Bağlan

View Full Version : Sarmaşıklar için el yapımı sehpa

Mete Tiren
04-05-2012, 20:20
Bu ilk denemem ama fena da olmadı sadece küçük bir ekleme yapabilirim yapmasam da kullanılabilir. 8 yıllık çıraklığın sonunda yavaş yavaş kendi işlerimi laminant parke mutfak dolapları gibi tüm siparişleri almaya başladım eh bitkiler konusunda da bana yardımcı oluyor buyurun Yasin'in çektiği karelerden neler yaptığımı görelim ;)

Başlangıçta parlak bir fikrim ve bir kaç hurda ağaç parçam vardı :dilli:
291099
Hurda dediğim şaka filan değil gerçekten hurda malzemeler ;)
291100
Hemen işe koyuldum kaybedecek vaktim yoktu emektar da bizim hurdaları kesip biçmeye başladım
291101
291102
291103

Mete Tiren
04-05-2012, 20:27
Kalem metre elde bir marangozun olmaz ise olmazları ...
291104
Kestiğimiz tahtaları yukarı ki bölümlerinden birbirlerine eşit şekilde bir delik açıp A harfine benzettik.
291105
291106
Ara basamakları ayarlanabilir olması için boydan boya birer yarık açtık.
291107
291108

Mete Tiren
04-05-2012, 20:36
Atkıların deliklerini deldik.
291111
Geniş olarak çektiğimiz resim alt kısmı 85 cm civarıydı.
291112
Açıyı küçülttüğümüzde alt kısım 15 cmlere kadar düştü. En küçük saksıdan geniş bahçelere kadar kullanılabilecek bir tasarım...
291113
Tek tek parçalayıp baştan kurmaya başladık.
291114
İlk adım üst kelebeği taktık aynı ilk başta onu taktığımız gibi.
291115

Mete Tiren
04-05-2012, 20:41
Ayakta durmayı öğrenmek bu hayattaki ilk adım :D
291119
En üstteki atkı monte edildi. Montaj tamamen elle yapılıyor herhangi bir başka malzeme gerektirmiyor.
291120
Alttaki parça da yerini aldı açımız olabildiğine geniş.
291121
Dar açıda sistemin resimleri.
291122
291123

Mete Tiren
04-05-2012, 20:48
Atkılar haricinde ip yukarıya doğru sarmal bir şekilde tüm sistemi dolaşıyor. Sarmaşık mı olsam ne :D
291127
291128
Çömeldiğim zaman tam olarak benim boylarımda. 105 cm
291129
Katlandığı zaman bu kadar inceliyor küçük bir sorun katlanma da çıktı o da menteşeden kaynaklandı bir daha ki üretimler de o sorunda ortadan kalkacak. Bu Haliyle bile fazla yer kaplamıyor günümüz teknolojisi portatif :)
291130

Daha büyük daha küçük versiyonlarını da yapacağım kendime fena olmadı onların son hallerini eklerim çok fazla fotoğraf ile forumu kirletmeye gerek yok :p

Mete Tiren
04-05-2012, 20:58
Çok özel bir sistem değil sadece can sıkıntısı olan bir derste tasarlanmış bir ekipman :D

Sağlamlık konusunda hiç şüphem yok iri meyveleri olan bir kavun ya da üzümü dahi taşıyabileceğinden eminim. Ama böceklenip kurtlanırsa diye soran olursa pinoteks adlı ürün sanırım bunu da yavaşlatacaktır. Çam ağacı kullanılan ürünlerde sorunun daha geç olacağından eminim pinoteks ile muamele gören bir ürün sanırım 5-8 sene kullanılabilir. Ben buradan ilk adımı attım elinden gelen üstadlar kendilerine benzerlerini yapabilirler yeri olmayan yapamayacak durumda olan üyelere de yardımcı olabilirim.

arapsabunu
04-05-2012, 22:39
Sayın Metetrn,
Tebrik ederim, hiç böyle bir şey görmemiştim. Bence forumda tohum, fide satışı yapan üyeler gibi siz de sarmaşık sehpası, balkon paravanı ve benzeri şeyler satmaya başlamalısınız. Böylece iki hobinizi birleştirmiş ve bunlardan para kazanmış olursunuz:) Haydi hayırlısı:)

Mete Tiren
04-05-2012, 23:48
Sayın Metetrn,
Tebrik ederim, hiç böyle bir şey görmemiştim. Bence forumda tohum, fide satışı yapan üyeler gibi siz de sarmaşık sehpası, balkon paravanı ve benzeri şeyler satmaya başlamalısınız. Böylece iki hobinizi birleştirmiş ve bunlardan para kazanmış olursunuz:) Haydi hayırlısı:)

Hocam kanıma giriyorsunuz uydum akıllı birisiyim siz şaka yaparken pat diye gider müracatımı yaparım filan mazaallah ;) Sonra tek başıma yaptıklarımı kendime saklar dururum :D :D

gülenmelek
05-05-2012, 08:55
Ellerine sağlık mete, çok beğendim ve çok kullanışlı görünüyor ;) Aklımda bazı sorular var ama anlatması uzun sürer. Kısaca şöyle diyeyim kare olanı da yapılabilir mi ve daha sağlıklı olmaz mı? Hem denge, hem sağlam durması ve saksı etrafına tam oturması açısından ;)
Malzeme daha fazla gidecek ve biraz daha uğraş gerekecek ama ;)
1 ve 2 numaralı şekillerden 2şer tane olacak. Yuvarlaklar kelebek vidalar, kırmızı çizgiler ip geçirmemiz için açılan delikler oluyor :D Aceminin çizimi bu kadar olur :( Bir de su geçirmez cila felan varsa ve uygulanırsa, oooffff süper sanki ;)

Mete Tiren
05-05-2012, 09:56
Ellerine sağlık mete, çok beğendim ve çok kullanışlı görünüyor ;) Aklımda bazı sorular var ama anlatması uzun sürer. Kısaca şöyle diyeyim kare olanı da yapılabilir mi ve daha sağlıklı olmaz mı? Hem denge, hem sağlam durması ve saksı etrafına tam oturması açısından ;)
Malzeme daha fazla gidecek ve biraz daha uğraş gerekecek ama ;)
1 ve 2 numaralı şekillerden 2şer tane olacak. Yuvarlaklar kelebek vidalar, kırmızı çizgiler ip geçirmemiz için açılan delikler oluyor :D Aceminin çizimi bu kadar olur :( Bir de su geçirmez cila felan varsa ve uygulanırsa, oooffff süper sanki ;)

Hocam sizin çiziminiz daha iyi oldu ama ben işe biraz daha farklılık kattım kötü bir çizim ama dikdörtgen olarak düşünülürse biraz hayal edilebiliyor bu sefer yapmadan önce oylamaya sunuyorum ;)

291304

gülenmelek
05-05-2012, 11:30
Valla var ya Mete süper olmuş bence ;) Gayet net de anladım. Hem yanlara hem de yukarı aşağı hareketli olacak bu durumda ki mükemmel bence.
Şimdiiiiii teoride mükemmel görünüyor ama pratikte nasıl olacak peki. İşe yarayıp yaramadığını öğrenmek için, zor değilse, yine sana iş düşecek galiba ;)
Mesela uzun olan çıtalar (boydan) en çok kaç cm olmalı? (150 cm mesele)
Kısa olanlar için kaç cm yeterli olur. Çok geniş olmalarına gerek yok gibi (40 cm mesela)
Bu sehpanın kargosu ne tutar onu da bir ara öğrensen sana zahmet ;)
(Sehpa pazarlığı sonra :P)

Mete Tiren
05-05-2012, 12:15
Ne demek hocam elbette yaparım teoride bu daha rahat gözüküyor sebebi hareketli parçalarda açı meselesi yok açılı işler her zaman daha çok zor olur bir kaç güne malzeme alıp deneme yaparım sarmaşıklar büyüyor ne de olsa ;)

serkan_istanbul
05-05-2012, 14:18
Elinize sağlık çok güzel bir tasarım. Güle güle kullanın.

Mete Tiren
05-05-2012, 19:56
Yeni sistemin resimleri ;)

291513
291514
291515
291516
291517

Mete Tiren
05-05-2012, 19:57
Yorumları bekliyorum ;)

291518

serkan_istanbul
05-05-2012, 21:18
Ellerine sağlık birde suya dayanması için boyarsanız çok güzel olur.

mrduran
05-05-2012, 22:28
Yorumları bekliyorum ;)

291518

Benim yaptığım daha güzel. Rüzgara bile uyumlu, hiç direnç göstermez seninki gibi. Doğa ile eğillp bükülen, dans eden bir tabiatı var.:))).

http://img208.imageshack.us/img208/4826/img0527bbb.jpg

Şâka tabii. Güzel yapmışsın, yenilerini bekliyoruz. Ustanı kızdırmadan ama. Sana gereken bir bahçe veya 4 tane eşit büyüklükte saksı.

Sağlıkla kal inşallah.

Saygılarımla lütfen.

gülenmelek
05-05-2012, 22:48
Ya Allah Allah bu ne sürat :D
Öğlen konuş, akşama uygula. ;) Eline sağlık Mete !
Şimdi hem fotoğraflara bakıyorum hem de düşünüyorum.
Enine olan çıtalarda sorun yok gibi. Ama boyuna (uzun ) olanlarda karşılıklı oyuklar açıldığı için kalın bir çıtada 4 adet ince çıta oluyor. (Çıta inceldiği için sağlam olur mu diye düşündüm ama atla deve değil ya, sonuçta sarmaşık sarılacak ;) ) Zaten bu durumda ip için delik açacak yer kalmamış gibi, ki bunun sorun olacağını düşünmüyorum. İp, kelebek ve vidalara da bağlanabilir sonuçta.
(Ortaya bir sıra daha enine çıta ilave edilse daha mı iyi olur sanki. Bu parantez yani, sistem otursa o kolay olur zaten)
Zımpara yapılabilir mi buna yoksa uğraşmaya değmez mi?
Ve, ya cila ya da boya lazım gibi gerçekten.
İstenilen ölçülere uygun yapılabilirliği de kullanacak olan kişi için bence çok verimli olur.

Mete Tiren
05-05-2012, 23:32
Hocam çıtalar 20 sn boyunca 85 kgyı çektiler ben başka bir teste tabi tutmak gereksiz dedim ama daha ağır diyorsanız deneriz :D

Zımpara kaba bir şekilde olsa fena olmaz pinoteks ile renklendirirsek daha hoş gözükecek sanırsam bir başka desteğe de gerek yok hocam çok rahat kavun karpuzu taşır :D

Tüm ölçülere uyarlarız ;)

Mete Tiren
12-05-2012, 18:28
Başlığa edindiğim tecrübelerin hepsini eklemek istiyorum

Üçgen sehpa yaptığım iki denemede daha sağlam olduğunu gösterdi denge konusuna girmek istemiyorum bile sanırım kare olan sehpayı ayaklarını saplamadan durduramayacağız ama üçgen inadına ayakta resimlerdeki gibi. Kare olan biraz daha fazla malzeme ve daha çok işçilik istiyor. Üçgen olanın arka ayağına kısaltıp uzatmak için bir ekleme daha yapıyorum böylelikle daha dik ya da yatık olabilecek.

Önümüzdeki günlerde yeni bir tane daha yapacağım son yaptığımın resmini de beğenilere sunarım portatif olması hoşuma gidiyor söz konusu yer darlığı olunca ;) Farklı denemeler yapanlar var ise Sn mrduran hocam gibi daha çok fikir almak açısından foruma eklerseniz sevinirim Saygılar

gultar
12-05-2012, 21:49
Hoyalarım için eşimin yaptığı sarılma çıtası da çok kullanışlı. İhtiyacı olanlara fikir vermesi açısından fotoğraf ekliyorum.

Mete Tiren
12-05-2012, 22:03
Sn gultar çok kullanışlı bir çıta olduğu görüntüsünden belli harika ;) Atölyede yapacağım bir çalışma daha çıktı sanırsam...

arapsabunu
13-05-2012, 12:49
Sayın metetiren,
Bulabildiğim sarmaşık parmaklıklarının resimlerini ekliyorum, sizin yaptığınız gibi portatif değil çoğu ama bu sektöre el atacaksanız her türü bilmelisiniz değil mi:)))

295119

295120
En altta en sağdaki domatesler içinmiş...

Adalet Yağcı
13-05-2012, 13:08
Sevgili Mete, ne güzel bir uğraş bulmuşsunuz, benim çok hoşuma gitti, ellerinize sağlık.

Ben ilk yaptığınız üçgen ayağı çok beğendim, domatesler için rahatlıkla kullanılabilecek bir dayaç arıyordum(dayaç benim yakıştırmam, Türkçeyi katletmemişimdir inşallah :)), böyle bir aparat pinotex uygulaması ile birlikte kaç tl. ye mal olabilir acaba?

Kullanımının çok pratik olması ayrıca işime gelir.
Başarılar diliyorum, takipteyim...

gultar
13-05-2012, 16:36
Arapsabunu'nun eklediklerini görünce yine sevgili eşim Mete'nin yaptığı diğer çiçeklik geldi aklıma hemen fotoğrafladım. Yıllar önce yapıldığı için hiç aklıma gelmemişti. İçinde çok sarmaşıklar büyüdü, kurudu...Şimdilerde Gaura Çalısı büyüyor ve birkaç bitki.
Ahşap çitler de hafta sonu çalışması olabilir.Onlar da eşimin eserleri bahçemde toplam 12 adet var.

Mete Tiren
13-05-2012, 20:30
Sn Adalet hocam iki üç model daha çıkarıyorum yarın bunlarla uğraşacağım sanırım salı çarşamba diğer numuneleri de sitede yayınlayacağım ardından site satış bölümünde sanırım bir başlık açılması için rica edeceğim ;)

Şimdi bir fiyat söylersem yanlış olur ağaç fiyatlarını inceleyim pinoteks ve aparatları da ekleyerek birer fiyat söylerim kusuruma bakmayın hocam hemen fiyat veremedim sanırsam modoretörlerimizde burada satış yapmamızı pek hoş görmezler :)

Sn gultar'ın ilk yayımladığı resim hoşuma gitti onunda biraz farklı versiyonunu yapacağım birde Sn arapsabunu'nun domatesler için dediği sehpayı denersem fena olmayacak sanırım madem bu işe el attım tam yapayım da adı yaptı olsun farklı resimler var ise fikir açısından hala bekliyorum teşekkürler Saygılar

Mete Tiren
14-05-2012, 20:38
Bu gün yaptığım iki yeni çalışma birisi evdeki küçük sarmaşıklar için büyük versiyonunu yapılabilir diğeri domatesler için ;)

Ayakta durması için altına iki parça ağaç çaktım dilenirse 5 cm ya da daha fazla toprağa girdikten sonra sabitleyici olabilir. Bağlantı yerlerine kelebek takmaya vaktim olmadı ama açtığım çentikler tuttu ;) Ev için olan küçük versiyon ;)
295699
295700
295701
295702
Domates için olan sehpamız ;)
295703

Mete Tiren
14-05-2012, 20:40
Domates için olan sehpanın farklı kıvrılmış halleri...

295704
295705
295706
295707

Mete Tiren
14-05-2012, 20:59
Bu gün pinoteks almaya gittiğimde daha farklı bir ürün geliştirdiklerini öğrendim. Hem koruyucu hem sudan etkilenmiyor hem uzun süre koruyuculuk sağlıyor bu tasarımlar için harika bir ürün sanırsam denemeler ile göreceğiz ;)

elek
14-05-2012, 22:31
Ben şunun (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=ad6a94435ccdcc73fca88347d0eb86ef&ct=mdrm) gibi birşey hayal etmiştim hep. Madem elinizden geliyor bunu da düşünürsünüz ;) Ayrıca aynı sitede köşeler için bir başka tasarım (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=7fb9e01102956840fca88347d0eb86ef&ct=mdrm) daha gördüm ki bunun da duvara dayanan kısmı daha aralıklı yapılırsa gayet işlevli olabilir.

Bu modeller tutarsa telif hakkımı isterim ona göre :D

Mete Tiren
14-05-2012, 22:49
Ben şunun (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=ad6a94435ccdcc73fca88347d0eb86ef&ct=mdrm) gibi birşey hayal etmiştim hep. Madem elinizden geliyor bunu da düşünürsünüz ;) Ayrıca aynı sitede köşeler için bir başka tasarım (http://sketchup.google.com/3dwarehouse/details?mid=7fb9e01102956840fca88347d0eb86ef&ct=mdrm) daha gördüm ki bunun da duvara dayanan kısmı daha aralıklı yapılırsa gayet işlevli olabilir.

Bu modeller tutarsa telif hakkımı isterim ona göre :D

Sn elek hanım sitenin ilan kısmı için yöneticilere başvuru yaptım cevaplanırsa ve olumlu olursa orada yüklenecek her tasarımı hayata geçirip dileyenlere gönderebilirim. Şimdilik daha çok standart ve daha çok işimize yarayabilecek (kendimde sarmaşık hastasıyım) fonksiyonel ürünlere yönelik çalışmalar yapıyorum. 10 yaşında severek girdiğim mesleğimde mutluyum ve zamanla yapılamayacak bir tasarım olmadığına inanıyorum. Tüm çizimlere açığım ;)

cansu.yilmaz
17-05-2012, 15:28
merhaba millet, aradığınız tarzda sehpaları burada buldum göz atabilirsiniz, çok çeşit var.

Mobilya, Dekorasyon, Aydınlatma, Küçük Ev Aletleri | Evimister.com (http://www.evimister.com/)
Sehpa Modelleri, Orta Sehpa, Orta Sehpa Modelleri | Evimister.com (http://www.evimister.com/mobilya/sehpa/)

gülenmelek
17-05-2012, 21:03
merhaba millet, aradığınız tarzda sehpaları burada buldum göz atabilirsiniz, çok çeşit var.

Mobilya, Dekorasyon, Aydınlatma, Küçük Ev Aletleri | Evimister.com (http://www.evimister.com/)
Sehpa Modelleri, Orta Sehpa, Orta Sehpa Modelleri | Evimister.com (http://www.evimister.com/mobilya/sehpa/)

Konumuzla pek alakası olmasa da güzel sehpalar varmış gerçekten :cool:

gülenmelek
06-06-2012, 15:07
Kargoyu teslim aldım Mete.
Hediyelerin içinse ayrıca teşekkür ediyorum.
Kışa doğru bitkiler içeriye alındığı zaman kullanacağım sehpayı, ellerine sağlık ;)

Mete Tiren
06-06-2012, 15:29
Hayırlı olsun abla güle güle kullan yanlız o uzun olanı ister dik olarak ister en alttaki aparat olarak kullanabilirsin ;)

talhacatalbas
01-08-2012, 20:13
güzel olmuş ellerinize sağlık :)

agozce
01-08-2012, 23:52
Mum çiçeklerine ne yapsam diye aylarca düşündüm, bir şey bulamayınca tavana ağ ördüm...

Üstelik marangoz kızıyım..Hiç aklıma gelmedi...

Ellerine sağlık Metecim... hepsi çok kullanışlı.

Güzin Çakar
02-08-2012, 07:32
Sehpalar çok güzel görünüyor. Bahçe için çok uygun da olabilir. Ama ev içindeki sarılıcılarımız için gözüme çok uygun görünmedi. Birincisi çok yer kaplıyor, ikincisi saksıdan bağımsız olduğundan temizlik vb. nedenlerle saksının her hareketinde, desteğe sardırılmış bitkinin dallarından kopanlar olacak. Ev içinde, saksıya yerleştirilebilecek daha narin desteklerin daha uygun olacağını zannediyorum.

Mete Tiren
02-08-2012, 11:45
Saksılara monte edilmiş sehpaların hali yapacak olanları önceden uyarıyım küçücük rüzgarda bu haldeler...

Bu sene neden mi sarmaşıkları bahçem olasıya kadar rafa kaldırdım sadece içler acısı durumadan tek bir kare yükleyeceğim neredeyse her akşam durum bu daha ne diyebilirim ki. Mecbur kaldım taşıyabilmek için ama sorunların ardı arkası kesilmedi işte.

315880