View Full Version : Oguzzz / Teras
Selamlar.
Senelerdir aklımda olan, evimin balkon/terasını bir bahçeye dönüştürme konusunda bu sene icraate geçebildim sonunda :D
İlk baştaki amacım, balkon/terasımın üzerini saracak bir bitki ile (mor salkım'a karar vermiştim) sınırlıyken, forum sayesinde tanıştığım farklı bitkilerin yanında, seralara girip çıktıkça görüp beğendiğim bitkiler de eklendi listeye.
Balkon/terasımın misafirlerinin bir kısmı birkaç senedir bizimle birlikte. Ama büyük bir çoğunluğu bu sene aramıza katıldı.
Yeni katılanların da coşkusuyla, bu yazın oldukça keyifli geçeceğine inanıyorum.
Ama asıl önümüzdeki yaz, herşeyin daha da güzel olacağına inanıyorum...
Şimdi gelelim balkon/terasımın VİP'lerine:
Scheflera'mız:
Evlendiğimizde düğün hediyesi olarak gelmişti. 16 yıldır birlikteyiz...
299887
Scheffleramız bu sene çok keyifli anlaşılan. Çiçek açmaya karar vermiş:
299888
Misssssler gibi kokusuyla Arap Yasemini:
299889
Resmi çektiğim akşam, üzerinde beslenen 2 tane güve kelebeğini görünce, heyecandan fotolarını çekmeyi unuttum :o
Umarım sonraki ziyaretlerinde bu kadar heyecanlanmam :D
Yanda A101 Marketten ölmek üzereyken kurtardığımız pembe sakız sardunyası, Arkada ise domates ve salatalıklarımız...
Dedemin elleriyle diktiği tül ve çocukluğumdan beri evimizde misafir olan Amarillis (Hippeastrum). Amarillis'in çiçekleri geçtiği için resme dahil etmedim. Tohumları bekliyoruz :)
299895
Balkonda yılalrdır mutlu mesut yaşayan Küçük Hanım (Begonya). Bu sene çok mutlu. Bol bol çiçek veriyor :)
299896
Saksı değişimi için haftasonuna kadar beklemek zorunda olan baş döndüren kokusuyla Gardenia
299897
Kızımın istemesi nedeniyle aramıza bu sene katılan böğürtlen ve çiçekleri, meyveleri:
299898
299899
Yine aramıza bu sene katılan Ahududu (Frambuaz). Sanırım bu sene meyvesini paylaşmayacak bizimle :o
299900
Yine bu haftasonu saksı değişimi için sırasını bekleyen Sundaville:
299901
Ceylan sardunyalar:
299902
299903
Pembe ve Pembe Beyaz Sakız Sardunyalar:
299904
299905
Geçen sene gelen, bu sene de yeni sürgün vermeye başlayan, saksısı büyüyecek Ful:
299908
Bu sene her yerden fışkıran Fesleğenler ve Reyhan:
299911
299912
Kurudu diye düşünüp sökmeye karar verdiğim Kılıç Çiçeğinin yapraklarının hala dolgun ve canlı olduğunu görünce çok şaşırdım. Yaprakların üst kısmındaki kuruyan yerlerini temizledim. Gelişip gelişmeyeceğini bilmiyorum.
Ve yanında komşusu, kendiliğinden çıkan diğer fesleğen...
299913
Saksılarımda tarla toprağı ve torf karışımı kullanıyorum. Tarladan aldığım toprakla gelip 2 senedir kendiliğinden üreyen semizotları ve yine karşımıza çıkan fesleğen :D
299915
2 sene önce eşime gelen, çiçeği solduktan sonra toprağına 2 senedir su bile vermediğim saksıyı boşaltırken içinden çıkan 7 tane sümbül soğanı beni çok şaşırttı ve çok, ama çok mutlu etti.
Soğanları hemen temizleyip yeni saksılarına aldım. Şimdi mutlu görünüyorlar:
299916
Bir arkadaşımızın verdiği 2 kök Beyaz Maviş. (Mavişin mavi olması gerekmez mi:D)
299920
Yanında yine semizotları :)
Petunyalar...
299922
299923
Yine aramıza bu sene katılan Ortanca...
El yapımı sandık/saksıda :)
299924
Yanında da yine Şebboylar...
Kazayağı... 2 ayrı saksıda var. İkisi de sarı çiçek açtı maalesef. En azından biri pembe olsaydı, çok mutlu olacaktım :)
Kışın iyi sulanmadıkları için gövdeler ağaçlaştı, yapraklarda da sararma ve kurumalar oldu. Ama kendilerini toparlıyorlar şimdi :)
299925
Salatalık, domates, çilek ve cherri domatesler:
299929
299930
299931
299956
Bahçemin en kıymetlilerinden: Çarkıfelek (Passiflora Blue Passion)
299932
Eve gelen bir buketten köklendirmeyi başardığım, mis kokulu pembe karanfil, budanırken görüp bir kaç çelik alıp, köklendirmeyi başardığım yalınkat beyaz sarmaşık gülüm, ölümden dönmeyi başaran afrika menekşem, bu sene aramıza katılan melisa, birazcık köklenmesi için beklediğim beyaz sakız sardunya...
Hepsi saksı bekliyor. Haftasonu inşallah :)
299933
Yasemin, Leylak, Sardunyalar, Mineler, Çilekler geçit töreninde :)
299945
Geçen hafta kızımın ısrarı üzerine aramıza katılan, sarı kırmızı çiçekli gül.
Bit sorunumuz var. Çardak gülündeki bit sorununu nikotin ile halletmiştim ama bunda başarılı olamadım henüz. Zirai ilaçlar da kullanmak istemiyorum. Ne yapacağımı bilemedim :(
299951
Eveeett, bu günlük bu kadar resim yeterli.
Şimdi sizlerden çiçeklerimizin daha sağlıklı gelişmeleri için tavsiyeler bekliyorum.
Şİmdiden hepinize teşekkürler...
serkan_istanbul
24-05-2012, 13:41
Sayfanız hayırlı olsun. Duvardaki çileklerin olduğu aparat direk duvaramı yapışık, eğer öyleyse zamnla duvarı nem alacak buda hiç güzel bir durum deil. yaprak bitleri için de sitede ev yapımı ilaçlar bölümüne baka bilirsiniz. sevgiler
Serkan Bey selamlar,
Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Çileklerin, domates ve salatalıkların olduğu bölüm, duvara parke monte ederek yapıldı. Toprak ile duvar arasında naylon tabaka var. Ancak zaten parkelerin su ile arası çok iyi olmadığı için, yaz sonunda muhtemelen dağıtıp, daha düzgün bir malzeme ile yaparım diye düşünüyorum...
serkan_istanbul
24-05-2012, 14:14
Serkan Bey selamlar,
Öncelikle güzel dilekleriniz için teşekkür ederim.
Çileklerin, domates ve salatalıkların olduğu bölüm, duvara parke monte ederek yapıldı. Toprak ile duvar arasında naylon tabaka var. Ancak zaten parkelerin su ile arası çok iyi olmadığı için, yaz sonunda muhtemelen dağıtıp, daha düzgün bir malzeme ile yaparım diye düşünüyorum...
Bir fikir vermemi isterseniz çatı olukları var ben gecen sene onlardan yaptım altlarını deldim bir kaç yerinden kenarlarını kapadım. Şuanda birinde kaktüslerim diğerinde kekiklerim ve bir diğerinde geçen sene biber yetiştirdim. bence hemen değiştirin duvarınıza yazık. sevgiler.
redsonia
24-05-2012, 14:38
sayfanız hayırlı olsun sayın oğuzz.. ben yaprak bitlerine karşı arapsabunu zeytinyağı ve sudan oluşan karışımı kullanıyorum... sanırım etkili de oluyor... size de tavsiye ederim...:))
Bir fikir vermemi isterseniz çatı olukları var ben gecen sene onlardan yaptım altlarını deldim bir kaç yerinden kenarlarını kapadım. Şuanda birinde kaktüslerim diğerinde kekiklerim ve bir diğerinde geçen sene biber yetiştirdim. bence hemen değiştirin duvarınıza yazık. sevgiler.
Serkan Bey,
İlginiz ve verdiğini bilgi için teşekkür ederim.
Benim de aklıma ilk gelen benzer su olukları kullanmaktı, ama maalesef duvar ustası acemiliğini bizim evde attığı için duvarın elle tutulur düzgün bir üst yüzeyi yok. O nedenle bu şekilde bir çıkar yol buldum.
Yine de tavsiyenizi dinleyeceğimden emin olabillirsiniz. Belki yaz sonunu beklemeden söküp, duvara su temasını engelleyecek başka bir sisteme geçerim. Açıkçası şu anda aklımda gazbeton ile yüzeyi düzeltip, fuga ile sızdırmazlık sağlamak şeklinde bir fikir var.
Ama öncelikle şu yağmurların bir durması lazım :)
sayfanız hayırlı olsun sayın oğuzz.. ben yaprak bitlerine karşı arapsabunu zeytinyağı ve sudan oluşan karışımı kullanıyorum... sanırım etkili de oluyor... size de tavsiye ederim...:))
Teşekkürler redsonia.
Tütün işe yaramadığına göre, bunu denemekte bir zarar olmaz :)
Yağmurlar durur durmaz ilk iş bunu denerim :)
Sayfaya girmeyeli uzun zaman olmuş.
Öncelikle, redsonia'nın dediği gibi, arapsabunlu karışımla yaprak bitleri ile vedalaştık.
Ama, maalesef yağan yağmurlar nedeniyle, toprağı bir türlü kuruyamayan ahududu ve leylakla vedalaşmak zorunda kaldık :(
Arkasından da duvara askı saksılarında bir türlü mutlu olamayan minelerin iki tanesi bizi bırakıp gitti.
Neyse ki, aramıza yeni katılan dostlar sayesindekeyfimiz devam ediyor :)
Önce balkondan genel görünüşü:
319411
319412
Geçen seneden beri bizimle birlikte olan menekşemiz çiçeklerini gösterdi:
319413
Bu arkadaş yeni misafirimiz oldu. Pazarcı adını söyledi ama maalesef ben unuttum :(
319416
Gardenya ve yeni arkadaşımızla birlikte yeşil masaüstü:
319414
Ve sarı çiçekleriyle kedi tırnağı...
Ortanca çok güneş gördüğü için yapraklarında yanma başlamıştı. Bunun üzerine gölgelik altına aldım. Ama maalesef orada da mutlu olamadı.
Şimdi balkonun en gölge kenarında duruyor. Yeni gelen yapraklarda yanık yok. Eski yanık olan yapraklara ise müdahale etmedim:
319417
Aramızdan ayrılan minelerin yerine gelen buz çiçekleri sanırım mutlular:
319418
319419
Petunya sürekli güzel çiçekleriyle balkonu şenlendirmeye devam ediyor:
319420
Ve küçükhanım:
319421
Yeni dostumuz:
319422
Ve menekşe:
319423
Bugünlük bu kadar. Umarım yakında yeniden güzel renklerle bir arada oluruz. O güne kadar, sevgiyle kalın...
Asya Ceylan
19-07-2012, 17:37
Sn. Oguzzz Bey yeni dostunuz yıldız çiçeği bende de var.Böceklenmeye ve yaprak yanmasına çok müsait dikkatli olun ;) kolay gelsin
Sn. Asya Ceylan, yorum için teşekkür ederim. Sanırım satıcı bana yanlış bilgi vermiş :(
Neyse, bir sorun yaşarsam kime danışacağımı öğrenmiş oldum :)
Asya Ceylan
20-07-2012, 10:18
Sn. Asya Ceylan, yorum için teşekkür ederim. Sanırım satıcı bana yanlış bilgi vermiş :(
Neyse, bir sorun yaşarsam kime danışacağımı öğrenmiş oldum :)
İnşallah bir sorun yaşamazsınız sıkıntılı bir durum oluyor.Çiçekli bitki almaya korkar oldum artık.Güle güle keyfini çıkararak büyütüp bakarsınız umarım.Saygılar ;)
canantugce
16-10-2012, 08:49
bitler ıcın arap sabunun suladırıp uzerlerıne puskurtun ...
vBulletin® v3.8.5, Copyright ©2000-2025, Jelsoft Enterprises Ltd.