PDA

View Full Version : Air Layering - ağaçları, dalında köklendirme

falcon00
25-05-2012, 23:14
Değerli dostlarım, Air Layering (Havai köklendirme) tekniğini tanıtma ve bilgilendirmek için ve bu konuda dünyada oluşan bu yeni konuya dikkat çekmek gayesiyle, bu konuyu açma gereği duyuyorum.
Kendi inceleme, araştırma ve çalışma sonuçlarımıda, sizlerle paylaşmak amacındayım.

54 Nolu msj ımda, konuyu ilgilendiren alakalı linkler, toplanmıştır.

falcon00
25-05-2012, 23:16
Benim araştırma hikayem, rahmetli dedemden kalma yaklaşık 35- 40 yaşındaki armut ağacını kurtarma amacıyla başladı.
Ağaç çok yaşlı, dedemizin yadigarı, bizler için çok kıymetli, vazgeçemiyoruzda.
Bir diğer ağacımızda yaklaşık alt kökü yaklaşık 25 cm kalınlığında dut ağacı altından foseptik borusu geçiyor. kök boruya zarar vermesin diye kesmek zorundayız.

falcon00
25-05-2012, 23:16
sayın juniyor asma kökü taşınırmı? diye yine bu bölümde soru sormuştu ona cevap olarak aşagıdaki yazımla cevapladıydım.
Yazdığım cevabı aynen kopyaladım

falcon00
25-05-2012, 23:17
Yaz geldi, işler derken, bu konuyu atlamışım.
şu andaki durum.
Yaklaşık gövde kalınlığı 25 cm lik dut ağacının 12 cm lik kalınlığında bir dalını, internette izlediğim bir videodan esinlenerek, alt ana gövdeye yakın kısmından, 6 cm kadar kısmının kabuklarını yüzük şeklinde soydum.
Soyduğum bu kısma İBA hormonu sulandırarak sürdüm.
Daha sonra, onlar özel bir yosun demişler, bulamadım, bende torfla bu kısmı naylonla sararak ağacın altından ve üstünden torfu içeride tutarak hava almaması için bağladım.
(bağlama anında, bana göre çokda boğmamak lazım)
Ana gövde 6 cm lik kısım çıktıktan sonra buraya 2 farklı zamanda İBA hormonu uyguladım.
Sürekli bu kısma şırıngayla nemli tuttum.
Bu olay yaklaşık şubat 2012 başıydı.
Son durum. Dalın üst kısmında köklenmeler görüldü.
Yaklaşık, 3 hafta önce (mayıs 2012 başı gibi) ana gövdeden keserek ayırdığım
12 - 13 cm lik genişliğinde 1.10 cm yüksekliğinde toplam gövde ağırlık 25- 30 kg gibi,
bunlar yaklaşık bilgilerdir, bilgilendirme amaçlıdır.
Bu yeni ağaç şu anda 80 cm lik yüksekliğinde dev bir saksıda.
durumu yapraklandı ama sürekli toprağını nemli tutuyorum.
ilk saksıya aldığımda, tek bir noktadan sabitlediydim, olmadı yan yatmış.
tekrar müdahale ederek 3 ayrı noktadan sabitledim.
Bulunduğu ortam direk güneş alan yere koymadım, yarı gölgelik ağaç altında.
yaprakları küçük ama yarı parlak yeşil.
Son durum.
Ben dede yadigarı 40 senelik armut ağacını kurtarma gayretindeyim.
Ama gördümki, bu olay bütün ağaçlardada her vakit uygulanabilir.
Elin ecnebisi bulmuş, baktım izledim.bana sadece bakıp kopyalama kaldı.
Zararım yok.
(Mimar sinanın dediği gibi. Bu benim çıraklık kalfalık ustalık dönemim.)
Buda benimde çıraklık dönemim. Yanlışda yapmış olabilirim.

falcon00
25-05-2012, 23:20
Öncelikle yurt dışındaki videoları bir izleyelim.

Bonsai Techniques - Air Layering - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=CREGA3jxGJE)

falcon00
25-05-2012, 23:23
bonsai da margotta - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=lHTRdMiskMY)

falcon00
25-05-2012, 23:24
Şu görüntüyüde bir izleyin lütfen.

BONSAI EASY NEW METHOD PART 27-AIR LAYERING - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ZmIyUmwI9bE)

falcon00
25-05-2012, 23:45
Sevgili dostlarım. Şunda anlaşalım. Ben, sizleri bilgilendirme amacındayım.
Sizleri bu teknikle tanıştırırsam ve bana bir allah razı olsun derseniz yeter.
Yanlışda yapabilirim. Sadece, meraklı bir araştırmacıyım.
Bu konuyla alakalı, sizlerinde yapmış olduğunuz (Air Layering) havai köklendirme çalışmalarınız varsa eğer, incelikleri bizlerle paylaşırsanız, tüm toplum kazanır, çok çok iyi olur derim.

Benim şu anda yaptığım çalışmam,

Dut ağacımın ve diğer yapılmış teknikleri sizlerle paylaşmak, yani ben bir buluş, bulmuş değilim.
Sayın hocalarımızın ve yıllarını bu işe gönül vermiş üstadlarımızın affına sığınarak bu konuyu açıyorum.
Şu anda yukarıdaki çalışmadan esinlenerek dut ağacımla alakalı, haftasonu, resim ekleyeceğim inşaallah

athena -asena
25-05-2012, 23:50
Sayın falcon00 çok güzel bir çalışma bilgiler için teşekkürler. Bizim burda karayemişleri bu metodla çoğaltıyorlar.

Harun Parlak
26-05-2012, 00:03
Söküp taşımak daha sağlıklı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/12523.htm

Havai köklendirme de yapılabilir. Ayrıca yanaştırma aşı ile bir kaç fidanı kök aşılaması da yapılabilir.
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/22176.htm

falcon00
26-05-2012, 00:19
Şu videoyuda lütfen bir inceleyin.

http://www.youtube.com/watch?v=aUmXXEV5J84

falcon00
26-05-2012, 08:29
Propagating Michelia alba (http://www.youtube.com/watch?v=dOGZJEepYxU)

Bu konuyla alakalı başka bir video görüntüsü

falcon00
26-05-2012, 10:42
Söküp taşımak daha sağlıklı olabilir.
http://www.agaclar.net/forum/agaclar-hakkinda-genel-konusmalar/12523.htm

Sayın Tekin bey çalışmanızı gece geç vakitlerde inceledim.
Bu çalışmanızdan dolayı öncelikle,sizi tebrik ediyorum.
Benim size bir sorum var olacak, siz bu işlemi hangi tarihte yaptınız,
Ben bu işlemi, ana gövdeli dut ağacım için, şimdi yapsam olurmu acaba?
Yapraklar açmaya başladı, yaklaşık sürgünleri 4 - 5 cm var.

malina
26-05-2012, 16:28
Sizin video eklemelerinizde bir sorun vardı, linkleri düzelttim...

Forumda, bonsai blümündeki konunun linkini de ekleyeyim:

Air Layering (Havai Köklendirme) (http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/1429.htm)

Harun Parlak
26-05-2012, 17:03
Bu tür çıplak kök sökümlerinde kesinlikle uyku döneminde yapmak lazım. En uygun zaman Şubat ayı.

Ama sökmek zorundayım derseniz havai köklendirme de yapsanız son bahardan önce gerektiği kadar köklenmeyecektir.
Son bahara kadar da bekleyecekseniz aynı söküp taşıma işlemini son bahar sonu kış başı da yapabilirsiniz. Yalnız iyi derin bir toprağa gömmek lazım kış donlarından korumak için gerekli tetbirleri alırsanız faydalı olacaktır. Örneğin dikimi tamamladığınız da toprağın üstüne biraz saman ve ya bolca ot örtüp üstünü de naylon ile kapatırsanız kış soğukları köklere ulaşmaz.
Şu an için sökmek mecburiyetin de kalırsanız. Nuri beyin paylaşımı vardı bulamadım forum da toprağı ile birlikte sökme şekli vardı onu uygulayabilirseniz başarılı olabilirsiniz. Kolay gelsin.

falcon00
27-05-2012, 01:54
Difenbahyada (dallı çiçeklerden) bir uygulama

~Air Layering/Cloning of a Giant Dieffenbachia/Dumb Cane Plant~ - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=02laks-DkSY&feature=topics)

falcon00
27-05-2012, 02:05
Artık bu teknikle, plastik şişeler çöplere atılmasın.
Bütün çevremizi ürettiğimiz çiçeklerle donatmaya ve bedava eş dosta dağıtmaya davet ediyorum.

http://www.youtube.com/watch?v=uFlsrU15uoc

falcon00
27-05-2012, 20:47
Ben hafta sonu resim ekleyeceğim dedim.
Ama evdeki hesap çarşıya uymadı.
Fotograf makinasının flash kartını bulamadım.
İnşaallah, resim ekleyerek kendi çalışmalarımıda, ekleyeceğim en kısa sürede.

Ben bu arada bu konu hakkında daha yararlı olabilmek için araştırmalarımı sürdürüyorum
Peki. sizlerin, çok güzel çiçekler yetiştirdiğinizi varsayıyorum.
Peki. bunları 3-4 tanesini bu şekilde, tek saksıda birleşse, birazda sanat katsak, güzel olmazmı?

Bu videodada, farklı bir teknikler uygulanmış. İnceleyelim

http://www.youtube.com/watch?v=v1PD32vxVrE&feature=related

falcon00
31-05-2012, 18:22
Bahsettiğim dut ağacım.
Ana gövdesi yerinde duruyor. Daha sökmedim, beklemede, İnşallah ocak ayında onuda saksıya alacağım.
Arkada, yukarıda bahsettiğim şekilde saksıya aldığım dut ağacım.

----------------------------------------------

Ayrıca aşşağıda yüklediğim resimler, aynen bir çöp gibi çıktı, aşşagıda gördüğünüz resimlerden 1.5 misli kalınlığı daha fazladır.
Ben, Air Layering tekniğini kullanarak, kesip, saksıya aldığım dutun kalınlığı, alt noktası yaklaşık 12 - 13 cm, ana dut 25 cm gibidir. (yaklaşık bilgilerdir)

malina-x
01-06-2012, 07:59
Video linklerini fotoğraf(resim) butonu ile eklemeyin, bunlar resim olmadığı için gösterirken forumun html kodlarını bozuyor sanırım, yanındaki link butonu (arkasında dünya olan) ile ekleyin.

Yukarıdaki 1,2 mesajı düzelttim.

falcon00
01-06-2012, 08:59
İlk yüklemelerim olduğu için, yanlış yüklemelerim olmuştur.
Düzeltmeler için teşekkürler.

...................................

Sevgili dostlarım, ustalarım.
Güne başlarken, sizlerden beğeni almak, inanın beni hırslandırdı.
Çok teşekkür ederim
falcon00 - Metin

falcon00
01-06-2012, 21:44
Yurdışındaki çalışmalardan bir örnek resim.

Ne dersiniz, Evdeki çiçekleri, çoğaltmaya başlasakmı acaba?
Çok yakında, onlarca izlediğim video ve resimleri, kafamda yan yana koyarak, farklı bir teknik uygulamayı düşünüyorum.
Sizlerle burada, paylaşacağım inşaallah.

falcon00
01-06-2012, 22:06
İnce dallı bitkide (Air Layering) uygulaması

Sakura air layering for Bonsai (http://www.dailymotion.com/video/xe7jzg_sakura-air-layering-for-bonsai-yyyy_creation)

Fatih Şengül
01-06-2012, 22:33
Çok merak ettiğim ve uygulamasını yapmak istediğim bir konuyu tam da aklımdan geçen bir dönemde paylaşıp aydınlattığınız için teşekkür ediyorum... İyi ki varsınız içimi okudunuz ;)

falcon00
04-06-2012, 17:38
Cumartesi sabahından beri şehir dışındaydım, yeni döndüm.
Kaldığımız yerden devam edeceğiz inşaallah.

Bu videoda, aynı şekilde uygulama yapılmış. Bunuda seyredin.

How To Bonsai - Air Layer Propogation - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=8Bp7-iZ2zec&feature=related)

falcon00
04-06-2012, 17:55
Bu konu hakkında, onlarca, hatta abartı olmasın yüzlerce video seyrettim.
Aşşağı yukarı seyrettiklerimin hepsi aynı mantığı anlatıyor.
Uygulamada müthiş bir teknik. Bundan şunu çıkardım.
Bu teknik her türlü bitkilerde rahatlıkla uygulanabilinir.
Yeterki bıçağı iyi ve yerinde kullanmayı bilelim.
Ben, şunu anladımki bu uygulamayı küçük ve büyük kalın dallı her türlü bitkiye, mesela biber fidesi, çiçek fidesi, yeni aldığımız bir gül,
Kaysı şeftali, ince dallı, kalın dallı, her türlü bütün bitkiler,
Hatta bana öyle geliyorki orkidelerde bile olacağını düşünüyorum.
Bahçenizde cins asma ağacınız var, hemen şimdi başlayabilirsiniz.

Bazı buradaki dostlarıma dediğim gibi, kafam bayağı karışık durumdayım.
Tam manasıyla bana göre müthiş bir teknik.

Evdeki amatör bitki sevdalıları, Eğer bu tekniği görüpde hala ben yapamam demesin, uygulama düzgün olursa, kesinlikle olur.

falcon00
04-06-2012, 18:14
Gördüğüm bütün bitkilerde, bu tekniği, yaprak tam açtığı zaman uygulanmış, yani bana göre şu an, tam uygulama zamanıdır.
Seyrettiğim bir videoda kabuğu aynen aşı yapar gibi rahatlıkla kabuğunu yüzük şeklinde kaldırdı ve soydu, bundan şunu çıkardım,
acaba, haziran sonuna kadar bu uygulama daha verimlimidir.
Ben öyle olacağını tahmin ediyorum.
Ama ev ve sera ortamında yılın 365 günü uygulanabileğine aklım yattı.
Hibrit bitkiler (F1) Kesinlikle mümkün olacağına kanaat getirdim.
(Yanılmışda olabilirim sevgili dostarım düzeltsinler)

falcon00
04-06-2012, 19:00
Bahçenizde, Bağınızdaki her türlü bitkiyi, ağacımı keseceksiniz?

Gelin kesmeyin, kıymayın derim, bir daha düşünün.
Yıllarca büyüttüğünüz, emek sarfettiğiniz bitkinizi,
büyük saksıya taşıyın derim. Olmadımı? Aynı cins fidanlarla aşı yapın.
(hatta başka cins fidanları biriribirleriyle farklı aşılama yapabilirsiniz, hatta bu şekildeki bazı uygulamalarla daha iyi sonuçda almanız mümkün)

falcon00
04-06-2012, 19:19
Sevgili dostlarım.
Eğer bu konuya alaka gösterirde ilgilenirseniz, gördüğüm bir tekniğide sizlerle seve seve paylaşırım. Daha sonrada uygulamasını ve sonuçlarınıda paylaşırız.

falcon00
04-06-2012, 20:04
Zamanı dolupda, kurumuş domates fideleri.
(Sökmeden, bir daha düşünün derim)

Layering Tomato Plants - YouTube (http://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=ZzJjGXgw7kI)

Demek ki domateste, daldırmayla, köklenme olabiliyorsa, buradada rahatlıkla (Air Layering) tekniğini kullanabiliriz.

falcon00
04-06-2012, 20:09
Air Layering - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=UzxY34MRhg8&feature=related)

falcon00
05-06-2012, 19:28
Air Layering tekniğinde, bazı gözlemlerim.

Buradaki videolarda veya başka seyrettiğim videolarda bitki gövdesini sarmada 3 çeşit ürün kullanılmış olup,
Bunlar sırasıyla
1 - Beyaz naylon
2 - Siyah naylon
3 - Alimunyum folyo kağıdı

Benim yorumum

1 - Beyaz naylon her vakit kullanılabilinir ısıyı üzerinde tutmaz
2 - Siyah naylon kışın kulanılırsa nispeten koyu renk olmasından dolayı, gövdeyi sıcak tutabilir. siyah naylonu, yazın, sıcak bölgelerde kesinlikle önermiyorum, çünkü gövdeyi normalden fazla ısınmasını sağlar buda olumsuz etki oluşturabilir.
3 - Alimunyum folyo, ayna vazifesi görüp, güneşi yansıtacağından dolayı ısınma yapmaz buda olumlu olacağına kanaat getirdim

falcon00
05-06-2012, 19:38

Bitki gövdesinden ayrıldığında, yeni bitkiyi naylon torba içine alıyorlar, bu naylon torbayıda bir kaç yerinden delip hava almasını sağlıyorlar.

Benim yorumum

Mantıklı geldi, kontrollü olursa sera etkisi yaparak bitkinin hızlı bir şekilde toparlanmasını sağlayacağına kanaat getirdim.

falcon00
05-06-2012, 19:46

Bazı video görüntülerinde, Yüzük gibi kabuğu açtılar,
daha sonra bıçakla alt soyulmuş kısmı, hafif bir şekilde kazıdılar
Bana göre böyle olması mantıklı geldi, çünkü bitkinin soyulmuş kısmındaki bütün sıvı maddeleri ve fazlalıkları uzaklaştırmış oldular

falcon00
05-06-2012, 20:03

Ben gövdeyi naylonla ve torfla sardıktan sonra düzenli bir şekilde kış olmasına rağmen şırıngayla su verdim. İğne gömdüğüm yeri hava almaması içinde bantlayarak geri örttüm.
Bana göre bu bölgenin sürekli nemli olması şart,
esas köklenme o zaman daha iyi olacağına kanaat getirdim.
Kış günleride bu bölge kalın bezlerle sarılarak sıcak tutulması daha iyi sonuç alabileğim sonucuna vardım.

Yine söylüyorum bunlar kendi gözlemim vede yorumumdur.
Yanılmış olabilirim

falcon00
05-06-2012, 20:34
Peki gövdeyi nemli sürekli nasıl tutabiliriz.

Sizlere dedimki,

Çok yakında, onlarca izlediğim video ve resimleri, kafamda yan yana koyarak, farklı bir teknik uygulamayı düşünüyorum.

İşte Air Layering tekniğini, aşşağıdaki video görüntüsündeki gibi yapsak yani iki tekniği birleştirsek, nasıl olur acaba?

İşte bu tekniği bir inceleyelim, ondan sonra ne yapabileceğimizi konuşuruz.

http://www.youtube.com/watch?v=wtDgLwqXj4g&feature=related

falcon00
05-06-2012, 21:26

Başarılı sonuç için,
Uygulama yapılacak bitki önceden hazırlanmalı, suyu ve bakımı periyodik olarak yapılmalı, bitki canlıysa uygulamaya geçilmeli

falcon00
05-06-2012, 22:24
Farklı bir, Air Layering uygulaması.
Bu tekniği, diğer bitkilere uygulasak nasıl olur? olurmu, olur.
Bence, çokda güzel olur.

http://www.youtube.com/watch?v=vzi4UByXKbE&feature=related

memet
06-06-2012, 14:30
falcon00,

Bonsia başlığı altında bu konu önceden yapılan uygulamalarıyla mevcut. Bonsaide çok işe yarayan bir teknik.

http://www.agaclar.net/forum/bakim-ve-tedaviler/1429-11.htm

Bu başlıkta bulabilirsiniz.

falcon00
06-06-2012, 20:32

Seyrettiğim bazı video görüntülerinde, bazı ağaçlarda yüzük gibi, kabuk soyulması, yaklaşık 3 cm mesafede 2 kere yapılmış iyimi olur acaba?

Benim yorumum

Bence yukarıdan aşşağı doğru, dalı dönerek, yatay bir cm kadar, dalı odunsu kısma kadar, kabuğunu soysak, 7 - 8 adet kadar, centik atsak dahamı iyi olur, acaba?
Böyle olmasının köklenmede daha iyi sonuç vereceğine hükmettim.
Hatta yaprak sürgünlerine dokunmadan, 2 cm üsten yapraklarının kesilmesi, ama gözlerin yerinde kalması daha iyi sonuç vereceğine kanaat getirdim.
Ancak köklenme anında, bu hassas bölgenin sıcaktan korunması, serin tutulması, gerekli durumda gölgelik ortamda bu uygulama yapılması daha iyi olacağına kanaat getirdim

Bunlar tamamen kendi gözlemim ve yorumumdur. Yanılmış olabilirim, Lütfen yanlış sözlerimi düzeltin.

falcon00
06-06-2012, 20:57
Yukarıdaki 36 numaralı yorumumda
-----------------------------------------------------
Peki gövdeyi nemli sürekli nasıl tutabiliriz.

Sizlere dedimki,

-----------------------------------------------------demiştim-------
Peki, Buradaki videoyu dikkatlice izledinizmi?

Mantık şu. Pamuklu bez suyu emiyor, üsteki bez, sürekli nemli kalıyor, buda bezin üzerindeki toprağın sürekli nemli kalarak, bitkinin canlı kalmasını sağlıyor.

Ben derimki, bu uygulamayı Air Layering tekniği ile birleştirsek, yani agaca toprak sarma anında, iyice suyu emmiş, uzunca bir pamuklu bezi, önce topraklı bir şekilde ağaca sarsak daha sonra naylon geçirsek ve bağlasak, naylonun altından veya üstünden sarkan fazla bezide, üst tarafta içinde su olan bir bidonla agaca bağlasak nasıl olur acaba? Bu şekilde bitkiyi sürekli nemli tutarız.

Ne dersiniz, çokmu hayal kuruyorum acaba?

memet
06-06-2012, 21:05
Yorumlarınızı tam anlamadım açıkçası ama, kabuğu yüzük gibi soymazsanız oradan kök elde edemezsiniz.
Köklenmeyi sağlamak için kullanılan malzeme zaten nemli ve naylonla sıkıca bağlandığı için bir fazladan nem verme ihtiyacı olmuyor. O olmadı büyük bir enjektörle içine su sıkmak yeterli oluyor.

falcon00
06-06-2012, 21:15
Sevgili dostlarım, hanımefendiler, beyefendiler,

Ben bu tekniği uzunca bir süredir izledim, gözlemlerimide sizlerle paylaştım.
Benim amacım, bu ülke insanına yararlı olmak, zaten burada bir çoklarıda karşılıksız bu işi yapıyorlar.
Bildiğim kadarıyla sizlere göstermeye çalıştım, Ama şimdi uygulama zamanı derim.
Sizler, elinize bıçağı almazsanız, bu bilgiyide, yerinde kullanmazsanız yapacak bir şey yok,
Şimdi, uygulamaya varmısınız, yokmusunuz?
Evet derseniz. sizleri bu işi bedava bedelsiz yaygınlaştırmaya davet ediyorum.

memet
06-06-2012, 21:18
Biz bu uygulamayı bonsai çalışmalarında daha önce defalarca uyguladık, tam neyi kasttettiğini anlamadım ben açıkçası. Sayfa linkini verip uygulamalara işaret etmiştim.

falcon00
06-06-2012, 21:23
sayın memed bey
Ben çeliklerde, dikilmeden önce, köklenmenin iyi olması için 3 veya 5 yerinden derin yatay cizik atıldığını biliyorum.
Bende buna istinaden bu işin iyi olacağı tahminini yürüttüm.
Yanılmışda olabilirim

Ekrem Uslu
06-06-2012, 21:29
Sevgili dostlarım, hanımefendiler, beyefendiler,

Ben bu tekniği uzunca bir süredir izledim, gözlemlerimide sizlerle paylaştım.
Benim amacım, bu ülke insanına yararlı olmak, zaten burada bir çoklarıda karşılıksız bu işi yapıyorlar.
Bildiğim kadarıyla sizlere göstermeye çalıştım, Ama şimdi uygulama zamanı derim.
Sizler, elinize bıçağı almazsanız, bu bilgiyide, yerinde kullanmazsanız yapacak bir şey yok,
Şimdi, uygulamaya varmısınız, yokmusunuz?
Evet derseniz. sizleri bu işi bedava bedelsiz yaygınlaştırmaya davet ediyorum.

Evet.
Çayımı içip hemen karşımda duran melisamın bi dalında uygulayacam.:rolleyes:

falcon00
06-06-2012, 21:32
Sayın memed bey
Bende yukarıdaki dut ağacındaki uygulamada 6 cm kadar yüzük gibi soydum. ve sürekli şırıngayla nemli tuttum zaten oradada aynısını belirttim.
Bu bez sarma nemli tutma biraz daha işin kolayına kaçma.
Ben bir tekniği geliştirmeye çalışıyorum, uygulama sizlere kalmış.
tabi ki, el elden üstündür. konuşursak sorarsak öğreniriz, hep beraber,
yorum ustaların,

falcon00
06-06-2012, 21:58
Sevgili dostlarım
Biz burada bu tekniği öğrenmek için bulunuyoruz.
Lütfen, gördüğünüz, bildiğiniz linkleri, video görüntülerini, burada paylaşın.
sayın memed bey. Link vermenize memnun oldum. Bende verdiğiniz linki inceledim, süreklide takip edeceğim.
Agaclar.net te bu konuyu işleyen arkadaşlar, lütfen link adreslerini belirtsinler.
Sizden ricam, konu dışı uygulamaları buraya taşımayalım.

falcon00
08-06-2012, 14:37
Ben istanbuldan, kendi bahçemde, (Air Layering) uygulamasını başlatıyorum.
ilk uygulamada
2 kivi
1 gül
2 nashi japon armudu. (tek ağaçta 2 uygulama) olarak başladım.
Arkası gelecek inşaallah.
İşin şekli nereye gider bilmiyorum.
Durmayla bu işler olmayacak. Koşmak lazım.

falcon00
08-06-2012, 14:48
Ben, artık her elime geçen malzemeyi, bu işte nasıl değerlendiririm demeye başladım.
İlk buluşum kağıt çay bardakları oldu.
Altından tam ortasından, yarısını keserek güle uyguladım.
Beyaz renkli olduğu için ışığı yansıtacağını, sıcak tutmayacağını düşündüm.
Sökdüğüm zamanda küçük bir saksı formatında olacak inşaallah.
onuda sağlam bir bardağa veya büyük bir saksıya alabilirim.
Zaten yarısını makasla böldüm altındanda kurşun kalem büyüklüğünde bir delik açarak böldüm. o şekliyle gül ağacına uyguladım.

aloner
08-06-2012, 15:40
abi bir agac yetistirmek bu kadar mi zor :) dusununce usendim dogrusu..
bizimkisi tohumu topraga atip yesermesini beklemek ^^

falcon00
08-06-2012, 16:45
Zor mu? Evet zor, ama keyf alırsan, bütün zorluklar o, fidan büyümeye başlayınca, hele farklı bir cinsse sorma bu keyfi, bu iş maddiyatla falan alakasıda yok,
Önemli olan, o anda kendi içindeki ve seyredenin gözlerindeki sevinç bu yeter.
Bu işin zevki, illaki olmazsa olmazı, kendi yetiştirdiğin bitkilerdir.

falcon00
08-06-2012, 18:10
Tip-Layering Roses
Gül dalını toprağa gömerek köklendirme

Tip-Layering Roses - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=AnwHZHJfG5s&feature=related)

Demekki bu teknikte (Air Layering) le aynı özelliği taşıyor.(çokda fark yok)
Diğer bitkilerdede rahatlıkla uygulayabiliriz.

falcon00
09-06-2012, 19:45
Bu ve benzeri bu konuyu ilgilendiren alakalı linkler
http://www.agaclar.net/forum/uyelerin-bonsai-calismalari/22176.htm#post982360

Bonsaide thread-grafting yöntemiyle yeni kök aşılama (http://www.agaclar.net/forum/bicim-verme-teknikleri/27486.htm)

falcon00
15-06-2012, 19:44
Buda başka bir uygulama

Camellia Air Layering - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=gqJ1onrFfR4)

falcon00
18-06-2012, 20:21
Başka bir video görüntüsü.
Bence en başarılı bulduğum, uygulama.
How to Airlayer - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=ijsExpq6iL8&feature=related)

falcon00
21-06-2012, 21:59
Büyük kalın dallı çiçeklerden, bir uygulama.
Air Layering Houseplants - YouTube (http://www.youtube.com/watch?NR=1&v=tSSgG3stxQY&feature=endscreen)

falcon00
21-06-2012, 22:48
(Air Layering) uygulamalarında, plastik naylon torba yerine, plastik kablar geliştirilmeye başlanmış.
Bence biraz hantal geldi. Daha pratik, plastik kablardan olabilirdi.
Siz en iyisi bir izleyin, bizler onun yerine daha iyisinide geliştiririz.

Air Propagating - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=SER1vZZWtwg&feature=related)

falcon00
21-06-2012, 22:58
Sakura air layering for Bonsai. (http://www.youtube.com/watch?v=xo59c2MIoz4&feature=related)

falcon00
21-06-2012, 23:06
Şimdi soruyorum? Haklıyım değilmi?
En başlarda dedimki, Kafam çok karıştı bu işe dedim
Evet.
Müthiş bir uygulama.
Ve ben, başladım bile bu tekniği uygulamaya ve çevremdeki olayları gözlemlemeye.
Bir kaç sene önce bitkilere ve çevreme farklı bakıyordum.
Ama şimdi, Gördüklerimle, olaylara farklı bakıyorum.
Ben en başında ne dedim. Ben daha çırağım, galiba olgunlaşmaya başladık.

buca
21-06-2012, 23:14
Biz bu uygulamayı bonsai çalışmalarında daha önce defalarca uyguladık, tam neyi kasttettiğini anlamadım ben açıkçası. Sayfa linkini verip uygulamalara işaret etmiştim.

bende çok şaşırdım doğrusu falcon00 baya heyecanlı uyarıları pek görmüyo galiba. bu zaten herkes tarafından bilinen ve uygulanan bir teknik.ilginç çok ilginç...

falcon00
21-06-2012, 23:23

Bahçemizde çok güzel bir papaz eriği var.
Bu erik geçen sene sonunda kuruma işaretleri vermeye başladı.
Bizde bu papaz eriğini, kurumasın diye budadık, ama biraz derin budama.
Bu sene budadığımız yerden müthiş yeni taze dallar fışkırdı.
Demek istiyorumki. bu onlarca dala, Air Layering tekniğini uygulasam nasıl olur? Bence çok güzel olur, diye düşünüyorum.
Ağaçlarıda biraz budayarak, zorlamak lazım.
Ama bana öyle geliyorki çok derin budama her ağacada uygulanmaz,
karar yinede sizin.

--------------------
Bu tür araştırma, kendi tecrübeme istinaden, gözlemlerim ve yorumumdur.
Uygulama, tabi ki sizlerin tercihidir.

Fatih Şengül
21-06-2012, 23:35
Öneri ve teknikler sayesinde cesaretlenerek bahçemde yabani olarak heryeri sarmış olan karaağaç dallarından beş tanesini seçtim ve uç kısımlarda belirlediğim bölgelere itina ile köklendirme tekniği uyguladım. Bonsai amaçlı düşünüyorum, yabani bile olsa bitkiyi fazla örselemeden dallarından faydalanmak istiyorum, bakalım denemelerim nasıl sonuçlanacak. Olumlu gelişmelerde fotoğraflı olarak paylaşım yaparım inşallah. Saygılarımla...

falcon00
21-06-2012, 23:36
sayın buca
Detaylı bir araştırma yaparak, Ben bir tekniği tanıtmaya çalışıyorum.
sizinde bir video görüntünüz varsa seve seve ekleyin
Bu bir sofradır beğendiğinizi alırsınız.
Beğenmediğinizi bırakırsınız.
Lütfen. eğer sizlerinde bir uygulaması varsa, burada paylaşın veya kendi konu linkini, buradada verin bizlerde görelim. İstifade edelim.
Lütfen burada, rekabet ortamı oluşturmayalım.

buca
22-06-2012, 09:17
Devrin birinde adamın biri padişaha gelir,padişahım ben ipliği 40 adımdan koşarak iğne deliğinden geçiriyorum der;padişahta hadi yap bakalımder ve adam yapar.Padişah adama 100 altın verin der ve arkasından ekler 100 kırbaç vurun,adam isyan eder padişahım 100 altın tamam da 100 kırbaç niye.padişah zaman harcamışsın uğraşmıssın 100 altın onun için,100 kırbaç zamamnını boşa harcadığın için der...ayrıca rekabet derken neyi kastettiğinizi anlamadım ticari bir kaygı mı taşıyoruz ki ,burada herkesin yazdığı **** yayınladığı şeyleri beğenme zorunluluğumuz yok beğendiğimiz zaman nasıl belirtiyosak,beğenmediğimiz zaman da bunu belirtmek çok doğal bir şey saygı duymak gerekir..

falcon00
22-06-2012, 10:18
yayınladığı şeyleri beğenme zorunluluğumuz yok beğendiğimiz zaman nasıl belirtiyosak,beğenmediğimiz zaman da bunu belirtmek çok doğal bir şey saygı duymak gerekir..
---------------------------------------
Sayın buca
içtenlikle soruyorum. Beğenmediğiniz konu nedir acaba?
Ben bu tekniği bulduğumu ididia etmiyorumki.
Bunu en başındada belirttim zaten.
Konuyu dikkatli takip ederseniz, sözlerimi oradada göreceksiniz.
(Ticari kaygı) demişsin, benim öyle bir şeye ihtiyacım yokki.
Ben en başında dedimki, ben bu tekniği gösterme ve bilgilendirme amacındayım.
Bana derseniz, allah razı olsun, işte, bu bana yeter.
Ben sadece, Tüm topluma yararlı olabilecek, bu gelişmeyi açtım.
Bundan nem kaparak, konuyu değişik boyutlara çekmeyelim lütfen.
Eğer bilgi birikiminiz varsa.
Buyrun, bu sofrada herkese bir yer düşer.
Sizide aramıza alalım.
Benim tecrübemi sorgulayacaksan.
Ben bir çiftçi torunuyum. Yaşım 50. Konu başındada belirtiğim, 40 yaşında ellerimizle diktiğimiz dededen kalma bir armut ağacım var.
Ama daha usta olamadım. Şu anda çırağım.

Lütfen. Artık bu tür konu dışı cevaplara buradan cevap vermeyeceğim.
Saygılar sunuyorum.

buca
22-06-2012, 14:30
armut ağacınızla size mutluluklar diliyorum baya takıntılısınız anlaşılan...ayrıca(rekabet ortamı oluşturmayalım )diyen sizsiniz buna istinadeb ticari bir kaygımı var dedim.saygılar..

falcon00
23-06-2012, 23:04
Başarılı bir uygulama daha.
Artık, plastik kablarda, bizlere lazım olacak gibi.
Plastik kaba sarılan bitki, alimunyum folyo kağıt (güneş yansıtarak, serin tutma, nemi muhafaza etme gayesiyle) kulanılarak bağlanması.
Bu videoyuda izleyelim
How to propagate a fig tree using the air layering method - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=vhQJqzKc11w)

falcon00
24-06-2012, 22:43
Farklı bir layering tekniği.
İnce dalı, uç yapraklarını keserek, yatay toprağa gömme.
Zaten böyle bir teknik var, bilgimizi pekiştirelim diye, bu videoyuda bıraktım.
Trench Layering of Callistemon.mp4 - YouTube (http://www.youtube.com/watch?v=zCyT3mv5Wvs)

keyfibahcem
01-09-2012, 15:37
bu tekniği bizim mahalledeki bir yaşlı teyze uygulardı.Bizim bahçedeki gül,erik,dutların böyle yaparak kendi bahçesine dikmişti.Yarın yanına gideyim de bana şu olayı iyice anlatsın.Sonrası kendi bahçeme yeni çiçek ve meyve ağaçı kazandırayım..

Ayşegül bahçede
22-09-2012, 13:50
Merhabalar,

Siteye bugün üye oldum. Yalnış bir foruma girmiş olabilirim o yüzden şimdiden kusura bakmayın. Bahçemize 12-13 tane bodur meyve fidesi aldık bu yıl üçüncü yılları neyazıkki çok büyüyorlar sanırım bodur değil neyse bir tanesini yalnış bir yere dikmişiz kaldırmamız gerekiyor nasıl yer değiştirebilirim ***,

AKGUN40
27-12-2012, 10:42
merhaba arkadaslar,

benım 2 yasında 7,5 donum adapazarı sapanca cevızı cınsı agacı bahcem var.agaclara formante edılmıs yumurta tavuk'u gubresı vermeyı dusunuyorum.agac basına mıktarı konusunda yardımlarınızı beklıyorum.yararı /zararı hıc bır bılgım yok.bıraz arastırdım ama tatmın edıcı bılgı edınemedım..yardımlarınız ıcın tesekkurler.

AKGUN40
27-12-2012, 10:51
sayın aysegul hn,meyve agaclarının yerını degıstırmek ıcın agacların dınlenme zamanı olan kasım-subat ayları arasında olur.ama sunu hatırlatmak ısterım agac meyve vermeye baslamıs ıse cok rısklıdır agac kuser ve kurur . cunkı ben yasadım yenı meyve vermeye baslamıs elma agacını dınlenme donemınde yer degıstırdık ve agacı kusturduk.kurudu yınede sıze zıraat teknıkerlerı bu konuda dogru bılgı akısı verebılır.

coskun8553
24-12-2017, 17:19
Bu yöntemi daha önce uygulamış olanlar varsa bilgi verebilir mi acaba ? Hangi ayda yapmamız gerekir ? Ne kadar sürede bitki köklenir ?

Dadaloğlu
06-12-2021, 15:52
Havai köklendirme dediğiniz konu gerçekten ilginçti. Hemen denemesini yaptım. Umarım işler. Diğer türlü fidan almak zorunda kalıyoruz. O da istediğimiz meyveyi vermiyor çoğu zaman.

ormandan61
24-05-2023, 15:11
Bitki ve meyve çoğaltmada aşılama ve havai köklendirme yöntemleri sıkça kullanılmakta olup zaman konusunda dezavantajları olmaktadır. Aşılanan veya havai köklendirme yapılan yeni fidanın meyve vermesi için yaklaşık beş yıllık bir bekleme süresi gerekmektedir. Oysa havai köklendirme tekniği ile köklendirilen ve ana bitkiden ayrılan bir dal anaç bir fidan ile yanaştırma tekniği kullanılarak aşılanabilir ve bir yıl sonra meyve verecek bir fidana dönüştürülebilir. Burada amaç yeni fidana kök desteğinde bulunarak meyve besleyecek duruma gelmesini sağlamaktır. Bilgi paylaştıkça çoğalır.

Portakal Rengi
27-05-2023, 11:08
Aşamaları açıklayan görseller ekleyebilir misiniz ?
Benim gibi acemilerin anlayacağı şekilde, lütfen.

ormandan61
27-05-2023, 18:37
Çizili görseli görebiliyormusunuz

Zekoş
27-05-2023, 20:15
Ben de en uç kısmını dışarda bırakıp 10 cm geriden toprağa gömmüstüm.Yanlis mı?Çikolata sarmasiginda uyguladım.

devrann
27-05-2023, 22:04
Anladığım kadarıyla anaç olan yabani kısma istenilen çeşit aşılanıyor ve yabani kısıma havai köklendirme uygulayarak köklendirilerek aşılı bir fide veya fide elde etmiş oluyor.Normalde genelde çeşite havai köklendirme uygulanıyor.Bu uygulamada daha güçlü köklere sahip ve üzerine çeşit aşılanmış bir bitki elde ediliyor.

Mahmut Tebir
27-05-2023, 22:10
tohumdan yetiştirdiğim limonuma kumkuat aşılamaya çalıştım bir türlü tutmadı. 3 çeşit aşı tekniği denedim kabul etmedi. hep aşı kurudu. acaba limona kumkuat aşılanmaz mı?
denediğim aşılar şunlar. Yarma aşı , dilcikli yarma aşı , göz aşısı ( 2 kere denedim)

ormandan61
28-05-2023, 07:55
Burada amaç havai köklendirilen bir meyve dalının kısa sürede meyve vermesini sağlamak. Normalde meyve verecek kök gelişimi 5 yıl gibi bir sürede oluşuyor.Ancak bu uygulama ile ertesi yıl meyve almak mümkün.Ayrıca alınan meyve sağlıklı yeni fidanın ömrü uzun olmuş oluyor.

Portakal Rengi
29-05-2023, 11:15
Çizili görseli görebiliyormusunuz

Evet.
Anlamak istediğim işlem sırası.
Havai köklendirme yaptığımız dalı ekiyoruz. Sonra anacı aşılayıp, onu da toprakla buluşturuyoruz.
Yani çift köklü bir bitkimiz oluyor.
Bunlar doğruysa, ne zaman ve nereden ayırma yapmalıyız.
Doğru değilse nasıl sıralamalıyız ?

ormandan61
29-05-2023, 13:06
Sıralamanız doğu, ayırma derken havai köklendirilen bitkiyi kök gelişimi oluştuktan sonra ana bitkiden ayırabilirsiniz. Yanlız aşılama zamanını bahar zamanına getirirseniz çok iyi kaynaşma olur. Havai kök kısmını 1 yıl sonra kesebilirsiniz. Yazarak ancak bu kadar anlatmaya çalıştım.

ormandan61
08-08-2023, 21:01
Yabancı sitelerde tripod aşılama diye uygulanan yöntem bitki gelişimini hızlandırmak için yapılan ayrı kök aşılamalarıdır. Farklı kökler aynı fidanı besler. İki veya üç kök olabilir. Fidan hızla büyür meyve verir.

ormandan61
28-11-2023, 07:30
Açmış olduğum konu pek dikkat çekmedi nedense oysa bitki çoğaltma tekniği olarak oldukça yeni ve pratik bir bilgi. Toprağımızı değerlendirmek için, doğal ve organik belenmek için, daha çok bilgi için ve en çokta vatan için bu tür bilgileri olabildiğince paylaşmamız gerekiyor.

devrann
28-11-2023, 16:45
Açmış olduğum konu pek dikkat çekmedi nedense oysa bitki çoğaltma tekniği olarak oldukça yeni ve pratik bir bilgi. Toprağımızı değerlendirmek için, doğal ve organik belenmek için, daha çok bilgi için ve en çokta vatan için bu tür bilgileri olabildiğince paylaşmamız gerekiyor.

Merhaba
Hangi konuyu açtınız ?

Portakal Rengi
04-12-2023, 10:02
Merhaba
Hangi konuyu açtınız ?

76 numaralı gönderi sanıyorum. Başlık açılması değil.

ormandan61
07-12-2023, 14:35
Evet 76 numaralı gönderi.