açmaya çalışıyor.
133432
Adalet Yağcı
02-04-2010, 10:00
Ne kadar güzel olmuş sayın Malbman, bunca tohum arasında ben de heveslendim şimdi.
Geçen sene almıştım tohumu, yer kalmadı diye ekmemiştim, umarım bayatlamamıştır.
Görünen oluşum tomurcuk, bir an önce yerine yerleştirin de rahat bir nefes alsın yavrucak.
Adalet hanım uyarınız için teşekkür ederim. Gerçekten de ha bu gün, ha yarın diye diye neredeyse öldürecekmişim zavallıyı.
Mesajınızı okur okumaz yeni yerine taşıdım. Saksı pek fazla büyük değil gibi sanki. Yeterli gelemeyebilir ama imkanlar dahilinde ancak bu kadar yer ayırabiliyorum. Sanırım yetmese de, pek şikayetçi olmayacaktır:p:p
Bana sorarsanız siz de bir an önce ekin tohumu. Bayatladığını sanmam. Benimki de geçen yıldan kalma tohum. Bir de öyle sert, afilli göründüğüne bakmayın tohumun. Çok çabuk çimleniyor. Tabii önce bir kaç saat suda bekletin.
Japon fenerim bir karış boyu, avuç içi kadar toprağıyla çiçek açıyor:p:p
Sanırım benden başka meraklısı yok bu fenerin. Bunlar da son hali. Gelecek yıla en az dört tane tohum garanti gibi.
Sn malbman,her fener bir tohum mu barındırıyor:confused:
Yanlış bilmiyorsam öyle olmalı sayın tamaşa.
Şimdi biraz araştırınca, bu mesajdan (http://www.agaclar.net/forum/showpost.php?p=63060&postcount=13) her kapsülde üç adet tohum olduğunu öğrendim.
Benim de geçen gün bu maydonoz da kendiliğinden çıkmış dediğim demek ki japon feneriymiş.Bu bitki nedir diye sormayı düşünüyordum .Hatta yalnış hatırlamıyorsam limonun da bir saksısında aynı çiçekten vardı .O da bunu ektiğimi hatırlamıyorum .İsmi ne diye sormuştu .
Bir sarmaşığım daha oldu .Bu yıl sarmaşıktan yana şanslıyım :))
Ben geçen seneki bitkimden birkaç tohum almayı başarmıştım ama bu sene okul bitirme derdi derken ekmeyi unutmuşum. Tohumlar dayanırsa seneye artık..
Sevgili Nariel, benim bu fenerin tohumu da bir yılı geçkin bir tohumdu. Sen elindekileri gelecek bahara ek. Olmazlarsa yukarıdaki fenerlerden bir tanesi senindir.
Nariel bence hemen ek ben ekeli bir hafta oldu .Çabucak çıktılar .
Yılmaz Yalçın
22-07-2010, 10:49
Nisan gibi tohumdan yetiştirdiğim japon feneri 2 metreye ulaştı.Ancak çiçekleri oldukça küçük ve bir süre sonra minik balonlar oluşturuyor ama ben daha büyük balon şeklinde çiçekler bekliyordum o yüzden biraz hayal kırıklığına uğradım..Acaba benim japon fenerimde mi bir sorun var:)
heekese merhaba ,2009 yılından bu yana siteye üyeyim fakat aralıklı girebiliyorum.2009 da burdan bir arkadaştan alıp ektiğim japon fenerim bahçede karda buzda toprak altında kalıp yaz ayında tekrar filiz veriyor yetişmesi ve bakımı çok kolay sadece kendi haline bırakın:)))
umutyolcusu
01-08-2011, 17:16
Nisan gibi tohumdan yetiştirdiğim japon feneri 2 metreye ulaştı.Ancak çiçekleri oldukça küçük ve bir süre sonra minik balonlar oluşturuyor ama ben daha büyük balon şeklinde çiçekler bekliyordum o yüzden biraz hayal kırıklığına uğradım..Acaba benim japon fenerimde mi bir sorun var:)
Sayın Yılmaz Yalçın fenerler büyüdü mü,ilk başta minicik oluyorlar ama zamanla büyüyorlar.Benim fenerlerin içi boş gibi geldi bana dün gece Bursa'ya gittiğimde şöyle salladım kuruyan fenerleri ama:(
umutyolcusu
08-08-2011, 12:43
Benim fenerin ömrü tamam olmuş gibi.Kuruyan fenerlerde toplam 6 tane -3 tanesi minik-tohum olmuş.Bakımsız oluşuna göre yine de iyidir.
Çok arsız bir bitki, geçen sene dökülen tohumlar her yerde çimlenmiş..
Merhabalar acaba şuan elinde bu çiçegin tohumundan olan var mı.Veya bu seneki oluşacak tohumlardan bana gönderen olur mu.
Teşekkürler..
Sayın Sevgice Bayramdan sonra hazırlayacağım kargonuza 2 adet tohum ilave edebilirim.
Sn.serilaaa. Çok teşekkur ederim .Ama tohum geldi .İsteyen başka birine hediye ediniz.Seneye deniyecegim çimlendirmeyi.Kargomu unutmadıgınız için ayrıca teşekkür ederim.
Bol çiçekli günler dilerim.
sayın notülüsten sonra okudum burayı. daha aşık oldum bu sarmaşığa. umarım tohumlarından bize de düşer :)
acaba kök gelişimi açısından ne kadar büyüklükte bir saksı ister. orta boy bir saksı yeterli olur mu?
gülenmelek
07-03-2012, 10:32
acaba kök gelişimi açısından ne kadar büyüklükte bir saksı ister. orta boy bir saksı yeterli olur mu?
Bu soruya ben de katılmak istiyorum çünkü benim bitkim de ufak bir saksıda. Tamamen yetişebilmesi için ne kadarlık bir saksı lazım acaba ?
(Buradan, paylaştığı için Sevgili Mirbe'ye, bana ulaştırdığı için de Sayın Halil Bey'e teşekkürler ;) )
Seyfi Dağdeviren
07-03-2012, 18:29
Ben yetiştirmiştim.Orta boy saksı yeterlidir.
Bu bitkinin kudret narıyla bir akrabalığı var mı acaba? Geçen yıl ön balkonda büyük bir saksının içine kudret narı ekmiştim, ama büyüdüğünde rüzgarla birlikte mutfağa dolan yapraklarının kötü kokusu yüzünden söküp atmak zorunda kaldım...
Bu yıl yıldız çadırı tohumuyla aynı yere ekmişim. Çadırları boğduğu için yapraklarını biraz ayıkladığım japon fenerinde de aynı berbat koku mevcut... :dilli::dilli:
310062
yasminum
27-06-2012, 19:02
Merhaba. Ben de yetiştiriyorum balon otundan ama yapraklarında benekler var. Geçen sene de yetiştirmiştim, yine aynı sorun vardı. Çiçeklerinin çoğunu döküp çok az balon vermişti. Onlar da büyümedi.
Bu yıl yeniden deniyorum. Daha da ilerlememesi için ne yapmam lazım? Fikri olan var mı?
İki sene önce tohumdan yetiştirmiştim. Bu sene bahçede hemen hemen her yerden kendiliğinden japon feneri çıkıyor. Çabuk çimlenen dertsiz bir sarmaşık. 316591
Ben de uzun zaman yetiştirdim, toplarının görünüşü hep hoşuma gitmişti ama hiç de kötü koku almadım.
Tohumdan yetiştirdiğim japon fenerleri.Kızlarım arada izinle koparıp patlatıyorlar.
yasminum
08-08-2012, 15:20
Benimki çiçek açıyor ve pıt pıt dökülüyor.
Tek kök..
335886
Diğer bir kök..
335887
Bir bahçeye 2 kök yeter yani :rolleyes:
335888
toprak kız
17-10-2012, 11:04
çok güzeller ama mor fasulyelerde en az onun kadar güzeller adı nedir acaba?
Mor fasülyeler, bir çeşit selluka olan http://www.agaclar.net/forum/sarilicilar/2035.htm
Kurumuş hali de çok güzel.. :rolleyes:
346315
Tohum etkinliğine yollamak için kurumalarını bekledim..
Fakat; listeye bakılırsa yollayan çok var ;)
346318
maysan80
10-05-2013, 22:54
harika
japonfeneri
03-01-2014, 19:37
iyi günler. öncelikle bu konu buraya mı gider bilemedim ama ben japon fenerini burdan öğrendim :D onu için yine buraya geldim. lakin yeni üye oldum. arkadaşlar japon fenerim çok sulanmaktan olsa gerek toprağın başladığı yerden köke kadar çürümeler başladı. yapraklar artık yanlara salındı gövdede kendini taşımıyor. ne yapmam gerek ? umut var mı teşekkür ederim
YeniGine
04-01-2014, 00:00
Sayın japonfeneri; bildiğim kadarı ile japonfeneri bitkisi mevsimlik, artık kurumuş ve fenerlerin içinde tohum yapmış olması gerek. 246 nolu mesajda görüldüğü gibi. Umut var mı dediğiniz, tohumları alıp baharda sil baştan tekrar ekmemiz gerekiyor...
japonfeneri
04-01-2014, 00:54
öncelikle ilgilendiğiniz için teşekkür ederim YeniGine. lakin ben evde yetiştiriyorum. ve yaklaşık bir ay önce filizlendi. çok hızı bir şekilde gelişim gösterdi. ama bi yerden sonra büyümedi. bende çok sulamış olsam gerek yapraklar soldu. dibini eşelediğimde topraktan köke doğru çürümeler gördüm. ama bitki hala yeşil ondan sormuştum ne yapmam gerek diye?
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.