View Full Version : Nicea / Domates Serası
Geçen yıl 2 m2 ile başladığım topraksız tarım serüvenime bu yıl 160 m2 büyüklüğündeki yeni seramda devam ediyorum. yapım aşamasından günümüze kadar fotoları aşağıdadır.
15 martta beklediğimiz fideler 1 ay gecikmeyle 15 nisanda geldi.geldiği gibi dikimi yaptık.300 adet cocopeat'e , 6 tanede perlit+torf karışımlı saksılara.toplam 306 adet.fakat ilerleyen günlerde 5 tanesini kaybettik. 5 tanesi pempe , kalan 301 tanesi tybif f1 beef domates çeşitidir.bulunduğum yerde ne hikmetse bütün firmalar aynı türü getirdiği için pek seçim şansım olmadı.gelişimlerini elden geldiğince fotoğraflamaya çalıştım ve beğeninize sunuyorum.
05.05.2012 fotoların devamı
Ekrem Uslu
28-05-2012, 14:33
Elinize sağlık güzel bir çalışma olmuş.Çiçeklerde döllenmeyi nasıl sağlayacaksınız?
25.05.2012 fotoların devamı
iyi dilekleriniz için teşekkürler sayın adanatarımhane.şimdiye kadar döllenmeyle ilgili bir sorun yaşamadım.açan tüm çiçekler tuttu.koltuk alması , budaması , ipe alması , ipi düzeltmesi , ilaçlaması derken yeteri kadar sarsmışım sanırım.
Ekrem Uslu
28-05-2012, 14:50
Bu işte tecrübelisiniz.
Ticari olarak düşünürsek;
Ortalama 180 bitki saydım.Bitki başına 6 salkım alsanız 6 salkımı 4 kğ dan 720 kğ civarı bir hasat yapacaksınız.Ortalama 1 tl den satsanız.720 tl.
Sizce bu dönemde rantabl mıdır?
volkan355
28-05-2012, 15:13
Sn. nicea, başından sonuna çok derli toplu ve kronolojik olarak aşamaları takip etmek adına çok başarılı olan bu değerli paylaşımınız için yürekten teşekkür ederim. Bu güzel sunumu maliyet analizi, kullanılan besin çeşidi, besin kullanma periyotu, besin tüketim miktarı, varsa karşılaştığınız aksaklıklar gibi bilgilerle de taçlandırırsanız ihtiyacı olanlara bu konu ile ilgili çok faydalı bir kaynak kazandırmış olursunuz.
Umarım sonucunu en iyi şekilde alacağınız bir çalışma olur.
dispaser
28-05-2012, 15:26
sn. nicea çok tertipli planlı bir çalışma olmuş tebrikler. paylaşımınız için de teşekkürler. başarılı olmanız ümidiyle. takipçinizim...
yalandünya59
28-05-2012, 15:56
Sevgili Nicea,
Tebrikler yüreğine sağlık, işte bukadar. Herşey mükemmel görünüyor.
Ayrıca sn. adanatarımhane;
Yukarıda farkındaysanız 301 kök diye belirtmiş fide sayısını,
300 kök x 8kg = 2400 kg edecektir. 4 kg biraz az kalmıyormu. Biz bu işi toprakta yaparken oturak denilen domates cinsinden 4-5 kg ürün alıyorduk, kaldıki sırık ve bu sistemde yani bitkinin istediği herşeyin verildiği sistemde benim yazdığım rakamı bile geçeceğini sanıyorum.
Bence essas problem şurda;
Diyelimki 2400 kg toplam ürün aldınız bunu siz kendiniz satıyorsanız, evet;
2400 kg x 1 tl = 2400 tl' ederki kaldıki 150 m2 yerden süper bir rakam oluyor. ancak siz bunu toplu olarak anlaştığınız bir yere veriyorsanız yani kendiniz satmıyorsanız işte ozaman;
2400 kg x 0,50 krş= 1200 tl'eder, işte fark burda, burayı çok iyi planlamak lazım.
Yani sorulacak soru şu?
Kendinizmi satacaksınız? yoksa toptancıya mı vereceksiniz?
Nicea sizi takibe devam edeceğim, saygılarımı sunarım....
Ekrem Uslu
28-05-2012, 17:04
Haklısınız fide sayısı gözümden kaçmış.
Bir kökten 8 kğ hatta daha fazla ürün almak olası fakat,üretim maliyeti,üretim süresi ve fiyat ortalamalarını göz önüne alacak olursak domates üretimi bana pek karlı gemiyor.
sayın adanatarımhane , kar olayı sayın yalandünya'nın belirttiği gibi pazarlamayla alakalı bir durum.üreticiden - tüketiciye kadar olan zincirden ne kadar çok halka çıkarırsanız karınız o kadar artar.
Ekrem Uslu
28-05-2012, 18:19
sayın adanatarımhane , kar olayı sayın yalandünya'nın belirttiği gibi pazarlamayla alakalı bir durum.üreticiden - tüketiciye kadar olan zincirden ne kadar çok halka çıkarırsanız karınız o kadar artar.
Umarım zarar etmezsiniz.
Sayın nicea profesyonelliğe doğru çok güzel bir adım atmışsınız sizi tebrik ederim umarım emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde alırsınız.Gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz acaba?Ec ve ph değerlerinide yazarsanız çok iyi olur.Birde size maliyeti ne kadar oldu bu seranın?
Sn. nicea, başından sonuna çok derli toplu ve kronolojik olarak aşamaları takip etmek adına çok başarılı olan bu değerli paylaşımınız için yürekten teşekkür ederim. Bu güzel sunumu maliyet analizi, kullanılan besin çeşidi, besin kullanma periyotu, besin tüketim miktarı, varsa karşılaştığınız aksaklıklar gibi bilgilerle de taçlandırırsanız ihtiyacı olanlara bu konu ile ilgili çok faydalı bir kaynak kazandırmış olursunuz.
Umarım sonucunu en iyi şekilde alacağınız bir çalışma olur.
sayın volkan355 , istediğiniz gibi olmayacak ama önemli gördüklerimi yazıyorum.
100 adet cocopeat slab 600tl
drenaj sistemi(trapez saç) 400tl
330 m2 yer örtüsü(yarısından fazlası duruyor) 260tl
sulama ekipmanları(baya bi arttı) 500tl
su deposu 2 ton 400tl
su motoru+bağlantılar 250tl
domates askı ve klipsleri (binlerce yedeğim var) 140tl
fideler 170tl
besinleri kendim yapıyorum.50şer litrelik stoklarım bittikçe yeniliyorum.2 tonluk depom 5-6 gün civarında boşalıyor.gün içinde saate göre 1er saat ya da yarım saat arayla 1er dakka sulama yapıyorum.
kurulumdan bugüne kadar o kadar çok sorunla karşılaştımki anlat anlat bitmez.ayrı bir başlık açmam gerekir herhalde.aklıma ilk gelen birkaçını sıralıyım.
yanlış su motoru seçimi
suyumun yüksek ec değeri yüzünden yetersiz ve yanlış beslenme
kalsiyum nitrat gübrem yüzünden azot fazlalığı ve düzensiz gelişim
aşırı sulamadan ötürü vegetif gelişim
tek başıma kültürel işlemlere yetişememem nedeniyle bitkilerde şekil bozuklukları
ph ve ec ölçer arızaları , ölçüm hataları
yanlış ph düşürme solüsyonu nedeniyle meydana gelen ec değişiklikleri
işlerimin yoğunluğu nedeniyle yeterli ilgiyi gösterememem.....
sırayla tek tek düzeltmeye çalışıyorum
Sayın nicea profesyonelliğe doğru çok güzel bir adım atmışsınız sizi tebrik ederim umarım emeklerinizin karşılığını en güzel şekilde alırsınız.Gübrelemeyi nasıl yapıyorsunuz acaba?Ec ve ph değerlerinide yazarsanız çok iyi olur.Birde size maliyeti ne kadar oldu bu seranın?
teşekkürler sayın efe446 , ec mi ilk haftalardan itibaren kademe kademe yükselttim.şuan 2,75-3 arası.ph 6-6,5 aralığında tutmaya çalışıyorum.
serada kullanılan malzemeye bakarsanız iskeletin tamamen 2lik demir borudan üretildiğini göreceksiniz.şimdilik sera ama ileride zirai alet ve araçlarımı koyabileceğim bir sundurma olması düşünülerek yapıldı.O yüzden fiyat vermiyorum.
sayın volkan355 , efe446 , yalandünya59 , dispaser ve adanatarımhane iyi dilekleriniz ve tebrikleriniz için teşekkürler.
Ekrem Uslu
28-05-2012, 22:26
Teşekkür bizden.
Acizane bir kaç tavsiyede bulunmak isterim.
Örtü altı üretim hem maliyetli hemde zor bir üretim şeklidir,hata kabul etmez.Bu işten para kazanabilmek için üretim maliyetini düşürüp verimliliği en üst seviyeye çıkarmak için uğraşmak gerekir ki sonu hüsran olmasın.
Verimliliğin maximum seviyeye çıkabilmesi için doğru ürünün,doğru zamanda doğru şekilde üretilmesi gerekir.
Mesela domates.Geriye dönük 15 yıla baktığımızda domates toptan satış fiyatlarının şubat 15 ile mayıs 1 arasında yükselme gösterdiğini ve ortalama 1 tl civarında olduğunu görürüz.Bu rakamlar domates için mükemmel denilebilecek seviyededir.Bu dönemde fiyatlar neden artar sorusunun cevabı ise üretimin az buna karşın maliyetin üst seviyede olduğu dönemdir diyebiliriz.Üretim azdır zira yetiştirme süresi ve üretim şartlarının en zor olduğu dönemdir.Bu dönemde ürün çıkarabilmek için en geç ekim 15 te dikim yapmış olmanız gerekir.
Örtü altı yetiştiricilikte benim favorim salatalık ve sizin sistemde çok güzel sonuçlar alabilirsiniz.
Kasım ayının 15 inde partinakaprit bir salatalık çeşidini dikip ocak ayının 15 inde hasata başlayacak, nisan ayının 15 ine kadar ortalama toptan satış fiyatı 1.5 tl den değerlendireceksiniz.Ondan sonrası keyfe keder fiyatlar 350 400 krş düşene kadar hasat edersiniz.
Başarılar diliyorum.
sayın adanatarımhane tespitleriniz çok doğru.yazın açık tarla domateside çıkınca iyice dibe vuracak fiyatlar.ama dediğiniz zamanlarda ısıtma olmadan buralarda biraz zor gibi görünüyor bana.
kimyager147
29-05-2012, 09:18
Sayın Nicea ilk önce sizi tebrik etmek istiyorum. Ellerinize sağlık. Çok güzel bir sera olmuş. Sizin hatalarınız bizlere hayat tecrübesi olarak geri dönüyor. Ne kadar güzel bir paylaşım olmuş. Başarılarınızın devamını dilerim.
yalandünya59
29-05-2012, 09:22
Sevgili adanatarımhane,
Evet aslında salatalık konusunda haklısınız, hemde yerden göğe kadar, bizde salatalıktan güzel paralar kazanıyorduk, hemde açıkta toprakta ancak ozamanlar bukadar ürettimmi yoktu bilmiyorum para ediyordu, bizde yerli dediğimiz ürün çıktığında aynen sizin dediğiniz gibi salatalık 25 krş'lara kadar düşerki oda para etmez.
Ancak nicea'ya katılıyorum, Bursa bizimle hemen hemen aynı koordinatlarda (Tekirdağ ile) yani güneşlenmemiz Akdeniz ve Ege gibi değildir.
Dolayısıyla bizim burada ısıtma olmadan Kasım ayında seraya salatalık dikerseniz, bence kocaman bir hüsranla karşılaşırsınız. Aslında ısıtmalıda olsa Fotosentez için gerekli güneş kıt olacak ve mahsul alma gene uzayacaktır.
Sevgili adanatarımhane size katıldığım nokta şurası eskiden 1 kök salatalıktan maksimum 10 kg ürün alınırdı ve süper denirdi, ancak günümüzde F1 tohumlar ile minimum 30 kg maksimum 40-45 kg'lar konuşuluyor, para etmesede tonajla çarptığınızda ciddi yekün tutuyor. Gelin mini bir senaryo üretelim ;
8m x 40m= 320 m2 klasik 1 seraya 1000 kök salatalık ekelim;
1000 kök x 30 kg= 30.000 kg= 30 Ton ürün demektir
30.000 kg x 0,25 krş= 7500 tl'dir ki bu yaptığım hesap toptan hesabıdır, kendiniz satacaksanız bu rakakı 2 ile çarpınız (50 krş).
Sevgili nicea, sayın adanatarımhane sanırım yukarıda bahsettiğim konuyu anlatmaya çalışmış, saygılarımı sunar. bol kırmızı tosunlar dilerim....
yalandünya59
29-05-2012, 09:34
Sayın nicea;
Ayrıca salatalık ile ilgili yazmayı unuttuğum çok önemli birşey daha var, oda şu;
Salatalığı ektiğiniz günden itibaren 35-40 gün sayınız ve meyveleri toplamaya başlarsınız, ve fabrika start verir birdahada ardı arkası kesilmez. Resmen toplamaya bıkarsınız.
Ancak domateste ürün almanız en az 2-2,5 aydır (60-90 gün kaldıki bizim burda 60 gün imkansızdır)
Salatalık ile ilgili biraz latife yapayım;
Hakem Erman Toroğlu derdi salatalığı Antalyadan seradan koparırlar kamyona yüklerler, salatalık İstanbul Esenler haline gelene kadar 2-3 cm uzar derdi. Adama herkes güler şaka yapıyor zannederlerdi. aslında Toroğlu haklıdır, bu gerçektir, hikaye felan değil yani kendiside kabzımallık yapmış ürünleri tanıyan ve bilen birisidir.
Ben 1 kök salatalıktan hemen hepsini koparırdım, ve köke 1 işaret-nişan koyardım.Ancak sabah veya ertesi gün akşamüstü birde bakardım okökte salatalık var, inanılmaz imkansız derdim ama bunu yaşadım, inanın...
Gerçekten japon bilim adamı (Mozama bey-domates ağacı videosunda) bu işe girdikten sonra 'Tanrıya olan inancım 2 kat daha arttı' kelimesinin altından bu yaşanmışlıkların yattığını tahmin edebiliyorum...
Biraz uzattım ama, umarım biraz olsun size tebessüm ettirebilmişimdir.
Sağlıcakla kalın, saygılarımı sunuyorum dostlar....
ekaragoz
29-05-2012, 09:41
Sayın Nicea,
Tertemiz seranız ve domatesleriniz yanında, yaşadıgıniz problemleri söylemeseniz hersey güllük gülistanlık anlayacaktim. Hepsi bir tecrübedir sanıyorum, bunun da parayla ölçülür olmadığını düşünüyorum. Allah (c.c.) yolunuzu açık, kazancınızı bol eder inşallah.
Burada geçtiğimiz hafta köyüme dolu yağdı, dize kadar demem sanırım boyutu hakkında fikir verir. 72 da mahsulü toplamasına bir hafta kala, toprağa veren dayımla, henüz görüşemedim.
Demek ki hersey bilmek ve doğru uygulamak değil. Hepsini doğru yapsanız da, kader ve kısmet.
teşekkürler sayın ekaragoz , son 1 yılda edindiğim tecrübeler ve öğrendiklerim paha biçilemez.
son yazdığınıza bir örnekte ben vereyim.dediğiniz dolu burdada yağdı.Kirazlarımızın çoğu talan oldu.geriye kalanlarda o kadar ayırmamıza rağmen 1 liradan gitti.sonuç olarak 1 yılın emeği+masrafı=tamamen zarar.
yani kısaca biri hariç diğer bütün değişkenleri sabitleseniz ya da kontrol edebilseniz bile o biri gelir sizi batırır.(ceteris paribus gibi oldu biraz)
ekaragoz
29-05-2012, 10:56
Geçmiş olsun, güzel haberlerinizi bekliyorum.
Ekrem Uslu
29-05-2012, 14:34
Sevgili adanatarımhane,
Evet aslında salatalık konusunda haklısınız, hemde yerden göğe kadar, bizde salatalıktan güzel paralar kazanıyorduk, hemde açıkta toprakta ancak ozamanlar bukadar ürettimmi yoktu bilmiyorum para ediyordu, bizde yerli dediğimiz ürün çıktığında aynen sizin dediğiniz gibi salatalık 25 krş'lara kadar düşerki oda para etmez.
Ancak nicea'ya katılıyorum, Bursa bizimle hemen hemen aynı koordinatlarda (Tekirdağ ile) yani güneşlenmemiz Akdeniz ve Ege gibi değildir.
Dolayısıyla bizim burada ısıtma olmadan Kasım ayında seraya salatalık dikerseniz, bence kocaman bir hüsranla karşılaşırsınız. Aslında ısıtmalıda olsa Fotosentez için gerekli güneş kıt olacak ve mahsul alma gene uzayacaktır.
Sevgili adanatarımhane size katıldığım nokta şurası eskiden 1 kök salatalıktan maksimum 10 kg ürün alınırdı ve süper denirdi, ancak günümüzde F1 tohumlar ile minimum 30 kg maksimum 40-45 kg'lar konuşuluyor, para etmesede tonajla çarptığınızda ciddi yekün tutuyor. Gelin mini bir senaryo üretelim ;
8m x 40m= 320 m2 klasik 1 seraya 1000 kök salatalık ekelim;
1000 kök x 30 kg= 30.000 kg= 30 Ton ürün demektir
30.000 kg x 0,25 krş= 7500 tl'dir ki bu yaptığım hesap toptan hesabıdır, kendiniz satacaksanız bu rakakı 2 ile çarpınız (50 krş).
Sevgili nicea, sayın adanatarımhane sanırım yukarıda bahsettiğim konuyu anlatmaya çalışmış, saygılarımı sunar. bol kırmızı tosunlar dilerim....
Sayın yalandünya.
Ana fikir olarak haklısınız fakat birim alandan alınacak ürün ve yetiştirme koşulları konusunda size katılamayacağım.
Sn nicea'nın serasında havalandırma problemi var.Yani kısacası proje hatası var.Basit bir kaç düzenlemeyle giderilebilir ve fiyatların maximum seviyede olduğu dönemde üretim yapılabilir.
Bir kök salatalıktan aldığınız ürüne hayran kaldım fakat :rolleyes: o rakamlar çok zor hatta imkansız gibi.Keşke alınabilse, paranın altında kalır kurtaran yokmu derdik.
Bu seneki üretimden iki görsel paylaşayım.Ne demek istediğimi anlatabilirim umarım.
Dikim tarihi 15 kasım.Çeşit ismi Termessos f1 (yarı multi partinakabrit bir çeşit.)
Hasat başlangıcı 5 ocak.
Hasat sonu 23 mayıs.
1 dekardaki bitki sayısı 2500 adet.
1 dekardan alınan ürün 15 tonda kaldı( 20 tona çıkabilirdik fakat fiyatlar düştü ve karlı olmaktan çıktı.Erken sonlandırdık.)
Hasat sonuna kadar ortalama toptan satış fiyatımız 1 tl.
Masrafımız,gübresi,fidesi,işçiliği vs.her şey dahil 2 dekar için 10000 TL.
Yani kısacası 2 dekardan ortalama 6 ayda elde edilen net kar 20000 TL.
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgrt.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgtz.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgv1.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgvh.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
Ekrem Uslu
29-05-2012, 14:37
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgy5.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgyl.jpg (http://bit.ly/c25MCx)
http://d1204.hizliresim.com/w/j/4jgzd.jpg (http://bit.ly/c25MCx)[/QUOTE]
yalandünya59
29-05-2012, 15:19
Sevgili adanatarımhane,
Çalışmalarınızdan dolayı sizi yürekten kutluyorum, işte topraklı serada profesyonellik budur.
Ancak fotolarda incelediğim kadarıyla size bazı konularda katılamıyorum;
1- Sizin ektiğiniz tohum anladığım kadarıyla erkenci bir cins yani tonajı ön planda olmayan bir ürün scalası var, arkadaşım mayagroda yüksek ziraat mühendisi dediğim gibi 30 ton bile artık komik kalıyor diyor, ancak dediğim gibi bu cinsle ilgili olabilir, birde şampiyon diye bir tohumdan bahsetti oda F1 cinsi elbette onuda araştırın, ancak sizi gönülden kutlarım NEDEN?
Aslında burada espri ürünü çok yetiştirmek değil önce hasat etmek (bazen 1hafta 10 gün bile olayı öyle değiştirirki) bunu yapan bilir.
Diğer en önemli konu ise gübreleme programınızı gözden geçirin, belki verimi dahada arttırmanız mümkün olabilir aşağıda verdiğim linki bir inceleyin derim:::
www.toros.com.tr/dosyalar/ciftci-dostu/gruplar/1_36622598_go_hiyar.pdf
Ayrıca bence en önemli nokta siz bu işi toprakta yapmışsınız toprağınız yorgun olabilir,sera toprağını sık sık değiştiremeyeceğinize göre, çünkü siz ticaret yapıyorsunuz bu da normaldir, ancak 'Topraksız Tarım'da aynı sistemi kursaydınız bence olay çok değişirdi. Bunu neden ve nasıl yazıyorsun diyeceksin, (yıllarca toprakta salatalık-domates ve tüm bahçe ürünlerini yetiştirmiş birisi olarak yazıyorum)
Bunuda anlamanız için 2 veya 3 paket cocopeat alın ve salatalık fidesini ekin hatta seranızın içerisinde bir yere diğer (topraktaki) fidelerle aynı anda ekin.eminim nedemek istediğimi daha iyi anlayacaksınız!...Diğerlerinden en az % 100 daha fazla çiçek ve meyve olacak hiç şüphem yok...
Topraksıza geçerseniz üretiminiz % 30-40 (en az-komik kalır) artardı, ****** 'Topraksız Tarım'ın ilk kurulum maliyeti yüksektir, maliyet muhasebesi mutlaka yapılmalıdır, maliyetten yakınırsanızda haklısınız, bişey diyemiycem.
Bilgilerinizi ve görselleri bizimle paylaştığınız içinde ayrıca teşekkür ediyorum, saygılarımı sunarım....
Ekrem Uslu
29-05-2012, 15:44
Saygı, sevgi bizden.
Topraksız tarımın avantaj ve dez avantajlarını bilirim.İnanın karlılıkta değişen pek fazla bir şey olmayacaktı.Dekara 15 ton değilde 25 ton alacaktım ama maliyet artışı fazladan aldığım 10 tonu yiyecekti.
Çeşitler konusundada biraz tecrübem var diyebilirim.Şimdiye kadar yaklaşık 60 çeşit salatalıkla çalıştım.Eleye eleye o dönemde dikilebilecek 5 çeşitten biride termessos f1 dir.
Ayrıca toprağa gerekli bakımı yaparsanız hiç bir problem olmaz.
Toprak şu an dinlenmede.Önümüzdeki Temmuz ayının 2. haftasında aynı toprağa oturak domates dikilecek.Dekara 1800 kök.Kök başına 7-8 kğ ı alabiliyoruz.Buda dekara 13 ton gibi bir rakam yapar.Hasat döneminde geçmiş yılların ortalama toptan satış fiyatı 0,75 krş.
2 dekardan 18-20 bin lira gibi bir rakam yapar.5 binini işçiliğe çık.
Kasımda tekrar salatalık...
yalandünya59
29-05-2012, 15:59
Sn nicea size saygısızlık olmaz umarım, sizin konunuzun altında yazıyoruz ama...
anlayışla karşılayacağını umuyorum, burada paylaştığımız bilgiler birçok arkadaşada ışık
olacaktır diye tahmin ediyorum...
Sn,adanatarımhane,
Domates ve salatalık güzel bir döngü kurmuşsunuz tebrik ederim, domatesi ekiş tarihinizde akıllıca zaten yazın heryer domates dolup taşıyor, güz aylarında hasada gelecek domates karlı olacaktır şüphesiz,akıllıca. Allah bol kazançlar versin.yolunuz açık olsun...
Size bazı sorularımda olacak:
Bizde burada Temmuz ayında domates eksek olurmu? Oturak olarak hangi cinsi ekiyorsunuz?
Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?
Saygı ve sevgilerimi sunarım....
Ekrem Uslu
29-05-2012, 16:12
Sn nicea size saygısızlık olmaz umarım, sizin konunuzun altında yazıyoruz ama...
anlayışla karşılayacağını umuyorum, burada paylaştığımız bilgiler birçok arkadaşada ışık
olacaktır diye tahmin ediyorum...
Sn,adanatarımhane,
Domates ve salatalık güzel bir döngü kurmuşsunuz tebrik ederim, domatesi ekiş tarihinizde akıllıca zaten yazın heryer domates dolup taşıyor, güz aylarında hasada gelecek domates karlı olacaktır şüphesiz,akıllıca. Allah bol kazançlar versin.yolunuz açık olsun...
Size bazı sorularımda olacak:
Bizde burada Temmuz ayında domates eksek olurmu? Oturak olarak hangi cinsi ekiyorsunuz?
Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?
Saygı ve sevgilerimi sunarım....
Olur neden olmasın.Hatta daha iyi olur.Tekirdağın iklimi o dönemde daha yumşak.
Çeşit olarak Ameli f1 dikebilirsiniz.Hazera 5656 çeşidide bir sıra deneme olarak dikebilirsinz.Alacağınız sonuca göre önümüzdeki yıl elinizde hazır çeşit olur.
Niyetine girerseniz haber verin bazı püf noktalar var,onları sizinle paylaşayım.Küçük ama sonuca götürecek ayrıntılar.
Diğer sorumda tohum alıpmı yetiştiriyorsunuz yoksa fidemi alıyorsunuz?
Fide olarak dikim yapıyoruz.
Çok güzel bilgiler paylaşılıyor benim gibi yeni mezun ziraat mühendislerininde faydalanacağı bilgiler.Haddim olmadan bir düzeltme yapmak istiyorum. Bitkilerde döllenme olmadan tohumsuz meyve oluşumuna partenokarpi denir.Hıyarda da partenokarpik çeşitler yaygın olarak kullanılmaktadır.Bilmeyen arkadaşlarda daha rahat anlayabilsinler.
Sayın adanatarım siz neden topraksız tarıma soğuk bakıyorsunuz ya da ben mi öyle anladım.Denediniz mi hiç yani gerçekten harcadığınız paraya deymiyor mu?Getirdiğini götürüyo mu ?
Ekrem Uslu
29-05-2012, 18:05
Sn efe.Mevcut durumda karşıda değilim tarafta değilim.Karşı değilim çünkü üretimde büyük kolaylık.Karşıyım zira ülkemiz şartlarında kurulum ve üretim maliyetinde topraklıya göre % de 500 leri bulan fiyat farkı söz konusu.Topraklı üretime göre alınan verim 5 kat fazla olsa aradaki açık kapatılabilir.mevcut durumda alınan ürün farkı en fazla iki kat.
Sabit fiyattan satın alma garantili,ihracata yönelik üretim yapan büyük işletmeler için ideal bir üretim şekli fakat iç piyasaya hitap eden küçük ve orta ölçekli üreticiler için maalesef hüsranla sonuçlanmakta.
idris şenol
29-05-2012, 18:48
sayın nice ,tek kelimeyle harika olmuş
sayın nice ,tek kelimeyle harika olmuş
(+)
maşallah bu arada
sayın şenol , sayın aga06tr teşekkürler.
ismail 55
01-06-2012, 16:17
kardeşim çok harika olmuş eline salık bol hasatlar
muallimayhan
01-06-2012, 22:45
Hayırlı uğurlu olsun Aslanım Yiğidim.
teşekkürler ismail abi.hala gelmeye niyetin yok galiba.domateslerin olmasını mı bekliyorsun?
ayhan hocam sizede teşekkürler.bu aralar gelmiyormusunuz bizim taraflara?
ismail 55
03-06-2012, 21:21
domatesler olsun melemen yemeye geliriz kardeşim
Ekrem Uslu
05-06-2012, 11:01
Güzel olmuş,elinize sağlık.Gölgeleme zamanıda geliyor.
muallimayhan
05-06-2012, 22:50
Elektirk yok , su yok ama yinede otomatik damlama sistemini kurdum. Bugün Ali arkadaşım da Beşevlerden ALSANCAK domates fidesi getirdi.210 adet. yarın okuldan sonra tarlada ameleyim. İnş. son noktayı koyacağız.
Elektirk yok , su yok ama yinede otomatik damlama sistemini kurdum. Bugün Ali arkadaşım da Beşevlerden ALSANCAK domates fidesi getirdi.210 adet. yarın okuldan sonra tarlada ameleyim. İnş. son noktayı koyacağız.
kolay gelsin hocam , haberlerini bekliyorum.
idris şenol
10-06-2012, 21:33
sayın nicea sizin suyunuzun ec yüksek olduğnu biliyorum
şuan gübre ilave etmeden ec ve ph kaç
birde gübre ilavesi yapınca ec ve ph kaç oldu ph düşürmek için herhangi asit kullanıyormusunuz
sayın nicea sizin suyunuzun ec yüksek olduğnu biliyorum
şuan gübre ilave etmeden ec ve ph kaç
birde gübre ilavesi yapınca ec ve ph kaç oldu ph düşürmek için herhangi asit kullanıyormusunuz
sayın şenol suyumun EC değeri yaklaşık 1,5 ms , ph 8,4 .Maalesef yüksek EC yüzünden gübreyi tam veremiyorum.EC 3.0 ms değerine ulaşana kadar besin eklemesi yapabiliyorum.Besin ilavesinden sonra PH 7,2 değerlerine düşüyor.Ph düşürmek için %85lik fosforik asit kullanıyorum.öncesinde birkaç zirai ph düşürücü denedim.Ph black ve fixacid damlama asidi.ikiside yeteri kadar etkili olmadığı için yüksek miktarlarda kullanmam gerekiyordu.hem ekonomik değiller hemde EC değerini yükseltiyorlar.sonuç olarak en ekonomik ve etkili yol asit kullanmak.
idris şenol
20-06-2012, 18:50
resimler nerde abi:))
sayın şenol suyumun EC değeri yaklaşık 1,5 ms , ph 8,4 .Maalesef yüksek EC yüzünden gübreyi tam veremiyorum.EC 3.0 ms değerine ulaşana kadar besin eklemesi yapabiliyorum.Besin ilavesinden sonra PH 7,2 değerlerine düşüyor.Ph düşürmek için %85lik fosforik asit kullanıyorum.öncesinde birkaç zirai ph düşürücü denedim.Ph black ve fixacid damlama asidi.ikiside yeteri kadar etkili olmadığı için yüksek miktarlarda kullanmam gerekiyordu.hem ekonomik değiller hemde EC değerini yükseltiyorlar.sonuç olarak en ekonomik ve etkili yol asit kullanmak.
okuldayken fertigasyon konusunda hocanın fosforik asit kullanımıyla ilgili diğer mineralleri çökelte bileceğinden damlatıcıların tıkanma riskinden dolayın kullanılmaması gerektiğini söylediği kalmış aklımda fakat siz stok olarak hazırladığınızdan sanırım etkilemiyor tankınızı.
bu arada ben ph düzenlemesi için sirke kullandım forumda okumuştum birinden ama hatırlamıyorum şmdi hangi başlıkta olduğunu denemek için kullanmıştım zira nikrik asit hem tehlikeli cok dikkat istiyor ve de ec yi fırlatıyor , bir su bardağı sirke ile rahatlıkla 7,2 lerden 6,2-6,5 a indirebiliyorum 1000litrelik tankta
sülfatlar ve nitratlar ayrı olmak üzere 2 stok tankımda hazırlayıp eritiyorum.erime ya da çökelme sorunu olmuyor.sulama tankında birleşiyorlar.1000litreye 50cc kadar fosforik asit eklediğimde PH 6 civarlarına iniyor.sulama tankındada çökelme tespit etmedim.
ama damlatıcı tıkanıklığı sorunu son birkaç haftadır bendede var.PCJ damlatıcılar inanılmaz hassas.ilk başlarda filtrelemeye o kadar önem vermediğimden dolayı şuan devamlı tıkanıyorlar.ben değiştiriyorum onlar tıkanıyorlar , ben değiştiriyorum onlar tıkanıyorlar.çok inatçılar.bugün 2 sırayı iptal edip birini standart 25lik damlama , birinide basınç ayarlı damlatıcı olarak değiştirdim.açıkçası basınç ayarlıdanda o kadar memnun değilim.yapmasıda çok zahmetli , yaptıktan sonrasıda.tek tek ayarlamak gerekiyor.25lik damlamada da deliklerin yeri tutmuyor , kimisi torbanın dışında kalıyor boşa akıyor.
senenin başına dönüp sistemi tekrar kuracak olsam ne cocopeat slable uğraşırım nede pcj damlatıcıyla.olukların içine cocopeat ya da perlit veya ikisini beraber karıştırıp doldururdum.20lik veya 25lik damlamamı döşer üstüne da naylon veya oluk kapağı koyar işi bitirirdim.hem işçiliği yok hem ucuz hemde tıkanıklık vs. problemlerle karşılaşıldığında düzeltilmesi kolay olurdu.belki pcj damlatıcılı sistem kadar sık sulama yapılmaz ama en azından kullanıcı dostu olurdu.
dispaser
22-06-2012, 08:27
senenin başına dönüp sistemi tekrar kuracak olsam ne cocopeat slable uğraşırım nede pcj damlatıcıyla.olukların içine cocopeat ya da perlit veya ikisini beraber karıştırıp doldururdum.20lik veya 25lik damlamamı döşer üstüne da naylon veya oluk kapağı koyar işi bitirirdim.hem işçiliği yok hem ucuz hemde tıkanıklık vs. problemlerle karşılaşıldığında düzeltilmesi kolay olurdu.belki pcj damlatıcılı sistem kadar sık sulama yapılmaz ama en azından kullanıcı dostu olurdu.
işte bu şekilde bilgilendirmeler ticari anlamda büyük önem taşımaktadır. teşekkürler sn nicea
Karşılaşılan yeni problemler nedeniyle biraz geç oldu ama işte beklenen resimler.bu arada 1 haftadır hasata başlamış bulunuyorum.50 kg kadar topladım.
24.06.2012
Her ne kadar kimyasal ilaçlamadan kaçınsamda , sonuç olarak mücadele şart.külleme ilacı atmak zorunda kaldım.
ve resimlerdede görüldüğü üzere bütün sulama borularımı , damlatıcalarımı vs. söküp attım.onların yerine cocopeat slablarin içinden 25lik damlama geçirdim.şimdilik iyi gibi , sulamada sıkıntı yok.üst sıralarda susuzluktan çiçek döken , yerlerde sürünen , hatta yaprakları kuruyan bitkilerimde toparlandı , kendine geldi.
gördüğünüz üzere dertler bitmiyor.tek tesellimiz kızaran domateslerimiz.
idris şenol
24-06-2012, 21:11
külleme ve kırmızı örümcek saldırıya geçti
havalar çok sıcak olduğundan kırmızı örümcek zararı had safada
halil önen abimizin
GULLECI BULAMACI NASIL YAPILIR..
3 Kg Toz kukurt
1,5 Kg sonmemis kirec
10 Lt su
Kukurt,kirec ve su buyuk bir tenekeye konur(ben peynir tenekesi kullandim)ve karistirilir,bu karisimi disarda kurdugumuz ates ustune koyarak kaynatalim,ve karistiralim,(karisimin tasmamasi icin atesimize dikkat edelim) kaynadikca kopurdemeye baslayacaktir,tahminen 1 veya 1,5 saat sonra uzerinde bir film tabakasi olusunca,indirip sogumaya aliyoruz, soguma olusunca,ustte kirmizi,bordo renginde bir sivi elde ediyoruz,tortuda altta kaliyor,bu bu karisimdan yaklasik 9 litre sivi elde ediyoruz,bu siviyi plastik petlere aktariyoruz,tortuyuda plastik bir kaba koymamiz gerekiyor,( tenekeyi delebiliyor,) elde ettigimiz siviyi,yaz kis demeden agac govde ve yapraklarina atabilir,damlamadanda topraga verebiliriz.100 lt suya 1 lt elde ettigimiz siviyi katabiliriz (ben 100 lt 2 lt denedim olumlu oldu,****** tercihe kalmis)
GULLECI BULAMACI;
inteksisit'tir Yani bocek vb oldurucudur.
Akarisit'tir Yani orumcek vb oldurucudur.
Fungisit'tir yani fundal mantar oldurucudur. Bu karisim DOMATES kulleme ve bakteriyel yaniklik,yaprak kufu ve kursuni kuf,ASMADA kulleme,olu kol hastaligi,tum kabuklu bitler, pamuk zararlilari,bagda mildiyo(pronoz) ELMADA kara leke.bag uyuzu,yukarida saydiklarim benim gibi kullananlar tarafindan bu hastaliklari onledigi belirtilmistir. iste bu doga dostu sivimizin(ilac demek istemiyorum) 9 lt lik maaliyeti
3 kg kukurt 3.00 tl
1,5 kg kirec 0,75 tl
10 lt su gölden
sevgili Halil önen saygılarımla
burda http://www.agaclar.net/forum/temel-konular-toprak-gubre-tohum-sulama/21025-35.htm
ucuz ve pratik çalışmasıını tavsiye ederim
teşekkürler sayın aga06tr
08.07.2012 domatesler + ben
son resimlerdeki hallerinden sonra çalışamayacağım kadar yüksek olduklarından yatırmaya başladım.yatırırken hem çiçeklerde hemde daha olgunlaşmayan domateslerde biraz zaiyat oldu.aslında artık tepe alıp üstündekilerin olgunlaşmasını bekleyebilirdim ama nereye kadar gideceğini görmek için devam etmeye karar verdim.
20.07.2012 , biraz domates toplama vakti gelmiş sanırım.
İpek Kozası
20-07-2012, 13:14
Çok güzel olmuş Allah güle güle yemeyi nasip etsin.
teşekkürler sayın İpek Kozası
merhaba çalışmalarınızı başından beri izledime . son halini bugün gördüm. tebrik ediyorum emeğinize sağlık emeklerinizin karşılığını almanıza çok sevindim. seranız çok güzel görünüyor. paylaşımlarınızı merakla bekliyoruz..
teşekkürler sayın yçelik ,
topraksız olarak domates yetiştirdim mi ? yetiştirdim.hatta sattım bile ama emeklerimin karşılığını almaya yakın bile değilim.
Kuyu suyumun EC ve PH değerleri.
EC = 1.44
PH = 7.43
Deponun içinde 200 - 300 litre kadar besinli su vardı.2 tonluk depomu suyla doldurduktan sonra EC ve PH.
EC = 2.16
PH = 6.98
6 litre A + 6 litre B eriyiğimden koyduktan sonraki EC ve PH.
EC = 2.74
PH = 6.89
Aslında 1800 litre suya 18 litre A + 18 litre B koymam gerekiyor.Maalesef suyumun yüksek Ec değeri yüzünden 3 te 1 i kadar anca koyabiliyorum.
Sonuç: Gübreden tasarruf ediyorum ama domateslerim yeterli beslenmiyor.Dev gibi olması gereken beef tip domatesler salkım domates büyüklüğünde kalıyor.Düşük Ec şart.
öncelikle çalışmalarından ötürü sayın nicea sizi tebrik ediyorum hayranlıkla bütün gönderilerinizi okudum ve takip ettim ne zamandır forumu takip ediyordum hayranlıkla baktım fotolara. ben de sera için fide istedim kış serası yapacağım sanırım sizin seranız yaz serası bir de ben şuanda topraktan üreteyi düşünüyorum ama cok tedirginim fidelerimin gelmesine 1 aylık bir süre var 1 yıldır araştırmalar yapmama rağmen hala çoğu konuda çoğu şeyi bilmediğimi farkettim:( insanın etrafında da negatif fikir üreten insanlar oldu mu bu iş daha da zorlaşıyor.Sayın nicea ve diğer arkadaşlara soracağım soru şu bütcem de kısıtlı olduğunan daha yeni öğrencilikten boş gezenin kalfalığına henüz terfi ettiğimden ve ziraatle baba mesleği geleneksel çiftçilikten başka birşey görmediğimden ötürü bazı korkularım var hala topralı mı topraksız mı tarım yapayım soruları var aklımda.30 yıldır bulunduğum şehirde sebze meyve alım satımı yapmamızdan ötürü biraz inançlı biraz da inatçıyım bu hususta nicea ve diğer arkadaşların tecrübelerinden faydalanmak isterim tabi arzu ederlerse ban bu konuda yönlendirici bazı fikirler verirseniz cok memnun kalır ömür boyu duacınız olurum:) herkes uç düşündüğümü söylüyor sizleri görünce benim fikirlerimin devede pire olduğunu görüyor hayran kalıyorum.beni 1 ay sonra kuracağım seram için biraz bilgilendiri ve yönlendiriseniz çok iyi olur acemi kardeşinizin elinden tutmanız dileğiyle sevgiyle kalın:)
istediğiniz her konuda çekinmeden sorabilirsiniz sayın clays.elimden geldiğince her konuda yardımcı olacağıma emin olabilirsiniz.
Müthiş bir emek çok derin bir sabır ve şaşmaz bir inanç örnegi göstererek mahsul aldınız ve hemen hemen her aşamadan bizleri haberdar ettiniz, Bütün bu çalışmanın hiç bir aşamasını bizlerden esirgemeden paylaştıgınız için teşekkürler.ALLAH bol kazançlar nasip etsin.nicea esenlikle kalın.
idris şenol
05-08-2012, 22:45
sayın nice ec deyerinizi arttırmayı düşündünüzmü !!veya denedinizmi ???sonuç ne oldu??da geri attınız **** attınızmı!! biraz düşük cümle oldu sanırım neyse anladınız herhalde:))
hızlı cvp ve tutumunuz için öncelikle *** ederim sayın nicea. öncelikle bulunduğum yer ve elimdeki imkanlardan bahsetmek isterim .450 tane domates fidesi sipariş ettim 1 ay önce yaklaşık 1 ay sonra elimde olacak ama hala sera adına pek fazla birşey yapmadım kurulumu pek fazla zaman almıycak sanırım ama hala topraksız mı topraklı mı sera yapacağıma karar veremedim yarı yarıya da deneyebilirim aslında sizin fikriniz nedir ? topraksız mutlaka denemeliyim bunun için bana ne gerekli? ph ölçer ec ölçer sonra gerekli vitaminler bunları nasıl temin ederim nasıl kullanırım hala net olarak bilmiyorum cok araştırmama rağmen hala bazı korkularım var bunları doğru düzgün uygulayamamktan korkuyorum ? nasıl yapmalıyım sizce sayın nicea neleri almalıyım nasıl başlamalıyım?şimdiden cvp için ******..
sayın nice ec deyerinizi arttırmayı düşündünüzmü !!veya denedinizmi ???sonuç ne oldu??da geri attınız **** attınızmı!! biraz düşük cümle oldu sanırım neyse anladınız herhalde:))
sayın şenol ilk meyveler renklenmeye başladıktan sonra yavaş yavaş ec'yi yükselttim. 3,60-3,70 civarında 1 ay'a yakın besleme yaptım.zaten suyuma dozajında gübre verdiğimde bu değerlerin altında sulama yapamıyorum.sonuç = domatesler yeterli iriliğe ulaşmadan kızarıp toplanacak hale geliyor.Buda tonajı düşürdüğü için istemediğim bir durum.Birde denediğim tür beef cinsi , iri tip olduğu için su ihtiyacı diğer sırık çeşitlerinden daha fazla.Tahminim yüksek ec 'den dolayı bitkinin su alımı azalıyor , meyve beslenemediği içinde gelişimini tamamlamadan kızarıyor.Son 1 haftadır resimlerde de görüldüğü üzere gübre miktarını düşürdüm.istediğim kadar olmasada tanelerde biraz düzelme oldu.
şu aralar ro sistemlerini inceliyorum.birkaç yerle görüşüp fiyat aldım.sanırım bir tane almak şart oldu.
hızlı cvp ve tutumunuz için öncelikle *** ederim sayın nicea. öncelikle bulunduğum yer ve elimdeki imkanlardan bahsetmek isterim .450 tane domates fidesi sipariş ettim 1 ay önce yaklaşık 1 ay sonra elimde olacak ama hala sera adına pek fazla birşey yapmadım kurulumu pek fazla zaman almıycak sanırım ama hala topraksız mı topraklı mı sera yapacağıma karar veremedim yarı yarıya da deneyebilirim aslında sizin fikriniz nedir ? topraksız mutlaka denemeliyim bunun için bana ne gerekli? ph ölçer ec ölçer sonra gerekli vitaminler bunları nasıl temin ederim nasıl kullanırım hala net olarak bilmiyorum cok araştırmama rağmen hala bazı korkularım var bunları doğru düzgün uygulayamamktan korkuyorum ? nasıl yapmalıyım sizce sayın nicea neleri almalıyım nasıl başlamalıyım?şimdiden cvp için ******..
sayın clays sanki fideler için biraz aceleci davranmışsınız.fideleriniz 1 ay sonra gelecek ama daha ortada seranız bile yok.bence bir an evvel kuruluma başlayın.kullanmak istediğiniz katı ortamı seçin ve ona göre seranızın içini döşeyin.drenaj ve filtreleme konusuna önem verin.depolarınız ve sulama sisteminiz fideleriniz gelmeden önce hazır ve denenmiş olsun.eylülde domates dikeceğinize göre ısıtmayıda düşünüyorsunuz herhalde.o konuyuda dikimden önce halletmelisiniz yoksa fidelerin arasında zarar vermeden çalışmak çok zor.ec ve ph metre olmadan bu iş olmaz , hemen edinin.450 fide besleyecekseniz kendi stoklarınızı yapmayı öğrenmeniz lazım.gerekli gübreleri temin etmeye başlasanız iyi olur.
ben seramı yapmaya başladıktan neredeyse 1 yıl sonra dikim yapabildim.hiçbir şey hesaplara uymuyor , her zaman bir şeyler ters gidiyor ve programın gerisine düşüyorsunuz.
evet aslında acele ettim kabul ediyorum çünkü kış şartlarını deneme amaçlı yapıyorum yani bi nevi olur mu olmaz mı hesabı sayın nicea. o yüzden son anda fide siparişi verdim , siparişi verirken çok tedirgin olmamıştım ama şimdi taşlar yerine oturmaya başlayınca farkettim.bu yüzden de siz gibi ustalardan yardım talebinde bulundum:( bu kış denemeseydim 1 yıl bekleyecektim 1 yıla kadar da ben çatlardım hastalık oldu artık...
ilk defa deneyeceğinize göre cocopeat slab'lerle başlayabilirsiniz.dikim yerleri ve drenaj delikleri açılmış halde geliyor.100 tane alsanız 400 bitki dikebilirsiniz.kalan 50 fidenizide toprağa ya da saksılara dikin.hem karşılaştırmış olursunuz , hemde bozulan bitkilerinizle değiştirmek için yedek olur.drenaj olarak benim gibi trapez saç kullanabilirsiniz.biraz pahalıya geliyor ama temin etmesi ve kullanımı kolay.drenaj suyunu kullanmayacaksanız coco slablerinizin yerden yüksek olması yeterli.drenajda önemli olan fazla suyun slablerden alınması.100 coco slab+trapez saçlar 1000tl tutmuştu benim.drenaj olmazsa fiyat yarıyarıya düşer.sulama olarak pnj damlatıcalar+kazık sistemi güzel ama deponuzun yosunlanmamasına ve filtrelemenize çok dikkat etmeniz lazım.yoksa damlatıcılarınız tıkanır.basit ve ucuz olsun isterseniz oluk sistemi yapabilirsiniz.her ne kadar kullanmamış olsamda saygın plast'ın olukları bu iş için güzel ürünler.içine perlit doldurup dikim yapabilirsiniz.tek parça oluk olmasından dolayı klasik damlama sistemi yapabilirsiniz ama bu tarz sulama , su miktar ve zaman kontrolü açısından biraz ilkel.
umarım yardımcı olabiliyorumdur.bu arada usta tabiri benim için biraz iddialı olmuş.öğrenciyiz , öğrenmeye çalışıyoruz.
Usta yakıştırması tam da sana göre üstadım. 1 yıldır bu konuda araştırma yapıyorum daha yeni ilk defa bu şekilde açık ve net şekilde adım adım bi tek sen bana söyledin.Bunun sanırım lügatta bir karşılığı yok başarılı olursam bu tamamen senin eserin olacak sayın nicea kardeş.Fazlasıyla hak ediyorsun.Benim şuanda 2000 tl lik bütçem var , perlik daha hesaplı geldi bana ama cocpeat ve senin yaptğın tarzı taklit etmek istedim birden ama başarılı olur muyum bilemiyorum bir de ben şuan siirtteyim , siirtte denemeyi düşünüyorum.Dolayısıyla heryere ve alacağım şeylere çok uzak.:( Kargoyla halledebilirim ***. Ama işin açıkçası perlit ve oluk sistemi daha hesaplı gibi.Oluksistemlerii için tarif ve link verebilirmisin üstadım? Kaç litre perlit almam gerekecek? bir de su tankı ayarlmam gerekiyor damlama yöntemi için bu sistem dahilinde öyle değil mi? o halde iki tane mi su tankı almam gerek ve kaç litrelik acaba bilgilendirebilir misin hocam. Çok soru sordum kendimden utandım:( tekrardan Allah razı olsun...
utanmanıza gerek yok sayın clays.buraya bu başlığı açıyor , bu resimleri koyuyorsam gelen her soruyu cevaplamakla yükümlüyüm.bende bu forumda okuyarak,sorarak,araştırarak öğrendim bildiklerimi.Şu sözü çok görmüşsünüzdür buralarda ; bilgi paylaştıkça büyür.gerçektende öyle.o yüzden çekinmenize gerek yok.
sıra geldi sorularınıza.fiyat kııyaslaması yaparsak perlit en hesaplısı olur.bulunduğunuz yerde fidan yetiştiriciliği yapılıyor ise inşaat malzemesi satışı yapan firmalarda tarım perliti bulunur.200ltlik çuvallarda 13-15 tl arasında olması lazım.ihtiyacınız 3,5 m3 kadar olur.bulunduğunuz yerde cocopeat bulabileceğinizi sanmıyorum.antalya ya da izmirden getirseniz nakliyesi kendisini geçer.ben izmirden kendi aracımla gidip almıştım.oluk içinde aynı şey geçerli.önceki mesajımda saygın plastiğin oluğunun bu iş için yapıldığından bahsetmiştim ama onunda kargosu kendisini geçer.bende kış ekimi için oluk sistemine dönmeyi düşünüyorum.standart yağmur oluklarına bir göz atıcam , iş görecek gibilerse temini kolay olduğundan tercihimi o yönde yapabilirim.bu arada en az 110 metre oluk ihtiyacınız var.tahminlerim 450 fide , 25cm dikim aralığı ve 8 litre fide başı katı ortam içindir.su deposuna gelince , ne kadar büyük olursa o kadar rahat edersiniz.ben 300 bitki için 2m3 kullanıyorum , 3 gün dayanıyor.hergün sadece ph düşürmek için asit veriyorum.
2000tl lik bütçe biraz az gibi .3 tonluk su deposu+gübreleri alsanız 1000tl tutar.perlit+oluk+sulama boruları ve filtre+motor+ec ve ph ölçerler+vs... gibi liste uzar gider.
ya bütçe arttırılmalı ya da bitki sayısı düşürülmeli
idris şenol
07-08-2012, 22:59
sayın şenol ilk meyveler renklenmeye başladıktan sonra yavaş yavaş ec'yi yükselttim. 3,60-3,70 civarında 1 ay'a yakın besleme yaptım.zaten suyuma dozajında gübre verdiğimde bu değerlerin altında sulama yapamıyorum.sonuç = domatesler yeterli iriliğe ulaşmadan kızarıp toplanacak hale geliyor.Buda tonajı düşürdüğü için istemediğim bir durum.Birde denediğim tür beef cinsi , iri tip olduğu için su ihtiyacı diğer sırık çeşitlerinden daha fazla.Tahminim yüksek ec 'den dolayı bitkinin su alımı azalıyor , meyve beslenemediği içinde gelişimini tamamlamadan kızarıyor.Son 1 haftadır resimlerde de görüldüğü üzere gübre miktarını düşürdüm.istediğim kadar olmasada tanelerde biraz düzelme oldu.
şu aralar ro sistemlerini inceliyorum.birkaç yerle görüşüp fiyat aldım.sanırım bir tane almak şart oldu.
ro: ters ozmos sistemi kurulması mutlak gerekli ,enazından %50 karışım sağlasın çok büyük avantaj sağlar
ro sistem araştırması konusunda yaptığnız araştırmaları paylaşırsanız sevinirim,fiyat,kapasite,firma vs bilgiler teşekkü rederim
Evet haklısın üstadım. Bütçemiz ve şartlarımız kısıtlı malesef.:( O halde bütçemizi artıralım sen ne söylersen harfiyen uygulayalım. Senin kurduğun sistemin kopyasını kuralım derim ben sen de onaylıyorsan tabi. Cocopeatslablarını net haricinde ancak mersin ya da antalyadan getirtebilirim.Kargo ücreti de olaya dahil olacağından ve masrafımız artacağından ben gidip ordan alıp otobüsle getirmeyi uygun gördüm.Orada diğer ürünler de ucuz olacağından diğer ürünlerimizi de bu şekilde halledelim derim ben. Sen bana tam bir liste yap en iyisi nicea kardeşim( bu arada ismim dündar, isminle hitap etmek isterim :) ) ben de o söylediğin listenin aynısını temin ediyim , şu saatten sonra bütçeden kaçamayız, bu olaya çok umut bağladım çünkü :( buradan almam da imkansız olduğundan gidip antalya ya da mersinden alacağım sen ne dersin üstad? Başka alternatifimiz yok gibi görünüyor.bu şekilde bir haftada herşeyi temin ederiz kurulumunu da atm hızında yaparız :) olduğu kadarıyla artık.Şimdi sen bana tam bir liste yap kardeşim ona göre de ben bütçeyi ayarlayıp bayramdan hemen sonra hızlı hızlı hepsini halledelim . Senin yardımınla başaracağımıza inanıyorum.
sayın clays bu işe çok umut bağladım derken kastınız işi büyütüp ticari yapmak herhalde.büyük bütçelerle 50-100 dekar yapıp rusyaya satabilecekseniz kurtarır.yoksa domates yetiştirmek için çok pahalı bir yol.topraksız tarımın cazip bir üretim tekniği değil.onu belirteyim yanlış anlaşılma olmasın.iç pazara ürün verecekseniz önemli olan ürünün şekli ve iriliği.dışardan bakıldığında toprakta yetişenden farkı olmadığı için aynı fiyatlandırma geçerli.kimse piyasada kilosu 1 tl iken domatesiniz topraksız yetişiyor ve tadı güzel diye 2 tl yazmıyor.verimlilik konusuna gelince , dekardan 30-40-50 ton diyor herkes.evet yüksek teknoloji + ısıtmayla beraber 9-10 ay aynı bitkiden ürün alabilirseniz olur.tesislerin resimlerini incelerseniz ne kadar uçuk olduklarını görürsünüz.labaratuar gibi hijyenik , herşey otomatik ve titizlikle çalışılıyor.demek istediğim iklimlendirmeyi yapsakta o kadar uzun dönem üretim yapamayız , yapsakta aynı kaliteyi her dönem koruyamayız , bitkimizi yaşatamayız bile.olaya bu şekilde bakarsanız topraklı üretimle rekabetin ne kadar zor olduğu anlaşılıyordur umarım.dediğim gibi büyük bütçelerle profesyonel olarak yapılmayacaksa hobi gözüyle bakın.
Sayın clays dünkü mesajımda zaten temin etmeniz gerekenler var.ona bakarak kendi listenizi oluşturabilirsiniz.bir tek hangi gübreleri alacağınız yok.onlarıda yazıyım hemen.
25 kg çuval olarak potasyum sülfat , kalsiyum nitrat , magnezyum sülfat , mkp , potasyum nitrat(formüle göre gerekmeyebilir)
1 kg toz olarak demir edta ya da eddha
iz elementlerde 1 kg olabilir ama 100 er gramda yeterlidir.(borik asit , bakır sülfat , mangan sülfat , çinko sülfat , sodyum ya da amonyum molibdat)
ayrıca bunları tartabilmek için 1 tane hassas cep terazi 1 tanede 10 kg'a kadar tartan dijital terazi lazım.
ph düşürmek içinde asiti unutmayalım.sülfürik , fosforik vs.....
ro: ters ozmos sistemi kurulması mutlak gerekli ,enazından %50 karışım sağlasın çok büyük avantaj sağlar
ro sistem araştırması konusunda yaptığnız araştırmaları paylaşırsanız sevinirim,fiyat,kapasite,firma vs bilgiler teşekkü rederim
sayın şenol bursada görüştüğüm bir firmadan aldığım fiyatlar ;
0,75 m3/gün = 1600 tl
1.1 m3/gün = 1800 tl
1.5 m3/gün = 2000 tl
biraz pazarlık payı var ama bana pahalı geldiler.buarada belirtiyim cihazlar ev tipi(tezgah altı) değil.
tezgah altı hesaplı bir cihaz alınıp dediğiniz gibi %50 karışımda yapılabilir.
Sayın nicea öncelikle gene ayrıntılı bilgilendirmeniz için size teşekkür ederim.50-100 dekar gibi büyük bir yer yapmaya ömrüm yetmez:) Ben hem hobi hem de kendini amorti edebilecek birşey olsun isterim tabi şuan onu düşünmüyorum.Şuan bu kuracağımız serada bir tane domatesimizin kızarması benim için yeterli.Sadece 1 ad.:) bu bizim başarımız olur.Çünkü Bu fikri ilk ortaya attığımda geleneksel tarımcılar (genellikle ailem) burada yetişmez kışın , burası soğuk gibi bir ton laf işittim sayın nicea. Ben de gerekli iklimlendirmeyi yaparsak olabileceğini savundum tabi çoğu bu konulardan bihaber girişkenliğinizi de kırıp atıorlar bir çırpıda. Benim mücadelem de buna benziyor .Ticari amaç gütmüyorum şuan için ama pazar konusunda elimdeki fırsatlarla ileride olabnileceğini de düşünmüyor değilim. Bunları domatesimiz kızardıktan sonra sizinle ayrıntılı konuşuruz, anlatırım size.:) Dönelim ekipmanlarımıza.
Peki sayın nicea besin eriğiklerini de ayarladık. İki adet su tankına mı ihtiyacımız var yoksa 1 ad. 3 tonluk yetiyor mu ? Açıkçası besin eriyiklerini 2 ayrı depoda hazırlıyorlar diye biliyordum. Öyle görmüştüm forumda.yani iz elementler bir tankda diğer elementler bir tankda. yanlış anlamış da olabilirim şimdiden yanlış biliyorsam affınıza sığınırım. Teşşekkürler...
yanlış.
Sayın clays sulama için 1 adet büyük depo , stok çözeltiler içinde 2 adet küçük deponuz olacak.100'er litrelik olursa güzel oluyor.birinde nitratlar+demir edta diğerindede geriye kalanların hepsi.
İlginizden dolayı size minnetarım sayın Nicea.Bugün gidip 2 ad. depo temin ettim. Biri 2 ton biri de 1 ton, ayrıyeten su sıkıntısı çekeceğim zamanda yani acil durumlarda 3 tonluk bi depo daha ayarladım.:) sanırım damlama sulama için yeterli bunlar. 100lt lik depo olarak da plastik bidon satan yerlerde oluyor onlardan düşündüm . Slablar konusunu hala araştırıp düşünüyorum. bu hafta sonuna kadar arazim de kısmen hazır olacak , detayları adım adım sizinle paylaşacağım.Teşekkürler...
ömer seven
08-08-2012, 14:11
sevgili nicea ellerine sağlık çok güzel olmuş cocopeatleri nerden temin ettin birde fideleri diktiğin torbalarıda nerden aldığını söylersen sevinirim..
cocopeatler zaten o torbaların içinde geliyor.cocopeat slab diye ararsanız daha rahat bulursunuz.ben tartes'ten almıştım.tamamen kapalı torbaydı benimkiler.dikim yerlerini ve drenajı kendim açtım.diğer arkadaşların kullandıkları agrico marka olanların delikleri üstünde geliyor sanırsam.onlardan alırsanız delme derdide olmaz.
İlginizden dolayı size minnetarım sayın Nicea.Bugün gidip 2 ad. depo temin ettim. Biri 2 ton biri de 1 ton, ayrıyeten su sıkıntısı çekeceğim zamanda yani acil durumlarda 3 tonluk bi depo daha ayarladım.:) sanırım damlama sulama için yeterli bunlar. 100lt lik depo olarak da plastik bidon satan yerlerde oluyor onlardan düşündüm . Slablar konusunu hala araştırıp düşünüyorum. bu hafta sonuna kadar arazim de kısmen hazır olacak , detayları adım adım sizinle paylaşacağım.Teşekkürler...
sayın clays belirtmeyi unutmuşum.depolarınızı beyaz almaktan kaçının.siyah ya da mavi olanları tercih edin.eğer beyaz aldıysanız ve geri verme durumunuz yoksa siyaha boyayın.ikinci depoya gerek yoktu.fideler ilk zamanlar pek su tüketmez.büyüdüklerinde de havalar soğuk olacağı için pek fazla tüketimleri olacağını sanmıyorum.
Üstadım depolar saç zaten plastik değil, siz 3 ton dediniz diye 3 tona tamamladım, zaten hurdacıdan aldım ufak bi maliyete geri verme durumum yok o yüzden.:) olsun belki lazım olur. Zaten beyaz değiller mavi sayılırlar:)
bu arada neden beyaz sakıncalı Hocam , ve neden syah ya da mavi merak ettim:)
koyu renk önermemin nedeni içeri ışığı az ya da hiç almamalarıdır.deponuz saçtan yapılmaysa rengi önemli değil.beyaz pvc su depoları güneşten hemen yosunlanma yapar , buda borularınızı ve damlatıcılarınızı tıkayabilir.
Anladım teşekkür ederim.Bu arada sanırım düşündüğümüz gibi cocoslabsları getirtmek çok maliyetli :( ve getirme imkanı da yok gibi. Geriye sadece küçük bir kısmını topraksız yapıp denemek kalıyor sanırım. Ben birazını coco, birazını da perlit yapıp denemeyi düşündüm sayın Nicea siz ne düşünüyorsunuz acaba bu fikrimle ilgili. Çünkü hepsini topraksız yapmaya kalkarsam hiç bi gelirim olomadan karşılayamayacam sanırım.:(
sayın clays hepsini topraksız yapmayın zaten.mesela 10 tane cocoslab temin edin , 40 bitkiyi bunlara dikin.eğer cocoslab temin etmeniz zorsa saksılara perlit koyup öyle deneyin.masrafı düşük tutmak istiyorsanız topraksız denemenizi olabildiğince küçük tutun.topraksız yetiştirme olayına bence bu kadar takılmayın , o işin kolay kısmı.bitki hastalık ve zararlılarına , kültürel işlemlere önem verin.demek istediğim bitkiyi tanıyın.
Haklısın üstadım sana tamamiyle katılıyorum sanırım işin başında olduğum için bazı şeyler toz pembe bana göre ****** tecrübeli olarak sen daha iyi bilirsin.Dediğin gibi yapacağım. Sıkıntı çektiğim yerlerde özellikle besin eriği hazırlamada, ve bitkye verme konusunda engin bilgilerinden yararlanmak isterim hocam.
her konuda çekinmeden sorabilirsiniz sayın clays.
keynes75
17-09-2012, 07:54
değerli nicea dostum! öncelikle elinize sağlık. üretim konusunda çok aydınlatıcı bilgiler vermişiniz yanlız o kadar emekten sonra üretim maliyetini dahi karşılıyamadığınız yazmışsınız.buna üzüldüm. özellikle bu cins domatesi ve buna benzer domateslerin istanbul pazarında satışını yapan biri olarak bir iki noktada nacizane fikirlerimi belirtmek isterim.son senelerde beef türü domatese düz domatesten fazla talep olmaktadır.buna bağlı olarak diğer türlere göre daha fiyatlı olarak alıcı bulabilmektedir.yanlız bu cinsin 4 sartını bir araya getirbilmek gerekiyor.irilik,dış ve iç kırmızılık,sertlik,aroma bu 4 şart bir araya geldiğinde mükkemel ürünü yakalamış oluyorsunuz.bence irilik için salkımların enfazla 4 lü olmasını sağlamalısınız, alacağınız tonaj, ürünün iri oluşunda dolayı, sık salkımlı ama ince ürünün vereceği tonajla aynı olcaktır. dış, iç kırmızlık aroma ve sertliği(raf ömrünü) etkliyen ceşitli faktörler var bunların çoğunu zaten uygulamışsınız ama özellikle kırmızılık ve sertliği etkliyen "soğukta ekim" sonrası ürünün ani sıcaklarla karşılaşması **** tam tersi, ciddi bir timing hatasıdır ve üründe bu bu özelliklerin olmasını engeller ayrıca yumuşamayı, deformasyonu ve zedelenmeyi engellemek anlamında sizin topladığınız sekliyle kovalara rastgele ürünü toplamakta bence ciddi hatadır.bu sene itibarıyla sizin hasat yaptığınız tarihi baz alarak yaptığım araştırmada, istanbul hal piyasasında bahsettiğim standartlarda,i(işçiliği düzgün ve tek sıralı kasalarda) ürünün reel ortalama satış rakamlarının 2.50 tl cıvarında olduğunu gördüm.kaldı ki bu rakam dönem itibari ile acık alan ürünlerinin en bol olduğu dönem ve bu seneki piyasanın domateste, gevşek olduğu bir sene olması nazari itibare alındığında güzel bir rakamdır sanıyorum. diyorum ya üretici değilim ama üreticilerle iç içeyim isterimki her üretici onca emekten ve masraftan sonra üretiminin hakkını alabilsin saygılarımla
sayın keynes75 , çok güzel noktalara parmak basmışsınız.sertlik , aroma ve kırmızılık şartlarını sağladım ama yeterli iriliğe ulaştıramadım.salkımda 4 tane kalacak şekilde teklense ürün standardım daha iyi olabilirdi.bunlar tecrübeyle düzeltilebilecek şeyler ben başka bir şey belirtmek istiyorum.2.50tl fiyat belirtmişsiniz.ilk hasata başladığım dönemde(haziranın ikinci haftasından sonra) bulunduğum yerdeki bi komisyoncuya 4 kasa toplayıp verdim.özellikle en iri ve düzgünlerini topladım.ortalama 250-300 gr kadar tane ağarlığı vardı.bana o gün için fiyat vermedi , ertesi gün gittiğimde istanbul halinde fiyatlar tepetaklak vs. ve beef domatese 800 krş yazıldığını söyledi.o yüzden istanbula göndermediğini ürünü burda 1 tl den sattığını söyledi ve bana parasını ödedi.tabi ki tamamen yalan , 4 kasa onların gözünde hiçbirşey olmadığı için istanbula bile göndermek istemedi dükkana gelen birine ya da yan dükkana üstüne 1 lira koyup verdi , oturduğu yerden elini bile kaldırmadan benim kazandığım parayı kazandı.domatesler artık gittiği için münakaşa etmeye bile değmezdi.bundan sonra hiçbir komisyoncuya ürünümden vermedim.lokantacılık yapan 2 arkadaşıma 1-1,5 tl arası fiyatlarla ramazana kadar verdim.ramazanda ihtiyaçları olmadığı için kalanınıda eşe dosta komşulara dağattım.sonuç olarak herzaman dediğim gibi ; topraklı ya da topraksız ürünü yetiştirmek problem değil , kaliteyi yakalamakta biraz tecrübe kazandıktan sonra zor değil , önemli olan pazarlama.bulunduğum yerde bütün çifçilerimiz fasulye ve kabak üretir.domates üreten çiftçi sayısı 10'u bile geçmez.o yüzden kabak fasulye dışındaki ürünlerin piyasası pek gelişemedi.birde yüzlerce üretici ve 4 tane komisyoncu olduğu için köylüyle top gibi oynarlar burda.mal çıkaran azken birbirleriyle yarışırlar , bollaşınca otururlar tavan fiyat belirlerler , onun üstünde almazlar.masum köylümünde ürünü dökecek hali yok , ne yazarsa yazsın mecbur verecek.
Nicea hocam çalışmalarınız çok güzel ayrıca burada aşama aşama anlatmanız ayrıca takdire şayan...Teşekürler...Benimde bir kaç sorum olacaktı eğer mümkünse cevaplarsanız sevinirim...
Ben manisanın salihli ilçesinde oturuyorum doğma büyme buralıyım. Gıda mühendisiyim ama nedense tarıma özellikle seraya çok fazla ilgim var.... burdaki seraları duymuşsunuzdur...Tabi bu seralar çok devasa kurulum maliyeti gerektiriyor...
Ben bi arkadaşımla beraber ticari amaçlı sera kurmak istiyorum..
Önce durumumuzu açıklayayım elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok :)
Ee arkadaş ne halt yemeye düşünüyosun bunu diyenler olur diye bile fikrimi açıklayamıyorum bazen.bu arada atladım çok zorlarsam 20 bine arabayı satarım bak o olur :D
Her neyse işin espirisini geçeyim bu durumda biz krediyle tarla kiralamayla bu işin altına girelim diyoruz kiralık sözleşmeye kredi veriliyor diye duyduk şuanda araştırma aşamasındayız tabi nasıl olur kimle görüşülür devlet yardım ediyo deniyor ama hibe mi kredimi bunlar ayrı bir soru....
Birde topraklımı topraksızmı , ısıtmalımı ısıtmasız mı , veya hepsini geçtim dizyn grubun miraclesimi bunada karar veremiyoruz....
Topraklı yapan bi arkadaşımız var 3 da serasıyla 9 yıldır kendi satar pazar pazar çok iyi para kazandığını söylüyor ama son 2 yıldır hastalıkların önüne geçemediğini söylüyor bize girmeyin bu işe girersenizde topraksız yapın diyor...Topraksızın maliyeti da. başına 80 bin civarı burlarda jeotermalde var ama çıkarmak çok maliyetli bize banka kredi verse topraksız yapsak 5 da. topraklıda yapsak 5 da. düşünüyoruz ama miracle olursa adamlar 10 da. altına kurmuyorlarmış.....ama kurulunca verim yüksekliği ve garantisi ve ürünü sizden alması çok güzel bi avantaj gibi gözüküyor ....Esas istediğim sistem miracle ama maliyetde yüksek banka verirmi zaten orası ayrı bi soru....
Bugün 3 yer dolaştım adam akıllı sorularıma tek cevap bulamadım bu işlerden anlıyan elimizden tutup bize şunu yap diyebilecek bi arkadaş, abi lazım ama onuda bulamıyoruz...
Yazımda çok uzun oldu onunda farkındayım ama benim kafamda en az bu yazı kadar karışık umarım siz **** bu işlerde yardımcı olabilecek bi kişi cevaplar...Kafanızı ağrıttıysam kusura bakmayın....
İyi çalışmalar.
Sayin nicea guzel bir girisim. Kullandiginiz formulu yazarmisiniz ppm olarak? Son durum nasil? Toplam hasat ne kadar oldu? Kolay gelsin.
sayın sincom her ne kadar konuya hakim olmasamda bir ara destek ve hibe konularını araştırmıştım.bildiğim kadarıyla projenlendirmesini yapabilirseniz %60'a kadar geri ödemesiz devlet desteği var.bankalardan örtü altı ya da iyi tarım adı altında da kredi alabilirsiniz.bu krediler normal kredilere(ihtiyaç vs.) göre %50 indirimli oluyor.örnek vermek gerekirse %12 faiz yerine %6 faiz uygulanıyor.tabi bunlarda da projelendirme şart.
birde her ilde tarım kredi kooperatifi var.çiftçiye mazot , gübre ve para yardımı yapıyor.proje falan olmadan da para çekilebiliyor ama daha üye olurken arsanızı ipotekliyorlar artı bir de kefil istiyorlar.
Sayın sincom , elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok demiştiniz.
bende tarla var , bir miktar bilgimde var , 10 larca dönüm olmasada birkaç dönüm sera kurabilirim ama şimdilik seramı büyütmeyi düşünmüyorum.bu tarz bir üretimde ilk kurulum dahil işletme maliyetleri çok yüksek.çok fazla kontrol ve bakım gerektiriyor.kısaca domates yetiştirmek için çok pahalı bir yöntem.
jeotermal kaynağınız varsa , ısıtmasını sağlar , kışın ürün alabilirseniz ve iyi fiyattan verirseniz belki olabilir.onun dışında iç piyasaya mal vererek sürdürülebileceğini sanmıyorum.
Sayin nicea guzel bir girisim. Kullandiginiz formulu yazarmisiniz ppm olarak? Son durum nasil? Toplam hasat ne kadar oldu? Kolay gelsin.
N 130
P 55
K 300
Mg 33
Ca 150
S 109
Fe 3
Zn 0.1
B 0.3
Mn 0.8
Cu 0.07
Mo 0.03
sayın thinkup , domatesleri söktüm şuan serayı temizleyip bıraktım , 1 ton kadar bir üretimim oldu.teşekkürler
dispaser
22-09-2012, 07:42
sayın sincom,
ben de bu işe dizayn grubunkine heveslenerek başladım, şuanda kiralık 8*40 naylon seralarım var :) bakınca nerden nereye. ama yatırımın aslı para olmayınca yapılan bence. çünkü bol param olsa ben de gider dizayn gruba kurdurturdum, sonra da bakardım ne kadar kazanacak diye. ama şu varki yatırdığınız paranın size geri dönüşü eminim 8*40 seraların size geri dönüşünden daha uzun olur. dizayn grup ile görüşmüş biri olarak verebileceğim bilgileri yazayım;
10 dönüm yer için 4-5 (sera kurulumu için 3 milyon)milyon lira gerekiyor.
1-2 milyon diğer yatırımlar için cebinde olmalı.
3 milyonun %60ına kredi veriliyor.
verilen kredi 4 yılda geri ödemeli.
bir yıllık ödemen yaklaşık 1 milyon lira.
işler iyi giderse bile zor ödenecek bir miktar, gitmesse tamamını kendin ödeyebilmelisin.
sonuç olarak nacizane fikrim, cebinde en az 5 milyon liran olacak, ondan sonra ticari hesaplarını yapıp, işine gelirse, kredine başvuracaksın ve başlıyacaksın.
kazançlı yatırımlar temenni ederim..
sayın sincom,
ben de bu işe dizayn grubunkine heveslenerek başladım, şuanda kiralık 8*40 naylon seralarım var :) bakınca nerden nereye. ama yatırımın aslı para olmayınca yapılan bence. çünkü bol param olsa ben de gider dizayn gruba kurdurturdum, sonra da bakardım ne kadar kazanacak diye. ama şu varki yatırdığınız paranın size geri dönüşü eminim 8*40 seraların size geri dönüşünden daha uzun olur. dizayn grup ile görüşmüş biri olarak verebileceğim bilgileri yazayım;
10 dönüm yer için 4-5 (sera kurulumu için 3 milyon)milyon lira gerekiyor.
1-2 milyon diğer yatırımlar için cebinde olmalı.
3 milyonun %60ına kredi veriliyor.
verilen kredi 4 yılda geri ödemeli.
bir yıllık ödemen yaklaşık 1 milyon lira.
işler iyi giderse bile zor ödenecek bir miktar, gitmesse tamamını kendin ödeyebilmelisin.
sonuç olarak nacizane fikrim, cebinde en az 5 milyon liran olacak, ondan sonra ticari hesaplarını yapıp, işine gelirse, kredine başvuracaksın ve başlıyacaksın.
kazançlı yatırımlar temenni ederim..
Teşekürler Sayın dispaser cevabınız için...
Hocam zaten dediğim gibi o kadarı bana çok fazla kredinin %100 ünü bile verseler altına girmek çok büyük risk doğrusu...Ama bi yerlerden başlamak istiyorum bu bir tane 8*40 olsun **** daha küçüğü beni yönlendirebilecek büyüklerime veya arkadaşlarıma ihtiyacım var...
Toparklımı yapıyosunuz hocam bu arada ve yer olarak nerdesiniz?
Teşekürler tekrardan saolun
Sayın sincom , elimizde sermaye yok tarla yok bilgi yok demiştiniz.
bende tarla var , bir miktar bilgimde var , 10 larca dönüm olmasada birkaç dönüm sera kurabilirim ama şimdilik seramı büyütmeyi düşünmüyorum.bu tarz bir üretimde ilk kurulum dahil işletme maliyetleri çok yüksek.çok fazla kontrol ve bakım gerektiriyor.kısaca domates yetiştirmek için çok pahalı bir yöntem.
jeotermal kaynağınız varsa , ısıtmasını sağlar , kışın ürün alabilirseniz ve iyi fiyattan verirseniz belki olabilir.onun dışında iç piyasaya mal vererek sürdürülebileceğini sanmıyorum.
Anladım hocam evet maliyetin yüksek olacağı aşikar ama emekle birlikte geri kurtarabilirmiyz onu bilmiyoruz tabi ben biraz daha araştırayım bakalım.
sayin nicea kok basina 4 kg gibi bir urun almissiniz sanirim.Ben orduluyum amacam yillardir kucuk capli seracilik yapar toprakta ve 130 kokluk serasinda normal satrlarda yani herhangi bi isi nem dollenme sorunlari olmazsa nisanda fidelendirip eylul sonlarina kadar kok basina 10 kg alir.f1 dikiyor ****** ama topraksiz tarimda daha fazla olmamalimiydi?Suyunuzun ec`si hayli yuksek.ama herseye ragmen bence okuyanlara cesaret verici bir girisim.Kolay gelsin.
sayin nicea kok basina 4 kg gibi bir urun almissiniz sanirim.Ben orduluyum amacam yillardir kucuk capli seracilik yapar toprakta ve 130 kokluk serasinda normal satrlarda yani herhangi bi isi nem dollenme sorunlari olmazsa nisanda fidelendirip eylul sonlarina kadar kok basina 10 kg alir.f1 dikiyor ****** ama topraksiz tarimda daha fazla olmamalimiydi?Suyunuzun ec`si hayli yuksek.ama herseye ragmen bence okuyanlara cesaret verici bir girisim.Kolay gelsin.
evet benim beklentimde kök başına 10 kg kadar bir verim almaktı.ilk 5 salkım çok umut vericiydi.meyve tutumu ve iriliği oldukça iyiydi.daha sonrasında bir sürü problem yaşadım.yüksek sıcaklığa birde sulanmama eklenince tutum oldukça düştü.bitki korumada da başarısız oldum.organik bir ürün kullanıyordum , yetersiz kaldı.pazarlamada da sıkıntılar çektiğim için mücadeleyi erken bıraktım.dediğiniz gibi kullandığım suda çok tuzlu.bununda olumsuz etkisini gördüm.zaten yetersiz beslenen bitki bütün hastalıklara açık hale geliyor.
bu sene böyle geçti , artık önümüzdeki maçlara bakıcaz.
Azminiz yeter.Daha iyisi olucagini dusunuyorum.Suyunuza bi cozum bulmaniz cok sey degistirebilir.Takip etmeye calisicam ileriki projelerinizi.Pratik teoriden cok daha iyi bir ogretmen kanimca.Kolay gelsin.Saygilarimla.Bitki koruma icin neemazal diye bir ilacmi kullandiniz.Degilse bu sitede tartisilmis organik bir urun.Neem agacinin yagsindan yapilan.
Azminiz yeter.Daha iyisi olucagini dusunuyorum.Suyunuza bi cozum bulmaniz cok sey degistirebilir.Takip etmeye calisicam ileriki projelerinizi.Pratik teoriden cok daha iyi bir ogretmen kanimca.Kolay gelsin.Saygilarimla.Bitki koruma icin neemazal diye bir ilacmi kullandiniz.Degilse bu sitede tartisilmis organik bir urun.Neem agacinin yagsindan yapilan.
marka vererek hiçbir ürünü kötülemek istemem.bulunduğum bahçede farklı bir sürü çeşit var ve hepsi birbirine zararlı haşerelerin konukçusu.tek bir ürünle mücadele edebileceğimi düşünmek benim saflığım zaten.
badembaba
24-03-2013, 22:13
Sayın Nicea konunuzdaki tüm mesajları okudum. Uzun bir süredir burada bir şey paylaşmamışsınız. Sera işinden vaz mı geçtiniz? Burada yaptığınız paylaşımlar çok önemli, sizin ettiğiniz parasal zarar ve paylaştığınız bilgiler konuyla ilgilenenler için bedava tecrübe demek. Sonuçta ülke ekonomisine ve genel bilgi birikimine katkınız oluyor.
Umarım edindiğiniz tecrübe kaybettiğiniz paraları gelecekte fazlasıyla geri kazanmanıza yardımcı olur. İsminize bakarak İznikte olduğunuzu düşündüm, benim izniğin dağ köylerinde (Mecidiye) yerlerim var. Önümüzdeki günlerde İzniğe geleceğim. Uygun görürseniz gelmişken sizinle tanışmaktan zevk duyarım.
sera duruyor.kışın marul yaptım.yazında yazlık sebzemi üretmeyi düşünüyorum.aynı şeyler defalarca paylaşıldığı için resim koyma gereği görmedim.
sera işinden vazgeçmedim ama askıya aldım diyebiliriz.sebebi pazarlamada yaşanan sorunlar.son birkaç yıldır tarımsal üretim yapan herkesin genel sorunu zaten.bana özelden mesaj atarsanız ulaşabilirsiniz.
badembaba
25-03-2013, 20:03
Evet ne yazık ki (forumdaki) herkes pazarlama noktasında sıkıntı yaşıyor. İznik'e geleceğim zaman inşallah mesaj atarım.
Nicea çok titiz bir iş yapmışsınız, sonucu belki istediğiniz gibi gitmemiş ama inşallah bundan sonraki çalışmalarınızda Allah hayırlısıyla, gönlünüze göre verir. Paylaşımlarınızla bizim gönlümüzü ve duamızı aldınız, bunu da bu işten kazandıklarınızın hanesine yazın isterim.
Sayım ibo36 , iyi dilekleriniz ve güzel sözleriniz için teşekkürler.
Magna Carta
10-08-2013, 13:27
Sayın nicea...
Topraksız tarımın ilk kuruluş maliyeti ekipmanlar felan topraksıza göre maliyetli.
Sayın Ekrem Uslu topraksız tarımın topraklıya göre %500 maliyetli olduğunu belirtmiş.Bu maliyet ilk kurulum ekipmanlar felan herşey dahil edildiğinde mi bu kadar fark çıkmaktadır.
Peki sistem hazır diyelim.Bitkinin ihtiyacı olan besin eriyiklerinin bir üretim dönemi boyunca bize maliyeti ne kadar olur ?
1 dönüm salatalık seramız var diyelim burda da 3000 kök salatalık fidesi varsa ne kadar bir besin eriyiği stoklamamız lazım.
Şu besin eriyiklerinin maliyetini bir türlü kafamda şekillendiremedim.
Topraksız tarımın dezavantajı kurulumda mı çıkıyor yoksa bitkinin ihtiyacı olan elementlerin bize maliyetinde mi çıkıyor ?
Sayın magna carta , gübre maliyetiniz kullandığınız su miktarına bağlı olacaktır.
üretim dönemi boyunca tüketeceğiniz su miktarını tahmin edebilirseniz hangi gübreden ne kadar kullanılacağı belli olur.bu sayede kabaca bir fiyat çıkarabilirsiniz.
topraksız tarımda gübre maliyeti ilk kurulum maliyetlerinin yanında devede kulak kalır.
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.