PDA

View Full Version : Nane

Selahattin Yılmaz
24-12-2006, 20:06
Nane (Menta Piperita)

Baharlı, özel kokulu ve acımsı lezzetinden dolayı çok sevilir. Yaprakları, taze iken veya kurutulduktan sonra, yemek, çorba ve salatalarda kullanılır, sindirim organlarının olumlu etkide bulunan çok şifalı, iştah açıcı bir sebzedir. Bunun dışında esans sanayiinde mentol eledesinde kullanılır.

İklim:
Ilık ve nemli iklimden hoşlanır.

Toprak:
Kumlu killi, kuvvetli, topraklarda iyi gelişir.

Gübre:
Çürümüş çiftlik gübresi ile kompostodan ayrı olarak azotlu ve potaslı gübrelerden çok faydalanır.

Yetiştirilmesi:
Küçük, esmer, yuvarlak tohumları ile üretilir ise de, bahçecilikte: Kök ayırması veya nane sürgünlerinin 10-20 cm uzunluğunda kesilerek bahçenin veya yetiştirme kabının nemli ve yeter derecede güneş gören uygun bir yerde dikilip köklendirmek suretiyle nane yetiştirmesi çok daha kolay ve pratik olmaktadır. Çelikler, kolayca tutup köklenerek yeniden kol atar, 30 hatta 80 cm uzayarak bulundukları yeri kısa zamanda kaplar. Nane çeliklerinin köklenip gelişme zamanında, ot almasına ve sık olarak sulanmasına önem verilmelidir.

Naneyi tohumdan üretmek zorunluğu varsa, bahçenin hafif gölgeli, nemli bir yerine yeteri miktarda tohum tavası hazırlanır. İlk veya sonbaharda seyrek olarak tohum serpilir fakat üzeri kesinlikle harçlanmaz , hafifçe tokmaklamak ile yetilinir ve tohumlar çimleninceye kadar gölgelik verilir.

Nane hasadı:
Ekildiği veya dikildiği yeri kaplamaya başlayan genç nane sürgünleri 15-20 cm uzunluğunda kesilerek uygun demetler halinde satışa çıkarılırlar. Kurutulacak naneleri sapından ayrılır yapraklı olarak en kısa zamanda kurumaları ve güzel yeşil renklerini kaybetmemeleri için fazla güneş görmeyen havalı bir yerde kurutulmaları gerekir. Kuruduktan sonra ovalanıp kaplara konulur ve kış ayları içinde kullanılır. Kesilip hasat edildikten sonra yeniden sürüp gelişmelerine devem edebilmeleri için, naneliğe bol ve sık su verilmesine ve mümkünse azotlu gübrelerle veya şerbetle gübrelemesi yapılmalıdır.

Tarım Meslek Lisesi
Özel Sebzecilik
M.Celal BAYKAL

Ophrys
25-12-2006, 13:40
Sayın klimanjaro küçük ötesi nane tohumlarından 1ay kadar önce ektim hala yeşerme yok.Neden acaba? Bu arada japon feneri fotoğrafını gördünüz mü? yorumunuz nedir?

Selahattin Yılmaz
25-12-2006, 14:55
Nanenin tohumları hakkında çok fazla bir şey diyemeyeceğim ama tohumlar geç çimlenebilir bunun dışında bayat olmasından dolayı çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

Nane tetraploid bir bitkidir. Yani üç bitkinin melezlemesiyle oluşmuş bir bitkidir diye biliyorum bu nedenle nane çeliği bulmak suretiyle ekmenizi tavsiye ederim çıkan tohumlar ehil ellerde üretilmediyse tam nane elde edemeyebilirsiniz.

Evet resim geldi gördüm kudret narı ile birlikte büyümüş çok hoş bir bitki sevgili Elfogi saolsun tohumlarından 2 tane gönderecek...

Ophrys
25-12-2006, 15:47
Dilerseniz ben de gönderebilirim. Güvey feneri ve başka tohumlarda ekleyebilirim. Verdiğiniz bilgiler için teşekkürler.

Ophrys
25-12-2006, 15:49
Ben fotoğraf ekleyemiyorum siz benim adıma japon fenerini siteye ekleyebilir misiniz?

DevrilgenKayik
26-06-2007, 23:01
Bahçesine nane ekmek/dikmek isteyecekler dikkat etsinler. Çok kolay yayılıyor, gelişiyor, durduramıyorsunuz .

hassoman
26-06-2007, 23:25
Bahçesine nane ekmek/dikmek isteyecekler dikkat etsinler. Çok kolay yayılıyor, gelişiyor, durduramıyorsunuz .

Çok haklısınız. 20 gün kadar önce semt pazarından nane almıştım. Baktım içlerinde köklenecek gibi olanları vardı. Üç tanesini bahçenin bir köşesine sokuvermiştim. Bugün baktım ki, başlarını alıp gitmişler. Biraz ayıkladım.

Belmas
27-06-2007, 09:49
Ben iki hafta önce maydonoz ve nane tohumu aldım. Her iki tohumu da bir hafta suda beklettip diktim. Maydonozlarım çimlendi ama nanelerden ses seda yok hala... Keşke ben de pazardan köklü taze nane araştırıp alsaydım :)

hassoman
27-06-2007, 13:19
....Keşke ben de pazardan köklü taze nane araştırıp alsaydım :)

Sevgili Belmas,
Hâlâ pazarlarda taze nane satılıyor. Geç kalmış sayılmazsınız.
Şöyle köklerinde bir iki kıl kadar uzantı olsun yeter. Suya koyun. Bir iki gün sonra dikin gitsin... Ha sahi, köksüz nane dallarını bir bardak suda, pet şişede köklendirebilirsiniz sanıyorum. Sitede bunun nasıl yapıldığı çok güzel anlatılmış. Deneyin, ne kaybedersiniz ki...
Hadi kolay gelsin..

limon
28-06-2007, 01:02
Bu sene nanelerimi kurutamadım çünkü aynı güllerimdeki gibi pas hastalığı oldu.
Kesip çöpe attım mecburen bir çuval naneyi. Şİmdi tekrar çıkmaya başladılar ama bu sefer de üzerlerinde onlarca fosforlu koyu yeşil kristal buncuk gibi uçan böcekler oluyor. Allahtan bir saksı mutfağa yakın yere ekmiştim de taze nane ihtiyaçlarını o karşılıyor. Sebze bahçemdeki nanelerim bu sene hiç bir işe yaramadı.

ceviz
09-07-2007, 00:43
Bence nane tohumu ile hiç uğraşmayın. En iyisi kök ayırma yöntemini deneyin. Eğer kök ayırma gibi bir olanağınız yoksa, pazara gitmeniz gerekecek. :) Ancak pazarcılar genelde satışa çıkarmadan önce nanelerin diplerini kesiyor. Çoğu da bu işlemi satış yaptığı yerde yapıyor. Rica ederseniz arayıp köklü bir iki tane bulabilirsiniz. Ayrıca nane dallarını suda bekletip köklendirebilirsiniz. Ancak kökünün çıkması için fazla beklemeyin çürüyor. ;)
Onun yerine küçük birkaç nane dalı seçin, büyük yapraklarını kopartın, 4 ya da 5 gün suda bekletin ve köklenmediyse bile nemli bir toprağa ekin. Doğrudan güneş görmeyen bir yerde, sulanmasına özen göstererek biraz bakarsanız köklenecektir.:)

AtakanKaraman
29-07-2007, 14:57
Merhaba,

Yaklaşık 4 hafta önce bende pazardan nane aldım ve hemen suya koydum 3-4 gün sonra köklendi, ardından uzun saksıya diktim ve 2 - 3 tane kayıp haricinde hepsi tuttu. Kopartıp kopartıp yenecek duruma geldiler. İki sorum olacak.

1- Naneleri kopartırken ben ortasından ellimle kırıp alıyorum, alttan çıkanlarda dal dal büyüyorlar, doğrumu yapıyorum ? daha aşağılardan mı koparmak lazım ?

2- Nanelerden iki tanesi üstünde çiçek açıyor, zannedersem tohum olacak. Eğer bunlar tohumsa bundan sonra ne yapmalıyım ?

Resmi ekliyorum

Saygılarımla
Atakan

ozz
24-09-2007, 01:12
Bundan biriki ay öncesi annem getirmişti bana da."Medine nanesi".Keskin kokusu harici diğer nanelerden farkı ne bilmiyorum.Benim nanemde de bu çiçeklerden açtı .Tohum mu olacak?Ne yapmalıyım?

denizakvaryumu
24-09-2007, 10:59
Nane Ankara'da kışı dışarıda geçirebilir mi? Yani dona dayanıklı bir bitkimidir?

Selahattin Yılmaz
24-09-2007, 11:25
Nanade kışın toprak üstü organları kaybolur ancak toprak altı organları ölmez havaların ısınmasıyla kendisini toprağın üzerine atar. Eğer yapacaksanız baharda çelikle yapın eğer baharı bekleyemeyecekseniz o zaman toprak altı rizomlarından edinin onları dikin baharın onlar toprak üstüne sürgün verirler.

limon
24-09-2007, 19:20
Bundan biriki ay öncesi annem getirmişti bana da."Medine nanesi".Keskin kokusu harici diğer nanelerden farkı ne bilmiyorum.Benim nanemde de bu çiçeklerden açtı .Tohum mu olacak?Ne yapmalıyım?

Ozz, çiçekler tam açtıktan sonra kurumaya başlayacaklar. Kuruyunca avucunuzda hafifçe ovalayınca küçük siyah tohumlar dökülecektir. Tam kurumadan dalından koparmayın.

ozz
30-09-2007, 21:07
Peki bu tohumları bahara mı saklıyayım.yoksa eksemmi tekrar?Zaten bu gün nanemi küçük saksısından çıkardım daha büyük uzun saksıya ektim.Kökler saksının altından çıkmıştı umarım canlılığını yitirmez.

denizakvaryumu
10-01-2008, 11:20
Naneyi daima güneş gören salon içi-pencere önünde yetiştirebilirmiyiz?

Bir başka anlatımla nane kış uykusuna-kış dinlenmesine ihtiyaç duyan bir bitki midir?

Selahattin Yılmaz
10-01-2008, 12:10
Nane soğuk geçen yerlerde dışarda kalırsa kendisini kısar yani yeşil aksamını yok eder toprak altı organlarına çekilir. Ancak kısaca pencere önünde yetiştirirseniz ne olur bilemem bence deniyin bir görelim ya da Antalya gibi yerlerde aşırı kış olmadığından orada gören yetiştirenler bu duruma şahit olmuşlardır onlar bitkinin tavrını söyleyebilirler.

denizakvaryumu
18-04-2008, 11:44
Nane çayı kısırlığa neden oluyor
Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) yapılan bir araştırma Isparta ve çevresinde kaynatılarak içilen nanenin gebeliğin oluşumunu olumsuz etkilediğini ortaya koydu.

AA
Güncelleme: 17:43 TSİ 02 Mart 2007 CumaISPARTA - Isparta’da kaynatılarak tüketilen nanenin (Mentha Spicata Labiatea) üreme sağlığına etkisini araştıran Süleyman Demirel Üniversitesinde (SDÜ) Kadın Hastalıkları ve Doğum Ana Bilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Tamer Mungan, bu araştırmanın sonunda nanenin, çay gibi kaynatılarak sıklıkla tüketilmesi durumunda gebeliğin gelişimini olumsuz etkilediğini belirledi.

http://www.ntvmsnbc.com/news/400843.asp?cp1=1

Nane çayı tüyleri döküyor

nane çayının düzenli tüketimi erkeklerde cinsel isteksizliğe, kadınlarda ise tüylerin dökülmesine neden oluyor

http://www.ntvmsnbc.com/news/400767.asp

GÜNDE İKİ BARDAK NANE ÇAYI İÇMENİN, KADINLARDA İSTENMEYEN TÜYLERLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLDUĞUNU YAZDI.

İngiliz Guardian gazetesi, Isparta Süleyman Demirel Üniversitesi Endokrinolojisti Mehmet Tamer'in son araştırmasına yer verdi. Gazetenin bilim muhabiri Ian Sample imzasıyla yayınlanan haberde, ard arda beş gün boyunca nane yaprağı çayı içen kadınlarda yüz, karın ve göğüs bölgelerinde koyu renkle tüylerin oluşmasına neden olan hirsutizm'i tetiklediğine inanılan hormonların azaldığı kaydedildi.

Söz konusu düzensizliğin Polikistik Yumurtalık Sendromu'yla ilişkili olduğu belirtilen haberde, bu durumun, doğum yapabilme çağına gelen bayanların yüzde 5 ila 10'unu etkilediği ifade edildi.

Türk bilim adamının çalışmasının 'Phytotherapy Research' dergisinde yayınlandığı kaydedilen haberde, çalışmada yaşları 18 ile 40 arasında değişen 21 kadının kullanıldığı ve bu kadınların 12'sinde Polikistik Yumurtalık Sendromu olduğu vurgulandı.

Haberde, çalışmanın sonuçlarında kan testlerinin, testesteron hormonunun yüzde 29 oranında azaldığını gösterdiği aktarıldı. Gazete, araştırmaya göre nanenin, mevcut tedavilere iyi bir alternatif olabileceğini yazdı. Haberde, Türk ekibin söz konusu araştırmayı yapmaya, uzun süre nane çayı içen kullanan erkeklerde libidonun azaldığı bilgileri üzerine yapmaya karar verdiği de kaydedildi.

http://www.haberler.com/bol-bol-nane-cayi-icin-haberi/

lizard
18-04-2008, 12:34
Ayrıca taze nane yaprağı harika bir ağrı kesicidir. Özellikle baş ağrısına birebir gelir. Taze nane yapraklarından 3-5 kemirmek suretiyle etkisi görülebilir.
Kaynak: Sevgili anneannem İsmet hanım :)

sükunet
18-04-2008, 14:28
benimde balkonumda nanem var..
annem evlendiğimde ekmiş getirmişti..
saksısında bütün yaz salatalarımda taze nane kullandım :)
üzerinden bir kış geçti ve saksımı içeri almadım..
şöyleki bahar geldi şimdiden toprak yeşermeye başladı...
sanırım bu yazda salatalarımda kendi yetiştirdiğim taze nanelerimden kullanacağım :)

sercinyo
29-04-2008, 23:58
Nanelerimi ektiğim saksının altlarında küçük delikler vardı.Hızlıca yetişdiler sağolsunlar problem yok :) Ancak bu akşam alttaki tabağına kuş pislemiş onu temizlemek için saksıyı kaldırdım, alttaki deliklerden uzamış belki 2 karış olmu beyaz beyaz iplliksi kökler salınmış.Bunları ne yapmam lazım kessemmi, yoksa tabağına yine öylece bırakayımmı ?
Teşekkürler.

limon
30-04-2008, 00:56
Saksısını büyütün bence.

dilekagaci
11-05-2008, 21:42
benim de balkonumda nane'm var bir saksı...şimdiye kadar bir sorun yaşamadım ama bu bahar daha dogrusu kıştan beri alt yapraklarında lekelenmeler ve renginde siyahlaşmalar başladı...bunları kopardım...üstünden yeni filizler veriyor ama biraz büyümeye başlayınca lekeleniyor ve sararıyor...saksısını degiştirdim. yeni torf aldım ektim, böcek olabilir mi diye, çıkmadı...ne yapmalıyım?

limon
12-05-2008, 11:58
Nanelerim geçen sene hem pas hastalığı olmuştu hem de boncuğa benzeyen fosforlu renkli böcekler tarafından istila edilmişti. Dipten kesmiştim. Bu sene de ilk başta çok sağlıklı çıkmalarına rağmen yine aynı böceklerin istilasına uğradılar. Geçen gün ilaçlamak zorunda kaldım ama yaprakları yine keyifsizlenmiş. Bulunduğu yeri sevmediklerini düşünerek bir iki kök te başka yere dikmiştim onlar sağlıklı şimdilik.

üzüm
12-05-2008, 23:18
Galiba bu (http://commons.wikimedia.org/wiki/Chrysomela_menthastri) böcekten bahsediyorsunuz. Bunlardan kurtulmanın organik yolunu bulamadığımdan, onlarla yaşamaya alışmıştım. Taze nane için saksıda yetiştirmeye başladım (kontrolü daha kolay oluyor). Kurutmak için yetiştirdiğim naneyi (normalde Mayıs ortası veya sonu toplardım) Mayıs başı toplamaya başladım (minumum hasarlı oldukları dönem). Hemen hemen her gün yağmurlama sulama yaparak erken gelişmesini sağlıyordum. (İstanbul'da)
Eskişehir'i pek sevmiyorlar;) galiba, henüz buralarda rastlamadım.

limon
13-05-2008, 21:17
Evet Uzum bu böceklerden çok sayıda var nanelerin üzerinde. Sadece nanelerin üzerine yerleşiyorlar. Geçen yıl ben de bir kök saksıya dikip evin ihtiyacını onunla gidermiştim. Bu yıl da değişik yerlere diktim ama istediğim gibi olmadılar.

üzüm
14-05-2008, 10:18
Bildiğim kadarıyla nane yağmurlama sulamadan çok hoşlanır. Sabah veya akşam muhakkak yapraklarını ıslatacak kadar yağmurlama yaparım. Nane yeri hazırlayamadığım için benimkiler saksıda (yatay, uzun olan saksılarda), geçen hafta topladım, kurutdum; bu hafta sonu tekrar toplanacak düzeye gelecek.
Umarım böceklerden kurtulmanın bir yolunu bulabilirsiniz.

sardunya12
18-06-2008, 11:38
nanelerden kurtulmak istiorum. hertaraf nane kes kes bitmiyo.bunlardan nasıl kurtulabilirim.Kendi kendine çıkıyorlar.Nasıl kurtulacam bunlardan

Selahattin Yılmaz
18-06-2008, 13:30
bahçenizde nanenin bulunduğu alanı 50 cm dış çevresinden itibaren belleyiniz ve çıkan sürgünleri ve bitki parçalarını temizleyiniz o zaman sorununuzdan kurtulursunuz.

Radyolog
18-12-2008, 23:08
Selamlar. Ben de nane ile başladım işe.
Bakalım nasıl olacak, çok heyecanlıyım.
Acaba bu konuda bize yardımcı olacak cep kitabı gibi bir tavsiyeniz olur mu?

Türkçenin kullanımınındaki duyarlılığınız için çok teşekkür ederim.

susam
07-02-2009, 08:18
Bu kış başı pazardan aldığım nanelerden bir tanesini kırıp kırıp hanımelimin dibine dikmiştim. Kış boyu taze nanesiz kalmadık. Geçenlerde baktım kartlaşmaya başlamışlar, dibe yakın budadım. Şimdi yeniden tazecik yapraklarıyla mis gibi kokular yaymaya başladılar. Naneye bayılıyorum. İnsanın hem nefesini, hemde ruhunu açıyor mübarek...;)

sercinyo
03-04-2009, 05:41
Geçen sene bir bahçeden çaldığım az miktarda nane tohumu vardı. Bunların bir kısmını 2 hafta evvel toprağa serpme usulü ile attım. Sanıyorum tohumlar yeşeremeden çürüdüler.
Çok az bir tohum daha kaldı. Naneyi tohumdan yetiştirmenin farklı bir yöntemimi var ? Yardımcı olursanız sevinirim.

kadiray27
07-04-2009, 14:50
Öncelikle nane tohumu almak için tohumcuya uğradım abi ben satarım ama çıkmayabilir. sen iyisimi git pazardan alıp köklendir dedi.

Bende pazardan aldığım naneyi koklendirmek maksadıyla suya koydum. 1 haftada sadece birkaç tanesi 1 mm kök verdi. Bende sıcak ve güneş bir yere koyunca 2-3 gun icinde köklendi. Sonrada saksıya diktim şimdilik firesiz hepsi tuttu gibi sadece alt yaprakları soldu ama üsten yeni sürgünler vermeye başladı.

Tabi burda yazan bilgiler yardımıyla gerçekleştirdim.

Herkese teşekür ederim.

sercinyo
07-04-2009, 20:27
Köklendirme ile yetişmiş nanelerimde var. Merak işte Allah tohumunuda vermiş, birde tohumdan çıkmış halini görelim dedim ;)

drneuro
09-04-2009, 15:18
Kış boyunca balkonda uyuyan nanelerim artık uyandılar..

levsel
09-04-2009, 15:23
Bende az önce suda köklendirdiğim nanelerimi toprakla buluşurdum.Kırıp toprağa ektiklerimin kimisi tutmamıştı...Bakalım yerlerini seveceklermi:(

drneuro
13-04-2009, 15:48
sayın levsel naneleri suda bekletip köklendirirseniz daha kolay tutuyor..zaten köklenmesi için 2-3 gün yeterli oluyor..

levsel
13-04-2009, 20:51
sayın levsel naneleri suda bekletip köklendirirseniz daha kolay tutuyor..zaten köklenmesi için 2-3 gün yeterli oluyor..

Sn.Drneuro

Bende o şekilde yaptım ama denemek için 3-4 tanesini direk dikiştim onlarında bazılarında kök oluşumları vardı ama suda beklemiş olanlar kadar değil.Şu an çok mutlular hepsi tuttu :p

Acarextt03
15-04-2009, 16:18
Bana geçen sene yengem dalını koparıp vermişti. Ben öylesine duvar dibine dikmiştim.
Koca yaz ve kışın ardından bir ay içerisinde büyüyüp gittiler. Anlamadım.
Kontrol ettim bütün duvar dibine kök salmış. Helal olsun.

Kemal Kabcık
04-05-2009, 16:16
Saygıdeğer arkadaşlar; saksıda nane yetiştirebilirsem, paylaşmayı düşünüyorum!. Umarım; çalışarak elde edeceğim naneleri paylaşmamla; huzur ve umudumu daimi kılabilirim!. İnşallah; bereketin ve paylaşımın yaşandığı günler, bizlere uzak kalmaz!

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

Kemal Kabcık
06-05-2009, 06:18
Saygıdeğer arkadaşlar;

Nane üretimi tecrübelerimi paylaşmak istiyorum!. Şimdilik; pazardan aldığım, gelişmiş ve kahverengiye dönüşmüş, nane dallarını, su kabı içerisinde, nanelerimi köklendirme çabası içersindeyim!. Bu bilgiyi ve deneyimi; patronumdan edinmiştim!. Patronum; balkonunda yetiştirdiği naneleri dibinden biçer, nane gövdesine zarar vermeden, nane yapraklarını ayıklar ve daha sonra, yapraklarından temizlenmiş nane dallarını su içerisinde bekletmeye alır!. Bu işlemi yapmaktaki amacı; nane dallarını köklendirebilmek içindir. Köklenen nane dallarını, daha sonra toprağa dikerek, yeni bir nane fidesi elde eder!.

Şu an elimde; yarım litrelik su şisesinden elde ettiğim küçük saksılarda, boyu 15 cm. olan nane fidesi olarak yetiştirmeye çabaladığım nane dallarım var!. Su şiseninin altını delmedim ve saksılara bolca su ekledim!. Bu şekil nanenin istemiş olduğu, bol sulu yetiştirme ortamını, nane fidesinin kullanımına sundum!. Yani, torflu saksı içersinde su birikimi sağlayacak biçimde, çalışma sergileyip, nanelerime yararlı olmaya çabalıyorum!. Şu an nanelerim sağlıklı bir biçimde gelişiyor; dün, su içersinde kök uçları beliren nane dallarımı saksılarına dikmiştim!. Nane dalları; su içerisinde beklerken; kök ucu gelişimi ile birlikte filiz vermeye başlamıştı!. Şu an için; su içersinde kök salan ve dalları filizlenen nane fideleri, torflu ve bol sulu saksı içersinde de, canlılığını muhafaza etmektedir!.

Nane fidesi gelişmerinden; siz değerli arkadaşlarımı: haberdar etmeye çabalayacağım!. Şu an beklemedeyim ve gelişim gösteren nane fidelerimle; paylaşım için var olduğumu asla unutmayacağım!. Umarım; nane fidesi yetiştiriciliği kolaylıkları ile: nane üretimi bolluğu ve bereketi ile, ev ekonomisine kaktıda bulunabilmeyi başarırız!.

SAYGILARIMLA!. TEŞEKKÜRLER!.

drneuro
10-05-2009, 09:20
Arkadaşlar kış boyunca balkonda duran nanelerim..Fotoğrafta en sağda yaprakları diğerlerinden farklı olan nane doğada su kenarlarında kendi yetişen nane türü..

ugurtelefon
11-05-2009, 09:58
Bende dün bizim seradan nane getirdim,öyle fide olarak değil,çeşme kenarına bizim bacı biraz tohum atmışmış,almış başını yürümüş:p
Kürekle toprağıyla beraber,5-6 kök aldım.Evde eski bir leğene toprak takviye edip diktim.Artık benimde hoş kokulu nanelerim var ve çoğalmaya devam edicekler.

Gerçi bana çoğu akrabam gülüyor,Sebebi ise;
köyde 6 dönüm erik,bir o kadar şeftali,nar,portakal,cennet elması yaklaşık 20 dönüm bahçemiz var.Ortalama 20 dönüm kadarda ekilebilir,içinde dalgıç pompalı tarla var.Birde besi yaptığımız büyük baş çiftliği,yanında 5 dönüm kapalı seramız var.yani ticari ekilebilir o kadar yerden sonra evin terasında sebze fideleri görenler belkide gülmekte haklılar.;)
Ama bahsettiklerim ya kayınpederimiz,ya eniştemin **** abimin ilgilendiği yerler.Terastakiler ise sadece bana ait.Kendi çabalarımla ve emeğimle yetiştirmeye çalıştığım,tamamen doğal ve hormonsuz bir bahçe.

nazlikiz
25-05-2009, 11:50
Ben naneyi fide olarak aldım 3 hafta falan oldu fidenin toprağında cillenmeler görmüştüm ama saksıya ektiğimden beri hiç çoğalmadı ne yapmam gerekiyo veya ne kadar zamanda çoğalmaya başlar

sercinyo
11-07-2009, 18:28
Yine beyaz yapışkan böcekler doldu nanelerin içine :(
Bunu yoketmenin bir yolu yokmu ?

maki01
11-07-2009, 18:49
Ben de pazardan aldığım naneleri suya ısladım, çürüdü ve su çok kötü kokuyordu. Tohumla uğraşmak istemiyorum. Yoruldum gerçekten. Kekikleri tohumdan ektim. Hala 1 karış boyunda ve çok cılızlar. Suda köklendirmede bir şeyleri yanlış yaptığım açık. Uyarılarınızı bekliyorum.

meh12
30-08-2009, 17:48
Arkadaşlar, nane (çok) nemli toprakta daha iyi köklenir.

rrecete
07-10-2009, 13:03
Nanenin tohumları hakkında çok fazla bir şey diyemeyeceğim ama tohumlar geç çimlenebilir bunun dışında bayat olmasından dolayı çimlenme kabiliyetini yitirmiş olabilir.

Nane tetraploid bir bitkidir. Yani üç bitkinin melezlemesiyle oluşmuş bir bitkidir diye biliyorum bu nedenle nane çeliği bulmak suretiyle ekmenizi tavsiye ederim çıkan tohumlar ehil ellerde üretilmediyse tam nane elde edemeyebilirsiniz.

Evet resim geldi gördüm kudret narı ile birlikte büyümüş çok hoş bir bitki sevgili Elfogi saolsun tohumlarından 2 tane gönderecek...

Gerçektende doğru. Tohumdan çok zor oluyor. Ve tam bir nane tadı yok. Kokusu az. Sanki öncede kaynatılıp özü alınmış gibi.

olea_
08-01-2010, 16:44
tohumlardan sonuc alamadım, ben de yarın pazardan taze nane alsam acaba ocak ayında köklerinden medet ummak dogru mudur? cıksa bile iyi cıkar mı? hem acemiyim hem de fazlasıyla heyecanlı. bir yandan da ziraat bölümüne yeni başladım ama tecrübeler kitaplardan daha faydalı diye düşünüyorum. şimdiden hepinize teşekkür ederim arkadaşlar..

Selahattin Yılmaz
08-01-2010, 19:46
Sevgili olea_, nane arsız bir türdür, pazardan alacağınız veya komşunuzdan temin edeceğiniz nane dallarını yapraklarından alıp yetiştieceğiniz yere dikerseniz çabucak tutacaklardır.

olea_
08-01-2010, 21:40
çok teşekkur ederim sayın Selahattin Yılmaz.

olea_
09-01-2010, 17:58
Bugün pazardan naneler aldım. bir kısmını suya koydum iyice köklesin diye. bir kısmını da belki tutar ümidiyle toprağa ektim. kökü dibine değdirmeden ektim. saksım biraz derin zaten. su an resim koyma ihtimalim yok ama en kısa sürede koyarım. toprağın çok nemli olması gerektiğini okudum. doğru mu?
bir de içeride kaloriferli evde mi olması iyi yoksa balkonda ankara soğuğunda mı? eşim dışarda olursa gün ışığı alır diyor. karar veremedim. en doğrusu nedir acaba?

Mete Sinan
29-01-2010, 17:12
Merhaba. Çocukluk yıllarımda bahçemizin bir köşesinde nane vardı. İri yapraklı ve tek yaprak şeklinde çıktığını hatırlıyorum. Bu türün ismini bilen var mı ? Yardımcı olursanız sevinirim.

merkürvenüs
19-02-2010, 17:14
Merhaba,

Dün saksıya nane ektim ama farklı bir yol izledim. Nane yapraklarını kopardım çelikleri saksıya yan koydum üzerine ince bir tabaka toprak ile örttüm. Umarım tutacaklar...(Salon sarmaşığını bu yolla üretmiştim)

Kafkas57
21-02-2010, 23:49
Köpük saksımın bir köşesinde kışı geçiren nanelerimden uzun boyluları yatırarak toprakla örttüm.Tüm saksıyı nanelik yapmayı düşünüyorum.

merkürvenüs
23-02-2010, 08:13
Merhaba,

Nanelerim filiz vereye başladı:)))

k_donmez
10-04-2010, 18:43
Alem: Plantae (Bitkiler)
Bölüm: Magnoliophyta
(Kapalı tohumlular)
Sınıf: Magnoliopsida
(İki çenekliler)
Takım: Lamiales
Familya: Lamiaceae
(Ballıbabagiller)
Cins: Mentha L.

Bildiğimiz nane işte. Bu kadar çok tükettiğimiz bir bitkiye, balkon bahçeciliği dışında rastlamayınca buraya bir başlık açmak gerektiğini düşündüm. Bahçenizde bir kaç kök naneniz varsa, artık kurtulamayacağınız bir bitkiye sahipsiniz demektir. Her yere yayılırmış. Benim de geçen sonbahardan bu yana bahçede nanelerim var. Sonbahar ve kışı çok cılız geçirdiler. Baharla birlikte onlarda uyandı.

gilan
12-04-2010, 12:33
3 yıl önce 3-5 kök nane dikmiştim. Ben onlardan kurtulamamak istiyorum aslında ama yayılmamakta çok ısrarlılar. :D

Gölgede kalıyorlar sanırım o yüzden durum böyle.

Nejla K.
12-04-2010, 12:50
Benim kokusunu en sevdiğim bitkiler biridir. Balkon saksılarına 3-5 kök diktim. Bakalım çabuk yayılacaklar mı? Böyle bir başlığın olmadığını bilmiyordum. Teşekkürler k donmez... Sayın gilan, nanelerim gölgede, güneşe mi almalıyım?

gilan
12-04-2010, 14:23
Açıkçası ışık isteği hakkında çok bilgim yok.
Benimkilerin suyu var gübresi var, yayılmamaları için bulabildiğim tek açıklama koyu gölgede olmaları. :confused:

gilan
12-04-2010, 14:28
Aslında nanenin bir başlığı varken konuyu bölmemek de iyi olabilir. Oradaki yazışmalar sadece saksı yetiştiriciliğiyle ilgili değil çünkü.

http://www.agaclar.net/forum/showthread.php?t=2764

Celal İçbudak
30-05-2010, 19:06
nanelerin gölgede durması yapraklarının açık yeşil olmasını sağlıyor ama faydalı mı onu bilmiyorum

umutyolcusu
12-06-2010, 02:25
Ben de bu gün pazardan dönerken bahçesinden biçtiği naneleri satan bir abladan 2 demet nane aldım kurutmak için.O abla naneyi hemen toprağa ekersen büyür dedi ama burdaki yorumları okuyunca biraz suda bekletmeye karar verdim.Aslında anneminde terasta naneleri var ama çok çelimsiz.İnşaallah benimkiler tutarsa hem büyük yapraklı olacak hem de mis gibi kokulu olacak.Hadi hayırlısı.

k_donmez
12-06-2010, 12:32
Nanenin iri yapraklarını koparıp kurutun. Kalan sapları yaprak diplerindeki yeni sürgünleri koparmadan doğrudan toprağa dikin, sulayın, çok kısa sürede bolca naneniz olur.

umutyolcusu
12-06-2010, 22:54
Bu gün dediğiniz gibi sade üst sürgünü olan nane ve yapraklı naneyi toprağa diktim.Yapraklı olanlar şimdilik solmuş ama diğeri canlı.Tavsiyeniz için teşekkür ederim.Sanırım hepsini öyle yapmalıyım.

k_donmez
13-06-2010, 11:06
Birkaç gün keyifsiz ve solgun kalırlar. Gölgede tutarsanız canlanacaklardır. Ben de taze nane tüketmeyi severim. Kalan sapları ise toprağa batırırım. Devamlı ürerler.

poiii
14-06-2010, 23:40
Bu baharda bir dal naneyi saksıma ektim fakat cok cansızlardı şimdi de yaprakları solup kurumaya başladı.
Dün sularken nanelerin üzerinde beyaz tüylü böcekler gördüm 3 tane.
Nane yetiştirirken burayı hiç okumamıştım ve evin en güneş alan yerinde duruyorlar.

umutyolcusu
18-06-2010, 17:07
Benim naneler gayet diri görünüyorlar.Sanırım tuttular.Şimdi ne zaman çoğalacaklar diye bekliyorum.Kesinlikle nanenin üst sürgünü dışındaki yaprakları koparılmalı.Bunuda tecrübe ile sabitlemiş oldum.Bilgisini paylaşanlara teşekkür ederim.

umutyolcusu
21-06-2010, 19:04
Hala diri görünen nanelerim ne zaman çoğalacak bakalım.
154812

alihan444
29-07-2010, 11:12
ben saksıda nane yetiştiriyorum.duyduğuma göre dalını koparıp tekrar toprağa ekersek o çıkarmış doğrumu?

dünyam1
14-11-2010, 13:07
naneleri kışın da yetiştirebiliyormuyuz?

k_donmez
07-04-2011, 11:46
Bahçedeki nanelerin yerini değiştirerek daha uygun bir yere aldım. Söktüğümde ayrık köklerinin toprak altında ilerlemesi gibi toprak altında çok sayıda yatay kök sürgünleri gördüm. Bir çoğunu yapraklarını tükettiğimiz nanelerin sap bölgelerini toprağa batırmak suretiyle yetiştirdim. Yeni yerlerine de çabuk uyum sağladılar. Tam gün güneş altında olacaklar.

sercinyo
08-04-2011, 20:13
Beyaz bitlerle mücadele yolu yokmu ?? İlacı varsa alırım seve seve, lakin toprak başka , kök başka ama sorun aynı sorun. Bir dolu uçuşan beyaz böcek :(

nardane
10-04-2011, 15:16
Selamlar , bende bugün nane ektim.
Normal yenmek için koparılmış dalını toprağa gömdüm.Bakalım olacak mı merak ediyorum.
İnşallah tutar ,tutmazsa köklü ekerim.

Suna
10-04-2011, 18:45
Ben nanenin tepe yaprakları hariç diğer yapraklarını kopartıp toprağa yatay olarak ekiyorum yanlızca yapraklı kısmı toprak üzerinde kalıyor.çok derin ekmiyorum. böylece her kopan yaprak yerinden kökleniyor.

h.ışık
10-04-2011, 20:37
Ben nanenin tepe yaprakları hariç diğer yapraklarını kopartıp toprağa yatay olarak ekiyorum yanlızca yapraklı kısmı toprak üzerinde kalıyor.çok derin ekmiyorum. böylece her kopan yaprak yerinden kökleniyor.

sayın suna , aldığınız naneleri aşağıdaki temsili resimdeki gibi alt dalların sadece yapraklarını aldıktan sonra geri kalan gövdeyi mi toprağa yatırıyorsunuz.

sındırgılı
10-04-2011, 20:47
Bugun, nanelerin arasinda yapraklari tipki ona benzeyen fakat kokmayan bitkileri temizlememi goren olsa ``her halde usutmus, zavalli.. pek de deliye benzemiyor ``
derdi.
Aralarindaki farki, ancak burnum farkettiginden her kokten bir dal alip burnuma getiriyor, nane degilse kokten sokme islemi gerceklesiyordu. Iyi ki, bahcede benden baska kimse yok idi :)
Neyse ki, kimse gormeden operasyon bitti.

h.ışık
10-04-2011, 20:54
sındırgılı ; Herhalde üşütmüş zavallı, pek de deliye benzemiyor
bu beni çok güldürdü. Neyse ki kimseye görünmeden operasyonu bitirmişiniz, Zaten gören olmamış, bizde kimseye söylemeyiz, aramızda kalır.
saygılar.

sındırgılı
10-04-2011, 21:10
Siz, beni sabahin korunde tesbih agaclarinin tepesinde gormediniz :)
Tipki Ensar gibi, tepelerde tohum topluyordum.
Belediyenin kameralari, bence beni ve arabami cekmistir.
Deliyiz ya :) Ne yapsak yeridir.....

h.ışık
10-04-2011, 21:18
Sizde el sallasaydınız kameralara gülümseyerek, Ensar beyle aranız yakın olsa birlikte bir zamanların klasiği olan "meraba televole" tarzında sizde bir skeç verirdiniz.
gerçi tohum toplarken denilecek tek şey "biz yiyiciyiz." olurdu.

Suna
10-04-2011, 21:24
sayın suna , aldığınız naneleri aşağıdaki temsili resimdeki gibi alt dalların sadece yapraklarını aldıktan sonra geri kalan gövdeyi mi toprağa yatırıyorsunuz.

Sayın H.Işık aynen resimdeki gibi yapraklı uç kısım açıkta kalıyor diğer kısımın üstü toprakla örtülüyor.

h.ışık
10-04-2011, 21:31
çok teşekür ederim, bu şekilde de denereim. Ben pazardan aldığım nanelerin yapraklarını aldıktan sonra 2-3 cm toprağa batırıp, toprak üzerinden yine 2-3 cm bırakarak dikmeyi deneyecektim bu şekilde de deneyip ikisini de karşılaştırma fırsatı edineyip.

Paylaştıkça artan tek şey "Bilgi"dir.

nardane
27-04-2011, 23:43

Bu fikri tutum ,bir dahaya denerim inşallah.
Diktiğim naneler.

sertug guray
28-04-2011, 00:40
Arkadaşlar benim nanelerimin damar kısımları koyulaşmaya başladı acaba nanelerimin açık yeşil renkli olmaları için ne yapmalıyım.Acaba nanelerin güneşlenme sürelerini biraz azaltmalımıyım çünkü gölgrde kalan nanelerin daha yeşil olduklarını duymuştumda.

cartel
08-05-2011, 00:23
kendisine cok has olan bir kokusu var.... etli yemeklerde kulanilir, hele kuzu eti... olsaydi yeseydim.. ;)

sercinyo
15-05-2011, 14:38
Yan dikme yönteminde malesef başarılı olamadım, tamamen çürüdüler. Ama dik olarak gayet iyi. Birde bu beyaz bitler olmasa, yağmurlama sulama yapmamama rağmen yine hafiften bitlendiler. Kök yeni, toprak başka, saksı başka, anlayamıyorum. Sorun 3 sene evvel başladı, halen var. Balokonumu yoksa, evimimi değiştireyim :D

h.ışık
15-05-2011, 23:15
benimde bugün yaptığım kontrolde gerek yan,gerekse de dik diktiğim naneler kurulmuş. Hava güneşli olmamasına rağmen tutmamasına bir anlam veremedim. Tekrar deneyeceğim. önerilere açığım.

nesecik
23-05-2011, 12:22
bu yıl hiç bir yerde nane tohumu bulamadım. Tohum satışı yapan var mı acaba?

Bartunç
24-05-2011, 03:25
Canım annem gelirken halamın yazlığından ufacık bir kök getirmişti.Herhalde yerini çok sevdi

çözbeniarapsaçı
26-05-2011, 11:53
birkaç çeşit nane türü var acaba hangisi en keskin aromalı?

mavikartal5
26-05-2011, 14:50
sayın nesecik,
sağda solda vardır naneler. tutun kulaklarından bir-iki tanesini kökleyin ve evinizde dikin. yok bulamaz iseniz, pazarda satılan nanelerin sert ve kahverengileşmiş dallarının ucunu koparın ve biraz yatay olarak toprağa ekin, bir kısmı toprak yüzeyinde kalsın. sulamayı ihmal etmeyin. yaklaşık 1 haftaya kadar toprak üstündeki kısımda filizlenme göreceksiniz.
saygılar

nesecik
26-05-2011, 16:23
sayın nesecik,
sağda solda vardır naneler. tutun kulaklarından bir-iki tanesini kökleyin ve evinizde dikin. yok bulamaz iseniz, pazarda satılan nanelerin sert ve kahverengileşmiş dallarının ucunu koparın ve biraz yatay olarak toprağa ekin, bir kısmı toprak yüzeyinde kalsın. sulamayı ihmal etmeyin. yaklaşık 1 haftaya kadar toprak üstündeki kısımda filizlenme göreceksiniz.
saygılar

Teşekkür ederim. Tohum aldım ve yeni ektim. Dediğiniz gibi pazar nanelerini de ekmeyi deneyeceğim:)

beryun
07-06-2011, 16:09
Merhabalar,
Benim nane ve reyhanlar ile problemim var,sınırlandırmak amacıyla yaptırdığım yastıkta yetişiyorlardı..Ancak son 2 yıldır kökler tüm tarhı sarmış durumda,üstelik kurutulduğunda istediğim aromada değiller(baharatçıda satılan).Bahçenin kuytu bir yerine taşımak lazım ancak kalan kökleri nasıl kuruturum bilmiyorum..Yolmakla başedilecek gibi değil..1 mX3 m bir yastık boylu boyunca cangıl halinde..Fikri olan var mı?

beryun
15-07-2011, 12:50
Kimse bişey dememiş,bari ben nasıl çözdüğümü söyleyeyim:tarhı oradan kaldırıp,içindeki kökleri de bahçenin kenar,duvar dibi kısımlarına ekerek halletmeyi düşündük..yoğun ilgi için teşekkürler..((

ayazkentli
15-07-2011, 15:17
Sn. beryun,

naneleri bahçenin duvar diplerine ekseniz bile, bir kaç yılda kök sistemleri yayılacaktır. Köklerinin yayılmasına engel olmanın en garanti yöntemi, büyük saksılarda veya bu boyutlarda saksı olarak kullanabileceğiniz, örneğin 18 lt.lik çiçekyağı tenekeleri gibi, her hangi bir şey içinde yetiştirmektir.

Ben böyle yaparak, nane'nin her yeri işgal etmesinden kurtuldum.

Bu yöntemi uygulayacaksanız, her yıl saksı ya'da tenekeyi beton bir alana boşaltıp, fazlalık kökleri alın ve 2-3 kök'ü tekrar ekin.

Bunu her yıl yapmamızın sebebi şu; Eğer bir kaç yıl saksıyı kendi haline bırakırsak, kök sistemi çoğalacağından, bitkiyi havasız bırakır, sıkar ve gelişimi durur.

O nedenle, her yıl saksıda bir kaç kök kalacak şekilde ayıklama yaparak, güzel naneler yetiştirebilirsiniz. Saksıdan kökleri ayıklamak çok kolay oluyor.

narhanımcık
17-08-2011, 15:18
Merhaba,

Bir süre önce balkonumda uzun bir saksıya köküyle birlikte ektiğim nanenin gelişimi çok yavaş. Yeni yapraklar verdi vermesine ancak forumda okuduğum gibi alıp yürümecesine bir yayılma söz konusu değil, ektiğim yerde duruyor gövdesi.

Ayrıca dün bir de baktım ki nanemi böcekler istila etmiş. Minik beyaz uzun gövdeli, antenli, zıplayan türden böcekler bir güzel nane ziyafeti çektikten sonra kalan yaprakcağızlar üzerine siyah minik yumurtalarını bırakmış, güneşlenmekteydiler. Hemen arap sabunlu ilacı yaptım, üzerinden kaçıştılar ama ne kadar çok olduklarını görünce hızımı alamayıp toprağına da insektisit ve akarisit bir tarım ilacı uyguladım. Yapraklarda kalan siyah yumurtaları (?) da su püskürterek temizledim. Bütün bunlar yetmezmiş gibi bir de toprakta yeşil kurtçuklar görmek hepten tadımı kaçırdı.

Balkonda küçücük bir alanda yetiştirmeye çalıştığım bir avuç nanenin başına gelen bu musibetleri uzaklaştırabilmek ve yenilerinin oluşmaması için tedbir almak konusunda önerilerinizi bekliyorum.

Selamlar.

domatesci_1
22-09-2011, 15:58
evet naneye de el attım şu 3-5 gün içinde bu sitede gezdikçe coştum da coştum :)) dün pazardan aldığım nanelerden 3 tanesini su dolu bardağa atıp camın önüne koydum.. köklenince saksıya alıcam ve dediğiniz gibi saplarını da yan yan dizicem hadi hayırlısı ne zevkli iş :) inşallah sonuçta alırız.. ben umutluyum...

senemr
22-09-2011, 17:29
saksıya nane ekmiştim öyle çok büyümediler nedense,yayılmada olmadı.

ilksenozturk
23-09-2011, 12:30
nanesinin gelişmediğini, yayılmadığını düşünenler için kendi deneyimimi aktarmak istedim.
çok çok küçük bir saksıya köklü tek dal bir nane dikmiştim ve yine toprağa koymuştum saksıyı. haftalarca öylece durdu, son iki haftadır ciddi bir gelişim kaydetti, saksıyı alıp bakayım derken deliklerden köklerin dışarı çıktığını ve alttaki toprağı tuttuğunu farkettim. uygun sıcaklık, yeterli sulama ve zaman lazım her bitkiye ama nane bir de köklerinin rahat etmesini istermiş meğerse.

domatesci_1
29-09-2011, 17:34
bende 2-3 gün suda beklettiğim köklü nane saplarını toprağa ektim. ayrıca nanelerini kopardığımız nanenin uzun saplarını da beklettim ve onları da toprağın alt kısmına burda anlatıldığı gibi enlemesine yerleştirdim. henüz çıkan bişi yok bekliyorum umutluyum :))

psk
30-09-2011, 10:26
İnş. yeşerirler :)

domatesci_1
30-09-2011, 10:46
inşş :)) bekliyorumm suluyorum ara ara.. ıslak ortamı severlermiş..

h.ışık
30-09-2011, 15:57
Ben yeşertememiştim. tekrar denemedim. İnşallah siz yeşertebilirsiniz.

domatesci_1
10-10-2011, 23:33
evet diktiğim 3 dal nane boylanmaya başladı. hemen diplerinin yanında da yeni yeni kökler vermeye başladı. ayrıca toprağın altına ektiğim nanenin saplarından da yavaş yavaş yeşermeler başladı. bu uzayıp giden naneleri kessem mi napsam? iyice boylanmaya başladılar.. :)

domatesci_1
11-10-2011, 14:13
işte nanelerim ve yanlarında çıkan yeni kökler ;)

hüzün
11-10-2011, 19:12
bence uzayan dallarını kesmelisiniz böylecedaha kolay çoğalır.

domatesci_1
15-10-2011, 12:16
yanlarda çıkan otlar acaba gereksiz otlar mı yoksa nane mi onlar çözemedim ?

ipektuğçe
15-10-2011, 13:02
Yanlardan çıkanlar nane değiller,daha önce toprakta başka tohum varsa onlar çıkmış olabilir.

domatesci_1
16-10-2011, 21:26
teşekkür ederim..

denizakvaryumu
22-11-2011, 10:52
Portakallı ve çikolatalı nane fidesi isteyenler;
linke bir göz atsın derim.

Çok yakın zamanda çikolatalı elma, çikolatalı üzüm veya portakallı biber de yiyebiliriz :)

KAYNAK (http://www.zengardentr.com/Nane-fidesi,LA_484-2.html)

feriha
22-11-2011, 15:39
Pekii bu naneler sağlıklı mı, doğal mı, normal mi sizce Sn. denizakvaryumu?
Araştırmacı bitkici olarak görüşünüzü almak isterim.

denizakvaryumu
22-11-2011, 15:43
http://www.agaclar.net/forum/meyve-agaclari/22629.htm

Ben genetiği değiştirilmediği sürece melez ürünlere soğuk bakmıyorum.

feriha
22-11-2011, 16:04
Teşekkürler.. Bu sayede melezleme konusuyla tanıştım. Mayer limonu gerçekten bir numara:)

ddmk
10-02-2012, 12:58
Bende önce elimde tohum olmadığı için 1 haftadır dolapta duran naneyi su dolu bardağa koydum 4 günde köklendi, köklendiği gün tohumlarım geldi ve tohumlarımı ektim, köklenen tek dal naneye de kıyamadığım için onuda küçük bir kaba diktim. ilk gün inanılmaz şaşırttı beni her yerden küçük küçük yaprak çıkıyordu ama şimdi hiç yaprak çıkmıyor :(

Tohumdan ektiğim naneler ise 7 şubatta yuvarlak yoğurt kabına akşam saatlerinde ektim 9 şubat akşamı ilk filizim çıktı bugun sabah 10 şubatta ise 2. filizim çıktı.

buraya resmini yüklemiştim http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-balkon-ve-teraslari/26275.htm

ayazkentli
10-02-2012, 14:56
Sn. ddmk, çimlenenler başka bir şey olmalılar.

Zira, 2 günde hiç bir tohum çimlenmez.

ddmk
10-02-2012, 15:17
Sn. ddmk, çimlenenler başka bir şey olmalılar.

Zira, 2 günde hiç bir tohum çimlenmez.

aynı gün diktiğim nane, kış kekiği, zahter, ve dere otu hepsinde 1-2 tane çimlenme var :(:o

ayazkentli
10-02-2012, 15:37
Bazen bizim başımıza da geliyor. İlk birkaç günde çimlenen şeyler genellikle yabancı bitkiler oluyor.

Merak etmeyin. Ektiğiniz tohumlar sağlıklı iseler, yakında hepsi çimlenir ve yetişirler. İklimin sıcak ve soğukluğuna göre 1, 2 ya'da 3 hafta arasında değişir. Siz ılıman bir yerde yaşadığınızdan, çok yakında hepsinin çimlendiğini görürsünüz.

ddmk
10-02-2012, 18:45
Bazen bizim başımıza da geliyor. İlk birkaç günde çimlenen şeyler genellikle yabancı bitkiler oluyor.

Merak etmeyin. Ektiğiniz tohumlar sağlıklı iseler, yakında hepsi çimlenir ve yetişirler. İklimin sıcak ve soğukluğuna göre 1, 2 ya'da 3 hafta arasında değişir. Siz ılıman bir yerde yaşadığınızdan, çok yakında hepsinin çimlendiğini görürsünüz.

hayır benimkiler ektiklerim olsun :( :))) ama ben nerden anlıyacağım yabani otmu yoksa ektiklerim mi ??

nardane
17-03-2012, 12:10
Daha önceki nanelerim böceklenmişti ,büyümediler.
Geçen hafta manavdan aldığım naneden birkaç dalın diplerini kopararak ektim.Bakalım beklemedeyim nasıl olacak.Balkonda naneyi çok seviyorum.

pulibet
20-03-2012, 08:07
Ben de marketten aldığım naneleri 4 gün suda beklettikten sonra yoğurt kaplarına diktim. Sorunsuz tuttular. Ancak güneşe mi gölgeye mi koymam gerektiğini bilemedim. Nane nasıl ortamda daha iyi gelişir acaba?

serkan_istanbul
20-03-2012, 08:18
Ben de marketten aldığım naneleri 4 gün suda beklettikten sonra yoğurt kaplarına diktim. Sorunsuz tuttular. Ancak güneşe mi gölgeye mi koymam gerektiğini bilemedim. Nane nasıl ortamda daha iyi gelişir acaba?

Benim naneler terasta güneş gören bir yerdeler yaz aylarında suyu seviyo. Gölge alanda daha iri büyüsede aroması az oluyo bence.sevgiler. Naneleri bende pazardan aldığım demetten aldıklarımla ürettim. Suda bekletmedim.

kelebek çalısı
29-04-2012, 19:04
Tohumdan nane yetiştirmek istedim ve sonucu. Minik nanelerimi ne zaman asıl yerlerine almalıyım? Şimdi alsam uygun mu?

kelebek çalısı
01-05-2012, 22:26
Bu saksıdaki naneler ise yaklaşık iki hafta öncesinde, bir tanıdıktan gelen bir demet naneden yapılan daldırma ile olumlu sonuç verenler.

Hemen tutuverdi. O kadar arsız bir bitki bu nane. Neyse ki :)

yesilgiresun
03-05-2012, 06:10
benimde terasimda nane köküm var,ama hic gelisip,yayilmadi,yazilanlardan anladimki yerini sevmemis.hemen bugün yerini degistirecegim.bilgilendirme icin herkese tesekkür ederim

canannuman
04-05-2012, 09:59
Portakallı ve çikolatalı nane fidesi isteyenler;
linke bir göz atsın derim.

Çok yakın zamanda çikolatalı elma, çikolatalı üzüm veya portakallı biber de yiyebiliriz :)

KAYNAK (http://www.zengardentr.com/Nane-fidesi,LA_484-2.html)

Evet maalesef bir zencefilli nane siparişi veremediydim o an stokta yoktu.
Mercanköşk vs. çok çeşitler var ben aldım ufak çaplı bir koleksiyon yapma niyetindeyim ayrıca bu sene semt pazarlarına iri yapraklı reyhan da geliyor gözünüz arasın pazara çıkarsanız. Hem yeşil, hem kırmızı yapraklı reyhanda edindim. Bu sene biberiye, nane, reyhan, kekik, fesleğen, kerata, mercanköşk adaçayı, gibi bitkilerle ufak bir koleksiyon yaptım. Tek sıkıntım ektiğim yere gidemiyorum inşallah suzusluğa dayanırlar ben yanlarına gidene kadar. 6 çeşit adaçayı edindim. İnşallah sağ kalırlar hep ayrı ayrı yerlerden edindim acaba naneler suyu sever ama sulamadan ne kadar dayanır ki tecrübe edebilen varmı?

Ayrıca farklı nanelerin tadlarıda gerçekten farklı, sap renkleri, yaprakları, kıvırcıklısı düzü dokusu farklı, çeşitlendirmenizi tavsiye ederim misler gibi kokuyorlar.

Ayrıca pazar nanelerinin yapraklarını alıp uç kısmını ellemeyip yan yatırınca aynen çıkıyor sapları sakın atmayın.
Birde üstten ne kadar kırarsanız korkmayın kırın alltta isterse 2 yaprak kalsın. Daha da kuduruk çıkıyorlar.

canannuman
04-05-2012, 10:03
benimde terasimda nane köküm var,ama hic gelisip,yayilmadi,yazilanlardan anladimki yerini sevmemis.hemen bugün yerini degistirecegim.bilgilendirme icin herkese tesekkür ederim

Suyu çok seviyorlar sulamayı çoğaltın. Üsttende yaprak sap koparınca daha alttan gürleşiyorlar. Yan ekin pazardan alınan nanelerin yapraklarını alıp kullanmadığınız saplarını sadece sapın ucunda yaprak bırakın çabuk tutar. Diğer konuda çok güzel resimli örneği var.

Bu arada biber domat fideleri yanına ekin zararlılara karşı diyorlar ben bu sene öyle bir deneyeceğim.

yesilgiresun
04-05-2012, 10:56
Suyu çok seviyorlar sulamayı çoğaltın. Üsttende yaprak sap koparınca daha alttan gürleşiyorlar. Yan ekin pazardan alınan nanelerin yapraklarını alıp kullanmadığınız saplarını sadece sapın ucunda yaprak bırakın çabuk tutar. Diğer konuda çok güzel resimli örneği var.

Bu arada biber domat fideleri yanına ekin zararlılara karşı diyorlar ben bu sene öyle bir deneyeceğim.

güzel bilgileriniz icin tesekkür ederim,bende dün hemen baska iyi günes alan yere diktim,bolcada suladim.nane cok faydali evden eksik etmemek gerek

Cemil B.
07-05-2012, 09:57
Benim , Tanıdıgın bahçesinden 2-3 adet kökükle alıp , 2 gün suda beklettikten sonra toprakla bulusturdugum nanelerin 03.05.2012 tarihindeki durumu

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/290834d1336122386-nane_03052012192.jpg

elvn
10-05-2012, 17:07
bende aldım tohumunu ama nasıl küçük bir tohumdur bu böyle resmen mikroskop lazım görmek için:) direkt bahçede toprağa atmayı düşünüyorum ama bakalım çıkmayı başarabilecekler mi?

kelebek çalısı
10-05-2012, 18:45
bende aldım tohumunu ama nasıl küçük bir tohumdur bu böyle resmen mikroskop lazım görmek için:) direkt bahçede toprağa atmayı düşünüyorum ama bakalım çıkmayı başarabilecekler mi?

Sn. elvn,

tohumdan, torflu küçük saksılara ekerek yetiştirmeyi başardım. Gerçekten çok ufak tohumlar. Bahçede başarı oranı düşük olabilir, bahçeye dallarından çeliklediğiniz nanelerden dikin bence. Tohumu torfa düşünün derim deneyimime dayanarak.

Kolay gelsin.

Cemil B.
11-05-2012, 08:28
küçük tohumlar genelde kumla karıstırılarak serpiliyor topraga ,
nane arsız bir bitkidir, devamlı kök salar ve yayılır , ona göre ekim veya köklü dikim yapacaksanız yerini ve sınırlarını belirlemenizi tavsiye ederim.

Hillbilly
11-05-2012, 17:35
portakallı granada nanesi ve çikolatalı nane fidesi aldım geçenlerde portakallı olandan pek portakal tadı alamadım, çok hafif tatlı, öyle baskın bir nane tadı yok ama çikolatalı nanenin tadı bayağı iyiydi. Tabi küçük birer saksıdaydılar bahçeye diktiğimde tatları çok daha belirginleşecektir.

Cemil B.
12-05-2012, 12:25
Benim Nanenin Son durumu

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/294594d1336817674-nane11052012294.jpg

lriell
17-05-2012, 17:52
Merhaba,
Nane yapraklarımın altında siyah siyah çörek otuna benzeyen zararlılar gördüm, genel olarak yaprak altı ya da taze filizlerin üzerindeler. Yeşil yaprak biti, beyaz kabuklu bit ya da beyaz sinek gördüm ancak bunları ilk defa görüyorum. Ne oldukları konusunda bir bilginiz var mı?

kelebek çalısı
17-05-2012, 20:09
Merhaba,
Nane yapraklarımın altında siyah siyah çörek otuna benzeyen zararlılar gördüm, genel olarak yaprak altı ya da taze filizlerin üzerindeler. Yeşil yaprak biti, beyaz kabuklu bit ya da beyaz sinek gördüm ancak bunları ilk defa görüyorum. Ne oldukları konusunda bir bilginiz var mı?

Merhaba,

Siyah yaprak biti olsa gerek. Bahçemde bir çok bitkinin yaprak altında konuşlanmaktalar şu sıralar. Dediğiniz gibi, taze filizleri tercih etmekteler.

Cemil B.
29-05-2012, 11:57
Nanedeki Son Durum;

http://www.agaclar.net/forum/attachments/uyelerin-balkon-ve-teraslari/301999d1338283407-nane28052012432.jpg

hira
05-07-2012, 08:04
her gördüğüm aktara girdim sordum ama nane tohumu bulamıyorum.. çok sinirliyim:mad:

karsahini
09-08-2012, 04:08
Sayın hi-ra,
tohumdan pek umut beklemeyin, yolunuz Eminönü'ne düşerse Mısır çarşısında güzel nane fideleri var. Saksısı 4-5 TL. ve yaklaşık 4-6 kök kadarlar.

ayazkentli
15-08-2012, 15:29
Tohumdan yetiştirmeye hiç uğraşmayın sn. hi-ra.

Tek bir kök dahi dikerseniz, çok kısa zamanda çoğalırlar.

Yeşile_Özlem
25-08-2012, 17:48
Bahçesi olan bir arkadaşım bana bir-iki kök nane vermişti. Ben de bunları bahçeye ektim. Güzel bir şekilde yayıldılar. Hem kendi bahçemden nane hasat ettim, hem de arkadaşım kurutmam için bir torba dolusu nane bana verdi. Kurutma işleminin ardından bir ufak kavanoz nanem oldu. Uzun bir saksıda da nanelerim var. Kendi kendilerine kök atıp, yayılıyorlar. Ancak köklerden birine böcek dadandı, yapraklarını kurutmaya başladı.:( Balkonda ne yetiştirsem böcekleniyor :mad:

Erdogan
13-04-2013, 12:49
selamlar,

memleketten 2-3 kök nane edindim. tropik bitkilerden ziyade , biberiye, kekik, nane gibi bitkileri yetiştirmek daha zevkli bence. yenebilir olması, güzel kokuları avantaj sağlıyor. hem de bakımı ve yetiştirmesi çok daha kolay zahmetsiz.

nanenin birçok çeşidi var burda gördüklerim hepsi birbirinden değişik. bendekinin yaprakları daha uzun ve ince yapıda kokusu da keskin. market ve manavlarda nane diye satılanlar daha tombul yapraklı , daha çok reyhan - fesleğen e benziyorlar.

bitki güneşi mi sever gölgeyi mi tam emin olamadım. sulak alanları sevdiğini biliyorum.

bu arada tohumdan üretmeye çalışmayın bence, beklemek sizi deli edebilir :) tohumdan üretimin çok zor olduğunu duymuştum.

ivy
13-04-2013, 13:24
Ben pazardan aldığım nanelerin yapraklarını yemeklerime koyup, dallarını çay bardağında köklendiriyorum. Zaten güneşli pencere önünde veya kalorifer peteği üzerinde 2 günde hatta bazıları 1 günde kökleniyor. Çok arsız ve çok güzel bir bitki. Hemen toprağa dikiyorum hoop 3 günde çıkarmış yapraklarını dışarı.

Cemil B.
14-04-2013, 18:49
2013 Nisan 14 https://fbcdn-sphotos-e-a.akamaihd.net/hphotos-ak-ash3/521848_164304000396003_303717324_n.jpg

naneyi kökten çoğaltın, tohuma gerek yok, zaten nane arsız bir bitki, köküyle ektigin yerde cogalıp duruyor ve de dayanıklı..

ivy
15-04-2013, 20:58
Erdoğan bey nane yarı gölgeyi seviyor. Aslında o kadar arsız ki suyu bulduğunda güneş miş gölgeymiş farketmiyor.
Bir de ek bilgi şu büyücü filmlerinde ki üç başlı ejderha gibi nanenin kafasını kopardığınız yerden iki kafa çıkıyor. Yani biçtikçe artar nane. Tabii en dibinden kesmeyeceksiniz.

Erdogan
16-04-2013, 20:42
Erdoğan bey nane yarı gölgeyi seviyor. Aslında o kadar arsız ki suyu bulduğunda güneş miş gölgeymiş farketmiyor.
Bir de ek bilgi şu büyücü filmlerinde ki üç başlı ejderha gibi nanenin kafasını kopardığınız yerden iki kafa çıkıyor. Yani biçtikçe artar nane. Tabii en dibinden kesmeyeceksiniz.

biliyorum bahçede çok güzel yayılıyorlar. bahçeye hasret kaldık bakalım saksıda nasıl büyüyecekler :)

aigneis
16-06-2013, 19:29
3 senedir nanelerim ayni yerde cok gur bir sekilde cikiyor. Ilk hasati mayis basinda yapiyorum. Ancak daha sonra haziran ortasi gibi nanelerim bocekleniyor. Yapraklar burusarak ice dogru kivrilip, kalinlasiyor. Yapraklarin altinda kucuk siyah bocekler var. Arap sabunlu, zeytin yagli su yaptim ama tamamen gecmedi. 3 senedir ayni sorun var. Sokak basindaki komsumuzun nanesi de ayni zamanda ayni sekilde bocekleniyor. Ne yapabiliriz?
Simdiden cok tesekkur ederim.
418119

418120

418121

aigneis
06-07-2013, 18:26
3 senedir nanelerim ayni yerde cok gur bir sekilde cikiyor. Ilk hasati mayis basinda yapiyorum. Ancak daha sonra haziran ortasi gibi nanelerim bocekleniyor. Yapraklar burusarak ice dogru kivrilip, kalinlasiyor. Yapraklarin altinda kucuk siyah bocekler var. Arap sabunlu, zeytin yagli su yaptim ama tamamen gecmedi. 3 senedir ayni sorun var. Sokak basindaki komsumuzun nanesi de ayni zamanda ayni sekilde bocekleniyor. Ne yapabiliriz?
Simdiden cok tesekkur ederim.

Siyah böceklerden kurtuldum. Ama kendi başarım değil. Mevsimi geçti :) Temmuzda genelde kalmıyorlar. Şimdi de yapraklarda yer yer incelip neredeyse şeffaflaşma durumu var. Ziraat uzmanına sordum sümüklü böcek dedi. Üzerlerinde gezinmiş. İlaç varmış, yediği zaman ölüyormuş. İlaç kullanmadan sümüklü böcekten kurtulmak mümkün mü?

aligursan
25-02-2014, 23:23
merhabalar herkeze iyi çalışmalar bizim ön bahce çim lakin canım ananem nane ekmiş lakin öyle yayılmışki çimlerle birlikte biçiyorum bir dünya ilaç zehir attım bahceyi belletip otları toplattım lakin yinede ne yaptımsa başedemedim yardıma ihtiyacım var

Orhank
26-02-2014, 07:03
nanenin çözümü zor o bölgeyi komple kaldırıp kökleri temizlemeniz lazım sonra tekrar çim ekersiniz

Kayahann
26-02-2014, 08:20
nane iyidir ya, ben de büyütmeye uğraşıyorum :)

seccomann01
26-02-2014, 08:39
İşin zor gibi duruyor çünkü nane bildiğim kadarıyla köklerden başlıyor gelişmeye Orhank arkadaşımızın dediği gibi güzel bir temizlik yapman gerekli tabiri caiz ise kökünü kurutman lazım kolay gelsin

aligursan
27-02-2014, 23:27
komple bahceyi temizlettim adam tutup topragı 25 cm kaldırıp attım yeni toprak getirip serdim komple çim ektim basta cok güzeldi ama yağmur yagdı nane basladı çıkmaya

aligursan
27-02-2014, 23:30
Siyah böceklerden kurtuldum. Ama kendi başarım değil. Mevsimi geçti :) Temmuzda genelde kalmıyorlar. Şimdi de yapraklarda yer yer incelip neredeyse şeffaflaşma durumu var. Ziraat uzmanına sordum sümüklü böcek dedi. Üzerlerinde gezinmiş. İlaç varmış, yediği zaman ölüyormuş. İlaç kullanmadan sümüklü böcekten kurtulmak mümkün mü?

dünya kadar ilaç kullandım sümüklü böceklerden kurtulamadım oyle dertliyimki o konuda tavuklarımı yediler tek kelimeyle 6 tane civcivin gözlerini yediler saka gibi

Jezebel
06-03-2014, 10:20
Bahçedeki naneden biraz farklı görüntü ve kokusu var diye marketten iki demet nane aldım.
Sonra baktım ki demetlerin tamamı beklerken köklenmiş.
Bu durumda yemeyip ikisini de balkon saksılarına diktim:)

Hepsi tuttu desem yalan olmaz:rolleyes:

474109

Bunun gibi bir saksı daha var.
Buranın yetiştirme başlığı olduğunu sanıyordum, aynı zamanda kökünü kazıma bilgisi varmış.
Ayrık otu gibi kollar atıyor, kökü kazınmıyor:rolleyes:

limon_sever
01-04-2014, 18:07
15-20 yıllık naneler...

01.04.2014
480055

16.04.2014
483600

hira
01-04-2014, 19:19
Keşke tüm bitkiler nane gibi olsa. Bir yerlerden tek bir kök bulup toprakla buluşturduğunuz anda yayılıyor da yayılıyor mübarek. Fakat saksıda yetiştirmek isterseniz eğer; saksıyı mutlaka büyük tercih edin çünkü küçük saksıda yapraklar gün geçtikçe ufalıyor.

Jezebel
06-04-2014, 13:14
Bahçemden iki farklı tür nane, isimler belirsiz

481058

.

Jezebel
12-04-2014, 22:20
Bunlar da diğer ikisi.:)

482810

482811

İlki biraz tüylü.

limon_sever
13-04-2014, 07:10
Bunlar da diğer ikisi.:)

482810

482811

İlki biraz tüylü.

İkinci nane Hatay nanesi mi acaba?

Jezebel
13-04-2014, 07:35
İkinci nane Hatay nanesi mi acaba?

İnanın bilmiyorum. Migrosta gördüm, bahçede zaten nane çok ama gözüme farklı geldi de aldım.
Meğer beklerken köklenmiş, yemeyip diktiğim o;)
Ben de merak ediyorum.

handancakan
28-04-2014, 08:40
Suda köklendirme esnasında çürüme ile karşılaşmamak için, suyun içerisine bir parça mangal kömürü koyabilirsiniz.

hira
16-05-2014, 13:24
Bahçedeki nanelerim.. saksıda asla böyle olamıyor:rolleyes:

fatih2499
31-08-2014, 00:13
iyi günler arkadaşlar benim nanelerimde şöyle bir sıkıntı oluyor 2. çeşit aldım gene aynı sorun oldu, torf toprağımı birkaç kere suladım ki sistemindeki tüm gübreyi atsın arınsın gene aynı sıkıntı başgösterdi. yardımcı olabilirseniz çok sevinirim :)

sağ üstteki yaprağın ucundaki lekelere bir çözüm diliyorum :)

http://i.hizliresim.com/4YJY4A.jpg

hira
31-08-2014, 09:13
Sn. Fatih sıkıntı nedir? Fotoğraf boyutunu küçültürseniz iyi olur. Göremiyorum fotoğrafı.

lilpar76
20-10-2014, 07:12
Balkonda nane yetişdiren arkadaşlar oldumu.

mausi
14-11-2014, 14:16
Merhaba nane koklendirmeye çalışıyorum fakat suya koyuyorum kök sal minor Çürüyen nerde hata yapıyorum ? Neye dikkat etmek lazım lütfen bilgilendirir misiniz

hira
14-11-2014, 15:31
Merhaba nane koklendirmeye
çalışıyorum fakat suya koyuyorum kök sal minor Çürüyen nerde hata
yapıyorum ? Neye dikkat etmek lazım lütfen bilgilendirir misiniz

Nanenin kökü yoksa suda köklenecegini sanmam, zaten köklüyse doğrudan topraga dadırıverin.

salihcan
14-11-2014, 16:34
Merhaba nane koklendirmeye çalışıyorum fakat suya koyuyorum kök sal minor Çürüyen nerde hata yapıyorum ? Neye dikkat etmek lazım lütfen bilgilendirir misiniz

Suya oksijenli su koyun ya da direk toprağa Ekin terim çünkü nane arsızdır :)

Emre İlhan
15-11-2014, 14:06
Sevgili, salihcan; nane çeliğini oksijenli suda bekletmek konusunda daha önce hiçbir bilgiye rastlamadım. Bu konuda tecrübeniz var mı?:)

Kişisel tecrübelerime dayanarak sevgili, hira'nın da dediği gibi nanelerin direk toprağa çeliklenmesi(yatırma biçiminde) daha iyi sonuç veriyor gibi:)

serquat
25-11-2014, 14:47
maketten aldığım naneleri biri akvaryum suyu iki kapta suda köklendirmeyi denedim fakat çürüme başladı, 1 haftaya yakın zaman oldu ortada kök yok son çare toprağa ekmeyi deneyeceğim, mangal kömürünü denemek isterdim fakat mangal mevsimi değil ufak bir parça için bir torba almak istemiyorum alternayif normal soba kömürü olur mu acaba

heyyamola
25-11-2014, 15:10
maketten aldığım naneleri biri akvaryum suyu iki kapta suda köklendirmeyi denedim fakat çürüme başladı, 1 haftaya yakın zaman oldu ortada kök yok son çare toprağa ekmeyi deneyeceğim, mangal kömürünü denemek isterdim fakat mangal mevsimi değil ufak bir parça için bir torba almak istemiyorum alternayif normal soba kömürü olur mu acaba

Soba kömürü olmaz, mangal kömürüne de gerek yok. Yatık olarak, bekletmeden 2 cm derinlikte toprağa ekin. En uç kısmından 3 cm dışarda kalsın yeter. Çok arsızdır, her yaprak koltuğundan köklenir inşaallah..

serquat
28-11-2014, 08:35
Suda beklemiş ama kök vermemiş nanelerimi ve buz dolabında 5-6 gün beklemiş nanelerden direkt toprağa ektim ama 2 gün sonunda çoğu kendini salıp pörsümüş

yenisini alıp tekrar deneyeceğim sanırım beklediler diye böyle oldu dikerken kötü durumda değildirler şimdi solmuşlar

nane dışından pazardan marketten alıp direkt ekebileceğimiz **** suda kök saldırabileceğimiz sebze - bitki varmıdır ?

Soba kömürü olmaz, mangal kömürüne de gerek yok. Yatık olarak, bekletmeden 2 cm derinlikte toprağa ekin. En uç kısmından 3 cm dışarda kalsın yeter. Çok arsızdır, her yaprak koltuğundan köklenir inşaallah..

heyyamola
28-11-2014, 19:21
Toprağa gömeceğiniz kısımdaki tüm yaprakları kopartmayı unutmayın. Sadece üst kısımda 3-4 yaprak kalsın yeter. Patates, soğan, sarımsak ve yer elmasının yumrusu veya kabukları da direkt toprağa ekebileceğiniz benim aklıma gelen diğer seçenekler..

salihcan
28-11-2014, 19:35
Sevgili, salihcan; nane çeliğini oksijenli suda bekletmek konusunda daha önce hiçbir bilgiye rastlamadım. Bu konuda tecrübeniz var mı?:)

Kişisel tecrübelerime dayanarak sevgili, hira'nın da dediği gibi nanelerin direk toprağa çeliklenmesi(yatırma biçiminde) daha iyi sonuç veriyor gibi:)

Sn Emre İlhan bitkiyi oksijenli suda bekletmek köklenme hızını arttırıyor ve o bölgeyi steril hale getirdigini duydum :)

serquat
29-11-2014, 06:26
Teşekkür ederim deneyeceğim peki dikey mi yoksa uç yaprakları dışarda kalacak şekilde yatay mı toprağa gömeyim ?
Toprağa gömeceğiniz kısımdaki tüm yaprakları kopartmayı unutmayın. Sadece üst kısımda 3-4 yaprak kalsın yeter. Patates, soğan, sarımsak ve yer elmasının yumrusu veya kabukları da direkt toprağa ekebileceğiniz benim aklıma gelen diğer seçenekler..

hira
28-03-2015, 21:49
Bahçeden nanelerim

çiçekçilik
21-04-2015, 20:00
:rolleyes::rolleyes::rolleyes:naneler arsız olur benimde var.

hira
29-05-2015, 21:58
Bahçede hem güneş alan bölgede hemde gölge alanda nanelerim var. Dikkatimi çeken şu oldu; güneşte kalanlar ufak ve açık renkli yapraklar yaptı, gölgede olanlar çok daha güzel oldu, kocaman kocaman koyu yeşil ve pürüzsüz yapraklar.. Gölge seviyor diye düşünüyorum. Dün saksıya aldım 3 kök, ama saksıda güzel olmadıklarınıda biliyorum.

uyap
30-05-2015, 02:04
Ben de saksıda yetiştirmeyi deniyorum. Köksüz saptan diktiğim nanelerim yılın sonunda bütün saksıyı sarıp her yere kök atmıştı. Bu yıl o saksıyı dağıttım küçük bir saksıya birkaç kökünü aktardım. Yaprak büyüklüğü fena değil. Bir de zengarden' den fas nanesi getirttim yeni. Tat ve koku olarak daha güzel gibi sanki. Yaprakları hafif tüylümsü ve kıvırcık gibi. Sn Jezebel'in ikinci resimdeki nanesine benziyor sanırım.

Resulgur
30-05-2015, 02:26
Ben bugün bahçedeki naneleri çoğaltmak amacıyla 5 6 dallı olanları 3 4 dalını makasla kesip tıraşladım ve 2-3 cm lik açtığım saplarından nemli toprağa ektim bol suladım bakalım tutacak mı daha once de 15 cm uzuyan naneleri ortadan kesip sürgün kısmını direkt toprağa ekmiştim kök tuttular sorun olmuyor kökleniyorlar ..:rolleyes:

serpilcelik17
29-06-2015, 23:49
baharın ilk günlerinde 4 dal olarak köklendirip ekmiştim şimdi bir yaprağına kıyıp koparamıyorum :)

mazda_ozan
01-07-2015, 10:29
baharın ilk günlerinde 4 dal olarak köklendirip ekmiştim şimdi bir yaprağına kıyıp koparamıyorum :)
Resmen coşmuşlar..

Dr - beyazzz
03-07-2015, 21:54
arkadaşlar benim nanelerimin ilginç bir hikayesi var. eşimin pazardan aldığı nane demetlerinin altındaki atmak üzere kestiğim saplarının 5-6 tanesini saksıya ekmiştim .ekmiştim derken saplayıvermiştim doğrusu ,ya tutarsa derken tuttu.sabahları uyanınca nane yaprağını çiğnemeyi çok seviyorum.her sabah kopardığım yaprağın yerine dallar bir kaç gövde halini aldı şaşırdım ama sonuç harika .benim naneler gerçektende pek bir arsız çıktı yavvvv

Ilker Mechmet
04-07-2015, 11:49
eski bahçemden taşınma esnasında köküyle birlikte birkaç tane çıkarıp getirmiştim... Bir hafta içinde büyüyüp çoğalmaya başladılar...

hira
17-08-2015, 20:46
Komşu kadın 'aşılı nane' diye birşeyden bahsetti, bana getirecekmiş. İlk defa duydum böyle birşeyi. Bahsettiği nedir merak ettim. O nasıl birşey dediğimde 'kocaman yapraklı nane' dedi.

TCM
17-08-2015, 20:50
Reyhan olabilir

Mücevher Çalısı
17-08-2015, 21:48
Ben pazarda yaprağı 10 cm boyunda nane (demeti de yarım metre kadardı) satıldığını gördüm. Ondan olabilir mi acaba?

Muda
17-08-2015, 22:19
Bizim burada iki çeşit nane var. Bunlardan kara nane denilen nane daha küçük ve aromalı. Diğeri ise iri yapraklı ve boylu oluyor.

hira
17-08-2015, 23:21
Bahçede güneşli kısımda yetişen naneler küçük, sadece gölgede olan aynı cinsten çoğalttığım naneler büyük yapraklı.

Jezebel
26-02-2016, 22:58
Aromasını beğendiğim naneden bir demet köklendirmeye aldım.
Boş balkon saksılarına dikmeyi düşünüyorum.

597426

Kıvırcık yapraklı nanem de oldu bir saksı, biraz gelişsin onu da böyle üreteceğim.

Jezebel
27-02-2016, 12:46
Kıvırcık nane de 1 hafta içinde coşmuş.

597490

Haftaya Çelik alınır :)

dawneloise
01-04-2016, 12:42
Nanem bu halde.. yaprakları sararıp yanmış gibiydi ben de temizleyip budadım, çok mu budamışım, sorunu ne benim nanemin? :(

özfidan
01-04-2016, 22:59
Elimde nane tohumlarım var , bu hafta ekmeyi düşünüyorum. Bakalım yetiştirebilecek miyim?

çamkokusu
16-04-2016, 20:15
Komşumuz bize nane koparıp hediye ettti kökleriyle falan.Bugün saksılara ektik.Biraz daha büyüyünce şaşırtma yapmak gerekir mi?Saksı pek büyük sayılmaz....

iyiarama
25-07-2016, 22:51
bende pazardan aldıgım nanelerin saplarını topragı gömmüştüm. şimdi bir aydır salataya katıyoruz.

MaynaVira
02-12-2016, 09:42
Evin içinde, saksıda beslediğim bu İsviçre Nanesi'nin yaprakları üzerindeki beyazlıklar sizce ne olabilir sevgili nane severler?

Daha yüksek çözünürlüklü fotoğraf: http://i64.tinypic.com/xlb4so.jpg

Not: Yanlış konu başlığı altına yazdığımı düşünmeye başladığım bu mesajı, ilerleyen zamanlarda ilgili başlığa taşıyıp, burada da gerekli düzenleme/güncellemeyi yapacağım.

y.sule
04-12-2016, 18:29
Nane cok ilginc bir bitki. Vapurdan inip iskeleden alsancaga dogru yururken tas duvarlarin arasinda naneler goruyorum. 1cm bile toprak yok ama aradan cikmislar :)

aslama1994
04-12-2016, 18:34
Yunan nanesi de güzel oluyormuş.

bergenia
22-08-2017, 12:25
Bunlarda benim tohumdan yetişen nanelerim. Paketin üstünde köyümde çocukluğumda gördüğüm nanelerin resmi vardı ona tav olup aldım ama böyle bambaşka bir tür çıktı.

https://i.hizliresim.com/4MX1W7.jpg

https://i.hizliresim.com/kWmGzy.jpg

mimarCI
22-08-2017, 13:00
Yaprak biçimi farklı bir naneymiş.

bergenia
22-08-2017, 14:40
Evet. Otmu acaba dedim bi yaprak koparıp elimde ezdim çok güçlü olmayan nane kokusu aldım. Biraz daha büyüsün bakalım neye benziycek henüz 1 aylıklar:)
Tohum buydu
https://i.hizliresim.com/XXmE1o.jpg

agacayaslan
30-03-2018, 18:01
Komşumuz bize nane koparıp hediye ettti kökleriyle falan.Bugün saksılara ektik.Biraz daha büyüyünce şaşırtma yapmak gerekir mi?Saksı pek büyük sayılmaz....

Saksınızın ölçüsü nedir?

acemi ciftci
29-04-2018, 12:01
@Jezebel gibi benim de kivircik nanem var. Yavas buyumesi bir yana etrafinda surekli kucuk siyah sinekler ucusuyor. Ne zaman elime alsam veya sulamak icin mudahale etsem bir suru kucuk sinek ucusuyor.

Sinekler standart minik sineklerden farkli gorunmuyor ama her defasinda en az 6-7 tane varlar. Mudahale etmeli miyim? Etmeliysem arap sabunlu solusyon gibi bir sey fayda eder mi?

Jezebel
29-04-2018, 20:10
O kıvırcık nane pek "nanemolla" çıktı. Hastalıklara dayanaksız.
Bendeki öldü ne yazık ki.
Normal naneyi çoğaltıp her yere dikiyorum.

acemi ciftci
29-04-2018, 20:34
@Jezebel bendeki de bi ilginc gercekten. Normalde cosar, tasar, enginlere sigmaz diye buyukce de bi saksiya koydum ama oylece duruyor. Tek seveni kucuk sinekler.

telve
30-04-2018, 01:03
Pazardan aldığım bir demet naneyi kahve keyfi ve sohbeti sırasında ayıklıyordum. Niyetim kalın olan dalları ekip köklendirmekti. Özenle ayıkladığım dalları önümden alıp parça pinçik etti arkadaşım. Saksıya serpti parçaları. Eliyle özensizce karıştırdı toprağı. Nane sapı parçalarını toprakla tamamen kapattı. Suladı. Hiç umudum yoktu ama iki hafta geçti birkaç yaprak nane çıktı bile. Köklü bulmaya, köklendirmeye vs hiç lüzum yokmuş.

sevoş
30-04-2018, 12:51
fidecide mentollü nane diye bir çeşit gördüm.gerçekten dokununca mentol kokuyordu.

fetih499
02-05-2018, 01:39
fidecide mentollü nane diye bir çeşit gördüm.gerçekten dokununca mentol kokuyordu.

İngiliz Nanesi diye geçer mentol oranı yuksektır.

farasli
07-05-2018, 08:29
Bunlarda benim tohumdan yetişen nanelerim. Paketin üstünde köyümde çocukluğumda gördüğüm nanelerin resmi vardı ona tav olup aldım ama böyle bambaşka bir tür çıktı.

https://i.hizliresim.com/4MX1W7.jpg

https://i.hizliresim.com/kWmGzy.jpg

Bu nane değil yeşil Reyhan nanenin tohumuna rastalmadım, köklüsü veya çelikleme bir haftada kökleniyor

farasli
07-05-2018, 08:37

Nanenin tüylü türü anadoluda narpız diye geçer tam menotllu değildir sdece mentol andırır, genelde anadolu ayran çorbaların da naneden çok daha iyi muthiş tad ve aroma verir,

sevoş
07-05-2018, 11:26
narpuz bizim bahçede kendiliğinden çıkar.sürekli çoğalır.bende çorbalara kullanıyorum.

sevoş
08-05-2018, 10:52
Malatya merkez