View Full Version : Echinopsis oxygona (Kaynana Topuzu)
Echinopsis oxygona (Kaynana Topuzu-Kaynana Yumruğu)
Herkeste olan bir tür ama başlığı yok.. :rolleyes:
Bu da benim kaktüsüm.. Tam çiçek açma zamanı..
Her yıl üzerinde bir çok tomurcuk olurken, bu yıl hiç hareket yok.. :mad:
Yavruların çokluğundan olduğunu tahmin ediyorum..
305197
2010 da eklediğim fotoğraf (http://www.agaclar.net/forum/647943-post207.htm)
Benim echinopsisimin de bu yıl tomurcukları az. Memnun değilim. :(
Yavruları sürekli ayırıp tek halde bıraktım hep, geçen yıl tek topuzdan 13 çiçek açmıştı, bu sadece 6 tane tomurcuk var.
bozo.0606
06-06-2012, 12:19
en sevdiğim kaktüs ama malesef bende yok. kocaman dört başlı birtane vardı ben askerdeyken soğuğa koyup dondurmuş benim çiçeksever.!!! canım ailem..
daha sonraları bir çiçekçide bulup yavru istedim, vermedi. nasıl çiçekçiyse artık..
sağolsunlar..
Bir tanıdığımız tek büyüterek futbol topu kadar yapmıştı, bu kaktüsü. Ben de onun gibi tek büyütüyorum. Bayağı irileşti ama daha çok var top kadar olmasına. 20-30 tane yavru vermiştir bu zamana dek, sürekli dağıttım. Bu sene yavru da çıkarmadı hiç.
Böyle toplu halde olanları da çok hoş görünüyor gözüme.
Üzerindeki kireç lekelerine çözüm bulamıyorum maalesef...
305203
305204
calandiva
06-06-2012, 13:01
en sevdiğim kaktüs ama malesef bende yok. kocaman dört başlı birtane vardı ben askerdeyken soğuğa koyup dondurmuş benim çiçeksever.!!! canım ailem..
daha sonraları bir çiçekçide bulup yavru istedim, vermedi. nasıl çiçekçiyse artık..
sağolsunlar..
Sayın bozo istediğiniz kaynana topuzu olsun, neden söylemediniz ki bana? tesadüfen gördüm mesajı:)
Sn. Bozo bende, başka saksılarda da köklü yavrular var.. Ama kargo ücretine değmez, bence etraftan bulmaya çalışın..
Ayrıca 3 büyükleri ayırmayı düşünüyorum..
Ağustos'da Gölbaşında yarış var, geleceğim.. O zamana kadar bulamaz da beklerseniz godamanlardan birini elden teslim edebilirim.. ;)
bozo.0606
06-06-2012, 18:37
sayın calandiva , sayın selis ;
ilginize çok teşekkür ederim. benim çok sevdiğim bir türdü. çiçekçiden şansımı tekrar deneyeceğim. olmazsa sizlere müracaat ederim artık.
sayın selis;
sayfanın konusu dışında ama, gölbaşı yarışları dediğiniz mogan gölündeki tekne yarışları herhalde.
bana gölbaşı çok uzak işten vakit ayırıp gitmem imkansıza yakın. ben gölbaşı na yaklaşık 90 km mesafedeyim.
yinede herşe için çok çok teşekkür ederim. sağolunuz..
sağolsunlar..
sn. bozo.0606 siz isterseniz gönderebilirim bende var her yıl muhteşem çiçekleriyle insanları hayran bırakıyor:)
bozo.0606
06-06-2012, 22:23
sn. bozo.0606 siz isterseniz gönderebiliorim bende var her yıl muhteşem çiçekleriyle insanları hayran bırakıyor:)
sayın GÜLŞEN ;
çok teşekkür ederim. önceki mesajımda da bahsettim şimdilik biryerden bulabilme ihtimalim var. sizin gibi çok değerli üyeleri şimdilik zahmete sokmak istemiyorum.
tekrar tekrar çok teşekkür ederim
ama olmazsa kapınızı çalarım artık..:D
bozo.0606
06-06-2012, 22:26
hiç Echinopsis oxygonam (Kaynana Topuzu-Kaynana Yumruğu) yokken bir anda üç tane oldu. hepiniz çok çok değerlisiniz. bu bile yeter bana..
Kaynana topuzu sürekli yanlardan yavru topuzcuklar doğuruyor . Bu yavru topuzları ne yapmalıyım ? Faydası veya zaraı varmı yavruların acaba . Anaç olan bu yıl ilk defa çiçek açtı , kısa da olsa çok muhteşem güzellikte :)
On beş sene sonra böyle olur.
:) eldivenlerimi aramaya koyulayım ben :) teşekkür ederim
merhaba ya bu kaktuse cok ilginc isim konmus/bu benimki bayagi tomurcuhlandi.bendeki ilk senesi.ne mutlu banaki ilk seneden cicek aciyo/ha bide bakin gercekten bu kaynana topuzumu?:)
evet türkan hanım kaktüsünüz kaynana topuzu çiçekli halinide görmek isteriz :p
rainbow_girl
11-08-2012, 01:38
Arkadaşlar kaktüsümün cinsini bir türlü bulamadım sanırım kaynana topuzu ama emin olamadım sizce öyle mi:confused:
burdakilerde çiçekli gördüm ama benimki hiç çiçek açmadı
mmanager
11-08-2012, 08:18
Bir tanıdığımız tek büyüterek futbol topu kadar yapmıştı, bu kaktüsü. Ben de onun gibi tek büyütüyorum. Bayağı irileşti ama daha çok var top kadar olmasına. 20-30 tane yavru vermiştir bu zamana dek, sürekli dağıttım. Bu sene yavru da çıkarmadı hiç.
305203
305204
evet aslında bu çiçeği büyütmek çok zor sürekli yavruluyor o zaman da kendi gövdesi büyümüyor bir de gelişen kökler yüzünden her yıl daha büyük bir saksıya dikmek gerek **** toprağını ve fazla büyüyen köklerini temizleyip yeni saksıya dikince de büyümeye devam ediyor.Yapı marketlede satılıyor bazen görüyorum aynı cins diye almıyordum bir tane alayım dedim bir de baktım sarı beyaz açmış daha küçük bir çiçeği var .Ara sıra gübre vermek gerek o zaman bir çok kere çiçek açıyor....Saygılarımla...
bozo.0606
30-08-2012, 14:39
artık benimde var, sonunda bulabildim.
dibinde bir çatlak var bu onu öldürür mü? kaktüsü çatlayan oldu mu? çatlağın resmini anlaşılır çekemedim.:o
Bozo0606, benim echinopsisim geçen baharda çatlamıştı, kaktüs-sukulent sayfamda resimleri vardı, o yarık zamanla kabuk bağladı, bir süre sulamayı kestim, daha sonra da sulama yaparken o bölgeye su değdirmemeye çalıştım.
bozo.0606
30-08-2012, 18:14
Benim kaktüsteki çatlak toprağa ulaşıyor, mecburen suyla muhatap oluyor. Ancak kaktüsde başka bir problem yok keyfi yerinde gibi. Anladığım kadarıyla sizdeki hala yaşıyor. Bekleyip görmek lazım..
bay tömürcek
30-08-2012, 19:41
Benim kaynana yumruğunu teyzem verdi yavru istemiştim al büyüğünü dedi bi an bakakaldım yüzüne şaşkınlıktan mutluluğumu tahmin edebilmişsinizdir sonra yüklendim kaynanamı getirdim eve üzerinde tüylü birşeyler vardı meğer çiçekmiş mubarecek bi açtı gelen giden ' töbe yarabbim ben 70 yaşındayım böle bişe görmedim :D ' diyodu ;) benimki o ilk açışından sonra 3 posta daha açtı şimdi 4. postaya hazırlanıyor :D yeni resmini çekince atarım ilk açtığındaki resmi var bitane şimdi onu yüklüyorum :p
328266
Benim kaktüsteki çatlak toprağa ulaşıyor, mecburen suyla muhatap oluyor. Ancak kaktüsde başka bir problem yok keyfi yerinde gibi. Anladığım kadarıyla sizdeki hala yaşıyor. Bekleyip görmek lazım..
Benimki de böyle çatlamıştı, toprağın altına dek uzanıyordu, o bölgenin toprağını biraz açtırdım. Son halide bu şekilde. Kaktüs büyüdükçe yara büyümüyor.
328348328349
4. mesajdaki, echinopsisim böyle açmıştı. 1.turda 6 çiçek açtı, 2. turda 5 çiçek açtı, şu an 3. tura geçti 2 tomurcuğu var. ;)
328350
bay tömürcek
01-09-2012, 20:07
Arkadaşlar kaynanamın yeni resimlerini çekip atarım demiştim çektim üzerinde tomurcuk dolu :D Özellikle selis ablaya sesleniyorum bu da teneke de dikili ;):p
bay tömürcek
01-09-2012, 20:17
Fotoğraflar hata veriyor yüklenmiyor ama yükleyeceğim ;)
bay tömürcek
01-09-2012, 20:31
328919
328920
328921
bay tömürcek
08-09-2012, 15:33
Arkadaşlar kaynana topuzumun çiçekleri bu sabah açtı :D 2 tane açtı biride bu akşam açar kesin :D
330428
330429
Gazi Barış
11-09-2012, 18:27
Anne ve Kızları:
330950330951330952330953330954
benim kaynana topuzum 5,6 senedir bende ,birsürü yavrusu var ama anneden ayırmadım ,çok güzel görünüyorlar ama çiçek açmıyorlar ,acaba nasıl çiçek açtırabilirim
bay tömürcek
12-09-2012, 10:13
Kışın kar veya don görmeyecek soğuk biryerde dursun üşüsün yani yazın bol bol ödüllendirir sizi :D
sayın tömürcek maşallah 4 kez çiçek veriyo inanılmaz.. görüntü muhteşem teyzenizin ellerini öpün lütfen ne bereketli bir kaktüs vermiş size.
bay tömürcek
12-09-2012, 12:09
Teşekkürler sibelim abla iyi dileklerin için ;)
Öperim tabi gerçekten de öyle bereketli ki üstü yavru ve tmurcuk dolu bi iki posta daha açacağını düşünüyorum teyzemin eli değdiği için böyle zannedersem :D
kışı şeffaf branda kaplı balkonda geçiriyor ,yani sadece üzerine kar ve yağmur yağmıyor ama soğuğu iliklerine kadar hissediyor
bay tömürcek
13-09-2012, 16:55
Allahallah açması lazım ozaman bi terslik var belki de yşı küçüktür..
geçen sene anneme verdiğim yavrusu bu sene çiçek verdi,sanırım benim kaktüsüm çiçek yerine yavru vermeyi tercih ediyor,geçen gün 4tane yavru ayırdım onları tek büyütmeyi planlıyorum belki ozaman çiçek verirler.
Gazi Barış
13-09-2012, 23:50
Benim kaktüsüm 6 senelik fakat yanlış hatırlamıyorsam 2. senesinde çiçek açmıştı. Bir sezonda kaç defa çiçek açtığını hiç takip etmedim yalnız o güzelim çiçeklerin akşam üzeri açıp sabahta güneşle beraber solması beni üzüyor, bir tam günü bile tamamlamadan elveda. Her sene yavruları bölüp eşe dosta veriyorum, hazır tutmuş kaktüse kimse hayır demiyor. Yavruların çiçekle pek alakası olduğunu düşünmüyorum, zamanında benim kaktüsü aldığım kişininkiler kafam kadarlar ve de yavrular saksılarda sıkışıklıktan üst üste binmiş durumdalar, üstüne üslük bir o kadar da çiçek çabası.
geçen sene anneme verdiğim yavrusu bu sene çiçek verdi,sanırım benim kaktüsüm çiçek yerine yavru vermeyi tercih ediyor,geçen gün 4tane yavru ayırdım onları tek büyütmeyi planlıyorum belki ozaman çiçek verirler.
Merhabalar. Sizlere danışmak istediğim bir konu için yazıyorum şuan.
Kaç yıllık olduğunu bilmediğim bir kaktüsüm var ve üzeri bol miktarda yavru form ile dolmuş durumda. her sene 2 tomurcuk vermekte. Bu sene yavrularından ayırmaya karar verdim.
http://a1210.hizliresim.com/12/c/dupuq.jpg
büyüklüğü açısından fikir oluştur için altındakinin 1lt'lik dondurma kabı olduğunu belirtmem kafi gelecektir sanırım. Sorularıma Gelebilirim sanırım şimdi;
* Ayırmak için doğru zamanda mıyım?
* Yavruları elle mi koparmalıyım yoksa keskin bir aletle mi?
* Yavruları çıkartır çıkartmaz yeni saksılarına dikmeli miyim?
* Saksı altına 3 cm çakıl taşı, üzerine kalın kum-odun ve yaprak çürüklerinden oluşan bir karışım uygun mudur?
* Şu yavru ayırmak için küçük diyebileceğiniz varmı?
aşağıdaki fotoğraf 2.bir açı sağlaması için eklemiştir.
http://a1210.hizliresim.com/12/c/dupxx.jpg
Şimdiden çok teşekkür ediyorum...
Sayın Blues88, bence yavruları ayırma işini önümüzdeki bahar aylarına erteleyin. Kaktüsler baharla birlikte dinlenme dönemini tamamlayıp gelişmeye başlarlar. Bu dönemde genelde saksı, toprak değişimi önerilir.
Sormuş olduğunuz sorulara kısaca yanıt vermeye çalışayım;
-Yavruları elle de kopartmayın. Keskin bir bıçağı dezenfekte edip kökleri zarar görmeyecek şekilde ana gövdeden ayırın. Elle kopartmanız durumunda dikenlerin elinizde kalın bir eldiven bile olsa elinize zarar vermesi sözkonusu ya da gazete kağıdıyla tutarsanız dikenleri kırılabilir.
- Ayırdığınız yavruları kesilen kısmı kuruyana kadar aydınlık ve kuru bir yerde bekletin. Kesilen kısım tamamen kuruyup kabuk bağlamış gibi görünene kadar beklemeniz gerekir.
- Her bir yavru için ayrı saksı kullanırsanız gövde çapına uygun küçük saksılar tercih edin. Altlarına saksı boyutuna uygun çakıl ya da kırık saksı parçaları koyup kaktüs toprağı ilave edin. Ağaç kabukları, odun uzun süre su tutar, özellikle yeni saksılanan bitkiler olduğundan çürümeye karşı korumanız gerekir.
- Yavrular resimden anlaşıldığı kadarıyla ayrılmayacak durumda değiller. Ben şahsen küme halindeki görüntülerini beğeniyorum kaktüslerin ama siz ayırmak isterseniz dediğim gibi bahar aylarında havaların biraz ısınmaya başladığı günleri beklemenizi öneririm bu işlemler için.
Kolay gelsin.
Çok teşekkür ediyorum, tavsiyelerinizi mutlaka göz önüne bulundurucam..
Echinopsis subdenudata..
Minik yavrusu dikenli çıkıyor..
hüseyindincer
29-05-2013, 13:46
Bu da benim kaynana topuzum, daha yenî geldi bana üzerindeki tomurcuğuyla birlikte inşallah çiçeğini görmek nasip olur
akçabardak
22-06-2013, 09:41
Bu da benim güzelim, üç sene önce dikmiştim, bu sene çiçek açtı.
Diktiğimde ceviz büyüklüğündeydi, şimdi portakaldan biraz daha büyük
ve yavruları da var, bir tane de ufak tomurcuk, açmak için sıra bekliyor.
Zafer İnandıklı
23-06-2013, 21:19
Ah bir de ömürleri kısa olmasa...
4 sene kadar önce almıştım kardeşimin evindeki saksıdan üç top. 2.5 yıl kadar önce yurtdışı tayinine gidince, Ankara'daki evimizin güneş alan bir penceresinin önüne öylece kaldı. 7 ay kadar, Ekim-Mayıs ayları arasında annemlerin arada bir sulaması suretiyle kalıyordu yerinde. Ancak ne yavrusu oldu ne de çiçek açtı. Yazları geldiğimde, öğleden sonra bol güneş alan bahçe balkonuma koydum ama pek tadı yok gibi. Saksıları küçücüktü. Toprakla tam dolu olmamakla birlikte resimdeki toprak kaba aktardım Mayıs sonunda. Kökten hemen sonraki bölümleri açık yeşil, normal mi bu durum acaba?
4 sene kadar önce almıştım kardeşimin evindeki saksıdan üç top. 2.5 yıl kadar önce yurtdışı tayinine gidince, Ankara'daki evimizin güneş alan bir penceresinin önüne öylece kaldı. 7 ay kadar, Ekim-Mayıs ayları arasında annemlerin arada bir sulaması suretiyle kalıyordu yerinde. Ancak ne yavrusu oldu ne de çiçek açtı. Yazları geldiğimde, öğleden sonra bol güneş alan bahçe balkonuma koydum ama pek tadı yok gibi. Saksıları küçücüktü. Toprakla tam dolu olmamakla birlikte resimdeki toprak kaba aktardım Mayıs sonunda. Kökten hemen sonraki bölümleri açık yeşil, normal mi bu durum acaba?
Kaynana topuzlarınız gayet sağlıklı. Saksı küçük ve yeterli güneş ve su alamayınca çok fazla gelişmiyorlar. Ben büyümeleri için küçük saksılara değil büyük saksılara tüm kaktüslerimi dikmeye çalışıyorum. En çok güneş alan yerde toprağı kurudukça su veriyorum. Gayet sağlıklı bir şekilde gelişiyorlar. Eski büyüklerin bir kısmı yer yokluğundan ve arkadaşlara verdiğim için kalmayınca yeniden büyüyenler çiçek açmaya başladılar. Resimleri küçültmeyi başarınca ekleyeceğim.
Merhaba Muda, ilginiz için teşekkür ederim.Aslında saksısı pek de küçük sayılmaz ama saksının tam boyutunu gösteren fotoğrafı bir türlü ekleyemedim. Ama büyük saksıdan kasıt derinliği az ama çapı büyük bir saksıysa evet bendeki doğru bir seçim değil o zaman. Sulamayı da bu sıcaklarda daha artırmalıyım demek ki. Fotoğraflarınızı sabırsızlıkla bekliyorum.
çılgın kaktüs
06-08-2013, 22:09
Uzun zamandır baktığım , şirin mi şirin kaktüsüm 1 hafta karanlık ortamda kaldıktan sonra bu hale geldi , şimdi ne yapsam kar olmuyor, bol ışık alan bir yerde bakıyorum ilk başta susuz kaldıgını düşünerek bolcana sulama hatasını yapmıştım ama şimdi akıllandım sulamıyorum, önceden daha şişman ve sağlıklı görünüyordu. ne yapabilirim de bu tatlı kaktüsü hayata döndürebilirim.? 432209
Kaktüsünüz hayatta zaten. bundan sonra güney cepheye bakan güneşli bir pencere önünde durmasından başka çare yok sanırım. Sizin de farkettiğiniz gibi ışık alamadığı için şekli bozulmuş. Kaktüsünüz geliştikçe değişebilir diye düşünüyorum.
Uzun zamandır baktığım , şirin mi şirin kaktüsüm 1 hafta karanlık ortamda kaldıktan sonra bu hale geldi , şimdi ne yapsam kar olmuyor, bol ışık alan bir yerde bakıyorum ilk başta susuz kaldıgını düşünerek bolcana sulama hatasını yapmıştım ama şimdi akıllandım sulamıyorum, önceden daha şişman ve sağlıklı görünüyordu. ne yapabilirim de bu tatlı kaktüsü hayata döndürebilirim.? 432209
Merhaba, diğer saksılara ekmiş olduğunuz minikler ne zaman çiçek açar **** açtı acaba?
Sevgili koski, çiçek açmaları için kaktüslerin belli bir olgunluğa ulaşması gerekiyor. Kaktüsünüz köklü halde başka bir saksıya geçirildiyse daha hızlı gelişecek, yeterli olgunluğa eriştiğinde çiçeklenecektir. Fakat yeni saksılanmış çelik köksüzse çiçeklenme süresi uzayacaktır.
Echinopsis oxygona bakımı ve çiçeklenmesi konusunda kolay bir türdür. Çiçeklenme için yeterli ışık, gerekli sulama ve toprak isteği sağlandığı taktirde sorun yaşamazsınız ama çiçeklenme için belli bir süre telaffuz etmek güç.
Dün akşam yağmur altında...
444973
444976
çok güzel bayıldım. kaç senede bu hale geldi?
Teşekkürler ediyorum. Bu bana komşu teyzeden "al ben değiştiremiyorum dikenlerinden" hediyesi. Sanırım 10 yılı geçkin. Seramik saksısını ise özellikle onun için kendim yaptım. Bir tane daha Echinopsis oxygonam var. Onu da kendi sayfamı açma fırsatım olunca artık…
Kaynana topuzumun saksı ve toprağını değiştirmek için uygun zamandamıyım?
Kaktüs bakımında uzmanlaşan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim..
Kaynana topuzumun saksı ve toprağını değiştirmek için uygun zamandamıyım?
Kaktüs bakımında uzmanlaşan arkadaşlar yardımcı olursanız sevinirim..
Normalde bahar döneminde değiştirirseniz daha uygun olur. Ancak ben fırsat bulduğum zamanlarda değiştirdiğim için şimdiye kadar problem olmadı. Hatta dün beş tane kaynana topuzu bir arada idi. Onları Bursa gezisinde isteyen arkadaşlara verebilmek amacı ile dün ayırdım. Hala daha yapacaklarım var. Kaynana topuzu oldukça dayanıklı bir tür kaktüs. Saksısını bir gün önceden sulayıp dikenlerinin batmaması için gerekli poşetler vs. ile üst tarafınıza elinizi koyup ters çevirerek saksının kenarını pençere kenarına yavaş yavaş vurarak bir bütün halinde çıkmasını sağlarsınız. Daha sonra istediğiniz saksıya nakledersiniz. Toprak bütünlüğü bozulmayacağı için çok problem olmaz.
Tohumları da böyle olurmuş bu güzelin ;)
462599
Bilginiz olsun istedim..
söğütsalkım
22-03-2014, 18:18
benim de bir kaynana topuzum var eskiden büyüyordu ama şimdi yavruladı yavrular büyüyor ama anne kaktüs büyümüyor sadece 3tomurcuk verdi kaktüsüm portakal büyüklügünde
benim de bir kaynana
topuzum var eskiden büyüyordu ama şimdi yavruladı yavrular büyüyor ama
anne kaktüs büyümüyor sadece 3tomurcuk verdi kaktüsüm portakal
büyüklügünde
Ana gövdenin büyümesi için yavruları ayırıyorlarmış. öyle okumuştum. Eğer sizde kaynana topuzunuz büyüsün istiyorsanız yavruları ayırın. Fakat bence yavrularıyla saksıyı doldurunca çok güzel gözüküyor.
söğütsalkım
25-04-2014, 19:42
teşekürler Hira.
ayomisan
29-04-2014, 13:12
merhaba, kaynana topuzu olan arkadaşlar, çiçek tomurcuğu gözlemlediniz mi?
geçen yıl bu zamanlarda tomurcuğu olan kaktüsümde bu yıl daha iyi baktığımı düşünüyordum ama sanırım olmadı. :(
Şuan direk güneş alan bir yerde değil. acaba direk güneş almasını sağlasam mı?
Benim kaynana topuzumda tam dikenlerin olduğu yerde tüylü tüylü küçücük oluşumlar var, sanırım tomurcuklar:) henüz cok küçük oldukları için ve
daha evvel bu kadar yakından görmediğim için emin olamıyorum. bulgur tanesi kadarlar. En sevdiğim 2 kaktüs, 1. kaynana topuzu, 2. paskalya
o nedenle açmasını en çok istediklerim onlar.
akçabardak
29-04-2014, 14:10
Kaynana topuzumun çiçek tomurcukları oluşmaya başlamış.
Geçen sene 3 tomurcuk vermişti ama sadece ikisi çiçek açtı, bu sene 6 tane tomurcuk görünüyor bakalım kaç tanesi çiçeğe dönüşecek, aslında saksısı değişmesi gerekir ama dikenlerinden bir türlü değiştiremiyorum, öyle aman aman bakım da yapmıyorum mandalin ağacının altında tutuyorum, yağmur yağdığı zaman sulanıyor yağmadığı zaman da çoğu zaman susuz kalıyor, sulamaya unutuyorum çünki, ara ara güneş alıyor, yarı gölgede arada aldığı güneş yeterli oluyor her halde ki bir şikayeti yok.
ayomisan
29-04-2014, 16:43
Benim kaynana topuzumda tam dikenlerin olduğu yerde tüylü tüylü küçücük oluşumlar var, sanırım tomurcuklar:) henüz cok küçük oldukları için ve
daha evvel bu kadar yakından görmediğim için emin olamıyorum. bulgur tanesi kadarlar. En sevdiğim 2 kaktüs, 1. kaynana topuzu, 2. paskalya
o nedenle açmasını en çok istediklerim onlar.
evet evet o tüycükler kesin çiçek tomurcuğudur :) gözünüz aydın :)
ayomisan
29-04-2014, 16:45
Kaynana topuzumun çiçek tomurcukları oluşmaya başlamış.
Geçen sene 3 tomurcuk vermişti ama sadece ikisi çiçek açtı, bu sene 6 tane tomurcuk görünüyor bakalım kaç tanesi çiçeğe dönüşecek, aslında saksısı değişmesi gerekir ama dikenlerinden bir türlü değiştiremiyorum, öyle aman aman bakım da yapmıyorum mandalin ağacının altında tutuyorum, yağmur yağdığı zaman sulanıyor yağmadığı zaman da çoğu zaman susuz kalıyor, sulamaya unutuyorum çünki, ara ara güneş alıyor, yarı gölgede arada aldığı güneş yeterli oluyor her halde ki bir şikayeti yok.
demek tomurcuklanmalar başlamış, benimkisinde olmadığına göre bu yıl açmayacak.... :(
maşallah sizinki de kocaman :)
ben gözüm gibi bakıyorum ondan açmaz.her gün fısfıslıyorum az az :( kuru görünce dayanamıyorum.
acaba üstündeki yavruları kopartsam çiçek açmasına yardımcı olur mu?
geçen yıl balkon kenarlarında dururken açmıştı ;)
akçabardak
29-04-2014, 17:38
Sevgili ayomisan ümitsizliğe kapılmayın bence daha yeni yeni tomurcuklanmaya başlamışlar benim ki bu sene erken başlamış olabilir.
Geçen senekiyle kıyaslarsak Haziranın 22 sinde açmış, tomurcuklanma dönemi ne zaman başladı ne kadar sürdü ilk defa geçen sene açtığı için, hiç beklemiyordum çiçek açmasını, hal böyle olunca da tomurcuklanma dönemini takip edemedim.
O yüzden sizde endişelenmeyin bence bakarsınız size sürpriz yapabilir, yavrular hakkında ise hiç bir fikrim yok benim 5-6 tane yavrusu var şu an üzerinde, öylece duruyorlar.
confuest
12-05-2014, 10:27
bu tür forumda herkeste var bir bende yok :)
ayomisan
13-05-2014, 19:19
bu tür forumda herkeste var bir bende yok :)
isterseniz sizin de olabilir. minik bir yavru yollayabilirim :)
confuest
14-05-2014, 16:52
isterseniz sizin de olabilir. minik bir yavru yollayabilirim :)
çok teşekkür ederim, sayın Zafer İnandıklı bey saolsun gönderdi kaynana topuzu bugün kargoyu aldım fotografını paylaşırım yakında burdan :D
Bu da benim, minicik boyuna bakmadan üzerinde 30'dan fazla yavru barındıran topuzum ;)
Çiçek açmaya yönelik bir girişimi olmasa da...
confuest
14-05-2014, 19:48
Bu da benim, minicik boyuna bakmadan üzerinde 30'dan fazla yavru barındıran topuzum ;)
Çiçek açmaya yönelik bir girişimi olmasa da...
sizinkisi tüm enerjisini yavrulamaya harciyor anlasilan çiçek açacak gücü kalmıyor :D
Sormayın :D
Zaten 'ben çiçek açacağım' dese bile neresinden açacak garibim, o kadar çok yavrusu var ki beni hayretler içinde bıraktı ;)
Ben de dua ediyordum, inşallah 1-2 yavru yapar diyordum, böyle gani gani kabul olacağını bilseydim birkaç da çiçek isteği eklerdim ama artık geç oldu :D
confuest
14-05-2014, 20:20
Sormayın :D
Zaten 'ben çiçek açacağım' dese bile neresinden açacak garibim, o kadar çok yavrusu var ki beni hayretler içinde bıraktı ;)
Ben de dua ediyordum, inşallah 1-2 yavru yapar diyordum, böyle gani gani kabul olacağını bilseydim birkaç da çiçek isteği eklerdim ama artık geç oldu :D
cok guzel bir görüntüsü olmuş ama bence böyle, çiçek açmasına gerek bile yok :p Benim de kaynana topuzlarım bugün elime ulaştı bakalım benimkiler napacak bu yaz :rolleyes:
Umarım sizin topuzlarınız da çok iyi gelişirler, seneye de kısmetse benim yavrular kadar çok çiçek verirler size :D
Bunlarda bendekiler... büyük olanı çiçek açacak sanıyorum, üzerinde tomurcuğa benzeyen şeyler var. emin değilim yinede.. ilk defa kaynana topuzum oldu;)
Umarım yakında açarak seni sevindirirler sevgili hira...
Bunlarda bendekiler... büyük olanı çiçek açacak sanıyorum, üzerinde tomurcuğa benzeyen şeyler var. emin değilim yinede.. ilk defa kaynana topuzum oldu;)
4. boğumun üst kısmındaki kabartı kesinlikle çiçek.
24 saatlik ömür...
501969
501970
501971
melek yüzlü
17-06-2014, 13:15
İyi günler arkadaşlar,
Benim kaynana topuzumu kışın arkadaşım kendi kaktüsünden getirdi. Hediye olarak. Kendisi bir bardağın içine dikmiş. Orda büyümüş. Şu anda bardağın her tarafını doldurdu. Fakat getirdiğinde böyleydi. Üstünde 10 yavrusu vardı. Ben balkonuma koydum. Kuşlar oynarken düşürmüş ve 10 yavrudan sadece üç tane kaldı ve bende hiç büyümedi. Evim güney cephe gayet iyi güneş alıyor. Nedeni ne olabilir?
İyi günler arkadaşlar,
Benim kaynana topuzumu kışın arkadaşım kendi kaktüsünden getirdi. Hediye olarak. Kendisi bir bardağın içine dikmiş. Orda büyümüş. Şu anda bardağın her tarafını doldurdu. Fakat getirdiğinde böyleydi. Üstünde 10 yavrusu vardı. Ben balkonuma koydum. Kuşlar oynarken düşürmüş ve 10 yavrudan sadece üç tane kaldı ve bende hiç büyümedi. Evim güney cephe gayet iyi güneş alıyor. Nedeni ne olabilir?
Üzerindeki yavrular pek kuşların oynayarak düşürebileceği kadar zayıf olmaz. Başka bir sorun olmadığından eminmisiniz? Bardak dediğiniz nedir, altında delik var mı, drenaj sağlanıyor mu? Ana bitkinin durumu nasıl? Sağlıklı görünüyor mu? Çok suluyor olabilirmisiniz?
Bir resim koysaydınız daha iyi olurdu.
Buyrun bunlarda benden:) Mutlu sonu görmeden asla ölmiycem demiştim:)
Bendekileri kışın soğuk görmesine rağmen ne yavruluyor, ne de açıyor. Tam gün güneş almıyor ondan mıdır acaba?
kaktüsçü
16-07-2014, 21:57
Bu seneki gözdemiz:
http://oi58.tinypic.com/oifwp5.jpg
Kaktüs çoğaltmayı da öğrendim sonunda:) bakarmısınız mini minikler... kök yaptıklarına eminim.
çiçeksever
18-07-2014, 13:24
Kaktüsüm yavruların dengeyi bozmasından yere düştü.1 dilimi zedelenmiş.Kaktüse zararı olur mu?
Kaktüsüm yavruların dengeyi bozmasından yere düştü.1 dilimi zedelenmiş.Kaktüse zararı olur mu?
Sayın Çiçeksever; Kaktüsler çok dayanıklı bitkiler. Kısa zamanda kendisini toparlayacaktır. Düştüğüne göre toprak az kaldı kaktüsler daha ağır sanırım. Gerekirse saksısını büyütürseniz daha iyi olur.
Bendekileri kışın soğuk görmesine rağmen ne yavruluyor, ne de açıyor. Tam gün güneş almıyor ondan mıdır acaba?
Kaktüsleriniz sağlıklı bir görüntü veriyorlar. Bazı kaktüsler az veya hiç yavru vermediği gibi bazıları ise sinir bozucu bir şekilde çok yavru veriyor. Yeterli büyüklüğe ulaşınca şartlar da müsait ise çiçek açıyorlar. Bendeki kaynana topuzlarının daha yeni çiçek tomurcukları oluşturduklarını dün gördüm. Sizdeki büyüklükteki kaktüsler ise elma büyüklüklerine ulaşmasına rağmen herhangibir hareket görmedim. Hepsi aynı şekilde bakıldıkları halde. Kaynana topuzu güneş alan havadar bir yere konulduğu zaman sanki daha iyi çiçek veriyor.
Ilginiz için teşekkürler Muda. Sabah güneşini direkt aldığı cumbaya koydum. Bakalım sonuç ne olacak?
Merhaba,
Bu kaktüsü bana geçen yıl kardeşim getirdi. Adını da Haydar koymuş :-) ilk geldiğinde küçük bir yumru gibiydi. Büyüdü, saksısını da değiştirdim. Aşağı yukarı on günde bir suluyorum. Yalnız sadece boyuna uzuyor. Daha yavrusu da yok. Enine hiç büyümez mi? Böyle uzayarak kırılacak diye korkuyorum. 13 cm oldu. Yüklediğim resim nisan ayından. Yeni halinin fotografını yükleyemedim, hata veriyor. Kaktüsün üzeri uzun cubuk gibi oldu.
Merhaba,
Bu kaktüsü bana geçen yıl kardeşim getirdi. Adını da Haydar koymuş :-) ilk geldiğinde küçük bir yumru gibiydi. Büyüdü, saksısını da değiştirdim. Aşağı yukarı on günde bir suluyorum. Yalnız sadece boyuna uzuyor. Daha yavrusu da yok. Enine hiç büyümez mi? Böyle uzayarak kırılacak diye korkuyorum. 13 cm oldu. Yüklediğim resim nisan ayından. Yeni halinin fotografını yükleyemedim, hata veriyor. Kaktüsün üzeri uzun cubuk gibi oldu.
Haydar! yeterli ışık alamadığından bu duruma gelmiş. Güneşli, aydınlık bir yere alın.
Haydar:) Bizimkide Hıdır olsun bari:) Bakın şunun yaptığına! ben bayram boyunca evde yokum ve göremeyeceğim çiçeğini:(
Bu arada Haydar'ın saksısını çok beğendim:) maşallah.
Selamlar,
Bu dikenli güzeli pazarda tek başına görünce dayanamadım sordum 5 liraya bırakırım dedi pazarcı dayanamadım aldım, fiyat bana çok uygun geldi de bir sevindirik olmuş halde eve döndüm :D
Sorum şöyle ben kaktüs acemisiyim, toprağını değiştirmemi tavsiye eder misiniz bu vakitte, bir de değiştir derseniz misal kökünü bir süre kurutmak gibi işlemler yapmalı mıyım?
Son olarak muhabbet kuşlarımın gübrelerini biriktiriyorum, ekleyebilir miyim toprağına?
Saygılar
Selamlar,
Bu dikenli güzeli pazarda tek başına görünce dayanamadım sordum 5 liraya bırakırım dedi pazarcı dayanamadım aldım, fiyat bana çok uygun geldi de bir sevindirik olmuş halde eve döndüm :D
Sorum şöyle ben kaktüs acemisiyim, toprağını değiştirmemi tavsiye eder misiniz bu vakitte, bir de değiştir derseniz misal kökünü bir süre kurutmak gibi işlemler yapmalı mıyım?
Son olarak muhabbet kuşlarımın gübrelerini biriktiriyorum, ekleyebilir miyim toprağına?
Saygılar
Üstadlar yardımcı olabilir misiniz heyecanımdan duramadım yine yazdım en büyük kaktüsüm bu benim de ;) diğerleri 1 saksıda 4 tane yavru, hurma kadar var yoklar, buna pek bir özendim :rolleyes:
Toprağını değiştirmenize gerek yok Sayın Suara, gayet iyi görünüyor kaktüsünüz. Yanlızca fazla sulanmış galiba, toprağı iyice kuruduktan sonra sulamayı tekrarlayın.
Kuş gübresi konusuna gelince, ben hiç denemedim; sadece yapısının fazla asidik olduğunu biliyorum. Çok fazla miktarda kullanımı uzun vadede sorun yaratabilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Toprağını değiştirmenize gerek yok Sayın Suara, gayet iyi görünüyor kaktüsünüz. Yanlızca fazla sulanmış galiba, toprağı iyice kuruduktan sonra sulamayı tekrarlayın.
Kuş gübresi konusuna gelince, ben hiç denemedim; sadece yapısının fazla asidik olduğunu biliyorum. Çok fazla miktarda kullanımı uzun vadede sorun yaratabilir. Dikkatli olmakta fayda var.
Çok teşekkür ederim Sn Sakdag, iyi durumda olmasına çok sevindim ;)
Selamlar,
Saygılar
Sayın Suara;
Kaynana topuzu ile ilgili geçen yıl başımdan geçen bir olay var. İki arkadaşa geçen yıl iki ayrı saksıya dikerek kaynana topuzu vermiştim. Bir süre sonra bende ve başkasında olan kaynana topuzlarının büyüdükleri halde bu ikisinin büyümediklerini gördüm. Sebebini uzun süre çözemedim. Bir tanesini ölmesi nedeni ile saksısını alarak köklendirdiğim başka bir çiçek diktim. Büyümesini beklerken bir süre sonra bozuldu ve öldü. Başka bir çiçek daha diktim. O da bir süre sonra bozuldu ve öldü. Özellikle gidip sordum. Mutlaka bir sebebinin olduğunu her şey hazır vaziyette verdiğimi ancak her üç çiçeğin de ölmesinin sonradan eklenen bir şeyin bitkileri öldürdüğünü söyledim. Bir süre düşündükten sonra iyi olur diye biraz güvercin gübresi eklediklerini söyledi. Ben de hatırladım. Güvercin gübresini görünce gayri ihtiyari atmıştım.
Diğer saksı da bende bir yılda hemen hemen hiç büyümedi. Yanına telgraf çiçeği dikmiştim. Yeşil telgraf çiçeği de çok güçlü olmasına rağmen hiç gelişemedi. Uygun bir zamanda topraklarını değiştireceğim.
Daha önce de kuşlara verdiğim güvercin gübresinden bir sürü minik beyaz kurt olduğu için bir daha kullanmamıştım. Güvercin gübresi gibi kuş gübreleri kuvvetli ve sanırım asit oranı da çok yüksek. Özellikle yırtıcı hayvanların gübreleri demiri eritebiliyor. Yedikleri hayvanları sindirebilmesi için çok yüksek asit içermekteler. Eğer kuş gübresi kullanmak istiyorsanız dışarıda toprakta bir yere biraz çukur açıp zaman zaman orayı sulayarak yanmasını ve asidini atmasını sağlayınız. Yanmamış gübreler ağaçları bile kurutuyor ise bizim minik bitkilerimize ne yaparlar.
Sayın Suara;
Kaynana topuzu ile ilgili geçen yıl başımdan geçen bir olay var. İki arkadaşa geçen yıl iki ayrı saksıya dikerek kaynana topuzu vermiştim. Bir süre sonra bende ve başkasında olan kaynana topuzlarının büyüdükleri halde bu ikisinin büyümediklerini gördüm. Sebebini uzun süre çözemedim. Bir tanesini ölmesi nedeni ile saksısını alarak köklendirdiğim başka bir çiçek diktim. Büyümesini beklerken bir süre sonra bozuldu ve öldü. Başka bir çiçek daha diktim. O da bir süre sonra bozuldu ve öldü. Özellikle gidip sordum. Mutlaka bir sebebinin olduğunu her şey hazır vaziyette verdiğimi ancak her üç çiçeğin de ölmesinin sonradan eklenen bir şeyin bitkileri öldürdüğünü söyledim. Bir süre düşündükten sonra iyi olur diye biraz güvercin gübresi eklediklerini söyledi. Ben de hatırladım. Güvercin gübresini görünce gayri ihtiyari atmıştım.
Diğer saksı da bende bir yılda hemen hemen hiç büyümedi. Yanına telgraf çiçeği dikmiştim. Yeşil telgraf çiçeği de çok güçlü olmasına rağmen hiç gelişemedi. Uygun bir zamanda topraklarını değiştireceğim.
Daha önce de kuşlara verdiğim güvercin gübresinden bir sürü minik beyaz kurt olduğu için bir daha kullanmamıştım. Güvercin gübresi gibi kuş gübreleri kuvvetli ve sanırım asit oranı da çok yüksek. Özellikle yırtıcı hayvanların gübreleri demiri eritebiliyor. Yedikleri hayvanları sindirebilmesi için çok yüksek asit içermekteler. Eğer kuş gübresi kullanmak istiyorsanız dışarıda toprakta bir yere biraz çukur açıp zaman zaman orayı sulayarak yanmasını ve asidini atmasını sağlayınız. Yanmamış gübreler ağaçları bile kurutuyor ise bizim minik bitkilerimize ne yaparlar.
Sevgili Muda, yazdıklarınızı okudum da bir ah dedim şimdi...
1buçuk ay kadar önce bahsini ettiğim 4 yavruyu torf+kum+kuş gübresi karışımına dikmiştim, demek ciddi hata yapmışım. Uyarınız için çok teşekkür ederim, zaten 3 saksı çiçeğim var ben de gözlerinin içine bakıyorum, kaş yapayım derken göz çıkarıyormuşum.
Renklerine, dikenlerine, toprağa tutunmalarına bakınca dönülmez bir aşamada olmadığımı tahmin ediyorum yavrular için ne dersiniz, kaktüs toprağı temin edip değişim yapmamı önerir misiniz?
Toprak değişiminden sonra yavrularda gerileme var mı ? Büyüme gelişme var mı ? Bu kadar süre sonra eğer bitkileriniz gelişiyor ve herhangibir bozulma belirtisi yok ise sadece gözlemlemenizi bozulursalar toprağını değiştirmenizi önerebilirim.
Bendeki kaktüslerimin toprağını değiştirirken bir arkadaşımın bahçesinde bulunan geçirgenlik durumu yüksek kumlu bir toprak, bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi ve torftan oluşan karışıma dikiyorum. Kaktüs özellikle kaynana topuzu her türlü bahçe toprağında tabi yüksek oranda su tutanlar hariç çok güzel bir şekilde gelişiyorlar.
Toprak değişiminden sonra yavrularda gerileme var mı ? Büyüme gelişme var mı ? Bu kadar süre sonra eğer bitkileriniz gelişiyor ve herhangibir bozulma belirtisi yok ise sadece gözlemlemenizi bozulursalar toprağını değiştirmenizi önerebilirim.
Bendeki kaktüslerimin toprağını değiştirirken bir arkadaşımın bahçesinde bulunan geçirgenlik durumu yüksek kumlu bir toprak, bahçe toprağı, yanmış hayvan gübresi ve torftan oluşan karışıma dikiyorum. Kaktüs özellikle kaynana topuzu her türlü bahçe toprağında tabi yüksek oranda su tutanlar hariç çok güzel bir şekilde gelişiyorlar.
Alakanız için tekrar teşekkür ederim Sn Muda.
Yavrularım bu şekildeler, gerileme olmadığı gibi gözşe görülür bir gelişme de yok. Tavsiye ettiğiniz gibi bir süre gözlemleyeceğim.
Saygılar
redbullah
07-08-2014, 23:46
Sayın suara,kuşlar ayrı bir imkanları olmadığı için idrarlarını dışkılarıyla beraber atarlar.Bu nedenle gübreleri yoğun asidik olurlar(Üre-Ürik asit).En az bir sene bekledikten sonra kullanılabilir hale gelir ama yine kaktüslerde değil.Kaktüsler fazla azot içeren gübreleri sevmezler.Hazır satılan sıvı kaktüs gübrelerini incelerseniz,çok az azot olduğunu görürsünüz.Bu nedenle kaktüsleriniz için öncelikle kuş ürünü gübrelerden kaçının.Toprağına gelince hazır satılanlara para vermeyin.Çiçek toprağını 3/1 ve kumu 3/2 oranında karıştırın(Deniz kumu olmaz).Eskiden inşaatlarda deniz kumu kullanılıyordu.Artık tamamı tatlısu kumu.Bir inşaattan alacağınız bir kilo kadar kum size yeterde artar bile.Bu karışımın içerisine bir kaç avuçta mangal kömürü tozu atın(Mantar ve bakterileri engeller).Oldu size kaktüs toprağı.Saksının altına tabak koymayın.Titizliğinizden dolayı koyacak bile olsanız öyle sulayınki tabakta su kalmasın.Kaktüslerin toprağı suyu bünyelerinde tutmamalı.Koyduğunuzda hemen en alttan akıp gitmeli(Drenaj deniyor)Susuzluk kaktüsü öldürmez ama,toprağında çamur şeklinde kalmış olan su,ya çürütür,ya da öldürür.
Kaktüslerinizi güle güle büyütün derken,sizede esenlikler diliyorum..
Sayın suara,kuşlar ayrı bir imkanları olmadığı için idrarlarını dışkılarıyla beraber atarlar.Bu nedenle gübreleri yoğun asidik olurlar(Üre-Ürik asit).En az bir sene bekledikten sonra kullanılabilir hale gelir ama yine kaktüslerde değil.Kaktüsler fazla azot içeren gübreleri sevmezler.Hazır satılan sıvı kaktüs gübrelerini incelerseniz,çok az azot olduğunu görürsünüz.Bu nedenle kaktüsleriniz için öncelikle kuş ürünü gübrelerden kaçının.Toprağına gelince hazır satılanlara para vermeyin.Çiçek toprağını 3/1 ve kumu 3/2 oranında karıştırın(Deniz kumu olmaz).Eskiden inşaatlarda deniz kumu kullanılıyordu.Artık tamamı tatlısu kumu.Bir inşaattan alacağınız bir kilo kadar kum size yeterde artar bile.Bu karışımın içerisine bir kaç avuçta mangal kömürü tozu atın(Mantar ve bakterileri engeller).Oldu size kaktüs toprağı.Saksının altına tabak koymayın.Titizliğinizden dolayı koyacak bile olsanız öyle sulayınki tabakta su kalmasın.Kaktüslerin toprağı suyu bünyelerinde tutmamalı.Koyduğunuzda hemen en alttan akıp gitmeli(Drenaj deniyor)Susuzluk kaktüsü öldürmez ama,toprağında çamur şeklinde kalmış olan su,ya çürütür,ya da öldürür.
Kaktüslerinizi güle güle büyütün derken,sizede esenlikler diliyorum..
Çok sağolun ne güzel açıklamışsınız, tereddüt edeceğim hiçbir nokta kalmadı ;) Kuş gübresi ile ilgili hem sizden hem Sn Muda dan kaktüslerimin neredeyse kesin şekilde zarar görebileceğini öğrendiğim için içim rahat etmeyecek, yarından tezi yok kurtulayım saksıdaki topraktan.
Saygılar
Yavrular gayet sağlıklı görünüyorlar. Bahsettiklerim ise normal boyutlarından daha küçülmüşlerdi. Parlaklık ve canlılık mevcut değildi. Uzun süre ne olduğunu anlayamamıştım. Sizin kaktüslerde bir sorun gözükmüyor. Problem olur ise değiştirirsiniz.
sinan yavuzz
24-11-2014, 23:47
Çevremde arayıp da bulamadığım bir kaktüs türü :/ Hepinizin çiçeklerine maşallah hayran kalmamak elde değil :)
Lady_silk_
03-04-2015, 17:11
Merhabalar bu cinsin binominal ismini bulamadim .. Echinopsis turevlerinden biri gibi gözüktü gözüme ... Yardımcı olabilecek olan varsa sevinirim...
Emin olamıyorum ama sanırım tomurcugumuz yok bu yıl... Haklı nedenlerimiz var ama.. 20 tane yavru yapmaya calışıyoruz :o
Emin olamıyorum ama sanırım tomurcugumuz yok bu yıl... Haklı nedenlerimiz var ama.. 20 tane yavru yapmaya calışıyoruz :o
Yavrular çiçeğe engel değil. Bitkinizi bol güneş alan yere koyunuz. Tomurcuklanacaktır.
Geçen yıl durduğu yerde duruyor hocam, 10 tane çiçek açmıştı o zaman.
Geçen yıl durduğu yerde duruyor hocam, 10 tane çiçek açmıştı o zaman.
Belki size gelene kadar bol güneşte duruyordu :). Suyu da çok çok az verelim. Bol güneş alırsa mutlaka çiçeklenecektir. Yıllardır bakarım bu bitkiye. Hiç yoksa 15 tane var. Hepsi de son üç haftadır sürekli çiçekte. Günde en az 4 saat oğle güneşi alırlar.
Serada çadırın içindeydi aldıgımda :) Neyse.. Bu sene özel kaktüs besinimizde var... Açmasada olur ayrıca :) pamuk pamuk bişeyler var sanki, açar belkide.
Erdem 01
29-07-2015, 14:51
Kaktüsü kumlu su geçirgen yumuşak toprağa dikeceksiniz. Saksı delikleri suyu iyi geçirsin. Güneşi çok sever. Bol güneşli yerde tutarsanız çiçek ve gelişmesi iyi olur. Kışın çok Soğuk don olan bölgede ev içine alın. Üzerindeki yavruları koparıp alt kısmı toprağa girecek biçimde dikin köklenip gelişmeye başlar. Böyle çoğaltılır. Çiçekler gece açar 1 gün kalır sonra solar. Beyaz ve pembe açan çeşidi var. Beyaz çeşidin dikenleri daha küçük, pembenin daha iri dikenli.Çiçek geçince dibinden koparıp toprağına karıştırın. Çiçekli sıvı gübre verin. Çok sulamayın. Bırakın toprak iyice kurusun korkmayın zarar gelmez. Aşırı sulamada, sürekli nemli toprakta çürüme yapar. Hayvan gübresi çok kullanmayın. 2 yıl beklemiş yanmış olanları çok az toprağa karıştırın. Gerek bile yok. Evdeki sebzeleri saksıya koyup üstüne toprak koyup nemli bekletin çürüsün bu toprağı kullanın.
Çok teşekkür ederiz, güzel bilgiler. Yanlış anlamadıysam çiçek solduktan sonra toprağına karıştırın dediniz. Amacımız ne burda? Ayrıca o sebzeleri ne kadar bekletmemiz gerekir tam anlamıyla çürüdüklerinde mi kullanacagız? Benim kayınvalidem muz kabuklarını, patates kabuklarını falan evdeki saksılara koyar, çiçeğe vitamin olacakmış.. Eve sinek dolar :o
Erdem 01
30-07-2015, 09:33
Bu işleme yabancı adıyla kompostlama diyoruz. Çürümüş besinli humuslu toprak elde etmek diğer adıyla. Doğal gübreli yumuşak toprak elde etmek. Yaklaşık 1 yılda toprağı iyileştirir. Yapmasanız da olur sıvı gübreler kullanabilirsiniz. Kum çoğunluklu toprak olsun yeter. Bitkiler yaprak,dal,çiçek, kabuklarını döker, böcek hayvanlar ölür. Çürür toprağa karışır. Azot, fosfor,potas yeniden kullanır. Doğa kendini böyle yeniler. Oluşan Sinekler, çürümeye gelen sirke sineği gibi sinekler. Bulunduğu toprağı nemsiz kuru bırakırsanız bir süre sonra yok olur.
2 yıl kuzey cephede kalıp da hiç gelişmeyen kaktüsüm 2 aydır doğu cephesinde ve üzerinde de bir sürü yavrusu var :D yani sanırım yavru
569126
Erdem 01
13-08-2015, 10:41
Güneşli yeri çok sever. Çiçek açması ve gelişmesi için güneşli yer gerekir. Toprağı kumlu su geçirgen toprak olsun. Sürekli her gün sulamayın. Bir kez sulayın sonra bulunduğu güneşli yere göre 10 gün sonra. Güneşte kalma saati az ise 10-15 günde bir sulayın. Korkmayın kuraklığa dayanıklıdır. Sürekli aşırı sulu toprakta kökleri ve içi çürümeye başlar. Kendisine benzeyen üzerinde yavrular verir. Yavrular iyice irileşip kökler görünüyorsa ayırıp toprağa yerleştirin. Çiçek olacaksa siyah gri renkli tüylü bir uzantı oluşturur güneş uygunsa zurna şeklinde büyütür açar.
Ben 3-4 günde bir suluyorum. Şuan elimde en sevdiğim kaktüslerim var, paskalya, yılan, ve echinopsis. Kaybetme korkusu var, geçen kıştan yara kaldı içimde :o 10 gün susuz bırakmaya korkarım :) Yavrulardan 1- 2 tanesini yedeklemek adına ayırmak istiyorum ama kararsızım.
Ben 3-4 günde bir suluyorum. Şuan elimde en sevdiğim kaktüslerim var, paskalya, yılan, ve echinopsis. Kaybetme korkusu var, geçen kıştan yara kaldı içimde :o 10 gün susuz bırakmaya korkarım :) Yavrulardan 1- 2 tanesini yedeklemek adına ayırmak istiyorum ama kararsızım.
3-4 günde bir sulama aşırı fazla. Susuzluktan hiç bir şey olmaz bu kaktüse. ben haftalrca susuz bırakırım buruştuğuna dahi şahit olmadım.
İri bir echinopsisi keserseniz içinde ne kadar çok sıvı barındırdığına hayret edersiniz. sadece bir kesikten bile dünya kadar sıvı bırakıyor.
Yavrular ise toprağa düşseler bile hemen kök salarlar.
Bu sene saksılanmış küçük echinopsisler...
571078
Erdem 01
16-08-2015, 15:11
Kaktüs yavrularının büyütülmesi.
Erdem 01
12-04-2016, 21:10
Anaç kaynana Topuzlarım. Yaşları belki 20 yıldan fazla. Soldaki pembe çiçekli Echinopsis Oxygona. Sağdaki beyaz çiçekli Echinopsis Eyriesii. En alttaki Beyaz çiçek açmış hali. Dikenleri birinde büyük diğeri küçük.
Echinopsis oxygona (Kaynana Topuzu)..
Tomurcuklu halleri..
607208
607209
607210
Dumlupınar
22-04-2016, 16:13
Apartmanımızın bahçesinde bir kovanın içine dikili kaktüsümüz.Bu yıl çok açacak gibi görünüyor.Açmayı bekleyen çok tomurcuğu var...
Erdem 01
24-04-2016, 20:41
İlk çiçekler.
Erdem 01
15-05-2016, 10:10
Beyaz çiçekli açtı. Gece açıyor diğer akşama kadar açık kalıyor bir günlük güzellik.
Echinopsis Subdenudata
Limonsu muhteşem bir kokusu var.
Bunların sadece 24 saatlik ömürlerinin olması gerçekten üzücü. Çiçeğinin tadına varamadan solup gidiyor.
Beyaz çiçekli echinopsisimin çiçeği bu gece teşrif buyurdular, kendileri güzelliklerinin yanısıra bir gecelik gelin (epiphyllum oxypetalum) kokusuna da sahip, harika bir şölen sunuyorlar şu an... ;)
613856
akçabardak
31-05-2016, 21:30
Bu gece biz de çiçeklerimizi açtık ;)
615527
615528
Zafer İnandıklı
03-06-2016, 17:02
Yorumsuz.
Bu tohumlar çiçeğin içinden çıkıyo ayrımı veriyor acaba
hakanersoz
19-09-2016, 19:00
Ben de tek büyütme taraftarıyım,2 yıl içerisinde bu boyuta ulaştı. (Pembe Çiçekli)
Merhaba arkadaşlar
Bursa da "kaynana topuzu" satan bir yer varmı?
Birkaç çiçekçiye sordum ama anlamadılar.
melisaaa
19-11-2016, 11:32
*** bende yeni katıldım aranıza.
Herkese merhaba,
Güneş gören bir pencere önünde duran bir kaynana topuzum var. Üzerinde çiçek tomurcuğu oluştu. Fakat uzun süredir tomurcuk aynı şekilde duruyor. Heyecan ve merakla her gün kontrol ediyorum ama herhangi bir gelişme olmadı. Tomurcuğun çiçeğe dönüşmesi ne kadar sürüyor? Şimdiden teşekkürler :)
Şükran45
02-05-2017, 15:02
Sonunda Ankara'ya bahar geldi...
Şükran45
02-05-2017, 15:07
Çiçeğimiz kendisinden büyük... Taşıyamıyoruz... :p
Merhaba,
Benim kaktüsüm de açtı sonunda :rolleyes:
Dumlupınar
06-06-2017, 14:55
15 yıl kadar önce apartman komşumun hediye ettiği ve küçük saksısından büyük bir kovaya aktardığım kaynana topuzu ilk kez bu kadar güzel çiçeklendi.
Apartman bahçemizin 1 günlük güzelliği...
Fotoğraflar bu sabah çekildi.
Bir günlük görsel şölen...
Beyaz çiçekli ve yoğun kokulu echinopsisim, şu an... ;)
654457
çiçeksever
08-08-2017, 16:06
Kaynanam topuzlarından biri 3 çiçek açmaya başladı.
çiçeksever
09-08-2017, 08:05
Dün 4 gibi yağmur yağdı. Onun etkisi var mı bilmiyorum fakat eve gittiğimde çiçeklerin geçmeye başladığını gördüm. Bu da Bir gecelik gelin gibi.
Fatih_Soydemir
12-08-2017, 10:47
bu türler 1 gün yaşar 1 günden fazla yaşayabilmesi için havanın soğuk olması lazım açtığında. 16 derece hava sıcaklığına denk gelen çiçeklenmede 4 gün açık kaldığını gördüm. topuzun aşırı büyümesini istiyorsanız üzerinde yavru barındırmayın yavrular gelişimi dengesizleştiriyor. 44 cm boya sahip bendeki topuz, çelik yok üzerinde tek açışta 30 çiçek açabiliyor aynı anda bu sene beslenmeye çektim gübreli harç ile seneye çok iyi bir gelişim göstereceğine eminim. Beyaz ve Kırmızı açan türü elimde mevcut değil bu türün ama olsaydı çok güzel bir dekoratif görüntü elde edebileceğime inanıyorum.
çok uzun vadeli çiçeği dayanan değişik türler mevcut bahçesi olanlara sayfamda bakmalarını isterim 1 hafta gideni 3 gün dayananı 20 gün gideni mevcut ve hepsi bir birinden güzel.
Beş yıldır bakıyorum ve ilk defa çiçek açtı. Bir taneydi çiçeği. Günlerdir açmasını bekliyordum. Akşam hava kararınca açtı ve ertesi gün öğlene varmadan söndü. Kokusu mu? Koklamaya kıyamadım ki...
Dumlupınar
17-05-2018, 12:16
Apartman bahçemizdeki kaktüsümüz tam güneş gören alanda dün çiçeklenmeye başladı.
Dumlupınar
17-05-2018, 12:17
Bugün çiçeklenmemiz hızlandı.Çiçeklerin hemen solmaması için saksıyı yarı gölgeli ağaç altına aldım...
çiçeksever
18-05-2018, 09:21
Maşallah çiçekten kaktüs gözükmüyor.
Mesut Temiz
18-05-2018, 14:46
Hemen herkeste olduğu gibi, bende de bu kaktüsten bol miktarda var... Yalnız bendeki kaktüsler aklımda "echinopsis silvestrii" olarak kalmış... İnternetten az önce çok sayıda resimlerine de baktım, aralarında bir fark göremiyorum... Farkı bilen varsa hepimizi bilgilendirebilir mi acaba?;)
Bu arada, "kaynana topuzu" adı da aynı "kaynana dili" gibi süper bir isim olmuş... :D:D
http://i.hizliresim.com/3zYzqp.jpg
Bu kaktusun saksisi kucuk ve drenajsiz olursa birsey olur mu ?
Derinligi 5 cm
Mesut Temiz
28-06-2018, 20:22
http://i.hizliresim.com/3zYzqp.jpg
Bu kaktusun saksisi kucuk ve drenajsiz olursa birsey olur mu ?
Derinligi 5 cm
Soğuğa, susuzluğa ve fazla suya oldukça dayanıklı bir kaktüstür.
Tabii ki drenaj olsa çok daha iyi olur, ama drenajsız kaplarda kendi adıma çok baktım ve sürekli çamur şeklinde tutmadıkça bir sıkıntı çıkmaz... Çok az toprakta da büyüyebilen bir tür...
Merhabalar, kaynana topuzum bu şekilde büyüdü ve üst kısmını taşıyamıyor.Kesip tekrar diksem kestiğim yerden tekrar tutar mı? **** ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz?
Mahmut Tebir
04-07-2018, 17:30
Merhabalar, kaynana topuzum bu şekilde büyüdü ve üst kısmını taşıyamıyor.Kesip tekrar diksem kestiğim yerden tekrar tutar mı? **** ne yapabilirim yardımcı olabilir misiniz?
Genellikle yeterli ışık almazsa bu şekilde bozukluklar gözükür.
Uygun bir yerden kesin. bir kaç gün kestiğiniz yerin kuruması için bekleyin. Daha sonra uygun direnajli bir toprağa dikin.
Kurumadan direk dikerseniz kaktüsünüz çürür.
Teşekkürler, dediğinizi uygulayacağım.
Mesut Temiz
04-07-2018, 23:04
Teşekkürler, dediğinizi uygulayacağım.
En inceldiği ve kıvrıldığı yerden temiz ve keskin bir bıçakla kesin. Bu işlemi yaparken üstteki kısmı katladığınız bir gazeteyle tutarsanız elinize dikenler batmaz. Daha sonra kesilmiş kısmı bir-iki hafta güneş gören bir yerde tutun, iyice kuruyup kabuk bağlasın. Daha sonra uygun bir derinlikte toprağa gömerseniz kısa sürede köklenip büyümeye devam edecektir...
Kestikten sonra altta kalan kısım da çok sayıda yavru verir ve kesik yer bir süre sonra görünmez... Dilerseniz onu da bakmaya devam edebilirsiniz.
Bu tür çok güneş ışığı istiyor ve ancak yoğun güneş ışığı altında gerçek formuna kavuşuyor.. Bunu sağlarsanız çok güzel büyüyeceklerdir.. Bol şans..
çiçeksever
09-08-2018, 09:25
Benimkiler gece çiçeklendi.
sunay666
19-05-2019, 05:59
Selam. Bursa’dayım. Kaynana topuzu çok bir güzel bir kaktüs. Fazla yavrusu olan var mıdır ki acaba? ☺️
Rain_SZR
18-11-2019, 18:54
Yeni uy oldugum icin konu acamiyorum her ne kadar siteyi eskiden kullansamda suan bir kac yetkim ancak var
Merak ettigim konu su benimde kaynana topuzuna benzeyen bir turum var evde yavastan gelismeye basladi fakat uste dogru hafif inceleserek buyuyir büyüyor ve bu bana anormal geldi sizce normal br durummu yoksa konum su isik ilemi alakali ¿?
Mesut Temiz
19-11-2019, 00:15
Yeni uy oldugum icin konu acamiyorum her ne kadar siteyi eskiden kullansamda suan bir kac yetkim ancak var
Merak ettigim konu su benimde kaynana topuzuna benzeyen bir turum var evde yavastan gelismeye basladi fakat uste dogru hafif inceleserek buyuyir büyüyor ve bu bana anormal geldi sizce normal br durummu yoksa konum su isik ilemi alakali ¿?
O şekilde bozulmuş bir formda büyümesinin nedeni yeterli güneşi almaması... Bütün çöl kaktüsleri gibi echinopsis oxygona da çok güneş ışığı ister ve bu sağlanmadığında cılız, soluk renkli ve sağlıksız gelişir.. Bu şartlarda kalırsa o şekilde sivri büyümeye devam edecek ve bir süre sonra kendi ağırlığını taşıyamayıp kırılacaktır... Bir an önce daha çok güneş ışığı alacağı bir konuma çıkarın... Yalnız bitkiyi bir anda tüm gün güneş altında bırakırsanız buna alışkın olmadığı için yüzey yanıkları oluşur... İlk birkaç gün yarımşar saat, daha sonra bir hafta kadar günde bir saat civarı doğrudan güneş ışığı altında kalsınlar, sonra birkaç saate çıkarırsınız, sonra da tüm gün de kalabilirler... Burada güneş ışığından kastedilen illa açık hava olması değil, bulutlu havada da güneş ışıkları bitkinin ihtiyacını karşılıyor... Önemli olan duvar gibi engellerin bitki ile açık hava arasına girmemesi.. Bol şans...
Rain_SZR
25-11-2019, 14:45
Cok saolun
Emirhan Çetin
12-02-2020, 22:18
305203
305204
Merhabalar benim kaktüsümdede aynı sorun vardı pamuklu kulak çubuğuyla düzenli olarak temizlerseniz geçiyor ben 3 günde tamamen temizledim ama benimde size bir sorum var kaktüsğn 4-5 yerinde buruşmalar oluştu sebebi nedir?
Çok hızlı gelişiyor ve bol çiçek açıyor.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.